33 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗHMS Valiant: Αυτό θα είναι το δεύτερο πυρηνικό υποβρύχιο της φουτουριστικής κλάσης...

HMS Valiant: Αυτό θα είναι το δεύτερο πυρηνικό υποβρύχιο της φουτουριστικής κλάσης Dreadnought  

Η νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων Dreadnought του Βασιλικού Ναυτικού υπόσχεται να φέρει επανάσταση ανάλογη με την ομώνυμη κλάση θωρηκτών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αντικαθιστώντας τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Vanguard από το 2018.

Ανακοινώνοντας την δέσμευση 400 εκατομμυρίων στερλινών στο πρόγραμμα του υποβρυχίου που θα αποτελέσει τον κορμό της βρετανικής πυρηνικής αποτροπής στο μέλλον, ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον αποκάλυψε ότι το όνομα του δεύτερου σκάφους της νέας κλάσης θα είναι HMS Valiant. «Το επόμενο έτος σηματοδοτεί μισόν αιώνα από τότε που βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια άρχισαν περιπολίες ανταποκρινόμενα στον κίνδυνο που δημιουργούσε ο Ψυχρός Πόλεμος και ο κόσμος αντιμετωπίζει εκ νέου ένα πλήθος εντεινόμενων απειλών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν και η έγκριση του προγράμματος ανάπτυξης της κλάσης Dreadnought δόθηκε τον Μάιο του 2011, οι λεπτομέρειες της σχεδίασης παραμένουν ασαφείς. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των υποβρυχίων θα είναι το Κοινό Διαμέρισμα Πυραύλων (Common Missile Compartment) το οποίο θα φέρει θύλακες εκτόξευσης για τον νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου που θα αντικαταστήσει τους Trident II/ D5 των βρετανικών και αμερικανικών SSBN στο μέλλον.

Σύμφωνα με την Strategic Defence and Security Review (2010) η κλάση Dreadnought θα φέρει οκτώ πυραύλους με συνολικά 40 πυρηνικές κεφαλές. Η αμερικανο-βρετανική συνεργασία επεκτείνεται και στο σύστημα πρόωσης το οποίο θα είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας τρίτης γενεάς PWR-3 της Rolls-Royce που φημολογείται ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης.

Η ακριβής έκταση της βρετανικής πρόσβασης στην αμερικανική τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων παραμένει εν πολλοίς άγνωστη στο κοινό. Σύμφωνα πάντως με το Βασιλικό Ινστιτούτο Ναυπηγών, οι Βρετανοί κατά πάσα πιθανότητα έχουν δει αρκετά από τον προηγμένο αντιδραστήρα S9G με τον οποίο είναι εφοδιασμένα τα αμερικανικά υποβρύχια κλάσης Virginia.

Το πρόγραμμα Dreadnought βρίσκεται ήδη στο επόμενο στάδιο (Delivery Phase 1) των εργασιών χαλύβδινης δομής των χώρων ελέγχου του αντιδραστήρα του πρώτου σκάφους. Οι πιστώσεις που ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας θα δαπανηθούν στην σχεδίαση και την προμήθεια υλικών καθώς και σε επενδύσεις στα ναυπηγεία της BAE Systems στο Barrow-in-Furness όπου θα κατασκευαστούν τα υποβρύχια.

Όσο φουτουριστικά και να είναι τα νέα Dreadnought, η βρετανική ναυτική παράδοση είναι πάντα παρούσα. Τα πρώτα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού που έφεραν το όνομα Valiant ήταν δύο ιστιοφόρα πρώτης γραμμής που κέρδισαν επτά διακρίσεις από την μάχη στο Belle Isle το 1761 μέχρι την εμπλοκή του Basque Roads το 1809.

The ‘Warspite’ and ‘Barham’ are in the background.

Το τρίτο HMS Valiant, ένα από τα πρώτα σιδηρόφρακτα (Ironclads) πολεμικά του βρετανικού Στόλου, εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1863. Την παράδοση ακολούθησε το 1914 ένα θωρηκτό κλάσης Queen Elizabeth το οποίο πολέμησε στην καθοριστικής σημασίας Ναυμαχία της Γιουτλάνδης το 1916 αλλά και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου του απονεμήθηκαν οκτώ διακρίσεις μάχης για την δράση του από την Νορβηγία μέχρι τον Ειρηνικό.

Το τελευταίο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού με αυτό το όνομα ήταν το δεύτερο πυρηνικό υποβρύχιο της Βρετανίας το οποίο καθελκύσθηκε το 1963 και έλαβε μέρος στην πρώτη τακτική άσκηση κάτω από τους πάγους της Αρκτικής. Στο πόλεμο των Φώκλαντς, το HMS Valiant (S102) διαδραμάτισε καίριο ρόλο αποτρέποντας τα αργεντίνικα πολεμικά να πλησιάσουν στα νησιά.

Μπορεί το HMS Conqueror (S48) να κέρδισε φήμη βυθίζοντας το αργεντίνικο καταδρομικό ARA General Belgrano, όμως το Valiant παρείχε έγκαιρη προειδοποίηση στην βρετανική Δύναμη Κρούσης για περισσότερες από 300 επιδρομές της εχθρικής Αεροπορίας.

 

έξανδρος Θεολόγου

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
chikichiki
chikichiki
5 years ago
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -