35.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝέα έκδοση του Aster 15 αναπτύσσει η MBDA, με διπλάσια εμβέλεια

Νέα έκδοση του Aster 15 αναπτύσσει η MBDA, με διπλάσια εμβέλεια

Σύμφωνα με άρθρο του Mer et Marine, η MBDA έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάπτυξης της νέας έκδοσης του πυραύλου Aster 15-EC (Enhanced Capabilities). Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με την εξελικτική διαδικασία που ακολουθείται και για το μεγαλύτερο Aster 30, που στην έκδοση Block1 NT, αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια και υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (SRBM).

On May 21, 2021, the Forbin fired an ASTER 30 missile with a combat load on a supersonic target.
The Air Defence Frigate (FDA) Forbin is taking part in the combined air and missile defence exercise “Formidable Shield 2021” off the coast of the United Kingdom.(Photo by Rachel Bodier)

Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί πολλές πληροφορίες, ο Aster 15, που να θυμίσουμε είναι και ο πρώτος πύραυλος κάθετης εκτόξευσης ευρωπαϊκής παραγωγής, θα λάβει έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας, σημαντικές βελτιώσεις στο κομμάτι της καθοδήγησης και του αισθητήρα στοχοποίησης. Ενώ αυξημένη υπολογιστική ισχύς θα επιτρέψει την χρήση προηγμένων αλγορίθμων κατά την πτήση, βελτιώνοντας έτσι την διαχείριση ενέργειας του πυραύλου και κατ’ επέκταση το προφίλ εμπλοκής. Συνεπώς θα είναι πλέον εφικτή η προσβολή προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων υψηλής ταχύτητας και ελιγμών.

Εκτόξευση βλήματος Aster 15 από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulles, πηγή defense.gouv.fr

Ως εκ τούτου η εμβέλεια πλέον του πυραύλου αναμένεται να διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 60 χλμ. ενώ η ελάχιστη απόσταση εμπλοκής να μειωθεί από τα 1,7 χλμ που είναι σήμερα, χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένο νούμερο. Απόφαση επίσης της εταιρείας είναι να μην μεταβάλει καθόλου τον εξωτερικό σχεδιασμό του βλήματος, ώστε αυτό να παραμείνει συμβατό τόσο με τα κελιά εκτόξευσης Α50 όσο και με τα μικρότερα σε ύψος, Α43, του συστήματος Sylver.

Η ανάπτυξη του Aster 15 EC περιλήφθηκε στο πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των τεσσάρων γαλλοιταλικών αντιαεροπορικών φρεγατών κλάσης Horizon, μιας και κάθε πλοίο φέρει 48 κελιά εκτόξευσης Α50, και μπορεί να φιλοξενήσει ένα μείγμα των νέων εκδόσεων των πυραύλων Aster. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, έχει επιλεγεί και η αντικατάσταση του Γαλλοιταλικού συστήματος μάχης SEIC στα Γαλλικά πλοία, από το SETIS 3.0 της MBDA, επομένως αναμένεται ταυτόχρονα και η πιστοποίησή του σε αυτό.

Γαλλία-Ιταλία: Εκσυγχρονισμός των αντιτορπιλικών Horizon με νέους Aster 30 Β1ΝΤ

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, σε επόμενο χρόνο υπάρχει πρόθεση ενσωμάτωσης του πυραύλου στο ITR (Installations de Tir Reconfigurables), γνωστότερο και ως MMFU (Multi Mission Fire Unit), που αποτελεί ένα σύστημα βέλτιστης διαχείρισης των οπλικών συστημάτων που θα φέρουν τα μελλοντικά πλοία του Γαλλικού Ναυτικού, όπως οι FDI, στα πλαίσια των τεχνολογιών συνεργατικής εμπλοκής. Άρα, όπως ήδη γνωρίζουμε από την εκτενή παρουσίαση που μας έγινε στο Ναυτικό Συνέδριο MASTMED 2022 στην Αθήνα, εκκρεμεί η ανάπτυξη του αντίστοιχου σταθμού διεπαφής SIMBOX για τον Aster 15 EC, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα επ’ αυτού.

MAST Med 2022 στην Αθήνα: Τι είδαμε στο διεθνές ναυτικό συνέδριο, νέα και για τις FDI

Η όλη διαδικασία πάντως θα βοηθήσει σημαντικά στην ομοιογένεια και στην οικονομία κλίμακας, μιας και η έκδοση EC πρόκειται να αντικαταστήσει την προγενέστερη έκδοση του Aster 15 από το 2030 και έπειτα.

Ως σχόλιο θα λέγαμε πως η επιλογή του Γαλλικού Ναυτικού ως κύριου χρήστη του συστήματος, να επενδύσει στη νέα έκδοση μικρής εμβέλειας του Aster, πρόκειται να δώσει σημαντική ώθηση στην εξαγωγική προοπτική του βλήματος. Αυτό βέβαια σημαίνει πως η οικογένεια βλημάτων Mica -επίσης της ίδιας εταιρείας- παραμένει εκτός Γαλλικού Ναυτικού.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -