38.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΜεγάλη ρωσική αρμάδα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο

Μεγάλη ρωσική αρμάδα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο

Μια σημαντική ρωσική ναυτική δύναμη έχει συγκεντρωθεί έξω από τις ουκρανικές ακτές, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Με τα φώτα της δημοσιότητας να συγκεντρώνονται στο χερσαίο σύνορο της Ουκρανίας, η Ρωσία συγκεντρώνει αποβατικά πλοία, μεγάλα πολεμικά, υποβρύχια και αεροσκάφη διασφαλίζοντας την πλήρη υπεροπλία στη Μαύρη Θάλασσα.

Αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές μονάδες στη Μεσόγειο, έτοιμες να ενωθούν με τον υπόλοιπο στόλο μέσα στις επόμενες μέρες, ο πυρήνας στη Μαύρη Θάλασσα έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η Ρωσία έχει αποσπάσει μεγάλα σκάφη από τις βάσεις τους στην Αρκτική και στον Ειρηνικό μετά από ταξίδι χιλιάδων ναυτικών μιλίων, για να τις φέρει δίπλα στην Ουκρανία. Τα πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο δε, δημιουργούν την εντύπωση μιας δεύτερης γραμμής άμυνας έναντι μιας κινητοποίησης του ΝΑΤΟ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες αναφερθήκαμε σε κινητοποιήσεις ρωσικών πλοίων στην περιοχή, κυρίως υποβρυχίων και αποβατικών. Μερικές μονάδες, κυρίως πυραυλοφόρες κορβέτες και αποβατικά, κινήθηκαν στην Αζοφική Θάλασσα. Ο εξαιρετικά περιορισμένος και αβαθής αυτός θαλάσσιος χώρος θέτει τα πλοία αυτά σε απόσταση αναπνοής από τη Μαριούπολη, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Στη ρωσική ιστορία έχουμε να δούμε εξαπόλυση επιχείρησης με απόβαση αμφιβίων δυνάμεων ώστε να πετύχει το αποφασιστικό αποτέλεσμα, ίσως από την κατάληψη του Αζόφ από τον Μέγα Πέτρο το 1696. Οι Ρώσοι πεζοναύτες αποτέλεσαν πάντοτε επίλεκτα τμήματα επιδρομών με μικρή όμως συμμετοχή στο τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, είτε προς τη Μαριούπολη είτε προς την Οδησσό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ικανή κίνηση αντιπερισπασμού.

 Πέρα από τα αποβατικά, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις περιλαμβάνουν ορισμένες ενδιαφέρουσες παρουσίες. Οι πιο αξιοσημείωτες είναι εκείνες που συνήθως οι παρατηρητές και δημοσιογράφοι παραβλέπουν, δηλαδή τα μεγάλα βοηθητικά πλοία. Αν και δεν έχουν πυροβόλα και πυραύλους, τα μεγάλα πλοία επισκευών, τα νοσοκομειακά και παρακολούθησης διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις και είναι ενδεικτικά ουσιαστικών πολεμικών προετοιμασιών.

Στις 17 Φεβρουαρίου, το ρωσικό ναυτικό ανέπτυξε δύο μεγάλα πλοία επισκευών, καθένα εκατέρωθεν της χερσονήσου της Κριμαίας. Το πρώτο ήταν το PM-138, κλάσης “Amur” (Project 304). Το πλοίο αναπτύχθηκε στη λιμνοθάλασσα Donuzlav, που συνδέεται με τη θάλασσα. Το δεύτερο, το PM-56, αναπτύχθηκε αρχικά έξω από τη Θεοδοσία. αλλά μετακινήθηκε ανατολικότερα, πιθανόν για να υποστηρίξει τον στολίσκο της Αζοφικής Θάλασσας.

Αναβαθμισμένο ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα

Άλλα πλοία περιλαμβάνουν τη φρεγάτα “Admiral Essen”, κλάσης “ναύαρχος Grigorovich”, το χαρτογραφικό πλοίο “Donuzlav”, κλάσης Yug που εμφανίζεται να εκτελεί αποστολές συλλογής πληροφοριών (SIGINT). Επιπλόν, επιβλητική είναι η παρουσία του καταδρομικού “Moskva”, κλάσης Slava, το μεγαλύτερο πολεμικό στη Μαύρη Θάλασσα αυτή τη στιγμή, που εξοπλίζεται με πυραύλους P-1000 Vulkan εναντίον πλοίων. Αν και δεν υπάρχουν στόχοι άξιοι λόγου για τους πυραύλους Vulkan, το πλοίο διαθέτει σημαντική αντιαεροπορική ικανότητα με S-300F. Αυτοί με βεληνεκές 90 χλμ. μπορούν να ελέγξουν τις παράκτιες περιοχές της Ουκρανίας προστατεύοντας τις ρωσικές δυνάμεις και σχηματίζοντας ένα δίκτυο με συστοιχίες S-400 στην ξηρά.

Επιπλέον των πλοίων επιφανείας, στην περιοχή βρίσκονται και 4 αναβαθμισμένα υποβρύχια κλάσης Kilo. Τα σύγχρονα αυτά σκάφη έχουν γνωρίσει δράση ως βάσεις εκτόξευσης πυραύλων cruise έξω από τις ακτές της Συρίας. Καθένα από αυτά μεταφέρει μερικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kalibr και η στρατηγική σημασία τους είναι χωρίς αμφισβήτηση.

Εκτόξευση πυραύλων cruise τύπου Kalibr από ρωσικά πλοία (video)

Συγκεντρώσεις στη Μεσόγειο
Τα πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο έχουν περισσότερο ρόλο πολέμου επιφανείας και απασχολούν τις μονάδες του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως τα δύο καταδρομικά κλάσης “Slava” με τα συνοδά τους σκάφη. Αν και πολλοί ανέμεναν τη μετακίνησή τους στη Μαύρη Θάλασσα, αυτό δεν έγινε ως τώρα. Υπάρχουν επίσης δύο ακόμα αναβαθμισμένα υποβρύχια Kilo και μια πυροβολαρχία αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion-P. Η τελευταία φέρει τους πανίσχυρους πυραύλους P-800 Oniks και τελευταία ήταν εγκατεστημένη στη ρωσική βάση της Tartus, στη Συρία.

Στη Συρία έχουν αναφερθεί, ακόμα, βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-22M3 Backfire-C και μαχητικά MiG-31K Foxhound. Τα πρώτα φέρουν τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο Kh-22 και τα δεύτερα μπορούν να εκτοξεύσουν τον πολυηχητικό Kinzhal. Ο τελευταίος μπορεί να μην έχει επίσημα δοκιμαστεί αλλά η Ρωσία ισχυρίζεται ότι μπορεί να πλήξει ναυτικούς στόχους. Μαχητικά Flanker και Ναυτικής Περιπολίας Il-38 May έχουν επίσης παρατηρηθεί στην περιοχή.

Ρωσικές ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα δείχνουν «ποιος είναι το αφεντικό»

Αυτή η ναυτική συγκέντρωση μέχρι σήμερα δικαιολογήθηκε από τους Ρώσους ως “διενέργεια ασκήσεων”. Η επεξήγηση μοιάζει πλέον μακρυνή ανάμνηση. Πλέον αν όντως πρόκειται για ασκήσεις, αυτές είναι ασκήσεις εισβολής.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -