28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήCoronavirusCOVID-19: Η πανδημία είναι ευκαιρία για αλλαγές στην προσέλκυση προσωπικού

COVID-19: Η πανδημία είναι ευκαιρία για αλλαγές στην προσέλκυση προσωπικού

Την ανάγκη να περάσει από ένα σύστημα προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις από το μοντέλο μιας βιομηχανικής εποχής σε ένα της εποχής της τεχνολογίας διαπιστώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο εν μέσω των προκλήσεων, πολιτικών και κοινωνικών, της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι υπηρεσίες προσωπικού του Πενταγώνου αντιμετώπιζαν όλο και πιο έντονα το πρόβλημα να προσελκύσουν ταλαντούχους ανθρώπους και να τους πείσουν να παραμείνουν στο στράτευμα, επιλέγοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σαν καριέρα, εξειδικευόμενοι σε τομείς μεγάλων απαιτήσεων και παραμένοντας αρκετά για να ανταποδώσουν τις ικανότητες αυτές με έργο.

H Αμερικανική Εθνοφρουρά κινητοποιεί 20,000 προσωπικό στη μάχη κατά του Covid-19

Κι ενώ ήταν ήδη δύσκολο για το Πεντάγωνο να ανταγωνιστεί τους επαγγελματικούς χώρους της ελεύθερης αγοράς στην επιλογή των πιο ικανών υποψηφίων, η κρίση του Covid-19 έρχεται για να αλλάξει το σκηνικό στον χώρο εργασίας και στην επιχειρησιακή ικανότητα οργανισμών, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η ώρα καλεί για ριζικές αλλαγές και το κάλεσμα είναι άμεσο!

Αν η κρίση της πανδημίας του Covid-19 μας διδάσκει ένα πράγμα είναι η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην γενική ετοιμότητα ενός οργανισμού. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα όταν η ηγεσία του Πενταγώνου μιλάει για υπεροχή και για το συγκριτικό πλεονέκτημα που κατέχουν τα Αμερικανικά στρατεύματα έναντι των αντιπάλων, αναφέρεται περισσότερο σε πανάκριβα και εξεζητημένα οπλικά συστήματα και όχι στην πραγματική καινοτομία και επένδυση στον άνθρωπο. Σε περίπτωση που τρισεκατομμύρια δολάρια κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι προϋπολογισμοί άμυνας θα μειωθούν στο μέλλον και οι υπηρεσίες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αναζητήσουν και να προσελκύσουν το προσωπικό με το κατάλληλο μίγμα ικανοτήτων και εμπειρίας.

Υποχρεωτική αποστράτευση αν κόλλησες και ανάρρωσες από τον Covid-19; Τί συμβαίνει στις ΗΠΑ;

Αυτή την περίοδο, τα επίπεδα της ανεργίας και η φυσική τάση των Αμερικανών να στρέφονται προς τον δημόσιο τομέα σε περιόδους αβεβαιότητας, θα προσφέρουν μια πληθώρα ταλαντούχων ανθρώπων στις υπηρεσίες στρατολόγησης τους επόμενους μήνες ή και τα επόμενα χρόνια ακόμα. Από την άλλη, η τάση εργασίας από το σπίτι που πυροδότησε η ανάγκη για περιορισμό των μετακινήσεων επιφέρει μια επανάσταση στις εργασιακές σχέσεις και δείχνει για άλλη μια φορά την ικανότητα της αμερικανικής αγοράς να προσαρμόζεται στις καταστάσεις. Η τάση προς την εικονική παρουσία στη δουλειά θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά της τεχνολογίας στην μετα-κορωνοϊό ημέρα αυξάνοντας τη ζήτηση για άτομα με ικανότητες και τεχνική κατάρτιση.

Στο μεταξύ, όλα τα προ πανδημίας προβλήματα προσέλκυσης και στρατολόγησης υποψηφίων εξακολουθούν να ισχύουν: Δημογραφικά, όλο και πιο λίγοι νέοι και νέες είναι κατάλληλοι για υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Γκάλοπ γνώμης δείχνουν πως λιγότεροι ακόμα σκέφτονται να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα. Η αλλαγή των τάσεων στην κοινωνία, η στάση της σύγχρονης γενιάς έναντι του στρατού και του ρόλου του, οι επιλογές που προσφέρει η ελεύθερη αγορά και η επιθυμία να κάνουν οικογένεια, απομειώνουν τη ροή των υποψηφίων. Ο εταιρικός κλάδος δείχνει περισσότερο ευέλικτος και προσαρμόσιμος στη νέα κατάσταση παίρνοντας τους καλύτερους υποψηφίους ενώ περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό και διαφαινόμενη μείωση προσωπικού “τεντώνει” ακόμα περισσότερο τις επιλογές των υπηρεσιών προσωπικού.

Οι ΗΠΑ «στρατολογούν» ροκ μπάντα και την… COVID-19 για να προσελκύσουν τους νέους στον στρατό

Εϊναι γεγονός, πως κάποιοι διευθυντές του στρατιωτικού κλάδου έχουν ήδη λάβει κάποια μέτρα με δική τους πρωτοβουλία προσελκύοντας το κατάλληλο προσωπικό και την τεχνολογία διαχείρισης προσωπικού που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, καταργώντας απαρχαιωμένους κανονισμούς και πολιτικές και υπερπηδώντας εμπόδια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κανόνας “προαγωγή ή απόλυση” που έχει καταστρέψει ή καθυστερήσει την προώθηση πολλών ταλαντούχων στελεχών σε υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρακάμπτοντας τους παλιούς κανονισμούς και διαδικασίες, η νέα τάση καταργεί σταδιακά το παλιό αυτό σύστημα προάγοντας τους αξιωματικούς με βάση την αξία και την απόδοσή τους. Επιτροπές κρίνουν την απόδοση των αξιωματικών και μπορεί να τους προάγουν στον επόμενο βαθμό ακόμα και ένα έτος νωρίτερα από ότι προβλέπεται. Αξιωματικοί που προορίζονται για διοίκηση τάγματος θα περάσουν μια ολόκληρη εβδομάδα κατάρτισης ενώ όσοι προάγονται σε διοίκηση λόχου θα λαμβάνουν και το πτυχίο GRE επιπρόσθετα.

Οι δοκιμασίες αυτές σκοπεύουν να διατηρήσουν στην υπηρεσία ανθρώπους με συγκεκριμένα ταλέντα. Το Ναυτικό εφαρμόζει το πρόγραμμα επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους ενώ η Αεροπορία αλλάζει το σύστημα προαγωγών της σε κάποιες κατηγορίες ειδικεύσεων για να μην αντιπαραβάλλονται οι αξιωματικοί με ειδικά προσόντα έναντι των ιπταμένων. Φροντίζει επίσης να αλλάξει τις διαδικασίες προάγοντας σε βαθμούς ανθρώπους από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων και όχι μόνο ιπταμένους, ώστε να σταματήσει τη διαρροή ειδικευμένου προσωπικού και διατηρώντας ανθρώπους με ικανότητες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Τα συστήματα αυτά έχουν αποδώσει ως σήμερα ως ένα βαθμό αλλά περιορίζονται σε επίπεδο αξιωματικών. Η ανάγκες του αύριο είναι να προσελκύσουν και να κρατήσουν ανθρώπους με ικανότητες σε όλο το φάσμα της ιεραρχίας. Ο αγώνας σε αυτήν την περίπτωση κινείται πάνω από κλάδους και βαθμούς. Η υπηρεσία πρέπει να κάνει σημαία της το να διατηρήσει καλούς ανθρώπους με ταλέντα, θέληση για προσφορά και εμπειρία. Πρόσφατα, το Πεντάγωνο πιεζόμενο από την κρίση του Covid-19 κάλεσε όσα στελέχη ήθελαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ανεξάρτητα από βαθμό ή κλάδο να δηλώσουν συμμετοχή. Η κρίση έδειξε πόσο σημαντικό είναι να αναζητά άτομα με αξία μέσα σε όλη τη δεξαμενή του προσωπικού και πόσο κρίσιμο είναι να μετακινούνται τα χρήσιμα άτομα οριζόντια και κάθετα μέσα στο σύστημα. Γιατί να καλεί ο Στρατός για κατάταξη άτομα με ικανότητες όταν τα άτομα αυτά βρίσκονται ήδη στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία;

Οι έφεδροι στην μάχη κατά του Ιού, 9,000 απόστρατοι και έφεδροι νοσηλευτές, νοσοκόμοι και γιατροί του Στρατού των ΗΠΑ έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους

Σε αυτόν τον τομέα, η ιδιωτική αγορά εργασίας μπορεί να προσφέρει πολύτιμα μαθήματα. Αν οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να κρατήσουν τους ταλαντούχους ανθρώπους τους, στελέχη ή πολιτικούς υπαλλήλους ας τους προσφέρουν ευεργετήματα, ευκαιρίες εργασίας, μεταθέσεις, αποζημίωση ή οτιδήποτε άλλο. Η κρίση της πανδημίας έδωσε νέα ώθηση στις ηλεκτρονικές διαδικασίες αλλά αυτό έκανε τους ειδικούς του ΙΤ περιζήτητους. Αν οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμείνουν γραφειοκρατικά κολλημένες και διαδικαστικά αργές, το ρίσκο τα καλύτερα στελέχη της να φύγουν είναι μεγάλο και τα αποτελέσματα διαλυτικά. Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί θα επαυξήσουν την ανάγκη να βρουν γρήγορα τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλ θέση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αλλαγή νοοτροπίας, κυρίως σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο. Οι πρώτες κινήσεις είναι ενθαρρυντικές, βέβαια, αλλά η ταχεία αλλαγή της κατάστασης στον κόσμο που ζούμε πρέπει να τύχει ανάλογα ταχείας προώθησης αλλαγών σε όλο το σύστημα προαγωγής και διαχείρισης προσωπικού και αυτό μόνο αν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτική και στρατιωτική, καταλάβει τί ακριβώς διακυβεύεται και πόσο κρίσιμο είναι για το μέλλον της Άμυνας να υπάρξουν γρήγορες και σε βάθος αλλαγές. Η κατανόηση της κατάστασης Κρίσεως πρέπει να επιφέρει μια καταιγίδα αλλαγών σε θεσμικό επίπεδο και να φροντίσει να εφαρμόσει τις νέες αλλαγές άμεσα και σε όλο το φάσμα του προσωπικού της. Μόνον έτσι θα καταλάβουν τα στελέχη πως μπορούν να βρουν κατανόηση και αναγνώριση εντός στρατεύματος και να παραμείνουν δίνοντας στον οργανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων την απαραίτητη δύναμη για το μέλλον.

“Κοντοί πιλότοι στα F-16” – Η Αεροπορία των ΗΠΑ μειώνει τις απαιτήσεις ύψους στους νέους υποψηφίους

Πηγή

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
SAAB
SAAB
4 years ago

“Αν οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμείνουν γραφειοκρατικά κολλημένες και διαδικαστικά αργές, το ρίσκο τα καλύτερα στελέχη της να φύγουν είναι μεγάλο και τα αποτελέσματα διαλυτικά.”

“Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αλλαγή νοοτροπίας, κυρίως σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο.”

Σε μας φταίνε οι ξένοι…

Yiorgos
Yiorgos
4 years ago

Αγαπητέ κύριε Βασιλείου,

Διάβασα το άρθρο πού αναρτησατε και το άρθρο τής πηγής. Η μετάφραση είναι πολύ καλή αν και θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Όμως αυτό που θα προτιμούσα να διαβάσω είναι μια ανάλυση τού εάν και πώς τα μέτρα που παίρνει το ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού μπορούν να εφαρμοστεί στο Ελληνικό στράτευμα.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο στρατευμάτων, αλλά η διαχείριση ταλέντου, talent management, για το μόνιμο προσωπικό δεν διαφέρει και τόσο πολύ.

Λόγω προηγούμενης υπηρεσίας στο γραφείο του Αρχηγού τού Μηχανικού, πού είναι Αντιστρατηγος, ήμουν ο διευθυντής του κλάδου για το πρόγραμμα τής διαχείρισής του ταλέντου μέσα στο Μηχανικό. Το πρόγραμμα εστιάστηκε στο πώς θα διαχειρίζεται το Μηχανικό τούς ταλαντούχους αξιωματικούς και Υπαξιωματικους από την στιγμή πού είναι μαθητές στις παραγωγικές σχολές ή στα πανεπιστήμια, ή και στο Λύκειο.

Το πρόγραμμα έκανε ανάλυση στο μείγμα των πτυχίων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) που χρειάζεται το Μηχανικό και το ποσοστό πτυχίων μη STEM. Ο σκοπός ήταν μέσω αξιολόγησης να βρούμε το ταλέντο και να καλλιεργηθεί έτσι ώστε να τοποθετηθεί στην σωστή θέση, στον σωστό βαθμό, την σωστή στιγμή και να αποδώσει τα βέλτιστα και να εξελιχθεί στην ιεραρχία.

Είναι η συνεχής αναζήτηση τής απάντησης στην ερώτηση του εάν ο ηγέτης γίνετε ή είναι μόνο το ταλέντο του. Η απάντηση είναι ότι είναι συνδυασμός και των δύο. Το ταλέντο σε πάει μέχρι ενός σημείου, μετά χρειάζονται και άλλα προσόντα, π.χ εκπαίδευση, μόρφωση.

Και μια μικρή διόρθωση στο κείμενό σας και εξήγηση. Το GRE δεν είναι πτυχίο. Είναι το τεστ του παίρνεις για να κάνεις αίτηση σε πανεπιστήμιο για μεταπτυχιακό. Ο Σ.Ξ ΗΠΑ αποφάσισε ότι όλοι οι Λοχαγοί θα πάρουν δωρεάν αυτό το διαγώνισμα κατά την διάρκεια της μάθησης στην σχολή καριέρας Λοχαγών (Captain’s Career Course). Ο βαθμός στο GRE θα μπει στο προσωπικό φάκελο πού στέλνετε στις διάφορες επιτροπές για σχολεία (Σχολή Επιτελείων και Διοίκησης, Σχολή Πολέμου) και υποτροφίες σε διάφορα πανεπιστήμια (Harvard, Tufts, UT Austin, Columbia, κλπ). Βάση των ετήσιων αξιολογήσεων, του βαθμού στο GRE, και της δυνατότητας μελλοντικής βαθμολογικής εξέλιξης, ή Επιτροπή θα διαλέξει τούς καλύτερους για τα σχολεία.

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -