14 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝέα ρωσική φρεγάτα για τον στόλο της Βαλτικής

Νέα ρωσική φρεγάτα για τον στόλο της Βαλτικής

Η τελευταίας ναυπήγησης φρεγάτα Project 22350 (κλάση “Ναύαρχος Γκόρτκωφ”) ολοκλήρωσε τις δοκιμές των οπλικών συστημάτων της στην ανοιχτή θάλασσα και περνά τα στενά της Δανίας για να μπεί στη Βαλτική θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ναυτικού.

Πρόκειται για τη φρεγάτα “Ναύαρχος Kasatonov”, την πρώτη φρεγάτα παραγωγής της κλάσης Project 22350. Η νεώτερη φρεγάτα του ρωσικού ναυτικού απέπλευσε από το ναύασταθμο στο Μουρμάνσκ στις 20 Νοεμβρίου του 2019 και εκτέλεσε μια σειρά δοκιμών στην Λευκή Θάλασσα και στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

Στην τελική ευθεία η παραλαβή της πρώτης φρεγάτας κλάσης Admiral Gorshkov

Οι πρώτες δοκιμές όπλων της φρεγάτας των 4,500 τόνων αφορούσαν εκτόξευση πυραύλου Kalibr εναντίον παρακτίου στόχου στο πεδίο βολής Chizha στη χερσόνησσο του Αρχαγγέλου. Ακολούθησαν βολές πυραύλων Kalibr και Oniks κατά θαλασσίων στόχων.

Στη συνέχεια, στη θάλασσα του Μπάρεντς, η φρεγάτα εκτέλεσε βολές πυροβολικού κατά θαλασσίων και επακτίων στόχων, εκτέλεσε βολή τορπίλης κατά υποβρυχίου στόχου και δοκίμασε τη διασύνδεσή της ηλεκτρονικά με θαλάσσια και εναέρια μέσα ενώ ασκήθηκε σε σενάρια υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας (ρυμούλκηση και ανεφοδιασμός εν πλω).

Τι σημαίνει η χρήση ως αντιτορπιλικών των αναβαθμισμένων φρεγατών Gorshkov

Η φρεγάτα ξεκίνησε να ναπηγείται στις 29 Νοεμβρίου 2009 και καθελκύστηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. Απέπλευσε τον Οκτώβριο του 2020 για δοκιμές πλευστότητας εντός των στενών του Μουρμάνσκ. Ανήκει στην κλάση φρεγατών “Ναύαρχος Gorshkov”, το πρωτότυπο της οποίας εισήλθε σε υπηρεσία τον Ιούλιο του 2018. Οι φρεγάτες είναι οι νεώτερης τεχνολογίας στον ρωσικό στόλο. Εξοπλίζονται με πυραύλους cruise Kalibr και Oniks για πλήγματα επιφανείας και εδάφους και αντιαεροπορικούς πυραύλους Poliment-Redut (ναυτική έκδοση του χερσαίου S-350).

Mία ακόμα φρεγάτα της κλάσης, η “Ναύαρχος Golovko” καθελκύστηκε στις αρχές του 2012 και αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία το 2021. Άλλες τέσσερις βρίσκονται σε διάφορα στάδια ναυπήγησης.

Η Ρωσία προγραμματίζει την κατασκευή 12 νέων φρεγατών ικανών να φέρουν πυραύλους Kalibr, Oniks και Tsirkon

Πηγή

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos
Nikolaos
3 years ago

Ωραίο σκαρί, σαν σπορ αμάξι.
Δεν θα ήταν άσχημο ένα αναλυτικό άρθρο στην έντυπη ΠΤΗΣΗ για το σκάφος, την πρόωση, τους αισθητήρες, τον οπλισμό. Μια νέα κλάση επιφανείας δεν είναι και καθημερινό φαινόμενο.

kakaouskia
kakaouskia
3 years ago
Reply to  Nikolaos

Καλησπέρα

Από τις πλέον ισορροπημένες σχεδιάσεις το τέλειο συμπλήρωμα στα “κουνούπια” (βλέπε κορβέτες) του Ρωσικού ναυτικού.

Το πλεονέκτημα να σχεδιάζεις και να κατασκευάζεις ο ίδιος τα όπλα σου – φρεγάτα με δυνατότητες στρατηγικής κρούσης.

Σύμφωνα με Ρώσικα μέσα, η φρεγάτα Ναύαρχος Γκορσκόφ εξοπλίζεται με Τσίρκον και θα αρχίσει δοκιμές

https://tass.ru/armiya-i-opk/8168519

Θα συμφωνίσω με τον Νικόλαο ότι είναι καιρός για ένα αφιέρωμα. Όχι μόνο γιατί είναι μια καινούργια κλάση, αλλά γιατί η ποικιλία και ποσότητα οπλισμού που φέρει θα αποτελέσουν δυνατό γρίφο για πιθανούς αντιπάλους.

Και παραμένω με την απορία της επιμονής των πλείστων ΝΑΤΟϊκών ναυτικών σε 8 υποηχιτικά βλήματα (Χαρπούν, Έξοσετ) ενώ στα ανατολικά μιλάμε πλέον για 16αδες και κλάσης Τσίρκον.

Stratilatis
Stratilatis
3 years ago
Reply to  Nikolaos

Είναι κλάσεις η καλύτερη φρεγάτα που ναυπηγείται στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Θεωρείται η Νο1 επειδή δύσκολα μπορείς να της βρείς ψεγάδι και αποστολή που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας.
Από την άλλη για τα υπερηχιτικά όπλα. Είναι μία μεγάλη ιστορία. Στα 1-3 mach όλα τα CIWS με πυροβόλο μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οι διαφορές στην επιτυχία, λόγω ταχύτητας είναι μικρές.
Από την άλλη η Type 31 αλλά και οι νεότερες σχεδιάσεις έχχουν πυροβόλο των 155 αντίστοιχο του ΜΚ41. Το STRALES πχ έχει ακτίνα 100 μίλια, το 155χιλ έχει 70 μίλια. Δεν έχει κανένα λόγο να ξοδέψεις εκατομμύρια σε προωστικό σύστημα υπερηχιτικό, όταν ένα κατευθυνόμενο βλήμα ήδη πετάει με 4 mach και έχει ακρίβεια με κατευθυνση από GPS/INS ή από το πλοίο εκτόξευσης ή από το USV ή από καταδείκτη άλλο πλοίο ή από την ξηρά, της τάξης των 30cm. Με τιμή του κατευθυνόμενου βλήματος 155χιλ 1/100 του υπερηχιτικού πθραύλου και με βλήματα ανά πλοίο πάνω από 200 εν αντιθέση με τους 8 υπερηχιτικούς πυραύλους που φέρει το μέσο πλοίο.

kakaouskia
kakaouskia
3 years ago
Reply to  Stratilatis

Καλημέρα

Το δόγμα με τα πυροβόλα δεν κατέρρευσε με το Zumwalt;

Το Strales καθοδηγείται με Command Line of Sight (CLOS), GPS / INS έχει το Vulcano. Και σύμφωνα με τη Λεονάρντο, το Στράλες έχει εμβέλεια μεγαλύτερη των 8 χιλιομέτρων αλλά πουθενά δεν αναφέρει τα 100 χιλιόμετρα

https://www.leonardocompany.com/documents/20142/3151079/OTO_STRALES_OTO_DART_LQ_mm08726_.pdf?t=1538987743893

Ο πύραυλος σου δίνει το πλεονέκτημα της αλλαγής στόχου, βασικά όσο υπάρχουν χρόνος και καύσιμα.

Και ανάλογα με το βλήμα, μπορείς να πετύχεις mission kill / hard kill με ένα πύραυλο μόνο.

Ποιό USV έχει πυροβόλο; Και ποιά πλοία πέραν των Zumwalt έχουν πυροβόλα των 155χιλ; (ειλικρινής απορία, προς ενημέρωση).

Stratilatis
Stratilatis
3 years ago
Reply to  kakaouskia

Συγνώμη λάθος μου. Έχεις δίκαιο το VULCANO 120mm σκεφτόμουν και έγραψα strales που είναι το αντιαεροπορικό dart των 45mm.
Αλλαγή του στόχου μπορείς να κάνεις και με το κατευθυνόμενο βλήμα. Οι χρόνοι και η τροχιά είναι η ίδια.
Όχι δεν έχει εγκαταληφθεί ή ιδέα.
Ο λόγος είναι απλά στους αριθμούς. Με κόστος ενός υπερηχιτικού πυραύλου έχεις 200 βλήματα.
Ο πύραυλος έχει 90% πιθανότητες να ανασχεθει από το CIWS. Τα 200 βλήματα ακόμα και αν το CIWS τα καταρίπτει όλα με 90% επιτυχία, μετά από κάποιο αριθμό, το CIWS θα ξεμείνει από βλήματα και έρμαιο του ότι και να του ρίξεις, ακόμα και σφεντόνα.
Το Unmanned Surface Vehicle δεν έχει πυροβόλοαπαραίτητα αν και πολλά σχεδια υπάρχουν για 20χιλ ή 30 χιλ, αλλά πολύ εύκολα μπορεί να έχει έναν καταδείκτη LASER.
Για το πυροβόλο των 155χιλ. Νομίζω οι Γερμανοί το δοκιμάζουν ήδη σε πλοία άνω των 2000 τόνων αλλά και ο Βρετανοί το έχουν ήδη βάλει στο Type 45 Destroyer αλλά το προγραμματίζουν στην νέα φρεγάτα.

http://www.navweaps.com/Weapons/WNBR_61-52_future.php

https://www.baesystems.com/en/product/advanced-gun-system-ags

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/sea-air-space-2018/6130-sas-2018-bae-systems-showcasing-vulcano-precision-guided-munitions.html

Stratilatis
Stratilatis
3 years ago
Reply to  kakaouskia

Από την άλλη και η Δυση έχει υπερηχητικά όπλα. Απλά δεν τα διαφημίζει σαν υπερόπλα.
https://www.airforce-technology.com/news/nammo-developmental-test-ramjet-motor/

kakaouskia
kakaouskia
3 years ago
Reply to  Stratilatis

Καλησπέρα

Δεν είναι θέμα Ανατολής και Δύσης. Στην Ασία και στην Ρωσία όπλα αυτής της κατηγορίας είτε υπηρετούν ήδη (Brahmos, Onyx) είτε βρίσκονται σε στάδιο υπηρεσιακών δοκιμών (Zircon). Απλά βλέπω ότι υπάρχουν 2 σχολές σκέψης και προσπαθώ να δω τα υπέρ και τα κατά της κάθε σχολής. Και ναί, το δυσκολότερο σε ένα hypersonic βλήμα είναι να κάνεις την κεφαλή του βλήματος να λειτουργεί στις συνθήκες πτήσης που δημιουργούνται από τις πολύ υψηλές ταχύτητες.

Για το Vulcano, ορίστε το τι λέει η Λεονάρντο:
https://www.leonardocompany.com/en/products/vulcano-155mm

Στο φυλλάδιο αναφέρεται “πιθανότητα τερματικής καθοδήγησης” καθώς και το ότι τα πυρομαχικά εκτελούν βαλλιστική τροχιά χρησιμοποιώντας πτερύγια Κάναρντ για διόρθωση ώντας σε φάση ανεμοπορείας.

Και μια απορία: αφού τα πυρομαχικά αυτά είναι φθηνότερα των πυραύλων, γιατί τότε δεν γίνονται επενδύσεις σε πυροβόλα 155 με απόθεμα βλημάτων ως συστήματα παράκτιας άμυνας και αντιθέτως γίνεται συνεχώς ανάπτυξη / βελτίωση των επάκτιων συστοιχειών;

“Το Unmanned Surface Vehicle δεν έχει πυροβόλοαπαραίτητα αν και πολλά σχεδια υπάρχουν για 20χιλ ή 30 χιλ, αλλά πολύ εύκολα μπορεί να έχει έναν καταδείκτη LASER.”

Και δεύτερη απορία: πώς ακριβώς θα κάνει κατάδειξη με λέϊζερ ένα USV, η ακόμη και βολή πυροβόλου; ΜΕ δεδομένο ότι τα ραντάρ επιφανείας των πλοίων εντοπίζουν περισκόπια υποβρυχίων, πόση ώρα θα τους πάρει να βρούν το USV και να το βυθίσουν;

chikichiki
chikichiki
3 years ago
Reply to  Stratilatis

Συγγνώμη αλλά δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο αυτή η συζήτηση γίνεται, αφού ποτέ δεν υπήρξε ούτε υπάρχει δόγμα πολέμου επιφανείας για το USN με χρήση των πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς. Ποτέ. Προορίζονται καθαρά μόνο για στόχους ξηράς. Δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι άλλο άλλωστε, από τη στιγμή που αδυνατούν να χτυπήσουν κινούμενους στόχους χωρίς συνεχή καταύγαση λέιζερ, έχουν κωμικά μικρό εκρηκτικό γέμισμα, και υστερούν σε εμβέλεια συγκριτικά με πυραύλους κατά μερικές εκατοντάδες χλμ…

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -