Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για τις 2 πιο πρόσφατες πυραυλακάτους κλάσης “Ρουσσέν”, τις “Καραθανάσης” και “Βλαχάκος”. Οι οποίες επιχειρούν σήμερα με ελάχιστους RAM Block 0, που έχουν “δανειστεί” από τα άλλα 5 πλοία της κλάσης.
Η παραγγελία των 52 βλημάτων αφορά τους 42 που θα φορτωθούν στα δύο σκάφη (κάθε εκτοξευτής έχει 21 θέσεις), ενώ οι άλλοι 10 είναι για αναπλήρωση όσων εκτοξεύτηκαν σε ασκήσεις. Επίσης μιας και τρέχει πρόγραμμα επαναπιστοποίησης των παλαιότερων Blk0 των άλλων “Ρουσσέν”, μπορεί το απόθεμα να χρησιμεύσει αν κάποιοι χαρακτηριστούν μη επισκευάσιμοι. Πάντως από ότι μαθαίνουμε οι πρώτοι παλαιότεροι, αλλά επαναπιστοποιημένοι πύραυλοι θα είναι στα πλοία το καλοκαίρι.
Όπως μας έχει και εξηγήσει και ο Ναύρχος ε.α. Σπύρος Κονιδάρης, η αρχική επιλογή του αντιπυραυλικού συστήματος RAM για τις “Ρουσσέν” ήταν μελετημένη καθώς το ΠΝ πέτυχε να αποκτήσει το καλύτερο σήμερα σε υπηρεσία αντιπυραυλικό σύστημα. Ενώ πλέον το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό, όπως έχουμε γράψει, αποδεχόμενο πως τα Phalanx πλέον οριακά μπορούν να προσφέρουν, θα τα αντικαταστήσει με συστήματα RAM και SeaRAM σε όλα του τα πλοία.
ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο πύραυλος RAM του Ναυτικού δεν είναι μόνο CIWS, αλλά και αντιαεροπορικός!
Γενικότερα, τo ΠΝ είχε εδώ και αρκετά χρόνια ζητήσει επιπλέον πυραύλους RAM για τις “Ρουσσέν”, με τους Γερμανούς να έχουν κάνει αρκετές προσφορές για το θέμα, ήδη πριν την ουκρανική κρίση. Αν και το θέμα είχε προχωρήσει αρκετά, επί της περίφημης “φρεγατιάδας” η προμήθεια “κόλλησε”. Ο λόγος ήταν η παράλληλη αμερικανική προσφορά για τις φρεγάτες HF2, όπου εντός περιελαμβάνονταν και 200 (!) πυραύλοι RIM-116C (RAM Block 2). Εκεί η τιμή ήταν στο κόστος της γραμμής παραγωγής του Αμερικανικού Ναυτικού, με παράδοση όμως κάπου προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, πίσω από τις αμερικανικές παραγγελίες, αλλά χωρίς δέσμευση για το τελικό κόστος.
Έτσι βραχυκύκλωσε η μεγάλη ανάγκη να οπλιστούν οι 2 τελευταίες “Ρουσσέν”, που θα έπρεπε να αναλάβουν άμεσα αποστολές, κι όχι κάπου το 2029-30. Τελικά με παρέμβαση από τον προηγούμενο Α/ΓΕΝ και τη στήριξη του τότε Α/ΓΕΕΘΑ, το πρόγραμμα για αυτή τουλάχιστον την προμήθεια πυραύλων των δύο πυραυλακάτων, προχώρησε και πέρασε εντός του 2023 κατεπειγόντως από το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) και έλαβε έγκριση της Βουλής. Έκτοτε… ανέμενε καρτερικά να περάσει και από το ΚΥΣΕΑ, όπου για άγνωστους λόγους καθυστερούσε. Για να έρθουμε τελικά στον Απρίλιο του 2024, ώστε να εγκριθεί επιτέλους και από ΚΥΣΕΑ, αυτή η μικρή προμήθεια που προετοιμάζονταν περίπου 3,5 χρόνια!
Εδώ το ΠΝ πίεσε να πάρει τους ικανότατους RAM έκδοσης Block 2A (αυτοί είναι 4 εκδόσεις μεταγενέστεροι των όσων ήδη έχουμε), διότι οι Γερμανοί έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν το σύνολο τους εντός λίγων μηνών. Αν το ΠΝ ζητούσε τους πιο εξελιγμένους 2Β, τότε θα έπρεπε να περιμένει για χρόνια, μιας και η παραγωγή τους τώρα γίνεται μαζικά (υπάρχουν ήδη μαζεμένες παραγγελίες), ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δοκιμές και οι πιστοποιήσεις για την ενσωμάτωση τους σε όλα τα CMS. Ακόμη, οι Block 2B θα έχουν και μεγαλύτερη τιμή.
Επίσης, το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό απαίτησε και πέτυχε να τοποθετηθεί σύστημα RAM και στις φρεγάτες κλάσης “Κίμων” για κρίσιμη ενίσχυση της άμυνας σημείου. Εκεί το RAM θα μπορεί να ελέγχεται και να τροφοδοτείται με δεδομένα από το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS των πλοίων, ενώ η ενσωμάτωση του στην κρίσιμη λειτουργία TEWA (Threat Evaluation and Weapon Assignment, Αξιολόγηση Κινδύνου και Ανάθεση Όπλων), είναι σε εξέλιξη. Με αυτό τον τρόπο οι FDI θα αποκτήσουν και το πρώτο τους (ως κλάση πλοίων) σύστημα πυραυλικής εγγύς προστασίας και με τον πύραυλο RAM Block 2B.
Το ΠΝ όμως, σε μια προσπάθεια να κρατήσει σε λογικά επίπεδα το κυρίως κόστος αγοράς των 3 FDI, παρήγγειλε μεν τους πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster 30 και τους αντιπλοϊκούς Exocet σε ξεχωριστό συμβόλαιο με την MBDA, αλλά δεν πρόσθεσε την προμήθεια των πυραύλων RAM! Έτσι, κατάφερε να μειώσει “τεχνητά” το κόστος των 3 πλοίων, κατά 100 περίπου εκατ. ευρώ (για κάπου 100 βλήματα, δηλαδή ένα μόνο φόρτο για κάθε σκάφος συν απόθεμα), αλλά στην πραγματικότητα μετέθεσε το πρόβλημα για το μέλλον.
Δυστυχώς δεν μας είναι πλήρως αντιληπτό γιατί δεν παραγγέλθηκαν οι RAM μαζί με το υπόλοιπο πυραυλικό απόθεμα, τη στιγμή που η γερμανική RAMSYS που τους κατασκευάζει είναι θυγατρική της MBDA Deutschland. Με λίγα λόγια, ήταν εφικτό να μπουν οι RAM στο ίδιο συμβόλαιο και να προγραμματιστεί η παραγωγή τους, χωρίς να είναι αναγκαία νέα παραγγελία.
Πάντως μαθαίνουμε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το φόρτο των FDI. Ας ελπίσουμε ότι δε θα χρειαστούν άλλα 3,5 χρόνια για να εγκριθεί και αυτός, γιατί τότε πάλι θα έχουμε πλοία χωρίς πυραύλους! Και ας μη διανοηθεί κανείς να μας πει πως “δεν ήξερε”…