24.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗRafael: Παρουσίασε ναυτικό laser και το C-Dome σε έκδοση "plug and play"

Rafael: Παρουσίασε ναυτικό laser και το C-Dome σε έκδοση “plug and play”

Tην επίσημη παρουσίαση του πρώτου της οπλικού συστήματος laser υψηλής ενέργειας (HELWS) για εγκατάσταση σε πλοία, έκανε η ισραηλινή εταιρεία Rafael, στην αμυντική έκθεση IMDEX 2023 στη Σιγκαπούρη. Το Iron Beam, όπως είναι η ονομασία του, είναι ένα laser ισχύος 100 kW, με δυνατότητα να καταρρίπτει ρουκέτες, βαλλιστικά βλήματα μικρού βεληνεκούς, βλήματα πυροβολικού, όλμους, UAV και σμήνη drone, με την εμβέλειά του να ανέρχεται σε αρκετά χιλιόμετρα. Το κόστος ανά βολή είναι ελάχιστο, ενώ η αναχορηγία είναι απεριόριστη, σύμφωνα με την Rafael.

Iron Dome Naval, πηγή Rafael.co.il

Σημαντικό πλεονέκτημα, είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης σε πολλές και διαφορετικές πλατφόρμες, έτσι ώστε να λειτουργεί τόσο μεμονωμένα όσο και ως συστατικό στοιχείο σε μια πολυστρωματική αμυντική διάταξη. Η Rafael έχει δώσει μεγάλη βάση στην αλληλοκάλυψη, διαστρωμάτωση και διασύνδεση των προϊόντων της, παρέχοντας ολοκληρωμένη άμυνα σε κάθε σκάφος.

Sa’ar 6, ποια είναι η πανίσχυρη αντιαεροπορική κορβέτα που “απέρριψε” το Πολεμικό Ναυτικό

Έτσι μια ναυτική μονάδα πλέον δεν θα βασίζεται μόνο σε πανάκριβα πυραυλικά συστήματα άμυνας ή σε εξειδικευμένα πυροβόλα περιορισμένης αναχορηγίας, αλλά θα μπορεί να αναχαιτίσει ένα για παράδειγμα περιφερόμενο πυρομαχικό αξίας χιλιάδων δολαρίων, με μια βολή laser κόστους 3,5 δολαρίων.

Επίσημη δοκιμή του συστήματος Laser Iron Beam, τον Μάρτιο του 2022, οδήγησε στην κατάρριψη του UAV, πηγή Rafael.co.il

Τέτοιες λύσεις θα πρέπει να αποτελούν πλέον, στάνταρ εξοπλισμό κάθε κύριας μονάδας υπό ναυπήγηση ή υπό εκσυγχρονισμό, καθώς το ζήτημα των επιθέσεων κορεσμού, είναι υπαρκτό, μιας και η τεχνολογία των drone και περιφερόμενων πυρομαχικών έχει κάνει άλματα, ενώ παραμένει φθηνή και χωρίς έλεγχο από περιορισμούς εξαγωγών, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις.

Νέα έκδοση και για το C-Dome

H Rafael ανακοίνωσε επίσης και τη ναυτική έκδοση του πυραυλικού συστήματος εγγύς προστασίας Iron Dome, το C-Dome αλλά σε πιο εξελιγμένη διαμόρφωση ως Mission Module. Αυτό ολοκληρώνεi το σύστημα εγγύς αεράμυνας μια συμπαγή κατασκευή “εμπορευματοκιβωτίων”, οπότε μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλα σκάφη, χωρίς να απαιτείται διάτρηση καταστρώματος και μετασκευή ή πολύπλοκη ολοκλήρωση στα συστήματα μάχης. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται το C-Dome σε αυτή τη νέα μορφή, με ένα κλωβό με τα ηλεκτρονικά και τις κεραίες, και τον εκτοξευτή των πυραύλων στο βάθος, να είναι τοποθετημένα σε ελικοδρόμιο πλοίου.

C-DOME mission module, πηγή Rafael.co.il

 Στην ελληνική αμυντική έκθεση ”DEFEA2023” η ΠΤΗΣΗ διοργανώνει στις 9 Μαΐου, σεμινάριο για την ΕλληνοΙσραηλινή Αμυντική Συνεργασία και αναμένουμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω συστήματα. Μείνετε συντονισμένοι!

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις της «ΠΤΗΣΗΣ» στη DEFEA 2023 – Εθνική άμυνα με Γαλλική και Ισραηλινή συνεργασία

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -