28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό...

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

 


H κορβέτα/ελαφρά φρεγάτα Gowind αναπτύχθηκε από τη γαλλική DCNS, έχοντας ως στόχο να προσφέρει στη διεθνή αγορά ένα πολεμικό πλοίο προηγμένης τεχνολογίας και υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αλλά μικρότερου εκτοπίσματος και χαμηλότερου κόστους από τις φρεγάτες τύπου FREMM. Η Gowind έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρουσιάζει χαμηλό ακουστικό, θερμικό και ηλεκτρομαγνητικό ίχνος (ιδιότητες stealth) και προσφέρεται σε δύο εκδόσεις: μία εκτοπίσματος 1000 τόνων (Gowind 1000), που αφορά ισχυρά οπλισμένη κορβέτα μέγιστης ταχύτητας 30 κόμβων, και την έκδοση Gowind 2500, μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων που έχει ήδη εξαχθεί σε δύο χώρες, τη Μαλαισία και την Αίγυπτο.

Η πλέον πρόσφατη προμήθεια αφορά την υπογραφή σύμβασης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τέσσερα πλοία του τύπου (με πρόβλεψη για δύο επιπλέον) από το Κάιρο τον Ιούνιο του 2014 (κλάση El Fateh). Το πρώτο από αυτά, που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Lorient της DCNS, ξεκίνησε τις εν πλω δοκιμές τον Μάρτιο του 2017 και αναμενόταν να παραδοθεί την ίδια χρονιά, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα παραδοθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια από τα ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας.

H κλάση El Fateh έχει εκτόπισμα 2.500 τόνων, μήκος 102 m και πλάτος 16 m, με ενδιαιτήσεις για 65 μέλη πληρώματος και 15 επιπλέον εφεδρικές. Το σύστημα πρόωσης αποτελεί συνδυασμό πετρελαιοκινητήρων (CODAD/Combined Diesel and Diesel) και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 25-26 κόμβους, ακτίνα ενεργείας 3.700 ναυτικά μίλια (με ταχύτητα 15 κόμβους) και αυτονομία εν πλω 11 ημέρες.

Ο εξοπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει: σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS της DCNS (παρόμοιο με αυτό των φρεγατών FREMM), ραντάρ επιτήρησης SMART-S Mk2 (εναλλακτικά NS100 ή Sea Giraffe AMB) σε ιστό PSIM (Panoramic Surveillance Intelligence Module-τμήμα πανοραμικής επιτήρησης συλλογής πληροφοριών), σόναρ τρόπιδας τύπου Kinglip και μεταβλητού βάθους CAPTAS-2, σύστημα ESM Vigile 200 και ELINT (Electronic Intelligence-παρακολούθηση/ανάλυση ηλεκτρονικών εκπομπών), Altesse, σύστημα εξαπόλυσης αναλωσίμων Sylena Μk2, κύριο πυροβόλο OTO Melara Super Rapid των 76 mm, σύστημα SYLVER κάθετης εξαπόλυσης 16 βλημάτων VL MICA, δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων ναυτικής κρούσης MM40 Exocet Mod2/3, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Nexter Narwal των 20 mm, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες για ελαφρές τορπίλες των 324 mm, ελικοδρόμιο με υπόστεγο για μεταφορά ενός ελικοπτέρου των 10 τόνων ή ενός ελικοπτέρου των 5 τόνων σε συνδυασμό με μη επανδρωμένο αερόχημα κάθετης αποπροσνήωσης (VTOL UAV) και δύο πνευστές λέμβους άκαμπτης γάστρας (RHIB) των 6,5 μέτρων.

To πρόγραμμα της Μαλαισίας με αρχικό ύψος 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ξεκίνησε το 2011 και αφορούσε στην απόκτηση έξι πλοίων περιπολίας δεύτερης γενιάς (Second Generation Patrol Vessel/SGPV), στο πλαίσιο του οποίου επιλέχθηκε τελικά η πρόταση της DCNS με σύμβαση συνολικού κόστους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (μαζί με τον εξοπλισμό και τη μεταφορά τεχνογνωσίας/τεχνολογίας για την εγχώρια ναυπήγησή τους). Οι παραδόσεις των πλοίων στο Ναυτικό της Μαλαισίας αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018, ενώ είναι σαφώς μεγαλύτερα πλοία σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της Αιγύπτου, ώστε να χαρακτηρίζονται φρεγάτες (συχνά με την επωνυμία Gowind 3000).

Πιο συγκεκριμένα, έχουν μήκος 111 m, πλάτος 16 m και πλήρες εκτόπισμα 3.100 τόνων, με ενδιαιτήσεις για 87 μέλη πληρώματος και 51 επιπλέον εφεδρικές (συνολικά 138 άτομα). Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβους (μέσω CODAD, με ντιζελοκινητήρες MTU), ακτίνα ενέργειας 5.000 ναυτικά μίλια (με ταχύτητα 15 κόμβους) και αυτονομία εν πλω 21 μέρες. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS της DCNS, ραντάρ επιτήρησης SMART-S Mk2 σε ιστό PSIM, ραντάρ ελέγχου πυρός Rheinmetall THEO Mk2, σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS-2, σύστημα ESM Vigile 100, σύστημα εξαπόλυσης αναλωσίμων Super Barricade της Wallop/Esterline, κύριο πυροβόλο Bofors Mk3 των 57 mm σε περίκλειστο πυργίσκο χαμηλής διατομής ραντάρ, σύστημα SYLVER κάθετης εξαπόλυσης 16 βλημάτων VL MICA, δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων ναυτικής κρούσης NSM, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα MSI DS30M των 30 mm, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες της J+S Marine για ελαφρές τορπίλες των 324 mm, ελικοδρόμιο με υπόστεγο για μεταφορά ενός ελικοπτέρου των 10-12 τόνων (π.χ. EC725 ή NH90) ή και μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) και δύο RHIB.

Στην περίπτωση της Gowind οι επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον εξοπλισμό των πλοίων της Αιγύπτου ή της Μαλαισίας. Για παράδειγμα, η προσθήκη ενός αντιβληματικού συστήματος όπως το RAM θεωρείται επιβεβλημένη, όπως και η υιοθέτηση του OΤΟ Melara SR των 76 χιλ. (με επιθυμητή εδώ την επιλογή της έκδοσης STRALES). Από την άλλη, γενικά, σε γαλλικής σχεδίασης πλοία έχει αποδειχθεί δυσχερής η εγκατάσταση διαφορετικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας από αυτό που προτείνουν οι κατασκευαστές, οπότε, εν προκειμένω, πρέπει να επιδιωχθεί η υιοθέτηση των βλημάτων Aster 15/30 για τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί.

Σε κάθε περίπτωση παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης του κόστους σε συνάρτηση με την άνοδο του εκτοπίσματος (στα πλοία της Μαλαισίας), παρ’ όλο που παραμένει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις φρεγάτες της κατηγορίας των 4.000+ τόνων.

Του Κώστα Γ. Καρναβά (από το άρθρο “Ελαφρές φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό
Υψηλές δυνατότητες με χαμηλό κόστος” που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nick Delhanidis
Nick Delhanidis
6 years ago

Δεν εχω καταλαβει απο το αρθρο της “Π” αν η γνωμη των συντακτων ειναι οτι θα μπορουσε να αποφευχθει εντελως η αγορα σκαφων Α/Α αμυνας περιοχης προς χαρην μεγαλυτερου αριθμου συγχρονων σκαφων ικανοποιητικων προδιαγραφων πολλαπλών ρόλων .

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
6 years ago

Από την άλλη, γενικά, σε γαλλικής σχεδίασης πλοία έχει αποδειχθεί δυσχερής η εγκατάσταση διαφορετικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας από αυτό που προτείνουν οι κατασκευαστές, οπότε, εν προκειμένω, πρέπει να επιδιωχθεί η υιοθέτηση των βλημάτων Aster 15/30 για τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί…

Δε νομιζω να ισχυει αυτο.
Οι αντιστοιχες των HAE θα φερουν ESSM

Τασος Σ.
Τασος Σ.
6 years ago

Η προοπτικη γαλλικων πλοιων στο ΠΝ μονο των γελωτα προκαλει..

Nick Koliopoulos
Nick Koliopoulos
6 years ago

Το ερώτημα είναι αν χρειαζόμαστε μικρές φρεγάτες ανάλογων ή ελαφρά ανώτερων δυνατοτήτων σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούμε τώρα και χρήζουν αντικατάστασης. Οι λύσεις που προτείνετε στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όμως κριθεί ότι στο μελλοντικό περιβάλλον του Αιγαίο χρειαζόμαστε φρεγάτες ή κορβετοφρεγάτες ανώτερων δυνατοτήτων από αυτές που περιγράφετε (μεγαλύτερο απόθεμα πυράυλων, πολυστρωματική αντιπυραυλική προστασία, έγκαιρη ανίχνευση stealth και/η υπερ-υπερηχητικών πυραύλων επιφανείας, ασύμμετρες απειλές ) τότε θα πρέπει να σκεφτούμε λύσεις όπως οι SAAR6 ή οι Belhara με GaN AESA radar.

sotbak
sotbak
6 years ago

συμφωνώ αν μιλάμε για φρεγατοκορβέτες καινούριες τότε μάλλον οι belhara έχουν καλύτερες προδιαγραφές για τις δικές μας ανάγκες

Γεώργιος Παπαδόπουλος
Reply to  sotbak

Αλλά sotbak οι FTI δεν εκτοξεύουν Scalp. Θες Scalp? Πας FREMM.

Thras
Thras
6 years ago

Δεν υπάρχει κανένας λόγος το ΠΝ να έχει scalp. Αρκούν οι ΜΜ40 για προσβολές στόχων ξηράς.
Τα βαλιστικά βλήματα πρέπει να εισαχθούν στον ΕΣ και να αυξηθεί σημαντικά το απόθεμα της ΠΑ!

G3
G3
6 years ago

Επιφανειακό άρθρο σε σχέση με τα προηγούμενα και τι θα μπορούσε ν αλλαχτεί.

Έχω ξαναπεί, τα UAE Gowind έχουν Tacticos, ESSM.. ΣΙΓΟΥΡΑ 100/100….

Τα mica vl και τα aster 15 δε μας κάνουν ούτε επιχειρησιακά ούτε οικονομικα- οικονομίες κλίμακας.

Εντελώς χονδροειδώς θέλουμε όπλα και συστήματα που ήδη έχουμε και είμαστε εξοικειωμένοι αρκεί να είναι τεχνολογικά στο σήμερα και στο αύριο.

Να κάνουμε logistics για αγορά και χρηση Mica vl και aster 15 για πιο λόγο?

Χτίζουμε πάνω στις πιστοποιήσεις των uae και ζητάμε πχ phalanx,ram ( εύκολο) , aster 30 μαζί με τα υπάρχοντα και πιστοποιημένα essm.

Όλα το ίδιο… τώρα εάν θέλουμε και scalp ξέρω γω…. μακάρι έστω σε 2 gowind 3100+

Θα επέλεγα 8 gowind + 4 fremm έναντι 10 sigma + 2 FTI….οικονομοτεχνικά και όχι αλλά πειράματα στυλ nh90.

Καλύτερα υπερσύγχρονα που ήδη πλέουν παρά διαστημικά αλλά ανώριμα που είναι στο pc

darede
darede
6 years ago

Αφήστε τους αναγνώστες αυτού του ιστιοχώρου να το κρίνουν, σας παρακαλώ. Αντιθέτως έτσι όπως παρατίθεντο τα άρθρα, καταντάει κουραστικό και θεμελιώνει άνευ σημασίας την παράθεση απόψεων αφού έχει αναρτηθεί σε άλλο κομμάτι του άρθρου.

Με εκτίμηση

Gunner
Gunner
6 years ago

Τα ΗΑΕ από ότι φαίνεται θα φτιάξουν ένα πλοίο με ότι πάνω κάτω χρησιμοποιεί το ΠΝ όπως ESSM, TACTICOS, MM40 MK3, 76άρι πυροβόλο, RAM. Επιπλέον το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει στο υπόστεγο ελικόπτερο 10 τόνων κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει το S-70B του ΠΝ. Οι Γάλλοι έχουν φτιάξει και άλλη φορά σκάφος με ικανότητα φιλοξενίας των S-70B για λογαριασμό της Σιγκαπούρης.

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/november-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5709-uae-navy-orders-two-gowind-corvettes-from-france.html

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/177108/dcns-floats-first-gowind-corvette-for-egypt.html

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  Gunner

Να επενδύσεις εν έτει 2020 ESSM block 1 και SMART-S Mk.2 είναι λάθος,δεν προσφέρει και κανένα πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου. Άσε που γνωρίζει και κατασκευάζει SMART-S Mk.2

Πρέπει να εκμεταλλευθούμε την νέα τεχνολογία που προσφέρει το NS200 και πυραύλους ενεργής καθοδήγησης, ESSM block 2 ή CAMM-ER.

Αν είναι εφικτό να τοποθετηθούν κελιά sylver Α50, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα φόρτο 10 Aster-30 και 24 CAMM-ER!

Επιπλέον το ΠΝ αν είναι θα κινηθεί προς την μεγαλύτερη σε μέγεθος Gowind για να μην πω ότι μπορεί να προκύψει και κάτι ακόμα μεγαλύτερο…

Tasos Prasinos
Tasos Prasinos
6 years ago
Reply to  Spirit

Το Mini Countryman παραμένει Mini Cooper.

G3
G3
6 years ago
Reply to  Tasos Prasinos

Άμα έχω corsa 15 ετιας το παίρνω το countryman.

Gunner
Gunner
6 years ago
Reply to  Spirit

Δεν κάνεις νέα επένδυση, αξιοποιείς τις υπάρχουσες επενδύσεις στο έπακρο. Όσον αφορά το ραντάρ, πας σε κάτι άλλο, στους πυραύλους, στο μέλλον σε κάτι ανώτερο. Το συμαντικό είναι ότι δεν κάνεις σπατάλη χρημάτων, με αποτέλεσμα να μπορείς να προμηθευτείς περισσότερα σκάφη.

τεο
τεο
6 years ago

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει καλύτερος και πιο ρεαλιστικός τρόπος να αντικατασταθούν σταδιακά οι S. Δεν μιλάω μόνο για τις Gowind αλλά για οποιαδήποτε ανάλογη κλάση των 2000-2500 τόνων.

Μακάρι να μπορούσαμε να αγοράσουμε 8 belh@ara ή FREDA ή Α.Β. Λοιπόν ας ξυπνήσουμε γιατί αυτό δεν γίνεται. Πραγματικά χρειαζόμαστε τόσο πολύ τέτοια πανάκριβα πλοία για να προστατέψουμε το Αιγαίο που αξίζει να θυσιάσουμε κάθε υποψία αριθμητική ισορροπίας ; Δηλαδή δεν γίνεται να αντικατασταθούν από διάσπαρτες εγκαταστάσεις σε επιλεγμένα νησιά;

Η ιστορία των πλοίων Α/Α άμυνας περιοχής θυμίζει κάτι από την ιστορία που ήθελε f15..

Pk
Pk
6 years ago
Reply to  τεο

10 gowind με aster 30 κτλ ή 2 belharra ή 4 fremm?

Υπάρχει περίπτωση ( δυστυχώς) να τεθεί και έτσι το δίλημμα

τεο
τεο
6 years ago
Reply to  Pk

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι 10 gowind κοστίζουν 2,5 δις, οι δύο Belh@ara 1,5δις και οι 4 FREDA πάνω από 4,5 δις.. Ετσί όπως το θέτεις θα ήθελα το ΠΝ να προχωρήσει βραχυπρόθεσμα σε αγορά 6 Gowind και μεσοπρόθεσμα σε 2 Belh@ara.. Ένα κόστος 3δις για μία δεκαπενταετία δεν νομίζω ότι είναι τόσο απαγορευτικό, αρκεί να ξυπνήσουμε βέβαια ως λαός!!!

Πάντως νομίζω κοντύτερα σε μας θα ήταν η saar 6…

Γεώργιος Παπαδόπουλος
Reply to  Pk

Pk για μένα 4-5 Gowind και 2 FREMM.

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
6 years ago

Εάν σε 2 χρόνια είναι έτοιμες 4-5 τότε έχει καλώς.Ειδάλλως άδικα συζητάμε..

Theo
Theo
6 years ago

Όλο το πακέτο σε οικονομική συσκευασία. Το προτιμώ από τα θηριώδη αμερικανικά πλοία ή τις φρεμμ.

Tasos Prasinos
Tasos Prasinos
6 years ago
Reply to  Theo

Δεν υπάρχει οικονομική συσκευασία για την προστασία 1-2 τρις σε υδρογονάνθρακες και το μέλλον ενός ναυτικού έθνους με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη. Θα ματώσουμε για να επιβιώσουμε. Ότι χρειαστεί λοιπόν. Παρακαλετά στο θείο Σαμ για 2-4 ΑΒ φίσκα στους SM-2 ,ESSM blcII, 6 FTI multi-digi-aesa από τα χρεωστούμενα υπερκέρδη των γαλλικών τραπεζών (μιλημένα με τον Μακρόν) ,ενίσχυση του στόλου των super vita (ποιες gowind άραγε;) και φυσικά άλλες 4 ναυπηγήσεις 214 HN με όμοια χρηματοδότηση με τη γαλλική.

Giorgos
Giorgos
6 years ago
Reply to  Tasos Prasinos

Πεστα ανθρωπε μου…

G3
G3
6 years ago
Reply to  Tasos Prasinos

Tasos Prasinos, σωστός ιδεατό.

Μέχρι να πλευσει η πρώτη μάχιμη ελληνική FΤI όμως, θα έχουμε πολύ μικρότερη αοζ, αντιλαμβάνεσαι..

Theo
Theo
6 years ago
Reply to  Tasos Prasinos

1) Ο ελληνικός εμπορικός στόλος δεν έχει την ανάγκη του ΠΝ και του ελληνικού κράτους γενικότερα, καμία σχέση το ένα με το άλλο.
2) Προτιμότερα τα πολύ καλά εξοπλισμένα Gowind από τα “αόπλα” (βλέπε KIDD χωρίς SM2) αμερικανικά.
3) Η πολιτική των ΗΠΑ κινείται σε ρυθμούς επίλυσης του νομικού καθεστώτος της Κύπρου και πολύ πιθανό στην αμερικάνικου τύπου επίλυση να υπάρξει πλήρης αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρου του νησιού.

Διακρίνω γενικότερα μια τάση στο μεγάλο μέγεθος πλοίων και αεροπλάνων, ιδιαίτερα δε από τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΜ που μάλλον πιστεύει ότι μπορεί έτσι να γίνεται πιο πιστευτή ότι με φόντο το “μεγάλο” πλοίο γίνεται πιο πιστευτή ότι μπορεί να κάνει πόλεμο… Το αφήνω στην κρίση του καθενός.

antonis.
antonis.
6 years ago

Καλοδεχούμενες και οι gowind και οι belharra και οι FREMM/FREDA. Κάθε κλάση έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες 2. Προσωπικά έχω την ελπίδα το ΠΝ να επιλέξει (όταν ερθει η ώρα) τις belharra, οι οποίες αν και όχι αμεσα διαθέσιμες θα έδιναν εξαιτίας των ηλεκτρονικών τους δυνατοτήτων ισχυρα τακτικά πλεονεκτήματα στο ΠΝ. Βέβαια, γνώμη μου είναι οτι οποιοδηποτε σκαφος και αν ερθει θα πρέπει να έρθει με ένα “πακέτο” ΑΑ πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (aster 30) και VL MICA/aster 15. Σαφώς βέβαια και το ΠΝ γνωριζει καλυτερα τι θέλει και απο εμας φυσικά ΚΑΘΕ εξελιξη καλοδεχουμενη!

Fingolfin
Fingolfin
6 years ago
Reply to  antonis.

Θα συμφωνήσω, gowind (με aster 30, essm er και exocet block 3) και αργότερα belharra.. Ας παρουμε 3 για αρχη, δε γινεται να ανανεωσεις ολοκληρο στόλο αμεσα..

Pk
Pk
6 years ago
Reply to  Fingolfin

Ας βάλουν άλλο ραντάρ επιλογής, exocet III εχουν ηδη κάποιες Ρουσσσεν, υπαρχουν αποθεματα, εκπαιδευση, καταρτιση. Οτι και μ αποφασιστει πρεπει να ειναι Σε όλα το ίδιο. Είναι τεράστιο το οικονομικό όφελος και η αποσβεση.

Fingolfin
Fingolfin
6 years ago
Reply to  Fingolfin

Διόρθωση camm er οχι essm er..

Γιάννης
Γιάννης
6 years ago
Reply to  Fingolfin

Δεν πρόκειται να υπάρξει Gowind με Aster-30. Ειδικά να έχει Aster-30 και ESSM αυτό δεν πρόκεται να γίνει ούτε σε Gowind μοντέλο του 3018.

Γιάννης
Γιάννης
6 years ago

Tι λένε στο Γ.Ε.Ν…
Ότι τα μελλοντικά μας πλοία πρέπει να έχουν διαστάσεις και οπλισμό φρεγάτας.
Αλλά για οικονομικούς λόγους, (δύσκολες οι εποχές…) μπορεί να είναι λύση μία ,,τουμπανισμένη,, κορβέτα.
Έχει συζητηθεί το θέμα κάποιων κορβετών. Αλλά τώρα με μόλις 12 ή το πολύ 16 α/α πυραύλους σαν τους MICA είναι μεγάλο ρίσκο το να πολεμήσει ένα πλοίο εκεί έξω.
Όπως είναι μεγάλο ρίσκο το να επενδύσει κανείς σε μία δανέζικη φρεγάτα που είναι ναυπηγημένη με εμπορικές προδιαγραφές. Και ας φέρει 100 SM-2…

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  Γιάννης

Και από που τους προέκυψε ότι μια “κορβέτα” 2500-3000+ τόννων μπορεί να έχει μόνο 16 α/α πυραύλους;
Όποιος στο πεντάγωνο ανέφερε κάτι τέτοιο πρέπει να τον ξηλώσουν άμεσα, μέχρι και άσχετος με λίγο ψάξιμο μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτό δεν ισχύει.-

Γιάννης
Γιάννης
6 years ago
Reply to  Spirit

Για ψάξε να βρεις πόσους φέρουν οι SIGMA, Gowind-2500, MEKO A-100.
Aν πλοίο 3.000 τόνων είναι κορβέτα τότε οι ΜΕΚΟ-200 και S των 3.000 και κάτι ακόμη τόνων, τι πλοία είναι ?? Γιατί εγώ ξέρω από το 1981 πως είναι φρεγάτες.

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  Γιάννης

Οτι επέλεξε να βάλει ο αγοραστής αυτή την διάταξη, δεν σημαίνει ότι είναι αυτή η ικανότητα τους, και ο Mk-41 και τα Sylver μπορούν να φέρουν quad-pack τόσο ESSM όσο και CAMM

E.r
E.r
6 years ago

Πολύ ωραία περιπολικά σκάφη με οπλισμό ελάχιστα καλύτερο από πυραυλάκατο του ΠΝ.
Καλά τώρα σοβαρά κάνουμε κουβέντα για γαλλικές σχεδιάσεις για το ΠΝ ?
Υπό οπλισμένα σκάφη χωρίς και CIWS με όπλα Ε/Α άγνωστα, ακριβά και λίγα , με άλλο σύστημα διαχείρισης μάχης , ταχύτητα λιγότερη από τα περιπολικά Osprey και για να πιστοποιήσεις τα όπλα που χρειάζεσαι θέλεις μια περιουσία .
Τα τα 2 δις που υποτίθεται μας χρωστούν οι Γάλλοι γίνεται να τα πάρουμε σε Rafale και παράλληλα να ξεφορτωθούμε όλο το στόλο των Μ2000 όσο γίνεται πιο γρήγορα ?
Ας πάρουμε προϊόντα της Nexter η της Renault Defence για το στρατό , νέα Τ/θ οχήματα η κάτι άλλο. Γιατ8 πρέπει να φορτωθούμε καράβια σώνει και καλά
Να υπενθυμίσω ότι τα τελευταία γαλλικά σκάφη που πήραμε ήταν τα Combatante το μακρύνουν 1982 .
Μάλλον υπήρχε κάποιος λόγος για αυτό .

zikacab
6 years ago
Reply to  E.r

Πέστα!!! Τα δυο δις που έχουν οι Γάλλοι να πάνε για Ραφάλ εδω και τώρα, πλήρως εξοπλισμένα!
Πρέπει να κατέβει άμεσα στο Αιγαίο ένα όπλο που θα αλλάξει τα δεδομένα επιχειρισιακά και ψυχολογικά υπερ μας και θα κλείσει την τρύπα για τουλάχιστο μια τριετία μέχρι να καταστούν ετοιμοπόλεμα τα F35 & S400 του γείτονα.. Σιγά μην περιμένουν οι Τούρκοι πότε με το καλό θα ναυπηγήσουμε σκάφη για να βγούν να τα συναντήσουν σε έξι χρόνια. Το παιχνίδι παίζετε ΤΩΡΑ.
Αγορά Ραφάλ έστω και μεταχειρσισμένα φτάνει να είναι ετοιμοπαράδοτα και φορτωμένα με όλα τα καλούδια! Και αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών για τον υπόλοιπο αεροπορικό στόλο και αεροπορία στρατού για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα. Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί και επικήνδυνοι.
Τι να φτουρίσουν οι κορβέτες και ζήσε Μαϊ μου. Με Ραφάλ βαράς παντού σε αέρα, ξηρά και θάλασσα και γίνεσαι θανάσιμη απειλή.

antonis.
antonis.
6 years ago
Reply to  zikacab

Παλικάρια χωρίς να θέλω να σας το χαλάσω αλλά με 79-80 Μ. Δολάρια ανά μονάδα, ούτε μία μοίρα rafale δεν παίρνουμε. Χώρια ότι το μεγάλο κενό στα σύγχρονα μέσα δεν το έχει η αεροπορία, που όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των f-16 θα μπορεί να κοντράρει ανετα την Τουρκικη αεροπορια στο Αιγαίο αλλά και στην Αν.Μεσογειο. Το μεγάλο κενό το έχει το Ναυτικό με μονάδες που σιγά σιγά θα παροπλίζονται (standar) , με meko που θα έπρεπε να ειχαν τελειωσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΧΘΕΣ(!), με τα πιο συγχρονα υποβρυχια ανεροβιας προωσης στο κοσμο χωρίς συγχρονες τορπίλες. Άμεση ανάγκη ειναι η ενισχυση του ΠΝ. Πρώτα κλείνοντας τις παραπάνω “πληγές” και έπειτα με την απόκτηση σκαφών που θα μπορούν να επιβιώσουν στις απειλές του περιβάλλοντος του Αιγαίου και της Αν.Μεσογείου. Να θυμίσω ότι μεγάλο βάρος στα καθήκοντα επιτήρησης και προστασίας της ΑΟΖ (όταν αυτή ανακηρυχθει, κατι που δεν βλεπώ να γίνεται συντομα), θα έχει το ΠΝ. Μεταξύ των άλλων θα πρέπει να έχει δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, δυνατότητες που ΔΕΝ εχει τωρα και που όταν τις αποκτήσει θα είναι άλλος ένας πολύ σημαντικός πράγοντας στην εξίσωση μιας ενδεχόμενης συγκρουσης. Θυμίζω πως όλες οι γαλλικές σχεδιάσεις που προτείνονται αυτή τη στιγμη έχουν τη δυνατότητα να εξοπλιστούν με ΑΑ πυραύλους μεγάλου βεληνεκους (aster 30), διορθώστε με αν κανω λαθος.
Πώς λοιπόν η απόκτηση λίγων rafale θα αλλάξει ΤΌΣΟ δραματικά την κατάσταση υπέρ μας?

zikacab
6 years ago
Reply to  antonis.

Το σκεπτικό το δικό μου όπως φαντάζομαι και του φίλου παραπάνω βασίζεται στην διαπίστωση οτι η Τουρκία μπορεί να κάνει την μεγάλη κίνηση ανα πάσα στιγμή. Η κλεψύδρα για την Ελλάδα εχει αδειάσει, ούτε χρήμα υπάρχει αλλά κυριώς ούτε χρόνος μεχρι να μας έρθει η επιφύτιση για ποιό σκάφος μας ταιριάζει, πότε να το παραγγείλουμε, που να το κτίσουμε, με τι να το ντύσωμε κλπ. Μιλάμε χαλαρά για πενταετία και βάλε…
Δεν πρόκειται οι απέναντι να μας περιμένουν. Το παιχνίδι με τις ΑΟΖ Κύπρου & Ελλάδος και του συνδετικού κρίκου που λέγεται Καστελόριζο παίζεται ήδη στις οθονες μας. Κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε οτι οι Τουρκοί θα περιμένουν άλλα τρια τέσσερα χρόνια μέχρι να καταστούν επιχειρησιακά τα F35 και οι S400. Τότε θα είναι αργά γι’ αυτούς γιατί η εκμετάλευση των οικοπέδων θα έχει παγιωθεί και η άντληση θα έχει δρομολογηθεί. Στόχος είναι να ματαιώσουν ΤΩΡΑ τις γεωτρήσεις αμφισβητώντας και γκριζάροντας την θαλάσσια κυριαρχία Ελλάδος & Κύπρου μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως των ενεργειακών εταιριών.
Υπ’ αυτό το πρίσμα και την πίεση του χρόνου η αγορά μιας μοίρας Ραφάλ θα έκανε τεράστια διαφορά και θα μας έδινε ένα ανεκτό χρονικό περιθώριο τριών ετών να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας και κυρίως να βρούμε πόρους για χρηματοδότηση ενός ναυπηγικού προγράμματος. Γι’ αυτο μιλάω για μεταχειρισμένα για να πέσει και η τιμή αλλά και να είναι όσο το γρηγορότερα δυνατό παραδοτέα εκμεταλευόμενοι και την εμπειρία πιλότων/τεχνικών από τα Μιράζ.
Είκοσι κομμάτια να βάλουμε στο ισοζύγιο οι απέναντι δεν έχουν άμεση απάντηση ούτε ναυτική ούτε αεροπορική!
Επίσης αν δεν προσθέσουμε νέα αεροσκάφη πως θα γίνει η πολυπόθητη αναβαθμιση των F16; Έχουμε την πολυτέλεια από εναν ήδη αποψιλομένο στόλο να αποσύρουμε κάθε χρόνο 10-12 σκάφη για να τα κάνουμε βίδες προς αναβάθμιση και στη θέση τους τι θα πετάει; Πως θα κλείνει η τρύπα στον αέρα όταν θα έχουμε διαθεσιμότητα πιθανόν μικρότερη των 130 σκαφών. Δεν φτάνουν ούτε για Ζήτω.
Συμφωνώ απόλυτα για το θέμα των τορπιλών, έπρεπε να είχαν αγορασθεί από χθές και είναι ξεφτίλα για το πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να εξοικονομίσει το απαραίτητο κονδύλι. Αλλά το ναυτικό πρέπει να περιμένει για ναυπήγηση μεγάλων σκαφών επιφανείας κάτι που πρέπει να συνδυαστεί υποχρεωτικά με την ανάσταση των ελληνικών ναυπηγείων.

E.r
E.r
6 years ago

Σε συνέχεια προηγούμενου και από τη Wikipedia βλέπω τιμή Iver Huitfeldt class350~370 mil€, FREMM από 470 έως 650mil € .
Gowind ~250mil€
Αν ισχύει το παραπάνω πρέπει να μιλάμε για ψυχοπάθειά του ΠΝ να συζητά για αλλά σκάφη επιφάνειας .
Να υποθέσω μόνο ότι η Δανία δεν μας «χρωστάει» λεφτά
Λύσεις υπάρχουν πολλές εκτός των Γαλλικών

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  E.r

1) Και οι μονάδες του ΠΝ πώς θα αντικατασταθούν δηλαδή;
2) Τα 2 δισεκατομμύρια δεν επαρκούν ούτε για μοίρα Rafale.
3) Οι τιμές που βλέπεις στο ίντερνετ δεν ξέρεις τι περιλαμβάνουν και δεν μπορεί να εξαχθεί συμπεράσματα με σημερινές τιμές όταν έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια
4) Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα και αυτές οι τιμές οι Δανοί θα είχαν ξεπατωθεί σε πωλήσεις.
5) Λύσεις υπάρχουν πολλές χρήματα δεν υπάρχουν, εκτός και αν πιστεύει ότι θα σου δώσουν οι Γάλλοι τα χρήματα και θα τα δώσεις εσύ πχ. στους Δανούς.

Γιάννης
Γιάννης
6 years ago
Reply to  E.r

Αφού είναι τόσο οικονομικές οι δανέζικες είναι να απορεί κάποιος γιατί δεν πήγε να αγοράσει μία ξένη χώρα έστω μία.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
6 years ago
Reply to  Γιάννης

Για τον απλουστατο λογο οτι με Δανια δεν κανεις “συμμαχιες”…

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
6 years ago
Reply to  E.r

@Ε.r.
Και…πολυ ψυχοπαθεια φιλε μου…
Ειχαν προταθει στο ΠΝ τον Ιουνιο του 2008…αλλα ουτε καν μπηκαν στον κοπο να ασχοληθουν…
Και μιλαμε για ωραια πλοια με εκτοπισμα…το μονο κακο…”καινε λιγο νπαραπανω” για τα δικα μας δεδομενα…
Η προταση;
1.260 δις για 6 πλοια “γυμνα”…χωρις εξοπλισμο.
Δηλ.210 εκατ. η μοναδα.
Και οι δικοι μας ηθελαν Fremm με υπερδιπλασια χρηματα!

Υ.Γ. Οι δανεζικες φρεγατες ειναι κλασης ανωτερες των Fremm στον α/α αγωνα.

alex
alex
6 years ago

Κάποιες επιγραμματικές παρατηρήσεις και από εμένα.

1) Το σκαρί των gowind κλάσεις ανώτερο σχεδιαστικά σε σχέση με αυτών των sigma. Οι gowind είναι πιο κοντόχοντρες με πλάτος 16m ενώ οι sigma είναι μακρόλεπτες με πλάτος 14. Αυτό σημαίνει πως οι sigma θα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε απαιτητικές καιρικές συνθήκες αιγαίου και ανατολικής μεσογείου.
2) Δεν χρειαζόμαστε εισαγωγή νέων όπλων όπως aster άρα gowind με από αμερική πλευρά εξοπλισμό όπως το κάνουν τα UAE
3) Το Τουρκικό ναυτικό του 2025 – 2035 θα διαθέτει 4 κορβέτες των 2500tn 8 φρεγάτες των 3300tn περίπου και 4 φρεγάτες των 6000 – 7000tn.
4) Δεν χρειαζόμαστε φρεγατοκορβέτες των 2500tn άλλα όπως και οι Τόυρκοι των 3300tn περίπου που θα είναι και η ραχοκοκαλιά του ναυτικού μας.
5) Σε θεωρητικό επίπεδο 7-8 φρεγατοκορβέτες των 3300tn και άλλες 3 φρεγάτες των 5500 – 6000tn και θα είμαστε μια χαρά αλλά θεωρητικά λεφτά δεν υπάρχουν ή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Το αεπ της Ελλάδος με μέσο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης 3% το 2030 θα είναι περίπου 265 δισ ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει δόγμα και να εντάξει στα πρότυπα του Ισραήλ την αμυντική βιομηχανία σαν ένας πυλώνα ανάπτυξης. Το ΥΠΕΘΑ πρέπει να έχει πόρους 3 – 4 % του αεπ ώστε να αρχίζει να καλύπτει το εξοπλιστικό κενό των 10 και πλέον ετών καθώς και να αναπτύσσει την αμυντική βιομηχανία ως πυλώνα ανάπτυξης και τεχνολογίας. Αν θέλουμε μικρότερο ποσοστό επί του αεπ πρέπει τότε να επιτύχουμε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4 – 5% Πρέπει εντός 3 ετίας να έχουμε φθάσει για αγορά καινούργιου και μεταχειρισμένου υλικού καθώς και για εκσυχρονισμούς το 1% του αεπ. Αυτό σημαίνει διαθέσιμα κονδύλια 25 – 27 δισ

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται όμως να αλλάξουμε νοοτροπία σαν λαός και οι πολιτικοί να φροντίσουν να κάνουν μία οικονομία που θα φυσάει και όχι μια κοινωνία που θα περιμένει το επίδομα για να επιζήσει..

alex
alex
6 years ago
Reply to  alex

25 – 27 δισ εννοω σε βάθος 12 ετίας και όχι ετήσιας χρηματοδότησης..

tagg
tagg
6 years ago

Η μόνη άμεση λύση για αεράμυνα περιοχής είναι να μας δωθούν 2 απο τις 5 γαλλικές la fayette
και να τους βάλουμε τα 16 κελια (Α50) για Aster 30. Να γίνουν σχεδόν σαν τις formidable της σιγκαπούρης.

Ικαρος
Ικαρος
6 years ago

1) Οι 4 μελλοντικες τουρκικες φρεγατες πολλαπλου ρολου TF-100 που ειναι στην ουσια λιγο μεγαλυτερες ΜIGLEM θα εχουν εκτοπισμα 3.000tn περιπου.Μαζι με τις 4 κορβετες των 2.500tn και τις 4 ΑΑW ΤF-2000 των 6.000tn με 7.000tn θα αποτελεσουν το μελλοντικο στολο τουΤ.Ν.

2) Οπως εχω γραψει και στο σχολειο μου για τις DAMEN SIGMA η πιο μεγαλη Gowind της Μαλαισιας εχει εκτοπισμα 3.100tn.Μια επεκταση στους 3.300-3.500tn δεν ειναι κατι ανεφικτο σχεδιαστικα.Αν μπορει να γινει αυτο τοτε παμε στην κατηγορια εκτοπισματος των ΜΕΚΟ και των S.Με essm block 2,exoset block 3,phalanx η ram,sonar,τορπιλες,συστημα tacticos και ενα πολυ καλο radar εχουμε την φρεγατα που θελουμε για το ΠΝ μας.Καποια συστηματα των S οπως πχ τα phalanx αναβαθμισμενα μπορουν να τοποθετηθουν στα νεα πλοια.Το σχεδιο του σκαφους ηδη υπαρχει.Αν γινουν αυτες οι τροποποιησεις με προγραμματισμο δεκαετιας μπορεσουμε σιγα σιγα να αντικαταστησουμε το στολο των S.Τα μη γαλλικα συστηματα και οπλα δεν θα αποτελεσουν πρόβλημα κρινοντας από τα πλοια των ΗΑΕ.
Ενδιάμεσα προχωράμε σιγα σιγα και τον εκσυχρονισμο των ΜΕΚΟ.

Εν τελει,θα εχουμε ένα στολο φρεγατων αποτελουμενο από 4 αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ και 7-8 Gowind με κοινα συστηματα και οπλα με ότι μπορει να σημαινει αυτό για εξοικονομιση και logistics.

Eναλλακτικα την θεση 2 Gowind μπορουν να παρουν 2 φρεγάτες ΑΑW οποιες εμεις επιλεξουμε αν τα οικονομικα μας είναι καλυτερα.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
6 years ago
Reply to  Ικαρος

@ Ικαρος
Γιατι να εχεις τα ιδια με τους Τουρκους …και να μη τους ξεπερνας;
Οι ESSM που αναφερεις…εχουν ενα βεληνεκες γυρω στα 50 χλμ.
Η τοποθετηση ομως των Αster-30 ξεπερνουν τα 100 χλμ.
Προσωπικα θεωρω…πως καί οι Sigma αλλα και Gowind…ειναι πλοια για Αιγαιο.
Για Αν. Μεσσογειο το ΠΝ χρειαζεται πλοια να “βλεπουν” και να “χτυπουν” απο μακρυα…οπως οι FTI.

Ikaros
Ikaros
6 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

@DEAD KENNEDYS,
Δεν εχω καμια απολυτως εμονη με τους ΕSSM ουτε θελω να εχω τα ιδια με τους απέναντι.Ανεφερα τις τουρκικες σχεδιασεις για να δουμε τι περιπου θα εχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μελλον
Στην θεση των ΕSSM στις Gowind με πολύ μεγαλη μου χαρα θα ηθελα να εχω aster-30 με μονο ερωτιματικο τον αριθμο τους ανα πλοιο.Οπως επισης μια καλη λυση για ρανταρ θα ηταν το sea fire 500 αν γινοταν.
Αυτή τη στιγμη και με τα δεδομενα που υπαρχουν αυτό που βλεπω εγω σαν λυση είναι ενας στολος 8 Gowind 3100 σε βαθος χρονου με τα χαρακτηριστικα και τις τροποποιησεις που ανεφερα στο προηγουμενο ποστ (στην θεση των ΕSSM βαλε aster-30) συν 4 εκσυνχρονισμενες ΜΕΚΟ συν στο μελλον 2-3 φρεγάτες ΑΑW πχ FREDA η οτιδήποτε άλλο.Να πουμε εδώ ότι η Gowind 3100 υπαρχει ηδη σαν σχεδιαση ενώ η πρωτη belharra αναμενεταιι από το 2021 και μετα.
Τελος κι εγω θα ηθελα 4 Arleigh Burke και 12 FREMM τουμπανα με SCALP NAVAL κτλ πανω αλλα το θεμα είναι τι χρειαζομαστε και τι μπορούμε να εχουμε σα χωρα.
Παντα φιλικα.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
6 years ago
Reply to  Ikaros

Δεν ανεφερα για εμμονες…
Πολλα απο αυτα που ανεφερες…τα εχουν ηδη οι Τουρκοι…οποτε στο μελλον θα εχουμε να αντιμετωπισουμε ισχυροτερες απειλες.
Επισης…απ’οσο γνωριζω οι Γαλλοι δεν τοποθετουν aster-30 στις Gowind…ουτε Thales sea-fire 500…
οποτε η λυση ειναι (παντα κατα τη γνωμη μου) FTI εστω 2 πλοια…και αναβαθμιση των ΜΕΚΟ…και αργοτερα gowind ή als 100 για σταδιακη αποσυρση των S.

Ικαρος
Ικαρος
6 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

Oι FTI θα αρχισουν να παραδιδονται απο 2021 και μετα αν ολα πανε καλα.Αρα τα δυο πλοια θα τα εχουμε περιπου επιχειρισιακα ετοιμα απο το 2023-24 και μετα.Αν ειχαμε ανεση χρονου μαζι σου κι εγω να παμε σε FTI μονο.Φοβαμαι ομως οτι πρεπει να επιταχυνουμε καποια πραγματα.
Οι Γαλλοι αν θελουν συμβολαιο πχ για 6 Gowind + 3 FTI θα πρεπει να βαλουν οτι θελει ο πελατης οπως κανουν και στα πλοια των ΗΑΕ αλλιως ευχαριστουμε πολυ και γεια σας.Θα πρεπει να μαθουμε καποτε σαν χωρα να απαιτουμε αυτο που θελουμε.Εκτος και αν ειναι τεχνικο το θεμα που δεν νομιζω.
Θα ηθελα παντως τη γνωμη σου για το τι θα επρεπε να περλαμβανει ο εκσυχρονισμος των ΜΕΚΟ σε εξοπλισμο για να δουμε σε τι μπορουμε να διαφοροποιηθουμε απο τα τουρκικα συστηματα.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
6 years ago
Reply to  DEAD KENNEDYS

@Ικαρος
Συστημα διοικησης, ελεγχου και διαχειρησης μαχης Aegis.
Αυτη ειναι η γνωμη μου…

George
George
6 years ago

Ο συνδυασμός των μεγάλων Gowind της Μαλαισίας (3,100 tn) και της διαμόρφωσης των ΗΑΕ (ολλανδο-αμερικανικά ηλεκτρονικά, οπλισμός, γνωστά στο ΠΝ) μοιάζει ιδανικός για αντικατάσταση των S-class
Το κόστος από λίγο κάτω από 400 εκ Ευρώ των Αιγυπτιακών (μαζί με τον εξοπλισμό τους) θα προσεγγίσει όμως αν δεν ξεπεράσει τα 450 εκ Ευρώ /σκάφος

Anemas
Anemas
6 years ago

Καλή εναλλακτική λύση για το πολεμικό ναυτικό Χρειάζεται όμως και πολιτική βούληση για να τρέξει το νέο πρόγραμμα αγοράς πλοίου
Το aster είναι πολύ αξιόπιστο σύστημα.
Πάντως για κάλυψη της Κύπρου η Ελλάδα χρειάζεται 2 πλοία τύπου fremm

Pagoboy
Pagoboy
6 years ago

Εγω πιστευω αναγακαστικα παμε σε μειωση οροφων τα επομενα χρονια. Επισης …πολυ καλο σχεδιο η gowind αλλα εμεις τα επομενα χρονια θα χρειαστουμε πλοια που θα υποστηριξουν την αεραμυνα μας θα καλυψουν το στολο τα νησια μας τις (αν καποια στιγμη δεησουν οι πολιτικοι) τις πλατφορμες εξόρυξης θα καλυψουν την διαδρομη προς κυπρο και τελος θα αντιμετωπισουν τον ορυμαγδό απο πυραυλους …βαλλιστικους κρουζ και αεροσκαφη που θα ενταξουν σε υπηρεσια οι φίλοι-γειτονες τα επομενα χρονια. Τοτε μονο προς belharra πρεπει να κοιταξουμε….
Ενας εκσυγρονισμος των meko ειναι απαραιτητος.καμια σχεδίαση απο αυτες που συζητάμε δεν εχει πυροβολο μεγαλυτερου διαμετρηματος απο αυτες…ο ρολος τους στην ναυτικη υποστηριξη σημαντικοτατος . Εχουν πολλα να προσφερουν ακομη με τον καταλληλο εκσυγχρονισμο…ρανταρ essm 2 νεους πυραυλος ναυτικης κρουσης κλπ.
Εξαλλου με 300-400 εκατομμυρια δεν αντικαθιστάς 4 σκαφη αυτου του μεγεθους.
Εγω πιστευω με 4 – 5 belharra
και 4 μεκο θα μπορουσαμε να σταθούμε αξιοπρεπώς στους απεναντι και να δωσουμε βαρος σε ενα νεο τυπο πυραυλακατου για αντικατάσταση παλι με λιγοτερους αριθμους τις πολυ παλεες σχεδιάσεις που πλησιαζουν τα 40 χρονια. Ρε παιδια οι μαλαισιανοι πληρωσαν 150 εκατομμυρια ευρω παραπανω απο οτι οι Αιγύπτιοι μονο για να αυξησουν το εκτοπισμα και κατα ενα δυο τους κομβους πλευσης και την ολοκληρωση ξενων συστηματων αναλογων των γαλλικων??Οπου και να διαβαζω δεν βλεπω αλλες διαφορες …
Και κατι τελευταιο ρε παιδια υπηρετησα στην ελδυκ αγαπησα την κυπρο κατεβηκα για διακοπες αλλες δυο φορες ..αλλα δε γινεται να λεμε εμεις να καλυψουμε αμυντικά την κυπρο και αυτοι που εχουν μεγαλυτερο προβλημα με τη γειτονα να ξοδευεουν 40% μικροτερο ποσοστο για την αμυνα με βαση το αεπ τους.Και εχουν ξεπερασει και την κριση..
Εαν δεν θελουν η δεν μπορουν να ενισχυσουν την αμυνα τους η να αγορασουν 2 κορβετες πχ Saar72 με barak8 ας τσονταρουν εμας…αυταααα

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  Pagoboy

Μεταφορά τεχνογνωσίας, στήσιμο παραγωγής στα ναυπηγία τους κοστίζουν. Πάντως υπάρχουν και δημοσιεύματα για 2 δισ. 6 πλοία.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
6 years ago

Δυο gowind αλλα με searam ναι για να φυγουν οι μη εκσυγχρονισμενες s αλλα χρειαζομαστε και 2 τουλαχιστον belh@ra η κατι αλλο με αεραμυνε περιοχης

Ίωνας
Ίωνας
6 years ago

Η άμυνα δε χτίζεται με βάση τι μπορείς να διαθέσεις αλλά με βάση την απειλή. Αν δεν μπορείς να διαθέσεις αρκετά και δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου τότε είναι δώρον άδωρον. Καλύτερα να μη διαθέσεις τίποτα και να μείνεις υποταγμένος. Υπάρχει και όρος για αυτό, λέγεται φιλανδοποίηση.
Αν δε θέλουμε τη φιλανδοποίηση τότε να κόψουμε το λαιμό μας να τα βρούμε.

G3
G3
6 years ago
Reply to  Ίωνας

Κανένας απ αυτούς, ούτε από τους προηγούμενους ( μάλλον ούτε από τους επόμενους) δε θα το κάνει αυτο δυστυχώς.

Πολεμάμε μετά που μπορουμε:

Τα συστήματα μας θα είναι από Γαλλία ( λόγω της βούλησης της για χρηματοδότηση μέσω των πολιτικών τόκων) και Αμερική ( λόγω ΝΑΤΟ, αυτονόμηση της Τουρκίας, τιτλοποιηση ΑΟΖ).

Επαναλαμβάνω μιλάω για εφικτά και όχι για ευκταία.

Χτίζουμε πάνω στις πιστοποιήσεις των UAE….και συνεχίζουμε με όσα γνώριμα συστήματα έχουμε και θα είναι ανταγωνιστικα + κάποιες υπερβάσεις.

Μπορούμε να έχουμε έτοιμες μάχιμες ώριμες στο νερο 3 GowindHellas και 1 FremmHellas με οικονομίες κλίμακας τα επόμενα 4 χρόνια? Θα είναι μεγάλο κατορθωμα. Και ομοίως συνεχίζουμε.

Επειδή όμως καίγεται ο κ@λος μας για πιο άμεσα, εάν υπάρχει leading να πάρουμε.

Για εντελώς βραχυχρόνια ( μέσα στο 2018) γεμίζουμε ανταλλακτικά, διαθεσιμότητα, πυρομαχικά βελτιωθούμε στη διακλαδικοτητα και ο Θεός βοηθός.

Δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση.

Theo
Theo
6 years ago
Reply to  Ίωνας

Η άμυνα χτίζεται από τους καλύτερους που μπορούν με 1 ελληνικό € να εξουδετερώσουν 4 τουρκικά €. Η λέξη που πρέπει όλοι να μάθουμε είναι η εξής : αποδοτικότητα. Με αυτούς που βλέπω να κινούν τα νήματα εντός, καμία προκοπή δεν βλέπω.

Δεν μπορούμε να παίξουμε στη λογική 5 δις € οι Τούρκοι, άρα τους μαρκάρω με 5 δις ελληνικά €. Στο φινάλε εγώ δεν έχω ούτε ιδιόκτητο σπίτι, θες να δώσεις εσύ το δικό σου υπέρ αμύνης;;

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
6 years ago
Reply to  Ίωνας

@Ίωνας
Συμφωνω.

DEAD KENNEDYS
DEAD KENNEDYS
6 years ago

Αν το ΠΝ παρει αποφαση για Gowind…στην καλυτερη περιπτωση θα ειναι η εκδοση οπου θα αντικαθισταται το vls a35 με το mk41 και αναποφευκτα ο vl mica με τον essm , οπως των ΗΑΕ.
Για aster-30…χλωμο το βλεπω.

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
6 years ago

Η όποια κίνηση του ελλαδικού ΠΝ πρέπει και επιβάλλεται να γίνει συνδυαστικά με την αγορά 3-4 Gowind από την Κύπρο ώστε να αποκτήσουν επιτέλους ΠΝ και να πληρώσουν την μαλακία που κάνανε, δηλαδή, που ξεκίνησαν τα περί ΑΟΖ δίχως να έχουν στοιχειώδες ΠΝ!
Έτσι και καλύτερη προσφορά θα πετύχουμε σχετικά με αυτά που θέλουμε να βάλουμε είτε στις Belhara ή Formidable ή FREMM.
Επιβάλλεται δε, η εισαγωγή των CAMM-ER & Aster-30 από εμάς και την Κύπρο λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων τους και άγνωστων στον εχθρό αλλά και για λόγους τυποποίησης..

Ίωνας
Ίωνας
6 years ago

Το δόγμα μας στις ΕΔ και δει στους εξοπλισμούς ήταν πάντα ποιοτική υπεροχή έναντι της ποσότητας με δεδομένο ότι στην ποσότητα δεν μπορούμε να κυνηγήσουμε τους απέναντι. Άρα ναι, να πάμε σε λιγότερες μονάδες αλλά με υπέρτερες δυνατότητες. Να έχουμε λίγες και καλές μονάδες, φόβητρο για κάθε υποβολέα.
Συμφωνώ με το φίλο που λέει ότι πρέπει και η Κύπρος να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια με το δικό της ΠΝ αλλά και εμείς να εντάξουμε στο σχεδιασμό μας τη δυναμική μας παρουσία στην Αν. Μεσόγειο. Άρα άλλα πλοία για Αιγαίο και άλλα για Αν. Μεσόγειο. Θα κοστίσει ξέρω αλλά μόνο έτσι η επένδυση θα έχει απόδοση.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -