12.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠρος Εθνικό Φορτηγό για αντικατάσταση των Steyr 680M κι όχι μόνο, 4Χ4,...

Προς Εθνικό Φορτηγό για αντικατάσταση των Steyr 680M κι όχι μόνο, 4Χ4, 6Χ6 και MRAP στο βάθος

 

Πριν λίγες μέρες γράψαμε για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου (Εφόδου) που θα αντικαταστήσει τα G3A3/A4 σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό. Είναι ένα από τα μεγάλα προγράμματα που θα εκκινήσουν μέσα στο 2021, ενόψει και των εορτασμών των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821. Το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου είναι ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάσει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας, και θα έχει μεγάλη διάρκεια χρόνου υλοποίησης.

Η Ρουμανία παραγγέλνει 2,900 φορτηγά Iveco

Αντίστοιχο πρόγραμμα, ίσως μεγαλύτερης σημασίας, είναι το πρόγραμμα του Νέου Εθνικού Φορτηγού. Το σύνολο των αναγνωστών μας γνωρίζουν το Επίσημο Όχημα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, το περίφημο Steyr (Στάγιερ), μια εικόνα που σίγουρα συνοδεύει όλους όσους είχαν την τιμή να υπηρετήσουν.

Είναι σχεδόν αδύνατο να μην κάθισε κάποιος στην καρότσα ενός τέτοιου φορτηγού. Και το αστείο της υπόθεσης… πιθανότατα στο ίδιο φορτηγό να έχουν κάτσει μπαμπάς και γιος, με διαφορά 20, 30 ή περισσότερων ετών.

Προμήθεια 2.200 νέων στρατιωτικών φορτηγών από τον γερμανικό Στρατό, αξίας $382 εκ.

Προκειμένου λοιπόν να μην χρειαστεί να δει και ο … εγγονός στο ίδιο φορτηγό, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΕΣ, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε τροχαίο υλικό, προσπαθεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία να βρει λύση. Κατά καιρούς έχουμε λάβει υπό μορφή δωρεάς μεγάλες ποσότητες βαρέων τροχοφόρων οχημάτων από τις ΗΠΑ, αλλά το πρόβλημα παραμένει, όχι μόνο για τον ΕΣ, αλλά για τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, ειδικά ο ΕΣ έχει αιτηθεί και βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση τροχαίου υλικού από τις ΗΠΑ. Φορτηγά που βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες σε Ευρώπη, Μεσή Ανατολή ή ακόμη και ΗΠΑ, έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης, που συνήθως κολλάει στο ένα και μοναδικό γεγονός. Τα κόστη. Κόστη ενεργοποίησης, μεταφοράς, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης κοκ.

Η Γερμανία παραγγέλνει ακόμα 1.000 φορτηγά οχήματα της Rheinmetall

Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση, δεν επιτρέπει την υλοποίηση ενός προγράμματος αντίστοιχο με αυτό που κάποτε υλοποίησε η ΕΛΒΟ, με τα 680Μ ΜΑΡΑΘΩΝ, καθώς οι ανάγκες συνολικά μπορεί να είναι μέχρι και 10.000 φορτηγά. Μα καλά, γιατί τόσα πολλά; σκεφτείτε τις ανάγκες του ΕΣ, του ΠΝ, ΠΑ, ΕΛΑΣ, Λιμενικού, Πυροσβεστικής κοκ. Μήπως λέμε και λίγα;

Η λογική θα έλεγε πως ένα πρόγραμμα φορτηγού με διάφορες παραλλαγές, 4Χ2, 4Χ4, 6Χ6, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τεράστια οικογένεια οχημάτων, που θα είχαν κοινή τεχνολογική πλατφόρμα, θα μπορούσε δημιουργήσει μια τεράστια εθνική προστιθέμενη αξία. Κοινή συντήρηση, αποθέματα ανταλλακτικών, εκπαίδευση, δυνατότητα “δανεισμού” και μετακίνησης οδηγών και μηχανικών από το ένα Σώμα στο άλλο, θα έλυναν τα χέρια όλων, είτε σε καιρό ειρήνης, είτε σε καιρό πολέμου.

Ο διαγωνισμός του νοτιοκορεάτικου Στρατού για 10.000 φορτηγά

Για πρώτη φορά, το Ελληνικό Κράτος δείχνει να θέλει να σχεδιάσει σωστά. Η ανάγκη για 10000+ φορτηγά, θα ήταν στα όρια του εγκλήματος αν δεν δημιουργούσε τη στήριξη μιας εγχώριας βιομηχανίας. Ειδικά αν σκεφτεί κάποιος πως ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα είχε διάρκεια τουλάχιστον 20 ετών, και θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τώρα, σε ότι αφορά το κόστος, πρέπει να υπολογίσουμε πως ένα τέτοιο φορτηγό στην αγορά κοστίζει περίπου 200.000 έκαστο.

Πολλαπλασιάζοντας επί 5000 φορτηγά, αν βέβαια υποθέσουμε πως θα γίνει αντικατάσταση 1 προς 2, μιλάμε για κόστος 1 δις ευρώ. Για παραδόσεις 250 φορτηγών ανά έτος, σε βάθος 20ετίας, δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα, ειδικά αν σκεφτούμε τα ποσά που δαπανάμε σαν Κράτος ετησίως για αγορές ειδικού τύπου φορτηγών και οχημάτων από τα Σώματα Ασφαλείας (κυρίως Πυροσβεστική), τους Δήμους (πχ απορριματοφόρα) και τις Περιφέρειες κοκ. Άρα, σαν Ελλάδα, δαπανώντας 50 εκ. ευρώ κατά έτος, τότε θα αντικαταστήσουμε όλο το στόλο βαρέων οχημάτων. Μήπως όμως αυτό δεν είναι αρκετό;

1.000 γερμανικά φορτηγά οχήματα της Rheinmetall για την Αυστραλία

Το όλο πρόγραμμα δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ, αλλά εμπλέκεται και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ είναι εξαιρετικά πιθανόν, ας μην πούμε υποχρεωτικό, να υλοποιηθεί στην Ελλάδα κατά 100%. Δηλαδή, αυτός που θα κερδίσει το συμβόλαιο, θα πρέπει να κατασκευάσει το όχημα στην Ελλάδα, με αντίστοιχη επένδυση στη χώρα μας. Κάπου εδώ εμπλέκεται, όχι υποχρεωτικά, και ο διαγωνισμός που θα -ξανα- γίνει για την ΕΛΒΟ, καθώς είναι η μόνη εταιρεία που έχει μια μεγάλη υποδομή που μπορεί να ξαναγίνει λειτουργική σχετικά γρήγορα και να παράξει προϊόντα.

Οι τελικές αποφάσεις για την εμπλοκή της ΕΛΒΟ δεν έχουν παρθεί, αλλά δεν προβλέπεται να πιεστούν οι Ε.Δ να αγοράσουν ένα φορτηγό απλά και μόνο γιατί το φτιάχνει η ΕΛΒΟ. Αντίθετα, θα υπάρξει εμπλοκή ξένου επενδυτή, που προφανώς θα θέλει να παράξει στην Ελλάδα, αλλά και να εξάγει κιόλας. Αλλιώς, όχι 10.000 φορτηγά, αλλά ούτε ίσως 50.000 δεν θα κάνουν βιώσιμη την όλη επένδυση.

Η Β. Κορέα «θα ξαφνιάσει τον κόσμο» αρχίζοντας από απλά πράγματα: φορτηγά

Τώρα, το τελικό σχέδιο δεν έχει να κάνει μόνο την επένδυση, αλλά και τις ελάχιστες προδιαγραφές. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά φορτηγά, σε πολλές χώρες, που όμως κατά κύριο λόγο έχουν εμπορικές καταβολές. Είναι λοιπόν λογικό, κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, να συνασπιστούν με τοπικούς εταίρους, και να έλθουν να διεκδικήσουν το πρόγραμμα. Αν και αυτό, ίσως δεν είναι το απόλυτα δόκιμο.

Στην περίπτωση αυτή θα γίνει μεταφορά κάποιας γραμμής παραγωγής στη χώρα μας. Το προϊόν, που θα έχει γίνει customised στις ελληνικές ανάγκες, θα είναι μάλλον το νέο ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ.

Ουρουγουάη, Α/Α πυροβόλα TCM-20 σε φορτηγά Ural

Τώρα, δεν αποκλείεται να δούμε και αμιγώς ελληνικές σχεδιάσεις, που απλά θα κάνουν χρήση ξένων υποσυστημάτων (κινητήρα, κιβώτιο μετάδοσης, τετρακίνηση κοκ). Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ, αμιγώς ΕΘΝΙΚΟ. Η μικρή έρευνα που έχουμε κάνει δείχνει πως υπάρχουν ελληνικές εταιρείες (ιδιωτικές) που θα μπορούσαν, με μικρή στήριξη από το εξωτερικό να δημιουργήσουν ένα ελληνικό σχέδιο, απόλυτα υλοποιήσιμο στη χώρα μας, με υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία.

Από τα σχέδια αυτά, θα μπορούσαμε να έχουμε και πολλά παράγωγα στρατιωτικών οχημάτων, που τόσο χρειάζονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τόσο πολύ ζηλεύουμε άλλους στρατούς που έχουν κι εμείς όχι.

Έτσι, με βάση το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσαμε να δούμε ένα ελληνικό MRAP, καθώς η εμπειρία έχει δείξει πως δεν χρειάζεται να έχει μια χώρα αεροδιαστημική τεχνολογία για να παράξει ένα βαρύ τεθωρακισμένο. Εδώ οι γείτονές μας παράγουν πλήθος -μετρίων- οχημάτων, που πολλοί τα έχουν αγοράσει, αν και η εμπειρία στη μάχη τα δείχνει οριακά επαρκή. Τουλάχιστον όμως, είναι 100% τουρκικά.

Στα μπλε τα νέα MRAP της ΕΛ.ΑΣ. – έτοιμα να φύγουν για τον Έβρο!

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση διερεύνησης, και ελάχιστα δεδομένα έχουν γίνει διαθέσιμα, καθώς το ΓΕΣ  και το ΓΕΕΘΑ δεν έχουν κάνει ουδεμία ανακοίνωση για το θέμα, καθώς τα πάντα είναι διαβαθμισμένα. Συνεπώς είναι αδύνατον να κυκλοφορούν περισσότερα, πέρα από το πρόγραμμα, και ελάχιστες λεπτομέρειες.

Αν δεν είχαμε το σταμάτημα των διαδικασιών λόγω Covid-19, τότε θεωρητικά εντός του έτους θα είχαμε τις πρώτες επίσημες συζητήσεις με εταιρείες. Τώρα δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πως έχει επηρρεαστεί το χρονοδιάγραμμα, αν και πιστεύουμε πως λογικά θα υπάρξει εκκίνηση εντός του 2021. Μείνετε συντονισμένοι!

Το μεταχειρισμένο υλικό που ζητά ή θα ζητήσει ο Ε.Σ από τις ΗΠΑ, Bradley, επιπλέον Chinook, τροχαίο υλικό

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Λόγω αερίου Κύπρου και με το καλο και δικού μας ελπιζω να υπαρχει και έκδοση LNG….

G...
G...
4 years ago

Καταχρηστικος ο ορος εθνικο φορτηγο οταν απλα μιλαμε για συμπαραγωγη. Και το κυριοτερο, οτι απο λογια εχουμε χορτασει.
Τοσους μηνες δεν προχώρησε απολυτως τιποτα και ολα πανε για αγνωστη ημερομηνία με την δικαιολογια δηθεν του απόρρητου ή του κορονοιου,

neverwill
neverwill
4 years ago
Reply to  G...

Tι εννοείς “δήθεν” ?

d.b
d.b
4 years ago

Να δω πρωτότυπο και παραγγελίες….

G...
G...
4 years ago
Reply to  d.b

Ουτε το ενα θα δεις ουτε το αλλο

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Πλακα μας κάνουνε?? 😡

Όλα τα χαμέ τα εθνικά φορτηγά όπλα πλοία τοστιέρες ζαρτιέρες ζαρντινιέρες μας λείπανε

Όπου έχουμε μπλέξει με εθνικό έχουμε κατα δσπαταλhισh δημοσιου χρήματος

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω

Υπάρχουν προτεραιότητες πολύ υψηλότερες που πρέπει να καλυφθούν

Τα φορτηγά μπορούν να καλυφθούν με μεταχειρισμένα

Πετάνε ένα πυροτέχνημα για να καλύψουν την ανυπαρξία αδυναμία αδιαφορία τους για τα θέματα εθνικής άμυνας

Πριν είχαμε bel@des,AB, 214,BRADLEY και και τώρα έχουμε εθνικά τουφεκια φορτηγά τομά και πάει λέγοντας

Σοβαρευτείτε διότι ο ΣΟΥΛΤAΝΟΣ δεν μασάει από πυροτεχνήματα πολικάντηδων και δημόσιο σχεσιτων τρίτης κατηγοριας

Gunner
Gunner
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ποιες είναι αυτές οι πολύ υψηλότερες προτεραιότητες;

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Gunner

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω????!!!
Για τις τορπίλες στα γράψε ο STEVE από κάτω

Θες Στρατό μονο??

1)Ανταλλακτικά -συντηρήσεις- επισκευές- επανά πιστοποιήσεις υπάρχοντος υλικού

2)Νέα πυρομαχικά

3)Ανταλλακτικά υποστηριλση μερική αναβάθμιση , σύστημα αυτοπροστασίας για τα AH64,CH47,KIOWA,NH90

4)Ταχύπλοα για μεταφορά στρατευμάτων αλλα και κρούσης τύπου σε σημαντικούς αριθμούς

Ότι μεταχειρισμένο μπορεί να βρεθεί από θείο Sam:από φορτηγά ,τουφεκια βάρκες και δεν συμμαζεύεται

Για αντικατάσταση SA8B, επιπλέον μεταχειρισμένα Pzh2000, σύστημα αυτοπροστασίας στα LEO2, μεταχειρισμένα TOMA δεν το σκεφτωμαι διότι δεν υπάρχει ΣAΛΙΟ

Τα περί εθνικών XXXXπου ακούγονται όπως έγραψα είναι smokescreen για να κοροϊδεύουνε τον κόσμο πως κάτι κινείται!!!

Gunner
Gunner
4 years ago
Reply to  CKfurious

Εντάξει.

Apostolis
Apostolis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Πεστα ρε φιλε ,εδω 400 φορτηγα,βυτιοφορα και αλλα ειδικα οχηματα που μας εδιναν οι αμερικανοι και δεν ειχαν να δωσουν τα μεταφορικα και σαπιζουν στην αμερικη και θελουν και μεγαλεια γραμμης παραγωγης στην ελβο.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ένα φορτηγό που θα φτιάχνεται στην Ελλάδα δεν είναι κάτι τρελό. Μιλάμε για την δημιουργία της βιομηχανικής βάσης που γράφαμε προχθές.
BABY STEPS. Τα steyr δεν θα αντικατασταθούν άμεσα, καθώς υπάρχουν τρομέρες ελλείψεις σε τροχαίο υλικό.
Άρα με το καλό, μετά από καμιά 5ετία δοκιμών, πρωτοτύπων κτλ, κάτι θα μπορεί να αρχίσει να βγαίνει και να μείνει και μια τεχνογωσία στην χώρα. Φυσικά θα συμπληρώνουμε με μεταχειρισμένα, για πολύ καιρό, αλλά σε 20-25 χρόνια που θα έχει όντως αντικαταστήσει τα steyr και τα GD, τότε θα μας έχει μείνει η γνώση του να φτιάχνουμε low tech οχήματα. Γιατί να αγοράσουμε 10.000 οχήματα ενώ μπορούμε σιγά σιγά να τα φτιάξουμε?

Δεν είναι φρεγάτες που τις θέλουμε προχθές… Ούτε ΤΟΜΑ που τα θέλουμε την προηγούμενη βδομάδα. Είναι ένα πρόγραμμα που σε βάθος χρόνου θα επιτύχει τους σκοπούς μας. Έχουμε χρόνο και πρέπει να κοιτάξουμε σε ορίζοντα 20-30ετίας. Οι ΕΔ πάντα θα χρειάζονται τεράστιους αριθμούς οχημάτων.

Εντάξει ο τίτλος “εθνικό” που βάζει η ΠΤΗΣΗ, ξυπνάει διάφορους συνειρμούς ανάλογα τον αποδέκτη. Αλλά και με 50% τεχνολογία mercedes να είναι, πάλι θα έχουμε μάθει να φτιάχνουμε, σε βιομηχανική κλίμακα, φορτηγά…

ΥΓ: Αν μετά από τόσα παθήματα δεν έχουμε μάθει, και γίνει απλά φαγοπότι μίζας και διαφθοράς χωρίς αποτέλεσμα, τα πράγματα είναι απλά. Ως έθνος θα έχουμε αποδείξει ότι είμαστε άχρηστοι και ανίκανοι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Κλείνουμε το μαγαζί που λέγεται Ελλάδα και γεια σας…..

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  chriss8

Χωρίς να είμαι αντίθετος στην παραγωγή υλικού στην Ελλάδα, ίσα ίσα είμαι υπέρ, δεν μπορώ να πώ ότι είναι μία ευκολη δουλειά η δημιουργία ενόσ φορτηγού.
Δεν έχουμε κατασκευάσει τα τελευταία 100 χρόνια ούτε ένα αυτοκίνητο, Ένα αντίγραφο του 2CV ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε εμείς και η ουρουγουάη τη δεκαετία του 70 ( 40 χρόνια μετά από την πρώτη κυκλοφορία του από την citroen) και μετά το χάος.
Εδώ δεν φτιάχνουμε ούτε καρότσες, που να μπούμε σε πιο σοβαρά εξαρτήματα ενός φορτηγού όπως η μηχανή.
Θα καταλήξουμε να μας δώσουν καμία ληγμένη πατέντα για μηχανή, όπως γίνεται συνήθως, το είδαμε και στο Αρτεμις30, που λόγω αναξιοπιστίας θα αποδειχθεί πηγάδι χωρίς πάτο για μία πατάτα υλικό.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Έτσι είναι, όπως τα λες. Ας μην είμαστε όμως αντίθετοι πριν δούμε καν τι σχεδιάζουν. Προφανώς και δεν θα βάλουμε κάπου κάποια ελληνική τεχνολογία. Ας περιμένουμε να δούμε (?) τις λεπτομέρειες.

Όλα θα πρέπει να γίνουν με συνεργασίες. Δεν θα βάλουμε ληγμένη πατέντα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια συνεργασία με κάποια υπάρχουσα εταιρία για να βάλουμε τους δικούς της κινητήρες.

zap
zap
4 years ago
Reply to  CKfurious

CK δεν κανείς και συ καμία πρόταση συνολική ; Γιατί διαισθάνομαι ότι όλα σε βρίσκουν αντίθετο. Φρεγάτες, όπλα, αναβαθμίσεις, ΤΟΜΑ.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  zap

Οι αριθμοί είναι αντίθετοι!!

Υπενθυμίζω πως προ COVID19 τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς είναι 500mil το χρόνο
Από αυτά τα μισά πηγαίνουν ήδη για τα F16!

Μετά COVID19 κοιτάμε για δραματική μείωση -10-030% στο ΑΕΠ διάλυση του ιδιωτικού τομέα επιπλέον 1mil ανεργους !

Μάντεψε ποιο κονδύλι θα περικοπεί πρώτα: Μισθοί και συντάξεις?
Υγεία? Εξυπηρέτηση χρέους?
Για σκέψου!!

Και εδώ διαβάζω για εθνικά κουραφέξαλα
Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος ούτε το χρήμα

Είμαι κάπου λάθος???

Υπάρχουν κάπου “λεφτοδενδρα?

Αυτός που έχει χάσει τη δουλειά του και δεν βλέπει φως νομίζεις πως θα χαρεί άμα δει Μερικά δισεκατομμύρια να πηγαίνουν προς εξοπλισμούς?
Ποιος θα υπογράψει σε τέτοιο τοπίο?

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Τα ακούω βερεσέ αυτά … Οι ΕΔ θα συνεχίσουν να λειτουργούν οτι και αν γινει !!! .Χωρίς βασικό αξιόπιστο μέσο μετακίνησης μεταφοράς περιπολίας δεν πάμε πουθενά …Τα οχήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ειναι κανονικά μουσεία οχι σύγχρονο πολεμικο όχημα … Δεν υπαρχει θωρακιση ,δεν ειναι ευελικτα ,ειναι αναξιόπιστα και επικίνδυνα , Για να καταλάβεις τι λεω ,σε ασκηση πηγαμε με λεωφορεια γιατι τα Stayer ηταν πληρως αναξιόπιστα ,να χαλάσουν και να μείνουμε στην μέση !!! Ενα που έφεραν το πάρκαραν στην ανηφόρα για να τσουλήσει μετα και να το βαλουν μπρος … δεν το έσβηναν γιατί μετά δεν θα μπορούσαν να το βάλουν μπρος .. Τι τορπίλες μου λες !!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Τα ξέρω σε τι κατάσταση είναι!

Το θέμα είναι πως λεφτά δεν υπάρχουν να πειραματιζόμαστε με εθνικά για να κρατάνε κάποιοι τις καρέκλες τους , να τρώνε κάποιοι άλλοι και να ελπίζουν σε ψήφους οι υπόλοιποι

Τα διαθέσιμα $είναι ελάχιστα οποτε πρέπει να γίνει βέλτιστη κατανομή

Εάν τα φορτηγά μπορεί να καλυφθούν με μεταχειρισμένα από USA η από Γαλλία(VAB) γιατί να ξοδέψουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για αυτά όταν υπάρχουν άλλες ανάγκες?

θα επαναλάβουμε τα :shutmouth: του παρελθόντος πχ ιδιωτικοποίηση του σκαραμαγκά σε χαμηλή τιμή αλλα με προίκα τα 214 αξιας 2+ billions με τα γνωστά αποτελέσματα?

Μήπως κάποιοι πάνε να κάνουν το ίδιο με τa zombiesι της ΕΛΒΟ/EBO?

zap
zap
4 years ago
Reply to  CKfurious

Συμφωνούμε απόλυτα. Άρα;

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Χωρις εγχωρια παραγωγη και παραγωγικη βαση δεν θα μπορεσουμε ποτε να αυξησουμε την ισχυ της χωρας. Θα ειμαστε μια ζωη η χωρα που βασιζεται στον τουρισμο, στις ελιες, πορτοκαλια και ροδακινα για να ζησει. Αυτη ειναι συνταγη για αργη μετατροπη της Ελλαδας σε τριτοκοσμικη χωρα.

Δεν ειναι δυνατον να φευγουν οι επιστημονες και οι τεχνικοι απο την Ελλαδα επειδη δεν υπαρχουν δουλειες, και να πηγαινουν στην Ευρωπη και ΗΠΑ οπου παραγουν προιοντα για να τα πουλησουν στην Ελλαδα. Ειναι εξωφρενικη και καταστροφικη λογικη.

Πρεπει να υπαρξει εγχωρια παραγωγη σε οσα περισσοτερα υλικα γινεται. Το δηθεν δωρεαν υλικο που παραχωρουν οι Αμερικανοι εχει τεραστιο κοστος σε βαθος χρονου απο πλευρας ανταλακτικων, υποστηριξης κτλ. Εαν μας δωσουν κατι αμεσα για να καλυψουμε τα κενα, τοτε ενταξει, αλλα πρεπει να βαλουμε τις βασεις μακροπροθεσμα για εγχωρια κατασκευη.

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ίσως να είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι η μόνη φορά μετά τον 2ο ΠΠ που όλος ο κόσμος θα έχει τόσες απώλειες και μείωση των ΑΕΠ. Το πρόβλημα αυτή την φορά δεν είναι μόνο Ελληνικό. Μάλιστα μόλις έχουμε δει την κορυφή του παγόβουνου μιας και μέχρι να βρεθούν εμβόλια και θεραπεία έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Συμφωνώ πλήρως με τις ανάγκες που καταγράφεις αλλά υπάρχει μια διαφορά πως όλα αυτά δεν έχουν καμιά προστιθέμενη αξία εκτός της αμυντικής αναβάθμισης. Αν όμως πας στην Mercedes πχ και επιλέξεις το μοντέλο που θα βγει σε 1 ή 2 χρόνια και το θέσεις σαν βάση για να καλυφθούν οι ανάγκες σου σε φορτηγά, πυροσβεστικά απορρηματοφορά, γενικής χρήσης, τράκτορες, αρματοφορείς και βάση για MRAP συν την επιδότηση για χρήση στην Ελληνική αγορά. Αν δε νομοθετήσεις την αντικατάσταση των φορτηγών ΔΧ κάθε 10 ή 15 χρόνια και θα ισχύει και για τον στρατό τότε δίνεις χώρο στον επενδυτή για να δημιουργήσει ότι θες. Παραχωρείς έκταση δίπλα στην χαλυβουργική του φτιάχνεις και προβλήτα για πλοία και τέλος δίνεις και δικαίωμα στον επενδυτή να ανακυκλώσει όλο το υλικό του στρατού και δημοσίου για το παρόν και το μέλλον. Σαφώς και εννοείται πως θα έχει και όλη την υποστήριξη σε ανταλλακτικά και συμμετοχή της Ελλάδος στην ανάπτυξη των νέων μοντέλων της εταιρείας. Το μόνο που χρειάζεται είναι Εθνική γραμμή για πάρα πολλά χρόνια και να ξεχάσουμε καρκινώματα τύπου ΕΛΒΟ, ΕΑΒ και οτιδήποτε άλλο αμαρτωλό. Αυτή την στιγμή η ΕΕ χρειάζεται επενδύσεις και ορίζοντα, οι ανάγκες για τέτοιες προμήθειες είναι μεγάλες από όλα τα κράτη της ΕΕ. Δεν θες Εθνικό πρόγραμμα θες ένα στρατηγικό εταίρο – προμηθευτή για πολλά χρόνια. Ποιος έχει άντερα να βάλει μια τέτοια υπογραφή;

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  AESA

Πιστεύω πως μόνο με μια τέτοια προσέγγιση θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα «εθνικό» ΚΑΤΙ. Σε καμιά περίπτωση μέσω μιας ΔΕΚΟ. Με σαφές νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούμε να εξασφαλιστούμε και σαν χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι και η LM ιδιωτική εταιρία είναι. Δεν έχει σχέση με το δημόσιο.
Αλλά από την άλλη, για να εξάγει πχ στην Ελλάδα, θέλει άδεια από το κογκρέσο.

tousername
tousername
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ρε φίλε , το ενδεχόμενο να ΠΡΕΠΕΙ να γίνει εθνική η όποια προσπάθεια για να περάσει το σκόπελο των δημοσιονομικών περιορισμών ως επένδυση δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου;
Καλή η κριτική αλλά μου λες συνέχεια για τα 500 εκατομμύρια , ποσό ανελαστικό και περιοριστικό για οτιδήποτε. Οκ , οι ανάγκες όμως επιβάλουν και δημιουργικές λύσεις.
Αν μπορεί να αναθέσει κατασκευή οτιδήποτε (τυφέκιο,mrap,φορτηγό,συνδετήρες) σε Έλληνα κατασκευαστή παρακάμπτοντας έτσι κάποιους περιορισμούς , δεν πρέπει να το δοκιμάσει;
Απ’οτι καταλαβαίνω η ένστασή σου στο εθνικό οτιδήποτε είναι ότι συνήθως το έτοιμο είναι πιο φτηνό και ότι παραδίδεται εγκαίρως. Δεν βλέπω να διαφωνείς με τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα του να κάνεις κάτι σε εθνική βάση : παραμετροποίηση , τεχνογνωσία , οικονομία κλίμακας, ενιαίες κατασκευές με κοινά ανταλλακτικά και τέλος ανάπτυξη Ελληνικών εταιριών που αν παρακολουθούνται από κοντά θα εξελιχθούν και θα μπορούν να παράξουν και άλλου είδους προϊόντα εν καιρό.
Ξεκαθαρίζω ότι ναι προφανώς υπάρχουν πιο πιεστικές ανάγκες, ναι έχουμε ακούσει πολλά τον τελευταίο καιρό για όλα αυτά που λες (bel@des,AB, 214,BRADLEY) αλλά δε βλέπω να λέει πουθενά “άκυρο οι τορπίλες παιδιά δεν τις χρειαζόμαστε , θα κάνουμε εθνικό τουφέκι”. Προγραμματισμό βλέπω , και εξαγγελίες που , ακόμα και αν είναι λόγια εντυπωσιασμού, ακόμα και αν είναι ανέφικτες , τουλάχιστον είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  tousername

Από τις αρχές της δεκαετίας του 80 που παρακολουθώ τα πράγματα η λέξη “‘εθνικό”‘ στις αμυντικές προμήθειες χρησιμοποιείτε για να καλύψει λαμόγια ,κομματόσκυλα σκάνδαλα και κακή διαχείριση δημοσιου χρήματος στη καλύτερη περίπτωση

Έχετε κάποιο παράδειγμα που να διαψεύδει το παραπάνω?

Προγραμματισμός ΔΕΝ υπάρχει αλλιώς θα είχαν προχωρήσει κάποια από αυτά που γράφω παραπάνω

Πυροτεχνήματα πετάνε για να καλύψουν το ΜΗΔΕΝΙΚΌ έργο

Τα ίδια ίσχυαν και με το παραπάνω για τους προηγούμενους

Το γεγονός πως δεν έχουν αλλάξει τον νομο Βενιζέλου για τις προμήθειες δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει η εθνική άμυνα

Steve
Steve
4 years ago

Εδώ δεν πήραν τορπίλες ακόμα που μιλάμε για 100-200 εκατομύρια…
Οι ΜΕΚΟ ακόμα έτσι…και θέλουνε και 10,000 οχήματα???? 1-2 δίς???
Γελάει ο κόσμος…
Ας κάνουν τα παραπάνω και να βάλουν καναδυό φρεγάτες να ψήνονται και για οχήματα
να βρουν μεταχειρισμένα και να φτιάξουν 1000-2000 να τη βγάλουμε…. άκου εκει 10,000

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Steve

1-2 δις σε βάθος 20ετίας…

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  chriss8

50αετιας .Μηπως βιαζομαστε;
Να εχουμε να λεμε να περναει η ωρα γεμιζοντας αρθρα και σχολια..

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Steve

Δυστυχώς η ολιγωρία ΟΛΩΝ θα καταλήξει να καταστούν πιεστικές ταυτόχρονα αναρίθμητες επιχειριακές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα (εκτός πιθανού άλματος στην χρηματοδότηση) τη βαθμιαία κατάρρευση των ΕΔ …

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Ηδη εχει συμβει αυτο.
Παμε ολοταχως προς εικονικες οροφες σε ολα κοινως οτι εχουμε στα χαρτια δια τρια στην πραγματικοτητα στα περισσοτερα και ισως περισσοτερο σε καποια.

Eman202
Eman202
4 years ago
Reply to  Steve

Δεν γίνεται μια ζωή να παίρνεις ότι οι άλλοι βγάζουν για σκραπ.
Στο τέλος κ χωρίς κατάλληλο υλικό μένεις κ το πληρώνεις ακριβά γιατί είναι εκτός υποστήριξης κ στην τελική πρέπει αυτή η χώρα να αρχίσει να κατασκευάζει κ να φτιάξει βιομηχανία.
Το να φτιάξεις φορτηγά κ τεθωρακισμένα οχήματα 4×4 ή 6×6 όπως κ σκάφη 25 μέτρων κ 35 μέτρων για το λιμενικό αλλά κ το Π.Ν δεν θέλει ποιός ξέρει την σούπερ τεχνολογία.Περα από τις μηχανές κ ένα δυο συστήματα τα άλλα είναι μέσα στις δυνατότητες μας.
Είναι πράγματα που με σχέδιο κ προγραμματισμό τα φτιάχνεις κ μπορείς κ να εξάγεις.
Δλδ έχουν οι Κροάτες καλύτερα ναυπηγεία από εμάς;; Ή το βλέπεις λογικο να φτιάχνει η Βόρειος Κορέα τα πάντα εν μέσω σκληρού εμπάργκο για 30 χρόνια κ εμείς να μην κάνουμε τπτ;
Θέλουν 10000 φορτηγά (αν κ ο αριθμός είναι σχεδόν υπερδιπλάσιος αν μπουν στο σύνολο όλα τα οχήματα που πρέπει να αντικατασταθούν) γιατί είμαστε με 40χρονα φορτηγά.
Κ αυτό είναι ένα πρόγραμμα τουλάχιστον για 20χρονια το οποίο δεν θα δεσμεύει τεράστια ποσά κάθε χρόνο γιατί δεν υπάρχει κ η κατασκευαστική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.Ειναι ένα πρόγραμμα το οποίο αν γίνει όπως πρέπει πέρα του ότι θα αποδώσει οχήματα που θα είναι ασφαλή για αυτούς που θα κληθούν να πολεμήσουν με αυτά θα δώσει δουλειά σε εκατοντάδες μην πω χιλιάδες ανθρώπους κ θα δημιουργήσει ΑΕΠ.
Γιατί για να γίνουν τέτοια οχήματα (φορτηγά, τεθωρακισμένα 4χ4 κ 6χ6 τύπου MRAP) τα μόνο που θα πρέπει να έρθουν από έξω είναι οι μηχανές κ τα κιβώτια ταχυτήτων άντε κ τηλεχειριζόμενοι πύργοι οπλισμού.
Όλα τα άλλα μπορούν να τα φτιάξουν Ελληνικές εταιρείες.
Κ όταν μιλάμε για 20-25.000 μοτέρ κ κιβώτια ταχυτήτων σίγουρα μπορούμε να πάρουμε δικαιώματα για την κατασκευή κ μεταφορά τεχνολογίας.Ειδικα αν κάνουμε κίνηση προς Σουηδία μεριά.
Άλλωστε η Η EODH που έχει δείξει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εθνικού οχήματος ,για την αναβάθμιση των M113 κ των ΛΕΩΝΊΔΑΣ έχει βάλει στην πρόταση τον κινητήρα της caterpillar c7.2 οπότε γιατί όχι κάποιον της caterpillar τόσο για τα φορτηγά όσο κ για τα τεθωρακισμένα οχήματα.
Το θέμα για τις τορπίλες δεν είναι μόνο τα 100-200 εκατ αλλά το ότι κάποιοι δεν θέλουν να αποφασίσουν ποιες θα πάρουμε αλλά κ πιο θα είναι το μέλλον των υποβρυχίων μας.
Γιατί ουσιαστικά πρέπει να ξεκινήσει κ πρόγραμμα για τουλάχιστον αλλά 4-6 υποβρύχια.
Τι θα κάνουμε θα πάμε σε 214? (Θα ήταν έγκλημα από την στιγμή που οι Γερμανοί τα έχουν δώσει στους Τούρκους) θα πάμε σε Γαλλικά ή Ιταλικά ή Σουηδικά;; Κ τότε τα 214 κ το αναβαθμισμένο Ωκεανός τι θα τα κάνουμε;;
Δεν είναι όλα τόσο εύκολα κ ειδικά όταν δεν έχεις λεφτά για να κίνησε κ να κάνεις σχέδια

Digenis
Digenis
4 years ago

Ρυθμούς χελώνας !!!! Θα δουμε ,ισως μεσα στο ετος ,μάλλον το επόμενο θα και βλέπουμε…

alexmark
alexmark
4 years ago

1ον Από που προκύπτει η συμπαραγωγή; Aκόμα δεν τον είδαμε….
2ον Ποιός θα αγοράσει την ΕΛΒΟ; Mέχρι τώρα 2 διαγωνισμοί άγονοι και όσο περνάει ο καιρός απαξιώνεται!
3ον Αυτά τα περί φορτηγών για τους Δήμους και την Πυροσβεστική όλα πακέτο ξεχάστε τα αν δε θέλετε να βρεθείτε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβίαση κοινοτικών κανονισμών. Μάλλον δε καταλάβατε ότι κάθε δήμος ή άλλος οργανισμός πρέπει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προμήθειας οχημάτων. Αυτά που περιγράφετε μπορούσαν να γίνουν τη δεκαετία του 80, όχι σήμερα.

blackpeteg
blackpeteg
4 years ago
Reply to  alexmark

Με την σωστή εταιρική δομή δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί΄πλέον αγαπητέ. Ιδίως μετά τον Covid-19 αυτά τελείωσαν. Οι στρατηγικές ανάγκες καλύπτονται όπως θέλεις χωρίς προβλήματα.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  alexmark

Τα μισά δεινά της Ελλάδος και όλη η (μεγάλη ή μικρή) διάδοση ανορθοδόξων (έως κουλών …) ιδεών έχουν να κάνουν με το ότι (όπως και στην Ιταλία) οι μισοί πολιτικοί και τα 5/6 των πολιτών δεν γνωρίζουν τι είναι η Ε.Ε. και τι προβλέπουν (μέσες-άκρες) οι συνθήκες της.
Οι πραγματικά μεγάλοι (Ολλανδοί, Γερμανοί, τα λαμόγια γενικώς) γνωρίζουν στην έσχατη λεπτομέρεια τους κανόνες, και προσπαθούν να τους καταστρατηγήσουν, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία.
Οι ψιλικατζήδες αρέσκονται να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, για να έχουν κάποιον κακό να μέμφονται.
Εδώ άλλος ρητορεύει για “εθνικά φορτηγά για Δήμους και Πυροσβεστική”, άλλος εξαπολύει φιλιππικούς κατά όσων “έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό” (ως εάν ήταν έγκλημα η ενάσκηση μιας από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ένωσης), άλλος πρεσβεύει επιδοτήσεις και εθνικούς πρωταθλητές on steroids, άλλος αξιώνει αποκλεισμό προμηθευτών με έδρα μέλος της Ένωσης από προμήθειες του Δημοσίου (μη αμυντικές) ως πολιτικά αντίποινα, και το φιλοθεάμον κοινό τρίβει τα μάτια του από τη σοφία των αγορητών, έκπληκτο που ως τώρα “οι πρωδώταις οι πωλητηκοί” δεν είχαν ακολουθήσει αυτές τις τόσο απλές μα τόσο σοφές συστάσεις … Εννοείται ότι την ίδια ώρα όλοι θεωρούν αυτονόητο δικαίωμα να εγκαθίστανται τα παιδιά τους (ως μισθωτοί ή ως επιχειρηματίες) σε χώρες της Ε.Ε., να έχουν εκεί περίθαλψη ακόμη και ως ταξιδιώτες (με κρατήσεις ΕΦΚΑ υπέρ ΕΟΠΥΥ γερμανικό νοσοκομείο λουξ, με μόνο δίκλινα κρεβάτια, απολύμανση ανά ώρα και κλίνες ΜΕΘ αναλογικά 100πλάσιες της Ελλάδος …), να μπορούν να οδηγούν με το ελληνικό τους δίπλωμα χωρίς να πληρώνουν τα γαμησιάτικα της ΕΛΠΑ για το “διεθνές”, να επιδοτείται η αγροτική παραγωγή (που επιτρέπει, εκτός των αγροτών, να ζήσει και ο έμπορος, ο οδοντίατρος, ο δικηγόρος κλπ κλπ), να καλύπτεται το μισό κόστος φαραωνικών οδικών υποδομών επιπέδου Ελβετίας από ενωσιακά κονδύλια κλπ κλπ.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Εδώ βέβαια δε θα διαφωνήσω καθόλου σε όσα είπες για τη διαφθορά, τη βλακεία και το λαϊκισμό που και ξεκάθαρη είναι και δε χρειάζεται αποδείξεις. Αρκεί να διαβάσει κάποιος συστηματικά το δημόσιο λόγο αλλά και τα πεπραγμένα πολιτικών, συνδυκαλιστών και λοιπών “επιφανών” και μη προσώπων.

Για να είμαστε σωστοί όμως, θα πρέπει να δούμε και το αντίτιμο που πληρώσαμε για την ενωσιακή μας πορεία και τα θαυμαστά που αναφέρεις. Η κατάργηση των δασμών και των συνόρων που κατέστρεψε την τότε σε άνοδο ελληνική βιομηχανία γιατί δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τους παγκόσμιους κολοσσούς γερμανούς και ολλανδούς ανταγωνιστές της. Που μετέτρεψε τους έλληνες παραγωγούς σε εξαρτημένους πωλητές γερμανικών προϊόντων, και σε συνδυασμό με τη μεθοδική καταστροφή ακόμα και της πρωτογενούς παραγωγής μετέτρεψε την Ελλάδα σε πάροχο υπηρεσιών τουρισμού (κ.α.) προορισμένο να αποτύχει οικονομικά.
Είδαμε αντίθετα η Ισλανδία να απορρίπτει την είσοδο της στην ΕΕ, όταν υπό την κάλυψη περιβαλλοντικών ευαισθησιών της ζητήθηκε ως όρος για ένταξη της να μπούνε όρια στην αλλιεία. Οι Ισλανδοί όμως είχαν ξεκάθαρη επίγνωση των συμφερόντων τους, μια και η αλιεία είναι η βάση της οικονομίας τους και μη θέλοντας να τη διακινδυνεύσουν έβαλαν τις σωστές προτεραιότητες. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς δεν ξέρουμε ούτε ποιά είναι τα δικά μας συμφέροντα ούτε των “φίλων και συμμάχων” αλλά είμαστε προγραματισμένοι από συστάσεως κράτους να γίνουμε “πολιτισμένοι Ευρωπαίοι”. Πήγαμε λοιπόν στο πολιτισμένο κλαμπ ωσαν τον “πτωχό επαρχιώτη” που ζήλεψε την πόλη και τα μεγάλα σαλόνια και δεχτήκαμε όλους τους όρους χωρίς να αναλογιστούμε ποιά είναι τα δικά μας συμφέροντα, γιατί έτσι λέει το πρόγραμμα. Οι ιδεολογίες που ασπαστήκαμε παραμορφώνουν την αντίληψη μας για τα πράγματα και δεν αφήνουν την δημιουργία μιας δικής μας αυτόνομης πολιτικής ύπαρξης και πορείας. Είτε ήταν αυτές σοσιαλιστικές, είτε εκσυγχρονιστικές, είτε νεοφιλελεύθερες, είτε νεοφιλεleft.
Τα περί προδοσίας που αναφέρεις μου δίνουν την ευκαιρία να παραπάμψω στη ρήση του Καποδίστρια. Που ούτε “αμόρφωτος” ήταν, ούτε “λαϊκιστής”, ούτε ξένος με τους Ευρωπαίους έχοντας φάει “τας Ευρώπας” με το κουτάλι στα υψηλότερα πόστα, ούτε “αντιευρωπαϊστής” αλλά κορυφαίος στην εποχή του πολτικός και μεταρρυθμιστής στην Ευρώπη. Όμως πάντα είχε ως οδοδείκτη το καλό της πατρίδας του. Έλεγε λοιπόν “Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση είς την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό, ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.” Με αυτό το κριτήριο σε παρακαλώ να αναλογιστείς αν είναι ή δεν είναι προδότες όλοι συλλήβδην όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και μεγάλο μέρος του λαού της Ελλάδας. Κάπου πάσχουμε θεμελιωδώς δεν είναι ζητήματα αμορφωσιάς, διαφθοράς και ανικανότητας μόνο. Στα “μαρμαρένια αλώνια” της ΕΕ το παιχνίδι που παίζεται είναι ένας ευγενικός πόλεμος, αλλά και πάλι ένας πόλεμος με κόστος και θύματα, με κατακτητές και κατακτημένους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει για την είσοδο στην ΕΟΚ «Θα τους ρίξω στη θάλασσα με τη βεβαιότητα ότι, για να μην πνιγούν, θα μάθουν να κολυμπούν». Αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας.

ΥΓ.

Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί στην ωραία μας ευρωπαϊκή συντροφιά ας βάλει όρια και η Γερμανία και η Ολλανδία στην παραγωγή αυτοκινήτων, αμυντικών συστημάτων, και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, για να προστατέψει το περιβάλλον. Ας μπει πλαφόν στην κατανάλωση καυσίμων. Εκεί όμως αρκέστηκε να βγάλει περιβαλλοντικές “κλάσεις” ή όρια εκπομπών που αποενοχοποιούν στα μάτια του καταναλωτή την περιβαλλοντική επίπτωση της παραγωγής και της χρήσης τεχνολογικών προϊόντων. Και τα οποία καταστρατηγήθηκαν όπως είδαμε από την αυτοκινητοβιομηχανία μέσω ξεκάθαρης απάτης.
Με βάση την επικαιρότητα μάλλον οι “περιβαλλοντικά φιλικοί όροι” δεν φτουράνε μπροστά στη μείωση της παραγωγής λόγω κορονοϊού που οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως αερίων ρύπων. Αλλά όταν όλα είναι προφάσεις και υποκρισία σε ποιά βάση να συζητήσεις. Όπως είπες οι μεγάλοι όχι απλά ξέρουν τους κανόνες και τους καταστρατηγούν, αλλά τους επέβαλαν με βάση τις δικές τους προτεραιότητες και συμφέροντα. Τα οποία προωθούν αγνοώντας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές όπως είδαμε στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων και ξαναβλέπουμε στην περίπτωση του κορωνοϊού, όπου επιχειρούν να μετατρέψουν και Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία σε αποικίε χρέους με βάση το δοκιμασμένο μοντέλο.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Chris

Δηλαδή πιστεύεις ότι οι ξένοι φταίνε που διαλύσαμε την παραγωγή μας, αντί να την αλλάξουμε? Δεν πήραμε και λίγα λεφτά για να το κάνουμε. Πιστεύεις ότι φταίνε οι ξένοι που τα πακέτα βοήθειας τα φάγαμε στα μπουζούκια και στις… κορασίδες? Πιστεύεις ότι φταίνε οι ξένοι που δανειζόμασταν το ‘80 με 25% επιτόκιο? Φταίνε οι ξένοι όταν τα επιτόκια μας φτάσανε ( με το ευρώ) στο 2%, δανειζόμασταν σαν να μην υπάρχει αύριο? Που είχαμε έλλειμα άνω του 10%?

Χάρη στην ΕΕ αποκτήσαμε οργάνωση ως χώρα και ποιότητα ζωής που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ. Τώρα το ότι τα κάναμε όλα στο περίπου και μετά τα θαλασσώσαμε, φταίμε λιγαααακι και εμείς. Προφανώς και δεν μας «αγαπάει» κανένας, όπως φυσικά το λένε μέχρι και οι ρομαντικοί. Αλλά από την άλλη δεν χρειάζεται να συνωμοτήσεις για να φαλιρήσει ο γλεντζές που κοροϊδεύει όσους δουλεύανε σκληρά…

Όσο για τον Καποδίστρια, είναι εκτός τόπου (βασικά χρόνου) να επικαλείσαι τα λόγια του. Αυτά τα είπε πριν 190 χρόνια!! υπό συνθήκες που δεν έχουν καμία απολύτως ομοιότητα με το σήμερα. Τόσο στο εσωτερικό, όπου υπήρχαν τρεις πολιτικές δυνάμεις ομώνυμες με τους ξένους που τις χρηματοδοτούσαν, όσο και στο εξωτερικό, όπου υπήρχαν αυτοκρατορίες που χάθηκαν και δεν είχαν μεσολαβήσει ούτε οι παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε ο ψυχρός και κυρίως ότι τους ακολούθησε.

Για παράδειγμα, όταν η αρχαία Σπάρτη ήταν πανίσχυρη δεν ακολουθούσε κανέναν. Όταν όμως η δύναμη της τελείωσε, μπήκε στην στην Αχαϊκή Κοινοπολιτεία, με δόξα και τιμή…..

Σήμερα κανένας δεν επιβιώνει μόνος του. Ούτε καν η Γερμανία των 80 εκατομυρίων και του 3,5 Τρις ΑΕΠ. Πόσο μάλλον μια Ελλάδα των 9,5 εκατομυρίων και του 180 δις ΑΕΠ.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  chriss8

Προφανές είναι ότι φταίμε και μεις δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί, και όλα όσα περιγράφεις τα κάνανε, κάποιοι, γιατί εγώ ποτέ δεν πήγα στα μπουζούκια και δεν ξόδεψα τα χρήματα που δεν είχα. Άλλωστε το λέω και στην αρχή του σχολίου μου δε χρειάζεται να επανέρχεσαι. Εκτός και δεν το διάβασες.

Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι του οικονομικού ανταγωνισμού δημιουργήθηκαν ώστε να είναι στημένο το παιχνίδι υπέρ της οικονομίας των βόρειων χωρών, κυρίως δε της Γερμανίας. Ειδικά μετά από το 1992 που λειτουργεί το άτυπο “διευθυντήριο”. Για να μπορέσουν χωρίς το βραχνά των δασμών και συνόρων να εισδύσουν και να κατακτήσουν τις μικρότερες οικονομίες. Πόσο μάλλον η Ελληνική οικονομία που ήταν ακόμη και τότε την εποχή της βιομηχανικής της ανάπτυξης αδύναμη να ανταγωνιστεί. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του ισχυρού, ο αδύναμος χρειάζεται προστατευτισμό και ευέλικτο νόμισμα αυτό είναι ξεκάθαρο. Επομένως εδώ υπάρχει σχέδιο και προθέσεις απολύτως ξεκάθαρες, και πιστεύω όποιος δεν το δέχεται απλά βρίσκεται σε άρνηση.

Αυτό δεν βρίσκεται σε αντίφαση με τις δικές μας ευθύνες. Οι δικές μας αμαρτίες απλά διευκόλυναν την εκτέλεση του σχεδίου, ενώ άλλες χώρες πιό σοβαρές αντιστάθηκαν περισσότερο λόγω της καλύτερης οικονομίας τους και της μικρότερης διαφθοράς. Σήμερα, ευκαιρίας δοθήσεις του κορωνοϊού, η Γερμανία προσπαθεί να επισωρεύσει επιπλέον μνημόνια σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία για να τις μετατρέψει σε αποικίες χρέους όπως έκανε και την Ελλάδα. Έτερον εκάτερον λοιπόν.

Σχετικά με τον Καποδίστρια δεν είναι (είμαι) καθόλου εκτός τόπου και χρόνου, γιατί οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι όπως ο Καποδίστριας μας διδάσκουν διαχρονικές αξίες και αλήθειες και όχι εφήμερες μόδες. Και όπως φαίνεται και από την εποχή μας, με τις αμερικανόπληκτες, ρωσόπληκτες και γερμανόπληκτες πολιτικές ομάδες, και ιδεολογίες εξακολουθούμε να είμαστε ετερόφωτοι και εθελόδουλοι και αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Οι παράμετροι του πολιτικού πεδίου δεν έχουν αλλάξει. Μετά τον Καποδίστρια και το αγγλικό, γαλλικό και ρωσικό κόμμα, βαυβαροκρατία και (πρωτο)γερμανικές εξαρτήσεις. Μετά από αυτόν αγγλικές. Μετά με τον Βενιζέλο, τον Κωσταντίνο και το Μεταξά μικτά ή εναλλάξ γερμανικές και αγγλικές κατά περιόδους και κατά περιστάσεις. Μετά αμερικανικές, μετά με ΕΟΚ γερμανικές. Σήμερα τριπλή εξάρτηση από Αμερική, Γερμανία και Τουρκία. Και πάει λεγοντας. Μια χαρά περιγραφικός της εποχής μας είναι ο Καποδίστριας και πολύ φοβάμαι και του μέλλοντος.

Το παράδειγμα της Σπάρτης πάλι δεν είναι το κατάλληλο γιατί εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουμε πουθενά και να μη μιλάμε με κανέναν, αλλά ενδιαφέρομαι για τους όρους με τους οποίους γίνεται αυτό. Άλλο να συμμετέχεις ως ισότιμος εταίρος, και άλλο σαν καρπαζοεισπράκτορας, εντολοδόχος, και τσιράκι. Αν πάλι συνδέεις την είσοδο μας στην ΕΟΚ με την παρακμή που οδήγησε τη Σπάρτη στη συμπολιτεία τότε μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου. Γιατί στην Ελλάδα η ΕΕ ήρθε να καλύψει κυρίως το ιδεολογικό και υπαρξιακό κενό που άφησε η ιστορική περίοδος που ολοκληρώνεται με την ανώμαλη περίοδος της Χούντας. Που πριν πέσει -εκτός από την κυπριακή τραγωδία- μας κληροδότησε και την ολοκληρωτική πλέον σπίλωση και κατασυκοφάντηση της ελληνικής ταυτότητας και πολιτισμικής παράδοσης που είχαν ξεκινήσει άλλοι. Σε αυτό τουλάχιστον πέτυχε στο 100%.

Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικεί τη συμμετοχή της σε υπερκρατικούς θεσμούς με μοναδικό σκοπό να προωθεί τα δικά της συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα άλλων, όπως κάνει (έως) τώρα. Αλλά ποιός θα ζητήσουμε να το κάνει αυτό. Ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο ΓΑΠ, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης; Νοιώθει κανένας από αυτούς Έλληνας; Είχε κανένας από αυτούς εθνοκεντρική πολιτική; Εδώ στα διαγγέλματα των εθνικών εορτών πλέον φοβούνται να πούνε τις λέξεις τουρκοκρατία, ελευθερία και πατρίδα.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Chris

@chris Μα και βέβαια σε διάβασα και μάλιστα με πολύ ενδιαφέρον. Όπως και το δεύτερο σχόλιο σου. Για αυτό και γράφω σεντόνια σαν και σένα 😛
Ο Καποδίστριας διδάσκει διαχρονικές αξίες, τις οποίες όμως εμείς θα πρέπει να τοποθετούμε στην σωστή ιστορική τους θέση και να τις προσαρμόζουμε στην δική μας διαφορετική πραγματικότητα. Οι ****πληκτες ομάδες πάντα θα υπάρχουν. Αλλά η κοινωνία ως σύνολο ψάχνει την δικιά της κατεύθυνση. Τότε ήταν αφοσιωμένοι όλοι και διχασμένοι σε 3 παρατάξεις. Η ανάγκη που μας γεννάται από την εθνική αδυναμία, μας επιβάλλει να ακολουθήσουμε μια μεγαλύτερη δύναμη. Η ΕΕ (ΕΟΚ) μας βοήθησε και μας ενίσχυσε. Έπεσαν κεφάλαια στην Ελλάδα που δεν θα ερχόντουσαν ποτέ. Το πρόβλημα έρχεται όταν χαθεί το μέτρο. Πολλοί φαντάζονταν το “τέλος της ιστορίας” ή έναν ευρωπαϊκό φεντεραλισμό που θα εξάλειφε τα εθνικά τους κόμπλεξ, ενώ στην πραγματικότητα η ΕΕ δεν έχει ως στόχο την εξάλειψη των εθνών. Προστατεύει την διαφορετικότητα αλλά πολεμάει τον εθνικισμό και την μισαλοδοξία. Μια φεντεραλιστική Ευρώπη έχει να περάσει πολλούς σταθμούς και να κάνει έναν μαραθώνιο που θα κρατήσει γενιές. Με άγνωστα αποτελέσματα.

Ο κονστρουκτιβισμός που καλλιεργήθηκε μας οδήγησε στο να χάσουμε την επαφή με τον ρεαλισμό. Από την μία, πολλοί φαντάζονταν να τρέχουμε γυμνοί στα λιβάδια μαζί με τους σκανδιναβούς συμπολίτες μας!!!!! Από την άλλη πολλοί κατακεραυνώνουν οποιαδήποτε ρεαλιστική πολιτική ως εχθρική.

Προσωπικά δεν βλέπω πουθενά κάποιο κακό με τους λόγους που αναφέρεις περί ανταγωνισμού. Η Ελλάδα δεν πληρούσε καμιά προϋπόθεση για να μπει στην ΕΟΚ. Μας δέχτηκαν καθαρά και μόνο γιατί δεν θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε κανέναν. Αλλά μας δόθηκαν τρομερά κεφάλαια για να αλλάξουμε από μια μικρή και φτωχή οικονομία, σε μια μέτρια οικονομία που θα μπορεί να καταναλώνει την παραγωγή τους. Έτσι ο φτωχός αγρότης έπιασε λεφτά στα χέρια του και τα παιδιά του σπούδασαν και έκαναν δικές τους δουλειές. Όλοι κέρδισαν. Αλλά και αυτό δεν έγινε πλήρως… Εσύ δεν τα έσπαγες στα μπουζούκια αλλά η ελληνική κοινωνία αυτό έκανε… Έτσι αντί να αλλάξουμε και να αναβαθμίσουμε την παραγωγή μας, την εκμηδενίσαμε. Αντί για γη και εργαλεία, ο αγρότης πήρε μερσέντα. Τα παιδιά του σπούδασαν αλλά δεν βρήκαν κεφάλαιο και έτσι δανείστηκαν. Ναι μεν καταναλώνουν ευρωπαϊκά, όπως ήταν το “σχέδιο” αλλά το κάνουν χωρίς μέθοδο. Και τα Deutz γερμανικά τρακτέρ είναι.Μερσέντα διαλέξαμε. Δεν υπήρχε σχέδιο αποικιοποίησης της Ελλάδας. Αν το θέλανε, θα μας αφήνανε να είμαστε η καχεκτική οικονομία της δεκαετίας του 70 και θα μας αγοράζανε κοψοχρονιά όπως κάνανε με τους ανατολικοευρωπαίους.
Ένας λόγος που δεν το θέλανε ήταν γιατί ήμασταν οι μόνοι καπιταλιστές στα Βαλκάνια. Οι βαλκάνιοι “σοσιαλιστές” έβλεπαν έναν πλούτο στα χέρια του “φασίστα” Έλληνα που οι ίδιοι ποτέ δεν απέκτησαν. Πάλι ρεαλισμός. Δούνε και λαβείν. Εξυπηρετήθηκαν οι σκοποί τους μέσω του δικού μας συμφέροντος.
Οι ****πληκτοι θα πρέπει να διαχωριστούν λοιπόν σε αυτούς που βλέπουν ένα εθνικό συμφέρον στην συνεργασία με την Χ δύναμη και σε αυτούς που τρέχουν στα λιβάδια ή φαντάζονται “αδέλφια” που δεν υπήρξαν ποτέ.

Από αυτή την άποψη, αντιθέτως του τι μας υπαγορεύει ο πατριωτικός μας εγωισμός, είχαμε κυρίως οφέλη από την προσκόληση μας στην Ευρώπη. Όσο για το ευέλικτο νόμισμα που αναφέρεις, το πιο πιθανό είναι, το κουρελόχαρτο της δραχμής (1:400 με το δολάριο το 1999, σε σταθερή πτώση για 2 δεκαετίες) να ήταν η ταφόπλακα μας, σε μια κρίση όπως του 2008, που τα περισσότερα “ευέλικτα” νομίσματα χάσανε μέχρι και 50% της αξίας τους ως προς το δολάριο.

Θα πρέπει επίσης να λάβεις σοβαρά υπόψη, ότι ακόμα και αν δεν ακολουθούσαμε αυτό το μονοπάτι, ο καταναλωτισμός θα μας χτυπούσε και πάλι την πόρτα. Οι ανάγκες ενός νοικοκυριού αυξήθηκαν, όχι γιατί αλλάξαμε εμείς, αλλά γιατί άλλαξε ο κόσμος.

Άρα το προφίλ της οικονομίας μας, προ ΕΕ, απλά δεν θα ευσταθούσε έτσι κι αλλιώς σήμερα. Αντιθέτως ο “φτωχός” Chris και Chriss8 είναι πολύ πιο πλούσιος από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά ελλήνων στο συγχρονο ελληνικό κράτος.

Αυτό που φταίμε εμείς, ως Έλληνες, ότι αυτή την στιγμή η οικονομία μας δεν έχει καμία προοπτική. Κανένα προσανατολισμό. Ο τουρισμός από μόνος του είναι 35% της οικονομίας. Το δημόσιο κινεί το 40% του ΑΕΠ. Μέσα σε μια φοροκαταιγία οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 65% του προϋπολογισμού, και μόνο ένα 10-15% πηγαίνει στην λειτουργία του κράτους. Είμαστε σχεδόν μια μετακομουνιστική οικονομία. Ο μισητός Σόιμπλε πήγε να μας επιβάλει τις ίδιες πολιτικές που είχε επιβάλει στην ανατολική Γερμανία. Εδώ θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.

Από την άλλη δεν συμμερίζομαι τους φόβους σου ότι δεν μιλάει κανείς για πατρίδα.

https://www.ekirikas.com/τηλεοπτικό-μήνυμα-της-πτδ-αικ-σακελλα/

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε 11 εκατομύρια. Ούτε εγώ, ούτε εσύ έχουμε την συνταγή της αγνής αγάπης για την πατρίδα. Υπάρχουν άλλοι ΣΧΕΔΟΝ 11 εκατομμύρια που νιώθουν ότι αγαπούν την Ελλάδα με πιο καθαρό τρόπο. Αυτή η διαφορετικότητα δεν είναι μειοδοσία, αν κάποιοι είναι πιο ήπιοι, ούτε φασισμός, αν είναι πιο ένθερμοι. Δεν πρέπει να είμαστε οπαδοί πολιτικών χώρων και ιδεολογιών. Πρέπει να είμαστε κριτικοί υποστηρικτές.

ΥΓ για Σπάρτη. Δεν μίλησα για παρακμή αλλά για ισχύ. Αν ήμασταν 150 εκατομμύρια με κάνα 2-3 τρις ΑΕΠ θα είχαμε τον απαιτούμενο όγκο για επιβίωση στον πλανήτη Γη. Τότε θα κάναμε άλλου είδους ενώσεις και σχέσεις. Και η Σπάρτη με την φανατική προσκόλληση σε μια παράδοση που εξυπηρετούσε άλλους καιρούς, ίσως να είχε διατηρήσει καταρχήν τον πληθυσμό της και κατά δεύτερον την δύναμη της. Οι συνθήκες επιβάλλουν τις επιλογές. Όχι οι ιδεολογίες ή η έλλειψη αυτών.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  chriss8

Για να μη συνεχίσω κι εγώ με σεντόνια γιατί δε θα οδηγήσει πουθενά, θα κάνω ένα μικρό γενικό σχόλιο. Νομίζω ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γινόταν το 2008 γιατί θα υπήρχε μια διαφορετική εξέλιξη της ιστορίας. Κανείς δεν μπορεί να πει αν θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη. Τα κονδύλια δώθηκαν ως αντίδωρο για την καταστροφή της ελληνικής παραγωγής (ονομαζόμενα επιδοτήσεις).
Κλείνοντας όμως θα παραθέσω ένα σχόλιο άλλου που νομίζω ότι ταιριάζει στην κατάσταση μας ” Από τη στιγμή που άρχισαν τα παζαρέματα με την τυρρανίδα, τι συμφέρει άραγε περισσότερο, η ελευθερία με στερήσεις ή η τυρρανίδα με καλοπέραση; τότε ήρθε η εθελοδουλεία”.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Chris

Συγγνώμη συνονόματε αλλά παίρνεις ως δεδομένα δύο ασυνάρτητα θεωρήματα.

Α. Ότι μπήκαμε στην ΕΕ και χάσαμε την ελευθερία μας!

Και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είμαστε ισότιμο μέλος, αποδεδειγμένα! Πόσες φορές η Ελλάδα των εξαρτήσεων και της υποτέλειας, (από το 1823) κάθισε ως ίσος συνομιλητής με Γαλλία, Γερμανία Βρετανία και ΗΠΑ? Παρόλη την χαοτική μας διαφορά ισχύος, όλοι έχουμε μια ψήφο και σε πολλά θέματα δικαίωμα veto! Χώρια τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας μας…

Β. Η ΕΕ αποσάθρωσε την παραγωγή μας.

Πέρα από το γελοίο επιχείρημα των Brexiteers για το ψάρεμα, δλδ το 0,001% του ΑΕΠ, καλό είναι να δεις τα υπόλοιπα ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ “κοσμοιστορικά” γεγονότα της δεκαετίας του 80 που διέλυσαν την οικονομία μας…..

Άντε πάνε ψάρεψε όπως γουστάρεις… Σε 3 χρόνια που δεν θα κολυμπάει λιθρίνι σε Αιγαίο και Ιόνιο, τότε να σε δω. Ή βγάλε αγροτική παραγωγή χωρίς ΚΑΠ. Να πεις το ψωμί ψωμάκι… Τα “εργοστάσια” άλλοι μας τα κλείσανε…

Όσο για το 2008 (όχι την κρίση χρέους) να ανάβουμε κεράκι που ήμασταν μέσα σε ΟΝΕ και ΕΕ. Όλες οι “ανεξάρτητες” οικονομίες σαρωθήκαν και κάποιες δεν ορθοποδήσαν ακόμα. Εμείς, που πριν την κρίση θα είχαμε την δραχμή κάπου στο 1:1000 με το δολάριο- δόξα τω θεώ δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες Ελληνίδες θα μεταναστεύανε για να γίνουν ιερόδουλες…. Εκεί να έβλεπες μετά ελευθερία….

Και το χρέος…χρέος! Από το 1823 είμαστε χρεωμένοι….

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  alexmark

O καθε δημος και οργανισμος πρεπει να προκηρυξει διεθνη διαγωνισμο? Που το ειδες αυτο? Μηπως χρειαζεται να προκηρυξουν και διαπλανητικο? Καλυτερα να μην γραφεις για πραγματα που δεν γνωριζεις.

Ολες οι χωρες επενδυουν και αγοραζουν προιοντα απο τις εθνικες βιομηχανιες τους. Οι απαιτησεις στους διαγωνισμους μπορουν να μαγειρευτουν ωστε να κερδιζει η εγχωρια βιομηχανια.

Οι μονοι που δεν το κανουν ειμαστε εμεις, απλα επειδη δεν κατανοουμε πως η εγχωρια παραγωγη εχει τεραστια προστιθεμενη αξια και μπορει να δημιουργησει θεσεις εργασιας. Μια ματια στο ποσοστο του ΑΕΠ που διατιθεται για R&D ειναι αρκετο για να δειξει που πηγαμε στραβα ως χωρα.

Με πορτοκαλια, ελιες και ροδακινα οδευουμε κατευθειαν για τον τριτο κοσμο.

Tango.Alpha
Tango.Alpha
4 years ago
Reply to  alexmark

Oi διαγωνισμοί μπορούν να γίνουν αρκεί οι διατάξεις να είναι αρκούντως φωτογραφικές.

Το θέμα είναι ότι μόλις πάει να κινηθεί το θέμα θα αρχίσουν αιτήσεις για επιπλέον προσλήψεις στην ΕΒΟ αυξήσεις λόγω του φόρτου εργασίας κλπ και το κόστος θα αντιστοιχεί σε μεταγωγικό.

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  alexmark

Όλοι οι διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί φτιάξε εσύ τις δομές και οι τιμές συμπιέζονται πολύ, και όποιος, θέλει να τις ρίξει πάλι καλό θα μας κάνει. Αλήθεια έχεις δει Γαλλικό φορτηγό στο Γερμανικό δημόσιο; Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα; Εφόσον το παράγεις κάνεις ότι θες. Τα Nissan Sunny είχαν γεμίσει την Ελλάδα γιατί είχαν μειώσει τον ειδικό φόρο, δεν μπορούν να το ξανακάνουν;

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  AESA

Λεπτά θέματα, παίζουν και συμμετοχές σε διαγωνισμό επί ζημία χάριν προβολής: Δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στη Βαυαρία περιπολικό μη BMW (παλαιότερα και λίγα Audi, επίσης βαυαρικό προϊόν …), ή αντίστοιχα Mercedes στη Βάδη-Βυρττεμβέργη, Όπελ στη Έσση (Φρανκφούρτη) κλπ.
Αντίστοιχα, στην Αγγλία τα περισσότερα περιπολικά είναι BMW X5.
Προφανώς και μπορείς να παίξεις με τις προδιαγραφές, εκεί ήταν μάλλον έντιμοι με τα χρήματα του φορολογουμένου και κατέληξαν ότι σε κόστος κύκλου ζωής (το περιπολικό λειτουργεί 24/7) το Χ5 είναι πιο συμφέρον των π.χ. Range Rover.
Τώρα εμείς δεν ξέρω αν μπαίνουμε καν σε τόσο σοφιστικέ υπολογισμούς. Μιλάμε για μια χώρα όπου και ο ιδιωτικός τομέας είναι πίσω από τον κόσμο, οι ασφαλιστικές εταιρίες, ελλείψει αναλογιστών, υπολογίζουν τα ασφάλιστρα στην υποχρεωτική ασφάλιση ευθύνης με βάση τον … κυβισμό του αυτοκινήτου, εν έτει 2020, όταν αλλού επιλύεται για κάθε προσφορά πολυπαραγοντική εξίσωση με τύπο αυτοκινήτου και συμμετοχή του στη στατιστική ατυχημάτων, ηλικία του οδηγού, τόπο, κοινωνικούς παράγοντες κλπ.

Iomar
Iomar
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Καλησπέρα,

Συγνώμη αλλά κάνετε ένα μικρό λάθος.

Τα περισσότερα οχήματα άμεσης επέμβασης (Incident response vehicles IRVs), κοινώς περιπολικά, στην Αγγλία είναι Vauxhall Astra.

Η Vauxhall είναι θυγατρική της Opel, τα αυτοκίνητα στην πραγματικότητα κατασκευάζονται στην Γερμανία και απλώς συναρμολογούνται εκεί, παρόλα αυτά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπολικών μόνο και μόνο λόγο της – μικρής σχετικά – προστιθέμενης αξίας που επιτυγχάνεται, μαζί με την διατήρηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας.

BMW σε διάφορες εκδόσεις, Land Rover Discovery και άλλα χρησιμοποιούνται από την τροχαία γιατί είναι ταχύτερα από τα Astra και μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο εξοπλισμό.

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  Iomar

Vauxhall (Opel), BMW ( Jaguar/ Land Rover) και Peugeot κατασκευάζονται στην Αγγλία.
Όλοι οι τύποι υπηρετούν στην Αστυνομία. Αλλά δεν θα δείς άλλους που δεν κατασκευάζονται στην Αγγλία.

Iomar
Iomar
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Καλησπέρα,

Η Jaguar Land Rover Limited είναι θυγατρική της Ινδικής εταιρείας Tata από το 2008 και όντως κατασκευάζει εκεί τα αυτοκίνητά της.

Η BMW στην Αγγλία κατασκευάζει μόνο τα Mini και τα Rolls Royce.

Η Peugeot αγόρασε την Vauxhall ως θυγατρική της Opel, ωστόσο μέχρι και σήμερα συναρμολογεί αποκλειστικά μοντέλα της τελευταίας.

Από ότι μαθαίνω, σχετικά πρόσφατα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν Volvo και Peugeot στους αντίστοιχους ρόλους.

blackpeteg
blackpeteg
4 years ago

Μερικοί έχουν μείνει στην λογική του “πλερώνω cash και παίρνω εξοπλισμούς” τύπου Τσοχατζόπουλου και Κατάρ. Αρχίζουν λοιπόν τα “δεν υπάρχει σάλιο” “δουλευόμαστε;” “έχουμε άλλες προτεραιότητες” κλπ κλπ.
Λοιπόν, για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους μία και καλή: Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς εγχώρια βιομηχανία, εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα αξιώσεων δεν κερδίζεις ούτε τον πόλεμο στη Συρία έναντι ανταρτών. πόσο μάλλον εναντίον ενός οργανωμένου στρατού.
Στο ερώτημα “με ποιο τρόπο”; είναι ένας και απλός: αυτόν που έχουν χρησιμοποιήσει ΟΛΕΣ οι χώρες που σήμερα έχουν δική τους εγχώρια βιομηχανία. Δεν θέλετε συγκρίσεις με Γαλλίες και Γερμανίες; Δεν θέλετε το Ισραήλ; Εντάξει. Πάρτε παράδειγμα την Πολωνία.
Έχουν μήπως πολλά χρήματα για εξοπλισμούς; Όχι. Ποιον έχουν απέναντι; την Ρωσία- μία πυρηνική δύναμη. Τι κάνουν; κλαίνε την μοίρα τους; Ούτε με σφαίρες (κυριολεκτικά).
Βάζουν όρους συμπαραγωγής σε ότι μπορούν, αναβαθμίζουν αυτά που έχουν με τις ΔΙΚΕΣ τους βιομηχανίες και γενικώς κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία που κάποιοι εδώ μέσα συνεχίζουν να αγνοούν.
Θέλεις όπλα; συμπαραγωγή. Από α/φη μέχρι βίδες. Ας μην είναι μεγάλο το ποσοστό σε κάποιες κατηγορίες. Έχεις τουλάχιστον την υποστήριξη και το σκέλος των ανταλλακτικών ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ για όταν και όπου το χρειαστείς.
Δεν ξοδεύεις σε νέα υ/β που δεν έχουν δοκιμαστεί μερικά δις προκαταβολικά και αφήνεις την γραμμή παραγωγή τους να πάει στους Τούρκους με το δικό σου κόστος και τεχνογνωσία! Για εκεί τι έχουν να πουν οι “δεν έχουμε σάλιο”; Δεν “πλερώσαμε cash”; Τι πήραμε για αυτά που ξοδέψαμε;

Το τελευταίο ερώτημα: καλά όλα αυτά αλλά πως τα χρηματοδοτείς;

Παλιά (για τους άλλους) και δοκιμασμένη λύση. Αυτό που προτείνεται με τα φορτηγά και όλα τα υπόλοιπα. Εγχώριες γραμμές παραγωγής και συναρμολόγησης. Η χρηματοδότηση της υποδομής γίνεται από αυτόν που λαμβάνει το συμβόλαιο από τράπεζες και απλώνεται σε βάθος χρόνου ακόμα και τριακονταετίας.
Στο μεταξύ, το όφελος για όλα αυτά είναι πολλαπλάσιο για την Εθνική Οικονομία, με έσοδα από τεχνογνωσία, εξαγωγές (ναι εξαγωγές!) και ένα σωρό δραστηριότητες που μπορείς να οργανώσεις γύρω από μία επένδυση η οποία ενεργοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Για ψάξτε εσείς οι “δεν γίνεται τίποτε” τον Fabrice Wolf, άρθρα του οποίου έχουν παρουσιαστεί στην Π&Δ. Σταματήστε το κλάμα και την καταστροφολογία και δείτε πως χτίζουν Ένοπλες Δυνάμεις με βάθος οι μικρές χώρες όπως το Ισραήλ και η Πολωνία.

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  blackpeteg

Φίλε μου δεν διαφωνώ σε τίποτα από όλα αυτά που λές.
Ειλικρινά θα ήθελα να γίνουμε μια χώρα αν όχι σαν την Γαλλία ή την Γερμανία τουλάχιστο σαν την Τουρκία ή την Ιταλία.
Όμως δεν λαμβάνεις ένα σημαντικό παράγοντα σε όλη την σκέψη σου. Την Ελληνική πραγματικότητα και τους Έλληνες πολίτες.
Μιλάς για Πολωνία.
Η Πολωνία πέρα από την βελτίωση στο ΑΕΠ της που έκανε, μέσω αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών μέσα σε 6 χρόνια κρίσης, εν αντιθέση με την Ελλάδα που δεν έχει κάνει τίποτα σε 10χρόνια κρίσης, από το δεύτερο χρόνο της κρίσης ψήφισε στο σύνταγμα με σύμφωνη γνώμη όλης της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός άμυνας δεν επιτρέπεται να πέσει κάτω από 9 δισεκατομμύρια Ευρώ. Ανεξάρτητα ΑΕΠ.
΅Σε συγκριση με τον αντίστοιχο Ελληνικό προϋπολογισμό άμυνας που μετά βίας είναι το 1/3 αυτού η παραδοχή σου ότι η Πολωνία δεν έχει χρήματα δεν ισχύει.
Ομοίως το Ισραήλ, με στρατό ίδιου μεγέθους με την Ελλάδα, ο προϋπολογισμός Άμυνας του Ισραήλ δεν έχει πέσει κάτω από 10 δισεκατομμύρια δολαρια σε όλη την ιστορία του Ισραήλ τα τελευταία 30 χρόνια που γνωρίζω. Πόσος ήταν ο προϋπολογισμός άμυνας στις καλές εποχές των Αγορών του Αιώνα είπαμε; Μήπως ένα πενιχρό 5 δισ;
Προσφάτως έπεσε στα χέρια μου ο προυπολογισμός για την ανάπτυξη της φρεγάτας Type 31 στην Βρετανία. Ο προϋπολογισμός μέχρι την φάση πρό της κατασκευής είναι 17 δισεκατομμύρια ευρώ. και αυτός ισχύει είτε έχεις να κατασκευάσεις ένα καράβι είτε 100. Και εμείς που μιλάμε για το πόσο δύσκολο είναι να βρούμε 2 Δις για δύο καράβια, ονειρευόμαστε Εθνικό Πλοίο που εκτός από το κόστος παραγωγής, που στην Ελλάδα παίρνει μία ανοδική τιμή λόγω των γνωστών στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, θα σου στοιχίσει και άλλα 17 Δις.
Ομοίως ένα φορτηγό. Συνάδελφός μου δουλεύει στην VOLVO. το να αναπτύξουν το καινούριο κιβώτιο ταχυτήτων, μέχρι τώρα τους έχει στοιχίσει 200.000 ευρώ. Μιλάμε μόνο για το κιβώτιο, υπολόγισε τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος κίνησης που είναι περίπου 200 και βγάλε το κόστος.
Και παμε στην Ελληνική πραγματικότητα.
α) Η Ελλάδα δεν έχει κεφάλαιο.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε βιομηχανία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άνθρωποι με λεφτα ( κεφάλαιο) που θα λειτουργήσει σαν seed investor, angel investor και partners. Στηριζόμαστε μόνο στον τραπεζικό χρηματισμό, που στις υπόλοιπες χώρες αποτελεί μόνο το κεφάλαιο έναρξης, και στην κρατική χρηματοδότηση από την φορολογία, η οποία δεν είναι ικανή να στηρίξει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό γίνεται γιατί τα φορολογικά έσοδα είναι πεπερασμένα και εφόσον η διανομή τους μπορεί να γίνει με το σταγονόμετρο, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες κυρίως πολιτικοί, δημοφίλιας στα Μέσα Ενημέρωσης και χρηματισμού. Αν κάποιος γίνει φίρμα στα ΜΜΕ πχ για ένα προιόν, που μπορεί να είναι πατάτα θα χαίρει χρηματοδότησης. Για αυτό βλέπουμε τακτικά φανταστικές μαγικές λύσεις στον ειδικό τύπο με ισχυρισμούς για εξωτικές επιδόσεις που τις περισσότερες φορές είναι απλώς υπερτιμημένες πατάτες, δυσανάλογες του θορύβου που δημιουργείται. Γιατί καλά λέμε η εταιρία να δανειστεί από μία τράπεζα για να αναπτύξει ένα πρωτότυπο, αλλά για τη μία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα μπορέσει να αποπληρώσει τον δανεισμό, οι άλλες δύο με τρείς που δεν θα κερδίσουν τον διαγωνισμό, πως θα ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων;

β) Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι είναι Εθνικό τους Καθήκον η απόδωση των φόρων. Ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι εφόσον υπηρέτησε μία θητεία στο Στρατό η συνεισφορά του στην Πατρίδα τελείωσε εκεί. Η οικονομική ισχύς, που είναι ανώτερη και σημαντικότερη της στρατιωτικής ισχύος στην επιβίωση ενός Έθνους το έχει αναλάβει η λεφτουλιά. Δεν μπορεί να δίνει κάποιος σε καπιταλιστικό κράτος 120000 ευρώ φόρο και ο αντίστοιχός Έλληνας με τα ίδια εισοδήματα να δίνει 25.000 και να κλαίγεται μας φάγαν οι φόροι και δεν βγαίνουμε. Αυτό μειώνει την δυνατότητα του κράτους να διαθέσει χρήματα σε σημαντικούς τομείς και να βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Ακόμα και αν ήθελε ( που πολές φορές ίσως δεν θέλει). Αντίθετα όλοι αναλωνώμαστε πως θα μοιραστεί η πίτα πιο αποδοτικά αδιαφορόντας αν είναι πεπερασμένη η πίτα και ότι υπάρχουν μόνο τόσοι τρόποι να μοιραστεί.

γ) Αδυναμία των ατόμων που κατέχουν θεσμικές θέσεις RD να αποδώσουν έργο, ακόμα και όταν η χρηματοδότηση υπάρχει.
ΠΧ το Πολεμικό Ναυτικό και το Βασιλικό Ναυτικό έχουν δώσει περίπου 200.000ευρώ έκαστο για έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες) Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει καμία πατέντα και όλα τα χρήματα πήγαν στο να φτιάχνουμε αυτοκινητάκια που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου ( τεχνολογία που εξαφανίστηκε από το 2005). Αντίθετα το Βασιλικό Ναυτικό απέκτησε 20 πατέντες μπαταριών και 5 για μπαταρίες αλουμινίου που έχουν τριπλάσια χωρητικότητα από του λίθιο κατ’όγκο και 10πλάσια απο αυτές του λιθίου κατα βάρος, με ότι σημαίνει αυτό για τα μελοντικά υποβρύχια. Ομοίως και το πολύ HEMPAS, με όλα τα λεφτά που του δώθηκαν για έρευνα από το ΥΠΕΘΑ μέσω προγραμμάτων, δεν έχει ούτε μία πατέντα καταχωρήσει και ούτε ένα πρωτότυπο σύστημα αναπτύξει, αλλά γίνεται μαϊντανός στον ειδικό τύπο και μέχρι και επερώτηση στην Βουλή.

δ) Τέλος κανένας δεν ξέρει τί ακριβώς θα πρέπει να ερευνήσει. Ειδικά στη στρατιωτική έρευνα. Οι προδιαγραφές είναι πάντα μερικές και κυρίως φωτογραφικές από μετάφραση της μπροσούρας αυτού που θέλουμε να αγοράσουμε. Δεν προκύπτουν προδιαγραφές από υπηρεσιακές ανάγκες μιας και στην Ελλάδα στον στρατιωτικό τομέα ειδικά αλλά και σε όλο τον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει η διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας.

Θα μπορούσαν να αλλάξουν όλα τα παραπάνω; Σαφώς και ναι.
Αλλά συγχωρέστε με, είμαι 50+ σε ηλικία και όλες αυτές τις παθογένειες τις θυμάμαι από το 85 και έχω ακούσει άπειρες εξαγγελιές αναδιοργάνωσης και δεν είδα να αλλάζει 35 χρόνια τώρα τίποτα απολύτως, οπότε τι πλέον είμαι αρκετά μεγάλος να ελπίζω σε θαύματα και σε όνειρα.

blackpeteg
blackpeteg
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Κατ’ αρχάς δεν διαφωνώ στην περιγραφή των παθογενειών που παραθέτεις. Η διαφωνία μου είναι στο συμπέρασμα που βγάζεις με βάση τις παθογένειες για το μοντέλο που περιγράφει το άρθρο.
Στην Ελλάδα έλειπε πάντα η κρατική πρωτοβουλία για να διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο σαν αυτό που περιγράφει στο άρθρο – δηλαδή στρατηγικές επενδύσεις όχι από το κράτος, αλλά με σύμπραξη κράτους και ιδιωτικού τομέα. Ήμασταν κρατιστές για να πέφτει ο μισθός και να λέμε τους άλλους μ….
Επιπλέον, το μοντέλο που προτείνεται στο άρθρο δεν μιλάει για έναν επιχειρηματία που θα σηκώσει το βάρος μίας τεράστιας επένδυσης, μιλάμε για ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων που θα αναλάβει αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα και διεθνώς.
Άρα και το σκέλος της χρηματοδότησης και του οργανωτικού-θεσμικού πλαισίου λύνεται μια χαρά ακόμα και με την υφιστάμενη τεχνογνωσία σε ΣΔΙΤ! Από κοινοπραξίες η Ελλάδα γνωρίζει μια χαρά (κατασκευές-τεχνικά έργα), άρα και εκεί δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα – όταν θα υπάρχει και Ευρωπαϊκή σύμπραξη στο αποτέλεσμα.
Τώρα στο τεχνικό/κατασκευαστικό σκέλος, έχουμε μια χαρά τεχνογνωσία για ρομποτικά συστήματα συναρμολόγησης και εντός Ελλάδος και φυσικά εντός ΕΕ. Θέλουμε να πάμε και παραέξω; Η Ν.Κορέα και η Ιαπωνία είναι ορθάνοιχτες για συμπαραγωγές και R&D ιδίως όταν υπάρχουν προοπτικές εξαγωγών στο ΝΑΤΟ.

Στα λοιπά περί R&D στο αμυντικό σκέλος, συμφωνώ απολύτως μαζί σου χωρίς αστερίσκους. Ακόμα όμως και σε αυτό το σημείο, το μοντέλο που περιγράφεται θα επιδράσει θετικά αφού το R&D θα τυποποιηθεί ως βέλτιστη πρακτική. Συνεπώς, νομοτελειακά, οι ΕΕΔ θα αναγκαστούν να συνδέσουν τις δικές τους πρακτικές R&D με τις βέλτιστες πρακτικές της εγχώριας βιομηχανίας με προοπτική υλοποίησης.
Πιστεύω πως καταλαβαίνεις απόλυτα την διαφορά έρευνας με στόχο την υλοποίηση και την έρευνα απλώς για την έκδοση πατέντας. Από πατέντες, είμαστε Ιαπωνία. Από υλοποίηση… Ελλάδα.
Παρά ταύτα, ο 21ος αιώνας δίνει μοναδικές δυνατότητες παραγωγής συστημάτων που δεν υπήρχαν το ’80 και το ’90 ακόμα και από εμάς με τις παθογένειές μας.
Τώρα έχουμε ευκαιρία να κάνουμε και εξοπλιστικά 21ου αιώνα και να αυξήσουμε ταυτόχρονα το ΑΕΠ μας. Εναλλακτική του “πληρώνω και αγοράζω” δεν υπάρχει.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  blackpeteg

Eξαιρετικη τοποθετηση, συμφωνω απολυτως.

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  blackpeteg

Φίλε μου, αυτό που λές για ΣΔΙΤ, το δοκίμασε ο Παπανδρέου το 1985. Έγινε η 700ΣΕ ο συντονιστής και οι υπόλοιποι ιδιώτες υποκατασκευαστές σε υλικά αρμάτων. κυρίως πέδιλα και τροχούς αρμάτων.
Πέρα από το ότι οι περισότεροι ιδιώτες δεν τρέξαν κανένα πρόγραμμα RD υλικών αλλά σκάσαν ένα κάρο λεφτά για να αγοράσουν πατέντες πράγμα που έκανε δύο κακά στην εκτέλεση. Πρώτο τα υλικά ήταν ακριβότερα των ήδη έτοιμων από το εξωτερικό και δεύτερο σε σημεία που δεν κάλυπταν οι προδιαγραφές ( πύρροι) έβαλαν φτηνότερα υλικά. Τα αποτελέσματα τα είδαμε το ’87 όταν τα μισά άρματα ειχαν μείνει από πέδιλα και ερπύστριες μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.
Ομοίως στον κατασκευαστικό. Τί ακριβώς πέτυχαν οι ΣΔΙΤ;
Τα δημόσια έργα είναι ακριβότερα από το μέσο όρο στην Ευρώπη, το τελικό προϊόν κατώτερο ( δες τον δρόμο Αθηνών Θεσσαλονίκης) και ουσιαστικά δεν δημιουργήθηκε μία ανταγωνιστική βιομηχανία που να φέρνει συνάλλαγμα τουλάχιστ όχι μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε την δεκαετία του 70 και 80 και αντίθετα το κομμάτι της πίτας το έφαγαν άλλοι ευρωπαίοι πχ Calcestruzzi κλπ. ή οι Αλβανοί μέσω των εργατών. Που είναι η αντίστοιχη Ελληνική IDEAL (Ισπανική) ή YTONG ( Σουηδική) όταν την δεκαετία 90 και 2000 χτίζαμε σαν τρελοί;
Τέλος δες τις ΑΠΕ. Πόσα Ελληνικά εργοστάσια κατασκευής ανεμογεννητριών έχεις δει, όταν η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που επιδοτεί τόσο υψηλά τις ανεμογεννήτριες; Μπορω να σου πώ 30 Αγγλικές οικιακών ανεμογεννητριών και 10 βιομηχανικών. Πόσοι μηχανικοί ( αεροναυπηγοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι) με αυτές τις ειδικότητες υπάρχουν στην Ελλάδα που ανοίξαν εταιρίες εισαγωγής και δεν σκεφτήκαν καν να ανοίξουν ένα εργοστάσιο να κατασκευάζουν τις ανεμογεννήτριες αντί να προπληρώνουμε το ρεύμα στην Δανία ή στην Ισπανία ή στην Γερμανία ή στην Κίνα;
Για τον απλό λόγο που είπα και προηγουμένως, όχι ότι το κράτος δεν κάνει ότι μπορεί αλλά γιατί δεν έχουμε κεφάλαιο. Δεν βλέπεις πχ τον Μπόμπολα να γίνεται Angel investor σε μία τέτοια προσπάθεια, που μπορεί να απορροφήσει την αποτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, εν αντιθέση με ένα παιδάκι μέσης αστικής οικογένειας που τελείωσε μηχανικός και θα στηρίζεται μόνο σε τραπεζικό δανεισμό με υποθήκη το πατρικό του και με υπερβολική προσωπική δουλειά και χρόνο να ανοιξει πόρτες αγορών.
Τέλος αν κατάλαβα καλά υποθέτεις ότι θα γίνει κοινοπραξία απευθείας ανάθεσης ανά τομείς. Πράγμα που θα έχει πολλά μα πάρα πολλά προβλήματα.
Πχ αν πούμε οτι δώσουμε με απευθείας ανάθεση τον τομέα των αισθητήρων σε μία χ εταιρία. Θα μας δώσει τον αισθητήρα που κατασκευάζει αυτη τη στιγμή, έναν μέτριο ικανοποιητικό με καλή τιμή αισθητήρα, πατέντα από το εξωτερικο και όχι home brew.
Αλλά δεν θα είναι ο top of the range and technology. κάτι που θα τον κάνει outdated σε λίγα χρόνια. Ένας διαγωνισμός ίσως μας δώσει ένα καλύτερο αισθητήρα, home brew, top of the range αλλά οι ερευνητές και μηχανικοί δεν θα μπορούν να μας δώσουν τα σχέδια γιατί δεν θα έχουν ακόμα ιδρύσει εταιρίες για τους λόγους που προείπαμε.
Άρα το τελικό αποτέλεσμα ή θα είναι κατώτερο των απαιτήσεων, ‘η θα πάει άπατο.
Βασικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε με baby steps και με προϊόντα χαμηλής έντασης κεφαλαίου και όχι με από μεγαλεπήβολα σχέδια υψηλής έντασης κεφαλαίου.
Προσωπικά θα ξεκινούσα με τη δημιουργία ΣΔΕΠ και άλλου software για τα υλικά όλων των κλαδων των ΕΔ ( Πλοία, Αεροσκάφη Ελικόπτερα, Άρματα Αεράμυνα κλπ) Εν συνεχεία θα πήγαινα σε υλικά που υπάρχουν ήδη πολλαπλές υποδομές και εταιρίες κατασκευής όπως πυρομαχικά, ένδυση, υπόδυση MRE κλπ. Και στο τέλος θα πήγαινα σε μεγαλεπήβολα σχέδια έστω και low Tech όπως οχήματα καράβια κλπ.

blackpeteg
blackpeteg
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνεις αναφορά στις πρακτικές Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλου, με αναφορά σε κατασκευές των διαφόρων καναλαρχών και γενικώς του μετα-σοβιετικού μοντέλου που παρήγαγε μίζες και ελλείμματα τα οποία πληρώσαμε με την χρεοκοπία.
Εδώ μιλάμε για κατασκευαστικό έργο με λογική τριακονταετίας και άνω που θα βάλει όσο πιο υγιείς βάσεις μπορούμε να επιτύχουμε σήμερα με παραγωγική λογική 21ου αιώνα. Τέλειες λύσεις δεν έχει ούτε είχε ποτέ κανένας στην ιστορία του Ανθρωπίνου γένους.
Τώρα πάμε στην διαδικασία. ΣΔΙΤ και πάλι ΣΔΙΤ. Για να μην αναφερθώ σε πολιτικές περιόδους – τα ΣΔΙΤ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ πλήρως επειδή υπήρχαν από την μία οι άνθρωποι με την λογική “δεν έχουμε την τέλεια λύση άρα δεν κάνουμε τίποτε” και από την άλλη οι σοβιετο-κρατιστές που ήθελαν 100% κρατικό έλεγχο. Το αποτέλεσμα; ακινησία και αφασία.
Στο κομμάτι της εκτέλεσης, δεν θα τεθεί ζήτημα απευθείας ανάθεσης. Υπάρχουν Ευρωπαϊκά νομικά σχήματα που παρακάμπτουν όλα τα αρτηριοσκληρωτικά, Ελληνικά ή Γερμανικά.
Τέλος, στο βιομηχανικό κομμάτι σήμερα δεν υπάρχουν baby steps. Αυτά υπήρχαν κάποτε σε περασμένες δεκαετίες. Σήμερα είτε προχωράς βάσει βέλτιστων πρακτικών που υπάρχουν διαθέσιμες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είτε δεν κάνεις τίποτε. Σίγουρες λύσεις δεν υπάρχουν πουθενά- ούτε στους καλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως. Δες τι γίνεται με το F-35.
Θεωρώ πως δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική προσέγγιση εκτός από αυτή που παρουσιάζεται στο άρθρο. Είτε θα κάνουμε άλμα στο μέλλον και θα καλύψουμε τις ανάγκες μας δημιουργώντας πλούτο στην χώρα είτε θα εκλείψουμε ως χώρα. Απλά πράγματα.

zap
zap
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Εχεις απολυτο δικιο. Σε ολα.
Πιστευω υπαρχουν λυσεις. Καποιες ειναι πιο απλες και καποιες πιο συνθετες.
Το προβλημα ειναι ηταν και παραμενει ενα. Οι Ελληνες.
Το εχω ξαναπει. Στην Ελλαδα αρκει να πας καπου και να τραβηξεις μια τυχαια γραμμη στο χωμα και αμεσως οι τυχαιοι παρευρισκομενοι θα διαλεξουν πλευρα και θα αντιμαχονται με “δικαια” και “ιερα” επιχειρηματα τους “αλλους”.

Να ξεκινησουμε απο το γεγονος οτι ψηφιζουμε οπαδικα;
Οτι δεν παραδεχομαστε τα λαθη μας;
Οτι ειμαστε υπερανω των νομων (συνηθως)
Οτι ψαχνουμε να βρουμε αμεσως τα παραθυρακια στις διαδικασιες και τους νομους;
Οτι δεν καταλαβαινουμε αλλα και απεχθανομαστε να μας παρουσιαζουν το μελλον του δρομου που τραβαμε;
Οτι δεν μας πειραζει να καταστραφει η Ελλαδα αρκει να βγει το κομμα που ψηφισαμε και διαλεξαμε οπως δεν μας πειραζει να κερδισει η ομαδα μας και ας μην ειναι πεναλτι;

Ειμαι μηχανικος και η δουλεια μου ειναι να ψαχνω λυσεις. Παρασυρομαστε απο τα θεματα και αγνοουμε την μαυριλα της Ελληνικης πραγματικοτητας.

GK21
GK21
4 years ago

1-2 δις για καινουργια φορτηγα+τορπιλες για τα 214+F-35+Belh@rra η LCS/MMSC η οτι βρεξει ας κατεβασει+μεταχειρισμενα ΤΟΜΑ+καινουργιο τυφεκιο+αναβαθμιση F-16 σε επιπεδο VIPER+4 MH-60R για το Π.Ν.+εκσυγχρονισμος ΜΕΚΟ+FOS C-27,NH-90,MIRAGE-2000-5+ανταλλακτικα και επαναπιστοποίηση στρατηγικων οπλων+ανταλλακτικα-αναβαθμιση των APACHE!!!!!Και ολα αυτα,και αλλα πολλα,χωρις να ξερουμε τις οικονομικες συνεπειες της υγειονομικης κρισης????

Αν δεν ξηγηθει ο θειος Σαμ με πασης φυσεως μεταχειρισμενα “δωρα” η δεν προσφερει χρηματοδοτηση για 5 oscar για καινουργια οπλα,το κοβω να πηγαινουν μεχρι και τα τρισεγγονα μας για βολη με τα σταγιερ….(με G3 η βολη ετσι,δεν θελω χαζα…)

Υ.Γ. Οποιος καλος ανθρωπος μπορει να μου κανει ενα λογαριασμο για ολα τα παραπανω σε βαθος 15ετιας,πραγματικα θα με υποχρεωσει.

NIKOS_300
NIKOS_300
4 years ago

Ένα τέτοιο πρόγραμμα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο δε γίνεται να μην έχει ελληνική συμμετοχή είτε αυτή είναι 99, 75, 50 ή έστω 30%. Κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από δήμους κλπ σε μια πολιτική έκδοση και να έχει πολλές διαμορφώσεις για τον εκάστοτε χρήστη. Μιλάμε πάντως για ένα τεράστιο πρόγραμμα που θέλει και πολύ μεγάλη θέληση, πχ συντήρηση (κάποιο εργοστάσιο τύπου 304 δε πρέπει να την αναλάβει;). Θέληση και διακομματικές για να μην αμαυρωθεί, ένα κακά τα ψέματα, ωραίο και ενδιαφέρον εγχείρημα με σκάνδαλα ή με μπηχτές και μικροπολιτικές και κατηγόριες σκανδάλων..
Μακάρι να γίνει

Iomar
Iomar
4 years ago

Καλησπέρα,

Συμφωνώ με την Πτήση αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για επίτευξη πολύ υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ωφελήσει τον τόπο.

Για του λόγου το αληθές, η Tatra προσφέρει σασί στρατιωτικών προδιαγραφών από 4×4 μέχρι 8×8, τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν αναλόγως των αναγκών, όπως κάνει το Ισραήλ μέσω αποκλειστικής, αν δεν κάνω λάθος, συμφωνίας. Με άλλα λόγια, προμηθεύεται σασί αποκλειστικά από την Tatra και τα διαμορφώνει βάσει των αναγκών.

https://www.tatratrucks.com/trucks/customer-segment-catalog/defence/more-trucks/

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago

Eλπιζω πραγματικα να αρχισουμε συντομα να παραγουμε τα δικα μας οχηματα στην Ελλαδα, με μεγιστη προστιθεμενη αξια, εστω και κατοπιν συμπαραγωγης, η μεσω αγορας τεχνογνωσιας απο ξενη εταιρια. Ειναι πραγματικα εξωφρενικο οτι δεν παραγουμε κανενα οχημα εγχωρια, ενω εχουμε τη δυνατοτητα να το κανουμε.

Μονο με συμπραξη ιδιωτικου και δημοσιου τομεα θα μπορεσουμε να φτιαξουμε βιομηχανικη υποδομη, να καλυψουμε εγχωριες αναγκες να αρχισουμε να κανουμε εξαγωγες και να δημιουργηθουν θεσεις εργασιας για επιστημονες και τεχνικους στην Ελλαδα. Εχουμε εταιριες που ειναι ανταγωνιστικες διεθνως, απλα χρειαζονται μια καθοδηγηση απο το ΥΠΕΘΑ και το Υπουργειο Αναπτυξης.

Χωρις εθνικη βιομηχανικη παραγωγη, χωρις ερευνα και αναπτυξη τεχνολογιων αιχμης, χωρις επενδυσεις και αγορες εγχωριων προιοντων, θα καταληξουμε στον τριτο κοσμο. Ηδη μας εχουν ξεπερασει πολλες πρωην κουμουνιστικες ανατολικο-ευρωπαικες χωρες που ηταν παμφτωχες πριν απο 20-30 χρονια. Εαν συνεχισουμε με τις αποτυχημενες συνταγες που εφαρμοστηκαν απο τη δεκαετια του 1980 και μετα, θα καταντησουμε η φτωχοτερη χωρα οχι μονο της Ευρωπης, αλλα και των Βαλκανιων.

Μια πολυ θετικη ειδηση ειναι πως η ΕΟDH εχει ηδη σχεδιασει τεθωρακισμενο 4×4 αλλα και φορτηγο. Ας ελπισουμε πως θα προχωρησουν αυτα τα προγραμματα.

https://doureios.com/oloklirothike-i-shediasi-tou-protou-ellinikoy-tethorakismenou-ohimatos-4×4/

epampapas
epampapas
4 years ago

To άρθρο έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και οπτική.

Στην παρούσα φάση όμως οτιδήποτε για εξοπλιστικά μου θυμίζει τα σάιτ με τα αθλητικά που δεν έχουν καμιά δραστηριότητα και θεωριτικολογούν, what-if σενάρια, αναδρομές στο παρελθόν κτλ μήπως και τραβήξουν λίγη κίνηση να βγει το μεροκάματο.

Η πραγματικότητα είναι πως όλοι, επιχειρήσεις, κράτος, πολίτες δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει με αυτό τον ιό οπότε βρισκόμαστε σε φάση αναμονής.

Σημαντικό είναι το πόσο η κρίση θα επηρεάσει τη δική μας οικονομία σε σχέση με της Τουρκίας. Και τι στήριξη θα έχει ο καθένας. Εδώ ίσως εξαργυρώσουμε την συμμετοχή μας στην ευρωζώνη ενώ η Τουρκία θα χρειαστεί να πάει στο ΔΝΤ ταυτόχρονα με δεκάδες άλλες χώρες, το οποίο ΔΝΤ δε θα ξέρει ποιον να πρωτοδανείσει καθώς δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ίσως από την άλλη οι ΗΠΑ έρθουν να εξαγοράσουν την συμμαχία τους με την Τουρκία ρίχνωντας δολλάρια και φέρνωντας την πάλι στη σφαίρα επιρροής τους, κάτι το οποίο θα είναι εξαιρετικά κακό για εμάς που είχαμε αρχίσει να χαιρόμαστε που οι αμερικάνοι μας βλέπουν σαν τα πιο καλά παιδιά στην γειτονιά για πρώτη φορά. Είμαστε σε αναμονή.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  epampapas

Αν οι Τούρκοι γυρίσουν στο μαντρί γιατί βρέθηκαν στην ανάγκη των ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να είναι τόσο απαιτητικές στους όρους συνεργασίας. Δεν θα μπορούν να ζητάν και πάλι “κατανόηση” στις διεκδικήσεις τους κόντρα στην Ελλάδα γιατί είναι ισχυρότεροι. Απλά θα τους πουν… Ρετζέπ, μαζέψου, αν δεν σε αγκάλιαζα εγώ θα είχες χαθεί αλλά οι Έλληνες θα υπήρχαν….

George
George
4 years ago

Με τέτοια διεθνή κρίση όλοι θα κάνουν downsizing στις ΕΔ. Αυτό σημαίνει περίσσεια υλικού για διάθεση σε χαμηλές τιμές ακόμη και σχετικά πρόσφατου.
Το λογικό είναι ότι έχουμε να πάει σε τέτοιες αγορές για να προσπαθήσουμε να φέρουμε τις ΕΔ στον 21ο αιώνα από το τελευταίο τέταρτο του 20ου
Τα περί εθνικών……φορτηγών ανήκουν σε μια άλλη χρονοδιασταση των μέσων του περασμένου αιώνα.
Αν μπορείς, αν έχεις δημιουργήσει τις προϋποθέσεις θα σου στήσουν αλυσίδες παραγωγής όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα. Με αυτή τη βιομηχανική βάση μετά πας και ζητάς να σου φτιάξουν επαρχιακά, περιφερειακά, εθνικά, ηπειρωτικά. πλανητικά ή γαλαξιακά φορτηγά ή ότι άλλο θέλεις.
Αν κανένας δεν σε επιλέγει δεν είναι γιατί δεν σε πάει αλλά επειδή είσαι μπουνταλάς.
Κι αν είσαι δεν μπορείς να φτιάξεις τίποτα με ROI.
Άρα μην το πάμε ανάποδα για άλλη μια φορά. Πρώτα φτιάχνουμε προϋποθέσεις και μετά τα άλλα.
Αλλιώς σε 10 χρόνια πάλι θα προσπαθούμε να πουλήσουμε το τρελό φορτηγό, sorry την ΕΛΒΟ αφού την έχουμε πρώτα χρυσοπληρώσει
σημ: εθνικό φορτηγό και εθνικό ΤΟΜΠ είχαμε φτιάξει. Που πήγε η διάχυση τεχνολογίας, οι εξαγωγές κτλ οεεο? Αν κάνεις τα ίδια πράγματα είναι δυνατόν να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα?

Fazer
Fazer
4 years ago

200.000 € το 1 είναι εξωφρενική τιμή, εδώ ποιο πάνω λέτε σε άρθρο ότι η γερμάνια παράγγειλε 2200 φορτηγά στα 378 εκ μαζί με το ΦΠΑ , δηλαδή 171.000€ το 1 με ΦΠΑ, κάτω από 150.000 χωρίς ΦΠΑ. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να στηρίξω καμία βιομηχανία στην πλάτη μου ή θα καταφέρουν να δώσουν μια ανταγωνιστική τιμή ή αν δεν μπορούν, να τα κάνουμε όλα εισαγωγή που σίγουρα με τόσα που θέλουμε να παραγγείλουμε θα μπορέσουμε να πετύχουμε ακόμα καλύτερη τιμή.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  Fazer

Δεν ξερουμε την τιμη ακομη, οποτε δεν μπορουμε να κρινουμε ακομη την προταση. Επισης, το ονομαστικο κοστος δεν ειναι ο μοναδικος παραγοντας αξιολογησης πουθενα στον κοσμο. Με αυτη τη λογικη σκεφτονται μονο οι λογιστες, οχι οι οικονομολογοι.

Ας μην ξεχναμε πως η εγχωρια κατασκευη εχει προστιθεμενη αξια, αυξανει το ΑΕΠ, δημιουργει ενα οικοσυστημα εταιριων και προμηθευτων γυρω της, δημιουργει θεσεις εργασιας για επιστημονες και τεχνικους, αυξανει τις ευκαιριες για εκπαιδευση και R&D, και μεσω του δημοσιονομικου πολλαπλασιαστη εχει πολλαπλασια θετικη επιδραση στην οικονομια μιας χωρας.

Το ΦΠΑ για προιον που παραγεται στην Ελλαδα δεν ειναι πραγματικο κοστος και δεν πρεπει να λαμβανεται υπ’ οψη, ειναι σαν να παιρνει το κρατος τα χρηματα απο τη μια τσεπη και να τα βαζει στην αλλη. Πρεπει να λαμβανεται υπ’ οψη οταν αγοραζεται κατι απο το εξωτερικο φυσικα, καθως θα πρεπει να πληρωθει στην αλλη χωρα.

nick74
nick74
4 years ago

το stayer σιγουρα δεν ηταν εθνικο φορτηγο,ο κινητηρας και σασμαν ειναι αυστριακα,τωρα αν θεωρειτα οτι εθνικο φορτηγο ειναι η επαναλληψη του ανωτερου σαν project εγχωρειας παραγωγης ειναι μια αποψη!!!Μαλλον εννοειται την ελληνοποιηση της επενδυσης , γιατι θα ειναι ουσιαστικα ενα ισως (αν προκρηθει) κατα 50% σχεδιο κατασκευης και σχεδιασης.Χωρις εγχωριας σχεδιασης και κατασκευης κυρια μηχανικα μερη δεν μπορει να υπαρξει εθνικο φορτηγ.Νομιζω το εχετε και εσεις τονισει τακτικα οσον αναφορα τα τουρκικης σχεδιασης συστηματα .Πχ αρμα μαχης χωρις εγχωρειας κατασκευης ακι σχεδιασης κινητηρα.

Alex2324
Alex2324
4 years ago

Μακάρι αλλά δεν βλέπω να γίνεται κάτι… Δεν υπάρχει φως… Ας γινόταν κάτι από όλα αυτά που συζητάμε και θα ήμουν πιο αισιόδοξος … Ο τελευταίος λοιπόν που έκανε κάτι πραγματικά ήταν ο εκσυγχρονισμός των Φ16…

kondoras
kondoras
4 years ago

Αναλογιζόμενοι ότι εκ του μηδενός σχέδιο οχήματος εντός ολίγων μηνών…ούτε η mercedes κάνει, ότι ούτε τα μπουλόνια από τις ρόδες κατασκευάζουμε εγχώρια, ότι στην καλύτερη πρόκειται για μια εκ του μηδενός δημιουργία νέας γραμμής συναρμολόγησης μιας ιδιωτικής εταιρίας, μάλλον για εθνικό σανό πρέπει να μιλούμε και όχι για όχημα.

Opt1musPr1me
Opt1musPr1me
4 years ago

Διαβασα αυτο το αρθρο σημερα μηπως αναφερεστε σε αυτην την εταιρια?
https://infognomonpolitics.gr/2020/04/oloklirothike-i-schediasi-tou-protou-ellinikou-tethorakismenou-ochimatos-4×4/

MaryPoppins
MaryPoppins
4 years ago

Προσωπικά, ούτε Εθνική Ζάντα δε θα θελα να έχω απο τουρκόφιλους γερμαναράδες, αλλά αναγνωρίζω οτι είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να κινηθείς χωρίς να φοβάσαι αν μείνεις πουθενά με το Ρέο.

npo
npo
4 years ago

Προσωπικά εννοείται πως θέλω εγχώρια παραγωγή αμυντικού υλικού αλλά είμαι υπέρ των μικρών πραγμάτων που αισίως θα μπορούν να πουληθούν κι εκτός χώρας. Ενώ ενώ δεν φτιάχνεις βίδα, να θες να πας κατευθείαν σε στρατιωτικό φορτηγό νομίζω δεν είναι καλή ιδέα.

SAAB
SAAB
4 years ago

Ενδιαφέρον θέμα η εγχώρια παραγωγή. Όμως, σε μία προμήθεια πολεμικού υλικού δεν μπορείς να πας με ένα μεμονωμένο οικονομολογικό κριτήριο. Η αγορά υλικού πολέμου εξαρτάται από τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και όχι το τι θα σου αποδώσει ενδεχομένως και σε προσλήψεις άρα ψήφους μία καλή οικονομική συμφωνία.
Το θέμα λοιπόν είναι η αγορά υλικού πολέμου. Χρειάζεται σχέδιο εγχώριας παραγωγής; Είναι το σημαντικότερο δεδομένο στην αγορά τέτοιου υλικού; Ένα είναι σίγουρο, δεν μπορείς να τα έχεις όλα προ πολέμου, ενώ πρέπει να τα έχεις όλα στον πόλεμο. Παράδοξος ο συνδυασμός αλλά πρέπει να τον παλέψεις.
Πως μπορείς να εξασφαλιστείς στον μέγιστο βαθμό σε μία αγορά πολεμικού υλικού;
Πρώτον, με την άριστη ποιότητα υλικού.
Δεύτερον, πρέπει εκ των προτέρον να εξασφαλίσουμε την λειτουργία του εξοπλισμού στην μέγιστη δυνατή φθορά. Πως θα ανταπεξέλθουμε απέναντι σε αυτό; Με στοκ σε ανταλλακτικά τα οποία θα ανανεώνονται συνεχώς σε καιρό ειρήνης για να μην λείψουν στον πόλεμο.
Τρίτον, η αντικατάσταση του εξοπλισμού εάν καταστραφεί. Πως; Με αποθηκευμένο έτοιμο, συναρμολογιμένο εξοπλισμό. Ναι, σαν κι αυτόν που παρακαλάμε τις ΗΠΑ να μας δώσουν δωρεάν.
Την οργάνωση πρέπει να πάρουμε πρωτίστως από τις ΗΠΑ και μετά να δούμε για εξοπλισμό.
Τέταρτον, εγχώρια παραγωγή γιατί ποτέ δεν ξέρεις τα δεδομένα των συσχετισμών σε καιρό πολέμου. Στον πόλεμο οι απαιτήσεις για ανταλλακτικά λογω καταστροφών και φθορών είναι μεγάλες. Χρειάζεσαι τις πιο σύγχρονες γραμμές παραγωγής, για να προλαβαίνεις τις μεγάλες σε αριθμό απαιτήσεις για ποιοτικά ανταλλακτικά που έχει ένας πόλεμος.
Πέμπτον, εγχώρια γραμμή συναρμολόγισης προκειμένου να συμπληρώνεται το στοκ του έτοιμου/συναρμολογιμένου εξοπλισμού.
Έκτον, χρήση εγχώριων πρώτων υλών και μεταποίηση αυτών προκειμένου να μπορούν να επεξεργαστούν από τις γραμμές παραγωγής.
Έβδομον, προμήθεια πρώτων υλών που δεν υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας ή που η εγχώρεια παραγωγή δεν επαρκεί ή έτοιμα υλικά για επεξεργασία ή έτοιμο εξοπλισμό. Εδώ πιστεύω ότι έχουμε το πλεονέκτημα του εμπορικού στόλου, αλλά χρειαζόμαστε πυρινοκίνητα πλοία και υποβρύχια. Τα Ελληνικά εμπορικά πλοία είναι χιλιάδες και τα μίλια ενός πολεμικού πλοίου ή και υποβρυχίου για συνοδεία θα είναι και αυτά χιλιάδες. Χρειαζόμαστε καύσιμο, πλοία και υποβρύχια όχι μόνο σε ποιότητα αλλά και σε αριθμο. Εάν τα εμπορικά πλοία ταξιδεύουν απροστάτευτα ένα είναι το σίγουρο, μπλουμ. Η Τουρκία πλέον έχει βάσεις και δυτικότερα από εμάς (Λιβύη) προκειμένου να μας κυκλώσει και να κλείσει διαδρομή εφοδιασμού.
Εάν θέλεις να δημιουργήσεις δική σου αμυντική βιομηχανία στα παραπάνω προσθέτεις και άλλο ένα.
Όγδοον, αυτό που με συντομία γράφεται αγγλιστί R&D. Έρευνα και ανάπτυξη.

Πιστεύω ότι μία προμήθεια πρέπει να σε εξασφαλίζει εν συνόλο και σύμφωνα με τα παραπάνω σε καιρό πολέμου τουλάχιστον. Διαπραγμάτευση ή διαγωνισμός γίνεται και ότι πετύχεις. Ότι δεν πετύχεις πρέπει να το συμπληρώσεις μόνος σου ή να δεχθεί η άλλη πλευρά να το συμπληρώσεις μόνος σου εάν θέλει να πάρει την δουλειά.

Όσον αφορά τα φορτηγά. Εάν πετύχουμε μια έντιμη συμφωνεία με SCANIA ή VOLVO ή Mitsubishi ή με ευρύτερη συνεργασία με όλους ή με δύο από τους τρεις… τζακ-ποτ.

GK_
GK_
4 years ago

Επιθυμω να επιστησω την προσοχη σας σε ορισμενα μονο απο τα πολλα θεματα που σχετιζονται με το αντικειμενο:
Τα «Μάραθων» την εποχη που αποκτηθηκαν, αποτελεσαν εναν πραγματικο άθλο τοσο για τις ΕΕΔ οσο και για την ΕΛΒΟ, γνωστή τοτε σαν STeyer Hellas. Ειναι απο τις ελαχιστες περιπτωσεις εκεινες που μπορει να υποστηριχτει οτι μια επιχειρησιακη απαιτηση και μαλιστα σε διακλαδικο επιπεδο μπορεσε και ειδε το «φως» με τροπο που να μπορει να υποστηριχτει οτι καλυπτει περιπου σφαιρικά όλα τα ενδιαφερομενα μερη. Απο την μια εχουμε μια μη αμελητεα ΕΠΑ με μια ιδιωτικη -τοτε- εταιρια (με μειχτο μετοχικο κεφαλαιο) που παρηγαγε και συναρμολογουσε ενα οχημα με απαρτια προερχομενα τοσο απο το εξωτερικο (κινητηρες, διαφορικο) οσο και απο την Ελλαδα. Το προγραμμα διερκεσε μια ολοκληρη δεκαετια και αποδοσε 7.000 φορτηγα σε δυο κυριες εκδοσεις: 4X2, 6X4, τα οποια καλυψαν παγιες αναγκες. Πρεπει να τονιστει οτι το συγκεκρημενο προγραμμα μαλλον για 1η φορα στα χρονικα επτρεψε να καλυφτουν εαν οχι ολες, περιπου, οι αναγκες των ΕΕΔ σε αυτη την κατηγορια των οχηματων, αποδεσμευοντας τες σε μεγαλο βαθμο απο τον «βραχνα» των επιταγμενων.
Με τα σημερινα δεδομενα, ο λεγομενος «αθλος» μπορει να επαναληφτει, σε μια ελαφρα διαφορετικη «σαλτσα», καθως λειπει πλεον η ΕΛΒΟ (κατερευσε οικονομικα και εκλεισε), αλλα μπορει να υποστηριχτει οτι υπαρχουν μια σειρα απο ιδιωτικές εταιριες στην Ελλαδα που εχουν εξισου σημαντικες δυνατοτητες οπως η αποθανουσα ΕΛΒΟ. Στο ιδιο πλαισιο πλεον πρεπει να ληφθουν υποψη και οι δυνατοτητες των ΕΑΣ, στην Μανδρα, καθως απο τις αναφορες του προσφατος παρελθοντος οι εργασιες στα ΒΜΡ-1 με κατευθυνση την Αιγυπτο, εδωσαν ενα «χερι».
Να συζητιεται η νεκρανασταση της ΕΛΒΟ, εστω και εαν πλησιαζει το Πασχα, πιστευω οτι ειναι υπερβολικο, ιδιαιτερα μετα την διαδικασια ενταξης των περισσοτερων «πρωην» σε θεσεις του δημοσιου τομεα. Οποτε απο την μια, οτιδηποτε εχει μεινει σε υλικοτεχνικη υποδομη και απο την αλλη, η απουσια της πλειονοτητας των «χεριων» που ειναι απαραιτητα για να ξαναπαρει εμπρος η «μηχανη», δεν ευνοουν μια τετοια σκεψη.
Τουναντιον μια προσπαθεια για συνεργασια ορισμενων τουλαχιστον εκ των ελληνικων εταιριων που επιβιωσαν την λαιπαπα της κρισης και εμπλεκονται με την αυτοκινηση και ιδιαιτερα με τα οχηματα μεταφορων (με αντικειμενο: αμαξωματα, πλαισια, βαφη, συναρμολογιση, κλπ), οπως επισης και ορισμενων εξειδεικευμενων μηχανουργιων ή και αλλων εφαρμογων σε μορφη κοινοπραξιας, δεν θα αποτελουσε μια εκπληξη.
Τιθεται βεβαια το σημαντικοτερο θεμα:
«για ποσα μιλαμε;»
Για «λιγα» ή «πολλά»;
Και επισης, μεσα σε ποσα χρονια θα πρεπει να παραδοθουν;
«Τοτε» ηταν 7.000 φορτηγα σε δυο 5-ετεις συμβασεις των 3.500 η καθεμια, αλλά «σημερα»;
Επισης, οι ΕΕΔ επιθημουν κατι ετοιμο απο το «ραφι»; ή μπορουν να περιμενουν για κατι εντελως καινουργιο σαν μια νεα ριζικη ελληνικη σχεδιαση που ενσωματωνει και τις νεοτερες τεχνολογικες τομες και νεοτερισμους;
Επειδη προκειται για χρηματα, θα πρεπει να εχουμε υποψη την ΕΠΑ.
Ο μεγαλυτερος χρηστης, δηλαδη ο ΕΣ, θα επηρεασει και τους υπολοιπους σχετικα με την μορφη της/των σχεδιασης/-εων.
Θα εχουμε και τα γνωστα “PLS” με συσκευασια τυπου “pallet” και ενσωματομενο μηχανικο ανυψωτικο βραχιωνα με ραμπα φορτοεκφωρτωσης που διακρινει τα περισσοτερα φορτηγα που μεταφερουν τα αναλωσιμα στο ΝΑΤΟ μαζι και το «Ηνιοχος» για ενα ρευμα εφοδιασμου που θα διακρινεται απο τις παραδοσεις των αναλωσιμων κατευθειαν στις μοναδες επιπεδου Τγ/ΕΜΑ ή/και σε κατωτερα κλιμακια (καθετοποιηση) ή θα διατηρηθει η υπαρχουσα μορφη του ρευματος εφοδιασμου που διακρινεται απο περισσοτερα του ενος (οριζοντια) κλιμακια;
Εδω περα ομως αυτος ο προβληματισμος θα εχει να κανει και με την μορφη της Δομης Δυναμεων. Τα «νεα» θα ειναι εκεινα που αποκλειστικα ειναι απαραιτητα για να λειτουργουν οι «Βαριες» ΜΧ και ΤΘ Δυναμεις που προγραμματιζεται να δημιουργηθουν με βαση την Περσινη Αναθεωρηση (ή καποια αλλη νεα που θα επακολουθησει) ή θα λαβει υποψη το συνολο των αναγκών; Μπορει λοιπον ο προϋπολογισμος για τα εξοπλιστικα να σηκωσει ετησιες πραγγελιες ενος «αλφα» αριθμου σε μονιμη βαση για μια δεκαετια; Εαν προκειται για 5.000 φορτηγα, οπως αναγραφεται σαν ενδεικτικο παραδειγμα στο κειμενο, συζητημε για 500 το καθε χρονο, ητοι, 50 – 70 εκ € ετησιως.
Με 500 εκ. € προϋπολογισμο για το ΥΠΕΘΑ ετησιως ειναι εφικτο; ή θα πρεπει να λαβουμε υποψη οτι μπορει και να αναμενουμε μια σημαντικη αυξηση του στα επιπεδα του 1 δις € ετησιως οποτε δεν τιθεται προβλημα;!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -