27.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΨυχολογικά προβλήματα στα πυρηνικά υποβρύχια της Κίνας;

Ψυχολογικά προβλήματα στα πυρηνικά υποβρύχια της Κίνας;

Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ μελών των πληρωμάτων των κινεζικών πυρηνικών υποβρυχίων που περιπολούν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Την έρευνα δημοσίευσε το περιοδικό “Stars and Stripes”.

Η Κίνα έχει περισσότερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων από όσα πιστεύονταν

Συγκεκριμένα, πέντε Κινέζοι ερευνητές από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ζητημάτων Υγείας του Στρατού στο Πανεπιστήμιο Ναυτικής Ιατρικής στη Σανγκάη έγραψαν στην αναφορά τους στις αρχές του προηγουμένου μήνα, πως ένα σημαντικό ποοσοστό του προσωπικού που υπηρετεί στο Σώμα Υποβρυχίων του Κινεζικού Ναυτικού στην Νότια Κινεζική Θάλασσα εμφανίζει σημάδια ψυχολογικών διαταραχών διαφόρων μορφών, από κατάθλιψη και ανησυχία μέχρι ανοιχτή επιθετικότητα. Η έρευνα των ειδικών δημοσιεύτηκε στο τεύχος 108 του περιοδικού “Στρατιωτική Ιατρική” του Πανεπιστημίου και αφορά σε 108 περιστατικά από τους 511 που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα αυτά έτυχαν σύγκροσης με τα ποσοστά ψυχικής υγείας που παρατηρούνται μεταξύ του ανδρικού προσωπικού κατά μέσο όρο σε όλο το εύρος των κλάδων των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων και βρέθηκαν “σημαντικά υψηλότερα” στον κλάδο των υποβρυχίων. Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά πως αξιωματικοί και ναύτες στα υποβρύχια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα υποφέρουν από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και αντιμετωπίζουν κινδύνους ψυχικών διαταραχών στα καθήκοντά τους. Η ένταση που παρατηρείται συχνά σε αυτά τα νερά οφείλεται στο ότι η Κίνα διεκδικεί μεγάλο μέρος της θαλάσσιας περιοχής και έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τις περισσότερες όμορες χώρες, αυξάνοντας τις περιπολίες ναυτικών μονάδων τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις.

Οι Κινέζοι ειδικοί εξήγησαν πως μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις μπορεί να αυξάνουν το ψυχολογικό στρες. Το βάρος αυτό προστίθεται στο φυσικό άγχος που προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση στην πίεση της ζωής μέσα σε ένα υποβρύχιο. Οι υπηρετούντες σε υποβρύχια είναι “περιορισμένοι σε μικρούς χώρους και εκτεθειμένοι σε επεξεργασμένο αέρα και τεχνητό φωτισμό”, για μεγάλα διαστήματα ενώ “το περιβάλλον του υποβρυχίου περιλαμβάνει παρατεταμένο εγκλεισμό, που μπορεί να διαρκέσει για περίοδο 60 ή 90 ημερών πλεύσης σε κατάδυση”. Η μελέτη βρήκε ακόμα πως οι ναύτες στα πυρηνικά υποβρύχια έχουν την τάση να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό υπόλογοι σε παθήσεις ψυχολογικών διαταραχών.

Λύκοι στην υπηρεσία της θεραπείας του μετατραυματικού στρες σε βετεράνους

Η ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό κομμάτι που κρίνει την ολική απόδοση μιας μάχιμης δύναμης, αν και στο παρελθόν υποβαθμιζόταν σημαντικά ως παράγοντας από τις στρατιωτικές ηγεσίες σε όλο τον κόσμο. Ειδικά για την Κίνα, το στρατιωτικό κατεστημένο δεν πραγματοποιούσε ψυχολογική αξιολόγηση για την πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι το 2006 και η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των υπηρετούντων στο Κινεζικό Ναυτικό είναι ακόμα στα σπάργανα. Το Αμερικανικό Ναυτικό, συγκριτικά, αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερο περιβάλλον στρες που αποτελεί η ζωή στα πολεμικά πλοία, άρχισε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 να τοποθετεί ψυχολόγους σε αεροπλανοφόρα βλέποντας μια δραστική μείωση των περιπτώσεων αναγκαστικής απομάκρυνσης και διοικητικού διαχωρισμού για λόγους κακής συμπεροφοράς. Το παράδειγμα αυτό επαναλήφθηκε και σε άλλες κατηγορίες πλοίων με ανάλογα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το 2013, ανάλογο πρόγραμμα αναπτύχθηκε και στο ναύσταθμο του Νόρφολκ για τον στόλο υποβρυχίων αποδίδοντας πολύ θετικά αποτελέσματα, μειώνοντας έτσι τις ετήσιες απώλειες εκτός προγράμματος από 22 εκείνο το έτος σε μόλις 2 το 2016. Το Ναυτικό έχει ήδη επεκτείνει το πρόγραμμα σε όλη τη δύναμη υποβρυχίων του Ναυτικού ενώ έχει συστήσει αντίστοιχες υπηρεσίες και για τους Πεζοναύτες και τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το νέο πυρηνικό υποβρύχιο που ναυπηγεί η Κίνα

Πίσω στο Λαϊκο Απελευθερωτικό Ναυτικό της Κίνας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου Αμύνης του, η δύναμη του Ναυτικού του ενισχύεται διαρκώς με νέα σύγχρονα πολεμικά πλοία και τις ικανότητές του να επεκτείνονται σε βάθος χρόνου προβάλλοντας όλο και περισσότερο την ισχύ του στις ανοιχτές θάλασσες. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει πως χρειάζονται πολλά περισσότερα για να δημιουργήσεις πραγματικά σύγχρονο και ικανό ναυτικό και σε πάρα πολλά η Κίνα έχει ακόμα πολλά να μάθει.

Ο (εσωτερικός) χειρότερος εχθρός των Αμερικανών Πεζοναυτών

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -