29.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΣενάριο έκπληξη: 6 Belh@rra, 4 FREDA, 60 Rafale f4, 10 Rafale EG,...

Σενάριο έκπληξη: 6 Belh@rra, 4 FREDA, 60 Rafale f4, 10 Rafale EG, 40 UCAV για την Ελλάδα σε μακροχρόνιο σχεδιασμό!

Στο άρθρο του, «Η πρόκληση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Κάνοντας το αδύνατο δυνατό» ο Αίθων Ναρλής μελετά την εφαρμογή του δόγματος Άμυνα Θετικής Επικύρωσης στην εξοπλιστική πρόκληση του των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική του συνιστώσα. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι, φυσικά, πολύ ενδιαφέροντα από ακαδημαϊκή άποψη, δεν δύνανται να δώσουν απαντήσεις σε θέματα βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ασφάλειας στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την ταχεία και σημαντική ενίσχυση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από το γεγονός ότι το SCAF (μαχητικό έκτης γενιάς) δεν έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πριν από το 2040, δεν δίνει απαντήσεις στο άμεσο πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που εξακολουθούν να περιορίζονται από τα σχέδια ανάκαμψης που προβλέπει η ευρωπαϊκή δημοσιονομική χρηματοδότηση.

Για να υπάρξει λύση, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί όχι μόνο η Άμυνα Θετικής Επικύρωσης, αλλά το μοντέλο που το δημιούργησε εξαρχής, η ΑΜΥΝΑ ΒΑΣΗΣ.

1) Τι χρειάζονται οι Έλληνες ένοπλες δυνάμεις;
Οι ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από την στρατιωτική ενίσχυση που θα λάβει χώρα στην Τουρκία με την άφιξη των συστημάτων F-35, S-400 και Patriot PAC-3, υποβρύχια Type 214, και μεσοπρόθεσμα, την ένταξη σε υπηρεσία των μαχητικών του προγράμματος TFX, ένα εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές, η Γαλλία είναι σε θέση να προτείνει ένα πακέτο εξοπλισμού:

– Την φρεγάτα FTI Belh@rra, που έχει ήδη επιλεγεί από το Πολεμικό Ναυτικό

– Την φρεγάτα FREMM στην έκδοση Extended Air Capacity

– Το στάνταρ αεροσκάφος παραγωγής Rafale F4 αλλά και την έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου

– Και ένα αερόχημα μάχης UCAV βασισμένο στο nEUROn

Οι φρεγάτες FTI και FREMM μπορούν να λειτουργήσουν σε πολυστατική ανίχνευση για εντοπισμό και εμπλοκή αεροσκαφών χαμηλού ίχνους όπως το F-35 και μπορούν να εκτοξεύσουν πύραυλους πλεύσης τύπου MdCN (SCALP naval). Είναι επίσης αποτελεσματικά ανθυποβρυχιακά πλοία, πιθανώς τα καλύτερα σκάφη ASW στο ΝΑΤΟ, και έχουν σημαντικές δυνατότητες έρευνας και παρεμβολών.

Το Rafale στο πρότυπο F4 θα είναι κι αυτό σε θέση να συνεργαστεί με πολυστατική λειτουργία για να ανιχνεύσει αεροσκάφη χαμηλού ιχνους και επιπλέον είναι εξοπλισμένο με ένα ισχυρό σύστημα παθητικής ανίχνευσης IRST. Θα μπορούσαν να φέρουν διάφορα όπλα, από τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor μεγάλης εμβέλειας μέχρι τον MICA 2 IR παθητικής καθοδήγησης ή ενεργού ραντάρ, διάφορα όπλα αέρος – εδάφους και τον πύραυλο πλεύσης SCALP. Μια έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου του Rafale θα ήταν σε θέση να κάνει παρεμβολές σε συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-400 και των Patriot, επιτρέποντας στα UCAV και τα F-16 να καταστρέψουν εγκαταστάσεις αεράμυνας.

Με μια δύναμη που αποτελείται από:

– 6 φρεγάτες FTI Belh@rra

– 4 φρεγάτες FREMM CARE (αεράμυνας περιοχής)

– 3 μοίρες Rafale F4 (60 αεροσκάφη)

– 1 μοίρα Rafale Ηλεκτρονικού Πολέμου (10 αεροσκάφη)

– 2 μοίρες UCAV (40 αεροσκάφη)

Οι ελληνικές δυνάμεις θα ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να αποτρέψουν τυχόν τουρκική επιθετικότητα, ακόμη και αν αυτή περιοριστεί σε κάποιο νησί στο Αιγαίο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία δεν έχει τη συνήθεια να ασκεί βέτο σε πωλήσεις όπλων όταν δύο αντίπαλοι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτό συνέβη για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του σινο-ινδικού πολέμου, όταν η Γαλλία συνέχισε να παρέχει υποστήριξη στα συστήματά της που είχε πουλήσει στις ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις, και βεβαίως κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όταν η Γαλλία υποστήριξε πιστά την Ελλάδα (σ.σ. μαχητικά Mirage F1, ΤΠΚ Combatant κ.ά.).

Ο συνολικός φάκελος μιας τέτοιας προμήθειας θα είναι:

Πρόκειται για ποσό 18 δισ. Ευρώ, το οποίο, ακόμη και με χρηματοδότηση σε βάθος άνω των 20 ή 25 ετών, θα παρέμενε εκτός δυνατοτήτων των ελληνικών οικονομικών. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη μία άλλη λύση…

2- Η Άμυνα Βάσης
Το μοντέλο της Άμυνας Βάσης προτείνει να υπάρξει υποκατάστατο της παραδοσιακής χρηματοδότησης, με την δημιουργία μιας ημι-δημόσιας εταιρείας που θα έχει την ιδιοκτησία του εξοπλισμού και που θα ενοικιάζει τον εξοπλισμό αυτό στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να βελτιστοποιήσει τους μακροοικονομικούς μηχανισμούς της Άμυνας με Θετική Αποτίμηση.

Στην περίπτωση αυτή, η κατασκευή και η παράδοση του εξοπλισμού θα διανεμηθεί σε περίοδο 12 ετών, δηλαδή 2 έτη για προετοιμασία, στη συνέχεια παράδοση 11 αεροσκαφών και 1 πλοίου κάθε χρόνο, τα οποία θα κατασκευαστούν κατά 60% στην Ελλάδα και 40% στη Γαλλία.

Για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και να μην θεωρηθεί ως δανειοδότηση, η ενοικίαση του αμυντικού εξοπλισμού πρέπει να μην αφορά περισσότερο από το 70% της αξίας του εξοπλισμού, να μην έχει μηδενική υπολειμματική αξία ή να μην είναι μηδενικός.

Επομένως, θα εξετάσουμε το ακόλουθο μοντέλο αποπληρωμής:

– 1ο ενοίκιο, πληρωτέο κατά την παράδοση, 10% της αξίας του εξοπλισμού

– 20 ετήσιες πληρωμές ενοικίου που θα καλύπτουν το 70% της αξίας του εξοπλισμού με επιτόκιο 3%

– Υπολειμματική αξία 20%

Επιπλέον, για να μην στηριχθεί σε ασφάλιση που θα διατάρασσε την ισορροπία του μοντέλου, ο πελάτης (το Ελληνικό Δημόσιο) θα αναλάμβανε την υποχρέωση να πληρώσει όλα τα ενοίκια είτε ο εξοπλισμός είναι σε λειτουργία ή όχι, ακόμη και αν θα έχει καταστραφεί, από την στιγμή που θα έχει αποδεχτεί την παράδοση.

Εφαρμόζοντας αυτές τις παραμέτρους, λαμβάνουμε τα ακόλουθα στοιχεία

Όπως βλέπουμε, η καμπύλη του κρατικού εισοδήματος που προκύπτει από την κοινωνική και φορολογική συμβολή των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από το 60% της αξίας που παράγεται στην Ελλάδα σταματά στο τέλος των 12 ετών, προκαλώντας σημαντική ανισορροπία μεταξύ κράτους και εσόδων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 ετών, το δημοσιονομικό υπόλοιπο του κράτους (Έσοδα – Δαπάνες) είναι θετικό. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση δεν θα ικανοποιήσει, μακροπρόθεσμα, τις βιομηχανικές φιλοδοξίες του κράτους, ούτε τις ανάγκες εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο δεύτερο γράφημα, η επενδυτική προσπάθεια διατηρείται και μετά τα πρώτα 12 χρόνια.

Φυσικά σε αυτό το μοντέλο, τα έσοδα του κράτους είναι γραμμικά και διαπιστώνεται ότι τα ετήσια ενοίκια φτάνουν σε ένα επίπεδο ισορροπίας που καθιστά δυνατή την προσαρμογή του δημοσιονομικού ισοζυγίου του κράτους σε ένα όριο ισορροπίας 500 εκατ. € / ανά έτος για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, διατηρώντας παράλληλα θετικό ισοζύγιο για τα πρώτα 12 χρόνια.

Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη δύο παράγοντες:

– Ένας πολύ μεγαλύτερος και πιο δυναμικός πληθυσμός υποστηρίζει την αντίστοιχη τουρκική επενδυτική ικανότητα από ό, τι στην Ελλάδα

– Εάν η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε φάση ανασυγκρότησης, η οικονομία της έχει τους πόρους για να επιταχύνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, και για το υπόλοιπο της μελέτης, θα εξετάσουμε ένα μοντέλο με κυκλική ανάπτυξη σε στάδια, ανταποκρινόμενο στις ελληνικές προσδοκίες και φιλοδοξίες.

Στο μοντέλο αυτό, οι δαπάνες αυξάνονται κάθε 10 χρόνια κατά 300 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα και αύξηση εσόδων. Όπως φαίνεται, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται, το δημοσιονομικό υπόλοιπο παραμένει σταθερό γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, επίπεδο στο οποίο φτάνει μετά από 25 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διασταύρωση των καμπυλών μεταξύ δημόσιων εσόδων και δαπανών πραγματοποιείται μετά από 15 χρόνια και όχι 12.

Φαίνεται ότι το τελευταίο μοντέλο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα από την άποψη της αμυντικής βιομηχανίας, της απασχόλησης και της ικανότητας εξοπλισμού, για δημοσιονομικά υπόλοιπα συμβατά με τις ελληνικές ικανότητες.

Η ΑΜΥΝΑ ΒΑΣΗ΅ΕΛΛΑΔΑΣ:

– Ενοικίαση εξοπλισμού σε βάθος εικοσαετίας
– Δεν θεωρείται ως δημόσιο χρέος από τις Βρυξέλλες
– Θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για 15 χρόνια
– Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σταθεροποιείται γύρω στα 500 εκατ. € / έτος
– Ετήσιος προϋπολογισμός εξοπλισμού ύψους € 1,5 δισ., αυξάνεται € 300 εκατ. / έτος κάθε 10 χρόνια

3- Πώς να χρηματοδοτηθεί αυτό το μοντέλο;
Ακόμα κι όταν το μοντέλο θα έχει υιοθετηθεί, και πάλι δεν θα έχει ακόμη βρεθεί πηγή χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό, η ΑΜΥΝΑ ΒΑΣΗΣ προτείνει τη δημιουργία ενός σχεδίου αποταμίευσης με την ονομασία Σχέδιο Αποταμίευσης Άμυνας ή DSP.

Το DSP θα είναι διαθέσιμο στους Έλληνες κατοίκους και θα προτείνει απόδοση 3% ετησίως, ακόλουθο με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Θα επέτρεπε στους Έλληνες να καταθέτουν ελεγχόμενες αποταμιεύσεις, διαθέσιμες αλλά περιορισμένες όσον αφορά τις καταθέσεις, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί φαινόμενο κατάρρευσης ή κατάσχεσης ούτε να καταγραφούν καταθέσεις που υπερβαίνουν τα απαιτούμενα ποσά, πράγμα που θα έπληττε την οικονομική ισορροπία του μοντέλου.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την εξέλιξη της δημιουργούμενης χρηματοοικονομικής φούσκας, σε σύγκριση με το άθροισμα των εξόδων και τα ποσά των τόκων.

Φαίνεται ότι η «φούσκα» χρηματοδότησης έφθασε στο μέγιστο των καταθέσεων μετά από 23 χρόνια στα 16,3 δισ. ευρώ και στη συνέχεια εισήλθε σε φάση αποπληθωρισμού, ελευθερώνοντας πόρους στην ελληνική οικονομία.

Εάν το ποσό αυτό υπερβαίνει την ετήσια ικανότητα αποταμίευσης της ελληνικής οικονομίας, είναι δυνατό να προσφερθούν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επενδύσεις στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές δεν θα παραλείψουν να ενδιαφερθούν για μια επένδυση χωρίς ρίσκο με απόδοση 3%. Ωστόσο, το ιδανικό παραμένει αυτό να εξαρτάται όσο το δυνατόν περισσότερο από τις αποταμιεύσεις των ίδιων των Ελλήνων.

4 – Τι ακολουθεί μετά;
Το μοντέλο που παρουσιάζεται επιτρέπει – με την πάροδο του χρόνου – τη χρηματοδότηση και την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού για την Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι, το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει χρηματοδοτική ικανότητα ύψους 6 δισ. ευρώ κάθε 10 χρόνια και η Πολεμική Αεροπορία 10 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο, ενώ η Ερευνα & Ανάπτυξη θα πιστώνεται με 2 δισ. ευρώ.

Το μοντέλο αυτό είναι δυνατόν να επεκταθεί και σε άλλες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως χερσαίο εξοπλισμό, τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, συστήματα πληροφορικής κλπ. Επομένως, μόλις το κύριο μοντέλο τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούσε να επεκταθεί και στις ανάγκες αυτές, ως εξής:

Η ετήσια χρηματοδότηση θα ποικίλλει τότε από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε 2 δισ. ευρώ μετά από 5 χρόνια, στη συνέχεια σε 2,5 δισ. ευρώ ετησίως μετά από 10 χρόνια. Αυτή είναι η εκτιμώμενη άνοδος των βέλτιστων χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρηματοδότηση της κανονικής ανανέωσης όλου του εξοπλισμού. Πέρα από την πρώτη δεκαετία, η αύξηση του προϋπολογισμού θα επαναλάβει ρυθμό ανάπτυξης 250 εκατ. ευρώ κάθε 10 χρόνια.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα θα ανέλθει στη συνέχεια στις 60.000, εκ των οποίων 24.000 για την αμυντική βιομηχανία, ενώ το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού θα τείνει προς -1 δισ. ευρώ, αλλά σε μια ιδιαίτερα αργή καμπύλη. Έτσι, η καμπύλη δαπανών θα υπερβεί την καμπύλη εσόδων μόνο μετά από 18 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι 60.000 θέσεις εργασίας θα αντιπροσωπεύουν μείωση του ποσοστού ανεργίας σε ποσοστό άνω του 1%.

5. Συμπέρασμα
Το μοντέλο «MODEL DEFENSE» είναι σύνθετο και δεν συνοψίζεται στα λίγα στοιχεία που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, το οποίο είναι μόνο μια γρήγορη και ολοκληρωμένη παρουσίαση των δυνατοτήτων του που εφαρμόζονται στην περίπτωση της Ελλάδας. Ωστόσο, φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει μια προσέγγιση που είναι πολύ προσαρμοσμένη στο πλαίσιο και τις ανάγκες της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα εκσυγχρονισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ενώ η δημοσιονομική της κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη.

Με την εφαρμογή της Άμυνας Βάσης, η χώρα όχι μόνο θα μπορούσε να αποτρέψει τυχόν τουρκικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά και να τοποθετηθεί ως σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα θα ήταν επιπλέον και κορυφαίος τεχνολογικός, οικονομικός και στρατιωτικός εταίρος για τη Γαλλία.

Αυτός ο τύπος συνεργασίας θα μπορούσε να προοιωνίσει την πραγματικότητα της Άμυνας της Ευρώπης, βασισμένη σε εφαρμοσμένα προβλήματα, με εφαρμόσιμες και επαρκείς λύσεις για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων των χωρών, ενισχύοντας παράλληλα τη βιομηχανική συνοχή και την αλληλεπίδραση των δυνάμεων αυτών. Αυτή η οικονομική προσέγγιση θα δημιουργούσε τελικά μια δυναμική υπέρ της απασχόλησης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας, θα ενίσχυε την εφαρμογή της πέρα από τις πολιτικές αυθαιρεσίες κι επεμβάσεις προκειμένου να γίνουν βήματα προς μια πραγματική στρατηγική αυτονομία και συλλογική άμυνα της Ευρώπης.

Απόδοση στα ελληνικά από το πρωτότυπο για την Π&Δ

Σχόλιο Π&Δ: Η παραπάνω ανάλυση κρίνεται ενδιαφέρουσα και αναδημοσιεύεται προς ενημέρωση των αναγνωστών μας και υποβολή στην κρίση τους. Ιδιαίτερα όμως επισημαίνεται ότι το μοντέλο που περιγράφεται είναι θεωρητικό και δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ και πουθενά. Επιπλέον, πολλά από τα στοιχεία είναι ιδεατά κι εξιδανικευμένα, όπως η βεβαιότητα ότι τα πάντα σε βάθος 20ετίας θα είναι προβλέψιμα και θα εξελιχθούν όπως σχεδιάστηκαν.

Σε άλλα δε στοιχεία γίνεται καθαρά χρήση του λεγόμενου «wishful thinking», δηλαδή βγαίνουν συμπεράσματα όχι με κριτήριο το τι ισχύει, αλλά το τι ο γράφων θα επιθυμούσε να ισχύει. Για παράδειγμα η πρόταση για δυο μοίρες με 40 UCAV είναι με μία φράση εκτός πραγματότητας, αφού τα UCAV αυτά δεν υπάρχουν ούτε καν ως σχέδιο. Θα πρέπει να σχεδιαστούν, αναπτυχθούν, ολοκληρωθούν, δοκιμαστούν και κηρυχθούν επιχειρησιακά, πράγμα που θα απαιτούσε ενδεχομένως πάρα πολλά χρόνια και με εντελώς άγνωστο κόστος.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το σενάριο χρηματοδότησης έχει πράγματι μία λογική και μία βάση θα μπορούσε δυνητικά να υλοποιηθεί, ωστόσο θα απαιτούσε απαρεγκλίτως κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό που δεν θα άλλαζε με την αλλαγή κυβέρνησης, υπουργού Άμυνας ή Α/ΓΕΕΘΑ. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι από την φύση του πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο και δεν γίνεται να μην ληφθεί υπ’ όψιν στην ανάλυση, όποια κι αν είναι αυτή.

Υ.Γ. Επιπρόσθετα στα παραπάνω και δυο μέρες μετά πια, αξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα έχει πάρει απροσδόκητες διαστάσεις κι έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν (πρέπει να) μας προξενεί εντύπωση βέβαια, αφού όπως εξάλλου σημειώσαμε ήδη, πρόκειται για μία κατά τεκμήριο ενδιαφέρουσα ανάλυση που παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί τυχόν να έχει κάποιος, πετυχαίνει να ταράξει τα «λιμνάζοντα» νερά των ελληνικών αμυντικών προμηθειών.

Τόσο στην παρούσα ανάρτηση όπου ο αριθμός αναγνώσεων και τα σχόλια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όσο και στην σελίδα της Π&Δ στο Facebook αλλά και σε ομάδες (groups) στο Facebook με εθνικό-αμυντικό προσανατολισμό όπως η γνωστή R.O.E. όπου αναρτήθηκε πρώτη φορά χθες το πρωί, το ενδιαφέρον των αναγνωστών κι η απήχηση ήταν τεράστια.

Σαφώς το θέμα είναι σημαντικό έτσι ή αλλιώς ανεξάρτητα από την τεράστια απήχηση, και θα γίνει και αντικείμενο μελλοντικών αναρτήσεων αλλά και θα ληφθεί υπ’ όψιν σε τυχόν νέες προσεγγίσεις-αναλύσεις στο θέμα της χρηματοδότησης των εξοπλιστικών μας δαπανών ως σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Spirit
Spirit
5 years ago

Τσιγκουνιές βλέπω, μέρες που ειναι…

Dionysis
Dionysis
5 years ago

Ήμαρτον! Εντάξει είπαμε να γράφουμε σενάρια αλλά όχι και έτσι. Καλύτερα κανα βιβλίο τύπου alternate history να μην πάει και η δουλειά χαμένη.

GUS
GUS
5 years ago

Αυτο δεν ειναι σεναριο εκπληξη.. ειναι επιστημονικη φαντασια.
και κυριως για το μακροπροθεσμο του προγραμματισμου του…
Εμενα δεν θα με ενοχλουσε να γινοντουσαν αυτες οι επιλογες αλλα τοσο σωστα μελετημενα.
Χωρια οτι αφου παντα θελαμε f15 το rafale ειναι το ευρωπαικο αντιστοιχο του

CHRISTOS
CHRISTOS
5 years ago
Reply to  GUS

Ιδέα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και θέλω την γνώμη σας για μια ιδιωτική πρωτοβουλία.

Πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ενα σάιτ που να μπορεί ο κάθε ιδιώτης να έχει πρόσβαση σε μιας λίστα με στρατιωτικό εξοπλισμό αρχικά ατομικό που να χρειάζεται ο Ελληνικός στρατός και να μπορείς να κάνεις καταθέσεις σε έναν λογαριασμό και να αγοράζεις πχ ενα αλεξίσφαιρο γιλεκο και να παίρνεις απόδειξη παραγγελίας και το γιλέκο να γίνεται δωρεά στον στρατό ξηράς πχ .

Θα ήθελα βασικά να υπάρχει ενα όπλο ελεύθερου σκοπευτή κλπ ώστε αφού οι πολιτικοί δεν θέλουν να δώσουν να μπορούμε εμείς να συμβάλουμε σε υλικά που οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται.

Πιστεύω έτσι θα μπορούσαν και οι Έλληνες του εξωτερικού να βοηθήσουν χειροπιαστά όχι μονο με λεφτά που δεν ξέρουμε που πάνε .

Υ.Γ : γνωρίζουμε αν στα Barrett M82 χρησιμοποιούνται σφαίρες ακρίβειας και όχι μονο οι απλές ? Να μια αγορά που θα ήθελα να δω πχ ειδικές σφαίρες για ειδικές αποστολές κλπ

http://www.inetres.com/gp/m.

CHRISTOS
CHRISTOS
5 years ago
Reply to  CHRISTOS

http://www.inetres.com/gp/military/infantry/mg/50_ammo.html

Το σωστό λινκ παραπάνω

Παναγιώτη Ελ Σισι
Παναγιώτη Ελ Σισι
5 years ago
Reply to  CHRISTOS

Δεν χρειάζεται site…
Κάνεις μια δωρεά υπέρ των Ε.Δ.
Ο μηχανισμός υπάρχει εδώ και δεκαετίες όποιος ήθελε μπορούσε να προσφέρει.

Επίσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί έτσι απλά κάτι τέτοιο, δεν είναι μπακάλικο ο αμυντικός εξοπλισμός να μπαίνει κανείς και να αγοράζει 1 αλεξίσφαιρο πχ σαν να είναι κουτί μαρμελάδας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ
5 years ago

Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου να μη θεωρηθεί πρόσθετος δανεισμός από τη Eurostat. Ακόμη και στο φανταστικό σενάριο που αυτό θα συνέβαινε, θα το προεξοφλούσαν οι αγορές, εκτοξεύοντας και πάλι τα επιτόκια δανεισμού. Εν ολίγοις, δε μπορεί να υπάρχει δωρεάν (αμυντικό) γεύμα, σαν και αυτό που επιθυμεί ο συγγραφέας να γευτεί η Ελλάδα.

observer
observer
5 years ago

Βλέπω τον όματον του Τράμπιου να υαλίζει….με το ανωτέρω άρθρον….

Digenis
Digenis
5 years ago

Μη λετε τετοια ρε , ο Αποστολάκης ειναι σε κρίσιμη ηλικία .

Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
5 years ago

Μην τα γραφετε ετσι αποτομα αυτα και μας ερθει κανενα εγκεφαλικο πρωτοχρονιατικα…!!!

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Πολύ καλό σενάριο και όνειρο υπερθερμης νυχτός! Για να συμβεί θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω!

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago

YGBSM!
(αρκτικόλεξο υπό το έμβλημα του Σχολείου Καταστολής Αεράμυνας [F-105F Wild Weasel], 57th Fighter Weapons Wing, Nellis AFB, 1967. Αποδίδει, ως αρκτικόλεξο, φράση που αναφώνησε νεαρός εκπαιδευόμενος μετά τα πρώτα λεπτά στα θρανία, όταν ο εκπαιδευτής παρουσίασε αδρομερώς την αποστολή …)

Νίκος Βασιλάκης
Νίκος Βασιλάκης
5 years ago
Reply to  Nikolaos

You Gotta Be Shittin’ Me

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago

Ή, όπως λέμε εμείς οι Θεσσαλονικείς, “Καλλλά, πλλλάκα με κάνεις!” (με θαυμαστικό και όχι ερωτηματικό στο τέλος).
Επί της ουσίας, υπό τις συνθήκες μπορεί να μη συνιστά ρεαλιστική πρόταση, αλλά είναι μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ενός γνώστη, ο οποίος “έπιασε χαρτί και μολύβι”, που φυσικά έχει την αξία της. Δυστυχώς, αυτά πρέπει να καταστρώνονται τον καιρό της ευημερίας, όχι η μονιμοποίηση 250.000 συμβασιούχων ή οι αυξήσεις 6% το χρόνο, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

darede
darede
5 years ago

Αν είχαμε 1.5 με 2 δις αμυντικό προυπολογισμό για εξοπλισμούς κάθε χρόνο , δεν θα μας ήταν αναγκαίο το παραπάνω χρηματοδοτικό σενάριο.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  darede

Ακριβώς! Αυτή τη στιγμή χαλάμε περίπου το 2,4% του ΑΕΠ (το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 185 δις) για λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσίες και συντάξεις, εξοπλισμούς και ότι άλλο χρειάζεται το ΥΠΕΘΑ. Αυτά είναι περίπου 4,4 δις και για εξοπλισμούς κατευθύνονται μόλις 500 εκ ετησίως.

Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται άνοδος των δαπανών για συντηρήσεις κατά περίπου 500 εκ ετησίως. Αντίστοιχα για μισθοδοσία και συντάξεις περίπου 1 δις ετησίως και για εξοπλισμούς επίσης 1 με 1,5 δις. Δηλαδή απαιτείται άνοδος δαπανών κατά περίπου 2,5 με 3 δις ετησίως ή 1,6% του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, να πάνε και πάλι οι αμυντικές δαπάνες στα μεγέθη που βρίσκονταν πριν την κρίση… Εννοείται ότι χρειάζονται εξορθολογισμό, αλλά με τα σημερινά νούμερα, απλά δεν βγαίνει.

Όπως έγραψε και ένας φίλος πιο πάνω “δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα”!

Τ.Δ
Τ.Δ
5 years ago
Reply to  Thras

Δεν ξερω για το ΑΕΠ αλλά τ α εσοδα ειναι στα 50 δις .(χειροπιαστά) Τα 6-7 δις στα 50 μας κνουν κοντά στο 15% των εσόδων της χώρας

GUS
GUS
5 years ago
Reply to  Thras

θα συμφωνήσω με το φιλο Τ.Δ
Σε καμία περίπτωση αυξήσεις ιδίως στη μισθοδοσία!
Να μειωθεί προσωπικό βάσεις κ μέσα κ στους 3 κλάδους και να ξεκινήσουν να δουλεύουν σε ποσοστό 70% τουλάχιστον γιατί δεν αρκεί ελάχιστοι να τραβάνε το κάρο μόνοι τους δυστυχώς

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  GUS

Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να γίνει εξοικονόμηση πόρων με μείωση προσωπικού και αχρείαστων υποδομών, οπότε να ανέβουν οι μισθοί όσων μείνουν με το ίδιο δημοσιονομικό κόστος.

Ήθελα να επικεντρωθώ στην ανάγκη ανόδου του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται για εξοπλισμούς. Πρακτικά είναι γελοίο να περιλαμβάνουμε το κόστος μισθοδοσίας και συντάξεων στις αμυντικές δαπάνες. Ειδικά όταν συνταξιοδοτούνται, είναι απλά συνταξιούχοι…

Τα έσοδα του κρα΄τους είναι λίγο πάνω από 50 δις ετησίως. Από αυτά το 20% πάει για συντάξεις και άλλο τόσο γαι μισθοδοσία του δημοσίου. Τα άλλα μεγάλα κομμάτια, είναι δόσεις δανείων και χρεολύσια σύν το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Αν δεν αντιληφθούμε ότι 1 δις πρέπει να πηγαίνει σε συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού και 1 επιπλέον σε εξοπλιστικά κατ’ έτος, δεν υπάρχει μέλλον… Ναι το 1+1= 2 δις στο 54 είναι 3,7%. Κάπου εκεί πρέπει να είναι τα νούμερα (χωρίς όμως μισθούς και συντάξεις) και δεν χρειάζόμαστε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο!

athan
athan
5 years ago

nobody talks about value of money! i.e the purchasing power of Euro 1000 today vs Euro 1000 after 20 years. having spent 20 years in finance i see these models and cant help myself thinking, what a brilliant investment bank is behind and what a dangerous solution for Greece!

There is a reason why most BUY the armaments instead of renting (leasing) them. There is a better solution after all.
18 billion over 20 years is 900m per year. If the state was to introduce a special tax package and clearly explain WHY it does so it might make the burden a bit more bearable. With an inflation of 3% over year the actual value of money over time will decrease meaning the 900m will be “cheaper” to raise – actually much cheaper! 500 million.

More over I am also of the opinion that in Greece we have many very wealthy people that could offer their part for their country, as well as it seems we forget the potential growth rate of the Greek economy coming out of the recession. this growth rate can reach 3%-4%-5% and even more. If this run to be true then the defense budget will receive a strong boost. Finally it seems we also do not refer to the potential income from the energy resources Greece is going to lease out. This income can be billions for the next 20-30 years.

Going back to my initial comments – I will stay say from financial engineering and go out for buying now – paying over time model: The secret is how much upfront vs how many installments at what interest.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  athan

The writer takes fsor grunted that Greece has achieved the status of Capital markets’ participant, which is not the case, yet.
His considerations, eventhough they create additonal annual defecit of -€500Μ, which is manageable in case grwoth projections are met, have to be accompanied by cash-flow creation throughout the lease period, which again cannot be achieved.
He tried to apply a plain-vanilla ship-finance model with ballon payment, but then again Greek state isn’t shipowner to take advantage of international economic circles.

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago

Από σεβασμό στη μελέτη του ανθρώπου διάβασα την ανάλυση, χωρίς όμως να επιμείνω στην πλήρη αποκρυπτογράφησή της. Μιλάει για 25 χρόνια χρηματοδότηση στην αρχή και μετά αναφερόμενος σε “Άμυνα βάσης” κάνει την υπόθεση του κεντρικού σχεδιασμού (που θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τους Γάλλους) για τα επόμενα 50 χρόνια!
Αυτά που αναφέρει θα είναι δυνατό να αποκτηθούν αν κατάλαβα καλά εντός δεκαετίας και να πληρωθούν με συνδυασμό ενοικίασης και αγοράς των οπλικών συστημάτων.
Πολύ μεγάλο το ρίσκο και πολύ εκτεταμένες οι αρχικές υποθέσεις για να “βγούν” οι ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης του. Επίσης τεράστιο το ρίσκο ολοκληρωτικής εξάρτησης από την αμυντική βιομηχανία μιας χώρας για τόσα διαφορετικά οπλικά συστήματα, θα πρέπει να περιγράφονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι εγγυήσεις, κυρίως στο after sale support που οι Γάλλοι και θέμα έχουν και ακριβοί είναι. Κοιτάζοντας σε βάθος 50 ετών, οι προτεινόμενες κύριες μονάδες ναυτικού πάντως (6+4=10) και λίγες είναι!

John Papageorgiou
John Papageorgiou
5 years ago

οκ,
ωραίο πλάνο, αλλα παίζει να έχουμε και άλλα καλύτερα με 18 δις.

Σημερα όμως,
ποιος πολιτικός έχει τα κακαλα να βρει το 1δις (0.6% ΑΕΠ) επιπλέον του ήδη 3.5% ΑΕΠ πλεονάσματος για 20 χρόνια;

Δύσκολο; μπαα… απλά κόβεις τις προκλητικές επιχορήγησεις στα 2 ταμεία συνταξιούχων ρετιρε : ΟΤΕ και ΔΕΗ ( €630 και €580 εκ αντίστοιχα). Οι 200.000 συνταξιούχοι ΟΤΕ+ΔΕΗ , με μεσο όρο ηλικίας σύνταξιοδότησης τα 58.5 έτη (ΕΛΕΟΣ) πιστευω οτι θα μπορούν να την βγάζουν και με συντάξεις των 1000-1200€ αντί για τα 1700-2500 τα σημερινά.

έχει κανείς τα κάκαλα για την πατρίδα ; μάλλον ΟΧΙ, ε τότε ας κάτσουμε να κουνάμε το μαντίλι στους νέους που φευγουν και στη πατρίδα που χάνετε.

ΥΠΟΙΚ
ΥΠΟΙΚ
5 years ago

Κάνεις το λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι (καθότι σχεδόν όλοι είναι άσχετοι με την οικονομία), μπερδεύεις τα χρήματα που ανακυκλώνονται στην εσωτερική αγορά με τα χρήματα που βγαίνουν εκτός της εσωτερικής αγοράς.

Αν υπάρχει εκροή συναλλάγματος μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά με συνέπεια οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να βρουν χρήματα να πληρώσουν τα δάνεια τους και τους φόρους τους το οποίο με την σειρά του έχει ως συνέπεια αυτά να διογκώνονται ακόμη περισσότερο τεχνητά μέσω προστίμων προσαυξήσεως και αύξηση επιτοκίων και από αυτό το φαύλο κύκλο καταστρέφετε η οποία παραγωγική βάση της χώρας.
Από την άλλη οι συντάξεις και οι μισθοί είτε θα πάνε στην κατανάλωση και θα κινηθεί η οικονομία (οκ επειδή ο 2ογενής τομέας είναι ατροφικός μερικά βγαίνουν έξω) είτε θα πάνε σε αποταμίευση μυώντας τα επιτόκια δανεισμού για τους υπόλοιπους.

Ασε που δικινητήριο μαχητικό για καθημερινή χρήση δεν μπορούμε να πάρουμε διότι δεν είμαστε χώρα με εγχώρια παραγωγή καυσίμων.

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Κανένα λάθος δεν κάνει.
Οι δαπάνες του κράτους για την άμυνα είναι ανελαστικές, και φυσικά αφού τα μέσα της παράγονται από χώρες του κόσμου μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού δεν υπάρχει περίπτωση να κατευθυνθούν στην “εσωτερική αγορά”.
Χαρτζηλίκια που θα ξοδευτούν στην “εσωτερική αγορά”, στη χειρότερη (και συνηθέστερη) περίπτωση σε τσιγάρα χωρίς ταινίες, νταμιτζάνες “γνήσιου ανόθευτου” τσίπουρου από το χωριό και σουβλάκια από κρέας γάτας, στην καλύτερη δε σε “μαύρα” ιδιαίτερα μαθήματα και εξίσου μαύρες υπηρεσίες μαστόρων χωρίς βιβλία και στοιχεία, δεν θα συνεισφέρουν τίποτε στην “παραγωγική βάση της χώρας”. Τουναντίον, θα συντελέσουν αποφασιστικά στο να περιέλθει αυτή η “παραγωγική βάση” στον (κατά την άποψή του) φυσικό της ιδιοκτήτη, ήτοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Δεν θεωρώ περιττό εδώ να υπενθυμίσω τη μοίρα κάποιων που επίσης ήταν απρόθυμοι να θυσιάσουν κάτι από την ανέμελη μεσογειακή ξεγνοιασιά τους για τη δραστική άμυνα της πατρίδας …
http://protagorasnews.blogspot.com/2017/07/blog-post_289.html
… Η θυσία των λίγων ταμένων δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη σφαγή, τον εξανδραποδισμό ή την εθνοκάθαρση των πολλών …
Φυσικά όμως, αυτά είναι τα αποτελέσματα των αστήρικτων και μαξιμαλιστικών προτάσεων, που αγνοούν προκλητικά όλα τα διπλωματικά, νομικά, οικονομικά και τεχνικά (έως και ανύπαρκτες εκδόσεις αεροσκαφών επιστρατεύτηκαν …) δεδομένα: Αποξενώνουν τους πολίτες από την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της χώρας, και ρίχνουν νερό στο μύλο της επιδοματικής ασωτίας και των πάσης φύσεως ιδεολογημάτων και σοφιστειών που προσπαθούν να τη νομιμοποιήσουν …
Κατά τα λοιπά, ενώ με μέγιστο σεβασμό περιβάλλω όλες τις απόψεις των σεβαστών φίλων αναγνωστών, με θλίβει βαθύτατα ότι κάποιοι αντί επιχειρημάτων αρέσκονται να προσβάλλουν τους άλλους ως “άσχετους με τα οικονομικά” (με τα στρατιωτικά, νομικά κλπ κλπ). Αλήθεια, κ. οικονομολόγε, οι χώρες που έχουν “εγχώρια παραγωγή καυσίμων” τσάμπα προμηθεύονται οι ΕΔ τους τα υγρά καύσιμα; Είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου τα καύσιμα; Και ποια καύσιμα; Το κοίτασμα; Το φορτίου αργού που εκφορτώνει το τάνκερ; Το τελικό προϊόν από τα διυλιστήρια; Όλα τα παραπάνω; Τίποτε από αυτά; In-house παράγονται τα καύσιμα; Χωρίς τη σύμπραξη και την προστιθεμένη αξία άλλων συντελεστών της παραγωγής;
Δεν είναι κακό να μη γνωρίζει κάποιος. Είναι όμως προκλητικό να ψέγει, στην περίπτωση αυτή, τους άλλους ως “ασχετους”.
Τελικά, αρχίζω να αμφισβητώ ολοσχερώς τη σκοπιμότητα αυτών των συνεχών άρθρων με εικασίες και ασκήσεις επί χάρτου για τα εξοπλιστικά της Ελλάδος. Σχεδόν ποτέ δεν γινόμαστε πλουσιότεροι σε κάτι. Μόνη ικανοποίηση ότι η αναγνωσιμότητά τους κάτι συνεισφέρει στην προσπάθεια του αγαπημένου μας περιοδικού, του οποίου η έκδοση δεν χρηματοδοτείται βεβαίως από κάποιο λεφτόδεντρο και απαιτεί πολύ μόχθο από την άξια διεύθυνση και τους συνεργάτες.

ΥΠΟΙΚ
ΥΠΟΙΚ
5 years ago
Reply to  Nikolaos

Αν σου φάνηκε προκλητικό το καθόλα τεκμηριωμένο “άσχετοι” θα σου πω και κάτι ακόμη πιο προκλητικό αλλά εξίσου αντικειμενικό.

Είναι προτιμότερο να μείνουμε μόνο με την Πελοπόννησο παρά να χρεοκοπήσουμε ανεξέλεγκτα.

Γι’ αυτό αν δεν ξέρετε καλά πως λειτουργεί η οικονομία μην μιλάτε για την οικονομία. Πείτε πόσο ωραία είναι τα Rafale (που είναι) και μέχρι εκεί.

Αίας
Αίας
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Το διάβασα, το ξανά διάβασα, πρέπει να ρωτήσω , αυτό το καλύτερα να μείνουμε μόνο με την Πελοπόννησο παρά να πτωχεύσουμε, το είδα πραγματικά ή κάνουν πουλάκια τα μάτια μου;
Ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγονται τέτοια.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Δεν σε έχω παρακολουθήσεισ άλλη φορά να σχολιάζεις, πιθανώς να μου διαφεύγει, αλλά πάντα κυνηγάω τους διάττοντες αστέρες περί των “οικονομικών” που μετά και την χρεωκοπία έχουν πληθύνει σε υπερθετικό βαθμό.
Αυτό πάντως να το κοιτάξεις, γιατί είναι ακόμη νωρίς και είναι κρίμα να πάει άλλη μια χρονιά χαμένη…

ΥΠΟΙΚ
ΥΠΟΙΚ
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Δεν είναι αστείο, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία σημαίνει καταβαράθρωση της αξιοπιστίας και αχρήστευση του νομίσματος για μισό+ αιώνα. Αυτό σε συνδυασμό με την δική μας “παραγωγική δυνατότητα” και την απουσία ενεργειακών πηγών (μόνο λιγνίτη έχουμε) σημαίνει επιστροφή στο μεσαίωνα. Όχι φάρμακα, όχι καύσιμα, όχι ηλεκτρονικά , όχι μηχανολογικά κτλ

Εδώ η Βενεζουέλα που έχει “άπειρα” ενεργειακά αποθέματα και βλέπεται τι τραβάει…

Εκροή συναλλάγματος στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας για να δικαιολογηθεί πρέπει να επιφέρει πολλαπλά οφέλη.
Δεν έχει νόημα να αποφύγουμε την απειλή από την “σφαίρα” τώρα και μετά από λίγο να είμαστε ημιθανής ακίνητος στόχος από την “λοίμωξη” που προκλήθηκε προκειμένου να αποφύγουμε την “σφαίρα”.
Κοντολογίς καλύτερα να πας από “σφαίρα” παρά από “λοίμωξη”.

greg
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Eγώ πάλι λέω, άν είναι νά χρεωκοπήσουμε, άς πάει κι η Πελοπόννησος. Πφφφ σιγά τώρα. Τίποτα, έτσι, χωρίς έδαφος. Ανεδαφικοί πού λένε. Θά πάμε στή στρατόσφαιρα. Καί ανεξέλεγκτα κιόλας; Απαπαπαπά.
Πρός “αντικειμενικό ειδήμονα τής οικονομίας”: Κάποιοι μάλλον μετά τό 1ο σου σχόλιο σέ ματιάξανε. Δέν εξηγείται αλλιώς τό 2ο.
Πρός Π&Δ: Μήπως πρέπει νά τό σκεφτείται (σοβαρά όμως έ;) νά κάνουμε κάποιο είδος αλκοτέστ πρίν πούμε ο καθένας τή σοφία του; Δέν μπορεί, κάτι θά υπάρχει.

MAN
MAN
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Αγαπητέ ΥΠΟΙΚ,

Σίγουρα η αύξηση των εισαγωγών μειώνει το ΑΕΠ, ενώ οι εξοπλιστικές δαπάνες αφορούν κατά κύριο λόγο εισαγωγές. Αναντίρρητα όμως οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι απαραίτητες για να υπάρχει χώρα, ΑΕΠ και αποπληρωμές χρέους.

Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία. Οι εξοπλιστικές δαπάνες θα μπορούσαν να αυξηθούν μετά το 2022 πάνω από 0.5% του ΑΕΠ από περίπου 0.25% τώρα με αύξηση των πιστώσεων από τον προϋπολογισμό και μείωση των υπόλοιπων αμυντικών δαπανών (πχ κλείσιμο στρατοπέδων) χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην οικονομία. Εντωμεταξύ, και εφόσον με το καλό βγούνε στις αγορές, ας πούμε τέλος 2019 – αρχές 2020, μπορούμε να διαθέσουμε €1-3δις one off (βλέπε κέρδη ομολόγων ή όπως θέλετε να το πούμε) για την άμεση ενίσχυση κρίσιμων τομέων, όπως νέες φρεγάτες αεράμυνας περιοχής ή όπλα στις ΜΕΚΟ ή ΝΜΑ.

Και κάτι τελευταίο εάν επιτρέπεται. Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δεν πρόκειται να υπάρξει με την έννοια που υπαινίσσεστε στο ορατό μέλλον. Μπορεί να ζοριστούμε κάποια στιγμή αλλά έχουμε σχεδόν €30δις “κάβα”, €7δις το έτος πρωτογενές πλεόνασμα, μη επίσημο (όχι σε κράτη και κρατικούς φορείς) εξωτερικό χρέος ούτε €40δις και απόφαση Eurogroup ότι εάν η πορεία της οικονομίας είναι κατώτερη των προσδοκιών θα υπάρξουν νέα μέτρα μείωσης του χρέους στον επίσημο τομέα (ESM, EFSF €204δις). Άρα, σχόλια περί Πελοποννήσου είναι κατά την άποψή μου τουλάχιστον αχρίαστα.

Με εκτίμηση

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Να μείνουμε μόνο με την Πελοπόνησσο? Τι λες ρε άνθρωπε χρονιάρες μέρες? Άλλοι πέθαναν για την ελευθερία και εμείς θα σκλαβώσουμε τους πάντες για να μη χρεωκοπήσουμε?
Εντάξει πες κάτι να δώσεις έμφαση σε αυτό που θέλεις να πεις αλλά άσε την ακεραιότητα της χώρας στην άκρη!

ΥΠΟΙΚ
ΥΠΟΙΚ
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

MAN μην κοιτάς τα νούμερα κοίτα τις ποιότητες. Ο τουρισμός που φέρνει συνάλλαγμα μπορεί πολύ εύκολα να πέσει(όπως έγινε φέτος εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας). Ο δευτερογενής τομέας είναι ατροφικός και δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει. Το ότι μεταφέρονται χρήματα (των φόρων) στον δημόσιο τομέα από τον ιδιωτικό μετά από πίεση απλά αλλοιώνει και προκαλεί τοξικές αντιδράσεις στην ουσία χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Απλά μεταφέρθηκαν χρήματα από έναν τομέα της εθνικής οικονομίας σε έναν άλλο επειδή ο δεύτερος ένιωθε (βάσιμα) ανασφάλεια.

Όσο δεν υπάρχει υγιείς, βιώσιμη και σταθερή μείωση του εμπορικού ελλείμματος η χρεωκοπία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη (100+%) όλα τα άλλα είναι λογιστικά παπατζιλίκια.

Genesis
Genesis
5 years ago
Reply to  Nikolaos

+1

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Και τι σχέση έχει το που πάνε τα χρήματα των συντάξεων με τη νομιμότητα των συντάξεων αυτών και την ορθότερη αξιοποίηση των χρημάτων που πάνε σε αυτές, που είναι και τα θέματα που θίγονται; Σε αυτή την περίπτωση ζητώ κι εγώ να προσληφθώ αμέσως με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2000 ευρώ, με τη δέσμευση να τα ξοδεύω στην εσωτερική αγορά…

Σ’αυτό με τα δικινητήρια έχετε ένα δίκιο, τρέχω να ενημερώσω τους Φαντομάδες!

What can be asserted without evidence can be dismissed without evidence, από την άλλη όμως έχετε παρατάξει πλούτο από evidence σχετικά με το ποιος είναι ο άσχετος και ποιος όχι.

Έστω πως πράγματι είναι προτιμότερη η απώλεια εθνικού εδάφους από την άτακτη χρεοκοπία, τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν συνεχίσουμε να πετάμε χρήματα στη μαύρη τρύπα των συντάξεων;

John Papageorgiou
John Papageorgiou
5 years ago
Reply to  chikichiki

ΦΟΒΕΡΗ ΙΔΕΑ ΡΕ ΥΠΟΙΚ
Ακου πως θα το κάνουμε….

παιρνουμε τα 18δις απ το μαξιλαρι του 3ου μνημονιου, και δίνουνμε συντάξεις των 10.000€ και μισθούς των 20.000€ για 2-3 μήνες (φθάνουν) και με την κατανάλωση :

1/ θα εχουμε τρελη ανάπτυξη (20 και 30% τον χρονο)
2/ απο το 1ο , το ΑΕΠ μας απογειώνεται , τα έσοδα και οι φόροι στο θεο, χρήμα βρεχει παντου.
3/ απο το 2ο με τα τρελά έσοδα αγοράζουμε τα 10 Arleigh Burke με 1500 tomahawk
4/ ισοπεδώνουμε την τουρκία, κλειδώνουμε το Αιγαίο, παίρνουμε την Κύπρο, αδειάζουμε τη θράκη, Ξεκινάμε για Πόλη.

Ετσι, λύνουμε γεοπολιτικό και οικονομικό μας πρόβλημα μαζί!!!

Κάνω κόμα DIEM69 και αν δεν πετύχει τουλάχιστον θα εχω κονομήσει ΕΓΩ.

John Papageorgiou
John Papageorgiou
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

βασικα, δεν μπερδευω τίποτα, και δεν μιλάς και όμορφα για το επίπεδο σου, που δεν μοιάζεις να έχεις ιδέα απο οικονομικά σαν τους κυβερνώντες (που μοιράσανε το ίδιο σανο προ 4ετίας που μόλις ειπες).

Αυτά που λες για το μεσα-εξω χρήμα ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
=======================================================================

Σε μια χώρα χωρίς παραγωγή (ελλειματική σε προιόντα και υπηρεσίες) , απλά αυτοκτονείς δίνοντας (επιπλέον) χρήμα σε μη παραγωγικά επαγγέλματα. (ή να το πουμε αλλιως, απλά κάνεις σκλάβους του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ χρεους τις επόμενες γενιές). Γιατί πολύ απλά το εμπορικό σου ελλειμα γίνεται κατα μεγάλο ποσοστό εξωτερικό χρέος πάντα.

Αν ήταν τόσο ΕΥΚΟΛΟ οπως το ΛΕΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΖΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ (ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ) ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 10.000€ ΣΥΝΤΑΞΗ τον ΜΗΝΑ , και ολοι οι εργαζόμενοι 20.000€ τον μήνα , θα πέρναμε ενα δάνειο 5-6 ΔΙΣ για 1-2 μηνες αρχικά, και θα λυναμε το πρόβλημα της χώρας με την εσωτερική ανακύκλωση .

Αμ δε. Ακριβως το αντίθετο.

Γιατί ; γιατί 1ον υπαρχει ανταγωνισμος (βουλγαρία θα δουλεψουν με λιγοτερα πχ) , και επιπλέον, το βασικό, σε καθε κοινωνία οσο πιο πολλα λεφτά δίνεις τόσο πιο λίγοι θελουν να δουλεψουν σε ακρως παραγωγικές δουλειές (=δύσκολες).
Πρακτικά, αν δίνεις λεφτά σε μη παραγωγικά άτομα , σαν κοινωνία την ΕΚΑΤΣΕΣ, γιατί στο τέλος κανεις δεν θα παράγει, θα καταρευσει η παραγωγή, θα δημιουργήσεις πρόβλημα χρέους, θα ανεβει η ανεργία, θα φυγουν οι νεοι/παραγωγικοί σου, θα σου ερθουν οι ανιδείκευτοι του πλανήτη, και θα καταρευσεις.

Αυτό έγινε Ελλαδα, και γι αυτό την κάτσαμε την βάρκα.
Το οτι μας δίνανε λεφτά οι ευρωπαίοι/ΔΝΤ και δεν γίναμε Συρία (γιατί μια εμφυλιακή τάση την έχουμε) , σου δίνει εσένα και μερικούς πολιτικούς την πολυτέλεια να είσαι εδω και να λες για την εκτός λογική ιδέα , οτι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη ΑΠΟ ΤΗΝ τόνωση της κατανάλωσης σε μια χώρα με (σχεδόν) μηδενική παραγωγή και 60%(είναι)-250%(ήταν) εμπορικό έλλειμα.

Σοβαρέψου!

ΥΠΟΙΚ
ΥΠΟΙΚ
5 years ago

Εξενήσταμε και δεν μιλάω “όμορφα” γιατί θέλεις να “βομβαρδίσεις” την χώρα.

Βλέπεις μόνο το υπαρκτό πρόβλημα του εξ Ανατολών κινδύνου και λες πάρτε λεφτά από τα εισοδήματα που είναι πάνω από το μέσο όρο και βγάλτε τα έξω να πάρουμε δικινητήρια μαχητικά. Και για να το κάνεις και πιο όμορφο λες εδώ οι άλλοι έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα και αυτοί δεν μπορούν να δώσουν μερικά ευρώ;

Βλέπεις πόσο επικίνδυνο και δημαγωγικό μείγμα φτιάχνεις; Το 99% του κόσμου δεν ξέρει ούτε καν πως δημιουργείται το χρήμα, όμως το 99% του κόσμου ζηλεύει αυτούς που έχουν ανώτερο εισόδημα.

Δεν λες απλά ότι τα Rafale είναι πολύ καλά τα χρειαζόμαστε και πρέπει να βρεθούν χρήματα να πάρουμε μερικά, δεν λες να δώσουν οι εφοπλιστές, δεν λες να πάρουμε από τα ανώτερα εισοδήματα να δώσουμε στα κατώτερα αλλά λες να πάρουμε χρήματα από την εσωτερική οικονομία (έστω και να το κάνεις να φαίνεται ωραίο) να πάρουμε ακριβό δικινητήριο μαχητικό χωρίς να έχουμε εγχώριες πηγές καυσίμων.

Και απλά σου εξηγώ αναλυτικά ότι όταν υπάρχει εκροή χρημάτων από την εσωτερική οικονομία οι πολίτες δεν θα βρίσκουν χρήματα να πληρώσουν τα δάνεια και τους φόρους τους, με συνέπεια να τους ταράξουν στα πρόστιμα στους Τειρεσιές και τις χρεοκοπίες θα αυξηθούν και τα επιτόκια και είναι φαύλος κύκλος με κατάληξη την χρεοκοπία.
Και επαναλαμβάνω ότι εφόσον δεν ξέρεις κάτι τόσο απλό είσαι άσχετος με την οικονομία και πολύ σχετικός με την δημαγωγία (τώρα το προσέθεσα αυτό επειδή επιμένεις παρόλο που το εξήγησα, πριν απλά νόμιζα ότι απλά ήταν συνδυασμός πατριωτισμού και άγνοιας).

Δημήτρης Σ.
Δημήτρης Σ.
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

@ ΥΠΟΙΚ φυντάνι μου μην εκνευρίζεσαι τόσο πολύ επειδή είπε στο αρχικό ποστ να μειώσουν τις συνταξούλες και το πήρες επί προσωπικού. Θα φορολογήσουμε μόνο τους “εφοπλιστές” και το “κεφάλαιο”, δε χρειαζόμαστε την παραγωγή, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας τους, απλά θα τα μοιράσουμε ΌΛΑ σε ΌΛΟΥΣ και τότε θα βρεθούν χρήματα για “Ραφαέλ” για να τα κινούμε με ζεστό εισαγόμενο πετρέλαιο που θα αγοράζουμε με το εθνικό μας νόμισμα, μιας και εμείς δεν έχουμε δικό μας. Έχουμε όμως την Ελλάδα μας, που θα ανατρέψει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εν μια νυκτί, με ένα μοιραίο λάκτισμα άψογου οικονομικού σχεδιασμού, στέρεων πολιτικών αντιλήψεων και ευέλικτων δακτύλων που ανακατεύουν την τράπουλα.

ΥΓ: Αγαπητή Πτήση, αν σας ενοχλεί η τρολιά μου, σας ζητώ ειλικρινώς συγγνώμη, αλλά αυτή τη φορά υπερβήκατε τα εσκαμμένα με το άρθρο που ανεβάσατε. Και πραγματικά, μην αναφέρετε πάλι τη δικαιολογία, “εμείς το βάζουμε για να γίνει συζήτηση, όλοι ευπρόσδεκτοι να πούνε τα σχόλια τους κόσμια, σε όποιον δεν αρέσει να κάνει unfollow”. Έχετε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σας (ως περιοδικό εννοώ) να κρατάτε το επίπεδο υψηλά. Μιλάμε για την Πτήση όχι για καμιά φυλλάδα.

ΥΠΟΙΚ
ΥΠΟΙΚ
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Λέω για τους εφοπλιστές επειδή δεν φορολογούνται καθόλου (παρόλο που ο νόμος λέει όποιος έχει Ελληνική ιθαγένεια φορολογείται για την παγκόσμια οικονομική του δραστηριότητα), έχουν τα χρήματα τους εκτός του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχουν μηδενικό RnD (στην ουσία είναι σαν μεγάλα ΚΤΕΛ ).

Όσον αφορά το εγχώριο κεφάλαιο είμαι υπέρ της μείωσης μισθών ή/και συντάξεων προκειμένου να μειωθεί η φορολογία επιχειρήσεων ιδίως εκείνων του δευτερογενούς τομέα που μειώνουν το εμπορικό έλλειμμα φέρνοντας συνάλλαγμα και με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα βγάλουν τα χρήματα εκτός του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Υγ: Το άρθρο ισορροπημένο είναι, δεν είναι χτεσινοί.

Δημήτρης Σ.
Δημήτρης Σ.
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Καλά, το άρθρο είναι άθλιο, τόσο ως τίτλος/clickbait όσο και από το γεγονός που καυτηριάζει ο κος. Ζηκίδης παρακάτω σχετικά με το ποιο άρθρο τελικά σχολιάζεται από την Πτήση και αν αυτό καθίσταται σαφές μέσα στο κείμενο. Έχουμε απαιτήσεις από την Πτήση, πρώτον λόγω ιστορικότητας και δεύτερον γιατί πρόκειται για επαγγελματίες δημοσιογράφους. Το κλείνω εδώ το ζήτημα αυτό.

Η ανάλυση των εφοπλιστών και του πως λειτουργούν που κάνεις είναι παιδική. Το tonnage taxing είναι παγκόσμια πρακτική, όπως και η απαλλαγή των εταιρειών αυτών από άλλους φόρους πέραν αυτού.
Τον κάθε ιδιώτη, είτε διαχειρίζεται μεγάλα κεφάλαια είτε όχι, τον κρατάς στη χώρα σου με incentives όχι με “προϋποθέσεις βέβαια ότι δεν θα βγάλουν τα χρήματα εκτός του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος”. Αυτές οι σοσιαλιστικές πρακτικές πλήρους ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας είναι του περασμένου αιώνα και είναι πλέον εγνωσμένης (απ)αξίας.
Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσω να σου απαντάω, πίστεψε ότι θες και άσε τις άλλες χώρες να σφάζονται για τα “μεγάλα ΚΤΕΛ”. Είναι ανόητοι αυτοί. Απλά έχε υπόψιν σου ότι αυτή την ιδέα για την μεγάλη αύξηση της φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών την είχε και ο Βολφγκανγκ, με την ίδια επιχειρηματολογία κιόλας. Ψάξε αφού επαληθεύσεις αυτό που λέω, που βρίσκονταν οι Γερμανοί εφοπλιστές εκείνη την περίοδο σε σχέση με τους Έλληνες και βγάλε τα συμπεράσματά σου, για το ποιος τελικά υποστηρίζει ποιον και τι πρόλογο δεχόμαστε καθημερινά πανταχώθεν.

dimitrov
dimitrov
5 years ago
Reply to  ΥΠΟΙΚ

Δεν θα έχουμε το δικινητήριο για καθημερινή χρήση ….. μόνο για ΣουΚου …. καμιά Αράχωβα κι έτσι. Για καθημερινή χρήση θα έχουμε μονοκινητήριο – χιλιάρι – υβριδικό.
Για τα πετρέλαια και τα … αέρια γίνονται όλα ή μήοως όχι?
Κατά τα άλλα μας κακοφαίνονται οι συμπολίτες μας από την Βόρεια Ελλάδα που κάνουν κακεντρεχή σχόλια για το κράτος της Αθήνας και το … “κάτω από το Αυλάκι” …..
Όσο για το άρθρο λέω χαμένος χρόνος. Αν η Ελλάδα είχε τα κάκαλα γενικώς να σχεδιάζει την άμυνα της σε βάθος 20ετίας με σταθερές ροές 9 κατοστάρικα το χρόνο για νέους εξοπλισμούς κι εκσυγχρονισμούς θα ήταν η ….. Αυστραλία.
Πέραν τούτου ο συμπαθής αρθρογράφος μάλλον ανήκει στο …. γαλλικό κόμμα. Όχι τπτ άλλο θα περηξηγηθούν οι του …. ρωσικού κόμματος.
Γιατί όμως και φρεμ και μπελαράδες? Δεν μας κάνουν 10 μπελαράδες που είναι και φθηνότερες και αντιαεροπορικότερες?
Άκου λέει να μείνει η Πελοπόννησος … τι ωραία που δίνουν όσοι δεν έχουν πολεμήσει γι΄αυτά.

Αντωνιος
Αντωνιος
5 years ago

Μα ηδη εχουν κοψει πολλες συνταξεις αλλα δε βλεπω με τοσες πολλες περικοπες που εγιναν να εγινε κατι αντιστοιχο στην αμυνα το αντιθετο θα ελεγα!

neverwill
neverwill
5 years ago

Papageorgiou …Δέν υπάρχει σύνταξη 1700-2500 ευρώ στά κάποτε ευγενή ταμεία , οι δέ 55αρηδες εξωθήθηκαν στήν ουσία σε συνταξιοδότηση . Εχω φάει τήν ζωή μου να τρώω στη μάπα ΔΥ τού Ελληνικού Δημοσίου καί νά μού δυσκολεύουν αναίτια τήν επαγγελματική μου καθημερινότητα , αλλά τό ότι γιά τα πάντα φταίνε οι ΔΥ καί η εξαφάνιση τους θά λύσει όλα τα προβλήματα είναι όχι μόνον παραμύθι αλλά δείχνει απόλυτη άγνοια τής πραγματικότητας . Αναρωτιέμαι άν εσύ φίλε καί συναγωνιούντα ( δέν το λέω ειρωνικά ) καί καθένας από εμάς , εργαζόμενοι στόν ιδιωτικό τομέα έχουμε συνεισφέρει οικονομικά όσα μάς αναλογούσαν , εκτός άν φοροδιαφυγή ασκούσαν οι ΔΥ (!) , άν πάντα φταίει ο άλλος καί όχι εμείς , τότε είμαστε άξιοι τής μοίρας μας .

Δημήτρης Σ.
Δημήτρης Σ.
5 years ago
Reply to  neverwill

@neverwill
Καλό αυτό το ανέκδοτο με τους καημένους 55άρηδες που εξωθήθηκαν. Μήπως τους έβαλαν και κανένα πιστόλι στον κρόταφο; Παίρνουν και 1500 και 1700 και όσο θες, μετά λόγου γνώσεως στο λέω. Και δεν είναι λίγοι. Όπως δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κλείσει τη θεσάρα, παίρνουν 1000-1100 ακατέβατα και είναι κάθε μέρα στις καφετέριες.
Βεβαίως και οι ιδιωτικοί φοροδιέφευγαν και φοροδιαφεύγουν και βεβαίως πρέπει να παταχθούν. Βεβαίως και δεν λέμε οι ΔΥ να πεθάνουν στην ψάθα. Αλλά να ξεπλένουμε τη βρώμα του ελληνικού δημοσίου πάει πολύ.
Βλέπεις, ο 55άρης ΔΥ απλά βγήκε πρόωρα στη σύνταξη με το ΕΦΑΠΑΞ του τα προηγούμενα χρόνια γιατί εξωθήθηκε ο έρμος (αλήθεια πως; μήπως επειδή είδε ότι δεν το συμφέρει να δουλεύει γιατί παίρνει 200€ λιγότερα καθήμενος και τους έγραψε όλους στα παλιά του;), ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας 55 ετών, που εξωθήθηκε να φοροδιαφύγει γιατί τον τάραξαν στο φόρο από τότε που είναι 25, δε δικαιολογείται, αυτός θα δει πολύ μικρότερη σύνταξη -παίζεται και να μην δει καθόλου- και οι “μάγκες” ΔΥ που μπήκαν από το παράθυρο και βγήκαν από την πόρτα για να πάρουν σβάρνα τα καφέ για πρέφα θα την τσεπώνουν μια χαρά. Ο πατερούλης μας το κράτος να είναι καλά.
Δεν είναι επί του προσωπικού η επίθεση, μίλησες πολύ ευγενικά. Και με την κατακλείδα συμφωνώ, ότι η ευθυνοφοβία είναι η μέγιστη αμαρτία μας.

neverwill
neverwill
5 years ago

Χρόνια πολλά . Εγραφα καί κάτι πάτησα καί όλα χάθηκαν , οπότε ξαναρχίζω αλλά ξενέρωσα…
Ολοι μέσα σε αυτό πού μάς ενώνει , κάπως μπερδευόμαστε , κάπως κατηγορούμε εύκολα ο ένας τον άλλον , κάπως χάνουμε την ουσία . Μιά καί ανέφερες σάν αντίβαρο τής ” υποστήριξης ” μου πρός τούς ΔΥ , τόν Ελ.Επ. 55 ετών πού δουλεύει από τα 25 , νά διευκρινήσω πρός υπεράσπιση μου ( δέν τήν χρειάζομαι αφού νιώθω ότι απευθύνομαι σέ φίλους ) ότι είμαι Ελ.Επ. 58 καί δουλεύω από τα 18 μου . Αυτό δέν σημαίνει τίποτα , αλλά ΄η επίρριψη ευθυνών κατά όποιου δέν έτυχε νά είμαστε εμείς , μέ τρελλαίνει .
Οπως εχει πεί κάποιος , η αιτία τής κρίσης είναι μιά μεγάλη αλυσίδα μέ κάθε κρίκο της να έχει ένα μερίδιο ευθύνης .
Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε , να το αντιληφθούμε και να κάνουμε το χρέος μας , αν γιά εμάς είναι αργά , άς γευτούμε τήν ευχαρίστηση ότι κάναμε αυτό πού επρεπε γιά τα παιδιά μας .
Καλό βράδυ .

Δημήτρης Σ.
Δημήτρης Σ.
5 years ago
Reply to  neverwill

Χρόνια πολλά και σε σένα.

Δεν επιρρίπτω ευθύνες μόνο στους ΔΥ. Το ανέφερα και στα σχόλια. Απλά δε δέχομαι επ ουδενί τη νουθεσία σου (την καλώς εννοούμενη), ότι δεν πρέπει να αναφέρω αυτά τα οποία κάνουν, επειδή έχουν και άλλοι ευθύνη. Σαφώς και θα το αναφέρω. Αυτό το ελληνικό ότι πρέπει να τα έχουμε καλά με όλους εμένα με ξεπερνά. Δε ζητάω βία, δε ζητάω να πεινάσουν, δε ζητάω οριζόντιες απολύσεις. Ζητάω δικαιοσύνη. Και εν προκειμένω η κουβέντα γίνεται για τους ΔΥ. Το τι κάνουν οι Ελ.Επ. είναι μια άλλη εξίσου πονεμένη ιστορία. Αλλά δε μιλάω γι αυτούς και για τον λόγο αυτό δε δέχομαι την κατηγορία ότι τους στοχοποιώ και τους βάζω απέναντι. Δεν είπα τίποτα παραπάνω από την αλήθεια. Αν αυτό θεωρείται αυτομάτως στοχοποίηση, τότε αυτή είναι ευθέως ανάλογη της ζημιάς που έχουν κάνει αυτοί οι ΔΥ βυσματικοί, αμόρφωτοι και τελείως αντιπαραγωγικοί κηφήνες, οι οποίοι επιβιώνουν ελέω μονιμότητας και υπομονής/αδιαφορίας του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου. Ένας Ελ.Επ. που φοροδιαφεύγει ρισκάρει εξοντωτικά πρόστιμα, μέχρι και φυλάκιση και αν το φορολογικό καθεστώς είναι στο μ.ό. της ΕΕ δεν έχει σχεδόν κανένα κίνητρο να αναλάβει τέτοιο ρίσκο. Πρέπει να τελειώνει αυτό το παραμύθι, έχουν σπάσει κάθε κοντέρ νυν και πρώην κυβερνήσεις να διορίζουν αδιακρίτως για να πάρουν μερικές χιλιάδες ψήφους και βρίσκεται έτσι το 1,3 εκατομ. του πληθυσμοί να πρέπει να συντηρήσει τα υπόλοιπα 9,5.

TERMINATOR
TERMINATOR
5 years ago

Απολύτως σωστός ο κος Παπαγεωργόπουλος και ο Κος Δημήτρης Σ. !!! Ακουσα με τα αυτία μου τον αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό να “σκίζει” τα ρούχα του θιγμένος για την λάσπη που έριχναν στο κλάδο του οι δόλιοι κατήγοροι και έλεγε “φτάνει πια η λάσπη …Μας κατηγορούν ότι οι μέσες ανά εργαζόμενο της ΔΕΗ μηνιαίες αποδοχές είναι 2.500 ευρώ . Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό είναι ένα αισχρο ψέμα . Οι μέσες μηνιαίες αποδοχες είναι 2.065 ευρώ…” Τόσο θράσσος λοπόν έχουν αυτά τα λιπώματα. ¨Οταν ο μισθός νεοεισαγόμενου στην αγορά εργασίας νέου που μπορεί να έχει πτυχία , να μιλαει 2-3 γλώσες και να έχει γνώση και ευχέρεια σε νές τεχνολογίες είναι κατω απο 500 ευρώ, όταν ο ΜΟ που παίζει στην αγορά του Ιδιωτικού τομέα για μισθωτή εργασία είναι κάτω απο χιλιάρικο και οι ωρες πλήρους απασχόλησης κυμαίνονται ανεπίσημα απο50-60 ανά εβδομάδα. Και βέβαια αυτα τα σκουπίδια όταν μιλάνε για λεφτά παντα μιλάνε για καθαρές αποδοχές. Δηλάδη τα 2,065 ευρώ καθαρά σημαίνει 3 χιλιάρικα μικτά ο μέσος μισθός του ΔΕΗτζή. Ο ανώτατος δηλαδή πόσο φτάνει 10.000? Και τι παραγωγικό ισοδύναμο προσφέρουν αυτές οι αμοιβές? Να σας πώ εγώ. Οι 40.000 υπάλληλοι της ΔΕΗ διαχειρίζονται αλλους 60.000 εργολάβους του ιδιωτικού τομέα που κάνουν την παραγωγική δουλειά με το αζημείωτο βέβαια. Παράλληλα μαγειρεύουν το μεγάλο ψαχνό που είναι οι προνήθειες της εταιρείας. Γι’αυτό απαξιώνει ο κος συνδικαλιστής τα 2.065 ευρώ το μήνα. Γιατί μποστά στο παραμάγαζο είναι ψίχουλα….. Αμα ισχ΄θσει το πόθεν έσχες σε αυτούς αντί για Rafale θα παραγγελνουμε μόνο βραχιολάκια καταδίκων.

πανος2
πανος2
5 years ago

Μηπως θα ηταν καλη ιδεα να αυξηθει το μεγεθος της γραμματοσειρας?
Με το ζορι διαβαζω πανω απο 10 σχολια χωρις πονοκεφαλο

antonis.
antonis.
5 years ago
Reply to  πανος2

ctrl + scroll down με το ποντικι 🙂

Ένας τύπος
Ένας τύπος
5 years ago

Άσε καλύτερα έχουμε και μετακλητους να μπουκωσουμε, για πρωταπριλιά θα ηταν πολυ καλό παντως..

α.ο.
α.ο.
5 years ago

Αφού έχει και διαγράμματα και μάλιστα με τόσο ωραία χρώματα, πως να μην πειστεί κανείς?
Πιο πολύ με έπεισε η τσαχπινιά του μωβ.
Τώρα βέβαια το που θα κατασκευαστεί το 60% του αμυντικού εξοπλισμού είναι ένα θέμα που μάλλον δεν μας αφορά. Όλο και κανέναν τορναδόρο της προκοπής θα βρούμε στη Μαγούλα.

greg
5 years ago

Κι εκεί πού ήμουν έτοιμος νά υμνήσω τούς νύν, νά καταραστώ τούς πρώην, νά καθιερώσω καθημερινή προσευχή (μέ μπόλικο λιβάνι) υπέρ υγείας καί μακροημέρευσης τού τρισένδοξου Πάνου, τού Μέγιστου τών Τιτάνων καί Τιτάνα τών Μεγίστων, κοινώς τού Μεγιστάνα τών εξοπλισμών, νά αυτομαστιγωθώ καί νά μετανοήσω γονατιστός γιά τή μέχρι τώρα κλάψα μου, πού τόσο στενοχωρεί κάποιους αγνούς άδολους καί καλοπροαίρετους συνσχολιαστές.
Εκεί πάνω μού τό χαλάσατε. Ακαρδοι.
Δόγμα Άμυνα Θετικής Επικύρωσης, Άμυνα Βάσης, Μηχανισμοί της Άμυνας με Θετική Αποτίμηση, λέει.
Αααα, τά πράγματα είναι σοβαρά!!

Υγ 1. Πάντως κάποτε μέ τή παιδική μου φαντασία έφτιαχνα καλύτερα εξοπλιστικά μπαϊράμια!!! Τό δικό μου σενάριο μάλιστα πρόβλεπε (γιά τίς πληρωμές ντέ) ότι στά σπλάχνα τού Ολύμπου υπήρχε πηγή, κληρονομιά τών αρχαίων προγόνων, πού ανέβλυζε χρυσό. Μιλάμε γιά παρανοϊκά νιάτα.
Υγ 2. Ααχ, άχ, άααχ η καρδιά μου παίζει Μπάααχ, ή αλλιώς: τό γάρ πολύ τής θλίψεως ……

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  greg

Εκπληκτικό σχόλιο!!!

PS: Σε καταλαβαίνω απόλυτα για τις παιδικές παρανοϊκές επιθυμίες 😉

greg
5 years ago
Reply to  Thras

Μεταξύ μας τώρα, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δέν μέ εγκατέλειψαν. Μάλιστα προσπαθώ νά τίς βελτιώσω καί νά τίς ρεαλιστικοποιήσω, αλλά αυτές τίποτα. Ελεγα μάλιστα νά πάω νά κοιταχθώ …αρμοδίως, μέχρι πού σήμερα είδα ότι πρέπει νά πάμε ομαδικά.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  greg

ΧΑΧΑΧΑΧΑ! και λίγα λες!

Νείλος
Νείλος
5 years ago

Από την Πρωτοχρονιά μέχρι την Πρωταπριλιά τι μας χωρίζει; Τίποτα μωρέ, ένας κουραμπιές δρόμος είναι.
Έχετε βαλθεί να μας διασκεδάσετε μέχρι δακρύων άγιες μέρες που είναι, αν μη τι άλλο δεν θα πλήξουμε το 2019.
Να εμπλέξουμε στο γενικότερο σχεδιασμό και τη διαστημική υπηρεσία που προήστατε ο Κος Παππάς. Διαστημόπλοια τύπου StarWars δεν είδα στο καλό σενάριο…

Makis
Makis
5 years ago

βάλε και 7 πιτογυρα με μουσταρδομαγιονεζα απ’ολα χωρις κρεμμυδι

George
George
5 years ago

Είναι ένα ερώτημα το γιατί οι Ελληνες την επόμενη δεκαετία θα εξακολουθούν να δίνουν 0,5 δις/έτος για εξοπλισμούς από 90 δις δημόσιες δαπάνες/έτος και 180 δις ΑΕΠ.
Το τι έγινε μεταξύ 2006-2018 είναι extreme περίπτωση ανευθυνότητας και είχε αντίστοιχο της μόνο επί Αρσένη ως ΥΠΑΜ.
Το λογικό θα ήταν να υποθέσουμε ότι έστω και μετά το πρώτο αίμα οι Ελληνες θα θυμηθούν ότι ο πρώτος λόγος ύπαρξης κρατών από την εποχή του Χαλκού και δώθε είναι η Αμυνα.
Με 1,5 δις για εξοπλισμούς/έτος και 88,5 δις για υπόλοιπες δαπάνες αντί για το σημερινό 0,5 και 89,5 δις είναι απόλυτα εφικτή η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών αναγκών των ΕΔ

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  George

+1

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  George

Άλλος εδώ!!! George παιδί μου? Ποιος είναι ο δάσκαλος που σου λέει τέτοιες μπαρούφες???
Ερώτηση κρίσεως,,,:
“Αν είχε η Ελλάδα €90Δισ ετήσιες Δημόσιες δαπάνες, με €50Δισ πσροϋπολογισμό, πόσο υπολογίζετε να ήταν το Δημοσιονομικό έλλειμμα?”
Α. €40Δισ
Β. 50% του ΑΕΠ
Γ. 180% του προϋπολογισμού
Δ. σωστά όλα τα ανωτέρω

ΥΓ1: Επιπλέον ερώτημα: Θα μπορούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή να έξυπηρετεί η Ελληνική Οικονομία €90Δισ δημόσιες δαπάνες?

ΥΓ2: Ελπίζω το αβαταρ “@ΥΠΟΙΚ” να είναι απλό τρολάρισμα και να μην έχεις καμμια υπαλληλική σχέση

neverwill
neverwill
5 years ago
Reply to  ivychris

“ΥΓ2: Ελπίζω το αβαταρ «@ΥΠΟΙΚ» να είναι απλό τρολάρισμα και να μην έχεις καμμια υπαλληλική σχέση”
Καλή χρονιά κατά πρώτον .Κατά δεύτερον σέ θεωρώ από τούς top σχολιαστές , καί επειδή από τούς top έχω απαιτήσεις , η παραπάνω φράση σου είτε σε αδικεί , είτε έχω κάνει ( αλλο ένα ) λάθος . Αντιλαμβάνομαι ότι you dont give a damn about opinions , καί καλά κάνεις , όμως έστω ότι ο ΥΠΟΙΚ έχει υπαλληλική σχέση με τό ΥΠΟΙΚ . Δηλαδή τί σημαίνει αυτό ? θά τόν κάνεις ντά ?
Αν όλοι “ξεβρακωθούμε” εδώ γιά τό τί είμαστε , μπορεί να βρούμε μερικές περίεργες ανισότητες , μπορεί να βρούμε ταλαίπωρους πού αναγκαστικά θά είναι στήν Ελλάδα μέ ότι αυτό σημαίνει , μπορεί να βρούμε καί κάποιους οικονομικά ικανούς να φυγαδεύσουν τήν οικογένεια τους πρός ένα καλύτερο τόπο καί μέλλον
( καί καλά κάνουν ? ) , όμως η θυματοποίηση ΔΥ ( δέν είμαι ΔΥ ) κάπως κουκουρούκου λαικίστικη άποψη μού φαίνεται .
Σέ κάθε περίπτωση εύχομαι καλή χρονιά .

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  neverwill

Ντα? τι είναι αυτά που λες?
Έχω φίλους από 25ετίας ανώτατα στελέχη του ΟΔΔΗΧ, οι οποίοι αν διάβαζαν τα περί διαχωρισμού του ταμείου εσωτερικής & εξωτερικής αγοράς θα τους σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο.
Δεν υπάρχουν αυτά που γράφει ο άνθρωπος.
Δεν παίρνει αποφάσεις ένας ΥΠΟΙΚ για το αν μια χώρα θα αγοράσει 40, 140 ή 240 Rafale, ούτε φυσικά αν του ζητηθεί θα κοιτάξει πόσο να κόψει τις συντάξεις ή τα επιδόματα ανεργίας για να χρηματοδοτήσει την αγορά.
Αυτά είναι εφευρήματα συγκεκριμένης προπαγανδιστικής διεθνιστικής ιδεοληψίας.
Νομίζω ότι το κατέστησα σαφές πλήρως για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Τα 40 Rafale ή οι 6 Bellh@rra ή αν μπορούσε τα 2 Arleigh Burke οι SCALP οι SM & ΟΙ ASTERS, εκπληρούν ένα στόχο, που δεν είναι άλλος από το να αποτρέπουν οποιοδήποτε εχθρικό ή αντίπαλο μέρος να αμφισβητήσει εδαφικά κυριαρχικά διακαιώματα, αναλαμβάνοντας ένα κόστος δυσανάλογα μεγαλύτερο του οφέλους, πόσο δε μάλλον να κάνει πόλεμο.
Ένα κόστος όμως που πρέπει να αναλάβει η χώρα, για να λειτουργήσει η οικονομία με σταθερό & μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
Είναι παντελώς εσφαλμένη η προωθούμενη αντίληψη ότι οι στρατιωτικές εξοπλιστικές δαπάνες δεν είναι ανταποδοτικές προς τη κοινωνία.
Οι εξοπλιστικές δαπάνες και, εξ αυτών οι ισχυρές Ε.Δ. είναι πρωτεύουσα και υποχρεωτική θα πρόσθετα, συστατική παράμετρος ενός σοβαρού κράτους.
Αποτελεί προϋπόθεση για ανάπτυξη της οικονομίας.
Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, παραλογίζονται

Καλή χρονιά σε σένα & σε όλους

ΥΓ: Μόνο και μόνο παίροντας υπ΄όψιν τα δεδομένα που υπάρχουν και εννοώ τη πολιτική κουλτούρα, θα υιοθετούσα το σενάριο του Γάλλου αρθρογράφου, για ιδιοκτησία των προτεινόμενων φορέων οπλικών συστημάτων από ένα ιδιωτικό- ημικρατικό φορέα, έτσι ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός & οικονομική δέσμευση πληρωμών, ανεξαρτήτως πολιτικής εξουσίας.
Μόνο υπ΄αυτούς τους όρους μπορεί να πραγματοποιηθεί

Αίθων - Οδυσσεύς Ναρλής
Reply to  ivychris

Μία επισήμανση: Στο κόνσεπτ του άρθρου ο φορέας που θα έχει την ιδιοκτησία τωνα/φών και των πλοίων θα πρέπει να είναι κρατικός.

ΥΠΟΙΚ
ΥΠΟΙΚ
5 years ago
Reply to  ivychris

Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό αν και νομίζω ότι είναι προφανές.
Προφανώς δεν έχω υπαλληλική σχέση (που τέτοια τύχη), απλά επειδή το αναγνωστικό κοινό της Πτήσης ρέπει περισσότερο προς το ΥΠΑΜ προσπαθώ να δώσω και την διάσταση του ΥΠΟΙΚ προκείμενου να υπάρχει πλουραλισμός.

George
George
5 years ago
Reply to  ivychris

https://data.oecd.org/gga/general-government-spending.htm
Προφανώς οι συνολικές δημόσιες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο οι δαπάνες του τακτικού προυπολογισμού! Μήπως μπερδεύτηκες?
Οπως και να έχει 53,5% εδώ στα στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά έχει πέσει ως ποσοστό από το 2015.
Σε κάθε περίπτωση είναι ~50% και σε ένα ΑΕΠ 180 δις δίνουν ~90δις/έτος

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  George

Συνηθίζω να μην μπερδέυομαι…
Μήλα με μήλα & πορτοκάλια με πορτοκάλια.
Οι αμυντικές δαπάνες αποτελούν πρωτοβάθμιο λογαριασμό του τακτικού προϋπολογισμού, της Κεντρικής Κυβέρνησης.
Χρησιμοποιείς ένα δείκτη της Γενικής Κυβέρνησης, αυτό των δαπανών που δεν περιγράφει απολύτως τίποτε, αν δεν τον συσχετίσεις με τον αντίστοιχο δείκτη των εσόδων.
Τι θέλεις να πεις παίρνοντας υπ΄όψιν μόνο τις δαπάνες, είναι ένα ερώτημα…
Η Ελλάδα από την αρχή των μνημονίων, άρχισε δημοσιονομική προσαρμογή εξορθολογισμού και των 2 παραμέτρων, αριθμητή & παρονομαστή.
Παρουσίασε σταδιακή & συνεχόμενη βελτίωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει το 2017, βάσει στοιχείων Eurostat, 077% πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς να αναφέρομαι στο πρωτογενές που πρόκειται περί πολιτικής μπαρούφας, αφού δεν περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων.
Με ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής και τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν, χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών και τα έξοδα να μειωθούν χωρίς υποχρεωτικά να μειωθούν συντάξεις, μισθοί & επιδόματα, αρκεί να στοχοποιηθούν ελάστικές δημόσιες μη ανταποδοτικές δαπάνες.
Το σύγχρονο κράτος όφειλε να δραστηριοποιείται μόνο σε 3 τομείς: παιδεία/εκπαίδευση, υγεία/κοινωνική πρόνοια & άμυνα/ασφάλεια.
Με αναδρομικές εγκρίσεις δαπανών άνω των €900Εκ με τροπολογίες δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, φυσικά και δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ, αξιόλογες εξοπλιστικές δαπάνες
http://www.kathimerini.gr/1002317/article/epikairothta/politikh/to-dhmosio-den-elegxei-to-dhmosio
Εδώ στον πίνακα η συγκριτική κατάσταση στην EU…comment image

και εδώ η συγκριτική εξέλιξη του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης των κρατών ΟΟΣΑ, εφ΄όσον σε ενδιαφέρει.
https://data.oecd.org/chart/5qOQ

George
George
5 years ago
Reply to  ivychris

Α. Όπως αναφέρει ο πίνακας που παραθέτεις το κράτος μας ξοδεύει ~90 δις. Και πολύ λίγα για εξοπλισμούς.
Αλλά τόσα μας στοιχίζει. Τα μισά έσοδα των Ελλήνων
Τα έσοδα προφανώς πια είναι ίσα με τα έξοδα!

Το πως παρουσιάζονται τώρα τα έξοδα του κράτους είναι σύμβαση. Θέμα ορισμού. Προφανώς ακολουθούμε τους διεθνείς.
Δεν θα βρεις όμως κάποια ουσιαστική διαφορά στις δαπάνες του Ασφαλιστικού φορέα, στις δαπάνες του ΥΠΑΠΚ για επιχορηγήσεις σε αυτόν ή στις δαπάνες του ΥΠΑΜ για συντάξεις.
Με διαφορετικούς προϋπολογισμούς, με διαφορετικούς κωδικούς σε κάθε έναν αλλά τελικά είναι όλες δαπάνες για συντάξεις!

Β. Το πλεόνασμα μετριέται με πρωτογενή έσοδα-πρωτογενείς δαπάνες συν τόκους.
Κι αυτό σύμβαση είναι κι ο λόγος είναι ότι κανείς δεν πληρώνει τα χρέη, τα γυρνάει.
Αν δεν υπάρχει τώρα πλεόνασμα το χρέος αυξάνει. (αλλά μπορεί να μειώνεται ταυτόχρονα ως ποσοστό του ΑΕΠ)

Γ. Το που πρέπει να δραστηριοποιείται ένα κράτος και που όχι είναι πολιτική συζήτηση και προσπαθώ να μην επεκταθώ μια και είναι αμυντικό το forum.
Δεν νομίζω όμως ότι διαφωνούμε.

Ganesha Mahesvari
Ganesha Mahesvari
5 years ago

Μήπως θα έπρεπε στην αρχή του “κειμένου” να αναγράφεται με κεφαλαίους χαρακτήρες
ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ;;;
Αναρωτιέμαι τώρα γιατί άρθρο αυτό δεν είναι, προώθηση επί πληρωμή μπορεί να το πει κάποιος!

greg
5 years ago

Θά μπορούσε, αλλά εδώ μάλλον ισχύει τό γνωστό μέ τίς Πόντιες εκδιδόμενες (…) άνευ χρήματος!
Τώρα πού τό καλοσκέφτομαι, μπορεί νά είναι καί κανά ψυχολογικό τέστ γιά αξιολόγηση τών σχολιαστών. Προσοχή στίς απαντήσεις σας ρεμάλια. Χάχάχά!

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago

Το θεμελιώδες λάθος του άρθρου βρίσκεται στη παραδοχή οτι η Γαλλία ψάχνει τρόπο να μεταφέρει την αμυντική πνευματική ιδιοκτησία της σε 60 000 έλληνες μηχανικούς /εργάτες και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η χρηματοδοτηση!!.

Captain
Captain
5 years ago

Υπολογίζουμε τα προσδοκώμενα έσοδα από υδρογονάνθρακες τα επόμενα 30-40-50 χρόνια; Δηλαδή αν υποθέσουμε τα πιο ασφαλή σενάρια για εύρεση κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, από 16-18 στόχους να βρούμε μόνο σε 2-3 με τις πιθανότητες μεγεθών που δίνουν οι μεγάλες πολυεθνικές, συν ό,τι έχουμε σίγουρο στο Ιόνιο, τότε μήπως τα νούμερα βγαίνουν και περισσεύουν; Συν το ότι θα έχουμε έξτρα μεγάλες ανεξερεύνητες περιοχές.

Θα μου πεις “τι μας λες τώρα, να βρούμε κάτι και μετά βλέπουμε”. Δεν λειτουργεί όμως έτσι η οικονομία, ούτε και η διεθνής πολιτική. Αν ήμασταν επιχείρηση που έκανε μια επένδυση θα ακολουθούσε το σκεπτικό μου. Αν ήταν οποιαδήποτε άλλη στοιχειωδώς σοβαρή χώρα θα ακολουθούσε αυτό το ίδιο σκεπτικό. Εμείς όμως έχουμε σοβαρά προβλήματα νοητικών λειτουργιών:

1) Ιδεοληψία-ταμπού για το πώς λειτουργεί μια οικονομία, με αποτέλεσμα να είμαστε κάτι σαν η τελευταία σοβιετική δημοκρατία στην Ευρώπη.
2) Μη λογική ηττοπάθεια 5 διαστάσεων.
3) Έλλειψη στοιχειώδους λογικής σκέψης και αδυναμία σύνδεσης αιτίας-αποτελέσματος.

CK
CK
5 years ago

Τις LAFAYETTE ξέχασε να προσθέσει !!!

Aραγε πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο για να σκέφτονται τέτοιες μπούρδες ?

Stefanos.K
Stefanos.K
5 years ago
Reply to  CK

+1!!!

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago

Και για να δούμε και κάποια απτά δεδομένα για τις συνθήκες πλαισίου της αμυντικής προσπάθειας της χώρας:
https://www.naftemporiki.gr/story/1430657/poia-anaptuksi-kai-gia-poia-ergasia
https://www.naftemporiki.gr/story/1430661/dikastikos-aktibismos-kai-proapaitoumena-neas-genias
https://www.liberal.gr/arthro/234673/apopsi/stili-alatos/elliniki-protia-se-14-epiteugmata.html
Προσθέτω στα παραπάνω τους ρυθμούς της επένδυσης Ελληνικού, την εγκατάλειψη της επένδυσης Κηφισού από τη Black Rock μετά από ανάλωση απίστευτων πόρων κλπ συμπτώματα απόλυτης κατάπτωσης, και ελπίζω να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει τσάμπα γεύμα. Παρά ταύτα, υπάρχει ανάγκη άμεσης διάθεσης πόρων της τάξεως του 1 δις για αποκατάσταση διαθεσιμότητας συστημάτων και προμήθεια τορπιλών, με ολιγόμηνο ορίζοντα παραδόσεων (έστω με μεταχειρισμένο υλικό ως ενδιάμεση λύση), διότι μετά μπορεί να είναι πολύ αργά.

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago
Reply to  Nikolaos

http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3335925/kali-xronia-kai-eutuxismeno-to-2018

Παρέλειψα μεταξύ των ανωτέρω και αυτή τη λίαν νηφάλια καταγραφή της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής πργματικότητας με την έλευση του έτους 2019 …

neverwill
neverwill
5 years ago
Reply to  Nikolaos

Χρόνια πολλά καί καλή χρονιά . Η νηφαλιότητα τού συγκεκριμένου είναι συζητήσιμη. Μετά από χρόνια ευοίωνων, αλλά αποτυχημένων, προβλέψεων γιά το χρηματιστήριο , ανέκρουσε πρύμναν καί κάνει μόνο δυσοίωνες προβλέψεις με την ελπίδα τής επαλήθευσης ……

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Nikolaos

Αγαπημενος Στουπας… Πλεον δεν ειναι καν διασκεδαστικος, απλά λυπηρος. Πληρωμενες καταχωρησεις υπογραφει ο ανθρωπας… κανα ευρουλακι να βγαινει. Δυσκολοι καιροι.

Gunner
Gunner
5 years ago

To τελευταίο σχόλιο σας τα λέει όλα. Πρέπει να έχουμε κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό που δεν θα άλλαζε με την αλλαγή κυβέρνησης, Υπουργού Άμυνας ή Α/ΓΕΕΘΑ.

chikichiki
chikichiki
5 years ago

Με κάθε σεβασμό και χωρίς διάθεση κακίας, θα είμαι σύντομος: όχι.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Yπάρχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να έρθουν εξωγήινοι για τουρισμό στην Ελλάδα από το να δούμε όλα αυτά τα όπλα στις Ε.Δ μας.

observer
observer
5 years ago

Έρχονται ήδη από το Μπουρούντι και το Κυργιστάν τουρίστες. Σε βλέπω να πέφτεις μέσα 100% με τους Άλιεν.

andreasmp412c
andreasmp412c
5 years ago

Κ φανταζομαι οι αμερικανοι θα ηταν ιδιαιτερως χαρουμενοι να ψωνισουμε τα παντα σε ναυτικο κ αεροπορια απο την γαλλια χωρις να παρουν μεριδιο της πιτας… Χμμμ…

observer
observer
5 years ago
Reply to  andreasmp412c

Με 9 δις παίρνουμε αντίστοιχα Ρωσσικά υπερόπλα!!! Φορολογούμε το τζόγο και να ο εξοπλισμός των Ε.Δ.. Α,ναι!! ξεκινάμε να φυτεύουμε λάχανα και άλλα ζαρζαβατικά παντού για την πληρωμή των όπλων, η εναλλακτική πρόταση.
Η πικρή αλήθεια…πιστέυω ότι μέχρι την άνοιξη θα μας την έχει κάτσει ο Σουλτάνος,οπότε η συζήτηση αναβάλλεται για μετά την κατάληψη του Εξαμιλίου!

Γιώργος9876
Γιώργος9876
5 years ago

Είπαμε να ξεφύγουμε, αλλά όχι και έτσι. Αν μιλάμε για το μέλλον….επειδή αγαπάμε όλλοι τις ζωές μας και το ανθρώπινο δυναμικό είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε σ’αυτό το μικρό τόπο που λέγετε Ελλάδα (και πάμε να γίνουμε και 6 εκατομύρια) γιατί ρε παιδιά να μην ρίξουμε τώρα τις βάσεις, να πάμε για ΔΙΚΑ μας UAVs, σε θάλασσα, αέρα και στεριά; Είναι μακροπρόθεσμα και πιο οικονομική λύση, δεν κινδυνεύουν ψυχές, δε θα παρακαλαμε τον έναν και τον άλλον και να περιμένουμε και να μην έρχοντε.

Digenis
Digenis
5 years ago

Και με αυτο το άρθρο φτάσαμε στην ουσια του προβλήματος των ΕΔ .Η χαμηλή χρηματοδοτηση απο το κρατος για αναβάθμιση δυνατοτητων και συντήρηση .Όποτε ζωρίζονταν αυτα τα 10 χρονια της κρισης στα ευρογκρουπ εκοβαν και μια 100αρα απο την αμυνα .Οχι μονο απο την αμυνα ,αλλά η αμυνα ηταν συνέχεια το ευκολο τους θυμα και εξακολουθει να ειναι . Ο προυπολογισμος για νεες αγορες- αναβάθμισης δυνατοτήτων μέσων και συντήρηση οπλικων συστηματω πρεπει να ανέβει 1δις τουλάχιστον για τα επομενα 15 χρονια. Και αυτο πρεπει να γινει με την επομενη αυξηση του ΑΕΠ περαν του σχεδιαζομενου που σιγουρα θα υπαρξει .Δηλαδη αν πουμε οτι το Αεπ του χρονου θα αυξηθη 2% και τελικα γινει 2,5 αυτο το 0,5 πρεπει να παει στην αμυνα και οχι σε εξαγορες ψηφων . ΥΓ, με ———————————— στα υπουργεια αυτα δεν γινετε . Θελει σοβαρη κατεύθυνση απο ολο το πολιτικό σύστημα .

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Αρχικά για όσους δεν το κατάλαβαν:

1) το άρθρο ΔΕΝ έχει γραφτεί από τον Αίθων Αρλή αλλά από έναν Γάλλο που στην αρχή του άρθρου του παραπέμπει στον Έλληνα.
2) Το άρθρο του Έλληνα καταπιάνεται κυρίως με άλλα θέματα, αλλά χρησιμοποιεί μια έννοια που την παίρνει ο ανωτέρω συγγραφέας για να την χρησιμοποιήσει στο άρθρο του.

Στο δια ταύτα, ο τίτλος μου φάνηκε πρωταπριλιάτικος αλλά δεν ήταν…

Το μόνο που με έκανε να χαμογελάσω θετικά ήταν η αναγραφόμενη τιμή στις FTI με την οποία συμφωνώ απολύτως (άντε να έβαζα καμιά εκατοστή παραπάνω το κομμάτι), και η προσπάθεια να πείσει ότι αξίζει να χρηματοδοτηθεί ένα εξοπλιστικό της Ελλάδας έστω με μικρά κέρδη, όλα τα άλλα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κυρίως για το μέγεθός του, ενώ στο θέμα της χρηματοδότησης πια με έχασε τελείως, όχι λόγω άγνοιας αλλά λόγω του ανέφικτου και κουραστικά αναλυτικού. Αν μιλούσε για εξοπλιστικό 3-4 δις, ή 12 δις για όλα με όλες τις χώρες και όχι 18 δις από την Γαλλία, μπορεί και να είχα ασχοληθεί…

Επόμενο άρθρο…

Konstantinos Zikidis
5 years ago

Το άρθρο του Αίθωνα Ναρλή βασίζεται σε προηγούμενες αναρτήσεις του Γάλλου Fabrice Wolf. Θεωρώ ότι αμφότεροι είναι αρκούντως σοβαροί και ότι ό,τι γράφουν χρήζει προσεκτικής εξέτασης. Θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω στο παρεμφερές σχόλιό μου, το οποίο συνεγράφη παραλλήλως και ανεξαρτήτως, λίγο μετά από το δικό σας σχόλιο.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Δεν αμφιβάλλω ότι και οι δύο μπορεί να είναι σοβαροί, απλά α) επέστησα την διαφορά για να μην υπάρχει μπέρδεμα και αποδοθεί το άρθρο σε λάθος άτομο, και β) το ανωτέρω άρθρο εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, όχι απαραίτητα αρνητικούς για την Ελλάδα, απλά επειδή ο τίτλος το παρουσίασε σαν σενάριο, ωστόσο σε έχει ούτε μια στο δισεκατομύριο πιθανότητα.

Εξυπηρετεί καλά γιατί προσπαθεί να αφυπνίσει όχι την Ελλάδα να επενδύσει σε Γαλλικά όπλα, αλλά να αφυπνίσει την Γαλλία ότι αξίζει να επενδύσει πουλώντας Γαλλικά όπλα στην Ελλάδα σε καλή τιμή (που ως τότε δεν το έκανε) και με χρηματοδότηση (που ως τώρα δεν το έκανε).

Απλά για να κινήσει το ενδιαφέρον της Γαλλίας πήγε τα νούμερα στο διάστημα (για τα μεγέθη μας, ενώ πχ η παραγγελία της Αυστραλίας μόνο για τα υποβρύχια είναι μεγαλύτερη από όλα αυτά) που εμάς μας έκανε να γελάσουμε, ενώ παράλληλα το τσίτωσε πολύ με τα οικονομικά και την χρηματοδότηση της υπερτσιτωμένης πρότασης.

Ο συνδυασμός περιγραφής ενός εξοπλιστικού επιστημονικής φαντασίας με μια χρηματοδότηση τσιτωμένη στο διάστημα δημιουργεί μια αίσθηση σε απλό αναγνώστη ότι “δεν διαβάζω παρακάτω”, το άρθρο αυτό μπορεί να απευθύνεται σε λίγους τύπου πολιτικούς σε Γαλλία ή με μικρές πιθανότητες εταιρείες αμυντικού υλικού σε Γαλλία. Ο ίδιος υποθέτω ξέρει ότι χρησιμοποιεί υπερβολή για να τονίσει αυτό που θέλει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς που δεν είμαστε το ακροατήριό του θα ενδιαφερθούμε ή θα ασχοληθούμε με την ανάλυση.

Το χρήσιμο της ανάλυσης είναι ότι μιλάει σε κάποιους λέγοντας ότι αξίζει η Ελλάδα σαν εξοπλιστικό case να επενδύσει κάποιος. Αυτό είναι καλό.

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
5 years ago

Αν και πολλά τα εύστοχα χιουμοριστικά σχόλια, θα ήθελα να συγχαρώ τους John Papageorgiou και Nikolaos για την ουσία των δικών τους. Μαγικές, γρήγορες και εύκολες λύσεις για το Αμυντικό πρόβλημα της Χώρας δεν
υπάρχουν.Βραχυπρόθεσμα, επιμερισμός των επιπλέον απαιτούμενων βαρών κατά το Σύνταγμα και εξορθολογισμός των Δημοσίων Δαπανών, μεσο-μακροπρόθεσμα κτίζεις ΑΕΠ μέσω ξένων επενδύσεων.Για το πολιτικό προσωπικό της Χώρας έχω να πω πως είναι πραγματικά τραγικό το ότι οι ίδιοι άνθρωποι που επικαλούνται κατά το δοκούν την αυξημένη πιθανότητα θερμού επεισοδίου, να μην διαθέτουν το παραμικρό κλάσμα του διαβόητου υπερπλεονάσματος στην Άμυνα. Σε ότι αφορά στην επιδοματική πολιτική να υπενθυμίσω την σε όλους μας γνωστή κινεζική παροιμία με το ψάρι, το ψάρεμα και το χρονικό διάστημα που ένας άνθρωπος χορταίνει με αυτά. Και επειδή το ριξα στα γνωμικά να τελειώσω με το αγαπημένο μου του JFK. Συχνά οι άνθρωποι ευχαριστούνται με τη διατύπωση και μόνο των απόψεών τους, αποφεύγοντας τη βάσανο της σκέψης.

observer
observer
5 years ago

As δεχθούμε ότι οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν ώς έχουν. Να θυμηθούμε ότι έχουμε στείλει για φορολόγηση στις γείτονες φιλικές και μη χώρες χιλιάδες επιχειρήσεις. Να θυμηθούμε ότι εκατομμύρια φιλικοί και μη μετανάστες εργάζονται και εξάγουν συνάλλαγμα στις χώρες τους. Να θυμηθούμε ότι έχουμε στείλει στην εσπερία 400.000 ανθρώπους με γνώσεις. Οι τυχόν επενδύσεις από ξένους επενδυτές είναι στο επίπεδο αυτοχειρίας σε μια χώρα που η διΑΚΥΒ’ΕΡΝΗΣΗ πυροβολεί διαρκώς κάθε ορθολογιστική οικονομική προσέγγιση. Όλα αυτά έστειλαν το ΑΕΠ στα τάρταρα, εκεί που θα καταλήξουμε όλοι μας μαζί με την οικονομία, στην επόμενη διεθνή κρίση.

Gilan
Gilan
5 years ago

Εμένα μου άρεσε πολύ αυτό το σενάριο, θεωρώ ότι ΝΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αν δεν υπήρχαν βαρίδια στο δημόσιο (παχυλή μισθοδοσία, οργάνωση αγροτικής παραγωγής, μεταποίηση & προώθηση προϊόντων).

Εξάλλου και εγώ κάνω τέτοια όνειρα! 🙂

Captain
Captain
5 years ago

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν μερικές άχρηστες προσλήψεις ακόμη: Όχι στην άμυνα, όχι στα νοσοκομεία, όχι στις “πρώτες γραμμές” του οποιουδήποτε κοινωνικού μετώπου, αλλά προσλήψεις στα βαθιά μετόπισθεν των πάσης φύσεως βυσμάτων.

Ποιος νοιάζεται για την άμυνα της χώρας. Ποιας άμυνας, ποιας χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί-οι πολιτικοί μας- δεν φταίνε οι ίδιοι, από πίσω υπάρχουν μάζες από πρόβατα και μοσχαράκια που ψηφίζουν σαν λοβοτομημένοι και το μόνο που τους νοιάζει είναι να μπει το παιδί τους σε μια θεσούλα στο δημόσιο όταν ο ιδιωτικός τομέας είναι γεμάτος καλοπληρωμένες δουλειές που απαιτούν όμως πραγματικό έργο.

Δεν έχω λόγια να εκφράσω την διακομματική κατάντια μας.

Konstantinos Zikidis
5 years ago

Αγαπητή Πτήση, για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου θα πρέπει στην αρχή του κειμένου να σημειωθεί ότι αποτελεί άρθρο του Fabrice Wolf, γνωστού Γάλλου αμυντικού αναλυτή, ο οποίος σχολιάζει μία πρόσφατη ανάρτηση του Αίθωνος Ναρλή (https://www.linkedin.com/pulse/hellenic-armed-forces-modernization-challenge-making-possible-narlis/), Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με μεγάλη τεχνική και ακαδημαϊκή εμπειρία, υψηλά ιστάμενου στην ΕΑΒ. Διαβάζοντας το κείμενο και μέχρι να δω την πηγή, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είναι σχόλιό σας επί του κειμένου του κ. Ναρλή…

Προφανώς, ο Fabrice Wolf προτείνει γαλλικές λύσεις, προάγοντας τη βιομηχανία της χώρας του, πράγμα απολύτως κατανοητό και θεμιτό. Πέραν της συζήτησης σχετικά με τις υπόψη “γαλλικές λύσεις”, των απαιτούμενων οικονομικών πόρων και της σύγκρισης με άλλες ανάλογες προσεγγίσεις, από την ανωτέρω ανάλυση θα πρέπει να κρατήσουμε ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Fabrice Wolf δεν είναι καθόλου τυχαίος (θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα influential, που λένε και στο χωριό μου):

α. Για να είναι αποδοτικός ο αμυντικός προγραμματισμός, θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος. Όπως άλλωστε προβλέπεται στον ν. 3883/10. Φυσικά και απαιτείται διακομματική υποστήριξη και κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός. Έννοιες βεβαίως ασύμβατες με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα…
β. Ο συγγραφέας αναφέρεται λοιπόν σε ένα ιδιαίτερα μακροπρόθεσμο πλάνο. Σαφώς και δεν υπάρχει στην παρούσα φάση Rafale ηλεκτρονικού πολέμου, ούτε έτοιμο UCAV (ούτε καν στα σχέδια), ενώ το Rafale F4 τώρα αναπτύσσεται (το μόνο που υπάρχει τουλάχιστον ως έννοια)… Το αυτόν ισχύει διά τις φρεγάτας FREMM CARE (Capacité Aérienne Renforcée Étendue): είναι μελλοντική έκδοση, η οποία αμφιβάλλω εάν έχει ανακοινωθεί, ακόμα και ως σκέψη. Για τέτοια θέματα όμως, δεν είναι δυνατόν να σκεπτόμαστε σε ορίζοντα τριετίας-τετραετίας (και μάλλον αντιλαμβάνεσθε τι εννοώ)…
γ. Η επένδυση στην αμυντική βιομηχανία δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, επιστρέφοντας μεγάλο ποσοστό, μέσω της συναφούς φορολόγησης, ενώ δημιουργεί και πολλές θέσεις εργασίας δευτερογενώς, μειώνοντας την ανεργία και τα συναφή κόστη επιδομάτων κλπ. Και όπως είπε ένας φίλος παραπάνω, τα χρήματα που ανακυκλώνονται στην εσωτερική αγορά είναι κάτι αρκετά διαφορετικό από τις εκροές εκτός της χώρας. Τελικά η επένδυση στην αμυντική βιομηχανία (εννοείται με την έννοια της πραγματικής παραγωγής, όχι της εισαγωγής-μεταπώλησης και της αρπαχτής) κοστίζει στο κράτος πολύ λιγότερο από την αντίστοιχη ονομαστική αξία. Αυτή είναι η κύρια ιδέα που εκφράζει ο Fabrice Wolf. Και χρήζει ανάλογης προσοχής και μελέτης.

Γενικά πάντως, οι Γάλλοι έχουν προτείνει επανειλημμένως συνεργασίες και γενικότερα προσφέρουν σοβαρές δυνατότητες αναφορικά με την συμπαραγωγή και την υποστήριξη οπλικών συστημάτων, όπως σχολίασα νωρίτερα σε συναφή ανάρτηση, στο υποθετικό ερώτημα εάν η ΠΑ βασιζόταν κυρίως σε Mirage αντί για F-16: https://www.ptisidiastima.com/mica-in-greek-air-force/comment-page-1/#comment-113660

Εις επίρρωσιν των ανωτέρω, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε παρά ανατολικά: στην αμυντική βιομηχανία, ξεκινήσαμε λίγο-πολύ παράλληλα με την σύμμαχο Τουρκία και σε παρόμοιο (χαμηλό) επίπεδο. Δυστυχώς, αν και είχαμε καλή εκκίνηση (ιδίως κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70), η συνέχεια κατέληξε μάλλον τραγική. Η Τουρκία, σκεπτόμενη μακροπρόθεσμα και βεβαίως επενδύοντας πολύ περισσότερα, έχει καταφέρει (πέραν του γεγονότος ότι διαθέτει ένα πολύ ισχυρό οπλοστάσιο) να σχεδιάζει, να παράγει και να πουλάει οπλικά συστήματα, διασφαλίζοντας την αυτάρκεια (έστω και σε κάποιο βαθμό), τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας και… συνάλλαγμα…

Digenis
Digenis
5 years ago

Αυτο το R&D στο τελος γιατι το εβαλαν? Ειναι σαν το κουβερ 1,7δις ? , για να μην το πω οπως το λεει ο λαος ….

Κγ
Κγ
5 years ago

Θα σχολιάσω μόνο το εξής: αυτο το σενάριο μας μετατρέπει απο Συμμάχους σε Εταίρους της Γαλλίας. Και για αυτο ειναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

kafes_filtrou
kafes_filtrou
5 years ago

comment image εντάξει παιδιά μην τους βλέπετε τους γαλλους σαν θεούς μπορεί να είναι και χειρότερει από τους Αμερικανούς δείτε την φώτο στο λινκcomment image

sotbak
sotbak
5 years ago

εντελώς θεωρητικό και μάλλον έτσι θα μείνει καθόσον παραγνωρίζει τις πραγματικές γεωπολιτικές “εξαρτήσεις” της χώρας.

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago
Reply to  sotbak

Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, η οποία ως τώρα δεν είχε αναδειχθεί επαρκώς!
Η σκοπιμότητα της διαφοροποίησης των πηγών εξοπλισμού (όταν τα οικονομικά το επιτρέπουν) είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η ολική στροφή σε προμηθευτή αξιόπιστο μεν, μη δυνάμενο ωστόσο να παράσχει (αν το θέλει) εγγυήσεις ασφαλείας, είναι αμφίβολης σοφίας.
Παρ’ όλα αυτά, στοιχειώδης φρόνηση επιβάλλει τη διατήρηση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, η οποία εξασφαλίζει έναν βαθμό εθνικής κυριαρχίας στις προμήθειες (με το αζημίωτο), για πολλούς λόγους, τους οποίους μπορεί να ανεύρει κάποιος ιδίως στισ εμβριθείς συμβολές του κ. Κ. Ζηκίδη.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Nikolaos

ΣΥΜΦΩΝΏ ΑΠΌΛΥΤΑ

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  sotbak

Γεωπολιτικές εξαρτήσεις της φάπας! Είδαμε μεγάλο χαΐρι έχοντας νταβάδες τους Αμερικανούς και λέμε να το συνεχίσουμε επ’αόριστον! Δεν μας κάνουν κάποια χάρη με το να μας σαμποτάρουν κατά το δοκούν, ούτε μας προστατεύουν από κάτι(καθώς, αν μας είχαν αφήσει να κάνουμε ότι θέλαμε, τη Τουρκία, θα την είχαμε ‘τελειώσει’ πολύ παλαιότερα). Επίσης, υπάρχει πλήρης διάσταση συμφερόντων, αφού, από την Αμερική, υπάρχει υποστήριξη κρατών κατσαπλιάδων(Αλβανία/Σκόπια), τα οποία μας δημιουργούν επιπλέον σοβαρά προβλήματα. Μια χαρά συνεχίζουμε να είμαστε τα ‘τσιράκια’ τους(βλέπε και Σούδα), ακόμη και χωρίς να κρεμόμαστε στα εξοπλιστικά από αυτούς. Από τη στιγμή, που οι Αμερικανοί, έχουν αναγάγει σε ύψιστη προτεραιότητα τους(σε ψυχωτικά επίπεδα), τη διατήρηση της (αν)ισορροπίας στο Αιγαίο και την αναγωγή μας σε καρπαζοεισπράκτορα των Βαλκανίων, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Αυτός της μείωσης της εξοπλιστικής εξάρτησης(ειδικά σε κρίσιμα οπλικά συστήματα) στα απολύτως απαραίτητα. Όταν δείξουν εμπράκτως ότι δεν μας αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει θύτη! έναντι της Τουρκίας, αφήσουν τα πράγματα με Αλβανία/Σκόπια να εξελιχθούν χωρίς να κάνουν ‘πλάτες’ και παραδώσουν υλικό που δίνει επαρκή αποτροπή(και βάλλουν και ένα χεράκι στη Τουρκία), εδώ είμαστε!

zap
zap
5 years ago

Συναναγνωστες, είναι εντελως εκτος πραγματικοτητος να θεωρήσουμε ότι ισως μπορέσουμε να εκμαιεύσουμε υποστηριξη στρατιωτικη -με τη μορφη εγγυήσεων και συμφωνιων από ευρωπαιους εταίρους ότι επιτελους τα ελληνικα σύνορα και η ελληνικη υφαλοκριπιδα είναι και ευρωπαικα και δεν σηκωνει η Ευρωπαικη ενωση αμφισβητήσεις;

SKYHOOK47
SKYHOOK47
5 years ago

Πολύ καλό σχέδιο!!! Πώς και μας είχε διαφύγει αυτή η επιλογή;;;;
Από εμένα ΟΧΙ…
Υ.Γ. Τί μας επιφυλάσσει η ΠΤΗΣΗ για το μέλλον;;; Αναδημοσίευση άρθρων του pravdanet;;;;Και αυτά κόσμια είναι (εντάξει όχι όλα) ,αλλά και τεκμηρίωση διαθέτουν ξέρετε…

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
5 years ago
Reply to  SKYHOOK47

Διαβάσατε τι γράψαμε; Ή απλά θέλατε να μας την «πείτε»

SKYHOOK47
SKYHOOK47
5 years ago

Το συγκεκριμένο σχέδιο μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορώ να το εκλάβω,καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι ποτέ δεν βασιστήκαμε μόνο σε μια χώρα για την προμήθεια των οπλικών μας συστημάτων και ότι επίσης μέσω των αγορών αυτών αγοράζουμε (ή νομίζουμε ότι αγοράζουμε) επιρροή/”προστασία” όπως π.χ. κάνει το Κατάρ τα τελευταία χρόνια.
Δεν νομίζω ότι αξίζει να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις γύρω από τέτοιου είδους σενάρια , εκτώς βέβαια και αν εσείς θέλετε στο μέλλον να εμβαθύνετε σε αυτά και να μοιάσετε με άλλα έντυπα που δεν αξίζει καν να τα αναφέρω…

lexandreas
lexandreas
5 years ago

Χαχα ωραία μας μπήκε το 19!

Εεεε....?
Εεεε....?
5 years ago

Μα με τόσα δις φτιάχνουμε δικά μας… Δεν ξέρουμε να κόβουμε και να στράβονουμε αλουμίνιο? Δεν ξέρουμε να φτιάχνουμε “κουτάκια” με πλακέτες μέσα…!? Σίγουρα όλοι αυτοί οι Έλληνες’ που τα φτιάχνουν για Γάλλακια, Αμερικανικά, Γέρμανακια και άλλα …ακια’ ξέρουν και ξέρουν και πολλοί που είναι εδώ… Τους πρώτους φέρε τους πίσω, τους δεύτερους εμπίστευσου τους. Οι χώρες για να είναι χώρες… δεν θέλουν κότες που το παίζουν κόκορες… Θέλουν “κουκουβάγιες…!”

Μήτσος Μάντζος
Μήτσος Μάντζος
5 years ago

Πτήση αυτό το άρθρο πρέπει να μπει κάπου σε μια περίοπτη θέση για το 19, μονό για τα σχόλια των φίλων, που ειχαν απο ακραία παραδείγματα, χιούμορ, λίγο Fight, ξανά χιούμορ, ιδέες, αντιδράσεις, μέχρι αναλύσεις απο Φιλο Nikolaos ( ο παίχτης δεν πιάνετε) μαζί με Κ.Zikidis και άλλους διαβασμένους φίλους ivychris, Βαγγελας. Επίσης θέλω να πω στον συνονόματο Δημήτρης Σ. Να μην είναι επικριτικός με την Πτήση για τέτοια άρθρα που φέρνουν συζητήσεις, ας πούμε και καμιά βλακεία παραπάνω δεν κάνει κακό και λίγος χαβαλές. Ευχαριστώ.

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago

Επανέρχεται στη συζήτηση, όπως πάντοτε όταν τίθεται θέμα χρηματοδότησης μειζόνων δαπανών, το θέμα της φορολόγησης της ναυτιλίας. Επειδή πρόκειται για ζήτημα στο οποίο η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα έχει δώσει τα ρέστα της, ας πούμε μερικές αλήθειες που ίσως είναι άγνωστες:
Κατ’ αρχάς είναι ίσως ενδεδειγμένο να κατατεθεί ένα καίριο νομικό δεδομένο που παραλείπεται:
Τόσο τα οικεία κεφάλαια του Ν. 27/1975, όσο και η προ της 21.4.1967 θεσπισθείσα, αυξημένης τυπικής ισχύος, νομοθεσία περί προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού, διατηρούν την αυξημένη τυπική ισχύ τους κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Συντάγματος. Δεν επιτρέπεται δηλαδή στον κοινό νομοθέτη (ήτοι τη Βουλή, αποφασίζουσα με τη συνήθη απόλυτη πλειοψηφία) να τροποποιήσει ή καταργήσει τις διατάξεις αυτές, που αφορούν την απαλλαγή της ναυτιλιακής δραστηριότητας από φόρους, παρά απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος.
Με την επιλογή αυτή, ο συνταγματικός νομοθέτης ανάγει την προστασία και προαγωγή της ναυτιλιακής δραστηριότητος σε κορυφαία, συνταγματικής περιωπής προτεραιότητα του Κράτους, έχοντας προ οφθαλμών τις τεράστιες ωφέλειες για την εθνική οικονομία από τη δραστηριότητα αυτή, τη σημασία ύπαρξης μεγάλου εμπορικού στόλου υπό ελληνική σημαία για την εθνική άμυνα (δυνατότητα επίταξης) και τις προοπτικές απασχόλησης όχι μόνο των πληρωμάτων, αλλά και ναυπηγείων, ναυτικών πρακτόρων, ειδικών δικηγόρων (δεκάδες Έλληνες κάνουν κάθε χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές ναυτικού δικαίου στα κορυφαία πανεπιστήμια της Αγγλίας, μήτρας αυτού του κλάδου της νομικής επιστήμης, και είναι επωφελές να γυρίζουν στον Πειραιά αντί να μένουν όλοι στο Σίτυ) κλπ.
Οι ναυτικοί αμοίβονται καλά (σε απόλυτα μέτρα, γιατί η δουλειά τους είναι απίστευτα σκληρή και φέρνει το άνθρωπο στα όρια), ένας Γ’ μηχανικός (εισαγωγικός βαθμός για απόφοιτο ακαδημίας εμπορικού ναυτικού) παίρνει γύρω στις $ 4500, πάντα σε δολλάρια, πάντα στην ώρα τους. Είναι, για να τεθεί σε μια προοπτική, υπερδιπλάσιο των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τακτικού καθηγητή πανεπιστημίου με προϋπηρεσία 20 ετών. Και τα αξίζει ο ναυτικός, το λέμε απλώς για να δείξουμε ότι είναι χρήματα που δύσκολα βγαίνουν στη στεριά, όπου δικηγόροι και αρχιτέκτονες με μεταπτυχιακό εργάζονται 10ωρο σε αντίστοιχα γραφεία για 500-600 ευρώ το μήνα. Σημειωτέον ότι οι ναυτικοί τυπικά προέρχονται από άγονες νησιωτικές περιοχές της χώρας, χωρίς τουριστική κίνηση, και συχνά συντηρούν πολλές οικογένειες με το μισθό τους. Και σε αριθμό είναι πολλές φορές περισσότεροι από όσους αναφέρει ο εκπρόσωπος του νεοσταλινικού σωματείου, που πριονίζει το κλαδί όπου κάθεται.
Αν τώρα εμείς θέλουμε να εκθεμελιώσουμε αυτή τη δραστηριότητα από τον τόπο μας, είναι μια πολιτική απόφαση, και ως εκ τούτου σεβαστή. Αλλά είναι η λάθος απόφαση.
Αν ληφθεί, υπάρχει ένας που θα τρίβει τα χέρια του πάντως: Η Γερμανία, θανάσιμος εχθρός της ελληνικής ναυτιλίας. Οι γερμανοί εφοπλιστές, στερούμενοι της πείρας αιώνων των ελληνικών οικογενειών, επιδόθηκαν, κατά την προηγούμενη δεκαετία, σε ένα όργιο ναυπηγήσεων, που χρηματοδότησαν γερμανικές τράπεζες έναντι σύστασης υποθήκης επί των ναυπηγουμένων. Με την οικονομική κρίση και την πτώση των ναύλων, έπαυσαν να εξυπηρετούν τα δάνεια. Τα πλοία εκπλειστηριάσθηκαν, και τα «σκούπισαν» κυριολεκτικά οι Έλληνες εφοπλιστές έναντι πινακίου φακής (με αντίστοιχη καταστροφή των πιστωτριών γερμανικών τραπεζών …) οι Έλληνες εφοπλιστές, με πρώτη την ικανότατη Αγγελική Φράγκου. Έκτοτε η Γερμανία έχει βάλει υπέρτατο στόχο την εξόντωση της ελληνικής ναυτιλίας. Και μέσο είναι οι δηλώσεις του (γνωστού αντικαπιταλιστή ..) Dr. Schäuble, των γερμανών επαγγελματιών σκανδαλοθήρων πολιτικών τύπου Borjans, της Bild, και φυσικά των Ελλήνων εμποράκων του κοινωνικού φθόνου, που αμέσως τσίμπησαν το γερμανικό δόλωμα.
Όσο για τα περί ενωσιακού δικαίου και κρατικών ενισχύσεων που λέγονται, ας μας κάνει τη χάρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η άμεση φορολογία εξαιρείται απολύτως από τις αρμοδότητες της Ένωσης και των οργάνων της, και μόνο όταν χρησιμοποιείται, επί τη βάσει διακρίσεων, ως περιορισμός της ελευθερίας εγκατάστασης ή διακίνησης των κεφαλαίων ελέγχεται από το ΔικΕΕ. Όσο δε για την προβληματική των κρατικών ενισχύσεων, είναι θέμα πολύπλοκο, χωρίς ενότητα νομολογίας, πεδίο δόξης λαμπρό για παρεμβάσεις κρατών στην Επιτροπή. Απαιτείται επαγρύπνηση εκ μέρους μας. Δυστυχώς, εκεί έξω είναι ένας σκληρός κόσμος, και σε αντίθεση με την Ελλάδα, που χαρίζεται αμαχητί σε Σκοπιανούς, Αλβανούς, Τούρκους και άλλους, οι εταίροι μας δίνουν μάχη για τα συμφέροντά τους, και καλά θα κάνουμε να τους μοιάσουμε, στελεχώνοντας ως πρώτο βήμα τις νομικές μας υπηρεσίες με την απόλυτη ελίτ.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Nikolaos

“…που χρηματοδότησαν γερμανικές τράπεζες έναντι σύστασης υποθήκης επί των ναυπηγουμένων. Με την οικονομική κρίση και την πτώση των ναύλων, έπαυσαν να εξυπηρετούν τα δάνεια.”

Η Γερμανική HSH Nordbank, η πλέον εξειδικευμένη τράπεζα στις ναυτιλιακές χορηγήσεις, που αν και είχε πληγεί η ίδια κατάφερε να σταθεροποιηθεί, πρόεβλεψε πρόσφατα ότι από τις 250 Γερμανικές shipmanagement εταιρείες θα παραμείνουν 20-30…
Ήδη ο Γερμανικός εμπορικός στόλος έχει μειωθεί κατά 1/3
Το λάθος των Γερμανών ήταν ότι δεν διαφοροποίησαν επαρκώς τις χορηγήσεις στους διαφορετικούς ναυτιλιακούς κλάδους και επικέντρωσαν με μεγάλη έκθεση στα container-shipping loans, τομέας που επλήγη περισσότερο με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και ακόμη δεν έχει ανακάμψει.
Όμως δεν είναι μόνο οι Γερμανικές τράπεζες που έχουν πληγεί, αλλά και οι Φορείς και τα διάφορα Συνταξιοδοτικά Ταμεία, κρατικά, Landes, εταιρικά συνταξιοδοτικά Funds, επαγγελματικές ενώσεις κλπ οι οποίοι επένδυσαν μαζικά τα συσσωρευμένα αποθεματικά τους σε υπάρχουσες αλλά και υπό ίδρυση ναυτιλιακά Funds πιστεύοντας ότι θα πετύχουν ετήσιες αποδόσεις ROE/ROI της τάξης του 20%-30% επί μία 15-20ετία σταθερά & αδιάλειπτα.
Και μετά ξύπνησαν…

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago
Reply to  ivychris

Ακριβώς!
Το ότι όλοι αυτοί οι “θεσμικοί” επενδυτές θεώρησαν σκόπιμο να μπουν στη – διαχρονικά – κινούμενη άμμο του shipping finance είναι ίσως μία ακόμη θλιβερή όψη (πέραν της φούσκας των ακινήτων στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, που όμως εν μέρει απηχεί και πραγματική αύξησης της ζήτησης …) της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων, που έχει πραγματικά τσακίσει ιδίως ασφαλιστές με μεγάλο χαρτοφυλάκιο συμβολαίων ζωής για την περίπτωση επιβίωσης με συμβατικώς υπεσχημένο ασφάλισμα (όχι unit-linked δηλαδή) … και αυτοί μεν δεσμεύονται από τη Solvency II, αλλιώς θα είχαμε δει δράματα (που κανείς δεν παίρνει όρκο ότι δεν θα δούμε …), αλλά όλοι οι άλλοι που αναφέρετε είναι πιο επιρρεπείς σε ανάληψη τέτοιων κινδύνων …
Τα ποσοστά που αναφέρετε μου θύμισαν τον αλήστου μνήμης Josef Ackermann (τι να κάνει αυτή η ψυχή τώρα …), που συνήθιζε να λέγει ότι αν δεν εμφανίζεις 20% αύξηση κερδών (στον τραπεζικό κλάδο!) το χρόνο, δεν είσαι μάνατζερ … Κάπως έτσι χάλασε δυστυχώς και η Γερμανία …

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Nikolaos

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΜΠΡΑΒΟ

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  Nikolaos

@Nikolaos
Μπράβο! Ας μπούν επιτέλους κάποια πράγματα στη θέση τους.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Μου έφυγε ο καφές από την μύτη πάντως όταν διάβασα τον τιτλο.. Χάχα στο Ελλαδισταν των δημοσίων υπαλλήλων και του μεγάλου κράτους γράφονται σενάρια το πως θα χρηματοδοθουν οι ένοπλες δυνάμεις.
Όπως και είχατε πει και εσείς στην Πτήση, το ερώτημα δεν είναι τι ένοπλες δυνάμεις μπορούμε να έχουμε άλλα τι ένοπλες δυνάμεις θέλουμε να έχουμε. Πρέπει να είναι ακατόρθωτο να βρεθούν 500εκ-1δις τον χρόνο(περί 10δις σε βάθος 10αετιας)για εξοπλισμούς και ΜΟΝΟ να υποθέσω…
Δεν ρωτήσατε την κοινή γνώμη των Ελλήνων όμως που έχουνε την αίσθηση της γεωπολιτικής και την αναγκαιότητα ισχυρών ενόπλων δυνάμεων(εδώ γελάμε).

TurkishO
TurkishO
5 years ago

You Greek people are do not realize something. Greece with a population around 11 million, have a already very powerful and too big army for her population and gdp. Only Israel has a bigger army than Greece if we look at country size and population. Israel advantage is her own defene industry and has very big USA support. Greece Air and Naval millitary power really big for her size.
Greek crazy media giving non stop Turkish news and I see why? Selling more weapons to Greeks. More weapons will make diffrance? Will it make you feel more safer?
Many of Greeks critize Erdogan but sometime ago I read news about Mr. Kammenos who he says “We can invade Ankara in a hour” WTF?. People like Mr. Kammenos makes u feel safer?
In Turkey, nobody give a s…. about your islands on Aegean. Nobody wants ur islands. There is no news about Greece in media unless soemthing happen big in Greece. Stop acting like paranoid neightbour.
We love you.

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  TurkishO

Si vis bellum para pacem, eh?

(no, I didn’t mix up my latin. Think about it)

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  TurkishO

“More weapons will make diffrance? Will it make you feel more safer?”

Well, yes…

“In Turkey, nobody give a s…. about your islands on Aegean. Nobody wants ur islands.”

With the minor exception of the Turkish military, whose structure is incidentally highly opimized for amphibious landings and offensive action. And the Turkish government, which has been the prime culprit for the tensions in the Aegean sea for the past few decades and enjoys using the aforementioned military to make their points, again by coincidence related to the islands. But like I said, minor exceptions…

MAN
MAN
5 years ago
Reply to  TurkishO

Stop flying then above Greek soil

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  TurkishO

Let us managing our army and worry about yours.

I guess 3000 MBT, 250 aircraft, amphibious capabilities and 18 naval units are to hunt down Kurds…

If we were located in the center of EU, we would have their size of armies.
Unfortunately, you came in the region, took our lands and we are in war for the last millennium. We know you would prefer us unarmed so as to take all our lands, but that’s not likely to happen. You’ll have to fight for it…

Cobra Kai
Cobra Kai
5 years ago

Καλημερα σε ολους.
Ο κος Α.Νάρλης ειχε παρουσιασει στο τευχος της Στρατηγικης του Μαρτιου 1996 την (υποθετικη) ελληνικη προσπαθεια αναπτυξης πυραυλου cruise. Μια χαρα άρθρο, μια χαρα παρουσιαση, ακομη εχω κρατημενο το τευχος. Που χωλαινει το παρον αρθρο? Στο οτι βαζει μπροστα την οικονομικη πτυχη αντι της -αν μου επιτρεπεται ο ορος- επιτελικα βιομηχανικης. Οπως περιπου βαζουν οι εξ ανατολων φιλοι και γειτονες. Δειτε το ATAK.
Δεν ειναι το καλυτερο αλλα δεν τους νοιαζει διοτι το φτιαχνουν μεσα.
Η οποια εξοικονομηση χρηματος απο τη στιγμή που δεν συνοδευεται απο εγχωρια παραγωγη εξελίσεται σε σπαταλη χρηματος.
Ειδικα σε οτι αφορα αντικείμενα τεχνολογικης πρωτοπορίας.
Διοτι με αυτον τον τροπο κρατας το χρημα μεσα, ή εστω ενα οσο το δυνατον μεγαλυτερο μερος αυτού.

Αίθων - Οδυσσεύς Ναρλής

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ,

Σε συνέχεια της ανάρτησής σας οφείλω να σας επισημάνω τα παρακάτω:

Ένας που πρωτοδιαβάζει την ανάρτηση με μια πρώτη ματιά εκλαμβάνει αρχικά (λανθασμένα) ότι το άρθρο είναι γραμμένο από τον κο. Νικόδημο Παυλίδη και ότι αυτά που αναλύει αποτελούν περιεχόμενο δικού μου άρθρου. Βέβαια βάζει παρακάτω σύνδεσμο για το πρωτότυπο κείμενο στο linkedin αλλά αυτό είναι γι’ αυτούς που ξέρουν καλά Αγγλικά ή Γαλλικά και άμα ακολουθήσουν τον σύνδεσμο. Επί του προκειμένου λοιπόν και για να αποφευχτεί κάθε παρεξήγηση ότι συγγραφέας του άρθρου είναι ο κος Fabrice Wolf, για τα προσόντα του οποίου έχει γράψει ο κος. Κ. Ζηκίδης. Το άρθρο βγήκε στο linkedin με αφορμή δικό μου προγενέστερο άρθρο στο https://www.linkedin.com/pulse/hellenic-armed-forces-modernization-challenge-making-possible-narlis/. Στο δικό μου άρθρο αναδείκνυα την σημασία της συμμετοχής της χώρας μας σε διεθνείς κοινοπραξίες «κοινής ανάπτυξης και συμπαραγωγής» οπλικών συστημάτων καθόσον αυτή η μέθοδος μειώνει κατά πολύ το κόστος απόκτησης του όπλου για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την ανάρτηση θα πρότεινα στους συντάκτες της Πτήσης πολύ καλοπροαίρετα, όταν αναδημοσιεύετε ένα άρθρο είτε να το δημοσιεύετε αυτούσιο, ή αν το μεταφράσετε να το κάνετε σωστά και να μην το σχολιάζετε (αρκεί να λέτε ότι το άρθρο δεν εκφράζει υποχρεωτικά τις απόψεις του περιοδικού) διότι δημιουργείται μπέρδεμα και πολλές φορές παρεξηγήσεις. Ή διαφορετικά να γράφετε το δικό σας άρθρο σχολιάζοντας επί της ουσίας τα όσα αναλύει το κάθε άρθρο τεκμηριωμένα. Αν ωστόσο δεν θέλετε να γράψετε το δικό σας άρθρο και αποφασίσετε σε σχόλια στο τέλος, καλό είναι αυτά να είναι τεκμηριωμένα, διαφορετικά δείχνετε ότι δεν το έχετε διαβάσει και ότι μείνατε στην επιφάνεια.

Επί του άρθρου του κου Wolf το σχόλιό μου είναι ότι προτείνει μια μεθοδολογία κατά την οποία αναδεικνύει ότι η απόκτηση Rafale, FREMM και Belh@ara θα είναι πολύ μικρότερου πραγματικού κόστους απ’ ότι εμφανίζεται ως αρχική δαπάνη εφόσον το 60% παραχθεί στην χώρα. Έκατσα και επανέλαβα τους υπολογισμούς του και πράγματι έτσι είναι. Αυτός είναι ένας οδικός χάρτης βγαλμένος με νούμερα και υπολογισμούς. Τώρα για το αν αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και πως, είναι θέμα της κυβέρνησης για το κατά πόσο ενδιαφέρεται να δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας, να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, να εμποδίσει το brain drain στο εξωτερικό, να αποκομίσει γεωπολιτικά οφέλη, να αναδιοργανώσει την οικονομική και παραγωγική βάση της χώρας κ.ο.κ. στοιχεία από αυτά που κάνουν μια κυβέρνηση δημοφιλή και πετυχημένη ή όχι.

Εκ του αποτελέσματος όμως, και νομίζω δεν υπάρχει κανείς να διαφωνήσει, η μέχρι σήμερα πρακτική που ακολουθούσε η χώρα στην απόκτηση οπλικών συστημάτων απέβη ζημιογόνα απ’ όλες τις απόψεις και ελπίζω να μην καταλήξει και εθνικά καταστροφική. Συνεπώς πρέπει να αλλάξει από χθες. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν ηρεμήσει η Συρία τότε η Τουρκία ανεπηρέαστη και με όλες της τις δυνάμεις θα στραφεί εναντίων της Ελλάδος.

Τώρα επί των διαφόρων σχολίων:

α/ Άμυνα με 4ετείς προγραμματισμούς δεν γίνεται, το ΝΑΤΟ έχει 20ετή σχεδιασμό όπως και όλες οι σοβαρές χώρες ακόμη και αυτές που χαρακτηρίζονται με το προσφιλές και πλούσιο σε κάλλιο και βιταμίνες τροπικό φρούτο με την κίτρινη φλούδα. Προγραμματισμό με ορίζοντα τετραετίας κάνουν μόνο είτε όσοι είναι ανίκανοι είτε όσοι θέλουν να αγοράσουν από τα έτοιμα όσο – όσο. Ο νοών νοείτω…

β/ Η ίδια μεθοδολογία του κου Wolf μπορεί να λειτουργήσει για οποιοδήποτε οπλικό σύστημα αρκεί ο ανταγωνιστής της Γαλλίας, εν προκειμένου, να θέλει να δώσει σημαντικό μερίδιο στην Ελληνική παραγωγή (όσο το μερίδιο αυξάνεται τόσο το κόστος για την χώρα μειώνεται) και να μην θέλει να πουλήσει κάτι που θα ισοδυναμεί με χρηματοδότηση της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Διότι αν αυτό συμβεί θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία και με γεωπολιτική αυτοχειρία της χώρας. Και πάλι, ο νοών νοείτω…

γ/ Όσον αφορά τον προσανατολισμό της χώρας, σας υπενθυμίζω ότι είμαστε μέλος της ΕΕ και έχουμε κάθε συμφέρον να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας όχι όμως και με τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν τα υποβρύχια (https://hellads.wordpress.com/2011/01/05/das-u-boat/), ώστε η συνεργασία αυτή νε είναι επικερδής και επωφελής για όλες τις πλευρές. Να σας υπενθυμίσω την συνεργασία μας στο nEUROn, και στο IRIS-T.

γ/ Όσον αφορά επίσης τον προσανατολισμό της χώρας, να σας υπενθυμίσω ότι η Γαλλία από το 1974 και μετά αποδείχθηκε «αξιόπιστος σύμμαχος» με το ανάλογο σλόγκαν «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία». Παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας παρέδωσε στην Κύπρο Exocet και σε εμάς τόσο Exocet ΜΜ40 όσο και SCALP. Σε αντίθεση βέβαια με ότι συνέβη για τους S-300, με την μεταφορά αυτοκινούμενων πυροβόλων στην Κύπρο κ.ο.κ. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστος σύμμαχος είσαι άλλωστε όταν εγκαταλείπεις αυτούς που έχυσαν για σένα το αίμα τους, για να είναι η χώρα σου ασφαλής (αυτά τα είπε ο Μακρόν και πολύ καλά έκανε). Δεν ξέρω πόσο ασφαλής σύμμαχος είσαι όταν έχεις διακινήσει στο ΝΑΤΟ έγγραφο που λέει ότι στο Αιγαίο έγιναν ασυνήθιστες ρυθμίσεις (μη σεβόμενος σαν κράτος την δική σου υπογραφή όταν την έβαζες την συνθήκη της Λωζάννης και στην συνθήκη ειρήνης των Παρισίων). Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστος σύμμαχος είσαι όταν τηρείς ακόμη την Κύπρο υπό εμπάργκο και απαγορεύεις την μεταφορά συστημάτων δικής σου κατασκευής από την Ελλάδα στην Κύπρο, ενώ το επιτρέπεις στην Τουρκία. Άλλωστε όπως είπε ο Θουκυδίδης τα κράτη έχουν μόνο συμφέροντα, κάτι που πρωτίστως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι.

δ/ Δεν θα κάνω σχόλιο επί των δημοσιευμένων σχολίων, πλην όμως να πω ότι σ’ αυτήν την ταλαίπωρη χώρα έχουμε ένα ελάττωμα, κοινωνικό είναι και μην εκληφθεί προσωπικά παρακαλώ, δε παίρνουμε μολύβι, χαρτί, κομπιουτεράκι και τώρα πια υπολογιστικά φύλλα, για να υπολογίσουμε κάτι και ανάλογα να τρέξουμε σενάρια και να διορθώσουμε ή να βελτιώσουμε κάτι. Τα πάντα τα έχουμε με έναν νεφελώδη τρόπο στο μυαλό μας. Όσον δε αφορά τις δαπάνες εξοπλισμού δυστυχώς τόσο τα επιτελεία όσο και οι πολιτικοί μόνο το πόσο θα κοστίσει ρωτάνε και μόνο φόρους βάζουν διότι τόσα τους λείπουν. Κανένας όμως δεν σκέφτηκε ότι η άμυνα παράγει πλούτο. Και αυτό αναδεικνύει το άρθρο του κου. Wolf. Αυτό άλλωστε έκαναν οι Τούρκοι συστηματικά από το 1980 και μετά, και εμείς κάναμε το αντίθετο. Η ΠΑ ξεκίνησε να ασχολείται με μη επανδρωμένα α/φη από τις αρχές της δεκαετίας του 80 και δείτε που είμαστε εμείς και τι κατάφεραν οι Τούρκοι τα τελευταία 8-10 χρόνια. Αναλογισθείτε που θα ήμασταν σήμερα στον χώρο των μη επανδρωμένων αν ακολουθούσαμε έναν συνεπή και μακροχρόνιο σχεδιασμό και αποφασίστε εσείς ποιος έκανε λάθος και ποιος το σωστό.

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
5 years ago

Αγαπητέ κε Ναρλή, ο κος Παυλίδης ανέλαβε να το μεταφράσει και το ανέβασε από τον δικό του λογαριασμό. Δεν έγινε κάτι άλλο. Το βρήκαμε μάλιστα σε κλειστή ομάδα στο Facebook. Τώρα. Σε ότι αφορά το ίδιο το σενάριο. Αν και είναι δύσκολο να προχωρήσει, η ιδέα και μόνο ήταν καλή. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Γιαυτό και αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε. Είμαστε όμως στην διάθεσή σας να δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε πρόσθετη σκέψη σας ή επεξήγηση επι του θέματος. Σας συμβουλεύουμε να δείτε και τα σχόλια των αναγνωστών μας.

manolis
manolis
5 years ago

Εντελως φιλικα:
Οταν σας τα λεει ο κ Ναρλης ή ο κ. Ζηκιδης λ.χ., ολα καλα και συμφωνειτε και απολογειστε κιολας.
Οταν τα λεμε εμεις οτι κατι δεν παει καλα στο μπλογκ με τον τροπο που επιλεγετε να παρουσιασετε θεματα, ειναι απλα Πεμπτη και αν δεν μας αρεσει , να κανουμε unfollow προτινει ο κ. Παυλιδης. Μηπως προτινετε να κανουμε και unbuy? Oχι δεν θα κανουμε αγαπητε.

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
5 years ago
Reply to  manolis

Ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε τι θέλετε να μας πείτε; Για ποια απολογία μιλάτε;

Αίθων - Οδυσσεύς Ναρλής

Κανένα πρόβλημα και το θέμα θεωρείται λήξαν. Άλλωστε τα λάθη ανρώπινα είναι και οι επισημάνειες είναι καλοπρωέραιτες χάριν της συνεχούς βελτίωσης.

Επίσης να σημειώσω ότι το κόνσεπτ που αναλύεται στο άρθρο είναι ομολογουμένως είδη αρκετά περίπλοκο για εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με τα θέματα των εξοπλισμών, πόσο μάλιστα γι’ αυτούς που δεν είναι ειδικοί.

Chris Ain.
Chris Ain.
5 years ago

Υπάρχουν τρόποι να βρεθούν χρήματα αλλά με σοβαρή πολιτική ηγεσία! Επίσης πλέον υπάρχουν φθηνά και αξιόπιστα οπλικά συστήματα που δίνουν λύσεις.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -