Η φρεγάτα FREMM του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού “Normandie” (D651) επέστρεψε πρόσφατα από τον Βόρειο Ατλαντικό μετά από μια μακρά περιπολία στη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν εκτενώς όλα τα υποσυστήματά της ενόψει της επίσης ένταξης του πλοίου στον γαλλικό στόλο.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η δοκιμή του συστήματος ραδιο-ζεύξης νέας γενιάς τύπου L22 που αποτελεί πλέον απαίτηση όλων των κύριων μονάδων του Ναυτικού στο ΝΑΤΟ για την ασφαλή ψηφιακή επικοινωνία στις μπάντες HF και UHF πέραν του οπτικού ορίζοντα ( Beyond Line-Of-Sight – BLOS). Η σύνδεση Link 22 διασυνδέει όλες τις μονάδες αέρος, θαλάσσης, υπο την θάλασσα και χερσαίες βάσεις σε ένα ενιαίο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών δημιουργώντας ένα μοναδικό περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών και επικοινωνίας και διοίκησης.
Το επικοινωνιακό σύστημα L22 θα αντικαταστήσει σταδιακά το Link11 που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960 προσφέροντας πολλά νέας τεχνολογίας πλεονεκτήματα:
– Ανταποκρίνεται στα τελευταία πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών και την ασφάλεια μετάδοσης μέσω της δυναμικής αναδιοργάνωσης του δικτύου επικοινωνιών και της συνδυασμένης χρήσης ενός πλέγματος μετάδοσης HF και UHF με δυνατότητα αναπήδησης συχνότητας.
– Οι σύνδεσμοι UHF προορίζονται για μετάδοση σε οπτική επαφή μόνο όταν οι σύνδεσμοι HF είναι αφιερωμένοι σε μεταδόσεις μεγάλης εμβέλειας.
– Η χρήση ραδιοφωνικών εκπομπών προσφέρει το στρατηγικό πλεονέκτημα ότι δεν εξαρτάται από τα δορυφορικά δίκτυα.
– Τέλος, το Link 22 παραμένει συμβατό με τους υπάρχουσα σύνδεση Link 11 ή Link 16 και προσφέρει ένα πραγματικό βάθος με εμβέλεια πέρα από τον ορίζοντα.
Κι αν τώρα είχαμε τις δυο γαλλικές FREMM; Σκέψεις ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ…
Εμείς πασχίζουμε να αποκτήσουμε L16 και πάνε στο 22…..μήπως θα πρέπει νά ?
Πολύ σωστή η δυνατότητα αυτή:
” – Η χρήση ραδιοφωνικών εκπομπών προσφέρει το στρατηγικό πλεονέκτημα ότι δεν εξαρτάται από τα δορυφορικά δίκτυα.”
Είναι σημαντικός παράγοντας εξασφσλισης επικοινωνιων.
Το link 22 δεν έχει σχέση με το link 16. Είναι άλλη φιλοσοφία. Είναι η βελτιωμένη έκδοση του link 11 και χρησιμοποιείται κυρίως απο τα ναυτικά. Ουσιαστικά δημιουργεί ένα δίκτυο που μπορεί να είναι ανεξάρτητο στην.μεση του ωκεανού και αυτά τα δίκτυα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Το link 16 είναι ένα δίκτυο που βασίζεται σε σταθμούς εδάφους.
Σε μια χαλαρή παρομοίωση, το link 16 είναι το δίκτυο adsl και οπτικών ινών. Αν έχεις modem μπορείς να συνδεθείς σε αυτό και στο ίντερνετ. Το link 11/22 είναι ένα wi fi δίκτυο, που φτιάχνεις με ένα router και συνδέεις τις συσκευές του σπιτιού σου. Αν έχεις modem-router, (δλδ και link 16 και 11/22) μοιράζεις το ίντερνετ στο δίκτυο του σπιτιού σου.
@Ilias_Skaltsiotis τα link 16 και link 22 λειτουργούν παράλληλα ή το link-22 υπερκαλύπτει και το link-16?
Παράλληλα, με το link 16 ένα πλοίο μπορεί να συνδεθεί μέσω των επίγειων σταθμών με αφή της ΠΑ ή patriot, ενώ μέσω link 11/22 με άλλα πλοία, τα ελικόπτερα τους κτλ. Το 22 είναι η εξέλιξη του 11 και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει μεγαλύτερη ασφάλεια, bandwidth και αριθμό μονάδων που μπορούν να συνδεθούν σε ένα δίκτυο.
Εμείς ακόμα είμαστε στο στάδιο που πασχίζουμε να αποκτήσουμε το σπίτι, βλέπε πλοία!
Άντε και στις δικές μας Belh@rr@.
Και οι ΜΕΚΟ πρέπει να πάρουν link-22.