17.5 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔιευκρινήσεις για τα "πλεύσιμα" του Στόλου, πότε ισχύουν και ποιούς αφορούν

Διευκρινήσεις για τα “πλεύσιμα” του Στόλου, πότε ισχύουν και ποιούς αφορούν

Καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει πολλές και διάφορες ερμηνείες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το νέο επίδομα περί «πλευσίμων», που δυστυχώς κάποιες έχουν ως στόχο έχουν να διασπείρουν διχασμό στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να φέρουν αναταραχή στο Πολεμικό Ναυτικό είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

Έτσι στο σχετικό ΦΕΚ (1425/9ης Μαρτίου 2023) προβλέπεται στο Άρθρο 1, ότι το “επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, προσαυξάνεται για το κάτωθι προσωπικό:
α. Τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων που ευρίσκονται σε αποστολή καθώς και το προσωπικό που αποσπάται σε αυτά, στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους.
β. Των Ενόπλων δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.”

Καταρχάς, το Πολεμικό Ναυτικό -οποία έκπληξη- ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Άρα, η υποπαραγράφος 1α αφορά αποκλειστικά το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η υποπαραγράφος 1β αφορά και το Πολεμικό Ναυτικό. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι δεν καταργούνται τα μέχρι τώρα «πλευσιμα» για τις κανονικές αποστολές. Αν δηλαδή το ΠΝ βγει στο Μυρτώο για ασκήσεις, το πλήρωμα θα πάρει πλεύσιμα, αλλά τα γνωστά με μια μικρή προσαύξηση. Επίσης, για τις συνήθεις αποστολές και ασκήσεις εκτός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εξακολουθεί να ισχύει ότι μέχρι σήμερα.

Για τις «Ειδικές Αποστολές» όμως, που καθιερώνονται για πρώτη φορά και αφορούν και στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι τις Ειδικές Δυνάμεις μόνο, διευκρινίζεται ότι αυτές θα προσδιοριστούν με αποφάσεις των Ανωτάτων Συμβουλίων των Κλάδων και θα επικυρωθούν από το ΣΑΓΕ συντομότατα, γιατί ο σκοπός είναι να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατό τα ποσά που δικαιούται το προσωπικό λόγω της αναδρομικής ισχύος του νόμου από τον Ιανουάριο.

Για αυτές τις «Ειδικές Αποστολές» που εκτελούνται εντός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ισχύουν τα 60 ευρώ την ημέρα, τα οποία μετά από την φορολογία και τις κρατήσεις διαμορφώνονται σε περίπου 40 ευρώ, δηλαδή σε περίπου διπλάσιο ποσό σε σχέση με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα.

Στις εν λόγω «Ειδικές Αποστολές», για το Πολεμικό Ναυτικό θα περιλαμβάνεται το πλοίο Σκοπούν, η ΔΕΑΜ, η Επιτήρηση Ανατολικού Αιγαίου, η Aegean Activity – SNMG2 και οι μεταφορές ύδατος και καυσίμων, με τους συγκεκριμένους πλόες να ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 85% του συνόλου, εάν αφαιρέσουμε τις ασκήσεις που πολύ λογικά θεωρούνται συνήθεις.

Τώρα για τις «Ειδικές Αποστολές» που εκτελούνται εκτός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ισχύουν τα 100 ευρώ, τα οποία μετά από την φορολογία και τις κρατήσεις διαμορφώνονται σε περίπου 65 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή σε υψηλότερο ποσό σε σχέση με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα, οπότε π.χ. για μία τρίμηνη αποστολή όπως η UNIFIL και η IRINI οι συνολικές αποδοχές των στελεχών που συμμετέχουν σε αυτές αυξάνονται κατά περίπου 100%.

Πέραν του Πολεμικού Ναυτικού, το μέτρο αφορά τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία και ειδικά εκείνους που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή του Έβρου φυλλάσοντας τα χερσαία μας σύνορα, στις βραχονησίδες και στις θάλασσες του Ανατολικού Αιγαίου με τα ταχύπλοα των Ειδικών Δυνάμεων, όπως και στο προσωπικό των Readiness, που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα στον αέρα. Επίσης το μέτρο αφορά και στις «ειδικές αποστολές» του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και έχει σχέση εν γένει με τις κρίσιμες αποστολές ειδικών επιχειρησιακών απαιτήσεων που συνήθως κρατούν τα στελέχη μακριά από τις οικογένειές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οτιδηποτε άλλο κυκλοφορεί είναι ψευδές, και σκοπό έχει απλά την αντιπολίτευση στον Α/ΓΕΕΘΑ και την υπονόμευση της νέας ηγεσίας του ΠΝ. Από τα 25 εκατ. ευρώ που θα δοθούν, τα 20 αφορούν το ΠΝ και τα 5 εκατ. την ΠΑ και τον ΕΣ. Ο αρχικός σχεδιασμός για 15 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΠΝ έφτασε αρχικά τα 19 και αργότερα τα 20 εκατ. με τις παρεμβάσεις του ΑΓΕΕΘΑ και του ΑΓΕΝ. Με τα υπόλοιπα καποιες πολύ ειδικές αποστολές του ΕΣ ή της ΠΑ θα αμείβονται ανάλογα.

Καταληκτικά δηλαδή πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο ουσιαστικής μέριμνας προσωπικού, για όλους που αφοσιωμένοι και αφοσιωμένες στο καθήκον κρατάνε την Ελλάδα ασφαλή και ακέραια υπηρετώντας στην πρώτη γραμμή. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι και σωστό και σημαντικό.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -