27.8 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η FCx-30HN έρχεται με sonar τρόπιδας Kingklip Mk2 (BlueHunter)

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η FCx-30HN έρχεται με sonar τρόπιδας Kingklip Mk2 (BlueHunter)

To χθεσινό άρθρο μας για τις FCx-30HN και τις Gowind HN, είχε ένα περίεργο αποτέλεσμα. Πολλοί από τους φίλους μας, που μας τιμούν με τα σχόλιά τους, θεώρησαν πως η κορβέτα FCx-30, όπως προσφέρεται στη χώρα μας δεν έχει σόναρ τρόπιδας (Hull Mounted Sonar, HMS). Ίσως είναι δική μας ευθύνη όπως το διατυπώσαμε, και γι’αυτό δεν κάνουμε αλλαγή του άρθρου, αλλά γράφουμε εκ νέου για να το διευκρινήσουμε.

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι MICA μόνο με Gowind HN

Αρχικά όμως να πούμε το εξής πιο γενικό. Στη διάρκεια της “Fregatiadas Season 1” (τέτοιο σήριαλ έγινε), είδαμε να κυκλοφορούν διαδικτυακά πολλές φήμες, τις οποίες αρκετοί από τους αγαπητούς μας φίλους έρχονταν να τις αναφέρουν σε σχόλια στη δική μας αρθρογραφία. Η θέση μας είναι λίγο περίεργη, καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να απαντάμε σε όλα όσα αναφέρετε. Μακάρι να το κάναμε, αλλά αυτό σημαίνει πως οι ελάχιστοι συντάκτες θα πρέπει να σταματήσουν να γράφουν, κι μόνο να κάνουν διάλογο. Όσο μπορούμε το κάνουμε, αλλά κυρίως μαζεύουμε τις «τάσεις» των συζητήσεων των αναγνωστών μας, κι αν χρειαστεί, η συντακτική ομάδα ετοιμάζει σχετικό άρθρο.

Πολύ αργά, κι αφού ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού είχε πιστέψει πολλές από τις φήμες και τις «φήμες» (υπάρχει διαφορά, οι πρώτες είναι αυτό που λέει το όνομα τους, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες και υποθέσεις, οι δεύτερες είναι οι έντεχνα και συστηματικά διακινούμενες), αναγκαστήκαμε να γράψουμε αρκετά άρθρα προς αποκατάσταση της αλήθειας. Αλλά όταν πολλά έχουν γίνει τόσο πιστευτά που τα είδαμε και ως αρθογραφία σε μεγάλα ΜΜΕ, άντε να αλλάξεις απόψεις. Όπως για τις «αλουμινότρατες», ή ότι η φρεγάτα 11515ΗΝ είναι paper project και τελείως ανώριμη, πως η ΑΗ140ΗΝ είναι φτιαγμένη με εμπορικά στάνταρντ γιαυτό και είναι «φθηνή», πως η F-110 είναι… υποεξοπλισμένη, πως η Bergamini είναι πανάκριβη και «μην ακούτε πως οι Αιγύπτιοι τις πήραν 500 εκατ. έκαστη». Γράφαμε εμείς, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η επωδός ήταν ότι η “…ΠΤΗΣΗ τα «παίρνει» από Αμερικανολλανδοαγγλοιταλοισπανούς”.

Πίσω τώρα στο άρθρο μας για το πως θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εξοπλισμένες με αντιαεροπορικούς πυραύλους οι κορβέτες που μελετά το Πολεμικό μας Ναυτικό. Χθες λοιπόν διαπιστώσαμε μια στόχευση στα σχόλια, ότι υποτίθεται η η FCx-30HN δεν προσφέρεται με σόναρ τρόπιδας. Να το διευκρινήσουμε λοιπόν. Αρχικά, η καταριανή κλάση Doha πράγματι δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σόναρ τρόπιδας. Έχει όμως το ελαφρύ σόναρ Leonardo THESAN στην πλώρη, που προσφέρει προειδοποίηση για εισερχόμενες τορπίλες, δύτες σε αποστολή δολιοφθοράς, εμπόδια και βέβαια νάρκες.

Οι Καταριανοί δεν είναι αφελείς, ούτε στερούνται χρημάτων. Εδώ αγόρασαν μια κορβέτα με ASTER 30, δεν θα μπορούσαν να βάλουν ένα σόναρ τρόπιδας; Αλλά στην περιοχή που κινούνται, στον σχετικά αβαθή Περσικό Κόλπο, εκτιμούν πως με τα ελικόπτερα ΝΗ90 μπορούν άνετα να εντοπίσουν υποβρύχια, οπότε δεν χρειάζεται το σκάφος πλήρη σουίτα σόναρ. Αυτή είναι η άποψη τους και είναι σεβαστή, ξέρουν καλύτερα από όλους μας τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις στην περιοχή τους.

Να τονίσουμε εδώ πως η σχεδίαση της FCx-30 (μετεξέλιξη της Doha) έρχεται από την Fincantieri, και το σκάφος είναι μια FREMM σε σμίκρυνση. Είναι πολύ άδικο για τους Ιταλούς να ισχυρίζονται κάποιοι, άσχετοι από τη ναυπηγική, πως ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία του πλανήτη (σε πολεμικά πλοία), δεν μπορεί να προσθέσει HMS σε ένα σχέδιό του. Ενώ π.χ. η Gowind, εξέλιξη ενός σχεδίου περιπολικού μπορεί. Δεν υποτιμούμε το γαλλικό σχέδιο, έχει αποδειχτεί μια μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά μην υποτιμούμε και τους Ιταλούς.

Με λίγα λόγια. Η FCx-30ΗΝ -όπως προσφέρεται- έχει και το συρόμενο σόναρ CAPTAS-2, αλλά και το τρόπιδος Kingklip Mk2 (BlueHunter) της Thales, το οποίο θα φέρει η μελλοντική ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου, FDI HN. Αν τώρα το ΠΝ επιλέξει, για δικούς του λόγους, το BlueWatcher (και αυτό της Thales, αλλά πιο συμπαγές και πιο μικρής εμβελείας), τότε δεν πέφτει σε κανέναν από εμάς λόγος. Και βέβαια όλα αυτά τα σόναρ μπορούν να συνδυαστούν και να προσφέρουν fusion δεδομένων με τα συρόμενα της οικογένειας CAPTAS.

H FDI HN έχει ίσως το ισχυρότερο συνδυασμό ανθυποβρυχιακών αισθητήρων στην κατηγορία μεγέθους της. Το CAPTAS συνδυάζεται με το Kingklip Mk2, ενώ την ίδια στιγμή θα φέρει το κορυφαίο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο στον κόσμο, MH-60R. Όσο για την FCx-30 δεν έχει το μέγεθος για να φέρει ακόμη την compact έκδοση του CAPTAS-4, αλλά και το CAPTAS-2 προσφέρει ελάχιστα υποδεέστερες δυνατότητες. Άρα ο συνδυασμός  BlueHunter/CAPTAS-2 είναι πράγματι καλός, είτε είναι πάνω σε Gowind HN, είτε είναι πάνω σε FCx-30HN.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -