16.5 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣFincantieri και Leonardo υπέγραψαν συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις κορβέτες

Fincantieri και Leonardo υπέγραψαν συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις κορβέτες

Σε εκδήλωση που έγινε σήμερα από τη Fincantieri για το πρόγραμμα Νέας Κορβέτας του Πολεμικού Ναυτικού στην Ελευσίνα, η ιταλική εταιρεία και η Leonardo υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με τις εξής ελληνικές εταιρείες: α) SUNLIGHT GROUP ENERGY STORAGE SYSTEMS S.A, β) GENERAL COMMERCIAL AND INDUSTRIAL S.A., γ) FARAD S.A. HEAT EXCHANGERS, δ) ENVIRONMENTAL PROTECTION ENGINEERING S.A., ε) G.LIGEROS O.E (PSYCTOTHERM), στ) SSA S.A., ζ) ELFON, η) TECROSS S.A.

Σε ανακοίνωση της Fincantieri επισημαίνεται: “Στο πλαίσιο συνεργασιών με το τοπικό βιομηχανικό οικοσύστημα και την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η Fincantieri και η Leonardo έχουν υπογράψει μια σειρά από μνημόνια κατανόησης (MoU) με δυνητικούς νέους Έλληνες προμηθευτές, θέτοντας τη βάση για τον καθορισμό πιθανών μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών σχέσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελευσίνα, όπου βρίσκεται η έδρα της Onex Elefsis Shipyards. Το συγκεκριμένο ναυπηγείο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Fincantieri για τη περίπτωση που ανατεθεί στον Όμιλο, ως κύριος ανάδοχος,  το πρόγραμμα των κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Χάρη στο σημερινό ορόσημο, η εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας, που δεν περιορίζεται μόνο στο πρόγραμμα κορβετών, συνεχίζεται. Πράγματι, η ιταλική ομάδα που συγκροτήθηκε από τις εταιρείες Fincantieri, Leonardo, ως ενοποιητικό στοιχείο για το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και τους κύριους αισθητήρες, συστήματα και πυροβόλα, την MBDA Italia και την Elettronica, είναι συμπαγής ως προς την υποστήριξη της ανάπτυξης ενός μεγάλου εύρους ναυπηγικού συνεργάτη με προηγμένες και αξιόπιστες δεξιότητες.

Μετά από τα αρχικά Μνημόνια Συνεργασίας τα οποία δημιουργούν ένα πιθανό δίκτυο ανεφοδιασμού στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο η Fincantieri υπέγραψε επίσημη συμφωνία με τον Όμιλο ONEX Shipyards & Technologies για τη δημιουργία μιας γραμμής κατασκευής κορβετών και βάσης υποστήριξης του κύκλου ζωής τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας της Onex. Η συμφωνία:

  • προβλέπει τους όρους συνεργασίας για την κατασκευή 2+1 κορβετών υπερσύγχρονης τεχνολογίας και κορυφαίων προδιαγραφών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας της Onex μαζί με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, εκτιμώμενης αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ.
  • αναμένεται να δημιουργήσει 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία.
  • συνιστά μια συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τον αμυντικό τομέα, ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο Ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

Η εν λόγω συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής. Η τεχνογνωσία που αναμένεται να αποκτηθεί από τη συνεργασία ONEX-Fincantieri, συμπεριλαμβανομένου και ολόκληρου του ιταλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος, θα αποτελέσει σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις αμυντικές απαιτήσεις διαφόρων αγορών, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.”

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -