23.2 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΙΣΤΟΡΙΑ Σαν σήμερα η βύθιση του ηρωικού υποβρυχίου Κατσώνης

Σαν σήμερα η βύθιση του ηρωικού υποβρυχίου Κατσώνης

Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 1943, το υποβρύχιο «Κατσώνης» βυθίζεται από γερμανική κορβέτα δίπλα στη Σκιάθο μετά από αναμέτρηση με τον διώκτη του. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λάσκος.

Ο ύπαρχος Υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς καθώς και οι υπαξιωματικοί Τσίγκρος και Αντωνίου κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας και να φθάσουν στη Μέση Ανατολή.

Στην φωτογραφία επί του «Κατσώνης» εικονίζεται ο Κυβερνήτης Βασίλειος Λάσκος μαζί με μέλη του πληρώματος. Διακρίνονται οι Λ. Στάμου, Α. Τσίγκρος και ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Η μνήμη του εν λόγω υποβρυχίου διατηρείται με την συνέχεια του ονόματός του στο νέο υποβρύχιο Κατσώνης S-123 κλάσης Παπανικολής (Type 214).

(φωτ. αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).

Υπενθυμίζεται ότι το κύτος του υποβρυχίου εντοπίστηκε φέτος στον βυθό βορειοδυτικά της Σκιάθου.

Εντοπίσθηκε, 75 χρόνια μετά το ναυάγιο του ηρωικού Υ/Β “Κατσώνης”

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
JOHN THE GREEK
JOHN THE GREEK
2 years ago

FORGIVE THE ENG. QUICKER FOR ME. SUBSCRIBER AND FAN SINCE THE DAYS PELLY(?) WAS DOING THE OVERSEAS SUBSCRIPTIONS BACK IN THE EARLY 90S. WOULD LIKE A COMMENT ABOUT THE “SHELL MIRACLE” “ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΟΒΙΔΑΣ” AT MOURESI PELION SQUARE WHERE A PLAQUE INDICATES THAT A SHELL FROM KATSONIS’ 100mm GUN MADE IT TO THE CHANCEL AND NEXT TO THE ALTAR ΙΝ ΤΗΕ BACK OF THE BUILDING WITHOUT DOING ANY SIGNIFICANT DAMAGE TO THE STRUCTURE OR ANY INJURIES TO THE PEOPLE IN CHURCH AT THE TIME. THE SHELL IS APPARENTLY KEPT INSIDE THE CHURCH. I MYSELF HAVING FAMILY THERE, DON’T REMEMBER ANY OLD TIMERS TALKING ABOUT IT, BUT THEN AGAIN I MIGHT NOT HAVE BEEN PAYING PROPER ATTENTION. I THINK THE DISTANCE IS BIT FAR FROM THE ENGAGEMENT SITE, BUT YOU TELL ME. THE PLAQUE IS THERE TO THE RIGHT OF THE CHURCH TODAY AND I THINK IT INDICATES THAT THERE WERE MANY PEOPLE IN THE CHURCH BEING “ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ” AND ALL. DO WE KNOW WHAT TIME KATSONIS WAS ATTACKED?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Είναι συγκλονιστικές οι περιγραφές από την μάχη με το γερμανικό πλοίο. Κάτι που δεν το ήξερα και το διάβασα πριν 2 χρόνια ήταν ότι όταν το Κατσώνης βυθιζόταν οι τρεις τελευταίοι από το πλήρωμα που προσπάθησαν να το εγκαταλείψουν, σφήνωσαν στην κάθοδο. (μπουκαπόρτα) μην μπορώντας να απεγκλωβιστούν και τελικά πνίγηκαν.

Σε ότι αφορά την βιντεοσκόπηση του η προσπάθεια ξεκίνησε το 2012 με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Η Σκιάθος και προσφέρθηκε να την κάνει αφιλοκερδώς μέλος του συλλόγου (έχει εξοχικό στην Σκιάθο) που έχει εταιρία που κάνει υποβρύχιες εργασίες. Eίναι η Mariner Underwater Electronics (mariner.gr) στον Πειραιά, του κυρίου Μαρίνου Πίττα. Η βιντεοσκόπηση του Κατσώνης ήταν να γίνει το 2014 αλλά τελικά δεν έγινε γιατί προέκυψε ένα πρόβλημα στην εταιρία του κυρίου Πίττα. Είχε σκοπό να την κάνει στην πορεία όταν θα του ανέθεταν μία δουλειά για πόντιση υποβρύχιων καλωδίων στην περιοχή. Σε συνεννόηση με τον σύλλογο ρωτήσαμε το Π.Ν σε τι βάθος είναι το ναυάγιο κ.α λεπτομέρειες για αυτό. Η απάντηση που πήραμε ήταν πως ήταν σε βάθος 170 μέτρα, πως είχε εντοπιστεί αλλά δεν μπορούσε αυτό να πιστοποιηθεί οπτικά (ρωτήσαμε αν υπήρχε κάποια εικόνα από αυτό) και πως βάση των ιστορικών αναφορών είπαν πως ήταν του Κατσώνης. Τελικά το ναυάγιο του βρέθηκε μετά σε βάθος 243 μέτρα. (?)
Κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση διαβάζοντας την υπουργική απόφαση του 2014 (από το υπουργείο πολιτισμού) ήταν πως ανέφερε ρητά να μην γίνει καμμία προσπάθεια εισόδου στο Κατσώνης και να μην μετακινηθεί και ανελκυσθεί οτιδήποτε από αυτό. Ενώ απαγόρευε να γίνουν μετά καταδύσεις σε αυτό για λόγους τουριστικούς και αναψυχής.
Εδώ να προσθέσω πως ο σύλλογος επιθυμούσε να γίνει η βιντεοσκόπηση για ιστορικούς λόγους (για να αναδειχτεί η ιστορία μας) αλλά και λόγους διεθνούς προβολής της Σκιάθου. (θα γινόταν σχετικό ντοκυμαντέρ με βάση το βίντεο από το ναυάγιο του Κατσώνης)
Ενημερωτικά το κόστος της βιντεοσκόπησης είναι 15.000 ευρώ. Ενώ το R.O.V Ippodamus του κυρίου Πίττα που κατασκεύασε ο ίδιος και το είδα από κοντά μου είπε ότι κοστίζει 150.000 ευρώ μαζί με τα παρελκόμενα του.
Για να γίνει πιο γρήγορα η βιντεοσκόπηση του ζήτησα μία προσφορά και προσφέρθηκα να πληρώσω εγώ 6.000 ευρώ και τα άλλα μισά να προσπαθήσει να τα βρει ο σύλλογος και να τα πληρώσει. Πράγμα που ο κύριος Πίττας το αρνήθηκε λέγοντας ότι οι εποχές είναι δύσκολες και να μην δώσω εγώ τόσα λεφτά ενώ δεν ήθελε με τίποτα να πληρώσει ο σύλλογος έστω ένα ευρώ. Με ρώτησε αν επείγει η υπόθεση. Του απάντησα πως όχι και αφού είπε είναι έτσι θα την έκανε εκείνος αφιλοκερδώς όταν θα του ανέθεταν την δουλειά για την πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων στην περιοχή. Μια δουλειά που ήδη περίμενε να την πάρει..

- Advertisment -

Most Popular

Παρουσίαση ισραηλινής κορβέτας Sa’ar S-72 στη Euronaval

Όπως το 2018, έτσι και φέτος η ισραηλινή εταιρεία Israel Shipyards παρουσίασε την κορβέτα Saar S-72 στην έκθεση ναυτικών συστημάτων Euronaval, που έγινε στο...

Νέο ρεκόρ για το Γερμανικό Ναυτικό: Κ130 συμπλήρωσε 527 μέρες σε αποστολή

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης Η κορβέτα "Ludwigshafen am Rhein" κλάσης Κ130 (Braunschweig), σημείωσε νέο ρεκόρ για το Γερμανικό Ναυτικό, καθώς συμπλήρωσε 527 μέρες σε διεθνή...

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – Σόναρ και Ηχοσημαντήρες

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε κάνει μια εισαγωγή στη μοντέρνα χρήση των υποβρυχίων και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. https://www.ptisidiastima.com/future-asw/ Πριν συνεχίσουμε, θα κάνουμε μια...

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

  Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...