21.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΝΑΛΥΣΗ: Ποια προγράμματα του ΠΝ θα ξεκινήσουν εντός του 2019 (και μάλιστα...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποια προγράμματα του ΠΝ θα ξεκινήσουν εντός του 2019 (και μάλιστα στους πρώτους μήνες);

 

Το 2019 ξεκίνησε με αρκετό κρύο, αλλά ελπίζουμε λίαν συντόμως να “ζεστάνει”, ειδικά στα προγράμματα του ΠΝ. Το 2018 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της ΠΑ, που, φυσικά χωρίς να γίνει κάτι το “εξαιρετικό”, η απόφαση του εκσυγχρονισμού των F-16  σε F-16V έθεσε τις βάσεις για μια σύγχρονη, προηγμένη αεροπορική δύναμη. Πολλά πρέπει να γίνουν, και θα γίνουν για την ΠΑ τα επόμενα χρόνια, και λίαν συντόμως θα επανέλθουμε στο θέμα. Άλλωστε η υπόθεση ΝΜΑ παραμένει ανοιχτή, και είναι επιτακτική ανάγκη.

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες LCS vs Belh@rra ή σωστότερα ASTER 15/30 vs ESSM/SM-2

Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και η ΠΑ, έχει πληγεί, σχεδόν ανεπανόρθωτα από την στασιμότητα στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων του. Η απαξίωση λόγω παλαιότητας αρκετών πλοίων, συνέπεσε χρονικά με την εθνική “αφύπνιση” της Τουρκίας, που ξαφνικά διαπίστωσε πως τελικά το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, όχι απλά ανήκει στους Έλληνες, Κυπρίους, Ισραηλινούς και Αιγυπτίους, αλλά έχει και φυσικό αέριο. Συνεπώς, σε λίγες δεκαετίες η Τουρκία, θα βρεθεί πτωχή ανάμεσα σε πλούσιους γείτονες, που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν άνετα τους τσαμπουκάδες της.

Η λύση είναι μια για τους γείτονες, μια άνευ λογικής defacto αμφισβήτιση της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, με νέους τσαμπουκάδες επιπέδου ένοπλης τοπικής συμπλοκής, και μετά, ανατολίτικο παζάρι για να πάρουν ότι μπορούν. Μετά, επανάληψη της διαδικασίας κοκ. Βρεθήκαμε λοιπόν, εν έτει 2018, με στόλο κύριων μονάδων επιφανείας ηλικίας ως 40 ετών, να πρέπει να προασπίσουμε όχι μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο, ανάμεσα στα νησιά μας, αλλά και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, μακρυά από τις βάσεις του ΠΝ και της ΠΑ, σε ανοιχτή θάλασσα, με ωκεάνια χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Δυστυχώς, πολύ καθυστερημένα συνειδητοποιήσαμε πως χρειαζόμαστε και πλοία, για να έχουμε Ελλάδα. Ναι, χωρίς ΠΝ, δεν μπορεί να υπάρξει ένα Κράτος με 15.000 χιλιόμετρα ακτών, με αμέτρητα νησιά, με αχανή ΑΟΖ. Μετά τις υστερίες που απέτρεψαν κάποτε την αγορά ή μίσθωση των 6 FREMM-GR, τελικά φέτος αποφασίσαμε να ζητήσουμε με συνοπτικές διαδικασίες 2 FREMM, που όμως τελικά δεν ήρθαν ποτέ. Τουλάχιστον όμως, αποφασίσαμε πως χρειαζόμαστε με κάθε τρόπο ενίσχυση του ΠΝ. Κάτι είναι κι αυτό.

Τους τελευταίους μήνες του 2018, θεωρούμε πως ωρίμασαν αρκετά προγράμματα του Πολεμικού μας Ναυτικού, που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Στην ιστοσελίδα και το περιοδικό έχουμε παρουσιάσει τα περισσότερα από τα προγράμματα αυτά, τα οποία ελπίζουμε να κλείσουν εντός του 2019. Οι πληροφορίες μας λένε πως τα περισσότερα από αυτά θα κλείσουν τους πρώτους μήνες του Έτους, κάτι λογικό, γιατί τον Μάιο και τον Οκτώβριο (πιθανά) έχουμε εκλογές. Κι όταν γίνονται εκλογές, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο…

Στις αρχές του 2019 θα γίνει η αγορά 2 MH-60R από το ΠΝ!

Ποια είναι τα προγράμματα του ΠΝ που αναμένουμε εξελίξεις;

  1. Το πρόγραμμα ναυπήγησης δυο φρεγατών Belh@rra, με χρήματα που θα προέλθουν από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει στην διάθεσή της η γαλλική κεντρική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά για 2 πλοία, και υπάρχει η σκέψη το πρόγραμμα να έχει δυνατότητα option για άλλα δυο που θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Ο χρόνος παράδοσης των δυο πρώτων πλοίων είναι το 2023 και 2025 ή 2026, ενώ στην περίπτωση της option τα πλοία 3 και 4 θα παραδοθούν μετά το 2030. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό τα πλοία να χρηματοδοτηθούν από τα κέρδη των ομολόγων, ή η συμφωνία “στραβώσει”, τότε τα πάντα αλλάζουν, και η ελληνική πλευρά κοιτά για νέες λύσεις, όπως για παράδειγμα η κατασκευή κλάσης αποκλειστικά στην Ελλάδα (λύση LCS/Freedom Class από την Lockheed Martin). Η απόφαση αναμένεται άμεσα, καθώς έχουν λυθεί πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, και απομένει το κομμάτι της χρηματοδότησης.
  2. Εντός του Ιανουαρίου θα ξέρουμε τι θα γίνει με τις δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide (FFG), που θα μεταβιβαστούν μαζί με τα όπλα τους και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ, αντιθέτως με όσα διακινούνται, έχουν φυσικά αποδεσμεύσει τον SM2, που θα έρθει με τα πλοία, ενώ δεν θα αποσυρθούν και οι ESSM BlockI που είναι τοποθετημένοι στο ΜΚ41 των πλοίων. Η σκέψη του ΠΝ είναι να γίνει hot transfer, με παράδοση των πλοίων ενεργών σε Ναύσταθμο του Αυστραλιανού Βασιλικού Ναυτικού, εκπαίδευση σε βασικά συστήματα, και ταξίδι των πλοίων στην Ελλάδα.
  3. Το ΠΝ έχει εξετάσει τις προτάσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Σύμφωνα με πληφοροφίες, υπάρχουν προτάσεις που κοστολογικά βρίσκονται εντός budget του ΠΝ, ενώ επίσης υπάρχει και ανταγωνισμός όχι μόνο σε επίπεδο κόστους, αλλά και ταχύτητας υλοποίησης. Το ΠΝ επιθυμεί να εκσυγχρονίζει ένα πλοίο/έτος, και οι υποψήφιοι προτείνουν διάφορα σενάρια. Ασφαλέστερο, είναι το σενάριο της LM Canada, με την έτοιμη λύση των νεοζηλανδικών πλοίων, αλλά το ΠΝ συνεχίζει να επιθυμεί λύση που να περιλαμβάνει το TACTICOS. Οι αισθητήρες θα περιλαμβάνουν σίγουρα ραντάρ 3D, με το SMART-S να προηγείται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ΠΝ δεν θα κάνει και την έκπληξη. Η απόφαση αναμενεται άμεσα, καθώς το πρόγραμμα από Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής, κινδυνεύει να γίνει Εκσυγχρονισμός Τέλους Ζωής.
  4. Σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται προκαταρκτικές προτάσεις από διάφορες κατασκευάστριες εταιρείες για τις τορπίλες των υποβρυχίων. Τελικά το πρόγραμμα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των κατασκευαστών παγκοσμίως, και ίσως είναι λίγο δυσκολότερη η απόφαση. Το ΠΝ επιθυμεί να πάρει ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε όπλο αυτή την στιγμή, και ελπίζει από τις εκπτώσεις να αγοράσει περισσότερες τορπίλες. Αν και η γαλλική F21 δείχνει να είναι η πιο προηγμένη, οι ιταλικές και γερμανικές τορπίλες έχουν δυναμική, λόγω πρότερης πιστοποίησης, ενώ οι Αμερικανοί αναμένεται να χτυπήσουν την τιμή με την Mk48Mod7 ADCAP.
  5. Αναμενεται η υπογραφή αγοράς δυο ελικοπτέρων MH-60R με τροποποίηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού των Ρ-3Β Orion. Επίσης, αναμένεται υπογραφή FOS για τα ελικόπτερα, ενώ το ΠΝ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση των υπάρχοντων S-70B6 με νέα συστήματα και αισθητήρες.
  6. Θα βάλει σε υπηρεσία τα Mark V, σε συνέχεια της επιχειρησιακής αναβάθμισης των Ο.Υ.Κ. Υπενθυμίζουμε πως έχουν μπει σε υπηρεσία και προηγμένα UAV RQ-20, που έχουν αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες των Ειδικών Δυνάμεων.
  7. Θα ξεκινήσει η διαδικασία για την απόκτηση ικανού αριθμού Παράκτιων Περιπολικών (8 με 12), με εκτόπισμα 200 με 300 τόνων, με βαρύ οπλισμό, και προηγμένα συστήματα επιτήρησης. Αν το ΠΝ αποφασίσει να τα εξοπλίσει με προηγμένα συστήματα και κατευθυνόμενα βλήματα πχ SPIKE NLOS δεν έχει γίνει γνωστό, αν και η σχετική πιθανότητα διερευνάται.

Τέλος 2019 τα Mark V στα χέρια των Ο.Υ.Κ. στην Ελλάδα

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, το ΠΝ εκτελεί πλήθος υποπρογραμμάτων, που σαν στόχο θα έχουν την βελτίωση της μαχητικής ικανότητα των πλοίων του Στόλου, την αύξηση των διαθεσιμοτήτων και την βελτίωση της συντηρισιμότητας/επισκευασιμότητας των μέσων.

Το ΠΝ, ακόμη κι όταν χρειάστηκε, κατάφερε με τα περιορισμένα και -ας είμαστε ρεαλιστές- γερασμένα πλοία του, να εφαρμόσει σενάρια και τακτικές σε περιοχές που δεν ήταν στα σχέδια επιχειρήσεων ποτέ (Ανατολική Μεσόγειο). Με την υλοποίηση χαμηλού κόστους επενδύσεων, δηλαδή 180 εκ. ευρώ για τις Adelaide, 160 εκ. ευρώ για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, 100 εκ. ευρώ για τις νέες τορπίλες, δηλαδή με λιγότερα από 500 εκ. ευρώ, μπορεί να ξαναέρθει ένα αξιοπρεπές επίπεδο, και να μπορέσει να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Έρχεται πρόταση εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ που δεν ξεπερνά τα 140-160 εκ. ευρώ, και είναι αμερικανοκαναδική!

Καθώς όμως ο γείτονας έχει αποφασίσει να φτιάξει κορυφαίες φρεγάτες AAW και ASW, αεροπλανοφόρο, υπερσύγχρονα υποβρύχια κοκ, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Απαιτείται η άμεση έναρξη ενός ναυπηγικού προγράμματος, που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου 4+4 πλοία. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να γίνει προσεκτικά, με ευρεία πολιτική συναίνεση, και να λείπουν οι άναρθρες λαϊκίστικες κραυγές που οδήγησαν σε ακύρωση του προγράμματος των ελληνικών FREMM-GR.

Που βρίσκονται τα ελληνικά RQ-20 Puma;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
vagelis tassios
vagelis tassios
5 years ago

Haleloia με την πρωτη μερτα το 19

CHRISTOS
CHRISTOS
5 years ago

Ελπίζω να μην πάρουμε και τρίτο τύπο ελικοπτέρων για το ναυτικό και αντιθέτως να επέλθει μια μαγική λέξη που λέγεται εκσυγχρονισμός στα υφιστάμενα ελικόπτερα.
Μην καταντήσει ξανα το ίδιο σενάριο με τα Μιράζ 2000 που πήγαμε και αγοράσαμε καινούργια και αφήσαμε τα μισά όπως ήταν …
Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος με τα απατσι που πέρα βρέχει και τώρα έχουμε δυο διαφορετικά ελικόπτερα ,
Το ξέρω οι εκσυγχρονισμοι δεν έχουν πολλά περιθώρια μίζας αλλά και εκεί μετα ΑΝΦΣ τα καταφέραμε τέλεια .
Μακάρι κάποιος να μας δώσει δύναμη να μην τρελαθούμε …..

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago
Reply to  CHRISTOS

Ο σκοπός της αγοράς των MH-60R είναι να αντικατασταθούν τα ΑΒ. Επομένως, ο τρίτος τύπος αγοράζεται αναγκαστικά προκειμένου να αρχίσει να αποσύρεται ο πρώτος.

Όπως βλέπετε και στο άρθρο, τα S-70B6 θα εκσυγχρονιστούν με νέο υπολογιστή αποστολής και νέους αισθητήρες. Προφανώς, αν βρεθεί το κατάλληλο κονδύλι ο εκσυγχρονισμός θα επεκταθεί και σε άλλα συστήματα. Ο σκοπός του ΠΝ είναι να τα φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στα MH-60R τεχνολογικά, με προφανή οφέλη.

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
5 years ago
Reply to  Em.Ti

@ Εm.Ti
Το σεναριο να αποκτησει (κατευθειαν 4) μεταχειρισμενα και να φερει ΟΛΑ τα ε/π του στο ιδιο επιπεδο (με το ιδιο υψος-αν οχι μικροτερο-κονδυλιου) με τα γνωστα προφανη οφελη (εκτος απο τεχνολογικα,αλλα και οικονομικα(ομοιοτυπια),αλλα και εκπαιδευσης-διαθεσης πληρωματων μαλλον….δεν του περασε απο το μυαλο
του ΠΝ?
Δεν το πιστευω….

vagelis tassios
vagelis tassios
5 years ago
Reply to  Em.Ti

+1

CHRISTOS
CHRISTOS
5 years ago
Reply to  Em.Ti

Σκοπός είπατε , μπορείτε να μου αναφέρεται πως 2 μονο καινούργια ελικόπτερα θα λύσουν τις ανάγκες του ναυτικού ? Ο κόσμος η εκσυγχρονιζει πρώτα ή αγοράζει την αναγκαία ποσότητα και με αντισταθμιστικά κάνει εκσυγχρονισμό στα υπόλοιπα .
Που πετυχαίνεις καλύτερες τιμές και αντάλλαγμα όταν αγοράζεις μαζικά και οργανωμένα η όταν κλέβεις τους λίγους πόρους που διαθέτει το κράτος για άλλα προγράμματα πιο σημαντικά με αγορές του τύπου : μας κάνανε έκπτωση στα P3 που στο τέλος θα δούμε τι θα έχουν εκτός απο ένα ραντάρ που χρησιμοποιοΰν και τα ΜΕΑ και τα υπόλοιπα του εμπορίου δηλαδή απο ΑΝΦΣ θα πάρουμε 2 ελικόπτερα που 1000 φορές να τα πέρναμε javelin και essm2 θα καταλήξουμε σε αεροσκάφη ναυτικής παρατήρησης και τίποτα αλλο άντε και 10 ναυτικούς να κοιτάνε με τα κιάλια απο τα παράθυρα .

FOS για όλα τα συστήματα θέλουμε πρώτα να πετάνε τα πληρώματα πιο συχνά και όχι καινούργια παιχνίδια όταν δεν έχουμε τα βασικά .

Έχω άδικο στα παραπάνω , χρειάζεται το ναυτικό αυτή την στιγμή καινούργια ελικόπτερα αυτο είναι το πρόβλημα του ναυτικού με κοροϊδεύετε……

Και παρακαλώ μην μου ξαναγραψετε τα ίδια και τα ίδια ότι το ναυτικό ξέρει καλύτερα ….

Εχω έναν στόλο που τελειώνει σε λίγο και στο.ναυτικό θέλουν αεροπλανακια και ελικοπτερακια για να παίζουν τα παιδάκια έλεος έλεος ώρες ώρες πιστεύω καλύτερα να μας δώσουμε στους γάλλους αμερικανούς ως επίσημη αποικία καλύτερα θα είναι απο αυτά που γίνονται τουλάχιστον θα έχουμε έναν νταβατζή να μας μπιπ όχι απο παντού .

ΦΑΝΗΣ
ΦΑΝΗΣ
5 years ago

Εξαιρετική η ενημέρωση που μας προσφέρετε και σας αξίζουν συγχαρητήρια.
Ωστόσο, είμαι απαισιόδοξος γιατί έχουμε μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο και όλοι ασχολούνται με την επόμενη ημέρα.
Δε νομίζω ότι πρόκειται να υπογραφή κάποια σύμβαση γιατί τώρα όλοι ψάχνουν για ψηφαλάκια και τάζουν ότι μπορούν.
Μακάρι να διαψευσθώ αλλά στην Ελλάδα ζούμε…

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

Aμεσως μολις το διαβασα εκανα 3 πραγματα…
1ο. Κοιταξα το ημερολογιο να βεβαιωθω οτι γραφει 1η Ιανουαριου και οχι 1η Απριλιου.
2ο. Φιλησα ολο ενθουσιασμο τη γυναικα και τα παιδια μου.
3ο Εψαξα να βρω αν φτιαχνει η LM παρακτια περιπολικα.
Να ΄στε καλα ,καλη χρονια και παντα τετοια νεα για να γλυτωσουμε τα δυσαρεστα….

MisCo
MisCo
5 years ago

χαχαχαχαχαχα… μπα σε καλο σου… με εκανες και γελασα με το τρια….. Επιτυχημενο αν μη τι αλλο! (και επισης πιθανο οπως παμε)

GMT-I
GMT-I
5 years ago

Από ότι φαίνεται μάλλον φτιάχνει έστω και έμμεσα, απαντώντας έτσι στο 3ο ερώτημα. Πολύ πιθανόν να αναφέρονται στα κλάσης Cyclone που κατασκεύασαν τα ναυπηγεία Bollinger και που αυτή τη στιγμή υπάρχει συζήτηση για την απόσυρση των 8 εξ αυτών και είναι αυτά που επιχειρούν στον περσικό κόλπο και που την θέση τους θα πάρουν τα LCS ίσως να είναι αυτά τα σκάφη, και αν είναι αυτά μιλάμε για πολύ αξιόλογα σκάφη για την δουλειά που εμείς τα θέλουμε. Η Bollinger είναι στην κοινοπραξία με την LM για τις LCS και σχεδίασε και κατασκευάζει τμήματα του σκάφους αυτού αν δεν κάνω λάθος άρα υπάρχει μια κάποια σύνδεση. Τα νέα είναι ευχάριστα και μακάρι να υλοποιηθούν ώστε να αναπνεύσει το ΠΝ. Καλή Χρονιά σε όλους.

George
George
5 years ago
Reply to  GMT-I

Ναυπηγήθηκαν μεν στις ΗΠΑ αλλά το σχέδιο είναι της Vosper, το Province, που μετά έδωσε εξελικτικά τις Vita και τέλος τις Super Vita του ΠΝ, άρα συγγενείς!
Με τη σειρά τους τα Province είχαν βασιστεί στις Ramadan που είχε αρχικά φτιάξει η Vosper για την Αίγυπτο.
Πολύ καλά σκάφη αλλά θα θέλουν εργασίες που όμως μάλλον θα μπορούσαν να γίνουν στη Συρο
Κατά τα άλλα αστακοί! 2x 25 autocanons, 2×40 AGL, 7 πολυβόλα, Stinger, 8 πύραυλοι…

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  GMT-I

@ GMT-I
Μακαρι να ειναι αυτα,γιατι τοτε σημαινει οτι εχει γινει προεργασια και θα τα παρουμε Hot transfer και σχετικα γρηγορα,γιατι αν αρχισουμε τα…..γιατι να μη ναυπηγησουμε τα ….Als…55….καληνυχτα Ελλαδα…

sotbak
sotbak
5 years ago

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!!!πολύ καλό!!!! καλή χρονιά!!!!

Cretanmacedonian
Cretanmacedonian
5 years ago

Κορυφαίο σχόλιο , συμφωνώ σε όλα ιδίως για το 3)

Γαιδουρον-μαν
Γαιδουρον-μαν
5 years ago

Εχω σταυρωσει δαχτυλα χεριων και ποδιων και περιμενω με αγωνια…!!!!!αντε επιτελους ξυπναμε!!!…ας ξυπνησουμε επιτελους και σαν εθνος,ας δουλευουμε περισσοτερο,ας γκρινιαζουμε λιγοτερο,ας κοιταμε τι μπορουμε να κανουμε καλυτερα με αυτα που εχουμε και οχι με αυτα που ονειρευο0μασταν να ειχαμε,ας σταματησουμε επιτελους να μεμψιμοιρουμε για ολα τα λαθη που καναμε παλιοτερα-οχι να τα ξεχαδουμε ομως-και ας κοιταξουμε μπροστα μπας και μονιασουμε επιτελους σαν χωρα…!!!αμην και αειντε….!!!

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
5 years ago

Πολύ καλά νέα!

Πάνο, αν έχεις χιούμορ, πρίν λήξει η θητεία σου, υπέγραψε για 60-80 ΝΜΑ, 10 φρεγάτες και 40 Μπλάκχώκ και άσε τον Κυριάκο να τα πληρώσει!

darede
darede
5 years ago

Μακάρι να τα παραγγείλει και ας τα πληρώσει ο οποιοσδήποτε,ίσως δε έτσι να γλιτώσει το ένα απο τα 2 ειδικά δικαστήρια (P-3) που θα έχει να αντιμετωπίσει. Πάντως το ειδικό δικαστήριο για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, να είσαι σίγουρος οτι κανείς δεν θα το γλιτώσει.

Καλή χρονιά με πάντα τέτοια ευχάριστα νέα για να είμαστε σε θέση να προστατέψουμε την δική μας γαλάζια πατρίδα

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
5 years ago
Reply to  darede

Υπερβολές. Το πρόγραμμα των P-3 μπορεί κάποιοι να μην το θεωρούνε προτεραιότητα αλλά δεν είναι σκάνδαλο. Βασίζεται στο στάνταρτ εκσυγχρονισμό αυτού του τύπου.

Όσο για την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν θα ψηφίσει ο Πάνος, αν περάσει από την πλειοψηφία της Βουλής είναι νόμος του κράτους και διεθνή συμφωνία με τις ευλογίες ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τέλεια και παύλα.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Όχι και τέλεια… Χαχα Καλή χρονιά!

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Δυστηχώς όταν γράφεις απο το κινητό και αυτό σε ”διορθώνει” συμβαίνουν τέτοια λάθη. Καλή χρονιά!

vagelis tassios
vagelis tassios
5 years ago

+1

Εχετλαιος
Εχετλαιος
5 years ago

Καλή Χρονιά εύχομαι Πτήση και να μας μεταφέρεις πάντα τέτοιες όμορφες πληροφορίες! Τελικά οι αγαπητοί Γερμανοί θα μας επιτρέψουν την χρήση των χρημάτων από τα κέρδη των ομολόγων για την αγορά των φρεγατών ή αναγκαστικά πάμε για lcs

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago

Αν ισχύει αυτό που λες τότε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και αυτοί το παράδειγμα των Γάλλων και αντί για χρήματα να μας δώσουν είτε μερικά Leopard με τα των όλμων τους, είτε μερικά Eurofighter με τα των όπλων τους, είτε μερικά Τ-214, είτε ότι θα μας ηταν χρήσιμο στην παρούσα κατάσταση…
Το ίδιο και οι Αυστριακοί (π.χ. τα Eurofighter που θέλουν να τα σπρώξουν), οι Ιταλοί, οι Ισπανοί κ.ο.κ. και να κάνουμε ένα γενικό refresh στις Ε.Δ. χωρίς να εκταμιευθεί ούτε 1€..!

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago
Reply to  Βασίλης

δεν μπορουν και δεν θελλουν οι γερμανοι πως θα πεισουν το κοινοβουλιο και τον κοσμο οτι χαριζουν δις για εξοπλισμους στους πειναλεους οπως ελεγαν ελληνες? θα ξεβρακωθουν κ θα ενισχυσουν το afd εσκαψαν τον λακο για εμας κι ετοιμαζονται να μπουνε οι ιδιοι μεσα ας προσεχαν.

MisCo
MisCo
5 years ago

Ενδιαφέρουσα ειδηση τα Περιπολικα 200-300τόννων. Εχουμε τώρα απο οσο βλέπω κάτι Nasty & Αντωνιου που ειναι κατω απο 100 τόννους και μετά πάμε σε πυραυλάκατους που ειναι στους 500 τόννους με βαρέα κατευθυνόμενα βλήματα. Οποτε ψάχνουμε κάτι ανάμεσα για να αντικαταστήσουμε ομως ποια? Τα Nasty-Αντωνιου? Τις Combattante?

Τα ελληνικα ναυπηγεια έχουν καποια πρόταση σχετικη?

Οι Αμερικανοι πάντως εχουν κάτι τέτοιο https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone-class_patrol_ship και βλέπω εξοπλισμένο με πυραύλους και stinger.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  MisCo

Είναι απαραίτητο να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα και αν γίνεται με ελληνικό σχέδιο.
Ας ξεκινήσουμε επιτέλους από κάπου!

Νέαρχος
Νέαρχος
5 years ago

Πολύ καλά νέα!Μακάρι το πρόγραμμα για τα περιπολικά να αποσκοπεί στα Cyclone class.Πάντως οι περιγραφές μόνο τυχαίες δεν είναι.Πριν κάποιους μήνες το ΠΝ είχε ρωτήσει για διαθέσιμα πλοία τους Αμερικάνους τα οποία δεν ήταν ούτε Tico ούτε ΑΒ…….

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
5 years ago

Εξαιρετική η παρουσίαση σας των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΠΝ. Προφανώς αρκετά έξ αυτών θα πραγματοποιηθούν και θα βοηθήσουν σημαντικά. Φοβάμαι όμως ότι η προοπτική, η μεγαλη εικόνα για την επόμενη δεκαετία, τότε που όπως πολυ σωστά αναφέρετε ότι οι υποχρεώσεις του ΠΝ θα μεγαλώσουν πολυ λόγω ΑΟΖ δεν διαγράφεται αισιόδοξη. Οι ΜΕΚΟ θα εκσυγχρονιστούν (σωστά) αλλα άλλες μονάδες θα συνεχίσουν να απαξιώνονται λόγω ηλικίας και θα φθάσουν αναγκαστικά στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους. Πιστεύω ότι η αντικατάσταση 1:1 των φρεγατών, υποβρυχίων, πυραυλακάτων και ελικοπτέρων θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη στο δημοσιονομικό περιβάλλον που θα λειτουργεί η Χώρα αναγκαστικά για παρά πολλά χρόνια ακόμα. Εκτιμώ ότι τόσο για το ΠΝ, όσο και για την ΠΑ, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα βιώσουν σημαντική αναγκαστική συρρίκνωση των οροφων. Η απολύτως σωστή και επιβεβλημένη απόκτηση των Adelaide μοιάζει σαν κορτιζόνη για ένα Ναυτικο που είχε πρωτοπορήσει στη εισαγωγή συστημάτων με πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες στο Αιγαίο. Όσο για την πολυπόθητη ευρεία πολιτική συναίνεση που αναφέρετε σχετικά με τις Αμυντικές δαπάνες, μάλλον φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη στα πολιτικά επιτελεία. Καλή χρονια σε όλους και ας ευχηθούμε όλοι στην πραγματοποίηση όλων των προγραμμάτων που περιγράφετε.

SKYHOOK47
SKYHOOK47
5 years ago

Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να γίνει προσεκτικά, με ευρεία πολιτική συναίνεση, και να λείπουν οι άναρθρες λαϊκίστικες κραυγές που οδήγησαν σε ακύρωση του προγράμματος των ελληνικών FREMM-GR
Ο λαϊκισμός είναι το πρόβλημα ή η έλλειψη κονδυλίων για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων;;; Αν υπήρχαν τα κονδύλια η προσπάθεια απόκτησης των FREMM θα είχε σταματήσει;;; Δεν νομίζω…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  SKYHOOK47

+1

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  SKYHOOK47

(τελικά,δέν αρχίζει και τόσο καλά το 2019)
Απορίες ψάλτου : υπήρξε ποτέ FREMM-GR ;
Δηλαδή όχι συζήτηση,αλλά χειροπιαστή προσφορά;
Ακόμη,γιατί οι λαϊκιστικές φωνές εμπόδισαν υποτίθεται τις FREMM-GR,αλλά όχι τον εκσυγχρονισμό των F-16;
Ποιές λαϊκιστικές φωνές πρόλαβαν να ακουστούν πέρυσι,πρίν οι FREMM θαφτούν από την Γαλλίδα ΥΠΑΜ Φλοράνς Παρλύ;
Αυτή η τροποποίηση της συμβάσεως των Ρ-3 για να έλθουν τα MH-60R,δέν μπορούσε αντ΄αυτών να πάει στον ΕΜΖ των ΜΕΚΟ,μέσω LM Canada;
Αυτά τα παράκτια περιπολικά,ποιός επιχειρησιακός φορέας έπρεπε,και θα συνέφερε να τα έχει και λειτουργεί;
Το ΠΝ,ή το ΛΣ/ΕΛΑΚΤ;

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

@ ΑΧΕΡΩΝ
Τα περιπολικα θα επρεπε να τα επιχειρει (φυσικα) το ΛΣ/ΑΚΤ.
ΟΜΩΣ….ειναι πολυ…..”demilitarized” σε αντιθεση με το Τουρκικο…
Μακαρι να ξεκινουσε…σεμιναρια αναλογα με αυτα της ΜΥΑ απο τους
Αμερικανους και θα αποκτουσαμε 4ο κλαδο στις ΕΔ…
Επισης θα τους ”ξεστραβωνε” σχετικα με τις δυνατοτητες του Dauphin.

Ασε που 8 πλοια του ιδιου τυπου θα τους χαλασει τη συλλογη απο σκαφη
και το….δειγματολογιο που εχουν για στολο θα καταντουσε καταθλιπτικα ομοιογενες…

α.ο.
α.ο.
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Η Πτήση μάλλον αναφέρεται στην πρώτη απόπειρα απόκτησης FREMM επί Καραμανλή.

Digenis
Digenis
5 years ago

2030 3η και 4η μπελχάρα,καλά διάβαδα ; εχει κανεις γνώση τι σημαινει 2030 για τις s και της μεκο; μιλαμε για 50 ετων σκαφοι …ελπιζω να παρανόησα κατι να μην διαβασα καλά. Η μπελχαρα ή lcs πρεπει να ειναι 4 και να παραδοθούν ολες μεχρι το 2026 που θα μπαινουν στα ναυπηγεια νεα σχεδια για τα 4+4 .Μη ξεχναμε υποβρύχια ,ακομα να τελειωσει το θεμα με τον σαφα και τις προκαταβολες που πηρε για τα + 2 T214 !!!! πρέπει να ξεκινηση με την νεα δεκαετια και ναυπηγικο προγραμμα για Τορπυλακατους και υποβρηχια . Θα συμφωνήσω οτι ο μονος τροπος να γινουν ολα οσα πρεπει είναι να σοβαρευτει το ελληνικο πολιτικο συστημα.

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

2 ελικοπτερα, 2 φρεγάτες, κάτι από δω, κάτι από κει.. Η ομοιοτυπία πήγε περίπατο σε όλους τους κλάδους.. Τί είχες Γιάννη, τί είχα πάντα.

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Εμπαιγμός … όταν ταυτόχρονα προσπαθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό να εξαγοράσουν ψήφους με 0 παραγωγικότητα αντίκρυσμα !!! Α ξέχασα πήραμε και 3 ηλεκτροπτικά με επιδότηση απο την ΕΕ .

GK
GK
5 years ago

εξαιρετικα ενδιαφερον το κειμενο της αναρτησης.
Θα ηθελα να παρατηρησω οτι υπρχουν ορισμενα σημεια της εξοπλιστικης πολιτικης που εξακολουθουν να μην ειναι ιδιαιτερα ευνοϊκα για τις λυσεις που προτεινονται.
Το 1ο σημειο εχει να κανει με την επιλογη για την αποχτηση 2 Belh@rra με την ναυπηγιση τους στην Γαλλια και αρα, χωρις την παραμικρη ΕΠΑ! Η συγκεκρημενη επιλογη θυμιζει αλλες εποχες και προσωπικα ελπιζα οτι αποτελουν παρελθον. Για μια σειρα απο λογους που μαλλον γνωριζετε απο τα προηογυμενα σχολια μου, θεωρω οτι ειναι η χειροτερη αποφαση. Οχι τοσο για το αρχικο κοστος τοις μετρητοις των δυο πλοιων που ειναι 1,3 δις εκ €, οσο για το γεγονος οτι η Ελλαδα εχει επιτροφες πολυτιμου «ζεστου» χρηματος το οποιο καταγραφεται στον προϋπολογισμο του επομενου ετους μεσα στα «εσοδα απο την ΕΕ» και με αυτο τον τροπο επηρεαζει και την εκτελεση του. Ακριβως επειδη ειναι καθαρα «ελληνικα» λεφτα, ειναι αδιανοητο να διδονται με ευκολια χωρις αντικρισμα (διαβαζε ΕΠΑ) απλως και μονο για καποια υποθετικη «στρατηγικη συνεργασια» (διαβαζε μια «τρυπα στο νερο»). Εαν πραγματι η Belh@rra ειναι το ποιο καταλληλο πλοιο για τις αποστολες ΑΑ αμυνας του Στολου του ΠΝ, τοτε η ποιο ορθη επιλογη ειναι η ενραξη διαπραγματευσεων για την ναυπηγιση του σκαφους στην Ελλαδα (πχ Σκαραμαγκα, Ελευσινα, Συρο) και την συμπαραγωγη των οπλικων συστηματων κατα ελαχιστον με μια ΕΠΑ και μια ΕΒΠΑ της ταξεως του 35%, και οχι εμεις οι απλοι πολιτες να ακουμε για την απευθειας αναθεση στην Γαλλια χωρις να δει «φραγκο» καμια ελληνικη εταιρια ιδιωτικη ή κρατικη, οταν ειμαστε μαρτυρες της πολυ ασχημης θεσης που βρισκονται (ιδιαιτερα οι κρατικες που δεν τα βγαζουν περα και υπο κανονικες συνθηκες θα επρεπε να ειχαν κλεισει εδω και πολυ καιρο) και το καθημερινο «ζορι» για να πανε μπροστα.
Η 1η αυτη θεση αποκτα ακομη μεγαλυτερη σημασια μπροστα στην τελειως αντιθετη επιλογη της LM για την ναυπηγιση εξ ολοκληρου καποιας βελτιωμενης εκδοσης των LCS στην Ελλαδα (συν ολα τα αλλα, προσθετω εγω)
2ο Οι δυο Αυστραλιανες «Perry» καλως να ερθουν σαν Gap Fillers μεχρι την ενταξη σε υπηρεσια των Belh@rra/LCS, αλλα και αυτες χρειαζονται το ιδιο ενα «ρεσκαρισμα». Οπως και να το κανουμε -οπως ηδη εχω σχολιασει σε αλλη επιφανεια- η ελλειψη ενος ρανταρ 3D με τα σημερινα δεδομενα, δεν μπορει να υποτιμηθει.
Οποτε, εαν αποφασηστει η αποκτησει ενος ρανταρ 3D για τις ΜΕΚΟ (πχ το Smart-S) δεν θα ηταν καθολου ασχημη ιδεα να αποκτηθουν 2 περισσοτερα για να το ποθετουν και στις «Αυστραλεζες». Εαν υπηρχαν χρηματα και η εταιρια κατασκευης εκανε μια πολυ καλη προσφορα θα ηταν δυνατο να επιτευχτεί η γενικευμενη ενσωματωση και στα 12 πλοια του στολου.
TACTICOS! Το ΠΝ εξακολουθει να το αποκτα “off the self”, χωρις να προβληματιζεται εαν ειναι δυνατο να αποκτηθει, στο μελλον κατι το αναλογο απο ελλνηνικα χερια. Σε οτι αφορα το λογισμικο που ειναι και το βασικοτερο, υπαρχει ηδη μια «βαση» που μπορουν να «ακουμπησουν» (της ISI Hellas) και πανω σε εκεινο να κτιστει κατι πολυ ποιο εξελιγμενο απο το M2MIMS των Ρ-3Β. αλλα ειναι θεμα θελησης!
MH-60R! Γιατι αυτη την στιγμη αποφασιζεται να ενσωματωθει ενα 3ο υποδειμγα ελικοπτερου και μαλιστα σε μολις 2 μοναδες. Εαν τα ΑΒ-212 ειναι για την «συνταξη» θα επρεπε να σκεφτουν να αποκτησουν το λιγοτερο 7 ελικοπτερα, οσα ειναι και τα ΑΒ-212ASW. Ειναι δυνατο τα ΑΒ-212 μετα την «συνταξιοδοτηση» απο τις «ναυτικες» αποστολες να διατηρηθουν για αλους ρολους (μεταφορς, αεροδιακομηδες); Ειναι δυνατο να «πεταει» ανθυποβριχιακο S-70 των 100 εκ € σε αεροδιακομηδη; Δεν υπαρχει τιποτα αλλο «φτηνοτερο»;
ή πρεπει σε καθε περιπτωση τα ΑΒ212 να καταλυξουν στα διαλυτηρια; Βλεποντας το προβλημα του ΕΣ με τα Χιουεϊ και τα περιορισμενα ΝΗ90, ορισμενα επιπλεον δικηνητηρια σαν τα ΑΒ-212, τουλαχιστον μεχρι να βρεθουν καποια μεταχειρισμενα UH-60 σε καλη κατασταση δεν νομιζω οτι θα εβλαπτε.
Τωρα, θα μου επιτρεψετε να παρατηρησω οτι: ποσα πραγματα -ταυτοχρονα- μπορουν να γινουν με τα κονδυλια που εξοικονομουνται απο το προγραμμα των Ρ-3Β; Αγορα των MH60R, εξυγχρονισμος των S70B6, τι λειπει;
Απο εσας διαβαζε για πρωτη φορα για την υπαρξη ενος προγραμαμτος για παρακτια περιπολικα της ταξεως των 200-300τονων. Η αναφορα για 8 ή 12 υποδεικνειει οτι μαλλον πανε να αντικαταστησουν τις γνωστες κανονιοφορους των προηγουμενων 20 ετων. Τα πλοια εκεινα κοστισαν περιπου 30 εως 50 εκ ε το καθενα και αποτηθηκαν με τουλαχιστον 3 συμβασεις (2+2+4) με τις τελευταιες να αποκτουνται πριν απο 15 χρονια.
Θεωρητικα, παρα το «σημάζεσμα» που επιχειρηται, ο Στολος εξακολουθει να ειναι «αδυναμος» σε σχεση με τους «γειτονες». Κανονικα θα επρεπε να υπαρχει μια «ουρά» απο συμπληρωματικα προγραμματα (εκτος απο Belh@rra/LCS) που να επιτρεψουν το ιδιο την αυξηση της ισχυος πυρος των νυν ναυτικων μοναδων.
Αντι να ακουμε για τα νορβηγικα SSM, MM40Block3 που θα παρουν την θεση των Harpoon των αρχικων εκδοσεων, ή για τα ESSM Mk2 που θα φορεθουν «παντου», για νεα συστηματα Η/Π, νεα ΚΠΜ, νεα πυρομαχικα μακριας εμβελειας για τα ανυτικα πυροβολα, η για την ενσωματωση των ελβετικων ρεβολβερ των 35χλς σαν CIWS στην θεση των παλιωτερων και για συμπληρωση των αριθμων εκει που λειπουν (θεωρητικα, το ιδανικο για το ΠΝ ειναι 2 CIWS ανα πλοιο), διαβαζουμε για «παρακτια περιπολικα»!!!
Στην πραγματικοτητα οι «κανονιοφοροι» θα επρεπε, απλα, να εχουν και αυτες ενα «lifting προσωπου» που να διωχνει τις «ρυτιδες» για τα επομενα 20 χρονια. και τα «παρακτια» απλα να «περιμενουν» οτα θα περισευουν τα χρηματα!

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  GK

δυστηχως για sm-2 το smart s ειναι λιγο . Θέλω μια απαντηση απο όποιον γνωρίζει ..οι essm b1 των ffg αναβαθμιζονται σε b2 ? οι sm-2 ΙΙΙΑ αναβαθμιζονται σε IIIB ?

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  Digenis

Eλεος με αυτο το TACTICOS και το SMART….o κοσμος προχωραει……..

Digenis
Digenis
5 years ago

Όντος … στον αρθρογράφο να τα πεις … εδω καίγονται να πάρουμε 2 ffg με 1 stir ανά κατεύθυνση . Οσο για το Tacticos υπάρχουν ελληνικές εταιρίες που μπορούν να φτιάξουν ελληνικο σύστημα μάχης για ολο το στολο … ελπίζουμε να το κάνουν τουλάχιστον στα μεθεπόμενα σκαφοι που θα ναυπηγηθούν .

KonTim
KonTim
5 years ago
Reply to  GK

Με τα 8-12 Παράκτια Περιπολικά μάλλον πάνε να αντικαταστήσουν τις Nasty και τις Esterel.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι τεχνικά εφικτό και επιχειρησιακό σκόπιμο,αλλά θα ήθελα να δω τα εν λόγω σκάφη εξοπλισμένα ΚΑΙ με τορπίλες κατά στόχων επιφανείας.

KonTim
KonTim
5 years ago
Reply to  KonTim

Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για τα Παράκτια Περιπολικά παραπέμπουν σε σκάφη της κατηγορίας των Combattante IM που είχαν ναυπηγηθεί για το ναυτικό του Κουβεϊτ.

https://www.naval-technology.com/projects/combattante/

Καθόλου άσχημο σκάφος,αν και έχουν παρέλθει δύο δεκαετίες από την σχεδίαση του.Μια επικαιροποιημένη σχεδιαστικά έκδοση του σκάφους θα μπορούσε να περιλαμβάνει 4-8 εκτοξευτές SSM για βλήματα της κατηγορίας των MM-15(δεν γνωρίζω κατά πόσο προσφέρονται ακόμη),πυροβόλο των 40 χλστ στην πλώρη,2 SIMBAD RC για Α/Α άμυνα και RWS για πυροβόλο των 25-30 χλστ σε συνδυασμό με βλήματα AGM-114 ή SPIKE-ER.

Αν και γνωρίζω πως θα κριθώ αιθεροβάμων,η τοποθέτηση 2-4 τορπιλοσωλήνων για κατευθυνόμενες τορπίλες των 533 χλστ θα μπορούσε ίσως να διερευνηθεί.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  GK

Τα Smart -S mk.2 δεν ειναι και ότι καλύτερο για την αξιοποίηση των SM-2, μιας και για ένα MPA γίνεται ακτίνα αποκάλυψης 200Km, για ένα μαχητικό δηλαδή θα είναι αρκετά μικρότερη.
Σίγουρα για ένα μετρημένο εκσυγχρονισμό ίσως είναι και η φθηνότερη λύση, οπότε είναι πιο κοντά στα μέτρα μας, αλλά για την καλύτερη αξιοποίηση των SM-2 θα θέλαμε ένα ισχυρότερο ραντάρ.

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  GK

Σχετικα με την ντόπια ναυπηγηση: Γενικά είναι θεμιτό να γίνονται πράγματα και στην χώρα μας… αλλα μιλάμε για μολις 2 τεμάχια τα οποία τα θέλουμε και ΧΤΕΣ. Αν τα θες χτες, τοτε ειναι δυσκολο να το επιτυχεις μεταφέροντας την παραγωγη εδώ. Επίσης, ναι να δώσουμε δουλειά στις εδώ εταιριες, ναι να δημιουργήσουμε νεες θέσεις εργασίας… ομως ποσο θα μας στοιχισει κάθε θέση εργασιας?

Θελω να πω, πως αν η Μπελχαρες κοστίζουν ας πουμε 100, και αν θες μεταφορα παραγωγης στην εδρα σου 110… θα πρεπει να εξετάσουμε αν συμφέρει. Αυτα τα 10 μπορω πιθανα να τα διαχειριστω πιο αποδοτικα επενδυωντας σε αλλους τομεις της οικονομιας τα οποια θα μου αποδωσουν καλυτερα μακροπροθεσμα.

Γενικα τα διαφορα αντισταθμιστικά ωφέλη θελουν μελέτη. Μπορει να συμφερει να ψωνισεις απευθειας στην χαμηλοτερη τιμη, μπορει και οχι.

Μιχαλης
Μιχαλης
5 years ago

H κυβέρνηση που απωλεσε 100 δις αποδεδειγμένα το α εξαμηνο του 2015 δυσκολευεται να βρει 1-2 δις για τον πληρη εκσυγχρονισμο του ΠΝ.

Stmts
Stmts
5 years ago
Reply to  Μιχαλης

Αποδεδειγμενα στη φαντασια αυτων που χρεοκοπησαν τη χωρα και την αφησαν διχως Αμυντικο σχεδιασμο για μια δεκαετια ή μαλλον τον πηραν σπιτι τους κατα δηλωση τους…

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Stmts

Αξέχαστα καπιταλ και 2η ανακεφαλαίωση τραπεζών !!! Ξεχνάς γρήγορα βλέπω !!! Τελικά το χρέος αυξήθηκε και διευθετήθηκε ή διαγράφηκε ? Πες μας και για την ΔΕΗ πόσο ”εύρωστη” επιχείρηση την εκαναν εδω και 4 χρόνια οι συριζανελ και ποσο παραπάνω χρέος θα αφήσουν πίσω τους !!!! Τελικά η Μακεδονία ειναι ελληνική ?

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Digenis

Μεταξυ μας, τα capital control θα επρεπε να ειχαμε βάλει απο μονοι μας, απο το 2009 ακόμα και οχι να πιασουμε 2015 εχοντας φτάσει στο αμην.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Stmts

Αν ειναι φαντασία των επικεφαλής του ESM, της ΤτΕ και πολλών άλλων το κόστος της “περήφανης διαπραγμάτευσης”, αντιλαμβανόμαστε το έργο σας εδώ ως σχολιαστή.

Τ.Δ
Τ.Δ
5 years ago
Reply to  Spirit

Παντως θα αφήσουν cash 42 δις για την επόμενη κυβέρνηση ,…Παρέλαβαν κατω απο 1 δις…μετρητά..

Π. Ν.B
Π. Ν.B
5 years ago
Reply to  Μιχαλης

Καλή χρονιά και από μένα!

Δηλαδή αν συνεχίζαμε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είχαμε 100 δις (αποδεδειγμένα…:) για εξοπλιστικά. Πχ 200 F-35, καμιά 20ριά το Μπελάρες, άλλα 10 υποβρύχια κλπ… Ως γνωστόν άλλωστε όλα αυτά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν από τους προηγούμενους, μαζί με το δωρεάν WIFI…

Σταύρος Γεωργίου
Σταύρος Γεωργίου
5 years ago

Αγαπητοί φίλοι, ένα σοβαρό περιοδικό δεν χρησιμοποιεί την έκφραση «στους Έλληνες, Κυπρίους …».
Όλοι Έλληνες είμαστε.

Nikolas K
Nikolas K
5 years ago

Αξιοτιμε κ. Γεωργιου, η Κυπρος τί ειναι διατεθειμενη να συνεισφερει προκειμενου να προστατευεται και η δικια της ΑΟΖ;

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  Nikolas K

@ Νikolas K
Το ”Αλασια” και 2-3 ΠΑΘ ?

Κυριάκος
Κυριάκος
5 years ago

Ένας σοβαρός αναγνώστης θα έπρεπε να ξέρει ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Λίγη μελέτη για την ιστορία της δεν βλάπτει. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα της Κύπρου και η αδερφική σχέση με την Ελλάδα και ειδικά εδώ μέσα.

darede
darede
5 years ago

Θα συμφωνήσω και εγώ οτι τα χρονοδιαγράμματα που παρατίθεντο για την υπο παράδοση των (3) (4) Belharra, είναι εντελώς εκτός κάθε λογικής για την ενίσχυση του Π.Ν. Τα πλοία θα πρέπει να παραδωθούν αρκετά νωρίτερα και εάν με τις Belharra δεν είναι εφικτό αυτό, ίσως θα έπρεπε να στραφούμε αλλού.

Σε περίπτωση μη ευόδωσης του σεναρίου με τα ομόλογα που αναφέρετε, η συνετότερη επιλογή θα είναι η προκύρηξη διαγωνισμού για την καλύτερη προσφορά τόσο σκάφους όσο και χρηματοδότησης. Ειδικά σε ένα πρόγραμμα για 4+4 σκάφη. Θα ήθελα μια ενημέρωση απο την Πτηση για την συνολική ανανέωση που χρήζουν και οι άλλοι τύποι του στόλου του Π.Ν

Θα ήταν τραγικό να συνεχιστεί η ιστορία του Π.Ν με τα περιπολικά που απομυζούν πόρους και πληρώματα. Η επιτήρηση θα πρέπει να ανατεθεί στο ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ που με ευρωπαική χρηματοδότηση μπορεί να αγοράσει τα περιπολικά αυτά. Εάν απαιτηθεί θα μπορούσε να επανδρώνονται απο μεικτά πληρώματα.

darede
darede
5 years ago

Εγώ πιστεύω οτι δεν θα γίνει τίποτα απο όσα αναφέρεται μέσα στο 2019 αλλά εδώ σχολιάζω το άρθρο που παραθέσατε και πάνω σε αυτό διατυπώνω κάποιες σκέψεις μου. Μακάρι οι δικές σας πληροφορίες να ευσταθούν έστω και στο βαθμό που μας υποδεικνύεται, εάν και σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να απουσιάζει εντελώς απο το άρθρο η αναφορά σε 4+4 σκάφη. Και βέβαια υπάρχουν και άλλοι τύποι που χρειαζόμαστε αντικατάσταση με νέα σκάφη πχ πετρελαιοφόρα κ.α

gdmast
gdmast
5 years ago

Καλά το ότι σχεδιάζουν να πάρουν Belharra για άμυνα περιοχής, δεν το σχολιάζετε?
Τι δουλειά έχει αυτό το πλοίο για αυτό το ρόλο?
Αν θες Γαλλικό για α/π θα πάρεις Freda. Tέλος.
Και με τα λεφτά των 2 Belharra θα πάρεις 3 Freda.
Και μπορείς να έχεις και την πρώτη το 2021.
Τελικά από θαύμα θα (αν) γλιτώσουμε και από τους έξω και από τους ΜΕΣΑ.
ΥΓ. Μην ακούσω ότι δε χωράνε στο ….Ναύσταθμο οι Freda (το ακούσαμε και αυτό). Γιατί όταν δίνεις 2 δις κάπου, δεν θα κολλήσεις στα 1-2 εκ. σε ένα βυθοκόρο να σκάψει λιγουλάκι. Αστεία πράγματα.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  gdmast

Το ότι οι FREDA έχουν τον ίδιο αριθμό Α/Α βλημάτων και χειρότερο ραντάρ από τις Belh@arra δεν σας προβληματίζει όσον αφορά την καταλληλότητά τους για AAW; Επίσης, πότε πουλήθηκε σε εξαγωγικό χρήστη η συγκεκριμένη έκδοση για να γνωρίζετε το κόστος και τους ακριβείς χρόνους ναυπήγησης ώστε να προβαίνετε σε τέτοιες συγκρίσεις;

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

1. Διευκρίνιση της DCNS (6.7.2015): ” Τα σκάφη FREDA θα διαμορφωθούν με 4x μονάδες A50 (για χωρητικότητα 32x βλήματα Aster). Η χωρητικότητα της ναυτικής κρουαζιέρας δεν αναμένεται για το FREDA” (σ.σ.: οι Γάλλοι δέχθηκαν ΗΔΗ τους Scalp). (Επιπλέον οι Γάλλοι έχουν επισημάνει ότι υπάρχει χώρος στο υπόστεγο για προσθήκη και 32 Mica)
2. Για το κόστος, εκτός των άλλων:
http://www.kathimerini.gr/961496/article/epikairothta/politikh/to-xroniko-ths-kataras-twn-gallikwn-fregatwn-fremm) (σ.σ η Freda δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις τιμής από τις Fremm, αφού η διαμόρφωση α/α είναι πλέον εργοστασιακή και παράγεται).
3. Η πληροφορία για το χρόνο, γράφτηκε εδώ πριν μερικές μέρες (“….. οι Γάλλοι θα πάρουν το 2023 διότι τότε θα αποσύρουν τις La Fayette, αν ήθελαν για το 2021, θα το είχαν” (κάπως έτσι ήταν το σχόλιο εδώ συντάκτη του site). Επίσης είναι ένα πλοίο που παράγεται και έτσι δεν χρειάζεται πολύ μεγάλους χρόνους (π.χ. πιλοτικό πρώτα πλοίο, δοκιμές κ.λπ.).
4. Η τιμή εξαγωγής, είναι οπωσδήποτε πιο φθηνή κατά πολύ από τις Belharra, απλά και μόνο διότι κατ’ αρχήν το κόστος ναυπήγησης είναι κατά πολύ μικρότερο, ενώ δεν έχει τις τόσο προηγμένες σουίτες ηλ. πολέμου και asw.
5. Για το ραντάρ έχετε δίκιο απόλυτο. Αλλά για ένα ραντάρ που μπορεί και να αλλαχθεί (π.χ. πληρώνοντας τη διαφορά ώστε να τοποθετηθεί εκείνο της Belharra ή ένα NS200 ή άλλο), δεν είναι ανάγκη να κάνουμε σαλάτα το στόλο.
Το σκεπτικό μου είναι να πάρουμε τις καταπληκτικές Belharra, όμως για το ρόλο που αυτές σχεδιάστηκαν, όχι σαν ακατάλληλες για α/α και παράλληλα να αχρηστευτούν (πρακτικά εκ της δραστηριότητας) οι άλλες καταπληκτικές σουίτες που έχουν.
Αυτά είναι ελληνικές προχειροδουλειές και πατέντες.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

1. Οι Belh@rra προσφέρονται με τον ίδιο αριθμό θυλάκων για α/α βλήματα (32).

2 & 4. Για το συνολικό πρόγραμμα των 11 FREMM το γαλλικό ναυτικό ξοδεύει περί τα 8,75 δισ. ευρώ. Δηλαδή, χονδρικά περί τα 795 εκατ. ανά πλοίο. Οι δύο FREDA παραγγέλθηκαν τελευταίες και ίσως επετεύχθη λίγο μικρότερη τιμή ανά πλοίο σε σχέση με τις προηγούμενες εννέα. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για έναν εξαγωγικό χρήστη που δεν διαθέτει καμία πρότερη υποδομή για την υποστήριξη των εν λόγω πλοίων και των συστημάτων/υποσυστημάτων τους. Συνεπώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι FREMM (είτε FREDA, είτε άλλης διαμόρφωσης) είναι φθηνότερες από τις FTI/Belh@rra. Άλλωστε οι τελευταίες σχεδιάστηκαν εξαρχής για να αποτελέσουν ένα οικονομικότερο “πακέτο” σε σχέση με τις FREMM. Εν ολίγοις, ένα πλήρως εξοπλισμένο πλοίο των 6-6.500t είναι μάλλον απίθανο να είναι οικονομικότερο σε κτήση και χρήση από ένα αντίστοιχα εξοπλισμένο των 4-4.500t.

5. Το ραντάρ Sea Fire-500 και η τεχνολογία που ενσωματώνει είναι αυτά που υπόσχονται να κάνουν την διαφορά. Η αντικατάσταση ενός “απλού” περιστρεφόμενου ραντάρ όπως το Heracles, από ένα ραντάρ διάταξης φάσης σταθερών κεραιών όπως το Sea Fire-500 σε έναν δεδομένο χώρο πλοίου, δεν είναι ότι το ευκολότερο. Θα απαιτούσε εκτενείς σχεδιαστικές τροποποιήσεις, με το αντίστοιχο τεχνικό ρίσκο. Και, το κυριότερο, με το αντίστοιχο κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ήταν και ο βασικός λόγος ακύρωσης των φιλόδοξων FREMM-ER για χάρη των “μετριοπαθέστερων” και οικονομικότερων FREDA.

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

1. Μα οι Belharra προσφέρονται με 2Χ8 Α-50 SIlver.
Ότι άλλο, θέλει άλλο σχεδιασμό κ.λπ. κόστη (σχετικά πρόσφατη διευκρίνιση της DCNS: “Όλα είναι θέμα κόστους”).
2. Για το κόστος απόκτησης, οι Γάλλοι, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μας χρεώσουν κόστη R%D στις Fremm. Είναι φυσικό ένα υπερσύγχρονο νέας σχεδίασης πλοίο με υπερεξελιγμένες σουίτες να είναι ακριβότερο (αρχικά). Φυσικά αργότερα θα πέσει και το κόστος της Belharra, αναλόγως τις παραγγελίες. Στις Belharra, θα χρυσοπληρώσουμε απίθανες σουίτες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε (κατά κύριο λόγο), κοιτώντας τον ουρανό.
3. Για το ραντάρ συμφωνούμε. Γι’ αυτό θέλω τις Belharra στο ρόλο τους. Χρειαζόμαστε το στρατηγικό τους ραντάρ. Υπάρχουν όμως και επιλογές στα ραντάρ που κάνουν για τις Fremm (αν θέλουμε καλύτερο, που κατά τη γνώμη μου θέλουμε).
Τέλος, υπάρχει λόγος που ένα πλοίο σχεδιάζεται για συγκεκριμένη χρήση και ένα άλλο για άλλη. Αν ήταν έτσι, οι Γάλλοι θα άφηναν τις Fremm και θα ναυπηγούσαν μόνο Belharra πλέον. Δεν πάει έτσι. Κάτι ξέρουν και οι κουτόφραγκοι. Για την ΑΟΖ θέλουμε μεγαλύτερα πλοία, με περισσότερη αναχορηγία πυραύλων και αυτονομία. Πρόκειται για 2 πλοία με διακριτούς ρόλους, τους οποίους (ρόλους) χρειαζόμαστε αμφότερους.
Κατά τη γνώμη μου πάντα.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  gdmast

1. Κάνετε λάθος. Οι FTI/Belh@rra είναι εξαρχής σχεδιασμένες για να μπορούν να δεχθούν 4 8πλά συγκροτήματα κάθετης εκτόξευσης α/α. Υπάρχουν οι σχετικές υποδομές (χώροι, “αποχετεύσεις” κλπ.) και είναι στην κρίση του κάθε χρήστη πόσα συγκροτήματα θα επιλέξει να τοποθετήσει. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος επανασχεδίασης/μετατροπής, παρά μόνο το κόστος των ίδιων των εκτοξευτών. Μάλιστα υπάρχει και σχετική κατασκευαστική πρόβλεψη για μεγέθυνση του σκάφους που πιθανότατα θα επέτρεπε την τοποθέτηση πρόσθετων εκτοξευτών πέραν των προαναφερθέντων τεσσάρων (εκεί ναι, θα υπήρχε επιπλέον κόστος).

2. Ούτε για τις Belh@rra πρόκειται να πληρώσουμε ιδιαίτερα κόστη R&D εάν και εφόσον παραμείνουμε αρκετά κοντά στην διαμόρφωση των γαλλικών πλοίων, η οποία σε γενικές γραμμές θεωρείται επαρκής (εν αντιθέσει με εκείνη των γαλλικών FREMM/FREDA….). Αντίθετα, σίγουρα θα πληρώναμε αρκετά παραπάνω εάν επιχειρούσαμε να εγκαταστήσουμε σε FREMM οποιοδήποτε άλλο ραντάρ πέραν του Heracles.

Προφανώς και πρόκειται για πλοία με διαφορετικούς ρόλους. Οι FREMM είναι εξειδικευμένα πλοία ASW, για παρατεταμένες επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα, με πρόσθετο χαρακτηριστικό την ικανότητα προβολής ισχύος στην ξηρά (μέσω των βλημάτων MdCN). Για οποιανδήποτε άλλη αποστολή, τα πλοία αυτά είναι επιεικώς υποεξοπλισμένα (όπως άλλωστε συμβαίνει και με πολλούς άλλους τύπους γαλλικών πλοίων). Στις δε FREDA η ικανότητα προβολής ισχύος στην ξηρά “θυσιάζεται” προκειμένου να αυξηθεί στοιχειωδώς η α/α ικανότητα και πάλι όμως χωρίς να προκύπτει ένα καθαρόαιμο πλοίο AAW (καθώς στο Γαλλικό Ναυτικό αυτός είναι ο κύριος ρόλος άλλων μονάδων).
Από την άλλη πλευρά, οι δε FTI/Belh@rra σχεδιάστηκαν εξαρχής ως πλοία πολλαπλών ρόλων με ισορροπημένο εξοπλισμό* ο οποίος όμως δίνει έμφαση στον α/α τομέα χωρίς, ωστόσο, να υστερεί ιδιαίτερα κάπου αλλού σε σχέση με τις FREMM (πλην των επιδόσεων του ίδιου του σκάφους σε αυτονομία και ικανότητα “αθόρυβης” πλεύσης – βλ. εξειδίκευση ASW). Έτσι δημιουργείται το -εκ πρώτης όψεως “παράδοξο”- μια μικρότερη φρεγάτα γενικών καθηκόντων να υπερέχει στον τομέα των α/α ικανοτήτων από το “ημίμετρο FREDA” αφού και ίδιο αριθμό βλημάτων μπορεί να φέρει, όπως προανέφερα, και καταλληλότερο ραντάρ. Αν το δούμε όμως σφαιρικότερα, δεν είναι και τόσο …”παράδοξο”, καθώς αφενός τα εν λόγω πλοία εξαρχής είχαν εξαγωγική προοπτική (οι FREMM όχι -οι εξαγωγές τους προέκυψαν για πολιτικούς λόγους, ενώ εξαρχής ήταν σχεδιασμένες για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Γαλλικού Ναυτικού) αφετέρου μεσολάβησαν αρκετά χρόνια τεχνολογικής προόδου μεταξύ της ανάπτυξης των δύο τύπων.

*Δεν ξέρω τι εννοείτε με το “απίθανες σουίτες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε”.

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

Η Belharra σχεδιάστηκε σαν πολλαπλών ρόλων (συμφωνούμε), με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Αυτές ακριβώς τις δύο σουίτες θεωρώ απίθανες (και είναι) που δεν θα χρησιμοποιήσουμε αν τις πάρουμε για άμυνα περιοχής, Αντίθετα, θα ήταν το τέλειο πλοίο να συνοδεύσει μια φ/γ άμυνας περιοχής (δεν αμφιβάλω ότι γνωρίζετε πως ένα πλοίο δεν πάει έτσι απλά μόνο του).
Οι Belharra έχουν σχεδιαστεί (όχι στάνταρ) για 4 Χ vls, όμως σε αυτή την περίπτωση τα 2 vls πρέπει να είναι αποκλειστικά για Sylver A35. Δηλαδή για Mica VL (ή aster 15 που όμως είναι πολύ πιο ακριβοί και δεν υπάρχει λόγος). Αντίθετα στις Freda, υπάρχουν τα 32 κελιά (χωρά και Α70 για Scalp που θέλει το ναυτικό), όμως κατά δήλωση των κατασκευαστών χωρούν στο υπόστεγο του ελικοπτέρου έως και 48 κελιά για Mica. 80 πυραύλους στον αέρα με άλλους τόσους αναχορηγία, δεν έχει δυνατότητες η Belharra, εκτός και πάμε στην long έκδοση (που αν δεν κόστιζε αρκετά, δεν θα ήμουν ΚΑΘΟΛΟΥ αντίθετος). Σε αυτό επιμένω όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά λόγω της έντασης της απειλής. Εκείνη την ώρα, το (κάθε) πλοίο θα δεχθεί σωρεία πυραύλων, ενώ αν είναι και στην περιοχή το Anatolu θα έχει και περισσότερα προβλήματα (όλο το γκρουπ των πλοίων).
Οι Freda δεν είναι τόσο υποεξοπλισμένες. Όμως όλοι ξέρουμε ότι το θέμα αυτό το έχουν όλα τα Γαλλικά πλοία (βλ. και La Fayette κ.λπ.). Όμως έχουν το χώρο για οτιδήποτε.
Για το ραντάρ τα είπαμε. Υπάρχουν και άλλα ραντάρ που η διαφορά τιμής δεν είναι μεγάλη.
Το ΠΝ θα πάρει Belharra έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή. Εμένα η ένστασή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να τις πάρει για άμυνα περιοχής.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

gdmaster . η belhara εχει 2Χ8 Α50 για αστερ15/30 και 2Χ8 Α70 για σκαλπναβαλ και αστερ30 . απο εκει και περα μπορει να γινει τοποθετηση στο υποστεγο για 32 μικα . απο εκει και περα η FREMM ηταν ενα πλοιο που το μειονεκτημα του ηταν το ρανταρ . για αυτο και η μακροχρονες συζητησεις οπου στο τελος μας εκανα προταση με το ρανταρ seafire σε μια εκδοση αποκλειστικα για την Ελλαδα που δεν προχωρησε για πολλους λογους . απο εκει και περα η εκδοση fremm εχει το πλεονεκτημα του ρανταρ που για να μπει στις φρεμμ θελει επανασχεδιασμο . επι της ουσιας μας δινεται η FREMM-ER σε ενα πλοιο 4500τν ενω πριν μερικα χρονια μας το εδιναν σε ενα πλοιο 6000τν . το μονο παραδοξο που βρισκω ειναι και στα 2 πλοιο η ελλειψη καποιου CIWS που θα επρεπε να ειναι το ram για τερματικη αμυνα . κατα τα αλλα η belhara ειναι ιδανικο πλοιο για Ελλαδα γιατι ειναι μια φρεγατα πολλαπλων ρολων με εμφαση ΑΑ . διαθετει καλυτερο συρομενο σοναρ απο την φρεμμ ειναι πιο μικρο απαιτει λιγοτερα ατομα μπορει να παρει μεχρι 64 ΑΑ βληματα . μακαρι να μπορεσουμε να παρουμε 4 πλοια .

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

κατι τελευταιο η FREMM για το γαλλικο ναυτικο χρησιμοποιειται για την προστασια των υποβρυχιων και την προστασια ASW του στολου . τα 2 freda ναυπηγουνται για να συμπληρωσουν την δυναμη 4 πλοιων με δυνατοτητες ΑΑ . αυτην την στιγμη το γαλλικο ναυτικο εχει 2 horizon class και 2 παλιοτερα πλοια με sm1 που αποσυρονται . την θεση αυτων θα παρουν οι freda με υποδεεστερες ικανοτητες απο τα horizon . ειναι ενας συμβιβασμος του γαλλικου ναυτικου επι της ουσιας . αντιθετα οι ιταλικες fremm ειναι σαν πλοια καλυτερα μιας και οι ιταλοι ηθελαν πολλαπλων ρολων πλοια . καλυτερο ρανταρ καλυτερα συστηματα τερματικη αμυνα κτλ κτλ .

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.


Επιτρέψτε μου την επιμονή, αλλά κάνετε λάθος όσον αφορά τους εκτοξευτές. Οι Belharra είναι εξαρχής σχεδιασμένες για να δεχθούν έως 4 8πλά συγκροτήματα ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ έκδοσης, συμπεριλαμβανομένης και της A70 για MdCN. Συνολικά, λοιπόν, 32 βλήματα όσα ακριβώς και οι υφιστάμενες FREMM. Ο περιορισμός που λέτε δεν ισχύει.
Αν κάποιο σύγχρονο γαλλικό πλοίο προορίζεται για ASW, αυτό είναι οι 9 πρώτες FREMM. Θα γνωρίζεται, φαντάζομαι, τις ειδικές προβλέψεις που υπάρχουν σε αυτές για μείωση του ακουστικού ίχνους κλπ., οι οποίες δεν υφίστανται σε κάποια άλλη σχεδίαση (ούτε και στις Belharra) και καταδεικνύουν αυτή την εξειδίκευση.
Επιπλέον:
-Οι MICA παραπλεύρως του υποστέγου μπορούν να τοποθετηθούν και στις Belharra καθώς ο συγκεκριμένος χώρος είναι παραπλήσιος. Για τις FREMM ήταν ιδέα του Π.Ν. που δέχθηκε ο κατασκευαστής, με την αντίστοιχη επιβάρυνση φυσικά. Πάντως δεν έχει υλοποιηθεί από κανέναν, οπότε μαντέψτε ποιος θα την πλήρωνε….
-Δεν υπάρχει πλοίο στον κόσμο που να μπορεί να έχει “80 πυραύλους στον αέρα με άλλους τόσους αναχορηγία” (160! – μόνο τα Kirov μπορούν να ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ -όχι να εξαπολύσουν ταυτόχρονα- τέτοιους αριθμούς). Αλλά και να υπήρχε, σίγουρα περισσότερο σημαντικό θα ήταν το πόσους στόχους θα μπορούσε να εμπλέξει κατευθύνοντας εναντίον τους τα αντίστοιχα βλήματα (ειδικά σε μεγάλες εμβέλειες). Και εδώ σίγουρα οι FREMM με το Heracles υστερούν απελπιστικά (και από τις Belh@rra φυσικά).
-Το Anadolu, ακόμη και αν δρα ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο με F-35B, δεν βλέπω γιατί θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα στις ελληνικές μονάδες επιφανείας απ’ ότι, για παράδειγμα τα πολύ περισσότερα και ικανότερα μαχητικά της Τουρκικής Αεροπορίας, ή τα τουρκικά υποβρύχια με τις σύγχρονες τορπίλες τους, ή οι δεκάδες Harpoon των τουρκικών πολεμικών.
-Στα διάφορα ραντάρ που προτείνετε για τις FREMM πρόβλημα δεν είναι τόσο η όποια διαφορά στην τιμή για την απόκτησή του, όσο εκείνη στην ενσωμάτωση/ολοκλήρωσή τους στο σύστημα μάχης και στην επανασχεδίαση του πλοίου. Με άλλα λόγια οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό πλοίου/ραντάρ αγοράσουμε θα τον χρυσοπληρώσουμε εξ ολοκλήρου εμείς, πέραν από Belh@rra/SeaFire και FREMM/Heracles! Και από αυτούς τους δύο, είπαμε ποιος υπερέχει… 🙂

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.


“H Fremm είναι μια χαρά πλοίο, αν δεν ήταν δεν θα το συζητούσε το ΠΝ τόσα χρόνια για άμυνα περιοχής.”

Στην πραγματικότητα το Π.Ν. ούτε τις θέλησε, ούτε τις ζήτησε ποτέ. Του τις επέβαλλαν!
Και βλέποντας ότι (για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους) μέχρι πρότινος ήταν ο μόνος τύπος νεότευκτου πλοίου που ίσως είχε κάποιες ελπίδες να αποκτήσει, προσπάθησε να το μετατρέψει σε μια ικανοποιητική φρεγάτα γενικής χρήσης (αυτό θα ήταν η “FREMM-HN” διατηρώντας το Heracles και επ’ ουδενί πλοίο αεράμυνας περιοχής ). Βέβαια έτσι το κόστος διογκώθηκε και σύντομα αποδείχθηκε το θνησιγενές του πράγματος. Τόσο λόγω ακαταλληλότητας του βασικού σχεδίου όσο και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και τα διάφορα μεταγενέστερα εγχειρήματα για χρονομίσθωση γαλλικών FREMM επίσης δεν τελεσφόρησαν.
Με την εμφάνιση των Belh@rra, ήρθε στο προσκήνιο ένα πλοίο “στα μέτρα” του Π.Ν. διατηρώντας ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ τα όποια πολιτικά/χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, αλλά χωρίς τις αδυναμίες του σχεδίου της FREMM. Γι’ αυτό και ο Κλάδος “αναθάρρησε”…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  gdmast

Oι γάλλοι μας πουλάνε την Μπελαρά στην τιμή των 650 εκατ. ευρώ. Γράφεις πως η FREDA θα είναι αρκετά πιο φτηνή από την Μπελαρά. Αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως θα είναι πιο ακριβή.
Επίσης, οι γάλλοι μας είπαν ότι χρηματοδοτούν μόνο την αγορά φρεγατών Μπελαρά. Φαίνονται πως για αυτές ψάχνουν εξαγωγικούς πελάτες σε αντίθεση με τις FREMM που βρέθηκαν 2 χώρες κορόιδα για να τους πουλήσουν από μία -πανάκριβη και υποεξοπλισμένη- FREMM. (Μαρόκο, Αίγυπτος)

gdmast
gdmast
5 years ago

1. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς περιλαμβάνονται στα 650 εκ. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Γενικά ακούγεται 2 δις για 2 Belharra (εντάξει, αυτό θα φανεί προσεχώς), ενώ ταυτόχρονα ακούγεται 1,3 για τις 2. Προφανώς πρόκειται για διάφορα παζάρια από τα οποία μαθαίνουμε αποσπασματικά κάποια πράγματα.
2. Έδωσα παραπάνω σύνδεσμο για τιμές. Αν είναι έτσι, το πλοίο (Fremm) συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών δεν πάει με τίποτα πάνω από 650-700 εκ. (γι’ αυτό είπα για 3 με 2 δις).
3. Σωστό οι Γάλλοι να κάνουν τη δουλειά τους. Όμως, δε νομίζω να τους έπεφτε άσχημα κάποια εξαγωγή Fremm (επί χρόνια άλλωστε γίνεται κουβέντα γι’ αυτές). Και ακριβώς επειδή η Fremm δεν έχει εξαγωγές, κάνει μια πιθανή αγορά συμφέρουσα. Όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης, ενώ είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα παραγγείλουμε και Belharra.
4. H Fremm είναι μια χαρά πλοίο, αν δεν ήταν δεν θα το συζητούσε το ΠΝ τόσα χρόνια για άμυνα περιοχής.

gdmast
gdmast
5 years ago

Σίγουρα aris32, οι Ιταλικές εκδόσεις των Fremm είναι πολύ πιο κατάλληλα πλοία, λόγω του εξοπλισμού (και με καλύτερο ραντάρ). Όμως είναι μεγαλύτερα πλοία και επιπλέον πολλά πολλά δεν έχουμε με τους Ιταλούς πάνω σε αυτά τα θέματα.
Πραγματικά δεν ξέρω από που προκύπτει ότι η Bel έχει και 2Χ Α70. Δεν σχεδιάστηκε για Α-70, εκτός και έκαναν αυτοί τις κατάλληλες κινήσεις (βλ. και κόστος), ώστε βοηθήσουν τις εξαγωγές (ποιός δεν θέλει φ/γ με Scalp?). Αν μας παρουσίασαν Bel με 4 Χ vls που τα δυο να είναι Α-50 και τα άλλα δύο Α-70 αλλάζει το πράγμα (βέβαια δεν ξέρουμε τις δυνατότητες του πλοίου για μια ακόμα αναχορηγία αλλά οκ). Για επιπλέον τους Mica ξέρω ότι είχαν δεσμευτεί στις Fremm. Δεν ξέρω αν ισχύει για τις Bel (έχω αμφιβολία, αλλά θα δεχθώ καλόπιστα αφού το αναφέρεις).
Αν δηλαδή οι Γάλλοι, μας παρουσίασαν μια Bel που χωρίς να λείπουν τα λοιπά της συστήματα, δίδεται και με 4 Χ vls (Aster 30 & Scalp) (32 κελιά) , με επιπλέον 24 ή 32 Mica στην τιμή των 650 εκ. (όπως λέει ο Γιάννης1), τότε να τις πάρουμε ΧΘΕΣ. Έτσι ούτε εγώ έχω πρόβλημα.
Για το Ciws έχεις φυσικά δίκιο, ενώ συμφωνώ ότι οι Γάλλοι με τις Fremm έκαναν και αυτοί το σχεδιασμό τους (όπως και εμείς μέχρι πρόσφατα κάναμε το δικό μας σχεδιασμό εκμετάλλευσης της Fremm ως πλοίο άμυνας περιοχής, χωρίς τότε να πει κάποιος ότι το πλοίο δεν είναι κατάλληλο).
Ας πάρουμε βέβαια πρώτα κάτι (από το σημερινό τίποτα) και βλέπουμε αργότερα τι προδιαγραφές ψωνίσαμε.

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago


«4. H Fremm είναι μια χαρά πλοίο, αν δεν ήταν δεν θα το συζητούσε το ΠΝ τόσα χρόνια για άμυνα περιοχής.»
Αυτό τώρα είναι επιχείρημα,ή ξόρκι;

gdmast
gdmast
5 years ago

@ΑΧΕΡΩΝ,
απλά μια καταγραφή πραγματικότητας. Και πριν την κρίση, πάλι για Fremm συζητούσαν, όχι π.χ. για κάποια Γερμανική φ/γ.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για τα έτη 2006-2015 προέβλεπε ένα κονδύλι εκ 2,2 δις για τη ναυπήγηση 6 φρεγατών με διευρυμένες δυνατότητες Διοίκησης & Ελέγχου (C2) και Άμυνας Περιοχής (Area Defense) (σ.σ. ήδη τότε οι συζητήσεις ήταν σχεδόν αποκλειστικά με τους Γάλλους για Fremm). (Κάτι που δεν άρχισε τότε (2006) να υλοποιείται, αφού οι κυβερνώντες κοίταζαν αντί για τα ουσιώδη, άλλα πράγματα ως γνωστόν).
Στις 12/1/2009 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ανάθεση του προγράμματος των φ/γ στην DCNS για την κατασκευή 4+2 σκαφών FREMM (ως Fregates Europeennes Multi-Missions αναφέρονται) για την κάλυψη της ανάγκης αυτής, αλλά το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω της οικονομικής κρίσης, αν και δεν έπαψε να επανέρχεται στο προσκήνιο συχνά μέσω άλλων σεναρίων χρηματοδότησης (μακροχρόνια μίσθωση κ.λπ.).

Εκείνο λοιπόν που επισημαίνω είναι απλά τα παραπάνω, Τίποτε άλλο και ότι δεν θυμάμαι τότε να έλεγε κάποιος ότι τα πλοία αυτά δεν κάνουν.
Εν κατακλείδι (και επειδή μάλλον το έχουμε κουράσει ήδη), για τις Bel, πιστεύω πως ότι αναφέρουν οι φίλοι, αφορά την έκδοση long της Bel. Αν όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω χωρούσαν στην συμβατική σχεδίαση της Bel, δεν θα απαιτείτο η έκδοση long.
Η κουβέντα γίνεται διότι εμένα από πουθενά δεν προκύπτει όλος ο παραπάνω εξοπλισμός της Bel για α/α (και σε αυτή την τιμή μάλιστα). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αν είναι τα πράγματα όπως λένε οι φίλοι και τις πάρουμε (εν τέλει), δεν θα χαρώ (υπηρέτησα και στο ναυτικό άλλωστε).

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago


Όπως το έθεσε και ο ΓΜ πιο πάνω,το ΠΝ δέν ερωτεύτηκε ποτέ τις FREMM.
Ή,άν θέλετε,τις ερωτεύτηκε όσο και ο ΕΣ τα ΒΜΡ-3.
Ήταν ένας «μπακαλισμός» της τότε κυβερνήσεως οι απευθείας αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων,προς εξυπηρέτηση «υψηλώτερων στοχεύσεων».
Και για να στηριχθούν τα «επιχειρήματα»,επιστρατεύονται κάποια επι μέρους χαρακτηριστικά των FREMM/BELHARA όπως ο αθόρυβος πλούς,ή τα βλήματα MdCN (SCALP-NAVAL),για τα οποία MdCN ειδικά,υποτίθεται ότι κόπτεται το ΠΝ.

ccg
ccg
5 years ago

Στο προηγουμενο τευχος του περιοδικου αναφέρετε ως χρόνο πραδοσης το 2024 και 2026 για τα πλοια που θα ναυπηγηθουν στα γαλλικα ναυπηγεια και το 2025 και 2027 για εκεινα στα ελληνικά. Άλλαξε κάτι;

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  ccg

Όλα είναι διαπραγματεύσιμα. Οι δυνατότητες υπάρχουν.
Τα ελληνικά ναυπηγεία πρέπει πρώτα να λύσουν άλλα προβλήματα. Έτσι όπως είναι τώρα…..

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  darede

Kαι εγω θα ηθελα και τα 4 νεα σκαφη αμεσα,αλλα προφανως το ΠΝ θεωρει οτι με 4 εκσυγχρονισμενες ΜΕΚΟ,2 ΜπελΧαρα,2 ΟΗΡ και 4-6 ”S” μπορει να περιμενει 2-3 χρονια ακομη (προκειμενου λεω εγω να μπει βαση για την κατασκευη εγχωριως και αλλων σκαφων και να μην επαναληφθει το λαθος με τις 4 μονο ΜΕΚΟ)…

gdmast
gdmast
5 years ago

Μα έτσι και αλλιώς γίνεται λάθος τώρα. Balharra για α/α δεν υπάρχει. Εκτός και πας στη long έκδοση που κανένας δεν έχει ναυπηγήσει ακόμα, με άλλα κόστη βέβαια.
Για να είσαι εντάξει με τις ΜΕΚΟ, θέλουν 100 εκ. τουλάχιστον η μια για να κάνεις κάτι και με τα όπλα (το πυροβόλο έχει τεχνολογία 1988!). Με 160 εκ και για τις 4 κάνεις ένα πασάλειμμα.
Μακάρι το εθνικό πλοίο (μεγάλη κουβέντα αυτή), όμως ότι είναι να τρέξει εκεί, θα πρέπει να τρέξει παράλληλα.
Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το Anatolu και εμείς τώρα πάμε με ημίμετρα.

ECG
ECG
5 years ago

Η Ελλάδα καλειται να κανει κατι που ποτε δεν εκανε: μακροχρονιο προγραμματισμο!

Αυτη τη στιγμη η Belharra που μας ειπε η ιστοσελιδα οτι ειναι προτεινόμενη (με millenium και 8 κελια Α70 για scalp) είναι μια μαλλον μέτρια λύση ! Τα εχουμε πει και στα προηγουμενα αρθρα. Η λυση της LM με τα LCS ειναι όμως χείροτερη για την παρουσα φάση (και αυτα τα ειπαμε στο αντιστοιχο αρθρο).

Η belharra σαν σχεδιο είναι υπέροχο και πολύ εξελιγμένο, οτι καλυτερο σχεδιαζεται στην Ευρωπη αυτη τη στιγμη (υπάρχουν καποια ερωτηματικα, αλλα αυτα θα τα δουν οι αρμοδιοι του ΠΝ αν προκριθει ως επιλογη).

Σαν μέγεθος, τέλειο για το ΠΝ. Μια μικρή φρεγάτα στα 120 μέτρα. Επισης σαν προσαρμοστικότητα, και εκει ειναι εξαιρετικο. Παρα το μεγεθος του μπορει να οπλιστει σαν μικρο αντιτορπιλικο.
Ε τι μας χαλαει λοιπον; Οι γαλλοι κυριοι! Οι Αστερ 30 μπορει να ειναι καλοι (καλυτεροι απο SM2), αλλα ειναι πανακριβοι και δεν περιμενει κανεις να εχουν την υποστηριξη που εχουν τα αμερικανικα συστηματα. Μπραβο στους Γαλλους που μας δινουν Scalp ομως σε αυτη τη φαση εχουμε μεγαλυτερες τρυπες να καλυψουμε. Δηλαδη θα δωσουμε σε αυτη τη φαση 50 εκ για να αγορασουμε πυραυλους Scalp Naval;

Ποια ειναι η προταση μου λοιπον: Μια τελειως διαφορετικη προταση προς τους Γαλλους:
Ολα τα πλοια του ΠΝ (ακομα και οι Adelaide αν ερθουν) θα αντικατασταθουν απο Belharra! Ναι και τα 13 αν χρειαστει! Το ξερω αστειο αλλα δειτε λιγο! Οι διαφορές ειναι

α) δεν βιαζομαστε και η προσφορα θα παει και μετα 2040+ (οταν δηλαδη θα αντικατασταθουν και οι ΜΕΚΟ και οι Adelaide) Οι κατασκευες θα γινονται σε δοσεις με καποιες διαφοροποιησεις στον εξοπλισμο (και φυσικα για τις φρεγατες που θα κατασκευαστουν μετα το 40, πιο συγχρονες μηχανες και πιο συγχρονα συστηματα)

β) Ολες, με ισως εξαιρεση την 1 (γιατι ισως να ειναι ορος για να δοθουν τα κεφαλαια απ τα ομολογα), θα κατασκευαστουν Ελλαδα

Ετσι κι αλλιως καποια στιγμη θα χρειαστουν τα πλοια αντικατασταση.

Τι οφελη εχει η Ελλαδα:
1) Αυτη η παραγγελια ειναι τεραστια. Η Ελλαδα θα ειναι ο βασικος χρηστης των Belharra. Οποια διαφοροποιηση θελει η Ελλαδα φυσικα και θα την παρεχει η DCNS (φυσικα η Ελλαδα θα πληρωσει το κοστος μελετης), ακομα και τοποθετηση αμερικανικων VLS στα πλοια (λέτε να χασουν τετοιο συμβολαιο για να βαλουν Sylver?) Και φυσικα θα μπει και RAM στα πλοια. Δεν χρειαζεται να εχουμε τοσα διαφορετικα συστηματα CIWS που θελουν και διαφορετικες FOS. Τα phalanx και τα RAM υπεραρκουν

2) Η κατασκευη στην Ελλαδα θα φερει πολλα αντισταθμιστικα οφελη αλλα το σημαντικοτερο ειναι πως θα μπορεσουν τα Σκαραμαγκα να αλλαξουν χερια! Ναυπηγεια με παρακαταθηκη συμβολαιο αξιας δισεκατομμυριων μεχρι το 2040 θα πουληθουν πολυ ευκολα! Ναυπηγεια τα οποια θα ειναι σε ιδιωτικα χερια φυσικα και αποτελουν ενα πολο αναπτυξης της εθνικης οικονομιας. Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τετοιο συμβολαιο δηλ για να βελτιωσουμε τα ναυπηγεια στην Ελλαδα, ΑΡΚΕΙ να μην ειναι δημόσια τα ναυπηγεια (τουλαχιστον οχι το πλοιοψηφικο πακετα και η διοικηση)

Τετοια λυση κυριοι θα αλλαξει τα δεδομένα. Μπορει αρχικα να πρεπει να δεσμευθουμε σε ενα τεραστιο συμβολαιο με τη DCNS, ομως μελλοντικα θα βγει κερδισμενο και το ΠΝ (πανισχυρος και ομοιογενης στολος με πολυ καλυτερη υποστηριξη ) και γενικοτερα η χωρα μας ( πολλα αντισταθμιστικα οφελη για την οικονομία, πιο “οικονομικο” ΠΝ, δυνατοτητα ανακηρυξης ΑΟΖ)

Μην ξεχνατε οτι το χρεος της Ελλαδας μεσοπρόθεσμα ειναι βιωσιμο, μακροπροθεσμα δεν ειναι!

Θα χαρω πολυ να ακουσω τις αποψεις οποιουδηποτε πανω στο θέμα και ευχομαι καλή χρονιά σε ολους!

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  ECG

Πολύ καλές και σωστές ιδέες!

Δεν συμφωνώ στο “όλα στην DCNS” αλλά κατά τα άλλα μπράβο!
Θα μπορούσαν ας πούμε να είναι 2Χ6 πλοία τα συμβόλαια σε δύο εταιρείες με ναυπήγηση στην Ελλάδα και διάσωση δύο ναυπηγείων…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  ECG

είναι καλή σκέψη με προφανή οφέλη λόγω ομοιοτυπίας και ισχύος πυρός-ραντάρ, αλλά το ΠΝ συνδέεται μόνιμα με τη Γαλλία, με ό,τι σημαίνει αυτό, δηλαδή είτε το δει κανείς θετικά είτε αρνητικά.

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  ECG

Κι εγώ έχω σκεφτεί αυτό το σενάριο να πω την αλήθεια, με τη μορφή πχ 4 FTI AAW και τις υπόλοιπες 8-9 σε διαμόρφωση ASW/γενικής χρήσης για μείωση του κόστους. Πάντως ακόμα και με τέτοια γιγάντια παραγγελία το ελάχιστο κόστος δύσκολα θα έπεφτε σε πραγματικά προσιτά επίπεδα.

ccg
ccg
5 years ago
Reply to  ECG

Σωστά! Θα μπορούσε έτσι να εξελιχθει σε ένα ελληνικο σχέδιο το οποιο να έχει και εξαγωγικές προοπτικές και φυσικά τεραστια συμβολή στη βιομηχανικο και τεχνολογικό πεδίο για τη χωρά μας.

ECG
ECG
5 years ago
Reply to  ECG

Thras και Sotbak συμφωνώ σε αυτο που λέτε ομως η Γαλλια εχει το πλεονέκτημα οτι τα συμφεροντα μας ταιριαζουν πολύ. Αν ειναι να φαμε γαλλικό εμπαργκο στο άμεσο μελλον τοτε δεν νομιζω να γλυτώσουμε και το αμερικανικό και το γερμανικό… ο μονος τροπος να ειμαστε περισσοτερο ανεξαρτητοι ειναι να τα φτιαξουμε εμείς, επιλογή που δεν εχουμε στη παρουσα φαση.

Chikichiki ναι η τιμη ανα μοναδας δεν θα εχει τεραστια πτώση. Δεν ειναι οτι θα τα παρουμε με 50% κατω. Αλλα αν μπουν οι σωστοι ανθρωποι και κανουν τις σωστες κινησεις τοτε μιλαμε για μια επένδυση η οποια στο τελος θα επιφερει πολλα δισεκατομμύρια αμεσα αλλα κυριως έμμεσα στα ταμεια του κράτους.

Οποτε στο τελος μπορει να επιστραφουν πολλα χρηματα απ αυτα που επενδύθηκαν. Γι’αυτο και αναφερω και το χρέος…

Αν λεμε οτι τωρα δεν εχουμε χρηματα τοτε να δειτε τι θα γινει αν συνεχισει να μην υπάρχει ανάπτυξη… Δεν τη γλιτώνουμε τη χρεοκοπία (η τα νεα μνημονια).

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago
Reply to  ECG

μια πολυ μικρη παρατηρηση σε ποιο ελληνικο ναυπηγειο θα γινει ακριβως? η ελευσινα ειναι για φουντο ο σκαραμαγκας στα δικαστηρια κ δεν ξεμπερδευεις γρηγορα κ το περαμα για γελια αν πας να ανοιξεις κρατικο ναυπηγειο θα σε κραξουν κ οι αβοριγινες αυστραλιας.συν οτι θα δεις τα αγαπημενα spreads στον θεο χωρια τα συνδικαλιστικα. και αντε κ ανοιγουν ποιος θα τα αγορασει? εχει κανει η naval group καποια κινση? οχι ουτε και προκειται 2 fti θα παρουμε κ αυτες στην γαλλια για να δωθουν δουλειες στα γαλλικα ναυπηγεια εξου κ η προταση για fti κ ομολογα. δεν απασχολει τον γαλλο να σου δωσει δουλεια εκτος αν εχεις χρημα για να πληρωσεις το rd και το γαλλικο ειναι πανακριβο.το ιδιο ισχυει και για αλς κλας κ αλλα παλαβα που ακουω και διαβαζω εκει να δεις χρεοκοπια που ολοκληρη αυστραλια εχει μπει μεσα με τα χομπαρτ.δυστηχως το μονο εν λειτουργια ναυπηγειο ειναι της συρου αρα μιλαμε για σαικλον κ φριντομ κ δε μου αρεσουν καθολου.

Digenis
Digenis
5 years ago

Υπάρχει και περίπτωση να μην προλάβουν καν να βαλουν την υπογραφή τους ,να αφησουν το θεμα για τον επομενο μαζι με ενα ωραιο προσθετο χρεος στο ηδη πολυ μεγαλο της ΔΕΗ .Στα 4 χρονια του Συριζα η ΔΕΗ εγινε ακομα χειροτερη και τα δις θα σκασουν στον Κρατικο προυπολογισμο.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Αν και καλοδεχούμενα όλα, αν το δει κάποιος με κριτική ματιά και διάθεση, θα είχε τον εξής αντίλογο:

1) Αυτά είναι όλα τα προγράμματα που με κάποιο τρόπο συζητιούνται εδώ και άνω του ενός έτους, άρα μου φαίνεται πιο πολύ σαν μια περίληψη του τι συζητήθηκε την 4ετία και δεν πάρθηκε ακόμη.

2) Τα Mark V τα θυμάμαι σαν τελειωμένο πρόγραμμα για άνω του έτους και η μόνη συζήτηση ήταν για το κόστος μεταφοράς τους, τώρα τα βλέπουμε σαν συζήτηση να έρθουν προς το τέλος του 2019, θα πάρουμε σύνταξη και ακόμη θα έρχονται. Επίσης είναι καλό εξοπλιστικό, αλλά δεν αλλάζει και πολλά.

3) UAV RQ-20, αυτά δεν θα τα θεωρούσα και κανα ιδιαίτερο εξοπλιστικό, είναι μικρά UAV’s με αυτονομία 2 ωρών και μικρή ταχύτητα, και λογικό, με την τιμή που έχουν (χαμηλή). Αυτό που περίμενα, συζητήθηκε και δεν έγινε τίποτα έως τώρα ήταν τα Αμερικάνικα Predator, ενώ συζητήθηκαν αρκετά και τα Ισραηλινά UAVs αλλά πάπαλα έως τώρα.

4) Τα παράκτια περιπολικά δεν ξέρω τι χρησιμότητα που θα έχουν, ειδικά σε μια περίοδο που θέλουμε να ξοδέψουμε άμεσα σε επείγουσες ανάγκες κονδύλια. Με 8-12 παράκτια περιπολικά αν παίρνουμε μια αναβάυμιση Erieye, ή ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, ή ακόμη πιο καλό εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ, ή ένα σωρό άλλα προγράμματα, γιατί να πάρουμε τόσα περιπολικά, ή γιατί να πάρουμε έστω ένα από αυτά.

Όπως είπα βέβαια, αυτά είναι η κριτική ματιά, δεν σημαίνει ότι και αυτά δεν μας κάνουν χαρούμενους, αλλά θα γινόμασταν ακόμη περισσότερο με μια καλύτερη είδηση. Επίσης η τρποποίηση της σύμβασης των P3 που γίνεται αναφορά, τι τροποποίηση θα είναι και τι θα εξοικονομήσει αφού μόνο περίπου 110 εκατ δολάρια δεν έχουν πληρωθεί έως σήμερα?

CK
CK
5 years ago

Πρωτοχρονιά!

Ο Aγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στα παιδάκια και η ΠΤΉΣΗ εξοπλιστικά προγράμματα!!
Καλή χρονια!!!

Εδώ να μαστέ να δούμε εάν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά
Κατά τα αλλα οι διαθεσιμότητες πλέον σε πολλά συστήματα μετρούνται στα δάκτυλα ενός χεριού

Spirit
Spirit
5 years ago

Κόψατε καλό πρωτοχρονιάτικο κουστούμι για αρχή 500εκ. + MH-60R + μια ντουζίνα περιπολικά + Belhara + τα όπλα της + ότι άλλο προκύψει κοντεύουμε στα 3 δισ.
Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν ή ο πανάρας χάκαρε την Πτήση και άρχισε να γράφει άρθρα…
ή στα κάλαντα πήγε κατά το πεντάγωνο και τα κονομήσαμε… οπότε να περιμένουμε και κανένα NMA με το ταμείο εθνικής άμυνας!
Καλή χρονιά να έχουμε, και ας κάνουμε και λίγο χούμορ.

Alex
Alex
5 years ago

Με εκείνες τις Super Vita που κατασκευάζονται τόσα χρόνια και έχουν φάει ένα σωρό λεφτά στην Ελευσίνα γίνεται τίποτα; Kατά τα άλλα θέλουμε ναυπηγήσεις σκαφών στην Ελλάδα, να παραδοθούν σε καμιά δεκαριά χρόνια με κόστος 2-3 φορές επάνω, ειδικά τώρα που έχουμε πλούτη και το ναυτικό μπορεί να περιμένει μερικά χρόνια μήπως και παραλάβει κάτι “ελληνικό‘.

kakaouskia
kakaouskia
5 years ago

Καλησπέρα και καλή χρονιά.

Βρε λέτε στο ΠΝ να αποφασίσανε να πάνε σε συμπαραγωγή των OPC; 🙂

https://en.wikipedia.org/wiki/Heritage-class_cutter

Και η σειρά Damen Sigma φαίνεται να μπορεί να κοπεί στα μέτρα του κάθε πελάτη – Το Μεξικό αποκαλεί το παρακάτω “OPV μακράς ακτίνας”, μια χαρά αντικαθιστά τις S:

http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/november-2018-navy-naval-defense-news/6691-pola-sigma-10514-arm-reformador-frigate-launched-for-mexican-navy.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Sigma-class_design

Stmts
Stmts
5 years ago

Οι Fremm ναυαγησαν διοτι μπηκαμε στα μνημονια και δεν το επετρεπαν οι γερμανοι οχι εξαιτιας καποιας εκ των εσω σοβαρης αντιδρασης.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  Stmts

Από τις αρχές του 2008 φαινόταν ότι η χώρα πάει για χρεοκοπία. Το 2010 ουσιαστικά χρεοκόπησε.
Χρεοκοπημένη χώρα δεν γίνεται να αγοράσει 6 FREMM , που θα μας κόστιζαν συνολικά 7,2 δις ευρώ.
Aκόμη και αν ήμασταν σε καλή οικονομική κατάσταση το πρόγραμμα των 6 FREMM ήταν αρκετά φιλόδοξο για μπορέσει να υλοποιηθεί.

Γιώργος Ρ
Γιώργος Ρ
5 years ago

Καλή χρονιά, καλή δύναμη και υπομονή. Εγώ που καταλαβαίνω επιδερμικά τα άρθρα σας λόγω έλλειψης γνώσεων θα ήθελα να ρωτήσω τελικά αυτή η κυβέρνηση κάνει ή δε κάνει μελετημένα πράγματα για τις ΕΔ? Και ένα δεύτερο πιστεύετε ότι θα καταλήξουμε σε μπελαρα ή θα κάνει την έκπληξη ο θείος Σαμ?

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago

Το πιο μελετημένο που έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση είναι που άφησε τις ΕΔ να κάνουν τον σχεδιασμό τους, μόνο τους το κάθε επιτελείο και με γνώση των περιορισμένων πόρων.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  Em.Ti

@ Εm.Ti
”…μόνο τους το κάθε επιτελείο…”
Tωρα αυτο αδερφε το λες καλο?
Καλυτερα δεν θα ηταν ΟΛΑ τα επιτελεια μαζι?

MisCo
MisCo
5 years ago

Κάνει πράγματα (ειδικα σε σχέση με την προηγουμενη δεκαετια που δεν κουνιοταν φυλλο στην αμυνα), αλλα γίνονται αποσπασματικα, ευκαιριακα & αργά.
Για να έχεις σοβαρο σχεδιασμό σε βάθος χρόνου πέρα απο χρήματα χρειάζεται και μια εθνικη συννενόηση. Οταν τα κομματα διαφωνουν πολλες φορες απλα για να διαφωνουν, ειναι απιθανο να βρεθει κοινός τόπος. Θα θεωρουσα πχ θαύμα το κοινοβούλιο να ενεκρινε την σχεδιαση και παραγωγη ενος εθνικου πλοιου το οποιο project εχει βάθος 10ετιας τουλάχιστον. Δλδ να συμφωνησουν ολοι για την αναγκη του εγχειρηματος, να συμφωνησουν στις αναδοχους εταιριες, στα κόστη, κλπ κλπ….

sotbak
sotbak
5 years ago

καλό άρθρο που δίνει περιληπτικά αλλά και περιεκτικά τις επιλογές μας.

Λυπάμαι που απουσιάζουν τα Arleigh…., ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα μετέτρεπαν το ΠΝ στον μοναδικό & κυρίαρχο παίκτη του χώρου (θάλασσα & αέρας).

Ας είναι. Και με τα υπόλοιπα μπορεί να υπάρξει ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός και ικανή δύναμη ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ.

kafes_filtrou
kafes_filtrou
5 years ago

με τον στρατό ξηράς τη γίνεται υπάρχουν τίποτα σχεδία για εκσυγχρονισμού leo2 η και των 1, ακόμα και καμιά αγορά ifv?

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Μείζονα εξοπλιστικά του ΕΣ από του χρόνου. Φέτος είναι η χρονιά του ΠΝ, πέρυσι της ΠΑ. Είπαμε, με τον τρόπο που είναι φτιαγμένος ο Προϋπολογισμός, τα κουκιά είναι μετρημένα.

Για τον εκσυγχρονισμό των Leo2, δείτε το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα μίσθωσης Leopard. Από εκεί ελπίζουμε ότι θα βρεθούν πόροι για τον εκσυγχρονισμό των Leo2. Τα “1” το πιθανότερο είναι ότι θα μείνουν ως έχουν.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  Em.Ti

@ Εm.Ti
Σα να εχεις γαγγραινα και να σου κοβει το ενα ποδι ο χασαπης της γειτονιας ΜΗΠΩΣ και τη βγαλεις αντι να πας στο νοσοκομειο…
Μεγαλυτερη απατη-εκμεταλευση απο αυτο το προγραμμα δεν προκειται να υπαρξει….

Το χειροτερο σεναριο θα ειναι να εμφανιστουν καποιοι και να πουν οτι τωρα που οι Τουρκοι εχουν στειλει 40-50 Λεο2 στη Συρια και αλλα 82 στην Κυπρο,μας περισσευουν και εμας Λεο2 απο τον Εβρο……..
Ο Θεος να βαλει το χερι του….

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Την υποθεση των belh@ra δεν την βλεπω δυστυχως να προχωραει. Κατα τα αλλα εξαγγελονται 20000 προσληψεις στο δημοσιο που θα στοιχιζουν στο κρατος καπου 2 σισ επιπλεον ετησιως δηλαδη λεφτα με τα οποια θα παιρναμε οσα πλοια θελουμε. Τι να ελπιζει κανεις σ”αυτη την χωρα;

Digenis
Digenis
5 years ago

Δύσκολο να μην προχωρήσει .Γιατι αν δεν προχωρήσει μπορει να κολλήσουν(εσκεμμένα) όλα τα ακριβά προγράμματα σε απαγόρευση απο την ΕΕ . Προς γκρεμός και πίσω ρέμα .

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago
Reply to  Digenis

Πια είναι αυτά τα ακριβά προγράμματα;

Digenis
Digenis
5 years ago

Όλα τα παραπανω που γραφει το αρθρο !!!! πολλά δις για να μην συμμετεχουν τα μεγαλα κρατοι της ευρωπης .Και απο αυτα εξαρτατε ο προυπολογισμος μας και οι υπογραφες για τα οικονομικα . Αν τους πεις οχι την επομενη μερα θα μπλοκαριστη καποια άλλη παροχή απο τον προυπολογισμο που δεν ειναι συμφωνημενη !!!Και δεν θα εχουν και αδικο γιατι αυτοι εβγαλαν χρημα απο τον ΚΠ τους …. οχι οι αμερικανοι .Απλα εμεις πρεπει να βαλουμε τα λογικα ορια χωρις συγκρουση .Πχ nh90 για τις μπελχαρα να το ξεκασουν ….και τα aegean hawn πρεπει να εχουν πληρη λειτουργικοτητα με το συστημα μαχης των νεων φρεγατων .

adpanos
adpanos
5 years ago

Χρειαζόμαστε υπογραφή για 10 φρεγάτες με 60-40 διαμόρφωση σε ανθυποβρυχιακό ρόλο και ρόλο αεράμυνας περιοχής.
Επιλογή ενός καλού σχεδίου σε σκαρί και εκκίνηση κατασκευής σε ΟΛΑ τα Ελληνικά Ναυπηγία .
Επίσης δεν θέλουμε απόσυρση κανενός πλοίου προς το παρόν. Θέλουμε ένα λίφτινγκ σε όλο τον στόλο για να μπορέσει να κρατηθεί στην ζωή για μια 7-ετία το λιγότερο, ακόμα και στις S .
Το πολεμικό Ναυτικό θα χρειαστεί όλες τις μονάδες του, αν θέλει να έχει κυριαρχία και AOZ στην μεσόγειο.
Αν υπήρχε κοινή αμυντική πολιτική από όλο το κοινοβουλευτικό σύστημα και το πρόβλημα γινόταν ευρέως γνωστό στους πολίτες, είμαι σίγουρος πως τα χρήματα θα βρισκόντουσαν μέσα από τον λαό. Και το βρακί μας θα δίναμε, αρκεί να γνωρίζαμε πως :
α) Τα κονδύλια θα πάνε στην σωστή κατεύθυνση.
β) Θα εκκινήσει η Ελληνική βιομηχανία με Έλληνες εργαζόμενους.
γ) Ένα κομμάτι των κερδών από τον πλούτο της ΑΟΖ, να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, στην υγεία και στο συνταξιοδοτικό ώστε να επιστραφεί όταν καταστεί δυνατό το “εθνικό δάνειο” των πολιτών στην πολιτεία .

Αλλά ποιος να σκεφτεί με αυτό τον τρόπο;

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  adpanos

Χρειαζόμαστε πλοία πολλαπλών ρόλων και οι Belhara ειναι state of the art πλοίο, αν και επιδέχεται περισσότερες βελτιώσεις. Θα ήταν ιδανική λύση να αγοραστεί από το ΠΝ, ειναι όμως ακριβό πλοίο, σε συνδυασμό με την ανάγκη του ΠΝ για αρκετά νέα πλοία, νομίζω ότι πρέπει να εξεταστεί πιο βατή λύση.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  adpanos

10 καινούργιες φρεγάτες δεν θα αγοράσουμε ακόμη και αν είχαμε ή θα έχουμε περισσότερα λεφτά από τι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Η.Α.Ε και το Κουβέιτ μαζί. Τους πολιτικούς δεν τους νοιάζουν οι Ε.Δ. Θα αγοράζαμε μέχρι 4 καινούργιες φρεγάτες και τα λεφτά για τις άλλες 6 φρεγάτες θα τα έδιναν για κοινωνική πολιτική που αυτή τους φέρνει ψήφους και την επανεκλογή τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ
5 years ago

Απόλυτα εμπεριστατωμένη άποψη.Σίγουρα κάτι κινείται στον ορίζοντα και θα έχουμε θετικές εξελίξεις εντός της νέας χρονιάς.Ερωτώ όμως αγαπητό περιοδικό.Επιτακτική η ενίσχυση των ΕΔ με άψυχο υλικό,δεν το συζητάμε.Με το έμψυχο όμως δυναμικό που θα κληθεί να επανδρώσει τις νέες αφίξεις αμυντικού υλικού και όχι μόνο τι γίνεται; Κατα καιρούς ο τομέας προσωπικό (προσλήψεις,θητεία) λειτουργεί ως προεκλογικό χαρτί στα χέρια των πολιτικών.Νόμιζω ότι μια παρουσίαση άρθρου όσον αφορά το θέμα του προσωπικού (μελλοντικές ανάγκες,προοπτικές,διάρκεια θητείας κ.α) μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη να έχει να γενική εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτόν τον τομέα.

flashg
flashg
5 years ago

Αυτό δεν είναι σχέδιο ανανέωσης και εκσυχρονισμού αλλά προεκλογικό πρόγραμμα φτιαγμένο στο πόδι. Και όπως όλα τα προεκλογικά προγράμματα πολύ λίγα θα γίνουν.

nikos
nikos
5 years ago

Τίποτα δεν θα γίνει…παμε στοιχημα; τίποτα από όλα αυτά με την Μέρκελ να μας ελέγχει, δεν νομίζω.καλη χρόνια σε ολους.

Νείλος
Νείλος
5 years ago

Έχουμε τη μακροβιότερη μνημονιακή συγκυβέρνηση που πλησιάζει εντός ολίγων μηνών την τετραετία στην εξουσία και επι των ημερών της δεν έχει προστεθεί ούτε 1 !!!! (ΕΝΑ, ολογράφως)!!!!! οπλικό σύστημα σε αέρα, στεριά ή θάλασσα που να δείνει κάποιο τακτικό πλεονέκτημα στην χειμαζόμενη εθνική ασφάλεια.
Έχουμε την εν εξελιξη εθνική μειοδωσία των Πρεσπών με την ξεφτίλα του ξεσπιτώματος της ελληνικής μειονότητας στη αλβανία και την αδυναμία μας να τους προστατεύσουμε, συν την ξεφτίλα της απαγωγής των στρατιωτικών στον Έβρο, συν τη καθολική αμφισβήτιση χερσαίων/θαλάσσιων συνόρων από Δωδεκάννησα μέχρι Θράκη, συν κάτι ανύπαρκτα σύνορα ελγχόμενα απο ΜΚΟ που τα παραβιάζει ο κάθε πικραμένος, και μας αναγγέλεται θραμβικά πως με την έναρξη του 2019 θα τρέξουν όσα προγράμματα δεν έχουν τρέξει εδω και δυο δεκαετίες για το ΠΝ. Από ποιούς;;; Από αυτούς που έκαναν δυο χρόνια να εισάγουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα συγκοινωνίας κι ακόμα η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί; Γνωρίζεται πολλές χώρες που έχουν παραχωρήσει με απόφαση της βουλής την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στους δανειστές, να διαθέτουν πόρους για χρηματοδότηση εξοπλιστικών τέτοιου μεγέθους που απαιτούν οι ανάγκες κρατικής επιβίωσης μας; Προφανώς εκεί στην Πτήση έχετε ζαλιστεί από τον συνδιασμό σαμπάνιας και βασιλόπιτας. ΄Οπως η πολιτική αρχή εγκανίασε σε μια μέρα με περίσση ευκολία ένα ανύπαρκτο μετρό Θεσσαλονίκης και ένα ανύπαρκτο διεθνές πανεπιστήμιο κάπως έτσι θα “τρέξουν” και τα εξοπλιστικά που ορέγονται στο επιτελείο του ΠΝ. Καλή χρονιά και όνειρα γλυκά!

Αποστολης
Αποστολης
5 years ago
Reply to  Νείλος

Πες τα Χρυσόστομε. Όχι μόνο δεν θα κάνουν τίποτα αλλά θα φωνάζουν όταν είναι στην αντιπολιτευση για κανόνια η βούτυρο και ο κόσμος θα συμφωνεί και θα αναπολεί τα κοινωνικά μερισματα.

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Ευχαριστώ για το κόψιμο του σχόλιου. Φαντάζομαι τα σχόλια για ειδικά δικαστήρια αποπνέουν νηφαλιότητα οπότε τα περνάτε! Καλή χρονιά.

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Ευχαριστώ για την απάντηση, καλή χρονιά με ακόμα καλύτερες συζητήσεις εύχομαι!

Panos71
Panos71
5 years ago

Ενταξει αγαπητε κυριε “Νειλε”,η μακροβιότερη μνημονιακή συγκυβέρνηση ειναι υπεύθυνη για την μη ολοκλήρωση αμυντικού συστήματος, για ανύπαρκτα σύνορα ελεγχόμενα απο ΜΚΟ, την δημόσια περιουσία χάρισμα για 99 χρόνια στους δανειστές, φυσικά φταίει και για το μεθύσι της Πτησης που γραφει οτι γραφει, και λοιπα και λοιπα. Μάλλον απο το μεθύσι της η Πτηση αφησε να περαση αυτο το 110% συγκεκριμένης ιδεοληψίας σχολιο. Φαντάζομαι προηγούμενες η και επόμενες κυβερνήσεις θα λύσουν τα προβλήματα αμεσως αμέσως…σωστά;;; Υ.Σ αγαπητη Πτηση οι καταχρήσεις, τα ποτα, τα ξενύχτια, αυτα τελος παντων σας χαλάνε…..αλλη φορα να γράφεται μόνο μιζερα άρθρα περιμένοντας ενδεχομένως αλλαγή πολιτικής σκηνής και βέβαια “σωτηρία” απο τους επόμενους οι οποίοι ηταν και προηγούμενοι αν δεν κάνω λαθος!!!

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

Εχει κρατησει κανεις φιλος λογαριασμο σχετικα με τα ΟΤΟ ΜΕΛΑΡΑ που εχουν ξηλωθει κατα καιρους απο πλοια προς αποσυρση αν εχουν περισσεψει καποια για τοποθετηση πανω απο το ελιξοδρομιο σε ποιες ”S” δεν εχουν?

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

Δέν περισσεύουν ΟΜ.
Την δεκαετία του ΄70 τοποθετήθηκαν από ένα ΟΜ σε τουλάχιστον 4 (ίσως σε ένα ακόμη) αντιτορπιλικά FRAM.
Όταν με την απόσυρση αυτών των Α/Τ αφαιρέθηκαν τα ΟΜ,τοποθετήθηκαν στα αρματαγωγά τύπου Ιάσων,ή στις κανονιοφόρους.
Πλέον,μόνο με απόσυρση κάποιων “S” θα περισσέψουν ΟΜ.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Θα προκύψουν και άλλα τρία σχετικά σύντομα, από τις S148.

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

Ναί,όντως,είναι και αυτές.
Και μάλλον θα φύγουν πρώτες.
Και ένα ΟΜ μας άφησε ή μας αφήνει και η Μπουμπουλίνα,τώρα που το θυμήθηκα.

Giannis
Giannis
5 years ago

ΟΛΟΤΑΧΩΣ για εκλογές…ο Παπαδημούλης το ανακοινώνει εμμέσως πλην σαφώς μάλλον προς Μάιο μεριά…οπότε θα χρειαστεί και το τελευταίο σέντσιο για πολιτικά γραμμάτια για ψηφαλάκια αναδρομικά κλπ κλπ….Μέχρι να αναλάβει η νεα κυβέρνηση να δει τί τρέχει, να μιλήσουν με τα Επιτελεία να γίνουν νέες κρίσεις συν το γεγονός να δούν…ότι πώς θα περάσουν πολιτικά τα κανόνια όταν δεν υπάρχει αρκετό ψωμί και βούτυρο για το λαό που θα της πιστωθεί αρνητικά…και μέσα στο 2019 ή στο 2020 φλερτάρει η παγκόσμια οικονομία με νέα οικονομικη κριση συν το γεγονός πως η ελληνική είναι ήδη διασωληνωμένη και δεν φαινεται να βγαινει ο αναπνευστήρας και το οξυγονο βλεπε ρευστότητα μειώνεται καθώς δεν μπορούμε ακόμα να βγούμε αυτόφωτοι στις διεθνείς αγορές…κλάφτα Χαράλαμπε!!

Digenis
Digenis
5 years ago

Με το τάξιμο ίσως να μην χάσεις ψήφους ,αλλά σίγουρα δεν έφτιαξε στόλο .

antonios
antonios
5 years ago

Εγω θα επαναλαβω μονο ενα κομματι απο παλια μηνυματα μου σε αυτο το σαιτ. Μπορει να συμφωνουμε ή να διαφωνουμε στο τι ειναι καλυτερο ή τι θα θελαμε εμεις (σαν ειδικοι, προεδροι, προπονητες, διευθυντες κτλπ πυ το παιζουμε ολοι) σαν καλυτερο αλλα…..Καποιες φορες ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ και κανενα ΜΠΡΑΒΟ σε ανθρωπους που στην τελικη κανουν καλα την δουλεια τους (οπως περιεγραψε σαφως το παρον αρθρο), οι επιτελεις της Αεροποριας , του ΣΞ και του ΠΝ . Οταν κανει καποιος καλα την δουλεια του η ΗΘΙΚΗ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ειναι πολλες φορες ιση με την υλικη (και στην περιπτωση της Ελλαδιτσας των μνημονιων μεγαλυτερη). Αντι να διαμαρτυρωμαστε για την διαμαρτυρια και μονο πειτε και ενα ΜΠΡΑΒΟ σε ολους εκεινους που προγραμματισαν σωστα με οτι διεθεταν αυτα για τα οποια εμεις εχουμε την “πολυτελεια” να διαμαρτυρομαστε. Ενα ΜΠΡΑΒΟ θα δωσει το σημα σε εκεινους οτι η σωστη δουλεια δεν περνα απαρατηρητη και οτι μπορουν να συνεχισουν στο σωστο δρομο.

vagelis tassios
vagelis tassios
5 years ago

Η μιζερια εχει γινει εθνικο σπορ..ελεος

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Οι γάλλοι θέλουν να υπογραφεί η αγορά των 2 Μπελαρά πριν τις βουλευτικές εκλογές. Εκτίμηση μου ότι σε προεκλογική περίοδο ο Τσίπρας δεν θα υπογράψει συμβόλαιο 2 δις ευρώ για αγορά 2 πολεμικών πλοίων.

Geo Kok
Geo Kok
5 years ago

Εκτός κι αν εγκρίνουν οι Φρανσουά τη χρηματοδότηση από τα κέρδη ομολόγων. Τότε είναι τζάμπα υπογραφή η οποία θα του δώσει και αβαντο ότι “το έκανε κι αυτό”

Nikos
Nikos
5 years ago

Πραγματι δυο μπελχαρα ειναι λιγες θα πρεπει να γινει προσπαθεια για τεσσερις ομως μετα παμε στα τρια δις κοστος,θα υπαρξει δυσκολια στην κυβερνηση να διαχειριστει το θεμα επικοινωνιακα,ειδικα σε προεκλογικη περιοδο,οπως φαινεται η Αμυνα Περιοχης του ΠΝ τα επομενα χρονια θα ανατεθει στις δυο μπελχαρα και στις δυο αυστραλες,οι “εκσυχρονισμενες” S απ οτι φαινεται θα συνεχισουν να υπηρετουν για πολλα χρονια ακομη παρολο που υστερουν δραματικα σχεδον σε ολους τους επιμερους τομεις..

Ν.ρ
Ν.ρ
5 years ago

Αγαπητή flight and space. Το άρθρο μάς γεμίζει ελπίδα ότι κάτι κινείται επιτέλους Στο πολεμικό ναυτικό. Ελπίζω τα προγράμματα να υλοποιηθούν και να μην έχουμε να κάνουμε για ακόμα μια φορά με προεκλογική εξαπάτηση από το υπουργείο Άμυνας. Είναι απαραίτητες κάποιες διευκρινήσεις ιδιαίτερα για το πρόγραμμα των παράκτιων περιπολικών. Κοιτάμε για σκάφη επιτήρησης? Κοιτάμε για σκάφη υποστήριξης των ειδικών δυνάμεων η για πυραυλοφορα ταχύπλοα ?
Γιατί θεωρείτε βαρύτατο οπλισμό το spike nlos αφού δεκαετίες τώρα επιχειρούν στο Αιγαίο οι s-148 με exocet,oto melara ?
Προσωπικά θα ήθελα να δω την αντικατάσταση όλων των nasty,Αντωνίου και Asheville με μια σχεδίαση τύπου type 022 η combattante fs46.

Giannis
Giannis
5 years ago

2019…έτος εκλογών…
τί γίνεται κάθε πριν εκλογές;; παροχολογία…λεφτά;; κάτι λίγα από υπερ-φορολογία και υπόλοιπα του τρίτου μνημονίου. Πού θα πάνε με τέτοια φτώχεια και …εκλογικές αναγκες για ψήφους και διορισμούς κλπ; Εκεί που πάνε κάθε φορά…για ψηφαλάκια. Απ την άλλη έχουμε αριστερή Κυβέρνηση που στο παρελθόν δεν ψήφιζε δαπάνες για την Άμυνα, ήταν μέρος του ψευδεπιχειρήματος “βούτυρο ή κανόνια, δε θα γίνει Πόλεμος, θα το ρισκάρουμε..” κλπ κλπ..Και εντός 2019 και μάλιστα προ επισκέψεως Τσίπρα στην Άγκυρα που μας καλούν για να μας πούν…”ΜΗΝ τολμήσετε να κάνετε γεωτρήσεις ούτε καν στη ΝΟΤΙΑ Κρήτη, και ξεχάστε τις θαλάσσιες ζώνες ανατολικά της Κρήτης Ρόδου Καρπάθου γιατί θα σας…μπιπ μπιπ μπίπ…με τα τόσα και τόσα οπλικά συστήματα που έχουμε έτσι και κουνηθείτε θα σας συντρίψουμε…”(εν μέρει λόγω του δικού μας αυτοενουχισμού η ισορροπία δυνάμεων έχει διαταραχτεί σε σημείο μη αναστρέψιμο θέλει πολύ χρήμα και το κυριότερο χρόνο)..και μετά απ αυτό ο Τσίπρας πριν την επίσκεψη ή μετά…θα ανακοινώσει εξοπλιστικά…και μετά θα πάει και σε εκλογές….θα είναι σα να ακυρώνει τον εαυτό του και το αφήγημα το διεθνιστικό ειρηνιστικό έναν κόσμο μαγικό και ουτοπικό μεσα στον οποίο γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές.
Το θέμα των Μπέλχαρα δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει όσο και αν οι Γάλλοι μπορεί να το θέλουν γιατί πολύ απλά οι επιστροφές απ τα κέρδη δεν χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και δη για εξοπλισμούς αλλά για μείωση του χρεους. Οι Γερμανοί δεν πιστεύω ότι θα το αφήσουν..άλλως θα ήταν ήδη και εκείνοι στο παιχνίδι για να ενισχύσουν δική τους ναυπηγική βιομηχανία με προίκα κοντά 2 δις,..άρα εδώ παίζει το κάτι απλά γίνεται και ακούγεται απλά για να παίζει. Το πολύ πολύ να πάρουμε τις 2 Adelaide να βουλώσει καμιά τρούπα και καμιά τορπίλη…και…τα άλλα η επόμενη κυβέρνηση,..ΑΛΛΑ…για όσους ασχολούνται με οικονομικά, όλο και περισσότερο διαβάζουμε για νέα παγκόσμια ύφεση που είναι προ των πυλών τέλος του 2019 με μέσα του 2020. Το ίδιο χρονικό διάστημα η ΕΛΛΑΔΑ δεν έχει βγεί ακόμα στις αγορές παρότι εξήλθε του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, αλλά ΔΕΝ μπορεί ακόμα να ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ με τα τρέχοντα επιτόκια απ τις αγορές. Και για όποιον βλέπει τα οικονομικά τί κάνουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες;;; Κλείνουν τις κάνουλες, τις στρόφιγγες…αφαιρούν ρευστότητα απ το σύστημα. Και τί γίνεται όταν συμβαίνει αυτό;; Ακριβαίνει το χρήμα γιατί η ρευστότητα γίνεται λιγότερη για κείνους που την χρειάζονται και είναι πολλοί..και τί σημαίνει ακριβαίνει το κόστος χρήματος; Ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού. Και από πού ξεκινά αυτό; Απο την FED και τώρα από αρχές 2019 κλέινει τις στρόφιγγες και η ΕΚΤ. Πού σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δε ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Και για τί ρε μάστορα δε φαίνεται το πρόβλημα ακόμα; Μα γιατί έχουμε να φάμε για λιγους μηνες απ τα έτοιμα του Μνημονίου και από ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών του δημοσίου και από υπερπλεόνασμα απο υπεροφορολογία. Τα χειρότερα…έρχονται!
Χθες που διάβαζα για 6 FREMM και 4 FTI νόμιζα ότι έγινε ένα ταξίδι στο χρόνο 4 μηνες και από την 31η Δεκεμβρίου ξύπνησα την Πρωταπριλιά.

FOX
FOX
5 years ago

Εγώ λέω να προσγειωθούμε, ας δούμε τι θα γίνει με Adelaide και με την darwin 04.
Τα υπόλοιπα θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι αποσπασματικες αγορές και κινήσεις…

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

https://www.pentapostagma.gr/2019/01/%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3.html

Σαν πηγή αναφέρεται το onalert το οποίο βέβαια αναφέρει πως κάνει αναδημοσίευση άρθρου της Πτήσης. Τί να πεις.. Χαχαχα.. 🙂

FOX
FOX
5 years ago

Σε ότι αφορά Smart-S Mk.2 για τις ΜΕΚΟ, αν και δεν είναι νέας τεχνολογίας, νομίζω είναι πιο φθηνές λύσεις και συνεργάζεται με τους ESSM, με αξιοπρεπείς επιδόσεις…

Τ.Δ
Τ.Δ
5 years ago

Υπάρχει κινητικότητα,καθώς αρχίζει να διαφαίνεται ένα δημοσιονομικό παράθυρο αλλα και ευκαιρίες λόγω της σύγκλισης μ ε τα αμερικανικά συμφέροντα.Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί απαιτούν χρόνους υλοποίησης..Ακόμη και η ένταξη των πλοίων της Αυστραλίας αν επιτευχθεί,θα απαιτήσει 12 + μήνες.Η κρίσιμη ερώτηση αν έχουμε την απαραίτητη αποτροπή αυτή τη στιγμή (σήμερα) στις αναμενόμενες κινήσεις Test της Τουρκίας(ουτε αυτοι ειναι βλάκες ) .ειδικά στην περιοχή πέριξ του Καστελόριζου -(Ανατολικό άκρο της ελληνικής ΑΟΖ) ,η απάντηση μου είναι οτι την έχουμε και είναι πολύ ισχυρή ακόμη ,καθώς απόφεύγουμε να τονίσουμε ότι η ελληνική ΑΟΖ (όχι η Κυπριακή ) και το Καστελόριζο είναι στην εμβέλεια της πολεμικής Αεροπορίας. σε λογικά επιχειρησιακά πλαίσια.Αρα δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερο πανικό .Θα είχε ενδιαφέρον ένα Post από την “Π” με θέμα την άμυνα του Καστελόριζου .Επίσης να μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια μικρή χώρα (σαφώς εξοπλισμένη πάνω από τις οικονομικές της δυνατότητες) και με αντίστοιχη στρατιωτική ισχύ ,αυτό σημαίνει με απλά λόγια ,ότι δεν αρκεί ο υπερεξοπλισμός και οι εθνικοί “αλαλαγμοί” για την εθνική ασφάλεια…αλλά και οι κατάλληλες συμμαχίες .δλδ η μια αυτή με τις ΗΠΑ.Το θέμα είναι η επόμενη κυβέρνηση που λογικά θα είναι η ΝΔ επιχειρήσει να ξαναβάλει τους Γερμανούς στο παιχνίδι των εξοπλισμών και με τον Τραμπ αυτα δεν θα γίνουν αποδεκτά ουτε σαν ιδέα…

George
George
5 years ago

Αναφορικά με τον προβληματισμό για 2 μόνο Adelaide σκάφη που εκφράζετε στο άρθρο σας στην Πτήση που κυκλοφορείm ίσως τελικά να είναι δυνατόν και 3 σκάφη αν και σε αυτή τη περίπτωση το FFG-04 Darwin δεν θα ήταν hot trasfer. Έχει όμως μόνο ένα χρόνο που είναι decommissioned!
https://cockburnexpress.online/special-investigation-call-for-ex-hmas-darwin-to-become-floating-museum-after-dive-wreck-bid-spurned/

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -