17.9 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο

Η Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο

Η Ιταλία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την πώληση στην τελευταία δύο φρεγατών FREMM καθώς οι τοπικές συγκρούσεις και διαμάχες για τον έλεγχο θαλασσίων ζωνών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πολλαπλασιάζονται.

Οι συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν αυτόν τον μήνα από τον υπουργό Αμύνης της Ιταλίας, Luigi Di Maio και τον διευθυντή της Fincantieri, Giuseppe Bono, μετά από μέρες φημολογιών και υποθέσεων στον Τύπο πως μια συμφωνία μεταξύ τους ήταν στα χαρτιά.

H φρεγάτα Carlo Bergamini F 590 πρώτη της κλάσης ιταλικών FREMM ανήκει στα πλοία GP του ιταλικού ναυτικού. Όμοιας διαμόργωσης αλλά καινούριες θα είναι και οι αιγυπτικές “Bergamini” εφόσον οι συνομολίες ευοδωθούν.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι εν λόγω φρεγάτες είναι σχεδόν έτοιμες, αφού οι Ιταλοί δείχνουν πρόθυμοι να πωλήσουν στους Αιγυπτίους την 9η και 10η FREMM που ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή για το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, ετοιμάζοντας νέα συμφωνία με την Fincantieri για ναυπήγηση δύο φρεγατών μετά από αυτές για αντικατάστασή τους σε ιταλική υπηρεσία.

Καθελκύστηκε η 10η ιταλική FREMM

Οι φρεγάτες για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι δύο τελευταίες από τις 10 FREMM που ναυπηγούνται για το ιταλικό ναυτικό και ανήκουν στην έκδοση Γενικών Καθηκόντων. Πρόκειται για τις Emilio Bianchi (F 589), που καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του 2020 και πρόκειται να παραδοθεί το 2021 και την Spartaco Schergat (F 598), που καθελκύστηκε το 2019 και πρόκειται να παραδοθεί σε μερικού μήνες.

Το Ιταλικό Ναυτικό είχε παραγγείλει 10 φρεγάτες FREMM σε μια κοινή βιομηχανική ανάπτυξη με τη Γαλλία, επιλέγοντας τη σύνθεση του οπλισμού και των ηλεκτρονικών τους συστημάτων σε ιταλικές εταιρίες κατά κύριο λόγο, πεδίο που οι Ιταλοί έχουν μεγάλη παράδοση. Από τις 10, 6 είναι γενικών καθηκόντων (GP) και 4 ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Με την πώληση των δύο GP η Ιταλία σχεδιάζει να παραγγείλει άλλες δύο φρεγάτες της έκδοσης ASW αποκαλύπτοντας τις νέες προτεραιότητες στη Μεσόγειο καθώς η ένταση ανεβαίνει.

Η Αίγυπτος διαθέτει ήδη μια φρεγάτα FREMM γαλλικής προέλευσης με πακέτο εξοπλισμού κατά την επιλογή του Γαλλικού Ναυτικού. Οι ιταλικές FREMM εκτοπίζουν 6,700 τόνους, έχουν μήκος 144 μέτρα και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 27 κόμβων.

Η φρεγάτα Virginio Fasan F 591 ανήκει στην έκδοση ASW των ιταλικών FREMM

Αν η συνομιλίες ευοδωθούν, η Αίγυπτος θα αποκτήσει σε πολύ σύντομο χρόνο δύο ιδιαίτερα ισχυρά πολεμικά πρώτης γραμμής έναντι 1.2 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Η είδηση των συνομιλιών ξεσήκωσε αντιδράσεις στην Ιταλία, τόσο για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για τις επιδόσεις της Αιγύπτου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Giulio Regeni. Ο τελευταίος βρέθηκε νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Κάιρο το 2016 μετά από τη σύλληψη, κράτηση και βασανισμό του από τις αρχές ασφαλείας. Η Ιταλία ζητά την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του αλλά οι αιγυπτιακές αρχές είναι απρόθυμες να συνεργαστούν.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι πως Ιταλία και Αίγυπτος υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη λιβυκή διαμάχη, με το Κάιρο να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ (μαζί με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ) και τη Ρώμη να τάσσεται υπέρ της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης του πρωθυπουργού Σαράζ (στο πλευρό της Τουρκίας και του Κατάρ).

ThinkOutOfTheBox: Μετά τις Belh@rra, μήπως σειρά έχει η Ιταλία με κορβέτες Doha και δανεισμό δυο φρεγατών FREMM IT;

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες. Η κίνηση της Τουρκίας να συνομολογήσει ναυτική συμφωνία με την Λιβύη κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, επηρεάζει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα θαλάσσια οικόπεδα της ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, η αυθαίρετη κίνηση της Τουρκίας που αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου στο υποθαλάσσιο αέριο στην ανατολική Μεσόγειο πλήττει άμεσα τα συμφέροντα της Ιταλίας, στην κρατική εταιρία ΕΝΙ της οποίας έχουν αποδοθεί για έρευνες. Η ΕΝΙ συνεργάζεται στενά και με την Αίγυπτο για παρόμοιες έρευνες στην κατά τα φαινόμενα πλούσια υποθαλάσσια ζώνη της τελευταίας. Τέλος, η αποστολή από την Τουρκία μαχητών από την Συρία για να πολεμήσουν έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων στη Λιβύη ανεβάζει αυθαίρετα την ένταση ενώ ιταλικές πρωτοβουλίες για ειρήνευση είναι σε εξέλιξη.

Κι ενώ οι ιταλικές ενέργειες για πώληση φρεγατών είναι καθ’οδόν, στη Γαλλία ο Τύπος κατηγορεί την κυβέρνηση για απώλεια της πρωτοκαθεδρίας στην Αίγυπτο και τις ναυτικές της βάσεις μετά την πώληση ελικοπτεροφόρων Mistral, κορβετών Gowind και φρεγάτας FREMM.

Η Γαλλία «έχασε» την Αίγυπτο, φήμες για FREMM που θα είναι ιταλικές…

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ιταλία δείχνουν να στηρίζουν το άνοιγμα προς την Αίγυπτο αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις της Ρώμης με το Κάιρο, υπαρκτές και στενές από καιρό, έδειξαν να παγώνουν προσωρινά με την υπόθεση Regeni, αλλά τώρα αναθερμαίνονται ενόψει των κατακλυσμικών εξελίξεων. Οι Ιταλοί δείχνουν να εμπιστεύονται την προσωπικότητα του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσσι ως παράγοντα σταθερότητας και ισχυρής διακυβέρνησης. Καταλύτης στην προσπάθεια εμφανίζεται να είναι η τουρκική επιθετική στάση στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στην Αφρική που σπρώχνουν τη Ρώμη να συνδεθεί με το Κάιρο: “η Ρώμη πρέπει να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον Σαράζ όσο και με τον Χαφτάρ, για να επιτύχει ειρήνευση στη Λιβύη”, σημειώνει ο Gabriele Iacovino, αναλυτής στο Διεθνές Κέντρο Ερευνών στη Ρώμη, “και αν θες να μιλήσεις με τον Χαφτάρ, πρέπει να μιλήσεις με το Κάιρο”.

Πηγή: Defence News

55 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
55 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
flashg
flashg
3 years ago

Εάν ήμασταν σοβαροί στην προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων θα έπρεπε να κάνουμε μια κρούση στους Ιταλούς για να τα πάρουμε εμείς. Αλλά μάλλον δεν είμαστε και απλώς παίζουμε καθυστερήσεις.

Dimitris_jp
Dimitris_jp
3 years ago
Reply to  flashg

Εμεις δεν εχουμε (ακομα) υπεργιγαντιαιο κοιτασμα φυσικου αεριου (Zohr) σε οικοπεδο που εχει παραχωρηθει στην ΕΝΙ

Animades
Animades
3 years ago
Reply to  flashg

έτσι χάσαμε και τις αδελαίδες των Αυστραλών , τελικά δεν ήμασταν σοβαροί στην προσπάθεια ενίσχυσης του Π.Ν.
εύχομαι ο λόγος πίσω από αυτές τις καθυστερήσεις να είναι η επερχόμενη παραλαβή άμεσα των TICO…….

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Animades

Με 1,2 δις € παίρνουμε τα δυο Tico, τα εκσυγχρονίζουμε, τα τιγκάρουμε πυραυλους και έχουμε πληρωμενα και τα λειτουργικά κόστη για 10 χρόνια…

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  Mageiras

Τα tico είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας πλοία. Ο μοναδικός λόγος για να τα πάρεις είναι μόνο αν μας έχουν υποσχεθεί οι Αμερικάνοι ότι θα μας δώσουν σχετικά σύντομα ΑΒ ή αν υπάρχει ήδη απόφαση να πάμε σε 4 τουλάχιστον ffg. Σε υπηρεσία θα έχουν πολύ μεγάλο λειτουργικό κόστος και πολλά συστήματά τους δεν θα υποστηρίζονται αφού η κλάση αποσύρετε από το Αμερικανικό ναυτικό. Το ραντάρ τους δεν γνωρίζω πόσο μεγάλες διαφορές έχει με το ραντάρ των ΑΒ πάντως είναι άλλος τύπος (το ένα είναι Β και το άλλο D(V)) και αν μπορεί να λειτουργήσει καλά σε ένα περιβάλλον σαν του Αιγαίου.Οι Ιταλικές FREMM είναι καινούργια πλοία και πολύ πιο κοντά στις απαιτήσεις του ΠΝ, καλύτερες από τις μπελλάρα και με σαφώς μικρότερο λειτουργικό κόστος από tico. Επίσης αν είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ντε και καλά Μπελλάρα τότε είναι πολύ δύσκολο να επενδύσουμε και σε SM2 και aster30. Πάντως όπως την βλέπω την κατάσταση μάλλον η παρούσα πολιτική ηγεσία θα καθυστερήσει πάρα πολύ να πάρει κάποια απόφαση γιατί απλώς δεν θέλουν να δώσουν λεφτά για την άμυνα της Χώρας και αυτά που ακούγονται είναι απλώς ευσεβής πόθοι.

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  Mageiras

Επίσης αν τα εκσυγχρονίσουμε τότε μιλάμε για περίπου 800 εκ. ανά πλοίο. Οι Αμερικάνοι για τα ΑΒ αν θυμάμαι καλά δίνουν 450 εκ. για εκσυγχρονισμό. Τα tico με διαφορετική έκδοση ραντάρ και παλαιότερα υποσυστήματα μπορεί να πάει και παραπάνω. Βάλε και 300-400 εκ. σε όπλα για να γεμίσουμε 122 κελιά.

evaggelos
evaggelos
3 years ago
Reply to  flashg

250 χοντρικα για καθε τικοντερογκα

GUS
GUS
3 years ago
Reply to  Mageiras

Οι FREMM ομως θα υπηρετησουν τα 10 που λες+30 τουλαχιστον.
Επισης το κοστος καθε χρονιας χρησης του ενος και του αλλου δεν θελω καν να σκεφτω ποσο ειναι.
Μονο η μισθοδοσια ειναι 3 πλασια για τα τικο. δεν βαζω συντηρησεις κ τα λοιπα.
Οπως κ τα f15 δεν τα σηκωνει η τσεπη μας.

Evropeos
Evropeos
3 years ago
Reply to  flashg

Τις Ιταλικές δεν τις αγγίζουμε επειδή ακριβώς στο συγκεκριμένο θέμα ΗΜΑΣΤΕ σοβαροί.
Δεν έχει να κάνει τόσο με το θέμα ημερομηνιών παράδοσης ή κόστους. Υπάρχει δεύτερη και τρίτη ανάγνωση πίσω από τα προφανή.

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  Evropeos

Δεν καταλαβαίνω, τι εννοείς ?

Antebellum
Antebellum
3 years ago
Reply to  flashg

Λογικά εννοεί οτι οι Ιτάλοι απλά πουλάνε καράβια, δε “βοηθάνε” σε τίποτα άλλο, ούτε τον East Med υπογράφουν, ούτε καν κάθονται να διαπραγματευτούμε ΑΟΖ που θεωρητικά, ανάμεσα σε δύο χώρες συμμάχους και μέλη της ΕΕ που δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους θα ήταν μια απλή τυπική διαδικάσια.

Στην Κύπρο, οι Γάλλοι στείλανε τουλάχιστον ένα αεροπλανοφόρο. Οι Ιταλοί, που έχουν και τα οικόπεδα, απλά τα μάζεψαν και έφυγαν όταν άρχισε ο Ερντογάν τα δικά του.

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  Antebellum

Για την ΑΟΖ φταίμε εμείς γιατί δεν δημοσιεύουμε συντεταγμένες. Οι Ιταλοί και η Λιβύη έχουν πρόβλημα με την επιρροή των μικρών νησιών (με τους Οθωνούς την Γαύδο) και όχι των μεγάλων όπως η Κέρκυρα και η Κρήτη. Αυτά θα μπορούσαμε να τα δούμε στην Χάγη αν ήμασταν σοβαροί και θέλαμε. Ο Σάρατζ μας το πρότεινε αλλά εμείς κοιτούσαμε να πουλήσουμε ψευτομαγκιά και να διώξουμε τον πρέσβη. Έτσι όπως πάμε στο τέλος θα χάσουμε και την επιρροή των μεγάλων νησιών στην ΑΟΖ. Τι περιμένουμε και δεν στέλνουμε συντεταγμένες στον ΟΗΕ? Επίσης ένα κράτος κοιτάει να κάνει δουλειές με ένα άλλο κράτος και ας διαφωνούν σε ορισμένα πράγματα. Οι Τούρκοι σκοτώνονται με τους Ρώσους στην Συρία και στην Λιβύη αλλά συμφωνίες για το Φυσικό αέριο και τους S400 μια χαρά τις κάνανε. Πρέπει να συνέλθουμε και να κοιτάξουμε τα συμφέροντα μας και όχι να συμπεριφερόμαστε σαν πεντάχροννα.

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  flashg

Φρεγάτα γενικής χρήσεως με 16 κελιά. Αν την αγοράζαμε ξέρεις τί θα γινόταν από σχόλια ε; 🙂

https://navaltoday.com/2019/01/28/fincatieri-launches-spartaco-schergat-italys-ninth-fremm-frigate/

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  Fingolfin

Από ότι διάβασα στην wikipedia οι Ιταλικές έχουν δεσμευμένο χώρο για άλλα 16 κελιά. Επίσης από εδώ https://dsm.forecastinternational.com/wordpress/2020/02/05/egypt-italy-in-talks-on-possible-fremm-buy/ φαίνεται ότι δίνουν δάνειο στους Αιγυπτίους για να τα πάρουν. Αν θέλουμε άλλα 100 εκ. ανά πλοίο δηλαδή 700 εκ. 32 κελιά για 24 aster 30 και 32 camm για αντιπυραυλική άμυνα για να τα φέρουμε σε Ελληνική διαμόρφωση και 36*3.5 εκ. = 126 εκ. για Aster 30 + 48 * 1 εκ. =48 εκ. για camm + 12
* 3.5 = 15,5 εκ. για exocet. + 40 εκ. πυρομαχικά πυροβόλον ανά πλοίο (βάζω 50% παραπάνω πυραύλους για να εκτελέσουμε και κάποιες πραγματικές βολές ) μας έρχεται 700+126+48+15,5+40= 930 εκ. ανά πλοίο φτηνότερα από ότι οι Μπελάρα.

GUS
GUS
3 years ago
Reply to  flashg

Ξεχασες το ρανταρ τεχνολογιας GaN και τα SONAR. ΑΝ τα βαλεις αφαιρεσεις το κοστος λειτουργιας της Φρεγατας 4200 τονων με λιγοτερο κοστος λειτουργειας κτλ. Εφτασες να αγορασεις παλιοτερο πλοιο με λιγοτερες δυνατοτητες ακριβοτερα.

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  GUS

Το σόναρ το έβαλα στα 100 εκ. επιπλέον κόστος. 2 8πλοι Α50 + σόναρ νομίζω φτάνουν 100 εκ παραπάνω. Τους επιπλέον Α50 αφού υπάρχουν ήδη οι χώροι μπορεί να τους τοποθέτηση το ΠΝ, το είχε κάνει στο παρελθόν και με τους Mk48 στις MEKO και να γλιτώσει κάποια εκατομμύρια για την εγκατάσταση . Το ραντάρ της Μπελάρα είναι καλύτερο αλλά και το Kronos είναι πολύ σύγχρονο και καλύπτει τις ανάγκες μας. Οι Μπελάρα έρχονται με βάση δημοσιεύματα στα 1,3 δισ. ανά πλοίο ΧΩΡΙΣ ECM. Το λειτουργικό κόστος ανα πλοίο είναι μεγαλύτερο στις FREMM αλλά όχι τόσο μεγάλο αφού είναι σύγχρονα πλοία και οι Μπελάρα κάνουν 400 εκ παραπάνω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
3 years ago
Reply to  flashg

Ο λόγος που δεν πάμε σε Ιταλικά πλοία είναι πιο απλός: κανείς δεν θέλει να μπλέξει με ιταλικά συστήματα (που είναι και παντελώς άγνωστα). Φτάνει που θα μπλέξουμε με τα γαλλικά…

Thras
Thras
3 years ago
Reply to  flashg

Για να συγκρίνεις με την τιμή των 1,2 – 1,3 δις που ακούγεται ξέχασες να προσθέσεις την ολοκλήρωση των CAMM στο CMS του πλοίου. Την αντικατασταση των αντιπλοϊκών με Excoset ή Harpoon και FOS για 5 – 8 χρόνια που ακούγεται ότι περιλαμβάνει η συμφωνία για τις FDI.

Επίσης οι τιμές που ακούγονται για FDI είναι εκτιμήσεις και διαρροές. Αν δεν υπογραφεί σύμβαση, τίποτα δεν είναι σίγουρο…

Spirit
Spirit
3 years ago
Reply to  flashg

Ακόμα και να είναι εφικτό να τοποθετηθούν επιπλέον Sylver, ειναι ένα σωρο ιταλικά συστήματα και όπλα που είναι παράνοια να τα φορτωθεί επιπλέον το ΠΝ.
Καλά είναι να λέμε καλά τα γράφουμε, αλλά τα πράγματα ειναι πολύ πιο σύνθετα.
Επιπλέον η Γαλλία ειναι ο στενότερος σύμμαχος μας αυτή την περίοδο το να πάμε σε Ιταλικά που αμφιταλαντεύονται ακόμα σε πια πλευρά τα καταλήξουν δεν το λες και σοφή κίνηση.

Εγώ νομίζω ότι το έχουμε πιάσει λάθος από την αρχή το θέμα και πάμε σε πλοία που είναι μακριά από το ύψος μας.
Το ΠΝ θέλει αρκετά νέα πλοία και ομοτυπία για να μειώσει τα κόστη και να μπορεί να υποστηρίξει ευκολότερα την όποια επιλογή νέου πλοίου.
Αποσπασματικές αγορές πανάκριβων πλοίων με επιπρόσθετα νέα όπλα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη στις τάξης του ΠΝ.

Alexandros
Alexandros
3 years ago

Θα προλάβουμε να πάρουμε κανένα πλοίο; Γιατί μέχρι το 2025-27 ποιος ζει ποιος πεθαίνει

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Με λίγα λόγια πρεπει να παρουμε τα Tico ακόμα και με ρεσάλτο!

Thras
Thras
3 years ago
Reply to  Mageiras

Second best μετά τα ΑΒ για κυριαρχία τα επόμενα 10 -15 χρόνια.

Sijo
Sijo
3 years ago

Βιαστικές κινήσεις από τους Αιγύπτιους.
Τα λειτουργικά έξοδα μήπως είναι ψηλά;
Έχουν Ναύσταθμο που να χωράει Fremm;
Που θα βρούνε τόσο κόσμο να τα επανδρώσουν;
Τα κελιά είναι αρκετά; 4×8=32, 8×8=64 κ.λπ.
Χωράει πάνω κανένα ελικόπτερο και θα έχει χώρο για Ντρον;
Πάνε γρήγορα με 27;
Σάλιο για να πληρώσουν υπάρχει ή όπως εμείς είναι στεγνοί, δηλαδή “όσα βγάλαμε στα ξένα, στο μ@υνι και στην ταβέρνα”;
Μόνο 1,2; Κάτι βρωμάει! Να ζητήσουν εγγύηση για τα χρώματα και τους μπουλμεδες.

Alexandros
Alexandros
3 years ago
Reply to  Sijo

Το 27 λίγο με χαλάει

Pillars
Pillars
3 years ago
Reply to  Sijo

Επίσης το να μην καταδέχεσαι την Αλεσάντρα Αμπρόσιο όταν ελπίζεις στην Σίντι Κρόφορντ μάλλον δεν θα σου βγει σε καλό!!!

antonios
antonios
3 years ago
Reply to  Sijo

Τα πλοια εχουν 16 κελια με αλλα 16 σαν προσθεση. Τα πλοια σε σχεση με τα γαλλικα ειναι μερα με την νυχτα. Αν προσεξες την τελευταια εικονα το πυροβολο στην πλωρη ειναι πλεον 127 μμ με το 76αρι σαν αντιπυραυλικο. Μια αλλη λεπτομερεια που διαφευγει απο πολλους ειναι ο κενος χωρος εκατέρωθεν της υπερκατασκευης στο υψος του 2ου ιστου που υπαρχει προβλεψη για μελλοντικη εγκατασταση πυργων ελαφρων πυροβολων. Αν σε αυτες τις θεσεις μπουν 2 Phalanx απο τις τρεις S που θα αποσυρθουν καταλαβαινεις οτι εχεις 2 πανοπλα πλοια! Οι Αιγυπτιοι δεν αγοραζουν με δικα τους λεφτα αλλα με σαουδαραβικα. Ομως μολις χτες ο Ερτογαν ανακοινωσε γεωτρησεις 8 ναυτικα μιλια νοτια της Κρητης μεσα στο ετος. Ετσι το γεγονος οτι τα πλοια κοστιζουν σχεδον στην μιση τιμη απο τα γαλλικα ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΑ θυμιζει Αβερωφ! Πρεπει να το σκεφτουμε πολυ σοβαρα.

Ο ασχετος
Ο ασχετος
3 years ago
Reply to  Sijo

lol

flatspin
flatspin
3 years ago

Οι Αιγύπτιοι αντιλαμβάνονται τα συμφέροντα τους στην περιοχή και λειτουργούν ανάλογα. Εμεις απο την αλλη δεν αντιλαμβανόμαστε όχι τα συμφέροντα μας, αλλα ουτε κάν την ασφάλεια μας και εναποθέτουμε την τύχη μας στον Θείο Sam, στα καλά του λόγια και στα αποφάγια του.

bill
bill
3 years ago

πρώτον 1.2 δις δεν εχουμε ντούκου για fremm…ok …no money no shop…δευτερων εαν ευωδωσουν οι συνομιλίες Ιταλίας και Αιγύπτου για 2 fremm και Ελλάδας καιωακαιωαμερικης για 2 δικό μέσα σε 1 χρ όνο τοτε θα έχουμε το 100% το πάνω χέρι σε Αν. Μεσόγειο…ΜΑΚΑΡΙ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΜΟΥ ΝΑ ΓΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΊΝΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΌΣ…

adpanos
adpanos
3 years ago
Reply to  bill

Ούτε οι Αιγύπτιοι έχουν.
Μέσω δανείου θα τις πάρουν ΑΝ τις πάρουν.

Είναι γυμνά τα πλοία και καμια σχέση δεν έχουν με τις άλλες κλάσεις των FREMM .
Αλλά μπορούν να ολοκληρωθούν όσα συστήματα λείπουν σιγά σιγά.

adpanos
adpanos
3 years ago

Αυτά είναι πλοία που θα έπρεπε να ζητήσουμε .
Να πληρώναμε και ένα upgrade με 2 ακόμα 8πλά VLS και ένα πλήρες Σόναρ ώστε τα πλοία να είναι πλήρη για εμάς .

Nks
Nks
3 years ago

Μία 6αδα παρακαλώ απο αυτά

SAAB
SAAB
3 years ago

6 χρόνια παράδοση οι Ιταλικές Fremm. To 2015 η παραγγελία για την 9η και την 10η. Καλά, αυτούς τους Κινέζους με ντούρασελ τους ταΐζουν ή έχουν ξεφύγει τεχνολογικά;
Αν στείλουμε για εκσυγχρονισμό όλες τις φρεγάτες στην Κίνα, σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμες.

darede
darede
3 years ago
Reply to  SAAB

Δεν είναι ναυπηγεία Ελευσίνας τα ιταλικά, δουλεύουν με σχεδιασμό και πρόγραμμα. Δεν τους πιέζει και κανένας,γιατί να βιαστούν; Άσε που ναυπηγούν και άλλα πλοία ταυτόχρονα

ted
ted
3 years ago

Δηλαδή θα έχουν 2 ιταλικές και μία γαλλική ?
Μήπως να μας πουλήσουν την γαλλική σε μία καλή τιμούλα ?

Μιχάλης
Μιχάλης
3 years ago

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία.
Μιλάμε ουσιαστικά για ετοιμοπαράδοτες και ολοκαίνουργιες φρεγάτες με κόστος 1,2 δις ευρώ!
Όσο θα κοστίσει η μια Belharra δηλαδή με παράδοση το 2025-26 και εάν και εφόσον.
Κατά τα άλλα η κυβέρνηση διέρρεε πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που να ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό.
Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αγορά φρεγατών αλλά το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να πληρώσει.
Το χρήμα η κυβέρνηση των φρεγατών θέλει να το μοιράσει για να αγοράσει ψήφους για το κόμμα.

Υ.Σ Ξέρω ότι θα ερεθιστεί οι κομματικοί αγέλη και τα κυβερνητικά τρολ αλλά λίγο με ενδιαφέρει.
Αυτοί γελοιοποιούνται.

Tazos
Tazos
3 years ago

Μια χαρά κανουν οι Αιγύπτιοι, 1.2δισ δυο μεγάλες φρεγάτες και οχι 2 δις για 2 μικρές που ζητάνε οι Γάλλοι. Σε λίγους μήνες αποσύρονται τα ελικοπτεροφορα-αποβατικα “τσέπης” San Giorgio-class απο τους Ιταλούς. Μήπως θα έπρεπε να το δούμε το θέμα σε αντικατάσταση επιτέλους της Ναυκρατούσας η θα δούμε φαινόμενα να πετάμε κυριολεκτικά τα AAV-7 απο τα Jason αλλά να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω….

Animades
Animades
3 years ago

Αν γινόταν η αγορά των 2 ιταλικών Fremm από το Π.Ν. θα θύμιζε την εξαιρετικά επιτυχημένη κίνηση (εκ του αποτελέσματος ) της αγοράς των 2 ολλανδικών φρεγατών S Ελλη και Λύμνος….

Giannis
Giannis
3 years ago
Reply to  Animades

Και ύστερα ξυπνησαμε…όλοι μαζί. Να σοβαρευτούμε λίγο και να ματαναξαναπούμε ότι χάρη στον Τζέφρι που υπέγραψε το πρώτο Μνημονιο οι αμυντικες δαπάνες έπεσαν στα 500 εκ ευρω ανα έτος…δλδ τριχες κατσαρες.
Τώρα, ΑΝ το αποδεχτουν οι Ευρωπαίοι και υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα μπορούν τα 500 εκ ανα έτος να γινουν 700 εκ το πολύ 800 εκ. Και πάλι τίποτα δλδ αν αναλογιστει κανεις τις ανάγκες.
Κατα τα άλλα ασχολούμαστε με outofthebox..

Μιχάλης
Μιχάλης
3 years ago

Να κάνω και μια πρόταση

Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε εμείς τις δύο νέες Ιταλικές FREMM με κόστος 1,2 δις ευρώ με option για άλλες δύο ώστε να δελεάσουμε τους Ιταλούς.
Από Γαλλία να ακυρώσουμε τις δύο πανάκριβες Belharra και να διαπραγματευτούμε για δύο Horizon με option για άλλες δύο μελλοντικά.
Η Horizon είναι έτοιμη χωρίς τα επιπλέον κόστη ανάπτυξης χωρίς ρίσκο και χωρίς τα επιπλέον κόστη για να έρθουν στα μέτρα του Πολεμικού Ναυτικού ακόμα και αν κοστίζουν λίγο παραπάνω αξίζουν γιατί υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μας.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν χρειαζόμαστε τα Tico και περιμένουμε την έγκριση για δύο Arleigh Burke αν δεν τα παραχωρούν τότε υπογράφουμε την option για δύο επιπλέον Horizon.
Με 2+2 Horizon με 2+2 Ιταλικές FREMM και ένα σοβαρό εκσυγχρονισμό των MEKO είμαστε καλυμμένη ενώ αν προκύψει και στο άμεσο μέλλον η παραχώρηση των δύο Arleigh Burke πραγματικά αστακοί στην περιοχή.
Είναι αδιανόητο η Ελλάδα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή στην περιοχή (ίσως τη μεγαλύτερη) να μην κάνει ένα σοβαρό και μακροχρόνιο σχεδιασμό ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού και να προσπαθεί σαν επαίτης να καλύψει κενά και ανάγκες με ότι μας πασάρουν οι άλλοι.
Και για να προλάβω την κομματική αγέλη να τους υπενθυμίσω πως λίγο με ενδιαφέρει αν κυβέρνηση είναι ο Μητσοτάκης ή ο ταραλούμπα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η Ελλάδα και να υπάρχει μια πατριωτική κυβέρνηση στα έργα και όχι στα λόγια όπως η παρούσα και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Georgios
Georgios
3 years ago
Reply to  Μιχάλης

Horizon ή Horizonte? Συγκρίνουμε όταν μιλάμε για FTI φρεγάτες με FREMM (Γαλλική ή Ιταλική δεν έχει σημασία, το ίδιο σασί είναι) ελαφριά αντιτορπιλικά/βαριές φρεγάτες, πείτε όπως επιθυμείτε με Horizon/Orizzonte βαριά αντιτορπιλικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο ανεβαίνουν τα κιλά ανεβαίνει και ραγδαία το κόστος, ακόμα και εάν βάλουμε μόλις 16 VLS στις Horizon γιατί χρειάζεται μερικούς τόνους απομαγνητισμένου σιδήρου παραπάνω για να κατασκευαστεί, οπότε δεν ξεκινάμε με μία δωδεκάδα Gowind σε τρεις τετράδες, τέσσερις Gowind 1000 για γενική χρήση, τέσσερις Gowind 25 σαν ανθυποβρυχιακές και τέσσερις Μαλαισιανές κλάσης Maharaja Lela που βασίζονται στις Γαλλικές Gowind 3100 αντιαεροπορικές; Γιατί άμα πάμε για Horizon ή Orizzonte προτιμώ τις Type 45 λόγω ΙΕΡ.

Prowler
Prowler
3 years ago

Αυτοί αλήθεια γιατί δεν ζητούνε 2 Tico και 2 AB;

Georgios
Georgios
3 years ago
Reply to  Prowler

@prowler γιατί οι Tico είναι σχέδιο 40 ετών και τα ΑΒ αξίζουν μόνο καινούρια στο Block 3, που αξίζουν πάνω από 1,7 δις ευρώ το ένα;

Dimitris_jp
Dimitris_jp
3 years ago
Reply to  Prowler

Δεν ειναι στο ΝΑΤΟ

evaggelos
evaggelos
3 years ago

Α- Ενδιαφερον θεμα αλλα δυστυχως η ευτυχως πληρωνουμε κατι γραμματια στη Γαλλια
Β- τα συμφεροντα ιταλιας -ελλαδας τωρα δεν ειναι κοινα
Γ- η Γαλλια στελνει κ κανα ντεγκολ με ραφαλ(εστω κ για τα ματια του κοσμου) οι ιταλοι εστειλαν το γκαριμπαλντι μηπως η εκαναν της παπιες με την eni?
Δ- οσο πηραμε της αυστραλεζες αλλο τοσο θα περναμε κι αυτες αν το αμερικα δε δωσει τικο μεχρι να ερθουν οι μπελαρες κ τα γκοουιντ με τα κορτεναεερ θα μεινουμε.

Giannis
Giannis
3 years ago

Τελικά αποδεικνύεται ότι οι όλοι οι ΓΕΙΤΟΝΟΙ πλην Ελλάδος σκέφτονται OUTOFTHEBOX..

nikos
nikos
3 years ago

Οι Αιγυπτιοι πριν πεινασουν μαγειρευουν,μπραβο λοιπον στον Σισσι που μετα την ετοιμοπαραδοτη γαλλικη φρεμμ φαινεται οτι προχωραει στην αποκτηση ακομη δυο-επισης ετοιμοπαραδοτων-φρεμμ”ιταλικης κοπης”αυτη τη φορα, και σιγουρα στην Αιγυπτο δεν θα λειψει το 1,2 δισ ευρω ομως θα αποκτησει δυο εξαιρετικα πλοια-που με καποιες μικρες προσθηκες μπορουν να γινουν ακομα καλυτερα-και θα”κοψει το βηχα”των γειτονων για τα καλα..Οι Αιγυπτιοι απ οτι φαινεται οταν μιλουν για ΑΜΜΕΣΗ ενισχυση του ναυτικου τους το ενοουν..Πλεον για γρηγορη ενισχυση του στολου μας εναποθετουμε τις ελπιδες μας στην παραχωρηση των Burke η των Tico αφου κατι αλλο δεν φαινεται στον οριζοντα..

Georgios
Georgios
3 years ago
Reply to  nikos

Μόνο ΑΒ Block 2 @nikoss και να έχουν αναβαθμιστεί και σε τετράδα. Δεν είναι ο σκουπιδότοπος των ΗΠΑ η Ελλάδα να μας φέρουν τα Flight 1 τους!

dkataims
dkataims
3 years ago

Κατι ξέρουν οι Αιγύπτιοι.. και ειμαι σίγουρος μας το εχουν πει αλλα δε τους πιστεύουμε..

Μιχάλης
Μιχάλης
3 years ago

Όσο την κοιτάω ειδικά στην πάνω μεγάλη φώτο την Ιταλική FREMM τόσο την ερωτεύομαι.
Μεγάλο λάθος που δεν τις πήραμε εμείς άλλη μια χαμένη ευκαιρία.
Όπως είπα και σε άλλο μου σχόλιο το ιδανικότερο σενάριο κατά την γνώμη μου θα ήταν να αγοράζαμε εμείς τις δύο Ιταλικές FREMM με option για άλλες δύο για να δελεάσουμε τους Ιταλούς.
Και στη θέση των πανάκριβων Belharra να ξεκινούσε διαπραγμάτευση για 2+2 Horizon στη θέση των Belharra.

Georgios
Georgios
3 years ago
Reply to  Μιχάλης

Έχουμε την οικονομική δυνατότητα για 4 Horizon? Εδώ για 2 FTI δε βρίσκουμε χρηματοδότηση. 😥

GMT-I
GMT-I
3 years ago

Είναι που έχουν εξετάσει τις πιθανές λύσεις μεταχειρισμένων στον κόσμο. Αν θέλουν να ενισχυθεί το ΠΝ αρκεί να πούμε όποιος μας φέρει 2 μεταχειρισμένα με μικρή τιμή παίρνει 2 πλοία ακόμα παραγγελία και να δεις που θα βρεθούν πάρα πολύ μνηστήρες. Οι καιροί είναι δύσκολοι και καμία χώρα δεν πρόκειται να αφήσει καμιά ευκαιρία. Εδώ οι Ρουμάνοι με 1,2 δισ όπως έχω ξαναγράψει παρήγγειλαν 4 κορβέτες με ναυπήγηση εγχώρια και πακέτο όλο τον εξοπλισμό συντήρησης-εκπαίδευσης συν δωρεάν αναβάθμιση 2 φρεγατών Type-22. Τώρα εμείς τι ψάχνουμε και καλά με μεταχειρισμένα και εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ μόνο ο Θεός ξέρει.

Μιχάλης
Μιχάλης
3 years ago

Προς Πτήση

Η Ελλάδα χρειάζεται μια γενικών καθηκόντων φρεγάτα με αξιοπρεπή χαρακτηριστικά που να καλύπτει θα θέλω του ΠΝ και από την άλλη να έχει προσιτή τιμή ώστε να μπορεί να γίνει η ανανέωση του στόλου με αριθμούς.
Η Ιταλική φρεγάτα πιστεύω καλύπτει τα παραπάνω.
Την ίδια στιγμή χρειαζόμαστε και ένα πλοίο αυξημένων δυνατοτήτων στον αντιαεροπορικό αγώνα και αεράμυνα.
Μια τέτοια περίπτωση (μιας που ήδη συζητάμε με τους Γάλλους) θα ήταν η Horizon.
Και τα δύο είναι μια αξιόλογη περίπτωση μια περαιτέρω ανάλυση θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει ένα ThinkOutofTheBox σχετικά με την Ιταλική φρεγάτα FREMM όπως και με τα κόστη αλλά και τα οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να φέρουν αλλά και με την Horizon πιθανό κόστος και οπλικά συστήματα;

Georgios
Georgios
3 years ago
Reply to  Μιχάλης

Δηλαδή να του ξηλώσουμε τον Héraklès και να του φορέσουμε το SMART-L, μη πω το S1850M. EMPAR ή APAR απλά δε χωράνε.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -