15.6 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Δανία στέλνει τη φρεγάτα 'Absalon' σε αντιπειρατική περιπολία

Η Δανία στέλνει τη φρεγάτα ‘Absalon’ σε αντιπειρατική περιπολία

Την απόφασή της να στείλει μια φρεγάτα στον κόλπο της Γουινέας για την καταπολέμηση της έξαρσης της πειρατείας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλοίο του Δανικού Βασιλικού Ναυτικού αναμένεται να αποπλεύσει με κατεύθυνση νότια προς τον κόλπο της Γουινέας -περιοχή που μαστίζεται από πειρατεία και απαγωγές- το Φθινόπωρο.

Εκπρόσωπος της Danish Shipping, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί πάνω από 90 πλοιοκτήτριες και υπεράκτιες εταιρείες, επιβεβαίωσε πως η φρεγάτα θα ανήκει στην κλάση ‘Absalon’. Το Δανικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί με δύο φρεγάτες της συγκεκριμένης κλάσης, την HDMS ‘Absalon’ (F341) και την HDMS ‘Esbern Snare’ (F342), που εντάχθηκαν στη δύναμή του το 2004 και 2005 αντίστοιχα.

Η νεώτερη φρεγάτα FREMM της Ιταλίας σε επιχειρήσεις αντι-πειρατείας

Πρόκειται για πλοία με σχεδιασμό μεγάλης φρεγάτας αλλά προσανατολισμένα σε αποστολές διοίκησης και υποστήριξης. Για τον σκοπό αυτό διαθέτουν ένα μεγάλο κατάστρωμα με πρόσβαση από μια μεγάλη πρυμναία ράμπα roll-on/roll-off (RoRo) αλλά διατρηρούν μεγάλο μέρος του οπλισμού εναντίον μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων. Τα πλοία προορίζονταν για αποστολές υποστήριξης και ελέγχου εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Δανίας σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2020, που το δανικό ναυτικό άλλαξε τον προσνατολισμό των πλοίων σε κανονικές φρεγάτες.

Πλέον, οι δανικές φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) κλάσης ‘Absalon’ έχουν εκτόπισμα 6.300 τόνων και διατηρούν μήκος 137 μέτρων και πλάτος 19,5 μέτρων. Ο οπλισμός του περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow και ανθυποβρυχιακές τορπίλες. Επιπλέον, κάθε πλοίο μπορεί να επιχειρήσει με δύο ελικόπτερα Sea Hawk.

“Το δανικό πολεμικό θα κάνει τη διαφορά”
Οι ναυτιλιακοί οργανισμοί Metal Maritime και Danish Shipping χαιρέτισαν την απόφαση της δανικής κυβέρνησης να στείλει το πολεμικό πλοίο στον κόλπο της Γουινέας για την καταπολέμηση της πειρατείας. “Η χρονική συγκυρία είναι ιδανική, καθώς στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες παρατηρείται έξαρση της πειρατείας στην περιοχή εξαιτίας του καιρού”, δήλωσε η Danish Shipping.

Ο αριθμός των απαγωγών στην περιοχή του κόλπου της Γουινέας έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ενώ μόλις τους τελευταίους μήνες τρία δανικά πλοία δέχτηκαν επίθεση πειρατών. Πρόκειται για τα Maersk Cardiff, Maersk Cadiz και Torm Alexandra. Και στις τρεις περιπτώσεις τα πληρώματα διέφυγαν χωρίς κανείς να πάθει το παραμικρό με τη βοήθεια πολεμικών πλοίων από τη Νιγηρία και την Ιταλία.

Ποιος προστατεύει την ποντοπόρο ναυτιλία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις μελλοντικές προκλήσεις;

“Είναι ευχής έργον που η Δανία, μια από τις ισχυρότερες ναυτιλιακά χώρες του κόσμου, αναλαμβάνει μέρος της διεθνούς ευθύνης να προστατέψει πλοία και ναυτικούς από τον πειρατικό κίνδυνο. Είναι ένα καθήκον που οφείλουμε στους ανθρώπους που στελεχώνουν τα πληρώματα των πλοίων”, δήλωσε ο Ole Philipsen, πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου του οργανισμού Metal Maritime.

“Ο μεγάλος αριθμός των επιθέσεων κατά πλοίων μας στον κόλπο της Γουινέας μας έχει κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας εδώ και πολλούς μήνες και απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε κάτι για την ασφάλεια των ναυτικών μας και των εμπορικών μας πλοίων. Κανένας ναυτικός δεν θα έπρεπε να φοβάται να πάει στη δουλειά του. Όλοι πρέπει να έχουν την αυτοπεποίθηση πως θα γυρίσουν ασφαλείς σπίτι τους”, λέει η Anne H. Steffensen, CEO της Danish Shipping.

ThinkOutOfTheBox: Αντί για Iver Huitfeld ή Belh@rra, χρειαζόμαστε περισσότερο τα Absalon, και το εννοούμε!

Η φρεγάτα χάρη στο ελικόπτερο SEAHAWK θα είναι ικανή να αναπτύσσει ομάδες ειδικών επιχειρήσεων αν χρειαστεί εκτελώντας επιχειρήσεις διάσωσης σε πλοία που έχουν απαχθεί.

Ο κόλπος της Γουινέας είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή και οι πειρατές συχνά επιχειρούν μακρυά από τα παράκτια ύδατα στην ανοιχτή θάλασσα. Στόχος τους είναι να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία και να κρατούν το πλήρωμά τους ομήρους απαιτώντας λύτρα. Η δανική υπηρεσία πληροφοριών έχει πει στην πιο πρόσφατη αναφορά της το 2020 πως τα υποκείμενα αίτια της πειρατείας δεν πρόκειται να αλλάξουν προς το καλύτερο βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Ούτε περιμένει κανείς από τη Νιγηρία και τις άλλες χώρες της περιοχής να είναι ικανές να παρέμβουν αποτελεσματικά κατά των πειρατών.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -