35.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την Τουρκία. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε...

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την Τουρκία. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε Έβρο- Αιγαίο – ΝΑ Μεσόγειο – Προκλήσεις και κίνδυνοι

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων που εκδηλώνονται εις βάρος της Ελλάδος τόσο με «παραδοσιακές» όσο και «μη συμβατικές» μεθόδους. Η Άγκυρα φαίνεται στην νέα αυτή φάση να απειλεί ευθέως την Αθήνα, δηλώνοντας πρόθεση να χρησιμοποιήσει το Τουρκικό Ναυτικό (TDK) και την Ακτοφυλακή που «θα αναλάβουν να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο» ως απάντηση στην προσπάθεια της Ελλάδας, να αποτρέψει την διακίνηση όπλων και μεταναστών μέσω παλιών εμπορικών πλοίων.

Την ίδια στιγμή η γειτονική χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της δίνης της πανδημίας, με ενδείξεις ότι μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό «COVID 19», γεγονός που υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει τη «θρυαλλίδα» ενός ντόμινο δυσμενών εξελίξεων που θα υπονομεύσουν την εσωτερική σταθερότητα και την βιώσιμη οικονομία. Με 812 νεκρούς επίσημα καταγεγραμμένους μέχρι χθες (9/4/2020) και τις καταγγελίες να πολλαπλασιάζονται από τη πλευρά της τουρκικής αντιπολίτευσης για απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πλέον υπό ασφυκτική πίεση καθώς επικρίνεται ανοιχτά – τόσο από πολιτικά κόμματα – όσο και τουρκικά ΜΜΕ για ολιγωρία στη λήψη μέτρων προστασίας.

Παράλληλα η οικονομία της χώρας βυθίζεται ανεξέλεγκτα, λόγω των άμεσων συνεπειών του περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών ενώ στο μεταξύ έχουν ήδη προηγηθεί οι πρόσφατες -επανειλημμένες – αποτυχίες σε ότι αφορά τόσο τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας όσο και στην οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών συνόρων από μαζικό αριθμό παράτυπων μεταναστών προερχόμενων από χώρες της Ασίας και της Β. Αφρικής.

Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα για την τουρκική ηγεσία και προσωπικά για τον Ερντογάν, γεγονός που οδηγεί στην αυξημένη πιθανότητα ο ίδιος να κληθεί να λάβει αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης, εξαιτίας της διογκούμενης δυσμένειας στο εσωτερικό (σε επίπεδο τουρκικής κοινής γνώμης) όσο και λόγω του διεθνή παράγοντα, καθόσον η Άγκυρα έχει ανοίξει μέτωπα οξύτατης αντιπαράθεσης τόσο με παραδοσιακούς συμμάχους όσο και με γειτονικές χώρες και φυσικά τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμά της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο με τρόπο «εμφατικό» και «συνεχή».

«Πλοία – φαντάσματα» στο Αιγαίο

Στο μεταξύ με τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο να εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή από τις ΕΔ, μετά την επιτυχημένη απόκρουση διαδοχικών προσπαθειών παραβίασης από τις οργανωμένες πολυπληθείς ομάδες παράτυπων μεταναστών (κατευθυνόμενων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας) η Άγκυρα πλέον επιστρέφει στο προσκήνιο εκ νέου, χρησιμοποιώντας την τακτική των «πλοίων-φαντάσματων».

Πρόκειται για παροπλισμένα και επικίνδυνα πλοία χωρίς σημαία και νηολόγιο που επιστρατεύονται για να χρησιμοποιηθούν στη μεταφορά όπλων στην Λιβύη αλλά και για την διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία αλλά και τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Τελευταίο επεισόδιο ήταν με το πλοίο το οποίο γεμάτο μετανάστες, προσάραξε τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, έξω από το λιμάνι της Τζιας.

Ακολούθησε το περιστατικό με το τουρκικό δεξαμενόπλοιο που μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Σάμου και Ικαρίας στις 2 Απριλίου που έγινε εμφανώς με βάση οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας να χρησιμοποιεί παροπλισμένα «πλοία –φαντάσματα» για να ασκήσει έντονη πίεση στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή οι ελληνικές αρχές βρίσκονταν σε ετοιμότητα και άμεσα ένα Πλοίο Ανοικτής Θάλασσας (ΠΑΘ) του Λιμενικού πήρε εντολή να κινηθεί κοντά στο δεξαμενόπλοιο, ενώ στην περιοχή βρισκόταν και μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Οι προσπάθειες επικοινωνίας δεν απέδωσαν και διατηρήθηκε ετοιμότητα επέμβασης από άγημα νηοψίας της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ. Τελικά το πλοίο ενώ βρισκόταν κοντά στο Αγαθονήσι, άλλαξε ρότα και επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα κινούμενο νότια με κατεύθυνση προς Ρόδο.

Εκτιμάται ότι η Άγκυρα θα αποπειραθεί σε δεύτερο χρόνο να επαναλάβει το εγχείρημα ελπίζοντας σε έναν «αιφνιδιασμό» των ελληνικών αρχών με αντικειμενικό σκοπό την μαζική αποστολή αλλοδαπών που θα κατακλύσουν νησιά και νησίδες του Αν. Αιγαίου. Η δυνητική αυτή απειλή, κρίνεται ότι βρίσκεται απόλυτα εντός των δυνατοτήτων και προθέσεων της γείτονος, γεγονός που συνιστά ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ και αυξημένη ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ και ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ από πλευράς ΠΝ και ΛΣ.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την νέα έκδοση παράνομης Navtex με την οποία για πρώτη φορά, η Άγκυρα ανακοινώνει ότι ορίζει τον εαυτό της τοποτηρητή της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» έναντι των ελληνικών κινήσεων!

http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/izmir-navtex-station

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Τουρκία στις 3 Απριλίου είχε εκδώσει NAVTEX (20051/20) ισχυριζόμενη ότι το τουρκικό πλοίο στο περιστατικό της 2ας Απριλίου, «δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή» καλώντας όλα τα πλοία να είναι σε επαφή με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή.

Με νέα NAVTEX που εξέδωσε, η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ,θέτει σε κίνδυνο ζωές ναυτικών και εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα απειλώντας ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή «είναι έτοιμοι να προστατεύσουν την ελευθερία της Ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν τις παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής»..

Σημειώνεται ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται εις βάρος των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της χώρας μας εν μέσω κρίσης πανδημίας κορονοϊού η οποία ουδόλως φαίνεται να επηρεάζει την «ευρηματικότητα» και τη διάθεση των σχεδιαστών της Άγκυρας να δημιουργήσουν τετελεσμένα εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και της Εθνικής Κυριαρχίας.

Κατά συνέπεια με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι:

  • Η πρόθεση «δυναμικής» απάντησης εκ μέρους της Ελλάδας σε οποιοδήποτε περιστατικό πρόκλησης (όπως απέδειξε η ετοιμότητα δυνάμεων του ΠΝ και του ΛΣ στο περιστατικό της 2ας Απριλίου), λειτουργεί επί της ουσίας αποτρεπτικά και αποτελεί υπολογίσιμο παράγοντα για τον αντίπαλο.
  • Κρίσιμη παράμετρος στον κίνδυνο εφαρμογής ενός νέου σχεδίου από την Τουρκία, ώστε να εκβιάσει την Ελλάδα (και κατ’ επέκταση την ΕΕ) με κλιμάκωση μεταναστευτικών ροών από τα μικρασιατικά παράλια, είναι και το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των ομάδων αυτών ενδέχεται να είναι φορείς του ιού “COVID 19”. Κάτι που με τη σειρά του συνιστά διαστάσεις ασύμμετρης απειλής σε επίπεδο δημόσιας υγείας του πληθυσμού της χώρας μας (με αυξημένη πιθανότητα «διάχυσης» τμήματος των ανθρώπων αυτών και σε τρίτες χώρες με απρόβλεπτες συνέπειες).

Πρόθεση για διατήρηση ναυτικής παρουσίας και στην Ν.Α Μεσόγειο

Παράλληλα με τις παραπάνω εξελίξεις ο τουρκικός σχεδιασμός για έρευνες και γεωτρήσεις δεν έχει ακυρωθεί αν και εκτιμάται ότι οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας θα δοκιμαστούν από την ραγδαία επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας.

Ενδεικτική των προθέσεων της γείτονος, είναι η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος κατάστησε απόλυτα σαφές ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμά της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δηλώνοντας τα εξής: «Βασίζουμε τις ενέργειές μας στις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως για εμάς, ο συμβιβασμός επί των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας αποκλείεται. Έχουμε εργασθεί σε στενό συντονισμό με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας για τη στήριξη των γεωτρήσεων και των ερευνητικών επιχειρήσεων τόσο διά θαλάσσης όσο και από τον αέρα, και έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε».

Τέλος οι επιδιώξεις του Ερντογάν στην Λιβύη εξακολουθούν να διατηρούνται μέσω της αποστολής ναυτικών δυνάμεων στις οποίες περιλαμβάνονται πέντε φρεγάτες κλάσης O.H Perry (GABYA). Πρόκειται για τις «Goksu», «Gediz», «Gelibol», «Giresun» και «Gokceada» οι οποίες συνοδεύονται από το το πετρελαιοφόρο Gungor ενώ έχει αναφερθεί και η παρουσία ενός τουρκικού υποβρυχίου.

Αποστολή της ναυτικής αυτής δύναμης είναι να στηρίξει την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ για να παραμείνει εν ισχύ το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη με βάση το οποίο η Τουρκία επιχειρεί να «οικειοποιηθεί» τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αναλυτής σε Al Jazeera: Η επιχείρηση “Irini” έχει σχεδιαστεί από τους Έλληνες και στοχεύει αποκλειστικά την Τουρκία

Σημείο προσοχής θα πρέπει να αποτελέσει  η επικείμενη ανάληψη αποστολής επιτήρησης από πλοία του ΠΝ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» στην οποία θα συμμετέχουν και μονάδες επιφανείας από χώρες της ΕΕ με σκοπό να τηρηθεί η απόφαση του ΟΗΕ για έλεγχο του εμπάργκο όπλων στον λιβυκό εμφύλιο.

Ειδικότερα προβληματισμός υπάρχει σε ότι αφορά το πλαίσιο ελευθερίας δράσης και κανόνων εμπλοκής που θα ανατεθούν στους διοικητές των πλοίων, σε περίπτωση εξέλιξης περιστατικού ελέγχου ύποπτου πλοίου, στο οποίο είναι βέβαιο ότι θα εμπλακούν και πλοία της τουρκικής ναυτικής δύναμης που θα περιπολεί στην περιοχή.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
Nick
4 years ago

Οι κανόνες εμπλοκής θα πρέπει να είναι απλοί. If fired upon or in danger of ship and crew, shoot to kill.

OXI_PE
OXI_PE
4 years ago

Που πας ρε Καραμητρο , , ξεχάσες κιόλας :
youtube Enez Deniz’inde Yunan Tacizi Böyle Önlendi

simos
simos
4 years ago

Σαφως και δεν επιτρεπεται κανενας εφησυχασμος,οι γειτονες επιμενουν στις παρανομες επιδιωξεις τους εις βαρος τις χωρας μας,η απειλη ειναι υπαρκτη και σοβαρη,θα πρεπει να ειμαστε σε θεση να μπορουμε να αποκρουσουμε καθε ασσυμετρη απειλη σε Εβρο και Αιγαιο και να αποτρεψουμε την εισβολη λαθρομεταναστων που επιχειρουν οι γειτονες..και φυσικα οιΕΔ και τα ΣΑ θα πρεπει να εχουν στη διαθεση τους τον απαιτουμενο εξοπλισμο..σιγουρα ο κορωνοιος δημιουργει οικονομικα προβληματα ομως πρεπει οπωσδηποτε να συνεχιστει ο προγραμματισμος οσον αφορα τα εξοπλιστικα των ΕΔ και των ΣΑ,οι διαπραγματευσεις που εχουν ξεκινησει πρεπει να συνεχιστουν και να ολοκληρωθουν εστω και με μια μικρη καθυστερηση,χρηματα απο τη ΕΕ και την ΕΚΤ θα εισρευσουν,ενα κομματι απ την πιτα πρεπει να κατευθυνθει και στο χωρο της Αμυνας..

Tango.Alpha
Tango.Alpha
4 years ago

Προς το παρόν στο σκορ είναι 2ή3-1 στην Ανατολική Μεσόγειο, 1-1 στο νέο παιγνίδι στο Αιγαίο με τα καράβια (ένα έφτασε στη Κύθνο) πολλά μηδέν σε σκάφη που φτάνουν στο Αιγαίο και γίνονται αιτήσεις για άσυλο αντί για απελάσεις. Μάλλον δεν έχουμε ομάδα για πρωτάθλημα…

Yiorgos
Yiorgos
4 years ago

Αγαπητή Πτήση,

Άρθρο της Daily Sabah, για πλοίο του Λιμενικού που ενόχλησε Τουρκικό πλοίο και το έβαλε στα πόδια όταν εμφανίστηκαν Τουρκικά πολεμικά πλοία. Αυτά γράφουν στην Αγγλική έκδοση και όποιος τούς πιστέψει.

https://www.dailysabah.com/politics/greek-coast-guard-harassing-turkish-ship-flees-after-air-and-naval-forces-arrival/news

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

kK19641970
kK19641970
4 years ago

Έχεις έναν κακό γείτονα στο σπίτι που σου κλείνει το γκαράζ, και παρά τις υποδείξεις των αρχών και τα παράπονά σου σε γράφει και συνεχίζει να σε προκαλεί. Κάποια μέρα φτάνεις στο “αμήν” και του εμβολίζεις το όχημα με την όπισθεν και σε πάει στο δικαστήριο. Συγνώμη κύριε Πρόεδρε έφταιξα λες, σου επιβάλει ποινή και πας από έφεση σε έφεση. Ο γείτονας δεν πρόκειται να ξαναβάλει όχημα στην είσοδο του γκαράζ σου τα επόμενα 100 χρόνια. Ιστορία βγαλμένη από την ζωή. Μήπως εφαρμογή της σε ανάλογο περιστατικό στο Αιγαίο θα ήταν μια καλή ιδέα? Στέλνουμε ένα πλοίο εντός χωρικών μας υδάτων στον πάτο ( φορτωμένο ή άδειο δεν έχει σημασία) ,ζητάμε συγνώμη και μας πάνε απο καταδίκη σε καταδίκη ( έτσι και αλλιώς του κ..λου είναι) και σε τελική αν χρειαστεί πληρώνουμε και κανένα πρόστιμο , αλλά το μήνυμα θα έχει περάσει , προσοχή στο Αιγαίο κάνει τζιζ. Μπορεί να γίνομαι γραφικός αλλά η ζωή μερικές φορές είναι πιο απλή από ότι φαίνεται.

ΥΓ Δεν είμαι πολεμοχαρής ,αλλά επειδή ξέρω από πρώτο χέρι τι μας κοστίζει σε περιπολίες του ΠΝ, σε κόστος πτήσεων της ΠΑ και σε άσκοπη καταπόνηση των στελεχών των ΕΔ η τσίχλα που έχει στο μυαλό ο γιαλαντζί πιστεύω ότι πρέπει να μπεί ένα τέλος.

x-m
x-m
4 years ago

Περνάμε απο τη χώρα μας τουρκικά φορτηγά με προορισμό τη Δ. Ευρώπη; Αν ναι, γιατί;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -