33.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΣτην τελική ευθεία ο πολωνικός διαγωνισμός φρεγατών: Type 31 ή MEKO A300;

Στην τελική ευθεία ο πολωνικός διαγωνισμός φρεγατών: Type 31 ή MEKO A300;

Στις 10 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε τους τελικούς διαγωνιζομένους για το πρόγραμμα των τριών νέων φρεγατών “Miecznik”. Πρόκειται για την πρόταση της βρετανικής Babcock με το σχέδιο Arrowhead-140PL και την γερμανική πρόταση της Thyssenkrupp Marine Systems, MEKO-A300PL. Τα δύο σχέδια θα διαγωνιστούν στην τελική φάση για τον οριστικό νικητή. Η ισπανική Navantia με το σχέδιο της φργάτας F-100 δεν πέρασε στην επόμενη φάση.

Ποιοι είναι οι τρεις “δελφίνοι” για το νέο πρόγραμμα φρεγατών της Πολωνίας;

Το πολωνικό υπουργείο Αμύνης δήλωσε ότι η επιλογή βασίστηκε σε επιχειρησιακές και τεχνικές παραμέτρους, τις ικανότητες μάχης των σχεδίων, τη δυνατότητα ενσωμάτωσης συστημάτων και εξοπλισμού που ήδη υπηρετεί στις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και στο κόστος κύκλου ζωής των συστημάτων και τις δυνατότητες περαιτέρω εκσυγχρονισμού τους. Το πιο ξεχωριστό μέρος της ανακοίνωσης ήταν ότι οι δύο επικρατέστερες προτάσεις σχεδόν ισοψήφισαν με διαφορά μόλις 5% μεταξύ τους. Αυτό από μόνο του προδικάζει πως το τελικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων θα είναι σκληρό και θα κρύβει εκπλήξεις.

Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ του συνασπισμού εταιρειών PGZ-MIECZNIK και τις εταιρίες που θα προσφέρουν τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή της καρίνας του πλοίου και των συστημάτων μάχης. Η υπογραφή εξαρτάται από τους όρους και το κόστος της τελικής προσφοράς.

Μια μικρή εξέταση των δύο υποψηφιοτήτων:

MEKO-A300

Το σχέδιο αναφέρεται σε μια βαριά εξοπλισμένη φρεγάτα που θέλει να συνδυάσει την επιβιωσιμότητα με ισχυρές ικανότητες μάχης σε 3 διαστάσεις: αντιαεροπορικές, επιφανείας και ανθυποβρυχιακές.

«Πολωνική» MEKO A-300: Τώρα που έληξε η φρεγατιάδα βλέπουμε τα καλύτερα

Πληροφορίες ποπυ αποκαλύφθηκαν από ανώτερα στελέχη της ναυπηγικής βιομηχανίας αναφέρουν πως η MEKO A-300 θα εξοπλίζεται με δύο τύπους συστημάτων εκτόξευσης VLS: ένα συγκρότημα Mk 41 με 4×8 κελιά στο πρωραίο τμήμα και ένα ακόμα συγκρότημα 36 κελιών στο μεσόστερο που θα φέρουν αντιαεροπορικούς πυραύλους διαφορετικών βεληνεκών. Τα πλοία θα εξοπλιστούν με 4 τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων εναντίον πλοίων ή στόχων επιφανείας, 2 τριπλούς τοπιλοσωλήνες των 324 mm για εμπλοκή υποβρυχίων στόχων.

Κύριο πυροβόλο θα είναι το Vulcano των 127 mm ενώ 2 εκτοξευτές RAM (με 21 πυραύλους έκαστος) θα παρέχουν αντιπυραυλική προστασία. Πέραν αυτών, οι MEKO A300 θα είναι ικανές να ποντίζουν νάρκες θαλάσσης και τορπίλες των 533 mm με ειδικό σύστημα ανάπτυξης αποστολής. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των πλοίων δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα.

Type-31

Αν και πάλι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για την πρόταση της Babcock στον διαγωνισμό “Miecznik” όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κατατείνουν στο ότι αυτή βασίζεται στο σχέδιο Arrowhead-140, που προβάλλεται ως Arrowhead-140PL.

Βασισμένη στην κλάση “Inspiration”, την έκδοση φρεγατών Type-31 που προορίζονται να αντικαταστήσουν την κλάση Type 23 σε βρετανική υπηρεσία, το νέο σχέδιο εμφανίζεται μάλλον ελαφρά εξοπλισμένο, δεδομένου του μεγέθους του (140 μέτρα μήκος και πάνω από 5.700 τόνοι εκτόπισμα). Φαίνεται πως οι σχεδιαστές του μοντέλου αυτού απασχολήθηκαν περισσότερο με τη μείωση του κόστους και του να θέσουν τα πλοία σε υπηρεσία όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Όχι, δεν προτείνει την ισπανική φρεγάτα F110 στην Πολωνία η Lockheed Martin

Το βρετανικό σχέδιο της Type 31 θα εξοπλιστεί με 24 πυραύλους Sea Ceptor και θα δοκιμαστεί με εκτοξευτές VLS Mk41. Θα διαθέτει επίσης πυροβόλα Bofors 40 Mk4 και ένα Bofors 57 Mk3 μέσου διαμετρήματος. Αντιοπλοϊκοί πύραυλοι και ανθυποβρυχιακά όπλα απουσιάζουν από τη βρετανική έκδοση εκτός από αυτούς που φέρονται από το ελικόπτερο της φρεγάτας. Το σχέδιο όμως είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής και σπονδυλωτής σχεδίασης, με προσθαφαιρούμενα τμήματα που μπορούν να προσαρμοστούν στην αποστολή που αναλαμβάνει το πλοίο.

Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο αυτό ικανοποιεί τις πολωνικές ανάγκες. Ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Αμύνης αναφέρει ότι στο πρόγραμμα MIECZNIK τα πλοία θα εξοπλιστούν με αντιαεροπορικά συστήματα, οπλικά συστήματα επιφανείας-επιφανείας και επαφανείας-ξηράς και ανθυποβρυχιακά όπλα, άρα περιμένουμε μια βαρύτερη έκδοση.

Η Πολωνία συνεχίζει τις διεργασίες στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας

Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει η Πολωνία στη θάλασσα είναι τα ρωσικά υποβρύχια, απειλή που υφίσταται και για τα άλλα κράτη της Βαλτικής. Προς τον σκοπό αυτό, οι χώρες της Βαλτικής προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να ενισχύσουν τις ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου των ναυτικών τους. Η Σουηδία για παράδειγμα επανεξοπλίζει τις κορβέτες κλάσης “Visby” σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής ενώ η Φινλανδία ετοιμάζεται να εξοπλίσει τις πυραυλακάτους κλάσης “Hamina” με τορπίλες. Συνεπώς, τα πλοία της MIECZNIK αναμένεται να έχουν οπωσδήποτε μεγάλες ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Ελλείψει σαφών στοιχείων δεν είναι ασφαλές να γίνει μια σύγκριση μεταξύ των δύο προτάσεων. Γεγονός είναι πως το πολωνικό ναυτικό δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό μεγάλων πολεμικών πλοίων. Ως αποτέλεσμα, ο οπλισμός των νέων σκαφών δεν είναι κάτι που οι Πολωνοί μπορούν να παραβλέψουν. Οι MEKO-A300 φαίνεται πως πληρούν και ξεπερνούν τα πολωνικά κριτήρια σε αυτόν τον τομέα, αλλά μάλλον σε πολύ αυξημένη τιμή.

Η βρετανική έκδοση των Arrowhead-140 μοιάζει λιγότερο ακριβή λύση αλλά, αν και λείπουν και πάλι τα στοιχεία, η προσφορά δημιουργήθηκε για να ταιριάξει στις πολωνικές απαιτήσεις. Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε την Arrowhead-140PL σημαντικά αναβαθμισμένη σε οπλισμό και αρκετά ακριβότερη από τη βρετανική. Αν υπολογίσουμε σε αυτό την ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης της Πολωνίας ότι η διαφορά της Babcock και της TKMS απέχουν μόλις 5% στην βαθμολογία, τότε είτε η Babcock αναβάθμισε την πρότασή της ή ότι η TKMS υποβάθμισε τη δική της. Αναμένουμε τις εξελίξεις, τουλάχιστον με την αποκάλυψη του φόρτου όπλων και συστημάτων των προσφορών για μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -