Ελλείψει μεγάλων μάχιμων μονάδων επιφάνειας, το φιλιππινέζικο Ναυτικό έχει στραφεί σε μάλλον «τριτοκοσμικές» λύσεις, όπως η χρήση μεγάλου αριθμού μικρών σκαφών οπλισμένων με ελαφρούς πυραύλους (MPAC) εναντίον μεγάλων εχθρικών πλοίων.
Οι Φιλιππίνες διαθέτουν μόλις τρία μεγάλα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης αμερικανικής προέλευσης, που όμως αν και σε μέγεθος φρεγάτας δεν διαθέτουν σημαντικό οπλισμό, ούτε καν κάποιο αντιβληματικό σύστημα τερματικής άμυνας, αν και σε αμερικανική υπηρεσία είχαν εγκατεστημένο ένα Phalanx.
Για τον σκοπό αυτό, το φιλιππινέζικο Ναυτικό έχει προμηθευτεί έναν αριθμό από τέτοια πυραυλοφόρα σκάφη πολλαπλού ρόλου που εκτός από αποστολές κατά της πειρατείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι έναντι μεγάλων στόχων επιφάνειας που τυχόν εισβάλλουν στα χωρικά ύδατα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Ζάτα, εκπρόσωπο του Ναυτικού, αυτές οι τακτικές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του Ναυτικού της χώρας. (Στις εν λόγω τακτικές) αριθμητικά ανώτερα μικρά, γρήγορα κι ευκίνητα πλοιάρια οπλισμένα με πύραυλους θα εμπλέξουν και θα εξουδετερώσουν εχθρικούς στόχους.
Επιπλέον, μπορούν να βελτιστοποιηθούν για τακτικές επιδρομών-υποχώρησης σε περίπτωση ανάγκης.
Ο αρχηγός του φιλιππινέζικου Ναυτικού αντιναύαρχος Ρόμπερτ Εμπεδράδ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Ναυτικό χρειάζεται 42 ακόμη MPAC για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων του για την υπεράσπιση των υδάτων της χώρας.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την αφορμή της επιτυχημένης επίδειξης δυνατοτήτων του νεοαποκτηθέντος πυραυλικού συστήματος επιφάνειας-επιφάνειας Spike-ER (εκτεταμένης εμβέλειας) της ισραηλινής Rafael Advanced Defense.
Οι Φιλιππίνες διαθέτουν αυτή τη στιγμή μόνο 9 πλοιάρια του τύπου αυτού, και έχουν παραγγελίες για ακόμα τρία.
Η πρώτη δοκιμή-εκτόξευση του πυραύλου Spike-ER πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου στην ίδια θέση.
Το όπλο πυροδοτήθηκε από έναν από τους τρεις οπλισμένους MPACs της Spike-ER. Τα MPAC κατασκευάστηκαν από την Submee-based Propmech Corporation και ενεργοποιήθηκαν στις 22 Μαΐου 2017.
Το Σχέδιο Απόκτησης PN MPAC συνήψε σύμβαση με την Rafael, μέσω της SIBAT του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, για την προμήθεια και ενσωμάτωση των οπλικών συστημάτων σε τρεις MPAC Mark III.
Στις 15 Απριλίου 2017, η Lorenzana ενέκρινε την ειδοποίηση για να προχωρήσει.
Έτσι όπως πάμε πρέπει να προετοιμαστούμε και εμείς για ανάλογα κόλπα στο Αιγαίο
Μεγάλες μονάδες πρέπει να τις ξεχάσουμε αφού λεφτά για νέα δεν υπάρχουν
Το SPIKE είναι πολλαπλά χρήσιμο όπλο στο περιβάλλον του αιγαίου
Αυτό το “λεφτά δεν υπάρχουν” είναι προσβλητικό.
Τα λεφτα ειναι κρυμενα στην ΑΟΖ Αν ειχαμε τα κοτσια απο το 2004 μαζι με την Κυπρο θα τα ενεργοποιουσαμε
Αυτά τα κόλπα εμείς στο Αιγαίο τα κάνουμε με Εξοσέτ, για ποιο λόγο να αγοραστούν και Spike;
αδιάβαστοι είμαστε?
εν συντομία:
το EXOSET κατευθύνεται με radar
οποτε δεν μπορεί να δει στόχους πίσω από νησάκια και βραχονησίδες
Επίσης εάν ο στόχος είναι παρκαρισμένος διπλα σε στεριά έχεις το πρόβλημα των πολλαπλών ανακλάσεων στον ανιχνευτή του radar
Το SPIKE από όσο θυμάμαι προσφέρεται και με οπτικό ανιχνευτή και man in the loop me fiber optic connection
Οποτε μπορεί να κτυπήσει στόχους πίσω από νησάκια βραχονησίδες και πάει λέγοντας.
Επίσης μπορεί να κτυπήσει στόχους στη ξηρά
Λόγο μεγέθους μπορεί να εξοπλίσει από περιπολικά του ναυτικού και του λιμενικού μέχρι και Datsun και Toyota της εθνοφρουράς
Είναι συμπληρωματικό των exoset/harpoon etc όχι ανταγωνιστικό θα έλεγα τόσο από δυνατότητες όσο και από κόστος (high/low mix)
Απορία: Τα σύγχρονα ραντάρ δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν μεταλλικά καράβια 100 μέτρων, τύπου Milgem, σε αποστάσεις 20χλμ; Υπάρχει περίπτωση το AESA, που θα καθοδηγεί τον Exocet στη μέση της πορείας ξαφνικά να χάσει το πλοίο-στόχο του; Πού να πούμε, δοκιμαστικά, πάμε να στοχοποιήσουμε ξύλινη ψαρόβαρκα, 3 μέτρα, στα 100χλμ.
Αναφέρομαι σε καταστάσεις σαν τη φωτογραφία όπου το πλοίο είναι αγκιστρωμένο στον βράχο.
Μπορεί ένας exoset η harpoon με το radar του να διακρίνει τέτοιο στόχο?
Ιδίως των παλιότερων εκδόσεων που διαθέτουμε
http://i.imgur.com/7aPVPh8.jpg
Ο Εξοσέτ λύνει το πρόβλημα των νήσων παίζοντας με τα waypoints και ίσως offboard targeting, και ο ερευνητής ραντάρ έχει clutter rejection οπότε δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα.
Ο οπτικός ανιχνευτής όμως είναι μειωμένης έως μηδενικής αποτελεσματικότητας σε κακοκαιρία. Επιπλέον μπορεί να λέγεται NLOS αλλά από την άλλη δε ξέρω πως θα χτυπάει στόχους χωρίς LOS με τον χειριστή, ειδικά στρίβοντας πίσω από βραχονησίδες κλπ μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα η οπτική ίνα; Άμα κάνει και στροφές, τότε για τι εμβέλειες θα μιλάμε; Πως θα συναγωνιζόμαστε τους Χαρπούν που θα έργονται από την άλλη; Μάλιστα η wiki λέει πως η οπτική ίνα πάει μόνο ως 8χλμ, μετά είναι με κλασικό RF link άρα…LOS;
Στόχους στην ξηρά χτυπάει και ο Εξοσέτ, περιορισμένη ικανότητα φυσικά αλλά από την άλλη και ο Σπάικ είναι περιορισμένος στο anti-ship.
Τυχόν απόκτηση του Spike NLOS θα ωφελούσε τον ΣΞ σε πολλά όμως δε νομίζω πως μπορεί η απόκτησή του να χαρακτηριστεί πρόγραμμα προτεραιότητας ειδικά ενώ υπάρχουν ήδη τόσα αντιαρματικά. Όταν έχουμε ελλείψεις στα κύρια δεν είναι συνετό να ψάχνουμε για συμπληρώματα στα υφιστάμενα.
Είπαμε συμπληρωματικά όπλα είναι
Κάποιοι στόχοι και πλατφόρμες δεν αξίζουν το κόστος ενός HARPOUN η ενός EXOSET ( 3-5 mil $!!!!)
Τα δε πυροβόλα δεν μπορούν να πλήξουν στόχους καλυμμένους πίσω από βράχους και βραχονησίδες
Επίσης πολλά από τα αντιαρματικά μας είναι κοντά στο όριο ζωής τους
Σε αυτό αναφερόμουν κι εγώ μιλώντας για αγορές συμπληρωμάτων, καλύτερα τα χρήματα να πηγαίνουν στο κάλυμμα κενών παρά στη βελτίωση ικανοτήτων που είναι λίγο-πολύ καλυμμένες.
Οι περισσότεροι στόχοι όμως (η πλειοψηφία τους θα έλεγα) μια χαρά αξίζουν έναν και δυο και τρεις αντιπλοϊκούς. Όταν ακόμα και μια ΤΠΚ μπορεί να βυθίσει μια φρεγάτα, τότε αξίζει και με το παραπάνω λίγους Εξοσέτ (εμείς χάνουμε πχ 4 βλήματα, ο εχθρός χάνει ένα σκαρί και 4-8 βλήματα δικά του).
Εξαρτάται, με αρκετά υψηλή γωνία…
Αν τα αντιαρματικά κοντεύουν να λήξουν και δεν υπάρχει φθηνότερη λύση τότε ας εξεταστεί η αγορά Σπάικ, δε λέω.
Ανέφερα τον ΣΞ λόγω του κύριου ρόλου του Σπάικ, επειδή δε μου φαίνεται επείγουσα προμήθεια νομίζω θα βοηθούσε αν τουλάχιστον είχε περισσότερες εφαρμογές.
Η αποβατική ενέργεια δεν είναι αυτό ακριβώς που προσπαθούμε να αποτρέψουμε; Για το σκοπό αυτό διαθέτουμε υ/β, ΤΠΚ, παράκτιους αντιπλοϊκούς, αεροπορία, ακόμα και πυροβολικό. Ο Σπάικ τι παραπάνω προσφέρει από όλα αυτά;
Oι παράκτιοι εξοσετ ειναι MM-40 block II και MM-38…
O λογος υπαρξης Spike στο Ελληνικο οπλοστάσιο δεν εχει να κανει με τον ΣΞ αλλα με το περιβαλλον του Αιγαίου γενικότερα… “πολλαπλά χρήσιμο όπλο” οπως λεει ο CK..
Δεν εχει νοημα να σπαταλας εξοσετ σε κοντινους και μη σημαντικούς στόχους (πχ αποβατικές ενέργειες)… Το κοστος τους ειναι πολυ υψηλότερο απο τους Spike που έχουν χαμηλό κόστος κύκλου ζωής…
O Spike-ER που γινεται λογος εχει εμβελεια 8km οσο και η διασυνδεση με οπτικη ινα… Στον Spike-ER ΙΙ η διασυνδεση παει στα 10km…
Το Spike NLOS είναι ένα σύστημα ακριβείας πολλαπλών χρήσεων, εξοπλισμένο με εξελιγμένους ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες (με τη χρήση της ενσωματωμένης κάμερας καθοδήγησης EO) CCD/υπέρυθρο (IR) διπλής κατεύθυνσης για λειτουργία ημερας/νυχτας σε όλες τις καιρικές συνθήκες και ένα αμφίδρομο ζεύγος δεδομένων κρυπτογραφημένης ραδιοσυχνότητας (RF) σε πραγματικό χρόνο…
Εχει δυνατοτητα αλλαγης στοχων- δυνατότητα ενδιάμεσης ανανέωσης της θέσης του στόχου μέσω datalink…
Μπορεί να λαμβάνει πληροφοριες από ένα ενσωματωμένο σύστημα TAS, εξωτερικούς αισθητήρες, κέντρο C4I ή UAV…
Φυσικά υπάρχουν και τα τροποποιημένα Μ60 και Μ48 με Spike των ισραηλινων, αλλά στην Ελλάδα αυτά είναι “αρχαία” και τα καταστρεφουμε… Κατσε να βρω πως μου το ειπαν…
“Καμια σχεση οι αναγκες δε του Ισραηλ με τις Ελληνικες… Το να εκσυγχρονισουμε εν ετει 2018 Μ-48 η Μ-60 ειναι αναλογης σοφιας θεση με αυτη ορισμενων γραφικων που μιλουν για εκσυγχρονισμο των Huey… ”
και πολλα αλλα ενδιαφεροντα…
https://www.arrse.co.uk/community/threads/idf-breaks-33-year-silence-on-m48-tamuz-missile-launcher-spike-nlos.242351/
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3171290/Israeli-secret-missile-launcher-disguised-TANK-finally-declassified-20-years-rumours-secret-missions.html
Mε βεληνεκες μαξ 25 χλ , ενας περιστρεφομενος πυργος με τεραδα SPΙΚΕ ειναι μια καποια λυσις για την ενισχυση οπλισμου των κανονιοφορων μας , που δεν φερουν καποιο κατευθυνομενο αντιπλοικο πυραυλο , ενω ειναι συνεχως και στην πρωτη γραμμη πυρος ολο τον χρονο
Ισως θα μπορουσαν να αυξησουν και την φονικοτητα των τπκ κομπαντατντ , συμπληρωνοντας την ηδη υπαρχουσα τετραδα εξοσετ η χαρπουν
Αν παλι δεν θελουμε να εισαγαγουμε και να ολοκληρωσουμε νεο συστημα και πυραυλο ( θεμιτο ) , υπαρχει η μελλοντικη λυση του αναμενομενου πυρομαχικου Vulcano για το 76αρι Οτομελαρα με βεληνεκες 30χλμ
Αν αυτο δε συνδυαστει με Strales , εχουμε αυτονομη τερματικη καθοδηγηση ( GPS η IR ) και βεληνεκες 40χλμ
Μαλλον βεβαια δεν θα κανουμε τιποτα , οπως ακριβως γινεται εδω και παρα πολυ καιρο
Προτιμώ, κάθετα, τη λύση Vulcano, για τόσο εγγύς αποστάσεις. Ειδικά με αυτό το σύστημα, οι Combattante είναι καλυμμένες πλήρως. Για τα Gunboats μπορούν να αλλαχθούν πέντε πράγματα όπως υπολογιστές ελέγχουν βολής και να μεταμοσχευθούν τα 2D radars των ΜΕΚΟ και S (που θα αντικατασταθούν με 3D για να βλέπουν τα νέα stealth μαχητικά των απέναντι – και γιατί είναι οι κύριες μονάδες του στόλου μας και μπορούν άνετα να μεταφέρουν ό,τι βλέπουν και στα υπόλοιπα μικρότερα σκάφη, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο) ώστε μεμονομένα, ας μη βλέπουν τι γίνεται στα 100χλμ, δεν πειράζει ας βλέπουν με τα 2D στα 50χλμ, ώστε “look first-shoot first”, πριν προλάβουν οι άλλοι να φτάσουν στα όρια εμπλοκής των δικών τους Spike. Όπου Spike μπορούμε να βάλουμε και Hellfire. Οπότε δεν πα να λάμπουμε στα ραντάρ τους, Spike/Hellfire Vs Exocet = 0-1
Το spike μπορεί να τοποθετηθεί σε ταχύπλοα σκάφη πολύ μικρού εκτοπίσματος που δεν μπορούν να φέρουν exoset η άλλους παρόμοιους πυραύλους. Στο περιβάλλον του Αιγαίου όπου μικρά ταχύπλοα θα κρύβονται και θα εξορμούν απο ορμίσκους, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά θανατηφόρος συνδιασμός.
Ή μπορούν απλά να φέρουν καταδείκτη λέιζερ και να στέλνουν δεδομένα στο μητρική πλοίο που θα τους βαράει χωρίς έλεος και χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι αντί (κατά την ταπεινή μου άποψη) να καταδικάζουμε το κάθε τύπου Patrol Ship εις θάνατον καθώς ούτε CIWS έχει αλλά ούτε και κανόνι (!!!). Κανονικά το Π.Ν. έπρεπε, αν δεν το έχει κάνει ήδη, να τα δωρίσει στο Λ.Σ. τόσο γυμνά που είναι. Μη πω ότι ακόμα και να τους βάλουμε κάπου Spike πρέπει αυτό να συνδεθεί μμε κάποιο υποτυπώδες CMS και θα πρέπει να τους δίνει θερμικά δεδομένα, απαραίτητα για την εκτόξευσή τους. Δε θέλουν μόνο τα ραντάρ δεδομένα λοιπόν.
Όσο δεν υπάρχει φουρτούνα…
Στο Αιγαίο μικρά σκάφη με τέτοιους πυραύλους σαν τον spike nlos μπορει να κάνουν ζημιά σε πυραυλακατους όσο και σε μεγαλύτερες μονάδες λογω της ακρίβειας στόχευσης (ραντάρ,κιβώτια πυραύλων,γέφυρα).Το ζήτημα ειναι η Αν Μεσογειος, υπαρχει σαφής μετατόπιση του πεδίου ενδιαφέροντος απο το Αιγαίο στην Αν Μεσόγειο και εκεί θελουμε πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και φυσικα και αεροεκτοξευομενους με βαριές κεφαλές ώστε να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα.
Spike-ER ΙΙ ειναι ότι πρέπει να εξοπλιστούν τα VBL και στα νησιά, υπάρχουν αρκετές επιλογές στην κεφαλή του όπλου, που το καθιστούν πολλαπλασιαστή ισχύος στην ΑΣΔΕΝ.