19.9 C
Athens
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων,...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα με διάφορα θέματα ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ, έχουμε δώσει μια ιδιαίτερη βάση στο θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού το συντομότερο δυνατό, με νέα ή μεταχειρισμένα πλοία. Πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος που η Π&Δ δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο θέμα ενίσχυσης του ΠΝ. Καθώς παρακολουθούμε προσεκτικά τα όσα λέγονται στις συζητήσεις για όλα τα ναυτικού ενδιαφέροντος θέματα, ακόμη κι αν δεν απαντάμε (πρέπει να βγάλουμε τεύχος, να γράψουμε στο site κοκ, συνεπώς μην μας παρεξηγείτε), διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια μεγάλη γνώση για την Ισορροπία Δυνάμεων στην Αεροπορία, αλλά μια μάλλον λανθασμένη “αίσθηση” για την Ισορροπία Δυνάμεων στην Θάλασσα.

Γραφική απεικόνιση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Πηγή Navalanalyses.com, στην διεύθυνση http://www.navalanalyses.com/2015/01/fleets-8-turkish-navy-royal-danish-navy.html
Η δύναμη του ΠΝ σήμερα. Πηγή: Navalanalyses.com, Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο http://www.navalanalyses.com/2015/01/fleets-8-turkish-navy-royal-danish-navy.html

Κάνουμε σήμερα λοιπόν ένα βήμα πίσω, και θέτουμε σε συζήτηση το θέμα της Ισορροπίας Δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η ανάγκη αγοράς νέων πλοίων είναι απλά για λόγους … marketing. Πάμε λοιπόν στα “μεγάλα” πλοία του Στόλου σε πρώτη φάση, εκεί που υπάρχει θεωρούμε και το “μεγάλο” πρόβλημα. Σήμερα, δεν θα ασχοληθούμε με τα “ταχέα” σκάφη, τις πυραυλακάτους, αλλά σύντομα θα μιλήσουμε και για αυτό το θέμα σε νέο θέμα ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ. Έχουμε ήδη γράψει και παλαιότερα ένα πολύ σημαντικό άρθρο, αλλά δυστυχώς για κάποιους ήταν μια ακόμη φωνούλα ενοχλητικών τύπων που σιγοντάρουν αυτούς που “πουλάνε όπλα”…

ΘΕΜΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό εκπέμπει SOS

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επίσημα στην δύναμή του 13 φρεγάτες. Βασικές είναι οι 4 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, ακολουθούν οι 6 Kortenaer (Upgraded), και οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Όσο και να το κάνουμε, για ένα μικρό καταχρεωμένο κράτος όπως η Ελλάδα, η δύναμη 13 φρεγατών είναι εντυπωσιακή. Μα για ένα κράτος με την ελληνική ακτογραμμή, τα χιλιάδες νησιά, και την ανάγκη προστασίας μιας ΑΟΖ, από ένα κράτος-αρπακτικό όπως η Τουρκία, είναι πραγματικά λίγα.

Βέβαια όλα εξαρτώνται από το τι έχει ο “απέναντι”. Εκεί λοιπόν, εκ πρώτης όψεως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Μόλις 8 φρεγάτες O.H. Perry, και 8 ΜΕΚΟ200ΤΝ (Track 1/2). Σύνολο 16 πλοία πρώτης γραμμής, σε σύγκριση με τα μόλις 13 δικά μας. Εντάξει, ας μην φέρνουμε και την “καταστροφή”… #ΝΟΤ

Standard SM-1 από τουρκική φρεγάτα κλάσης Gabya (O.H. Perry)

Δυστυχώς, με λύπη μας πρέπει να σας πούμε ότι δεν υπάρχει σύγκριση στις δυνατότητες των δυο στόλων. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα πλέον σύγχρονα πλοία του ΠΝ είναι οι εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που έλαβαν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας ένα “πακέτο” ανανέωσης του ηλεκτρονικού τους εξοπλισμού. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, αυτές οι 4 “έρημες” φρεγάτες, από τότε που έπεσαν στο νερό δεν έχουν λάβει ουδένα εκσυγχρονισμό (πλην ελαχίστων συστημάτων, που τα γνωρίζουμε μεν, για λόγους οικονομίας χώρου δεν αναφέρουμε δε). Δεν θα μιλήσουμε καθόλου για τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που απλά πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους ναυτικούς μας που τις κρατούν σε υπηρεσία με “νύχια και με δόντια”.

Φωτογραφίες: «Καταιγίδα» στο Αιγαίο, μαζική κινητοποίηση από το Πολεμικό μας Ναυτικό

 

Από την άλλη πλευρά τι έχουμε; Οι O.H. Perry, ή G class (Gabya Class) δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τα αρχικά πλοία. Καταρχάς φέρουν τα ψηφιακό ΣΕΠ τουρκικής κατασκευής GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi). Το σύστημα, κατασκευής Havelsan είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής, επεκτείνεται δηλαδή συνεχώς, και ολοκληρώνει ψηφιακά όλους τους αισθητήρες του πλοίου, καθώς και το σύστημα Link-16/22.

Gabya Class (O.H. Perry) τουρκική φρεγάτα, διακρίνεται ο 8πλός εκτοξευτής πυραύλων ESSM (Mk41)

Οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν εκεί. Τοποθέτησαν έναν 8πλό εκτοξευτή Mk-41 VLS για τους Evolved Sea Sparrow,  κι ένα ραντάρ SMART-S Mk2 3D αντικατέστησε το AN/SPS-49. Το Mk-41 VLS τοποθετήθηκε μπροστά από τους Mk.13. Φυσικά τα τουρκικά ναυπηγεία εγκατέστησαν και σύστημα ASIST προκειμένου να μπορεί να προσγειωθεί και ελικόπτερο επιπέδου S-70B Seahawk. Για όσους δεν το κατάλαβαν, οι Τούρκοι έχουν, εκτός των 40 SM-1 Standard KAI 32 ESSM Block I. Αφήνουμε τώρα να γίνει η σύγκριση με τις εκσυγχρονισμένες (!) μας Kortenaer…

Πάμε στις τουρκικές ΜΕΚΟ 200ΤΝ. Εκεί έχουμε δυο διαφορετικά Track κατασκευής, Track I (Yavuz Class) και Track II (Barbaros Class). Ομολογούμε πως τις Yavuz οι Τούρκοι τις βλέπουν κάτι σαν τις δικές μας Kortenaer. Θα λέγαμε πως οι Τούρκοι τις έχουν αφήσει μάλλον στην μοίρα τους καθώς προβλέπεται η αντικατάστασή τους με τις TF-100. Αντίθετα, οι Barbaros (εξαιρετικό όνομα για τουρκικό πλοίο με την ευκαιρία, μάλλον θα το σκέφτηκαν πολύ), περνούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Οι πρώτες δυο (Track IIB) θα λάβουν από την Aselsan – Havelsan έναν 8πλό εκτοξευτή  Mk41  (VLS), όπου θα αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο MK29 και τους Sea Sparrow. Επίσης το παρωχημένο AWS-9 3D θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο Thales SMART-S Mk2 3D. Οι Track IIB (λέγονται και κλάση Salih Reis) έχουν ήδη τον Mk41.

Belh@rra στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

Για να είμαστε λοιπόν δίκαιοι, θα πρέπει να πούμε πως τα πραγματικά “σύγχρονα” πλοία στα δυο ναυτικά Ελλάδας και Τουρκίας είναι 10 και 12. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε από την εξίσωση τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer και τις MEKO200TN Track 1. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε αυτά τα πλέον σύγχρονα πλοία. Είναι έτσι; όχι!

Infographic της τουρκικής κορβέτας MILGEM Block I, Πηγή: navalanalyses.com, περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο http://www.navalanalyses.com/2015/06/ada-class-corvettes-of-turkish-navy.html

Στην εξίσωση δεν έχουμε βάλει και τις νέες κορβέτες κλάσης MILGEM. Οι τελευταίες όμως, αν και πλήρως ψηφιακές, δεν φέρουν ESSM, παρά μόνο RAM όπως και οι πυραυλάκατοι τύπου Ρουσσέν. Αλλά οι MILGEM μπορούν και φέρουν Sonar και ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο, συνεπώς μπορούν ίσως να ακολουθήσουν τον Στόλο και να παίξουν τον δικό τους ρόλο σε μια ναυτική σύγκρουση.

Δυστυχώς, τα ισχυρότερα οπλισμένα πλοία του ΠΝ, οι ΜΕΚΟ 200ΗΝ παραμένουν μη εκσυγχρονισμένες από τότε που μπήκαν σε υπηρεσία. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για το αξιόμαχο του πλοίου, αλλά για την συντήρησή του. Φανταστείτε σε ποια απίθανα μέρη του πλανήτη πρέπει να ψάχνουν οι μηχανικοί, προκειμένου να βρίσκουν πλακέτες για συστήματα πoυ όχι απλά δεν παράγονται, αλλά έχουν κλείσει και οι εταιρείες που τα κατασκεύαζαν. Δεν νοείται σήμερα πολεμικό πλοίο με μη πλήρως ψηφιακό ΣΕΠ, απόλυτα δικτυωμένο.

Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 Belh@rra να ψήνονται. Τώρα; Χαλαρά, παίρνουμε και αεροπλανοφόρο!

Με την σειρά τους οι S, παρά τον όποιο εκσυγχρονισμό τους, δεν έλαβαν ποτέ σύγχρονο ραντάρ 3D, ούτε και νέο πυραυλικό σύστημα, κρατώντας τους (παμ)παλαιούς Mk29 για τους Sea Sparrow. Αν και οι Mk29 θεωρητικά μπορούν να βάλουν ESSM, δεν έχει γίνει μετατροπή των ελληνικών Mk29 για αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε και το απόθεμα επαρκεί οριακά για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Αν λοιπόν υποθέσουμε πως οι δυο στόλοι απαιτηθεί να έρθουν αντιμέτωποι, τι θα σημαίνει αυτό για τα δυο ναυτικά. Επιλέγουμε σαν περιοχή αντιπαράθεσης το Καρπάθιο πέλαγος, μια περιοχή που θα χρειαστεί να κυριαρχήσει το ΠΝ αν αποφασίσουμε πως το Καστελόριζο δεν θα αλλάξει όνομα και κατοίκους τα επόμενα χρόνια, και ότι η ελληνική ΑΟΖ ενώνεται με την κυπριακή. Οι παράμετροι είναι πολλοί, αλλά εμείς θα ασχοληθούμε μόνο με τα προφανή.

Καταρχάς και οι δυο θα έχουν να αντιπαρατάξουν 10 Χ 8 και 12 Χ 8 πυραύλους Harpoon. Δηλαδή 80 αντιπλοϊκούς πυραύλους από την μια πλευρά, και 96 από την άλλη. Επίσης, οι δυο στόλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και πυραύλους από άλλα πλοία, όπως τις πυραυλακάτους ή κανονιοφόρους. Συνεπώς, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το “μέτρημα”.

Τουρκικές μονάδες σε γραμμή παραγωγής, με κορβέτα MILGEM να προηγείται

Πάμε στην Α/Α άμυνα. Προφανώς και οι δυο στόλοι θα βρεθούν υπό τα πυρά της αεροπορίας του αντιπάλου. Πύραυλοι AM39 Exocet, AGM-84 Harpoon, JSOW, AGM-88 HARM θα πέσουν εκατέρωθεν. Εκεί έχει σημασία η Α/Α άμυνα. Ο τουρκικός στόλος έχει να παρατάξει 32 Χ 4 ESSM (Gabya Class, στα πλοία TCG Giresun, TCG Göksu, TCG Gediz, TCG Gökova), 40 X 8 SM-1 Standard, 32 X 4 ΕSSM (Meko 200TN Track II), ενώ ο ελληνικός 16 Χ 4 ESSM (ΜΕΚΟ 200ΗΝ), και 8 Χ 9 Sea Sparrow (Kortenaer). Αν στο “παιχνίδι” βάλουμε και τις παλαιές MEKO200TN και τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, τότε πάμε σε συν 4 Χ 8 Sea Sparrow (MEKO 200TN Track 1) και 3 Χ 8 Sea Sparrow (Kortenaer). Μιλάμε για 576 πυραύλους για το Τουρκικό Ναυτικό (128 + 320 + 128) έτοιμα προς χρήση από την μια πλευρά, και 136 πυραύλους για το ΠΝ (64 + 72) από την άλλη. Αν προσθέσουμε τους πυραύλους των Yavuz (8 X 4) και μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer (8 Χ 3), πάμε σε 608 για το Τουρκικό και 160 για το Ελληνικό ΠΝ. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως αυτό το “χάσμα” μπορεί να γεφυρωθεί, κι αν ναι πως; πόσα βλήματα πρέπει να εκτοξευτούν από όλα τα ελληνικά μέσα προκειμένου να “σπάσει” η τουρκική αεράμυνα. Πόσα αεροπλάνα και πόσοι πύραυλοι θα “περάσουν”; Το γράφουμε, γιατί μερικοί πιστεύουν πως είναι Exocet και πλοίο… Δεν ζούμε τα Φώκλαντς σε ριμέικ κύριοι…

Το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη περίοδο 1868-1886

Βέβαια οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί. Οι ESSM και Standard SM-1 απαιτούν ραντάρ καταύγασης, συνεπώς υπάρχει θεωρητική δυνατότητα “κορεσμού” της αεράμυνας. Το ίδιο και οι Sea Sparrow. Αλλά αυτή την στιγμή τα τουρκικά πλοία έχουν 8 Mk92 διαθέσιμα ταυτόχρονα, και άλλα 8 STIR από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ (ένα σε κάθε πλοίο), αλλά και πλήρως ψηφιακό ΣΕΠ που επιτρέπει την εκτόξευση περισσότερων του ενός βλήματος ανά καταυγαστή. Το πρόβλημα αυτό αίρεται στους ESSM Block 2, αλλά και οι δυο στόλοι είναι μακρυά από εκεί. Σε κάθε περίπτωση, ποιος από τους δυο στόλους έχει άμυνα που θα κορεστεί πρώτη, και ποιος αρκετά αποθέματα πυραύλων για να μείνει στην περιοχή επιχειρήσεων μέχρι για παράδειγμα να κάνει την δουλειά της η αποβατική αρμάδα; Εντάξει, δεν χρειάζεται να είσαι και ο Νέλσον για να το καταλάβεις…

Όλα όσα γράφουμε είναι υπεραπλουστευμένα. Το ΠΝ θα δημιουργήσει ένα θανατηφόρο πλέγμα στις περιοχές των επιχειρήσεων με ότι μέσο έχει, φρεγάτες, πυραυλακάτους, κανονιοφόρους, υποβρύχια, ελικόπτερα και η ΠΑ θα κάνει το κομμάτι που της αναλογεί. Αλλά είναι σαφές πως στους ανθρώπους που θα ζητήσουμε να υπερασπιστούν την πατρίδα μας δεν έχουμε δώσει τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν την δουλειά τους. Θεωρούμε ντροπή να κρατάμε τις μη εκσυγχρονισμένες S σε υπηρεσία, αλλά τι άλλη επιλογή έχει το ΓΕΝ; θα τις κρατήσει 200 χρόνια, μέχρι η εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίσει να ασχοληθεί με την Άμυνα σοβαρά.

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

Όλα τα παραπάνω είναι απλά υποθέσεις, που ελάχιστη σχέση έχουν με την ισορροπία. Απλά επιθυμούμε να κάνουμε μερικά πράγματα σαφή, γιατί πολλοί έχουν βολευτεί με την “ανόητη” σχέση 16 προς 13, λες κι όλα τα πράγματα είναι ίσα και όμοια. Επίσης το ότι βάζουμε σε υπηρεσία νέες πυραυλακάτους, δεν σωθήκαμε. Η υπερβολή έχει και ένα όριο, και το τι μπορεί να κάνει ένα πλοίο είναι σαφές και ορισμένο. Εντάξει, τις φτιάχνουν ελληνικά ναυπηγεία, με σχέδια Βρετανών. Από την άλλη, πέφτουν στο νερό πλοία όχι μόνο τουρκικής σχεδίασης, αλλά και με τουρκικά ηλεκτρονικά και σύντομα όπλα. Ας σταματήσει από ορισμένους το “γλύψιμο” της βιομηχανίας, μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας. Οι αυταπάτες μας τελείωσαν.

Ξεκίνησε σήμερα η κατασκευή της νέας κλάσης τουρκικών φρεγατών «Instanbul»

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να αυξήσει την οροφή του Στόλου, προσθέτοντας νέες φρεγάτες, την κλάση TF-100 με τέσσερα πλοία, και την κλάση TF-2000 με άλλα τέσσερα. Όλα αυτά, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί εντός της επόμενης δεκαετίας μόνο η κλάση MEKO200TN Track1. Δηλαδή 8 προηγμένα πλοία, τα 4 σε επίπεδο FREDA (TF-2000), σε αντικατάσταση 4. Δηλαδή 20 πλοία (συν 4 κορβέτες) απέναντι σε ένα ναυτικό που θέλει να αγοράσει … 2 νέες φρεγάτες κλάσης Belh@rra. Ουάου, που θα έλεγε πάλι γνωστός πολιτικός αστέρας.

Με την Ελλάδα να απλώνεται από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, με τα αδέλφια μας στην Κύπρο στο στόχαστρο του κατακτητή, το ΠΝ έπρεπε να είναι κατά πολύ ισχυρότερο του Τουρκικού. Η Τουρκία, χωρίς νησιά, έχει ένα τεράστιο ναυτικό, άνευ θεωρητικά λόγου και αιτίας, με μια μόνο αποστολή, την καταναυμάχιση του Ελληνικού Στόλου. Το προσπαθεί από το 1821, αλλά δεν το καταφέρνει. Σήμερα όμως δεν παίζει πλέον τόσο ρόλο μόνο η αδιαμφισβήτητη ναυτοσύνη των στελεχών του ΠΝ, αλλά και τα μέσα. Το ΠΝ πρέπει να αποκτήσει νέα μέσα, νεοκατασκευασθέντα αν είναι δυνατόν ή μεταχειρισμένα. Γιαυτό και ξεκινήσαμε να παρουσιάζουμε λύσεις, όπως οι Adelaide ή οι LaFayette (και το τι ακούσαμε δεν λέγεται, λες και μας πληρώνει η αυστραλιανή κυβέρνηση για να προωθήσουμε άχρηστα πλοία στο ΠΝ, ή ο Μακρόν μας τα χώνει για να ξεφορτωθεί τις LaFayette). Η κατάσταση είναι πιεστική για νέα πλοία, και σκοπός του άρθρου είναι να το καταλάβουν όσοι δεν το έχουν ακόμη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα εκλιπαρούσε ουσιαστικά για δυο FREMM, χτες κιόλας, αν ήταν δυνατόν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Δεν προτείνουμε να αγοράσουμε ότι πετάει και ότι κολυμπάει και πουλιέται σε καλή τιμή. Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσουμε. Κι αυτό είναι ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτή την στιγμή και για τα δυο κόμματα εξουσίας η προσοχή είναι στις εκλογές, αλλά ας δούμε λίγο και το Ναυτικό μας. Αν θέλουμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αν θέλουμε το Καστελόριζο κι άλλους “βράχους” στο Αιγαίο, χρειαζόμαστε ενίσχυση του ΠΝ. Και εννοούμε πραγματική ενίσχυση, όχι αγορές υπερηχητικών πυραύλων από την Ρωσία, NSM, και ναυτικών F-15, αυτά είναι σκέψεις πραγματικά για τα πανηγύρια, προϊόν της φαντασίας κάποιων περίεργων εγκεφάλων…

Το Ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, εκσγχρονισμό των παλιών, τορπίλες, κοκ, και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γνωρίζοντας πολλά στελέχη, ξέρουμε ότι θα βάλουν σε υπηρεσία πλοία Adelaide, LaFayette, Τype 23, Belh@rra, FREMM, FREDA, Arleigh Burke ακόμη και το Gerald R. Ford αν χρειαστεί, άμεσα, και θα πολεμήσουν με αυτά την επόμενη μέρα της παραλαβής.

Κοστίζουν τα πλοία, το ξέρουμε. Έτσι γίνεται συνήθως, αν θες εθνική ανεξαρτησία, το πληρώνεις. Όχι με ανέξοδες φιέστες στο Σύνταγμα προς άγραν ψήφων, και εξυπνάδες στο facebook. Αλλά βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Οι πρόγονοί μας μας άφησαν ένα Μέγα της Θαλάσσης Κράτος, ας μην το περικόψουμε εμείς οι απόγονοι για συντάξεις, ΕΝΦΙΑ και διορισμούς στο Δημόσιο (γιατί δεν βγαίναμε μάνα μου)…

Βίντεο: Πολεμικό Ναυτικό, Mέγα το της Θαλάσσης Κράτος (2018)

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ink
ink
6 years ago

den masame exoume tis roussen kai ta ipovrixia….

sotbak
sotbak
6 years ago
Reply to  ink

den ftanoun file

Αεροπορια Ισχυρη
Αεροπορια Ισχυρη
6 years ago
Reply to  ink

χρειαζομαστε γιατι οταν γινει το μπαμ οι Τουρκοι δεν θα τους νοιαξει αν επεσε ενα τουρκικο ελικοπτερο η βουλιαξε ενα πλοιο τους στο αιγαιο. Αν ομως σηκωθουν καμια 20αρια F35 η F16V και βομβαρδισουν 2 -3 πολεις τοτε θα τους τσουξει ασχημα και θα κατακρινουν την οποια επιθετικη κυβερνηση τους.

chikichiki
chikichiki
6 years ago

Iran-Iraq war, war of the cities, ελληνιστί ο πόλεμος των πόλεων…

shadow man®
shadow man®
6 years ago

Πρώτο ποστ! (παντα ηθελα να το κάνω αυτο).

Λοιπον σοβαρα τώρα, γινεται σε αυτη τη συζήτηση να μιλήσουμε για περιπου εφικτές λυσεις απο οικονομικής άποψης? Γιατι στα αλλα δυο πρόσφατα θεμματα που συζητησαμε μονο αεροπλανοφόρο δεν είπαμε να “αγοράσουμε”.

Stmts
Stmts
6 years ago

Η Αγγλια διαβασα oτι αποφασισε να πουλησει 2 φρεγατες τυπου Duke type 23 καθως θελει να μειωσει τις ”οροφες” της.Σε συνδιασμο με το brexit που εχουμε λογο ως μελη της ΕΕ μηπως θα ηταν μια καλη ευκαιρια για αμεση ενισχυση?

JohnnyB
JohnnyB
6 years ago
Reply to  Stmts

Οι Type 23 που αποσύρει η Αγγλία προορίζονται να κανιβαλιστούν προς υποστήριξη των υπάρχουσων σύμφωνα με το σχέδιο Reduce to Produce.

FOX
FOX
6 years ago
Reply to  JohnnyB

Πολλά υποσυστήματα θα τα αλλάξει ούτως ή άλλως το ΠΝ.
Το θέμα είναι οτι θα αποσύρουν μη εκσυγχρονισμένες…

Dimitris
Dimitris
6 years ago

Ναι αλλα ερχονται τα P3!!!
Στοιχισαν οσο η (πιο επειγουσα) αναβαθμιση των ΜΕΚΟ.. Και μαλιστα το πρωτο επρεπε ηδη να πεταει..

Π.Α
Π.Α
6 years ago

Τι θελετε να πειτε οτι τα συνορα εκτεινονται απο Κερκυρα μεχρι Καστε/ζο; Τελος παντων πλεον ειμαστε σε μια εποχη που μεσω διακλαδικοτητας θα κερδιθει ενας πολεμος στο Αιγαιο. Ας εχουν οι απεναντι και 20 φρεγατες τι εγινε; οταν εχεις εναν πυραυλο που εχει εμβελεια 180χμ ή μπορεις να αναπτυξεις επακτιες συστοιχιες σε σημεια κλειδια και να τους εχεις κλειδωσεις εντος λιμενος, καπου θελει μια αναθεωρησει της τακτικης και αλλαγης νοοτροπιας οσο σοκαριστικο και αν ειναι (greek army γαρ). Μεγαλυτερο ρισκο ειναι πλεον μια φρεγατα στο Αιγαιο – και για τις δυο μεριες – και πλεον ειναι πολυ μεγαλη ευκαιρια για σωστη προμηθεια εξοπλισμων σε ολους τους κλαδους, πεταμα παλαιων οπλικων συστηματων, και ορθη αναπτυξη των ενοπλεων δυναμεων σε ολους τους κλαδους.Απο και και περα οποιος ονειρευεται στρατο τυπου ΗΠΑ ας κρεμασει τα παρασημα και τους βαθμους του.

γκρούεζας
γκρούεζας
6 years ago
Reply to  Π.Α

αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε στην Ελλάδα και ο καθένας έχει άποψη για τα πάντα αλλά καλό θα ήταν πέρα από τσιτάτα θεωρίες αφορισμούς και άσφαιρα να ξέρει κάποιος και τι είναι αυτό για το οποίο σχολιάζει για να μην τον πέρνουν στο ψιλό

Π.Α
Π.Α
6 years ago

Ανεπτυξετο λιγο περισσοτερο

Gunner
Gunner
6 years ago
Reply to  Π.Α

Δώσε μας μια εικόνα από τους εξοπλισμούς που πιστεύεις ότι απαιτούνται αλλά και την πιο ορθή ανάπτυξη των ΕΔ.

MisCo
MisCo
6 years ago
Reply to  Π.Α

Αγαπητε Π.Α, στον πολεμο δεν νικα αυτος που εχει την εχει μεγαλυτερη (την εμβελεια) αλλα αυτος που μπορει να βρει που να τον σφυρηξει (τον πυραυλο).

Οι μεγαλες εμβελειες προυποθετουν δυνατοτητα αναγνωρισης και στοχοποιησης.

Π.Α
Π.Α
6 years ago
Reply to  MisCo

Εγω θα κατσω να πω το τι απαιτουνται? με δουλευεις ετσι? ασχετα που εδω και χρονια καθομαι και εχω ριξει το διαβασμα για οπλικα συστηματα και προσπαθω μεσα στο μυαλο μου να υπαρχει μια αποδοση οικονομικη, ανθρωπινου δυναμικου, αποδοσης οπλικων συστηματων ως προς το κοστος χρησης και αξιοποιησης μια εμπειρια απο μια θητεια προ εκατονταετιας και σιγουρα μαυτα που γραφονται στα φορουμ οπως και απο πηγες μεσα απ το internet που αφορουν τα στρατιωτικα θεματα δεν ειμαι ο καταλληλος για προταση το τι θα αγοραστει και το τι πρεπει να γινει αλλα στον ανθρωπο υπαρχει η λογικη και η επαφη με το περιβαλλον και το τι γινεται γυρω του.

Π.Α
Π.Α
6 years ago
Reply to  MisCo

Ας τις αποχτισουν κανεις δε τους εμποδιζει, ας κατσουν ολοι οι στρατιωτικοι, απ ολους τους κλαδους να δουν τι θελουν να εχουν ως ενοπλες δυναμεις πλεον υπαρχει ενα σιβαρο κοστος για αποκτηση κυριων οπλικων συστηματων και τα οικονομικα τις χωρας δεν ειναι και τα καλυτερα.Το αντιλαμβανονται καλως.

nkary
nkary
6 years ago
Reply to  Π.Α

Για πες εσύ τι θεωρείς σύνορο δηλαδή? Οπότε μ αυτά που γράφεις εμείς έχουμε κλειδώσει τα τούρκικα στα λιμάνια οπότε δεν χρειάζεται τίποτα άλλο? Μάλλον μπερδεύεις τη πραγματικότητα με τα παιχνίδια στρατηγικής που παίζεις στο PC σου.

Π.Α
Π.Α
6 years ago
Reply to  nkary

Τι να πω βρε ανθρωπε τι ειναι συνορο; Εξ ανατολων εχουμε το θεμα , το να στειλουν 2 φρεγατες εστω και μονιμα στην Αλβανια δεν θα κανουν ΤΙΠΟΤΑ, ηλιθιους τους βγαζεις τελειως τους στρατιωτικους εσυ.Τi νομιζεις οτι επειδη θελουν οι τουρκοι να το παιξουν περιφερειακη δυναμη σημαινει οτι μπορουν να το κανουν κιολας;
Το αν τα’χουμε κλειδωσει τα λιμανια δε το γνωριζω αυτο το ξερουν οι αρμοδιοι και το τι θα μπορουσαν να για να γινει. Τα MLRS με αναβαθμιση μπορουν πλεον να πετυχουν ναυτικους στοχους, το αν θα γινοταν αποδεσμευση απο ΗΠΑ για την συγκεκριμενη αναβαθμιση αυτο το γνωριζουν τα στελεχη. Μαλλον δεν ασχολεισαι τοσο με τις ενοπλες δυναμεις και την οικονομια της χωρα για να δεις τι πραγματικα μπορει να γινει επι της πραγματικοτητας

γκρούεζας
γκρούεζας
6 years ago

Οι BELHARRA είναι η νέα ονείρωξη και το παραμύθι για κατανάλωση , 2 σκάφη κάποια στιγμή στο μέλλον δεν είναι η βραχυπρόθεσμη λύση που απαιτείται , προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να αποκτηθούν και οι 5 φρεγάτες LaFayette , θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με ΟΤΟ Phalanx και Χαρπούν (ή Exocet) από τις σταδιακά αποσυρόμενες Cortenaer καθώς και με εκτοξευτές για ASTER 15 για τους οποίους έχουν ήδη τις προβέψεις , έτσι θα έχουμε σε μικρό διάστημα 5 ικανότατες φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν τις 3 μη εκσυγχρονισμένες Cortenaer , όσο για το ότι δεν έχουν σόναρ θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα να εξοπλιστούν με συρόμενο .

οι Belharra θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση μετά το 2023-25 για την αντικατάσταση των εκσυγχρονισμένων S και Cortenaer .

αυτή είναι ίσως η μόνη λύση που διαφαίνεται για την σχετικά άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα σταδιακής αποδεσμευσής τους από το ΓΝ και ενδεχομένως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό τα περιβόητα 2 δις επιστροφών …

ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ φυσικά πρέπει να ξεκινήσει άμεσα … αν συνεχίσουν οι “υπεύθυνοι” να πουλάνε παραμύθια για εσωτερική κατανάλωση μας βλέπω σε λίγα χρόνια με TICO και Belharra όχι στην θάλασσα αλλά ως αφίσες στην είσοδο του ΓΕΝ να καμαρώνουμε

Spirit
Spirit
6 years ago

Τα έχουμε γράψει πολλές φορές 2 μόνο LaFayette ειναι διαθέσιμες.-
Επίσης αυτά τα πλοία δεν ειναι έτοιμα άμεσα να ενταχθούν στο ΠΝ, απαιτείτε εκτεταμένος εκσυγχρονισμός για να χαρακτηριστούν πολεμικές φρεγάτες και όχι πλοία επίδειξης σημαίας.

γκρούεζας
γκρούεζας
6 years ago
Reply to  Spirit

να με συγχωρείς αλλά αν είναι 2 3 ή 5 το λέει μόνο ο ιδιοκτήτης μετά από διερεύνηση από το ΠΝ , αν δεν γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν θα ξέρουμε και την απάντηση , όσο για τον χρόνο παράδοσης αν επιλεγεί να γίνουν οι μετασκευές στην Γαλλία δεν θεωρώ ότι θα είναι τόσο μεγάλος , εξάλλου αυτές έχουν ήδη γίνει σε σκάφη της κλάσης που υπηρετούν σε άλλα Ναυτικά άρα δεν είναι κάτι που θα γίνει πρωτη φορά , σε κάθε περίπτωση πιο γρήγορα θα είχαμε τις 5 μετασκευασμένες (αν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την Γαλλία) παρά το διαφημιστικό ομοίωμα της Belharra

Spirit
Spirit
6 years ago

Ο ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει τις 3 και να αποδεσμεύσει τις 2, αυτά αν θέλουμε να μιλάμε επί σοβαρής βάσης και ότι φανταστικής.

Επί της ουσίας όλοι ασχολούνται με τα αναδρομικά, μιας και προεκλογική περίοδος έρχεται…

γκρούεζας
γκρούεζας
6 years ago
Reply to  Spirit

καλά κούνα εσύ το “μαρούλι” στους Γάλλους με υποσχετική για εργασίες σε γαλλικό ναυπηγείο και πρόσθετο συμβόλαιο για ASTER και βλέπουμε μετά το αποφάσισε και τι όχι …

aris32
aris32
6 years ago

1)δεν υπαρχει μαρουλι 2) το γαλλικο ΠΝ εχει και αυτο τις αναγκες του και θελει 3 εκσυχρονισμενες λαφαγιετ μεχρι να μπουν σε υπηρεσια η FTI .3)μενουν 2 μη εκσυχρονισμενες λαφαγιετ – πλοιο που αμεσα οπως ειναι μπαινει και αντικαθιστα της 3 μη εκσυχρονισμενες S . ειναι ανωτερα πλοια . αλλα μετα την αναβαθμιση τους γινονται ολοκληρωμενες φρεγατες πολλαπλων ρολων με οριζοντα να αποκτησουμε τις αλλες 3 εκσυχρονισμενες μελλοντικα . Για αυτο και θεωρω οτι ειναι καλη προοπτικη η κλαση αυτη . εχεις μελλοντικα σε οριζοντα 10ετιας να αποκτησεις 5 συγρχονες φρεγατες πολλαπλων ρολων και να αντικαταστησεις τις S . με πιθανοτητα παραγγελιας 4 μπελχαρα και με τον εκσυχρονισμο 4μεκο και με τις μεχρι 5 λαφαγιετ εχεις 13 πολεμικα πλοια ανωτερων επιδοσεων και με μια σχετικη ομοιοτητα στα 9 απο αυτα .
αμεσα παντως και τις 5 δεν τις παιρνεις .

Αντώνης
Αντώνης
6 years ago
Reply to  Spirit

Spirit, έχουμε καταλάβει την απέχθεια σου στις Lafayette. Αρχίζεις και θυμίζεις ΠΝ… Υπάρχει αυτή τη στιγμή, διαθέσιμη κλάση για πάνω από 2 πλοία; ΌΧΙ! Ποιες είναι οι κλάσεις που θα μπορούσαν να μας τροφοδοτήσουν με μτχ σκάφη άμεσα και ταυτόχρονα αποτελούνται από περισσότερα των 2 σκαφών; Μήπως, μόνο οι Lafayette και οι Type 23; Όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, θέλουμε άμεση αντικατάσταση των 3 S και δεν μας παίρνει άλλο να περιμένουμε το 2023/4/5 για την απόσυρση κάποιων κλάσεων. Άμεσα, διαθέσιμες είναι 2 Lafayette. Όταν αρχίσουν να εντάσσονται οι FTI στο γαλλικό ναυτικό, οι υπόλοιπες τι θα κάνουν; Τυπικά, θα αρχίσουν να αποσύρονται ή στη χειρότερη για εμάς, θα κληθούν να καλύψουν τις αποστολές των floreal. Για τις τελευταίες όμως, υπάρχει και η επιλογή των gowind(ενώ δεν χρήζουν άμεσης αντικατάστασης με βάση τις αποστολές τους). Τυχόν συμφωνία μας για Belharra, θα έκανε τα πράγματα σαφώς ευκολότερα…
Άλλες λύσεις(άμεσες…), αποτελούν οι F-122(είναι μόνο 2, εκσυγχρονισμένες όμως και με συστήματα όπως κινητήρες/ηλεκτρονικά/όπλα που υπηρετούν ήδη στο ΠΝ, αλλά δεν το λες και πλεονέκτημα το ότι είναι γερμανικές…), οι Adelaide(μόνο 2, αλλά με SM-2 ΚΑΙ ESSM, πλοία του ’92/93 και σχετικά γνωστά στο ΠΝ) και τέλος οι Type 23 που ανέφερα πριν(αυτά που λέγεται ότι θα αποσυρθούν αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πωληθούν και δεν θα καταλήξουν ανταλλακτικά, δηλαδή τα Iron Duke και Monmouth, είναι του ’93, εντελώς ξένα στο ΠΝ, με το πλεονέκτημα της μελλοντικής προμήθειας και άλλων και το μειονέκτημα ότι είναι αγγλικές και δεν έχουμε/θέλουμε; παρτίδες με χώρες που είναι απέναντι μας πολιτικά/γεωστρατηγικά). Φυσικά, δεν θα με χάλαγε, συνδυασμός F-122/Adelaide ή Lafayette/Adelaide, όπου θα μας έδινε τη δυνατότητα απόσυρσης κάποιας εκσυγχρονισμένης S ή θα επέτρεπε την έναρξη εκσυγχρονισμού των MEKO χωρίς πτώση οροφής. Το ζήτημα είναι, ότι το ΠΝ σφυρίζει αδιάφορα και δεν επιχειρεί να δώσει καμία λύση!

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  Αντώνης

Καμιά απέχθεια απλά ρεαλισμός, το πλοίο για να ενταχθεί ως φρεγάτα απαιτείται βαρβάτος εκσυγχρονισμός…. ενώ από την άλλη οι ΜΕΚΟ απαξιώνονται.
Τι παραπάνω επιχείρημα χρειάζεται για δει κανείς το φως το αληθινό;
Έχει λογική να δώσουμε από την μία χρήματα ενώ από την άλλη να απαξιώσουμε άλλα πλοία που ήδη υπηρετούν και έχουν καλύτερες προδιαγραφές;
Όλα τα πλοία που αναφέρεις είναι σχεδόν έτοιμα να υπηρετήσουν ένα στόλο.

Η type 23 είναι αρκετά “ξένη” στον ΠΝ ειναι άλλης φιλοσοφίας άλλα αρκετά ικανότερα πλοία και έχουν υποστεί και πρόσφατο εκσυγχρονισμό… δεν ξέρω αν στις δύο που λέγεται οτι θα αποσυρθούν εχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τους.

Οι Adelaide ειναι μόνο πλοία που δίνουν μια κάποια δυνατότητα AAW περιοχής στο ΠΝ με πλοία που έχουν κάποια υποσυστήματα οπλισμό γνωστά στο ΠΝ.

Και οι F-122 εδώ που έχουμε φτάσει είναι μια κάποια λύση…. αλλα το θέμα ειναι τι πραγματικά θέλουν να κάνουν για μπορούμε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα… σε σχέση με το απόλυτο τίποτα του σήμερα.

Αντώνης
Αντώνης
6 years ago
Reply to  Spirit

Η μόνη περίπτωση που πιθανόν να μη χρειαστούμε χρήματα, είναι η απόκτηση F-122. Φυσικά, μιλάμε για σκάφη του 89/90, όπου είναι πολύ πιθανό, να δοθούν χωρίς RAM, με αποτέλεσμα ίσως και να μη συμφέρει τυχόν αγορά τους(φέρουν mk-29 με nssm). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν αρκετά χρήματα, είτε για την αγορά (adelaide), είτε για την αναβάθμιση (lafayette), είτε και για τα 2(type 23, αφού ακόμη και αν έχουν εκσυγχρονιστεί μερικώς, θέλεις πχ νέους πυραύλους). Σε κάθε περίπτωση, τζάμπα λύση δεν υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να είναι και ανταγωνιστική ως προς τον εκσυγχρονισμό των meko. Πρέπει να κόψουν το λαιμό τους, να βρουν τα απαραίτητα κονδύλια και για τα 2… Για μένα, όσο προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός των μεκο, άλλο τόσο είναι και η απόκτηση σκαφών που θα επιτρέψουν την απόσυρση απλών S.

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  Spirit

Δεν διαφωνώ για τα χρήματα αλλά για μιλάμε ρεαλιστικά δεν δίνω καμιά πιθανότητα…

Ιδανικά έχω πει την άποψη μου πάμε για εθνικό πλοίο πέριξ 400-500 εκ. από ήδη υπάρχουσα επιλογή, και όποιος χρηματοδοτήσει την ναυπήγηση 8+4 πλοίων παίρνει και το συμβόλαιο. Με λίγα λόγια όποιος προσφέρει δάνειο παίρνει και την δουλειά.

Τώρα Γερμανοί με ΜΕΚΟ θα ειναι, Ολλανδοί Sigma θα ειναι Γάλλοι με Gowind 3000+, Ιταλοί… λίγο με απασχολεί αν εχουν κατάλληλο εξοπλισμό.

ScoutBoy
ScoutBoy
6 years ago

Ωραίο το άρθρο, τεκμηριωμένο και “ζουμερό” από πληροφορίες όπως και τα περισσότερα άρθρα σας.
Ωστόσο μου άφησε μια πικρή γεύση η τελευταία “αδελφοφάγος” παράγραφος. Η μπηχτή για το κακό δημόσιο που φταίει για όλα σε αυτή την έρημη χώρα. Δηλαδή οι στρατιωτικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Πληρώνονται από ιδιωτική εταιρία και δεν το ξέρουμε; Έχουν έσοδα δικά τους; Από τη μία τους γεμίζετε (τους ναύτες του Π.Ν) με φιλοφρονήσεις και από την άλλη μειώνεται την όποια προσφορά τους με αναφορές τύπου Πάγκαλου. Ο στρατός είναι αναγκαίος και είναι τιμή μας και καμάρι μας. Όμως αναγκαίο είναι να έχουμε και συντάξεις με τις οποίος θα μπορεί να ζουν τα γερόντια γιατί αν είναι να τα φυλάμε από τους Τούρκους αλλά να πεθαίνουν από την ανέχεια, τότε μάλλον κάτι λάθος κάνουμε. Ε;
Επιτέλους να βρούμε μια ισορροπία σε αυτή την χώρα. Και όχι άλλες ταμπέλες, για όλους είναι πλέον πολυτέλειες για τα κανάλια.

ScoutBoy
ScoutBoy
6 years ago

OK

Gunner
Gunner
6 years ago

Θα μπορούσατε να δώσετε μιαν απάντηση στο θέμα αν ήταν προτεραιότητα τα ΑΦΝΣ για την Ελλάδα, γιατί πραγματικά κάπου έχει χαθεί το μέτρο;

dimitrov
dimitrov
6 years ago
Reply to  Gunner

Σωστός! Πολύ ενδιαφέρον.

Nick
Nick
6 years ago
Reply to  ScoutBoy

Ποσό δίκιο ρε φίλε

Spirit
Spirit
6 years ago

Εμείς εδώ καλά τα λέμε, αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις δεν ξέρω τι σκέφτονται… γιατί και χρήματα δεν φαίνεται να διαθέτουν και σωστή ιεράρχηση δεν γίνεται μιας και πάρθηκε απόφαση εκσυγχρονισμού των P-3!!!
Είμαστε για τα σμπάρα… το μόνο που διαβάζουμε ειναι για τις επιστροφές κάποιον περικοπών.

JohnnyB
JohnnyB
6 years ago

Εύγε για ακόμα ένα έξοχο άρθρο.

Δυστυχώς οι Belh@rra θα αργήσουν να έρθουν και αυτό καθιστά επιτακτική την ενίσχυση του στόλου με αξιόμαχα πλοία που θα επαναφέρουν το ισοζύγιο σε ανεκτό επίπεδο.
Φυσικά μιλάω για προμήθεια των δύο Adelaide-class μαζί με τις δύο La Fayette-class που αποσύρουν Αυστραλία και Γαλλία αντίστοιχα.
Έτσι αποσύρουμε τις τρεις μη αναβαθμισμένες Kortenaer προς υποστήριξη των υπάρχουσων και αυξάνουμε την οροφή σε 14 πιο αξιόμαχες φρεγάτες επαναφέροντας και την δυνατότητα Αεράμυνας Περιοχής στο Π.Ν.

Το παιχνίδι στην Μεσόγειο χοντραίνει μέρα με την μέρα κι εμείς όντας στο προσκήνιο όχι μόνο δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις αλλα ελπίζουμε στην συμμαχία με Αίγυπτο και Ισραήλ χωρίς κάποια ουσιαστική προοπτική στήριξης μας σε ένοπλη αντιπαράθεση.

Σε κάθε περίπτωση απώλειας νησιού και ελέγχου τις ΑΟΖ να ξέρετε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά ΚΑΙ τις αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι βαρύτατες κι αλίμονο στα γενοφάσκια τους την επόμενη μέρα…

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
6 years ago
Reply to  JohnnyB

Φίλε μου,άν φοβόταν ότι «αλίμονο στα γενοφάσκια τους την επόμενη μέρα…»,θα πολιτεύονταν όλοι πολύ διαφορετικά.

tagg
tagg
6 years ago

Αντιπλοικα εχουμε λιγο λιγοτερους χαρπουν και με τους εξοσετ μπλοκ 3 των σουπερ βητα,
παιζει να ειμαστε και ισχυροτεροι. Αρα τα πλοια μας δεν κινδυνεουν απο τοσο απο τα πλοια τους οσο απο την αεροπορια τους.
Και παμε στο κυριως προβλημα τωρα ποσο κινδυνευει η αεροπορια μας απο τα πλοια τους?
Αρκετα αν πλησιασει αρκετα κοντα, αλλα γιατι να το κανει?
Η αεροπορια μας θα ασχολειτε με την αεροπορια τους και την κρουση σε υποδομες στο εδαφος
Μονο τα απλα 2λιτρα μιραζ θα ριξουν τους εξοσετ και αυτα κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι εκτος εμβελειας
των ESSM, και οριακα εντος της εμβελειας των SM-1 των περρυ, που χωρις ενεργη καθοδηγηση μαλλον ειναι υπερτιμημενοι
Οταν ομως ειναι ετοιμες οι TF 2000 και TF 100 που θα ριχνουν SM-2 τοτε αλλαζουν τα δεδομενα και τα αεροσκαφη μας ειναι ευαλωτα πανω απο ολο το αιγαιο, οποτε οι μπελαρα με τους ASTER 30 ειναι κατι παραπανω απο απαραιτητες

DeBacase
DeBacase
6 years ago

Οι δύσκολες περιστάσεις και η πενία τέχνας κατεργάζονται. Γιατί ποτέ δεν κοιτάξαμε λύσεις όπως τις Absalon/Iver Huitfeldt των Δανών ( https://en.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate , https://en.wikipedia.org/wiki/Absalon-class_support_ship ) ;
Με κόστος γύρω στα $350-400 εκατ. ανά πλοίο και τις δυνατότητες που έχουν θα μας κακόπεφταν;
Ειδικά ένα σκάφος σαν το Absalon είναι “πόλυεργαλείο” για μια χώρα με νησιώτικο αρχιπέλαγος και υποχρεώσεις στην Κύπρο. Food for thought.

Κωστας πατριωτης

Δει δε χρηματων και ανευ τουτων ουδεν εστι γενεσθαι των δεοντων. Οι διεφθαρμενες κυβερνησεις, προδοτων, κλεπτων, απαταιωνων του κοινου ποινικου δικαιου, οδηγησαν την χωρα στην καταστροφη.

Αντώνης
Αντώνης
6 years ago

Η αγωνία που βγαίνει από αυτό το άρθρο, είναι πιστεύω και η ίδια αγωνία που διακατέχει τη πλειοψηφία των αναγνωστών σας(αρκεί κάποιος να δει και τον αριθμό σχολίων).
Μερικές επισημάνσεις…
α)Η Τουρκία, αν και όταν προχωρήσει με τις TF-2000, θα αντικαταστήσει αρχικά, τις 4 G που δεν έχουν πάρει mk41 https://turkishnavy.net/gabya-o-h-perry-class/. Το ζήτημα όμως είναι ότι, ακόμη και έτσι, οι υπόλοιπες 4 που θα απομείνουν, θα χρειαστούν και αυτές αντικατάσταση, λόγο παλαιότητας(τα νεότερα full εκσυγχρονισμένα, είναι του ’81).
β) ]Τα νούμερα των πυραυλικών συστημάτων που αναφέρετε, είναι ολίγον τι φουσκωμένα για τη τουρκική πλευρά. Πέραν της μη χρήσης 32 ESSM από τις 4 G(που αν κάνω λάθος, διορθώστε με), υπάρχει και το ζήτημα των 40 SM-1 που βάζετε ανά πλοίο. ΔΕΝ είναι έτσι. Ή θα υπάρχουν 40 SM-1 ή 36-32 MAZI με 4-8 Harpoon. Μοιράζονται τον ίδιο εκτοξευτή άλλωστε(με όλα τα μειονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται, ειδικά για τα 4 που δεν φέρουν τον mk-41).
γ)Προφανώς από τυπογραφικό, αναφέρεστε σε track-IIB όταν προφανώς εννοείτε track-IIA.
δ)Οι 4 G που φέρουν mk-41 και λογικά θα αποσυρθούν τελευταίες, σύντομα και αν δεν αλλάξει κάτι(αποδέσμευση SM-2;), θα απολέσουν την ικανότητα βολής SM-1(λόγο μη υποστήριξης του συστήματος), οπότε, θα βασίζονται πλέον μόνο στους ESSM(και θα κρατηθούν για όσο πάει, λόγο παλαιότητας….).
ε)Οι Ada, από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, έχουν ένα sonar της πλάκας(γάστρας και όχι και συρόμενο), όπου τις κάνει μάλλον ακατάλληλες για σοβαρό ανθυποβρυχιακό ρόλο. Αντέχουν καλύτερα σε δύσκολη θάλασσα(παρόλο που η σχεδίαση τους δεν είναι και η καλύτερη…) σε σχέση με μία Ρουσσέν, αλλά δεν θα τις προσμετρούσα στη δύναμη ‘μεγάλων’ σκαφών.
Στο δια ταύτα, ακόμη και αν κρατήσουμε τις 6 εκσυγχρονισμένες S(για να πηγαίνουν κόντρα στις τουρκικές αρχαιολογίες, από άποψη σκαριού τουλάχιστον), θα χρειαστούμε άμεσα τουλάχιστον 2 σκάφη(μτχ ή καινούρια, είναι θέμα συζήτησης) ώστε να αποσύρουμε τις 3 S και ταυτόχρονα έναν ‘λογικό’ εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, με νέο CMS και πρόβλεψη για εγκατάσταση ESSM block-2(32 και όχι 16 πυραύλων όπως τώρα). Αυτές οι ενέργειες, θα μας δώσουν μια οροφή minimum 12 σκαφών, όπου είναι και τα ελάχιστα για αποτροπή, κόντρα στο ΤΝ. Μακροπρόθεσμα, σε οποιαδήποτε ανάλυση, θα πρέπει να βγάλουμε εκτός, τόσο τις S, όσο και τις G(λόγο ηλικίας). Το ΠΝ λοιπόν, θα χρειαστεί μέχρι το 2030(όπου αναμένονται μάλλον οι TF-2000), τουλάχιστον 6 φρεγάτες/αντιτορπιλικά(σύνολο τουλάχιστον 10), απέναντι στα 12 σύγχρονα τουρκικά πλοία που θα υπάρχουν τότε(4 ΤF-100, 4 TF-2000, 4 MEKO TRACK-IIB). Με αγορά 4 belharra και 4 μτχ(που θα αποκτήσουν μια κάποια ομοιογένεια με αυτές ή τις MEKO), θα είμαστε στο καλύτερο δυνατό σενάριο, τηρουμένων των οικονομικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων.

thodoris korko
thodoris korko
6 years ago
Reply to  Αντώνης

Δηλαδή οι 4 Ο.P δεν μπορούν να βάλουν και από τους 2 εκτοξευτές?? έχουν ή τον ΜΚ 13 ή τον ΜΚ 41? Αν είναι έτσι τότε προκύπτει σοβαρό λάθος του αρθρογράφου…

George
George
6 years ago

Γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση?!?

STRATOS
STRATOS
6 years ago
Reply to  Αντώνης

Πιστεύω πολύ σωστή προσέγγιση του Αντώνη στο πρόβλημα.

Να προσθέσω ότι φίλος μου αξιωματικός του Ναυτικού, μου έχει αναφέρει ότι έχουν πετύχει πολλές φορές τουρκική φρεγάτα O.H.Perry να σέρνετε στο Αιγαίο (με 8-9 κόμβους) με πρόβλημα στους κινητήρες….ίσως η μηχανολογική κατάσταση αυτών των σκαφών απέτρεψε το Π.Ν από το να αποκτήσει αντίστοιχα σκάφη στο παρελθόν..

Ο συνήθης φόρτος μου φαίνεται είναι 6 x Harpoon και 34 x SM-1 για τον μονό εκτοξευτή των O.H.Perry.

Όπως προτείνει ο Αντώνης και η ΠΤΗΣΗ, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών MEKO με υιοθέτηση του MK 41 με 32 βλήματα ESSM 2. Τα παλαιότερα βλήματα ESSM μπορούν να περάσουν στις εκσυγχρονισμένες S.

Αντώνης
Αντώνης
6 years ago
Reply to  STRATOS

Αν και έχω διαβάσει αντικρουόμενα πράγματα, θεωρώ πως τυχόν εγκατάσταση mk-41 είναι λάθος από οικονομική άποψη, με βάση και το σχεδιασμό για τα όπλα που θέλουμε να φέρουν τα πλοία μας καθώς, 32 ESSM μπορούμε να έχουμε και στον mk-48 mod 2 με την αγορά διπλών κανίστρων, πολύ οικονομικότερα. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ας πάνε αλλού.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
6 years ago

”…Όσο και να το κάνουμε, για ένα μικρό καταχρεωμένο κράτος όπως η Ελλάδα, η δύναμη 13 φρεγατών είναι εντυπωσιακή. Μα για ένα κράτος με την ελληνική ακτογραμμή, τα χιλιάδες νησιά, και την ανάγκη προστασίας μιας ΑΟΖ, από ένα κράτος-αρπακτικό όπως η Τουρκία, είναι πραγματικά λίγα.

Βέβαια όλα εξαρτώνται από το τι έχει ο «απέναντι…»

Βεβαια θα εμφανιστουν οι γνωστοι φιλοι και θα πουν οτι τα λεφτα μας φτανουν μεχρι εκει.
Αλλα δινετε και την απαντηση.
”…Κοστίζουν τα πλοία, το ξέρουμε. Έτσι γίνεται συνήθως, αν θες εθνική ανεξαρτησία, το πληρώνεις…”

Πρακτικα τωρα νομιζω οτι με διακλαδικο πνευμα αν αξιοποιηθει και το πυροβολικο που υπαρχει στην ΑΣΔΕΝ
το κεντρικο τουλαχιστον Αιγαιο ”σφιγγει”.
Θα πρεπει να δουμε και πως θα αξιοποιησουμε τα 4 127αρια των ΜΕΚΟ και τα 11 76αρια των ”S” τουλαχιστον
με το ”Vulcano” μια ομοβροντια των οποιων δε νομιζω οτι μπορει να αναχαιτησει καποιο Τουρκικο πλοιο
(ιδιως σε συνδυασμο με ταυτοχρονη αφιξη βληματος ε/ε)…

sotbak
sotbak
6 years ago

πείτε ό,τι θέλετε, γράψτε ό,τι πιστεύετε, η αλήθεια που όλοι γνωρίζετε είναι μία: μέχρι να έρθουν οι fti που – λίγες θα είναι (μόνο 2…..) και δεν φτάνουν….- μόνο μία επιλογή έχουμε αν θέλουμε να ανατρέψουμε την αναλογία δυνάμεων ήτοι: ΜΤΧ ΤΙΚΟ ή Α/Β από το θείο Σαμ και μάλιστα έμφορτες όπλων. Και το ραντάρ και τα όπλα τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο, αλλά το σημαντικότερο που έχουν είναι ότι είναι πλοία αξιόπλοα, ευέλικτα, ταχέα και ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ, το ΠΝ μας ξέρει τί να τα κάνει και πως να τα αξιοποιήσει. Αν δεν μας δώσουν οι Αμερικάνοι σημαίνει ότι μας πάνε για Β’ κατηγορία……

ritis75
ritis75
6 years ago
Reply to  sotbak

Οι συζητήσεις που γίνονται με τους Γάλλους είναι για 4 Belharra (οι 2 από τα κέρδη ομολόγων). Ταυτόχρονα, όπως ο ΥΠΑΜ ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα, γίνεται προσπάθεια για απόκτηση μτχ πλοίων από ΗΠΑ κάτι που βέβαια ακούγεται πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

sotbak
sotbak
6 years ago
Reply to  ritis75

καλά ακούγονται όλα αυτά, αλλά τι θα υλοποιηθεί τελικά είναι το ζήτημα, οι ανάγκες “τρέχουν”….

βαγγελης
βαγγελης
6 years ago
Reply to  sotbak

συμφωνο απολυτα με τα τικο αβ αλλα τα αμερικανα παντα β μας ειχαν κ μεις ονειρευομασταν την α.

sotbak
sotbak
6 years ago

xaxaxax!!! σωστός, αλλά είχαμε εμείς ποτέ μυαλό για την Α’ εθνική;;; τί να κάνουν οι άνθρωποι σε κουτσό άλογο ποντάρεις;;;;

Thras
Thras
6 years ago
Reply to  sotbak

Η αληθεια ειναι οτι αν δεις, ειτε ΑΒ, ειτε Tico στο ΠΝ (χωρις να δωσουν ιδιο η μεγαλυτερο αριθμο στην Τουρκια) μπορεις να εισαι σιγουρος οτι εχεις αναβαθμιστει σε χωρα πρωτης γραμμης για τις ΗΠΑ λαι πιθανοτατα θεωρουν την Τουρκια χαμενη υποθεση.
Δεν ειμαστε ακομα εκει…

sotbak
sotbak
6 years ago
Reply to  Thras

στο χέρι μας να το παλέψουμε και να ωφεληθούμε ανάλογα……

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
6 years ago

Εξαιρετικο αρθρο διοτι δυστυχως οι περισδοτεροι δεν καταλαβαινουν σε τι χαλια ειναι το ναυτικο μας. Αρεσκοντσι να μιλανε για το ισχυρο δηθεν ναυτικο μας χωρις να βλεπουν την πραγματικη κατασταση. Χρειαζομαστε φρεγατες τωρα και ας ειναι και οι lafayette εκτος αν κανεις προτιμαει παλιοσιδερα του 1980 και φυσικα εκσυγχρονισμο των μεκο

Tiki
Tiki
6 years ago

Αν και δεν παίζει κάποιο ρόλο στο συμπέρασμα, τα δικά μας “σύγχρονα” πλοία είναι 10 (4 ΜΕΚΟ + 6 Kortnaer) και όχι 9.

Μπαμπης
Μπαμπης
6 years ago

Ενταξει ασύμμετρη αντιμετώπιση……
Μια FTI ή 5-6 Ρουσεν ή 11/2-2 Υ/Β 214;
Στόλος ή αεροπορία;
Μηπως συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο;
Μια οβίδα των 155mm απο M109 τι ζημιά προκαλεί σε μια έμφορτη Perry;
Πως θα βγει το τουρκικό αεροπλανοφόρο στην Μεσόγειο αν εχουμε ανακήρυξει ΑΟΖ και αρα βρισκόμαστε σε <> με την Τουρκία;
Ειδικά στο ναυτικό να υπολειπόμαστε τοσο βρε γ@@@το!
Πρεπει να γινει μια αρχή και αυτή ειναι ένας state of the art εκσυχρονισμός τουλάχιστον δυο meko essm block2, ραντάρ καλύτερο απο smart,sea ram, νεο σόναρ…..
Νομιζω πρεπει να γίνουμε πιεστικοί για Burke.
Ούτε το 1821 είχαμε στόλο, εμπορικά με λίγα κανόνια και πυρπολικα…

Μπαμπης
Μπαμπης
6 years ago
Reply to  Μπαμπης

Ενας απο τους δυο μας πρεπει να αλλαξει ονομα

tagg
tagg
6 years ago

Απορια?
Οι εκσυχρονισμενες S μπορουν να βαλουν τον 2ο πτυσομενο 8απλο εκτοξευτη MK 29 απο τις μη εκσυχρονισμενες οταν αποσυρθουν? Προφανως και θα μπει στη πρυμνη εκει που εχουν οι ελλη και λημνος το δευτερο οτο, αναμεσα απο τα 2 φαλανξ.
Καθως ειναι εφικτο να “πιστοποιηθει” ο ESSM και να μην ριχνουν πλεον τον “ανυπαρκτο” sea sparrow
Θα ειχαμε 16 ESSM που αργοτερα θα μπορουν να ριξουν και ESSM Block 2 ενεργης καθοδηγησης
αντι για 8 sea sparrow που ριχνουν τωρα, και με το 2πλο φαλανξ να αναβαθμιζετε θα εχουν καλη επιβιωσιμοτητα
Εφοσον τις 6 εκσυχρονισμενες S θα τις εχουμε ακομα 15-20 χρονια λογω αδυναμιας αγορας αρκετων καινουργιων, ισως αξιζει να το δουμε αν γινετε

βαγγελης
βαγγελης
6 years ago

προβληματα θα εχει κ το τουρκικο ναυτικο μην ξεχναμε οτι οση αναβαθμιση κι αν κανουν τα περυ ειναι ηδη 39 ετων οσο δηλαδη κ τα δικα μας οι μεκο ειναι κι αυτες παλιες κι ας εχουν αναβαθμιστει καθως επισης τα milgem tf κλπ τουρκικα ξερουμε την θεωρια οχι την πραξη η πραξη μετρα παντοτε. ΟΧΙ λοιπον πανικος ψυχρεμια το μεγαλο προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχουν πλοια μεταχειρισμενα που θα αντικαταστισουν η θα κανουν την διαφορα δυστηχως. Αλλα κ το να παρουμε 40χρονες περυ για αντικατασταση 40χρονων κορτεναερ ειναι απιθανο λεμε για δυο μονο λαφαγιετ πλοιο που δεν εχει τιποτα πανω του τι να το κανουμε? (εαν μας τα χαρισουν οκ αλλα γαλλοι και δωρα ανεκδοτο) η ποιο απλη αλλα κακη λυση ειναι η περαιτερω αναβαθμιση των κορτεναερ κ παση θυσια των μεκο κ ας αποφασισει το ΠΝ ποσες φρεγατες χρειαζεται κ ας παραγειλουμε καινουργιες εστω κι αν ερθουν σε 5 χρονια δεν υπαρχει αλλη λυση

Αντώνης
Αντώνης
6 years ago

Οι Adelaide(αυστραλιανές Perry), είναι του ’92/93. Άρα όχι 40 χρονών(26/25 χρονών). Οι S, είναι 35 χρονών η νεότερη και 40 η παλαιότερη. Το σκαρί έχει πεθάνει. Τι αναβάθμιση να γίνει; Αν υπήρχε λογική στα 2 ναυτικά, θα είχαν αποσυρθεί(ή θα ήταν σε προχωρημένο στάδιο απόσυρσης), τόσο οι S όσο και οι G. Οι Lafayette, προφανώς και εχουν ενδιαφέρον, μόνο χωρίς τίμημα/συμβολικό κόστος, λόγο ότι είναι νέες(22 χρονών η παλαιότερη) και με στοχευμένους εκσυγχρονισμούς, μπορούν να αποτελέσουν τόσο ‘γέφυρα’ στην εισαγωγή belharra, όσο και οικονομικές φρεγάτες γενικών καθηκόντων.

nicolas
nicolas
6 years ago
Reply to  Αντώνης

1. αυστραλιανες δεν νομιζω να δουμε αν και ακουγονται καλες
2.το σκαρι δεν πεθαινει ετσι απλα απ’οτι εχουν γραψει και αλλοι εδω μεσα καταπονειται πχ στις cassard το θεμα ειναι κυριως οπλα ηλεκτρονικα αν και καποιος απ τους τακτικους σχολιαστες ειχε αφησει μια μπιχτη για μερικες απ τις s
3.κραταμε παλιες φρεγατες ο ενας λογω του αλλου θα μειωθουν αμοιβαια και οι δυο στολοι
4.σωστος

Αντώνης
Αντώνης
6 years ago
Reply to  nicolas

Με τη λέξη ‘σκαρί’, προφανώς και δεν αναφέρομαι (μόνο) στις λαμαρίνες. Οι κινητήρες πχ, τα υδραυλικά/ηλεκτρικά συστήματα κλπ κλπ, είναι αρχαία. Δεν είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάποιες ενέργειες που θα αυξήσουν τις διαθεσιμότητες πχ, αλλά ότι δεν συμφέρει πια. Προσωπικά, η μέγιστη βλακεία που έγινε με τις S, ήταν η μη ενσωμάτωση του ESSM στους mk-29.

Spirit
Spirit
6 years ago

40 χρόνες δεν ειναι η Adelaide σύντροφε, αντιθέτως για τα δικά μας δεδομένα είναι πολύ ικανά εξοπλισμένο σκάφος στον τομέα AAW. Η παρούσα κατάσταση του δικαιολογεί μέχρι και αναβάθμιση του ραντάρ τους.

Γιάννης
Γιάννης
6 years ago

Εγώ ειδικός δεν είμαι όποτε απολογούμαι εκ των προτέρων αν λέω χαζομαρες. Μου φαίνεται όμως ότι οι καιροί αλλάζουν τάχιστα. Στο θέατρο που υπονοείτε, ο πολεμος θα είναι αεροναυτικος. Δεν νομίζω ότι ο διαχωρισμος και η ανεξάρτητη σύγκριση δυνατοτήτων ναυτικού/αεροπορίας/επακτιων συστοιχιών στεκεται. Όλα μαζί θα πολεμήσουν και όπως λέτε τα βλήματα μετράνε και όχι ο αριθμος των μέςων. Για μένα η πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η επίγνωση τακτικής κατάστασης από όλα τα μέσα, οι αισθητήρες και ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Αυτός που γνωρίζει/έχει καλό σύστημα διοίκησης ελέγχου- σαφεις κανονες εμπλοκης (ο Θεός να μας φυλάει με τους πολιτικούς που έχουμε)/εκτοξεύει όπλα πρώτος θα κερδίσει. Επίσης, το εκκρεμές μεταξύ βλημάτων/αντί-βληματικής άμυνας πλοίων κινειται προς το 1/0 όσο περνά ο καιρος, νομίζω. Απ τους δυο στολους φρεγατών ως έχουν αμφιβάλλω αν θα επιβιώσει το 20% μετά από τρεις μερες πολέμου.
Αυτό ευνοεί μεγάλους αριθμούς βλημάτων/κελιών και drones άνα πλοίο και ισχυρά ηλεκτρονικά για να μπορεί να ιχνηλατεί/βάλλει προς πολλαπλούς αεροπορικούς/ναυτικους στόχους πριν αυτοί εκτοξεύσουν stand off όπλα, και να επιβιώσει. Άρα για μένα απαιτείται στόλος δυο ταχυτήτων, όχι στολος ομοιογενης από πλοία 3500 τόνων που ούτε αρκετά βλήματα μπορούν να φέρουν για να επιβιώσουν ούτε μπορούμε να αγορασουμε 13 πλοία με σύγχρονα ηλεκτρονικά. Μήπως θα έπρεπε να ξηλωθουμε για 3-4 πλοία ελέγχου περιοχής (destroyers – missle carriers) AB, FREMM, ότι άλλο πιστεύετε και τα λοιπα 8 φτηνά – κορβέτες η μικρες φρεγάτες τύπου Lafayette, παλαιοτερης τεχνολογιας ότι έχουμε η ότι βρούμε, ανθυποβρυχιακου αγώνα και αμυνας σημείου να δρουν υπό προστασία σε 3-4 battle groups; Ο καιρος των φρεγατών εκτοπισματος Meko – bellhara νομίζω έχει παρελθει σε περιοχές πολέμου κορεσμού. Not big enough to be effective, not small enough to be cheap. Τα περισσότερα ναυτικα ναυπηγούν και εκτιμούν ότι θα επιβιώσουν αυτόνομα πλοία εκτοπισματος 6500-8000 τόνων ότι κι αν τα λένε: φρεγατες οι Ρώσοι Ιταλοί και Γάλλοι, αντιτορπιλικά οι αγγλοι, Κορεάτες, Ιάπωνες καταδρομικα οι αμερικανοί. Αυτά σε συνδυασμό με επακτιες συστοιχίες σε νησιά κλειδιά, θα ήταν νομίζω αρκετά.

Shadowfax
Shadowfax
6 years ago
Reply to  Γιάννης

Καλα τα εξυπνα αποφθεγματα για τα πλοια μεγαλων εκτοπισματων αλλα αυτα στοιχιζουν…
Φυσικα και 4 δις για φρεγατες απλα ειναι απλα ανεκδοτα…
Λυσεις υπαρχουν ΠΑΝΤΑ οταν ξερεις τι θελεις και δεν εχεις ανοητους συναισθηματισμους και δικαιολογιες…
https://www.ptisidiastima.com/saar-6-kai-sh-60f-prostates-israilinis-aoz/
Αρκει φυσικα να εχεις λεφτα…

GK
GK
6 years ago

Ισως θα επρεπε να μελετηθει ενα εναλλακτικο σχημα σαν το ισραηλινο συστημα, με πολυ ισχυρη ΠΑ και περιορισμενο ΠΝ.

Σπύρος
Σπύρος
6 years ago
Reply to  GK

To Ισραήλ ΕΙΧΕ περιορισμένο ΠΝ γιατί έχει μικρή ακτογραμμή και δεν έχει νησιά, ούτε ανάγκη να φτάσει μέχρι τη Κύπρο.

Πρόσφατα όμως αποφάσισε πως πρέπει να στηρίξει την ΑΟΖ του. Και τώρα θα δείτε πόσο περιορισμένο θα μείνει το ΠΝ του…

agnostosependytis
agnostosependytis
6 years ago
Reply to  Σπύρος

Το περιορισμένο ναυτικό του αυτή την στιγμή κατασκευάζει ΄σχετικά μικρές κορβέτες, οι οποίες ‘όμως είναι τόσο φορτωμένες με πυραύλους και λοιπό πολεμικό υλικό που θυμίζουν αντιτορπιλικό, με 3-4 τέτοιες θα έχουν φορτίο σχεδόν όσο όλες οι φρεγάτες μας

CK
CK
6 years ago

Εδώ θα ξανά ξανά γίνω δυσάρεστος και θα επαναλάβω τη θέση μου:
Με τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες και το μέγεθος της απέναντι απειλής μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε τους μεγάλους στόχους επιφανειας sorry τις μεγάλες μονάδες επιφανειας
Το Αιγαίο κλείνει με επάκτιες , πυροβολικό και υποβρύχια.
Στη Ανατολική Μεσόγειο μονο με υποβρύχια.
Η χωρα έχει δεσμευτεί σε καθεστώς στάσιμο- χρεοκοπίας για το ορατό μέλλον.
Ονειρεύονται αρκετοί πλοία του 1 billion ενώ τα διαθέσιμα μέσα και στους τρεις κλάδους είναι σε τραγική κατάσταση από έλλειψη υποστήριξης
Τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς είναι 500 mill το χρόνο και αλλα τόσα για υποστήριξη. και αυτό μάλλον δύσκολα να αλλάξει έτσι όπως έχει δεθεί η χωρα
Πρέπει να γίνουν δραστικές περικοπές σε μονάδες σχηματισμούς γαλονάδες και λοιπό προσωπικό ώστε ότι μείνει να μπορέσει να διατηρθεί σε αξιόμαχη κατάσταση
Βλέπετε καμια κίνηση προς αυτή τη κατεύθυνση?
Αντίθετα βγαίνει ο euro Κωσταράκος και ζητάει 18 minh θητεία στα 18.
Καληνύχτα Ελλάδα δηλαδή

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
6 years ago
Reply to  CK

Ο Κωσταρακος ειχε ολο το χρονια (στα χρονια που ηταν Α/ΓΕΕΘΑ) να κανει οτι θερουσε σωστο για τη θητεια.
Δεν εκανε ΤΙΠΟΤΑ.

sotbak
sotbak
6 years ago

σωστός

NickPL
NickPL
6 years ago
Reply to  CK

Στις ΕΕΔ, 77% μισθοδοσια + ελαχιστη εγχωρια προστιθεμενη αξια.

Επιπλεον, ολοι οι μακρο δεικτες της χωρας ειναι στο κοκκινο.

Εχει τελειωσει η Ελλαδα – οποιος μπορει/ειναι ικανος εχει φυγει/φευγει.

antonis.
antonis.
6 years ago

Ισως ενα “κραμα” με τις ικανοτατες Αdelaide, εκσυγχρονισμενες meko200hn/S και 2+2 fti να μπορεί να αναχαιτισει τις πυραυλικες επιθεσεις κορεσμου του Τουρκικου Π.Ν. Πιστευω οτι στην παρουσα κατασταση ΚΑΘΕ νεο σκαφος θα ηταν καλοδεχουμενο με την προυποθεση να αποτελει ορθη προσθηκη στο σχεδιο του στολου μας. Για παραδειγμα οι La Fayette ,κατα την ταπεινη μου γνωμη, μονο με ASTER15 θα αποτελουσαν καλη προσθηκη στο στολο. Βεβαια παντα τον λογο εχουν τα στελεχη του Π.Ν. που ειμαι σιγουρος οτι ηδη εχουν ιδεες για το πως θα κλεισει το ¨κενο¨ στις μοναδες επιφανειας, αρκει παντα να βαλουν πλατη και οι πολιτικοι (#NOT).

Chris
Chris
6 years ago

Από την εκτεταμένη και αναλυτική αρθρογραφία του παρόντος περιοδικού και τα σχόλια που τη συνοδεύουν σχετικά με το μέλλον της ΠΑ, μου έχει δημιουργηθεί -ως αναγνώστης χωρίς ειδικές γνώσεις- η βεβαιότητα πως για τα επόμενα πολλά χρόνια οι λύσεις που ανταποκρίνονται στις οικονομικές μας δυνατότητες αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την ενσωμάτωση μεταχειρισμένων/αναβαθμισμένων αεροσκαφών, τόσο Mirage όσο και F-16.
Αν μπορούσα να μιλήσω κατ’ αναλογία για το ΠΝ θα τολμούσα να υποθέσω κάτι το παρόμοιο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο -στα δικά μου μάτια- κόστος των καινούριων πλοίων που διαπραγματευόμαστε να προμηθευτούμε από τη Γαλλία. Βέβαια δεν έχω τόσο ξεκάθαρη εικόνα για τη διαθεσιμότητα στην παγκόσμια αγορά αντίστοιχης κατηγορίας μεταχειρισμένων ή και καινούριων πλοίων τα οποία θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε χαμηλότερο ή μη κόστος. Επομένως θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη μια σειρά άρθρων που -όπως στην περίπτωση της ΠΑ- να εξετάζουν διεξοδικά τις πιθανές λύσεις (έστω και υποθετικές) για προμήθεια πλοίων του ΠΝ ώστε να δημιουργηθεί μια πληρέστερη εικόνα τους.

stepa
6 years ago

Συμφωνω σε πολλα σημεια…..ας ξεκινησουμε με τις προπελες των 2 super vita που εχουν γινει σηριαλ και μετα συζηταμε για FTI, FREMM, κοκ…….περιμενετε στην χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας λογικη? προσωπικα απορω με την σταση των ηγητορων του ΠΝ

Δεν καταλαβαινουν οτι οι επομενοι αποδιοπομπαιοι τραγοι θα ειναι αυτοι αν παρ ελπιδα ζορισουν τα πραγματα?

tagg
tagg
6 years ago

Η λιγοτερο κοστοβορα συνθεση του ναυτικου το 2030 κυριως με αναβαθμιση των υπαρχοντων φρεγατων
θα μπορουσε να ηταν.
Οι 6 εκσυχρονισμενες S, να παρουν και τον εκτοξευτη ΜΚ 29 και το φαλανξ απο τις αποσυρομενες
και να εχουν 2χ8=16 ESSM block 2, (μπορει να πιστοποιηθει) και 2 φαλανξ
Οι 4 μεκο αναβαθμιση ηλεκτρονικων (οπως οι S ) και 16χ2=32 (Dual packed) ESSM block 2, και 2 φαλανξ
Οι 2 λαφαγιετ με προσθηκη των 16 συλβερ Α43 για 16 aster 15, η 64 camm er
Οι 2 πρωτες μπελαρα με 16 συλβερ Α43 για 16 aster 15, η 64 camm er
και επιπλεον 16 συλβερ Α50 για 16 ΑSTER 30
Συνολο 14 φρεγατες
Αργοτερα με τις επομενες 2 μπελαρα μπορουν να αποσυρθουν 2 εκσυχρονισμενες S
Ταυτοχρονα και πιο πριν (2025-2030) πρεπει να σχεδιαστει και η πληρης αντικατασταση των S και των μεκο
(8-10 φρεγατες) απο ενα πλοιο μικροτερο (φρεγατοκορβετα) με μικρο λειτουργικο κοστος με τουλαχιστον
τις ιδιες δυνατοτητες ωστε να μπουν σε υπηρεσια το 2035 (που και τα οικονομικα μας θα ειναι καλυτερα)

sotbak
sotbak
6 years ago
Reply to  tagg

δεν ακούγεται άσχημο

aris32
aris32
6 years ago
Reply to  tagg

quadpack cammer μονο σε sylver a50 , a70
λεφτα στις εκσυχρονισμενες s δεν νομιζω οτι ειναι το πιο συνετο να γινει αυτην την στιγμη .
αν αποσυρθουν οι 3 μηεκσυχρονισμενες και παρθουν οι 2 λαφαγιετ λογικα το φαλανξ και το οτομελαρα θα μπουν στις λαφαγιετ . οποτε απομενει 1 φαλανξ και ενα οτομελαρα . που με αυτα μπορεις να κανεις και μια τριτη S αν γινεται απο τα συνεργεια του ναυτικου στο επιπεδο των 2 πρωτων S με 2 φαλανξ και 2 οτομελαρα .( αυτη την διαμορφωση την εχουν οι 2 πρωτες S – οι υπολοιπες εχουν 1 οτομελαρα και 1 φαλανξ )

Γιώργος70
Γιώργος70
6 years ago

Οι μεγάλες μονάδες εντοπίζονται και στοχοποιούνται εύκολα απο την τουρκία.
Το αιγαίο ειναι highly condested enviroment.
Ενα ακραίο παράδειγμα εν όρμω.
Μια Belh@rra του 1δις.
Ο Bora με το MESA και δορυφόρο έχει εμβέλεια 400km και cep 30 μέτρα και κόστος 2εκ.
Με 30 *2εκ=60εκ ακυρώνει τους patriot και πετυχαινει direct hit μεσα στο ναύσταθμο.
Τα ιδια και εν πλω με τα δικτυωμένα atmaca με τους kale των 600 km. Θα βυθίζονται οι μεγάλες μονάδες μέσα στο σαρωνικό.
Αυτή είναι η κατεύθυνση των τεχνολογικών εξελίξεων
Για αυτό και οι σουηδοί και φιλανδοί δεν εχουν μεγάλα-ακριβά πλοία στη βαλτική.
Σε αναλύσεις ισχυρίζονται οτι εάν το visby εχει rcs 50 meter και sea state >=4 δεν εγκλωβίζεται απο αντιπλοικό πύραυλο.Αντιστοιχα και τα hamina.Και οι ισραηλινοι (με άλλη αφετηρία) τα saar 6 επενδύουν 500 εκ σε πλοιο 2000 tn για το μικρό rcs.
Και στον αέρα το F-35 είναι αντι-meteor.Πλοία και α/φ stealth.

Το end game μιας κούρσας εξοπλισμών στο αιγαίο με μεγάλα πλοία και την τουρκία με 5πλάσιο αεπ είναι η χρεωκοπία της Ελλάδος.
Το αιγαίο ελέγχεται από τον αέρα. Οι μεγάλες μονάδες (ελληνικών προδιαγραφών-οχι ΑΒ με SM6!!) δεν ειναι πολλαπλασιαστής αλλά διαιρέτης ισχύος στον αεροπορικό αγώνα.
Για να ειναι αποτελεσματικό και να επιβιώνει ένα πολεμικό σκάφος στο αιγαίο πρέπει να έχει rcs ψαροκάικου , να στοχοποιεί με εναέρια μέσα (uav-δικτυωμένο-short sensor-to-shooter cycle), να είναι ταχύτατο ,σχετικά οικονομικό.

Στη δική μου αντίληψη το ΠΝ θεωρητικά έπρεπε να έχει πχ 5 saar 6 , 5-6 υποβρύχια U214 και 20-30 προωθημένα hamina ,ΑΦΝΣ uav – orion 2008-2025 και P-8 απο το 2025 ,20- F-35Β,NSM ,IRIS-T SL στα νησιά ,επίγειους σένσορες ,και το 1/2 του προσωπικού.

Βέβαια όλα αυτά για να είναι ρεαλιστικά η μετάβαση έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 1996 , η χώρα να έχει ένα παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο κτλπ.

tagg
tagg
6 years ago

600 Km εμβελεια για αντιπλοικο (οχι βαλιστικο) τουρκικο πυραυλο, μαλλον ειναι και θα παραμεινει “μακετο”
που ελεγε και ενας πρωθυπουργος

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
6 years ago

Φιλε Γιωργο70
Οι Bora δεν θα βρουν κινουμενο πλοιο ποτε.Ναι στην ”ποντικοτρυπα” της Σαλαμινας θεωρητικα ο στολος
μπορει να κινδυνευσει (αντε να ξεκινησει η ”αξιοποιηση” της Σουδας και ο ”διαμοιρασμος/διασπορα” του στολου).
Η αντιαεροποκη/αντιβαλλιστικη αμυνα της χωρας δεν ειναι μονο οι Πατριοτ (που φυσικα δεν εξουδετερωνονται
οσο ευκολα αφηνεις να εννοηθει).
Τα μεγεθη των πλοιων του σουηδικου και ισραηλινου ναυτικου εχουν να κανουν με το περιβαλλον που επιχειρουν
και τον αντιπαλο που θα αντιμετωπισουν.
Πλοια με rcs ψαροκαικου που θα στοχοποιουν μεσω Ρ-3 και Ρ-8?
5 Saar εναντιον 16 φρεγατων+8 κορβετων?
Θα φυγουμε απο τα SV των 8 ΜΜ-40blk III, του RAM και του ΟΤΟ των 76 ,για θα παμε στα Hamina των 4 RBS-15
των 8 Umkhonto-IR και του Bofors των 57 ?
Πολλα τα ερωτηματα…

sotbak
sotbak
6 years ago

θα συμφωνήσω

Nick koliopoulos
Nick koliopoulos
6 years ago

Αγαπητέ Γιώργο

Η λογική της χρήσης stealth σκαφών έχει υιοθετηθεί από όλες τις σύγχρονες δυνάμεις με στόχο τα σκάφη επιφανείας να εντοπίζονται πιο δύσκολα. Το πρόβλημα με τα χαρακτηριστικά stealth είναι ότι δεν αρκεί μείωση μόνο του ίχνους στα ραντάρ αλλά μείωση του ίχνους σε όλο το φάσμα ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών (θερμικό, ακουστικό,εκπομπές ραντάρ, τηλεπικοινωνίες κτλ). Ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά stealth μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο σε μικρά σκάφη με κατάλληλο σχεδιασμό και με παθητικούς αισθητήρες, που μέσω εξελιγμένων τεχνικών δικτύωσης (link 16/22) και ισχυρών συστημάτων ELINT/ESM θα μπορούν αθόρυβα να κινούνται να στοχοποιούν και να καταστρέφουν τους στόχους. Οι ενεργοί αισθητήρες σε αυτά τα σκάφη απαιτούν ιδιαίτερα εξελιγμένα χαρακτηριστικά LPI, ώστε να μην προ δώσουν τη θέση τους στα εχθρικά συστήματα ESM/ELNT και η χρήση τους δύναται να γίνεται με φειδώ, με όλους τους αντίστοιχους περιορισμούς στην απόδοσή τους.
Οι δυνατότητες των αισθητήρων των σκαφών αυτών θα έχουν κάποιους περιορισμούς, απαιτώντας την χρήση δεδομένων από συνεργαζόμενους ισχυρούς ενεργούς αισθητήρες (ραντάρ επιφανείας), ώστε να έχουν μια αξιόπιστη και λεπτομερή τακτική εικόνα σε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμη εμβέλεια.Ουσιαστικά ενώ θα μπορούσε αυτό το δόγμα να εφαρμοστεί σε μικρά σκάφη με μέγεθος από κορβέτα και κάτω χρειαζόμαστε παράλληλα και μεγαλύτερα σκάφη (με μέγεθος φρεγάτας ή και μεγαλύτερο ) τα οποία με ισχυρούς ενεργούς αισθητήρες (AESA radar) θα σαρώνουν το Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο προκειμένου να ανιχνεύσουν και να στοχοποιήσουν εχθρικού στόχους χαμηλής παρατηρησιμότητας. Τα σκάφη αυτά ένεκα μεγέθους θα μπορούν να φέρουν ισχυρότερα συστήματα παρακολούθησης ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών σε όλο το φάσμα (εκπομπες ρανταρ, τηλεπικοινωνίες), ισχυρότερα συστήματα παρεμβολών, να κάνουν σύντηξη δεδομένων και να διαμοιράζουν την τακτική εικόνα στα κέντρα λήψης αποφάσεων ή κατευθείαν στα μικρότερα stealth σκάφη. Τα μεγάλα σκάφη λόγω των ικανοτήτων τους θα αποτελούν high value assets και για την αυτοπροστασία τους θα απαιτούν ισχυρή αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα πολλαπλών ζωνών και ανθυποβρυχιακή άμυνα, αναγκάζοντας σε σημαντική αφιέρωση πόρων. Η προσπάθεια εφαρμογής ισχυρών χαρακτηριστικών stealth καταλήγει σε σκάφη όπως τα καταδρομικά Zumwalt, σκάφη με τεράστιο κόστος ακόμη και για υπερδυνάμεις τα οποία απαιτούν εφαρμογή εξωτικών τεχνολογιών και χωρίς να έχουμε στοιχεία για την τελική απόδοση του εγχειρήματος αυτού. Φυσικά σε αυτή την εικόνα UAV μακράς ακτίνας δράσης με ισχυρά χαρακτηριστικά stealth τα οποία θα μπορούν να συλλέγουν παθητικά πληροφορίες χωρίς να ανιχνεύονται εύκολα, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.
Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία μέσω του προγράμματος Uzun Ufuk (μακρινός Ορίζοντας), το οποίο εκτός από ισχυρά ραντάρ περιλαμβάνει ισχυρά συστήματα ESM αποκτά δυνατότητα επιτήρησης μέχρι την Πίνδο, καθιστώντας στοχοποιήσιμο ότι κινείται ή είναι σε στατική βάση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Γιώργος70
Γιώργος70
6 years ago

Φίλε μου υπάρχει ασυμμετρία γεωγραφίας.
Η ελλάδα έχει 180 βλήματα κατά πλοίων απο τα πλοία της αλλά δεν έχει στόχους γιατί ο τουρκικός στόλος δεν θα είναι το χρονική στιγμή μηδέν στο αιγαίο αλλά στα στενά και στη ανατ μεσόγειο.
Αντιθέτως τα περισσότερα ελληνικά πλοία πρέπει να είναι στο αιγαίο.
Είναι στοχοποιημένα από τον αέρα από τη στιγμή μηδέν.
H λογική του stealth fast attack boat είναι η επιβίωση σε γενικευμένο πόλεμο.
Το A2/AD στη θάλασσα του αιγαίου απο την Ελλάδα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και πολύ οικονομικό για να ενισχυθεί η ΠΑ.

Shadowfax
Shadowfax
6 years ago

H Λογικη των fast attack boat ειναι η αγκιστρωση σε σημεία που αποτρέπουν τον εντοπισμό τους… Να εχουν τακτική εικόνα με τις ελάχιστες δυνατές εκπομπές και, κυρίως, με παθητικά μέσα (αν υπαρχουν) και με δικτυακή ανταλλαγή τακτικών πληροφορικών… Η επιχειρησιακή τους ικανότητα βεβαια μειώνεται ραγδαία σε κακές καιρικές συνθήκες μια και οπως εχουμε πει πολλες φορες, το Αιγαιο μπορει να ειναι κλειστη θαλασσα αλλα ΔΕΝ ειναι λιμνη…
Και μια και οι ικανότητες επιτήρησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, και ιδίως στο Ανατολικό, ενισχύονται δραματικά και θα συνεχίσουν να ενισχύονται, το μελλον των fast attack boat ειναι υπο συζητηση…

Τωρα P-8, F35, 20-30 hamina, Saar κλπ, οικονομικα ΔΕΝ τα λες…

Μπαμπης
Μπαμπης
6 years ago
Reply to  Shadowfax

Τα Orion για επιτήρηση δεν τα εκσυγχρονίζουμε;

Shadowfax
Shadowfax
6 years ago
Reply to  Shadowfax

Σωστα, για επιτηρηση…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
6 years ago

Αν πας επίσκεψη σε μία πυραυλάκατο και ρωτήσει εκεί το πλήρωμα ,,ποια είναι η δουλειά σας ??,, θα σου απαντήσουν ,,η δουλειά μας είναι να είμαστε κάπου κρυμμένοι και να χτυπήσουμε ότι περάσει από την περιοχή μας,,.
Τώρα για στελθ πυραυλακάτους η Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν τέτοιες όπως δεν έχουν και τα περισσότερα ναυτικά. Ενώ τα μεγαλύτερα πλοία Visby των σουηδών εμένα μου προκαλεί εντύπωση ότι δεν τα έχει αγοράσει καμμία άλλη χώρα.

Γιώργος70
Γιώργος70
6 years ago
Desert Falcon
Desert Falcon
6 years ago

Φυσικα και χρειαζομαστε μεγαλες μοναδες για παρουσια και αεραμυνα περιοχης αλλα το μελλον ειναι τα υποβρυχια. Ο παρακατω συνδιασμος ειναι φονικος:
– drones για στοχοποιηση (και ερευνα)
– επακτιες συστοιχιες
– μικρα ευελικτα και γρηγορα πλοια
– υποβρυχια (εδικα κατι νεου τυπου με καθετη εκτοξευση πυραυλων cruise)

George
George
6 years ago

“Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;”
Ενα πολύ καλό παράδειγμα αυτού που οι Αγγλοι λένε: Understatement of the year
Αν αντί για “Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ” έλεγε “Πολεμική Βιομηχανία” θα ήταν το: Understatement of the century

υγ. Αν και οι ευθύνες ανήκουν στις κυβερνήσεις και επομένως στον Ελληνικό λαό, κάποιες (σοβαρές) υπάρχουν και στα στελέχη του ΠΝ με τις επιλογές για κόψιμο παλαιών υ/β και AIP! αλλά και τo κορυφαίο την δέσμευση του προυπολογισμού του για την αναβάθμιση όχι των ΜΕΚΟ αλλά των P-3Β.
Τέτοιες επιλογές δείχνουν βαθύτερα προβλήματα του Κλάδου και όχι μόνο έλλειψη χρημάτων.

diman
diman
6 years ago

ου εν τω πολλώ το ευ

diman
diman
6 years ago

Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ

Gunner
Gunner
6 years ago

Το Τούρκικο ΠΝ έχει 12 πλοία αντίστοιχης ηλικίας με τα δικά μας S και ο σχεδιασμός του είναι η αντικατάσταση των 8 σε βάθος χρόνου.

Το ΤΝ λοιπόν την επόμενη δεκαετία θα έχει 12 φρεγάτες 4 ΜΕΚΟ, 4 TF-100 & 4 TF-200 αν όλα πάνε καλά. Σχεδιάζουν επίσης να αποκτήσουν 8 συνολικά κορβέτες Milgem.

Το ΠΝ λοιπόν δεν χρειάζεται νέα μεταχειρισμένα πλοία αυτήν την στιγμή, χρειάζεται να εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ άμεσα με ένα καλό πρόγραμμα και να προχωρήσει σε μικρο εκσυγχρονισμό των αναβαθμισμένων S. Αυτά και τίποτα άλλο.

Σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον, πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα την διαδικασία αγοράς φρεγατών και κορβετών. Το ΠΝ ιδανικά χρειάζεται 4 φρεγάτες AAW και 4-6 κορβέτες. Πρακτικά θα ήταν θαύμα αν καταφέρουμε να πάρουμε 2 φρεγάτες και 2-4 κορβέτες. Η αγκίστρωση μας στις Γαλλικές προτάσεις πιστεύω ότι περιορίζει τις επιλογές μας.

sotbak
sotbak
6 years ago
Reply to  Gunner

εγώ που υποστηρίζω – φανατικά θα έλεγα – την προμήθεια ΤΙΚΟ ή Α/Β, θεωρώ δεδομένο ότι η προμήθεια αυτή δεν πρέπει να αναστείλει ή ακυρώσει την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Τις έχουμε, πρέπει να τις αναβαθμίσουμε στο σωστό επίπεδο. ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ. Αλλά η προμήθεια των ΜΤΧ ΤΙΚΟ ή Α/Β είναι αναγκαία αν θέλουμε να έχουμε ισχυρή αποτροπή όχι μόνο έξω από το Σαρωνικό, αλλά μέχρι την Κύπρο και τα κοιτάσματα στην Αν Μεσόγειο.

aris32
aris32
6 years ago
Reply to  sotbak

απο θειο σε σχεση με το ναυτικο θα βρεις μονο πλοια υποστηριξης πλεον , αντε και μερικα μεταχειρισμενα ελικοπτερα .
απο τις αποθηκες του θειου θα βρεις πολλα για τον στρατο . απο αρματα μαχης μεχρι υλικα για τους στρατιωτες . ας εστιασει εκει ο στρατος στον θειο . βρηκε κιοβα σινουκ μ1α1 ( αν και δεν τα πηραμε ) φορτηγα ,mlrs, humvee , γενικα για στρατο εχει αποθεμα να παρεις .
η αεροπορια μπορει να βρει uav , υλικα για τα αεροσκαφοι πχ λαντιρν , ισως και μερικα ελικοπτερα προς αντικατασταση των αβ205 .
αλλα κυριο υλικο μονο ο στρατος . το ναυτικο δυστυχως απο θειο δεν εχει να ελπιζει . μονες αξιοπιστες επιλογες ειναι οι 2 φρεγατες της αυστραλιας και οι 2 φρεγατες της γαλλιας και φυσικα αν προχωρησει το θεμα με τις belhara για 2+2 που για μενα ειναι game changer πλοιο αν εξοπλιστει καταλληλα ( νεο ρανταρ ανωτερο σε σχεση με οτι υπαρχει στην περιοχη , μικρες απαιτησεις για πληρωμα , καλος οπλισμος μπορει να γινει και καλυτερος φυσικα αν μπορουμε να επιλεξουμε καποια οπλα πχ cammer και αστερ30 32-24 αντιστοιχα ή mica vl και αστερ30 με 24 και 32 αντιστοιχα . )

sotbak
sotbak
6 years ago
Reply to  aris32

ναι αλλά μιλάς για κάτι που είναι μακέτα, η πρότασή σου ουσιαστικά για την αναβάθμιση του ΠΝ στηρίζεται μόνο στις belhara. Η γνώμη είναι ότι είναι μεγάλο ρίσκο. Τα μτχ ΤΙΚΟ ή Α/Β είναι εδώ. Επίσης, πιστεύεις ότι αν μπούμε τώρα στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την προμήθεια 9 Α/Β από το USN και ζητήσουμε να μπούμε για 2+2 Α/Β θα μας πουν όχι; Το δοκιμάσαμε; Μιλάμε για τα καλύτερα αντιτορπιλικά στον κόσμο από κάθε άποψη (ραντάρ, όπλα-κελιά, ταχύτητα κλπ. κλπ)

Τ.Δ
Τ.Δ
6 years ago

ΔΕν νομίζω οτι θα πλέει Τούρκικο πλοίο στο Αιγαίο.Αν μεταφέρουν όλο το στόλο στη Μερσίνη και αρχίζουν να ανεβαίνουν πρός το Καστελόριζο όλοι μαζί και στείλουμε εμείς όλο το στόλο να τους αντιμετωπίσει στην ανοικτή θάλασσα μαζί με όλα τα αεροπρικά τους μέσα (υποτιθεται ότι έχουν κατατροπώσει την Π.Α) ταυτόχρονα ναι τα συμπεράσματα έχουν μια χρησιμότητα και οι Τούρκοι βάση των αριθμών μάλλον θα κερδίσουν .Δεν θα γίνει όμως ποτέ έτσι ούτε έχει ξανασυμβεί .Συνήθως τα γεγονότα κλιμακώνονται .Η διαφορά μεγέθους και οικονομικής ισχύος των δύο χωρών θα δίνει πάντα περισσότερους αριθμούς μέσων στους συμμάχους γείτονες σε όλα τα επίπεδα. (7-10,6-10 .5/10) .Εμείς την αποτροπή ,με θυσίες οικονομικές και μέχρι εκεί.Απο το 2030 τα έσοδα απο τους υδρογοναθρακες θα δώσουν ρευστότητα .

MisCo
MisCo
6 years ago

Δεν θα αναλύσω τιποτα επι πλοιων και εξοπλισμών αυτων. Η μπαλα έχει περιπου χαθει για το άμεσο διάστημα τουλάχιστον. Το συνολο του στολου πριν μερικων Super Vita και 214, ειναι μουσειακα εκθέματα. Λεφτά ως γνωστόν δεν υπάρχουν και να υπάρξουν οι οποιες λύσεις (αγορες ή εκσυγχρονισμοι) θα ερθουν ΑΡΓΑ.

Η λύση του φτωχού σε αυτές τις περιπτώσεις ειναι επάκτιες συστοιχίες αντιπλοικών πυραυλων. Εχουμε ηδη τους γηρασμένους Exocet, θα μπορουσαμε να προσθεσουμε NSM στην φαρέτρα μας σε συνδυασμο με καποια link 16 σε πλοια και μεσα αεροπορικης επιτηρησης για να μπορουν να δινουν στοχους.

Οχι δεν θα κερδίσουμε ναυτικη υπεροχή, σίγουρα ομως θα καταφέρουμε απαγόρευση περιοχών. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά γρήγορα.

Για το υπολοιπο ΠΝ, σωτηρια δεν προβλεπεται αν δεν αλλαξει σημαντικά κάτι στον τροπο διανομής του budget.

Nikolaos
Nikolaos
6 years ago

Τα γαλλικά πλοία επιτήρησης αχανών, κενών από απειλές θαλασσίων εκτάσεων πέριξ αποικιών σε Ινδικό και Ειρηνικό τι ακριβώς θα προσφέρουν στην ανατροπή του ζοφερού σκηνικού/συσχετισμού βλημάτων στο Καρπάθιο Πέλαγος που σκιαγραφείτε;
Ο θαλάσσιος έλεγχος με αεροσκάφη είναι μια αξιοπρόσεκτη ιδέα (αναφέρθηκε παραπάνω), αλλά α) απαιτεί μια άλλης τάξεως επένδυση σε αεροεκτοξευόμενα αντιπλοϊκά μέσα, β) είναι αντιοικονομικός ή και αδύνατος αν πρόκειται να υπάρχει συνεχής παρουσία πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος (που μπορεί να είναι η θάλασσα μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ … με τα 2 μόλις α/δ της Μεγαλονήσου υπό συνεχή πλήγματα …), και γ) δεν συνιστά τελικά “φυσική” παρουσία και έμπρακτη προβολή ισχύος. Τα ίδια ισχύουν κατά μείζονα λόγο με τις συστοιχίες αντιπλοϊκών πυραύλων σε νήσους: Καλύπτουν μόνο ένα συγκεκριμένο τόξο, και είναι αποσταθεροποιητικός παράγων καθώς δημιουργούν στον μεν αμυνόμενο τη διάθεση να χτυπήσει τον εχθρικό στόλο ενώ αυτός απλώς διαπλέει στενά διεθνούς ναυσιπλοϊας χωρίς να έχει εκδηλώσει επιθετική διάθεση (σημαντικό για τις διεθνείς σχέσεις και τον ομαλό πολεμικό εφοδιασμό της χώρας από τους συμμάχους της), στον δε επιτιθέμενο να τις πλήξει με προληπτικό αεροπορικό πλήγμα ή καταδρομική δράση προ της ενάρξεως των επιχειρήσεων.
Δυστυχώς φθηνές λύσεις δεν υπάρχουν. Μερικά σκάφη πολλαπλών ρόλων με ικανότητα αεράμυνας περιοχής είναι μονόδρομος.

βαγγελης
βαγγελης
6 years ago

απο γερμανια μερια παιζει τιποτε? 2 bremen k 4 Brandenburg θα ηταν καλη επιλογη

Spirit
Spirit
6 years ago

Αυτό με τα χρήματα είναι ως ένα βαθμό μια δικαιολογία για όλα… και η Αίγυπτος στο ΝΔΤ ήταν αλλα βρήκε χρηματοδότη.
Εμείς επιλέξαμε να εκσυγχρονίσουμε τα P-3, μεταχειρισμένα συστήμα δεν φαίνεται να ασχολείται κανείς από VAB μέχρι τις φρεγάτες Adelaide.
Σόι πάει το νεοελληνικό βασίλειο, αν στραβώσει κάτι, θα βρούμε να βρίζουμε, Γερμανούς, Αμερικάνους, Αγγλους, Εβραίους… ότι πούλησαν τον περιούσιο λαό…

Π.Α
Π.Α
6 years ago
Reply to  Spirit

Λεφτα απ τους Σαουδαραβες πηρε και ας ηταν στο ΔΝΤ γι αυτο και πηρε τοσα καλουδια αλλιως δεν.

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  Π.Α

Ως ένα βαθμό τα οπλα που πήρε από την Γαλλία, χρηματοδοτήθηκαν από τις γαλλικές τράπεζες…

Stamatis Rapanakis
Stamatis Rapanakis
6 years ago

Η λογική των επάκτιων συστοιχιών είναι λίγο μπούρδα, αν μου επιτρέπετε. Ειδικά σε ένα νησί (όπου οι χώροι είναι περιορισμένοι), οι επάκτιες συστοιχίες μπορούν να καταστραφούν πολύ εύκολα. Είτε είναι NSM, είτε είναι Exocet. Από οπλισμένα UCAV τύπου ANKA (πιο πιθανό) μέχρι ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων (ή και τα δύο). Χρειάζεσαι πλοία που δεν στοχοποιούνται τόσο εύκολα.

Αυτή η θεωρία παρηγορίας (ο πόλεμος θα κρατήσει 6 ώρες και μετά θα μας χωρίσουν οι μεγάλοι) είναι καλή για να μην καταρρακωθεί το ηθικό στο στράτευμα αλλά φυσικά δεν ισχύει. Ούτε τα 214 είναι “αόρατα” όπως δήλωνε ο ΥΠΕΘΑ μια εποχή ούτε 1 Exocet βυθίζει 1 εχθρικό πλοίο (μάλλον 6 – 7 δείχνουν προσομειώσεις).

Η ενίσχυση της Άμυνας απαιτεί χρήματα. Χρήματα θα βρεθούν μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ και μια πολιτική σταθερότητα. Δεν θέλω να κάνω πολιτικά σχόλια αλλά δεν είμαι αισιόδοξος για τίποτα από τα δύο.

Nikolaos
Nikolaos
6 years ago

Μεγάλες αλήθειες.

Π.Α
Π.Α
6 years ago

Μπουρδα δεν ειναι κατι το οποιο μπορει να σου βυθιση μια φρεγατα -ενα στολο στην καλυτερη.Για να υπαρχουν και να εχουν αγοραστει απο τη χωρα κατι σημαινει εκτος του οτι επιμενουν και τις βγαζουν και υπαρχει αγορα ενδιαφεροντως

Shadowfax
Shadowfax
6 years ago
Reply to  Π.Α

Φυσικα και σημαινει κατι…
Οτι δεν υπαρχει σαλιο για τιποτα αλλο…

MisCo
MisCo
6 years ago

Στησε τους σε μεγαλα νησιά τοτε, να χουν ευχερεια κινήσεων.

Οσον αφορά την απειλή… προφανώς η εκάστοτε μονάδα οργανωνετε και δρα ανάλογα με τις απαιτησεις της αποστολής. Οπως λοιπον δεν θα περιμενε να δει κανεις απροστάτευτο ενα αποβατικό σκάφος, έτσι δεν θα πρεπει να περιμένει κανεις να δει απροστάτευτο ενα οπλο οπως οι NSM, που αποτελει στοχο υψηλης αξίας γιατι μπορει να κάνει μεγάλη ζημια.

Το οπλο ως οπλο ειναι φτηνο και μας προσδίδει αμεσα σημαντικη ισχυ πυρος και ευελιξια. Αν χρησιμοποιηθει επιχειρησιακα λάθος, αυτο ειναι δικο μας προβλημα.

Σε κάθε περιπτωση, ειναι γρήγορη και άμεση ενισχυση. Ουτε τα λεφτα έχουμε ουτε τον χρονο για κάτι αλλο στην παρουσα φάση.

Gunner
Gunner
6 years ago

Αν είναι έτσι, να αποσύρει ο ΕΣ ότι βαρύ οπλισμό έχει στα νησιά και να μείνει μόνο με πεζικό.

sotbak
sotbak
6 years ago

+

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
6 years ago

Δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ούτε θα γίνουν ποτέ.
Ο κίνδυνος είναι να γίνει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο διάρκειας το πολύ 6 ωρών.
Ο Εxocet σχεδιάστηκε για να βγάλει εκτός μάχης ένα αντιτορπιλικό ή φρεγάτα εκτοπίσματος μέχρι 4.000 τόνων. Για να βυθιστεί ένα τέτοιο πλοίο πρέπει να χτυπηθεί από τρεις Εξοσέτ.

Thras
Thras
6 years ago

“Δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ούτε θα γίνουν ποτέ.
Ο κίνδυνος είναι να γίνει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο διάρκειας το πολύ 6 ωρών.”

Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσεις να τη λές για πάντα αυτή την καραμέλα!
Σου έχω απαντήσει σε άλλα post πολλάκις εγώ , αλλά και άλλοι συνομιλητές, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά συνεχίζεις…
Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά με την περίπτωσή σου!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
6 years ago
Reply to  Thras

Έχεις δει ποτέ χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να πολεμούν αναμεταξύ τους ??
Αυτή την ,,καραμέλα,, την έχουν πει δημόσια από αντιπρόεδροι (π.χ Πάγκαλος, Βενιζέλος) της κυβέρνησης, υπουργοί άμυνας, (π.χ Μειμαράκης) ανώτατοι αξιωματικοί σε εκθέσεις τους (που δεν θα δεις ούτε σε 10 ζωές σου) που τα γαλόνια τους ζυγίζουν παραπάνω από το βάρος σου και κατώτεροι αξιωματικοί.

Έχω συγγενή που είναι 70 χρονών και με ρωτάει τι τα διαβάζω αυτά τα στρατιωτικά θέματα περί Ελλάδας και Τουρκίας. Άσχετα τι του απαντάω κάθε φορά αυτό που μου λέει μετά είναι ,,ότι από παιδί όλο για πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας ακούω μία ζωή και τελικά δεν έγινε κάτι,,.
Δίκιο δεν έχει ??

ΔΕΝ γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Αλλά και να γίνονταν η Τουρκία δεν θέλει να μας κάνει πόλεμο. Αν ήθελε θα μας τον είχε κάνει από χρόνια.

Αντώνης
Αντώνης
6 years ago

Τότε, αφού δεν υπάρχει απειλή πολέμου, γιατί δεν ασκούμε πλήρως τα εθνικά μας δικαιώματα; Γιατί έχουμε δεχτεί το γκριζάρισμα του Αιγαίου και γιατί δεν έχουμε ανακυρρήξει ΑΟΖ και 12 μίλια; Στο τέλος τέλος, γιατί εξοπλιζομασταν σαν παλαβοί, για τουλάχιστον 20 χρόνια;

Thras
Thras
6 years ago

Πραγματικά τα επιχειρήματά σου είνια αδειάσειστα! Δηλαδή επειδή δεν έχει γίνει πόλεμος με την Τουρκία τα τελευταία 90 χρόνια (αλήθεια η επίθεση στην Κύπρο τι ήταν;) σημαίνει ότι δεν θα ξαναγίνει! Σου το είπε εξάλλου και ο παππούς σου, αλλά και οι κομματικά τοποθετημένοι ανώτατατοι αξιωματικοί.

Εγώ που μιλάω με ανωτερους αξιωματικούς, δεν είναι κανείς τους ήσυχος όπως αυτοί που περιγράφεις. Αν κοιτάξεις την τουρκική πολιτική και την κλιμάκωσή της έναντι Κύπρου, κούρδων, Συρίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας μόνο ήσυχος δεν μπορείς να είσαι…

Τελοσπάντων, επειδή είμαστε εκτός θέματος δεν θα συνεχίσω άλλο. Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένοπλης σύρραξης, δεν μπορώ να σε πείσω ότι έχεις άδικο. Εδώ δεν μπορώ να πείσω κουμουνιστές οτι το σύστημα έχει αποτύχει παγκοσμίως! Αν όμως πιστεύεις ότι υπάρχει πιθανότητα, κανένας δεν μπορέι να σου εγγυηθεί ότι θα “τελειώσει σε 6 ώρες”!!!

n.p
n.p
6 years ago

ενα ναυτικο των 13 και 16 συνχρονων φρεγατων ειναι δυσκολο να διατηρηθει . με τους περιορισμενους πορους που εχουμε θα πρεπει να αξιοποιησουμε οσο δυνατον καλυτερα τα υπαρχον οπλικα συστηματα αλλα να επιδιωξουμε τουλαχιστον ποσοτικη η και ποιοτικη υπεροχη αντιπλοικων πυραυλων .προτεραιοτητες κατα την αποψη.
1.εκσυχρονισμος των ΜΕΚΟ
2.Τορπιλες επιτελους.
3. Αναβαθμιση harpoon σε block 2ER. αφου δεν εχουμε περισσοτερους ας μπορουμε να χτυπησουμε απο μακρυτερα
και ακυρωνουμε ως ενα βαθμο την επενδυση στον εγχωριο ATMACA με ενα ανωτερο οπλο .
4. Ενεργοι παρεμβολής σε μεκο ρουσσεν και εκσυχρ. S.
5. Αναζήτηση στην διεθνη αγορα αξιολογων γνωριμων RADAR. Π.χ η νοτια κορεα αποσυρει τα MW-08 . Ισως μπορουν να αγοραστουν και να αξιοποιηθουν για αναβαθμιση των μη εκσυχρονισμενων πυραυλακατων και κανονιοφορων.
6. Οι κανονιοφοροι να οπλιστουν επιτελους για εχουν ρολο και ελπιδα σε οποιαδηποτε εμπλοκη. ιδανικα η κλαση μαχητης με 4 harpoon και strales .

Μπαμπης
Μπαμπης
6 years ago
Reply to  n.p

Συνετή και ρεαλιστική η προσέγγιση σου n.p

sotbak
sotbak
6 years ago
Reply to  Μπαμπης

σωστό, αλλά για την Αν. Μεσόγειο;;;

Nikolaos
Nikolaos
6 years ago
Reply to  n.p

Πολύ πειστική και ρεαλιστική ιεράρχηση προτεραιτήτων. Θα προσέθετα την αναβάθμιση των Phalanx. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθούν πλοία, και πολλές φρεγάτες έχουν μόνο ένα, δύσκολα τα πράγματα σε επιθέσεις κορεσμού.

n.p
n.p
6 years ago
Reply to  Nikolaos

πολύ σωστά! πάντως αλήθεια είναι ότι θα πρέπει με σοβαρότητα στο μέλλον να δρομολογηθεί πρόγραμμα ναυπηγήσεις νέων σκαφών. η προσφορά για ιδιωτηκοποιηση των ναυπηγείων γεννά ελπίδα ότι ίσως κάποια στιγμή να ξαναεχουμε ναυπηγική βιομηχανία σε υγειης βάσεις αυτή την φορά.

aris32
aris32
6 years ago

το πολεμικο ναυτικο αμεσα πρεπει να αναβαθμιση εστω και οριακα της ΜΕΚΟ . σημαντικο θα ειναι η ΜΕΚΟ να μπορουν να δεχτουν μεχρι 32 essm . το αποθεμα των essm ειναι οριακο για ενα φορτο . αλλα αν υπαρχει η δυνατοτητα μπορει αυτη την στιγμη οι 16 essm να μπουν σε διπλο κανιστρο και να υπαρχουν αλλα 8 ελευθερα κανιστρα για nssm οποτε οριακα τα πλοια αυτα θα εχουν 24 πυραυλους . με δυνατοτητα για 32 essm . επισης θα πρεπει να αναβαθμιστουν και τα φαλανξ . απο εκει και περα το προβλημα ειναι οι 3 μη εκσυχρονισμενες φρεγατες S που επιχειρησιακα δεν προσφερουν τιποτα πλεον στον ανθυποβρυχιακο αγωνα και ετσι οι 2 λαφαγιετ χωρις εκσυχρονισμο ειναι καλυτερες για τις αποστολες που αναλαμβανουν οι 3 παλιες που εχουμε . ετσι και χωρις αναβαθμιση ειναι μακραν καλυτερες οι 2 λαφαγιετ . με αναβαθμιση τους με σοναρ(οχι συρομενο ομως ) και με 16 κελια sylver a42 + 1 phalanx οτομελαρα απο τις αποσυρομενες γινονται γενικων καθηκοντων φρεγατες και εχουν μπροστα τους 20-25 χρονια υπηρεσιας . απο εκει και περα το ΠΝ πρεπει να βρει κονδυλια για 4 νεες φρεγατες . αν αυτες θα ειναι η μπελχαρα αυτο θα το αποφασισουν οι αρμοδιοι .
παμε τωρα στην τουρκια το αρθρο αναφερει τα μεγιστα που μπορει να παρει το καθε πλοιο . αυτο που δεν αναφερει ειναι οτι 1) δεν υπαρχουν τοσο μεγαλο αποθεμα για πληρες φορτο για ολες τις φρεγατες 2) τα εκσυχρονισμενα πλοια G εχουν προβληματα με το συστημα προωσης . τα παλια δεν το συζητω καν με την μη στηριξη απο την εταιρεια του sm1 θα ειναι πλεον χειροτερου επιπεδου απο τις μη εκσυχρονισμενες S . οι εκσυχρονισμενες G θα εχουν μονο 32 ESSM και τα μονο αξιοπιστα πλοια θα ειναι οι μεκο κλασης μπαρμπαρος . οι κορβετες ειναι επιπεδου ρουσεν . γενικα το τουρκικο πολεμικο ναυτικο δεν ειναι τοσο τρομερο αν τα βαλουμε τα δεδομενα κατω . εχει αυξησει τις δυνατοτητες του αλλα οχι τοσο ωστε να υπερνικησει το ελληνικο ΠΝ . για αυτο αλλωστε θελει αλλα 8 πλοια 4 γενικης χρησης φρεγατες και 4 ΑΑ πλοια .
επι της ουσιας με ενα εκσυχρονισμο των μεκο με 2 λαφαγιετ εκσυχρονισμενες και 4 νεα πλοια μπελχαρα το ΠΝ θα κρατησει την ισορροπια και θα εχει την ποιοτικη υπεροχη . το προβλημα ειναι οτι το ΠΝ πρεπει να συνεχισει την ναυπηγηση των υποβρυχιων και το πυραυλακατων και να εισαγει ενα νεο βλημα κρουσης στο οπλοστασιο του . επισης να δωσει το τομεα των περιπολιων στο λιμενικο .

JohnnyB
JohnnyB
6 years ago
Reply to  aris32

Μόνο που το λιμενικό μας αντί να εξοπλιστεί αντίστοιχα με το Τουρκικό βλέπω κωμικοτραγικές καταστάσεις όσων αφορά τα νέα αποκτήματα και τον οπλισμό που φέρουν.

antonios
antonios
6 years ago

Αναρωτιέμαι. Γιατί κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Βγήκε ποτέ η ΠΤΗΣΗ σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι να πει τους κάθε Βερυκιους “τι μαλακίες είναι αυτές που λέτε στον κόσμο ” και να πει τα πράγματα με το όνομά τους? Κάποιος υπουργός αποφάσισε αντί να αγοράζονται τανκς και πλοία στην Ελλάδα να φτιάχνονται εδώ και τον βάλανε φυλακή γιατί δεν έφαγε ποιο πολλά σε μίζες από αυτά που έφαγαν άλλοι (αυτοί που ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ) αγοράζοντας τα έτοιμα! Γιατί συζητάμε για τέτοια πράγματα? Αλωστε μια φρεγάτα στοιχίζει 4000 θέσεις εργασίας σε ΔΕΚΟ η στο Δημόσιο ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΦΥΛΟΝΤΑΣ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ. Εαν ναυπηγούσαμε φρεγάτες θα παραπονιομασταν γιατί τα λεφτά δεν πήγαν σε ρουσφέτια, εάν πάνε τα λεφτά σε ρουσφέτια και μας κάνει επίθεση η κάθε Τουρκία θα παραπονιέστε γιατί δεν ναυπηγήσαμε φρεγάτες. Αυτές οι συζητήσεις μοιάζουν με τους υπερπατριωτες που θα πολεμήσουν για την πατρίδα αλλά όταν πήγαν στρατό έβαλαν δετούς και λυμενους να έρθουν στο σπιτάκι τους. Μετα έρχεται η πολιτική παράταξη που υποστηρίζουμε…Γιατί να πάρουμε Γαλλικές και όχι Γερμανικές , γιατί όχι Ρώσικες (σαν τα κόμματα της επανάστασης που κόντεψαν να την τινάξουν στον αέρα με την δουλοπρέπεια τους, αλλά κανείς δεν ρωτά γιατί αφού ήμαστε κράτος με θαλλασα δεν ναυπηγούμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ εδώ και 100 χρόνια?

Gema33
Gema33
6 years ago
Reply to  antonios

Sehr gut Antonios!!

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
6 years ago

Με ολο το σεβας αυτα περι εκσυγχρονισμου των s ειναι ολιγον τι ανοησιες. Πως να εκσυγχρονισεις πλοια 36- 40 ετων ;

tagg
tagg
6 years ago

Δεν εκσυχρονιζονται οι ηδη εκσυχρονισμενες στα ηλεκτρονικα κορτεναερ, απλα κανιβαλλιζουν
αυτες που θα αποσυρθουν (φαλανξ, οτο, και ισως ΜΚ 29) και “πιστοποιουν” τον ESSM (αφου ο εκτοξευτης το υποστηριζει ) για να παψουν να ριχνουν sea sparrow. Πραγματα με μηδαμινο εως ελαχιστο κοστος
ΚαΙ γω θελω συγχρονες αντιαεροπορικες φρεγατες, με τι λεφτα ομως? αφου θα τις εχουμε καμια 15αρια χρονια ακομα καλο ειναι αυτα να τα κανουμε

kamp
kamp
6 years ago

Παρότι ερασιτέχνης στα στρατιωτικά θέματα θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα. Καταρχάς θα πρέπει να δούμε ότι το ναυτικό πρέπει να χειριστεί παράλληλα δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη είναι ανοιχτή θάλασσα Καστελόριζο και Κύπρο άρα οι επιλογές είναι λίγες και εύκολες, δηλαδή μεγάλα πλοία τύπου Fremm με κατάλληλα ραντάρ φουλ εξοπλισμένες για προστασία ολόκληρων περιοχών (πιστεύω και οι Belhara έως ένα σημείο κάνουν την δουλεία του) μαζί με σύγχρονα υποβρύχια και σύγχρονους αισθητήρες που θα κουβαλούν τα P3 + ιπτάμενα ραντάρ.
Το δεύτερο μέτωπο είναι τύπου Ιμίων. Όπου είναι και το πιο δύσκολο κατά την άποψή μου. Τι είχαμε στα Ίμια? Δύο στόλους απέναντι ο ένας από τον άλλον με απόσταση μεταξύ τους σε πολλές περιπτώσει λιγότερου του ενός μιλίου και σε ένα περιβάλλον όπου η Κάλυμνος μέχρι την Τουρκική ακτή είναι το μέγιστο 15 χλμ, η Καλόλιμνος από την Τουρκία λιγότερο από 10 χλμ και η απόσταση τόσο του Τουρκικού όσο και του Ελληνικού πυροβολικού από την περιοχή έντασης λιγότερο από 10 χλμ. Επίσης τα ραντάρ δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και το παράκτιο περιβάλλον. Δηλαδή πιο κορεσμένο περιβάλλον δεν υπάρχει.
Άρα γι αυτά τα μέτωπα χρειαζόμαστε μικρά το μέγιστο 3000 – 3500tn ευέλικτα, με χαμηλό rcs ώστε να εγκλωβίζονται δυσκολότερα (είναι κάτι που μπορεί έστω και οριακά να σώσει ένα πλοίο) , με ραντάρ τύπου CEAFAR όπου είναι ιδανικά σε τέτοιες συνθήκες, μεγάλο απόθεμα πυραυλικών συστημάτων ώστε να αντιμετωπίσουν το κορεσμό από την απέναντι πλευρά, τουλάχιστον 8 αντιπλοικούς που θα μπορούν να δουλέψουν στις δύσκολες συνθήκες του Αιγαίου και σε απόσταση λιγότερο των 2-3 μιλίων μαζί με ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρα. Άρα σε θεωρητικό επίπεδο αν είχαμε κάποιο ποσό να διαθέσουμε θεωρώ η ριζική αναβάθμιση των meko με 120 – 150 μύρια το κάθε πλοίο ώστε να μην μπουν κατά την άποψή μου τα ραντάρ τύπου smart – s mk2 όπου τα θεωρώ λίγα για καταστάσεις τύπου Ιμίων + essm block 2 + νέους αισθητήρες ή νέες φρεγατοκορβέτες τύπου gowind + seafire 500 για πλοία εκτοπίσματος 3000tn + 32mica ng είναι μονόδρομος. Φυσικά + 4 αναμαθμισμένες belhara με εκτόπισμα 5000tn για τις ανοιχτές θάλασσες.. Όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο πάντα..

Μπαμπης
Μπαμπης
6 years ago

Ένας τρόπος να μείωσης την ποσοτική υπέροχη του αντιπάλου πέρα φυσικα απο την ποιοτική αναβάθμιση ειναι η ταχύτητα!Μηπως τελικα να φτιάξουμε ενα ναυτικό 35 κόμβων με τα ρουσεν,Zubr,νεες πυραυλακατους, κορβέτες τύπου Visby(αναφέρομαι στα γενικά χαρακτηριστικά),και LCS;Άχρηστα για τους Αμερικανούς αλλα ισως ιδανικά για εμάς(δεν αναφέρομαι στην διαμόρφωση οπλισμού).Διαβαζοντας τα παραπάνω σχόλια Νομιζω οτι: οτι ειναι πιο αργό απο ρουσεν ειδικά στο Αιγαίο ή πρεπει να ειναι υποβρύχιο ή θα πάει πάτο.Οχι ομως οτι δεν έχει θέση πλοίο εκτοπισματοσ Φρεγάτας, άρκει να έχει ευελιξία,ταχύτητα, και stelth χαρακτηριστικά φυσικα με αριστες δυνατοτητεσ Αεράμυνας σημείου παρα περιοχής.Μαλλον LCS λοιπόν παρα FTI για Αιγαίο.Η Ανατολική μεσογειοσ Ειναι άλλο θέατρο επιχειρήσεων.Αυτες οι σκέψεις αφορούν φυσικα την μελλοντική διαμόρφωση και δεν επηρεάζουν τα άμεσα μέτρα οπως εκσυχρονισμός meko, εξοπλισμός περιπολικών κτλπ

Π.Α
Π.Α
6 years ago
Reply to  Μπαμπης

Kαι με 7 μποφωρ και ανω τι θα βγαζουμε; κολοκυθες;

Μπαμπης
Μπαμπης
6 years ago
Reply to  Π.Α

Τα LCS ειναι ωκεάνια σκάφη.Μεχρι 5 μποφόρ απογειώνουν ελικόπτερο.Ερωτηση ποσο σταθεροποιημένες ειναι οι πλατφόρμες όπλων σε κατάσταση 9 μποφόρ;

shadow man®
shadow man®
6 years ago

Χαζή ερωτηση:
Σαν κοστος χρησης τι ερχεται φτηνοτερο? ενα 214 ή μια συγχρονη φρεγάτα οπως η φρεμμ? Εχουν μεγάλη διαφορά στα λεφτα?

shadow man®
shadow man®
6 years ago

επισης χαζη ερωτηση που δεν σκεφτηκα να γραψω πριν,
Οι ΜΕΚΟ με 150μ η καθε μια πόσο τούμπανο γίνονται? Θα μπορούν να σταθούν απέναντι στις τούρκικες με αξιώσεις και για πόσα χρόνια να τις υπολογίζουμε μετά απο εκσυχρονισμό? Θα μπορούν να σταθούν απέναντι και απο τις καινούριες τούρκικες που θα εχουν σε 10 χρονια?
Ποσο περίπου κοστίζει ενα RAM?
Ποσο κοστίζει πειριπου ενα επιγειο σύστημα exocet ?
Για να μαθαινω και να μπορω να σταθω στη συζήτηση.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
6 years ago

Ελπίζω ότι δεν πιστεύετε όντως ότι το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει καμιά 300αριά ESSM και καμιά 350αριά SM-1 και ότι τα σχετικά στοιχεία που παρατίθενται είναι “υπεραπλουστευμένα”, όπως αναφέρετε και εσείς…. 🙂

manolis
manolis
6 years ago
Reply to  Γ.Μ.

Μην ξεχνας και τα περιπου 60 απαραιτητα 4πλα κανιστρα ESSM φιλε ΓΜ και αλλα πολλα που γραφω παρακατω….

MAN
MAN
6 years ago

Όπως είναι τώρα τα πράγματα, με το πολύ 2×100 αντιπλοϊκούς δεν θα επιπλέει καμία κύρια μονάδα (και από τις δυο μεριές) στο Αιγαίο. Τα πλοία αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πάνω από 3-4 πυραύλους ταυτόχρονα, ενώ οι bellharra θεωρητικά 16!

Προς το παρόν λοιπόν και Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να καταστρέψουν η μία τον στόλο της άλλης. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 10 χρόνια αυτό δεν αλλάζει, ότι και να κάνουμε είτε εμείς είτε ηΤουρκία.

Μέχρι να πάρουμε ποιο σύγχρονα πλοία, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να στοχοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή όλο τον Τουρκικό στόλο με περισσότερους από 4 πυραύλους ανά πλοίο ταυτόχρονα, πιθανότατα μέσω επενδύσεων σε δίκτυα και αισθητήρες (links, UAV, P3, δικτυοκεντρικοί πύραυλοι). Εάν ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να “σπάσουμε” την στόχευση των τούρκων (αντιμετόπιση uav, EW και εκμετάλευση γεογραφίας) θα ήταν ευχής έργο.

Εξυχρονισμός λοιπόν των εν ενεργεία μονάδων άμεσα με αναβάθμιση πυραύλων (και των επάκτιων), ψηφιακών συστημάτων ΜΕΚΟ, EW ικανοτήτων, phalanx, εγκατάσταση ram21 στις 6 S (που αργότερα θα τοποθετηθούν σε νέες μονάδες) και essm2 στις ΜΕΚΟ. Με 1δις (?) πολλαπλασιάζεται η μαχητική ικανότητα ΟΛΩΝ των υπαρχόντων μέσων, αυξάνεται η MAD αποτροπή του στόλου και μετά πάμε για μονάδες του 1δις η μία. Ας μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.

Παλιουρας
Παλιουρας
6 years ago

Ομολογω οτι ειμαι ασχετος απο θεματα πλοιμοτητας των διαφορων σκαριων που εχουμε η που μας προσφερονται κατα καιρους. Ομως, δεν μπορω να μην παρατηρησω, οτι επικρατει μια ταση κυριως στο ΠΝ (αλλα και στην ΠΑ με τα “θρυλικα” Φαντομ) για οπλικους φορεις Περιστερι style…
Δηλαδη να παρουμε το lada, να του χωσουμε μοτορι πορσικου και ζαντα τιτανιου και ειμαστε και οι πρωτοι (του χωριου). Εγω ειμαι στην ακριβως απεναντι οχθη,
Δηλαδη λεφτα (για εξυγχρονισμους) να πεφτουν στα καταλληλα “κορμια”, και οχι λιφτινγκ μονιμως στην γρια την κοτα που εχει το ζουμι.
Δηλαδη θα προτιμουσα Λαφαγιετ με δαπανη εκσυγχρονισμου, παρα “Αβερωφ με aegis” που προτεινουν οι περισσοτεροι.
Με αυτη τη λογικη να βαλουμε AESA και στα F4 και βουρ και τους φαγαμε.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Μπορεί η Γαλλία να κάνει ρελάνς με φρεγάτες FREMM-FR/FDI αντί για τις ιταλικές Bergamini;

Η τρέχουσα συζήτηση με την Ιταλία για την απόκτηση από το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό, των δύο πρώτων φρεγατών κλάσης Bergamini, της υποκλάσης General...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -