27.8 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΠρόκληση στο Φαρμακονήσι

Πρόκληση στο Φαρμακονήσι

Σε συνέχεια χθεσινής navtex σύμφωνα με την οποία δέσμευε παρανόμως περιοχή με σκοπό τη διενέργεια άσκησης με πραγματικά πυρά (η οποία δεν έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά με έκδοση νέας navtex) η Άγκυρα προχώρησε σήμερα το πρωί σε πρόκληση στο Φαρμακονήσι.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ τουρκικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα πλησίον του Φαρμακονησίου στις 7 το πρωί ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρισκόταν η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ. Το τουρκικό περιπολικό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και για διάστημα περίπου 10 λεπτών πραγματοποίησε βολές πυροβόλου των 30mm και ενώ η κανονιοφόρος του ΠΝ παρακολουθούσε το τουρκικό σκάφος και το προειδοποιούσε να αποχωρήσει άμεσα. Το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση του τουρκικού σκάφους.

 


Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Τις βραδινές ώρες 16 Φεβρουαρίου 2017, τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00Β έως τις 09:00Β.

Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ(Ρ 267) στην περιοχή.

Από ώρας 0740Β έως 0755Β 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά.

Το εν λόγω περιπολικό καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθούνταν από την Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ΕΧΥ καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών.

Ακολούθως το τουρκικό πολεμικό πλοίο κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο της περιοχής».

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
7 years ago

Παραδίδουν μαθήματα πάντως.

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
7 years ago

Ικανότητας,θέλησης,στρατηγικής,σχεδιασμού κ.α.

Nikolas
Nikolas
7 years ago

Άραγε αύριο το πρωί, ο Εντελώς θα πετάξει από πάνω γι’αντιποινα:::

AegeanHawk
7 years ago

Νομίζω ότι ο πρωραίος οπλισμός της κλάσης Tuzla είναι δίδυμο πυροβόλο των 40mm.

dimitrov
dimitrov
7 years ago

Βαράτε όσο θέτε. Είμεθα τέρατα ψυχραιμίας. Αν θέτε πόλεμο να πάτε ξημερώματα στου Αλέξη να του το πείτε στα ίσα. Όπως κάνει κάθε σοβαρός άνθρωπος που θέλει τσαμπουκάδες (βλέπετε Ντούτσε).Και μετά να περιμένετε το αποτέλεσμα το δημοψηφίσματος, την επικύρωση από το ΣτΕ, έρχεται και Πάσχα, μετά αρχίζουν τα μπάνια του λαού(πρέπει να κονομήουμε κι οι δυό από τον τουρισμό), μετά θα σας κάνει μηνύσεις κι αγωγές ο ΥΠΑΜ κλπ,κλπ,κλπ. Εδώ είναι Γιουνανιστάν. Όχι αυνανιστάν.

Alexandros Lekkas
7 years ago
Reply to  dimitrov

σοβαρός ο Ντούτσε; αν δεν είχε από πίσω του τον άλλο ασόβαρο θα περιοριζόταν μόνο στην Αφρική να κάνει τους τσαμπουκάδες του

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
7 years ago

Δέν βαριέστε…
Σήμερα,όποιος θέλει να μας την σπάσει,αποκτά αυτομάτως κύρος,σοβαρότητα,και συνηγόρους εντός Ἑλλάδος…

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -