23.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑμερικανικό Ναυτικό: Θα δοκιμάσει σύστημα επαναφόρτωσης πυραύλων εν πλω

Αμερικανικό Ναυτικό: Θα δοκιμάσει σύστημα επαναφόρτωσης πυραύλων εν πλω

Για το Αμερικανικό Ναυτικό ο φόρτος των πυραύλων που έχουν τα καταδρομικά και αντιτορπιλικά του είναι από τις κρισιμότερες παραμέτρους ισχύος. Καθώς όχι μόνο πρέπει να είναι πολύ μεγάλος για να μπορεί να εξαπολυθεί μαζικά κατά ισχυρού εχθρού (με την Κίνα ως κύριο δυνητικό αντίπαλο), αλλά και για να υπάρχει απόθεμα στο κάθε πλοίο πριν χρειαστεί επαγέμιση. Καθώς η τελευταία σήμερα, μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένα λιμάνια-βάσεις των ΗΠΑ διεθνώς.

Το πρόβλημα αυτό όμως το μελετούν στις ΗΠΑ αρκετά χρόνια προσπαθώντας να βρουν λύση με επαναφόρτωση των κελιών κάθετης φόρτωσης Mk41, εν πλω. Όπου π.χ. ένα αντιτορπιλικό θα το προσεγγίζει ένα μεγάλο πλοίο ανεφοδιασμού και με ειδικούς γερανούς θα ξαναγεμίζει τα κελιά του με ποικιλία πυραύλων (αντιαεροπορικοί, cruise, κατά υποβρυχίων).

Όπως αναφέρει το Naval News, επίκειται φέτος και σχετική δοκιμή του συστήματος φόρτωσης TRAM (Transferrable Re-Arming Mechanism) σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό είναι ένας ειδικός γερανός, πάνω στο πολεμικό πλοίο ο οποίος “παραλαμβάνει” το κάνιστρο κάθε πυραύλου, στηρίζοντας το σε όλο σχεδόν το μήκος του (οπότε αυτό δεν κρέμεται από μια άκρη ώστε να δημιουργεί πρόβλημα ασφαλείας στην ανοιχτή θάλασσα), και μετά το φέρνει σε όρθια θέση και το εισάγει στο κάθετο κελί εξαπόλυσης του. O συγκεκριμένος γερανός έχει ήδη δοκιμαστεί στην ξηρά (στην φωτό κάτω φαίνεται ο μηχανισμός του), αλλά χρειάζεται και η ρεαλιστική δοκιμή για να φανεί πως λειτουργεί.

Underway Replenishment (UNREP) Division Manager Rich Hadley (left) and Lt. Jillian Uzoma (right) of Naval Surface Warfare Center, Port Hueneme Division (NSWC PHD) explain the workings of the Transferrable Rearming Mechanism, or TRAM, to Chief of Naval Operations (CNO) Adm. Lisa Franchetti (second from right) and Vice Adm. Francis Morley as they visit the UNREP Test Site during a tour of NSWC PHD onboard Naval Base Ventura County in Port Hueneme, California, on Dec. 1. The TRAM is designed to load missile canisters into a U.S. Navy warship’s Vertical Launching System while underway. (U.S. Navy photo by Dana Rene White/Released)

Για το ίδιο πρόβλημα είχαμε γράψει και εμείς παλαιότερα, αναφέροντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επαναφορτώσει τα δικά της πολεμικά, είτε με προσέγγιση μικρών περιφερειακών λιμανιών όπου θα υπήρχε απόθεμα πυραύλων, είτε με χρήση των Πλοίων Γενικής Υποστήριξης, που με δικούς τους γερανούς θα έκαναν το ίδιο, προφανώς σε υπήνεμο μέρος.

Επαναφόρτωση πυραύλων σε πλοία, μεσοπέλαγα; Τι επιλογές υπάρχουν

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -