10.8 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΣκεπτικοί οι Γερμανοί για την αποστολή στη Λιβύη

Σκεπτικοί οι Γερμανοί για την αποστολή στη Λιβύη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, υποστηρίζει θερμά τη συμμετοχή της χώρας του στην αποστολή επιβολής εμπάργκο όπλων στη Λιβύη υπό την αιγίδα της Ε.Ε. αλλά οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πλοία για να στείλουν.

Εκτός υπηρεσίας όλα τα Type 212 του Γερμανικού Ναυτικού -Τεράστια προβλήματα διαθεσιμότητας σε όλους τους κλάδους

Η Γερμανία πασχίζει να ανταποκριθεί με αξιώσεις απέναντι στην ευρωπαϊκή αποστολή δυνάμεων στον ναυτικό αποκλεισμό της εμπόλεμης Λιβύης. Σύμφωνα με την ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Süddeutsche Zeitung το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ναυτικό αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα με την επιχειρησιακή ικανότητα του στόλου του.

Μόνο τρεις από τις εννέα φρεγάτες είναι ικανές για επιχειρήσεις και μόλις μία από τις πέντε κορβέτες του. Και τα επιχειρησιακά πλοία του στόλου είτε είναι έτοιμα να αναχωρήσουν για αποστολές, είτε είναι δεσμευμένα σε αυτές ή πάλι γύρισαν πρόσφατα από αυτές και είναι πολύ νωρίς για να ξαναβγούν στη θάλασσα. Σύμφωνα με ειδικούς, η ανάληψη ακόμα μίας αποστολής “απλά δεν είναι δυνατή” καθώς το ναυτικό δεν έχει τις εφεδρείες που απαιτούνται για επιπλέον δράσεις.

Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, το Βερολίνο ήταν ευχαριστημένο που η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη Λιβυκή κρίση και μάλιστα την υποστήριξε. Τη Δευτέρα 27 υπουργοί εξωτερικών να συμβάλουν στον ναυτικό αποκλεισμό που διεξάγουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη. Ο κ. Heiko Maas μάλιστα στην ομιλία του τόνισε πόσο σημαντικό ήταν πέραν των εναερίων περιπολιών και των δορυφόρων να υπάρχει και ναυτικό σκέλος. Μόνο που δεν υπάρχει ναυτικό σκέλος χωρίς πλοία.

Το γερμανικό Ναυτικό δεν έχει αρκετά πλοία για να «βγάζει» αποστολές

Το ερώτημα είναι, πώς μπορεί να συνεισφέρει η Γερμανία. Κύκλοι στο υπουργείο Αμύνης προκρίνουν την αποστολή μιας φρεγάτας. Ένα τόσο μεγάλο πλοίο μπορεί να δώσει ιδιαίτερο “βάρος” μεταξύ των συμμάχων εθνών, πως η Γερμανία εισέρχεται δυναμικά σε μια αρένα που είχε ως τώρα αναιμική παρουσία αναλογικά με το μέγεθός της. Η φρεγάτα μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή ενδιαφέροντος περνώντας το μήνυμα της αποτροπής. Από την άλλη, μπορεί να μεταφέρει και ομάδα ειδικών δυνάμεων, με μέσα και όπλα για να εκτελεί νηοψίες και ελέγχους. Αυτήν την αποστολή μπορεί να την επιτελέσει και η μικρότερη κορβέτα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές κορβέτες διαθέσιμες.

Από τις τρεις φρεγάτες, που είναι επιχειρησιακές, η Mecklenburg-Western Pomerania απέπλευσε μόλις τον Ιανουάριο για το Αιγαίο, όπου αντικατέστησε την Hamburg στην εκεί δύναμη του ΝΑΤΟ. Η φρεγάτα Lübeck θα αποπλεύσει σε λίγες μέρες για γυμνάσια αλλού. Τα υπόλοιπα πλοία, είτε είναι προγραμματισμένα για συντήρηση στο ναυπηγείο, είτε συντηρούνται αυτή τη στιγμή ή τα πληρώματά τους εκπαιδεύονται ακόμα. Χειρότερα είναι τα πράγματα με τις κορβέτες, αφού η μόνη επιχειρησιακή είναι η Ludwigshafen am Rheinis που εκτελεί αποστολή για τα Ηνωμένα Έθνη στον Λίβανο. Οι άλλες τέσσερις έχουν καθυστερήσει σε εργασίες που γίνονται στα ναυπηγεία και σε μία καταστράφηκε πλήρως το σύστημα TÜV . Το Ναυτικό θα παραλάβει νεώτερα πλοία, αλλά κι αυτά έχουν γνωρίσει καθυστερήσεις.

Όπως παρατήρησε κι ο γενικός επιθεωρητής του Κοινοβουλίου, Hans-Peter Bartels, στην έκθεσή του για την κατάσταση στις ΕΔ, το Ναυτικό δεν ήταν ποτέ μικρότερο.
Ο επιθεωρητής του Ναυτικού Andreas Krause παρατήρησε πως παρά τις προσπάθειες, η επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν κατόρθωσε να αλλάξει και μάλιστα, είναι δυνατόν, το Γερμανικό Ναυτικό να εκδόσει νέα αναφορά επιχειρησιακής κατάστασης εξαιτίας της παραμονής τόσων πλοίο για τόσο παραπάνω διάστημα στο ναυπηγείο.

Η Γερμανία θα μπορούσε πιθανόν να καλύψει την έλλειψη αυτή πλοίων ενισχύοντας την επιτήρηση από τον αέρα αλλά κι εκεί η κατάσταση δεν είναι τέλεια. Τα παλιά αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης P-3C Orion δεν εμφανίζουν καλές ετοιμότητες. Μόνον δύο από τα οκτώ αεροσκάφη είναι διαθέσιμα για πτήση κι αυτά έχουν δεσμευτεί για αποστολές στο Κέρας της Αφρικής.

Πηγή: Süddeutsche Zeitung

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
nigozs
nigozs
3 years ago

Πώς να κάνεις εξωτερική πολιτική μετά ?
Τελικά, από τα Ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Ιταλία η Ισπανία και η Ιταλία έχουν υψηλές διαθεσιμότητες στο ναυτικό. Αυτό καταλαβαίνω.
Επίσης, μάλλον το ναυτικό μας έχει περισσότερες διαθεσιμότητες από όλους αυτούς. Αν αναλογιστεί κανείς την μιζέρια που μας περιβάλλει τα τελευταία 20 και πλέον έτη, μάλλον καλά τα πάμε.
(Για γέλια και για κλάματα το κείμενό μου, βέβαια).

flatspin
flatspin
3 years ago

Ας πουνε στους φιλους τους Τουρκους να στειλουν εκ μερους τους. Το ιδιο ακριβως θα ναι.

Koursaros312
Koursaros312
3 years ago

Δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους φίλους τους τούρκους, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Nestoras
Nestoras
3 years ago

Λέμε για τα λειτουργικά κόστη των ενόπλων δυνάμεων.
Να πως μειώνονται. Τα πλοία να σαπίζουν και προσωπικό 0.

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Μακάρι να μην μπορέσουν να στείλουν μήπως και τηρηθεί όντως το εμπάργκο… Δεν έχω καμία αμφιβολία πως αν ήταν στο χέρι τους θα έκαναν τα στραβά μάτια.

epampapas
epampapas
3 years ago

Nα δώσουν και αυτοί τα P-3 για εκσυγχρονισμό να τα πάρουν σε μερικές δεκαετίες…(κακίες)

SAAB
3 years ago

Πάλι καλά που δεν πήραμε κάποιο προς απόσυρση. Για να είναι έτσι τα εν ενεργεία φαντασθείται πως θα είναι αυτά που αποσύρουν.

Που φτάσαμε! Να παρακαλάμε τους ηττημένους (Γερμανία) να εξοπλισθούν.

RBF69
RBF69
3 years ago

Κόλπα για να μην πληρώνουν στο ΝΑΤΟ.
Ευκαιρία βρήκε η Μέρκελ να πει στον Τράμπ, με επίπλαστη στεναχώρια:
“Δεν βγαίνω μάνα μου στο λέω, δεν βγαίνω, δεν τα έμαθες… πλοία δεν έχω, υποβρύχια δεν έχω, τα αεροπλάνα μου άστα-βράστα, τα άρματα τενεκέδες. Δεν κοιτάς να τσοντάρεις τίποτα γιατί έτσι και μπουκάρει στο Κίελο κανένα Ελληνικό υποβρύχιο (αυτά που γέρνανε ντε) δεν θα μείνει ούτε σιδεριά στη HDW και τον ναυσταθμό. Μετά Kaputt το μαγαζάκι.. και θα σου ζητάω πάλι πρόγραμμα Marshall”
Έτσι με αυτά και με αυτά γλυτώνουν τα δανεικά και αγύριστα τους…

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -