
Μιας και έρχονται Άγιες Μέρες, και το Πνεύμα των Χριστουγέννων επιτρέπει μια λίγο καλύτερη διάθεση (λέμε τώρα, γιατί για όσους από εμάς δεν είμαστε παιδιά, σημαίνει και υποχρεώσεις, κυρίως οικονομικές), μπορούμε να σκεφτούμε ότι… λεφτά υπάρχουν, και το διακύβευμα μεταξύ LCS και Belh@rra δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι λύσεις που προσφέρουν στο Ναυτικό μας. Έτσι, για τις ανάγκες του σημερινού σεναρίου, θα υποθέσουμε πως και οι δυο προσφορές είναι ισοδύναμες στην χρηματοδότηση.
Επίσης, θα πούμε πως και οι δυο λύσεις μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, με τους Γάλλους να έχουν πρόσβαση σε ένα από τα δυο μεγάλα ναυπηγεία (Σκαραμαγκά ή Ελευσίνας). Έτσι και οι δυο λύσεις έχουν την ίδια ελληνική προστιθέμενη αξία. Τέλος, για να μην έχουμε άλλες παρενοχλήσεις, οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν φυσικά τον παρωχημένο Tomahawk, αλλά αντίθετα θα δώσουν κάποιο προηγμένο Stand off όπλο στην ΠΑ, εξισσοροπώντας την μη διαθεσιμότητα του SCALP Naval.
Οι γαλλικές FREMM τροποποιούνται για να αξιοποιούν μόλις 16 Aster 30;
“Καλά ρε ΠΤΗΣΗ, βγάλε το ένα, βγάλε το άλλο, γιατί το κάνεις αυτό; θες να προωθήσεις την LM που είστε κολλητάρια (!!!) ή την Naval Group που πήγατε μαζί φαντάροι (!!!);”. Τίποτα από τα δυο. Μας ενδιαφέρουν οι ανάγκες του Ναυτικού. Το ΠΝ δεν σκοπεύει να ρίξει δυο υπερσύγχρονες φρεγάτες στη θάλασσα για να έχει απλά την δυνατότητα να εκτοξεύσει 8+8 SCALP. Αυτό που χρειάζεται, και καίγεται γιαυτό, είναι η δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Ο Στόλος δεν μπορεί να επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς αυτή την δυνατότητα. Τελεία και Παύλα. Καλοί οι SCALP, αλλά 16 SCALP δεν θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις έναν πόλεμο. Αλλά 32 ASTER 30 ή 32 SM-2 BlockIIIB μπορούν και θα βοηθήσουν (κι άλλοι 32 στο δίπλα σκάφος). H Belh@rra ενδιαφέρει το Ναυτικό κυρίως λόγω ASTER κι όχι λόγω SCALP.
Κάποιοι υποστήριξαν πως οι LCS δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις στην αεράμυνα περιοχής. Λογικό, αν δεν ξέρεις, αυτό θα πιστεύεις που θα σου πουν. Όμως η LCS, με τον Mk41 μπορεί να βάλλει οποιαδήποτε έκδοση του SM-2MR (κι όχι μόνο) χάρη στο Mk41, και . Οι εκδόσεις του SM-2MR μπορούν να φτάσουν τα 90 ναυτικά μίλια, δηλαδή τα 167 χιλιόμετρα. Αν αυτό δεν είναι αεράμυνα περιοχής, τι είναι, σημείου; Ίσως κάποιοι να έχουν μείνει στους S-400GR, αλλά τα πράγματα, στον πόλεμο, δεν είναι προπαγάνδα πληκτρολογίου, αλλά πραγματικότητα. Το σταματάμε εδώ, λέγοντας πως αν κάποιος δεν ξέρει, ας μην μιλάει. Κρείττον του λαλείν το σιγάν.
Πάμε τώρα στα βλήματα, αυτά καθαυτά. Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι το βλήμα μόνο του είναι άχρηστο, αν δεν συνοδεύεται από το κατάλληλο ραντάρ. Οι ASTER θα εκμεταλλεύονται το Sea Fire 500, ένα εξαιρετικά προηγμένο ραντάρ. Όπως έχουμε ήδη γράψει, “η πραγματική τεχνολογική «επανάσταση» στο Αιγαίο μπορεί να έλθει μόνο με την έλευση του SF-500 (Sea Fire 500) ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz). Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αυτό προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος φρεγατών FREMM-ER, αλλά τελικά επιλέχθηκε από το Γαλλικό Ναυτικό η έκδοση FREDA ως πιο συμβατική και χαμηλού κόστους λύση με το ενισχυμένο ραντάρ Herakles. Η γαλλική πλευρά εμμένει στη χρήση της ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz), που χρησιμοποιείται και στο Herakles (αλλά και από το SPY-1D στα πλοία AEGIS του Αμερικανικού Ναυτικού), ως έναν καλό συμβιβασμό για την κάλυψη των απαιτήσεων εμβέλειας αποκάλυψης και ακρίβειας από ραντάρ MFR.”

Τα βλήματα ASTER 30 και η τεχνολογία που ενσωματώνουν
Το ASTER 30 είναι ένα βλήμα μήκους 4,9 m, με διάμετρο ατράκτου 0,18 m και συνολικό βάρος 450 κιλά, που διατηρείται σε αποθήκευση με ετοιμότητα άμεσης εκτόξευσης σε ειδικό θύλακα, ο οποίος είναι κοινός με τη μικρότερη έκδοση ASTER 15. Ο φάκελος εμπλοκής του κυμαίνεται σε εμβέλεια μεταξύ 3 και 120+ km και καθ’ ύψος μεταξύ 0 και 20 km, ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 4,5 Μach. Το ASTER 30 αποτελείται από δύο τμήματα, τον κινητήρα αρχικής ώθησης/επιταχυντή και το όχημα μάχης.
Ο κινητήρας αρχικής ώθησης χρησιμοποιεί σύστημα διανυσματικού ελέγχου ώσης (TVC) με διπλό ακροφύσιο και εξυπηρετεί την αρχική επιτάχυνση και «τοποθέτηση» του βλήματος στην τροχιά του στόχου στο αρχικό στάδιο της πτήσης (καθώς η καύση του διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση). Το ουραίο τμήμα περιλαμβάνει επίσης τέσσερα αναδιπλούμενα πτερύγια. Μετά την αποκόλληση του κινητήρα-επιταχυντή το βλήμα ζυγίζει περίπου 107 κιλά.

Το όχημα μάχης περιλαμβάνει:
- Το σύστημα PIF-PAF. Πρόκειται για μια ευρεσιτεχνία της MBDA που αποτελείται από υποσύστημα PIF ή DTVC (Direct Thrust Vector Control) τοποθετημένο στο κέντρο βάρους του οχήματος μάχης και περιλαμβάνει πλευρικές μονάδες ώθησης με ακροφύσια που βρίσκονται μπροστά από τις πτέρυγές του και τις επιφάνειες αεροδυναμικού ελέγχου που βρίσκονται στο ουραίο τμήμα (PAF). Το PIF ενεργοποιείται στη φάση της προσέγγισης στον στόχο και προσφέρει άμεση αντίδραση αλλαγής κατεύθυνσης με δυνατότητα εκτέλεσης ελιγμών έως 12 G. Το ουραίο τμήμα αεροδυναμικού ελέγχου παρέχει δυνατότητα εκτέλεσης ελιγμών 50 G. Ανάμεσα στα συστήματα PIF και PAF βρίσκεται ο κινητήρας στερεών καυσίμων που παρέχει ώθηση συντήρησης της πτήσης μετά την απόρριψη του επιταχυντή.
- Τον ερευνητή ενεργού ραντάρ, που βρίσκεται στον κώνο του βλήματος, τεχνολογίας παλμικού ντόπλερ που λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων Ku (12-18 GHz) με υπερετερόδυνο δέκτη.
- Το τμήμα των ηλεκτρονικών που περιλαμβάνει την αδρανειακή μονάδα πλοήγησης (INS) με γυροσκόπια λέιζερ και τον αυτόματα πιλότο.
- Τη θραυσματογενή κεφαλή βάρους 15 κιλών και τον ηλεκτρομαγνητικό πυροσωλήνα προσέγγισης.
- Την υποδομή ζεύξης δεδομένων.
ΑΝΑΛΥΣΗ:Φρεγάτες FREMM. Βλήματα ASTER 15/30 και ραντάρ Herakles στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!
Aster 15 & 30
Μετά την εκτόξευση το ραντάρ ένδειξης στόχων του πλοίου αποστέλλει μέσω της ραδιοζεύξης τις αρχικές πληροφορίες για την αναχαίτιση του εχθρικού ίχνους. Στη συνέχεια το βλήμα εισέρχεται σε τροχιά προς αυτόν και κινείται υπό την καθοδήγηση του αυτόματου πιλότου και του INS με ενδιάμεσες διορθώσεις μέσω ανανέωσης στοιχείων από το ραντάρ του πλοίου. Ακολουθεί η φάση πρόσκτησης με την ενεργοποίηση του ενεργού ερευνητή του ASTER και η φάση του εγκλωβισμού του στόχου με ενεργοποίηση του συστήματος PIF στην τελική φάση εμπλοκής.
Το ASTER 30 μπορεί να βληθεί τόσο από τους εκτοξευτές Sylver A50 (που χρησιμοποιούν οι FREDA με 32 θύλακες, οι FTI με 16 θύλακες και οι ιταλικές FREMM με 16 θύλακες) όσο και τους A70 (που χρησιμοποιούν οι γαλλικές FREMM με 16 θύλακες αλλά προορίζονται και για χρήση από Naval Scalp), αλλά δεν μπορεί να βληθεί από τον εκτοξευτή Sylver A43 που διαθέτουν οι γαλλικές FREMM (16 θύλακες). Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι εκτοξευτές Sylver καλύπτουν την ίδια επιφάνεια καταστρώματος ανά μονάδα (module), η οποία φθάνει τα 2,6 m2 αλλά διαφοροποιούνται ως προς το μήκος του θύλακα από το οποίο εξαρτάται και το είδος του βλήματος που μπορούν να δεχθούν (π.χ. ο A50 μπορεί να φιλοξενήσει βλήμα μήκους έως 5 m).
Στα όπλα της FTI αλλά και της νέας ιταλικής Φ/Γ PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) θα προστεθεί και ο υπό ανάπτυξη ASTER 30B1NT, ο οποίος θα είναι έτοιμος το 2023, συμπίπτοντας με την παράδοση της FTI. Το νέο βλήμα θα προσδώσει ευρύτερες δυνατότητες ATBM συγκριτικά με τον ASTER 30B1 διατηρώντας το μέγεθος, τον όγκο και τον κινητήρα αρχικής προώθησης του τελευταίου. H ουσιαστική αλλαγή είναι η χρήση νέου υπολογιστή ελέγχου του βλήματος και νέου ερευνητή υψηλότερης γωνιακής ανάλυσης και ζώνης συχνοτήτων Ka (26,5-40 GHz), που παρέχει μεγαλύτερη εμβέλεια πρόσκτησης στόχου, αναβαθμίζει την ανθεκτικότητα στα ECM και αυξάνει την πιθανότητα απευθείας πλήγματος στον στόχο (hit-to-kill).

Aster 30
O ASTER 30B1, που χρησιμοποιείται στο χερσαίο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, παρείχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων TBM κατηγορίας Scud (βεληνεκούς 600 km), ενώ το νέο βλήμα προσθέτει δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων SRBM και MRBM (βεληνεκούς 1.500 km) ή TBM με κεφαλή RV (Re-entry Vehicle). Είναι προφανές ότι η έκδοση ASTER 30B1NT δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως χωρίς υπόδειξη στόχου (Cueing), κάτι που δεν κάνει το ραντάρ Herakles στις FREMM και FREDA αλλά ούτε και το ραντάρ Kronos στις ιταλικές FREMM. Συνεπώς θα μπορούσε να αποκτηθεί από το ΠΝ ως αντίμετρο στην έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας στον τομέα των TBM μόνο στην περίπτωση απόκτησης της FTI.
Ένα πλοίο AAW με δυνατότητα αντιμετώπισης στελθ απειλών (F-35) πρέπει να έχει συγκεκριμένο συνδυασμό κατάλληλων ραντάρ και σημαντικό αριθμό αντιαεροπορικών βλημάτων έτοιμων για βολή. Οι FREMM όμως είναι προσανατολισμένες σε ASW και οι «αντιαεροπορικές» FRΕDA/FREMM-AAW εξυπηρετούν τις ανάγκες του Γαλλικού Ναυτικού.
Η επιλογή του ASTER 15 ως όπλου μικρής εμβέλειας (σε μια λύση μικτού φορτίου) θα ήταν παράλογη για μια Φ/Γ AAW (Anti-Air Warfare), καθώς καταλαμβάνει κελιά του εκτοξευτή A50 και μειώνει τον αριθμό των διαθέσιμων «πολύτιμων» ASTER 30 μεγάλης εμβέλειας. Συμπληρωματικά του ASTER 30 και σε αντικατάσταση του ASTER 15 η MBDA προτείνει επίσης και το βλήμα VL MICA για την κάλυψη της απαίτησης «Άμυνας Σημείου» (Point Defence) αλλά και ως όπλο «Εγγύς Άμυνας» (CIWS). Στην περίπτωση χρήσης του VL MICA ο εκτοξευτής A50 ή Α70 θα μπορούσε να φορτωθεί αποκλειστικά με βλήματα ASTER 30 και ενδεχομένως με Naval Scalp (στην περίπτωση επιλογής της γαλλικής FREMM). Το VL MICA μεταφέρεται σε ένα «έξυπνο κάνιστρο» που χρησιμοποιείται ως εκτοξευτής και μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς.

ESSM BlockII
Ο ESSM Block 2 αποτελεί άμεση εξέλιξη του RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) Block 1 που χρησιμοποιούν οι ΜΕΚΟ του ΠΝ. Έχει αρκετές ομοιότητες με την προηγούμενη έκδοση, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι υφιστάμενες υποδομές όπως του κανίστρου που επιτρέπει σε τέσσερις από αυτούς να «χωρούν» ανά θύλακα εκτόξευσης του συστήματος Mk41. Να θυμίσουμε ότι οι ελληνικές φρεγάτες της κλάσης είχαν υιοθετήσει τον εκτοξευτή Μk48 με μονούς θύλακες, που επίσης παραμένουν συμβατοί με τη νέα έκδοση. Επιπλέον, οι ESSM Block 2, όπως και οι προκάτοχοί τους, μπορούν να βληθούν και από «κλασικούς» εκτοξευτές Sea Sparrow όπως οι Mk29, με τους οποίους είναι εφοδιασμένες οι φρεγάτες κλάσης «S» (εκσυγχρονισμένες και μη). Στην περίπτωση του ΠΝ όμως δεν έγινε ποτέ η αναγκαία μετατροπή τους για να μπορούν να κάνουν χρήση των ESSM Block 1, πιθανότατα λόγω κόστους της ίδιας της διαδικασίας αλλά -κυρίως- λόγω μικρού αποθέματος πυραύλων και ανυπαρξίας κονδυλίων για να αποκτηθούν επιπλέον RIM-162.
Οι Block 2 χρησιμοποιούν τον ίδιο πυραυλοκινητήρα με αυτόν των Block 1 όπως και την υποδομή ελέγχου διεύθυνσης (thrust vectoring hot section), κάτι που μειώνει το κόστος υποστήριξης, εφόσον κάποιος χρήστης έχει στο οπλοστάσιό του και τις δυο εκδόσεις. Το νεότερο βλήμα διαφοροποιείται φυσικά στον ερευνητή του, όπου αντί της γνωστής υποδομής καθοδήγησης ημιενεργού ραντάρ SARH (Semi-Αctive Radar Homing, στην οποία το πλοίο με τη βοήθεια των καταυγαστήρων συνεχούς κύματος καταυγάζει τον στόχο) ο ESSM Block 2 ενσωματώνει τόσο ενεργό ερευνητή ραντάρ όσο και ημιενεργό αισθητήρα.

Αυτή η διαμόρφωση διπλής λειτουργίας των αισθητήρων συνδυάζεται με ζεύξη δεδομένων που επιτρέπει στον πύραυλο να βάλλεται προς στόχους χωρίς αυτοί να καταυγάζονται καθόλου από το πλοίο που εκτελεί τη βολή. Το βλήμα ανανεώνει τα στοιχεία στην ενδιάμεση φάση της πτήσης του μέσω της ζεύξης, ειδικά σε βολή κατά στόχων που βρίσκονται σε μέση ή μεγάλη απόσταση. Για τους εγγύτερους μπορεί να βληθεί σε λειτουργία «fire-and-forget» βασιζόμενο αποκλειστικά στο δικό του ενεργό ραντάρ.
Η λειτουργία «fire-and-forget» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για βολές μεγάλης απόστασης, με τον πύραυλο να κατευθύνεται μέσω αυτόματου πιλότου και INS κατ’ εκτίμηση για το πού θα βρίσκεται ο στόχος προτού ενεργοποιήσει το ενεργό ραντάρ, αν και η διαμόρφωση αυτή προσφέρει μικρότερο ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με την ανανέωση στοιχείων κατά την πτήση.

Οι διαφορές όσον αφορά στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα Block 1 και Block 2 ESSM είναι ελάχιστες, με τη μέγιστη ακτίνα δράσης να παραμένει θεωρητικά στα 30-45 μίλια. Δεδομένης όμως της βελτιστοποιημένης πορείας προς τον στόχο, βάση της τερματικής του καθοδήγησης, θα επιτυγχάνονται ακόμα μεγαλύτερες ακτίνες δράσης και ακόμα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Το διπλό σύστημα καθοδήγησης επιλύει όμως κυρίως το σοβαρότερο πρόβλημα του ESSM Block 1: τα πλοία μπορεί να έχουν μεγάλο αριθμό πυραύλων έτοιμων για βολή (16 στην περίπτωση των MEKO 200HN), αλλά η δυνατότητα αναχαίτισης στόχων περιορίζεται στον αριθμό των καταυγαστήρων που διαθέτουν για την τερματική καθοδήγηση των πυραύλων. [Πρακτικές όπως η εκτόξευση περισσότερων βλημάτων εν αναμονή καταύγασης στόχων δεν αποτελεί φυσικά λύση παρά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις αναχαιτίσεων.
Το πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού καταυγαστήρων επιλύει η χρήση συστημάτων ραντάρ AESA, με το αντίστοιχο όμως υψηλό κόστος. Με βάση τα παραπάνω, τα πλοία που θα είναι εφοδιασμένα με τον ESSM Block 2 θα μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά ακόμα και σε περιπτώσεις κορεσμού αεράμυνας, περιλαμβανομένων και προσβολών από πυραύλους που υλοποιούν διαφορετικά προφίλ πτήσης και τερματικής καθοδήγησης. Ταυτόχρονα ο ESSM Block 2 διατηρεί και το ημιενεργό σύστημα καθοδήγησης με τη χρήση των υπαρχόντων καταυγαστήρων του πλοίου που αποδίδουν καλύτερα σε μερικές περιπτώσεις αναχαιτίσεων.

Επιπλέον, κάνοντας ταυτόχρονη χρήση και των δύο τρόπων λειτουργίας επιτυγχάνονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αεράμυνας. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του ESSM Block 2 στο δικτυοκεντρικό περιβάλλον επιχειρήσεων που ισχύει σήμερα είναι ότι έχει τη δυνατότητα αναχαίτισης πυραύλων κατά πλοίων, που πετούν σε πολύ μικρό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας (προφίλ sea skimming) σε μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ό,τι σήμερα ο Block 1. Ο τελευταίος περιορίζεται από την ικανότητα των συστημάτων ραντάρ του πλοίου να αποκαλύψουν την απειλή αλλά και των καταυγαστήρων για πολύ χαμηλά ιπτάμενους στόχους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ESSM Block 2 μπορεί να κάνει χρήση των δεδομένων του στόχου και από αισθητήρες άλλου πλοίου ή αεροσκάφους. Σε τέτοιες αναχαιτίσεις (με βάση τις πρακτικές cooperative engagement initiatives του USN) ο ESSM θα εκτοξεύεται προς τη γενικότερη κατεύθυνση του στόχου πετώντας σε ύψος και θα εκτελεί βύθιση κάνοντας χρήση του ραντάρ στη ζώνη συχνοτήτων «Χ» (8-12 GHz) για τον εγκλωβισμό του, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παράκτια περιβάλλοντα.
Με όλα τα παραπάνω ο RIM-162 ESSM Block 2 προσφέρει πολλές πρόσθετες δυνατότητες χωρίς να χρειάζεται πλήρης αναθεώρηση της σχεδίασης και με το πρόγραμμα να χρηματοδοτείται από κοινού από τις ΗΠΑ (40%) και τους ήδη υπάρχοντες χρήστες κατά 60% με πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα το 2020. Ο ESSM Block 2 θα μπορούσε να αποτελέσει και διάδοχο στους απαρχαιωμένους πλέον HAWK του ΕΣ, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας στην αντικατάσταση του συστήματος (Π&Δ 336, «Improved HAWK, Το μέλλον της μεγάλης ασπίδας του ΕΣ»).

Standard SM-2MR
Η έκδοση SM-2MR Block I μήκους 4,4 μ. και βάρους 613 kg με κινητήρα Mk 56 Mod 2 επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 74 ΚΜ. Η κύρια διαφορά με την έκδοση SM-1MR είναι η χρήση καθοδήγησης Διακοπτόμενης Kαταύγασης Συνεχούς Κύματος (ICWI-Interrupted Continuous Wave Illumination), σύμφωνα με την οποία το βλήμα κατευθύνεται αδρανειακά στο στόχο με τη χρήση αυτόματου πιλότου ο οποίος ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της πτήσης και το ραντάρ καταύγασης καθοδηγεί το βλήμα μόνο στο τελευταίο στάδιο της πτήσης προς το στόχο. Στις βελτιώσεις περιλαμβάνεται και η χρήση μονοπαλμικού ημιενεργού ερευνητή. Παράλληλα προσφέρονται και οι εκδόσεις SM-2MR Block II/III με το νέο κινητήρα δύο σταδίων Mk104 και αυξημένες διαστάσεις (μήκος 4,72 μ. και βάρος 706 kg), των οποίων η μέγιστη εμβέλεια υπερβαίνει τα 140 χλμ. και κατά άλλες πηγές προσεγγίζει τα 167 χλμ. (!).
H λύση στα F-35 είναι μήπως η απόκτηση Arleigh Burke για το ΠΝ;
Οι εκδόσεις που θα ενδιέφεραν το ΠΝ είναι οι SM-2 Medium Range Block III/IIIA/IIIB, (με κωδικοποίηση RIM-66K/L/M). Η RIM-66M είναι η έκδοση που φέρουν τα καταδρομικά και τα αντιτορπιλλικά του USN, και φυσικά συνεργάζεται εξαιρετικά με το Aegis και τον εκτοξευτή Mk41. Η έκδοση Block IIIB έχει πλέον έναν διπλό αισθητήρα, με ημιενεργή και υπέρυθρη καθοδήγηση. Έτσι μπορεί όχι απλά να είναι fire and forget στην τελική προσέγγιση στον στόχο (όπου αναλαμβάνει ο υπέρυθρος αισθητήρας) αλλά μπορεί να εμπλέκει και στόχους με χαμηλό RCS. Ο αισθητήρας, για όσους θυμούνται, προέρχεται από τον ακυρωμένο AIM-7R Sparrow.

Το USN μετατρέπει όλους τους Block III και IIIA σε Block IIIB. Έτσι μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν απειλές όπως τα J-20 και τα Su-57, ενώ είχαμε παλαιότερα θίξει το πολύ σημαντικό θέμα αντιμετώπισης απειλών όπως τα F-35 από τα υποθετικά Argeigh Burke που ΘΑ παραλαμβάναμε από τις ΗΠΑ. Τα ΑΒ έχουν την δυνατότητα όχι μόνο του εντοπισμού των F-35, αλλά και της κατάρριψής τους με τους SM-2 BlockIIIB.
H εμβέλεια των SM-2 BlockIIIB θεωρητικά είναι μεγαλύτερη από αυτή των ASTER 30, αλλά οι τελευταίοι έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες εμπλοκής στόχων που ελίσσονται, σε μεγάλη ακτίνα δράσης.

Συμπέρασμα
Δεν θέλουμε να δώσουμε κανένα credit υπέρ του ενός ή του άλλου όπλου. Ο συνδυασμός ESSM BlockII και SM-2 BlockIIIB είναι πλήρης, ειδικά για ένα πλοίο αεράμυνας περιοχής. Θεωρητικά οι SM-2 θα κρατούν μακρυά ή θα καταρρίπτουν τους φορείς όπλων stand off, ενώ οι ESSM θα μπορούν να εμπλέκουν κατά βούληση στόχους που θα περάσουν από την ομπρέλα των SM-2. Η δυνατότητα εμπλοκής fire and forget των ESSM BlockII έχει εφαρμογή όχι στην μέγιστη απόσταση, αρκετά κοντύτερα.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει ο συνδυασμός ASTER 30 με τον ASTER 15. Καθώς όμως ο ASTER 15 θα καταλαμβάνει ένα κελί που θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν ASTER 30, ίσως τελικά να ήταν πιο ενδιαφέρον ο συνδυασμός ASTER 30 με MICA VL. Σε ότι αφορά τις δυνατότητες, πιστεύουμε πως οι δυνατότητες που θα προσφέρουν τα προηγμένα Block του ASTER 30 μπορούν να βρεθούν και στις επόμενες εκδόσεις του SM-2 (3 και 6). Συνεπώς, θα ήταν άστοχο να πούμε κάτι περισσότερο επί αυτού. Η αλήθεια είναι πως ο ASTER είναι μια πολύ νέα σχεδίαση, με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως και ο Standard δεν έχει εξελιχθεί στις δεκαετίες που μας πέρασαν, ενώ έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες.
Σε ότι αφορά το κόστος, οι SM-2 κοστίζουν αρκετά ακριβά, πιθανότατα 2,5-3 εκ δολάρια έκαστος, ενώ οι ESSM έχουν κόστος κοντά στα 1 με 1,2 εκ δολάρια. Θεωρούμε πως αντίστοιχο πρέπει να είναι το κόστος των ASTER 30 και των MICA VL, καθώς θα ήταν αδύνατο να χτυπήσουνε εμπορικά τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους. Λογικά, οι αμερικανικοί πύραυλοι θα έχουν χαμηλότερο κόστος μονάδας, αφού το κόστος ανάπτυξης θα έχει μοιραστεί σε περισσότερους πυραύλους. Το τι τελικά πρόκειται να γίνει, θα φανεί ελπίζουμε σύντομα. Καλές οι θεωρητικές συζητήσεις, ελπίζουμε να δούμε και υπογραφές…
Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας . θα ήθελα να ρωτήσω αν τελικά είμαστε κοντά στην απόκτηση κάποιου πλοίου
Θαρρω πως τα παιδια και συνάδελφοι στο ΠΝ μας ξερουν τι θελουν και πως το θελουν, υπομονή αγαπητε.
Τελευταία εξέλιξη που διάβασα ήταν για την συγκρότηση κλιμακίου για τον επιτόπου έλεγχο των 2 Adelaide που αποσύρει το Π.Ν της Αυστραλίας.
Για νέο πλοίο έχουν γίνει πολύ προχωρημένες συζητήσεις για τις Belh@rra αλλά δεν έχουν πέσει υπογραφές.
Καλό θα ηταν να γίνει μια γενικη σύγκριση των 2ο Φρεγατών, LCS-Freedom και των Belh@rra, σε ολα τα οπλικά τους συστήματα, αλλά και στο ιδιο το πλοίο και στις δυνατότητες τους, και όχι αποκλειστικα και μόνο σε ένα όπλο…!!!
Το μεγάλο μειονέκτημα του γαλλικού συνδυασμού (εκτός του γεγονότος ότι είναι γαλλικός ) είναι η αδυναμία τοποθέτησης τετράδας βλημάτων σε ένα κελί εκτόξευσης . Η υπόθεση για να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους CAMM αντί των Mica .
Κατά τα αλλά η αμερικανική έχει ακριβώς αυτό το πλεονέκτημα ότι οι ESSM μπαίνουν σε τετράδες .
Ιδανικά θα ήταν 24 έως 32 πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και 64+ μικρού βεληνεκούς .
Δυο αντιπυραυλικά εκ των οποίων το ένα να είναι RAM ένα πυροβόλο των 127 δυο τηλεχειριζομενοι πύργοι με πυροβόλο 30mm και 8 ASM . Ιδανικά επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και 24 κάθετα εκτοξεύουμε οι Helfire για στόχους μικρής αξίας .
Θα παρακαλούσα και ένα άρθρο για το iron dome / C dome όποτε είναι εφικτό .
+1
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα ..είναι ότι δεν είναι LM.. η έστω made USA
+1
αλεν ντελον
οπως
αλλα αντι αλλων
Μερικές παρατηρήσεις, η εμβέλεια του ESSM αναφέρεται σαν μέγιστη τα 50Κm από ανοιχτές πηγές, αυτό σημαίνει 28μίλια. Αν και υπάρχουν και άλλες αναφορές που θεωρούν ότι ειναι μικρότερη πραγματική εμβέλεια του πυραύλου και το φάκελο εμπλοκής απειλών είναι δύσκολο να βγει ασφαλές συμπέρασμα.
Επίσης η τιμή του block 1 ειναι κάτι μεταξύ 1,5 και 2εκ. δολάρια. στην έκδοση block 2 πιθανότατα τα ακουμπήσουμε τα $2εκ.
Σίγουρα σοβαρή υποψηφιότητα αντικατάστασης των HAWK, αλλά και το Βελος της ΠΑ.
Η εμβέλεια από την εταιρία για τους ASTER-30 αναφέρεται 100Km. Η έκδοση βεβαία του Block 1 NT ειναι ανώτερη από τους SM-2, αν υστερεί σε εμβέλεια. Ενδειντικά όλα αυτα βέβαια γιατί αν δεν ξέρουμε όλο το φάκελο εμπλοκής του πυραύλου, ασφαλές συμπέρασμα δεν εξάγεται.
Στην παράμετρο έπρεπε να μπουν και οι CAMM/ER αλλά και οι MICA NG.
O Block 1NΤ προορίζεται για αντιβαλιστική άμυνα βλέπε στην 5η σελίδα του παρακάτω Pdf
https://web.archive.org/web/20150330142007/http://www.mbda-systems.com/mediagallery/files/aster-family_background-1402652367.pdf
άρα συγκρίσιμος με τι εκδόσεις SM 6-3, οι μέγιστες εμβέλειες τω βλημάτων δεν δημοσιεύονται ποτέ..
O block1 NT θα αντικαταστήσει και τους παλαιότερους ASTER-30 δεν προορίζεται μόνο για αντιβαλλιστική άμυνα. Άλλωστε και ο σημερινός ASTER-30 έχει αντιβαλλιστικές δυνατότητες.
Με το ίδιο σκεπτικό θα λέγαμε ότι και ο SM6 ή ο SM3 έχει τις ίδιες ιδιότητες και θα αντικαταστήσει τον SM2, ή ο SM2 Block IV αλλά παρ’όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεμ υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα καλό θα είναι να συγκρίνουμε όμοια συστήματα.
https://www.mbda-systems.com/wp-content/uploads/2017/01/2017-01-What-the-Aster-B1-NT-brings.docx.pdf
🙂 Ανάμεσα σε LCS με SM2 και Belharra με Astr 30, διαλέγω Α/Β με SM2, ειδικά αν η Μπελάρα κοστίζει 1 δις και τα ΑΒ κοστίζουν αρκετά λιγότερο το κομμάτι και αξίζουν πολύ περισσότερο το κομμάτι.
Αν και δεν θα είναι καινούργια, θα βγάλουν μερικά χρόνια, τα επικίνδυνα χρόνια και αν πλαισιωθούν από Αδελαιδες και αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ, είμαστε μια χαρά.
Κανα Τόμαχοκ να βάλουμε, μη σας τα στείλουμε τα πλοία ξεροσφύρι…
+1
Το πιο σωστό!
Η πιθανότητα καθέλκυσης και αγοράς και των δύο τύπων σκαφών, υπάρχει;
Στην διαμόρφωση Αεράμυνας Περιοχής οι Belh@rra και γενικών καθηκόντων οι LCS.
4+ Belh@rra και 6+ LCS με ορίζοντα δεκαετίας στην καθέλκυση των τελευταίων για να αντικαταστήσουν σταδιακά όλες της S και γιατί όχι και τις ΜΕΚΟ με το καλό.
Οι πρώτες 2 Belh@rra να ναυπηγηθούν στην Γαλλία για ποιο γρήγορη ναυπήγηση και οι επόμενες σε ελληνικό ναυπηγείο. Οι LCS όλες απευθείας σε ελληνικό.
Είναι βέβαιο ότι ο στόλος θα πρέπει ήδη να αρχίσει να ανανεώνεται μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι τρείς S πρέπει να αποσυρθούν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Η πιθανότητα για δύο τύπους πλοίων, είναι όση η greek MASA να πατήσει στο φεγγάρι.
Δύο τύπους πλοίων έχουμε και αυτή τη στιγμή σε φρεγάτες.
Το θέμα είναι οι αριθμοί που θα έχεις σε κάθε τύπο για να επιτύχεις καλύτερη οικονομία κλίμακας. Αυτό για τα οικονομικά και τα θέματα συντήρησης. Σε κάποια πράγματα όπως για παράδειγμα οι κινητήρες ίσως να μπορέσεις να πετύχεις και ομοιοτυπία ανάμεσα στους δύο τύπους εφόσον μιλάμε για σύγχρονα σκάφη που ναυπηγούνται από την αρχή και δεν είναι μεταχειρισμένα, όπως αγοράσαμε τις S.
Πιθανό να μπορείς να τοποθετήσεις και ίδιο ραντάρ καθώς και άλλα υποσυστήματα.
Σίγουρα όχι τα οπλικά συστήματα όπως οι ASTER-15/30 στα αμερικανικά πλοία αλλά αυτό δεν σε πειράζει, το αντίθετο.
Επιδιώκεις μέσα από την πολυτυπία να αποκομίσεις τα μικρά ή μεγάλα ξεχωριστά οφέλη που προσφέρει ο κάθε τύπος.
Επίσης από αυτά που μπορώ να καταλάβω, δεν αντικαθιστούμε απλά παλαιές φρεγάτες αριθμητικά με ποιο σύγχρονες τους. Αντικαθιστούμε παλαιά σκάφη με υπερσύγχρονα σκάφη που έχουν περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες. Πρακτικά αν διατηρήσεις τους ίδιους αριθμούς, 13 φρεγάτες, η ισχύς που έχεις είναι πολλαπλάσια στα νέα σκάφη σε σχέση με τα παλαιά.
Γιατί δυο τύπους πλοίων, και όχι πχ 4 FTI-AAW και, ας πούμε, 6 FTI-Generàle/ASW (χωρίς φοβερά ραντάρ, 16 VLS μόνο χωρίς Aster-30/MdCN, κλπ μειώσεις);
chikichiki το ίδιο λέμε. Για δύο τύπους λέω και εγώ και εσύ.
Τα διλήμματα όντως είναι δίπολα, αλλά σε διάφορα επίπεδα.
Νέα ηλεκτρονικά της επόμενης 5ετιας και νέες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, η παλιές και δοκιμασμένες λύσεις?
Όπλα από μια χώρα που είναι διαρκώς σε πόλεμο ή όπλα από μια χώρα που κάνει παρελάσεις?
Όπλα σε 2 χρόνια ή όπλα σε 5 χρόνια?
Πλοία νέα σε 5 χρόνια (με αυτά τα όπλα ή πλοία παλιά σε 2 χρόνια?
Πλοία που κάνουν πόλεμο μόνα τους ή πλοία συμπληρωματικά του υπόλοιπου στόλου? (και φυσικά δεν εννοώ τις LCS να κάνουν πόλεμο μόνες τους αλλά τις ΑΒ)
Τα γαλλικά όπλα έχουν αξιοζήλευτη συμμετοχή σε συμβατικούς πολέμους.
Πολύ καλό!
Θα επιθημουσα να επιστησω την προσοχη σε ορσιμενα σημεια:
τα ASTER απο την πρωτη στιγμη ειχαν/εχουν ενα πλεονεκτημα εναντια στα ESSM/SM-2 απο την παρουσια του ενεργου αισθητηρα ρανταρ. Τα πλεονεκτημα ειναι πολλα: πολλαπλες εμπλοκες ταυτοχρονα χωρις την απαιτηση της παρουσιας ειδικευμενου ΣΕΠ για υτο τον σκοπο με ολους τους περιορισμους που παρουσιαζουν τα συστηματα SAHR. Οι Αμερικανοι, ερχονται καθυστερημενα κοινως «δευτεροι και καταϊδρωμενοι».
Συνδιαστικα με το προηγουμενο η απαιτηση παρουσιας ενος και μοναδικου ρανταρ για «ολες τις δουλειές» που λειτουργει στην μπαντα “S” (Heracles, SF500) «δενει το γλυκο» αποδιδοντας μια σημαντικη ανωτεροτητα στις γαλλικες ναυτικες μοναδες.
δυστυχως η Γαλλικη επιλογη, παρα την ιταλικη παρουσια και την οικνομικα κλιμακας που επιτευχθηκε απο την ταυτοχρονη χρηση των ASTER και των ρανταρ της μπαντας “S” τοσο για τα Πολεμικα Ναυτικαοσο και για τις Χερσαιες ΑΑ αμυνες εξακολουθει να ειναι σημαντικα ακριβωτερος απο τα αμερικανικα σε βαθμο που το μειονεκτημα της καθοδηγησης SAHR να θεωρηται δευτερευον για πολλα ναυτικα διεθνως και να προτιμουν τα αμερικανικα βληματα σε συνδιασμο με διαφορετικα ρανταρ για λυσεις τυπου Aegis (AN/SPY-1, Apar + Smart L).
Αυτα μεχρι προσφατα!
ΟΙ ΗΠΑ για μια σειρα απο λογους που δεν αναφερω, επελεξαν να ξεπερασουν τους περιορισμους της καθοδηγισης SAHR και να εισερθουν στον «κοσμο» των πυραυλων SAM με αισθητηρα ενεργης καθοδηγησης. το πρωτο δειγμα της αλλαγης πλευσης το βλεπουμε με το ESSM Mk.2. Μεσοπροθεσμα, αναλογη μεταβολη θα πρεπει να περιμενουμε και για τα βληματα της οικογενειας «SM-2» ή οπως αλλοιως θα λεγονται τοτε.
Οποτε, θεωρω οτι στο συγκεκρημενο κειμενο, θα ειχε εξαιρετικο ενδιαφερον να ενσωματωθει και μια αναφορα για τις μελλοντικες εξελιξεις στα πυραυλικα συστηματα αυτα. Η Raytheon ηδη εχει αναπτυξει και αρχισει να παραγει για το US Navy μια οικογενεια ρανταρ στην μπαντα “S” γνωστα και σαν «EASR». Αυτα αποτελουν μια εξελιξη των AN/ASP-6 στην νεοτερη τεχνολογια GaN.
Ενα αλλο σημειο που πλεον θα αλλαξει πολλα πραγματα σε παραπλησια συστηματα ειναι η νεσωματωση ενεργου αιρθητηρα ρανταρ τυπου “AESA” στην θεση των μηχανικων των βληματων AAM/SAM. Οι ΗΠΑ, καθως φαινεται, προχωρουν προς εκεινη την κατευθυνση. Δεν γνωριζω για τα Ευρωπαϊκα.
Ενα “AESA” τεχνολογιας GaN, πιστευω προσωπικα οτι μπορει και ειναι σε θεση να εντοπισει ενα αεροσκαφος ή αλλο στοχο, χαρις στην αυτοματη σαρωση, εντος ενος κωνου 120 μοιρων σε διπλασια αποσταση απο το μηχανικο που εντοπιζει περιπου μεχρι τις 90 μοιρες. Εαν παρουμε σαν σημειο αναφορας τον αισθητηρα του ΑΙΜ-120 της «νυν» γενιας μπορουμε να αντιληφθουμε τις διαφορες σε οτι αφορα τις επιδοσεις εντοπισμου.
Το προβλημα λοιπον της επιλογης μεταξυ “Buy French” και “Buy American” αποκτα μεγαλυτερο ενδιαφερον και θεωρω οτι ειναι ποιο πληρες εαν τοποθετηθει αφου ληφθουν υποψη και οι νεοτερες τεχνολογικες εξελιξεις και απο την αλλη πλευρα του ατλαντικου.
Το απολυτα καλυτερο πιθανως να ειναι οι Belhara.
Το προσιτοτερο ομως πιθανως να ειναι οι LCS.
Προτιμώ να έχω μια τετραδα LCS απο ενα ζευγος Belhara.
Που θα πλαισιώνονται από επιπλέον 2 Adelaide έχοντας όλες τους κοινά πυραυλικά συστήματα χωρίς την εισαγωγή νέων.
+1
Πιθανόν να συμφέρει να έχεις 4 έναντι 2. Είναι όμως έτσι; Το προηγούμενο άρθρο, εκτιμά 500 εκ ανά σκάφος, με κατουσια απούσα τη δυνατότητα aaw(δεν γίνεται να βάλεις sm-2, συνδυάζοντας τα με trs-4). Υποτίθεται οι belharra hn, στη χειρότερη, θα κοστίσουν 650 εκ χωρίς όπλα (και με πολύ μικρότερο ρίσκο καθώς έχουν μεγαλύτερη συγγένεια με τις fti, από ότι οι αμερικανικές με τις lcs). Αυτά, μας βγάζουν 4 lcs gr = 3 belharra gr +50 εκ. για μίζες, ε, σόρρυ, για επιπλέον εξοπλισμό ή αγορά άλλων όπλων.
Οι φρεγατες LCS δειχνουν απο την εξωτερικη τους εμφανιση σαν να εχουν σχεδιαστει βιαστικα στο ποδι. Δεν γνωριζω λεπτομερειες, πολυ πιθανον να ειχε αμεσες απαιτησεις το USN για νεα μικροτερα πλοια και να μην δοθηκε ο απαιτουμενος χρονος στους σχεδιαστες να δουλεψουν.
Τα σχεδια της Naval Group ειναι σαφως πιο δουλεμενα (Gowind, FTI, Fremm).
Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι το Ναυτικο επιθυμει 4 νεα σκαφη μετριως οπλισμενα παρα 2 μονο νεα σκαφη υπερπληρως εξοπλισμενα. Και εχει ενα δικιο σε αυτο γιατι απο τη μια πλευρα και ο στολος ανανεωνεται μερικως αλλα οι ναυτικες τακτικες εξυπηρετουνται καλυτερα.
Οση δεν εχουν κοντη μνημη, δεν ξεχνουν τη μη αποδεσμευση των block 60 F-16 προς πωληση στην Ελλαδα στις αρχες του 2000 και πολλων αλλων ολπικων συστηματων. Οι Γαλλοι αντιθετα κοντρα σε ολους παρεδωσαν και Exocet και Scalp.
Γι αυτο και ψηφιζω γαλλικα συστηματα: συγκεκριμενα 12 Aster 15 & 12 Aster 30 & 8 MdCN ανα πλοιο (φρεγατα πολλαπλου ρολου με στρατηγικη κρουση – αποτροπη) + 2 Phalanx. Κλειδωνεται ολο το Αιγαιο και κατι μπορουμε να κανουμε προς Καστελοριζο μερια. Ουτως ή άλλως στην ανατολικη μεσογειο δεν επιβιωνει κανενας στολισκος ελληνικων πλοιων οτι διαμορφωση και να εχει.
Δεν επιβιωνει απο τι ;
Απο αυτους που θα παλευουν και οι ιδιοι να επιβιωσουν ;
+1
Διορθώστε με εάν κάνω λάθος αλλά οι SM-2 BlockIIIB δεν μπορούν να υποστηρίχθουν απο πλοία που δεν φέρουν cms aegis. Για αυτό τον σκοπό νομίζω οτι αναπτύσουν την έκδοση SM-2MR Block IIIC.
Μια belharra με φόρτο 12 Aster 15 & 12 Aster 30 & 8 MdCN που προτείνεις θα ήταν εγκληματικό να την στείλεις όχι μόνο στην ανατολική μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Εγώ θα είμαι ανατρεπτικός και θα συνδύαzα μια επιμηκυμένη έκδοση της belharra με 32 Essm και 24 Aster 30 μαζί με ένα 127άρι Mk 45 Mod 4 που και διαθέτει πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα επαναγέμισης αλλά είναι και ελαφρύτερο απο το ιταλικό. Υποστηρίζει δε και πυρομαχικά Vulcano. Μαζί με 2 millenium και ένα SeaRAM θα πρόσφερε και ικανοποιητικότατη προστασία για το πλοίο. Θα άξιζε να μελετηθεί εάν αντί για τον A-35 δίπλα απο το υπόστεγο, μπορεί να τοποθετηθεί ο ExLS με 12 ακόμα ESSM.
Υ.Γ Γνωρίζω οτι πολλοί θα υποστηρίξετε σαν ανέφικτη την πρόταση μου λόγω αντιρρήσεων που θα θέσουν οι γάλλοι ή οι αμερικανοί. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να καμφούν αυτές οι αντιρήσεις, ένας ανοικτός διαγωνισμός κύριοι. Στο μεσοδιάστημα κοιτάμε τις 2 adelaide και εκσυγχρονίζουμε ΜΕΚΟ.
Μια FTI με 12+12 είναι όντως κακή διαμόρφωση, με 24 Aster 30 όμως, MICA VL και 8 MdCN δε πάει κι άσχημα. 8 MdCN είναι αρκετοί έστω για να καταστείλουν όποια αεροπορική βάση βρει τα πλοία εντός ακτίνας δράσης των μαχητικών της, και στο ευνοϊκό σενάριο αποδέσμευσης βλημάτων πλήρους εμβέλειας, μιλάμε πιθανότατα για βολή εκτός της ακτίνας δράσης της TΠΑ. Οι 24 Aster και οι MICA θα αναλάβουν τους επιζώντες/leakers, αν αυτοί καταφέρουν να απογειωθούν εγκαίρως. Με 2 πλοία να πλέουν μαζί, μιλάμε για ακόμα δυσμενέστερο για την ΤΠΑ σενάριο, που απλώνει τους πόρους της επικίνδυνα.
ESSM Block 2 θα μπορούσε να αποτελέσει και διάδοχο & στους RIM-7 της ΠΑ (Βέλος).
Λύση χωρίς essm bl2 δεν μπορει να υπάρξει…
Αν οι Γάλλοι θέλουν την παραγγελία πρεπει να τον ενσωματώσουν στο setis, αυτο ειναι μια υπέρβαση που δεν νομιζω οτι θα κάνουν.
Sm2/sm3 σημαίνει aegis για πλήρη αξιοποίηση οτιδήποτε άλλο θα ειναι….Adelaide…….
Ενα f-16v με 4 amraam D δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει την αεράμυνα περιοχής;μπορει ποτε να ειναι ο στόλος εκτός της εμβέλειας της αεροπορίας;
Ή απλά οι Γάλλοι να δεχτούν να βάλουν camm-er αντί για mica-vl.
camm-er VS essm bl2 = Ίδια εμβέλεια (πάνω κάτω), ίδια χαρακτηριστικά πτήσης (πάνω κάτω), ίδια συστήματα εγκλωβισμού (πάνω κάτω), ΑΛΛΑ καλύτερες κινηματικές επιδόσεις.
προτιμω πλεον mica γιατι με την νεα εκδοση NG θα εχεις ενα πυραυλο με την ιδια εμβελεια των essm aster15 και camm και με επιπλεον την εκδοση IR που δεν προειδοποιει καθολου το αεροσκαφος στοχος .
Χωρίς παρεξήγηση ο SM-3 (ΙΙΑ, ΙΙΒ) ειναι πολύ εξειδικευμένο αντιβαλλιστικό βλήμα, έξω ατμοσφαιρικής αναχαίτισης hit to kill για MRBM, IRBM και δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά (το ΙΙΒ πιθανόν προορίζεται για το AEGIS Ashore) με πολύ μεγάλη εμβέλεια και με τιμή πάνω από $30 εκ το κάθε βλήμα (http://www.dsca.mil/major-arms-sales/japan-standard-missile-3-sm-3-block-iia-missiles) .
Λόγω κόστους και δεδομένης απειλής, δεν νομίζω ότι πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν, δεν μας άφορα και δεν αντιμετωπίζει τις απειλές που έχουμε.
Είναι εκτός πραγματικότητος για την Ελλάδα, εκτός αν αποφασίσουμε να ενταχθούμε στο αντιβαλλιστικό δίκτυο το ΝΑΤΟ (αλλά Ρουμανία – Πολώνια) , πληρώσει το ΝΑΤΟ – USA και θέλουμε να γίνουμε πρωτεύων στόχος των πυρηνικών της Ρωσίας και του Ιραν.
Δεν ειναι οτι δεν μας κανει ο SM-2 (αν και υποδεεστερος του Aster 30, και μαλλον υπερβαλουν οπως παντα και στις εμβελειες οι αμερικανοι η εννοουν οτι 167 χιλιομετρα παει στην ευθεια) ειναι οτι δεν μας κανουν οι LCS ενα πληρως αποτυχημενο και προβληματικο σχεδιο, που η λοκχιτ παει να μας φορτωσει.
Να συζηταγαμε για SM-2 σε ολλανδικα η γερμανικα σκαρια, ισως να ηταν προτιμοτερα και απο τους γαλλους.
Θεωρώ πως παρόλο που οι aster 30 και οι sm2 εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό εντούτοις είναι μη συγκρίσιμοι.
Aster 30:
υπερσύγχρονο όπλο ότι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή στην κατηγορία του. Κατασκευάστηκε εξαρχής για hit to kill δυνατότητα με μικρή σχετικά εκρηκτική κεφαλή (όπως όλοι οι σύγχρονοι πύραυλοι με θετικά και αρνητικά στοιχεία) σχετικά ελαφρύς και με μικρή διάμετρο με κύριο γνώμονα την αεροδυναμική συμπεριφορά και τα απίστευτα g που μπορεί να σηκώσει (PIF PAF) . Άπαξ και εγκλωβιστεί αεροσκάφος στην ωφέλιμη απόστασή του μόνο με ηλεκτρονικά αντίμετρα θα μπορέσει να του ξεφύγει. Επίσης μεγάλες αντιπυραυλικές ικανότητες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Γάλλοι θεωρούν πως σε κάθε εχθρικό στόχο αρκεί η εκτόξευση ενός aster και όχι δύο όπως γίνεται σε άλλα συστήματα. Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, ιδιαίτερα με τον νέο ερευνητή..
sm2: παλιάς κοπής σύστημα με θετικά και αρνητικά. Καταρχάς είναι βαρύτερος και ογκωδέστερος από τον aster καθώς και πιο αργός (πιστεύω ανήκει και σε διαφορετική κατηγορία πυραύλου). Διαθέτει αρκετά μεγαλύτερη κεφαλή που υποδηλώνει και την φιλοσοφία του. Σε θεωρητικό επίπεδο φθάνει τα 167 χλμ που όποιος γνωρίζει είναι πρακτικά άχρηστο για φορείς τύπου μαχητικού παρά μόνο μπορεί να εμπλέξει σε αυτές τις αποστάσεις κανά P3 – C130 – B737 αφού η κινητική του ενέργεια θα είναι σχεδόν μηδενική. Η μεγάλη κεφαλή του βοηθάει άπαξ και φθάσει στον στόχο να τον καταρρίψει κιόλας έστω και αν δεν πλησιάσει αρκετά κοντά. Από ηλεκτρονικά λόγω όγκου και χώρου είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Ειδικά στην έκδοση block iiib με τον διπλό ερευνητή είναι θανατηφόρος. Σίγουρα θα μπορεί να εντοπίζει νωρίτερα τον στόχο σε σχέση με τον aster και παρόλο που είναι πιο αργός θα μπορεί στην τερματική φάση σε αποστάσεις άνω των 100 χλμ να διατηρεί κάποια αξιοπρεπή κινητική ενέργεια.
Συμπερασματικά: Ο φορέας – πλοίο θεωρώ σχεδόν αδύνατον να μπορέσει να εμπλέξει αεροσκάφος πέρα των 100 – 120 χλμ. αφού θα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος ο πύραυλος. Ο aster είναι πιο ολοκληρωμένο σύνολο για τις αποστάσεις έως 80 – 90 χλμ αφού η αεροδυναμική του το καθιστά θανατηφόρο τόσο για αεροσκάφη όσο για αντιπυραυλική ασπίδα. Ο sm2 ιδιαίτερα με τον διπλό ερευνητή έχει σίγουρα καλύτερες πιθανότητες εγκλωβισμού stealth στόχων. Επίσης για αποστάσεις άνω των 100 χλμ σίγουρα θα έχει καλύτερα πτητικά χαρακτηριστικά αλλά ως εκεί. Η αλήθεια είναι πως ο ένας πύραυλος συμπληρώνει τον άλλον και δεν τον αντικαθιστά.. Άρα τυλίξτε ένα φανταστικό πλοίο που θα είχε και τους δύο.. Αν είχα μόνο μία επιλογή τον aster.. Είναι πολλά τα g βλέπετε..
Συμφωνω στα περισσοτερα.
Εχω καποιους ενδοιασμους ως αναφορα την βεβαιοτητα οτι ο SM-2 θα ειναι καλυτερος εναντι stealth στοχων.Δε νομιζω οτι εχουν δημοσιοποιηθει στοιχεια περι αυτου, περαν του διπλου ερευνητη.Σωστος για τα Τσαρλυ-Μποινγκ κλπ.
Οπως και να χει, οι κινηματικες επιδοσεις του καθε αλλο παρα εγγυονται καταρριψεις στις αποστασεις που διαφημιζει και επιδιωκει το ΠΝ για ικανοποιητικη AAW δυνατοτητα εναντι μαχητικων.
Καθότι κατά βάθος είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ(γεννημένος το 1975) θα επιλέξω τον 3ο δρόμο δλδ ESSM block2 και Aster 30!!!! Τώρα που μπήκανε και οι Αμερικάνοι στο κόλπο για να δούμε πόσο θα γίνουν οι Γάλλοι περισσότερο ανταγωνιστικοί. Γενικώς μιλάω πάντα. Και στο οικονομικό κομμάτι και στο ζήτημα του οπλισμού. Για την ώρα ας δούμε τι θα γίνει με τις Αδελαϊδες ….. και τις Ύδρες.
Διαβασα και εγω οτι στην εβδομαδα που ερχεται 5μελης ομαδα αξκων του ΠΝ θα μεταβει στην Αυστραλια να εξετασει τα πλοια. Να θυμισω οτι στο προγραμμα των ESSM συμετεχουν με υποκατασκευαστικο εργο και ελληνικες εταιρειες.
Τωρα.. Το πλεονεκτημα των SM-2/ESSM ειναι οτι οποιο ρανταρ -μη γαλλικο- επιλεξει το ΠΝ για τις ΜΕΚΟ (απο ολλανδια, γερμανια, ΗΠΑ, Ισραηλ θε ειναι συμβατα με τους ESSM και η συμβατοτητα των SM-2 θα μπορει να γινει με μικρο κοστος αφου και αλλα πλοια οπως ολλανδικα και γερμανικα τους εχουν πιστοποιημενους. Εαν το ρανταρ αυτο ειναι και παραγωγο του ρανταρ που θα επιλεγει και στις LCS τοτε μιλαμε για οικονομια κλιμακας αφου 3 τυποι φρεγατων θα χρησιμοποιουν ιδια οπλα και μεσω LINK-16 θα μπορουν να τα χρησιμοποιουν ταυτοχρονα! Παντως τα αμερικανικα οπλα ειναι ποιο συμβατα με περισοτερα ρανταρ. Στις σχεδιασεις της als ο κυριος ιστος που επελεξε κατ’αρχας το ΠΝ περιλαμβανει πανελ AESA ΡΑΝΤΑΡ τοσο για τους SM-2 οσο και για τους ESSM με μικρες προσθηκες. Καποιος ειπε οτι οι ΗΠΑ αρνηθηκαν τα F-16 block 60 και αλλα οπλα και εχει δικιο. Ομως ΞΕΧΝΑΕΙ οτι η ΠΑ φορτωθηκε τα Μ-2000-5 ΕΠΕΙΔΗ τα γαλλακια δεν ηθελαν να μας δωσουν Rafale και τα πληρωσαμε στο 70% της αξιας των Rafale!!!! Nα θυμισω τα ΑΜΧ-30, ΑΜΧ-10Ρ και το “εμπαργο” στα ανταλακτικα τους που τα αχρηστευσε? Ολες οι μεγαλες δυναμεις κανουν τη δουλεια τους. Εαν δεν θελουμε να κρεμομαστε απο τις ορεξεις τους τοτε να φτιαξουμε δικα μας… Γραφοντας στην σελιδα της Als καποιος εγραψε οτι οι ελληνες δεν ειναι ικανοι να ναυπηγησουν ελληνικα σχεδια…Μαλλον ο κορινθιος που πηρε το ρισκο και ναυπηγησε την πρωτη τρηιρη κατι τετοιες ηλιθιοτητες θα ακουγε αλλα το εκανε το βημα και τον δικαιωσε. Και μη μου πειτε αλλο ενα ξυλινο σκαρι και αλλο ενα συγχρονο πλοιο και χαζομαρες περι λαμαρινων. Οταν πρωτο ναυπηγηθηκε η 1η τριήρης ηταν το επιστεγασμα την τοτε τεχνολογιας. Και εαν καποιος νομιζει οτι επιλεγοντας LCS ή Belh@ra θα φτιαξουμε ως δια μαγειας και τα ηλεκτρονικα τους τοτε ειναι βαθια νυχτομενος και οι πολεμοι δεν κερδιζονται με ονειρα αλλα με ρισκα! Αρα οσες λαμαρινες φτιαξουμε για ελληνικα πλοια τοσες ή και λιγοτερες θα φτιαξουμε για ξενα σχεδια!
1.97% η Ελλάδα & 3.10% η τουρκία στο σύνολο τους έργου για τους ESSM
Btw,
1. αυτό που κανείς δεν αναφέρει είναι ότι ο SM-2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντιπλοϊκός.
“…its primary mode of target engagement uses mid-course guidance with radar illumination of the target by the ship for missile homing during the terminal phase. The SM-2 can also be used against surface targets…”
2. Η Αυστραλία έχει προμηθευτεί για τις Adelaide μόνο την διαμόρφωση SM-2 Block IIIA (175 τεμάχια) και συγκεκριμένα τους RIM-66M-2/ SM-2MR Block IIIA (εμβέλειας 64 nm (118.5 km)) + 80 τμ RIM-66M-5/ SM-2MR Block IIIB με τον 2πλο ανιχνευτή & τον νέο μεγαλύτερο EX-72 booster, για τα Hobart
3. Kαι όσοι επιθυμούν κινηματικές επιδόσεις ανώτερες του ASTER-30, έχουν να επιλέξουν τον SM-2
Block IV ή αλλιώς RIM-156A/ SM-2ER Block IV και για αντιβαλλιστική προστασία…, με εμβέλεια 130 νμ (240 km)
4. Ο RIM-156A/ SM-2ER Block IV έχει διπλάσιο βάρος 1.310κ και area defense έναντι του RIM-66M-2/ SM-2MR Block IIIA με βάρος 612κ και αποστολή self defense, φυσικά όσον αφορά το US NAVY.-
Μη μπερδεύουμε λοιπόν τις διαφορετικές εκδόσεις γιατί μπορεί να είναι Standard όλοι, αλλά δεν χωρούν παντού και δεν έχουν τις ίδιες επιχειρησιακές δυνατότητες
Όποιος έχει τον παρά…
Από που προκύπτει ότι ισραηλινά ραντάρ είναι συμβατά με essm; Το μικρό κόστος ολοκλήρωσης με sm-2; Δεν μιλάμε για barak εδώ…
Καταρχάς έχετε δίκιο να επισημάνετε πως η ύπαρξη δυνατότητας βολής βλημάτων πλεύσης,ίσως να είναι χρήσιμη,δεν αποτελεί όμως προτεραιότητα για το Π.Ν.Το τελευταίο χρειάζεται σκάφη με ικανότητα AAW περιοχής για να μπορεί να επιχειρεί με σχετική πάντα ασφάλεια στην Α.Μεσόγειο.
Υπό το πρίσμα αυτό ο συνδυασμός SM2/ESSM(ειδικά στην έκδοση Block2) υπερέχει μάλλον του συνδυασμού Aster 15/30 ή Aster 30/Mica VL.Τον λόγο τον διατυπώσατε με ισχυρή επιχειρηματολογία-ποσοτική επάρκεια βλημάτων στην πρώτη περίπτωση(ESSM Vs Aster 15),επιδόσεις στην δεύτερη(ESSM Vs Mica VL).
Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που δεν θίξατε.Πιο συγκεκριμένα αυτήν της ανεξαρτησίας που παρέχει(;) η επιλογή των Aster έναντι των SM2/ESSM από πλευράς σκόπιμης υπονόμευσης της απόδοσης των βλημάτων σε περιβάλλον κυβερνοπολέμου(Cyberwarfare).
Δεν γνωρίζω κατά πόσον οι αιτιάσεις που ακούγονται περί “ηλεκτρονικής υπονόμευσης” των συστημάτων εκ μέρους του κατασκευαστή αποτελούν απλώς θεωρίες συνωμοσίας,σχετική πάντως αρθρογραφία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον ειδικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.Υπό αυτήν την έννοια η επιλογή ευρωπαϊκών συστημάτων εξασφαλίζει μάλλον μεγαλύτερη ασφάλεια στην χρήση τους,σε σχέση πάντα με αυτή των αντίστοιχων αμερικανικών.
Θα είχε ενδιαφέρον να αναπτυχθεί από τις σελίδες των εκδόσεων σας μια τέτοια πτυχή.
Χμμμ με ποιο ακριβώς ραντάρ θα εξασφαλίζεται η χρήση του SM2 στις LCS….ε συγγνώμη MMC ήθελα να πω…..Δεν υπάρχει καμμία απολύτως σχέση του συνδυασμού οπλων και ηλεκτρονικων που προσφέρει το γαλλικό πλοιο με το παράγωγο που έχει πωληθει στην Σαουδική Αραβία και για το οποίο προφανως γίνεται κουβέντα.. ..ενημερωτικα τα συγκεκριμένα πλοία MMC σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ΔΕΝ φερουν SM2…διορθωστε με Εάν είμαι λάθος…
+1
Οι belh@ra φαίνονται πιο μελετημένα πλοία… ακόμα και με λεπτομέρειες σαν αυτές:
https://www.youtube.com/watch?v=rXhTSY0ZwAY
Οι Γάλλοι δεν έχουν μπει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ενεργά σε σχέση με τους Αμερικάνους…
Μας στήριξαν όσο μπορούσαν στην κρίση… “Βοηθούν” στην Κύπρο και μακάρι οι belh@ra να πάνε πακέτο με
F21 – συντήρηση-αναβάθμιση και μεταχειρισμένα mirage.
Βήμα πρώτο:
1) Δινουμε μπαξισι στην LM τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ με εμφαση σε ASW (δαπανουμε λιγοτερα χρηματα καθώς δεν χρειάζεται να τοποθετησουμε ακριβό ραντάρ και μεγάλη αναχορηγία α/α πυραύλων) για να εισηγηθεί θετικά στην απόκτηση των Adelaide…
2) Προχωράμε κανονικά στην ναυπήγηση των 2 Bell@hara στην προτεινόμενη διαμόρφωση των 32 κελιών με Aster 30…
Κατεβαζεις αν.μεσόγειο μια ομάδα μάχης απο μία Bell@hara με 32 aster 30, δύο Adelaide με 32 SM/2 και 128 ESSM bl2, δύο MEKO up, ενα ως δυο T214 και ας τα μογγολια να σκουζουν…με τι θα σε αντιμετωπίσουν?
Βήμα δεύτερο:
1) Με την πολυτέλεια του χρονου και ίσως καλύτερων οικονομικών τις επόμενες 2 Bell@hara τις φέρνεις στα μέτρα σου με προσθήκη μεσαίου βεληνεκούς πυραύλων που θα μπαίνουν σε τετράδες και Ram…
2) Ξεκινας διαδικασίες για την παραλαβή των αποσυρομενων μιας προς μιας Anzac…
3) Ωρίμανση του χρονου για πιθανη παραχώρηση AB…
ωραίες σκέψεις….
Όμως, η πρώτη Anzac θα αντικατασταθεί το 2024 όταν θα είναι ήδη 31 ετών.
Καλή η πρώτη σκέψη σου.
28 θα είναι και μάλιστα εκσυγχρονισμένη (εν αντιθέσει με f-123/M). Αν αποσύρονται 1 κάθε χρόνο, η δεύτερη θα είναι 26 και η τρίτη 25 κ.ο.κ. Μετράμε από πότε έγιναν επιχειρησιακές και όχι από τη πρώτη κοπή ελάσματος.
Αν υπάρχει κάποια αλλη κλάση που να προσφέρει ανάλογες δυνατότητες και μπορεί να αποκτηθεί με μικρό κόστος το βλέπουμε…αν η οικονομια εχει μπεί σε μια καλη τροχια και μπορεις να ναυπηγησεις περισσοτερα πλοια,το βλεπουμε παλι,αν και δυσκολα γιατι εχεις κι αλλου πιεστικες αναγκες…σε κάθε περίπτωση αποφασιζεις πιο άνετα όταν δεν σε πιέζουν οι εξελίξεις…
Τι νόημα έχουν όλα αυτά τα άρθρα από την στιγμή που οι πολιτικοί μας και ο λαός δεν θέλουν να δώσουν λεφτά για την άμυνα? Αν βρεθούν λεφτά προτιμώ 10 – 12 κορβέτες και τις Meko των Αυστραλών. Την αεράμυνα στην Ελλάδα μπορεί να την αναλάβει φτηνότερα και καλύτερα η πολεμική αεροπορία με αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Για βαλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruz καλύτερα να τους δώσουμε στην αεροπορία και τον στρατό ξηράς, πολύ ποιο φτηνά θα μας έρθει. Δεν θα πάμε και σε άλλη ήπειρο για να τους βάλουμε στα πλοία. Να βγούμε στην ανατολική Μεσόγειο επειδή αποκτήσαμε 2-4 πλοία AAW χωρίς περισσότερα AWACS αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και 60 καινούργια μαχητικά είναι αυτοκτονία και θα χάσουμε και το Αιγαίο. Πρώτα το Αιγαίο αυτό πρέπει να κοιτάμε και όχι να παίξουμε το παιχνίδι που θέλουν οι Τούρκοι.
+1
Στη φωτογραφία που δημοσιεύετε δεν είναι ο εκτοξευτής Mk.48, ούτε έχει διάταξη μονών κανίστρων. Είναι ο εκτοξευτής Mk.56 κάποιας δανέζικης φρεγάτας, και φαίνεται ξεκάθαρα η ανοικτή διαμόρφωση επί του καταστρώματος με δύο κάνιστρα ανά θέση (συνολικά το κάθε “συγκρότημα” φέρει 6 θέσεις, άρα 12 βλήματα συνολικά). Στον εικονιζόμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κατειλημμένη μόνο η μια θέση (με δύο βλήματα). Οι άλλοι κάθετοι σωλήνες που διακρίνονται είναι οι εκκενωτές των αερίων εκτόξευσης. Άρα το εικονιζόμενο συγκρότημα δεν έχει καμία σχέση με την διαμόρφωση των εκτοξευτών Mk.48 στις ελληνικές ΜΕΚΟ (περίκλειστης διαμόρφωση, ενθυλακωμένης στο κατάστρωμα και με μονά κάνιστρα σε δύο οκτάδες).
Ευτυχώς το ΠΝ έχει και άλλα κριτήρια εκτός από τα πινακάκια με τα στατιστικά των πυραύλων…
πιστευω στη γαλλικη λυση λογω τεχνολογικης υπεροχης και το βασικοτερο ολων , οι γαλλοι εχουν διαθεση να αποδεσμευσουν ολα τα οπλα που παραγουν και δεν κινδυνευουμε μελλοντικα απο καποιο εμπαργκο σε αντιθεση με τα αμερικανακια που ειναι μεγαλες κωλοτουμπες
Υπό8εση: Ας πούμε ότι πήραμε τις LCS.
15 χρόνια μετά, ας υπο8έσουμε ότι τα δεδομένα με την Τουρκία έχουν αλλάξει και έχει επιστρέψει στο μαντρί της Δύσης.
Εμείς ψαχνόμαστε για αναβά8μιση των LCS και νέα αγορά για αντικατάσταση των ΜΕΚΟ. Πιος μας λέει ότι οι αμερικανοί 8α μας αποδεσμεύσουνε τα parts για την αναβά8μιση και τους νέους SM15 που ρίχνουν και το Death Star?
Ενώ οι Γάλλοι ποτέ δεν μας αρνή8ηκαν, αρκεί να έχουμε το χρήμα.
Καλύτερα με τους Γάλλους λοιπόν, για να μην μείνουμε εκτε8ειμένοι στο μέλλον όταν 8α 8έλουμε τους ASTER-45/60/75 κλπ.
Moνο στα όνειρα
Πολύ καλό άρθρο, Πτήση, όπως πάντα. Εύγε.
Η Ολλανδία με Damen omega και η Αγγλία με τις type26 πότε θα έρθουν να μας επιδείξουν και αυτοί την πραμάτεια τους; Μπας και ο ανταγωνισμός ρίξει λίγο τις τιμές… Και έτσι για θεωρητική συζήτηση, (ενημέρωση του κοινού επί του τι υπάρχει στην αγορά και σύγκριση με Belh@rra και LCS) με όσες πληροφορίες έχουν δημοσιευθεί, Omega και type26, τα αξίζουν τα λεφτά τους; Υποθέτω ότι με Αυστραλούς και Καναδούς να έχουν επιλέξει type26 θα τα αξίζουν (αν και θα έχει παίξει και λίγο διπλωματία της Κοινοπολιτείας εκεί…). Οι Omega που φτιάχνουν οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι τι λένε; Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν επάξια και οικονομικά τις kortenear; (Αν δεν κάνω λάθος,που μπορεί και να κάνω, κοστίζουν λιγότερο από τις Belh@rra, με 500-600 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο).
Ευχαριστώ!
Η συζήτηση μεταξύ aster και sm-2, δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, αν δεν μπουν στην εξίσωση ραντάρ κλπ. Επίσης, πρέπει κάποια στιγμή, να σταματήσουμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Το ΠΝ, υποτίθεται πως είχε λυσσαξει για πλοία με ικανότητες aaw. Τέτοια ΔΕΝ είναι οι σαουδαραβικες LCS. Δεν έχουν sm-2, ούτε και ραντάρ/καταυγαστηρες που να τους αξιοποιούν. Επίσης, τα μέχρι τώρα στοιχεία, μιλάνε για 16 κελιά. Άρα, μιλάμε για πλοίο αποκλειστικά με essm. Αν η LM προτείνει πλοίο με 32 κελιά (οριακά με 24) και αντίστοιχο ραντάρ για εκμετάλλευση sm-2, τότε και με βάση τη τιμή, μπορούμε να συγκρίνουμε. Αλλιώς, σύμφωνα με το τι θέλει το ΠΝ(εκτός και αν οι απαιτήσεις ήταν τόσα χρόνια δικαιολογίες για τον τεχνητό αποκλεισμό των προτάσεων με μη αμερικανικά οπλικά συστήματα), οι lcs στη παρούσα διαμόρφωση, είναι εκτός προδιαγραφών. Better luck next time…
Το ΠΝ μπορεί να θέλει πλοία AAW, πρωτίστως όμως θέλει νέες μονάδες, ο στόλος δεν μπορεί να συρρικνωθεί κάτω από τις 12 κύριες μονάδες…
Η αγορά ακριβών πλοίων αυτόματα σημαίνει και περιορισμό της αγοράς μεγαλύτερου αριθμού πλοίων
+1
Το πρόβλημα με τις lcs είναι, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι ούτε σε ικανοποιητικό βαθμό φθηνότερες από τις belharra και ταυτόχρονα να μην ικανοποιούν και τις απαιτήσεις μας. Βρίσκεις πχ ελκυστικό ένα σκάφος με essm και 16 vls με 76αρι, όταν τιμάται χωρίς όπλα στα 500 εκ. ευρώ; Χίλιες φορές 650 εκ και πλοία πραγματικά άλλου επιπέδου. Στη χειρότερη για εμάς, στη τιμή των 4 lcs, αγοράζουμε 3 belharra και μένουν και 50 εκ. για γαρνιτουρες ή σοβαρευομαστε και αγοράζουμε εξαρχής 4 belharra κάνοντας μια μικρή αναλογικά(με βάση και το αποτέλεσμα) υπέρβαση. Αλλιώς, gowind 3100+/a-200 ή ακόμη και κάτι λιγότερο εξωτικό (sigma).
Θεωρώ εξωπραγματική την επιλογή των lcs και παντελώς λανθασμένη. Ρεαλιστικότερη βλέπω την τελευταία πρόταση σας, οπότε και θα συμφωνήσω με αυτή, κυρίως γιατί μπορεί να ξεκινήσει άμεσα ναυπηγικό πρόγραμμα, εμπεριέχουν χαμηλότερο ρίσκο και ιδίως με τις Gowind 3100+ μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τεχνολογία αιχμής από τους Γάλλους. Περιστρεφόμενο SeaFire 500 ή NS200, Captas VDS, ASTER-30, ηλεκτρονικά, ηλεκτροπτικά, τορπίλες κλπ.
καλημερα εγω λεω μηπως να παμε σε γαλλοποιηση των ενοπλων? δηλαδη 4 μπελαρες +2 λαφα φ21 τορπιλες τα 5φ μιραζ,χτυπαμε κ μια μοιρα ραφαλ, βαμπ κ σαμπ. κι εχεις πυραυλικα αστερ15 αστερ 30 μικα εξοσετ σκαλπ κ σκαλπ νειβ αλλα κ μετεορ τωρα αν υπαρχει κ κανα λεκλερκ ακομα καλυτερα,επειτα μπαινεις στο ευρωμαχητικο καθως κ στους σκορπιους συν αναβαθμισεις μεκο πυραυλακατων κλπ.
Επειδή δεν είμαστε όλοι παλιοί εδώ μέσα και τώρα μαθαίνουμε κάποια πράγματα: Όταν λέμε στο κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου τι ακριβώς εννοούμε?Και αυτό έχει να κάνει με το οτι μία μελλοντική Ελληνική φρεγάτα πρέπει να βάλει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βελενηκούς?Ευχαριστώ
Σε μια γενικευμένη ένοπλη αντιπαράθεση, η περιοχή του Αιγαίου θα είναι κορεσμένη απο πολλαπλές απειλές και για μια φρεγάτα συγκεκριμένα: αεροπορικές, ναυτικές και υποβρύχιες και όλες σε ένα σχετικά κλειστό πέλαγος.
Ειδικά σε ‘επιθέσεις κορεσμού’ δηλαδή συνδυασμένη εκτόξευση πολλαπλών βλημάτων η ιδανική Α/Α άμυνα μιας φρεγάτας πρέπει να έχει εντοπίσει π.χ το πακέτο μαχητικών ναυτικής κρούσης βάλει εναντίον τους με SM-2MR BlockIIIb/Aster 30 και για οποιαδήποτε πυραυλική απειλή καταφέρουν να εξαπολύσουν να τα αναχαιτίσει με ESSM 2/Aster 15 και αν δεν τα καταφέρουν ούτε αυτά και περάσει κάποιος πύραυλος τότε αναλαμβάνουν ρόλο τα CIWS Phalanx Block 1B.
Δηλαδή μια ευέλικτη πολυστρωματική αεράμυνα περιοχής που θα εγγυάται την επιβιωσιμότητα του Στόλου και θα δίνει την δυνατότητα στο Π.Ν να επιχειρήσει χωρίς δραστική κάλυψη απο την Π.Α.
Ελπίζω να βοήθησα.
+1
Σε λίγο πιο λαικά:
Μη κορεσμένο περιβάλλον: Φαντάσου πχ ορισμένες φρεγάτες κτλ που πλέουν 500-600 χλμ από τις ακτές της Συρίας. Το μόνο πράγμα που πετάει στον ουρανό σε απόσταση 200-300χλμ είναι κάτι γλάροι, αντίπαλα ραντάρ μηδέν, αντίπαλοι πύραυλοι, πλοία κτλ μηδέν.
Κορεσμένο περιβάλλον: Φαντάσου, λέμε τώρα, ένα Αιγαίο όπου έχουν σηκωθεί 50 μαχητικά αεροπλάνα τούρκικα και άλλα τόσα Ελληνικά και να είναι φορτωμένα από πυραύλους. Συν αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου/κατασκοπίας, ιπτάμενα ραντάρ, UAV’s κτλ κτλ Επίσης στο Αιγαίο να είναι διάσπαρτα πλοία και από τις δύο πλευρές τίγκα στους πυραύλους κτλ και το ραντάρ στο φουλ. Το Αιγαίο ξαφνικά μοιάζει με τεράστιο φούρνο μικροκυμάτων λόγω των ραντάρ (Ελληνικές και Τουρκικές αντιαεροπορικές συστοιχίες, ραντάρ επιτήρησης, 100 αεροπλάνα μα ανοιχτά ραντάρ, πλοία με ανοιχτά ραντάρ. Γεμάτος ο αέρας από πετούμενα και η θάλασσα πλεούμενα. Η οθόνη του ραντάρ έχουν γεμίσει κουκίδες, και αν εκτοξεουτούν και μερικοί πύραυλοι από κάποια πλευρά έχουμε αι άλλες κουκίδες στην οθόνη για τους πυραύλους ου έχουν εκτοξευτεί. ΑΝ τα συστήματα του πλοίου μπορούν να αναχαιτήσουν 2-4 επερχόμενους πυραύλους, ι αντίπαλοι στέλνουν 10, το αμυντικό σύστημα όμως από τα πρώτα 3 θα έχει κορεσθεί.
1) εμβέλειες πυραύλων:
Μικρή: Εμβέλειες 35-50 χλμ (πχ Aster 16, essm κτλ)
Μέση 50-90 (παλιές εκδόσεις του SM2)
Μεγάλη άνω τον 100 (SM2, Aster 30 κτλ με αποκορύφωμα τους S-400 και Thaad)
Από πολιτικής άποψης καλύτερα να επιλέξουμε aegis και SM-2/ESSM. Όσοι είναι υπέρ των γαλλικών συστημάτων ξεχνάνε ότι τα ραντάρ της Thales κατασκευάζονται στην Τουρκία. Επίσης ο ευρωστρατος που προτείνει η Γαλλία είναι μια πολύ ,πάρα πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Αυτό θα σημαίνει νέα μνημόνια, περισσότεροι λαθροεισβολεις , μεγαλύτερη ανεργία και περισσότεροι Έλληνες στο εξωτερικό. Επίσης σε περίπτωση που τα βρει η Γαλλία με την Τουρκία (όπως τα είχαν βρει στον Α παγκόσμιο πόλεμο και ήρθε η μικρασιατική καταστροφή) ποιος μας λέει ότι δεν θα κάνουν το ίδιο που έκαναν στους exoset της Αργεντινής και στα δικά μας συστήματα? Κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει , γιατί άμα τα βρουν οι Αμερικάνοι με τους Τούρκους δεν θα κάνουν το ίδιο στα δικά τους συστήματα? Προσωπικά θεωρώ ότι τις ΗΠΑ την συμφέρει περισσότερο η Ελλάδα παρά η Τουρκία.
Τώρα από πλευράς επιχειρησιακής, το ραντάρ των Γάλλων όσο σύγχρονο και εάν είναι δεν έχει ακόμα μπει στην υπηρεσία. Είστε σίγουροι ότι θα αποδίδει αυτά που λέει? Εάν δεν αποδίδει ποιος θα πληρώσει την νύφη? Μήπως πάλι ο Ελληνικός Λαός? Υπάρχει προηγούμενο? Τα ραντάρ των mirage 2000 όταν ήρθαν ήταν όπως έπρεπε? Το aegis ομως είναι επιχειρησιακό και έχει υποστεί πολλές αναβαθμίσεις.
Ο aster 30 έχει αποδείξει την αξία του? Όχι
Ο SM-2 έχει αποδείξει την αξία του?
Όχι
Όμως τα γαλλικά Scalp naval είχαν πρόβλημα στην Συρία, τα αμερικανικά tomahawk δεν ακούστηκε ποτέ ότι είχαν πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι τα γαλλικά ναυτικά συστήματα στερούνται αξιοπιστίας.
Τέλος τα αμερικανικά είναι ποιο φθηνά.
Που ακριβώς κολλάει το aegis; Στη παρούσα φάση, μιλάμε για trs-4d(άρα όχι sm-2) εναντίον sf-500. Επίσης, εκτός το ότι συγκρίνουμε πρακτικά ένα πλοίο με essm block2 με ένα με aster-30, με τα μέχρι τώρα δεδομένα (Σαουδική Αραβία), μιλάμε για 16 vls vs 32(+ τους πιθανούς mica πλάι του υπόστεγου). Με τέτοιες προδιαγραφές, γιατί να πάμε σε ένα πλοίο στα χαρτιά και να μη πάμε σε a-200 ή gowind 3100+ με 32 vls(ή 16 mk-41 με tacticos), όπου θα είναι φθηνότερα και ήδη επιχειρησιακά;
τα αμερικανικα tomahawk ειχαν τα αντιστοιχα baby προβληματα την εποχη του πρωτου desert storm πολεμου . πλεον μετα απο τοσα χρονια εχουν λυθει . τα σκαλπ εχουν αυτα τα προβληματα και θα λυθουν . το σκαλπ ναι μεν ειναι ενα οπλο δευτερης προτεραιοτητας αλλα μας δινει την δυνατοτητα με 4 belhara να στειλουμε ταυτοχρονα 32 πυραυλους τοσο βαθια στην τουρκια που πλεον και οι βασεις των ιπταμενων ρανταρ και ιπταμενων τανκερ ειναι σε κινδυνο . απο εκει και περα στο δυσκολο περιβαλλον του αιγαιου ο αστερ30 εκτος απο καλυτερες κινηματικες επιδοσεις εχει και καλυτερη ανθεκτικοτητα στον ηλεκτρονικο πολεμο . επισης η εμβελεια του ειναι ικανοποιητικη 120χιλ .
2022…
Ανατολική Μεσόγειος…..
Τουρκικό γεωτρύπανο ετοιμάζεται σε πραγματική γεώτρηση ΕΝΤΟΣ της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 50 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελλορίζου.
Το πλωτό γεωτρύπανο συνοδεύεται από τουρκική Αρμάδα που απαρτίζεται από:…
Το Anadolu με 12 f-35 ναυαρχίδα, θα προστατεύεται από τουλάχιστον
2 ή 3 Τ214 με σύγχρονες τορπίλες, πυραύλους IDAS,
από μια ή 2 φρεγάτες κλάσης Istanbul με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής KAI 16 αντιπλοικους ATMACA εμβέλειας 200km,
2 OHP κλάσης Gabya φορτωμενες με ESSM
και 2 κλάσης Milgem…..
κι εγώ…ρωτώ…..Πώς και με τί….ΘΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΕΙΣ….;;;; Σε 2-3 χρόνια από σήμερα θα λέμε,….όχι η Κύπρος….αλλά και το Καστελόρριζο …”κείται μακράν..”!!
Και δε μιλάμε για μακέτο…είναι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ και σε φάση υλοποίησης και παραλαβής όλα τα παραπάνω.
Όσο για μας….θα συζητάμε….θα συζητάμε…..και πάνω στη συζήτηση θα δώσουμε κανένα επίδομα ακόμα….και μετά θα μυξοκλαίμε γιατί μπαίνουν κι άλλοι φόροι φόροι φόροι….το δημογραφικό θα πάει απ το κακό στο χειρότερο,..και στο τέλος δε θα μπορούμε ούτε να ξεμυτίσουμε στο …Σαρωνικό…και ούτε γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης ούτε έσοδα ούτε ελπίδα ούτε τίποτα.
Η γενιά της μεταπολίτευσης έθεσε τις βάσεις για την τωρινή καταστροφή…και η επόμενη με τις ιδεοληψίες και τις εμμονές τις τότε εποχής ολοκλήρωσε την καταστροφή.
Απο που θα αποπλεύσουν αυτά μάστορα; Γιατί οταν έχεις 2 υ/β 214 στο καρτέρι ανοιχτά της Σαμοθράκης να κοιτάνε τα Στενά, καμουφλάζ Super Vita με ΜΜ40 αγκιστρωμενες εκεί που δεν τις περιμένεις , MLRS στα νησιά κι ο,τι περάσει -αν περάσει- να το χτυπάνε τα πουλιά απ’ τη Σκύρο, τότε δεν βλέπω τους απέναντι να πηγαίνουν πουθενα!!!
… έτος 2026.
Το ‘Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό … ξεφορτώνετε σε “εκπαιδευτικές βολές” 8 παλαιές τορπίλες SUT σε θαλάσσιες σταθερές εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγχαρητήρια για το άρθρο!!Όλα θα μετρήσουν στο τέλος προσφορές, συμμαχίες.κ.λπ.η υποδομή για ΤΝ essm είδη υπάρχει…τα aster είναι ολα καινούργια για το Π.Ν.
Καλημερα, θα ηθελα να ρωτησω (επειδη προφανως και δεν το γνωριζω) αν θα γινοταν με την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ (αν φυσικα γινει) να “κουμπωσουμε” στο πλοιο και τους ESSM block 2/SM-2, ετσι ωστε αν το κοστος μιας τετοιας αναβαθμισης δεν ξεφυγει πολυ, θα μπορουσαμε να συνδυασουμε και τα δυο καραβια. Ουσιαστικα δηλ θα μπορουσαμε να ειχαμε απο τη μια τις Belharra και απο την αλλη τις ΜΕΚΟ εξοπλισμενες σαν τις LCS!
Η μεγαλυτερη εκδωση των LCS εχει πυργο με 4 στοιχειοκεραιες AESA και ενα δειτε καλα και δυο ρανταρ δυαυλους για SM-2
TO τι ικανοτητες θα εχει αυτο τα ρανταρ εγκειτε στην εκδωση του.
Noμίζω οτι το θέμα αρχίζει να κουράζει.Τελικά ήμαστε κοντά στην αγορά κάποιου πλοίου νέας σχεδίασης;Ναι ή όχι;Πιστεύω ότι το τοπίο είναι θολό και δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές και πληροφορίες.
Το ΠΝ δεν ενδιαφερεται τοσο για προσβολη χερσαιων στοχων,δυστηχως αυτη η δουλεια εχει αφεθει αποκλειστικα στην ΠΑ,πραγμα που ειναι λαθος,θα πρεπει να αποκτησουμε ενα βαλιστικο πυραυλο με μεγαλο βεληνεκες,υψηλης κινητικοτητας για να μη στοχοποιειται ευκολα..Επισης το θεωρω αυτονοητο οτι καθε νεο πλοιο θα πρεπει να φερει τουλαχιστον 32 SM-2 η ASTER 30,αν και παλι λιγοι ειναι,τα burke φερουν 96 και τα ticο112,και θα πρεπει να μπορει να καθοδηγει ταυτοχρονα μεγαλο αριθμο βληματων σε πολλους διαφορετικους στοχους..
Και αν έρθουν οι Ολλανδοί της Damen ή οι Γερμανοί και μας προτείνουν καμια λύση με συγχρηματοδότηση απο κάποιο ευρωπαικό ταμείο για την άμυνα?
Τα περί ακριβών δήθεν Γαλλικών
https://www.defence-point.gr/news/mia-epanastatiki-protasi-gia-tin-chrimatodotisi-ton-ellinikon-belh-rra
Δεν αναφέρει κανείς ότι η Belharra μπορεί σε καθαρή μορφή ΑΑW να φέρει
32 κελιά Α50 με 32 Αστέρ 30 κ 32 κελιά Α35 για Mica NG, συν προσθήκη Ram με 76 strales και dart.
Με state of the art AESA GaN ραντάρ που βλέπει στα 500 km και τεράστιες ικανότητες έναντι stealth που αμελείτε πολλοί…
Σε επιλογή να φέρουν όλες και scalp στη θέση 8 Αστέρ βάλτε αυτούς στο χέρι μας είναι αυτό.
Η LCS καλή η ταχύτητα αλλά έχει ένα τεράστιο αρνητικό και θα χρεισημοποιησω τα λόγια της πτήσης στο προηγούμενο μόλις άρθρο
«ένα πλοίο που θα εκτελεί παράκτιες αποστολές, δεν θα είναι μέρος του Στόλου. Είναι ένα πλοίο για τα ανοιχτά του Λιβάνου, ή για τον Περσικό, δεν είναι για να μάχεται με άλλους στόλους ή να αντιμετωπίζει εχθρική αεροπορία και επιθέσεις κορεσμού. Για την αποστολή αυτή υπάρχουν αρκετές μονάδες επιφανείας, με πρώτα τα Arleigh Burke.»
Όταν λοιπόν έχει μελετηθεί και φτιάχνει ακριβώς για αυτό το λόγο,δλδ παράκτια και όχι στο δεύτερο σκέλος που μας καίει εμάς ότι οπλισμό και να βάλεις δεν αλλάζει ότι είναι ένα παράκτιο σκάφος .-
Στον οπλισμό αυτό καθ’αυτο στην καλύτερη η LCS έχει να αντιπαράθεση 32 SM2 32 ESSM.
Πάμε στα συν πλην του οπλισμού και των 2
Αστέρ 30 δεν έχουμε
Έχουμε όμως Scalp και Mica στην Αεροπορία όποτε εξοικονομούμε σε ομοιοτυπια, που Θεού θέλοντος θα αναβαθμιστούν σε ΝG στο μέλλον.Οι απέναντι δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο…
SM2 δεν έχουμε, έχουμε ελάχιστους ESSM κάποια στιγμή ίσως πάμε σε ESSM bloc 2 για τις Μεκο και μακάρι…
Που οι απέναντι τους έχουν και τους ξέρουν.
CMS κανένα από τα δυο δεν έχουμε επίσης και πάει λέγοντας σε όλα τα συστήματά που θα φέρουν οι δυο προτάσεις άρα σε οικονομικό σκέλος να είστε απόλυτος βέβαιοι ότι οι LCS δεν υπάρχει ούτε μια στο δις να είναι πιο φτηνές…
Η σημαντικότερη διαφορά της μιας και της άλλη πρότασης υπάρχει στο πόσους στόχους μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και με τι pk και εδώ είναι το χάος υπέρ των Belharra.
Και να επισημάνω και κάτι για διάφορους περίεργους δεν έχω οξεία Belharritida και δε θα έλεγα όχι σε λύση 2μοιρες Ραφάλ στην αεροπορία αντί Mirage για συμπλήρωμα σε 123 viper όχι 85… και 4 FFG στο ναυτικό με αναβάθμιση Μεκο αλά Anzac και αντικατάσταση υπολοίπων S με Anzac.
Πολλά μπορούμε να κάνουμε με μηδαμινό κόστος αλλά από μυαλό δεν…
ΥΓ Ο Πομπεο ο πρώην επικεφαλής της ΣΙΑ(όχι κανένας τυχάρπαστος,περαστικός) εκθείασε τη σημαντικότητα της Σουδας. Εμείς το χαβά μας χρόνο με χρόνο, όχι παραπάνω… από πάπιες καλά πάμε… πακ πακ πακ…
βασικα το ερωτημα ειναι τι πλοιο θα φερει τους αστερ και τι πλοιο θα φερει sm2 και essm .
η Belhara εχει το πλεονεκτημα του ρανταρ και τις νεας σχεδιασης . που αν διαπραγματευτουμε σωστα μπορουμε να φερουμε μια φρεγατα πολλαπλων ρολων με εμφαση στο ΑΑ αγωνα με δυνατοτητα 32αστερ30 μεγιστο 8 σκαλπ μεγιστο και δυνατοτητα να μπουν 24 ή 32 μικα (μελλοντικα mica ng ir/em ) με τις δυνατοτητες ιδιαιτερα της IR εκδοσης . επισης μπορει να τοποθετηθει και ενα ραμ .
αντιθετα η lcs ειναι μια φρεγατα που σκεδιαστηκε για παρακτιες αποστολες που απλα εχει την δυνατοτητα να φερει sm2 και essm λογω του mk41 . δεν ξερω τι δυνατοτητες θα εχει το ρανταρ αλλα η belhara εχει το ρανταρ και τα ηλεκτρονικα συστηματα να γινει το πλοιο που χρειαζεται το ΠΝ. ψηφιζω τον συνδυασμο belhara seafire aster30 mica . και αν βαλω στην πλαστιγγα την δυνατοτητα τους σκαλπ τους 8 εξοσετ το πολυ καλο συρομενο σοναρ και τα state of the art ηλεκτρονικα συστηματα αντιμετρων που εχουν παντα οι γαλλοι .
μονο μειονεκτημα ειναι η ταχυτητα των 28 κομβων της belhara που το ΠΝ θελει ανω των 30 κομβων .
απο εκει και περα απαιτειται η αναβαθμιση των μεκο με νεο ρανταρ νεο συστημα διαχειρισης αναβαθμιση των phalanx και αυξηση των essm απο 16 σε 32 . με 4 αναβαθμισμενες μεκο και 4 belhara κανεις την διαφορα . υγ θα ηθελα οι μεκο να παρουν και νεους πυραυλους επιφανειας nsm σε αντικατασταση των harpoon .
Υπάρχει ένα πρόβλημα που διατύπωσε και άλλος χολιαστης: οι Αμερικανοί ποτέ δε μας διέθεταν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (και γιατί να αλλάξουν τώρα πολιτική;) ενώ οι Γάλλοι μας τους δίνουνε αν πληρωσουμε
Το έχουμε κουράσει κι έχουμε κουραστεί… Ας τα βάλουμε σε μια σειρά: ας πούμε ότι το πλάνο του ΠΝ είναι 4 νέα σκάφη μέχρι το 2030-2035,
(1) Οπλοσύστημα EuroSAM/PAAMS: (SylVER-ASTER) 2+2 Belh@ra, 4 MEKO feat. 16 A50 και 16 A35 (στην θέση του Mk48) με THALES NS200/CMS SETIS etc. 8 σκάφη 256 AA πυραυλάκια συνδυασμένα προς χρήση
(2) Οπλοσύστημα NSSM: (Mk41/Mk57 πλάγια) αν μας αρέσει η Belh@ra 2+2 θέλει THALES TACTICOS αλλιώς LCS/FFG(X) 2+2 πρόταση LM με FINCANTIERI US αν περάσει από εκεί. Και το γυρνάμε στο CMS330 της LM Canada/SAAB, MEKO feat, Mk48 και 16 Mk41/Mk57. 8 σκάφη 384 max. ΑΑ πυραυλάκια (64 SM) συνδυασμένα προς χρήση. Και αν μας παίρνει 4 μτχ ANZAC full εκσ. το 2028-2029 ή 2 DlPenne ασορτί για AAW για + 144 πυραυλάκια (80 SM + 64 min ESSM)
(ΜΗ δεσμευτικές προτάσεις δεν συζητάμε;)
Σίγουρα αυτό που χρειάζεται το ΠΝ είναι αντιαεροπορικές φρεγάτες για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο), ωστόσο δεν πρέπει να είναι και ικανές για άλλες λύσεις; Δεν γνωρίζω πολλά για τις LCS, μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (σε σύγκριση με της Belharra); Επίσης γενικά οι scalp δεν θα δώσουν επιπλέον δυνατότητες επίθεσης; Κάντε μια σύγκριση των δύο φρεγατών σε όλους τους τομείς, παρακαλώ.
+1
Όσον αφορά τους scalp naval(εντάξει λάθος ονομασία αλλά έτσι τους μάθαμε) θα πρέπει να λάβετε υπόψη οχι μόνο την καθαρά στρατιωτική τους αξία αλλά την ψυχολογική σημασία (σημαντική σε έναν πόλεμο) του να μπορούμε να χτυπήσουμε βαθειά στο εσωτερικό της Τουρκίας κάτι που τρέμει ο τουρκικός στρατός. Αν μπορούμε να χτυπήσουμε εκατοντάδες χλμ στο εσωτερικό της Τουρκίας τότε οι οι Τούρκοι και όχι μόνο ο αυτοί στα παραλία του Αιγαίου θα καταλάβουν ότι έχουν πόλεμο και θα θρηνούμε νεκρούς κάτι για το οποίο δεν είναι προετοιμασμενοι
https://defencereview.gr/enimerosi-a-geetha-gia-fregates-perry-kai-belharra/
Το κόστος για 2 μεταχειρισμένα πλοία από το Ναυτικό της Αυστραλίας (φρεγάτες Perry) είναι 180 εκ συμπεριλαμβανομένων των όπλων τους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αναμένουμε την αποδέσμευση των ΗΠΑ για τα βλήματα SM-2 που φέρουν τα πλοία. Ο βασικός λόγος που το ΠΝ ενδιαφέρεται για τα πλοία είναι οι ικανότητες που έχουν στην αεράμυνα περιοχής ώστε να καλυφθούν μερικώς οι ανάγκες του Στόλου.
Σε άλλη περίπτωση, όπως τονίστηκε, δηλαδή χωρίς την αποδέσμευση των SM-2, το ΠΝ δεν επιθυμεί τα πλοία.
Η αποδέσμευση των SM-2 είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν κίνητρα στην Τουρκία ώστε να παραμείνει στο μαντρί, τότε δεν θα τους αποδεσμεύσουν ή θα τους αποδεσμεύσουν και στις 2 χώρες. Στην πρώτη περίπτωση δεν θα πάρουμε τις Αδελαΐδες και θα μείνουμε με τις S που αργοπεθαίνουν. Στην δεύτερη μπορεί και οι Τούρκοι να παραγγείλουν 256 SM-2 για τα 8 πλοία τους … game over.
Το timing είναι πολύ άσχημο – θα είναι πολύ πιο εύκολο να απαντήσουν τον Αύγουστο όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα, εμείς όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο. Αν πάλι τους αποδεσμεύσουν τώρα μόνο σε εμάς σημαίνει ότι έκαναν την επιλογή τους…
Να με συγχωρείς, αλλά η ΜΗ αποδέσμευση τους θα είναι πολιτική απόφαση. Δηλαδή, η Τουρκία θα πάρει s-400 και/ή πατριοτ και/ή f-35 και εμείς θα φάμε block στους Sm-2; Επί ποιας λογικής; Δεν φτάνει που η ισορροπία έχει ξεφύγει ελέω και Αμερικανών, θα μας ρίξουν και Χ για τους μέτριους sm-2; Εδώ σε κάθε προτεινόμενη πώληση, υπάρχει νη παράγραφος που αναφέρεται στη μη αλλαγή των στρατιωτικών ισορροπιών. Με τα f-35 το κάνουμε γαργάρα, με τους πατριοτ το ίδιο; Η αεράμυνα τους, από ανέκδοτο, θα γίνει πρότυπο! Εν τω μεταξύ, τι θα πει να τους αποδεσμεύσουν ταυτόχρονα στις 2 χώρες; Έχει ζητήσει η Τουρκία sm-2; Επίσης σε ποιες 8 Perry να τους βάλουν; Στις αρχαίες 4 που δεν έχουν ούτε καν mk-41 ή στις υπόλοιπες 4, όπου έχουν μεν, αλλά χρειάζεται άλλο ραντάρ και πιστοποίηση στο genesis; Μακάρι να το κάνουν… Καλύτερο δώρο για εμάς, δεν υπάρχει!
Ολα θα κριθουν απο το αποτελεσμα του εμμεσου εκβιασμου των Αμερικανων στους Τουρκους με τους PATRIOT.Σε περιπτωση που επιμεινουν στους S-400 ολα θα παρουν τον δρομο τους.
Οσο για το θεμα Belharra vs LCS…οι Αμερικανοι εχουν την ικανοτητα να τελειωσουν την Γαλλικη και οποια προταση πολυ ευκολα.Δεν ειναι χαζοι.Προσφερουν LCS για το περιβαλλον του Αιγαιου που ειναι littoral.Σε περιπτωση που οι Γαλλοι κανουν καλητερη προσφορα οι Αμερικανοι θα χτυπησουν με προσθετη “παραχωρηση” 1-2 A.B/Tico που ταιριαζουν στο περιβαλλον της Αν.Μεσογειου και δεν θα εχουν κανεναν αντιπαλο στην περιοχη για αρκετα χρονια.
Αναμενουμε στο ακουστικο μας λοιπον.
Τα Α/Β – TICO να τα ξεχασουμε, πρωτον δεν αποδεσμευονται, δευτερον θελουν 400+ ατομα προσωπικο, τριτον δεν υπαρχουν υποδομες για πλοια ττετοιου μεγεθους και τεταρτον τα Α/Β γενικα ειναι σε κακη κατασταση και θελουν πολλες επισκευες, εδω οι Αμερικανοι δυσκολευονται πολυ να τα κρατησουν σε υπηρεσια.
Φιλε μου…αν σου τα προσφερουν οι Αμερικανο….ειπα αν… να τους πεις οτι δεν εχεις 400+ ατομα προσωπικο,δεν εχεις υποδομες και σε χαλαει η κατασταση τους επειδη οι δικες σου S/MEKO ειναι σε πολυ καλητερη.
χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!! καλό!!!!!!!!!!!!!!! συμφωνώ!!!!!
Συνεχώς κάνουμε λόγo για αντικατάσταση-απόσυρση πλοίων μετά που θα έλθουν νεότερα ή καινούργια ή με νέο οπλισμό. Είμαστε σίγουροι γι’ αυτό; Έως σήμερα είχαμε στο δόγμα άμυνάς μας το Αιγαίο, ούτε καν την Κύπρο. Σήμερα με το Λιβυκό Πέλαγος συν τον χώρο από Κρήτη έως Κύπρο συν την 2η μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου, χρειαζόμαστε άλλον έναν στόλο και μάλιστα πιο μεγάλο από αυτόν που είχαμε έως σήμερα. Συνεπώς θα πρέπει να σκεφτούμε μετά από την ενδεχόμενη έλευση και των Αυστραλέζικων πλοίων και την παραγγελία γαλλικών, να εκσυγχρονίσουμε όχι μόνο τις υπόλοιπες ΜΕΚΟ αλλά και τις S και να αποφασίσουμε ένα νέο αμυντικό δόγμα που θα βασίζεται σε μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό και περισσότερες μονάδες στόλου αλλά και λοιπά πλοία και μέσα. Δείτε τι κάνουν οι Αιγύπτιοι με το 1/10 των δικών μας ανασφαλειών. Κάνω λάθος κάπου; Και για πρώτη φορά όλα αυτά θα είναι επενδύσεις και όχι χρήματα σε μαύρες τρύπες διότι οι υδρογονάνθρακες αποδίδουν αν μπορείς στοιχειωδώς να υπερασπιστείς μαζί με τις συμμαχίες σου τα συμφέροντά σου. Όταν είσαι εντελώς αδύναμος ακόμη και οι σύμμαχοί σου θα σε αφήσουν κάποια στιγμή γιατί θα σε βαρεθούν ή γιατί θα αποτελείς και δική τους αδυναμία.
+1
Η Αίγυπτος αγοράζει με Σαουδαραβικά πετροδόλαρα γιατί κατά τα άλλα η οικονομία της είναι για χρεοκοπία.
@ Captain
Ότι στόλο και να αγοράσεις πάντα ανατολικά της Ρόδου θα έχεις αντίπαλο σου την γεωγραφία και όπως ένας κολυμβητής που κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα δεν μπορεί να πετύχει ρεκός επιδόσεων έτσι και το ΠΝ θα είναι καταδικασμένο. Τα υποβρύχια του ΤΠΝ και η ΤΠΑ απλώς θα κάνουν την διαφορά.
Η Ελλάδα καλώς να ανανεώσει το ΠΝ της με ένα συνδυασμό μεταχειρισμένων και μικρότερων πλοίων αλλά να επενδύσει σε state of art όπλα ύψηλού κόστους στο ΠΝ δεν βγάζει νόημα από την στιγμή που τα πλοία θα σταματήσουν να επιχειρούν μέχρι τα σχετικά ασφαλή νερά της Ρόδου.
@ π+δ
νομίζω ότι ο ASTER15 και oι MICA υστερούν και “καίνε” το πακέτο της Belharra. Υπό αυτή την σκοπιά οι SM2 και ESSM είναι συνολικά καλύτερο πακέτο πυραύλων.
+1 η λογική & οι εξελίξεις αυτό δείχνουν, άρα επέκταση δυνατοτήτων αλλά και ποσότητας, η οποία έχει τη δική της ποιότητα
Επίσης θα πρέπει να αλλάξουμε και το δόγμα μας πάνω στις ναυπηγήσεις. Ο αριθμός των γαλλικών πλοίων που συζητάμε από το 2008 ήταν για εκείνη την εποχή. Για τώρα χρειαζόμαστε διπλάσιο αριθμό μονάδων.
νομιζω οτι εχουμε προβλημα επανδρωσης για πολλες μοναδες ηδη η υπογεννητικοτητα μας χτυπα την πορτα νεοι με πτυχια εχουν φυγει κ θα φυγουν κι αλλοι οποτε χλωμο για πανω απο 12 φρεγατες εκτος αν μειωσουμε τον στολο πυραυλακατων κ κανονιοφορων. τες πα το προβλημα ειναι αυτη τη στιγμη ενα το χρημα δεν υπαρχει χρημα αν ειχαμε χρημα τοτε με 4+4 φρεμ ειχε τελειωσει το παρτυ πλοιων τωρα χωρις χρηματα κοιταμε να παρουμε τη ρουσσεν της γαλλιας και της αμερικης και σκεφτομαστε ποια θα αντεξει περισσοτερο πριν γινει υφαλος στην μεσογειο.
Το προβλημα με τους Γαλλους ειναι οτι δεν ειναι καλοι “πωλητες”. Για παραδειγμα. Αν και υποστηριζω σθεναρα την αναπτηξη εγχωριου πλοιου (σκαρι/λαμαρινες ή οπως αλλιως θελετε να το πειτε) οι Αμερικανοι επεξαν εξυπνα σαν γνησιοι καλοι πωλητες. Οταν παραχωρηθηκε εναντι 1 ΕΥΡΩ το ναυπηγειο Σκαραμαγκα στην ΓΑΛΛΙΚΩΝ συμφεροντων ιδιοκτητρια , το μονο που εκανε ηταν να βγαλει τα ναυπηγεια εκτος συναγωνισμου. Καμια αναθεση ουτε υπο-εργου σε αυτα! Μετα οχι μονο δεν εδωσε δουλειες οπως ελεγε η συμβαση παραχωρησης αλλα ζηταει και 350 εκ Ευρω γιατι δεν πληρωνουμε εμεις τους δικους του ποια εργαζομενους! Ερχονται οι Γαλλοι και προτυνουν Belh@ra και προτυνουν οι 2 πρωτες να ναυπηγηθουν σε γαλλικα ναυπηγεια (ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΛΕΟΝ Σκαραμαγκα) για να “πουλησει” θεσεις εργασιας η κυβερνηση τους. Και σαν να μην εφτανε αυτο ουτε κουβεντα για ενδιαμεση λυση κτλπ! Ποιος θα μπορουσε να αρνηθει στην Γαλλικη προταση εαν συνοδευονταν απο 20-30 Μ-2000 που τωρα ξεφορτωνεται η Γαλλια? ΚΑΝΕΙΣ . Δεν το εκαναν ομως. Οσο για την χρηματοδοτηση. Τα λεφτα 1.2δισ ευρω φτανουν για 2 πλοια και η γαλλια ΞΕΡΕΙ οτι η Ελλαδα ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ να βρει αλλα τοσα για ακομα 2 πλοια λογω της εποπτειας στους προυπολογισμους της και της μη θελησης να διασπασει τον Γαλλογερμανικο αξονα. Η Γερμανια επεισε τους Γερμανους οτι ειναι πεταμενα λεφτα τα κονδυλια για την αμυνα της Ελλαδας και δεν θα μπορει τωρα να τους πει το αντιθετο! Και εκει μπαινουν οι πωλητες Αμερικανοι. Μας λενε…θελετε καινουργια πλοια? Ωραια εμεις αγοραζουμε ελληνικο ναυπηγειο και τα πλοια αυτα (καλα η ασχημα δεν ειναι του παροντος) θα ναυπηγηθυον στην Ελλαδα πληρωνοντας Ελληνες εργαζομενους που αυτοι θα πληρωνουν φορους εισοδηματος και θα εχουν λεφτα να ριξουν στην τοπικη αγορα! Σας τα προσφερουμε αυτα αλλα θελουμε και εμεις να δωσουμε δουλειες σε αμερικανους εργατες και γι’αυτο θα πρεπει να αγορασετε τον εξυγχρονισμο των ΜΕΚΟ απο εμας που και παλι θα εχει καποιους υποκατασκευαστες στην Ελλαδα! Εσεις φαβαστε οτι θα μεινετε χωρις πλοια οσο θα γινεται ο εξυγχρονισμος? Κανενα προβλημα σας προσφερουμε μια ενδιαμεση λυση ως φτηνο ανταλαγμα για να κανετε ανετα τη δουλεια σας! Οι γαλλοι μεχρι σημερα δεν εχουν αποφασισει ΠΟΤΕ θα αποδεσμευσουν το 1,1 δις Ευρω γιατι η οικονομια τους μπηκε σε υφεση και η Κομισιον τους εβαλε στο ματι μετα την Ιταλια! Αρα και η χρηματοδοτηση των Belh@ra παει στις καλενδες! Απο την αλλη οι Αμερικανοι εχουν το οπλο που ονομαζεται FMS και δινει χρονικη και οικονομικη ανασα σε μελλοντικους προυπολογισμους. Ετσι πουλανε οι καλοι πωλητες ακομα και τα σαπακια στις αποθηκες τους!!!! Οι Γαλλοι καποια στιγμη πρεπει να μαθουν να πουλανε και οχι να εκβιαζουν (μην παιρνετε Rafale αλλα Μ-2000-5 στο 70% της τιμης ενος Rafale επειδη στο μελλον θα θελουμε να σας πουλησουμε τα Rafale οταν θα μας συμφερει περισοτερο). Ετσι εχασαν τους περισοτερους διαγωνισμους οπλων και εμεις επιμενουμε να τους ξελασπωσουμε? Ας ερθουν με μια καλη προσφορα αντιστοιχη η καλυτερη των αμερικανων να τους προτημησουμε. Δεν δουλευαν στα χωραφια του παππου μας να τους δινουμε τα παντα!
μην χάσετε χρήματα…
εταίρος μαζί μας
να είσαι έξυπνος
να είστε ειλικρινείς
μερίδιο
διαφορετικά
θα χάσετε τα πάντα
δυστυχώς αυτό συμβαίνει