31.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Θα το κάνετε "ΠΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ" με τόσα ναυτικά θέματα; Αν...

ΑΠΟΨΗ: Θα το κάνετε "ΠΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ" με τόσα ναυτικά θέματα; Αν χρειαστεί, μέχρι ανακήρυξης ΑΟΖ, ναι!

 
Το έγραψε αναγνώστης μας, κάνοντας -πετυχημένο- χιούμορ! Και φυσικά, αποφασίσαμε και πάλι να απαντήσουμε σε πλήθος σχολίων έχουν γίνει στα -αναμφίβολα ουκ ολίγα- θέματα ναυτικού περιεχομένου που έχουμε δημοσιεύσει μετά την “βύθιση” των FREMM από το τέως ΑΝΥΕΘΑ τον Μάιο, και μέχρι και σήμερα.
Η Πολεμική Αεροπορία έξυπνα, μεθοδικά και με επιστημονικό τρόπο, οργάνωσε και κάνει ένα εξαιρετικό, χαμηλού κόστους και μεγάλης αποτελεσματικότητας πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V. Κατάφερε έτσι να είναι να αποκτήσει (στο άμεσο μέλλον) μαχητικά επιπέδου 4,75 γενιάς, με ραντάρ AESA, δυνατότητα Fusion, προηγμένη διασυνδεσιμότητα (Link 16) προκειμένου να έχει μελλοντικά έναν κορμό 84 (ή 85) αεροσκαφών που γύρω του θα “κτιστεί” η ΠΑ του Αύριο. Τα έχουμε πει αυτά, έχουμε χαρεί όλοι μας για το πρόγραμμα των F-16, και περιμένουμε κάποια στιγμή να έχουμε νεότερα για τα Mirage 2000-5Mk2, τα προηγμένα όπλα που χρειαζόμαστε αλλά και το ΝΜΑ. Αν αυτό θα είναι το F-35 ή κάποιο άλλο, δεν το γνωρίζουμε.

Παραδόθηκε η τρίτη κορβέτα Milgem στο τουρκικό Ναυτικό


Το θέμα είναι για να προχωρήσουμε τα υπόλοιπα προγράμματα της ΠΑ, θα πρέπει να “κλείσει” πρώτα το “χάος” του Πολεμικού Ναυτικού. Συγχωρέστε μας για τον όρο “χάος”, αλλά η κατάσταση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών του ΠΝ, είναι χαοτική. Έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές την ανισορροπία δυνάμεων σε ναυτικό επίπεδο, και τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα. Οι Τούρκοι ρίχνουν συνεχώς νέα πλοία στην θάλασσα, εκσυγχρονίζουν τα παλιά τους, και παρά την ένδεια σε ανθρώπινο δυναμικό, συνεχίζουν να μεγαλώνουν το χάσμα.

Το Τουρκικό Ναυτικό θέλει 32 F-35B;


Δεν μιλάμε για χάσμα, αλλά για χάος, ή έστω θα μιλάμε σε λίγο. Συγγνώμη, έχουμε μάθει να μην χαϊδεύουμε αυτιά, δεν θα σας μιλήσουμε για ένα “πανίσχυρο” ΠΝ. Γιατί τέτοιοι χαρακτηρισμοί, είναι συγκριτικοί. Πανίσχυρο είναι σε σχέση με μικρότερα ναυτικά, ναι είναι. Σε σχέση με το Τουρκικό Ναυτικό, όχι δεν είναι. Ας κόψουμε το δούλεμα μεταξύ μας, οι γείτονες έχουν πιο σύγχρονο στόλο και το ξέρουμε. Και σε λίγο καιρό θα έχουν ξεφύγει τελείως. Ξέρουμε ότι σας σοκάρουμε, αλλά είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν μασάμε λόγια, και πάμε απευθείας στο “ψητό”.
Τα μεγάλα πλοία του Στόλου, μάλλον ονομάζονται έτσι γιατί είναι τα μεγαλύτερα σε ηλικία στην κατηγορία τους. Όσοι από τους αναγνώστες μας θυμούνται την δεκαετία του ’80, που μας φαίνονταν “εξωφρενικό” να έχουμε αντιτορπιλλικά του Β’ ΠΠ σε υπηρεσία. Τόσο και περισσότερο εξωφρενικό εις την νιοστή δύναμη είναι να έχουμε φρεγάτες ηλικίας 40 ετών εν έτει 2019.

Παραδόθηκε το TCG Bayraktar (L-402) στο Τουρκικό Ναυτικό


Μα καλά, τόσο λίγο υπολογίζουμε τους αξιωματικούς και τα στελέχη του ΠΝ; θα τους αναγκάσουμε να πολεμήσουν σε πλοία 40 ετών; είναι ποτέ δυνατόν να κάνουμε τους “τυφλούς” ή τους “κωφούς” μπροστά σε πλοία που έπρεπε να είχαν αποστρατευτεί χτες; Ναι, μιλάμε για τις 3 φρεγάτες κλάσης S, που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Υπάρχει κάποιος από εμάς, που πιστεύει πως οι φρεγάτες αυτές έχουν τύχη σε μια υψηλής έντασης αεροναυτική σύγκρουση στο Αιγαίο;
Πάμε στις υπόλοιπες 6, τις “εκσυγχρονισμένες”. Έχουμε βαρεθεί να το λέμε, οι 6 S εκσυγχρονίστηκαν όχι για να αυξηθεί η μαχητική τους ικανότητα, αλλά η συντηρησιμότητά τους. Τα πλοία έχουν σύγχρονο (λέμε τώρα) ΚΠΜ, πιο σύγχρονα μέσα εντοπισμού, αλλά η αντιαεροπορική τους προστασία είναι η ίδια με αυτή που ήταν πριν 30 ή περισσότερα χρόνια. Ένας 8πλός εκτοξευτής Mk29, που έχει έτοιμους για βολή 8 NSSM, ούτε καν ESSM, και θα τους κατευθύνει με ένα και μοναδικό STIR. Τουλάχιστον 2 από τα πλοία (ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ) έχουν 2 πυροβόλα Otomelara και 2 Phalanx, τα υπόλοιπα έχουν 1 και 1…

Ελαφρές φρεγάτες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, υψηλές δυνατότητες με χαμηλό κόστος


Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, η αιχμή του δόρατος του ΠΝ, έχει τουλάχιστον 16 έτοιμους προς χρήση ESSM. Αλλά οι φρεγάτες απαιτούν εκσυγχρονισμό χτες, και ταυτόχρονη αύξηση της μαχητικής τους ικανότητας. Εκσυγχρονισμό ακούμε εδώ και πολύ καιρό, αντιπροσωπείες από Γαλλία και ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου περνούν από τον Ναύσταθμο, αλλα τίποτα δεν ανακοινώνεται. Κάποια δε στιγμή ακούστηκε και το εκπληκτικό, να εκσυγχρονιστούν δηλαδή λιγότερες από 4 φρεγάτες. Ευτυχώς όμως, το θέμα αυτό μάλλον λύθηκε. Δεν θα εκσυγχρονιστεί καμία, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον…
Τώρα, τα ταχέα σκάφη είναι αρκετά μεν, αλλά γερασμένα κι αυτά δε. Έχει σκεφτεί κανείς την ηλικία των Combattante; Φτάνουν οι 5, άντε, 7, Super Vita για να καλύψουν τις ανάγκες; και ποιες είναι αυτές οι ανάγκες; μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ασύμμετρες απειλές που έχει αναπτύξει ο αντίπαλος στο Αιγαίο;

Η Τουρκία υπέγραψε τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κλάσης Preveze


Πάμε στα υποβρύχια. Ωραία, τα 214ΗΝ είναι τα καλύτερα υποβρύχια του κόσμου, με παλιές τορπίλες. Φροντίζουμε λοιπόν να ακυρώνουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα, γιατί σαν κράτος δεν καταφέραμε να αγοράσουμε 50 τορπίλες για τα υποβρύχιά μας. Μετά όμως τα 214ΗΝ, τι; Τα 209/1100 έχουν εκσυγχρονιστεί, αλλά θυμάται κανείς πόσων ετών είναι; Τα 209/1200 μέχρι πότε θα υπηρετούν; τα συστήματά τους μπορούν να υποστηριχτούν;
Τα ΑΒ-212ASW, πόσων ετών είναι; μπορούν να φέρουν σε πέρας τις αποστολές τους; ή απλά τα έχουμε εκεί, για να λέμε ότι κάποιες φρεγάτες έχουν και οργανικό ελικόπτερο; μπορούν να προσφέρουν σε έναν σύγχρονο πόλεμο; κι αν ναι, τι; γιατί δεν κοιτάξαμε να πάρουμε μερικά μεταχειρισμένα S-70B2 από τα αποθέματα του USN όπως έκαναν οι Ισπανοί;

Τουρκικοί εξοπλισμοί. Ησυχία, η πατρίδα κοιμάται…


Είναι ατελείωτα τα ερωτήματα, και δυστυχώς στεναχωρούμε τους αναγνώστες μας. Μετά λόγου γνώσεως, το ΠΝ φέρνει σε πέρας τις αποστολές του μόνο χάρη στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που τιμούν την στολή τους, και βγάζουν στο Αιγαίο παλιά πλοία, και τα κάνουν φονικές μηχανές. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν το καλύτερο. Αν χρειαστεί θα δώσουν τις ζωές τους, αλλά δεν αξίζουν καλύτερα πλοία για να δώσουν τον Υπέρ Πάντων Αγώνα;
Θα συνεχίσουμε λοιπόν να γράφουμε για Adelaide, Bremen, LaFayette, Μ, Type 23 κι ότι άλλο χρειαστεί. Πιστεύουμε πως το ΠΝ χρειάζεται ενίσχυση άμεσα, με ότι πλοίο μπορεί να γίνει διαθέσιμο στα στελέχη του. Χρειάζεται άμεσα να εκσυγχρονιστούν οι ΜΕΚΟ200, να αγοραστούν τορπίλες, να αγοραστούν άλλα 2 υποβρύχια 214ΗΝ, να συνεχιστεί το πρόγραμμα των Ρουσσέν, να αγοραστεί νέος τύπος φρεγάτας. Δεν ζητάμε Arleigh Burke ή Ticonderoga, οτιδήποτε που θα φέρει στο ΠΝ πάλι την πρωτοβουλία κινήσεων στο Αιγαίο. Και θα επιτρέψει στην χώρα να ανακηρύξει ΑΟΖ.

Τα τουρκικά υποβρύχια T209/1400mod αποκτούν Sub Harpoon Block II


Καλά είναι τα “τσιτάτα” του στυλ “το ΠΝ φέρνει σε πέρας τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί”, “με περηφάνεια το ΠΝ φέρνει την γαλανόλευκη στην υφαλοκρηπίδα” και άλλα τέτοια που αγαπούν οι πολιτικοί, αλλά η εγκατάλειψη του Στόλου έχει παρατραβήξει. Αν κάποιοι σκοπεύουν να “τα βρουν” με την Τουρκία, και να πάμε σε κάποιου είδους “συνδιαχείριση” να το πουν ανοιχτά, να μην σκοτιζόμαστε. Αν όχι, τότε θα πρέπει να πούμε πως το ΠΝ οδηγείται σε ολοκληρωτική ήττα σε μερικά χρόνια από σήμερα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να πολεμήσει. Μέχρι τότε ναι, θα γράφουμε τόσα ναυτικά θέματα που θα μπορούν να μας φωνάζουν “πλεύση και διάστημα”.
Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα

107 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
107 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ξξξ
ξξξ
5 years ago

Πλεύση και Θάλασσα

CHAMP
CHAMP
5 years ago
Reply to  ξξξ

“Πλεύση και ΒΥΘΟΣ”…ας ελπίσουμε μόνο να μην τον δούμε εμείς!!

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
5 years ago

Η φώτο με το Arleigh Burke τυχαία ;

XVI M/K
5 years ago

Έτσι όπως το πάει ο Ταγίπ, τα βλέπω να έρχονται… Μακάρι!

jimdenin
jimdenin
5 years ago

Προς απάντηση στο άρθρο σας:
http://www.skai.gr/mobile/article?aid=396168

x-m
x-m
5 years ago
Reply to  jimdenin

1ον: Για τον Σκαϊ μιλάμε , όχι το BBC…… 2oν: Εδώ και 40 χρόνια πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον……….

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  jimdenin

Φυσικά, γιατί ως γνωστόν
“@giorgoskyritsis
Η ενασχόληση με τα λεγόμενα εθνικά θέματα είναι για την Αριστερά παρεμπίπτουσα και διευκολυντική για την κυρίως ατζέντα, η οποία είναι κατά βάσιν ταξική. Το πρόταγμα της Αριστεράς δεν είναι το εθνικό, αλλά το κοινωνικό.”
http://www.avgi.gr/article/10811/9603760/to-ethniko-kai-to-koinoniko

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago

Αγόρασα Πτήση μετά από χρόνια (και γενικά έντυπο) καθώς ανησυχώ για το κατάντημα του Πολεμικού μας Ναυτικού, και ήθελα πολύ να διαβάσω την παρουσίαση των Belharra. Δεν θεωρώ εδώ και πολύ καιρό το περιοδικό ή το site αυτό αποκλειστικά για την “Πτήση” όπως περισσότερο ήταν τα χρόνια που διάβαζα 4Τροχούς χωρίς να χάνω τεύχος και αγόραζα και τα τεύχη της Πτήσης που μου “έκλειναν το μάτι” στο περίπτερο!
Μου άρεσε πάντα ο τρόπος που τα περιοδικά αυτής της οικογένειας εντύπων προσέγγιζαν τα θέματα με ψυχραιμία και ουδετερότητα και τέτοιες φωνές και προσεγγίσεις χρειαζόμαστε και σήμερα!
Αυτή τη στιγμή όπως γράφετε πονά ποιό πολύ το ναυτικό σε μια χώρα με παράδοση στη θάλασσα και κυρίως θάλασσα απέραντη από τις 3 πλευρές της! Συνεχίστε να μας πληροφορείτε αλλά και να γράφετε τις απόψεις σας και τις παρουσιάσεις σας, μέχρι επιτέλους να γίνει κάποια (εύχομαι σωστή) κίνηση για την ενίσχυση του ΠΝ της χώρας!

Παλιουρας
Παλιουρας
5 years ago

Ο Αποστολακης πουλαει λεει τα block 30. Οποτε παει και η αεροπορια.

Stmts
Stmts
5 years ago

30 ετων αεροσκαφοι…Αν ηταν ετσι να ξαναπεταξουν και τα Κορσαιρ.

Παλιουρας
Παλιουρας
5 years ago
Reply to  Stmts

ολοι οι αλλοι τα κρατανε.
Θα τα αντικαταστησετε ? (μιας κ φαινεται πως ταυτιζεσαι με τον υπουργο)

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Stmts

Εδώ πετάνε παλαιότερα τα 30 χρόνια σας πείραξαν;
Και οι Τούρκοι έχουν παλιά block δεν ειδα να τα αποσύρουν, το αντίθετο.
Βρήκαμε αλλη εξυπνάδα τώρα.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Spirit

+1

Νικος
Νικος
5 years ago
Reply to  Stmts

Αν ήσουν στο μέτωπο αύριο και χρειαζόσουνα αεροπορική υποστήριξη,μακάρι να είχες και κορσαιρ και μουσειακά σπιτφάιρ ακόμα εκείνη τη στιγμή της ανάγκης.Να δούμε που θα πρωτοφτάσουν 100 αεροπλάνα για αεροπορική υπεροχή,ναυτική κρούση,δίωξη βομβαρδισμό,αναγνώριση,σε τομέα ευθύνης από τον Έβρο ως την Κύπρο

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Νικος

+1

Digenis
Digenis
5 years ago

Εσεις συνεχιστε να γραφετε αυτο που πρεπει ,αλλα δωστε μας και κανα email που να μπορουμε να γραψουμε τα παραπονα μας για την καταντια του στολου .Καποιο email καποιας υπηρεσιας στο υπεθα ή στην κυβερνηση που να μπορει να το προωθηση και να το διαβασουν και να μην ασχολουνται οι υπουργοι με τις δημοσιες σχεσεις ολη μερα .

Steve
Steve
5 years ago

Αν και νέος στο περιοδικό και στο site με έχει βοηθήσει να έχω μια καλή και πάντα σφαιρική άποψη χωρίς υπερβολές που συνηθίζονται σε άλλα site.
μια ερώτηση προς ΠΤΗΣΗ… βλέπουμε υπουργούς (όλων των κυβερνήσεων) που συχνά απαντάνε σε άρθρα εφημερίδων κτλ. Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια πιο προσωποποιημένα άρθρα για να μαθαίνουμε και από τους αρμόδιους τι σχεδιάζουν? δηλαδή ποιο είναι το πλάνο του ΓΕΝ για το ναυτικό φέτος τι στόχους έχει για κάθε χρόνο… σε τι στάδιο είναι η αναβάθμιση των f16 κτλ..
ή δεν θέλετε για να μήν σας κατηγορήσουν ότι παίρνεται θέση στα πολιτικά?

npo
npo
5 years ago

συγνώμη, αλλά ακόμα κι θέλουμε να «τα βρούμε» με την Τουρκία, και να πάμε σε κάποιου είδους «συνδιαχείριση» πάλι θέλουμε ισχυρό ναυτικό κι αεροπορία κλπ γιατί διαφορετικά δεν θα κάνουμε «συνδιαχείριση» με τους Τούρκους αλλά κάτι πολύ διαφορετικό…

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago
Reply to  npo

Συνδιαχείρηση σε τί; Σε εθνικούς μας πόρους;

Stmts
Stmts
5 years ago

Ο εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟ δεν ειναι ειναι απλη υποθεση(το κονδυλι ηδη υπαρχει) θα πρεπει συνδιαστει με τα αλλα προγραμματα του ναυτικου,τις νεες φρεγατες αλλα και ποιος θα παρει τα ναυπηγια που καποιοι φροντισαν να απαξιωσουν.Τα βηματα που γινονται μπορει να γινονται σε αργους ρυθμους αλλα οπως και στην αεροπορια ειναι προς την σωστη κατευθυνση.Επισης μην ξεχναμε οτι υπαρχει ανοικτο το μετωπο των αμερικανοτουρκικων σχεσεων,να δουμε που θα καταληξει και αυτη η ιστορια.Αν προχωρησουν στη ρηξη αντιλαβανομαστε οτι τα ορια του Νατο θα μεταφερθουν δυτικοτερα με οτι αυτο συνεπαγεται.Η Τουρκια μπορει να εχει ναυπηγησει καποια νεα καραβια αλλα και αυτη εχει παρα πολλα προβληματα και παρα πολλα ανοικτα μετωπα.

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago
Reply to  Stmts

Συμφωνώ ότι ιδανικά για λόγους ομοιοτυπίας αλλά και οικονομίας, αυτός που θα πάρει τις νέες φρεγάτες θα πρέπει να αναλάβει τον εξυγχρονισμό τον ΜΕΚΟ.
Οι λόγοι προφανείς. 1) θα εξοικονομίσουμε χρήματα, αφού για να ναυπηγήσει τα νέα πλοία θα δώσει συμφερότερη για μας προσφορά για τα παλιά 2) Θα υπάρχει ομοιοτυπία τουλάχιστον στα ηλεκτρονικά υποσυστήματα (καθώς προφανώς και θα προσφέρει πακέτο αναβάθμισής όμοιο ή στη χειρότερη συμβατό με αυτό που θα έχουν οι νέες μας μονάδες, και άλλα πολλά.
Το ζητημα είναι πως δεν υπάρχει φως για προκήρυξη διαγωνισμού για νέα φρεγάτα. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Και αν η επιτρεπτή ηλικία για ένα πλοίο, είναι με τα Ελληνικά στάνταρτς 40 έτη (ποια 40 που πάμε για 45 έτη για τις “S” χωρίς να υπάρχει κάτι απτό για την αντικατάστασή τους), τότε η αναβάθμιση μέσης ζωής θα έπρεπε ήδη (και με 40 έτη ως προσδόκιμο αντί των φυσιολογικών 30) να έχει γίνει! Τα πλοία (οι ΜΕΚΟ) είναι ΟΛΑ πάνω από 20 ετών, και ένα έχει προ πολλού κλείσει τα 25!!!
Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή για “ορθολογικές” λύσεις, έχουμε καθυστερήσει 10+ χρόνια για δαύτες! Πλέον είμαστε για λύσεις ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ και κάποιες φορές και λύσεις ΑΝΑΓΚΗΣ!
Κοινώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που προτιμώ να ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ με διαγωνισμό τον οίκο που θα αναβαθμίσει τις ΜΕΚΟ και μέσα στο πακέτο να υπάρχει συγκεκριμένη δεσμευτική προσφορά για νέα φραγάτα – κορβέτα και στη συνέχεια να ΑΝΑΘΕΣΟΥΜΕ τη δουλειά για Φρεγάτα – Κορβέτα σε αυτόν που θα αναβαθμίσει τις ΜΕΚΟ, βάσει της αρχικής προσφοράς του!

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  Stmts

Μέχρι να δούμε που θα πάνε τα όρια του ΝΑΤΟ, ανησυχώ για το που εν τω μεταξύ θα πάνε τα δικά μας.
Γιατί και αυτά προς τα δυτικά πάνε.

Konstantinos Zikidis
5 years ago

Αν και Αεροπόρος, έχω επισημάνει επανειλημμένως σε σχόλιά μου στην ιστοσελίδα σας τη σημασία του ΠΝ, η ιστορία του οποίου ξεπερνά κατά μερικές χιλιετίες αυτήν της ΠΑ… Ως εκ τούτου, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την ουσία του άρθρου και την αναγκαιότητα αναβάθμισης των δυνατοτήτων του ΠΝ, αν και δεν με θεωρώ ειδικό επί των συναφών θεμάτων ώστε να συνεισφέρω ουσιαστικά στην συζήτηση.
Όμως, σχετικά με την ΑΟΖ, θα ήθελα να επισημάνω ένα ενδιαφέρον και ρηξικέλευθο άρθρο, το οποίο ακολουθεί την μάλλον αντιδημοφιλή προσέγγιση του ρεαλισμού ως προς τις δυνατότητές μας: https://belisarius21.wordpress.com/2019/02/02/ελληνική-αοζ-ψάχνοντας-την-αλήθεια/
Αν και η ανάλυση του υπόψη άρθρου ενδεχομένως να “προσγειώνει” τις προσδοκίες που ίσως μας έχουν καλλιεργηθεί, παραμένει ή μάλλον ενισχύεται η απαίτηση για ισχυρές ΕΔ και ιδιαίτερα για ισχυρό ΠΝ.

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago

Το άρθρο του Ηλία είναι εξαιρετικά γραμμένο και σωστά ενημερώνεται τους σχολιαστές με το link.
Τελικός σκοπός της αοζ είναι μια εύλογη -διαρκής κατάσταση ειρήνης που θα επιτρέψει τις επενδύσεις και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Πρακτικά δίνει στην τουρκία πχ το 95% των υδρογονάνθρακες στις νότιες ακτές της άρα για πιο λόγο να να κανετε πόλεμο για το καστελόριζο για το 100%;
Και στους καστελοριζιώτες τη δυνατότητα να παραμείνουν στο νησί τους.
Αντίστοιχα στο αιγαίο η Ελλάδα κερδίζει το 100% του δυτικού αιγαίου και πχ το 50 % του ανατολικού αιγαίου.Στο ανατολικο αιγαίο η γεωγραφία και το 50-50 οδηγεί σε συνεκμετάλλευση ελλάδας-τουρκίας.
Δεν γίνεται το endgame του σεναρίου της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του ανατ Αιγαίου να είναι η χρηματοδοτήση κούρσας εξοπλισμών!!!
Το τέλος είναι ο αφοπλισμός ανατ -δυτικής θράκης , νησιών -μικράς ασίας.
Αρα πολύ μικρότερες ένοπλες δυνάμεις και ΠΝ φυσικά.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Όσο υπαρχει η δυτική Θράκη η Τουρκία έχει έρεισμα, ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός ειναι υπαρκτός η Τουρκία ειναι μια τοπική υπερδύναμη και ετσι θα συμπεριφερθεί πάντα μετα το αρκετό υπαρχει το περισσότερο και στο τελος τα πάντα.
Υπαρχει πολιτισμικό χάσμα, άλλες αρχές εμείς άλλες αυτοί, είμαστε καταδικασμένοι να βρισκόμαστε σε σύγκρουση……
Ακόμα και αν φιλανδοποιηθουμε ένοπλες δυνάμεις χρειαζονται οπως έχει άλλωστε και η Φινλανδία.
Πάντα ο άνθρωπος αναζητούσε την Ειρήνη και πάντα έφτιαχνε αυτοκρατορίες……αποστρατικοποιηση….ουτοπικό…..το να αποσυρθούν ακόμη και χωρίς αντικατάσταση υποβρύχια 50 ετών ειναι ρεαλιστικό…μικρότερες ένοπλες δυνάμεις αλλα οχι χωρίς.
Χάνει αυτός που τα παρατάει…..

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

+1

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

Στο ανατολικο Αιγαίο δεν είναι 50 – 50, ξέχασες να προσθέσεις τα 12 ναυτικά μίλια που δικαιούμαστε λόγω των νησιών (Εικόνα 16, Χάρτης Β).

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago
Reply to  Fingolfin

“to a limit not exceeding 12 nautical miles”
http://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/part2.htm
H Ελλάδα να μπορέσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της όχι στα δώδεκα μίλια αλλά κάπου ανάμεσα στα έξι και στα δώδεκα, πιθανότατα στα εννέα που αποτελούν και τη χρυσή τομή ανάμεσα στο στάτους κβο και στον μάξιμουμ ελληνικό στόχο. Παράλληλα ο εθνικός εναέριος χώρος θα ταυτισθεί με τα χωρικά ύδατα». Ο ίδιος διπλωμάτης εξηγούσε ότι, στο πλαίσιο της φόρμουλας που έχει εξευρεθεί, η Ελλάδα θα αφήσει διαύλους ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε περιοχές όπου η επέκταση των χωρικών υδάτων της θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και διέλευσης.
https://web.archive.org/web/20070929120617/http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14165&m=A24&aa=1

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

Ναι αλλά αν γίνει αυτό που λες, δηλαδή το Διεθνές δικαστήριο να αποφασίσει να έχουμε πχ 9 ναυτικά μίλια θα πρέπει να μας “δώσει” περισσότερη ΑΟΖ στο Καστελόριζο, ώστε να υπάρξει μια αίσθηση δικαίου και για τις 2 χώρες.
Δηλαδή 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα στο Αιγαίο αλλά καθόλου ΑΟΖ στο Καστελόριζο ή 9 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και περιορισμένη (9-12 ναυτικά μίλια ή περίπτωση Σαιντ Πιερ και Μικελόν ) ΑΟΖ γύρω από το Καστελόριζο.
Επίσης όπως σωστά αναφέρει, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και τίποτα δε πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αλλά η διεθνής διαιτησία θα πρέπει να είναι η επιλογή των 2 χωρών ώστε να πάψουν οι εντάσεις. Βέβαια δε ξέρω πόσο θέλει η Τουρκία να σταματήσουν οι εντάσεις/διεκδικήσεις της.

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

Εξαιρετικό άρθρο και αναλυτικότατο. Δε θα έλεγα ότι προσγειώνει τις προσδοκίες μας απλά βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Δε γίνεται το Καστελόριζο να έχει τόσο μεγάλη ΑΟΖ, σε αυτό έχουν δίκιο οι Τούρκοι, ΑΛΛΑ σε όλα τα άλλα έχουν άδικο (Αιγαίο, 12 ναυτικά μίλια). Η προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για όλα τα θέματα (Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, 12 ναυτικά μίλια) είναι η καλύτερη οδός ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και οι δύο χώρες.
Κανένα νέο από την IDEX 2019 έχουμε; 🙂

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
5 years ago

Συμφωνώ με την ανάδειξη των προβλημάτων του ΠΝ ως Νο 1 επίκαιρο θέμα. Δυστυχώς ο “χαμηλού κόστους” εκσυγχρονισμός των F-16 – που έπρεπε να γίνει – εξαφάνισε τον προϋπολογισμό για εξοπλισμούς των ΕΔ για τα επόμενα χρόνια. Εξ ου και η πώληση των block 30… Η μόνη μας “ελπίδα” είναι ο σουλτάνος και η πιθανή αναδιάταξη των γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή σε λίγους μήνες.

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

antonios
antonios
5 years ago

Και μετα το χαος…Ωραια και ευστοχη προταση. Εχουμε φρεγατες 40 ετων και 9 στα 10 αρθρα ειναι πως μπορουμε να αγορασουμε φρεγατες 30 ετων…Λυπαμαι αλλα δεν ειναι σωφρονα σταση αυτη….Καποιοι λεμε να ναυπηγησουμε ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ δικα μας πλοια με οσο γινεταο περισοτερη προστιθεμενη αξια γινεται. Αυτοι που τα γραφουμε αυτα ή ημαστε τρελοι ή δεν ζουμε σε αυτη τη χωρα που οι “λογικοι” της υπηκοοι την θεωρουν αναξια, χωρα τεμπεληδων , χωρα που δεν μπορει να φτιαξει ουτε μανταλακια γιατι …μα γιατι οι Belh@ra ειναι Γαλλικες και αρα ανωτερης ποιοτητας και εας εχει προηγηθει αρθρο που δειχνει Γαλλικο αντιτορπιλικο με ΣΑΠΙΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ προπελων μετα απο λιγοτερο απο 10 χρονια χρησης. Κατα τα αλλα οι Ελληνες ειναι οι αχρηστοι. Ε…ενταξει αν δεν μπορουμε να παρουμε Γαλλικες που σαπιζουν σε δεκα χρονια ας παρουμε Αμεριακανικα αντιτορπιλικα που ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ δωσουνΠΟΤΕ οι Αμερικανοι…Μα καλα ρε τρελε….εχεις δει κανενα ναυπηγειο που να δουλευει? Οχι…μεχρι σημερα δεν ναυπηγηθηκε ΚΑΝΕΝΑ πλοιο σε ελληνικα ναυπηγεια. Αφου…ρε τρελε δεν μπορουμε να παρουμε ουτε αμερικανικα και αφου οι Ολλανδοι δεν εχουν αλλες παλιες να μας δωσουν δεν ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ τον Πουτιν που κανει Πουτινιες να παρει την Κωνσταντινουπολη και να μας την χαρισει αφου ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ μας χρωσταει? Σπουδαζουν λεει ποσα νεα παιδια στο ΕΜΠ στο τμημα ναυπηγικης. Ποσα αλλα σπουδασαν μεχρι τωρα…Μυαλα που οι “ξενοι” ταζουν χρυσο στα ποδια τους για να δουλεψουν για εκεινους. Αλλα εμεις οι ελληναραδες ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ απλωνουμε το χερι για ενα “ξεροκομματο” στους ξενους σε μορφη τανκ, φρεγατας ακομα και σφαιρας. Κατα τα αλλα ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ αλλα μην μιλας για Εθνικα πλοια, μη μιλας για Ελληνικα ΤΟΜΑ , για ελληνικα οπλα γιατι οι πολιτικοι που γλυφουμε ακομα και σημερα για μια θεσουλα στο δημοσιο γι ανα καθομαστε και να πληρωνομαστε ΤΖΑΜΠΑ , δεν θελουν τετοιες κουβεντες γιατι απο τις ΜΙΖΕΣ θα σου δωσουν το μισθο ΕΑΝ σε βολεψουν…Ονειρευεσαι αξιολυπητε ανθρωπε , μεγαλεια και κατακτησεις αλλα να τις κανουν οι “αλλοι” και να τις παρουμε εμεις στο τζαμπα. Μονο που τωρα ποια το ΤΖΑΜΠΑ πεθανε και το μονο που μας εμεινε ειναι μεγαλα ΚΟΥΦΙΑ λογια για το ποιος θα μας ελεησει. Εγω ειμαι στις τελευταιες μερες της ζωης μου….Εαν τυχει και συναντηθω με τον Στρατηγο Μακρυγιαννη θα του πω στα ισια “Ρε τι Μα….ας εισουν εσυ και ολοι οι αλλοι που φαγατε τη ζωη σας σε επαναστασεις ” Το ιδιο θα πω και στο Δαβακη και στον Φριζη και σε τοσους αλλους…”Ρε τι μα…κες ησασταν που πεθανατε για ενα “εθνος” ΔΟΥΛΩΝ και ΔΕΙΛΩΝ που το μονο που ζηταει ειναι ελεημοσυνες για να μην σηκωσει το χερι του και κοπιασει, μην βαλει το μυαλο του και σκεφτει γιατι οταν εσεις σκοτωνοσασταν δεν ειχατε Φραπεδες ουτε Καπουτσινους για να μιλατε για φρεγατες και τανκς απο τα τραπεζακια της καθε καφετεριας. Ενα ΕΘΝΟΣ ΔΟΥΛΩΝ του αξιζει να πεθαινει…ΚΑΙ ΜΕ αυτα που βλεπω ελπιζω να μην ζω να δω το τελος του απο ανθρωπους που θεωρουν τους εαυτους τους ανικανους να ναυπηγησουν μια φρεγατα, να φτιαξουν ενα “τζιπ” , ανθρωπους που θα φερουν το τελος ενος Εθνους που επεζησε 4000 χρονια. ΚΑΛΟΥΣ ΦΡΑΠΕΔΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ και οταν ενας νεος ΑΤΤΙΛΑΣ εμφανιστει πεταξτε τα ανικανα να σας προστατευσουν οπλα σας και προσκυνηστε. Ποια η διαφορα να προσκυνας τον Μακρον ή τη Μερκελ απο το να προσκυνας τον Ερτογαν? Ειχε δικιο ο Ξυλουρης …. https://www.youtube.com/watch?v=Ri4PDOF_KxM ΥΓ Προς την συντακτικη ομαδα της ΠΤΗΣΗΣ . Αυτο μαλλον θα ειναι το τελευταιο μου μυνημα οποτε καντε την χαρη στους αναγνωστες σας να το δημοσιευσετε.

adpanos
adpanos
5 years ago
Reply to  antonios

Έχεις χίλια δίκια Αντώνη.
Αλλά δεν φταίνε οι Έλληνες πολίτες για αυτό. Φτάνει οι πολιτικάντηδες και η λογική που έχει φυτευτεί στον νεοέλληνα.
Είμαι και εγώ υπέρμαχος της Ελληνικής λύσης σε όλα τα οπλικά συστηματα. Τεχνικούς έχουμε πολλούς.
Οι περισσότεροι αφού δεν βρίσκουν εταιρείες να εργαστούμε σε αυτό που σπούδασαν φεύγουν στο εξωτερικό.
Μεγάλη απόδειξη για εμένα ο ίδιος μου ο αδερφός ο οποίος φοίτησε στο ΕΜΠ και στα 26 του ανέλαβε την θέση του υπεύθυνου ανάπτυξης του ηλεκτρικού μέρους το μονοθέσιο της Mercedes της F1 ….. Ναι είναι το μονοθέσιο που πάει από νίκη σε νίκη …
Ναι ο ακατάλληλος παρτακιας Έλληνας του Φραπέ γεννημένος τον Δεκέμβρη του 1990 …. σηκώθηκε και έφυγε από την φουλγκορ (υπόγεια καλώδια) για να πάει να ασχοληθεί με κάτι σοβαρό. Και ρίσκο πήρε και τσαμπουκα για να το πετύχει είχε ….
Τέτοια μυαλά και Έλληνες με θέληση να μάθουν, να δημιουργησουν, να προσφέρουν υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλά. Απλά χρειάζεται βούληση ώστε να τους δωθεί η δυνατότητα να εργαστούν σε αυτό για το οποίο σπούδασαν …. Εδώ στην Ελλάδα τους απαξιώνουν και τους ζητούν να εργαστούν σε χαμηλό επιπεδο, αν θέλουν να βρουν μια θέση εργασίας.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  antonios

Τι εννοείτε δεν σοφρωνα είναι στάση η αγορά 30 χρόνων φρεγάτες όταν υπάρχουν άλλες 40+ και χρήματα δεν δίνονται;

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago
Reply to  antonios

Όταν βλέπεις μια πυραυλάκατο να “ναυπηγείται” για 10 χρόνια και μένει και άλλη μια προς “ναυπήγηση” τι να μιλήσουμε για “εθνικά πλοία”?
Έχουμε σίγουρα τους πολιτικούς που μας αξίζουν και σιγουρότερα θα μας έρθει φθηνότερα (ακόμα και χωρίς τα έσοδα από φόρους) να αγοράσουμε πλοία κατασκευασμένα στο εξωτερικό, καθώς οι υπερβάσεις προϋπολογισμού, οι καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και τέλος οι κακοτεχνίες είναι δεδομένες! (όχι πως δεν συμβαίνουνε αλλού, αλλά έχεις και μια λίστα προμηθευτών στους οποίους μπορείς να βασιστείς για ποιοτικές παραδόσεις)
Γενικά ο άνθρωπος καλό είναι να μην γράφει εν θερμώ διότι η συναισθηματική φόρτιση δεν βοηθά στην αντικειμενική εκτίμηση όλων των παραμέτρων αλλά και οδηγεί άλλους να απαντήσουν σε ανάλογο ύφος και μάλιστα χωρίς να διαφωνεί ουσιαστικά με τα περισσότερα από όσα γράφονται.
Καλή συνέχεια από εμένα.

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  antonios

Το θέμα δεν είναι ότι θελουμε να αγοράσουμε πλοία 25 χρόνων ούτε ότι τα δικά μας είναι 40…το θέμα είναι ότι πχ τα δικά μας έχουν πάνω τους εξοπλισμό 40 χρόνων… ενώ αυτά που θα θέλαμε να πάρουμε όπως οι φρεγάτες anzac που είναι 20 χρόνων έχουν υπερσύγχρονα ραντάρ κ μπορούν να σταθούν πολύ καλύτερα σε σχέση με τις δικές μας μεκο που έχουν ραντάρ 20 χρόνων πίσω τεχνολογικά.
Οι φρεγάτες S δεν είναι το πρόβλημα ότι είναι 35 χρόνων πλοία αλλά έχουν το ίδιο ραντάρ που φόρεσαν πριν 30 χρόνια… Αλλου είναι το θέμα λοιπόν κ όχι μόνο πόσο χρονών είναι τα πλοία μας.

tagg
tagg
5 years ago

Η χώρα χρεωκόπησε (ουσιαστικά) οπότε ας μην έχουμε απαιτήσεις. Η αεροπορία ηταν τυχερη και ειχε αγορασει
τα τελευταια 85 φ 16 και τα 15 μιραζ 2000-5 το 2005-2010 οπότε έχει συγχρονο εξοπλισμο και με την αναβαθμιση
σε βαιπερ ειναι σαν να πηραμε καινουργια αεροπλανα. Το ναυτικο περα απο τις σουπερ βητα μεγαλη μοναδα
ναυτικου εχει να αποκτησει απο το 1996, την τελευταια μεκο.
Η υπερδυναμη αμερικη θα κρατησει τις τικο του 1985 μεχρι το 2040, εμεις γιατι να μην κρατησουμε τις εκσυχρονισμενες S του 1981 μεχρι το 2030-32, εφοσον μπορουν με μια μικρη μετατροπη στον εκτοξευτη να ριχνουν εστω και 8 ESSM?
Επειδη δεν υπαρχει σαλιο καλο ειναι
να ιεραρχησουμε λιγο τις αναγκες και να πουμε οτι πρωτα πρεπει να φυγουν οι 3 τυφλες S, γιατι ειναι θεμα επιβιωσης για τις υπολοιπες 6 (καννιβαλισμος) και στην συγκεκριμενη περιπτωση οι 2 bremen (F-122)
καθως αποσυρονται η μια φετος και η αλλη σε 2 χρονια, μοιαζουν ιδανικες και με αμελητεο κοστος
10-15 εκατομμυρια η μια πιστευω και με την συνεχιση της ναυπηγησης των υπολοιπων 2 υποβρυχιων
απο τους γερμανους (οταν θα εχουμε σε 5-10 χρονια λεφτα) ανετα μας τις δινουνε.
Μετα θελουμε 50 τορπιλες για 70-80 εκατομμυρια, και 250-300 για τον εκσυχρονισμο των 4 μεκο
Μπελαρες και λοιπα μετα την 5ετια.

CK
CK
5 years ago

Έχω καιρό να γκρινιάξω για το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των F16.
Έχω επιχειρηματολογήσει πως είναι ένας εκσυχρονισμός πολυτελειας για τη
επιχειρησιακή και οικονομική κατάσταση μας
Φαίνεται πως δεν είμαι ο μονος με αυτή την άποψη και πως υπάρχουν δευτερες σκέψεις σε ανώτατο επίπεδο για την πραγματοποίηση του κυρίως για οικονομικούς λόγους.
https://www.militaire.gr/o-apostolakis-sto-ampoy-ntampi-kai-gia-pithani-polisi-ton-ellinikon-f-16-block-30/
https://www.militaire.gr/ti-tha-kanei-o-apostolakis-me-ta-made-in-usa-exoplistika-programmata-poy-mas-kaine/
Δεν προάγω το παραπάνω site ούτε το θεωρώ ιδιαιτερα αξιόπιστο και σοβαρό.
Αλλα κάποια από τα επιχειρήμ:ατα που αναφέρονται κατά του προγράμματος θεωρώ πως στέκουν
Η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται πάντως δεν αφήνει μεγάLη αισοδοξία για τη επιτυχή ολοκλήρωση του λαμβάνοντας υπόψη και τη κατάσταση της ΕΑΒ
Είδομεν τι θα γίνει
Ποτε ήταν να φύγει το 1o F16 για τις usa?
Για το ναυτικό : Η περιγραφή σας είναι ακριβής .
Αλίμονο σε αυτούς που επιχειρούν με 40χρoνeς φρεγάτες και με σχεδόν 50 χρονa υποβρύχια.
Όπως έχω γράψει λόγω των οικονομικών συνθηκών πρέπει να ξεχάσουμε τον συμβατικό ανταγωνισμό με τους γείτονες.
Πρέπει να στραφούμε σε έξω συμβατικές λύσεις με έμφαση στο αεροπορικό όπλο

George
George
5 years ago
Reply to  CK

Το να εκσυγχρονίσεις α/ε 10 ετών και να αφήσεις στη τύχη τους α/ε που χρειαζόντουσαν εκσυγχρονισμό προφανώς είναι ο ορισμός του ανορθολογισμού.
Είναι από την ανάποδη η απόφαση του ΠΝ να εκσυγχρονίσει τα 209 αντί να αγοράσει 214.
Η να μην αγοράσει τορπίλες για τα 214
Του ΣΞ να αγοράσει νέα Leo-2 και να αφήσει τα μεταχειρισμένα να πάνε Τουρκία ενώ κράτησε τα M-48/60
H να μην αγοράσει βλήματα για τα Leo-2
Της ΠΑ να αγοράσει 45!! Τ-6 και όχι λιγότερα αντικαθιστώντας και τα Τ-41 κοκ
Υπάρχει θέμα….

seb
seb
5 years ago
Reply to  CK

Όταν λες δεύτερες σκέψεις σε ανώτατο επίπεδο, διαβάζοντας τις παραπομπές καταλαβαίνω πως εννοείς τον νυν υπουργό. Ποιά στοιχεία στο βιογραφικό του και ποιές πράξεις του ως ΑΓΕΕΘΑ σε πείθουν πως ξέρει τι του γίνεται;

CK
CK
5 years ago
Reply to  seb

Μα τι είναι αυτά που γράφετε??
Πως δεν ξέρουν τι τους γίνετε η πολιτiκή και η στρατιωτική ηγεσία των ενοπλων δυνάμεων μας??
Δεν ξέρουν τα στελέχη τους και ξέρουμε εμείς οι ναύαρχοι του καναπέ και οι πτέραρχοι του πληκτρολογίου ??
ts ts ts
(που θα γράφαν κάποιοι άλλοι)
Στα σοβαρά : Δεν τους έχω καμια εκτίμηση και καμια εμπιστοσύνη
Σωρεία λανθασμένων αποφάσεων και φτάσαμε εδώ που είμαστε
Το θέμα είναι πως αυτοί υπογραφουν και εγκρίνουν
Ούτε εσύ ούτε εγώ

seb
seb
5 years ago
Reply to  CK

Για το δεύτερο κομμάτι του σχόλιου σου, νομίζω αντιφάσκεις. Δε μπορεί από τη μία να καταφέρεσαι εναντίον του εκσυγχρονισμού των Βάϊπερ χρησιμοποιώντας την άποψη κάποιου που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις και από την άλλη να συμφωνείς πως όντως δεν είναι ικανός.
Για το πρώτο, εκτός από τι λές έχει σημασία πως το λες. Αν και έχω την άποψη πως καμιά φορά οι άνθρωποι του περιοδικού “αρπάζονται” εύκολα και καμιά φορά χωρίς λόγο, καλό είναι να θυμόμαστε το τι ακούνε και αυτοί. Από “καντήλια” μέχρι κατηγορίες περί προδοσίας απλά και μόνο εξαιτίας της προσπάθειας τους να μας ενημερώνουν. Και επίσης αυτή η ενημέρωση έχει όρια, υπάρχουν και πραγματικά απόρρητα καθώς και εγωϊσμοί πολιτικών και στρατιώτικών που θίγονται από την αλήθεια. Για φαντάσου να φάει η ΠΤΗΣΗ κανα εμπάργκο ενημέρωσης…

CK
CK
5 years ago
Reply to  seb

Δεν νομίζω πως αντιφάσκω:
Είμαι εναντίον του συγκεκριμένου προγράμματος των F16 και όχι κατά του εκσυχρονισμού τους έχω γράψει αρκετά σχόλια περί αυτού
Κάποια από τα επιχειρήματα που δίνονται στα άρθρα ιδιαιτερα αυτά περί της οικονομικής κατάστασης τα θεωρώ σωστά
Εμπάργκο περί ενημέρωσης για ειδήσεις του τύπου θα έχουμε 2 FREMM το καλοκαίρι του 018 δεν θα με πείραζε και ιδιαιτερα

Φίλιππος
Φίλιππος
5 years ago

Σε λίγο θα κοντεύει ένας χρόνος από τις περίφημες FREMM του Κουβέλη και από τότε δεν έχει γίνει πραγματικά τίποτα που να αφορά το ΠΝ (όχι ότι έχει γίνει και κάτι ιδιαίτερο για τον ΕΣ δλδ).
Φαίνεται επίσης σαφέστατα πως η “κινητικότητα” που διαφαινόταν λίγο πριν τις γιορτές προφανώς και αφορούσαν το “κύκνειο άσμα” του Καμμένου σαν ΥΠΕΘΑ, ο οποίος φρόντιζε για την πολιτική του επιβίωση και υστεροφημία…
Πρέπει επιτέλους να μάθουμε σχετικά με τους υπεύθυνους που ολιγορούνε σχετικά με την άμυνά μας…Πρέπει να ξέρουμε ποιους θα πρέπει να κατηγορήσουμε μετά από μια ενδεχόμενη “καταστροφή” η οποία κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο πιθανή βάση της απώλειας της περίφημης αποτροπής την οποία επικαλούμαστε τόσα χρόνια!
Πρέπει επιτέλους να γίνει καταλογισμός ευθυνών και στους στρατιωτικούς που δεν κοιτάνε την δουλειά τους αλλά νοιάζονται μόνο για την καριέρα τους! Δεν μπορεί τόσα χρόνια να φταίνε μόνο οι πολιτικοί!
Μέρα παρα μέρα θα αναρτήσετε ένα άρθρο που θα φωνάζει για ενίσχυση των μέσων του ναυτικού…υπάρχει άραγε κανείς υπεύθυνος που να τα διαβάζει και να ιδρώνει το αυτί του; Τόσο καιρό έχω πραγματικά την αίσθηση ότι φωνάζετε σαν μάντες κακών που κανείς δεν σας δίνει σημασία! Είναι όντως αλήθεια;
Γιατί μετά από τόσα δεινά και θυσίες που κάναμε τόσα χρόνια συνεχίζουμε να λειτουργούμε σα να μην άλλαξε πραγματικά τίποτα; Γιατί δεν βλέπουμε ακόμα κανενός είδους σχεδιασμό και μακροπρόθεσμη λειτουργία;
Πρέπει επιτέλους κάποιος να απαντήσει, αλλα για να γίνει αυτό, κάποιος πρέπει να κάνει και τις ερωτήσεις και να απαιτήσει τις απαντήσεις!
Είστε το μοναδικό μέσο που θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο, απλά δεν ξέρω αν έχετε τόσο γερό στομάχι για να αντέξετε τις επιθέσεις όλων αυτών που “ταΐζονται” από το σύστημα.

Ted
Ted
5 years ago

Καλά τα γράφετε, για να ενημερωνόμαστε και εμείς οι μη σχετικοί
Μήπως θα έπρεπε όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ να συντάξουν μία ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τον Πτ.Δ και να πούνε αυτά που λέτε εσείς ;
Να τους μιλήσουν για ενδεχόμενη εθνική προδοσία εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ;
Να γίνει ζήτημα συζήτησης ανοικτό προς το ευρύ κοινό
Να τεθεί επιτακτικά
Οπως πχ τίθενται τα ζητήματα της παιδείας, που δεν είναι προσωπικού οφέλους, αλλά είναι ψηλά στην αντζεντα
Ιδίως αυτές τις μέρες που μαθαίνουμε για το αέριο στην Κύπρο
Τον Καμένο δεν θέλω ούτε να τον ακούω, αλλά η πρόταση του για ταμείο υπέρ της εθνικής άμυνας δεν είναι για πέταμα
Έχω βαρεθεί να βλέπω στην τηλεόραση διαφημίσεις/καταχωρήσεις για χίλια δύο θέματα, από τις καθαρές ακτές έως για τους λαθρό. Μία καταχώρηση για την εθνική άμυνα δεν είδα πουθενά.
200-300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερα από 20 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη ή 100€ ανά οικογένεια (λαμβάνοντας υπόψη και την διασπορά), δεν είναι τίποτε.
Είναι το 10% περίπου των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ
Αντί να μειώσουν τον ένφια κατά 30% ας τον μειώσουν κατά 20%
Ένα τέτοιο ποσό σε ετήσια βάση, με σωστό σχεδιασμό, θα μπορούσε να καλύψει πολλές τρύπες

ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
5 years ago

Ρέει θάλασσα στις φλέβες μας!!!
Δε το λέμε στα κουτουρού τελικά…
Η μόνη ρεαλιστική λύση για το ΠΝ είναι:
Να μπουν στην μέση οι Αμερικάνοι και να μας δώσουν με ευνοϊκούς όρους SM-2IIIA από τα αποθέματά τους, να ψωνίσουμε F-21/Migal για τα υποβρύχια ( να μην μείνουν παραπονεμένοι οι Γάλλοι), να πάρουμε τις Adelaide, να αναβαθμίσει η LΜ τις ΜΕΚΟ, να πάρουμε τις 2 προς απόσυρση F-122 και να αποσυρθούν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας στολίσκος για Ν.Α. Μεσόγειο με Αυστραλέζες/Γερμανίδες να συνεργάζονται και ένας δεύτερος για Αιγαίο με Ολλανδέζες/Νεογερμανίδες
Αυτά σε πρώτη φάση και με κόστος πάνω κάτω 1-2 δις για να πάμε τίμια στο 2020-2022.
Ύστερα, μετά που θα έχουμε δει τι έχουμε κάτω από τα πόδια μας, να έρθουμε σε συμφωνία με το RΑΝ για το σκούπισμα των ΑΝΖΑC μια προς μια για αντικατάσταση των S&F-122 του στόλου του Αιγαίου, ούτως ώστε οι 8 Stantard του Αιγαίου να γίνουν 8 ΜΕΚΟ ΑΝΖΑC.
Αυτά σε δεύτερη φάση και με κόστος 1-2 δις για να πάμε τίμια πάλι στο 2028-2030.
Τότε θα έχουμε βγει για τα καλά στις αγορές, θα έχει μειωθεί κάπως το χρέος, θα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται κάπως η οικονομία, θα μας έχουν αφήσει οι Ευρωπαίοι στην ησυχία μας να κάνουμε (σχεδόν) ότι θέλουμε, θα έχουμε μάθει πόσους υδρογονάνθρακες έχουμε στα οικόπεδα που έχουμε προς παραχώρηση και κατεπέκταση πόσο έχουμε να λαμβάνουμε για την εμπορία τους, θα έχουν τρέξει ένα σορό προγράμματα για φρεγάτες (FFGx, Belh@ra, LCS, Fredda, κτλ) για να επιλέξουμε την πιο δοκιμασμένη και λειτουργική λύση, μπορεί να έχει βγει και κάνα Α.Β. στο σφυρί και γενικά θα σπρώξουμε σαν χώρα το πρόβλημα (ανανέωση στόλου) στο μέλλον ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες για την χώρα.
Αυτά κάναμε, αυτά κάνουμε και αυτά θα κάνουμε και στο μέλλον.
Στα μάτια μου, ο πιο βάτος και χιλιοπερπατημένος (σαν Ελλάδα) δρόμος είναι τούτος, μπαλώματα-τίμιες& οικονομικές λύσεις-σπρώξιμο του προβλήματος κάτω από το χαλί-η καυτή πατάτα για το μέλλον.

Demetrios Rammos
Demetrios Rammos
5 years ago

Όταν γράφετε τα Type 209-1100 έχουν εκσυγχρονιστεί… αυτό ήταν στο πρώτο μισό τις δεκαετίας του 1990. Από τότε έχει περάσει αισίως ένα τέταρτο του αιώνα. Οπότε είτε είχαν εκσυγχρονιστεί είτε όχι είναι πλέον μάλλον αδιάφορο τα εκσυγχρονισμένα συστήματα έχουν απαρχαιωθεί και αυτά πλέον.
Βέβαια με λίγη κοινή λογική αν θεωρήσουμε ότι το ναυτικό έπρεπε να κάνει ΕΜΖ στα πλοία περίπου στα 15 χρόνια ζωής και να τα αποσύρει στα 35 το αργότερο, τότε τα μόνα πλοία που θα έπρεπε να είναι σε υπηρεσία ακόμα θα ήταν οι ΜΕΚΟ, που θα έπρεπε να έχουν εκσυγχρονιστεί περί το 2010, οι Ρουσσέν και τα Type 214. Όλα τα υπόλοιπα πλοία θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί και αντικατασταθεί κάπου μεταξύ 2007 και 2015. Οπότε…

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Ποτε πλέον το ΠΝ δεν θα μπορέσει να ανταγωνισθεί το τουρκικό,ενα προς ενα.ΑΟΖ οταν θα έρθουν σύγχρονα πλοία ειναι άτοπη εκτίμηση.Ασυμμετρη αντιμετωπίσει και πάνω απο ολα πολιτική βούληση.Η απόκτηση των Adelaide με αυτο που λέτε hot transfer θα αντανακλούσε την πολιτική βούληση την δεδομένη στιγμή.Μια χρονική στιγμή που ισως δημιουργείται ενα μικρό παράθυρο που ισως εχουμε μια ελπίδα πριν την επικείμενη άφιξη s400, αεροπλανοφόρων και πιθανών f35.Την συνέχεια την ξέρετε…….
Μια χαρα μας κοιμισαν οι Τούρκοι με τις καλες σχέσεις ακαρ-αποστολακη, θεολογικές σχολές, μιναρέδες κτλπ. Χτίζουν βάσεις σε
Αν Μεσόγειο και μαύρη θάλασσα για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του στόλου τους, φτιάχνουν υποβρύχια, ετοιμάζονται για για ναυπηγήσεις μεγάλων ναυτικών μονάδων AAW με πλήρη επάρκεια εγχώριων όπλων και ηλεκτρονικών.
Αν θέλετε να προσαρμόσετε τον τίτλο του περιοδικού μεχρι την ανακηρυξη ΑΟΖ καλύτερα να το πείτε αστρολογία και διάστημα γιατι μονο η απόλυτη συνωμοσία του σύμπαντος θα μας φέρει σε θέση στρατιωτικησ υπεροχής απέναντι στους Τούρκους. Υποπτεύομαι ομως βλέποντας το ναυτικο της Κύπρου, του Λιβανου, ακόμη και της Αλβανίας που μας ζορίζει, οτι ο καλύτερος τίτλος ειναι το Ανδρολογια & Διάστημα…….πάντα μεχρι την ανακηρυξη ΑΟΖ…….

sotbak
sotbak
5 years ago

το άρθρο με πονά βαθιά μέσα στην ψυχή, λύπη για την κατάντια….

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  sotbak

+1

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

βρε ας φτιαχτει απο καπου το στρατευμα κι ας ονομαστει κ ο ναυαρχος κ εγω. πλοια χτες επρεπε.

seb
seb
5 years ago

Έχω την αίσθηση πως αναφέρετε και περιγράφετε τα συμπτώματα, αλλά εθελοτυφλείτε για την ασθένεια. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος γράφετε:
“Η Πολεμική Αεροπορία έξυπνα, μεθοδικά και με επιστημονικό τρόπο, οργάνωσε και κάνει ένα εξαιρετικό, χαμηλού κόστους και μεγάλης αποτελεσματικότητας πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V.”
Και ερωτώ, γιατί το Πολεμικό Ναυτικό έχει φτάσει στο επίπεδο αυτό;
Οι εξηγήσεις περί οικονομικής ένδειας και περί ανικανότητας/ αδιαφορίας/(βάζετε ότι θέλετε) των πολιτικών προϊσταμένων δεν είναι αρκετές. Για αν ήταν, θα ίσχυαν τα ίδια και στη Π.Α.

darede
darede
5 years ago

Έχουμε:
– 3 φρεγάτες S που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί
– 6 φρεγάτες S που θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2022 το αργότερο
– 6 υποβρύχια 209/1100 / 209/1200 ηλικίας 39 ετών το νεώτερο, που θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα
– 12 ΤΠΚ ηλικίας 38 ετών το νεώτερο, που θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το 2024
– 7 ΑΒ-212ASW που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί
– 4 ναρκοθηρευτικά που θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το 2024
– 2 ΠΓΥ που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί
– Αναβαθμίζουμε 2 απο τα jason και αποσύρουμε – πουλάμε τα άλλα 3
Θέλουμε:
– Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ
– Αγορά τορπιλών για τα 214ΗΝ
– Αγορά τουλάχιστον 6 κορβετών για αντικατάσταση όλων των S
– Κατασκευή των 2 υποβρυχίων που έχουμε δώσει προκαταβολή και αναβάθμιση των άλλων 4 για ομοιογένεια
– Αγορά 6 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου / Αγορά 3 φρεγατών AAW
– Αγορά μτχ ETNA / Αγορά 1 JSS πλοίου
– Αγορά 6 νέων ΤΠΚ SV upgraded
– Αγορά νέων ναρκοθηρευτικών σε συνεργασία με ολλάνδούς και βέλγους
– Αγορά 10 ελικοπτέρων και αναβάθμιση των παλαιών όπου κρίνεται οικονομικά συμφέρον
– Αγορά 2 πλοίων LPD/LHA προς αντικατάσταση των 3 αποσυρθέντων jason
– Αγορά 2-4 ASW οπλισμένων αεροσκαφών που προφανώς δεν είναι τα P-3
Όπως είναι αντιληπτό δεν πρόκειται περί χάους αλλά περί ολοκληρωτικής εξαφάνισης του Π.Ν, που θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα επιβιώνω η μένω με τις αναμνήσεις μεγαλείων. Τις κανονιοφόρους και τα παράκτια περιπολικά δεν τα υπολογίζω γιατί αυτήν την αποστολή θα πρέπει να την αναλάβει η ακτοφυλακή με σκάφη και ελικόπτερα επιδοτούμενα απο την Ε.Ε. Εάν δεν μπορεί να την φέρει σε πέρας, υπάρχουν λύσεις για την διαφύλαξη των συνόρων χωρίς να απωλέσουμε την δυνατότητα χρηματοδότησης απο την Ε.Ε. Επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί και η επαρκής κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών κατα την διάρκεια εκσυγχρονισμού των Μέκο, με την εισαγωγή μτχ πλοίων στον στόλο είτε με αγορά είτε με παραχώρηση μέσω ανταλλαγμάτων για τις ναυπηγήσεις νέων σκαφών.
Και τελειώνω με το ρεφρέν της λαίδης αφιερωμένο στους πολιτικούς μας ” Με ποιο δικαίωμα υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας “

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  darede

+1

Spirit
Spirit
5 years ago

“Πτήση & Πλεύση”… υδροπλάνα να πούμε…
Καλά τα λέτε κατα τα λοιπά, αλλά στου κούφου την πόρτα… πάρε την πόρτα και φύγε…
Το απόλυτο τίποτα και η ξεφτίλα δεν έχει τέλος.

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
5 years ago

Κατα την ταπεινή μου άποψη η πλέον οδυνηρή πτυχή του δράματος που ακούει στο όνομα ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝ αφορα στον Υποβρύχιο Στόλο του. Η ηλικία των 3 ΓΛΑΥΚΟΣ και των 3 μη εκσυγχονισμενων ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι τέτοια που φοβάμαι ότι ελάχιστα χρονια μπορούν να παραμεινουν ακόμα σε ενεργό Υπηρεσια. Σε αντίθεση με τη σχετική φιλολογία και προσπάθεια (ανεξαρτήτως αποτελέσματος) που αφορα στα πλοία επιφάνειας, δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι αντίστοιχο για τα Υ/Β. Εκτιμώ ότι η ναυπήγηση νέων Υ/Β για λογαριασμό του ΠΝ θα παραμείνει για πολλά χρονια ακόμα εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της Χώρας, τουλάχιστον για αντικατάσταση ενα προς ένα. Οι δε επιλογές για προμήθεια μεταχειρισμένων φοβάμαι ότι είναι λιγότερες και απο αυτές των Φ/Γ. Μήπως το μοναδικό Όπλο το οποίο ανεξάρτητα με το γίνεται στην επιφάνεια και στο αέρα, μπορει να επιφέρει ισχυρούς επιχειρησιακούς πονοκεφάλους στον αντίπαλο οδεύει σε δραματική μείωση της οροφής ? Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

rrrrrrr
rrrrrrr
5 years ago

Με τον περισσότερο κόσμο, όταν του λες για αμυντικά θέματα απαντάει ‘έλα μωρέ, οι πόλεμοι αυτή την εποχή είναι 1 κουμπάκι και τελειώσαν όλα σε 2 λεπτά’. Ο γενικός πλυθυσμός δεν εχεί ΚΑΜΙΑ επαφή με στρατιωτικά και γεωστρατικά θέματα, δεν ξέρει τι είναι ΑΟΖ και ότι έχουμε κοιτάσματα.
Αν πας να τους μιλήσεις για αυτά, η πιο συχνή απάντηση που θα λάβεις είναι ‘πάλι στα ακροδεξιά στρατόκαβλα site έλιωνες?’.
Το λέω αυτό γιατί αν δεν αλλάξουν η αντίληψη και οι γνώσεις του κόσμου για αυτά τα θέματα, δεν υπάρχει περίπτωση οι πολιτικοί να νοιαστού. Οι αγορές φρεγατών δύσκολα εξαργυρώνονται σε ψήφους και δεν το λές μόνο γιατί είμαστε σε χρονιά εκλογών.
Η μοναδικός τρόπος να ‘νιώσουνε’ επιτέλους είναι να έχουμε κάποιο νέο θερμό περιστατικό στο Αιγαίο. Ίμια νάμπερ τού, μπας και καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Και αν καταλάβει ο κόσμος, οι πολιτικοί θα αγοράσουν μέχρι και το battlestar galactica αν μπορούν να το εξαργυρώσουν σε ψήφους.

recce
recce
5 years ago
Reply to  rrrrrrr

+1

Γιάννης
Γιάννης
5 years ago

Γιαυτό σας διαβάζουμε. Για να τα χώνετε….

Onair
Onair
5 years ago

Ωραία είναι να λέμε θέλουμε νέα πλοία στο Αιγαίο το θέμα είναι ότι κανένας δεν θα στα χαρίσει.
Με ληστευμένα όλα τα ταμεία ακόμη και αυτά που έγιναν για τους πυρόπληκτους , χωρίς τράπεζες, χωρίς οικονομία παραγωγική και με τερατώδη πλεονάσματα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καμία άλλη χώρα τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται το ΠΝ απλά δεν υπάρχουν και δεν θα βρεθούν στο ορατό μέλλον.

Στελιος
Στελιος
5 years ago
Reply to  Onair

για χαρισμα 1 δις ευρω καθε χρονο σε κοινωνικα μερισματα λεφτα υπαρχουν. με αυτα τα χρηματα των 2 τελευταιων χρονων ποσες φρεγατες ναυπηγουσαμε ?

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

Για μιά στιγμή,από πότε χρειάζονται όπλα και και μπαρουτόβολα για να ανακηρυχθεί ΑΟΖ;
Δέν είναι θέμα διεθνούς δικαίου,όπου έχουμε αήττητα νομικά όπλα;
Και εντελώς ανέξοδα μάλιστα;

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

χαχαχ!!!!!! καλό!!!

Ανδρέας
Ανδρέας
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

και εγώ πέφτω από τα σύννεφα!

Νικ1
Νικ1
5 years ago

Δυστυχώς οι περισσότεροι σχολιαστές επαναλαμβάνουν την καραμέλα «δεν υπάρχουν χρήματα για εξοπλισμούς». Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση το ελληνικό κράτος ξοδεύει 3 δις ετησίως σε επιδόματα, με αυξητική τάση: http://www.kathimerini.gr/1010483/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forologoymenoi—kynhgoi-epidomatwn
Αυτό αποτελεί καθαρή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως και η καθυστέρηση αδειοδότησης εταιρειών για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μικρό μέρος των χρημάτων αυτών, αν δεν πήγαινε στο βαρέλι δίχως πάτο που λέγεται «επιδόματα», θα μπορούσε να στηρίξει πολλά αμυντικά προγράμματα. Η κυβέρνηση ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να δώσει ΧΡΗΜΑΤΑ που υπάρχουν.
Η δεύτερη καραμέλα που μασάνε πολλοί σχολιαστές είναι ότι τα επιδόματα δεν μπορούν να κοπούν γιατι «με αυτά ζει ο κόσμος». Ο Έλληνας δυστυχώς έχει μάθει στο κράτος-πατερούλη που τον ταιζει ψάρια αντί να του δώσει πετονιά να ψαρεύει. Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και όχι να μοιράζει κατοστάρικα και διακοσάρικα δεξιά κ αριστερά για να κερδίζει ψήφους από τους αδαείς και απελπισμένους.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Νικ1

Όταν λένε δεν υπάρχουν χρήματα, εννοούμε ότι δεν δίνονται για την άμυνα…
Για αυτό στηλιτεύουμε αναδρομικά και επιδόματα και μερισματα…
Ένας φίλος τις προάλλες παρέθεσε και στοιχεία ότι φέτος έχουμε αύξηση προϋπολογισμού στην άμυνα 180 εκατομμύρια φτάνοντας τα δεδομένα του 2017, πλην όμως πάνε σε μισθούς, συντάξεις και όχι εξοπλισμούς…

nikos
nikos
5 years ago

Δεν γίνεται χωρίς όπλα το διεθνές δίκαιο το γράφουν εκει που δεν πιάνει μελάνι…

shadow man®
shadow man®
5 years ago

εγώ δεν μπορώ να καταλαβω, γιατι δεν τσοντάρει η κυπρος τα μισά λεφτά που μας λειπουν για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ? να βαλουμε εμεις τα 200 μυρια να βαλει και η κυπρος 300. εστω σαν μακροπροθεσμο δανειο. Στη τελική εχουμε να στηριξουμε και δικά της συμφέροντα. Τα ποσά ειναι λογικότατα και για τις δυο χώρες και το προγραμμα θα ξεκινούσε εχτες.

Nik13
Nik13
5 years ago

1..Πρεπει να κάνουμε συμφωνία με τους Αυστραλούς για τον εξυγχρονισμο των Μεκο κ κλείνουμε από τώρα τις anzac που σταδιακά να έρχονται στο ναυτικό απ το 2022…κ από τώρα τις αδελαιδες.
Επίσης η αναβάθμιση των μεκο να είναι ουσιαστική κ όχι όπως οι S επιδερμικά.
2..Οι φρεγάτες S έπρεπε κατά την αναβάθμιση τους να είχανε αναβαθμιστεί κ το ραντάρ κ τα όπλα (ειδικά οι αα πύραυλοι).. Αν είχε γίνει αυτό κάνεις δεν θα έλεγε για την ηλικία τους διότι ένα πλοίο με σύγχρονα ραντάρ κ όπλα είναι μάχημο ακόμα κ αν περάσει τα 40 χρόνια…
Οταν λοιπόν λέμε ότι οι S πρέπει να αποσυρθούν ει αι διότι τα ραντάρ κ τα όπλα του είναι πάρα πολύ παλιά… τα ραντάρ κ τα όπλα τους όχι το σκάφος…
3…Το κακό είναι ότι σκευτομαστε μπελγαρες κ φρεμ… δηλ σκαφοι που το καθένα κοστίζει 1δις…την στιγμή που με 1 δις μπορείς να φτιάξεις ολόκληρο τον στόλο.. Εξυγχρονισμο μεκο αγορά αδελαιδων αγορά anzac όπλα τορπίλες… όλα μαζί αυτά δεν ξεπερνούν τα 1.3δις…δηλ μια μπελγαρα κ κάτι…
Τέλος να πούμε κ για τα φ16 μπλοκ 30…Αυτα είναι μια χαρά αεροπλάνα, αλλά αν δεν έχεις χρήματα να τα συντηρήσεις καλύτερα να τα πουλήσεις, αρκεί τα χρήματα να μην πάνε σε επιδόματα… αλλα να πάνε για το υλικό που έχουμε η που θα αποκτήσουμε.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Nik13

σωστές σκέψεις και ρεαλιστικές, προσγειωμένες…

Gema33
Gema33
5 years ago

Schade, dass diese sehr gute Zeitung in Deutschland nicht zu kaufen gibt.

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

Στην κατάσταση που είμαστε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δημοσιεύω
σχέδια επί χάρτου πως θα μπορούσαμε να σταματήσουμε έναν πόλεμο στον Έβρο!
Μακάρι να μπορούσα να κάνω το ίδιο με το ναυτικό!
Λύσεις υπάρχουν ξεκινάς με ένα πλοίο μεγάλου μεγέθους πολλαπλών ρόλων.
MRS MOULTI ROLL SIHP!
Ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης σε μέγεθος κορβέτας με καλό οπλισμό
με δυνατότητα να μπορεί να ρίξει στην θάλασσα 6 μεγάλα φουσκωτά των 12,5 μέτρων ή 10
6Χ6 αμφίβια θωρακισμένα οχήματα.
Μετά προχωράς σε καλύτερο πλοίο!
Αλλά ποιον ενδιαφέρει στην Ελλάδα οι πατέντες για να μπορούν να βγουν τα αμφίβια θωρακισμένα 6Χ6 και τα φουσκωτά ή άλλα αποβατικά δικής μου σχεδίασης με ίδιο μέγεθος με τα φουσκωτά LCV που μπορούν να μεταφέρουν
ελαφρά θωρακισμένα οχήματα ή στρατιώτες!

Kamp
Kamp
5 years ago

Θα πρέπει να δούμε τα πράματα με λίγη ψυχραιμία και ακόμα και την ύστατη στιγμή μπορούμε να κάνουμε την στροφή. Ας δούμε πως θα έχει διαμορφωθεί το Τουρκικό ναυτικό το 2030.
– 4 φρεγάτες τύπου Meko
– 4 κορβέτες Ada Class 2500 tn
– 4 φρεγάτες TF-100 περίπου 3200 tn
– Σταδιακή απόσυρση των Oliver Hazard Perry με τις TF-2000, 6000 – 7000tn, 4-6 επιθυμητό νούμερο, το 2030 αμφιβάλλω αν έχουν πέσει στο νερό 2 από αυτές.
Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως αν μέσα στην επόμενη 2 ετία ξεκινήσει η ναυπήγηση νέων πλοίων τότε θα μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την όποια κατάσταση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου και χρήματος για νέα σχέδια άρα πρέπει να πάμε σε κάτι δοκιμασμένο. Βασική προυπόθεση είναι μόνο μία εταιρεία να γίνει εταίρος του ΠΝ ώστε στην κατάσταση που είμαστε να πάρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη προσφορά εξαιτίας του όγκου παραγγελίας. Αν θεωρήσουμε πως πρέπει να διατηρήσουμε για επιχειρησιακούς λόγους 11 – 12 φρεγάτες τότε μέχρι το 2030 μπορούμε.
– 3 ή 4 κορβέτες 2500 tn με ανώτερη αντιαεροπορική κάλυψη σε σχέση με τις Ada που απλώς έχουν ένα ram
– 3 ή 4 φρεγατο-κορβέτες 3300 – 3500 tn που υποχρεωτικά το σχέδιο θα προκύπτει από επιμήκυνση των προηγούμενων κορβετών (sigma class, gowind κλπ)
– 4 αναβαθμισμένες meko
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και θα είναι η απαίτηση για πλοία για την Ανατολική μεσόγειο. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν μία μετρίου βαθμού αναβάθμιση των meko ώστε να καταστούν αξιόμαχες μέχρι το 2030. Από το 2028 και μετά που θα ήταν στο μέσο το προηγούμενο ναυπηγικό πρόγραμμα να ξεκινούσε το πρόγραμμα αντικατάστασης των meko με 3 ή 4 νέα μεγαλύτερα εκτοπίσματος της ίδιας πάντα εταιρείας ώστε να καταστούν επιχειρησιακά την δεκαετία του 2030. Τα νούμερα δεν είναι μικρά αλλά ούτε και δυσθεώρητα.

adpanos
adpanos
5 years ago
Reply to  Kamp

Kamp
Δεν νομίζω πως αντικατοπτρίζεται επακριβώς η κατάσταση με όσα αναφέρεις.
Αυτή την στιγμή οι Τούρκοι έχουν
– 8 Hazard Perry
– 8 MEKO 200TN ( TRACK 1 & Track 2)
– 4 ADA κορβέτες.
– 6 Orves Class κορβέτες
– 9 Kilic class μικρή Κορβέτα
– 2 Yildiz ΤΠ
– 4 Dofan ΤΠ
-3 Ruzgar ΤΠ
και έχουν στα σκαριά τις TF-2000 .
Αν το πολεμικό ναυτικό μας είχε προνοήσει να αναβαθμίσει επαρκώς όλες τις Kortenair (και την Μπουμπουλίνα) ίσως η κατάσταση να μην ήταν απελπιστική για εμάς.
Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμίας μας να αντιπαραβάλλουμε αντίστοιχη ναυτική ισχύ.
Οι Super Vita δεν φτάνουν, αν θες να λες πως το Αιγαίο σου ανήκει.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  adpanos

+1

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  adpanos

και γω ο ταπεινός που νόμιζα ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του….

adpanos
adpanos
5 years ago
Reply to  sotbak

sotbak
Αυτή είναι η άποψη του κάθε διεθνιστή που τρώει από τα έτοιμα και τις κομματικές επιδοτήσεις.
Φράσεις όπως ” Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του” , “οι μετανάστες έξαφανίζονται μετά την εισροή τους στην Ελλάδα”, η φράση που άκουσα εχθές πως ” είμαστε ΕΥΓΝΟΜΩΝΕΣ στου μετανάστες που μένουν τα σχολεία μας ανοικτά …”
https://youtu.be/J5KqAPKw6CI
Μιλάμε για την παρακμή …..

Ανδρέας
Ανδρέας
5 years ago
Reply to  sotbak

Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, εφόσον είναι Ελληνικής καταγωγής.

Kamp
Kamp
5 years ago
Reply to  adpanos

Αναφερόμουν στο έτος 2030 όπου τα περισσότερα από τα ανωτέρω θα έχουν αντικατασταθεί με νέες ναυπηγήσεις. Για το έτος 2020 δυστυχώς η κατάσταση είναι όπως την αναφέρεις. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές το μεσοδιάστημα 2020 – 2025 είναι χαμένο. Με τα σημερινά δεδομένα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η αναβάθμιση των meko και η αγορά αμφιβόλου ποιότητας μεταχειρισμένου υλικού αλλά ως εκεί. Τα εξοπλιστικά είναι ένα παιχνίδι που θέλει καλό προγραμματισμό. Αν χάσεις μία δεκαετία τότε θέλει τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια να αναπληρώσεις. Το θέμα είναι να μην αφήσουμε να χαθεί και η δεκαετία από το 2025 έως το 2035 που θα είναι και η κρισιμότερη. Πρέπει να σκεφθούμε βραχυπρόθεσμα -μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα. Όπως σωστά έγραψες οι άμεσες ανάγκες είναι τεράστιες και πλην του άμεσου εκσυγχρονισμού των meko + αγορά ετοιμοπόλεμου υλικού δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο που και εκεί θέλει καλό προγραμματισμό καθότι η αναγκαιότητα για κονδύλια είναι μικρότερη και μετατίθεται στο μέλλον. Ας ξεκινήσουμε με προκήρυξη διαγωνισμού ενός μεγάλου μακροπρόθεσμου ναυπηγικού προγράμματος με κλιμακούμενες χρονικές ναυπηγήσεις με κορβέτες – φρεγατοκορβέτες – φρεγάτες ώστε να υπάρχουν αρχικά χαμηλά ναυπηγικά κόστη ώστε να κερδίσουμε και την πολιτική υποστήριξη και άμεση αποδέσμευση πλοίων ως ενδιάμεση λύση ως αντισταθμιστικά με συμβολικό τίμημα. Με ένα ποσό της τάξεως των 900 εκ. ευρώ μπορούμε να ξεκινήσουμε και τον εκσυγχρονισμό + τις ναυπηγήσεις. Το όλο θέμα όμως χρειάζεται πολιτικό θάρρος + αποδοχή της αναγκαιότητας της οικονομικής υπέρβασης από τον Ελληνικό λαό.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Εκτίμηση μου πως το καλύτερο που μπορεί να γίνει θα είναι η αγορά 4 νέων κορβετών (π.χ Saar-6, K-130, Gowind-200) και η αγορά 4 μεταχειρισμένων φρεγατών. (π.χ F-123)
Στα υποβρύχια και στις πυραυλακάτους θα πρέπει να κοιτάξουμε για φτηνότερα/ες από αυτά/ες που αγοράσαμε. Από το Γ.Ε.Ν είχε ειπωθεί ότι αν δεν μπορέσει το Π.Ν, για οικονομικούς λόγους, να αγοράσει πρόσθετα U-214 ,,θα πάει,, για το φτηνότερο U-212.
Στις πυραυλακάτους θα πρέπει να δούμε για 4-5 πιο μικρές. (π.χ 240 τόνων)

adpanos
adpanos
5 years ago

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Καλές οι Κορβέτες, αλλά στην διαμόρφωση που θα τις θέλαμε δεν πρέπει να απέχουν σε κόστος πολύ από φρεγάτες γενικών καθηκόντων. Οπότε πας σε φρεγάτες για να τις έχεις διαθέσιμες σε όλες τις συνθήκες πολέμου.
Η Saar-6 δεν νομίζω να την βγάζει στο Αιγαίο με 9-άρη …. του ίδιο και οι Gowind.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Το έξοδο για υποβρύχια ειναι ανελαστικό, οτι πληρώσεις παιρνεις.
Τα μεγαλα πλοία επιφάνειας πρεπει να μειωθούν και σε αριθμό αλλα και τοναζ/μονάδα.
Για περιβάλλον Αιγαίου πυραυλακατοι έως 200-250tn ιδανικές.
Διαφοροποίηση πηγών προμήθειας υλικού απο Απω Ανατολή πρεπει να διερευνηθεί….

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Τι ιδανικό βλέπετε σε πλοία των 250 τόνων, γιατί βασικά δεν βλέπω κανένα…
Αν έχουμε πλοία μόνο για μεταφορά 4 πυραύλων κατά στόχων επιφανείας.
Ας αγοράσουμε καλύτερα παραπάνω Exocet για τα Mirage…
Η χρήση πυραυλάκατων ούτε οικονομική λύση είναι ούτε μπορεί να δώσει λύσεις κατά εναέριων στόχων αλλά και υποβρυχίων.
H χρήση μονοδιάστατων πλοίων είναι η πλέον αντι-οικονομική λύση και λανθασμένα προβάλετε ως οικονομική. Πλοία χωρίς δυνατότητες σε όλο το φάσμα απειλής, δεν πρέπει κανονικά να εντάσσονται στο ΠΝ.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  Spirit

Κανένα υποβρύχιο δεν θα κυνηγήσει σκάφος 250tn που ειναι κρυμμένο στα βράχια ή τρέχει με 50kn θα προτίμηση ενα σκάφος που τα κανει ολα(πρεπει να υπάρχουν φυσικα και τέτοια πλοία) ομοιοτροπος κανένα αεροσκάφος δεν θα ψάξει να ξετρυπώσει με όπλα μακρού πλήγματος ενα τέτοιο σκάφος αν μπορει να χτυπήσει μεγαλύτερα πλοία.
Ναι θα μπορούσε να φέρει πυραυλους μεγάλου βεληνεκούς με χρήση link 16 αλλα και τύπου nlos και να στήνει καρτέρι σε εχθρικές πυραυλακατους.
Φυσικα υπάρχουν τα εχθρικά ucav αλλα κάποιο αντίμετρο θα βρεθεί και για αυτά.
Φτηνή λύση, πιο καλα sv plus αλλα τι να κάνουμε……

Nik13
Nik13
5 years ago

Πως θα πάρεις 4 καινούργια πλοία όταν δεν έχεις χρήματα να πάρεις τορπίλες;
Τα 2 καινούργια πλοία ξεπερνούν το 1.2δις….με 1.2 δις φτιάχνεις ολόκληρο τον στόλο εκσυχγρονιζεις τις μεκο περνεις τις αδελαιδες κ τις anzac, περνεις όπλα για όλα τα πλοία κ τορπίλες για τα υποβρύχια…
Άρα τι είναι καλύτερο;

darede
darede
5 years ago
Reply to  Nik13

Περίμενε εσύ Anzac απο το 2022, ενώ τα πλοία θα αποσύρονται σταδιακά απο το 2028 και μετά. Διαφωνώ η περίοδος 2020-2025 όχι μόνο δεν θα πρέπει να πάει χαμένη αλλά θα έχει και πολλές απαιτήσεις. Η λύση μεσοπρόθεσμα είναι η ναυπήγηση 4 εως 6 κορβετών για αρχή για να μπορεις να αντιπαραβάλεις αριθμούς. Για τα υπόλοιπα τα έχω αναφέρει παραπάνω

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  darede

Οι anzac θα αρχίσουν να αποσύρονται απ το 2022 – 2023 σταδιακά.. Με την τελευταία περί το 2027…δεν θα αποσύρουν όλες μαζί το 27…
Ακουω για νέα ναυπήγηση νέων πλοίων… ΤΟ ΡΏΤΗΜΑ ΕΊΝΑΙ.. ΜΕ ΤΙ ΧΡΉΜΑΤΑ;;;
Διότι κ εγώ θέλω νέα πλοία αλλά όταν δεν έχεις χρήματα να εξυχγρονισεις τις μεκο κ να πάρεις τορπίλες ενώ εδώ κ τόσα χρόνια έχεις τα 214….το να μιλάμε για ναυπήγηση νέων πλοίων είναι το συντομότερο ανέκδοτο..

Onair
Onair
5 years ago

Κάποιοι γράφουν ότι λεφτά υπάρχουν αν κοπούν επιδόματα.
Εντάξη κόβουμε δύο δισεκατομμύρια επιδόματα και τα δίνουμε τί εγγύηση υπάρχει ότι δεν θα φαγωθούν και αυτά χωρίς άξιο λόγου αποτέλεσμα.
Το ότι έχουν βρεθεί παντού μίζες εκτός από την εποχή της χούντας (ελπίζω να βρεθούν δεν είμαι με αυτούς) το ότι έγινε το ΠΝ αφεντικό του Σκαραμαγκά για να πάρει με τεράστια καθυστέρηση τα υπερτιμολογημένα υποβρύχια και πληρώνει και ξαναπληρώνει τις Ρουσέν και Ρουσέν δεν παίρνει δείχνει μια άρρωστη κατάσταση.
Για την οποία είναι υπεύθυνη είναι η δικαιοσύνη που δεν μπορεί να ελέγξει σε βαθμό αποτρεπτικό την κομματική κλεπτοκρατία.
Και το ταμείο του Καμμένου θα μπορούσε να γίνει σαν το ταμείο του Μολυβιάτη το σύστημα εξακολουθεί να είναι σάπιο.
Αν βάλουμε μέσα και τον κρατικό ανταγωνισμό που οι Αμερικανοί θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο το ΠΝ να γίνει Γαλλικό τότε βαράμε τοίχο.
Καλύτερα οι εφοπλιστές να δωρίσουν έτοιμο το σκάφος φορέα στο ΠΝ και αυτό να βάλει τον οπλισμό στα ναυπηγεία που ήδη έχει και ελέγχει.Αν το σκάφος αυτό είναι η ALS όπως θα την έχει τροποποιήσει το ίδιο το ΠΝ ακόμα καλύτερα.

JohnnyB
JohnnyB
5 years ago
Reply to  Onair

Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έβαλε φυλακή για μίζες και ζημιά στο δημόσιο 2 σε σειρά ΥΠ.ΕΘΑ με άλλους 2-3 να την έχουν γλυτώσει μέχρι τώρα.
Τώρα αν στα βήματα τους θέλουν να πατήσουν και οι επόμενοι τότε ίσως θα πρέπει να αυστηροποιηθεί κι άλλο ο νόμος.
Η κατάσταση με την άρρωστη νοοτροπία που διέπει το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής πολιτικής όσων αφορά την Εθνική Άμυνα δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξει απο την μία μέρα στην άλλη.
Τουλάχιστον όχι χωρίς κάποια απώλεια εδάφους ή έμψυχου υλικού σε κάποιο “ατύχημα” όπως θα το παρουσιάσουν την επόμενη μέρα.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Ευκολάκι είναι να φτιάξουμε και να στρώσουμε την όντως άσχημη κατάσταση, με σχετικά λογικο budget και την είχα ξανα-αναφέρει στο παρελθόν:
1) Παίρνουμε τορπίλες (πρωτο πρώτο έπρεπε να είναι σαν πρόγραμμα)
2) Ξεκινά αναβάθμιση των ΜΕΚΟ (δεύτερο σαν πρόγραμμα ή τουλάχιστον σαν έναρξη)
3) Παίρνουμε είτε τις Adelaide είτε τις Lafayette (προτίμηση στις πρώτες, τρίτο στην σειρά σαν ενέργεια, άντε και δεύτερο δεν μας χαλάει)
4) Παραγγέλνομε Μπελάρες ή κάποια άλλο πλοίο που είναι να κατασκευασθεί (και τα οποία θα έρθουν σε 4+χρόνια). Η Επιλογή στο 3 μπορεί να είναι σοβαρό πρόκριμα για την επιλογή 4.
5) Ασχέτως επιλογής στο 4, κλείνουμε από τώρα ντηλ με την Αυστραλία για τις Anzac όταν θα αρχίσουν να τις αποσύρουν (πχ σε 2-4 χρόνια, σιγά σιγά).
Αποτέλεσμα, σε 1 χρόνο να έχουμε σχετικά επαρκές ναυτικό, σε 4-5 να έχουμε ανώτερο (εκ του οποίου όμως το μισό γερασμένο), και σε 4-5 χρόνια να σκεφτόμαστε για την επόμενη αντικατάσταση με νεώτερα, του μισού και πλέον στόλου που θα είναι παλιός (ΜΕΚΟ, ANZAC, κτλ), όπου θα πρέπει να δωθούν πχ παραγγελίες το 2025 για να αρχίσουν σιγά σιγά την περίοδο 2030+ να έρχονται ένας ένας οι αντικαταστάτες αυτών.

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

εκεινα τα 2 ρημαδια υποβρυχια στο σκαραμαγκα τι γινονται? δεν μπορουμε να τα παμε σε αλλο ναυπηγειο να ολοκληρωθουν ? θα κλειναμε μαζι με νεες τορπιλες τον κλαδο υποβρυχια.Το ιδιο και για τα τπκ θα μπορουσαμε να αποσυρουμε τα βοτσης. Η ιταλια αποσυρη ναρκαλιευτικα απο φετος δεν ξερω τα δικα μας αν ειναι οκ αλλα θα ηταν μια καποια αντικαταστασις καλη.Για φρεγατες αν ηταν στο παιχνιδι η γερμανια τοτε θα ειχαμε μεκο τωρα δεν ξερω και οι γαλλοι φρουφου κ αρωματα κ εμεις χωρις χρημα οι αμερικανοι δεν εχουν τιποτα να δωσουν εκτως αν συμμετασχουμε απο κοινου στο προγραμμα για την νεα φρεγατα(γλαροσουπα δηλ)

darede
darede
5 years ago

Δεν υπάρχουν υποβρύχια στον σκαραμαγκά, δεν έχει καν ξεκινήσει η κατασκευή τους. Και πως άλλωστε με το μπάχαλο που επικρατεί

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago
Reply to  darede

σοβαρα? γιατι μου ειχαν δειξει φιλοι μια φωτο να ειναι παρατημενα οκ δεν το γνωριζω αυτο.

Mat
Mat
5 years ago

Τα παντα ειναι θεμα πολιτικης βουλησης. Αν καποιο κυβερνων κομα δεν αποφασισει οτι πρεπει να εξοπλησθουμε για να εχουμε το δικαιωμα της αμυνας μας θα εχουμε ……..οτι εχουμε……

greg
greg
5 years ago

Οσο περνάει ο καιρός καί ζορίζουν τά πράγματα, τόσο μοιάζει νά παγιώνεται στό εσωτερικό (ακόμη κι εδώ μέσα) η Τουρκική άποψη ότι είναι άδικο (sic) π.χ. νά έχει ΑΟΖ τό Καστελλόριζο, ή νά γίνει Ελληνική “λίμνη” τό Αιγαίο μέ τά ΧΥ στά 12νμ.
Μοιάζει νά ενσωματώνεται στό DNA μας ότι καλύτερα νά μοιραστούμε παρά νά υπερασπιστούμε.
Είμαστε πρόθυμοι νά αγνοήσουμε ακόμη καί τό Διεθνές Δίκαιο, πού τυχαίνει νά είναι μέ τό μέρος μας.
Είμαστε πρόθυμοι νά παραχωρήσουμε νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα καί φυσικούς μας πόρους, γιά χάρη τάχα, τής ειρήνης καί τής προόδου τών λαών.
Είμαστε πρόθυμοι νά παραιτηθούμε από οτιδήποτε, αρκεί νά μή μπούμε στό μάτι αυτών πού τά διεκδικούν. Λές καί η ενδοτικότητα έχει σταματημό.
Κάποτε δίναμε τόν Υπέρ Πάντων Αγώνα γιά τό δίκιο, τήν περηφάνεια, τήν ελευθερία καί τήν αξιοπρέπεια.
Σήμερα δίνουμε αμαχητί τά πάντα γιά νά πορευτούμε όπως – όπως μερικές 10ετίες ακόμη. Εστω καί ντροπιασμένοι καί χωρίς αξιοπρέπεια. Εθελόδουλοι κανονικοί.
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι άν τό Καστελλόριζο ήταν Τουρκικό καί βρισκόταν έξω από τήν Αττική, οί Τούρκοι θά αποποιούνταν τής ΑΟΖ του γιά νά μή μάς αδικήσουν; Ή άν τά Δωδεκάνησα ήταν Τούρκικα δέν θά επέκτειναν τά ΧΥ τους στά 12νμ, γιά νά μή δυσκολεύουν τή …ναυσιπλοϊα; Ή ότι θά δέχονταν συνεκμετάλλευση γιά τό καλό τής ειρήνης καί τών δύο λαών;

darede
darede
5 years ago

Επειδή κάποιοι νομίζουν οτι τα μτχ είναι μόνο για εμάς, να μια είδηση που μπορεί να προμηνυει το τέλος των adeleide για εμάς. ΟΙ χιλιανοί όχι μόνο εκσυγχρονίζουν τις type-23 αλλά ενδιαφέρονται σφόδρα και για τις adeleide, οι συγκρίσεις ανάμεσα σε εμάς και αυτούς απλώς χαοτικές.
https://www.navalnews.com/news/2019/02/chilean-navy-interested-in-the-adelaide-class-frigates/

Αίας
Αίας
5 years ago

Όλα είναι θέμα βούλησης.
Παρακολουθώ την αρθρογραφία σας και την ανησυχία σας για το μέλλον του ναυτικού.
Προσωπικά έχω εκφράσει την άποψη μου πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διατηρεί 3 κλάδους με δυναμική.
Είμαι υπέρ της ατροφιας του ναυτικού υπέρ της αεροπορίας.
Θεωρώ πως οι ναυταιοι διατηρούν συντεχνιακές αντιλήψεις (όλοι έχουν) σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, είναι διαπλεκόμενοι και περισσότερο πολιτικοποιημενοι.
Στα σημαντικά, που αυτά μας καίνε, δεν αξίζουν οι μεγάλες επενδύσεις στο ναυτικό ώς προς την απόδοση .
Όμως , άσχετα από τα υποκειμενικά παραπάνω, αν η Ελλάδα δώσει μία παραγγελία για 4 sigma10514 (όπως η Ρουμανία;) για 1.2 δισεκατομμύρια και ζητήσει εκσυγχρονισμό των μεκο στα πρότυπα των Μ.
Τότε δεν θα πάρει μόνο ΑΜΕΣΑ
1 Μ ως ενδιάμεση λύση όσο διαρκεί το πρόγραμμα αλλά και την άλλη σίγουρα ,αρκεί να το κατοχυρώσει, ότι και αν λένε οι Χιλιανοι.
Μην πω και τις βελγικες .
Αυτή θεωρώ είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Εκσυγχρονισμός των μεκο.
4 10514 για αλλαγή των απλών στάνταρ.
Από εκεί και πέρα Μ και 123 για αλλαγή των υπόλοιπων στάνταρ;
Παραγγελία και άλλων 10514 με κατοχύρωση πιθανών μεταχειρισμένων πλοίων;
Τα υπόλοιπα σενάρια, που δεν περιλαμβάνουν ναυπήγηση νέων σκαφών που δεν είναι σε συνδυασμό με εκσυγχρονισμό των μεκο και διάθεση μεταχειρισμένων δεν νομίζω ότι είναι ούτε αποδοτικά ούτε ρεαλιστικά.

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  Αίας

+1

Ένας τύπος
Ένας τύπος
5 years ago

Δυστυχώς τα προβλήματα του Π. Ν ειναι ειναι πολυ βαθύτερα απο μερικές αποτυχημένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού μονάδων ή η μη έγκαιρη απόκτηση πολύτιμων μεταχειρισμένων πλοίων. Αυτα ειναι η κορυφή του παγόβουνου, ναυτικό οπου οι αξιωματικοί δεν μπορουν να επιβληθούν στους υπολογους και πήζει ενα ολοκληρο πληρωμα επειδή καποιοι δεν γουστάρουν ειναι συμπεριφορές ξένες μπρός στην ιστορία, στις θυσίες και στον επαγγελματισμό που καποτε διέτρεχε το Π. Ν.
Τόσες συμπτώσεις μαζεμένες παύουν να ειναι συμπτώσεις, δεν πιστεύω οτι ειναι τυχαίο το γεγονός οτι το Π. Ν σαπίζει αργα αλλα σταθερά. Πλεον δεν εχω καμμία εμπιστοσύνη στις ικανότητες ηγεσίας των ανωτάτων. Το ίδιο πρόβλημα έβλαψε και την αεροπορια το 80, και σε περιπου 15 χρόνια η Π. Α ηταν μια σκια του εαυτού της, βέβαια η Π. Α ανέκαμψε απο τις εποχές Κουρή δυστυχώς δεν φαίνεται να συμβαινει το ιδιο και με το Π. Ν.

Βρασίδας
Βρασίδας
5 years ago

Ποσο κανει ενας (αντε 4) brahmos ? 2m το κομματι? Αντε και μια πλατφορμα (ενα σααβ) 50-60μ ευρω, μπακαλιστικα μια φρεγατα πρεπει στο αιγαιο να βγαζει τα λεφτα της απεναντι σε επιθεσεις κορεσμου με υπερηχητικους πυραυλους. (στο εγγυς μελλον οχι σε 30 χρονια). Με την υπαρχουσα τεχνολογια μια χωρα με το δικο μας μπατζετ δεν θα επρεπε να ειχε καν ναυτικο. Εδω και με 4 ας πουμε type-45 εγγυηση αντιεροπορικης προστασιας σε στολο απεναντι σε συγχρονα αντιπλοϊκα βληματα δεν παιζει.
Παμε παλι πισω στο αρχικο σεναριο, δυο μοιρες φ-16 (πχ.) με ολα τα συμπραγκαλα κοστιζουν δε κοστιζουν 3δις. Εγω ρωτω που θα πονταρατε τα χρηματα σας σε 3 μπελχαρα τουμπανο ή σε 24,μιραζ-φ-16, φ-18 -βαλτε οτι θελετε- με brahmos (ή κατι αντιστοιχο) επανω? Μη μου πειτε για δικτυωση πολυπλοκα σεναρια κπλ. ειναι ενα σεναριο υπαρκτο και θεμιτο ακομα και υπο ορους value for money.
Στο αιγαιο αν αντικαταστησω τον στολο φρεγατων με 40-50 αεροσκαφη για ναυτικη κρουση, (η υπολοιπη αεροροπια θα ειναι απασχολημενη με την αντιπαλη αεροπορια) βουλιαζω μεχρι και τις λεμβους του αντιπαλου σε 7-8 ωρες επιχειρησεων?) Οπως ξερουμε ολοι απο το ΒΠΠ και μετα οι μεγαλες μοναδες ναυτικου για προστασια παρακτιας ζωνης ειναι για τα πανηγυρια. Απο την αλλη αν θες προβολη ισχυος με αυτο το budget τοτε εισαι για το ψυχιατρειο. (ή βγαζεις μιζες).
Εγω θα ηθελα ναυτικο υποστηριξης (στυλ Ισραηλ) και αεροπορια τουμπανο. 200 αεροπλανα για αγωνα αεροπορικης υπεροχης και 50-60 για κρουση. Ακομα και σε επιπεδο logistics εχει νοημα. Αφηστε το σουλτανο να ναυπηγει στοχους, θα γελασει καθε πικραμενος, φαντασου 60 σταντ οφφ υπερηχητικους αντιπλοικους πυραυλους σε μια δοση, και αλλους τοσους σε δευτερη φουρνια (αντε να χασεις 20-30% πλατφορμες εκτοξευσης και να εχεις 50% επιτυχεις προσβολες στοχων) 20 κυριες μοναδες του εχθρικου στολου θα κανει παρεα στα λαυρακια σε 2-3 ωρες. Το κλαμα θα ξεπερνα και το κλαμα των περσων στην τραγωδια του αισχυλου. (κριμα και τα παλικαρια δλδ, σε καμια μανα να μη τυχει)
θελουμε ενοπλες δυναμεις με συντριπτικο retaliation. Αυτο και τιποτε αλλο, εγω δεν θα ναυπηγουσα στοχους στο αιγαιο._

Νεοκλης
Νεοκλης
5 years ago

Η τελευταία φράση του άρθρου τα λέει όλα. Όλα τα άλλα είναι για απλή εσωτερική κατανάλωση πολιτικής προέλευσης…

Πάρις
Πάρις
5 years ago

“Μέγα το της θαλάσσης κράτος”. Δεν είναι τυχαία η ρήση. Όταν η Ελλάδα γύρισε την πλάτη στην θάλασσα είχε μόνο ήττες.

Αίας
Αίας
5 years ago

Όταν ειπώθηκε η ρήση ,απλά δεν υπήρχε αεροπορία.
Σε παράφραση έχουμε πατρίδα όταν έχουμε μαχητικά στον αέρα.
(Και όλα αυτά χωρίς καμία προτίμηση και αδυναμία, αν μεθαύριο βγει ένα οπλικο σύστημα, κ/β; λέιζερ; φρειζερ; μαγικό ξόρκι; τότε πάλι πολύ απλά θα πρέπει να πούμε έχουμε πατρίδα όσο έχουμε ,λέιζερ χ φρειζερ ή μαγικά χαλιά και χαιμαλια. Τέρμα στις ρομαντικές παραδόσεις και στις συντεχνιακές αντιλήψεις, η δουλειά να γίνεται).

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -