14.5 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣCAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις Belh@rra...

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις Belh@rra Helleniques;

 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικολάου Τσούνη είχαν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μέλλον των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, επιβεβαίωσε απόρρητη πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει, που ανέφερε για το ενδιαφέρον του ΠΝ να εξοπλίσει τις υπό συζήτηση αγοράς, φρεγάτες Belh@rra με πυραύλους CAMM-ER.

Όσο κι αν αυτό πέρασε στα “ψιλά”, είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για το μέλλον του ΠΝ. Η επιλογή ενός νέου αντιαεροπορικού πυραύλου, και μάλιστα του επιπέδου του CAMM-ER, είναι κομβικής σημασίας για το πως θα επιχειρεί το ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες. Οι εποχές έχουν αλλάξει, για παράδειγμα κάποτε θεωρούσαμε πως ο Standard SM-1 προσέφερε αεράμυνα περιοχής, σήμερα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για τους NSSM που φέρουν οι φρεγάτες μας κλάσης Kortenaer, ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τους Sea Aspide.

Σε υπηρεσία το αντιαεροπορικό σύστημα Sea Ceptor

O CAMM ER (Extended Range) βασίζεται στον αρχικό CAMM (CAMM, Common Anti-Air Modular Missile), έναν εξαιρετικά προηγμένο αντιαεροπορικό πύραυλο, που δημιούργησε η MBDA για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πύραυλος βασίζεται στον πύραυλο αέρος-αέρος ASRAAM (όσοι θυμούνται, ο ASRAAM θα ήταν ο αντικαταστάτης του ΑΙΜ-9, όπως ο AMRAAM θα ήταν ο αντικαταστάτης του ΑΙΜ-7). O ASRAAM, μπήκε σε υπηρεσία τελικά με την RAF, ενώ άλλες αεροπορίες επέλεξαν δικές τους λύσεις (IRIS-T, AIM-9X κοκ).

Ο τελικός πύραυλος φέρει ενεργή κεφαλή καθοδήγησης χαμηλού κόστους αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας, ενώ μπορεί να δέχεται δεδομένα από αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων. Το όπλο, με ονομασία συστήματος Sea Ceptor, έχει εξοπλίσει τις φρεγάτες κλάσης Type 23 του Royal Navy, αλλά όχι μόνο. Το όπλο επιλέχτηκε από τη Νέα Ζηλανδία για τις φρεγάτες της κλάσης ANZAC αλλά και τη Βραζιλία και τη Χιλή.

Φρεγάτα Te Kaha (MEKO 200 ANZAC) της Νέας Ζηλανδίας – Τουλάχιστον αυτοί τις αναβαθμίζουν…

Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε την έκδοση CAMM-ER για να εξοπλίσει τα νέα πολεμικά του πλοία. Εκεί που το βασικό μοντέλο επιτυγχάνει εμβέλειες της τάξης των 25 χιλιομέτρων, ο CAMM-ER μπορεί να φτάσει τα 45, έχει επιχειρησιακή οροφή της τάξης των 10.000 μέτρων, ενώ υπάρχουν και αναφορές πως η εμβέλειά του μπορεί να φτάσει τα 60 χιλιόμετρα! Αυτός είναι και ο λόγος που η Ιταλία “αγκάλιασε” το όπλο, καθώς είναι ανταγωνιστικό του ASTER 15, απλά εκεί που “μπαίνει” ένας ASTER 15, μπορούν να χωρέσουν 4 CAMM-ER!

O CAMM/CAMM-ER είναι ιδανικά όπλα για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού αφού το όπλο δεν απαιτεί την καταύγαση του στόχου όπως απαιτούν οι πύραυλοι προηγούμενης γενιάς σαν τους ESSM Block 1. Αντίθετα, το όπλο μπορεί να εκτοξευτεί μαζικά, αντιμετωπίζοντας όσους στόχους χρειάζονται αντιμετώπιση άμεσα.

H MBDA παρουσίασε το όχημα εκτόξευσης του Α/Α πυραύλου CAMM EMADS

Επίσης, είναι ανώτερο και όπλων σαν το RAM, καθώς μπορεί να δέχεται εντολές ανα/κατεύθυνσης και μετά την εκτόξευση, κάνοντας έτσι χρήση όλων των διαθέσιμων όπλων που μπορεί να έχει ένα πλοίο σε πτήση. Αρκεί φυσικά να έχει ενσωματωθεί το λογισμικό του σε ένα προηγμένο CMS, αλλά και να διαθέτει το πλοίο ένα ικανό και προηγμένο ραντάρ 3D με ικανή εμβέλεια.

Σε σχέση με τον ESSM Block II, πιστεύεται πως ο CAMM/CAMM-ER έχει ανώτερες επιδόσεις σε επιθέσεις κορεσμού (αναγκαίο για πολλά ναυτικά του ΝΑΤΟ, που δεν θα μπορούν να έχουν την αντιαεροπορική κάλυψη που απολαμβάνει το USN), ενώ είναι αποκλειστικά ενεργούς καθοδήγησης, ενώ ο ESSM Block II μπορεί να είναι ημιενεργούς καθοδήγησης. Υπάρχουν πληροφορίες πως ο ESSM Β2 χρειάζεται την ημιενεργό καθοδήγηση για την βέλτιστη απόδοσή του. Σε κάθε περίπτωση, ο CAMM φαίνεται να έχει ανώτερες κινηματικές επιδόσεις, αλλά και να είναι πολύ πιο ευέλικτος.

ΑΓΕΝ: Αξιολογούνται οι πύραυλοι CAMM ER για τις ελληνικές Belh@rra!

Το ΠΝ, έχει ορθά κατά την άποψή μας εστιάσει στην έκδοση CAMM-ER αφήνοντας στην άκρη τους πολύ ακριβότερους αλλά αντίστοιχων επιδόσεων ASTER 15. Στη θέση ενός ASTER 15, ο Sylver μπορεί να φιλοξενήσει 4 CAMM-ER κάνοντας έτσι τις ελληνικές φρεγάτες ικανές να αντιτωπίζουν επιθέσεις κορεσμού πολύ ευκολότερα. Φυσικά θα φέρουν και ASTER 30, ίσως στις νεότερες και πλέον εξελιγμένες εκδόσεις, που με την σειρά τους είναι ανώτεροι πύραυλοι από τους περισσότερους Standard SM-2.

Νέο αντιαεροπορικό με βάση τον πύραυλο CAMM από τις MBDA και PGZ

Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως ο Sea Ceptor έχει δυνατότητα να πλήττει και ελαφρά σκάφη επιφανείας, αυξάνοντας τις δυνατότητες αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ενώ έχει σχεδιαστεί να μπορεί να καταρρίπτει και υπερηχητικά βλήματα εναντίον πλοίων.

Φυσικά, το όπλο πρέπει να ολοκληρωθεί στο CMS των Belh@rra Helleniques,  και εργασίες αυτού το είδους απαιτούν χρήματα. Επίσης πρέπει να γίνει πιστοποίηση, που με τη σειρά του έχει ένα κόστος, αφού θα πρέπει να γίνουν και βολές των όπλων. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές φρεγάτες, στην περίπτωση που αγοράσουμε τους CAMM-ER αντί των ASTER 15, υπάρχει περίπτωση οι πύραυλοι να μην είναι πλήρως επιχειρησιακοί, και να απαιτούν δοκιμαστικές βολές.

108 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
108 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kafes_filtrou
kafes_filtrou
3 years ago

κανένα brahmos δεν παίζει ?? 😛

Alex
Alex
3 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Σε γαλλικη φρεγατα ινδορωσικος πυραυλος λιγο δυσκολο

Μιχάλης
Μιχάλης
3 years ago

Ο CAMM ER θα ήταν μια πολύ καλή προσθήκη αναμφίβολα.
Υποθετικά με 24 Aster-30 και με τα 8 κελιά τετράδες CAMM ER άλλα 32 πυραύλους είναι μια καλή λύση.
Παρόλα αυτά και σύμφωνα με πληροφορίες του DR το κόστος για δύο πλοία μαζί με όπλα και υποστήριξη θα είναι 2,6 δισ ευρώ!
Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες τότε μιλάμε για σκάνδαλο.
Σε μια τέτοια περίπτωση καλό θα ήταν αλλά και το λογικό να πάμε σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.
Μόνο με διεθνή διαγωνισμό θα συμπιεστή το κόστος οι χρόνοι παράδοσης αλλά και κατασκευαστικό έργο σε δικά μας ναυπηγεία.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Μιχάλης

Αντιγράφω εδώ το σχόλιο μου από το DR…

“Απο που κι ως που η τιμή των 2,5 δις € για δυό πλοία είναι σκάνδαλο όταν τα MMSC με χαοτικές επιχειρησιακές διαφορές θέλουν 3,95 δις € για τέσσερα πλοία?

https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
3 years ago
Reply to  Mageiras

https://www.defensenews.com/naval/2019/12/20/lockheed-inks-2-billion-contract-for-saudi-frigate/

The U.S. Navy announced Friday that Lockheed Martin was awarded a $1.96 billion contract to build four multimission surface combatants for Saudi Arabia.
“The awarded contract includes associated cost-plus-fixed-fee class design and related material and firm-fixed-price integrated data environment,” the announcement said.

Αντε βγαλε ακρη

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Αδερφέ το λινκ του defense review αφορά την επίσημη πρόταση της LM προς εμάς… Το τι κάνει η Σαουδική Αραβία και σε πόσα κομμάτια έχει σπάσει την συνολική δαπάνη είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Μιχάλης
Μιχάλης
3 years ago
Reply to  Mageiras

Χρειάζεται να περιγράψω περαιτέρω γιατί δύο Belharra με κόστος 2,6 δισ ευρώ είναι ακριβές;
Σύγκριση σοβαρή μπορεί να γίνει μόνο με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και τότε και μόνο τότε θα δούμε ανταγωνιστικές προσφορές.
Η απευθείας ανάθεση σημαίνει μη ανταγωνισμός υψηλό κόστος και ελάχιστα περιθώρια διαπραγματεύσεων για όλο το πακέτο.

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  Μιχάλης

Ο διαγωνισμός εδώ και 4,5 χρόνια με την προηγούμενη κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε γίνει. Τώρα είναι αργά για δάκρυα.

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Προφανώς το Ναυτικό προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των μεταφερόμενv A/A πυραυλων

Ο ESSM BII έχει ακτίνα δράσης κοντά στα50km οποτε πλεονεκτεί των CAMM/ER

Το CAMM μάλλον πρέπει να συγκρίνετε με το RAM BII

Δύσκολα το βλέπω να ενσωματώνεται αφού οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για αυτούς οποτε πρέπει να πληρώσουμε εμείς το κόστος

Και ήδη αναφέρεται πως το κόστος των 2 πλοίων με τα όπλα τους πάει στα 2.6 billio
χωρίς CAMM και λοιπές φαντασιώσεις

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Θα πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα για να κρίνουμε, δε θα πρέπει να βιαζόμαστε γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούμε.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  CKfurious

Και ο ESSM bl2 και o SM2 υστερούν αντίστοιχα από CAMM-ER και Aster-30 κυρίως γιατί από ένα σημείο και μετά απλά πάνε ευθεία…εξαιτίας αυτού μάλιστα ίσως και να είναι εφικτό το σενάριο ένας πυραυλος ανά στόχο σε κάποιες περιπτώσεις.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Mageiras

Απαντάω στον Steve παρακάτω με συγκεκριμένες αναφορές/links references

Για δώσε εσύ στοιχεια σύγκρισης με references/links που τεκμηριώνουν αυτά που γραφεις

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τι εννοείς να δώσω λινκ? Το άρθρο κάτω από το οποίο σχολιάζουμε δεν το διάβασες?

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τοσο καιρο μας ζάλιζες οτι λείπει πυραυλος μεσης ακτινας ,τελικα έχει και πάλι γκρινιάζεις !!!

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Γιατί είδες καμια αναφορά σε CAMM στο τελευταίο update που έβγαλε το defencereview???
ASTER 30 Only + possible RAM!!
Aντε να μας βάλουν κάνα SADRAL έτσι πως μας έχουν δεδομένους

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Το update δεν θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα, πάλι βιάζεσαι.

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ram Blk2 max 10km
Camm max 25km+
CammER 45-60km
Essm Blk2 50km+

1)Πώς το Ram πρέπει να συγκρίνεται με τον camm αφού ο camm έχει παραπάνω από την μισή εμβέλεια???

2) Essm blk2 one way datalink 50km
Camm-ER two way data link 45κμ
Έβγαλες και πόρισμα ότι ο essm είναι καλύτερος?

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Steve

Όταν θέλει να υποβιβάσει κάτι αρχίζει να λέει ασυναρτησίες και όπου πιάσει !!! Btw ο Ram bl2 εχει παραπανω εμβελια απο αυτη που εγραψες .Διπλασια απο τον bl1

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Το ότι γραφεις μπούρδες ασυναρτησίες περί επέκτασης του πλοίου περί νevn μηχανών περί
MICA VLS,CAMM,ESSM και δεν συμμαζεύεται και όλα αυτά σε τιμές WOLF των450-600-700 MIL είναι γνωστό

Περί CAMM απάντησα στον Steve με references/links
Και όχι με μπούρδες του τύπου πως οι ESSM πετάνε ευθεία !!

Φτάνει πια η μπούρδα και η παραπληροφόρηση!

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Steve

Από άποψη βάρους και δυνατοτήτων οι πύραυλοι είναι σε διαφορετικές κατηγοριες

Διάβασε το παρακάτω με λεπτομέρειες

https://www.tapatalk.com/groups/warships1discussionboards/camm-m-sea-cepter-vs-essm-block-ii-t36937.html

Δεν τα βγάζω από τη κεφαλα μου

Το RAM BII σε κάποιες πηγες αναφέρεται να έχει διπλάσιο range (15-20km) από το Block I
http://www.deagel.com/Defensive-Weapons/RAM-Block-2_a001150002.aspx

Σου υπενθυμίζω πως το ESSM BII έχει active radar αυτό του AMRAAM
Το CAMM τι ακριβώς έχει απάνω?
Ένα πολύ μικρότερο radar λόγω μικρότερης διατομής και μεγέθους εξού και η απαίτηση για twoway data link ενώ το ESSM BII είναι πραγματικά fire and forget
Το CAMM ER είναι Ακόμα σε αμφίβολη ανάπτυξη

Το CAMMεπίσης δεν έχει πιστοποιηθεί σε SYYLVER η σε MK41 VLS
Ποιος θα αναλάβει το κόστος που θα περιλάβει και βολές όπως γραφει το άρθρο?

Οι Γάλλοι ΔΕΝ ενδιαφέρονται

DP80
DP80
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ο CAMM-ER πολύ φοβάμαι ότι είναι καλύτερος γιατί θέλει και περισσότερα λεφτά για να πιστοποιηθεί στης Belhara καθώς επίσης θέλει και περισσότερα χρήματα για υποδομές συντήρησης. Περισσότερα λεφτά σημαίνει μεγαλύτερη μίζα για όλους.

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τι μας λες ρε Ck..? Μιλάμε για πηγές επιπέδου CIA,DGA,MBDA,Rantheon κτλ….

Δηλαδή αφού λένε οι χρήστες Zen9, BBMW, OldNick, LordArpad και ο Bledlow με avatar μια γατούλα με καλασνικοφ στο φορουμ tapatalk.com
σε πιστεύω…

Ck την παραπληροφόριση εσύ την κάνεις… κανείς δεν είπε τι είναι καλύτερο…
και κανείς από εμάς δεν μπορεί να το πεί… γιατί απλά δεν έχουμε όλα τα στοιχεία που τα πιο πολλά είναι απόρρητα…..
Μόνο εσύ βγαίνεις και δικάζεις και βρίζεις τους υπόλοιπους ρίχνοντας πάλι το επίπεδο…
Εγώ τα στοιχεία τα πήρα απο wikipedia που μπορεί να περιέχουν και λάθος… αλλά δε βγήκα να πω άχρηστοι οι camm ή οι essm…

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Steve

Μα δεν βγάζω άχρηστους τους CAMM!

Το παραπάνω forum δίνει κάποιες πληροφορίες και μπορείς να το ψάξεις παραπέρα

Δεν νομίζω πως έχει ρεαλισμό η θεωρία περί CAMM

Μάλλον έχει βγει για να καλύψει τα αδικαιολόγητα με αυτό το πλοίο

Οι Γάλλοι θα μείνουν μονο με ASTER15/30 στον στόλο τους εάν αυτό σου λέει τίποτα σχετικά με το κόστος εισαγωγής και διατήρησης ναυτικών πυραυλικών συστημάτων

Εμείς πόσους τύπους μπορούμε να υποστηρίξουμε?
ESSM,RIM7M/P, RAM, ASTER30? , CAMM?

Εάν υποθέσουμε πως μπορούμε να καλύψουμε το κόστος πιστοποιιησης στο πλοίο!

Δεν βρίζω κανέναν αλλα έχω και χαμηλό tolerance στη μπούρδα

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  CKfurious

Αγαπητέ CK αν είχες χαμηλό tolerance στις μπουρδες δεν θα έλεγες ότι χρειαζόμαστε εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουμε μεσοπέλαγα προβλήτα να φορτώνουμε Aster τις Belharra…
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!!!

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Mageiras

Καλή χρονια με υγεία !

Καλά η είμαστε ώστε και του χρόνου τέτοια εποχή να είμαστε εδώ να διαφωνούμε για τη διαμόρφωση των Μπελάδων

Να μην βιαζόμαστε που γραφει και ο σύντροφος Κουλής

Πράγματι οι SYLVER/VLS απαιτούν νέες εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης πυραυλων που θα κοστίσουν Μερικά εκατομμύρια

https://ukarmedforcescommentary.blogspot.com/2013/10/vertical-launching-systems-and-type-26.html?m=1

Δες ASTER-30 : 450 KG LENGTH : 5M
https://www.mbda-systems.com/product/aster-30-sampt/
και ESSM: 280 KG LENGTH : 3.6M
https://www.naval-technology.com/projects/evolved-sea-sparrow-missile-essm/

SCALP NAVAL:
https://en.wikipedia.org/wiki/Storm_Shadow#Missile_de_Croisière_Naval

Mass 1,400 kg (3,086 lb)
Length 6.5 m (21 ft 4 in)
Diameter500 mm (20 in

Προφανώς απαιτούνται νέες εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης και χειρισμού τέτοιων πανάκριβων πυραυλων που θα κοστίσουν αρκετά εκατομμυριάκια

Εκτος εάν στέλνουμε τα πλοία στην Ιταλία η στη Γαλλία για τέτοιες εργασίες

Εάν έχεις ιδέα από lifting & handling equipment για πυραυλους θα καταλάβεις πως λύσεις τύπου Γερανοί ο Μπάρμπα Μήτσος απαγορεύονται διά ροπάλου

Δεν είναι χαζοί όλοι οι άλλοι που έχουν ειδικές πλατφόρμες εκφόρτωσης όπως οι Aγγλοι για τα Type 45

npo
npo
3 years ago

Πολύ σέξυ αυτό το “Helleniques”, δεν λέω, μόνο που στα Γαλλικά (τα Φράγκικα δλδ) η φράση “Ελληνικές φρεγάτες” μεταφράζεται σε “Frégates Grecques”.

Frégates Helleniques θα πουν μόνο αν θέλουν να πουλήσουν καθρεφτάκια αυτοεκτίμησης σε κομπλεξικούς ιθαγενείς που ζητιανεύουν τέτοια λόγια “σεβασμού”¨απ τα χλωμά πρόσωπα που παρέχουν το ουίσκι και τα ραβδιά της φωτιάς…

Κρίμα που το κάνει κατά σύστημα το Ελληνικό κράτος, εντάξει, γνωρίζουμε πως το Ελληνικό κράτος έχει IQ ραδικιού, πιο κρίμα που το κάνετε κι εσείς.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  npo

Το ΠΝ εχει διεθνει ονομασια Hellenic οχι Greek .Οπως και η Αεροπορία HAF .Απο εκει και ονομα Helleniques

npo
npo
3 years ago
Reply to  Digenis

Διγενή, δεν μιλάμε ούτε για την Δημοκρατία ούτε για την Αεροπορία ούτε για το Ναυτικό οπου θα μπορούσε να πει κάποιος, εντάξει, χρησιμοποιείται η επίσημη μετάφραση, όπως την θέλει το Ελλαδικό κράτος.

Το άρθρο και το σχόλιό μου μιλάει για “Ελληνικές Μπελάρες”.

Αν σου δώσει κάποιος ένα κείμενο που να λέει “Ελληνικές Αρβύλες” πως θα το μεταφράσεις στα Γαλλικά, bottes grecques, ή bottes helleniques?

Παιδιά, αν είναι να κουβεντιάζουμε, μια μικρή προσπάθεια να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε.

palios
palios
3 years ago
Reply to  npo

Λιγος αυτοσεβασμός και αυτοεκτίμηση δεν βλάπτει … Αφου δεν το κάνει η Πτήση θα σου το διδάξουμε εμεις οι παλιοί… Λοιπόν το επίσημο όνομα της χώρας είναι ήταν και θα είναι από παλαιόθεν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Στα διαβατήρια (αν έχεις πιάσει ποτέ σου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ- ναι αυτά τα κοκκινωπά βιβλιαράκια της Ε.Ε) αναγράφετε στα Γαλλικά και τα Αγγλικά Republique Helenique και Hellenic Republic.. Αυτά γιά το τί ισχύει στις διακρατικές σχέσεις… Τώρα το πώς μας αποκαλεί ο καθένας, (Γιουνάν οι Αραβες, Ρουμ που φέρνει σε Βυζάντιο πολλοι Τούρκοι, Γραικούς πολλοί λατινογενείς) είναι απολύτως άλλο θέμα. Τελικά το IQ ραδικιού είναι λίγο άστοχο δεν νομίζεις???
ΥΓ Καλή Χρονιά!!

Kimon
Kimon
3 years ago
Reply to  palios

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82

Καλό είναι να είμαστε σίγουροι για αυτά που λέμε , δείτε λίγο πως λέγαν οι Αριστοτέλης και λοιποί τους Έλληνες πριν ονομαστούν Έλληνες.

Αλλά και πάλι άστοχο το σχόλιο περί helleniques αφού όπως σωστά αναφέρετε Ελληνική Δημοκρατία , αναφέρετε και στα γαλλικά και στα αγγλικά (με το αντίστοιχο αγγλικό) αλλά και HAF δηλ. Ελληνική Πολεμική Αεροπορία λέγεται

Alexandros
Alexandros
3 years ago
Reply to  Kimon

Έχουν φάει όλοι ένα κόλλημα και με ευθύνη των ακαδημαϊκών, ότι το Greeks είναι κάτι σαν βρισιά. Δεν είναι, είναι σύγχρονη με την ιστορία των αρχαίων Ελλήνων

npo
npo
3 years ago
Reply to  Kimon

Μα αγαπητέ, το άρθρο δεν μιλάει για Ελληνική Δημοκρατία, ούτε για Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό οπου θα μπορούσε να πει κάποιος, εντάξει, χρησιμοποιείται η επίσημη μετάφραση, όπως την θέλει το Ελλαδικό κράτος.
Το άρθρο μιλάει για “Ελληνικές Μπελάρες”.

Αν σου δώσει κάποιος ένα κείμενο που να λέει “Ελληνικές Αρβύλες” πως θα το μεταφράσεις στα Γαλλικά, bottes grecques, ή bottes helleniques?

AlxPorto
AlxPorto
3 years ago
Reply to  npo

Η Ελλάδα, επισήμως Ελλάς, έχει γίνει μέλος του ΟΗΕ με το όνομα Greece αλλά στην ΕΕ με το όνομα Hellas, σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί το όνομα Ελλάδα, Έλληνες αντί του Γραικία (αδόκιμο, ξέρω) και Γραικοί.
Οι ένοπλες Δυνάμεις ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν το «Hellenic», ποτέ το «greek».
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Καλή Χρονιά σε όλους

palios
palios
3 years ago
Reply to  Kimon

Κίμωνα έχεις απόλυτο δίκιο, άλλωστε η ετυμολογία του Γραικού μου ήταν γνωστη καθότι λάτρης των Αριστοτελείων κειμένων. Η παρέμβαση μου ήταν προς τον σχεδόν υβριστικό σχολιαστή και αφορούσε την ονομασία του Ελληνικου κράτους γιά πάνω από 100 χρόνια. Ο όρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (και ουχί Δημοκρατία της Γραικίας) βρίσκεται σε όλα τα διπλωματικά κείμενα και συνθήκες… Αυτό ήθελα να τονίσω στον σχολιαστή που ένοιωσε ότι κάποιοι θα μας δελεάσουν με το όνομα γιά να αγοράσουμε το προϊόν … (Λες και τα LEO A6 τα πήραμε λόγω του προθέματος HEL… ΗΜΑΡΤΟΝ)!!!

npo
npo
3 years ago
Reply to  palios

Αγαπητέ παλιέ, προσωπικά καθόλου δεν με χαλάει το Δημοκρατία της Ελλάδος, και καθόλου δεν θα με χάλαγε και το Δημοκρατία της Γραικίας, άλλωστε ήταν το όνομα που προτίμαγε ο διαφωτιστής μας, ο Κος Κοραής ο Αδαμάντιος διότι έτσι μας ονόμαζαν “τα φωτισμένα της Ευρώπης έθνη”.

Ωστόσο δεν μίλησα για το όνομα που αποκαλούμε εμείς τους εαυτούς μας (ενδόνυμο) αλλά γι αυτό που μας αποκαλούν οι Δυτικοί (εξωνύμιο) και το οποίο προσπαθεί το Ελλαδικό κράτος ζήτουλας να αλλάξει μετά μανίας λες κι εξαρτάται η ύπαρξή του απ αυτό.

Καλό είναι να προσέχεις τις λεπτομέρειες πριν αποκαλέσεις κάποιον “σχεδόν υβριστή”.

Kimon
Kimon
3 years ago
Reply to  palios

Τότε συγχωρήστε με αγαπητέ, στο μισό (το πρώτο σχόλιο σας )συμφώνησα στην πρώτη (άστοχη εν τέλει) τοποθέτηση μου, και τώρα συμφωνώ και με το δεύτερο.. 😉

Panos71
Panos71
3 years ago
Reply to  palios

Καθολου άστοχο…εκρινε εξ ιδίων.
Χρονια πολλά.

npo
npo
3 years ago
Reply to  palios

Ακριβώς αυτό καυτηριάζω. Την αδιάλειπτη προσπάθεια του Ελλαδικού κρατιδίου (γιατί με τέτοια μυαλά κρατίδιο θα καταντήσει) να αλλάξει την ονομασία που μας αποκαλούν τρίτοι, απο Greek σε Hellenic κι απο Grecque σε Helenique και απο Griechische σε Hellenische, στην αγωνία του να εξασφαλίσει δυο ψίχουλα σεβασμού και ίσως εύνοιας. Προφανώς στα υποταγμένα μυαλά των ταγών του έθνους το Γραικός είναι κακό μιαρό πράγμα που δεν λαμβάνει τον σεβασμό απ αυτούς τους σπουδαίους Ινγκλέζους, Αλλεμάνους και Φράγκους στους οποίους κάθε λίγο προστρέχει η άρχουσα τάξη μας για αγάπη φροντίδα και προδέρμ..

Αντί λοιπόν το Ελληνικό κράτος να σπαταλάει τις προσπάθειές του προς την ισχυροποίηση της χώρας ασχολείται με την λέξη που θα το αποκαλούν οι τρίτοι.
Περιττό να πω πως κανένα σεβασμό δεν εξασφαλίσαμε ποτέ απ αυτό, μια που είναι αστείο να νομίζεις οτι θα λάβεις σεβασμό για το όνομα κι όχι για όσα πράττεις. Γι αυτό ακριβώς λέω πως το Ελληνικό κράτος έχει IQ ραδικιού.

Κι είναι κρίμα που η ΠκΔ συμπράττει σ’ αυτό το αστείο παίγνιο.

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
3 years ago
Reply to  npo

το like σαν αντιπολιτευση στην αντιπολιτευση όχι για την κοντρα αλλα για μια πιο πλουραλιστικη προσεγγιση. Δεν καλουμε την Γαλλια και τα γαλλικα, Φραγκία και φραγκικα. Αρα η χρηση διαφορετικών ονοματων ειναι αμφιδρομη και δεν δηλωνει ελλειψη σεβασμου και υποτιμηση ( κατα kimon και κατ εμε). ο Δομινικος θεοτοκόπουλος ειναι ο el greco και Ισαακ Ασιμοφ στο βιβλιο του για τους ελληνες τους αποκαλει The greeks με θαυμασμό.

npo
npo
3 years ago

Θα έπρεπε να είναι όπως το λες, και μακάρι να είχες δίκιο αλλά δεν έχεις.. Μπες λίγο σε αγγλόφωνα φόρα να δεις Πόσα Hellen και Hellenes ρίχνουν οι δικοί μας γιατί ντρέπονται το Greeks…

npo
npo
3 years ago
Reply to  npo

Και φυσικά οι απαντήσεις στο σχόλιό μου δείχνουν σε όλο το μεγαλείο του το σύμπλεγμα κατωτερότητας με το οποίο γαλουχούνται γενιές επι γενιών “ελεύθερων” σε πολλά εισαγωγικά Ελλήνων.

Μετά απορούμε για ποιό λόγο οδεύουμε προς σταθερή συρρίκνωση και τελικά εξαφάνιση.

Spirit
Spirit
3 years ago

To μέγα ερώτημα που ακόμα δεν εχει απαντηθεί με βεβαιότητα είναι αν μπορεί να τοποθετηθεί σε quad pack στον sylver A50.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Spirit

Οι Α50 θα ειναι γεματοι με Aster 30 . Οι Camm θα μπουν καπου αλλού .

Spirit
Spirit
3 years ago
Reply to  Digenis

Δεν νομίζω ότι θα μπουν παραπάνω κελιά από τα 4 A-50 ή 2 με 2 Α70.
Το θέμα όμως το quad pack εξακολουθεί να είναι θέμα. Εκτός αν πιστεύεις ότι και με 8 ανά sylver θα τοποθετηθούν άλλοι 4 εκτοξευτές!

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Spirit

Πιστεύω ότι, λόγο ομοιοτυπίας με τα υπόλοιπα Γαλλικά ώστε να μειωθεί το κοστος και να αυξηθει το φόρτο μεγάλης ακτινας, το θεμα εκλεισε για τα μπροστα κελια στα Aster30 και scalp … Οτι ειναι τα γινει τα Camm θα γινει σε καποιο αλλο σημειο του πλοιου .

chikichiki
chikichiki
3 years ago

Ως προς τις προδιαγραφές το βλήμα δεν είναι κάτι λιγότερο από άριστο, ενώ φέρει και τη σφραγίδα μιας εκ των ελάχιστων χωρών που έχουν δεχτεί πυραυλικές επιθέσεις σε συνθήκες μάχης. Το δύσκολο, το πολύ δύσκολο θα έλεγα, θα είναι η πιστοποίησή του. Καλώς ψάχνεται το ΠΝ αλλά εδώ ίσως να ζητά το ανέφικτο.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago

Belh@rra Hellenique;
It ain’t over until the fat lady sings,
ή όπως λέμε στην Ελλάδα οψόμεθα.

Aggelos
Aggelos
3 years ago

Αν τοποθετηθεί και camm er στις belharra τότε θα είναι μακράν το καλύτερο πλοίο στην κατηγορία του και όχι μόνο

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Θεωρώ πως είναι εκ των ουκ άνευ η ενσωμάτωση των CAMM-ER στις Belharra καθώς τις μετατρέπει σε ένα κορυφαίο πλοίο ικανό να αντεπεξέλθει σε κάθε απειλή.
Αδυνατώ να πιστέψω πως αυτό που βλέπουμε όλοι εμείς οι ερασιτέχνες σχολιαστές δεν το βλέπουν τα έμπειρα στελέχη του Ναυτικού αλλά και η ίδια η Naval Group η οποία με την ενσωμάτωσή τους θα πουλά τις Belharra σαν ζεστά ψωμάκια!
Η αρχή έγινε με το RaM το οποίο επιτέλους είναι διαθέσιμο να ενσωματωθεί, ελπίζω να επικρατήσει η λογική και να έχουμε ευχάριστα νέα και για τους CAMM-ER…

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  Mageiras

Μάλλον στα “έμπειρα στελέχη του Ναυτικού” είπαν οι του ΥΠΟΙΚ:
Πάρτε 2 φρεγάτες με 500 εκατομμύρια έκαστη.

Πιστεύω ότι μετά δεν απαιτείται πολύ σκέψη για το τι θα διαλέξουν οι επιτροπές του ναυτικού.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  chriss8

Κοίτα βασικά δεν έχεις άδικο. Από την άλλη βλέπεις ότι ζητήθηκαν πολλές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο και (διάολε) εισακούστηκαν σχεδόν όλες!!!
Τι να πω… Θα δείξει!

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  Mageiras

Αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση του σχεδιασμού των αναγκών μας. Φοβάμαι αργότερα να μην κάνουμε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις:

https://m.youtube.com/watch?v=eXpMAOAw6qU
😆 😆

SpaceMan
SpaceMan
3 years ago

Ενώ εσείς αναφέρετε ενδιαφέροντα στοιχεία για την δημιουργία ενός πραγματικά καλού οπλικού συστήματος (belh@rra) δεξιά και αριστερά θυμήθηκαν πάλι τις MMSC ενώ κάποιοι άλλοι γράφουν για τον προβληματισμό που φέρνει στους ιθύνοντες το υψηλό κόστος απόκτησης των Γαλλικών πλοίων. Πάντως, οι επιτελείς φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα τις δυνατότητες που θα πρέπει να έχουν τα πλοία που θα κληθούν να διοικήσουν από όλους εμάς τους κριτές των πληκτρολογίων.

Digenis
Digenis
3 years ago

O camm εχει ολοκληρωθεί σε πολλά CMS .. Έχει ολοκληρωθεί στα συστήματα των νεων MEKO για την Βραζιλια , έχει ολοκληρωθεί στο Νεο cms των ANZAC και οι Ιταλοι σχεδιάζουν να το εντάξουν κάθετα σε όλα τα μέσα του οπλοστασίου τους αντι ASter 15 .Ολοι έχουν πληρώσει για την ολοκλήρωση του ….Γιατί να γίνετε τόσος ντόρος στην περίπτωση των Μπελαχαρα ? Πάρτε το χαμπάρι μερικοί ,χωρίς λεφτά όπλα δεν έχει …

chikichiki
chikichiki
3 years ago
Reply to  Digenis

Το όποιο πρόβλημα που αναμένεται είναι κυρίως από την πλευρά των Γάλλων…

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  chikichiki

Οι εταιρίες ειναι κοινές !!!!Η Mbda φτιάχνει σχεδόν όλους τους πυραύλους της Μπελαχαρα . Δεν υπαρχει θεμα νομιζω απο την Γαλλικη πλευρα !!! Οπως δεν εχουν ετοιμο και ανταγωνιστικό αμιγώς γαλλικό προϊόν .Δεν χρειαζετε να εχουν .

https://en.wikipedia.org/wiki/MBDA

Διάβασε για την MBDA και θα καταλάβεις .. Ειναι οι 4 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χωρες μέσα .

Οι Exocet και οι Mistral και αυτα της MBDA ειναι .

Shadowfax
Shadowfax
3 years ago
Reply to  Digenis


Στην Βραζιλία den έχει γίνει καμια ολοκλήρωση στις ΜΕΚΟ Α100…
ΘΑ γίνει από την Atech του ομίλου Embraer, η οποία ΘΑ προμηθεύσει το CMS/IPMS οταν ΘΑ γίνει μεταφορά τεχνολογίας σε συνεργασία με την Atlas Elektronik που ανήκε στην ΒΑΕ και την πούλησαν στην ThyssenKrupp…

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Κάποιοι άλλοι πρέπει να πάρουν χαμπάρι πως ΔΕΝ υπάρχουν λεφτά!!

Δεν είναι μονο η ολοκλήρωση με το CMS
Πρέπει να γίνουν ανάλογες διαδικασίες με το VLS βάλε και το radar /data links

Μονο οι Ιταλοί έχουν SYLVER VLS αλλα και αυτοί μάλλον δεν βιάζονται για την ολοκλήρωση

https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html

However, the Navy’s involvement in the program is dependent on the outcome of an ongoing feasibility study to confirm the missile’s compatibility with the Italian Navy’s new class of multirole warships, the Pattugliatori Polivalenti d’Altura (PPA).

Τέτοιες ασκήσεις θέλουν χρόνο και χρήμα που εμείς δεν διαθέτουμε

Ήδη το πρόγραμμα έχει ξεφύγει από άποψης κόστος για 2 μονο **** πλοία

Panos71
Panos71
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τι εννοείς οταν αναφερεις **** ;
Χρονια πολλα!
Υ.Σ.
Μάλλον εννοεις…και γ@μω τα πλοια ε;

agnostosependytis
agnostosependytis
3 years ago
Reply to  Digenis

Έχεις απόλυτο δίκιο ότι χωρίς λεφτά όπλα δεν έχει, αλλά το ερώτημα είναι πόσα λεφτά. Για όλους μας ισχύει και το χωρίς λεφτά, αυτοκίνητο δεν έχει, αλλά δεν θα έπαιρνα ένα Golf έστω ντούκι, για 200.000 ευρώ. Οπότε εδώ δεν αμφισβητεί κανείς ότι με τις προσθήκες που προτείνουμε, θα είναι ένα τέλειο πλοίο αξίας 700 μυρίων, αλλά όχι ένα τέλειο πλοίο αξίας 1,4 δις το ένα. Με 1.4 δις το ένα παίρνεις 3 άλλα πολύ καλά πλοία, μπορεί στο 80% των δυνατοτήτων της Μπελάρα και θα είναι και επί τρία.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ένα πλοίο που αναπτύχθηκε για να είναι τιμολογιακά ανάμεσα σε Fremm (750m) και Gowind (300-350m) να κάνει 1,4 δις!!! Εδώ λέμε ότι τα 300 παραπάνω που πληρώθηκαν με την λύση που ακολουθήθηκε στα P3 πονάνε ακόμη στα εξοπλιστικά, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα λέμε αν πληρωθούν παραπάνω από ότι πρέπει 1.500 εκατομύρια

Αρα το πρόβλημα όσων μιλάνε για την Μπελάρα είναι η σχέση κόστους απόδοσης που δεν είναι σωστή (είτε μας πιάνουν κώτσο, είτε έχουν πολλές οφέλιμες πληρωμές, είτε κάποιοι φουσκώνουν επίτηδες την τιμή για να ακυρώσουν την πώληση).

Digenis
Digenis
3 years ago

Όσο πλήρωσαν οι Νεοζηλανδοι και οι Βραζηλιανοι για να βάλουν Camm τόσο θα πληρώσουμε και εμείς …Το καπέλο πάει στο μεσάζων Γαλλικό κρατικό αμυντικό οργανισμό που βάζουμε ως διαμεσολαβητή .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Αυτοί που θα μας χαρίζανε η θα μας πληρώνανε το R&D cost που εγγραφες τόσο καιρό

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δε βαρέθηκες να βιάζεσαι;

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Koulis

Ναι!
Δίκιο έχεις!
Τέλη το μηνα θα έχουνε υπογραφει οι Belhares τα ABκαι τα FTOU35 με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στον θείοDonald!!
Και όλα αυτά με 530 mil def expenditure!!

Ξέχασα θα μας επιστρέψουν τα κέρδη των ομολογων οι κεντρικές τράπεζες
Ούρς ξέχασα αυτά πάνε προς το χρέος

μείωση των “πλεονεσματων??!

ouuups αυτά πάνε για μετά το
και σε επιδόματα και προσλήψεις δημόσιονι

a το βρήκα
θα έχουμε 3.5-5%ανάπτυξη το οποτε θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες

Τι βιάζομαι!!

Έχει πολύ κουλίκι μπούρδα να πέσει Ακόμα!!

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δε θέλεις να καταλάβεις. Η επιστροφή από τα ομόλογα που πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους, αφορά στο 2019. Είναι βέβαιο ότι από το 2020 θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο (μάλλον κάτι περισσότερο ξέρει ο πρωθυπουργός, όπως το είπε στη συζήτηση του προϋπολογισμού). Επισης στον προϋπολογισμό υπάρχει ειδικό κονδύλιο 300 εκατ. που το υπουργείο Άμυνας θα μπορεί να αντλήσει κονδύλια. Από το 2021 θα έχουμε τη μείωση των πλεονεκτημάτων και τότε η χώρα θα έχει άλλες δυνατότητες (1% επί ΑΕΠ 200 δις μας κάνει 2 δις). Τα ίδια ισχύουν και για την ανάπτυξη. Μήπως θυμάσαι τι ανάπτυξη είχε η χώρα για 4,5 χρόνια μέχρι τον Ιούλιο;

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Koulis

Τίποτα δεν είναι βέβαιο!

Με δημόσιο χρέος στα 180% του GDP κατά πασα πιθανότητα και το 020θα πάνε προς αποπληρωμή του χρέους
Η ανάπτυξη κοντά στο 2-2.5%θα κυμανθεί τίποτα exceptional
Η νέα κυβέρνηση έδειξε πως δεν ενδιαφέρεται για την άμυνα:

-Δευτεροκλασάτο προς τριτοκλασάτο πρόσωπο υπουργός άμυνας
-Αμυντικό budget τα ίδια με τους προηγούμενους
-aNYPRKTH πολιτική στην αμυντική βιομηχανία
Πόσους μήνες είναι ακέφαλη η EAB για παράδειγμα
-Επιδοματική πολιτκή όπως οι προηγούμενοι
-παρακαλεμα στον Σουλτάνο να πάμε στη Χάγη ώστε να έχουμε ηρεμία
-Επικοινωνιακά πυροτεχvιματα τύπου AB και F35 όταν έχουμε λεφτά για να καλύψουμε την αδυναμία αδιαφορία μας

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Σε όσα λες θα πέσεις έξω. Τέλος του άλλου μήνα τα ξαναλέμε.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τόσο καιρό μιλούσαμε για Mica(στην καλύτερη) οχι για Camm …Δεν υπήρχε καν στη συζήτηση ο Camm .Είναι κάτι τελείως διαφορετικό …

Nikos
Nikos
3 years ago
Reply to  Digenis

μια χαρα θα ηταν και οι μικα,δεν δεσμευουν και κελια..

ioannis
ioannis
3 years ago

Και γιατί να ενταχθεί μόνο στις Belharra; Η land έκδοση έχει σύστημα εκτόξευσης με καταπέλτη χωρίς VLS. Αν είναι να επενδύσουμε σε ένα τέτοιο σύστημα, ας προστεθεί μια τετράδα σε όλες τις Kortenaer, στις Super Vita και στις MEKO, ως add-on χωρίς VLS.

zap
zap
3 years ago
Reply to  ioannis

Ωπα, φιλε, μη λες τετοια γιατι εδω μεσα θα πεσουν και θα σε φανε, δεν εχεις ακουσει οτι οι S ειναι για πεταμα και οτι θα επρεπε να εχουν γινει παλιοσιδερα και δεν κανει να βαλουμε επανω τους ουτε καινουργιο κλιματιστικο γιατι ειναι πεταμενα λεφτα.

Ασχετα αν αυτες θα εχουμε μεχρι το 2030 ή και 40 ετσι οπως πανε τα πραγματα.

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  zap

Το ότι θα τις έχουμε μέχρι το 2030 είναι κατάντια. Όχι επιχείρημα για να βάλεις κλιματιστικό που θα σου κάψει το μισό ηλεκτρολογικό δίκτυο…..

ioannis
ioannis
3 years ago
Reply to  chriss8

Πώς ακριβώς προκύπτει αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση; Είναι εύκολο ηλεκτρολογικά να τοποθετηθεί σε όχημα 8×8 αλλά δύσκολο για μια φρεγάτα; Το ακριβώς αντίθετο ισχύει, ακριβώς λόγω των μικρών απαιτήσεων σε ενέργεια και εγκαταστάσεις.

Lefteris
Lefteris
3 years ago

Και μια καλή λύση για αντικατάσταση των MIM23. Εδώ πρέπει να μπει απαίτηση συμπαραγωγής.
Τα 2,6δις για 2 πλοία είναι σκάνδαλο για πολλούς, τα 2,7δις κόστους της ελληνικής οικονομίας για συντήρηση της λαθρομετανάστευσης είναι αριστερό καθήκον.

Ted
Ted
3 years ago

Επί μήνες διάβαζα για σοβαρές παρατηρήσεις σχολιαστών περί της ανεπάρκειας της ΑΑ άμυνας του πλοίου, για τα ελληνικά δεδομένα & ανάγκες.
Και τώρα που φαίνεται πως το πλοίο θα γίνει ότι καλύτερο στο μέγεθος του, αποτελώντας ένα ποιοτικό άλμα απέναντι στην αριθμητική υπεροπλία των απέναντι, τώρα που φαίνεται να ανοίγουν οι πόρτες μίας κορυφαίας βιομηχανίας για τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην άμυνα, τώρα που φαίνεται να ξεπερνάμε το μεγαλύτερο εμπόδιο, την χρηματοδότηση, τώρα αρχίζει η γκρίνια για το κόστος.

Άλλος ζητάει διεθνή διαγωνισμό, άλλος ζητάει φυλακές.
Να κάνουμε διεθνή διαγωνισμό και να πούμε τι ακριβώς ?
Θέλουμε ένα σούπερ ντούπερ πλοίο, οπλισμένο σαν αστακό, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με όλες τις παρεμβάσεις που θέλει το ΠΝ, με συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης, με παράδοση κατά προτεραιότητα σε 4 χρόνια, με πολιτική υποστήριξη σε διεθνή θέματα και ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ !!!!!!!

Ουρά θα κάνουν, ο ένας πίσω από τον άλλον να υποβάλλουν προσφορές….

Animades
Animades
3 years ago
Reply to  Ted

Εάν δεν ενσωματωθούν οι camm σε τετράδες τότε εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανεπάρκειες της ΑΑ άμυνας του πλοίου.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Animades

Κάτσε να δεχτούνε να μπει κάνα PHALANXS!!
Αλλιώς μας βλέπω με SADRAL για CIWS!
Και αρκετοί θα βγούνε να γράψουνε τι φοβερό CIWS!!!

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Να δω εσύ τι θα γράψεις όταν θα ανακοινωθεί η τελική διαμόρφωση.

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  Koulis

Ότι είναι ακριβές, ότι θα αργήσουν, κάτι θα βρεθεί.
Από την άλλη υποτίθεται ότι το πλοίο θα είναι πολύ χαμηλού ίχνους και με φοβερά συστήματα Η/Π. Αν και δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα, ας μην τα υποτιμάμε υπέρ ενός Phalanx που ίσως ρίξει έναν εισερχόμενο πύραυλο

Nikos
Nikos
3 years ago
Reply to  Animades

Σωστος..

ACHERON
ACHERON
3 years ago
Reply to  Ted

«Και τώρα που φαίνεται πως το πλοίο θα γίνει ότι καλύτερο στο μέγεθος του, »
«τώρα που φαίνεται να ανοίγουν οι πόρτες μίας κορυφαίας βιομηχανίας»
«τώρα που φαίνεται να ξεπερνάμε το μεγαλύτερο εμπόδιο, την χρηματοδότηση»

ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
Ἢ μάλλον,απλώς ακούγεται.

ΥΓ.
Την χρηματοδότηση πού την εντοπίζεις;

MPAMPIS
MPAMPIS
3 years ago

Αυτή η φτηνή αλλα αποτελεσματική ενεργή κεφαλή αναζητησησ κάπως μου έρχεται…..
Ισως σε κάποιες περιπτώσεις μια IR κεφαλή να ειναι προτιμότερη.
Παντως αν προχωρήσουμε σε μια τέτοια αγορά να προχωρήσουμε και στην αντικατάσταση sky guard και hawk με αυτόν τον πύραυλο και ισως των osa με τον απλό camm……

GK_
GK_
3 years ago

Θα προσθεσω οτι η ναυπηγιση μιας Belh@rra/FDI/FTI διαρκει 30 μηνες. Τα 5 πλοια του Γαλλικου ΠΝ θα ναυπηγουνται με ρυθμο 1 καθε 15 μηνες. Στην υποθεση οτι προστιθενται αλλα 2 πλοια απο Ελληνικη παραγγελια, αυτα τα συνολικα 7 πλοια συνολικα θα δωσουν εργο στο ναυπηγειο για 120 μηνες, δηλαδη μια ολοκληρη 10-ετια!
Σαν ενα εξαιρετικα θετικο βημα μπορει να θεωρηθει η δημοσιευση μιας συμφωνιας για την παρουσια 8 ελληνικων εταιριων σε ρολου εργολαβου-υποκατασκευαστη για λογαριασμο της DCNS.
Ελπιζω οτι τοσο αυτη η συμφωνια οσο και η αυξηση της ΕΠΑ διαμεσου ΑΩ ή οπως αλλοιως θα αποκαλουνται, θα επιτρεψει μια -εστω και ελαφρη- μειωση στην τιμη αγορας της “Belh@rra Helleniques”.
Ελπιζω οτι αυτες οι τελευταιες θα εχουν διαφορετικο προωστικο συστημα (πχ CODOG/CODAG/COD(L)AG) ετσι ωστε να μην «σερνονται», παρα τα οσα καλα ακουγονται για το CODAD.
Εαν το R&D των πλοιων της γαλλικης συμβασης των 3,8 δις εκ € θα φτασει το 20%, μπορω να πιθανολογησω οτι η αξια τους θα ειναι περιπου 633 εκ € και ανω η καθεμια.
Η φωτογραφια στο τελος του κειμενου μαλλον ειναι απο τον εκτοξευτη Exls της LM που βαλει τον CAMM!
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/naval-launchers-and-munitions.html
https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/VLS_3_Cell_ExLS_Launcher_Product_Card_8.5x11_042419.pdf
https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/VLS_Host_ExLS_Launcher_Product_Card_8.5x11_042419.pdf
Απο τις μεχρι σημερα διαθεσημες πληροφοριες, εγω τουλαχιστον, δεν μπορεσα να εντοπισω εαν η εκδοση CAMM-ER με D=190mm εχει πιστοποιηθει σε διαμορφωση 4-pack σε Μκ.41. Γνωριζω οτι αυτο συμβαινει μονο για τον αρχικο CAMM με D=166mm.
Παρα το γεγονος οτι απο παλιοτερο διαλογο με αλλο συνσχολιαστη το μοναδικο κελι των CAMM-ER εμφανιζεται να χωραει οριακα μεσα στα Μκ.41 σαν 4-pack η μη υπαρξη καποιας δημοσιας αναφορας μεχρι σημερα απο τις εταιριες, με κανει να εχω καποιες αμφιβολιες για την εφικτοτητα.
Εαν το επιθυμητο ειναι η ενσωματωση των CAMM-ER σαν το νεον πυραυλο που θα παρει την θεση ολων των πυραυλων της οικογενειας Sea Sparrow του ΠΝ, τι θα γινει με την ταυτοχρονη ελληνικη συμμετοχη στο διεθνες προγραμμα ESSM-Mk.2; Παει «περιπατο»;!
Εκτος και εαν καποιος θελησει το ΠΝ να βρεθει να υποστηριζει 2 διαφορετικα βληματα SAM για την ικανοποιηση μιας και μοναδικης επιχειρησιακης προδιαγραφης!
Υστερα, εαν υποτεθει οτι το ΠΝ αποκταει τα CAMM-ER, και μαλιστα σε μεγαλους αριθμους, σκεφτηκε κανενας να βαλει στο «παιγνιδι» τις ελληνικες εταιριες; Λογου χαριν να φερει σε επαφη την IDE ή και τα ΕΑΣ για καποια βιομηχανικη συμμετοχη στο συστημα, ισως ακομη και την τελικη συναρμολογιση με συγκεκρημενη ΕΠΑ; Σκεφτηκε κανενας να «δωσει» τους CAMM-ER και στην ΠΑ για χρηση με τα “Skyguard”; Μπορει να βγει κατι αναλογο και για τον ΕΣ; Πχ στην θεση των I-Hawk;

Epam Papas
Epam Papas
3 years ago

Είναι μεν προϊόν της MDBA αλλά για το ΗΒ. Με προβληματίζει τι ζητήματα μπορεί να θέσει στο μέλλον το ΗΒ για τη χρήση και την υποστήριξη σε εμάς.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ακριβώς κοινά συμφέροντα με αυτή τη χώρα. Το αντίθετο. Με τους απέναντι συνήθως όμως έχει.

ACHERON
ACHERON
3 years ago

«θεωρούσαμε πως ο Standard SM-1 προσέφερε αεράμυνα περιοχής, σήμερα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για τους NSSM που φέρουν οι φρεγάτες μας κλάσης Kortenaer, ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τους Sea Aspide.»»
Τότε όμως,γιατί θεωρούσαμε τις Αδελαΐδες κελεπούρι;
Και για τον Sea Aspide,γιατί τόση απαξίωση έναντι των NSSM ;
Όταν αποκτήθηκαν,μαζί με τις «Ἓλλη» και «Λήμνο»,ακουγόταν ότι ήταν ανώτεροι των NSSM σε κάποια σημεία,όπως στην κατόπτευση χαμηλά ιπταμένων στόχων,ακόμη και βλημάτων Ε/Ε.

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
3 years ago
Reply to  ACHERON

Γιατι οι Αδελαιδες εφεραν RIM-66K SM-2 και οχι RIM-66E SM-1 . Κατα τα αλλα υπερβολες πως οι RIM-66E,RIM-7P δεν προσφερουν τιποτα , χωρις να λεει κανεις πως ειναι η αιχμη της τεχνολογιας.

ACHERON
ACHERON
3 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Μάλισtα,εγώ είχα μείνει στο RIM-66=SM1,RIM-67=SM2,και πάντως -MR.
Και πάλι,δέν είναι χαώδης ἡ διαφορά.
Αλλά για τα Aspide είχα ακούσει καλά λόγια από ναυταίους.

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago

Για 2 belharra έχουν γραφτεί τα παρακάτω:
Πρώτο θέμα => 2 δις
Καθημερινή => 2,6 δις
Real news => 3,4 δις
Δηλαδή σιγά σιγά κοντεύουμε τα 4 δίς. Αστεία πράγματα.

Αυτά τα ποσά δεν δικαιολογούνται εκτός αν συμπεριλαμβάνεται:
α) μεγάλη μεταφορά τεχνολογίας/τεχνογνωσίας,
β) σημαντική συμμετοχή ελληνικών εταιρειών,
γ) FOS για πολλά χρόνια,
δ) αγορά μεγάλου αποθέματος όπλων (αν το πακέτο αφορά 2+2 φρεγάτες),
ε) αναβάθμιση ΜΕΚΟ (SETIS).

https://www.protothema.gr/greece/article/935699/epesan-oi-protes-upografes-gia-tis-duo-stealth-fregates/

https://www.kathimerini.gr/1057407/gallery/epikairothta/politikh/tesseris-fores-poy-aggi3ame-to-8ermo-epeisodio

https://www.real.gr/kosmos/arthro/h_relans_ton_amerikanon_me_fregates_mmsc-598044/

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Fingolfin

Οταν κοντεύει η συνάντηση με τον τραμπ θα φτάσει τα 5 δις … Ο θειος Sam είναι καλός πωλητής

Animades
Animades
3 years ago

Αν επιβεβαιωθεί τελικά το κόστος των 2.5 δις ευρώ για δύο φρεγάτες , τότε ,ανεξάρτητα από το πως θα χρηματοδοτηθεί , είναι έξω από τις ρεαλιστικές δυνατότητες της Ελλάδας.
Είναι αυτό που λέμε ¨πανάκριβες ¨
Από το άρθρο που αναφέρεται δε στο κόστος των 2.5 δις δεν υπάρχει ίχνος αναφοράς στους πυραύλους 4Χ CAMM-ER για τους οποίους χρειάζεται πιστοποίηση , και στους εκτοξευτές , και στο ραντάρ αλλά και στο CMS των πλοίων , + δοκιμαστικές βολές , !!!! και όλα αυτά με κόστος του ΠΝ ?
“too good to be true”

Το φλερτ με τις υποεξοπλισμένες (χωρίς τους CAMM-ER ) γαλλικές φρεγάτες θα έπρεπε να αφορά μέρος ενός μακρόπνοου σχεδιασμού συνολικού , και όχι αποσπασματικά μόνο αυτές , που έτσι ή αλλιώς άφορα το μακρινό 2026 – 27
Από την άλλη μεριά ¨χάσαμε ¨τις Αδελαίδες που μπορούσαν άμεσα να ενισχύσουν το ΠΝ ,
Δηλαδή δεν είχαμε 150 έως 250 εκ (με όπλα) για αυτές αλλά τώρα μπορούμε 2,5 δις για τις μπελχάρες ???
Δεν είναι μόνο το μπάτζετ που πρέπει να ανέβει , χρειαζόμαστε σοβαρό και μακρόπνοο Σχεδιασμό.

Animades
Animades
3 years ago
Reply to  Animades

Υπάρχει βέβαια και η θεωρία ότι δεν πήραμε τις αδελαίδες γιατί έρχονται πριν το καλοκαίρι 2Χ Arleigh Burke ή Ticonderoga .
Μακάρι αλλά και αυτό μοιάζει : “too good to be true”

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Animades

Ποιο καλοκαίρι είναι το θέμα….

Δεν πιστεύω να ξεχάσαμε από τώρα τις φρεγάτες του Μπάρμπα Φώτη που θα έρχονταν το καλοκαίρι

ποιο καλοκαίρι

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Animades

Ο Ναυαρχος που θα εβαζε την υπογραφη του ειχε αλλη αποψη για τις Adele ….

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
3 years ago

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΣΤΟΣ 2,5 ΕΩΣ ΚΑΙ 3 ΔΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ,ΚΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ.ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 2-2,2 ΔΙΣ, ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ..ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΠΛΩΡΗ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ-ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕ ”ΑΒΕΡΩΦ” ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ…

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
3 years ago

οντως καλή επιλογη το όνομα Αβέρωφ!

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
3 years ago

Διαφωνώ για το όνομα! Ασ’ το γιατί μάλλον θα το ντροπιάσουμε, ιδίως αν τελικά μας επιβληθεί η “λίγη” διαμόρφωση.

Αυτήν προσπαθεί να αποφύγει το ΠΝ με τον CAMM-ER. Αλλιώς δεν θα υπήρχε σενάριο CAMM-ER, ασχέτως αν φέρεται μερικώς ανωτέρος του ESSM block2, πράγμα μάλλον πολύ δύσκολο.

Anorimos
Anorimos
3 years ago

Καλημέρα, από ποια πηγή είναι η πληροφορία ότι ο Camm ER μπορεί να είναι σε 4xcell; Η διάμετρος του είναι μεγαλύτερη από το σκέτο Camm! Δεν έχω βρει πουθενά αναφορά για 4xcell.

Spirit
Spirit
3 years ago
Reply to  Anorimos

Ναι, αλλά πιθανό αυτό το:
“Compact missile allows for multiple weapons fit in limited spaces”
αφήνει κάποιες υπόνοιες…

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
3 years ago

Απο τα σχολια όλων και απο τα αρθρα των εφημεριδων καταλαβα οτι ολοι κανουν εικασιες και κανεις ακόμα, ισως ουτε καν η naval group, γνωριζει το τελικό συνολικο κόστος με όλα. οπλα υποστηριξη, εκπαιδευση, δοκιμες, ανταλακτικά. Ας περιμενουμε να μαθουμε, κι ας δουμε τοτε και την δυνατοτητα αποπληρωμης. Με βαση τους camm er και την προυποθεση οτι μπαινουν 4αδες σε σιλό, θεωρω ελαχιστο αποδεκτό φορτο 32 camm er και 16 aster30 και μεγιστο 32camm er, 4 A50 x 8 aster30, 1 x Α70 x 8 scalp naval/ aster30. Η διαφορα κοστους του ελαχιστου φορτου απο τον μεγιστο μπορει να φτανει τα 200εκ. / πλοιο. Η τοποθετηση cammer πισω θελει αλλαγές. το κοστος επιπλεον πυραυλων παρελκομενων θα φτασει αισιως τα 4εκ./πυραυλο + κοστος κελιών , επιμυκινσεις σκαριου κλπ. Τον μεγιστο φορτο δεν τον επιθυμω για τον απλο λόγο ότι δεν βαζεις όλα τα κερασια στο ιδιο καλάθι. Προτιμω μια ενδιαμεση λυση. Ολα μπροστα 3xA50, 1xA70. 32c+16a30+8sc. Η οικονομια που θα γινει θα καλύψει καποια αλλη αναγκη της άμυνας. Οι camm er φαινονται μονοδρομος και αν καταλαβα καλά δεν χρειαζεται πλεον το Ram, αν και χωρις ciws οι 32 camm er αρχιζουν να φαινονται λίγοι.

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Το RAM εφόσον το δέχτηκαν (επιτέλους) πρέπει να μπει ασυζητητί! Έτσι μπορείς να αυξήσεις τους α/α περιοχής σου σε 20 και να πας για 16 camm για επιπλέον αντιβληματικη άμυνα/στόχους χαμηλής επιχειρησιακής αξίας/ασύμμετρων απειλών. Αν δε αποφυγεις τους 8 MdCN και φτάσεις τους 24 aster30 συν 32 CAMM-ER συν RAM συν Strales φέρε μολύβι να υπογράψω επιτόπου…

Nikos
Nikos
3 years ago

Ειναι τελειως απαραιτητο να μπουνε στις μπελχαρα α/α πυραυλοι μικρης-μεσαιας εμβελειας..οι camm er μοιαζουν να ειναι ιδανικη επιλογη..τις τελευταιες μερες αναφερεται οτι οι δυο μπελχαρα θα κοστισουν περι τα 2.5δις ευρω και θα εχουν 24 αστερ 30 και 8 mdcn..δηλαδη θα δωσουμε 1.25δις ανα πλοιο για 24 αστερ 30 και χωρις πυραυλο μικρης-μεσης εμβελειας?τοτε τα πλοια θα ειναι ανεπαρκεστατα..το ΠΝ πρεπει να φροντισει τα πλοια να εχουν τον σωστο αριθμο κελιων και τον σωστο οπλισμο..αν τα πλοια χρειαζονται επιπλεον χωρο-για κελια-ας παρουμε την belhara extended,το σιγουρο ειναι οτι δεν υπαρχουν περιθωρια για λαθος επιλογες..

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Nikos

Είναι πολύ σχετικό το θέμα .Οι τεχνολογίες αλλάζουν .Τα αεροσκαφοι δεν κοντεύουν πλέον στο πλοίο για να χρησιμοποιηθούν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι μέχρι 40-50χλμ … Αυτό απλά σημαίνει οι πύραυλοι μέσης ακτίνας ειναι άχρηστοι εναντίον αεροσκάφους … Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όμως εναντίον εισερχόμενων πυραύλων ή αγελης drone .Σε αυτή την περίπτωση λόγο μεγαλης ταχύτητας των πυραύλων σε συνάρτηση με την ικανότητα ιχνηλάτησης των ρανταρ λόγο χαμηλής πτήσης και καμπυλότητας της γης δεν ειναι χρήσιμη τόσο μεγάλη εμβέλεια 40-50-60χλμ .Με 20 χλμ και μπόλικους Rambl2 γίνετε η δουλειά … Εν κατακλείδι ενα πλοίο με μπόλικους μεγάλης ακτίνας >120χλμ και μικρης ~20χλμ ειναι οκ .

babis
babis
3 years ago

Τελικά με τα C27 spartan τι έγινε;;;;;

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
3 years ago
Reply to  babis

Λιάζονται. .

Spirit
Spirit
3 years ago

Νο1 ασθενοφόρα στην ΠΑ, έκλεισε η χρονιά με 900+ ώρες πτήσεων, μια χαρά όλα το ΕΚΑΒ έλυσε τα προβλήματα του.

evaggelos
evaggelos
3 years ago

τιποτε δεν ειναι σιγουρο ουτε τα χρηματα ουτε τα οπλα υπομονη μεχρι την τελικη διαμορφωση. Παντως με camm k aster 30 κ ram ειναι κουκλι.
ΥΓ. Καλο ολο αυτο με τα μπελαρα τικο κλπ αλλα με τον υπολοιπο στολο τι κανουμε? η θα παρουμε μπελ κ θα το γεμιζει πετρελαιοφορο του βιετναμ? καποια στιγμη πρεπει να δουμε κ τα αλλα συμαντικα.
ΥΓ2 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  evaggelos

Το καλό είναι ότι βοηθητικά πλοία μπορούμε να βρούμε ευκολότερα από συμμαχικά ναυτικά. Πάντως είναι εξίσου σημαντικά!

Konstantinos G
Konstantinos G
3 years ago

Θεωρώ καλύτερη διαμόρφωση 4 κελιά sylver 50 τα οποία θα έχουν 3*8=24aster30 και 1*32=32camm er καθώς επίσης και phalanx από τις S.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -