20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΒίντεο: Sea bow, γιατί η Νότια Κορέα αντικατέστησε τα αντιπυραυλικά RAM στα...

Βίντεο: Sea bow, γιατί η Νότια Κορέα αντικατέστησε τα αντιπυραυλικά RAM στα πλοία της;

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στην δημοσιότητα πλάνα από δοκιμαστικές βολές κατά την διάρκεια ασκήσεων του νέου αντιαεροπορικού / αντιπυραυλικού συστήματος τερματικής άμυνας Sea Βow που έχει αναπτυχθεί εγχωρίως στη Νότια Κορέα:

Το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα αποτελείται από κάθετους εκτοξευτές που φέρουν τα βλήματα σε τετράδες και είναι ικανά να εμπλέκουν αυτόνομα κάθε είδους εναέριο στόχο με προτεραιότητα τους χαμηλά ιπτάμενους στο επίπεδο της θάλασσας αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Σε υπηρεσία στο νοτιοκορεάτικο Ναυτικό προβλέπεται να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα RAM (Rolling Airframe Missile) που βρίσκονται εγκατεστημένα στις περισσότερες κύριες μονάδες επιφάνειας του Ναυτικού της χώρας.

Ως προς τους λόγους για τους οποίους η Νότια Κορέα επέλεξε αυτόν τον δρόμο, υπάρχουν τρεις αναγνώσεις:

  1. To RAM πιθανόν δεν καλύπτει ή δεν καλύπτει πλέον τη Νότια Κορέα για τις απειλές που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Ασίας.
  2. Η Νότια Κορέα επιθυμεί να ενισχύσει και να στηρίξει την τοπική της βιομηχανία επιλέγοντας εγχώρια προϊόντα
  3. Επιθυμεί αυτονόμηση στο κομμάτι αυτό της ενεργητικής αυτοπροστασίας των πλοίων της, ενώ είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο σύστημα το προσφέρει και για εξαγωγές.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης και ενδεχομένως και με ελληνικό ενδιαφέρον, είναι το τι θα συμβεί με τα συστήματα RAM που αποσύρονται. Υπάρχει το σενάριο στο οποίο προσφέρονται προς παραχώρηση ή πώληση σε χαμηλή τιμή στα πλαίσια ευρύτερης συμφωνίας ή ενδεχομένως η εγκατάστασή τους σε δεύτερης γραμμής ή παλαιότερα πλοία του Ναυτικού της χώρας.

Αρκετές ναυτικές δυνάμεις βασίζονται στο σύστημα RAM για την τερματική άμυνα των πλοίων τους που ενδεχομένως να έδειχναν ενδιαφέρον για τα τυχόν πλεονάζοντα συστήματα της Νότιας Κορέας.

Ανάμεσα σε αυτές είναι βέβαια η Ελλάδα, που χρησιμοποιεί το σύστημα στις ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν, αλλά και… η Τουρκία που τα χρησιμοποιεί στις κορβέτες κλάσης ADA.

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
smp
smp
3 years ago

Οκ οι Νοτιο Κορεατες θα αντικαταστήσουν 16 συστηματα: Ακομα και με 50% το κοστος θα παει στα 160 εκατομυρια αλλα η βελτιωση της Α/Πυραυλικης αμυνας θαναι κολοσιαια!

Mikros-hroas
Mikros-hroas
3 years ago

Γιατί έχουν σοβαρά προβλήματα τα έχω τονίσει πολλές φορές στα σενάρια που έχω
γράψει για της προδιαγραφές πολεμικού πλοίου.
Γιατί δεν καταλαβαίνετε ορισμένα πράγματα: Το βάθος του νερού προφανώς περιορίζει όχι μόνο την κίνηση των πλοίων με μεγάλο βύθισμα, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ίδιου του στοιχείου του νερού, όπως κάνει η θερμοκρασία, η αλμυρότητα, η φύση του βυθού, ο χαρακτήρας και η μορφή της ακτογραμμής. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν, για παράδειγμα, τις επιδόσεις των υποθαλάσσιων αισθητήρων. Ομοίως, η θερμοκρασία του αέρα, η ταχύτητα του ανέμου, η υγρασία, οι νεφώσεις και η ομίχλη επηρεάζουν τις επιδόσεις των ραντάρ, των υπέρυθρων αισθητήρων και των επικοινωνιών, ενώ η αχλύ και οι άλλες μορφές οπτικών διαστρεβλώσεων επηρεάζουν τις επιδόσεις των οπτικών συσκευών. Επιπλέον, τα ραντάρ μπορεί να επηρεαστούν από κοντινούς ορεινούς όγκους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τα στρατιωτικά μέσα, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο επιδόσεων. Συμπερασματικά, καμία άλλη θαλάσσια περιοχή δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από περιβαλλοντολογικά στοιχεία όσο οι περίκλειστες και ρηχές θάλασσες.

dig
dig
3 years ago

Τι επιδόσεις έχει το νέο αυτό Α/Α σύστημα?

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -