33 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠαραλαβή του πρώτου ελικοπτέρου AH-15B ναυτικής κρούσης από τη Βραζιλία

Παραλαβή του πρώτου ελικοπτέρου AH-15B ναυτικής κρούσης από τη Βραζιλία

Η Helibras, η βραζιλιάνικη μονάδα παραγωγής της Airbus Helicopters, παρέδωσε πρόσφατα το πρώτο ελικόπτερο ναυτικής κρούσης AH-15B στο Βραζιλιάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Το ελικόπτερο θα σταθμεύει στη ναυτική βάση στο São Pedro d’Aldeia και  αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες του βραζιλιάνικου ναυτικού σε αποστολές ναυτικής επιτήρησης και κρούσης εναντίον σκαφών επιφανείας.

Το AH-15B είναι μια ειδική έκδοση του ελικοπτέρου H225M ικανού να εκτοξεύει τον γνωστό αντιπλοϊκό πύραυλο AM39 Exocet. Ανάπτυξη της ομάδας μηχανικών της Helibras (βραζιλιάνικης θυγατρικής της Airbus Helicopters), η ναυτική αυτή έκδοση του γνωστού ελικοπτέρου H225M είναι η πιο πολύπλοκη και προηγμένη έκδοση του πολυκατασκευασμένου ελικοπτέρου γενικής χρήσης, που έχει πετύχει τόσες εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Στα υποσυστήματά του περιλαμβάνονται το σύστημα αντιμέτρων EWS IDAS-3, Ο πύραυλος Exocet AM39 B2M2 της MBDA, το ραντάρ APS143 και το ναυτικό σύστημα αποστολής N-TDMS (Naval Tactical Data Management System) που αποτελεί προϊόν συνεργασίας των Atech και Airbus Defense and Space, η οποία είναι υπεύθυνη για όλα τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου, περιλαμβανομένων και των οργάνων κατεύθυνσης των πυραύλων.

Από τις δοκιμαστικές βολές πυραύλων Αέρος-Επιφανείας AM-39 Exocet από ελικόπτερο ΑΗ-15Β (φωτογραφία: Helibras)

“Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το κατόρθωμα, που αποδεικνύει τις τεχνολογικές και βιομηχανικές ικανότητες των ομάδων της Airbus Helicopters τόσο στη Γαλλία όσο και στη Βραζιλία για να παραδώσουν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα παγκοσμίως στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βαζιλίας”, δήλωσε ο Alberto Robles, επικεφαλής της Airbus Helicopters στη Λατινική Αμερική. “Σχεδιασμένο σύμφωνα με τις υψηλότερες απαιτήσεις των Βραζιλιάνικων Ενόπλων Δυνάμεων, το προηγμένο αυτό αεροσκάφος προβάλλει προηγμένες δυνατότητες στον πόλεμο επιφανείας και τακτική ευελιξία που ανοίγουν νέες προοπτικές για το ελικόπτερα γενικής χρήσης H225M”.

Ολοκλήρωση παραδόσεων ελικοπτέρων H225M CSAR για την Βραζιλία

Στο τελευταίο στάδιο προβλέπονταν δοκιμές βολής με τους πυραύλους Exocet AM39 B2M2 που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο επίτευγμα για το πρόγραμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πιστοποίηση και παράδοσή του στο βραζιλιάνικο ναυτικό. Ας σημειωθεί πως η ανάπτυξη μιας ναυτικής έκδοσης του H225M αποτελούσε μέρος μιας συμφωνίας που υπογράφηκε το 2008 μεταξύ της κυβέρνησης της Βραζιλίας και της Airbus Helicopters και περιλάμβανε την προμήθεια 50 H225M (που παλιότερα αποκαλούνταν EC725 Caracal) που θα μοιράζονταν μεταξύ των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής χώρας. Μέχρι στιγμής, 39 H225M έχουν παραδοθεί στις βραζιλιάνικες ένοπλες δυνάμεις, τα οποία έχουν όλα συναρμολογηθεί τοπικά στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας, Helibras, που συστάθηκε για αυτόν τον σκοπό.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -