28.5 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήVIDEOΠαιχνίδια Ψυχρού Πολέμου: Ρωσικό σκάφος παρακολουθεί τις δοκιμές του νέου γαλλικού υποβρυχίου...

Παιχνίδια Ψυχρού Πολέμου: Ρωσικό σκάφος παρακολουθεί τις δοκιμές του νέου γαλλικού υποβρυχίου "Suffren"

H είδηση για την έναρξη δοκιμών του νέου γαλλικού πυρηνικού υποβρυχίου “Suffren” φιγουράριζε σε όλες τις σελίδες αμυντικών ειδήσεων -και φυσικά και στη δική μας- αλλά η είδηση πως την ίδια ώρα που το γαλλικό υποβρύχιο θα έβγαινε ανοιχτά του Χερβούργου για τις πρώτες του δοκιμές ένα άλλο ρωσικό πλοίο σύχναζε “ύποπτα στης ίδια περιοχή μεταδόθηκε μόνο από την τοπική εφημερίδα ‘La Manche Libre’ στις 2 Μαΐου.

Ξεκινά τις θαλάσσιες δοκιμές το νέο υπερσύγχρονο γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο “Suffren”


Πρόκειται για το πετρελαιοφόρο στόλου RFS Akademik Pashin, κλάσης Project 23130, που η παρουσία του στην περιοχή σε πολύ κοντινή από σταση από τις περιοχές δοκιμών, εντοπίστηκε και από ναυτικούς αναλυτές αλλά και από τα πολεμικά ναυτικά της Γαλλίας και της Βρετανίας που το παρακολουθούν από κοντά.

το νέο πετρελαιοφόρο στόλου του Ρωσικού Ναυτικού “AKADEMIK PASHIN” (φωτογραφία: Marine Traffic)

Το πετρελαιοφόρο-ΠΓΥ “Akademik Pashin” είναι ένα από τα νεώτερα πλοία του ρωσικού στόλου, αφού εντάχθηκε επίσημα στη δύναμή του μόλις στις 21 Ιανουαρίου. Είναι ένα πλοίο με εκτόπισμα 5,000 τόνων κενό και 12,000 τόνων μικτό ικανό να μεταφέρει και να ανεφοδιάσει πλοία με καύσιμο ντίζελ, αεροπορικό καύσιμο, πόσιμο νερό, λιπαντικά, τρόφιμα και ανταλλακτικά. Δεν είναι γνωστό αν διαθέτει και μέσα υποκλοπών ή παρακολούθησης επικοινωνιών ή όργανα μέτρησης που θα του παρείχαν έναν δευτερεύοντα κατασκοπευτικό ρόλο. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείεται δεδομένων των επιδόσεων των Ρώσων από παλιότερες εποχές.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν απόλυτα συνηθισμένο μεγάλα πολεμικά πλοία στρατηγικής σημασίας (αεροπλανοφόρα, υποβρύχια, καταδρομικά) να σημειώνουν την παρουσία μικρών, μοναχικών “αθώων” πλοίων στην περιοχή που απασχολούνταν με ειρηνικά καθήκοντα, όπως αλιευτικά, ρυμουλκά, ωκεανογραφικά. Οι Ρώσοι (και όχι μόνον για να είμαστε ακριβοδίκαιοι…) έβρισκαν πως ένα μικρό πλοίο σε ειρηνική αποστολή μπορούσε να περάσει περισσότερο απαρατήρητο από ένα οπλισμένο πολεμικό σε μια αποστολή που σκοπό είχε μόνο να καταγράψει τις ικανότητες του “εχθρού” από μακρυά.

Το ρωσικό πετρελαιοφόρο έφτασε στην περιοχή στις 16 Απρίλίου, λαμβάνοντας θέση στον όρμο του Σηκουάνα ακριβώς έξω από τα γαλλικά χωρικά ύδατα. Μαζί του ήταν και το ρωσικό “Nikolay Chiker”, ένα ρυμουλκό ανοιχτής θαλάσσης κλάσης Project 5757. Τα ευρωπαϊκά ναυτικά είναι συνηθισμένα στην ύπαρξη τέτοιων “αθώων” ταξιδιών των ρωσικών πλοίων και φροντίζουν να διατηρούν ένα ή δύο μάτια σε κάθε τους κίνηση. Το “Akademik Pashin” είχε εντοπιστεί ήδη από τα τέλη Μαρτίου στην περιοχή όταν συναντήθηκε εκεί με το “ερευνητικό πλοίο” “Yantar”.

«Επακουμβήσεις» και άλλες Στενές Επαφές Ναυτικού Τύπου: Περνώντας σαφές μήνυμα… χωρίς πολύ τακτ


Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε επισημάνει πως το γαλλικό υποβρύχιο “Suffren” είχε προγραμματιστεί να εκτελέσει τις πρώτες του δοκιμές εν πλω στον Μάρτιο αλλά αυτές αναβλήθηκαν λόγω καθυστερήσεων από τις επιπλοκές στις εργασίες από τα μέτρα κατά του Covid-19, ανακοίνωση που είχαν κάνει τα γαλλικά ναυπηγεία. Με τα ρωσικά πλοία στην περιοχή είναι πιθανόν ένας καχύποπτος άνθρωπος να υποθέσει πως η καθυστέρηση είχε να κάνει και με τα μέσα των Ρώσων στην περιοχή.

 
Τελικά, το “Suffren” εξήλθε του αγκυροβολίου του στην περιοχή του Χερβούργου τα πρωΐ της 27ης Απριλίου. Το “Akademik Pashin”, όπως βλέπουμε από ανοιχτές πηγές, πέρασε αργά τον θαλάσσιο χώρο των Στενών της Μάγχης μεταξύ Απριλίου 26 και 27 κατευθυνόμενο στην ανοιχτή θάλασσα με ταχύτητα 13 κόμβων και υπό τη στενή συνοδεία του περιπολικού HMS Mersey, κλάσης River. Σίγουρα, ένα φάντασμα Ψυχρού Πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη.


Πηγή

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yannis
Yannis
3 years ago

Το “γόητρο” των Ρώσων τρωθηκε τη δεκαετία του 90 με την κατάρευση της ΕΣΣΔ. Για αυτό θέλουν τώρα να δείξουν ότι και καλά είναι δύναμη και μπορούν να ανακατεύονται παντού σαν τους Αμερικανούς και στέλνουν υποτίθεται τα σκάφη τους για κατασκοπεία. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Gunner
Gunner
3 years ago

Δεν έχουν ακόμη πιο αόρατα μέσα οι Ρώσοι για να κάνουν παρακολούθηση, το πετρελαιοφόρο θα έστελναν. Ότι να ναι μερικοί ρωσώπληκτοι στην Ευρώπη. Δεν κοιτάνε που σε λίγα χρόνια θα είναι μειοψηφία στην ίδια τους την Χώρα, φανταστικούς εχθρούς βλέπουν, πλάθουν.

chikichiki
chikichiki
3 years ago
Reply to  Gunner

Η χρήση υποστηρικτικών σκαφών (κατάλληλα τροποποημένων, φυσικά) για παρακολούθηση είναι καθιερωμένη πρακτική παγκοσμίως εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν και το tweet του HI Sutton δείχνει πως το πετρελαιοφόρο απλώς συνάντησε το “πραγματικό” κατασκοπευτικό ( https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_research_vessel_Yantar )

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -