8.8 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το...

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ

 

Σε σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, ο Βασίλης Νέδος @nedosvasilis αναφέρει πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος @npanagioto με τον πρόεδρο @Jiminhofe και μέλη της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων του Κονγκρέσου των ΗΠΑ, ζητήθηκε η αποδέσμευση καταδρομικών κλάσης Ticonderoga, που το USN προγραμματίζει να αποσύρει άμεσα από υπηρεσία.

 

Οι πληροφορίες του Βασίλη Νέδου έρχονται σε συνέχεια πληροφοριών μας που αφορούσαν συσκέψεις που είχε κάνει το ΠΝ αναφορικά με τον τύπο πολεμικών πλοίων που θα μας ενδιέφεραν να λάβουμε από το USN στα πλαίσια των Excess Defence Articles (EDA). Το ΠΝ, λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είχε κάνει αποδεκτές εισηγήσεις για αίτημα καταδρομικών Ticonderoga, που θα έκανε η πολιτική ηγεσία της χώρας μας προς τις ΗΠΑ, εναλλακτικά της αίτησης των Arleigh Burke.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga

Οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το USN αλλά και το State Department, είχαν για πρώτη φορά το Νοέμβριο αποδεχτεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke στην Ελλάδα, όχι βέβαια στους αριθμούς που ζήτησε η χώρα μας (4 συνολικά), αλλά 2 για αρχή. Το θέμα θα πρέπει να περάσει από το Κονγκρέσο, που πολλές φορές έχει διαφορετική άποψη από το DoD ή το State Department. Θυμίζουμε πως αρκετές φορές η USAF, για παράδειγμα, ήθελε να αποσύρει τα Α-10, αλλά το Κονγκρέσο είχε άλλη άποψη. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορες άλλες εισηγήσεις του USN.

Το Πεντάγωνο θέλει να αποσύρει γρηγορότερα 13 καταδρομικά Ticonderoga, ευκαιρία για το ΠΝ;

Η παραχώρηση λοιπόν των ΑΒ θα περάσει υποχρεωτικά από το Κονγκρέσο, και φυσικά θα πρέπει μετά να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τραμπ. To λέμε, γιατί κάποιοι θεωρούν πως αρκεί να βάλει την υπογραφή στην παραχώρηση απλά το ΥΠΕΘΑ και η … ΠΤΗΣΗ.

Πολλοί θεωρούν πως η διαδικασία της παραχώρησης πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ είναι απλή, απλά “διατάσσει” ο πρόεδρος και εκτελούν οι υπόλοιποι. Οι δομές της Δημοκρατίας των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικές, και υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας, που αν και φαίνονται “γραφειοκρατικές”, εντούτοις εξασφαλίζουν την τήρηση των νόμων. Εκεί είναι η διαφορά της από άλλες “δημοκρατίες”, που ότι λέει ο πρόεδρος τους, γίνεται, αλλιώς κάποιοι μετακομίζουν σε τόπο δροσερόν, ή ακόμη και σε χώρο αναπαύσεως…

Η ΠΤΗΣΗ στο USS Leyte Gulf (CG-55) κλάσης Ticonderoga (εικόνες)

Το Κονγκρέσο είναι λογικό να αντιδράσει στην παραχώρηση των ΑΒ, που όπως έχουμε γράψει, το DoD και το State Department, με την στήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αντιμετωπίζουν θετικά. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, στις ΗΠΑ ανησυχούν για τη γιγάντωση της κινεζικής ναυτικής ισχύος, και οι αιτήσεις ακόμη και καλών συμμάχων, ίσως πρέπει να περιμένουν.

Έτσι, ο ΥΕΘΑ, κινούμενος ευέλικτα μετά από τη συμβουλή των Επιτελείων, έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο το ΠΝ να αποδεχτεί τα ακριβότερα σε συντήρηση, και φυσικά παλαιότερα σε ηλικία, Ticonderoga. Όπως πολλές φορές έχει πει, υπάρχει θέμα με την περίφημη “ενδιάμεση” λύση.

ThinkOutofTheBox: Μήπως αντί για καταδρομικά Ticonderoga, έχει μεγαλύτερη αξία να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ περιπολικά Cyclone;

Θα ήταν άκομψο ο ΥΕΘΑ να προτείνει στις ΗΠΑ, ή μάλλον ακόμη καλύτερα να ζητήσει, την παραχώρηση Ticonderoga στο ΠΝ, να το δέχονταν οι ΗΠΑ, και να είχαμε αντιδράσεις από ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ. Άλλωστε, το κόστος συντήρησης δυο καταδρομικών είναι περίπου 20 εκ ευρώ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που σχεδόν όλος ο Στόλος συντηρείται με 40 εκ ευρώ.

Άρα, για να “υποδεχτούμε” δυο Tico, θα έπρεπε να έχουμε αύξηση του Π/Υ του ΠΝ για λειτουργία της τάξης του σχεδόν 50%. Παρόλαυτά, το ΠΝ είναι διατεθειμένο να κάνει ότι πρέπει προκειμένου να παραλάβει τα καταδρομικά. Θυμίζουμε πως τρεις φρεγάτες υπηρετούν κόντρα σε όλες τις προβλέψεις…

«Σούπερ Burke» θέλει το αμερικανικό Ναυτικό στην θέση των Ticonderoga

Τα double-end Ticonderoga, ακόμη και στον περιορισμένο αριθμό των δυο πλοίων, μπορούν όχι απλά να φέρουν τα πάνω κάτω στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε όλη τη γραμμή αντιπαράθεσης Ελλάδας και Τουρκίας. Τα πλοία, αν και προηγμένα, εντούτοις θεωρείται πως μπορούν πολύ εύκολα να μπουν σε υπηρεσία, καθώς πολλά από τα υποσυστήματά τους είναι ήδη γνωστά στο ΠΝ. Και ευτυχώς, έχουμε ικανότατα στελέχη στο ΠΝ.

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;

Το τι θα συμβεί, όπως αναφέρει και στο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, θα έχουμε νεότερα τον επόμενο μήνα, στην επίσκεψη που θα κάνει ο ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ, σχεδόν για λόγους που αφορούν την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με μεταχειρισμένο υλικό μέσω EDA. Η λίστα είναι μεγάλη, και φυσικά οι συζητήσεις δεν θα εξαντληθούν στα Ticonderoga και Arleigh Burke.

Περί Arleigh Burke μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΝ…

Συνιστούμε λίγη υπομονή στους φίλους και αναγνώστες μας, η συμφωνία για τις βάσεις δεν θα μας φέρει μόνο τη βυθυκόρο, όπως γράφουν κάποιοι. Όταν οι απέναντι έχουν συμμαχήσει με τη Ρωσία, αγοράζουν S-400, φτιάχνουν ρωσικό αντιδραστήρα στο Ακουγιού, ενισχύουν τις γραμμές μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας μάλιστα την Ελλάδα, με λίγη υπομονή, επιμονή, και σωστές κινήσεις, θα δούμε αρκετά πράγματα να γίνονται επ’ωφελεία της χώρας μας. Τα Μ1117 είναι μάλλον μόνο η αρχή…

270 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
270 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
miscojones
miscojones
2 years ago

Μετά τον Β’ ΠΠ μας φάνηκε τεράστια επιτυχία που αποκτήσαμε το καταδρομικό Eugenio Di Savoia κλάσης Condottieri, το γνωστό Ελλη ΙΙ. Μόνο που στο τέλος δεν είχαμε λεφτά ούτε για να το βάλουμε να πάει από τον Πόρο μέχρι το Φάληρο για να συμμετάσχει στην Ναυτική Εβδομάδα. Η μόνη χρήση του ήταν σαν Ναυτική Φυλακή. Ελπίζω οι ιθύνοντες να ξέρουν τι κάνουν, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία δεν μας πείθει….

Σωστος...
Σωστος...
2 years ago
Reply to  miscojones

Αν η ΠΑ ειναι ακριβο σπορ, το ΠΝ ειναι 2 φορες. Ειδαμε οτι για 2 Μπελαρες σκαζουμε 2 δις σχεδον. Καλυτερα να γεμισουμε το στολο με μεραχειρισμενο υλικο γιατι για 10 πλοια στο μελον θα θελουμε 5 δις. Σωστες οι κινησεις του ΥΠΕΘΑ λοιπον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
2 years ago

μεγαλυτερη καταστροφη απο μετχ/να πλοια δεν υπαρχει …..

sotbak
sotbak
2 years ago

αν δεν υπάρχει χρήμα για καινούρια ……

Fingolfin
Fingolfin
2 years ago

Συμφωνώ γιατί τα μεταχειρισμένα δε φέρνουν θέσεις εργασίας και μεταφορά τεχνολογίας, αλλά δύο πλοία ως ενδιάμεση λύση είναι αναγκαία – μέχρι τη ναυπήγηση νέων και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Μακάρι να είναι 2 ΑΒ, αλλιώς Tico ή Fremm lease2buy. Αναφέρομαι σε 2 μόνο πλοία, γιατί παραπάνω δεν τα αντέχουμε οικονομικώς. Αναμένω προσφορά Fremm (lease2buy) από τους Γάλλους, αν δε θέλουν να χάσουν και την Ελλάδα μετά την Αίγυπτο.

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  miscojones

Την “Έλλη” την αποκτήσαμε από τους Ιταλούς ως μέρος των Πολεμικών Επανορθώσεων, για την ακρίβεια ως αντικατάσταση του τορπιλισθέντος ομωνύμου της. Υπηρέτησε στον Στόλο από το 1951 έως το 1965, δηλαδή 14 χρόνια. Ήταν η Έδρα του Α/ΓΕΝ και εκτέλεσε πολλά άλλα υψηλά καθήκοντα έως την Χούντα η οποία πράγματι φυλάκισε Στελέχη του Ναυτικού κατά την μαύρη περίοδο της παράνομης εξουσίας της. Αυτές οι πληροφορίες διορθώνουν κάποια από αυτά που έγραψες.
Εάν σε ενδιαφέρει η Ναυτική Ιστορία, μία καλή αναφορά είναι π.χ. το βιβλίο του Κων/νου Παΐζη-Παραδέλη “Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού 1829-1999”.

evaggelos
evaggelos
2 years ago
Reply to  miscojones

μην ξεχνας οτι λειτουργησε ως πλοιο διοικησης στην σουδα και ως πλοιο ας πουμε vip καθως μετεφερε τον βασιλεα και αλλους αξιωματουχους και ειχε ευθυνη την κρητη κ το ιονιο,το τελος ηρθε το 73 μιας και δε το γουσταραν οι δικτατορες.Τα τικο θα ειναι μαχιμα κ οντως στοιχιζουν οσο ολες οι φρεγατες μας αλλα κ ριχνουν οσο ολες οι φρεγατες μας.

commenter
commenter
2 years ago
Reply to  evaggelos

Όλες οι φρεγάτες μας δεν φτάνουν ένα δέκατο ενός Τίκο. Έχουμε ESSM και Sea Sparrow και έχουν ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ακόμα και μόνο με SM2 να μας τα έδιναν και πάλι όλες οι φρεγάτες μας δεν θα έφταναν μισό Τίκο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
2 years ago
Reply to  commenter

Πέστα φίλε μου ! Μας χαρίζουν και εμείς κάνουμε τους υπέρ δύσκολους!!!

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  commenter

ακριβώς

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  evaggelos

+1 από μένα και μάλιστα είναι πιο πλόιμα από τα Α/Β λόγω σχεδίασης, από κει και πέρα με αυτά θα έχουμε τη χαρά να αποκτήσουμε επιτέλους έστω μτχ ΣΜ-2 = πραγματική απαγόρευση περιοχής για την ΤΗΚ

Athan
Athan
2 years ago

Τί τα θέλετε βρε παιδιά; Έχετε όρεξη να σας βρίζει ξανά-μανά ο κάθε πικραμένος;
Το μόνο που τους έμεινε να ελπίζουν, είναι να πλημμυρίσει η Ελλάδα από Λαθρομετανάστες ή να νικηθεί η Πατρίδα μας από τον Ερντογάν τους για να βγάλουν το μίσος και τον φθόνο που μας έχουν.
Αφήστε τους να αφρίζουν κι όταν δώσει ο Θεός να αποτύχουν τα όνειρά τους, εδώ θα είμαστε να κάνουμε “διάλογο” με τις αφεντιές τους. Πφ!

Nikolaos
Nikolaos
2 years ago
Reply to  Athan

Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα έχει αρχίσει να με κουράζει η μιζέρια …

Greg
Greg
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Αγαπητέ Νικόλαε η δική μου υπομονή έχει εξαντληθεί πρό πολλού. Εσύ έχεις ακόμη μέλλον. Αλλωστε είσαι καί νεώτερος.

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  Athan

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Εκτός και αν κάποιον τον λένε μουσταφά , δεν νομίζω ότι κανείς εδώ εύχεται εθνικές ήττες ή το όνειρο του είναι να πληγωθεί η χώρα μας . Για ποιό λόγο ; Για να αποδείξει ότι ετούτοι εδώ απέτυχαν και οι άλλοι ήταν καλύτεροι; Ή απο καπρίτσιο ;

Και όλα αυτά επειδή εκφράζονται αντίθετες γνώμες………..

Για μένα όχι 2 , αλλά 22 πλοία μακάρι να πάρουμε !! αλλά τι διάολο θα τα κάνουμε αν η προσέγγιση μας συνεχίζει να είναι η ίδια, ( “κατευνάστε το θηρίο, μην έχουμε μπλεξίματα”) ενώ δεν γίνονται αυτονότητα πράγματα; Η κυβέρνηση άλλαξε , αλλά η (α)πολιτική της χώρας δεν άλλαξε καθόλου, ούτε θα αλλάξει.

TwoHourstoDoom
TwoHourstoDoom
2 years ago
Reply to  x-m

x-m, κανεις λαθος. Οι μισοι ειμαστε πικραμενοι Ανθελληνες και φθονουμε αφριζοντας τους Πατριωτες. Ειναι γνωστα αυτα.

Απορω που η Πτηση επιτρεπει τετοιους χαρακτηρισμους , ‘η εστω δεν εχει καποια στοιχειωδη αντιδραση.

Την ‘κουραση’ που λεει ο Νικολαος θα μπορουσα να την καταλαβω, αλλα ως εκει. Και προς τιμην του δεν πατησε like στο εν λογω σχολιο

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  TwoHourstoDoom

TwoHourstoDoom απορώ πως ταυτίστηκες με τους “πικραμένους” που ελπίζουν να νικηθεί η Πατρίδα μας “από τον Ερντογάν τους”. Ή εγώ δεν ξέρω Ελληνικά ή εσύ είσαι προκατειλημμένος.
Εγώ λοιπόν ξέρω Ελληνικά, ο Ερντογάν πιστεύω ακράδαντα πως δεν είναι “σου” άρα τζάμπα εκτίθεσαι.
ΥΓ
Χαλάρωσε και μην πολεμάς χωρίς λόγο “ανεμόμυλους”. Η ΠΤΗΣΗ άλλωστε το έλυσε το πρόβλημα με τους guests κι εσύ είσαι μιά χαρά trusted member.

TwoHourstoDoom
TwoHourstoDoom
2 years ago
Reply to  Athan

To ‘τους’ δεν το ειδα, ατιμη πρεσβυωπια

Αλλα δεν αλλαζει κατι, και το πιο πανω ειναι μαλλον σοφιστεια.
Εκτος με το ‘οι πικραμενοι που βριζουν’ αναφερεσαι στον Μουσταφα.

Προκατειλημμενος ειμαι πλεον, αυτο ειναι αληθεια.
Αλλα υπαρχουν λογοι γι αυτο, τα γραπτα μενουν.

Και μια γνωμη, περα απο το επιμαχο σχολιο, η συνηθης ρητορικη σου: ‘εχουσι τηn γνωσιν οι φυλακες’ τελικα δεν ωφελει κανεναν.

καλο βραδυ

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  TwoHourstoDoom

TwoHourstoDoom
Η πρεσβυωπία πλέον θεραπεύεται (χωρίς πλάκα).
Μετά την ανταπάντησή μου κατάλαβες πως προφανώς με παρεξήγησες. Το ίδιο “έπαθε” και ο x-m. Δεν πειράζει.
Γράφω για ό,τι γνωρίζω από προσωπικές μου, έγκυρες πιστεύω πηγές, τις όποιες τεχνικές μου γνώσεις, τις εμπειρίες και την καλή βιβλιοθήκη μου.
Το κάνω από μεράκι και αγάπη, είμαι δε ευτυχής που μπορώ να “βγάλω” καμιά είδηση για τους φίλους ένεκα της θέσεώς μου.
Δουλεύω αρκετά κι έτσι σχολιογραφώ συνήθως “μικρές ώρες”.
Αυτός είναι ο λόγος που τα σχόλιά μου τα βλέπω να εγκρίνονται συχνά την επόμενη ημέρα, πράγμα που δυσκολεύει και τις ανταπαντήσεις στα σχόλια των φίλων συνσχολιαστών.
Το ύφος μου είναι δεδομένο όπως π.χ. και το δικό σου το οποίο φυσικά δεν σου ζητώ να αλλάξεις.
Έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τις απόψεις και τα πιστεύω μου, χαίρομαι δε όταν κάνουν το ίδιο και οι συνομιλητές μου. Δεν κρύβομαι.
Σιχαίνομαι τα στερεότυπα, την υποκρισία, την γελοιότητα, τις ψευδείς ειδήσεις, την πονηρία.
Εκτιμώ και σέβομαι τον τίμιο “αντίπαλο” στον διάλογο, απεχθάνομαι τους κουτοπόνηρους.
Δεν χαρακτήρισα κανέναν προδότη ή ανθέλληνα, στηλιτεύω όμως ευχαρίστως την ρητορική αυτών που το κάνουν.
Το ότι έχουνε γνώση οι φύλακες, μου το μεταφέρουνε φίλοι μου σε θέσεις ευθύνης.
Δεν μου αρέσουν οι σχολιαστές που κατηγορούν υβρίζοντας την ΠΤΗΣΗ που μας φιλοξενεί. Τους δίνω συχνά αρνητική ψήφο.
Κάπνιζα Lucky Strike και Morava στον Πόλεμο, Sampson στον Δεύτερο Εμφύλιο και σήμερα Old Holborn, παρόλα αυτά σέβομαι τους μη καπνιστές και όσους συνανθρώπους μου έχουν λιγότερες εμπειρίες από εμένα.
Η προκατάληψη είναι κακός σύμβουλος. Την πολεμώ καθημερινά και στον εαυτό μου, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα.
Επειδή πράγματι τα γραπτά μένουν, ας είμαστε όλοι προσεκτικοί, ανοιχτόμυαλοι και συγκαταβατικοί. Δεν πειράζει αν μαλώνουμε και καμιά φορά. Όταν μαλώνουν οι Έλληνες και οι Θεοί σωπαίνουν.
Καλό βράδυ κι από μένα.

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  x-m

Έγραψα “από τον Ερντογάν τους”. Το “τους” θα έπρεπε να τα λέει όλα…

Mageiras
Mageiras
2 years ago

Μακάρι να πάνε όλα καλά και να καταφέρουμε να αποκτήσουμε έστω δυο Tico!

Βασίλης
Βασίλης
2 years ago
Reply to  Mageiras

Φίλε, μαζί σου, απλά μου γεννάται η εξής απορία…
Το ΠΝ κλαίγεται από το πρωί ως το βράδυ πως δεν φτάνουν τα λεφτά.
Πάμε λοιπόν (όπως όλα δείχνουν) σε δυο λογιών οπλισμό.., τους aster&camm από την μια και τους sm-2&essm από την άλλη..? 2 Τίκο θέλουν εκατοντάδες πυραύλους, όπως και οι Μπελχαρές με τις Ευρωκορβέτες άλλους τόσους, μήπως μέσα “στο μακάρι να τα πάρουμε”, γονατίσει ο στόλος στο τέλος?? Αν είναι, να πάμε σε Ticonderoga & FFG τότε ναι, ειδάλλως, να κάνουν το Απονεννοημένο, για το Υπουργείο Οικονομικών, και να αυξήσουν την χρηματοδότηση.
Δε βγαίνουν αλλιώς τα κουκιά

Mageiras
Mageiras
2 years ago
Reply to  Βασίλης

Είναι δεδομένο πως για τις άμεσες ανάγκες του ΠΝ μέχρι να αρχίσουν να παραδίδονται οι πρώτες ναυπηγήσεις θα έπρεπε να αποκτηθούν μεταχειρισμένα πλοία για τα οποία θα εκταμιευόταν ένα ποσό αγοράς συν ενός αναγκαίου μικρού εκσυγχρονισμού ή/και απόκτησης πυραύλων και για αυτά καθώς σπάνια δίνονται με τα όπλα τους (πχ Αδελαϊδες) το οποίο τώρα μπορεί να πάει στην αγορά πυραύλων για τα Tico. Υπάρχει και ένα μικρό απόθεμα ESSM ήδη ώστε κάποια κελιά να φορτωθούν και με αυτούς.Πιθανόν να μας δωθούν και κάποιοι ESSM ως EDA μιας και οι αμερικανοί έχουν προχωρήσει στον ESSMBl2.Το ίδιο μπορεί να συμβεί και για SM2 παλαιότερων block.
Την άποψη μου για τους διαφορετικούς πυραύλους την έχω ξαναπεί.Ναι μεν είναι θεμιτή η ομοιοτυπία αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος να έχεις δύο διαφορετικούς πυραύλους άμυνας περιοχής Aster+SM2 (για τον Camm δεν είναι τιποτα σιγουρο ότι θα αποκτηθεί). Τρανό παράδειγμα η αεροπορία. Επίσης έχουμε ήδη δύο τύπους αντιπλοϊκών και παλιότερα τρεις.

Με λίγα λόγια πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και στην τελική ο λόγος κόστους/απόδοσης με δεδομένες τις ανάγκες βγαίνει θετικός.

Chris
Chris
2 years ago
Reply to  Mageiras

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος λειτουργίας και συντήρησης είναι μεγάλο. Θυμάμαι συζητήσεις στο διαδύκτιο από ναύτες αμερικανούς που υπηρέτησαν σε κάποια από αυτά και έλεγαν ότι κάθε τρεις και λίγο πήγαιναν για επισκευή. Δεν ξέρω βέβαια αν αφορά όλη την κλάση ή συγκεκριμένα πλοία.
Από την άλλη όμως χρειάζεται επειγόντως να σταθμιστεί η τουρκική πειρατεία στη θάλασσα και οι ανοησίες περί γαλάζιας πατρίδας. Από αυτή την άποψη είναι πολύ καλή η είσοδος τους σε υπηρεσία γιατί θα επιτρέψουν βραχυχρόνια την ισορροπία δυνάμεων στη θάλασσα, για να μην πω την κυριαρχία. Και αυτό το βραχυχρόνιο είναι που καίει, γιατί τα επόμενα χρόνια ή ακόμαι και το χρόνο που διανύουμε παίζει να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα περί εκμετάλευσης και κυριαρχίας στην Αν. Μεσόγειο. Και αν δεν διαθέτουμε την απαραίτητη ισχύ θα διευθετηθούν εις βάρος μας. Μακάρι, λοιπόν να έρθουν γρήγορα πριν εξελιχθουν τα κρίσιμα για τον αιώνα γεγονότα.

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  Chris

εμείς δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε σε ωκεανούς σε τόσο μεγάλα ταξίδια για διάφορες αποστολές, οπότε θεωρώ ότι το κόστος θα είναι σχετικά περιορισμένο και θα αποσύρουμε και τις μη εκσυγχρονισμένες Σ για ανταλλακτικά για τις υπόλοιπες, οπότε θα κερδίσουμε και από κει.

chriss8
chriss8
2 years ago
Reply to  Chris

Μήπως στο κόστος λειτουργίας, που υπολογίζουν οι Αμερικάνοι, βάζουν τους μισθούς και τα πλεύσιμα του πληρώματος? (οι εργατοώρες στο ελληνικό ναυτικό δεν υπολογίζονται, λες και δεν είναι λεφτά αυτά). Αν είναι έτσι, τότε μιλάμε για ένα σημαντικά μικρότερο κόστος από αυτό που έχουν οι αμερικάνοι καθώς μόνο από τον κυβερνήτη, δημιουργείται μια διαφορά της τάξης των 150.000€. Αν επεκτείνουμε τις διαφορές αυτές στο 200μελές πληρώμα, βγαίνει σημαντική διαφορά στο κόστος λειτουργίας.

Chris
Chris
2 years ago
Reply to  chriss8

Πραγματικά δεν ξέρω, μακάρι να είναι όπως τα λέτε, και να είναι ακόμα μικρότερο για εμάς το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση και μεγάλο να είναι θεωρώ την συζήτηση που γίνεται περί κόστους προσχηματική. Η Ελλάδα διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τα μέσα που θα της παρέχουν αποτροπή στο πεδίο και ισχύ στην διπλωματική διαπραγμάτευση. Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υπερασπιστεί το έδαφος και τη θάλασσα της και τον πλούτο που αυτά κρύβουν. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν την επιβουλή τους από τους πειρατές. Πρέπει να τα δώσει άμεσα για να σουλουπώσει τα μέσα που διαθέτει και να τα ενισχύσει με νέα (δηλαδή μεταχειρισμένα). Δεν είναι δύσκολο πιστεύω να εξασφαλίσε 2-3 δις για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες της. Αν σου τύχει μαι μεγάλη ανάγκη στη ζωή σου και πρέπει να κάνεις ακριβή θεραπεία, ή κάποιο άλλο έκτακτο έξοδο τότε έχεις τα χρήματα; Ναι τα έχεις δηλαδή τα βρίσκεις. Όταν κάνεις αυτή την επένδυση εγκαίρως απολαμβάνεις τα ωφέλη. Αν την κάνεις αφού όλα θα έχουν κριθεί (π.χ. 2027) τότε θα έχεις ήδη χάσει. Μπορεί εν τέλει να κρίνουν ότι τα Τικο δεν είανι τα κατάλληλα. Ας κάνουν την επένδυση εκεί που πρέπει, σε αυτά που έχουμε, ή σε κάτι άλλο. Αλλά να την κάνουν και εγκαίρως.

MisCo
MisCo
2 years ago

Μετα τα αποητευτικα νέα με την διαμορφωση των Belhara, ακομα λιγα απογοητευτικα νέα με παραχώρηση 40χρονων βαποριών. Δεν απελπιζομαι πλεον. Απελπιστικα καιρο πριν και επιασα πάτο.

zap
zap
2 years ago
Reply to  MisCo

Συγνωμη φιλε μου, δεν εχω καταλαβει ή παρακολουθησει τα νεα, τι εγινε με τις Μπελαρα;

George_K
George_K
2 years ago
Reply to  zap

Μάλλον τα 32 κελιά δεν του φτάνουν..

lakis_komninos
lakis_komninos
2 years ago
Reply to  MisCo

40 χρόνια βαπόρια??? Έχεις δει πολλα σαν κι αυτό? Ακομη και τα spruance που εδώ και 20 χρόνια είναι τα νεα σπίτια των ροφων ήταν καλυτερα απο κάθε φρεγάτα μας! Φέρε και τα 4 kidd είναι καλυτερα και από τις 2 μοίρες φρεγατων μαζί. Όσο για τις bel κάτι μου λέει πως καθυστερούμε γιατι αν τσουλησει το θέμα με tico ή AB , τότε δεν έχεις ανάγκη να ειναι οι δύο πρώτες τούμπανο,πας για φτηνή κοινη διαμόρφωση με Γαλλία και όταν θα έρθει η ώρα για νέες AAW τότε τις παραγγέλνεις custom, θα έχεις ηδη στο νερό και eurocorvette.

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  MisCo

μη το βλέπεις έτσι, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…..

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago
Reply to  MisCo

Όμως είναι από τις περιπτώσεις που όπως λέει και το τραγούδι μία σαραντάρα ίσον δύο εικοσάρες και για να πούμε του στραβού το δίκιο, εδώ έχουμε μια καλοδιατηρημένη 40άρα καταδρομικό που είναι καλύτερη από όλες τις 25άρες (ΜΕΚΟ και τις 40άρες (S) φρεγάτες μας ταυτόχρονα

recce
recce
2 years ago

Ωραία όλα αυτά, αλλά το κλειδί είναι ένα και το όνομα αυτού: FMF

Ελπίζω να συζητάνε και για αυτό…

Epam Papas
Epam Papas
2 years ago

Ενώ εμείς πρέπει να επιδείξουμε πίστη στον Παντοδύναμο και να προσευχόμαστε για το τι υλικό θα δεήσει ο μεγαλοδύναμος σύμμαχος να μας παραχωρήσει, άλλες χώρες έχουν επίσημα συμφωνημένη στρατιωτική βοήθεια, ώστε να πέρνουν και νέο ύλικο και να μπορούν εν τέλει να κάνουν προγραμματισμό και να μη νιώθουν και επαίτες.

Με μια προέκταση αυτό είναι συνέχεια της λογικής του ραγιαδισμού που δε βγαίνει εύκολα από την κουλτούρα μας.

Koulis
Koulis
2 years ago

Λίγη ντροπή. Χαλάτε το βράδυ σε κάποιους!!!

adpanos
adpanos
2 years ago

Αν μας δώσουν από τα σωστά Batch να τα πάρουμε.
Επίσης μεγάλη σημασία έχει, με τι όπλα αποδεσμεύονται …

Μην είναι μόνο με ESSM γιατί τότε δεν έχει κάποια αξία το πλοίο ως προς το κόστος χρήση του.
Δηλαδή δεν μας χρειάζονται 440+ ESSM σε ένα πλοίο για να πεις πως θα πληρώσεις το αυξημένο κόστος χρήσης.

Εδώ να πούμε πως ΚΑΜΙΑ STANDARD δεν πρέπει να αποσυρθεί.
Αύξηση των αριθμών έως ότου έρθουν οι Γαλλίδες ….. και πάμε για ολοκληρωτικό κλείδωμα της ανατολικής μεσογείου.

nigozs
nigozs
2 years ago
Reply to  adpanos

Αναπόφευκτα θα “δέσουν” τουλάχιστον 2 κομμάτια S.

nigozs
nigozs
2 years ago

Εκτός και αν επαναφέρουν τα πληρώματα των Adams να τα παραλάβουν λόγω πρότερης εμπειρίας 😉

Βασίλης
Βασίλης
2 years ago
Reply to  nigozs

Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες θα δέσουν και τα 600 άτομα πλήρωμα που αθροίζουν θα πάνε να επανδρώσουν τα 2 Τίκο.
Οι αποσυρμένες πάνε για κανιβαλισμό προς τις υπόλοιπες.
Μωρέ, ας έρθουν και ας είναι οι δυο πρώτες Bunker Hill και Mobile Bay.
Ελπίζω μόνο να έρθει και μια 3η μετά για να βγάζει ανταλλακτικά για τις υπόλοιπες ειδάλλως θα έχουμε θέμα σε τόσο παλιά σκάφη και μηχανές.

Paliouras
Paliouras
2 years ago
Reply to  Βασίλης

Αυτο παλι που το πας, να δενουν καραβια για να παραμεινουν γεματα τα γραφεια του ΓΕΝ και οι μπαντες να παιανιζουν στις παρελασεις…
Μονο στο Ελλαδισταν

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  Βασίλης

ακριβώς

Z10V
Z10V
2 years ago
Reply to  adpanos

[…Δηλαδή δεν μας χρειάζονται 440+ ESSM σε ένα πλοίο για να πεις πως θα πληρώσεις το αυξημένο κόστος χρήσης…]

Πρώτον έχει το ΤΠΝ κάτι να αντιμετωπίσει τους 440+ ESSΜ? Αν η απάντηση είναι ότι οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να τα βάλουν με 440+ ESSΜ του Tico τότε αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό. Το κόστος χρήσης από μόνο του στην πραγματικότητα δεν είναι πιο σημαντικό από το κόστος χρήσης / ισχύς πυρός.
Αν δηλαδή οι 8 S και οι 4 MEKO έχουν αθροιστικά μικρότερη ισχύ πυρός από τα 2 Tico και αθροιστικά μεγαλύτερο κόστος / ώρα λειτουργείας τότε το κόστος λειτουργείας των Tico στην πραγματικοτητα είναι πολύ μικρότερο από αυτό των φρεγατών.

Κατά τη γνώμη μου βέβαια πρέπει να αποδεσμευθούν με τους SM2 αλλά να έρθουν με έναν καλό εκσυγχρονισμό αντί να έρθουν όπως είναι. Από που θα βρεθούν τα χρήματα? Από τις νέες φρεγάτες.

a.o.
a.o.
2 years ago
Reply to  Z10V

Στην wiki τουλάχιστον, για τα σκάφη CG-52-73, αναφέρεται η ύπαρξη δυο εκτοξευτών Μk-41, με μικτό φορτίο 122 πυραύλων, εκτός των Harpoon.Επομένως με δυο Tico, θα έχουμε στη θάλασσα 244 πυραύλους και όχι 440. Τα σκάφη CG-47-51, που έφεραν MK-26, αναφέρεται πως έχουν ήδη αποσυρθεί.

Stpoly
Stpoly
2 years ago
Reply to  a.o.

Έχει γραφτεί άλλου νομίζω,ότι τα πλοία που αποσύρονται ΔΕΝ έχουν κάνει την αναβάθμιση για να φέρουν ESSM quad packed.
Τουτέστιν,το μέγιστο φορτίο είναι 122 πύραυλοι SM-2/Essm έκαστο.
Κάτι που έτσι και αλλιώς δεν μας χαλάει,αφού προφανώς κ δεν υπάρχουν χρήματα για τους 400+…

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  a.o.

δεν μπορούμε να γεμίσουμε τόσα κελιά, υπολόγισε το 1/3 σε ΣΜ-2, αλλά και πάλι η διαφορά με το σήμερα του ΠΝ θα είναι χαοτική γιατί με 1 ΤΙΚΟ επιβάλεις απαγόρευσης περιοχής στην ΤΗΚ

adpanos
adpanos
2 years ago
Reply to  Z10V

Δεν είναι ακριβώς έτσι …. Πες μου ποιος τρελός θα έβαζε 440 πυραύλους σε ΕΝΑ πλοίο ώστε να κλαίει με 400 μοιρολογίστρες στην περίπτωση που οι απέναντι το βυθίσουν …

Δεν είμαστε ΗΠΑ που αν πάει ένα ΤICO στον πάτο της θάλασσας δεν τρέχει κάστανο.

Προσπορισμός δυνάμεων είναι η ουσία και το σενάριο με τις 2 TICO δεν στέκει.
Η ισχύς πυρός είναι μικρή …. γιατί το πλοίο πρέπει να καταφέρει να παραμείνει στην επιφάνεια για να ……… συνεχίσει να ρίχνει Α/Α πυραύλους.

Αν τους 440 ESSM τους έβαζες σε 12 πλοία …. τα πράγματα σε ισχύ πυρός θα ήταν πολλαπλά υψηλότερα.

Thomas
Thomas
2 years ago
Reply to  adpanos

Για να έχει κάποιος πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ισχύ πυρός βάζει πλήρες φόρτο οπλισμού σε όλα τα πλοία σε μια κρίσιμη στιγμή. Τώρα βέβαια αυτό χρειάζεται λεφτά που δεν έχουμε οπότε αρχίζουμε τις εκπτώσεις…..

Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι σε περίοδο σοβαρής κρίσης (που την απεύχομαι) τα πλοία που θα συμμετέχουν θα έχουν πλήρη φόρτο οπλισμού παρά το γεγονός ότι αν αρχίσει το πιστολίδι κάποια δεν θα επιστρέψουν. Είναι ο μόνος τρόπος για να μεγιστοποιήσουμε οποιαδήποτε πιθανότητα επικράτησης.

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  adpanos

καλά να βυθίσουν ΤΙΚΟ οι απέναντι δεν νομίζω, αλλά όντως τα κελιά που θα γεμίσουμε θα είναι πολύ λιγότερα…

Καλχας
Καλχας
2 years ago
Reply to  adpanos

Για το κλείδωμα χρειάζεται ατσαλένια βούληση.Την διαθέτουν οι ηγέτες πολιτικοί και στρατιωτικοί? Οι “φίλοι και σύμμαχοι” εντός και εκτός Ευρώπης τι λένε για αυτό? Στηρίζουν Ελλάδα?

Animades
Animades
2 years ago
Reply to  adpanos

Ναι οι μη εκσυγχρονισμένες STANDARD πρέπει πριν μας χαιρετήσουν να κρατήσουν πλάτες για την αναβάθμιση , ελπίζω μεγάλης έκτασης , των meko 200HN
τα tico πρέπει και εύχομαι να αποδεσμευθούν με τους SM2

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
2 years ago
Reply to  adpanos

Ε άμα πάρεις τικο τότε οι στάνταρντ είναι δεδομένο μη ξεχνάς ότι ψάχνουμε πλοίο αεραμυνας περιοχής!!!

bill
bill
2 years ago

να ρωτήσω κάτι ,τα όπλα των tiko Ποιος θα τα πληρωση;;;Δεν νομίζω να έχει το Υπουργείο Άμυνας τώρα λεφτά.εκτος Εάν το Υπουργείο Οικονομικών κατάλαβε ότι εάν χάσουμε το Καστελόριζο το τίμημα θα είναι τεράστιο για την Ελλαδίτσα μας και αποφάσισε να βοηθήσει????.ελπιζω να εχει συμβεί αυτό.οσω για το λειτουργικό κόστος μην το σκιαζεστε.η Ελλάδα δεν τα χριαζετε για να τα βγάζει κάθε μέρα στην θάλασσά να την οργώνουν.θα τα χρησιμοποιήσει κάμιαα 5ρια φορές το χρόνο για να τα βάλει σαν τεχνικό ύφαλο-Tiko να φράξουν ολάκερο τον δρόμο του τουρκικού στόλου με την σεινισφορα των υποβρυχίων μας και της Π.Α.τα τικό τα χρειαζόμαστε για να έχουμε το 100% το πάνω χέρι ,ώστε να καταλάβουν οι Τούρκοι οτιν δεν έχουν καμία απολιτος ελπιδα.ειναι Πολλά 500 εκατομμύρια για την ασφάλεια ολάκερης ελληνοκυπριακοϊσραηλινης ΑΟΖ.δεν το νομίζω .το θέμα είναι να μας επιτρέψει το κογκρέσο και ο τραμ και το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάς.το πολεμικό ναυτικό ξερει αρκετά καλά ποιό είναι το καλό του περισσότερο από εμ έναν.

Christos "choris" A
Christos "choris" A
2 years ago
Reply to  bill

Το ίδιο είχα προτείνει κι εγώ σαν σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση της ΠΤΗΣΗΣ για τα Tico. Ένας “Παρμενίωνας” , μιά “Μέδουσα” και 2 ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις το χρόνο και μετά ασκήσεις επί χάρτου. Εξ άλλου τα 2 Tico θα στελεχωθούν από τα πλέον έμπειρα στελέχη του Π.Ν. με χιλιάδες ώρες στο Αιγαίο και δεν χρειάζονται συχνή χρήση.

G...
G...
2 years ago

Ωραια το παμε απο μηνα σε μηνα για να δικαιολογησουμε την σκανδαλωδη παραχωρηση των βασεων με αντάλλαγμα μια βυθοκορο. Αυτα γινονται οταν υπογραφεις χωρις να εχει καθοριστεί το αντιτίμο και περιμενεις μετα την καλη διαθεση του αλλου.
Φυσικα δεν μας ενδιαφερει και πως λειτουργει η δημοκρατία στην Αμερική αγαπητη πτηση ουτε ειναι δικαιολογια θελουν ” αυτοι” αλλα δεν θελουν οι ” αλλοι”. Το αποτελεσμα μετραει και γι αυτο ουτε κουβεντα δεν εχουμε ακουσει.
Γιατι υπεγραψαν χωρις αντάλλαγματα?
Ποιος εχει την ευθηνη γι αυτο?
Αυτη ειναι η ουσια και οχι αρθρα με δηθεν ειδησεις, που και αυτες με την σειρα τους αναιρουνται μετα απο λίγο καιρό με αλλες

CKfurious
CKfurious
2 years ago
Reply to  G...

Ακολουθεί η απάντηση του συντρόφου Κουλή: 😐

#Βιάζεσαι και θα εκτεθείς
😡
τον άλλον μηνα θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σου :beg:

Ξέρω από μέσα σου λέω# 😉

Koulis
Koulis
2 years ago
Reply to  CKfurious

Ο κουκουλοφόρος το έσκασε ……

neverwill
neverwill
2 years ago
Reply to  G...

To αποτέλεσμα θα το δούμε αργότερα και τότε θα το κρίνουμε , μήν ξεχνάς ότι ενδεχομένως να υπάρχουν καί μή ανακοινώσιμες συμφωνίες , αυτό πού σίγουρα βλέπουμε τώρα είναι η γκρίνια καί η μιζέρια ορισμένων . Νά είσαι σίγουρος ότι η πλειονότητα τών σχολιαστών δέν έχει κομματικά προβλήματα καί δεσμεύσεις , καί δέν θα διστάσει να κάνει κριτική καί αυτοκριτική , αλλά να δούμε πρώτα και άς αφήσουμε τούς μεγαλειώδεις καί αψίκορους εαυτούς μας να καταλαγιάσουν .

MPAMPIS
MPAMPIS
2 years ago

Απόκτηση δυο ΤΙΚΟ με οπλισμό (Πλήρη) σημαίνει μπελαρα σε έκδοση κορβέτας, στην καλύτερη………

commenter
commenter
2 years ago
Reply to  MPAMPIS

Τα Τίκο δεν θα έχουν ορίζοντα ζωής όσο οι Μπελαρά και αν έχουμε την παραμικρή θέληση για εξασφάλιση του πλεονεκτήματος στην θάλασσα πρέπει να τις πάρουμε τουμπανιασμένες.

MPAMPIS
MPAMPIS
2 years ago
Reply to  commenter

Αν τουμπανιάσουμε τα ΤΙΚΟ, ρίξουμε λεφτά για ντοκους, βάλουμε 600 άτομα πλήρωμα, αποκτήσουμε εμπειρία τότε πολυ δυσκολα θα τα παρατήσουμε, καθε φορά θα παίρνουμε και ενα πιο καινούργιο πλοίο……θα είμαστε η μόνη χώρα που θα έχει ΤΙΚΟ……και με ασύμβατα όπλα με μπελαρα λογικά θα πάμε σε ΑΒ…..σε βάθος χρόνου……..
Ας γεμίσουμε τις μπελαρα με mdcn (αν και δεν ειμαι οπαδός…….)

G...
G...
2 years ago
Reply to  MPAMPIS

Μωρε ας πάρουμε αυτα που πρεπει σαν χωρα και ας εκτεθω. Αλλα φοβαμαι περισσότερο μην δικαιωθω

Animades
Animades
2 years ago
Reply to  MPAMPIS

Σημαίνει πως με sm2 ,
( με την παραχώρηση TICO ή BURKE)
Δεν πρέπει να πάμε (και) σε aster 30

andreasmp412c
andreasmp412c
2 years ago
Reply to  Animades

Πρεπει κ επιβαλλεται. Δυο διαφορετικοι προμηθευτες κ οπλα στην τεχνολογια των οποιων δεν εχουν προσβαση οι απεναντι, συν τα διαφορετικα χαρακτηριστικα. Δες την ΠΑ. Αν ψωνιζες μονο απο αμερικη, exocet k scalp δε θα υπηρχαν στο οπλοστασιο μας. Αντιοικονομικο μεν, πιο ευελικτο δε. Σκεψου τους απεναντι να προσπαθουν να βρουν λυση σε τοσα διαφορετικα οπλικα συστηματα

ted
ted
2 years ago

Με την Ελληνική σημαία θα είναι τα πιο όμορφα κακομούτσουνα πλοία !!!!

3 θέλουμε !
2 για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας και το 3ο για την εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων σε μέση ανατολή – ανατολική μεσόγειο

Βρε μπας και καθάρισε ο Σαουδάραβας ?

commenter
commenter
2 years ago
Reply to  ted

Όσα αποσύρουν θέλουμε και ας τα κανιβαλίσουμε για οικονομία και για χρήση των εξτρά οπλικών συστημάτων ακόμα και από ξηράς. Τίποτα δεν πρέπει να πάει χαμένο.

Animades
Animades
2 years ago
Reply to  ted

Ειιιι boy !!!! πιασε δυο και δυο να ρχονται….
Δυο τώρα και δυο να εκσυγχρονίζονται (για να αντικαταστήσουν τα πρώτα) ]

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago

Τι να πω… Θέλω ΑΒ πολύ περισσότερο από Tico… Προφανώς αν μας δώσουν αυτά, τα ΑΒ πάνε περίπατο, αλλά τι να κάνουμε, έστω τα Tico. Αν τα ΑΒ κάποιοι λένε είναι υπερβολικά για την Ελλάδα, τα Tico είναι υπερυπερβολικά, αλλά δίνουν και μια πολύ σημαντική ενίσχυση τώρα, αν περιμένουμε τις ΑΒ 3-4 χρόνια, ας πάει το παλιάμπελο και με μισή καρδιά ας πάρουμε τις Tico.

Θεωρητικά αυτό έχει και ένα καλό, όπως αρχίσουν να τις αποσύρουν, θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών υποθέτω.

Βέβαια με τόσα κελλιά που έχουν, αν στις ΑΒ γεμίζαμε τα 2/3, εδώ δεν θα έχουμε να γεμίσουμε ούτε τα μισά (βέβαια τα μισά σε μια Tico θα είναι όσα όλος ο άλλος στόλος μας μαζί, και πάλι θα περισσεύουν).

Το ετήσιο κόστος θα έλεγα δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει, μας νοιάζει να μην πάθουμε καμιά χοντρή νίλα στην επόμενη 3ετία.

Παρεμπιπτόντως, μέρα με την μέρα η κατάσταση για τον Σουλτάνο δεν πάει καλά σε όλα τα μέτωπα (Συρία τρώει ξύλο, Λιβύη περίπου τα ίδια και θα χειροτερεύει, με τους Κούρδους η κατάσταση αναθερμαίνεται, η οικονομία παίρνει την κατηφόρα, η δημοτικότητά του παίρνει και αυτή την κατηφόρα, οι Γάλλοι κόβουν βόλτες γύρω γύρω στην Κύπρο) και αυξάνεται και άλλο ο κίνδυνος να κάνει καμιά τρέλλα με εμάς μπας και σώσει την δημοτικότητά του και να κλέψει πλουτοπαραγωγικές πηγές μπας και σώσει την οικονομία του (η τελευταία αν όντως την εγκαταλείψουν και οι Ρώσοι τουρίστες, θα αρχίσει να κομπλάρει πολύ μα πάρα πολύ άσχημα)

a.o.
a.o.
2 years ago

Τα ΑΒ, θα συνεχίσουν να ναυπηγούνται στις ΗΠΑ και να υπηρετούν αρκετές δεκαετίες ακόμα. Με την παραλαβή των Tico, ανοίγει μια πόρτα, που πιθανά θα μείνει ανοιχτή και για μελλοντικές παραχωρήσεις, εκτός και αν υπάρξουν δραστικές γεωπολιτικές αλλαγές εις βάρος μας και δούμε ξανά τις ΗΠΑ και την Τουρκία σε σύζευξη. Αν όμως τα πράγματα μείνουν ως έχουν, ενδεχομένως να δούμε ΑΒ σε μερικά χρόνια προς αντικατάσταση των Tico.

nigozs
nigozs
2 years ago

Εάν όντως μας έγινε πρόταση για το πρόγραμμα FFG(X) γιατί να μην προτείναμε να πάρουμε ΑΒ με την προοπτική αυτή, αντί Tico ?
Επίσης, οποία και αν πάρουμε, ας μην είναι τουλάχιστον ξεδοντιασμενα……

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
2 years ago

Ισως τα Tico ειναι πιο εφικτα με τις σημερινες συνθηκες…Αλλα θα δουμε.

Quiz για Think out of the Box στην Πτηση:

Χρηματοδοτηση για αγορα σκαφων για το Π.Ν απο πετρελαιαδες η για μια μοιρα++ Rafale;
Το δωρακι που λεγαμε….Και ηδη εχουν βγει τα κουταλια…..Σταματαω εδω.
Τυπο σκαφων δεν γραφω…Κατι θα λενε οι πληροφοριες σας….Τυπο αεροσκαφων ομως γραφω.Ειπαμε οι πετρελαιαδες ειναι εξυπνοι…Και προσεχουν πολυ το ιματζ τους.

kostask22
kostask22
2 years ago

Για να “φτάσει” το φορτωμένο Rafale στην Κύπρο, μήπως θέλει ένα Tico από κάτω;

MPAMPIS
MPAMPIS
2 years ago
Reply to  kostask22

Με όλο τον σεβασμό αλλα για φτάσει ενα TICO στην Κύπρο πιο καλα να έχει ενα ραφαλ απο πάνω…….

andreasmp412c
andreasmp412c
2 years ago
Reply to  kostask22

Βαλε δυο τικο κ θα φτανουν κ ντακοτες αμα χρειαστει

a.o.
a.o.
2 years ago

Να δω Ελληνικές Tico να κάνουν άσκηση ανοιχτά της Κύπρου, με Ισραηλινά F-16 και Αιγυπτιακή Fremm και τι στον κόσμο. Εγκεφαλικό θα πάθει ο Ταγίπ.

LAMBROS
LAMBROS
2 years ago
Reply to  a.o.

Ετσι μπραβο,οπως τα λες ,τετοιες σκεψεις και κινησεις θελουμε να δουμε απο τους αρμοδιους….

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  a.o.

Να δω ελληνική κυβέρνηση να ανακηρύσσει ΑΟΖ και τι κόσμο . Με τις ασκήσεις ο Ερντογάν απλώς θα χασμουριέται.

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago
Reply to  a.o.

Ωραία ιδέα, να προσθέσω στην ασκηση Γαλλικά Ραφάλ και MIstral με μερικά Σινούκ μας πάνω, καμιά Saar από τους Ισραηλινούς, Mirage από εμάς, με εναέριο ανεφοδιασμό από τα νέα KC-135 μας (αυτα που ξεφορτώνει η Αμερική, λέμε τώρα)

Την τρίτη μέρα η άσκηση διακόπηκε και ακυρώθηκε, καθώς πλησίον αυτής, παλιό μονοπύθμενο υπερδεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας που έπλεε ακυβέρνητο έπεσε σε Τουρκικό ερευνητικό με την επωνυμία Oruc Reis

SAAB
SAAB
2 years ago

Αυτή η ενέργεια είναι επιοικώς απαράδεκτη.
Η ειρωνεία: “Πολλοί θεωρούν πως η διαδικασία της παραχώρησης πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ είναι απλή, απλά “διατάσσει” ο πρόεδρος και εκτελούν οι υπόλοιποι. Οι δομές της Δημοκρατίας των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικές, και υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας, που αν και φαίνονται “γραφειοκρατικές”, εντούτοις εξασφαλίζουν την τήρηση των νόμων. Εκεί είναι η διαφορά της από άλλες “δημοκρατίες”, που ότι λέει ο πρόεδρος τους, γίνεται, αλλιώς κάποιοι μετακομίζουν σε τόπο δροσερόν, ή ακόμη και σε χώρο αναπαύσεως…”
Γι’ αυτό αλλάξαμε ΑΓΕΝ; επειδή δεν είμαστε Τουρκία; Ξαφνικά μετά την αλλαγή τα TICO είναι κατάλληλα. Ωραίοι είμαστε.
Δυστυχώς και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτές οι δομές και έτσι γίνεται ότι πει ο εκάστοτε προϊστάμενος για τον οποίο πρέπει να παρακαλάμε να έχει σύνεση.
Το μοντέλο της ισλαμικής δημοκρατίας, όπου οι νόμοι και το σύνταγμα είναι τελευταία στην ιεραρχική διάρθρωση των κανόνων δικαίου και ανώτερη όλων είναι η εντολή προϊσταμένου, ισχύει και στην Ελλάδα όσον αφορά τους ένστολους.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει στρατιωτικός που να τηρεί τον νόμο όταν η εντολή προϊσταμένου είναι κατά παράβαση νόμου (όχι απαραίτητα εσκεμμένα).
Άρα λοιπόν κάνει ότι θέλει ο Παναγιωτόπουλος. Εάν πει ότι είναι πρόταση του επιτελείου, είναι δεν είναι… είναι, τέλος. Αυτό είναι το ψυχικό σθένος των ενστόλων. Να κρύβονται πίσω απ’ την διαταγή του ανώτερου. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις βαθμίδες, όχι μόνον ψηλά. Ότι θέλει ο πιο θρασής προϊστάμενος κάνει. Ας σταματήσω στην γενική σχολίαση για να μην ξεκατινιαστούμε παραπάνω και με αποδείξεις.

Επί του θέματος.
Το μοντέλο της αεροπορίας, περίπου 70% USA 30% France ή/και ΕΕ φαίνεται να μπαίνει και στο ΠΝ. Θα ήταν πιο έξυπνο και φθηνό να δίναμε την αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων φρεγατών στην LM αν θέλαμε USA.

Και να λοιπόν που τα πράγματα με τους εσκεμμένους (κατά την γνώμη μου) χειρισμούς, μας αναγκάζουν να πούμε “που είσαι LM με την πρότασή σου;”.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την LM. Ίσα-ίσα είναι εταιρεία που μπορεί να σε καλύψει σε όλο το φάσμα του πολέμου (από το διάστημα μέχρι τον πάτο της θάλασσας) και εμείς την κάναμε πέρα από το ΠΝ με τον τρόπο μας.

Μπορεί να είναι αναγκαίο κακό να κάνουμε πολιτική με τους εξοπλισμούς αλλά πρέπει να έχουμε ένα μέτρο. Πόσα θα πάνε που και μέχρι πόσο. Ούτε το 1/3 των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν πηγαίνει στην εγχώρια παραγωγή. Ή ας αγοράζουμε από την αλλοδαπή και ας αναθέτουμε εκσυγχρονισμό των υλικών μέχρι αηδίας στην εγχώρια βιομηχανία, με τις όποιες συνεργασίες της, για να υπάρχει και μια ισορροπία.

Σκέφτηκε κανείς να αναθέσει τον εκσυγχρονισμό πχ 10 F-16 απευθείας στην ΕΑΒ, των Leopard στην ΕΟDH SA ή σε όποια άλλη κοκ;
Και συνεργασίες θα τις βοηθούσε να αποκτήσουν και τεχνογνωσία και πολλά άλλα που θα μας οφελούσαν.

Γιατί να πάμε να ζητήσουμε πλοία που θα καταλήξουμε να τα βγάζουμε με ρυμουλκό σε μια κρίση;
Δεν μάθαμε από τα ADAMS;

Τέλος πάντων. Κλίνω με την ευχή να ξέρουν τι κάνουν και να είμαι εγώ λάθος για όσα παραπάνω έγραψα.

zap
zap
2 years ago
Reply to  SAAB

Συμφωνω σε ολα μαζι σου εκτος απο ενα. Τα Τικο τα χρειαζομαστε οσο δεν παει. Αλλιως θα πας σε επεισοδιο με S. Τι προτιμας. Αλλωστε στην Ελλαδα θα υπηρετησουν μολις 10 με 15 χρονια σαν ενδιαμεση λυση.
Δικη μου ευχη ειναι βεβαια ο στολος σε 15 χρονια απο σημερα να εχει :
4 τικο, 6 ΑΒ, 8 φρεγατες και 10 κορβετες και 8 υποβρυχια συν ενα LHD, ασχετως ποσες πυραυλακατους θα εχει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
2 years ago
Reply to  zap

Πολύ σοφά μίλησες το θα πάμε σε επεισόδιο με Τουρκία με S το χει σκεφτεί κανείς? Τα τικο για ενδιαμεση λύση είναι μάνα εξ ουρανού και λέτε ότι θέλετε ορισμένοι!

sotbak
sotbak
2 years ago

σωστός

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  SAAB

Η νυν ηγεσία τα θέλει ενώ η πρώην όχι ;

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  x-m

Εάν επιτρέπεται, είναι ρητορική η ερώτησή σου;

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  Athan

Όχι, πραγματική είναι .Έχει αφεθεί να εννοηθεί δημόσια, είναι εκτίμηση του SAAB,ή ενδεχομένως αποτελεί πληροφόρηση που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας;

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  Athan

Μόλις είδα ότι υπάρχουν δημοσιεύματα για το θέμα, δεν τα είχα πάρει είδηση.

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  x-m

Οk. 🙂

evaggelos
evaggelos
2 years ago
Reply to  SAAB

αλλαξαμε ΑΓΕΝ γιατι η θητεια του εληξε η ηταν να ληξει τον ιουνιο,για τους υπολοιπους δεν διαφωνω ισως δεν θα επρεπε να αλλαχτουν.Κ στης ηπα ακομη αν θελει ο προεδρος υπογραφει διαταγμα κ σου δινει οτι θες απλα δε θα του κανει χρηση.
Αν τα τικο θελλουν ρυμουλκα που χρησιμοποιουνται κανονικα απο usn τοτε τα κορτεναερ τι θελλουν? επισης η μαγικη λεξη ειναι ενδιαμεση δηλαδη λυση μεχρι να αποκτησουμε κατι αλλο μπελαρα ffgx lcs κ γω δεν ξερω .

flashg
flashg
2 years ago

Το ότι κάθε ένα τέτοιο πλοίο θέλει μια επένδυση τουλάχιστον 300 εκατομμύρια σε όπλα είναι μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια (χωρίς να μιλάμε καθόλου για πρόγραμμα κάποιου εκσυχρωνισμού) ? Το ΠΝ θα επένδυση τα επόμενα χρόνια σε Sm2, essm καθώς και Aster 30 και Camm-er(για τις Μπελάρα) ? Που ακριβώς θα βρει αυτά τα λεφτά? Αποφάσισε η Ελληνική κυβέρνηση να αύξηση τόσο πολύ τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων? Ενδιάμεση λύση ως προς τι? Ως προς τις Μπελάρα που δεν παίρνουν τους ίδιους πυραύλους? Ως προς μελλοντική αγορά ffg? Ως προς μελλοντική παραχώρηση ΑΒ? Ο ΕΣ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης πέρα από τους Τούρκους και 50000 τζιχαντιστές καλά εξοπλισμένους από την Τουρκία δεν θα ενισχυθεί καθόλου? Η ΠΑ δεν θέλει και αυτή μεγάλη ενίσχυση από πυραύλους? Θα μας τα δώσουν με δωρεάν όπλα οι Αμερικανοί? Έτσι όπως τα γράφετε περισσότερο ανησυχώ πάρα νιώθω πιο ήσυχος. Εάν δεν είναι απλά κλικ μπειτ είναι σαν κάποιοι να ξύπνησαν από κώμα 20 ετών και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

CKfurious
CKfurious
2 years ago
Reply to  flashg

Είπαμε ο Σανός είναι τζάμπα
Τι δεν καταλαβαίνεις
Τον άλλον μηνα θα απαντηθούν τα ερωτήματα σου
Κανε mpeeeeeeeeeeeeee

Alexandros
Alexandros
2 years ago
Reply to  CKfurious

Αφού τα γνωρίζεις όλα γιατί δεν ανοίγεις και εσύ ένα αμυντικό σάιτ;

CKfurious
CKfurious
2 years ago
Reply to  Alexandros

Καλή ιδέα!! :mrgreen:
Είσαι μέσα?? 😎
Να πάρουμε και τον Κουλή 😎 όμως!!
Τι θα πουλάμε όμως?? :envy:

Alexandros
Alexandros
2 years ago
Reply to  CKfurious

Πάντως όχι ελπίδα και μην ξεχνάς πως και τα KIDD το 1998, δεν έφταιγε το περιοδικό ΠΤΗΣΗ που δεν τα πήραμε αλλά η τότε πολιτική ηγεσία όπως είναι πολύ πιθανών να γίνει το ίδιο και με την σημερινή πολιτική ηγεσία

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  Alexandros

Εκείνη η Κυβέρνηση, δηλαδή η Κυβέρνηση Σημίτη, απεχθάνετο οτιδήποτε Αμερικανικό στον Ελληνικό Στόλο.
Υπενθυμίζω στους “παλιούς” και ενημερώνω τους “καινούριους” πως τα Α/Τ Κλάσεως Charles F.Adams, δωρεάν απόκτημα του Π.Ν. κατά την διακυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη ένεκα της Συμφωνίας MDCA, παροπλίσθηκαν όλα κατά τα χρόνια της διακυβερνήσεώς της εκσυγχρονιστικής ως άνω Κυβερνήσεως, ήτοι:
Α/Τ Κίμων, 2004 (Φεβρουάριο).
Α/Τ Θεμιστοκλής, 2002.
Α/Τ Φορμίων, 2002.
Α/Τ Νέαρχος, 2003.
Το DDG-23 Richard E. Byrd που παραχωρήθηκε ως πηγή ανταλλακτικών και δεν μπήκε ποτέ σε Ελληνική υπηρεσία, κατεστράφη ως στόχος στις 19 Ιουνίου του 2003 από τον Μπλέσσα, τον Σταράκη, την Λαίλαπα και τον Τυφώνα, “τρώγοντας” έναν ΜΜ38, δύο Penguin και δύο Μk 8.
Το ίδιο συνέβη και με τις Φρεγάτες Τύπου Knox ήτοι την Μακεδονία (1992-1998), την Θράκη (1992-2001), την Ήπειρο (1992-2002).
Η επίσημη, ομολογουμένως πολιτικά ορθή, δικαιολογία ήταν η έξοδος του Π.Ν. από την εποχή των Ατμοστροβίλων.

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  CKfurious

Emojis?

andreasmp412c
andreasmp412c
2 years ago
Reply to  CKfurious

Ck κρατα μια πισινη μη πεσει μεσα το τρολ μετα την επισκεψη του υπεθα στην αμερικη, κ τρεχουμε ολοι μετα

Koulis
Koulis
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

Το να φοβούνται μερικοί να μην υπάρξουν καλές ειδήσεις για τη χώρα και να λένε ότι θα τρέχουν μετά σε κάνει να αναρωτηθείς αν είναι με την πατρίδα ή με τους απέναντι.

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  Koulis

τώρα θα συμφωνήσω μαζί σου, σωστός

andreasmp412c
andreasmp412c
2 years ago
Reply to  Koulis

Το τρεξιμο αφορα στη καζουρα που θα πεσει μετα κ οχι στα καλα νεα. Αυτη η αδυναμια να το αντιληφθεις κανονικα θα πρεπε να σε προβληματισει. Τον χαρακτηρισμο που υποννοει το σχολιο σου στον επιστρεφω. Οχι τιποτε αλλο αλλα κ μεις αναρωτιομαστε αν καποιοι ειναι με την πατριδα ή το κομα

CKfurious
CKfurious
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

Όπως βλέπουμε η γραμμή άλλαξε:
Από Τέλη Ιανουαρίου που θα είχαμε εξελίξεις από επίσκεψη Μητσοτάκη σε Donald
πήγαμε τέλη Φεβρουαρίου
:επίσκεψη γαλλίδας υπ άμυνας και τώρα πάμε τέλη του οποτε πάει ο πως τον λένε άμυνας στο αμέρικα

Οποτε οι Belharites μην περιμένουνε τίποτα την άλλη βδομάδα με τη γαλλίδα εδώ

Όπως έσκασαν τα AB όταν βγήκεi ο προϋπολογισμός του 20 έτσι eskasn και τα TICOs αυτή τη βδομάδα για να καλύψουν στο ταραtaτζουμ την επίσκεψη της γαλλίδας την άλλη βδομάδα

Έλα όμως που ο σουλτάνος δεν χαμπαριάζει από επικοινωνιακές στράκα “στρουκες”

Η ΕΣΤΊΑ είχε φοβερό άρθρο χθες περί μηδενικής αντίδρασης Αθηνας στο σύμφωνο τουρκίας -Lβγιης το πήρε κανένας χαμπάρι η μετράμε όλοι ποσα cells έχουν τα Ticos??

Koulis
Koulis
2 years ago
Reply to  CKfurious

Η εστία του Φιλιππάκη. Δεν περιγράφω άλλο.

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  Koulis

Koulis.
Πολλοί λίγοι μπορούν να αντιληφθούν την Γεωγραφία και την Μηχανική των νησίδων αντι-εξουσίας, παραπληροφορήσεως και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων που συνυπάρχουν στην μικρή Οθωμανομπολσεβικική Επαρχία, πολλοί δε λιγότεροι αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.
Ποιός γνωρίζει άραγε τον Georgi Gavrish, τον Yuri Chaika και την Ρωσική Συμμαχία ή τους “Αθωνίτες” Ολιγάρχες; Ποιός θυμάται τον θάνατο του Εκδότη της “Ακρόπολης” Παναγιώτη Μαυρίκο το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουνίου στην Αττική Οδό όταν αυταναφλέγη (!) η Porsche Cayenne της γυναίκας του (πού είσαι Κ.Κ.); Ή μήπως ποιός ενδιαφέρθηκε για την είδηση της αυτοκτονίας της Μητέρας του Σοφίας και του αδελφού του Θοδωρή όταν “βούτηξαν” με το μικρό Mercedes τους στον νέο μώλο Δραπετσώνας;
Ποιός είναι ο Φιλιππάκης της Δημοκρατίας και της Εστίας, ποιός ο Γιώργος Τράγκας, ποιός ο Μάκης ο Τριανταφυλλόπουλος (αλήθεια ποιοί σκότωσαν τον παίδαρο Σωκράτη Γκιόλια;).
Κινούμενη άμμος, απέραντος βάλτος ή απλά…βόθρος;
Και ο κάθε αδαής να γίνεται άθελά του(;) όργανό του οποιουδήποτε, κορδώνοντας την αφεντιά του σε forums, social και Ιστοχώρους, ενώ παινεύεται για την αυθεντία των “πηγών” του… Πφ.
Καθώς αυτά είναι μόνον για τους “σκληρούς”, τους άμεμπτους, τους αδιάφθορους και τους “τρελούς”, σου έχω μία ειλικρινά φιλική συμβουλή:
Μην παίρνεις τίποτε προσωπικά, μην στενοχωρείσαι, μην αισθάνεσαι την υποχρέωση να δικαιολογείσαι στον καθένα, μην υπεραντιδράς.
Απάντησε, ανταπάντησε, make your case, και εάν δεν βλέπεις λογική ανταπόκριση και καλή θέληση για διάλογο, άστο για άλλο post. Και το λέω σε σένα αλλά και σε όσους τους “πνίγει το δίκιο” όποιες κι αν είναι οι πεποιθήσεις σας: Εάν είστε αγνοί Πατριώτες μην φοβάστε. Κάποιοι γνωρίζουν, αγωνίζονται και, δόξα τω Θεώ, φαίνεται πως νικούν στον καλό αγώνα.

TwoHourstoDoom
TwoHourstoDoom
2 years ago
Reply to  Athan

Εξω παμε καλα.
Συμφωνει και ο Μεβλουτ

These were going well until the Çipras government so that the issues that could not be solved yet could be discussed. Left parties in Greece become ultra-nationalist. We agreed to start these negotiations with the new Prime Minister.

Nikolaos
Nikolaos
2 years ago
Reply to  Athan

Είχα γράψει κάποτε μερικά πράγματα για αυτούς τους false-flag αγκιτάτορες σε παλαιότερο σχόλιο μου … θα άξιζε να το επαναλάβουμε, αλλά δεν το βρίσκω …
Για τον Μαυρίκη τι γνωρίζουμε; Ποιο το κίνητρο; Cui bono?

SAAB
SAAB
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Είχε πει ένα ωραίο ο Μάκαρος για τον Μαυρίκο.
“Και του ‘χα πει, κοίτα κάτω απ’ τ’ αμάξι πριν μπεις μέσα”.

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Nikolaos
Ο Χρήστος Μαυρίκης ήταν εμπλεκόμενος στο περίφημο “σκάνδαλο” των υποκλοπών. Εγώ εννοούσα φυσικά τον μακαρίτη Παναγιώτη Μαυρίκο εκδότη της “Ακρόπολης”.
Κατηγορούμενος για εκβίαση κ.ά.(ΕΥΔΑΠ) αποφυλακισμένος με 50.000 εγγύηση και αφού εξασφάλισε τον Αλέξη Κούγια ως Συνήγορο, δήλωσε στον Alpha πως την επόμενη Δευτέρα (Πέμπτη αυταναφλέχθηκε) θα αποκάλυπτε το “σύστημα” που τον “κυνηγά”, εννοώντας ίσως τους όποιους πρώην συνεργάτες του. Δεν πρόλαβε.
Δεν θέλω να καταχραστώ την φιλοξενία της ΠΤΗΣΗΣ με την συνέχεια της εξιστορήσεως. Αυτά είναι “βαριά” πράγματα και καλό είναι να μην εκμεταλλευθούμε την καλοσύνη τους.
Ειλικρινά συγγνώμη.
Post scriptum
Cui bono autem cui malo.

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  Koulis

Άσχετα με το τι έχει γράψει Η ΕΣΤΙΑ , ΤΑ ΝΕΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , ΤΟ ΕΘΝΟΣ, Η ΕΦ.ΣΥΝ…….(σιγά τη δημοσιογραφία όλοι τους…….) η ουσία είναι ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να δώσουμε θεσμική απάντηση αλλιώς τα χειρότερα έρχονται.

Koulis
Koulis
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

Εγώ την πατρίδα την υπηρέτησα 25 χρόνια και δεν έχω σχέση με κόμματα. Εσύ πόσα την υπηρέτησες;

CKfurious
CKfurious
2 years ago
Reply to  Koulis

Δεν ξέρω ποιος είναι ο Φιλιππάκης και ποια είναι η εστία του! 👿

Εσύ :envy: δηλαδή έχεις πάρει σύνταξη από τα 18+25 = 43 !!! 😡

και τολμάς και μιλάς κιόλας ? :shutmouth:

Πρέπει να σας τις κόψει τις συντάξεις αυτές ο σύντροφος Κυριάκος !!!

Να τις πάρετε στα 67 όπως όλα τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα που σας πληρώνουμε να ασχολείστε με “φιλιπακιδες”

Koulis
Koulis
2 years ago
Reply to  CKfurious

Για να μάθεις ποιός είναι ο Φιλιππάκης να ρωτήσεις το φίλο σου τον Καμμένο. 20+25= 45. Όσο για το κόψιμο των συντάξεων στις απόστρατους ας τοποθετηθεί το forum. Εγώ απαξιω.

GUS
GUS
2 years ago
Reply to  Koulis

Ρε φιλε σοκ τι μπορει να κανει καποιος για να παρει συνταξη στα 45 του? Θα το εκτιμουσα παρα πολυ να απαντησεις εστω κ με ενα τυχαιο παραδειγμα.

CKfurious
CKfurious
2 years ago
Reply to  GUS

Ποια 45???

Μέχρι προ μνημονίων ίσχυε η 25etia!

Μπαίναν στις σχολες στα 18 και παίρναν σύνταξη στα 18+25 = 43!!

Κουρασμένα παλικαρια!!

Τώρα νομίζω τους έχουν κόψει η έχουν ελαττώσει το ποσο της σύνταξης σε όσους επιλεγουν να φύγουν σε αυτές τις ηλικίες

Athan
Athan
2 years ago
Reply to  CKfurious

CK. Εάν σταματούσες να γράφεις τις επιθετικές σου παρλαπίπες και άφηνες μόνο τα emojis, εγγυώμαι πως θα φλόμωνες στα vote ups και δεν θα χρειαζόταν να ξαναφτιάξεις καινούριο προφίλ.
Δοκίμασέ μας σου λέω.

CKfurious
CKfurious
2 years ago
Reply to  Athan

Τις ποίες? 😡 😡

Εσύ τι ανακατεύεσαι? :shutmouth:

Και εσύ και ο άλλος ο κουρασμένος συνταξιούχος ετών 45 εμφανιστήκατε με την αλλαγή της κυβέρνησις συμμετοχοντας στη επικοινωνιακή διανομή σανού στη προσπάθεια να γίνει damage control στο εθνικό πατριωτικό κομμάτι της ΝΔ και των defence forum γενικότερα

Προφίλ δεν έχω ούτε ο Καμμένος είναι φίλος μου και όσοι είναι στο forum ξέρουν τι κριτική έχω ασκήσει και στη προηγουμενη κυβέρνηση

Θα σας δοκιμάζω και τους δυο σας τρολακια :envy: μην γράψω κάτι πιο πρέπων :shutmouth:

Thras
Thras
2 years ago
Reply to  CKfurious

Μια και πραγματικά μου αρέσουν οι συζητήσεις στα forum σχετικά με την άμυνα, έχω να δηλώσω τα εξής.

Οι σχολιαστές εδώ μέσα δεν πρέπει να ασκούν πολιτική (με την κομματική έννοια). Εφόσον κάποιοι το κάνουν, αυτό είναι πιστεύω εξόφθαλμο κια περιθωριοποιούνται από τους υπόλοιπους.

Το άσχημο για ανθρώπους όπως ο CK είναι ότι ενώ έχουν γνώσεις και αγνή αγάπη προς την πατρίδα, παρασύρονται και προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα έχουν και μια αίσθηση αλάθητου.

Καλό είναι άπαντες να είμαστε πιο ταπεινοί και συγκαταβατικοί. Άλλωστε όλοι μας την ίδια ανησυχία έχουμε σχετικά με την πορεία της χώρας/έθνους/Ελλάδας.

ΥΓ: Σκεφτείτε τις προκλήσεις που έχουν δεχθεί οι δημοσιγράφοι της ΠΤΗΣΗΣ (σχετικά με ΑΒ/Tico) από σχολιαστές που ουσιαστικά τους κοροϊδεύουν. Από επαγγελματισμό και ευγένεια, έχουν αποφύγει να απαντήσουν…

CKfurious
CKfurious
2 years ago
Reply to  Thras

Τι να κάνω ρε Thras είμαι furious!!

Δεν μου αρέσει ο σανός τι να κάνω

Να τους αφήσουμε να γραφουν ***s χωρίς απάντηση ?

Από ένα σημείο και μετά υποτιμάνε και τη νοημοσύνη μας !

Thras
Thras
2 years ago
Reply to  CKfurious

Εγώ απλά έκανα κάποιες παρατηρήσεις. Αν θέλεις τις σκέφτεσαι, αν όχι συνεχίζεις όπως νομίζεις…

Animades
Animades
2 years ago
Reply to  flashg

Δεν απαγορεύεται απο νόμο το να μας παραχωρήσουν τα καταδρομικά Ticonderoga, με sm2 στα κελιά τους χωρις ή με μικρό κοστος , …..
υπάρχει και αυτή η περίπτωση,
Πάντως συμφωνώ οχι sm2 και aster 30 μαζί για το Π.Ν.
κι ας είναι ικανότερο όπλο το aster

andreasmp412c
andreasmp412c
2 years ago
Reply to  flashg

Προσωπικη εκτιμηση το ξεκαθαριζω, αν ερθουν τα τικο θα ρθουν φορτωμενα. Μια παραχωρηση τετοιων πλοιων ειναι περισσοτερο κινηση στρατηγικης παρα ελεημοσυνης. Μιλαμε για σκαφη που μπορουν δυο μαζι να κανουν πολεμο με μια μια ολοκληρη αεροπορια. Δεν τα δινεις ετσι απλα αν δεν εχεις ενα ρολο για τη χωρα αποδεκτη

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

…..και ενδεχομένως θα εμπεριέχεται και η υποχρέωση παρουσίας εκεί που ως τώρα δεν είχαμε. Ας τα πάρουμε (στην κατάσταση που έχουμε βρεθεί) και ας πηγαίνουν και κανέναν Περσικό που και που.

nigozs
nigozs
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

Μην ξανοιγεσαι, σημασία μεγάλη έχει με τί συσκευές θα παραληφθεί ότι πάρουμε !
Ο νοων νοειτω !!

Τάσος
Τάσος
2 years ago
Reply to  flashg

Αγαπητέ φίλε, η ΠΤΗΣΗ δεν ασχολείται με το σπορ του click bate εδώ και χρόνια….Πολλά χρόνια!

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  flashg

ενόψει του κινδύνου από τα ανατολικά είναι δεδομένη η αύξηση των αμυντικών κονδυλίων στον Π/Υ

Μιχάλης
Μιχάλης
2 years ago

Πρώτα από όλα να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα για την παραχώρηση των Arleigh Burke.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε αναγκαστικά 2+2 Ticonderoga.
Σε αυτή την περίπτωση ακυρώνουμε τη Belharra και μπαίνουμε στο πρόγραμμα FFG(X).
Είναι αστείο να μιλάμε για αγορά δύο Belharra με κόστος 2,6 δισ ευρώ.
Δεν υπάρχει καμία λογική σε μια τέτοια αγορά με αυτό το κόστος.
Αν πάλι οπωσδήποτε πρέπει να γίνει μια αγορά από τη Γαλλία για πολιτικούς λόγους με τα ίδια χρήματα ας αγοραστούν είτε υποβρύχια είτε Rafale για αντικατάσταση των Mirage, αν θυμάμαι καλά υπήρχε μια πρόταση της εταιρίας σχετική.
Και εγώ προτιμώ τα Arleigh Burke όπως και οι περισσότεροι φαντάζομαι αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε όσοι διαφωνούν με τα Ticonderoga ας μας πούνε ποια είναι η εναλλακτική.

sotbak
sotbak
2 years ago
Reply to  Μιχάλης

συμφωνώ, αλλά φοβάμαι ότι τις 2 μπελ δεν θα τις γλυτώσουμε…..

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  Μιχάλης

Ναι στα Rafale !!

(είχε κάνει ο κ. Ζηκίδης ένα εξαιρετικό σχόλιο για το Rafale και τις δυνατότητες του σήμερα. Αν θυμάται κανείς σε ποιό άρθρο…….γιατί δεν μπορώ να το βρώ……..).

Nikolaos
Nikolaos
2 years ago
Reply to  x-m

Πάντα (σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία …) επρέσβευα κι εγώ τη διαφοροποίηση των πηγών εξοπλισμού, και πρέπει να είμαι από τους λίγους που επιδοκιμάζουν ακόμη την απόφαση του 1984 για F-16C + Mirage 2000E. Και φυσικά το Rafale είναι καταξιωμένο οπλικό σύστημα. Διερωτώμαι μόνον κατά πόσο στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν οι ευχέρειες του 1974 και του 1984, με τον πολύ μεγαλύτερο τότε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο (και με δεδομένο ότι η κτήση του F-35 είναι ειλημμένη απόφαση του ΓΕΑ και της πολιτικής ηγεσίας διακομματικώς …).
Οι πολύτιμες συμβολές του Κ. Ζηκίδη για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Μ2000 και Ραφάλ είναι διάσπαρτες σε πολλά άρθρα, δυστυχώς η αναζήτηση με λέξεις είναι δυνατή μόνο σε τίτλους άρθρων.

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Δημοσιονομικά η κατάσταση είναι όντως ασφυκτική , για να το θέσω ήπια, αλλά δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι σε 10-15 χρόνια θα έχουμε μια αεροπορία όχι απλά “αμερικανική”, αλλά 100 % Lockheed-Martin !!! Αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για 120 F-16 , 40(;) F-35 , λείπουν ” κομμάτια” ακόμα μέχρι το 200.Ποιός ξέρει…. :beg: Στην Πολωνία πωλείται ο Jassm-ER , στην Ελλάδα ούτε ο απλός δεν είναι σίγουρο. Έχουμε και τέτοιου είδους “κολλήματα” με τους συμμάχους…….

pujozepe
pujozepe
2 years ago

Όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις. Περιμένω να δω και την άλλη σ αυτή την ιστορία.

Epam Papas
Epam Papas
2 years ago

Κάποιοι φαίνεται να τους αρέσει να υπογράφουμε σαν χώρα ετεροβαρείς συμφωνίες που περιγράφουν υποχρεώσεις μόνο στην μία πλευρά.

Πρωτοφανείς στα διεθνή νομικά.

Και μετά χαίρονται με τις φήμες και μόνο για πιθανά ανταλλάγματα.

Πραγματικά χαλάει μερικούς η πραγματικότητα.

Αλλά και αν πάρουμε ότι υλικό πάρουμε κανείς δεν μπορεί να το συνδυάσει με τη συμφωνία. Φέτος θα μας δώσουν ίσως M1117. Του χρόνου ή σε 2 χρόνια ή σε 5 δύο Tico και αν. Μετά; Τι και πόσο;
Πως το ποσοτικοποιείς όλο αυτό;

Οι αμερικάνοι είναι λάτρεις των καθαρών συμφωνιών, της διαφάνειας και της ποσοτικοποίησης σε όλα και έχουν δίκιο βέβαι γιατί αυτό προτάσει η λογική. Εδώ έχουμε θολά νερά ηθελημένα.

Ποιος νομίζετε ότι θα είναι ο κερδισμένος σε μια τέτοια συμφωνία; Γιατί αν το βάλουμε σαν case study σε οποιαδήποτε σχολή νομικών ή διεθνών σχέσεων το ερώτημα είναι νομίζω ρητορικό.

Κάποιοι παίζουν με την απόγνωση μας και εμείς πανηγύριζουμε.

Ας έχουμε τουλάχιστον συνείδηση της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.

x-m
x-m
2 years ago
Reply to  Epam Papas

Σωστός ! Αλλού πληρώνουν ενοίκιο, εδώ ποιός να τολμήσει να ζητήσει το αυτονόητο; Επαφιέμεθα στην γαλαντομία της συμμάχου.

Fingolfin
Fingolfin
2 years ago

Δηλαδή πάμε για 2 ΑΒ και αν μας το χαλάσει το Κογκρέσο πάμε σε Tico. Ελπίζω με την Ανάσταση φέτος να έχουμε και Ανάσταση στις ένοπλες δυνάμεις. Και καμιά επένδυση από Αμέρικα κ. Πάιατ…

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
2 years ago

comment image

andreasmp412c
andreasmp412c
2 years ago

Νομιζω η πτηση πρεπει να χρησιμοποιησει αυτη τη φωτο στο αρθρο που θα ανακοινωνει την αποκτηση τους. Αν βεβαια…

Thras
Thras
2 years ago

Την έκανες καλύτερη από την προηγούμενη!

Ωραίο και το σηματάκι κάτω δεξιά 😉

sotbak
sotbak
2 years ago

δεν είναι πλοίο…είναι θηρίο!!!!!

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
2 years ago
Reply to  sotbak

comment image

nigozs
nigozs
2 years ago

Χαρά στην υπομονή σου να το φτιάξεις !

Μιχάλης
Μιχάλης
2 years ago

Τα 20 εκατ ευρώ κόστος συντήρησης κατά έτος για δύο καταδρομικά Ticonderoga δεν είναι μεγάλο και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις κατά καιρούς διαρροές από διάφορα σαιτ και εφημερίδες που μιλούσαν για εξωφρενικά μεγάλα ποσά.
Άρα το πρόβλημα δεν το έχουν οι αναγνώστες που πολλές φορές δυσανασχετούν και με το δίκιο τους αφού η παραπληροφόρηση προέρχεται από συναδέλφους σας που ανάλογα με τα συμφέροντα που υπηρετούν φουσκώνουν ή ξεφουσκώνουν τις πληροφορίες.
Όταν π.χ η Πτήση λέει έχω αξιόπιστες πληροφορίες για παραχώρηση Arleigh Burke ή Tico και άλλες ιστοσελίδες λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση και πως όλα αυτά είναι όνειρα θερινής νυχτός τότε τι να πιστέψουν και οι αναγνώστες;
Τα κονδύλια πάντως συνολικά για την Άμυνα πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα όπως και τα 40 εκατ. για την συντήρηση του στόλου είναι αστεία ποσά ειδικά όταν λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε πόσα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια σκορπάν δεξιά και αριστερά όλες οι κυβερνήσεις.
Και τέλος εύχομαι αυτό το “τον άλλο μήνα θα έχουμε εξελίξεις” και “χρειάζεται υπομονή” κτλ να τελειώσει σύντομα γιατί παρατράβηξε και αρχίζει να κουράζει.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
2 years ago

Ελπίζω ο λεοντόδοντας γάιδαρος σύντομα να κολυμπάει στα νερά της μεσογείου.

comment image

ΥΓ
κάποιοι θα κοιτάνε τον γάιδαρο στα δόντια

SPYRANGELOS
SPYRANGELOS
2 years ago

Κάλιο αργά παρά ποτέ….Όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν “χθες”, αλλά ας ελπίσουμε να έχουν ξυπνήσει όλοι από τον λήθαργο!

Nick
Nick
2 years ago

Με έκπληξη βλέπω, πως αρκετοί συναναγνώστε;ς “χαλιούνται” από την παραχώρηση Tico. Σαπάκια, ακριβά, με ρυμούλκιο θα βγαίνουν και άλλα. Beggars can’t be choosers.

Ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι ή απλά έχετε άλλη ατζέντα ? pun intended

LAMBROS
LAMBROS
2 years ago
Reply to  Nick

Οντως ρε φιλε,εγω ΑΒ θελω αλλα και τα TICO θα ειναι εντυπωσιακη προσθηκη….μη τρελαθουμε τελειως ! Και λεφτα για τη συντηρηση φυσικα μπορουν να βρεθουν !!!

TwoHourstoDoom
TwoHourstoDoom
2 years ago
Reply to  Nick

“Ο αρχηγός ΓΕΝ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η αναβάθμιση των MEKO 200HN είναι η πραγματική “ενδιάμεση λύση” και όχι η απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων έναντι δυσανάλογα υψηλού για τα οικονομικά δεδομένα της συγκυρίας κόστους.”

Να ξερει κατι που δεν ξερετε οι υπολοιποι, αποκλειεται, οπότε εχει ατζεντα.

Το να κατηγορεις για ατζεντες σχολιαστες εδω, ειναι γελοιο.
Αλλοι εχουν ατζεντες και τους ξερεις πολυ καλα. Οι ιδιοι ειναι και οι beggars.

(Εγω δεν χαλιεμαι ιδιαιτερα, αλλα δε φτιαχνομαι και καθολου, αν ενδιαφερει)

Koulis
Koulis
2 years ago
Reply to  TwoHourstoDoom

Και τι ήθελες να πει, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ΑΒ ή tiko και να την πατήσει όπως με τις Fremm; Δε νομίζω να ήθελε και άλλο κάζο.

TwoHourstoDoom
TwoHourstoDoom
2 years ago
Reply to  Koulis

1. Ειπε οτι η αμεση λυση εναι η ΜΕΚΟ. Αυτη ειναι η ουσια αλλα εσυ πετας τη μπαλα στην εξεδρα.
2. Thumbs down ευπροσδεκτα, μακαρι να μπορουσες να τα αιτιολογησεις. Τοτε θα μπορουσαμε να μιλησουμε.

stepa
2 years ago

Αντε με το καλο να ερθουν…..και μαζι με αυτες κανα πακετο Τομαχωκ και SM-3, λεμε τωρα… 🙂 🙂

Yiorgos
Yiorgos
2 years ago

Ελπίζω η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να έχει ήδη αρχίσει συζήτηση με το Ελληνικό, Εβραϊκό και Αρμενικο λόμπυ για να πιέσουμε το Κογκρεσο και τον Πρόεδρο. Μην ξεχνάμε ότι 3 Νοεμβρίου έχουμε εκλογές εδώ και κάθε ψήφος μετράει κυρίως σε Πολιτείες όπως η Φλόριντα.

Εάν ή Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει Τικο με τον σωστό εξοπλισμό (όπως σχεδιάζει το ΠΝ) θα φέρει σημαντικές
αλλαγές στο Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Τα Τικο μπορεί να είναι παλιά και ακριβά στην συντήρηση και στο προσωπικό αλλά η άμυνα έχει κόστος και νομίζω ότι ο λόγος κόστους και ισχύς είναι θετικός και εάν είναι 4 αντί για 2 ακόμα καλύτερα. Εάν το λόμπυ μπορέσει να φέρει ΑΒ θσ ήταν τέλειο αλλά θα πρέπει να περιμένουμε.

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

ShadowMan
ShadowMan
2 years ago
Reply to  Yiorgos

Εγώ επίσης ελπίζω να υπάρχουν αρκετοί Έλληνες ψηφοφόροι στην Αμερική….

Yiorgos
Yiorgos
2 years ago
Reply to  ShadowMan

@shadowman

Η Ελληνική Ομογένεια στην Αμερική υπολογίζεται γύρω στα 3 εκατομμύρια. Το πιο σημαντικό είναι πού βρίσκεται και σε ποίες Πολιτείες πού μπορεί να κάνει την διαφορά, πχ, Φλόριντα, Πενσυλβανια, κλπ.

Φιλικά
Γιώργος

LAMBROS
LAMBROS
2 years ago

Πάντως αν ειναι να παρουμε ΑΒ η ΤΙCO μαζι με τιποτα LCS δε θα μας χαλαγε ΚΑΘΟΛΟΥ ! Και μην ακούσω για πολυτυπίες και τετοια απο τη στιγμη που παιρνεις ΤΣΑΜΠΕ τα πλοια για να αντικαταστησεις ολες σχεδον τις KORΤΕNAER !!!

Nikolaos
Nikolaos
2 years ago

Πρόκειται για πλοία που για δεκαετίες αποτέλεσαν το pride and joy του Ναυτικού των ΗΠΑ, τόσο αποτελεσματικά που τα πυρηνοκίνητα εγκαταλείφθηκαν δια παντός. Το προωστικό σκεύος είναι πολύ οικείο στο ΠΝ. Είναι ναυαρχίδες, με τεράστιες εγκαταστάσεις για επιτελείο, πρωτοφανείς πρόνοιες επίγνωσης της τακτικής κατάστασης και παρουσίασής της σε γιγάντιες οθόνες, και αντίστοιχους κόμβους επικοινωνιών, και έχουν 4 (αντί για 3 στα ΑΒ …) καταυγαστήρες, που σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν αντίστοιχα μεγαλύτερο αριθμό εμπλοκών με RIM-66 Standard SM-2MR/ER στο τερματικό στάδιο (στο ενδιάμεσο μπορεί να ευρίσκονται στον αέρα ανά πάσα στιγμή έως 18 SM-2, για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού). Η ποιότης ελέγχου πυρός λόγω των στοιχείων από το AEGIS και η εντεύθεν βελτιστοποίηση του προφίλ πτήσεως των πυραύλων επιτρέπει εμπλοκές με τα μονόροφα SM-2MR στα 75 χιλιόμετρα και πλέον, όσο παλαιότερα με τα διόροφα -ER, και με τα SM-2ER στα 167 χλμ. Η συνολική αναχορηγία είναι 122 βλήματα, αντί των 90 των ΑΒ. Γενικά, τα ΑΒ έχουν τα 3/4 των α/α δυνατοτήτων των Ticonderoga. Η ανθυποβρυχιακή ικανότητα είναι επίσης ασύγκριτα μεγαλύτερη των αρχικών ΑΒ (των μόνων υποψηφίων για αποδέσμευση), με 2 ε/π S-70 αντί κανενός …
Τέλος, λόγω του φαρδύτερου κύτους τα ΑΒ χρειάζονται 25% μεγαλύτερη ισχύ από τα Τίκο για να κινηθούν με τη μεγίστη ταχύτητα των 30 κόμβων (κατανάλωση!!), ενώ η εμβέλεια με τη στάνταρντ ταχύτητα των 20 κόμβων έχει μειωθεί στα 4200 ΝΜ (7778 χλμ), δηλαδή λιγότερο από τα 3/4 του Τίκο, λόγω της ηυξημένης υδροδυναμικής αντίστασης.
Το ότι τα μεν ονομάζονται καταδρομικά και τα δε αντιτορπιλλικά δεν είναι κάποιο καπρίτσιο, αλλά αποδίδει κάποια απόκλιση στη συνολική ισχύ πυρός.
Τα πλοία συντηρούνται σχολαστικά, και ελπίζω το ίδιο να γίνει στο ΠΝ όταν με το καλό παραληφθούν.
Τα πληρώματα προφανώς θα αντληθούν από τις μη φρεσκαρισμένες Κορτενάερ …
Η μαχητική ικανότητα των πλοίων αυτών είναι ασύγκριτα ανώτερη, κατά μερικές κλίμακες μεγέθους, σε σχέση με τις [email protected], και φυσικά η επένδυση που θα γίνει σε αυτά θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην κτήση των τελευταίων, που έχουν πλήρως διαφορετική τεχνολογία, αισθητήρες και οπλισμό. Αυτό δεν είναι κακό. Αν και θα πρέπει να ευρεθεί κάτι για ένα ευχαριστώ στους Γάλλους, ασφαλώς … που όμως έχουν εκλεκτή παραγωγή, από τορπίλες, υποβρύχια, αντιπλοϊκά βλήματα, αναβάθμιση Μ2000Ε σε -5Μκ2, SCALP, ραντάρ 3D για τις ΜΣΕΠ της ΠΑ κλπ. Ή βεβαίως τη νέα βασική κλάση του ΠΝ …

LAMBROS
LAMBROS
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Εντάξει φίλε,έκλεισε το deal ! Ας πάρουμε TICO ! Έμενα με έπεισες πάντως ! Α ρε Νικόλα,να σε καλά,οι σχολιασμοί σου είναι πάντοτε στοχευμενοι και υπεραναλυτικοι.!

Nikolaos
Nikolaos
2 years ago
Reply to  LAMBROS

Καλά να είσαι, αγαπητέ μου φίλε, σε ευχαριστώ, πάντα με πολύ ενδιαφέρον παρακολυθώ τις εκλεκτές συμβολές σου, μακάρι να περνούσε από το χέρι μου κάτι! Τα νεότερα πλοία φυσικά έχουν μπροστά τους μεγαλύτερο υπόλοιπο ζωής, αλλά αν γίνει η επένδυση θα ακολουθήσουν τα ΑΒ, όταν γεράσουν τα Τ. . Δίνω μεγάλη σημασία στην οργανική α/υ ικανότητα των Τ., με τα 2 ε/π, ενώ τα ΑΒ των αρχικών παρτίδων αρκούνται σε δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες των 324 χλστ. Ο εχθρός έχει σημαντική δύναμη υ/β αιχμής, και δεν μπορούμε να βασιστούμε στη συνοδεία των ΑΒ, γιατί μπορεί να πληγούν ή να επιστρέψουν λόγω βλάβης … τότε η α/υ ικανότητα του ΑΒ δεν το προστατεύει, παρά τα νεότατα σόναρ, ο οπλισμός δεν ακολουθεί τους αισθητήρες σε δυνατότητες!

VAGGELAS
VAGGELAS
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Είχε πει κάποιος, ότι η συζήτηση περί του αυτονόητου, δεν είναι συζήτηση, αλλά παραγωγή θορύβου!!!
Αυτό για την σκοπιμότητα απόκτησης Ticonderoga από το ΠΝ.
Βεβαίως, η παραχώρηση μπορεί να στραβώσει για πολλούς λόγους και να μην υψωθει ποτέ η Γαλανόλευκη στα πλοία αυτά. Παράγοντες σίγουρα άγνωστοι σε εμάς, ίσως αυτή τη στιγμή ακόμα και στο ΠΝ-Κυβέρνηση, όπως το κόστος των όπλων, η πολύ πιθανή λυσσαλέα διπλωματική αντίδραση της Τουρκίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντα στα πλαίσια των ιδιομορφων σχέσεων Τραμπ-Ερτογαν (ακόμα η πιθανή απαίτηση για λόγους ισορροπίας απόκτησης αντίστοιχου αριθμού σκαφών από την Τουρκία), δύνανται να ματαιωσουν το εγχείρημα.
Εύχομαι η ενεργοποίηση του Ελληνικού στοιχείου να αποβεί καθοριστική.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

commenter
commenter
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Δεν γίνεται να “μεταμοσχευτεί” το υπόστεγο από τις S στα ΑΒ; Τόσο μεγάλο θα ήταν το κόστος;

Nikolaos
Nikolaos
2 years ago
Reply to  commenter

Είναι η όλη χωροταξική διαμόρφωση προβληματική, το μικρό ελικοδρόμιο βρίσκεται στο απώτατο άκρο της πρύμνης, σχετικά χαμηλά για επιχειρήσεις με κυματισμό, χωρίς RAST, και ακριβώς μπροστά του ευρίσκονται κελλιά πυραύλων. Μιλάμε πάντα για τις πρώτες παρτίδες. Προφανώς το είχαν σκεφθεί α) για επιχειρήσεις ανεφοδιασμού από ε/π πλοίου πυρομαχικών (VERTREP), β) για hot refuelling οργανικών ε/π άλλων μέσων απειλουμένων από κατεξάντληση καυσίμων, και γ) για περισυλλογή βληθέντος ε/π (ή με μη μηχανική βλάβη) για να μην απωλεσθεί.

Τάσος
Τάσος
2 years ago
Reply to  LAMBROS

O φίλος Nikolaos είναι από τους ελάχιστους εδώ μέσα που με νηφάλιο, ευγενικό και τεκμηριωμένο λόγο, αναλύει τους προβληματισμούς του και αν θες και τις αγωνίες του χωρίς να προσβάλλει ή να ειρωνεύεται κανέναν…..Μπράβο και από μένα!

Dimitris_jp
Dimitris_jp
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Σας ευχαριστω για αλλο ενα ακομα σχολιο ουσιας, ως συνηθως.

ACHERON
ACHERON
2 years ago
Reply to  Nikolaos

@Nikolaos
Eκεί που θα ξεμπέρδευα με μία θετική,με αναγκάζεις να σχολιάσω.
(πάλι φίλοι θα είμαστε,βέβαια…)

Το επιπλέον 25% ισχύος,για τα ΑΒ,απαιτείται για τους 31 κόμβους,σε σχέση με τα Tico στην ίδια ταχύτητα,αλλά τα τελευταία πιάνουν τους 33 κόμβους με περίπου την ίδια ισχύ.
Και βεβαίως τα Tico είναι γενικώς οικονομικώτερα στην πλεύση,αλλά ἡ διαφορά φαίνεται περισσότερο όσο αυξάνει ἡ ταχύτητα,και μάλλον τα ΑΒ έχουν μκρότερη χωρητικότητα σε καύσιμο.
Όμως,το φαρδύτερο κήτος ήταν μία πολύ καλά εσκεμμένη επιλογή,και παρόμοια έκανε το καναδικό ναυτικό για την κλάση Halifax.
Το σκεπτικό ήταν ἡ βελτίωση της πλωϊμότητος,και αυτό έχει την σημασία του για σκάφη (και πρωτίστως,για πληρώματα),που επιχειρούν επί μακρόν σε ωκεάνειο συνήθως περιβάλλον.

Τώρα,τα Tico βέβαια καινούρια δέν είναι,ούτε ολιγαρκή σε κόστος εκμεταλλεύσεως,αλλά,ἂν το ΠΝ (ἡ Χώρα) τα παραλάβει,και μπορέσει να τα αξιοποιήσει χωρίς σοβαρές εκπτώσεις,τότε,και σε σύγκριση με ότι έχουμε,αλλά και με ότι εξετάσαμε μέχρι στιγμής,θα ισχύσει το γνωμικό «όσο κι΄ἂν γέρασε ὁ Θεός,για δέκα αγίους κάνει».

Nikolaos
Nikolaos
2 years ago
Reply to  ACHERON

Ως συνήθως, ακριβής στην έσχατη λεπτομέρεια. Πράγματι η υπεροχή των ΑΒ σε πλωϊμότητα είναι εμφανής. Τα Τικο είναι το τελευταίο στάδιο εξέλιξης του άξιου και με εξαιρετικά χαρακτηριστικά πλωϊμότητος σκαριού των Spruance/Kidd, αλλά τα τέσσερα phased array radars και οι τέσσερις καταυγαστήρες υπεράνω αυτών κάνουν το σύνολο top-heavy σε σχέση με τα άλλα σκάφη της ίδιας βασικής σχεδίασης. Αποτέλεσμα: (Shake, rattle &) ROLL! Άλλα σημεία υστέρησης είναι τα πολύ πιο περιορισμένα τόξα βολής των Phalanx σε σχέση με τα ΑΒ, στα οποία υπάρχει μάλιστα και αλληλοεπικάλυψη, όπως στις ΜΕΚΟ 200ΗΝ, η θέση των RGM-84 στην απώτατη πρύμνη (πρόβλημα η βολή με θάλασσα) και το περιορισμένο τόξο βολής του πίσω πυροβόλου για τον ίδιο λόγο (θέση Harpoon). Αλλά δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα.

ACHERON
ACHERON
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Nικόλαε,με τις λεπτομέρειες που συνεισφέρω εγώ,εσύ,και οἱ άλλοι σχολιαστές,φωτίζεται πληρέστερα το (κάθε) θέμα,λύνονται απορίες & παρανοήσεις,και εν τέλει διαχέεται ἡ γνώση από ολους προς όλους.

Εξάλλου,αφού ξέρω ότι σάν το λυχνάρι του Αλλαντίν,με λίγο τσίγκλισμα,θα βγάλεις πολλά στην φόρα.
Πάλι φίλοι θα είμαστε,ἒ; 😀

filon26
filon26
2 years ago
Reply to  Nikolaos

Εξαιρετική η ανάλυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αλλά:

1. Αφορά το Αμερικανικό Ναυτικό που έχει τα μέσα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αυτές στο μέγιστο (αριθμό μονάδων, προσωπικό, πόρους, αριθμό κ/β)
2. Το πρώτο μέρος του σχολίου σας αφορά σύγκριση των εν λόγω πλοίων με τα ΑΒ. Ακόμη και αν δεχθώ τα συμπεράσματά σας (που δεν έχω λόγο να μην το κάνω), για την Ελλάδα δεν έχει καμία σημασία. Η Ελλάδα δεν έχει ΑΒ, πιθανόν να ζήτησε (όπως και τα Tico), αλλά πρακτικά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, γιατί πιθανότατα δεν θα τα πάρει (τουλάχιστον εγκαίρως, στους επιθυμητούς αριθμούς και με την διαμόρφωση που φαντάζεστε)
3. Σωστά και εσείς όπως και άλλοι σχολιαστές, αναφέρετε πως το ΠΝ δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να στραφεί σε Γαλλικά όπλα για το ΠΝ. Δηλαδή για τα όπλα που αποδεσμεύονται χωρίς αστερίσκους, είναι (και φαίνεται θα παραμείνουν) άγνωστα στον αντίπαλο και με βεβαιότητα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση.
4. Δέχεστε επίσης πως η απόκτηση αυτή βάζει τέλος σε οποιονδήποτε προγραμματισμό στην βάση μιας μακροχρόνιας συνεργασίας επάνω στις FDI, ενδεχομένως δε (αυτό είναι δική μου υπόθεση) στα προγράμματα αναβάθμισης των ΜΕΚΟ και της Ευρωκορβέτας, που πιθανότατα θα συνδέονταν με το πρόγραμμα των FDI.

Επί της ουσίας δέχεστε πως χάριν των εξωπραγματικών δυνατοτήτων που έχουν τα Tico (όπως όμως αυτά επιχειρούν στο Αμερικανικό Ναυτικό), εφ’ όσον παραχωρηθούν και εφ’ όσον ακολουθήσουν οι ΗΠΑ την ανάλογη πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και εφ’ όσον στα πλαίσια της πολιτικής αυτής κάποτε έρθουν τα ΑΒ, τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από το έως τώρα διαφαινόμενο σενάριο.

Προσωπικά θεωρώ πως αυτά τα πλεονεκτήματα τελούν υπό πολλές πρϋποθέσεις, θα είναι πάντα ενδιάμεσες λύσεις, χωρίς όμως απώτερο στόχο, άρα βραχυπρόθεσμα και υπονομεύουν οποιοδήποτε μακροχρόνιο σχεδιασμό, που θα μπορούσε να δώσει τεχνογνωσία και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (δηλαδή μελλοντική ανεξαρτησία και έσοδα). Κατά συνέπεια δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σας.

Η Τουρκία όμως γνωρίζει πως για να μείνει στο ΝΑΤΟ αλλά και να απειλεί μια άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα, δεν μπορεί να το κάνει με αμερικανικά όπλα. Το αυτό γνωρίζει και το Ισραήλ και τροποποιεί τα αμερικανικά συστήματα για να παρακάμπτει τέτοιους περιορισμούς, που δυστυχώς τίθενται την πιο κρίσιμη ώρα.

Με δεδομένο ότι η απειλή για τον Ελληνισμό, δεν είναι τα Ρωσικά υποβρύχια, αλλά ο Τουρκικός επεκτατισμός, θεωρείτε πως οι ΗΠΑ (των οποίων βασική θέση παραμένει η διατήρηση της σταθερότητας της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε κόστος..για το αδύναμο μέλος) προβαίνει σε μια κίνηση που θα ενίσχυε μακροπρόθεσμα το ΠΝ?

Εν τέλει, αν η Αμερικανική πλευρά ενδιαφερόταν για μια ουσιαστική κίνηση υπέρ της Ελλάδος, δεν θα έμπαινε σφήνα σε ένα πρόγραμμα που θα έδινε μακροχρόνιο και ποιοτικό πλεονέκτημα στο ΠΝ. Θα μπορούσε πολύ απλά να άρει πρώτα τις αντιρρήσεις της για βασικά δίκαια της Ελλάδος, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων και η ανακύρηξη ΑΟΖ.

Εκτός αν θεωρείτε πως οι ΗΠΑ θα έδιναν τα μέσα στην Ελλάδα να διεκδικήσει μόνη τα δικαιώματά της ενώ την ίδια στιγμή η βασική τους θέση θα ήταν η αποφυγή κρίσεων, οι ατέρμονες συνομιλίες και στο βάθος η συνδιαχείρηση του Ελληνικού πλούτου.

Για όλα αυτά, σας συγχαίρω για την άρτια παρουσίαση, φοβάμαι όμως πως θαυμάζοντας το δέντρο, χάνετε το δάσος.

Γιώργος70
Γιώργος70
2 years ago
Reply to  filon26

Οι Γάλλοι είναι χειρότεροι των αμερικάνων.
Οι περίπου 80 TR40 για το πρώτο batch των som και τα τεστ των atmaca ήταν πισώπλατη μαχαιριά στην Ελλάδα.
Πιο ήταν το κέρδος τους 10-15 εκ;
Αν τους προσφέραμε 20 εκ για να τους καταστρέψουμε θα γέλαγαν.
Eκαναν ότι κάνουν διαχρονικά οι έμποροι όπλων.
Στόχος δεν ήταν τα 10-20εκ αλλά arms race για τα 2 δις των fremm/fdi.

Οι απέναντι έτσι κέρδισαν 10 χρόνια και ανέπτυξαν τεχνολογίες a2/ad.
https://www.defenceturk.net/atmaca-gemisavar-fuzesine-kizilotesi-baslik
Πως η fdi θα αντιμετωπίσει επάκτιες συστοιχίες atmaca με rf και mwir;
Bora 2 με rf και mwir;
Εκατοντάδες som;

filon26
filon26
2 years ago

Οι Γάλλοι, όπως και όλοι οι έμποροι όπλων, δεν είναι φιλανθρωπικά σωματεία. Είναι διαφορετικό όμως να πουλάς ανοικτά σε κάποιον που έχει την δυνατότητα να αγοράσει, από το να αρνείσαι την αποδέσμευση συστημάτων για να κρατάς ισορροπίες ή ακόμη χειρότερα να μην υποστηρίζεις (ή και να υπονομεύεις) αυτά που έχεις ήδη πουλήσει, την στιγμή που ο αγοραστής τα χρειάζεται.

Οι Γάλλοι είναι υπεύθυνοι για πολλές εθνικές καταστροφές στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, πολύ περισσότερες από τους (αποκλεισμένους από τις Ελληνικές προμήθειες, Βρετανούς). Τυγχάνει όμως τα συμφέροντά τους να ευθυγραμμίζονται με τα Ελληνικά αυτή την περίοδο, τόσο στην Μεσόγειο, όσο και στην Ευρωπαική Ένωση, καθώς η Γαλλία προσπαθεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας ενοποίησης/συντονισμού των ευρωπαικών αμυντικών βιομηχανιών αλλά και να καλύψει το κενό ισχύος που αφήνει η αποχώρηση της Βρετανίας.

Η συμπόρευση της Ελλάδος με την Γαλλία και άλλες χώρες της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής, είναι ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε ίσως να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή. Οι Αμερικανοί δεν είναι δαίμονες, απλά ενδιαφέρονται κυρίως για τον περιορισμό της Ρωσικής και Κινεζικής επιρροής και δευτερευόντως της Ιρανικής (λόγω ισραηλινών πιέσεων και μόνον). Σε αυτό το πλαίσιο, το Αιγαίο και η Μεσόγειος δεν είναι περιοχές που τους απασχολούν άμεσα και δεν ενδιαφέρονται πως θα αλλάξουν οι ισορροπίες εκεί, αρκεί να διατηρείται το status-quo.

Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί δεν έχουν λόγο να αλλάξουν οι ίδιοι τις ισορροπίες. Αν ενισχύσουν τον ένα σύμμαχο έναντι του άλλου, αυτό θα πολλαπλασίαζε τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης που ίσως θα έφερνε στην “γειτονιά” τους “κακούς”. Αυτό μακροπρόθεσμα (ήδη από την δεκαετία του 60) αποβαίνει αργά αλλά σταθερά, σε βάρος του “αδύναμου κρίκου” που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Ελληνισμός. Στρατηγικός στόχος επομένως και προυπόθεση επιβίωσης του Ελληνισμού είναι η αλλαγή αυτών των ισορροπιών χωρίς αλλαγή του status-quo, το οποίο οι Αμερικανοί δεν θα είχαν αντίρρηση να δεχθούν, ως τετελεσμένο όμως. Οι ίδιοι δεν θα έκαναν πρώτοι μια τέτοια κίνηση, γι’ αυτό και είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός για τις αμερικανικές παρεμβάσεις στα εξοπλιστικά.

panos
panos
2 years ago
Reply to  filon26

Δεν υπάρχει καλή ή κακή προμηθεύτρια χώρα οπλικών συστημάτων, όλες θα τα υπονομεύσουν εάν κριθεί απαραίτητο από τις ίδιες!

Σχετικά με το:
“ή ακόμη χειρότερα να μην υποστηρίζεις (ή και να υπονομεύεις) αυτά που έχεις ήδη πουλήσει”

Όταν μια χώρα δεν παράγει ή ίδια τα όπλα της, προφανώς και υπόκειται σε έλεγχο – εξάρτηση από την πωλήτρια χωρά. Ας μην γελιόμαστε αυτό ισχύει για όλες τις χώρες.

Ίσως να μην το γνωρίζεις άλλα υπάρχουν φήμες (κακίες?) και ανεπίσημα σχόλια συνταξιούχων USN, που λένε ότι στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, οι Γάλοι “παρέδωσαν τα κλειδιά” των Exoset του ΙΡΑΚ στο USN (πιθανόν υπόδειξαν τον τρόπο παρεμβολής του ραντάρ τους ή του πυροσωλήνα τους).

filon26
filon26
2 years ago
Reply to  panos

Προφανώς ισχύει, μόνο που η Γαλλία δεν έχει τόσο περίπλοκα και παγκόσμια συμφέροντα, γι’ αυτό γενικά είναι πιο αξιόπιστος προμηθευτής. Επίσης κάνει ευκολότερα μεταφορά τεχνολογίας και φυσικά στην παρούσα φάση, ο Ελληνικός χώρος (Ελλάδα και Κύπρος) είναι ιδανικός για τα να προωθήσει τα συμφέροντά της (που δεν θα θίγονταν σε περίπτωση που το ισοζύγιο ισχύος γύρει, έστω ποιοτικά υπέρ του Ελληνισμού).

Το άλλο που αναφέρετε δεν μπορώ να το γνωρίζω. Έχω όμως διαβάσει ακριβώς το ίδιο για τον πόλεμο των Falklands.
https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1387576/How-France-helped-us-win-Falklands-war-by-John-Nott.html

Εξαιρετικά πιθανό το ένα “μεγάλο παιδί” να βοηθά το άλλο (πόσο μάλλον αν μιλάμε για τις ΗΠΑ), αλλά αφενός τα Sheffield και Atlantic Conveyor βυθίστηκαν από Exocet, από την άλλη αν δεν παράγεις τα δικά σου συστήματα (όπως σωστά λέτε) θα πρέπει να επιλέξεις την λιγότερο κακή λύση.

Alexandros