31.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤι τρέχει με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τις FREMM;

Τι τρέχει με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τις FREMM;

 

Οι περισσότεροι θα θυμούνται το δημοσίευμά μας (εδώ) για την πιθανότητα αγοράς γαλλικών φρεγατών FREMM. H πιθανότητα και μόνο υπογραφής ενός αμυντικού συμβολαίου, που ακόμη και για δυο μόνο πλοία θα ξεπερνούσε το 1 δις ευρώ, μας εξέπληξε όλους, την στιγμή που δίνεται μια “μάχη” προκειμένου να βρεθεί το περίπου 1,1-1,3 δις ευρώ για την αναβάθμιση των F-16 Block 52+/+Adv σε F-16V. Αν δηλαδή μπορούμε να μιλάμε για αγορά νέων πλοίων, γιατί δεν μιλάμε και για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200ΗΝ; για αγορά τορπιλών για τα 214; για αναβάθμιση των Apache AH-64A+; Φυσικά και χρειαζόμαστε νέα πλοία, οι φρεγάτες S κινδυνεύουν να μείνουν σε υπηρεσία περισσότερα χρόνια από ότι τα “Θηρία” και τα FRAM.

Την απάντηση της έδωσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Defence-Point, το οποίο και αναδημοσιεύσαμε εδώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,

“Το μεγάλο θέμα είναι η χρηματοδότηση των φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων, διότι όπως είναι γνωστό «λεφτά υπάρχουν»… αλλά με το σταγονόμετρο! Άρα, πώς είναι δυνατόν να προχωράνε τέτοιοι σχεδιασμοί όταν το ταμείο είναι μείον; Υπάρχει απάντηση και είναι ενθαρρυντική…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει την απόφαση να επιστρέψουν τα κράτη-μέλη στην Ελλάδα τα χρήματα που κέρδισαν από τα ελληνικά ομόλογα και αυτά αντιστοιχούν σε αρκετά δισεκατομμύρια! Στην περίπτωση της Γαλλίας υπολογίζονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, στην περίπτωση της Γερμανίας σε 4-6 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι και άλλες χώρες.

Σε πρώτη ανάγνωση, πολλοί πίστεψαν αυτό που αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ αρκετοί θεωρούν πως απλά too good to be true! Πιθανότατα, αλλά ας δούμε πρώτα, υπάρχει βάση σε αυτό τον ισχυρισμό;

Κι όμως ναι! Όπως έγραψαν οι Financial Times στις 10 Οκτωβρίου 2017, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια ανακοίνωσης του επικεφαλή της, Μάριο Ντράγκι, αναγνώρισε πως έχει κερδίσει 7,8 δις ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της! Το δημοσίευμα μπορείτε να το βρείτε εδώ. Τα ομόλογα αγοράστηκαν με βάση το πρόγραμμα Securities and Markets bond-buying programme (SMP), περισσότερα για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ένα πρόγραμμα που έγινε για να ενδυναμωθεί το ευρώ και να βοηθηθούν χώρες της Ευρωζώνης με προβλήματα αξιοπιστίας των ομολόγων τους (μεταξύ αυτών και η χώρα μας).

 

 

Τα ομόλογα, είτε είναι κρατικά, είτε εταιρικά, αν πληρωθούν κανονικά, που στην περίπτωση της Ελλάδας πληρώνονται χάρη στα παράλληλα προγράμματα στήριξης (Μνημόνια), αποφέρουν κέρδη στον κάτοχό τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα κέρδη μέχρι σήμερα πλησιάζουν τα 8 δις. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων και για τα Τρία Μνημόνια που έχει υπογράψει η χώρα, οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί, την επιστροφή των τόκων αυτών στην χώρα μας.

Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Τα κέρδη δεν μένουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά διανέμονται στα μέλη της, τις χώρες της Ευρωζώνης. Υπάρχου αναφορές, πως η Γαλλία θα λάβει 1,5-2 δις ευρώ, και η Γερμανία 2-3 δις από αυτά τα χρήματα. Πριν αρχίσουμε να λαϊκίζουμε, και να μιλάμε για τοκογλύφους κλπ κλπ, ας αναλογιστούμε το ύψος των δανείων που έχουν δώσει οι χώρες αυτές. Κλείνουμε την παρένθεση, και συνεχίζουμε.

Τα καλοκαίρι που μας πέρασε, και προ της ανακοίνωσης Ντράγκι, η Handelsblatt σε δημοσίευμά της ανέφερε πως τα κέρδη της Γερμανίας από την Ελλάδα ήταν 1,3 δις ευρώ, κυρίως μέσω των ομολόγων (το δημοσίευμα εδώ). Αλλά το ποσό είναι πολύ μικρό, αναλογικά με την συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα διάσωσης και την ΕΚΤ, και ο υπολογισμός είχε γίνει προ του 2017. Σε κάθε περίπτωση γίνεται αντιληπτό, πως υπάρχουν κάποια, μη αμελητέα χρήματα, που οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί να μας τα δώσουν αν εφαρμόσουμε τις μεταρριθμύσεις που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε στα Μνημόνια. Πράγμα που κάνουμε (κάπου εδώ να πούμε πως στα σχόλια δεν επιθυμούμε πολιτικές τοποθετήσεις, θα παρακαλέσουμε να μείνουμε στο αμυντικό σκέλος του δημοσιεύματος).

Πόσο εύκολα όμως μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση μπορεί να “χαρίσει” χρήματα σε μια άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση; εμείς εύκολα βρίζουμε τους ευρωπαίους, εκείνοι δεν έχουν δικαίωμα στον λαϊκισμό; θεωρούμε πως δεν υπάρχουν δεκάδες φωνές που λένε εδώ και χρόνια να αφήσουν τους Έλληνες να καταστραφούν, χρεωκοπήσουν κοκ; θα δεχτούν τώρα αγόγγυστα να μας χαρίσουν μερικά δις ευρώ; υπάρχει και κάτι που λέγεται ποινική ευθύνη, και για την επιστροφή των χρημάτων από πολλές χώρες απαιτείται ευρεία  πολιτική συναίνεση.

Κάπου εδώ η Γαλλία, που ανεξαρτήτως κυβέρνησης μας έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά, θα πρέπει να μας επιστρέψει κάποιο σημαντικό ποσό χρημάτων. Η υπόθεση που κάνει το DP είναι σημαντική. Οι Γάλλοι λένε “Θα σας επιστρέψουμε χρήματα, αρκεί με αυτά να αγοράσετε γαλλικά όπλα”, αυτή είναι προφανώς μια γαλλική πρόταση σε λίγες λέξεις. Η Γαλλία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να ενισχύσει τις αμυντικές εξαγωγές της. Αλλά δεν το καταφέρνει.

Το Rafale δεν έχει καμία σχέση με το Mirage 2000 (για να μην μιλήσουμε για Mirage III/F1) σε ότι αφορά τις εξαγωγικές επιδόσεις, και τις πωλήσεις των ανταγωνιστών του (Typhoon, F-16/F-15/F-18, Su-30/35). Γαλλικά πλοία εξάγονται, αλλά κλάσμα αυτών που κατασκευάζονταν πριν μερικές δεκαετίες, οι ΜΜ40 δεν είχαν την πορεία των ΜΜ38 κοκ. Μια ώθηση λοιπόν στην γαλλική αμυντική βιομηχανία είναι καλοδεχούμενη.

Η πρόταση είναι προφανώς win-win. Η Ελλάδα παίρνει πλοία απολύτως απαραίτητα για την συνέχιση της ναυτικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, και η Γαλλία ενισχύει πλαγίως την αμυντική της βιομηχανία. Η τελευταία προσφέρει υψηλότατη εγχώρια προστιθέμενη αξία, και πάμπολες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες υψηλής έντασης γνώσης.

Μια τέτοια “μεταβίβαση”, τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί στους Έλληνες αντί πολεμικού υλικού, σίγουρα θα περνούσε εύκολα από την γαλλική Βουλή. Μην ξεχνάμε πως οι κυβερνήσεις πληρώνουν πολλές φορές για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, τώρα κάνουν το ίδιο. Χωρίς να υπολογίσουμε πως ενισχύουν μια φίλη και σύμμαχο δημοκρατική χώρα, που με τα πλοία αυτά θα προστατεύσει την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, όπου γαλλικές εταιρείες κάνουν γεωτρήσεις!

Δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο αντίστοιχο ενδιαφέρει και την Γερμανία. Η τελευταία δεν έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προώθηση αμυντικού υλικού, αλλά ούτως ή άλλως οι εξαγωγές της αυξάνονται κάθε χρόνο. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα μέρος των χρημάτων των κερδών της ΕΚΤ, αν καταφέρει να τα πάρει, να οδεύσουν και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα στην μείωση του χρέους.

Πάντως, με αυτά τα χρήματα, αν κινηθούμε έξυπνα, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα νέο μικρό ΕΜΠΑΕ, ενισχύοντας το υλικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ολοκαίνουργιο. Αρκεί να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η πληροφορία για την απόκτηση φρεγατών FREMM, ή καλύτερα γαλλικών πολεμικών πλοίων επιπέδου κορβέτας ή φρεγάτας, αν μη τι άλλο έχουν κάποια οικονομική βάση, καθώς υπάρχει μια -τελείως θεωρητική- γραμμή χρηματοδότησης. Μπορεί μέχρι τώρα οι αγορές από τις ΗΠΑ να είχαν την χρηματοδότηση των FMS, αλλά τώρα πλέον και οι αγορές απο την Ευρώπη πιθανότατα να γίνουν ελκυστικές.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε -επιτέλους- τορπίλες για τα 214 από την Γερμανία, να εκσυγχρονίσουμε τα Leo2A4 και τα Leo2HEL, να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ (άλλωστε ευρωπαϊκές εταιρείες είναι οι επικρατέστερες για τα περισσότερα απάρτια), να κοιτάξουμε για κοιτάξουμε για ελικόπτερα που θα αντικαταστήσουν τα UH-1 (κάποια στιγμή ίσως πρέπει να δούμε και το UH-72, όπως ήδη έχουμε αναφέρει εδώ).

Το τι θα γίνει τελικά δεν το ξέρουμε. Αλλά ευχόμαστε, κάποια στιγμή, μια μεικτή επιτροπή των Υπουργείων Άμυνας, Οικονομικών και Εξωτερικών, να διαπραγματευτούν την επιστροφή των 7,8 δις με την μορφή αμυντικών προγραμμάτων.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
manolis
manolis
6 years ago

Και γιατι εαν και εφόσον γινει πραγματι επιστροφή των 7,8 δις απο ευρωπαικες θα γινει μονο με την μορφή αμυντικών προγραμμάτων? Δεν ειναι λογικο αυτο και ακομα και αν υπαρξει ενδοελλαδικη συναινεση (δυσκολο) μαλλον θα υπαρξουν αντιρρησεις απο το εξωτερικο.

tsimuha2
tsimuha2
6 years ago
Reply to  manolis

Καλα αν ειναι να γραφεις μια φορα τον μηνα θα επιτρεψω παλι στο site να βαζει γκαζοτενεκεδες καθε Παρασκευη.

kafes_filtrou
kafes_filtrou
6 years ago

παιδιά άμα μπορείτε κάντε ένα συγκριτικό ανάμεσα στις τωρινές φρεγάτες με της fremm γιατί κάτι μου λέει και αυτές που έχουμε μια χαρά είναι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
6 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Και εγω απο πιστευω…Με μια αναβαθμιση μη σου πω οτι θα ειναι και καλυτερες…

tpap
tpap
6 years ago

Χάος σε τεχνολογικό επίπεδο χωρίζουν τις FREMM και τις δικές μας φρεγάτες, ιδίως τις “S”. Τώρα αν οι Γάλλοι τις έχουν υποεξοπλισμένες είναι δική τους επιλογή. Το ότι πχ δεν έχουν CIWS, το ότι έχουν μόνο 16 ASTER 15, το ότι δεν έχουν βάλει strales, όπως οι Ιταλοί, είναι δική τους επιλογή. Ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο (το τονίζω), να νοικιάζαμε τις υπάρχουσες FREMM, θα μπορούσαν να εξοπλισθούν με 1-2 Phalanx από αποσυρόμενες “S”, το οτομελάρα είναι της έκδοσης super rapid, άρα εύκολα γίνεται strales. Οι Α70 μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν 16 ASTER-30, οι 16 Α43 άνετα παίρνουν 64 CAMM σε τετραπλή συσκευασία, οι οποίοι έχουν εμβέλεια 25+ χλμ (αν και σε δοκιμές σύμφωνα με το janes έχουν φθάσει τα 60 χλμ) ή με 32 CAMM-ER των 45+ χλμ σε διπλή συσκευασία (διότι έχουν ο καθένας ξεχωριστό κάνιστρο τοποθέτησης). Μειονέκτημα είναι το ένα ραντάρ Herakles, το οποίο είναι PESA και είναι ένα και μοναδικό (μπορεί όμως να κατευθύνει πυραύλους εναντίον 12 διαφορετικών στόχων), αλλά και αυτό λύνεται, το ένα Scander 2001 μπορεί να αντικατασταθεί με scander 4001 ή νεότερη έκδοση αυτού, το οποίο έχει εμβέλεια περί των 150 χλμ εναντι αεροσκαφών και 25χλμ για χαμηλά ιπτάμενους πυραύλους (sea skimming), ενώ παράλληλα διατηρεί και τις ιδιότητες του scander 2001. Θα μου πείτε βέβαια ότι με τόσες αλλαγές ποιο θα είναι το κόστος και ότι εμείς συγκρίνουμε την αρχική έκδοση με τις υπηρετούντες φρεγάτες και εγώ σας απαντώ ότι κάθε ναυτικό πρέπει να προσαρμόζει τα πλοία του στις ανάγκες του και αυτή είναι μια προσωπική προσέγγιση που κάνω, αν σώνει και καλά πρέπει να πάρουμε από τους Γάλλους πλοία και ιδίως τις FREMM. Με την ανωτέρω προσέγγιση μια φρεγάτα με 48-80 αντιαεροπορικούς πυραύλους δεν τη λες και υποεξοπλισμένη. Το μόνο που με προβληματίζει είναι το κόστος και η συμβατότητα προτεινόμενων οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Mich
Mich
6 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Έτος γέννησης; (των φρεγατών “μας” εννοώ);

aris32
aris32
6 years ago
Reply to  kafes_filtrou

εννοεις απο αποψη οπλων ? ναι ετσι οπως το λες μια S στα νουμερα δεν εχει ζηλεψει τιποτα απο μια γαλλικη fremm . στην ουσια ομως ο αστερ15 ειναι κλασεις ανωτερος απο τον rim7 sparrow . οσο για ciws ευκολα μπαινουν στις fremm . επισης μια S λειτουργει με 180 ατομα . μια φρεμμ με 110 . ειναι εξειδικευμενο πλοιο asw η γαλλικη εκδοση . νομιζω οτι επι της ουσιας μια fremm ειναι κλασεις ανωτερη απο μια εκσυχρονισμενη S . δεν τιθεται θεμα συγκρισης .

kafes_filtrou
kafes_filtrou
6 years ago
Reply to  aris32

όταν παίζουν τόσα πολλά λεφτά τίθεται θέμα γιατί προτεραιότητα έχουν και άλλα πράγματα μέσα στον στρατό όπως τα m113 τα g3, κράνη και άλλα να πάμε να σκάσουμε τόσα λεφτά που είναι μόνο φρου φρου και αρώματα δεν λέει… τα αστερ τι να τα κάνεις όταν ο αντίπαλος έχει f-35

aris32
aris32
6 years ago
Reply to  kafes_filtrou

τα αστερ30 εχουν την δυνατοτητα ελιγμων σε ολο το φασμα της εμβελειας τους . τα sm2 απο ενα σημειο και μετα μονο για c130 ειναι . οποτε καλο ειναι να εχουμε aster30 καπου στο αιγαιο . δεν ειναι φρου φρου και αρωματα

Σπύρος
Σπύρος
6 years ago

Αυθόρμητες απορίες:
1. Οι Σουηδοί μας επιστρέφουν τίποτα, μπας και αναβαθμίσουμε τα Erieye;
2. Τελικά εκείνη η αναβάθμιση των EGM/BGM σε κάτι ποιό σύγχρονο, ΣΙΓΟΥΡΑ είναι αντιοικονομική, μηπως να το ξαναδούμε μια;
3. Αυτό το Rafale, δεν είναι κακό… Link 16 έχει;
4. Τι καλό φτιάχνει η Σλοβακία;
5. Η Τσεχία; Μας έχει δανείσει κάτι, να έχει κέρδος; Κι αν ναι, πώς πάει εκείνο το πρόγραμμα του βελτιωμένου L-139, με νέο κινητήρα και πτέρυγα;
6. Αυτά τα UH-72, είναι Ευρωπαϊκά αλλά χάρη στους Αμερικανούς μπορούμε να έχουμε αργότερα FOS απο εκεί, σωστά; Ρωτάω μην έχουν τίποτα ΝΗ90οειδή θέματα, καταλαβαίνετε…
7. Και ου τω καθεξής (αν κάτσω κι άλλο θα σκεφτώ πολλά ακόμα…)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μάλλον δεν είναι στρατιωτικό. Δεν νομίζω να δυσκολευτεί ούτε ο ΕΣ ούτε το ΠΝ ή η ΠΑ να ‘βρούν’ Ευρωπαϊκά όπλα ή προγράμματα που να τους δίνουν μια ανάσα εδώ κι εκεί.

Το θέμα είναι πώς θα έβλεπαν οι εν Ελλάδι πάσης φύσεως σχολιαστές (πολιτικοί και μη) μια ξαφνική δαπάνη 7,8 δις για τις Ένοπλες Δυνάμεις ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ (έστω και σε βάθος κάποιων ετών, μάλλον αρκετών). Απο την αλλη, εδώ προγράμματα ΕΣΠΑ βγαίνουν και δεν απορροφούνται ούτε κατά 30%… οπότε γιατί να μην τα πάρουν οι ΕΔ;

Απλά προσπαθώ να σκεφτώ: εκτός απο αμυντικά προϊόντα, τι άλλο ΑΚΡΙΒΟ παράγουν στην ΕΕ που μπορεί να θέλουν να μας πουλήσουν (και εμείς βέβαια να θέλουμε να αγοράσουμε) και που να είναι πιο ‘εύπεπτο’ πολιτικά;

Kosyfi
Kosyfi
6 years ago
Reply to  Σπύρος

7,8 δις σε όπλα και μόνο… ? Οχι… απλά οχι. Ασχολουμαι με τα της άμυνας 30 χρόνια… με ενδιαφέρει να έχουμε μια καλή άμυνα σε τουτο το σημειο του πλανήτη που βρισκόμαστε, αλλά να δινουμε 7.8 δις και την ιδια στιγμή να έχουμε κατεβάσει το αφορολογητο όριο στα 5 χιλιαρικα και να πληρώνουμε ενοικιο στο ιδιο μας το σπιτι? Θα προστατεψουν αυτά τα όπλα ποιον? Ποιος θα χει μεινει ζωντανός?

Ναι να δοθουν 4-5 δις να καλυψουμε καποια κενά… αλλα πέραν αυτού, θα πρέπει τα υπολοιπα να ανακουφίσουν καπως τους κατοικους της χωρας τουτης.

Σπύρος
Σπύρος
6 years ago
Reply to  Kosyfi

Μαζί σας… μόνο που μέχρι στιγμής οι τρόποι ‘ανακούφισης’ που βλέπουμε δεν πείθουν για το αποτέλεσμά τους (εκτός αν πιστεύετε πως πχ η λοταρία ωφέλησε όσους είχαν πραγματικές ανάγκες)… μακάρι να ήταν ρεαλιστική η δημιουργία ενός αναπτυξιακού προγράμματος, της τάξης των 2,5-3 δις, για νέους και νέες του επιχειρείν, που θα παρήγαγαν θέσεις εργασίας ΚΑΙ εξαγώγιμα προϊόντα, για στήριξη του δημοσιονομικού…

Αλλά προσωπικά δεν θεωρώ κάτι τέτοιο ως πιθανότερο απο το να πάρουν οι ΕΔ επιπλέον 7,8 δις, έστω και σε βάθος 10ετίας.

Οψόμεθα.

chikichiki
chikichiki
6 years ago

” ευχόμαστε, κάποια στιγμή, μια μεικτή επιτροπή των Υπουργείων Άμυνας, Οικονομικών και Εξωτερικών, να διαπραγματευτούν την επιστροφή των 7,8 δις με την μορφή αμυντικών προγραμμάτων.”

Αν και κατανοώ πολύ καλά ότι όποια αντίθεση της κυβέρνησης στο να χρησιμοποιηθούν έστω κάποια από αυτά τα λεφτά σε εξοπλισμούς θα είναι ιδεολογική αμπελοφιλοσοφολογία του χειρίστου είδους (και μάλιστα άκρως υποκριτική, αφού δε θα είχαν κανένα δισταγμό να τα χρησιμοποιήσουν όλα για “””κοινωνική πολιτική”””), οφείλω παρόλα αυτά να πω ότι 7.8δις ευρώ μονομιάς σε εξοπλισμούς δε πετάει ούτε ο Κιμ…

Ηλίας Σκαλτσάς
Ηλίας Σκαλτσάς
6 years ago

Μακάρι. Ας προσπαθήσουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε γιατί το θράσος των απέναντι περισσεύει και η προκλητικότητα έχει ξεφύγει από τα όρια.
Οι υπερεξοπλισμοί εκτονώνονται σε ανατολή, νότο (Συρία) και δύση (Αιγαίο)…
Ο χρόνος έχει χαθεί αλλά ας γίνει κάτι βρε παιδιά … για την τιμή …
Τι να πρωτομαζέψεις πλέον …

giannis
6 years ago

Ο μόνος τρόπος για να πάρεις κάτι εκτός από το να πουλήσεις τα πορτοκάλια που εξάγεις είναι αυτός.
Δε πάλι οι Ευρώπη βγαίνει κερδισμένη, τα 7,8 δις δεν είναι τίποτα στα ανταλακτικά που θα χρησιμοποιήσουμε για την συντήρηση όλου αυτού του υλικού μακροπρόθεσμα.
Αν μπορέσουμε να το κάνουμε έτσι ας το κάνουμε λοιπόν.

Παλιουρας
Παλιουρας
6 years ago

Λες να μας δωσουνε οι Γερμανοι 40 μεταχειρισμενα Typhoon + προγραμμα αναβαθμισης να αποσυρθουν ομορφα τα F-4? και ντριν…χτυπησε το ξυπνητηρι..

aris32
aris32
6 years ago

προτιμω να ναυπηγησουμε τα 2 214 υποβρυχια που εχουμε προκαταβαλει και 300μυρια και να συνεχισουμε το προγραμμα για ακομα 1 υποβρυχιο που μαζι με τορπιλες και εκσυχρονισμο των παλιων τορπιλων μας δινει 8 υποβρυχια aip + οτι μπορει να λειτουργησει απο τα παλια (ιδανικα 1 209-1100 1 209-1200) . απο γερμανια επισης θα ηθελα παντσερ2000 και οτι εχει μεινει απο μαρντερ1 λεο2 . επισης καλοδεχουμενο και ο εκσυχρονισμος των μεκο200 . αυτα . εχουμε τοσα να καλυψουμε .

Ioannis
Ioannis
6 years ago

Το πιο δυνατό μας όπλο είναι η μορφωμένη νεολαία μας. Όλα τα λεφτά για νέες επενδύσεις και παραγωγικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις από νέους…

GK
GK
6 years ago

Απο οσα γνωριζω εδω και αρκετα χρονια σε ετησια βαση τα κρατη μελη της ΕΕ επιστρεφουν τους τοκους απο την αποπληρωμη των ομολογων που εχει γινει διαμεσου των μνημονιων. Η επιστροφη των τοκων δεν γνωριζω εαν εγγραφεται και στους προϋπολογισμους του ελληνικου κρατους και χρησιμοποιουνται για την εξισορροπιση των ασχημων δημοσιονομικων.
απο εκει και περα η συνδεση αυτων των κονδυλιων με επιθυμιες πωλησης οπλων απο τον οποιονδηποτε μονο σαν αυθαιρετη μπορει να χαρακτηριστει.
Τριτο σημειο οι FREMM/FREDA εχουν σαν κυριο «συστατικο» το ρανταρ Heracles κατηγοριας AESA σε εκδοση περιστρεφομενης κεραιας που πλεον μπορει και να χαρακτηριστει σαν «προτερης» τεχνολογιας. Αυτο, γιατι η ιδια η Thales εχει ηδη αρχιζει να προωθει τα ρανταρ τεχνολογιας GaN. Ενα παραδειγμα αποτελει το Smart-L Ewc. Πρεπει να περιμενουμε οτι σε σχετικα συντομο χρονικο διαστημα θα εμφανηστουν και αλλα ρανταρ αυτης της τεχνολογιας που θα παρουν την θεση των παλαιοτερων.
Για αυτον τον λογο ειναι προτιμητεο, μαλλον να αναθεωρηθει καθε σκεψη περι αγορας πλοιων χωρις πρωτα να εχει εκτιμηθει ορθα το τεχνολογικο επιπεδο που αυτα εχουν.

Ικαρος
Ικαρος
6 years ago

Λοιπον,εχουμε και λεμε:
1)Απο Γερμανια: Αναβαθμιση ολων των Leo2 σε επιπεδο Leo2a7 και τορπιλες για τα 214.
2)Απο Γαλλια: Εκσυγχρονισμος Mirage και συμπληρωμα οπλων πχ scalp για ΠΑ και ΜΜ40 για ΠΝ
3)Απο Σκανδιναβικες χωρες: Αναβαθμιση Εrieye
4)Φουλ εκσυγχρονισμος ΜΕΚΟ
5)Τσονταρουμε κανα 900αρι μυρια για να αναβαθμισουμε και τα block 50 σε viper.
6)Ολοκληρωνουμε τις δυο super vita.
Ουφ καθιστε να αλλαξω πλευροονειρο ζω μη με ξυπνατε!!!!

Σπύρος
Σπύρος
6 years ago
Reply to  Ικαρος

Στο επόμενο όνειρο έχετε να δείτε:

– αντικαταστάτη για τα Μ113
– UH-72 για τα UH-1
– τυφέκια HK-416/M27 για αντικατάσταση των G3, αν προλάβουμε το Brexit (η ΗΚ είναι τύποις Γερμανική αλλά πλέον ανήκει στην British Aerospace)
– Τα ρέστα αδερφέ κράτα τα, για να μπούμε στο πρόγραμμα επιχειρησιακού UCAV (όποτε γίνει)!

Ικαρος
Ικαρος
6 years ago
Reply to  Σπύρος

Εχω καλυτερη προταση εεεε θελω να πω ονειρο χαχαχα!!!Για UCAV περνουμε τα predator που αποσυρονται το 2018 αμεσα πραγματα.Μηπως να παρουμε και κανα κρανος κεβλαρ και τιποτα γιλεκα μαχης για τα ερμα τα φανταρια;Οσο για τα ε/π βολευομαι με τον εκσυγχρονισμο των απατσι.Τωρα οσο αφορα την αντικατασταση των Μ113 φιλε μου το παρακανεις πολυ χαχαχαχα!!!!!!!!

Σπύρος
Σπύρος
6 years ago
Reply to  Ικαρος

Τα Predator είναι απο Αμέρικα, δεν έχει φράγκο γι’ αυτά, τα ξεχνάμε.
Ομοίως τα Απάτσι, πείτε πως δεν υπάρχουν εκτός αν φτιάχνουν κανένα όπλο γι’αυτά στην Αγγλετέρα (που τα έχουν κι αυτοί), αν είναι έτσι όμως να βιαστούμε, Brexit γαρ.
Κράνος, γιλέκα κτλ μόνον αν βρείτε εταιρία στην ΕΕ να τα φτιάχνει!

Κ.Δ
Κ.Δ
6 years ago

Δηλαδή για να μην ξεχνιόμαστε,από τη μια τσέπη θα βγούν και στην άλλη θα μπούν.
Όχι ότι μας συμπάθησαν ξαφνικά.
Και οι βιομηχανίες να δουλέψουν,και το κοινό περί βλακείας και ευρωπαϊκής φιλίας αίσθημα να ικανοποιηθεί.
Γουϊν γουϊν,που έλεγε και ο ΓΑΠ(πρωθυπουργάρα νο5-6-έχω χάσει το μέτρημα).
Λέτε η έκβαση της υπόθεσης να εξαρτάται και από το πόσο θα αφήσουμε να μας τον ακουμπήσει(το πολιτισμό)
η Μακεντονσκασκασουσού;

kkalev
kkalev
6 years ago

Αγαπητή Πτήση μία διόρθωση. Τα κέρδη του προγράμματος SMP για τα έτη 2012-13 είχαν επιστραφεί στην Ελλάδα. Αυτά που δεν έχουν επιστραφεί είναι τα κέρδη από το 2014 και μετά τα οποία για τα έτη 2014-16 είναι 3,55 δις €. Επίσης υπάρχουν τα κέρδη από τα ANFA τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Η ίδια η ανακοίνωση (γράμμα της ΕΚΤ) είναι εδώ: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/ecb.mepletter171010_Chountis.en.pdf?ca00752c61bdb4df6c227f4f3c62b98a

Το ΔΝΤ υπολόγιζε ότι τα κέρδη των SMP/ANFA για το διάστημα 2017-20 είναι άλλα 4 δις € αν και αυτό αποτελεί πρόβλεψη που εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων (το οποίο καθορίζει το net income των κεντρικών τραπεζών).

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
6 years ago

Καταρχήν με βρίσκει εντελώς αντίθετο η ανταλλαγή των κερδών των ομολογων με οπλικά συστήματα.Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούνε και να διατεθούνε από την οποια κυβέρνηση για τις τρέχουσες ανάγκες (για παράδειγμα αποπληρωμή χρεών δημοσιων προς ιδιώτες).

Οι ένοπλες δυνάμεις όπως και όλοι οι τομείς θα πρέπει να εξορθολογιστούν.Δεν έχουμε ούτε τα χρήματα ,ούτε το ανθρώπινο δυναμικό να τρέχουμε δεκάδες εξοπλιστικά προγράμματα ταυτόχρονα.

Δεν μπορούμε για παράδειγμα να εκσυγχρονίσουμε και τις Μεκό και να αντικαταστήσουμε τις Standart ταυτόχρονα.θα πρέπει να μπούνε προτεραιότητες.Ελλείψεις υπάρχουνε και θα υπάρχουν πάντα.

aris32
aris32
6 years ago

δεν ειναι κακη ιδεα . 2 φρεγατες απο Γαλλια – συμπληρωση αποθεματος εξοσετ – πιστοποιηση εξοσετ και μικα της αεροποριας και ισως ενα αντιστοιχο προγραμμα αναβαθμισης των μ2000-5 οπως των ΗΑΕ . Απο γερμανια καποιος εκσυχρονισμος των λεο2α4 , μερικα παντσερ2000 , και φυσικα αναβαθμιση των μεκο200 . απο ιταλια ισως ενα fos για c27 . υπαρχουν πολλα πραγματα που θα μπορουσαν να γινουν . ελικοπτερα για αντικατασταση των χιουι και του στρατου και της αεροποριας . μια αναβαθμιση των g3 . μια αναβαθμιση γενικα του στρατιωτη του ΕΣ . πολλα περνανε απο το μυαλο μου .

CK
CK
6 years ago

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=937431
Κατά το άρθρο τα κέρδη τον ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα θα πάνε να ξεπληρώσουν τα δανία του ΔΝΤ
ο πεινασμένος καρβέλια ονειρευτέ

Παυλος
Παυλος
6 years ago
Reply to  CK

Ας δηλωθουν λιγοτερα απο την ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα, δεν νομιζω να μην θελουν οι ευρωπαιοι να χρηματοδοτηθουν οι εταιρειες τους.

CK
CK
6 years ago

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=937431
Κατά το άρθρο τα κέρδη τον ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα θα πάνε να ξεπληρώσουν τα δανeία του ΔΝΤ

Theo
Theo
6 years ago

Αν επιβεβαιωθεί θα είναι ο ορισμός του θέατρου παραλόγου. Τι να πει κανείς!

GK
GK
6 years ago

καποιοι αλλοι που δεν τους περισευουν, «σκεφτονται» διαφορετικα οταν προκειται για πλοια.

https://en.wikipedia.org/wiki/Future_Philippine_Navy_Frigate

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -