12.3 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις Belh@rra και να κοιτάξουμε τις Gowind αν...

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις Belh@rra και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;

 

Το 2018 ήταν ένα έτος που είχε “πολλά γαλλικά” για το Πολεμικό Ναυτικό. Ξεκίνησε με έντονες φήμες για την ενοικίαση/αγορά δυο FREMM που θα συμπληρώνονταν από άλλες δυο Belh@rra, όλα τα πλοία πληρωμένα ή έστω χρηματοδοτημένα από επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχει στην διάθεσή της η Τράπεζα της Γαλλίας.

Μετά την φαρσοκωμωδία του περασμένου Απριλίου, που το ΠΝ μέχρι το τέλος καλοκαιριού του 2018 θα ήταν περήφανος χρήστης δυο ελαφρά μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM, αλλά τελικά βρέθηκε να μην έχει παραλάβει ούτε φουσκωτό, οι ελπίδες για νέα πλοία άρχισαν να φθίνουν. Η ιστορία όμως συνεχίστηκε, καθώς μάθαμε πως μπορεί να χάσαμε την έμπειρη γαλλίδα FREMM, έστω και με ενοίκιο, αλλά τουλάχιστον θα αποκτούσαμε την νεαρή αλλά εύελπη επίσης γαλλιδούλα, Belh@rra. Κι όχι ενοίκιο και αηδίες, αλλά αγορασμένη με “κασέρι” ελληνικό, που απλά “δημιουργήθηκε” σε γαλλικά συρτάρια.

Γαλλία: Η Ελλάδα συζητά για 2+2 φρεγάτες FTI (BELH@RRA®) και κορβέτες Gowind 2500!

Καθώς όμως κάθε προμήθεια του ΠΝ που προαναγγέλεται καταλήγει σε κωμωδία, φαίνεται πως η υπόθεση των Belh@rra πάει μάλλον κι αυτή στην πεπατημένη, την Οδό της Ανυπαρξίας. Φαίνεται πως η “πατέντα” της επιστροφής των ομολόγων να μην προχωράει, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα ομόλογα, ή τα κέρδη τους, ή γιατί όπως λένε κάποιοι αντιδρούν οι Γερμανοί (δεν ενδιαφέρονται καν), αλλά γιατί η υπόθεση “χτυπά” σε άλλες ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανταγωνισμού. Επειδή είναι σοβαρό το θέμα, και δεν θέλουμε να γράψουμε κάτι περισσότερο πριν το διασταυρώσουμε, θα επανέλθουμε με πλήρη τεκμηρίωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές Belh@rra δείχνουν να “ναυαγούν”, κάπου κοντά εκεί που βυθίστηκαν και οι ελληνικές FREMM. Παρά το γεγονός ότι το ΠΝ αποφάσισε ότι τελικά του αρέσουν τα πλοία, εντούτοις η χρηματοδότηση φαίνεται απλά να μην υπάρχει. Οι συνομιλίες όμως συνεχίζονται, είτε για να βρεθεί ένας τρόπος να έρθουν τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων έστω στο «και πέντε», είτε με μια μακροχρόνια χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες ή/και το γαλλικό κράτος.

Η πιθανή διαμόρφωση των Gowind 2500 για τα ΗΑΕ

Βέβαια, τα πράγματα έχουν αρχίσει και ζορίζουν στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να ρίχνουν συνεχώς ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονα πλοία, και το ΠΝ συνεχίζει να επιχειρεί με υπέργηρες φρεγάτες. Τελικά μένει η αίσθηση πως μόνο οι αναγνώστες μας και το ΠΝ έχουν άγχος για την απόκτηση νέων πλοίων, οι υπόλοιποι, που παίρνουν και τις οικονομικές αποφάσεις … φέεεεετα”. Άλλωστε έρχονται εκλογές, ελάχιστοι ασχολούνται με λεπτομέρειες.

Είναι σίγουρο πως οι Γάλλοι συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο με το ΠΝ, αλλά και ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Δυο φρεγάτες όμως Belh@rra, θα κάνουν μια πολύ μικρή αλλαγή στην ναυτική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Είναι προφανές πως ούτε και 4 θα προσφέρουν πολλά, το ΠΝ είχε υπολογίσει θυμίζουμε 6 φρεγάτες FREMM-HN για το Αιγαίο κι αυτό πριν μια δεκαετία, όταν μόλις είχαμε εκσυγχρονίσει τις 6 Kortenaer. Και επίσης γνωρίζουμε πως υπάρχει σοβαρή συζήτηση για ναυπήγηση τουλάχιστον 2 φρεγατών στην Ελλάδα, που όμως, λόγω “μικρής” ποσότητας δεν φαίνεται να είναι συμφέρουσα.

 

Η Αίγυπτος καθέλκυσε τη δεύτερη γαλλική κορβέτα Gowind 2500

 

Επίσης, η κλάση FTI/Belh@rra είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο πλοίο, που για να κατασκευαστεί απαιτεί και τις απαραίτητες υποδομές στα ναυπηγεία. Συνεπώς, το κόστος για την κατασκευή 2 φρεγατών FTI στην Ελλάδα, μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος των πρώτων 2 που θα κατασκευαστούν στην Γαλλία. Αν φυσικά το κόστος των υποδομών στα ναυπηγεία, μοιραστεί σε 4 ή 6 πλοία (σύνολο 6 ή 8 δηλαδή), τότε ίσως να έχει λογική. Αλλά είναι απαραίτητα 8 πλοία κλάσης FTI, κι αν ναι, μπορούμε να τα πληρώσουμε;

Αντιλαμβανόμαστε πως το ΠΝ, μετά από ένα -μεγάλο- αρχικό δισταγμό, έχει αρχίσει να “εκτιμά” τα γαλλικά πλοία. Η δε Naval Group σε συνδυασμό με την δραστήρια γαλλική κυβέρνηση, προσπαθούν να βρουν τρόπο χρηματοδότησης. Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το “άθλημα”, ενώ αν βάλουμε και στην “εξίσωση” και την ιστορική υποστήριξη της Γαλλίας σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ασχέτως του ποίου κόμματος ήταν στην εξουσία στις δυο χώρες, τότε μάλλον η κλάση Belh@rra δείχνει να προηγείται στην κούρσα για την κάλυψη των αναγκών του ΠΝ για το μέλλον.

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

 

Καθώς οι ανάγκες του Ναυτικού είναι πιεστικές, και δεν μπορούν να περιμένουν, εμείς δεν μπορούμε να κάτσουμε “ήσυχοι” να περιμένουμε να μεταφερθούν χρήματα από “κοινωνικές” δαπάνες (βλέπε προεκλογικές) στις Ε.Δ. συνεχίζουμε τις ασκήσεις επί χάρτου για την ενίσχυση του ΠΝ. Καλώς ή κακώς, ή θα αποφασίσουμε να δώσουμε στο ΠΝ ποσό ίδιο με αυτό του εκσυγχρονισμού των F-16, αλλιώς, ας το κλείσουμε το “μαγαζί”, και ας μείνουμε άξιοι της μοίρας μας.

Εκεί λοιπόν, έρχεται η “κλασική” ιδέα της αγοράς κορβετών αντί φρεγατών, την στιγμή μάλιστα που η Naval Group έχει ένα εξαιρετικό σχέδιο, με μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες, την Gowind. Η τελευταία έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά για την Ελλάδα, που συνοψίζονται ως εξής:

  1. Μπορεί να κατασκευαστεί άνετα και χωρίς πολλές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία, από την στιγμή που κατασκευάζεται σε Αίγυπτο και ΗΑΕ.
  2. Υπάρχει έκδοση με εκτόπισμα 3100 τόνων και μήκος 111 μέτρων, η κλάση Maharaja Lela της Μαλαισίας, ή αλλιώς Gowind 3100, που σημαίνει ότι πρόκειται για ελαφριά φρεγάτα.
  3. Μπορεί να οπλιστεί με όλα σχεδόν τα όπλα που ενδιαφέρουν το ΠΝ, ίσως με την εξαίρεση του mdCN (SCALP NAVAL).
  4. Μπορεί εν ανάγκη και να “αμερικανοποιηθεί”, δηλαδή να λάβει ΚΠΜ Tacticos στην θέση του SETIS, και να τοποθετηθούν ESSM Block2 μαζί με τους Exocet MM40 Block3C.
  5. Μπορεί να λάβει προηγμένο ραντάρ 3D

 

H Ρουμανία ανέστειλε τον διαγωνισμο της νέας κορβέτας μία ημέρα πριν επιλέξει τον νικητή!

 

To κόστος για 4 πλοία, όπως ξέρουμε από την Ρουμανία (μπορείτε να διαβάσετε στο παλαιότερό μας δημοσίευμα παραπάνω), θα είναι ύψους 1.2 δις ευρώ, για πλοία εξοπλισμένα με MICA VL και Exocet MM40. Με τα χρήματα αυτά, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δυο φρεγάτες FTI.

Συνεπώς, μια “λύση” για το ελληνικό ΠΝ θα ήταν τα ακόλουθα 3 σενάρια:

  1. Αγορά 2 Belh@rra από Γαλλία, με κόστος 1,4 δις ευρώ, και μετά κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία 4+2 Gowind με Exocet/MICA VL και κόστος 1,2 ως 1,4 δις ευρώ για τα πρώτα 4 πλοία. Το ΠΝ θα είχε τις FTI σαν πλοία AAW, ενώ οι Gowind θα μπορούσαν να είναι τα πλοία που θα αντικαθιστούσαν τις φρεγάτες κλάσης S. Το πρόγραμμα θα είχε διάρκεια φυσικά και μετά το 2030. Σύνολο και για τα 8 πλοία (2+4+2) ανάμεσα στα 3,4 με 3,6 δις ευρώ.
  2. Κατασκευή στην Ελλάδα 4+4 φρεγατών Gowind 3100, με ενισχυμένο εξοπλισμό, Exocet/ASTER 30, και κόστος 1,3-1,4 δις ευρώ για τις πρώτες 4. Το πρόγραμμα φυσικά θα “πήγαινε” σε διάρκεια μέχρι την μεθεπόμενη δεκαετία. Κόστος και για τα 8 πλοία 2,6-2,8 δις ευρώ.
  3. Κατασκευή στην Ελλάδα 4+4 Gowind 2500/3100 με “αμερικανοποιημένο” οπλισμό, δηλαδή δυνατότητα χρήσης του ESSM, που σημαίνει ΚΜΠ TACTICOS. To κόστος το υπολογίζουμε στα 1,2 με 1,3 δις ευρώ για τα πρώτα 4 πλοία. Κόστος και για τα 8 πλοία 2,4 με 2,6 δις ευρώ.

Μεταφορά τεχνολογίας από Naval Group σε ΗΑΕ, στα πλαίσια της συμφωνίας για Gowind

Το πλεονέκτημα είναι πως με αυτό το τρόπο, όλα ή η πλειοψηφία των πλοίων, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, προσθέτοντας ελληνική προστιθέμενη αξία στην επένδυση. Ελπίζουμε αυτή την φορά, η ελληνική συμμετοχή να μην τελειώσει στα όποια ελληνικά ναυπηγεία εμπλακούν (και στις «λαμαρίνες») αλλά να έχουμε συμμετοχή και στα όπλα ή τα ηλεκτρονικά. Θεωρούμε αδιανόητο να κατασκευάζει τα ραντάρ SMART-S ΜΚ2 η ASELSAN, και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με ελληνική εταιρεία (πχ IDE). Αλλά καμία εταιρεία, όχι μόνο η Thales, δεν θα δώσει γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα αν δεν αγοράσουμε έναν ικανό αριθμό. Αν αγοράζεις με λογική ψιλικατζίδικου, τότε θα παίρνεις και κακές τιμές.

Συνεπώς, ραντάρ που θα μπορούσε να επιλεγεί για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και για τις μελλοντικές φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, θα μπορούσε να κατασκευάζεται σε κάποιο ποσοστό στην Ελλάδα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τον όποιο αντιπλοϊκό πύραυλο επιλέξουμε κοκ. Τότε μόνο θα μπορούσε να μιλάμε για ελληνικό πλοίο, κι όχι απλά κατασκευάζοντας, βάσει σχεδίων, κάποια πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περιμένουμε με αγωνία να “κλείσει” το θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώς και της προμήθειας των τορπιλών. Απλά, οι ανάγκες σε νέα πλοία είναι εξαιρετικά πιεστικές, και δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε για αστείο άλλο. Επίσης, η λύση των Gowind μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη κλάση κορβετών, από όπου κι αν προέρχονται αυτές. Αρκεί να φέρνουν μαζί και την κατάλληλη χρηματοδότηση, ελληνική προστιθέμενη αξία, και φυσικά υποστήριξη της Ελλάδας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Αντωνιος
Αντωνιος
4 years ago

Μόνη λύση ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ Και παραλαβή μεταχειρισμένων!

Sarouman21
Sarouman21
4 years ago

Όταν λέμε πως δεν υπάρχουν χρήματα για φρεγάτες αεράμυνας, κάποιοι συνεχίζουν να φαντασιώνονται για 4-6-8 τέτοια πλοία. Οι κορβέτες-ελαφρές φρεγάτες είναι μονόδρομος για το ΠΝ, αν θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιότερα πλοία του. Ταυτόχρονα, μπορούν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, αλλά και να εξοπλιστούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΠΝ. Με ένα κονδύλι γύρω στα 1,2 δισεκ. ευρώ μπορούμε να προμηθευτούμε 4 παρόμοια πλοία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ccg
Ccg
4 years ago

Από τα τρία σενάρια που αναφέρονται μόνο το πρώτο αξίζει να συζητηθεί. Χωρίς πλοίο αντίστοιχο της Bellhara, έστω και σε μικρό αριθμό, δεν μπορεί να σταθεί το ΠΝ στην Αν.Μεσογειο αλλά ούτε και στο Αιγαίο, έτσι όπως πρόκειται να διαμορφωθεί η απειλή. Η επόμενη δεκαετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, φοβάμαι ότι θα ειναι τέτοια ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη μας ως χώρα. Γι’αυτό πρέπει να σοβαρευτούμε και να δημιουργήσουμε τις δομές εκείνες που θα υποστηρίξουν μια ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς αφήνοντας πίσω ανούσιες και ξεπερασμένες αντιπαραθέσεις και διαμάχες. Τότε θα μπορούμε και για ναυτικό να μιλάμε και για οτιδήποτε σε πραγματική βάση, όχι απλά για μπαλώματα, ούτε θεωρητικές κουβέντες του στυλ “να ‘χαμε να ‘λεγαμε”. Για λαός που αντιμετωπίζει τέτοιου μεγέθους και έντασης υπαρξιακή απειλή παραειμαστε ανέμελοι, ελπίζω να μη το πληρώσουμε.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Ccg

+1

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Ccg

Η λύση της Gowind 3100 για αντικατάσταση των S με πυροβόλο 76mm, 1 Mk41 (4 X 8 = 32 ESSM), 8 Excoset και RAM με TACTICOS μιά χαρά μου ακούγεται.
Θα μπορούσαν να είναι 6 μονάδες και να πλαισιωθούν από 2 + 2 ΑΑW FTI ή ότι άλλο θέλουμε, αφού και τα δύο είναι ναυπηγικά προγράμματα που δικαιολογούν την όποια επένδυση. Ο Ορίζοντας υλοποίησης γαι το παραπάνω πρόγραμμα είναι 10 -12 χρόνια.
Συνολικό κόστος: 6 Χ 350 = 2,1 δις για τις Gowind 3100 και 4 Χ 650 = 2,6 δις για τις AAW. Δηλαδή 4,7 δις / 12 = 392 εκατομύρια το χρόνο για 12 χρόνια. Μόλις τελειώσει αυτό το πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσει άμεσα η αντικατάσταση των ΜΕΚΟ…

Το θέμα είναι να σοβαρευτούμε και να αποφασίσουμε ότι χρειαζόμαστε ναυτικό! ΕΠίσης να δεχτούμε ότι αφού για 10 χρόνια δεν δώσαμε τίποτα για εξοπλισμούς, τώρα πρέπει να δώσουμε τα διπλά τα επόμενα 10 γιατί αλλιώς θα μείνουμε γυμνοι!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Thras

+1

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Ccg

“είτε με μια μακροχρόνια χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες ή/και το γαλλικό κράτος”

Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει το οποιοδήποτε πρόγραμμα. Ένας συνδυασμός των επιλογών 1 και 2 είναι ο προτιμότερος. Δηλαδή 2 Belharra από Γαλλία και 4+4 Gowind 3100 για ναυπήγηση στην Ελλάδα. Φυσικά το μακροχρόνια σημαίνει κοντά στα 20-25 έτη, ίσως και με περίοδο χάριτος αποπληρωμής 5 έτη συν ένα λογικό/χαμηλό επιτόκιο, εκτός αν μιλάμε για γαλλικά FMS. Συνολικό κόστος επένδυσης σε 12 νέες φρεγάτες, κοντά στα 4 δις.

Genesis
Genesis
4 years ago
Reply to  Ccg

+1 ακόμη!

Steve
Steve
4 years ago

Εάν δεν πάμε στο σενάριο 1 με τις belh@ra νομίζω χάνουμε:
1)Sea Fire 500
2) Captas 4
3)MDCN
4)Ποσότητα Aster…
Νομίζω μεγάλο λάθος να μήν έρθουν έστω 2 belh@ra

Nik13
Nik13
4 years ago
Reply to  Steve

Συμφωνώ στα περισσότερα, αλλά τον MDCN γιατί τον υπολογίζεις τόσο πολύ;
Έχουμε 100 σκάλπ στα μιραζ, νομίζω ότι δεν θα κερδίσει τίποτα το ναυτικό αν έχει 2 φρεγάτες με 8 σκάλπ στο πλοίο, δεδομένου ότι για να τους βάλει πρέπει να αφήσει πολλούς αα πυραύλους..
Καλή φρεγάτα κυρίως μεικτού ρόλου με έμφαση στον αγώνα κατά υποβρυχίων αλλά κ με δυνατότητες για αα περιοχης.
ΑΠ την άλλη θέλει έναν καλό λογαριασμό να δούμε πόσο τελικά θα κοστίσει η κάθε μία… Διότι αν φτάσει γύρω στα 900 εκατ. τότε καλό είναι να δούμε μτχ πλοία αυτή την στιγμη

Stug
Stug
4 years ago

Η ASELSAN δεν κατασκευάζει απλά τα SMART-S ΜΚ2. Είναι αποκλειστικός προμηθευτής ιδιαίτερα κρίσιμων και προηγμένων τμημάτων του hardware.

Πιθανη επιλογή του θα έκανε πλοια του ΠΝ φορείς ενός εν μέρει Τουρκικού Radar,χωρις βεβαια αυτο να σημαίνει κατι κακό απαραίτητα.

dimitrov
dimitrov
4 years ago

Α γεια σας παιδιά. Αυτό έλεγα κι εγώ. Ασχέτως όμως ομολόγων. Μήπως να χτυπήσουμε τις Gowind γενικώς? Κι αν υπάρχουν τα ομόλογα ακόμα καλύτερα. Βγαίνει μια 5άδα αλά Αίγυπτος, οι δυομισάρες δλδ. Κι αν μέσα στο πακέτο έχω ραντάρ με περιστροφόμενη κεραία AESA και 3χ8 MICA NG(ή 16-24 Aster15) ακόμα καλύτερα.

tagg
tagg
4 years ago

Αν η Gowind 3100 στα 111 μέτρα μπορεί να πάρει έστω 8 Aster 30 (μπαινουν σε 8δες) και 8 η 12 Mica VL,
οριακά, τότε με 8 πλοία (4+4) σε βάθος 15ετιας εχουμε κάνει την απόλυτη ανατροπή θα εχουμε 64
Aster 30 διασκορπισμένους να καλύπτουν ολο το αιγαίο απο το να ειχαμε 2 belhara με 48 (2χ24)
H ιδια εταιρεία (Naval group) θα πάρει τα λεφτά, οπότε γιατί να μην πάρουμε Gowind 3100
αντι για belhara? Βεβαια σ αυτη τη διαμορφωση θα ξεπερασουμε τα 2,6-2,8 πιστευω και θα αγγιξουμε τα
3,2 δις (1,6δις τωρα για τα πρωτα 4 και 1,6 μετα απο 10 χρονια για τα αλλα 4) αλλα θα εχει αλλαχτει σχεδον ολος ο στολος (8 πλοια) και μας παιρνει να ζητησουμε και τις 2 lafayete αναβαθμισμενες εστω με Mica VL
σαν δωρο. Οπότε το 2032-33 θα έχουμε
8 Gowind 3100 με λιγους ανα πλοιο αλλα συνολικα αρκετους Aster 30, (64)
2 εκσυχρονισμενες lafayete
4 εκσυχρονισμενες ΜΕΚΟ

gdmast
gdmast
4 years ago
Reply to  tagg

Σωστά. Αλλά χωρίς 4 πλοία α/α, το ΠΝ χωλαίνει. Όποιο σενάριο για κορβέτες προϋποθέτει φ/γ α/α.
Να κόψουμε το λαιμό μας και να βρούμε λεφτά για φ/γ.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  gdmast

+1000

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  gdmast

+1

darede
darede
4 years ago
Reply to  gdmast

1 φρεγάτα α/α κοστίζει όσο 4 full εξοπλισμένες κορβέτες,όταν λοιπόν χρειαζόμαστε αριθμούς επιλέγεις την δεύτερη επιλογή. Και όταν αναφερόμαστε σε φρεγάτα α/α εννούμε πλοία γύρω στους 7000 χιλ τόννους. Ποιό ναυπηγείο νομίζεις είναι έτοιμο να ναυπηγήσει τέτοιο πολύπλοκο πλοίο; Κανένα απολύτως,άρα ξεκινάς απο χαμηλά και ανεβαίνεις.

gdmast
gdmast
4 years ago
Reply to  darede

Δεν χρειαζόμαστε μόνο αριθμούς αλλά και δυνατότητες.
Αν οι άλλοι έχουν 100 πολυβόλα και εμείς 100 καριοφύλια, έχουμε ίδιους αριθμούς, αλλά…
Να κόψουν το λαιμό τους να βρουν λύση. Αν δεν μπορούν να ναυπηγήσουν, να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο και να πάνε για τις Adelaide και να μην γυρίσουν χωρίς αυτές.

Ayanamikun
Ayanamikun
4 years ago

O Naval Analyses στο twitter αναφέρει οτι το USS Bunker Hill (CG-52) θα παροπλιστεί φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου για το FY2019…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Ayanamikun

κι αυτό ενδιαφέρον ακούγεται

Οδυσσεας
Οδυσσεας
4 years ago
Reply to  Ayanamikun

Ορθως ως προς την σποφαση

Bunker Hill is slated to be decommissioned in 2019 with 33 years of service and placed in reserve. She will be the first VLS Ticonderoga to be decommissioned

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
4 years ago
Reply to  Ayanamikun

Πολύ ενδιαφέρον ο παροπλισμός του πρώτου Tico το 2019 !

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ατόνησε το ενδιαφέρον του πολεμικού ναυτικού για τις Adelaide…..

Αργύρης Παγγουρέλιας
Αργύρης Παγγουρέλιας
4 years ago

Καλα τα λες για τις Ticonderoga αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσαμε πιστεύω, βέβαια μαζι με τις Adelaide και τις μεκο και θα δινόταν η ευκαιρεια και ο χρονος να μπορεσουμε μεχρι το 2025 να ναυπηγησουμε Als 100.

Stmts
Stmts
4 years ago
Reply to  Ayanamikun

Μακαρι να ερχοταν σαν ναυαρχιδα του στολου με γεματα αμπαρια.Οσο αφορα τα γαλλικα πλοια τα θελουμε αλλα θα πρεπει να βρουν και οι γαλλοι ευελικτους τροπους αποπληρωμης τους.Προφανως ως τωρα δεν τα εχουν καταφερει.Η ελληνικη οικονομια βρισκεται μεν εκτος μνημονιων αλλα υπο εποπτια,δεν μπορουμε ετσι ξαφνικα να ριξουμε στο τραπεζι μερικα δις οταν το 2023 θα ζηταμε παλι διαγραφη χρεους.Φανταστειτε τις ευρωπαικες αντιδρασεις…Νομιζω τελικως θα παμε για μεγαλα πλοια για να εχουμε παρουσια στην Α.Μεσογειο.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  Ayanamikun

Άκουσα πρόσφατα μια ιστορία που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Τις αρχές του προηγούμενου αιώνα η Ιαπωνία διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα για την πώληση ενός πλοίου επιπέδου Αβέρωφ. Τελικά μεσολάβησαν οι Άγγλοι για να αποτραπεί η αγορά και μας πούλησαν μικρά πλοία. Ο λόγος προφανής. Με δυο θωρηκτά η Ελλάδα θα γινόταν υπολογίσιμη δύναμη για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό ήταν ανεπιθύμητη εξέλιξη. Λέτε τώρα οι αγγλοσαξωνικός παράγοντας να άλλαξε άποψη και να θέλει να έχουμε πλοία με περισσότερες δυνατότητες από ότι άλλο υπάρχει στην περιοχή; (Ticonderoga & arleigh Burke?) Ή προτιμάει να έχουμε μικρά πλοία (LSC) ;

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Chris

για να δούμε…..θα έχει ενδιαφέρον

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Ayanamikun

Για να φεύγει το πλοίο αυτή την εποχή, μάλλον είναι επειδή έχει φάει τα ψωμιά του.

Aylont
Aylont
4 years ago

Η απάντηση ίσως έρχεται από την Ελευσίνα… πώληση Ναυπηγείων +εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ+νέες ναυπηγήσεις+… συντήρηση 6ου … Μπορεί και τον επόμενο μήνα τα νέα (αν δε στραβωσει κάτι). Η Γαλλία εκτός παιχνιδιού … Και πορευόμαστε με στρατηγικό εταίρο… Μαντεψτε ποιός είναι ο επενδυτής και για ποια πλοία μιλάνε 🙂 Τα ναυπηγεία είναι το δεύτερο κλειδί το πρώτο το είχαν οι Γάλλοι και το χάσανε.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Aylont

το είπα σε άλλη ανάρτηση ότι δεν πιστεύω ότι το ΠΝ θα γίνει γαλλικό, έχω επιφύλαξη. Μένει να δούμε. Αυτά που λες και στην κατάσταση που είμαστε (….) δεν ακούγονται άσχημα, αρκεί να γίνουν πράξη

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Aylont

ξερεις κατι που δεν ξερουμε ή απλα λες την γνωμη σου;

ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ
4 years ago
Reply to  Aylont

Αν είναι να έχω LCF προτιμώ να μείνω με Fletcher! Έλεος δηλ. με την LM!

Κώστας
Κώστας
4 years ago

Αν το πρόβλημα για τη χρήση των χρημάτων από τα ομόλογα είναι ο ανταγωνισμός με άλλους κατασκευαστές, μάλλον λύνεται εύκολα. Αρκούν δύο διαφορετικές συμφωνίες, η μία για την επιστροφή των χρημάτων από τη Γαλλία στην Ελλάδα και η δεύτερη η παραγγελία των πλοίων. Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί η πληρωμή. Έτσι κι αλλιώς θα είναι τουλάχιστον ανήθικο από τους Ευρωπαίους να κρατήσουν τα κέρδη των ομολόγων και να κερδίσουν από τα προβλήματα της Ελλάδας.

Είμαι πολύ περίεργος για τη συνέχεια της ιστορίας.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Κώστας

+1

Digenis
Digenis
4 years ago

1.Αν δεν υπάρχουν τα χρηματα απο επιστροφες ομολογων σημαινει οτι δεν υπαρχουν γενικα χρηματα για το ΠΝ.Οποτε δεν ειναι θεμα fti ή Gowind .Ετσι και αλλιως και τους 2 τυπους χρειαζομαστε .
2.Να τα ναυπηγησουμε στην ελλαδα σε ποια ναυηγεια ;του ταβουλαρι που μονο χρημα τρωει απο τον ΚΠ για τα χρεη του ή τον σαφα που ηδη μας εχει φαει 200εκ απο τα t214 που δεν κατασκευασε . Για να ερθουν ξανα τα ναυπηγεια μας σε ναυπηγικη κατασταση θα περσουν 5 6 χρονια πιστευω.
3. Απο τα παραπανω προκυπτει οτι το ολο θεμα σκαει στην πολιτικη της κυβερνησης που δεν εψαξε να βρει χρηματα για ναυπηγικο προγραμμα αλλά μειωσε κιαλο τον προυπολογισμο του αμυνας .4 χρονια περασαν χωρις κανενα προγραμματισμο για το γερασμενο στολο επιφανειας .

sotbak
sotbak
4 years ago

ψηφίζω το 2ο σενάριο. Τουλάχιστον να ωφεληθούμε από την εγχώρια συμμετοχή. Αμερικανικά συστήματα σε γαλλικά πλοία με φοβίζει. Ο συνδυασμός μπορεί να μην είναι επιτυχής. Τουλάχιστον στο 2ο σενάριο έχεις αστερ 30, μεγάλη αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΠΝ.

ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
4 years ago

Παιδιά, παίζουν πολλά…
Καταρχάς έρχονται εκλογές οπότε οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Ύστερα υπάρχει ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ όπου συνδέεται με τις νέες μονάδες. Δεν γίνεται να πάρει η LΜ τις ΜΕΚΟ, να τους βάλει π.χ. ESSM bl2 και μετά να πάμε να πάρουμε και δεύτερο τύπο βλημάτων όπως οι ΜICA ή οι Aster. Ενας τύπος θα υπάρχει, για όλα τα σκάφη.
Μετά υπάρχει και το οικονομικό στη μέση. Άπαξ και βγήκαμε από τα μνημόνια οι ανάγκες είναι τεράστιες παντού, σε όλα τα υπουργεία και όλους τους κλάδους των ΕΔ. Στο δε ΠΝ συγκεκριμένα από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει.. υποβρύχια, ΜΕΚΟ, S, Super Vita, Combattant, όπλα, και και και… μιλάμε για πολλές τρύπες που θέλουν πολλά λεφτά!! Κανείς δε ξέρει πόσα λεφτά θέλει αυτό το πηγάδι του ΠΝ.
Είναι πολλά παιδιά..μην το ψάχνετε…
Το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε στην γνωστή μας φάση του περίμενε.
….και έχει ο Θεός…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ΒΑΣΙΛΗΣ

συμφωνούμε αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ΒΑΣΙΛΗΣ

+1

κωνσταντίνος
κωνσταντίνος
4 years ago
Reply to  ΒΑΣΙΛΗΣ

λογικότατα και ρεαλιστικότατα +1

Kallergis
Kallergis
4 years ago

Δεν πρέπει να πέσουμε κατηγορία εκτός αν δεν έχουμε σκοπό να επιχειρούμε Αν. Μεσόγειο. LCS 4+2 αν δεν μπορούμε belhara. Θα θελαμε και πληροφορίες για τους Αμερικανούς και την Ελευσίνα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Kallergis

+1

dimitrov
dimitrov
4 years ago

Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου προτιμώ γενικώς Gowind για όλα τα σενάρια. Αν μπορούμε αμερικάνικο οπλισμό δεν με χαλάει. Ας το διαπραγματευτούμε αλλά να δούμε πόσο ανεβάζει το κόστος και πόσες τσιριμόνιες θα κάνουν οι Γάλλοι. Να θυμίσω άλλωστε πως έχουμε 300 MICA και ούτε 80 ESSM ενώ έρχεται και ο MICA NG οπότε… έρχονται στο μυαλό σενάριο για MICA NG γενικώς και αναβάθμιση κι αυτών της ΠΑ. Σε καθε σενάριο πάντως από τα 3 βάζω Gowind σκέτο. Ξεκινήστε με 5 δυομισάρες αλλά η συμφωνία να είναι για 15 παπόρια σε βάθος 15ετίας. 3 batch που λέμε και στην θαλασσοκράτειρα – τις Οινούσσες δλδ. Και στο 2ο βάζουμε τις τριάρες. Και δεν ξέρετε οι Γάλλοι μπορεί να έχουν σουξέ με την ΕΑ έκδοση του METEOR.

nik.13
nik.13
4 years ago
Reply to  dimitrov

Τι θα σου δωσει ο μικα σε μια φρεγατα;;;20χιλιομετρα ακτινα εχει…Αν θελεις να τον εχεις κ σαν αντιπυραυλικο συστημα στην θεση του ραμ θελεις μεγαλο αριθμο,πανω απο 24-30…οποτε δεν μπορεις να εχεις αλλους πυραυλους λογο αριθμου κελιων.
θεωρω πως ο καταλληλος οπλισμος κ σε κορβετες κ σε φρεγατες[3.000-3.500τ] ειναι1 RAM [για αντιπυραυλικη προστασια] ESSM bl2 [για μεση ακτινα κ μπενουν κ σε τετραπλα κανιστρα] κ τους βαζουμε κ στις ΜΕΚΟ….κ για μεγαλη ακτινα sm2 .
Το πλεονεκτημα των αμερικανικων οπλων ειναι οτι αν βαλεις 2 οχταπλους εκτοξευτες μπορεις να εχεις 10 σμ2 κ 24 ESSM bl2……καθολου ασχημα για ενα πλοιο 3.500 τ….
-Ακουω για σκαλπ ναβαλ…..κ δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να εχεις ενα τετοιο οπλο το οποιο το εχεις ειδη στην αεροπορια κ σε μεγαλο αριθμο…
αν βαλεις σκαλπ σε πλοιο τοτε δεσμευει τοσο πολυ χωρο που μετα για την αα προστασια του δεν μενει τιποτα…

-τελος για τις belhara ειχα διαβασι οτι περνουν 16 κελια…αν θελεις να τα κανεις 24 τοτε πρεπει το πυροβολο απο 125 να αλλαξει σε 75….διαμετρημα….
αυτο ειναι κ το μεγαλο λαθος στην σχεδιαση των belhara ….πανω απο 800μ πλοιο πανακριβο κ καλο στο ανθυποβρυχιακο αγωνα ,αλλα εμεις θελουμε κ αα προστασια περιοχης….που δεν μπορει η belhara να μας την δωσει.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  nik.13

ο mica στην απλη εκδοση εχει εμβελεια οντως 20χιλ αλλα εχει το πλεονεκτημα το ir .
οπως πολλες φορες εχουμε πει ο essm ειναι καλο οπλο αλλα δεν εχουμε αγορασει τοσα ωστε να πουμε οτι δεν συμφερει να αλλαξουμε οπλο .
η νεα εκδοση του μικα θα εχει εμβελεια 40 χιλιομετρα .
ο σμ2 ναι μεν εχει μεγαλυτερη εμβελεια απο τον αστερ30 αλλα εχει μικροτερη kill zone σε σχεση με τον αστερ30 .
η μπελχαρα παιρνει 32 κελια σιλβερ α50 / α70 και πυροβολο 75 χιλιοστων με εμβελεια 32 χιλιομετρων . + οτι πλευρικα του υποστεγου εχει χωρο για 24 mica . το πλεονεκτημα των μπελχαρα ειναι το ρανταρ το σοναρ και τα ηλεκτρονικα αντιμετρα που δεν μπορεις να βρεις στα αντιστοιχα ολλανδικα ή αμερικανικα πλοια . η μπελχαρα ειναι ενα πλοιο που μπορει να τα κανει ολα . αν θελεις πλοιο ΑΑ τοτε πρεπει να ειναι αντιστοιχο των horizon class ή αντιστοιχο της κλασης που ναυπηγουν στην Αυστραλια και το κοστος του καθε πλοιου ειναι κοντα στο 1+ δις μαζι με τα οπλα . η μπελχαρα με 700 εκατομυρια παιρνεις ενα πλοιο με καλυτερες δυνατοτητες στο ανθυποβρυχιακο αγωνα στο ναυτικο αγωνα και στον αντιαεροπορικο αγωνα απο οτιδηποτε αλλο υπαρχει αυτη την στιγμη στην γειτονια . υγ οι τουρκοι επελεξαν τον αστερ30 για τις νεες ΑΑ φρεγατες τους .

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  aris32

+1

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago
Reply to  nik.13

MICA NG γράφει. Οι τελευταίοι δεν (θα) έχουν 20km εμβέλεια. Προφανώς και σε εφαρμογές για πλοία γενικών καθηκόντων, υπερτερούν οι αμερικανικοί εκτοξευτές, λόγο 4πλών κανίστρων. Μένει να δούμε τι θα συμβεί με τους MICA NG(αν θα μπαίνουν σε 4πλά κάνιστρα). Σε πλοία με έμφαση AAW, άρα και πυραύλους μεγαλύτερου μεγέθους(ASTER-30/SM-2), δεν υπάρχει καμία υστέρηση των Sylver. Στις Belharra, μπαίνουν μπροστά, 32 κελιά με 76άρι. Ενδεχομένως, να μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον κελιά(a-35), σε άλλα σημεία(πλάι του υποστέγου ή στο κεντρικό τμήμα).

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Αντώνης

μα δεν θα μπαινουν σε 4πλα κανιστρα γιατι απλα ειναι το ιδιο με την προηγουμενη εκδοση σε οτι αφορα τις διαστασεις . εσωτερικα αλλαζουν . αρα οσα χωρανε στον α-35 . σε ενα σκαφος γενικων καθηκοντων με 32 essm block2 ή με 32 mica ng προτιμω να εχω 24 mica ng EM/ και 8 mica ng ir ή οποιοδηποτε συνδυασμο με προφανες οφελος οτι ο mica ng ir απλα δεν δινει το δικαιωμα στον αντιπαλο να αμυνθει . ειτε ειναι αεροσκαφος είτε πυραυλος . απο την στιγμη που δεν εχουμε την δυνατοτητα να παρουμε ποσοτητες παμε στην ποιοτητα που θα κανει την διαφορα .

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago
Reply to  aris32

Για τις διαστάσεις που γράφεις ισχύει. Η μόνη περίπτωση που ίσως επιτρέψει quad packed είναι πιθανή ενσωμάτωση αναδιπλουμενων πτερυγίων. Δεν λέω ότι έχω διαβάσει κάτι. Απλά θα ήταν λογικό να κινηθούν οι Γάλλοι προς αυτή τη κατεύθυνση.

Nik13
Nik13
4 years ago
Reply to  aris32

Καταρχήν σε έναν οχταπλο εκτοξευτη χωράνε 8 Χ 4= 32 essm…. Για να βάλεις 32 μικα θέλεις 32 κελιά με τον αντίστοιχο χώρο… Οπότε μόνο κ μόνο χωροταξικα νικητής είναι ο essm…

ΟΣΟ αφορά τα υπόλοιπα ο αναβαθμισμενος ESSM παραμένει καλύτερος απ τον αναβαθμισμενο mica διότι μια κορβετας με ESSM καλύπτει την ανάγκη για αα προστασία σε ακτίνα κοντά στα 60 χιλιόμετρα όταν ο mica καλύπτει γύρω στα 30…
Αρα πιστεύω πουθενά δεν είναι καλύτερος ο mica

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  aris32

o a35 ειναι αρκετα μικροτερος του mk41 . απο εκει και περα ο αναβαθμισμενος esmm εχει μια εμβελεια κοντα στα 50 χιλιομετρα ( η διαφορα με την προηγουμενη εκδοση ειναι οτι δεν χρειαζεται συνεχομενη καταδειξη του στοχου αρα μια ελληνικη μεκο ναι μεν εχει 16 essm ή μελλοντικα 32 αν αναβαθμιστει αλλα μπορει να στοχευει ταυτοχρονα 2 στοχους μονο) . αντιθετα ο μικα ειτε στην εκδοση των 20χιλ ειτε στην εκδοση των 40 μελλοντικα θα εχει την δυνατοτητα να εμπλεκει πολλους περισσοτερους και το πιο σημαντικο ειναι η εκδοση ir που ο αντιπαλος δεν μπορει να καταλαβει αφου ειναι παθητικη η καθοδηγηση του .
επισης ενα αλλο σημαντικο ειναι το kill zone του καθε βληματος . και παλι εκει το kill zone του essm ειναι στα 25 χιλιομετρα δηλαδη η αποσταση που 100% ο στοχος θα καταστραφει . το kill zone του απλου μικα ειναι περιπου στα 18 χιλιομετρα . αρα πες μου εσυ την διαφορα . η μονη διαφορα ειναι οτι μπαινει σε 4δες και ετσι μπορεις σε 32 κανιστρα να εχεις 32 essm που πλεον χρησιμοποιουνται για αυτοαμυνα και 24 sm2 που οπως εχουμε αναλυσει και παλιοτερα ναι μεν εχουν μεγαλυτερη ακτινα δρασης αλλα το kill zone ειναι τραγικα μικροτερο του αστερ30 .
τελος για να αξιοποιησεις πληρως essm και σμ2 θα πρεπει να βαλεις aegis που πλεον ειναι απλησιαστο για εμας . το μονο συστημα που μπορουμε να παρουμε που μπορει να κατευθυνει πυραυλους σε πολλους στοχους ειναι το seafire500 και πιστεψε με θα κανει την διαφορα με οτι θα υπαρχει στην περιοχη για τα επομενα 25χρονια .
η fremm της αιγυπτου που εμεις δεν θελαμε το heracles μπορει να καθοδηγησει μεχρι και 8 βληματα σε 8 στοχους και εκανε εντυπωση μεγαλη στο ΠΝ και για αυτο και δεχτηκε πριν μερικους μηνες να παραλαβουμε με ενοικιο 2 γαλλικες φρεγατες fremm .
μην κοιτας την ποσοτητα και την εμβελεια κοιτα τα πλεονεκτηματα .
αν οντως θελεις να βρεις κατι αντιστοιχο μπορεις στα 32 κελια της μπελχαρα να βαλεις σε 4δες camm-er και αστερ30 .

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  nik.13

δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει, σωστά τα θέτεις.

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  nik.13

scalp naval θέλουν οι περισσότεροι γιατί βλέπουν οτι τα Mirage έχουν απαξιωθεί…..
ούτε ανταλλακτικά ούτε υποστήριξη ούτε αναβάθμιση…

ο mdcn έχει 500χλμ εμβέλεια σε σχέση με τον scalp eg που έχει 250-300 αν δε κάνω λάθος και αν θα πάρει s400 ο τουρκος πόσο θα μπορείς να πλησιάσεις για να τον αφήσεις…?
τον mdcn τον ρίχνεις και απο το κεντρικό αιγαίο υπο την υπάρχουσα αντιαεροπορική ομπρελα + τους 24 aster30
πόσους scalp μπορει να ρίξουμε ταυτόχρονα με mirage?
ποσα mirage πρέπει να είναι στον αέρα και πόσα αεροπλάνα να τα προστατεύουν?

εγω 16 mdcn έτοιμους να χτυπήσουν ρανραρ/s400 κτλ θα τους ήθελα έστω και ψυχολογικά…

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Steve

ο σκαλπ ναβαλ εχει εμβελεια 1000χιλιομετρα και πραγματικα ειναι ενα οπλο που θα φοβισει αρκετα τους ανατολικους γειτονες . δεν ειναι και λιγο να ξερεις οτι αν κανεις οτιδηποτε και απο εδω το αποφασισουν 4χ16 = 64 βληματα θα χτυπησουν βαθεια στην τουρκια πχ στην βαση των ιπταμενων ρανταρ και ιπταμενων τανκερ και σε στοχους στην αγκυρα .
οσο για μ2000 οντως απαξιωνονται και δεν θα επρεπε . δυστυχως
αλλα εδω μιλαμε για νοοτροπια οπου μεχρι πριν λιγα χρονια αρχηγος ΓΕΑ γινονταν μονο οποιος πετουσε με φαντομ .

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago
Reply to  aris32

Κανένας,ποτε, δεν θα δώσει στην Ελλάδα πύραυλο 1000km εάν θελουμε κατι τέτοιο θα πρεπει να φτιάξουμε μόνοι μας.
Οπως έχει αναφερθεί και στην Π&Δ σκαλπ εκτοξεύονται και απο τα U214.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  aris32

μην εισαι αρνητικος σε αυτο το ενδεχομενο . ο αμερικανος δεν θα σου δωσει σιγουρα . ο γαλλος θα σου δωσει και μετα απο λιγα χρονια θα ειναι 100% σιγουρο οτι θα σου το πουλησει ( σωστοτερο) μιας και ολα τα εξαρτηματα θα ειναι γαλλικης προελευσης .
το σκαλπ δεν εκτοξευεται απο τα 214 . μονο απο τα γαλλικα υποβρυχια και αυτο μελλοντικα . δεν εχει αναπτυχθει ακομα η εκδοση αυτη .

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  nik.13

Μίλησα για MICA NG όπου υποτίθεται πως θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια – πέρα δλδ των άλλων πλεονεκτημάτων – από τον απλό MICA. Επίσης ο κάθε MICA δεν θα έχει και τα εξτραδάκια στα κόστη από γαλλικό σε αμερικάνικο.
Βεβαίως δεν χάνουμε τπτ να δούμε λύσεις με ESSM block 2 και Aster15 όπως ξεκάθαρα ανέφερα παραπάνω και πιο πάνω. Τα υπόλοιπα περί σκαλπ scalp naval, SM-2, aster 30 δεν θυμάμαι να τα ανέφερα κάπου.
Γενικώς η άποψη μου είναι πλοίο μικρό, προσιτό και αποδοτικό. Τις μπελεράδες τις ξεχνάμε προκειμένου να ανανεώσουμε τον στόλο. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αν αρχίσεις να προσθέτεις θα φτάσουμε σε πλεούμενο επιπέδου 6-8 κατοστάρικα έκαστο οπότε πάει το πουλάκι. Από την εποχή της κορβετοφρεγάτας αυτά ζούμε. Τώρα η τεχνολογία δίνει δυνατότητες και σε μικρά πλοία. Προσιτά δλδ. Φτάνει να μην ζητάμε λαγούς με πετραχήλια.
Αυτό είναι και το πρόκριμα του άρθρου και πάνω σε αυτό υπερθεματίζω.
Ένα πλεούμενο που θα παίξει στα 3μιση με 4 κατοστάρικα κομπλέ. Δλδ μια 5άδα “αιγυπτιακών” Gowind με βελτιώσεις. Πχ ραντάρ AESA περιστρεφόμενης κεραίας, 16-24 MICA NG ή Aster 15 ή 16/24/32 ESSM, 1 RAM/Phalanx/ millenium και πάει λέγοντας. Βάλε τον συνδυασμό που θέλεις αλλα σε αυτά τα επίπεδα.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  dimitrov

εσυ για μικα μιλησες . απλα η κουβεντα συνεχιστηκε στην συγκριση των essm και σμ2 .

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  aris32

To sxolio einai gia ton nik.13. Na xekatharisw to skeptiko mou thelw to opoio nomizw einai idio me tou arthtografou. Alla se kathe periptwsi , mia kai to anafereis lew pws ama i kouventa paei stous SM2 paei … to hasame to kormi pali …… ftinamisi paidia, ftinamisi …….

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  aris32

δεν ειμαι φθηνο μισος ( αν ετσι καταλαβα τα greeklish) ειναι απλα ανταλλαγη αποψεων . στην τελικη παλι τιποτα δεν θα γινει οποτε μενουμε μονο στα λογια .

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  dimitrov

dimitrov στο μονο που διαφωνω μαζι σου αλλα και με το σκεπτικο του αρθρογραφου ειναι οτι δεν γνωριζω αν σαν σκαρι η gowind και τα αλλα πλοια του ειδους μπορουν επιχειρουν σε δυσκολες καιρικες συνθηκες οπως μπορουν οι S και ΜΕΚΟ .
κατα τα αλλα ο οπλισμος μιας gowind ειναι φυσικα καλυτερος με οποιοδηποτε συνδυασμο σε σχεση με της S .

Stug
Stug
4 years ago
Reply to  aris32

Η Gowind 2500 συγκεκριμένα έχει αντίστοιχη,αν οχι καλύτερη, συμπεριφορά με S σε ίδιο sea state.

darede
darede
4 years ago

Αγαπητή πτήση δεν είναι απλώς άποψη, είναι γεγονός αδιαπραγμάτευτο οτι για να αποκτήσεις αριθμούς αναγκαστικά θα πάς σε φθηνότερα και μικρότερα πλοία. Είναι δεδομένο επίσης οτι για να απαιτήσεις υποκατασκευαστικό έργο σε ηλεκτρονικά και όπλα, θα πάς σε ανοικτό διαγωνισμό και όχι για 4+4 πλοία αλλά για 6+2. Και ναι πάνω σε αυτά τα πλοία μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις ανάπτυξη για τις ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες στην ελλάδα. Ακόμα και τα ναυπηγεία μπορεί να δώσουμε αλλά το ζητούμενο είναι να εκπονηθεί ένα ναυπηγικό πρόγραμμα μέχρι το 2030 με συνεχή ναυπηγικό έργο

Για το οικονομικό σκέλος εκτιμώ οτι το κόστος για 6+2 κορβέτες δεν μπορεί να ανέλθει πάνω απο 2.5 δις. Μεγάλο ποσό για το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθούν πιστώσεις είτε κρατικές είτε ιδιωτικές. Τέτοιες ιδιωτικές μπορεί να προκύψουν απο δωρεές, από επιβολή τέλους που θα συνοδεύεται απο φοροαπαλλαγή ή απο διοργάνωση επετειακών διαγωνισμών, έκδοση γραμματόσημων κ.α Τρόποι υπάρχουν και οι πολίτες δεν θα αρνηθούν να προσφέρουν τον οβελό τους. Τελικά και αφού λειτουργήσει αυτό το μοντέλο, οι επόμενες αγορές θα μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν απο την εισπρακτική αύξηση του ΦΠΑ

Νεστορας
Νεστορας
4 years ago

Καλησπέρα. Φυσικά οι Gowind είναι σοβαρή επιλογή!
Είτε στην έκδοση 2500 είτε στην 3100 με μια διαφορά. Οι ελαφρές φρεγάτες για τη Μαλαισία, εδώ το διάβασα θα κοστίσουν 2,8 εκ ευρώ, αλλά με αγορά και πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει σημαντικά αυξημένο κόστος της τάξεως των 450εκ ανά μονάδα.
Οι διαφορές σε όπλα είναι πως οι 3100 θα έχουν το 57mm Bofor αντί το 76mm Leonardo & 8X Saab NSM αντί 8X Exocet antiship. Και οι 2 θα έχουν 16Χ VLS MICA, αλλά οι Μαλαισιανοί αναφέρουν ότι με 111 (αντί 105) μέτρα, έχουν χώρο για περισσότερα VLS cells.
Για δευτερεύοντα όπλα, οι 3100 έχουν 2Χ κανόνια των 30mm ενώ οι 2500 παραδίδονται με αντίστοιχα των 20mm
Σε καμία δεν αναφέρεται κάποιο CIWS, αλλά θα μπορούσε να τοποθετηθεί φαντάζομαι αυτό των προς απόσυρση “S”!
Τέλος χωρίς να βρω στοιχεία, υπάρχουν σίγουρα και ισχυρότεροι κινητήρες στην 3100, αφού η ταχύτητα της (αν και μεγαλύτερη και βαρύτερη) είναι 28 κόμβοι αντί 25!
Οι Gowind 2500 με διαμόρφωση MICA VLS όντως προσφέρθηκαν στους Ρουμάνους προς 1,2 δις, δηλαδή 300 εκ η μονάδα.
Θεωρώ τη διαφορά πολύ μεγάλη, αν τελικά ισχύει, καθώς στα χρήματα που παίρνουμε 4 Gowind 3100 θα μπορούσαμε εναλλακτικά είτε να εξοικονομήσουμε 600 εκ παίρνοντας 4 Gowind 2500, είτε να πάμε για 6 Gowind 2500!
Σε κάθε περίπτωση με προτίμηση σε Γαλλικό εξοπλισμό, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα για αγορά Bell@ra στο μέλλον! Θα ήμουν εντελώς υπέρ, και συμφωνώ, η απόφαση πρέπει να είναι και ταχύτατη και ρεαλιστική!

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago

Lcs η Μεκο 200 αντί για gowind εκτός αν μιλαμε για μοντέλα opv, κορβετων, έως 2000tn.

Σπύρος
Σπύρος
4 years ago

Αν λεφτά από ομόλογα δεν υπάρχουν (που δεν υπάρχουν) δε θα αγοράσουμε ούτε ‘παντόφλα’ για τη Σαλαμίνα. Σόρυ για το επίπεδο αλλά εκεί είμαστε. Οι φρεγάτες δεν παράγουν ψήφους, ούτε οι κορβέτες.

(ούτε τα F-16, παρεμπιπτόντως)

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Σπύρος

^what he said

αντιδραστης
αντιδραστης
4 years ago

Κοιταζοντας στο παρελθον η λυση δεν ηρθε απ την Αμερικη στο Αιγαιο
Απο τη Γαλλια ηρθε με τις κομπαταντ και απο Ολλανδια με τις πρωτες S
30 χρονια ειχαμε την υπεροχη λογω αυτων των αποφασεων
Αυτο το ενα βημα μπροστα οι Αμερικανοι δεν θελουν να μας το δωσουν προφανως για να μας εχουν σε αμυντικη σταση εναντι της χαϊδεμενης Τουρκιας και να υπαρχει ι σορροπια οπως την αντιλαμβανονται αυτοι , Το 7 προς 10 το οποιο μας επιτρεπει να αμυνθουμε στα Αιγαιο αλλα μεχρι εκει.
Πιστευω οτι μπορουσαν να δωσουν πολλα χωρις μεγαλο κοστος γι αυτους αλλα δεν θελουν να στενοχωρισουν τους Τουρκους ακομα και τωρα που παιζεται παιχνιδι στην ανατολικη Μεσογειο
Αν ηθελαν θα μας ελεγαν για τις αντελαιντ “παρτε εσεις τα πλοια κι εμεις σας παραχωρουμε τα οπλα”
Αλλα προτιμουν να τους εχουμε αναγκη και οχι μονο να παρουν τον ορυκτο πλουτο αλλα να μας εχουν και υποχρεωμενους αφου θα “καθαριζουν” για παρτι μας με τα αναλογα βεβαια γεοπολιτικα ανταλλαγματα…
Ειναι σαφεστατο οτι στο τραπεζι επεσε ενα υποχωριστε στα βορεια και προχωριστε στο νοτο .
Ειναι σαφεστατο οτι παρα τη συμπλευση συμφεροντων δεν θα ημασταν αναγκασμενοι σε εθνικη υποχωριση αν υπηρχε η αναλογη ισχυ απο μερους μας…

Papadopoulos Dimitris
Papadopoulos Dimitris
4 years ago

Ούτος η άλλος και η φρεγάτα της Lockheed Martin ουσιαστικά πρόκειται για ανακατασκευή από κορβέτα. Οπότε μια Gowind 3100, ίσως να είναι τελικά καλή επιλογή ( προσωπικά οι ρηξικέλευθες σχεδιάσεις που προσφέρουν πολλά , συνήθως ή αποτυγχάνουν ή το κόστος τους τις κάνει απαγορευτικές). Ειδικά και εάν στην αμερικανοποιημένη έκδοση της έχει 2 οχταπλούς εκτοξευτές MK-41 ή ακόμα καλύτερα 4 τετραπλούς MK-57, και αντί για τα πυροβόλα των 30mm στην θέση τους υπάρχουν Phalanx ή RAM , τότε μπορώ να προβλέψω, ότι μέχρι να κατασκευαστεί θα μπορεί να αναλάβει εύκολα και αεράμυνα περιοχής.

Αυτό γιατί υπάρχουν πολλές φωνές που ζητάνε την τοποθέτηση booster στον ESSM , με σκοπό ο πύραυλος να φτάνει σε πολύ μεγαλύτερες εμβέλειες από τα 50-70 km που φτάνει σήμερα. Ο SM-2 δεν βολεύει , αφενός για λόγο κόστους , αφετέρου για λόγους μεγέθους.

Τέλος όχι ότι τα γαλλικά ραντάρ δεν είναι αρκετά καλά, αλλά εάν η πρόταση περιλαμβάνει και το ραντάρ EL/M-2248 MF-STAR τότε στην θέση ορισμένων κελιών μπορούν να τοποθετηθούν SM-2, και η σχεδίαση μπορεί άνετα να καλύψει μερικώς AAW επιχειρήσεις.

stepa
stepa
4 years ago

αν δεν πωληθουν τα block30 μην ελπιζετε τιποτα….δυστυχως εκει φτασαμε

CK
CK
4 years ago

Μια σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων:
Αναβολή FOS των M2000 …once again
Αναβολή FOS των NH90……once again
Αναβολή στο πρόγραμμα συντήρησης των ντιζελομηχανών των MEKO..noch ein mal
Πάνε και οι ADELAIDE…(probably)

Από την αρχή ήμουν από εκείνους που υποστήριζα πως δεν γίνετε χρηματοδότηση τωνBelhara από επιστροφές ομολογων

Η κατάσταση είναι τραγική: Δεν ενδιαφέρονται για τις ένοπλες δυνάμεις

Μη δεσμευτικός τεχνικός διαλογος όπως κάνουμε εμείς σε αυτό το forum

Υπενθυμίζω πως από το 1950 μέχρι σήμερα μονο οι 4 MEKO έχουν παραγγελθεί καινούργιες από το ελληνικό ναυτικό.

Τα ναυπηγεία μας σήμερα είναι σε τραγική κατάσταση. οποτε η ναυπήγηση τέτοιων πλοίων εδώ είναι όνειρο καλοκαιρινό

Η άποψη μου είναι πως δεν αξίζει να επενδύσουμε σε μεγάλες μονάδες επιφανειας

Οποτε μέχρι το 2030:

Εκσυχρονισμό MEKO

Αγορά των 2 BREMEN η των ADELAIDE εάν μπορούμε ώστε να φύγουν άμεσα οι 3 μη εksυχρονισμενες S.

Στα μέσα της επομενης δεκαετίας κοιτάμε για αγορά των F123 η των MEKO ANZAC προς αντικατάσταση των S

Ίσως θα άξιζε και ο περιαιτερο εκσυχρονισμός των S με επιπλέον spare PHALANXS/OTO76 η και essm
αφού θα τα έχουμε μέχρι το 2030

bill971
bill971
4 years ago
Reply to  CK

Δυστυχώς έχετε δίκιο!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago
Reply to  CK

Και τα ΕΛΛΗ – ΛΗΜΝΟΣ αγοράστηκαν καινούργια. Όντως όμως, όλες οι άλλες μεγάλες μονάδες του ΠΝ ήρθαν μεταχειρισμένες τα τελευταία 80 χρόνια.
Η μόνη λύση στην παρούσα φάση είναι οι Αδελαΐδες. Και μετά οι Bremen (σιγά μη μας τις δώσουν).
Νέες κορβετοφρεγάτες μόνο μετά από διαγωνισμό αν και εφόσον βρεθούν χρήματα κάποτε.

CK
CK
4 years ago

Οι ΈΛΛΗ/ΛΉΜΝΟΣ αγοράστηκαν ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ναυπήγηση τους για το Ολλανδικό Ναυτικό

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago
Reply to  CK

Το γεγονός αυτό, τα κάνει λιγότερο ‘καινούρια’ σε σχέση με τις MEKO; Το ότι ως συνήθως ψάχναμε τελευταία στιγμή να μπαλώσουμε τρύπες και οι ολλανδοί μας έμπασαν από το πουθενά στη γραμμή παραγωγής για δικά τους πλοία, δεν κάνει τα πλοία μτχ, αλλά τα μυαλά μας για τα πανηγύρια…

CK
CK
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Τα πλοία αυτά είχαν αγοράστηκαν με τις προδιαγραφές εξοπλισμό οπλισμό που είχε επιλέξει το Ολλανδικό ναυτικό
Ήταν ήδη υπό ναυπήγηση όταν τα αγοράσαμε
Αντίθετα οι MEKO αγοράστηκαν με τις προδιαγραφές του ελληνικού ναυτικού από την αρχή
Οποτε οι MEKO είναι τα μονα πλοία που παραγγέλθηκαν από την αρχή από το ναυτικό μας
Και για όσους εξακολουθούν να έχουν αυταπάτες περί χρηματοδότησης εξοπλιστικών από επιστροφή κερδών ομολογων:
https://www.protothema.gr/economy/article/868744/hastouki-apo-tin-komision-stin-athina-blokarei-tin-ektamieusi-tis-dosis-tou-enos-dis/

Alex
Alex
4 years ago
Reply to  CK

Etσι ακριβώς!

βαγγελης
βαγγελης
4 years ago

κατι μου λεει πως θα μεινουμε με οτι εχουμε μεχρι το 25-27.Τωρα ετερεια που δεν κατασκευαζει πλοια θελλει να αγορασει την ελευσινα μου ακουγεται κουλο αλλα μπορει να κανω λαθος .

randomname
randomname
4 years ago

“Θεωρούμε αδιανόητο να κατασκευάζει τα ραντάρ SMART-S ΜΚ2 η ASELSAN, και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με ελληνική εταιρεία (πχ IDE).”
Όταν το διάβασα αυτό γέλασα να πω την αλήθεια. Και είπα να ψάξω τα νούμερα πίσω απο τις εταιρίες. Από ότι φαίνεται η ASELSAN έχει ΜΟΝΟ τριπλάσια έσοδα και διπλάσιο προσωπικό από την intracom. Και το “ΜΟΝΟ” δεν το λέω ειρωνικά. Περίμενα η διαφορά να είναι γεωμετρική και όχι απλα “διπλάσια” και “τριπλάσια”. Ευχάριστη έκπληξη δεν λέω.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  randomname

παρήγορο

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
4 years ago

Gowind 3100 και πολύ του πέφτει του ΠΝ.

Παυλος
Παυλος
4 years ago

”Αλλά είναι απαραίτητα 8 πλοία κλάσης FTI, κι αν ναι, μπορούμε να τα πληρώσουμε;”

Aυτο ειναι το ερωτημα. Αν δοθει λεπτομερεστερα η Γαλλικη προταση θα μπορουσαμε να διαμορφωσουμε αποψη. Αν ειναι το Sea Fire 500 που κανει την τιμη των πλοιων μεγαλη, μπορουμε να παρουμε μια ομαδα FTI με Sea Fire 500 και μια δευτερη ομαδα FTI με ρανταρ προδιαγραφων γενικων καθηκοντων.

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
4 years ago

καλά τα όνειρα και οι θεωρίες (τσάμπα είναι εξάλλου) αλλά με την παρούσα κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο δεν θα δούμε ούτε μηχανή για γαλλικό καφέ όχι γαλλικές φρεγάτες , αμφιβάλλω αν θα δούμε και με την επόμενη αφού “καμμένη γή θα παραλάβει” ενώ και το γνωστό γνωμικό “θα το ρισκάρουμε” είναι ριζωμένο στο σύνολο του πολιτικού κόσμου του “δημοκρατικού τόξου”

τώρα στην θεωρία αφού θα πρέπει να δώσουμε δικό μας ζεστό χρήμα προτιμώ ένα ναυπηγικό πρόγραμμα 4+4 σαν την φινλανδική Pohjanmaa 3000τον με 32 ESSM και ΟΤΟ Χαρπούν και Φάλανξ από S που θα αποσυρθούν και ίδια ΚΠΜ και Ραντάρ με τις ΜΕΚΟ σε βάθος χρόνου και με διαμόρφωση στα μέτρα μας , άνετα κατασκευάζεται στην Ελλάδα και μάλιστα από 2 ναυπηγεία και συνολικά θα βγεί φθηνότερα , βέβαια αντίστοιχα εδώ παίζει και μια “αμερικανοποιημένη” Gowind με ότι ανέφερα πρίν πάνω , μόνο έτσι , τις μπελχάρες σε καμιά 10ρια χρόνια αν μέχρι τότε δεν καθαρίσουν οι αμερικάνοι το παιχνίδι με ΑΒ κάποια στιγμή στο μέλλον μετά Τραμπ

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ
4 years ago

Δυστυχώς δεν θα υλοποιηθεί καποιο απο τα σενάρια που αναφέρετε διότι πολυ σύντομα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα περάσουν σε Αμερικανικό όμιλο. Οπότε την νεα φρεγάτα την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και πιθανότατα τις τορπιλες θα τις αναλάβουν οι Αμερικανοί . Αφου κουβεντα γίνετε να προσθέσω και εγω ενα σενάριο ιδανικό κατα την άποψη μου : 2+2 fti και 4+4 gowind στην επομενη 15ετια.

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
4 years ago

“Δυστυχώς δεν θα υλοποιηθεί καποιο απο τα σενάρια που αναφέρετε διότι πολυ σύντομα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα περάσουν σε Αμερικανικό όμιλο”

Δυστυχώς ??

Ευτυχώς να λες !

Το κρίσιμο θέμα δεν είναι μόνο να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των MEKO και η αγορά των νέων φρεγατών αλλά μέσα από αυτά τα προγράμματα να αναστηθεί και ένα ναυπηγείο.

Είμαστε ναυτική χώρα δεν νοείται να μην εκμεταλλευτούν στο έπακρο ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς την εμπλοκή ενός δικού μας ναυπηγείου.

Θα είναι έγκλημα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago

Το μεγαλύτερο έγκλημα θα είναι να “συρθούμε” σε αγορά πλοίων αμερικάνικης σχεδίασης σαν τις LCS που είναι για τα σκουπίδια…

tsir266
4 years ago

Για τις LCS, συμφωνώ, αλλά για τις καινούργιες FFG, εάν είναι σαν το Legend class, έχω άλλη άποψη. Φτιαγμένο από ατσάλι, με το ιδανικό μέγεθος για το αιγαίο αλλά και για τη μεσόγειο.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  tsir266

+1

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago
Reply to  tsir266

Σαν προδιαγραφές οι FFG(X)(όποιες και αν είναι από τις αμερικανικές υποψηφιότητες), φαίνονται επιπέδου belharra. Στο κόστος δε, ίσως και να τις ξεπερνούν… Προφανώς λοιπόν, λόγο κόστους και μόνο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση αποκλειστικά με FFG(X). Ίσως συνδυασμός τους με κάτι σαν MMSC, πχ 4+4 μιλώντας πάντα μακροπρόθεσμα.

sotbak
sotbak
4 years ago

+1

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ
4 years ago

Αν επιλέξουμε για LCS αντι για BELHARA φυσικά και θα ειναι ενα δυστυχες γεγονός.

Κ.Μ
4 years ago

Πτήση, πρέπει να ξεκαθαρίσει και από εσάς ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής από ομόλογα.
Όλα τα κέρδη από τα ομόλογα θα επιστρέφονται ανά εξάμηνο και μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο. Μάλιστα η πρώτη δόση θα αποφασιστεί τέλη του μήνα για ένα ποσό της τάξης των 750 εκ .
Χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για την απομείωση του χρέους που είναι και απαίτηση των δανειστών είτε και σαν κουμπαράς που θα γεμίζει ανά εξάμηνο.
Θα μπορούσε κάλλιστα η χώρα να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για ένα νέο μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει έτσι και αλλιώς ανάγκη και μετά θα δούμε εάν δεν ενδιαφέρονται και οι λοιπές χώρες που “σνομπάρουν”.
Τα οφέλη μπορούν να είναι τα μέγιστα από τιμές ,οπλικά , ναυπηγεία.
Χρήματα πιστεύω θα βρεθούν για θέληση λίγο αμφιβάλλω….

tagg
tagg
4 years ago

Τα 3-3,5 δις (ευρω) κοστολόγημενα σε βαθος 15ετιας μας δινουν
2 μπελαρες (48 αστηρ 30) μαζι με 3-4 γκοβιντ 2500
8 γκοβιντ 3100 με (64 αστηρ 30)
11-12 γκοβιντ 2500 (καθολου αστηρ 30)
προτιμω τις 8 γκοβιντ 3100

nik.13
nik.13
4 years ago
Reply to  tagg

πως γινεται μια μπελαρα να φερει 24 αστερ 30;;;δεδομενου οτι ο αστερ 30 πιανει 1 κελι κ με το ζορι απο 16 κελια που εχει η μελαρα το πανε στα 24 οι Γαλλοι αλλαζοντας ομως το πυροβολο κ απο 125 βαζουν το 75αρι…
θα εχεις δηλ μονο πυραυλους μεγαλης ακτινας πανω στο πλοιο κ οχι μεσης ακτινας;;;
Με συνολο 24 κελια η κ 32 κελια….το πολυ μπορει να εχεις 16 αστερ 30 κ 16 αστερ 15 ….

στον τομεα αυτον οι αμερικανοι προσφερουν καλυτερους αριθμους στους αα πυραυλους..διοτι αν βαλεις 3 οκταπλους μκ-41 κ με δεδομενο οτι καθε κελι περνει 4 ESSM η 1 SM2 εχεις καλυτερα νουμερα

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  nik.13

το ειπαμε στις belhara μπορουν να μπουν 24 κελια a50 και 8 κελια α70 . οποτε έχει συνδυασμο 32 αστερ30 ή 24 αστερ30 και 8 σκαλπναβαλ .
οι γαλλοι επιλεγουν την εκδοση FTI η εξαγωγικη εκδοση λεγεται belhara .
μπορουμε να την εξοπλισμουμε οπως ειπα με 24α50 κελια και 8 α70 κελια
24 α35 κελια 1 συστημα ραμ και 8 εξοσετ .
αρκουν ;
μην ξεχνας οτι για να παρεις μκ-41 εκτοξευτες και να εξοπλισεις μια φρεγατα ΑΑ με 32 εσσμ και 32 σμ2 οπως λες θα πρεπει να αγορασεις το AEGIS που ειναι πανακριβο . αντιθετα κανενα αλλο ρανταρ δεν μπορει να καθοδηγησει πυραυλους σε περισσοτερους απο 4 στοχους . μονο με το AEGIS μπορεις . αντιθετα με το ρανταρ της belhara το πλεονεκτημα αυτο το εχεις σε κοστος 700 εκατομυριων ανα σκαφος . αντιστοιχα το πλοιο με aegis της αυστραλιας κοστιζει 1.3 δις πληρως εξοπλισμενο . με 2 πλοια ΑΑ σαν την αυστραλιας αποκτας 4 belhara . τι προτιμας ; μπονους οτι μπορεις να τις εξοπλισεις και με 8 σκαλπ ναβαλ που οι αμερικανοι δεν σου επιτρεπουν να εξοπλισεις με αντιστοιχα οπλα τα κελια .

Nik13
Nik13
4 years ago
Reply to  aris32

Τι να τους κάνεις τους σκάλπ ναβαλ;; έχεις 100 σκάλπ στα μιραζ τα οποία μπορούν υπό την προστασία των πατριότ η των πλοίων να τους ρίξουν από όπου θέλουν… Ποια διαφορά θα κάνεις αν βάλεις 8 σε μια φρεγάτα;;

Έχεις 25 μιραζ τα οποία σε μια έξοδο από πολλά διαφορετικά σημεία να ρίξουν σκάλπ… Ενώ θα έχεις 2 πλοία τα οποία θα ξέρουν τις θέσεις..

ΤΟ να έχεις 40 αα πυραύλους δεν σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύεις 40 στόχους…

Δεν είμαι κατά των μπελγαρα, απλά πουθενά αυτό το πλοίο, ούτε στο γαλλικό ναυτικό δεν βγήκε στην διαμόρφωση που ακούω εδώ από μερικούς… Ούτε είπαν οι Γάλλοι ότι μπορεί να βγει… Αυτά είναι δικά μας…
Αν το πλοίο έχει 20-22 αστέρ 30 κ 24 – 30 cam η αστέρ 15….κ 1 ram τότε μια χαρά κάνεις την δουλειά σου κ δεν χρειάζεσαι κανέναν σκάλπ….
Αλλά πουθενά δεν είδα αυτά.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Nik13

+1

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Nik13

με 24 κελια α50 και 8 κελια α70 μπορεις να εχεις αρκετα καλους συνδυασμους με αστερ30 και σκαλπναβαλ .
οπως ειπα και σε αλλο ποστ υπαρχουν δυο εκδοσεις η FTI σε διαμορφωση για να καλυψει τις γαλλικες απαιτησεις και η BELHARA που ειναι η εξαγωγικη εκδοση της φρεγατας με 32 κελια (24α50 και 8 α70) 76χιλ κυριο πυροβολο( ή 127χιλ πυροβολο αλλα 16 κελια α50) , 8 εξοσετ 1 ραμ και αν θελει ο πελατης 24 κελια για 24 μικα . γενικα η BELHARA μπορεις να την διαμορφωσεις οπως θελει ο πελατης .
οσο για το σκαλπναβαλ 1000 χιλιομετρα εμβελεια και στρατηγικο βομβαρδισμο λιγες χωρες μπορουν να κανουν .
συμφωνω για μ2000-5 και τα σκαλπ που διαθετουν αλλα η ατυχια για την Ελλαδα ειναι οτι τα μ2000-5 ειναι μονο πλεον 24 οποτε τις να πρωτοκανουν 24 μ2000-5 ; εναερια υπεροχη ;στρατηγικο βομβαρδισμο ;
εξαλλου πρεπει να γνωριζεις οτι σε επιχειρησιακες συνθηκες δεν θα εχεις και τα 24 διαθεσιμα τα αεροπλανα . θα διαθετεις ιδανικα το 80% του στολου δηλαδη 20 αεροπλανα . και θα πρεπει το 1/3 να επιχειρει το αλλο 1/3 να επιστρεφει στην βαση και το τελευταιο 1/3 της δυναμης να ειναι ετοιμο για την επομενη αποστολη . αρα επιχειρησιακα εχεις 7 αεροπλανα για 24ωρες επιχειρησεις . τι θα πρωτοκανουν αυτα τα αεροπλανα ; και αν τα στειλεις ολα μαζι δεν θα τα εχεις διαθεσιμα για αρκετη ωρα μετα .
συνεχιζω με τους 40ΑΑ πυραυλους !!!. σε μια κατασταση οπου ενα πλοιο δεχεται επιθεσεις για να γινει ο κορεσμος στην αμυνα του και εν τελει να καταστραφει ειναι προτιμωτερο να μπορεις να στειλεις σε 10 στοχους 20 πυραυλους ( αν δυο) για καθε στοχο + το ciws για την τερματικη αμυνα + τα παθητικα του συστηματα παρα να εχεις 32 πυραυλους με μεγαλυτερη εμβελεια και να μπορεις να εμπλεξεις 2 στοχους καθε φορα . επειδη το αιγαιο αλλα και η μεσογειος και επειδη η τουρκικη αλλα και η ελληνικη αεροπορια θα κανουν επιθεσεις κορεσμου το πλοιο που θα μπορει να εμπλεκει περισσοτερους στοχους θα εχει περισσοτερες πιθναοτητες να επιβιωσει .
το τουρκικο ναυτικο ακομα και στα αποβατικα του βαζει ciws phalanx στις δε παλιες μεκο ειχε 3 ciws . ολα αυτα γιατι ξερει οτι αν βγει στο αιγαιο ( εχεις 3 εισοδους το ΤΝ) θα δεχθει καταιγισμο πυρων . η Ελλαδα θα πρεπει να εχει ισχυρη ΠΑ για την κυριαρχια στον αερα ή για να μην εχει κυριαρχια στον αερα η ΤΑ . το πολεμικο ναυτικο πρεπει να εχει ισχυ πυρο τοσο για στοχους επιφανειας οσο και για στοχους στον αερα .
γενικα πιστευω οτι ο συνδυασμος belhara με 24 μικα 24 αστερ30 και 8 σκαλπ ναβαλ μαζι με το seafire500 και τα παθητικα αντιμετρα κανουν ιδανικη λυση για το ΠΝ .
υγ 24 αστερ15 και 24αστερ30 δεν μπορει να εχει το πλοιο αυτο διοτι ο αστερ15 θελει ενα κελι και αυτο ειναι το μειονεκτημα του συγκεκριμενου οπλικου συστηματος που κατα τα αλλα εχει σε ορισμενες καταστασεις καλυτερες επιδοσεις απο τον essm .

darede
darede
4 years ago
Reply to  nik.13

Και όμως υπάρχει τρόπος για 36 essm και 16 αστερ-30 στις gowind ενώ στις Belharra, αυξάνει η αναχωρηγία σε 48. Στις Belharra δε δεν αλλάζει ούτε το 127άρι πυροβόλο, είναι όλα θέμα επιλογών του τελικού χρήστη. Η χρησιμοποίηση των 3-cell ExLs προσφέρει αυτήν την δυνατότητα ενώ στις φρεγάτες η υιοθέτηση του Mark-45 μειώνει το βάρος της πλώρης σε σχέση με το ιταλικό.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  tagg

+1

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago

Σε μια υγιή λογική, κανείς δεν θα ήθελε να εξαρτιέται από έναν μόνο προμηθευτή(ειδικά δε όχι απλά μία χώρα, αλλά μία εταιρία…). Δεν κατανοώ λοιπόν, τη θέση περί ‘όλα στη LM’. Επίσης, δεν κατανοώ, το αδύνατο της ύπαρξης aster-30 ΚΑΙ ESSM 2 στο ελληνικό οπλοστάσιο… Άλλες ανάγκες καλύπτουν οι μεν και άλλες οι δε και τα σχετικά με το κόστος και τη πολυτυπία είναι τουλάχιστον υπερβολές… Προσωπικά, θα προτιμούσα όσο το δυνατόν πιο γαλλοποιημένο ναυτικό. Δηλαδή, 4 Gowind 3100+(ασχέτως όπλων/cms) με ναυπήγηση στην Ελλάδα, μαζί με αγορά Belharra απευθείας από Γαλλία. Επειδή είμαι ρεαλιστής και κατανοώ ότι και η γνωστή κολοεταιρία πρέπει να πάρει το νταβατζιλίκι της(ναι, για τη γνωστή μας LM μιλάω), θα μπορούσαμε, αντί της ναυπήγησης Gowind, να ξεκινήσουμε ναυπήγηση Freedom class plus/GR με ESSM 2/CMS330(και με πακέτο τον εκσυγχρονισμό meko, να υπάρξει κοινό cms/πύραυλοι) στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, να αγοράσουμε από τη Γαλλία(με ναυπήγηση εκεί), τα πλοία με ενισχυμένες ικανότητες AAW(Belharra HN με aster-30) που χρειαζόμαστε. Αν για τα τελευταία, θα μπορούσαμε να καθυστερήσουμε τη προμήθεια, θα καθοριστεί από την προσφορά μτχ σκαφών(Adelaide). Για το τέλος, θέλω να σχολιάσω το ζήτημα των μτχ Tico, επειδή συνδέεται προφανώς με την αμεσότητα ή όχι, της αγοράς Belharra. Τα πλοία αυτά(μιλάω για αυτά, επειδή είναι τα πρώτα που αποσύρονται), εφόσον παραδοθούν με τουλάχιστον κάποιους μτχ SM-2(όπως και τα Adams) και προφανώς με τίμημα που δεν θα προσεγγίζει αυτό της αγοράς νέων μονάδων, μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο. 2 τέτοια πλοία, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις 3 S, με παραπλήσια κόστη συντήρησης, καυσίμων και προσωπικού(όποιος νομίζει ότι σε ενδεχόμενη ελληνική υπηρεσία, τα πλοία αυτά, θα είχαν την ίδια επάνδρωση με αυτή στο USN είναι απλά άσχετος). Με λίγα λόγια, αν οι ΗΠΑ θέλουν, τα πλοία μια χαρά εντάσσονται. Φυσικά, αν δεν θέλουν, δεν παραχωρούν κανέναν SM-2 και απλά μετατρέπουν την ‘προσφορά’ τους, σε άλλη μία για τα μάτια του κόσμου(βλέπε Kidd).

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
4 years ago

Εκσυγχρονισμός του πολεμικού ναυτικού ναι με αγορά νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμό τον MEKO αλλά να κερδίσει και η Ελλάδα όπως θέσεις εργασίας τεχνογνωσία συνάλλαγμα και φυσικά να αρχίσει σιγά σιγά να αναστηθεί και η πολεμική βιομηχανία.

Σε έγκυρο σάιτ υπάρχει η αποκάλυψη για πρόταση (στα σκαριά) αμερικάνικης εταιρείας για την αγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οι αμερικανοί έδειξαν και δείχνουν πιο ζεστή στο να επενδύσουν στη χώρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους παραπάνω λόγους.

Άρα σε μια τέτοια περίπτωση πάμε στην ενισχυμένη έκδοση FFG (X) φρεγάτας και σαφέστατα για την άμεση ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού υπάρχει και η περίπτωση τον Tico !

Σε πρώτη φάση θεωρώ πως δύο Tico είναι αρκετά.

Πιστεύω πως η αναμονή για τόσο για τον εκσυγχρονισμό τον MEKO όσο και για τις τελικές αποφάσεις για τη νέα φρεγάτα είναι σε συνάρτηση με το μέλλον των ναυπηγείων.

Η πραγματική λύση θα έρθει από Αμερική και εικάζω πως αυτός είναι ο λόγος που ατόνησε το ενδιαφέρον του πολεμικού ναυτικού για τις Adelaide.

Διάβασα σε παραπάνω σχόλιο πως η απόσυρση των Tico ξεκινάει από φέτος……

Άρα

Δυο Tico σχετικά άμεσα και ναυπήγηση των νέων φρεγατών στο υπό αγορά ναυπηγείο της Ελευσίνας από αμερικάνικηεταιρεία.

Εκεί πάει το πράγμα.

Όσον αφορά τις κορβέτες το θεωρώ μεγάλο πισωγύρισμα για το πολεμικό ναυτικό.

Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι κορβέτες να αντικαταστήσουν τις φρεγάτες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago

Οι παροπλισμοί των TICO έχουν αναβληθεί για το 2020 σύμφωνα με την ΠΤΗΣΗ
https://www.ptisidiastima.com/ticonderoga-vls-to-decomission-in-2020/
και θα αναβληθούν και πάλι καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να πιάσουν την οροφή των 355 πλοίων.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι: ” Σε αρκετά από αυτά η χρήση τους ήταν εντατική, ενώ έχει δημιουργήσει προβληματισμό η υπερκατασκευή από αλουμίνιο που έχει παρουσιάσει περιστατικά ρωγμών και αποτελεί ένα συνεχές πρόβλημα για το στόλο.”

Για όσους πάντως επιμένουν στην απόκτηση των Ticodερείπιων την επόμενη δεκαετία, θέλω να υπενθυμήσω ότι:
– Οι Αμερικάνοι δεν χαρίζουν πλοία. Θα πρέπει να τα αγοράσουμε σε τιμή τσουχτερή, όπως πάντα!
– Οι απαιτήσεις σε στελέχωση, συντήρη και χρήση είναι τεράστιες – εκτός δυνατοτήτων ΠΝ.
– Εκσυγχρονισμός ΔΕΝ γίνεται σε τόσο παλιά πλοία.
– Δεν υπάρχουν χρήματα για να γεμίσουμε όχι όλα τα κελιά, αλλά ούτε το 1/5 αυτών.
– Τα πλοία, λόγω μεγέθους, ΔΕΝ υποστηρίζονται στο Ν. Σαλαμίνας. Θα πρέπει να πάνε στην Κρήτη (ΝΑΤΟ) μόνιμα.

Αργύρης Παγγουρέλιας
Αργύρης Παγγουρέλιας
4 years ago

C. F. Adams, sm1 σου λεει κάτι; Ticonderoga =122 πύραυλοι τουλάχιστον και 2πυροβόλα των 127mm.Πολιτική ανασχεσεις της Ρωσικής επιρροής στην Αν.Μεσόγειο και στο να παρουμε ενεργά μέρος όπως Πολωνία, Ρουμανία κ.α. στην αντιβαλλστικη άμυνα του νατο;Μια πολύ καλή περίπτωση μετά την απόσυρση απο τον INF και των 2 μεγάλων.

sotbak
sotbak
4 years ago

+1

sotbak
sotbak
4 years ago

+1

Z10V
Z10V
4 years ago

Η δική μου γνώμη είναι ότι την απόφαση θα την πάρει η επόμενη κυβέρνηση κάπου στο μέσο της θητείας της. Σε προεκλογικό χρόνο είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει τέτοια αγορά και η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινήσει πρώτα με την οικονομία και μετά θα κοιτάξει την άμυνα. Άρα λογικά η αγορά του νέου πλοίου θα είναι στο 2021-2022 που είναι ένας καλός πολιτικός χρόνος για τέτοιες αποφάσεις. Θα έχουν προηγηθεί οι τορπίλες. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ (αν γίνει τελικά) είναι πιθανόν να αποφασιστεί μαζί με την αγορά νέου πλοίου δηλαδή και αυτός για το 21-22.

Τώρα επειδή με βάση αυτή την εκτίμηση απέχουμε δυόμισι έτη από τις αποφάσεις είναι πρώιμο να εκτιμήσω ποιο θα είναι το πλοίο αλλά η λογική μου λέει ότι οι γάλλοι είναι το μεγάλο αουτσάιντερ και οι αμερικανοί είναι πιο λογικό να πάρουν αυτοί την δουλειά.

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
4 years ago
Reply to  Z10V

Μέχρι τον Οκτώβριο έχουμε οχτώ μήνες ακόμα.

Άρα ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να προχωρήσουν τα παραπάνω προγράμματα.

Πιστεύω πως όλα θα είναι σε συνάρτηση με την πρόταση αγοράς των ναυπηγείων Ελευσίνας από αμερικάνικη εταιρεία αν τελεσφορήσει θετικά και σύντομα.

sotbak
sotbak
4 years ago

+1 Για να δούμε όμως θα βγεις αληθινός στην πρόβλεψη;;;

Chris
Chris
4 years ago

Από όλες τις προτάσεις που έχουν περιγραφεί στα σχόλια αλλά και σε άρθρα, πιό εφικτή οικονομικά μου φαίνεται η αγορά των (3) Adelaide με πακέτο την μελλοντική αγορά των ANZAC και τον εκσυγχρονισμό των δικών μας ΜΕΚΟ για ομοιογένεια. Και σταδιακή αντικατάσταση του στόλου και εισαγωγή νέων για μας δυνατοτήτων σε σχέση με τις υπάρχουσες. Και σε τιμές που να μπορούμε (;) να ανταποκριθούμε και λόγω της σταδιακής απόκτησης.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Chris

το σχέδιο όμως δεν περπατά και βλέπω τις Αδελαΐδες στον πάτο του Ειρηνικού…..

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  sotbak

Εν τω μεταξύ οι άλλοι κάνουν γενική πρόβα πολέμου με 100 πλοία, και δημιουργούν την ιδεολογία των νέων διεκδικήσεων, “γαλάζια πατρίδα” “15 νησιά” η ΑΟΖ της Τουρκίας φτάνει μέχρι τη Βανεζουέλα, κλπ.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Chris

+1

Spirit
Spirit
4 years ago

Ακριβά πλοία πρέπει να τα ξεχάσουμε…
Χρήματα δεν υπάρχουν, πρέπει να βγούμε στην γύρα ζητώντας χρηματοδότηση, όποιος την δώσει παίρνει και το συμβόλαιο… ομόλογα και και λοιπές ιστορίες του στρατάρχη λόγια του αέρα ήταν.
Βάζουμε τις προδιαγραφές, βγαίνουμε για προσφορές…

Nobody
Nobody
4 years ago

Ειναι περιεργο πως ολοι μας εδω, οι αναρμοδιοι ουσιαστικως, νοιαζομαστε για αυτα τα θεματα περισσοτερο απο τους αρμοδιους. Μα ο ΥΕΘΑ ηταν ναυαρχος αρα ξερει τι χρειαζομαστε για τον στολο. Δε μπορει να το θεσει ευθεως στον πρωθυπουργο και στους αλλους πολιτικους αρχηγους, πως αν δε χτισουμε ναυτικο και αεροπορια δε προκειται να επιβιωσουμε; Το ξερει καλυτερα απο ολους αλλωστε. Δινουμε τοσα και τοσα σε επιδοματα και προεκλογικα δωρα μα οχι για την αμυνα μας; Ακομα και με δαπανες για την αμυνα μπορεις να κερδισεις προεκλογικες ψηφους αν το σκεφτεις με την -αισχρη- λογικη των σημερινων πολιτικων. Ο λαος πραγματι εχει εμπιστοσυνη στις Ε.Δ, εχει ενα φοβο για τους τουρκους (κυριως λογω της παρουσιασης των ΜΜΕ, οχι της Πτησης φυσικα), εμπιστευεται τις Ε.Δ πιο πολυ απο καθε τι αλλο κρατικο και νοιαζεται για τα εθνικα θεματα (βλεπε συλλαλητηρια). Επομενως ως πολιτικος το παιζεις “προστατης” του λαου με την προμηθεια εξοπλισμου (του καταλληλα επιλεγμενου φυσικα), ενω στην πραγματικοτητα οντως γινεται σοβαρο εργο. Κακη και ανηθικη λογικη μεν, αλλα το θεμα ειναι αλλο: μηπως πρεπει να αρχισουμε να προωθουμε τις -βασιμες- ανησυχιες μας προς “τα πανω”; Βγαζουμε το αχτι μας, και εσεις οι δημοσιογραφοι-αναλυτες και εμεις οι αναγνωστες, αλλα τιποτα δεν αλλαζει τοσες δεκαετιες. Συνεπως πρεπει να αλλαξουμε τακτικη αφου δεν ακουγεται η φωνη ολονων μας που βλεπουμε τι συμβαινει γυρω μας και δε νοιαζομαστε για τον καθε πολτικο ξεχωριστα αλλα για τη πορεια του εθνους μας.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Nobody

ώρα να αρχίσουμε τον Ιερό Αγώνα λοιπόν να τους πείσουμε.

Φοβάμαι όμως ότι κανένας μα κανένας πολιτικός δεν έχει ιδέα τι κάνει ο ESSM και ο SM-2 ή ο aster 30, οι άνθρωποι και δεν ενδιαφέρονται και δεν είναι σχετικοί, δηλαδή εδώ στην ΠΤΗΣΗ υπάρχουν αναγνώστες που έχουν γνώσεις σε ναυτικά & αεροπορικά θέματα που κανείς υπουργός ακόμη και ΕθνΑμύνης δεν έχει ιδέα, με εξαίρεση βέβαια τον νυν ΥΕΘΑ λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν: Πώς μπορείς να πείσεις έναν άνθρωπο που και δεν γνωρίζει και δεν θέλει να αντιληφθεί τα αμυντικά ζητήματα;;;

seb
seb
4 years ago
Reply to  sotbak

Δεν ξέρω τι εννοείς με την έκραση περί ιερού αγώνος, αλλά μπορούμε να αρχίσουμε να τους πλημμυρίζουμε με επιστολές και μέϊλ, ώστε να καταλάβουν πως υπάρχουν πολίτες που ενδιαφέρονται.
Δεν είναι ανάγκη να ξέρει κάποιος από τεχνικά θέματα, αρκεί να κατανοήσει τις γενικότερες συνθήκες. Στη τελική δεν θέλω να αποφασίζει για τα τεχνικά ούτε η βουλή, ουτε το ΚΥΣΕΑ, ούτε εμείς, αλλά αυτοί που πρέπει.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  seb

Ιερό Αγώνα εννοώ να ασκούμε συνεχείς και πιέσεις και αξιώσεις στα πολιτικά κόμματα ασχέτως ιδεολογίας και πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας, προκειμένου να εισέλθει το ζήτημα στην πολιτική ατζέντα ώστε αφενός να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για να δούμε τί έχουν στο μυαλό τους και αφετέρου να κινητοποιηθούν για να δούμε αν έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα

seb
seb
4 years ago
Reply to  sotbak

Μαζί σου!

Λεοντόκαρδος
Λεοντόκαρδος
4 years ago

Μάθετε πρώτα την αντίδραση των Μαλαισιανών όταν αυτοί είχαν υπογράψει για τη Gowind, και μετά βγήκε η Belharra… και μετά να δω τι θα λέτε ορισμένοι.

Επίσης καλό θα ήταν κάποτε να κοπεί η μόνιμη ηττοπάθεια που σας έχουν βάλει στο κεφάλι και να ανοίξετε τα μάτια σας και να μάθετε τη έχει αυτή η χώρα σε πλούτο σε όλους τους τομείς……
Τότε και μόνο τότε ίσως έχουμε ελπίδα.

Bremen – Ram =?
Ανέκδοτο….
Όπως το αντίστοιχο 1 δις η Belharra.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago

+1

CK
CK
4 years ago

Οι BREMEN που έχουν απομείνει είναι 10 χρονια νεότερα από τις παλιότερες S.
Το αν θα κρατήσουν η όχι τα RAM μπορεί να διαπραγματευτεί με τους γερμανούς
Τα πλοία είναι εκσυχρονισμένα με πιο σύχρονα CMS/RADAR/SENCORS/C3I από τις δικες μας εksυχρονισμενες S
Και αν αφαιρεθούν τα RAM μπορεί να προστεθεί 1 PHALANX από τα πλοία που θα φύγουν
Λόγο υψηλού βαθμού commonality στα πάντα με τα υπάρχοντα S/MEKOμπορούν να ενταχθούν άμεσα και πολύ οικονομικά στο στόλο
Εάν είναι bebeaia σε καλή κατάσταση
Είναι η πλέον οικονομική λύση μεταχειρισμένων . Εάν χάσουμε και τις ADELAIDE τότε είναι και η μοναδική λύση

Chris Ain.
Chris Ain.
4 years ago

Το θέμα είναι οτι μας είναι απαραίτητες και οι φρεγάτες και κορβέτες. Αν είναι να πάμε σε κορβέτα όμως, να πάμε σε δυνατότερη της gowind. Θα προτιμούσα την Sa’ar 62 class αν όχι την Sa’ar 72-class ή την γαλλική BR71 MK II

andreasmp412c
andreasmp412c
4 years ago
Reply to  Chris Ain.

Τι το δυνατοτερο εχει η saar 72 ή η br71 ακριβως γιατι θα τρελαθουμε εδω μεσα

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Έχουμε πολύ πλάκα…

Το βασικό σενάριο που ελεγε ότι θέλουμε Fremm ή Μπελάρα ηταν η ΝΑ Μεσόγειος, γιατί θέλαμε μεγάλο πλοίο στην ανοιχτή θάλασσα και μεγάλη ΑΑ ικανότητα περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά απορρίφθηκαν στην συζήτηση διάφορα άλλα πλοία που παρότι αξιόλογα δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια.
Ξαφνικά όμως πέφτε συζήτηση για Gowind…..

Μα αν είναι να μιλήσουμε για κορβέτες, τότε ας μιλήσουμε για τις Saar του Ισραήλ, που είναι τριπλά εξοπλισμένες από την Gowind, και σχεδόν 50% πιο οπλισμένες από τις Μπελάρα, και το μόνο ελάττωμά τους ήταν ότι ήταν κορβέτες και δεν έκαναν για το ανοιχτό πέλαγος. Τώρα που όμως αυτός ο παράγοντας βγαίνει εκτός συζήτησης (αλλιώς δεν θα συζητιόταν οι Gowind)η άποψή μου είναι ότι αντί Gowind, θα έπαιρνα είτε τις Saar, είτε μια φτηνή φρεγάτα.

Κανένα από αυτά όμως δεν λύνει το βασικό πρόβλημα. Θέλουμε πλοίο σε 2 μήνες ώστε σε 8 να το έχουμε μάθει και να είμαστε έτοιμοι, και όχι να συζητάμε για το νέο πλοίο που θα αποφασισθεί σε 2 χρόνια και άλλα 3-4 να κατασκευαστεί, καληνύχτα…

Γιωργος
Γιωργος
4 years ago

Η συμφωνία με τους Αμερικάνους θα είναι πριν τις εκλογές. Πάμε για 8 Φ/γ (4+4) made USA φτιαγμένες εδώ στα δικά μας μέτρα(Εθνικό πλοίο) Ο εκσυγχρονισμός των Μεκο από Αμερικάνους και οι τορπίλες από Αμερικάνους. Μεταχειρισμένα 2 πάλι από Αμερικάνους .Είναι αυτοί που μπορούν να δανείσουν μακροπρόθεσμα να αγοράσουν ναυπηγεία άλλα και να δωρίσουν κομμάτια οποία στιγμή το επιθυμούν. Οι Γάλλοι την πάτησαν μόνοι τους άργησαν πολύ ή πήραν από αλλού το μήνυμα. Γιατί όλα στους Αμερικάνους??Γιατί είναι η μόνη χώρα που θέλει και απλά μπορεί να το κάνει. Και άρχισαν να κλαίνε και οι Κινέζοι στο λιμάνι έμαθα!! Ο Αμερικανόφιλος είναι σωστός σε αυτά που λέει. Φίλε τα ναυπηγεία μέχρι το τέλος του επόμενου μηνά έχουν περάσει στους Αμερικάνους ίσως και πιο σύντομα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Γιωργος

δεν ακούγεται καθόλου άσχημα εδώ που έχουμε φτάσει. Η ταπεινότητά μου συμφωνεί και με σένα και με τον Αμερικανόφιλο.

andreasmp412c
andreasmp412c
4 years ago

Η δικη μου οπτικη ειναι η εξης
1. Σεναριο μονο με κορβετες για μενα θα ειναι εντελως λαθος. Χρειαζομαστε κ φρεγατες με δυνατοτητες Α/Α περιοχης. Δε νομιζω οτι γινεται να καλυψουμε το καστελοριζο στελνοντας κορβετες εκτος αν σκασουν μυτη τπτ ΑΒ ή τικο.
2. Η οποια παραγγελια θα αφορα μακροπροθεσμη προμηθεια απ τη χωρα προμηθευτη 8 κ ανω πλοιων. Ετσι θα μπορεσουμε να απαιτησουμε κ καλυτερες τιμες κ μεταφορα τεχνογνωσιας κ ναυπηγηση στην ελλαδα κ δε ξερω τι αλλο.
3. Τα πλοια που θα παρουμε θα πρεπει να ειναι αστακοι απο πλευρας οπλισμου. Οποτε οσο αφορα τις κορβετες, δινουμε μια φωτο των ισραηλινων saar 6 κ ζηταμε κατι αντιστοιχο σε πιο πουσαρισμενη εκδοση για να αντεξει τις ιδιαιτεροτητες του αιγαιου
Επειδη το οικονομικο ειναι θεμα απ οτι φαινεται θα παμε μαλλον σε αμερικανικη λυση. Με τους γαλλους δυσκολα θα βγαλουμε ακρη απ οσο εχει δειξει η εμπειρια μεχρι τωρα.
Υ.Γ ξερει κανεις για ποιο λογο δε μπαινουν SM2 – aster 30 σε κορβετες; Ειναι θεμα βαρους η χωροταξικο, ή απλα δεν θεωρειται απαραιτητο για το ρολο που αναλαμβανουν;

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  andreasmp412c

+1

darede
darede
4 years ago
Reply to  andreasmp412c

Ποιός είπε οτι δεν μπαίνουν αυτοί οι πύραυλοι στην gowind των 111-114 μέτρων; Μπαίνουν και παραμπαίνουν,οι scalp-tomahawk δεν μπαίνουν. Οι saar 6 δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο που όλοι το αναφέρεται, είναι απλά full εξοπλισμένες και έχουν το ανάλογο κόστος. Με max 3 δις για 8 πλοία είναι επακόλουθο οτι δεν θα είναι τούμπανο αλλα θα είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίζει τις ada και τις insatbul.

andreasmp412c
andreasmp412c
4 years ago
Reply to  darede

Ρωταω γιατι μου κανει τεραστια εντυπωση που ολες οι κορβετες αναφερουν παντα σαν οπλισμο mica aster 15 essm κλπ κ δεν εχω δει ποτε κορβετα με βληματα για αα περιοχης. Εκτος αν ειναι θεμα ρανταρ ισως, αλλιως δε μπορω να εξηγησω γιατι ολοι τις εχουν για αα σημειου.
Οσο για τις saar οχι δεν ειναι κ κατι ιδιαιτερο με τετοιο οπλισμο. Σιγουρα θα ναι ακριβοτερες αλλα σε επιπεδο κορβετας δεν εχω ξαναδει κατι αντιστοιχα εξοπλισμενο. Μπορω να σκεφτω φρεγατες κ φρεγατες που θα ζηλευαν αυτον τον οπλισμο

darede
darede
4 years ago
Reply to  andreasmp412c

Το θέμα είναι οι απαιτήσεις του τελικού χρήστη, που αποτελούν συνάρτηση στην ευκολία χρηματοδότησης και των απειλών που θα αντιμετωπίσουν. ΟΙ ισραηλινοί παρήγαγαν αυτό το αποτέλεσμα βάση των αναγκών τους, εμείς απο την άλλη ζητάμε απο παλιά κορβετοφρεγάτα αλλά χρήματα γιοκ. Όσο δεν φείδεσαι χρημάτων ναυπηγείς ότι θέλεις πχ οι άραβες μετέτρεψαν μια S σε θαλαμηγό.

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
4 years ago
Reply to  andreasmp412c

Θα πρέπει να αρχίσουμε από τα θεμελιώδη φυσικά μεγέθη όγκος+βάρος+ύψος τοποθετήσεως των συστημάτων.
Κατόπιν,χώροι εγκαταστάσεων+ενδιαιτήσεων.
Κατ΄αρχήν,πλοίο Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής,απαιτεί ισχυρά ραντάρ έρευνας όγκου (Volume Search Radar),αλλά και Ελέγχου Όπλων,και αυτά είθισται να τοποθετούνται το δυνατόν υψηλώτερα,για καλύτερη εποπτεία.
Εν συνεχεία,τα όπλα ΑΑΠ είναι ακόμα και σήμερα ρωμαλέα όπλα,και προικοδοτούνται και με γενναιόδωρες αναχορηγίες,και τοποθετούνται στα ανώτερα καταστρώματα,για ευνόητους λόγους.
Πρόσθεσε και τα αντιβληματικά,που τοποθετούνται ψηλά για τους ίδιους λόγους.
Όλα αυτά,όχι απλώς προδιαθέτουν,αλλά προαπαιτούν και αντιστοίχως ρωμαλέα σκάφη,επειδή όσο μεγαλύτερο το βάρος και ύψος τοποθετήσεως των όπλων και ραντάρ,επιβαρύνουν την ευστάθεια,και άρα την πλωϊμότητα του σκάφους σε κυματισμό,ιδίως σε διατοιχισμό και πρόνευση :

http://www.sailing-info.gr/articles/sailing/1750-2012-02-23-10-17-28

Ακόμη,οι ενδιαιτήσεις επιβάλλουν και αυτές δέσμευση χώρων,διότι χωρίς αυτές βγαίνει «εκτός» το πλήρωμα,και μοιραία το πλοίο.
Όλα όμως αυτά,συμποσούνται σε αριθμητικά μεγέθη,που απλούστατα δέν εξυπηρετούνται χωρίς σκάφος κάποιων ελαχίστων αποδεκτών διαστάσεων,και άρα εκτοπίσματος.
Η πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να δώσει πιό συμπαγή ραντάρ και βλήματα,καθώς και περισσότερους αυτοματισμούς,οπότε σκάφη που σήμερα θεωρούνται κορβέττες (και μέχρι χθές φρεγάτες),θα μπορέσουν να ενσωματώσουν μεγαλύτερες δυνατότητες ΑΑΠ,όμως θα ισχύει πάντοτε η αρχή ότι το μεγάλο μπορεί να γίνει μικρό,δηλαδή να κάνει την δουλειά του μικρού,αλλά όχι το αντίστροφο.

GK
GK
4 years ago

Θα μου επιτρεψετε να παρατηρησω οτι σχετικα με την ενσωματωση των ASTER/Scalp στις Gowind ισως υπαρχει ενα ζητημα καθαρα τεχνικο. δηλαδη το βυθισμα των Gowind μαλλον δεν επιτρεπει την ενσωματωση των ανω οπλων, εξ ου και ο λογος που συχνα εμφανιζονται να ειναι εξοπλισμενες αποκλειστικα με τους Mica. Δυστυχως στην Βικι ή και αλλου δεν σταθηκε δυνατο να το τσεκαρω για να ειμαι απολυτα βεβαιος.

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  GK

Δεν υπάρχει κανένα θέμα για να δεχθεί μέχρι 4 sylver Α-50 η GOWIND 3100

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago
Reply to  GK

Για τους scalp, άρα δηλαδή για τους A-70, έχω παρόμοιους φόβους. Για τους A-43/50 δεν βρίσκω μεγάλη τη πιθανότητα να υπάρχει τεχνικό θέμα. Πλοία αντίστοιχου εκτοπίσματος άλλων κατασκευαστών, παίρνουν με άνεση mk-41 self defence ή και tactical(5.3/6.8 m). Γιατί να υπάρχει πρόβλημα με τα 5 m του A-50;

darede
darede
4 years ago
Reply to  Αντώνης

A-70 στις gowind δεν μπάινουν, έχει ειπωθεί απο τους γάλλους.

GK
GK
4 years ago
Reply to  GK

Συμφωνα με το λινκ που μολις βρηκα
http://www.navyrecognition.com/index.php/153-royal-malaysian-navy-vessels-ships-and-equipment/royal-malaysian-navy-frigates/2698-gowind-class-frigate-sgpv-lcs-corvette-royal-malaysian-navy-littoral-combat-ship-second-generation-patrol-vessel-malaysia-boustead-dcns-bhic-bns-nsm-datasheet-pictures-photos-video-specifications.html

τα πλοια εχου βυθισμα 3,85μ δηλαδη ειναι κατα 1μ μικροτερο απο την FREMM ή και ακομη και τις συγκρητικες σχεδιασεις. Για να μπει ενας οποιοσδηποτε Sylver ή Mk.41 στο κυριο καταστρωμα ολες οι αλλες σχεδιασεις εμφανιζονται με βυθισμα μεγαλυτερο. Δειτε τις αναλογες διαστασεις σε FREMM, FTI και ΑΛΣ-“xxx”. Για παραδειγμα η ΑΛΣ-115 που το λινκ το αντεγραψα απο το σχολιο του antonios (https://www.ptisidiastima.com/4-finnish-corvettes-with-essm-and-cost-1-2-bil-euros/#comment-126744)comment image?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fskg1-1.fna&oh=89f4feb2e78549b1e46577517debe132&oe=5CE45E23
εχει βυθισμα 4,51 μετρα και εχει τον Mk. 41 στο κυριο καταστρωμα πισω απο το Ο.Μ. των 76χλς
Στην ουσια σε ύψος τους «λειπει» περιπου (με το ματι) 1 ολοκληρο μετρο για να μπορεσουν να τα ενσωματωσουν χωρις αλλα προβληματα.
Λιγοτερο εμφανες ειναι το αναλογο προβλημα με το πλατος και αυτο γιατι θα πρεπεο να χωρεσουν ποσα VLS; 1 ή 2 το ενα διπλα στο αλλο; Σε τελικη αναλυση στις αλλες σχεδιασεις υπαρχουν μικροτεροι περιορισμοι ως προς τον αριθμο των εκτοξευτων VLS.
Επομενως το ερωτημα που θεωρω σημαντικο ειναι: Μηπως για να ερθει το πλοιο αυτο στα «μετρα» του ΠΝ πρεπει να ξανασχεδιαστει περιπου απο το μηδεν; Σε εκεινη την περιπτωση μια νεα σχεδιαση ειναι προτιμοτερη καθως δεν θα εχει του περιορισμους και τα μειονεκτηματα της αρχικης Gowind. Καπως ετσι δεν την ειχαν πατησει με την κορβετοφρεγατα της Vosper;!

darede
darede
4 years ago
Reply to  GK

Τα σωστά στοιχεία για τις gowind είναι τα παρακάτω,όπου εμφανίζεται το βύθισμα να είναι 5.4 μέτρα http://www.dmitryshulgin.com/tag/alexandria-shipyard/

GK
GK
4 years ago
Reply to  darede

Σε ευχαριστω πολυ για την παραθεση του λινκ.

gdmast
gdmast
4 years ago

Τις Bel να τις αφήσουμε άμα δεν μπορούμε. Όμως τις 4 φ/γ α/α δεν μπορούμε να τις αφήσουμε με τίποτα.
Ότι και να κάνουμε με τα άλλα πλοία επιφανείας, φ/γ α/α οπωσδήποτε.

Tzagarakis John
4 years ago

Μήπως τελικά θα πρέπει να αφήσουμε τις Belh@rra και τις Gowind και να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τελικά το Εθνικό Πλοίο;

FOX
FOX
4 years ago

Που το έχουμε για πλάκα μας, να το αναπτύξουμε να το υλοποιήσουμε και να καταστεί επιχειρησιακό άμεσα…
Μέχρι το 2040 θα είμαστε έτοιμοι…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  FOX

χαχαχαχαχαχαχααχαχ,το έχεις το χιούμορ δεν μπορώ να πω…..

Alex
Alex
4 years ago

Αλλωστε έχουμε τόσα δις για ανάπτυξη και πιστοποίηση, συν τα καταπληκτικά ναυπηγεία με τα χαμηλά κόστη και τις έγκαιρες παραδόσεις, που καμιά φορά εγκλωβίζουν και πλοία μέσα για μερικά χρόνια! Οπότε λέμε στους Τούρκους: Κάτσε Τούρκο να γεμίσω (να ναυπηγήσω)!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Alex

χαχαχαχαχαχαχ!!!!!!!!!

Nikos
Nikos
4 years ago

Ο αποστολακης σε συνεντευξη του στην “καθημερινη”ηταν ξεκαθαρος,ειπε οτι ο στολος χρειαζεται φρεγατες,εγω πιστευω οτι με τον ενα η με τον αλλο τροπο θα γινει οτι εγινε το 90′ με τις μεκο,δηλαδη ναυπηγηση μιας μοιρας φρεγατων,τεσσερα πλοια,τα μισα περιπου χρηματα θα τα βαλουμε εμεις και τα υπολοιπα οι γαλλοι,το να παραγγελθουν μονο δυο φρεγατες η να παμε σε κορβετες δεν το βλεπω σαν πιθανο σεναριο..

FOX
FOX
4 years ago

Από GOWIND το ξεκινήσαμε πάλι σε TICO κατέληξαν φίλοι σχολιαστές, αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κατανοητό:
1) η σημερινή κατασταση του στόλου…
2) το οικονομικό της υπόθεσης, ακόμα και υποθέσουμε ότι όλα τα άλλα θα ξεπεραστούν…

Όλα αυτά ενώ δεν μπορούμε να εντάξουμε τις Adelaide!!!

aris32
aris32
4 years ago

οσον αφορα το χρηματοδοτικο για τις ενοπλες δυναμεις να θυμηθουμε οτι με κυβερνηση συριζα αυξησαμε την μισθολογικη δαπανη του δημοσιου κατα 2.7 δις .
ενα ποσο αρκετο για μια 5ετια να διατεθει στις ενοπλες δυναμεις που με ενα καλο σχεδιασμο να καλυψουν οτι κενα εχουν .
προεχουν οι τορπιλες και η αναβαθμιση των μεκο . με 2.7 δις διαθετεις χρηματα για 80 τορπιλες για 100 εκατ και ενα αρκετα καλο προγραμμα αναβαθμισης των μεκο αξιας 600εκατ .
απο εκει και περα το σεναριο για 4-6 gowind των 3100τν με εξοσετ και 32 μικα + 3d rantar και συρομενο σοναρ ειναι ιδανικο για αντικατασταση των S , απο εκει και περα το ποσο που ανεφερα αρκει για να αγοραστουν και 2 belhara και να συνεχιστει η κατασκευη των 2 214 υποβρυχιων .

nikos
nikos
4 years ago

Δεν είναι καλή ιδέα κορβέτα Τώρα…Έχουμε καταλήξει στις φρεγατες για τους λόγους που εχουμε αναφέρει

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  nikos

+1, αλλά αν δεν γίνεται αλλιώς …….

MisCo
MisCo
4 years ago

Να αντικατασταθουν καποιες λιγες φρεγάτες απο κορβέττες -ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ- ειναι θεμιτο και μια καλη λύση. Μακροπροθεσμα ομως ειναι ανέκδοτο, ειδικα την στιγμη που οι γείτονες εχουν συνεχως νεες ναυπηγησεις και αυξηση του στολου τους.

Απο εκει και περα, αν δεν εχει κανεις χρήματα για Belhara, τοτε δεν έχει ουτε για GoWind. Αν θα επρεπε να κατεβάσουμε τα μουτρα μας σε λύσεις παρακάτω απο φρεγάτα, τότε θα πρεπει να εξετάσουμε πολυ σοβαρα την υποψηφιοτητα των mini-destroyers (Saar 6). To ζητουμε ειναι να παρουμε οσο το δυνατο περισσοτερα μπορουμε για τα λιγοτερα δυνατο χρηματα. Η Gowind στην διαμορφωση που πιθανα ονειρευομαστε (Aster 30) μικρη τιμολογιακη διαφορα θα έχουν απο τις Μπελχαρες.

Onair
Onair
4 years ago

Ματαιοπονούν όσοι περιμένουν Γαλλικά πλοία οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους Γερμανούς θα τα μπλοκάρουν με κάθε δυνατό μέσο.
Μια λύση ίσως ήταν η κατασκευή της ALS από τους Έλληνες εφοπλιστές με εμπορικές προδιαγραφές κατά τα πρότυπα των Δανών και εν συνεχεία δωρεά της στο ΠΝ για να τοποθετήσει αυτό τα όπλα.
Τί γίνεται με παραγγελία του ΠΝ και κατασκευή από ιδιώτες το είδαμε με τις Ρουσέν και τα 214…

Alex
Alex
4 years ago
Reply to  Onair

Είναι σκληρός ο μύθος των Εφοπλιστών για να πεθάνει! Πηγαίνετε στο City να τους πείσετε αν μπορείτε!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -