Μια από τις ελάχιστες «Μεγάλες Δυνάμεις» η Γαλλία συνεχίζει το δικό της (μοναχικό) δρόμο στην εξέλιξη του πυρηνικού της οπλοστασίου. Έτσι πριν δύο μέρες, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί παρουσίασε το πρόγραμμα ανάπτυξης SNLE 3G, που αφορά την νέα γενιά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων οπλισμένων με βαλλιστικούς πυραύλους.
Η παρουσίαση έγινε στο κέντρο υδροδυναμικών δοκιμών της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) όπου υπήρχε και ένα (πρώιμο) μοντέλο του νέου υποβρυχίου. Το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή 4 υποβρυχίων και το έχει αναλάβει ο όμιλος της Naval μαζί με την εταιρεία TechnicAtome που θα παρέχει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως το 2025 θα έχει γίνει η σχεδίαση βασικών τμημάτων του κύτους, όπως και η σχετική προετοιμασία για την κατασκευή τους. Το πρώτο σκάφος αναμένεται να παραδοθεί το 2035, ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών κλάσης Le Triomphant που θα παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2050. Η νέα κλάση (που ακόμη δεν έχει πάρει ονομασία, πέρα από την κωδική SNLE 3G) θα υπηρετήσει έως το 2090.
Για την Γαλλία και τον ναυπηγικό τομέα της, η νέα κλάση βαλλιστικών υποβρυχίων είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα καθώς θα εμπλέξει πάνω από 200 εταιρείες του χώρου, με εκτίμηση για 100 εκατομμύρια εργατοώρες εντός των επόμενων 30 ετών.
Τα νέα υποβρύχια θα έχουν και μια τελείως καινούργια σουίτα σόναρ (σταθερών και συρόμενων), τμήματα της οποίας θα αρχίσουν από το 2025 να εγκαθίστανται και στα σημερινά Le Triomphant. Τα SNLE 3G όμως αναμένεται να είναι μια εξέλιξη των Le Triomphant και όχι κάποια επαναστατική σχεδίαση, με βελτιώσεις σε όλα τα σημεία, καλύτερη υδροδυναμική συμπεριφορά, πιο χαμηλό ακουστικό ίχνος, πλήρη κάλυψη με ανηχοϊκά πλακίδια, μήκος περίπου 150 μέτρα, εκτόπισμα (σε βύθιση) 15.000 τόνων, και πλήρωμα 100 ατόμων. Τα όπλα που θα φέρονται θα είναι 16 βαλλιστικοί πύραυλοι M51, και 4 τορπιλοσωλήνες για τορπίλες F21 και για πυραύλους cruise κατά σκαφών επιφανείας.