Με τον Τραμπ να απειλεί (μέσα στα πολλά παράδοξα που λέει τον τελευταίο καιρό), πως θα αφήσει ανυπεράσπιστη όποια χώρα του ΝΑΤΟ δεν ξοδεύει επαρκώς για την άμυνα της, ενώ την ίδια στιγμή κολακεύει τον Πούτιν, στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς η ανησυχία αν επαρκεί η “τοπική” στρατηγική αποτροπή. Η οποία σήμερα περιορίζεται σε μόνο δύο χώρες, τη Γαλλία και την Βρετανία, που διαθέτουν δικά τους πυρηνικά όπλα.
Η Βρετανία λοιπόν έκανε πριν λίγες μέρες μια δοκιμή εκτόξευσης διηπειρωτικού πυρηνικού πυραύλου, εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (μόνο τέτοιους διαθέτει), η οποία όμως κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Έτσι το υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων HMS Vanguard εκτόξευσε στις 30 Ιανουαρίου ένα πύραυλο Trident 2 D5, από βάθος 15 μέτρων, αλλά μια δυσλειτουργία στο καύσιμο του πρώτου ορόφου οδήγησε τον πύραυλο των σχεδόν 60 τόνων, να… βουτήξει στο νερό λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά (πάλι καλά δηλαδή που δεν χτύπησε το ίδιο το υποβρύχιο). Αν όλα πήγαιναν καλά, ο πύραυλος (χωρίς κεφαλή βέβαια), θα έπρεπε να φθάσει στο Νότιο Ατλαντικό, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Σαν να μην έφθανε αυτό, και η προηγούμενη ίδια δοκιμή που είχε γίνει το 2016, ήταν επίσης αποτυχημένη! Οπότε αυτόματα τίθεται σε αμφισβήτηση το πόσο λειτουργικά είναι τα βαλλιστικά πυρηνικά όπλα της Βρετανίας. Στο υποβρύχιο που βρισκόταν ανοιχτά της Φλόριδας στις ΗΠΑ, επέβαινε ως παρατηρητής και ο Βρετανός υπουργός Εθνικής Αμύνης, Grant Shapps, ο οποίος μάλλον έχασε την ευκαιρία να κάνει… δημόσιες σχέσεις. Αντίθετα το υπουργείο του υποχρεώθηκε να βγάλει μια ανακοίνωση δηλώνοντας πως η βρετανική πυρηνική αποτροπή παραμένει λειτουργική και ισχυρή.
Η Βρετανία σήμερα διαθέτει 4 μόλις υποβρύχια διηπειρωτικών πυραύλων κλάσης Vanguard, εκτοπίσματος 16.000 τόνων, το καθένα οπλισμένο με έως 16 πυραύλους Trident 2, με δυνατότητα μεταφοράς έως 8 πυρηνικών κεφαλών ο ένας. Στην πράξη όμως τα υποβρύχια επιχειρούν με μόλις 8 πυραύλους και με φορτίο 4-5 κεφαλών ο ένας.
Από αυτά τα 4 υποβρύχια, ένα πάντα είναι σε περιπολία και τα άλλα 3 είναι σε διάφορες φάσεις συντήρησης. Έτσι ακόμη και να λειτουργούν όλα τέλεια, η Βρετανία έχει στη διάθεση της μόλις 40 πολεμικές κεφαλές για άμεση χρήση, δηλαδή οριακά άνευ σημασίας τουλάχιστον σε ότι αφορά την “ισορροπία τρόμου” των πυρηνικών όπλων, με αντίπαλο μάλιστα τη Ρωσία των χιλιάδων πολεμικών κεφαλών.
H Βρετανία έχει προγραμματίσει την αντικατάσταση των Vanguard με την νέα κλάση Dreadnought, η οποία όμως προβλέπεται να αποδώσει το πρώτο σκάφος κάπου την επόμενη δεκαετία. Οπότε τώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αύξησης της ετοιμότητας και κυρίως της λειτουργικότητας των πυρηνικών της όπλων, αν θέλει να διαθέτει σοβαρή αποτροπή, στην οποία κιόλας στηρίζεται εν μέρει και η υπόλοιπη Ευρώπη…