12.3 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΚοπή πρώτου μετάλλου για τα νέα νοτιοκορεατικά αντιτορπιλικά KDX III Batch II

Κοπή πρώτου μετάλλου για τα νέα νοτιοκορεατικά αντιτορπιλικά KDX III Batch II

Σε ειδική τελετή στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Ulsan της Hyundai Heavy Industries (HHI) κόπηκε στα μέσα Φεβρουαρίου το πρώτο μέταλλο για τη ναυπήγηση του πρώτου αντιτορπιλικού KDX-III Batch-II AEGIS για το πολεμικό ναυτικό της Νοτίου Κορέας.

Το νέο αντιτορπιλικό του Νοτιοκορεατικού Ναυτικού θα εκτοπίζει 8.100 τόνους ύδατος και θα είναι ικανό για την αναχαίτιση επερχομένων βαλλιστικών πυραύλων (BMD) ενώ θα ενσωματώνει και ενισχυμένες ανθυποβρυχιακές ικανότητς (ASW).

Η ναυπήγηση θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, αναμένοντας την τελετή θέσης τρόπιδος τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η καθέλκυση του πλοίου θα λάβει χώρα στο δεύτερο μισό του 2022 και η ένταξή του στο Νοτιοκορεατικό Ναυτικό θα γίνει το 2024.

BIG SHIPS AT BAY: Sejong ο Μέγας, “ο Κορεάτης Γίγας”

Η ναυπήγηση των αντιτορπιλικών KDX-III Batch-II έρχεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος KDX III (Batch I) κλάσης ‘Sejong ο Μέγας’, που αριθμεί τρία πλοία ναυπηγηθέντα μεταξύ 2007 και 2012. Συγκρίνοντας τις δύο κλάσεις, η νέα κλάση Batch II θα έχει ελαφρώς μεγαλύτερο εκτόπισμα κατά 500 τόνους, θα ενσωματών ει ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων και βελτιωμένες δυνοτότητες ASW. Η νέα κλάση θα παρατάσσει λιγότερους πυραύλους έχοντας μικρότερο αριθμό κελιών VLS (88 στα Batch II έναντι 128 στα προηγούμενα Batch I) και το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό αντιπλοϊκών πυραύλων. Ο λόγος είναι πως η νέα γενιά θα εξοπλιστεί με τα ελαφρώς μεγαλύτερου όγκου εγχώριας ανάπτυξης κελιά K-VLS-II, που σχεδιάστηκαν για να φέρουν μεγαλύτερου μεγέθους και βελτιωμένων επιδόσεων πυραύλους. Μεταξύ αυτών, αναμένεται πως θα περιληφθούν και πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας πολυηχητικής ταχύτητας. Ως προς τον αμυντικό του εξοπλισμό, τα KDX III Batch II θα φέρουν δύο συστήματα CIWS Phalanx και εκτοξευτή K-SAAM στη θέση των Goalkeeper και RAM που εξοπλίζουν την κλάση ‘Sejong ο Μέγας’.

Ιστορικό της κλάσης αντιτορπιλικών KDX III Batch II
Στις 10 Οκτωβρίου 2019, ο όμιλος Hyundai Heavy Industries (HHI) ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου ύψους 565 εκ. δολαρίων ΗΠΑ με την Νοτιοκορεατική Διεύθυνση Προμηθειών Αμυντικών Προγραμμάτων (DAPA) για το πρώτο από τα τρία αντιτορπιλικά κλάσης ‘Gwanggaeto-III Batch II’ (KDX-III Batch II) του ναυτικού της Νοτίου Κορέας.

Βάσει της συμφωνίας, η HHI θα παραδώσει το πρώτο από τα τρία αντιτορπιλικά Aegis ως τον Νοέμβριο του 2024. Τον Μάιο του 2019, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων αντιτορπιλικών με χρηματικό κονδύλι ύψους 3,3 δις δολαρίων. Τα νέα αντιτορπιλικά Aegis θα παραδίδονται με ρυθμό ένα ανά τρία χρόνια. Ας σημειωθεί πως η προηγούμενη κλάση KDX-III Batch I των 7.600 τόνων ήταν βασισμένη στην αμερικανική κλάση αντιτορπιλικών ‘Arleigh Burke’.

Οπλικά συστήματα της κλάσης KDX III Batch II
Αρκετές βελτιώσεις έχουν ενσωματωθεί στη σχεδίαση της νέας κλάσης κορεατικών αντιτορπιλικών. Τα συστήματα μάχης θα περιλαμβάνουν αισθητήρες που θα μπορούν να εντοπίζουν και να καταυγάζουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να αναχαιτίζουν βαλλιστικά βλήματα με τη χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων SM-3 Block IB της Raytheon.

Πέραν των SM-3, τα νέα αντιτορπιλικά θα διαθέτουν και πυραύλους SM-2 Block IIIB, πιθανότατα της νέας έκδοσης “πυραύλου πολλαπλών αποστολών” ικανού για αεράμυνα περιοχής (AAW), τερματική αναχαίτιση στόλου και πόλεμο εναντίον μονάδων επιφανείας. Η αποόφαση να συμπεριληφθούν οι SM-6 στον οπλισμό ανεστάλη και θα αποφασιστεί σε νέο χρονικό πλαίσιο ανάλογα με τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Βίντεο: Sea bow, γιατί η Νότια Κορέα αντικατέστησε τα αντιπυραυλικά RAM στα πλοία της;

Όπως αναφέρουν νοτιοκορεατικές πηγές, τα πλοία KDX III Batch II θα φέρουν 88 κελιά κάθετης εκτόξευσης (VLS) με φορτίο:

64x Mk41 VLS για πυραύλους αμερικανικής προέλευσης
16x K-VLS κορεατικής ανάπτυξης (πρώτης γενιάς)
24x K-VLS II (νέου τύπου)

Διάταξη κορεατικού αντιτορπιλικού KDX που περιλαμβάνει 32 κελιά Mk.41 VLS και 24 K-VLS

Οι εκτοξευτές K-VLS θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση του K-SAAM (Κορεατικού Πυραύλου Επιφανείας-Αέρος), αντικαθιστώντας τον αμερικανικό αντιπυραυλικο/αντιαεροπορικό σύστημα RIM-116 (Rolling Airframe Missile – RAM). Το σύστημα ενσωματώνει αδρανειακό σύστημα κατεύθυνσης μέσης πορείας και διπλού μικροκύματος και υπέρυθρο ραντάρ έρευνας για τερματική καθοδήγηση. Το K-VLS θα χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση των νέων ‘Hong Sang Eo’ (Red Shark) κορεατικών πυραυλωθούμενων ανθυποβρυχιακών τορπιλών (K-ASROC) και του τακτικού πυραύλους cruise εναντίον στόχων εδάφους (TSLM) ‘Haeryong’.

Οι εκτοξευτές K-VLS II αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο από την Hanwha και είναι μεγαλύτερου μεγέθους κελιά εκτόξευσης των πυραύλων επιφανείας-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (ακτίνας 150 χλμ.) ‘Cheongung 3’ (γνωστών κι ως L SAM) που θα είναι διαδθέσιμοι στο μέλλον. Οι τελευταίοι προορίζονται να αντικαταστήσουν τους αμερικανικούς πυραύλους SM-2 σε υπηρεσία με το Νοτιοκορεατικό Ναυτικό.

Ένα σημείο περίσκεψης είναι πως τα νέα αντιτορπιλικά Batch II θα φέρουν μόνο 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας SSM-700K Haeseong (C-Star) έναντι των 16 που φέρουν σήμερα τα Batch I.

Ως προς την αντιπυραυλική άμυνα, παλιότερες απεικονίσεις των KDX III Batch II τα παρουσίαζαν με εκτοξευτές RAM, σήμερα όμως τα αντιτορπιλικά φέρονται να εξοπλίζονται με δύο συστήματα πυροβόλων Phalanx CIWS, που θα πλαισιώνονται από εκτοξευτές αντιμέτρων παραπλάνησης MASS της Rheinmetall.

Αισθητήρες και συστήματα CMS
Επίκεντρο του συστήματος μάχης είναι ασφαλώς το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών AN/SPY-1D(V) της Lockheed Martin όπως επίσης και το σύστημα μάχης AEGIS. Εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας ανέφεραν πως τα κορεατικά αντιτορπιλικά θα εξοπλιστούν με την έκδοση Aegis Baseline 9.C2 με λογισμιμό “KII” και BMD baseline 5, που επιτρέπουν τη διαχείριση πυραύλων SM-3 Block IB. Τα συστήματα που είναι ήδη στο τελικό στάδιο παραγωγής, θα δοκιμαστούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ πριν την παράδοσή τους στην Νότια Κορέα. Η έμφαση στις αυξημένες ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου που θα ενσωματώνουν τα αντιτορπιλικά Batch II έναντι των προκατόχων τους μεταφράζεται σε ένα διαφορετικού τύπου σόναρ τρόπιδας, ο θόλος του οποίου στις απεικονίσεις εμφανίζεται μεγεθυμένος. Τέλος, το ραντάρ AESA SPS-560K (εξέλιξη του SPS-540K PESA) θα χρησιμοποιηθεί για την κατεύθυνση των βλημάτων K-SAAM.

Χαρακτηριστικά κλάσης KDX III Batch II:
Εκτόπισμα (κενό): 8.300 τόνοι
Εκτόπισμα (πλήρες): > 10.000 τόνοι
Μήκος: 170 μέτρα
Πλάτος: 21 μέτρα
Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Πλήρωμα: 300

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Τακης ντακης
Τακης ντακης
2 years ago

Ποσο κανουν 4;

SAAB
2 years ago

Άλλο επίπεδο!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -