28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑGowind 2800 για την Ελλάδα, ισχυρός συμπολεμιστής των FDI-HN

Gowind 2800 για την Ελλάδα, ισχυρός συμπολεμιστής των FDI-HN

Στις 4 Οκτωβρίου 2023 βρεθήκαμε στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας Άμυνας και Παρέμβασης (FDI) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (HN), της ΚΙΜΩΝ (F601).

Φ/Γ ΚΙΜΩΝ, Επιστροφή του ΠΝ στη ναυτική υπεροχή

Στην επίσκεψή μας είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για πολλά θέματα, περιλαμβανομένης και της πρότασης της γαλλικής εταιρίας για το πρόγραμμα κορβετών του ΠΝ. Ακολουθεί το συγκεκριμένο κομμάτι του άρθρου-ανάλυση  που δημοσιεύτηκε στην «Πτήση» Νοεμβρίου 2023,

του Δημήτρη Μητσόπουλου, Navalanalyses.com

Στα ναυπηγεία της Naval Group μπορούσε κανείς να θαυμάσει και τις δύο υπερσύγχρονες κορβέτες τύπου Gowind 2800 (ο αριθμός 2800 αντιπροσωπεύει το πλήρες εκτόπισμα σε τόνους) που προμηθεύονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ως κλάσης Bani Yas. Στη συγκεκριμένη βασίζεται η πρόταση της εταιρείας για το πρόγραμμα του ΠΝ για 3+1 κορβέτες, εκ των οποίων οι 2+1 (αν επιλεχθεί ο τύπος) θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρώτη εκ των δύο, η Bani Yas (P110) ολοκλήρωσε τις δοκιμές της και παραδόθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2023, ενώ ακολουθεί και σε λίγους μήνες η τοποθέτηση οπλισμού και ολοκλήρωση της δεύτερης Al Emarat (P111), με περίπου έναν χρόνο διαφορά στην εξέλιξη της κατασκευής από την πρώτη της κλάσης.

H δεύτερη Gowind 2800 των ΗΑΕ, Al Emarat (P111). Στο πυροβόλο διακρίνεται η υποδομή STRALES.

Σχετικά με τη νέα γαλλική πρόταση, αυτή, αφού έχει καλύψει τις απαιτήσεις του ΠΝ στο επίπεδο του εξοπλισμού του πλοίου (και εντός του ευρύτερου πλαισίου αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας), επικεντρώνεται στην αναβάθμιση και στη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην κατασκευή των ελληνικών πλοίων και ακολούθως στη διευρυμένη συμμετοχή τής ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, δηλαδή των εταιρειών που παράγουν τα διάφορα απάρτια του εξοπλισμού, όπως γίνεται σε μικρό βαθμό αυτή τη στιγμή για τις ελληνικές FDI. Το σημαντικότερο όμως που φέρει η νέα γαλλική πρόταση είναι το μακροχρόνιο και μη εμπροσθοβαρές πρόγραμμα χρηματοδότησης, με την αποπληρωμή του να πραγματοποιείται αρκετά πέραν των δέκα ετών και με ευνοϊκούς όρους. Επίσης προτείνει σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας και ολοκληρωμένης κατασκευής στα ελληνικά ναυπηγεία όχι μόνο για τις κορβέτες Gowind ΗΝ σύμφωνα με το προαπαιτούμενο της Αθήνας, αλλά και κατασκευή ακόμη μεγαλύτερων πλοίων όπως πρόσθετες FDI HN.

H πρώτη Gowind 2800 για την ΗΑΕ, η Bani Yas (P110), και στο βάθος η πρώτη γαλλική FDI («D660»).

Αν συνυπολογίσει κανείς και τη γαλλική πρόθεση που έχει τεθεί (προς το παρόν ατύπως) για ναυπήγηση έξι κορβετών Gowind προς αντικατάσταση των αντίστοιχων ελαφρών φρεγατών κλάσης Floreal του Γαλλικού Ναυτικού, τότε η γαλλική πρόταση αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα για το ελληνικό πρόγραμμα (ιδιαίτερα δε αν ληφθεί υπόψη το πρόσφατο white paper που αναφέρει την κοινή ναυπήγηση κορβετών). Η συμπαραγωγή Gowind μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου στενή στρατηγική συνεργασία. Επίσης, η συμπαραγωγή πολεμικών πλοίων με τη Γαλλία, αν όντως αναφερόμαστε σε κανονική τέτοια συνεργατική διαδικασία και όχι απλώς ταυτόχρονη κατασκευή (δηλαδή ίδιο προϊόν αλλά ο καθένας στο δικό του έδαφος) και υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πρωτιά για το Παρίσι, αφού θα κατασκευαστούν πολεμικά του πλοία εκτός γαλλικής επικράτειας. Φαίνεται ότι οι Γάλλοι δεν διατίθενται να περιμένουν να ωριμάσει η ευρωκορβέτα EPC ή θέλουν έστω να έχουν ένα «back up plan» και προτιμούν να στηρίξουν τη βιομηχανία τους τώρα και όχι αργότερα. Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έτσι καθίστανται πανίσχυρα, αφού είναι δεδομένο ότι θα αναλάβουν και πρόγραμμα Υ/Β, όπως και την αναβάθμιση δυνατοτήτων των Φ/Γ κλάσης ΥΔΡΑ, δηλαδή τον συνολικό όγκο εξοπλισμών του ΠΝ. Επιπλέον, θα υπάρξει σημαντικότατη μεταφορά τεχνογνωσίας με ουσιαστικές κατασκευαστικές δραστηριότητες καθώς και ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη μελλοντική υποστήριξη του στόλου FDI HN, Gowind HN και άλλων πλοίων του ΠΝ, ενώ αυτή θα εδράζεται στις προοπτικές ναυπήγησης περισσότερων κορβετών Gowind σε περίπτωση που αποφασιστεί η προμήθειά τους από τρίτη χώρα, με τις κατασκευαστικές εργασίες να εκτελούνται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σημειώνεται ότι η Naval Group μπορεί να παραδώσει μία κορβέτα σε 28 μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου, με την κάθε επόμενη να αποδίδεται μέσα σε 12 μήνες από την προηγούμενη.

Η διαμόρφωση των Gowind 2800 ΗΝ είναι σχεδόν παρόμοια σε οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με αυτές των ΗΑΕ, με διαφορές σε ελάχιστα σημεία. Το πλήρες εκτόπισμα είναι 2.800 τόνοι, το ολικό μήκος 102 m και το πλάτος 16 m. Η πρόωση θα είναι τύπου CODLOD, που θα παρέχει στο πλοίο μέγιστη ταχύτητα άνω των 25 κόμβων, ενώ η μέγιστη εμβέλεια είναι 4.500 ναυτικά μίλια στους 15 κόμβους. Μπορεί να φιλοξενήσει 95 συνολικά άτομα, ένα ελικόπτερο MH-60R και ένα UAS, ενώ μεταφέρει δύο 7μετρα RHIB. Οι υποδομές περιλαμβάνουν ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών NS110 με ενσωματωμένο IFF, FCR STIR 1.2 EO Mk2, R-ESM Vigile και C-ESM & COMINT Altesse-H (αντί της ιταλικής σουίτας στην Bani Yas), HMS Kingklip Mk2, VDS CAPTAS-2, CMS SETIS, TDS, δύο ηλεκτροοπτικά συγκροτήματα PASEO-XLR (αντί των SPYNEL-X στην Bani Yas) και ραντάρ ναυτιλίας. Τον οπλισμό συνθέτει ένα πυροβόλο OTO 76 mm SR (με προαίρεση συλλογής STRALES για χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών DART που θα παρέχει αυξημένη αντιαεροπορική προστασία λόγω απουσίας ASTER 30), 16 εκτοξευτές MICA/VL για MICA NG, 8 MM40 EXOCET Block 3C, δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες για MU90 LWT, RAM CIWS, δύο Lionfish 20 RWS (αντί των ΕΟS R400 Marine 30 mm στην Bani Yas) καθώς και αριθμό πολυβόλων. Τα DLS είναι τουλάχιστον δύο Sylena Mk2 (αντί των Rheinmetall MASS στην Bani Yas). Θα εξοπλιστούν επίσης με το υπό ανάπτυξη σύστημα R-ECM που θα διαθέτουν και οι FDI-HN.

Η Naval Group τονίζει ότι με την απόκτηση των κορβετών Gowind 2800HN το ΠΝ θα επιτύχει υψηλό βαθμό ομοιοτυπίας, διαλειτουργικότητας και οικονομία κλίμακας με τις FDI HN, με βάση (αναφέρουμε επιγραμματικά τα κυριότερα) τα: σύστημα πρόωσης, βοηθητικά συστήματα, σύστημα διαχείρισης πλατφόρμας, σύστημα μάχης, σύστημα πλοήγησης, σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, ηλεκτροοπτικά συστήματα, εκτοξευτές αντιμέτρων, συστήματα ελέγχου πυρός, οπλισμό (πυροβόλο, RWS, RAM, πύραυλοι Ε/Ε, τορπίλες), ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό, συστήματα επικοινωνίας, εκπαίδευση προσωπικού, FOS και εξοπλισμό των ναυπηγείων.

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -