8.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝΕπιβεβαίωση: Συντριβή ελικοπτέρου CH-148 Cyclone του καναδικού ναυτικού στη Μεσόγειο

Επιβεβαίωση: Συντριβή ελικοπτέρου CH-148 Cyclone του καναδικού ναυτικού στη Μεσόγειο

Το οργανικό ελικόπτερο της καναδικής φρεγάτας HMCS Fredericton έχασε την επαφή του με το πλοίο αργά το απόγευμα της Τετάρτης 29 Απριλίου ενώ συμμετείχε σε ναυτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησης “Reassurance”. Το ελικόπτερο βρισκόταν στην κεντρική Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Ιονίου Πελάγους πάνω από διεθνή ύδατα.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Καναδικό ελικόπτερο κατέπεσε σε άσκηση του ΝΑΤΟ στο Ιόνιο Πέλαγος

Σε ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Αμύνης σε Twitter και Facebook γύρω στα μεσάνυχτα το ελικόπτερο CH-148 Cyclone αναφέρεται πως “απώλεσε επαφή” με τη φρεγάτα.

Μία ώρα αργότερα, η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, κα. Julie Payette, αναμετέδωσε το προηγούμενο μήνυμα προσθέτοντάς έναν πιο προσωπικό τόνο.

Κατά τις 3 το πρωϊ (ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός Τζαστίν Τρουντώ επιβεβαίωσε την απώλεια επαφής με το ελικόπτερο του ναυτικού κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. “Μίλησα ήδη με τον υπουργό Αμύνης, Harjit Sajjan. Ενέργειες έρευνας και διάσωσης έχουν ξεκινήσει”, αναφέρει στο μήνυμά του.

Την ίδια πληροφορία βεβαίωσε και η εκπρόσωποσς Τύπου του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχης Juanita Chang, που ηγείται του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Ανωτάτου Αρχηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SHAPE):

“Μπορώ να επιβεβαιώσω πως υπήρξε ένα περιστατικό που περιλαμβάνει ένα ελικόπτερο ενός πλοίου υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ”, είπε η συνταγματάρχης του Αμερικανικού Στρατού.

“Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ενώ λαμβάνουν χώρα ενημερώσεις σε εθνικό επίπεδο”.

Το ελικόπτερο της φρεγάτας HMCS Fredericton τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια γυμνασίων (φωτογραφία: HMCS Fredericton-FB)

Η επιχείρηση Reassurance έχει σκοπό την επίδειξη της ισχυρής παρουσίας του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Το ελληνικό δίκτυο δημόσιας τηλεόρασης μετέδωσε πρώτο πως το ελικόπτερο μιας καναδικής φρεγάτας κατέπεσε κατά τη διάρκεια γυμνασίων έρευνας και διάσωσης στα οποία συμμετείχαν εκτός της καναδικής μια ιταλική και μια τουρκική φρεγάτες. Έξι άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο, σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής τηλεόρασης. Μέχρι στιγμής οι έρευνες αποκάλυψαν το σημείο της συντριβής, περί τα 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλονιάς. Ένα πτώμα έχει ανασυρθεί ενώ η τύχη των υπολοίπων αγνοείται.

Τα CH-148 επιχειρούν σε τακτικές αποστολές με τετραμελές πλήρωμα, αν και στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται ότι υπήρχαν και δυο άλλοι επιβαίνοντες.

Στις έρευνες από σήμερα το πρωί αναμένεται να μετάσχει και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ.

A CH-148 Cyclone helicopter takes off from HMCS Ville de Québec in the Atlantic Ocean during Operation REASSURANCE on 20 July 2018.
Photo: MCpl André Maillet, MARPAC Imaging Services
RP19-2018-0004-007
~
Un hélicoptère CH-148 Cyclone décolle du NCSM Ville de Québec, dans l’océan Atlantique, au cours de l’opération REASSURANCE, le 20 juillet 2018.
Photo : Cplc André Maillet, Services d’imagerie des FMAR(P)
RP19-2018-0004-007

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καναδικές φρεγάτες κλάσης Halifax, όπως η HMCS Fredericton, επιχειρούν εδώ και λίγα χρόνια με τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα CH-148 Cyclone.

Πρόκειται για ένα νέο και εξαιρετικά ικανό ελικόπτερο μέσης κατηγορίας που προέρχεται από το σχέδιο Sikorsky S-92 με ενίσχυση των δυνατοτήτων του για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του θαλασσίου περιβάλλοντος και τις στρατιωτικές αποστολές. Στο ρόλο αυτό αντικατέστησαν τα παλιότερα ελικόπτερα CH-124 Sea King. Τα Cyclone έχουν αναπτυχθεί σε άλλες πέντε επιχειρησιακές αποστολές με τις Καναδικές Δυνάμεις στο εξωτερικό.

Η φωτογραφία του ελικοπτέρου ελήφθη από μέλη του πληρώματος μόλις στις 28 Απριλίου. 6 μέλη του πληρώματος φέρεται ότι επέβαιναν τη στιγμή του ατυχήματος (φωτογραφία: HMCS Fredericton-FB)

Πηγή

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Κάνοντας τις FDI HN τα ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο, Μέρος Β’ – Πυρομαχικά Vulcano

H φρεγάτα “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως αλλά και το ακριβότερο πλοίο που έχει αποκτήσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό στην...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Agusta Bell AB.212 ASW, το ελικόπτερο των Ιμίων

Τα Ίμια έχουν δεθεί στη συνείδηση όλων μας με την απώλεια των 3 αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού - των Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -