27.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Diehl Defence, μπορεί να εξοπλίσει τις κορβέτες και MEKO200HN με IRIS-T!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Diehl Defence, μπορεί να εξοπλίσει τις κορβέτες και MEKO200HN με IRIS-T!

Στις 22 Δεκεμβρίου τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) υπέγραψαν ένα σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας με τον τομέα Diehl Defence του γνωστού γερμανικού ομίλου για το πυραυλικό σύστημα επίγειας αεράμυνας IRIS-T SLS/SLM. Με την ευκαιρία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Helmut Rauch μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις στην Ελλάδα με βάση τη μακροχρόνια συνεργασία της τόσο με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όσο και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Το μνημόνιο όχι μόνο ανανεώνει τη συνεργασία των δύο πλευρών στον ευρωπαϊκό πύραυλο, στον οποίο είναι ήδη εταίροι από την αρχή του προγράμματος στη δεκαετία του 90, αλλά την ισχυροποιεί και την επεκτείνει στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της επίγειας αεράμυνας GBAD (Ground Based Air Defence) με τα συστήματα SLS/SLM που έχει εξελίξει, παράγει και προμηθεύει ήδη σε πελάτες η γερμανική πλευρά.

Το μνημόνιο υπέγραψαν από την πλευρά των ΕΑΣ ΑΕΒΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος και Σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης Νικόλαος Κωστόπουλος και από τη γερμανική ο Helmut Rauch, CΕΟ της Diehl Defence, ενώ παραβρέθηκαν ο Αθανάσιος Τσιόλκας, Πρόεδρος του ΣΔ των ΕΑΣ, o ΓΓ του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου και ο Γενικός Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος (ΠΝ).

Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στα γραφεία της ελληνική εταιρείας στον Υμηττό τονίστηκε το γεγονός ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους ο μοναδικός ελληνικός φορέας με εμπειρία σε όλο το εύρος υποκατασκευών τέτοιων συστημάτων με έναν διεθνή όμιλο με ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα σε πολλούς τομείς της άμυνας, αλλά και που έχει αποδείξει την επιθυμία και τις δυνατότητες να παρέχει τεχνογνωσία και μεταφορά τεχνολογίας σε πλαίσιο τέτοιων συνεργασιών.

Το μνημόνιο ΕΑΣ-Diehl Defence έρχεται σε μια κρίσιμη φάση διεθνών συγκυριών αλλά και ελληνικών επιδιώξεων, δεδομένων των πολύ μεγάλων αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε GBAD, τόσο για την αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων (λόγω παλαιότητας ή πλέον και λόγω σοβιετικής/ρωσικής προέλευσης συστημάτων) όσο και περαιτέρω ενίσχυσης τομέων στην επίγεια αεράμυνα.

Να θυμίσουμε ότι η Diehl προχώρησε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία στην εξέλιξη του πυραύλου αέρος-αέρος IRIS-T (που αποτελεί σήμερα τον ευρωπαϊκό πύραυλο υψηλών επιδόσεων WVR για μια σειρά αεροποριών της Γηραιάς Ηπείρου) για χρήση από το έδαφος σε ποικιλία εκδόσεων GBAD.

Στη βασική του έκδοση βραχέως βεληνεκούς, IRIS-T SLS, ήδη σε χρήση από το 2015, που βασίζεται στην ικανότητα του πυραύλου για αυτόνομη πρόσκτηση στόχων χάρις στον προηγμένο ερευνητή IIR που διαθέτει, προσφέρει μια πολύ οικονομική λύση GBAD με ένα σύστημα V/SHORADS για κάλυψη παντός καιρού από απειλές σε τόξο 360 μοιρών, δραστικό βεληνεκές έως τα 12 km και ύψη αναχαίτισης έως 8 km. Υπογραμμίζεται ότι ο IRIS-T SLS παρέχει το πλεονέκτημα κοινού αποθέματος βλημάτων με αεροπορικές εφαρμογές (δηλαδή τους πυραύλους που διαθέτει η ΠΑ) «σπάζοντας» το μονοπώλιο που ευαγγελιζόταν μέχρι σήμερα ο MICA.

Γραφικό του @Aylont, MEKO200HN plus IRIS-T

Στην έκδοση μέσου βεληνεκούς, IRIS-T SLM, χρησιμοποιείται τροποποιημένο βλήμα με κωνικό κάλυμμα του ρύγχους για μειωμένη οπισθέλκουσα, το οποίο απορρίπτεται στη διαδικασία, μιας και ο ερευνητής IIR έχει ρόλο μόνο στην τερματική καθοδήγηση, αφού ο πύραυλος καθοδηγείται στο μεσοδιάστημα με ανοδική ζεύξη και INS/GPS. Επιπλέον, αυτή η έκδοση διαθέτει πυραυλοκινητήρα μεγαλύτερης διαμέτρου για αυξημένες επιδόσεις εμβέλειας. Στη συστοιχία του IRIS-T SLM μέσης εμβέλειας προστίθεται ραντάρ πολλαπλών ρόλων τεχνολογίας AESA με εμβέλεια 250 km και σύστημα C2, που ελέγχει τρεις μονάδες πυρός (η καθεμία με οκτώ έτοιμους προς βολή πυραύλους) επεκτείνοντας την κάλυψη στα 40 km (20 km καθ’ ύψος) εναντίον μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων, βλημάτων κρουζ, πυραύλων αντιραντάρ, κατευθυνόμενων βομβών, περιπλανώμενων πυρομαχικών, drone, ΜΕΑΜ αλλά και ρουκετών πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος.

Σε τελικό στάδιο εξέλιξης υπάρχει και η έκδοση μεγάλης εμβέλειας, IRIS-T SLX, με πύραυλο που αυξάνει περαιτέρω τις κινηματικές επιδόσεις για εμβέλεια 80 km (30 km καθ’ ύψος), διαθέτοντας διπλό ερευνητή (IIR και RF).

Το σύστημα IRIS-Τ SLT, που έχει ήδη γνωρίσει πολεμική δράση στην Ουκρανία (μέσω συστοιχιών που παραχώρησε η γερμανική κυβέρνηση ως βοήθεια), θα μπορούσε να αποτελέσει βασική υποψηφιότητα για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και αναποτελεσματικών έναντι σύγχρονων απειλών (και αντιμέτρων) SA-8 σε ελληνική υπηρεσία. Επιπλέον, οι IRIS-T SLM/SLX θα μπορούσαν να διαδεχθούν τους HAWK με μια συνολική οικογένεια GBAD, που μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί με άλλα στοιχεία της ελληνικής επίγειας αεράμυνας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η Diehl παρουσίασε πρόσφατα και ναυτική έκδοση των IRIS-Τ για αεράμυνα πλοίων, που κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό του MICA για ναυτική χρήση.

Γραφικό του @Aylont, MEKO200HN plus IRIS-T

Η συνέντευξη

«Πτήση»: Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα και να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας. Η πρώτη μας ερώτηση είναι μάλλον αναμενόμενη. Γιατί βρίσκεστε στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σήμερα; Παρακαλώ σχολιάστε μας το πλήρες εύρος της επιδιωκόμενης συνεργασίας μεταξύ της Diehl και των ΕΑΣ.

Διευθύνων σύμβουλος Diehl Defence Helmut Rauch: Η σχέση και συνεργασία της Diehl Defence με τα ΕΑΣ και φυσικά την προκάτοχο εταιρεία πηγαίνει πίσω δεκαετίες. Σήμερα, η πιο σημαντική από αυτές είναι η συμβολή τους στο πρόγραμμα πυραύλων αέρος-αέρος IRIS-T. Σε όλους τους IRIS-T σε υπηρεσία, οπουδήποτε στον κόσμο, θα βρείτε απάρτια της κεφαλής που παράγονται από τα ΕΑΣ. Το ίδιο ισχύει και για τα επίγεια συστήματα αεράμυνας της Diehl Defence, όπως το μικρής εμβέλειας IRIS-T SLS ή το μεσαίας εμβέλειας IRIS-T SLM. Και σε αυτά βασιζόμαστε στα ΕΑΣ ως πολύτιμο συνεργάτη μας. Υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς όπου βλέπουμε ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για εντατικοποίηση της συνεργασίας, όπως άλλα προγράμματα πυραύλων ή πυρομαχικών.

Καθώς η συζήτηση για ένα μελλοντικό σύστημα επίγειας αεράμυνας-GBAD (Ground Based Air Defence) για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκεται σε εξέλιξη, αναδύονται ακόμη περισσότερες επιλογές συνεργασίας, και στο πλαίσιο αυτό ήταν σταθερή απόφασή μας να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Κατανόησης ως «ομπρέλα» για όλες αυτές τις υφιστάμενες όπως και τις δυνητικές συνεργασίες.

Γραφικό του @Aylont, MEKO200HN plus IRIS-T

«Πτήση»: Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα σύντομα θα χρειαστεί ένα νέο ολοκληρωμένο δίκτυο πυραυλικής Αεράμυνας και όχι απλώς ένα σύστημα. Θα πρέπει να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα SHORADS SA-8B, τα μέσης εμβέλειας I-HAWK, ενώ -υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων- ως μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να «απαλλαγεί» από τα συστήματα S-300 και SA-21. Πιστεύετε ότι η «οικογένεια» IRIS-T είναι επιλογή γι’ αυτές τις ανάγκες μας;

Helmut Rauch: Τα επίγεια συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLS, IRIS-T SLM και IRIS-T SLX προσφέρουν προστασία από ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραύλους. Επιδείξαμε τις μοναδικές στο είδος τους επιδόσεις του συστήματος και την ακρίβεια πληγμάτων σε απαιτητικές δοκιμές με πραγματικά πυρά κατά ποικιλίας στόχων. Το σύστημα IRIS-T SLΜ, το οποίο δωρήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση στην Ουκρανία, βοηθά τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τον εναέριο χώρο τους και να προστατέψουν τη χώρα τους από τις μαζικές επιθέσεις με drone και πυραύλους κρουζ. Τα ποσοστά επιτυχίας του που αναφέρονται, μιλούν από μόνα τους και είμαστε περήφανοι που αυτό συμβάλλει αξιόπιστα όσον αφορά στην προστασία του πληθυσμού και των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Άρα, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι «Ναι!». Η οικογένεια IRIS-T θα ήταν σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Πτήση»: Γιατί το IRIS-T είναι καλύτερη επιλογή από άλλα συστήματα GBAD;

Helmut Rauch: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα GBAD σε υπηρεσία, αλλά τα περισσότερα από αυτά βασίζονται σε κάπως ξεπερασμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και σενάρια απειλών. Αν εξαιρέσουμε τα ειδικευμένα συστήματα αντιβαλλιστικής άμυνας κατά TBM (Tactical Βallistic Μissile), τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είναι «συμβατικά» συστήματα που σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν κυρίως αεροπλάνα και ελικόπτερα. Λόγω των δύσκολων φυσικών συνθηκών σε ένα σενάριο αναχαίτισης πυραύλου εναντίον πυραύλου, μια αξιόπιστη αντιπυραυλική ικανότητα ήταν και παρέμεινε για αυτά -στην καλύτερη περίπτωση- σε «λίστα επιθυμιών» ή απλά ένα… ευχολόγιο.

Σε βολές που έχουν γίνει οι πύραυλοι αέρος-αέρος IRIS-T έχουν επιδείξει εκπληκτικά υψηλή ικανότητα αναχαίτισης όλων των εναέριων στόχων, ακόμη και επερχόμενων πυραύλων με απευθείας πρόσκρουση! Έχοντας αναλύσει αυτές τις κορυφαίες επιδόσεις, η απόφαση για τη μεταφορά τού βλήματος σε επίγεια έκδοση ήταν προφανής λόγω του γεγονότος ότι ένα τέτοιο σύστημα θα είναι επίσης σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους ίδιους «δύσκολους» στόχους και την εφαρμογή εδάφους-αέρος.

Εάν συνδυάσετε έναν τέτοιο «fire-and-forget» πύραυλο, με ικανότητα απευθείας πλήγματος, με ένα σύγχρονο ραντάρ που θα μπορεί να αποκαλύπτει και να ιχνηλατεί στόχους, παρέχοντας στη συνέχεια δεδομένα γι’ αυτούς σε ένα εξελιγμένο Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων (με δυνατότητα εμπλοκής πολλαπλών απειλών μέσω αυτόματης ή χειροκίνητης ανάθεση IRIS-T), αυτό που έχετε είναι ένα σύστημα GBAD που παρέχει την πλέον εξαιρετική απόδοση που θα μπορούσε να ζητήσει ένας χρήστης.

Από την υπογραφή Μνημονίου μεταξύ Diehl & ΕΑΣ. Αν οι Ένοπλες Δυνάμεις αγοράσουν IRIS-T SL/SLM θα κατασκευαστούν στα ΕΑΣ!

«Πτήση»: Εάν η Ελλάδα έκανε αυτή την επιλογή, τι θα πρόσφερε η εταιρεία σας ως ελληνική προστιθέμενη αξία/εγχώριο περιεχόμενο σε ένα τέτοιο πρόγραμμα προμήθειας;

Helmut Rauch: Όπως προανέφερα, έχουμε μια πολυετή και δοκιμασμένη υφιστάμενη συνεργασία με την τοπική βιομηχανία. Η προσέγγισή μας στο παρελθόν ήταν να προσκαλέσουμε αυτές τις εταιρείες να ενταχθούν στο πρόγραμμα, να τις κάνουμε μέλη του με σημαντικά μερίδια έργου και συνεισφοράς. Σε συνέχεια αυτής της προσέγγισης, για ένα πρόγραμμα GBAD θα συζητούσαμε συμμετοχή με όλη τη συναφή ελληνική αμυντική βιομηχανία. Βλέπουμε πολλούς τομείς στους οποίους η συμβολή της θα ήταν επωφελής.

«Πτήση»: Ποια είναι η φιλοσοφία σας για την πώληση προϊόντων; Τα συστήματά σας γίνονται «πλήρης ιδιοκτησία» του πελάτη από όλες τις απόψεις ή αυτός χρειάζεται να απευθύνεται σε εσάς συνεχώς και τακτικά όσον αφορά στην υποστήριξη, συντήρηση κλπ.

Helmut Rauch: Προτιμούμε να δίνουμε τη δυνατότητα στον χρήστη να συντηρεί το σύστημα στη χώρα του στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και επισκευής στη Γερμανία. Έτσι, συνήθως συζητάμε εξαρχής με τον πελάτη σε ποιο βαθμό οι αντίστοιχες ένοπλες δυνάμεις και η τοπική βιομηχανία είναι ικανές να εκτελέσουν την απαιτούμενη ILS (Integrated Logistic Support)/συντήρηση. Ανάλογα με τις δυνατότητες και την προθυμία του πελάτη (κυβέρνησης) να χρηματοδοτήσει μια τοπική υποδομή ILS, την οποία προτείνουμε, ορίζουμε το πλαίσιο από κοινού με εύλογα πακέτα έργου που θα εκτελεστούν, στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα. Όταν ένα υποσύστημα χρειάζεται πρόσθετες επισκευές από τον αρχικό κατασκευαστή-OEM, ο πελάτης θα στείλει απλώς αυτό το αντικείμενο στη Γερμανία και όχι το συνολικό σύστημα όπως γινόταν στο παρελθόν και γίνεται ακόμη και σήμερα για κάποια ανταγωνιστικά προϊόντα.

IRIS-T

«Πτήση»: Να περάσουμε όμως σε κάποια περισσότερο τεχνικά ζητήματα. Το IRIS-T βασίζεται σε ερευνητή IR. Γιατί αυτό είναι καλύτερο από έναν ερευνητή ραντάρ;

Helmut Rauch: Ο πύραυλος αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας IRIS-T διαθέτει έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης-IIR (Imaging Infra-Red) υψηλής ευαισθησίας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στο βλήμα να «βλέπει» τον στόχο με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Με τη βοήθειά του και τον επεξεργαστή που τον υποστηρίζει ο πύραυλος μπορεί να επιλέξει το πιο ευάλωτο σημείο πρόσκρουσης στον στόχο. Επιπλέον, μπορεί να αναγνωρίζει την τυχόν αντίδραση του στόχου, όπως εκτόξευση αντιμέτρων ή εφαρμογή ελιγμών αποφυγής, και έχει την ικανότητα να την αντιμετωπίσει. Με αυτή τη σχεδιαστική προσέγγιση, δηλαδή συνδυασμό των κινηματικών ικανοτήτων με την ενσωματωμένη υποδομή επεξεργασίας σήματος και εικόνας, η αντίδραση σε αντίμετρα και ελιγμούς είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και ο στόχος έχει πολύ λίγες πιθανότητες να διαφύγει.

Αναφορικά με την υποδομή πλοήγησης του IRIS-T, είναι πολύ ακριβής μέσω GPS/INS και ο πύραυλος γνωρίζει με υψηλή αξιοπιστία πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πτήσης του. Έτσι, για την έκδοση μεσαίου βεληνεκούς του συστήματος GBAD, δηλαδή του IRIS-T SLM, που καλύπτει εμβέλεια εμπλοκής 40 km και 20 km καθ’ ύψος, ενσωματώσαμε μια ζεύξη δεδομένων και ένα αεροδυναμικό κάλυμμα στον ερευνητή, εκτός από τον μεγαλύτερο κινητήρα πυραύλων, για να επιτύχουμε μεγαλύτερη εμβέλεια και να αποφύγουμε τυχόν φαινόμενο «θέρμανσης θόλου» στον IIR. Μέσω της ζεύξης ο πύραυλος λαμβάνει ενημερώσεις δεδομένων για την κίνηση του στόχου, ενώ ο IRIS-T SLΜ πετάει ακολουθώντας τη βέλτιστη τροχιά για αναχαίτηση και θα αποφασίζει πότε θα απορρίψει το προστατευτικό του κάλυμμα με βάση τη σχετική τους απόσταση. Η τελική εμπλοκή θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια από τις πληροφορίες που παρέχει ο ερευνητής IIR.

Αυτός ο συνδυασμός ενημέρωσης για τον στόχο στον ενδιάμεσο χρόνο της αναχαίτισης μέσω ραδιοζεύξης με μεταφορά δεδομένων από το επίγειο ραντάρ και του ερευνητή IIR υψηλής ανάλυσης για την τελική εμπλοκή είναι το κρίσιμο πλεονέκτημα επιτυχίας με όλες τις καιρικές συνθήκες κατά στόχων χαμηλού RCS ή μεγάλης ευελιξίας.

IRIS-T SL

«Πτήση»: Θα μπορούσε η Ελλάδα να στείλει τα παλαιότερα συστήματα SA-8B και I-HAWK στην Ουκρανία και να λάβει έγκαιρα IRIS-T από τη Γερμανία;

Helmut Rauch: Όπως γνωρίζετε, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να δωρίσει συστήματα GBAD IRIS-T SLM στην Ουκρανία. Λάβαμε πολλά αιτήματα από άλλες χώρες που ζητούν την παροχή συστημάτων IRIS-T SLM στη συγκεκριμένη χώρα, παρόλο που αυτές δεν έχουν ακόμη το IRIS-T SLM στο δικό τους απόθεμα. Μαζί με τους συνεργάτες μας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αυξήσουμε τον ρυθμό παραγωγής και να μειώσουμε τον χρόνο παράδοσης αυτών των συστημάτων, καθώς ο επείγων χαρακτήρας όλων αυτών των αιτημάτων είναι προφανής.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να προμηθευτεί συστήματα GBAD μικρής εμβέλειας IRIS-T SLS ή μεσαίου βεληνεκούς SLM, η Diehl θα έκανε ό,τι μπορεί για να τα παραδώσει στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το συντομότερο δυνατό. Καθώς η Γερμανία δεν έχει ακόμη το IRIS-T SLM σε υπηρεσία, τα συστήματα για τις ελληνικές ανάγκες θα πρέπει να παραχθούν. Θα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει σε ποιο χρονικό σημείο θα ήθελε να δωρίσει τα γερασμένα συστήματα GBAD. Τούτου λεχθέντος, μπορείτε να φανταστείτε την ύψιστη σημασία της έγκαιρης υπογραφής σύμβασης και την υποβολή όλων των παραγγελιών στους προμηθευτές μας.

IRIS-T

«Πτήση»: Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα για την επιχειρησιακή εμπειρία του IRIS-T στο μέτωπο της Ουκρανίας;

Helmut Rauch: Ως βιομηχανία αποφασίσαμε να παραμείνουμε στο παρασκήνιο όταν πρόκειται για συζήτηση σχετικά για την εμπειρία μάχης στην Ουκρανία. Λαμβάνουμε πολλές λεπτομερείς αναφορές και σχόλια με βάση την πραγματική επιχειρησιακή χρήση του συστήματος. Επιτρέψτε μου να παραλείψω τις λεπτομέρειες καθώς -όπως καταλαβαίνετε- είναι απόρρητες. Ωστόσο, λάβαμε την επιβεβαίωση ότι το σύστημα GBAD IRIS-T SLM ξεπερνά ακόμη και τις υψηλότερες προσδοκίες όσον αφορά στην ακρίβεια πλήγματος, την αξιοπιστία και το ποσοστό φονικότητας ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή από τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου ότι το σύστημα IRIS-T SLM είναι το καλύτερο που διαθέτουν λόγω του ιδιαίτερα αξιοσημείωτου ποσοστού επιτυχίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που το αξιοποιούν και προέρχονταν από τις μονάδες GBAD χρειάστηκαν πολύ λίγο χρόνο για να εξοικειωθούν με αυτό. Αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα ότι το σύστημά μας σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με πολύ περιορισμένη στελέχωση και δεν απαιτεί περίπλοκους πόρους ή χρονοβόρες ενέργειες για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης.

Μάθαμε επίσης -και μπορώ να σας το μεταφέρω- ότι ορισμένες χώρες ήλθαν επίσημα σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση θέτοντας τις ίδιες ερωτήσεις που κάνατε και εσείς για την απόδοση του IRIS-T SLM στη μάχη και έλαβαν απαντήσεις Gov-to-Gov.

«Πτήση»: Ποια είναι η κύρια διαφορά ανάμεσα στις εκδόσεις IRIS-T SL, SLM και SLX;

Helmut Rauch: Ο IRIS-T είναι ο πύραυλος μικρού βεληνεκούς αέρος-αέρος σε υπηρεσία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επίγειο σύστημα αεράμυνας χωρίς καμία τροποποίηση υλικού. Αυτό το σύστημα GBAD μικρής εμβέλειας που βασίζεται στο «αεροπορικό» IRIS-T ονομάζεται IRIST SLS και αποτελείται από ένα όχημα εκτόξευσης με τέσσερις πυραύλους σε ράγες χωρίς κάνιστρο, το οποίο συμπληρώνεται από οπτικούς αισθητήρες ή ραντάρ και ένα σύστημα Command & Control.

Το IRIST SLΜ αφορά στη μεσαίου βεληνεκούς έκδοση του πυραύλου IRIS-T με μεγαλύτερο πυραυλοκινητήρα, ζεύξη δεδομένων και το αεροδυναμικό κάλυμμα που προανέφερα. Σε μια τυπική διάταξη το αντίστοιχο GBAD IRIS-T SLΜ αποτελείται από τρεις εκτοξευτές με οκτώ βλήματα ο καθένας σε κάνιστρα, ένα ραντάρ και ένα Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων (TOC).

Το IRIST SLX αφορά στην έκδοση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, η οποία είναι υπό εξέλιξη από την Diehl Defence και παρέχει εμβέλεια 80 km με ύψος εμπλοκής 25 km. Η διαμόρφωση του συστήματος GBAD IRIS-T SLX είναι παρόμοια με αυτή του συστήματος μέσης εμβέλειας IRIS-T SLM. Ορισμένες χώρες μάλιστα εξετάζουν μικτό φορτίο πυραύλων ανά συστοιχία, δηλαδή SLM και SLX και χρήση τους κατά περίπτωση, σε ένα σύστημα GBAD με υψηλή επιχειρησιακή ευελιξία.

«Πτήση»: Γιατί δεν έχουμε δει την οικογένεια IRIS-T σε πλοία; Θα μπορούσαν οι κορβέτες που επιδιώκει να αποκτήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να οπλιστούν με IRIS-T;

Helmut Rauch: Κατ’ αρχάς ναι! Ο IRIS-T ξεκίνησε την καριέρα του ως πύραυλος αέρος-αέρος και μέχρι στιγμής τον έχουμε προσαρμόσει για σκοπούς GBAD. Ένα επόμενο βήμα θα ήταν η ανάπτυξη ενός συστήματος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία IRIS-T SL σε ναυτικές εφαρμογές, δηλαδή την προστασία των πλοίων από εναέριες απειλές: μαχητικά, μη επανδρωμένα αεροχήματα και πυραύλους. Έχουμε μεγάλη εμπειρία για να φέρουμε σε πέρας αυτή την πρόκληση και να υλοποιήσουμε το απαιτούμενο έργο. Μια έκδοση ναυτικού πυραύλου IRIS-T θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αεράμυνα κάθε πλοίου. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Σημαντική πτυχή σε μια ναυτική έκδοση IRIS-T είναι η ενσωμάτωση στην υπάρχουσα υποδομή και το σύστημα διαχείρισης μάχης ενός πλοίου. Υπάρχουν διάφορες επιλογές υπό συζήτηση, τόσο με διάφορα ναυτικά όσο και ναυπηγεία, ως προς το ποια ιδέα ολοκλήρωσης πρέπει να εφαρμοστεί ανάλογα με τον υπάρχοντα εξοπλισμό ή τις απαιτήσεις τους. Αυτό περιλαμβάνει και ανεξάρτητους εκτοξευτές, Mk41 ή άλλα τέτοια συστήματα.

«Πτήση»: Υπό αυτό το πρίσμα, πόσο δύσκολη θα ήταν η ενσωμάτωση του IRIS-T σε CMS ATHENA ή SETIS, δηλαδή σε κορβέτες FCΧ-30 και Gowind αντίστοιχα;

Helmut Rauch: Εξ όσων γνωρίζω, οι Gowind θα είναι εξοπλισμένες με άλλα πυραυλικά συστήματα, επομένως δεν στοχεύουμε σε αυτές τις κορβέτες ως πιθανές πλατφόρμες για τον Naval IRIS-T.

«Πτήση»: Ισχύει το ίδιο και για τον πύραυλο RBS-15;

Helmut Rauch: Ο RBS-15, ως βαρύς αντιπλοϊκός πύραυλος, θα μπορούσε να αυξήσει ουσιαστικά την ισχύ πυρός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό το σύστημα είναι σε υπηρεσία σε πολλά ναυτικά και η ενσωμάτωσή του τόσο στα ίδια τα πλοία όσο και στα συστήματα διαχείρισης μάχης έχει γίνει με επιτυχία αρκετά συχνά. Έτσι, σε περίπτωση που το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάσει το πυραυλικό σύστημα RBS-15, θα μπορεί να ενσωματωθεί στα πλοία που θα επιλέγουν πλατφόρμες χωρίς πρόβλημα.

RBS-15

«Πτήση»: Να περάσουμε και σε μερικά θέματα σχετικά με τα συστήματα των θυγατρικών της Diehl. Το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί τους πυραύλους RAM εδώ και πολλά χρόνια, υιοθέτησε το σύστημα για τις φρεγάτες FDI HN και πιθανότατα θα κάνει το ίδιο και για τις μελλοντικές κορβέτες του. Σε τι πιστεύετε ότι βασίζεται η επιτυχία του RAM;

Helmut Rauch: Στο πρόγραμμα RAM μπορείτε να δείτε το μεγάλο πλεονέκτημα όταν υπάρχει η ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν οι εξαιρετικές δυνατότητες μιας εταιρείας πυραύλων όπως η Diehl Defence. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε αυτό το διατλαντικό πρόγραμμα η Diehl παρέχει έναν νέας σχεδίασης ερευνητή που επιτρέπει στο RAM Block 2B να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού κάτω από ακραία αντίξοες συνθήκες και εμπλοκές. Είμαστε περήφανοι που συνεισφέρουμε εδώ και δεκαετίες σε αυτό το μοναδικό στο είδος του πυραυλικό σύστημα αυτοάμυνας πλοίων, και η νέα έκδοση Block 2B θα προσφέρει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις και περισσότερες δυνατότητες στα ναυτικά που θα την εμπιστευτούν.

RAM Block 2

«Πτήση»: Μάλλον θα έπρεπε να απευθύνουμε την ακόλουθη δύσκολη ερώτηση στη RAMSYS (RAM-System GmbH), αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία να σας ρωτήσουμε. Ποια είναι η πραγματική εμβέλεια του RAM Block 2B; Μπορούμε να πούμε ότι το βλήμα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την έλλειψη μέσης εμβέλειας MRSAM στις φρεγάτες FDI HN του Ελληνικού Ναυτικού; Υπενθυμίζουμε ότι η κλάση είναι οπλισμένη με 32 πυραύλους ASTER 30 και 21 RAΜ.

Helmut Rauch: Τα νέα χαρακτηριστικά τής έκδοσης RAM Block 2B είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων σεναρίων απειλών που περιλαμβάνουν επιθέσεις salvo και άλλες έξυπνες τεχνικές μάχης. Ωστόσο, το βεληνεκές εμπλοκών που παρέχεται με τον πύραυλο RAM από τον σχεδιασμό του δεν καλύπτει την εμβέλεια που απαιτείται από ένα σύστημα αεράμυνας μέσης εμβέλειας. Το… καλό μέρος της ιστορίας είναι ότι το RAM Block 2B είναι ικανό να κατανικήσει επερχόμενους πυραύλους, όταν αυτοί εισέρχονται στην περιοχή εμπλοκής τού συστήματος.

Vulcano 76 mm

«Πτήση»: Η Diehl είναι ένας από τους κύριους συνεργάτες της κοινοπραξίας EuroSpike. Βλέπετε την Ελλάδα ως δυνητικό πελάτη για την οικογένεια αντιαρματικών πυραύλων SPIKE; Θα μπορούσατε παρακαλώ να αναφέρετε αναλυτικά τον καταμερισμό του μεριδίου εργασίας μεταξύ EuroSpike και Rafael;

Helmut Rauch: Πριν από περίπου 18 μήνες η EuroSpike ξεκίνησε τη συζήτηση για το οπλικό σύστημα SPIKE SR (μικρής εμβέλειας) και SPIKE LR2 (μεγάλης εμβέλειας) με την Ελλάδα. Τα κατευθυνόμενα πυραυλικά αντιαρματικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό δεν παρέχουν τις επιδόσεις που χρειάζονται στο σημερινό πεδίο μάχης, πλέον των ζητημάτων που προκύπτουν από την παλαιότητα του υλικού.

Το SPIKE SR με βεληνεκές έως τα 2.000 μέτρα και τον σχεδιασμό του ως ελαφρύ, μίας χρήσης, αλλά ιδιαίτερα υψηλής διατρητικής ικανότητας αντιαρματικό σύστημα ταιριάζει σε Ειδικές Δυνάμεις καθώς και σε μονάδες πεζικού του Ελληνικού Στρατού. Το SPIKE LR2 με εμβέλεια έως και 5.500 m μπορεί να είναι εποχούμενο ή να χρησιμοποιηθεί από μηχανοκίνητο πεζικό που έχει αποβιβαστεί από τα TOMA/TOMΠ. Η ικανότητα χρήσης μέρα και νύκτα και η ακρίβεια πλήγματος με πολύ υψηλή πιθανότητα καταστροφής του στόχου το καθιστούν ευρωπαϊκό κατευθυνόμενο αντιαρματικό σύστημα επιλογής με περισσότερους από 20 χρήστες μόνο στην Ευρώπη. Ειδικά η άμυνα των ελληνικών νησιών θα βελτιωθεί σημαντικά και με τα δύο συστήματα SPIKE.

Οπότε ΝΑΙ, βλέπουμε την Ελλάδα ως υποψήφιο πελάτη των SPIKE.

Η EuroSpike είναι θυγατρική των Diehl Defence, Rheinmetall Electronics και RAFAEL Advanced Systems, που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία διαθέτει ανεξάρτητη γραμμή παραγωγής και είναι υπεύθυνη για όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές συμβάσεις SPIKE LR/LR2 και SR σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Τα οπλικά συστήματα της EuroSpike προέρχονται από γραμμές παραγωγής της Diehl Defence και της Rheinmetall Electronics.

«Πτήση»: Έχετε συμφωνία για τη δημιουργία τοπικού εγχώριου περιεχομένου για την οικογένεια SPIKE σε περίπτωση υιοθέτησης ενός ελληνικού προγράμματος προμήθειας;

Helmut Rauch: Παράλληλα με τις πρώτες επαφές με τον Ελληνικό Στρατό ξεκίνησαν και αντίστοιχες επαφές με τα ΕΑΣ με στόχο τη συνέχιση και επέκταση της μακροχρόνιας και επιτυχημένης συνεργασίας μας. Μερικές από τις δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση, που συζητούνται αυτή τη στιγμή με την ελληνική εταιρεία, είναι η προσαρμογή του οπλικού συστήματος SPIKE LR2 σε διάφορα οχήματα μάχης, όπως για παράδειγμα τα τεθωρακισμένα Marder, που τέθηκαν πρόσφατα σε υπηρεσία, καθώς και η συντήρηση/επισκευή των συστημάτων.

«Πτήση»: Ολοκληρώνοντας, πώς βλέπετε την Diehl στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια;

Helmut Rauch: Η Diehl Defence είναι κορυφαίος προμηθευτής κατευθυνόμενων πυραύλων και εφοδιάζει σε μακροπρόθεσμη βάση τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και αυτές άλλων χωρών, κυρίως εντός του ΝΑΤΟ. Έχουμε ήδη δημιουργήσει δεσμούς με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και θα είμαστε ευτυχείς αν συνεχίσουμε να τις προμηθεύουμε με συστήματα υψηλής τεχνολογίας και επιδόσεων για τις ανάγκες τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ελπίζουμε ότι στα επόμενα πέντε χρόνια οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν γίνει νέος εταίρος στην κοινότητα GBAD IRIS-T, η ελληνική βιομηχανία να συνεργάζεται μαζί μας σε διάφορα προγράμματα, προσβλέποντας στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης ILS/συντήρησης και την παράδοση συστημάτων με βάση υπογεγραμμένα συμβόλαια για Spike, RBS-15 και πυρομαχικά Vulcano.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και επομένως αισιοδοξώ στη συνέχιση της συνεργασίας μας τόσο με τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την Αμυντική Βιομηχανία της Ελλάδας.

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -