13.9 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΡΘΡΑΣυνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν...

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου σε διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για καθιερωμένη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που είθιστε να παραχωρείται κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο εν όψει της εορταστικής περιόδου. Ο Αρχηγός μίλησε αρκετή ώρα και συζήτησε με τους συναδέλφους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των ημερών – όπως αποτυπώνεται και από την απήχηση και σχολιασμό στις αντίστοιχες αναρτήσεις στον ιστότοπο της Π&Δ – που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του στόλου με νέες κύριες μονάδες επιφάνειας.

Σε πρώτη φάση αναφέρθηκε από τις εντυπώσεις του από το πρόσφατο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου όπως τόνισε συνάντησε το πιο θερμό κλίμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, όχι μόνο στο κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας αλλά και σε όλους τους τομείς συνεργασίας που διέπουν τις δυο χώρες. Ειδικότερα όμως στον τομέα της άμυνας έγιναν αρκετές συζητήσεις όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων σε όλα τα θέματα που αφορούν εξωτερική πολιτική, ενεργειακοί πόροι, ανατολική Μεσόγειος, συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ. Άξιο αναφοράς ήταν δε ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι μία γέφυρα συνεργασίας με την Αίγυπτο που η Ουάσιγκτον την βρίσκει πολύ εξυπηρετική.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο θέμα της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δη στα καράβια, που όπως είπαμε είναι και το φλέγον ζήτημα των ημερών. Οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι όπως ανέφερε ο ναύαρχος αυτή τη στιγμή είναι τρεις:

1) Η λύση των αμερικανικών φρεγατών LCS, αντίστοιχο σχέδιο με αυτό που προωθήθηκε στην Σαουδική Αραβία, που όμως είναι μία μακροπρόθεσμη λύση που δεν πρόκειται να αποδόσει νέες μονάδες νωρίτερα από πέντε-έξι χρόνια.
2) Η λύση που προτείνουν οι Γάλλοι με τις φρεγάτες Belh@ra που επίσης δεν μπορεί να αποδόσει σύντομα νέες μονάδες, αν κι έχει το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά και
3) Οι φρεγάτες κλάσης Perry που θα προέρχονται από την Αυστραλία, ήτοι η τοπική κλάση Adelaide. Ο ναύαρχος δεν αναφέρθηκε καθόλου σε πλεονασματικές φρεγάτες της κλάσης από τα αποθέματα του αμερικανικού Ναυτικού.

Υπάρχει λοιπόν τώρα μία συζήτηση κατά πόσο αυτά τα καράβια θα μπορούσαν να είναι μία λύση για το Πολεμικό Ναυτικό και πάντως ενδιάμεση λύση μέχρι την άφιξη νέας ναυπήγησης μονάδων. Το κόστος που αναφέρθηκε από το Ναύαρχο ήταν αφενός μεν στα 180 εκατομμμύρια ΜΑΖΙ με τον οπλισμό τους κι αφετέρου δε τόνισε πως άλλα ποσά που είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες κι έφταναν μέχρι και τα 400 εκατομμύρια ήταν λάθος σύμφωνα με το Ναύαρχο. Η συνεισφορά της αμερικανικής πλευράς είναι βέβαια στο ότι καθώς είναι αυτοί που δίνουν το πιστοποιητικό τελικού χρήστη, θα συναινέσουν με την αποδέσμευση των οπλικών συστημάτων που φέρουν οι εν λόγω φρεγάτες, ήτοι τους πύραυλους αεράμυνας περιοχής SM-2. Όλα αυτά δεδομένου του άριστου κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών. Τόνισε δε ότι αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να είναι μία λύση για το ΠΝ αφού θα έδιναν δυνατότητες αεράμυνας περιοχής που είναι ο τομέας που έχει έλλειψη το ΠΝ.

Όσον δε αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ναύαρχος αναφέρθηκε στις ελληνικές κόκκινες γραμμές αφού ερωτήθηκε σχετικά και τι ικανότητες έχουμε να παρέμβουμε στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι έχουμε «ικανότητες σημαντικές» αν και το ΠΝ υστερεί στο κομμάτι της αεράμυνας περιοχής, πράγμα το οποίο φιλοδοξείται να καλυφθεί με αυτά τα δυο πλοία. Από την άλλη πλευρά η Πολεμική Αεροπορία έχει δεδομένες ικανότητες και σε μία ενδεχόμενη επιχείρηση θα μπορέσει να καλύψει το Πολεμικό Ναυτικό απλά όπως τόνισε αν υπήρχαν αυτά τα δυο πλοία το Πολεμικό Ναυτικό θα είχε πολύ περισσότερη αυτάρκεια και λιγότερες απαιτήσεις προστασίας από την Πολεμική Αεροπορία.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Δημήτρης Γ.
Δημήτρης Γ.
4 years ago

Επίσημη ενημέρωση…. Μάλιστα!

Sarouman 21 (@Sarouman21)
Sarouman 21 (@Sarouman21)
4 years ago

Άμεση αγορά των Adelaide, γιατί απαιτούνται παρόμοια πλοία… χτες, κυρίως για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι κερδίζουμε και χρόνο για τις διαπραγματεύσεις για τις Belh@rra ή/και τις LCS. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δρομολογήσουμε την αντικατάσταση και των αναβαθμισμένων φρεγατών τύπου S, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Υπό αυτήν την έννοια, οι τροποποιημένες LCS-GR παρέχουν τη δυνατότητα σταδιακής ναυπήγησης σε ελληνικό ναυπηγείο (βλ. ΟΝΕΧ) για μια σειρά ετών, ώστε αφενός να ανανεωθεί ο στόλος επιφανείας του ΠΝ και αφετέρου να αναληφθεί και η κατασκευή πρόσθετων πλοίων για πελάτες του εξωτερικού, κυρίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

CK
CK
4 years ago

Εάν είναι 180mil με full τα SM2/ESSM όπλα είναι κελεπούρι.Μην το σκεφτόμαστε
Να περιμένουμε βεβαια και τα ευρήματα της επιτροπής που λέγεται πως θα στείλουμε
Να μην καταλήξουν με τους γείτονες φοβάμαι. Έχουν ήδη PERRY οποτε ποιο εύκολα ενσωματώνονται στο στόλο τους

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CK

+1, λογικό και γω πιο πολύ φοβάμαι ότι αν δεν τα πάρουμε εμείς θα τα ζητήσουν οι γείτονες….

Thomas
Thomas
4 years ago
Reply to  sotbak

2 πλοια θελουν αλλα τοσα για προστασια. Επισης ειναι ευαλωτα στα εχθρικα αεροσκαφη και υποβρυχια και κοστοβορα σε βαθος 10ετιας. Καλυτερα τα οποια χρηματα να διατεθουν εστω και για μικρο αριθμο 20 F35Α με τα οπλα τους για την 117 ΠΜ της Ανδραβιδας.

ΜΑΝ
ΜΑΝ
4 years ago
Reply to  Thomas

Με €180εκ. παίρνουμε το πολύ 1 F35 με τα όπλα του…

μαν του μαν
μαν του μαν
4 years ago
Reply to  ΜΑΝ

400 ειναι με τα οπλα + τα λειτουργικα κοστη; εκτος κι αν ειναι τηλεκατευθυνομενες. μισο δις απο δω μισο δις απο κει μαζευοντε.

Thomas
Thomas
4 years ago
Reply to  ΜΑΝ

ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ. 2 ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΕ 160 ΜΥΡΙΑ ΚΑΙ 20 ΜΥΡΙΑ ΟΠΛΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΣΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑ. 20 JASSM ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕ 20 ΜΥΡΙΑ ΣΥΜΒΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ F16. ΕΙΔΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ; ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΟΙ 2 ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ 180 ΜΥΡΙΑ. ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑ ΚΑΙ ΠΝ.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ΜΑΝ

παίρνουμε 2, αλλά καμιά ΛΜ δεν πουλάει 2 Φ-35…..!!!!!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Thomas

με 180 εκ€ θα έχουμε πλοία με ΣΜ2 και άμεσα, δεν είναι μεγάλο το ποσό, κλείνουμε το κενό που έχουμε σήμερα μέχρι να έρθουν νέα (είτε Μπελχαρες είτε LCS είτε το όνειρό μου Α/Β), πρέπει να κρατηθούμε όρθιοι στην Αν μεσόγειο, αρχίζει το “πανηγύρι” και δεν έχουμε ακόμη νέες ναυπηγήσεις με νέα όπλα, δεν υπάρχει άλλη λύση……

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Thomas

Τα 2 πλοία αγοράζονται για να προστατεύουν τα υφιστάμενα, τα οποία με τη σειρά τους θα προστατεύουν τα 2 καινούρια (που έτσι κι αλλιώς έχουν από μόνα τους πολύ καλή αυτοπροστασία λόγω σύγχρονων σόναρ). Έτσι λειτουργούν οι ναυτικές ομάδες μάχης.

Με 160 μύρια δε παίρνει κανείς ούτε μισό F-35, για να ξέρουμε τι λέμε. 90-100εκ. κοστίζουν ανά μονάδα σε παραγγελίες διψήφιων ή και τριψήφιων αριθμών. Χώρια που 2 αεροπλάνα δε πουλάνε ούτε οι Κινέζοι. Επιπλέον τους JASSM δε τους χρειαζόμαστε, και δεν είναι ακόμα πιστοποιημένοι στο F-35.

Παλι ψεμματα λες
Παλι ψεμματα λες
4 years ago
Reply to  chikichiki

οι Τζασμ ειναι πιστοποιημενοι σε ολα τα αμερικανικα μαχητικα δεν θα ειναι στα 4000 φ35 που θα παραχθουν. ε τοτε βαλτους στα ρωσικα.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  chikichiki

Δεν είναι ακόμα πιστοποιημένοι στα F-35, θα πιστοποιηθούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, ΑΝ και ΟΤΑΝ γίνει αυτό προτεραιότητα. Εγώ μια χαρά τα λέω, εσύ πάλι ένα σχόλιο που να μη πετάς ό,τι να’ναι μπορείς να κάνεις;

kakaouskia
kakaouskia
4 years ago
Reply to  chikichiki

Καλησπέρα
Από τη σελίδα της ίδιας της Lockheed:

JASSM: Ποιστοποιημένος σε B-1B, B-2, B-52, F-16, F-15E, F/A-18A/B, F-18C/D
JASSM-ER: Ποιστοποιημένος σε B-1B, F-15E, υπό ποιστοποίηση σε B-52, F-16

https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/mfc/pc/jassm/mfc-jassm-er-pc.pdf

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/jassm.html

Αυτό που κάνει μάλιστα εντύπωση είναι ότι αναφέρεται ρητά ότι μελλοντικές προσπάθειες πιστοποίησης θα επικεντρωθούν στο F-35, τόσο των εκδόσεων των ΗΠΑ όσο και των διεθνών εκδόσεων (διαχωρίζονται ξεκάθαρα).

Άρα ο chikichiki έχει απόλυτο δίκαιο όταν λέει “δεν είναι ακόμα πιστοποιημένοι στο F-35”

ΚΝ
ΚΝ
4 years ago
Reply to  CK

Πραγματικα αν εχουν αυτη την τιμη με ολα τα όπλα θα συμφωνήσω και εγω οτι μια πολλη καλη ευκαιρία ως ενδιάμεση λυση. Εφόσον θα συμφωνήσω ειναι σε καλη κατάσταση.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ΚΝ

+1

Αίας
Αίας
4 years ago

Δύο παρατηρήσεις , που συνεχώς προβάλω καθώς τις θεωρώ σημαντικές.
Πρώτη, σε ποια περίπτωση θα επιχειρήσει το ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο;
Μιλάμε για θερμό επεισόδιο;
Γενικευμένη σύρραξη;
Και τα δύο;
Έχει εξασφαλίσει όλα τα υπόλοιπα μέτωπα και αναλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο, φαντάζομαι.
Δεύτερη, τι ακριβώς ναυτικό είναι το ναυτικό που πρώτο του μέλημα είναι η αντιεροπορικη κάλυψη και όχι το αντίπαλο ναυτικό;
Το ναυτικό μήπως δείχνει την θέση του και αυτή είναι μετά την πρώτη θέση της αεροπορίας.
Είναι το ναυτικό όπως διαμορφώθηκε μετά τον βππ και έπειτα.
Γιατί συζητάμε για δαπάνες δισεκατομμυρίων για αυτό;

Σπύρος
Σπύρος
4 years ago
Reply to  Αίας

Αν η αεροπορία του αντιπάλου στοχοποιεί το ναυτικό μας (και το κάνει, πολλαπλώς και επαλλήλως) τότε και το ναυτικό ΟΦΕΙΛΕΙ να στοχοποιεί την αεροπορία τους.

Γιωργος
Γιωργος
4 years ago
Reply to  Αίας

Πεστα μεγαλε! Με 180 μυρια και μπαλωματα απο δω και απο κει δεν φτουρας μπροστα στα 20 ΔΙΣ του Σουλτανου! Ολα τα λεφτα στην ΠΑ γιατι μoνο αυτη εχει το πρωτο πληγμα και το φοβητρο στους απεναντι! Τωρα 2 πλοια για το ΠΝ ειναι Sitting Ducks στα F-35 των τουρκων την επομενη 20ετια! Ολα τα διαθεσιμα πενιχρα κονδυλια πρεπει να πανε για 2 μοιρες ΝΜΑ συνολο 40 α/φ και συγχρονα οπλα μακρας εμβελειας 150+ χιλ οπως οι AGM-158 JASSM και AGM-84 SLAM ER, ειδικα μετα την αποκτηση Α/Α συστοιχιων Patriot η S400 της Τουρκιας! Ολα τα αλλα ειναι αστοχες και επικινδυνες κινησεις που δεν μπορουν να γειρουν το εξοπλιστικο ισοζυγιο!

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Γιωργος

Με αυτή τη λογική να παροπλίσουμε και τις S ,να μην εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ …..Που να πετάμε λεφτά…….¨Όλα στην αεροπορία. Μήπως να καταργούσαμε τελείως το ναυτικό;
Το Barbaros δεν το έχει αγκαζέ κανένα F-16, φρεγάτα έχει δίπλα του. Και δεν είναι τόσο χαζοί κάποιοι της περιοχής που αγοράζουν Mistral, Fremm και Gowind. Ο καθένας βέβαια με τις δυνατότητες του και τις ανάγκες του,αλλά χωρίς ναυτικό είμαστε τίποτα .Υπάρχουν “μάχες” που κερδίζονται χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά , και όπως σχολίασε πρόσφατα σε άλλο άρθρο η ΠΤΗΣΗ στο ερώτημα “τι θα κάνουν οι φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο”; βόλτες, αυτό αρκεί.

Αγαπητε φιλε
Αγαπητε φιλε
4 years ago
Reply to  x-m

Μπραβο στις ρητορικες ερωτησεις σου. Απο μονο σου ανακαλυπτεις εναλλακτικες. Μηπως η ειρωνικη ερωτηση να καταργησουμε το ναυτικο , εν μερει , θα ηταν ο,τι καλυτερο; Σου λεω εγω: αν ειχες μονο τις ταχειες πυραυλακατους με τους συγχρονους, μακρας εμβελειας, επιφανειας-επιφανειας εξοσετ και τα υποβρυχια που ειναι στρατηγικα οπλα τοτε θα γλιτωνες 15000 προσωπικο απο τις 30000 που υπηρετουν τωρα. Μονο οι μισθοι (παγωμα εστω 1000 ευρω) για 20 χρονια ειναι 4 δις. Συν τις συντηρησεις και τα λειτουργικα κοστη των πλοιων παμε το λιγοτερο στα 6 δις. Με 6 δις αγοραζεις τα 40 F35 και εισαι ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ. Λυσεις υπαρχουν και ειναι πολλες. ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.Η ΛΟΓΙΚΗ ΙΣΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

ΚΝ
ΚΝ
4 years ago

Χαχα για την ακρίβεια γλιτώνεις απο μισθους 8 δις γιατι ξεχνάς ασφαλιστικές εισφορές και φυσικα τις ειδικές παροχές. Βεβαια αυτο σημαινει άμεσες απολύσεις, απόσυρση πλοίων και ταυτόχρονη αποκατάσταση τους. Αυτο σημαινει απίστευτα χρηματα. Οπως και η ταυτόχρονη αγορα F-35. Δηλαδη σε 6 χρόνια θα πρεπει να γίνουν αυτα…. ενω το κέρδος που εχεις ειναι σε βάθος 20 ετιας…οποτε πρακτικα δε γινεται άμεσα ….
Θα συμφωνήσω και εγω πιο ενδιαφερον σαν σενάριο ειναι να εχουμε πολλες & σύγχρονες πυραυλάκατος που θα κινούνται γρηγορα, θα κρύβονται ευκολα και θα εχουν ισχυρά όπλα….προκαλώντας τρόμο με το μεγαλο αριθμό τους τη φονικότητα. Πχ super vita ειναι περιπου στα 100 εκατ. Ευρω με μια μεγαλη παραγωγή πιο βελτιωμένη σαφώς θα βγει ισως και πιο φτηνή.
Επισης, και 2-4 φρεγάτες με δυνατότητες αεράμυνας χρειαζονται ομως.
Νομιζω αυτο το σενάριο θα ηταν ενδιαφερον να το δουμε μελλοντικά.
Τέλος αν τα πλοία κοστίζουν 180 εκ. με τα όπλα τους θεωρω ειναι καλη άμεση ενδιάμεση λυση μεχρι να αγοράσουμε ή να σχεδιάσουμε το μελλον μας.

Μάγειρας
Μάγειρας
4 years ago

Σε παλιότερο άρθρο είχα πει κι εγώ να καταργηθεί η Διοίκηση Φρεγατών, όλο το προσωπικό να παει πεζικό και το μπάτζετ στην Αεροπορία…το είπα όμως γιατί έβλεπα τους ναυαρχαιους να θέλουν να δώσουν 2 δις για πλοία που θα πλέουν μόνο στο Αιγαίο (Bell@harra με μόλις 12 aster 30)…

Αν είναι να αποκτηθούν μονάδες που θα πλέουν με αξιώσεις στην Αν.Μεσόγειο τότε καλώς να δωθουν τα χρήματα αυτά…το Αιγαίο κλείνει με ελάχιστα μέσα που (το κυριώτερο) υπάρχουν ήδη…

Κακά τα ψέμματα, η Ελλάδα ιστορικά επιβίωνε με τον έλεγχο του Αιγαίου αλλά ευημερούσε μόνο όταν έλεγχε την θαλάσσια περιοχή Κρήτης,Λιβύης,Αιγύπτου,Ισραήλ,Κύπρου…εκεί βρίσκεται ο ζωτικός μας χώρος…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
4 years ago

Καθαρά καφενειακή θεωρία…
Η Ελλάδα πρέπει να έχει μεγάλο ναυτικό στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται 12 φρεγάτες.
To 1912-1913 η Ελλάδα μεγάλωσε επειδή το κύριο βάρος απέναντι στο τουρκικό ναυτικό το σήκωσε το θωρηκτό Αβέρωφ μαζί με τα άλλα τρία παλαιά θωρηκτά μας.
Οι πυραυλάκατοι είναι τα κύρια πλοία ναυτικών που δεν χρειάζονται ή δεν μπορούν να αγοράσουν μεγάλα πλοία.

chikichiki
chikichiki
4 years ago

Να θυμίσω εδώ λίγο ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο κακό: έχει νησιά. Αυτά τα νησιά, λόγω μεγέθους, δε μπορούν να υποστηρίξουν παρά μόνο πεπερασμένο αριθμό δυνάμεων. Για να αντισταθούν σε ενδεχόμενη εχθρική ενέργεια, θα χρειαστούν α) υλικό ανεφοδιασμό, και β) ανθρώπινες ενισχύσεις. Για να φτάσουν όμως ως εκεί τα ανυπεράσπιστα αυτά πλοία, θα χρειαστούν συνοδεία. Συνοδεία ενάντια σε απειλές επιφανείας, υποβρύχιες, και αεροπορικές. Οι ΤΠΚ είναι ΑΧΡΗΣΤΕΣ εναντίον υ/β, ΑΧΡΗΣΤΕΣ εναντίον α/φ, ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ εναντίον μεγάλων μονάδων στα περισσότερα σενάρια, και ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για συνοδεία λόγω αξιοπλοΐας & αυτονομίας. Τα δε υ/β δε μπορούν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ ενάντια σε ένα α/φ που θα χτυπήσει τη νοηπομπή. Για πείτε μου λοιπόν, με τι μαγικά θα ανεβάσετε νέα άρματα πάνω στα νησιά; Πάνω στο Ματρώζο θα τα δέσετε και θα τα πηγαίνετε ένα-ένα;

Άλλο κακό που μας προβληματίζει, είναι η ΑΟΖ, για την οποία υποτίθεται αγοράζονται τα πλοία AAW. Γιατί αν δε θες ο κάθε γείτονας να σου τρυπάει το βυθό και να σου αρπάζει τα πετρέλαια, ή ακόμα χειρότερα να προστατεύσεις τις δικές σου βυθοτρύπες, χρειάζεσαι τα μέσα για να αντιπαρατεθείς σε οτιδήποτε στείλει ο εχθρός εναντίον σου. Άρα μοιραία χρειάζεται ΚΑΙ Φ/Γ AAW, για προστασία από αεροπορικές επιθέσεις και εκδίωξη εχθρικών ΑΦΝΣ/αναγνωριστικών από τις εξέδρες. Ακόμα και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή αγοράζει μονάδες επιφανείας ακριβώς για αυτό το σκοπό, παρά το γεγονός ότι έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στρατηγικά όπλα, και όχι υ/β παράκτιας περιπολίας…

Ελπίζω να ξεκαθαρίσαμε λοιπόν γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ιράν, γιατί πιο απλά δε γίνεται να τα πούμε. Όσο για τα 6δισ. που παίρνουν 40 F-35, βρείτε πρώτα τα 6δισ. και μετά βλέπουμε για ΝΜΑ, και για το αν η ΠΑ θα ξέρει που τα πρωτοστείλει τα 40 α/φ που θα χρειάζονται ΠΑΝΤΟΥ…

x-m
x-m
4 years ago

@αγαπητέ φίλε: Διαφωνώ μαζί σας. Χωρίς ναυτικό απλά δεν υπάρχουμε. Αν η ερώτηση που έκανα έγινε αντιληπτή ως ειρωνία , συγνώμη, απλά θέλησα να εκφράσω μια υπερβολή.

Μαχες χωρις καμια πιστολια...
Μαχες χωρις καμια πιστολια...
4 years ago
Reply to  x-m

τις κερδιζεις οταν ο αλλος ξερει οτι εχεις συγχρονα οπλα οπως τα φ35, βαλλιστικοι πυραυλοι cruise και bulava που βαλλονται απο αορατα υποβρυχια και μαχητικα. Τωρα με 2 πλοια επιφανειας δεν κερδιζεις τιποτα. Εχουν φτασει τα φ35 πανω απο τα πλοια που λες κι αμα λαχει προσγειωνονται και πανω τους (F35B) χωρις να τους παρει πρεφα κανεις.

chikichiki
chikichiki
4 years ago

Οι Φ/Γ αυτές θα αντιμετωπίσουν F-16. Για τα F-35 έρχονται άλλες…ΑΝ έρθουν τα F-35…

x-m
x-m
4 years ago

Ποιός λέει ότι κερδίζεις πόλεμο με δυο ή δέκα πλοία επιφανείας; Πέραν των F-35 (στο μέλλον)δεν νομίζω ότι εμείς προσδοκούμε σε βαλλιστικούς πυραύλους , και αόρατα υποβρύχια.

χ μ
χ μ
4 years ago
Reply to  x-m

περνας στο αλλο ακρο. Δεν καταλαβες καλα. Μην εισαι των ακρων. Δεν λεμε αυτο. Λαθος σκεφτεσαι.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  x-m

+1, σωστός. Ελλάδα με τόση θαλάσσια έκταση χωρίς ΠΝ……..ΔΕΝ νοείται….

darede
darede
4 years ago
Reply to  Γιωργος

-1

CK
CK
4 years ago
Reply to  Γιωργος

Και τι θα σημαιοστολίζουν οι ναυταιοi μου λες?

Τα χω γράψει και εγώ πως δεν αξίζει να επενδύσουμε σε μεγάλους στόχους μεγάλες μονάδες επιφανειας.
Υποβρύχια και σύχρονες τορπίλες για ανατολική μεσόγειο .
Επάκτιες και πυροβολικό για το αιγαίο και έμφαση στην αεροπορία

Προτιμώ όμvς να δώσουμε 180 mill για 2 Adelaide παrα 1 billion για 1Belhara όπως ονειρεύονται αρκετοί εδώ μέσα
(sorry not 1 billion only 750 mill)
Furthermore:
οι ADELAIDE έχουν αξιολογότατο sonar/anti-submarine ‘κουστούμι ”
Δεν είναι μονο για αεράμυνα και ούτε είναι πλοία αεράμυνας
Τα λεφτά στην αεροπορία

Και τώρα θα φάμε κράξιμο από τους ναυταιους

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
4 years ago
Reply to  CK

Kαι εγω λεω (ετσι γιατι ολοι λεμε κατι) ΟΥΤΕ πλοια ΟΥΤΕ α/φη.
Πολλα λεφτα.
Μονο πυραυλικα!!!
Αντιαεροπορικα (Παει η αεροπορια τους)
Αντιπλοικα (Παει το ναυτικο τους)
Βαλλιστικοι (παει η υποδομη τους).
Και ελαχιστα λειτουργικα….ουτε ωρες πτησης,ουτε ωρες εν πλω….
Σωστα?
ΛΑΘΟΣ !!!!!!!!

Thras
Thras
4 years ago

@giorgos tsagaris
Πέστα επιτέλους γιατί σε λίγο θα μας πούν για “ήπια ισχύ” και οικονομικό πόλεμο, οπότε να το κλείσουμε το μαγαζί και να έχουμε μόνο αστυνομία σαν την Κύπρο. “Σιγά μη γίνει πόλεμος” που λέει και ένας άλλος συνομιλητής!!!

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!!
Ναι η ΠΑ είναι πολύ σημαντική και πρέπει να έχει προτεραιότητα. Απο εκεί και πέρα, το ναυτικό χρειάζεται φρεγάτες, ο ΕΣ άρματα μάχης κλπ.
Δεν είμαστε Ολλανδία, χωρίς απειλές, να καταργήσουμε τα MBT. Οι τούρκοι απέναντι έχουν 2500 άρματα, εμείς διατηρούμε 1400 που είναι τα ελάχιστα για να μην περάσουν από πάνω μας. Έχουνε 20 μεγάλες μονάδες επιφανείας, δεν μπορούμε να ατνιπαρατεθούμε με super vita…

Για να μην τα πολυλογώ, ωραίες είνια οι θεωρίες ότι με αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά και πθραύλους επιφανείας κλείνει όλο το Αιγαίο, αλλά δεν είναι έτσι. Όποτε επιχειρήθηκε, ο αμυνόμενος (γιατί με αυτά μόνο άμυνα μπορείς να κάνεις) έχασε παταγωδώς…

CK
CK
4 years ago

Thras
Καλά τα λες as σοβαρευτούμε
Τα οικονομικά και τα δημογραφικά δεδομένα μας είναι τραγικά
Απλά δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους γείτονες σε άρμα προς άρμα πλοίο προς πλοίο και αεροπλάνο προς αεροπλάνο
Πρέπει να επενδύσουμε σε αντισυμβατικές λύσεις
Δεν βγαίνουν τα νούμερα τα χούμε πει
Και σαφώς η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αεροπορία

φιλε μου
φιλε μου
4 years ago

οπως νιωθει κανεις. αλλος θελει πορσε μονο να τη βλεπει και ας μην εχει βενζινη και να ειναι στο ενοικιο. ο,τι θελεις φιλε μου.

BC59
BC59
4 years ago
Reply to  Αίας

Στο πρώτο ερώτημα απαντάω με το γεγονός ότι όταν πέσει η πρώτη ντουφεκιά, όλοι ξέρουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα έχουν προς τα πού να πάνε κολυμπώντας. Είναι σαν να έχουμε εμείς πλοία στην Προποντίδα. Το Αιγαίο είναι μια Ελληνική λίμνη και ένα παντελώς εχθρικό περιβάλλον για την Τουρκία, άρα υπάρχει πιθανότητα αποδέσμευσης πλοίων για Α. Μεσόγειο.
Στο δεύτερο ερώτημα, συμφωνώ απόλυτα. Στις Ελληνικές ΕΔ, επικρατεί η άποψη ότι έχουμε 3 διαφορετικούς στρατούς, που δεν ξέρουν τίποτα ο ένας για τον άλλο. Ο στρατός νομίζει ότι θα υπερασπιστεί τα νησιά με τα άρματα του και μόνον, το ναυτικό μόνο με τα πλοία του και η αεροπορία ότι θα σώσει τα νησιά, σαν να μην υπάρχει ναυτικό γύρω τους, ούτε στρατός επάνω τους.

Τ.Δ
Τ.Δ
4 years ago
Reply to  Αίας

Δεν υπαρχει θερμό επεισόδιο..Υπάρχει απόφαση πολέμου για όποιον το ξεκινήσει.Ο όρος θερμό επεισόδιο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. στην περίπτωση μας. ούτε και ώς σενάριο που διακινείται τα τελευταία χρόνια..Πχ παέι το Barbaros 40 μίλια νότια του Καστελόριζου ,πάει μια φρεγάτα η μια απλή κανονιοφόρος του Π.Ν.,του στέλνει μήνυμα μαζεψε τα φύγε γιατί έχω εντολές να σε βυθίσω(θα το ξέρουν βεβαια γιατι προηγούνται οι κοκκινες”τηλεφωνικες” γραμμές των στρατιωτικών ,άμεσα.,έχεις τον τρόπο να δείξεις οτι προετοιμάζεσαι ,(ενεργοποίηση Π.Α),αεράμυνα ς.(ολα διαβάζονται ακαριαία απο απέναντι) και αυτοί όπως έγινε πρόσφορα προφανώς ενημέρωσαν ότι θα πάνε πιο πέρα (αυτό λέγεται απόπειρα επίδειξης σημαίας) ..και η ζωή en eir;hnh συνεχίζεται μεχρι να παρθει πολιτικη απόφαση τη;ς Τουρκίας να επιτεθε;i στην Ελλάδα όπως έκανε η Ιταλία το 1940 .Δεν εχει κανενα λόγο και κινητρο να σαπασει τα μούτρα της…πιστεύω εγώ.

Αίας
Αίας
4 years ago
Reply to  Αίας

Έγραψα δύο συγκεκριμένες παρατηρήσεις/προβληματισμούς/ερωτήσεις, που επαναλαμβάνω εδώ και καιρό, δεν προχώρησα σε άλματα λογικής για κατάργηση ναυτικού ,στρατού και τα λοιπά.
Σωστή διάσταση πραγμάτων ζητώ ειδικά κόστος προς απόδοση.
Μεταχειρισμένα πλοία χαμηλού κόστους είναι λύση ,εναντίον ακριβών νέων φρεγατών τοποθετούμε.
Δεν θα κουράσω άλλο ,θα ρωτήσω πάλι ,όχι πολλά που μας αφορούν ,αλλά κάτι άσχετο και αστείο.
Αν η Αίγυπτος απειλούσε την αοζ του Ισραήλ λέτε το δεύτερο να προχωρούσε σε ναυπηγηση φρεγατών για να την υπερασπίσει;
Αν η Τουρκία απειλήσει το Ισραήλ;
Αν το Ισραήλ ήταν στην θέση της Ελλάδας;
Η Κύπρος ήταν ένα εβραϊκό κράτος;
Θα προχωρήσει σε ναυπήγηση δισεκατομμυρίων για να την βοηθήσει;
Θα σήκωνε την αεροπορία του με την πρώτη απειλή πολέμου;
Και ασφαλώς όχι για πετάξει πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο όταν η Σμύρνη είναι δίπλα.
Άλλωστε ρώτησα εξ αρχής σε ποιό σενάριο το πν θα πάει στην Ανατολική Μεσόγειο;
Αν μιλάμε για θερμό ,οπερέτα δηλαδή, δεν χρειάζεται νέα πλοία για εκεί και μία στανταρ κάνει.
Αν μιλάμε για πόλεμο τότε θα πάει εκεί μόνο όταν επικρατήσει εδώ καιαν εεπικρατήσει εδώ δεν υα χρειαστεί καν να πάει εκεί.

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  Αίας

Δεν είναι απλα τα πράγματα… οταν η τουρκικη φρεγάτα περναει τα σύνορα ή το μπαρμπατος την αοζ τι θα κάνεις?. Θα σηκωνεις f16-f35 να περναει απο πανω τουυ? ή θα αμολήσει to exocet απο τα mirage να το βουλιάξεις?

Ποιον θα υποστηριξουν οι ξένοι? Τον τουρκο φυσικά για την υπερβολικη σου αντίδραση…
Αυτο κανει ο τουρκος για να γκριζαρει περιοχές… Δεν στελνει στρατο στη βραχονησίδα…

Και έπειτα… οταν ο τουρκος πάρει s400-f35… Πως θα παρέχεις αεροπορικη κάλυψη στο Αιγαίο?

Αίας
Αίας
4 years ago
Reply to  Steve

Την τουρκική φρεγάτα θα την επιτηρεί το ναυτικό ,φαντάζομαι, με την πρακτική που ακολουθεί και σήμερα ,με σκάφος που συχνά είναι κανονιοφορος.
Δεν χρειάζεται να στείλει πανάκριβη φρεγάτα για επιτήρηση.
Γιατί είναι όντως απλά τα πράγματα Steve.
Και ζήτησα να μην γίνονται άλματα λογικής , δεν μιλάμε για κατάργηση ναυτικού.
Και… ακριβώς όπως λες η Τουρκία αγοράζει f35, s400, patriot, άρα το ελάχιστο είναι να ανατάξουμε τις δυνάμεις και προτεραιότητες μας.
Σε μία ιδανική κατάσταση θα κατέθεταν τα επιτελεία τι χρειάζονται και θα τα αγοράζαμε.
Ειδικά σήμερα αυτό δεν γίνεται και συνεπάγεται πως π.χ αυτό που είναι ιδανικό για το ναυτικό δεν είναι αυτόματα το καλύτερο για την άμυνα ως σύνολο.

Spirit
Spirit
4 years ago

Οπότε το επόμενο βήμα πιο είναι;
Τα προχωρήσουμε στην απόκτηση τους; (εφόσον εγκρίνουν οι ΗΠΑ)

antonios
antonios
4 years ago

Αθορυβη δουλεια απο τα επιτελεια με προφανη αποτελεσματα ανεξαρτητως της τελικης επιλογης. Ενα μπραβο που και που στα στελεχη το ΕΔ δεν βλαπτει οποιο κομμα και εαν υποστηριζουμε. Τα κομματα φευγουν και ερχονται , το ιδιο και οι κυβερνησεις, οπως και εμεις σαν ανθρωποι αλωστε. Η πατριδα μενει. “Και οτι κανει κανεις για την Πατριδα δεν ειναι ρουσφετι ειναι ΚΑΘΗΚΟΝ”.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  antonios

+1

Γιώργος
Γιώργος
4 years ago

180 εκ. δεν ακούγονται πολλά ειδικά αν βοηθήσουν κρίσιμα το ΠΝ. Το θέμα είναι με τον οπλισμό που έχουν αν μπορούν να βοηθήσουν. Δεν καταλαβαίνω και πολλά μιας μόνο τον τελευταίο καιρό άρχισα να ασχολούμαι με τις λεπτομέρειες αυτές και είμαι άσχετος. Δεν ξέρω αλλά εμένα και η κυβέρνηση και ο ΑΓΕΕΘΑ μου δίνουν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ότι πραγματικά κινούνται για να δυναμώσουν οι ΕΔ

Michalis
Michalis
4 years ago

Aπο τα 400 στα 180?

Βασίλης
Βασίλης
4 years ago
Reply to  Michalis

Mιχαλιό ξέρεις τι σκέφτηκα κι εγώ όταν προσγειώθηκα από τα 400 στα 180..?
Βρε μήπως θα πάρουμε και την 3η Αδελαΐδα full extra όλες τους με 400 μύρια κι εμείς ασχολούμαστε με 2 μόνο???

MisCo
MisCo
4 years ago

Αν εχει σκοπο να πάρει τις Αδελαιδες και να βάλει και κανα μοντερνο ρανταρ πανω τους, με την ευχη μου…

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
4 years ago

Ας ελπίσουμε να ευοδωθει η προσπάθεια απόκτησης τους! Παρακαλώ τους γνωστούς χρήστες να βγάλουν την κακία τους. Και μην ξεχάσουμε να κατηγορησουμε και την ηγεσία και το κοινωνικό μέρισμα πηγή όλων των κακών σε αυτή την χώρα. Πριν όλα ήταν καλά

Stefanos.K
Stefanos.K
4 years ago

+1 !!

flashg
flashg
4 years ago

Ας δούμε τι θα πάρουμε πρώτα γιατί από λόγια χορτάσαμε.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
4 years ago

Όχι φυσικά,δεν ήταν όλα, αλλά τώρα είναι πολύ μα πολύ χειρότερα… Σε όλα τα επίπεδα…

Μακάρι φυσικά να αποκτηθούν οι Adelaide, αλλά να συντηρήσουμε και κανένα κανόνι, έτσι;

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Τώρα είναι χειρότερα; Όχι πχ επί Γιάννου, Άκη; Όχι επί Αρσένη, Αβραμόπουλου, Βενιζέλου, Μεϊμαράκη κλπ;

Χρόνια κατασπατάλησης, μίζας και ρεμούλας που θα πληρώνουμε για δεκαετίες ακόμα, έφεραν την χρεωκοπία και ακολούθησε μια δεκαετία απραξίας, αποσύνθεσης και απόλυτης απαξίωσης μέσων και προσωπικού.

Μπορεί τώρα να μας κακοφαίνεται που καθυστερεί η άφιξη των 70 Kiowa ή των νέων UAV Heron, των τα Chinook και των τα Mark-V , ή που εκσυγχρονίσαμε “μόνο” 85 F-16 σε V (και τα b50 σε Advanced+ ), ή δεν πήραμε νέα ΑΦΝΣ αντί του εκσυγχρονισμού των P-3B, ή που καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για τις FTI (!!!), τις Adelaide, τις τορπίλες, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, τα νέα ελικόπτερα MH-60R, κλπ….

αλλά ας θυμηθούμε που βρισκόμασταν πριν 3-4 μόλις χρόνια… Όταν η αναφορά για πιθανή αγορά έστω και βίδας από τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο… Τα περισσότερα αεροπλάνα/ελικόπτερα καθηλωμένα, οι χειριστές με λεπτά πτήσης αντί για ώρες κλπ…

Βέβαια τότε το μεγάλο άγχος ήταν οι νέες περικοπές στις συντάξεις-μισθούς των στρατιωτικών και αν οι μαζικές απολύσεις – διαθεσιμότητες στο Δημόσιο θα επεκτεινόταν και στις ένοπλες δυνάμεις με πρώτους υποψήφιους τους ΕΠΟΠ- ΟΒΑ και το πολιτικό προσωπικό… Και φυσικά οι Αρχηγοί της εποχής εκείνης από τον Φράγκο μέχρι τον Κωσταράκο δεν θυμάμαι να είχαν ξεστομίσει το παραμικρό!

Δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου…

Dimitris.K.
Dimitris.K.
4 years ago

Ωραιος

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
4 years ago

Αγαπητέ συμφορουμιτη Νικολάκη. Η απάντηση σας είναι απολύτως λανθασμένη και θα προσπαθήσω να σας αποδείξω γιατί. Προφανώς προσπαθείτε να δημιουργήσετε λάθος εντυπώσεις. Όπως γνωρίζετε πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία για την αναβάθμιση των f16 από την τωρινή κυβέρνηση. Η πτήση και πολλοί συμφορουμιτες μας οι οποίοι γνωρίζουν τα τεχνικά θέματα πολύ καλά έχουν αναλύσει με εκτενείς δημοσιεύσεις γιατί ένα f16v είναι πολύ ανώτερο από τα παρόντα f16. Αυτό έρχεται σε εκδιαμετρου αντίθεση με την δήλωση σας ή όποια είναι ότι τώρα όλα είναι πολύ χειρότερα που συνεπάγεται ότι και η αναβάθμιση των f16 είναι χειρότερη από αυτά που διαθέτουμε τώρα κάτι το οποίο είναι άτοπο και αποδεδειγμένα δηλαδή. Επομένως έχουμε ένα πράγμα εκτός από πολλά ακόμα που είναι καλύτερα από πριν και όχι χειρότερα. Άρα κατ’εμε το επιχείρημα σας ότι όλα είναι πολύ χειρότερα από πριν είναι απολύτως αναληθες. Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια

Γιώργος70
Γιώργος70
4 years ago

1.Ο Πολωνός αξιωματούχος αρμόδιος για tην διαπραγμάτευση των adelaide έδωσε συνέντευξη και εξηγεί αναλυτικά το κόστος και τι περιλαμβάνει.
https://portalstoczniowy.pl/wiadomosci/wiceszef-bbn-rozwazamy-zakup-adelajd-01082018/
Ερώτηση
In the media, also on our portal, there have been speculations about the possible price of Adelaide’s frigates. So how much will we actually pay Australians for these ships? And what resources will be launched to finance this purchase? Money will go from the budget for technical modernization of the army? There is also talk of a special law on the rebuilding of the Navy, which would provide funding …
Απάντηση
Of course, I can not answer this question because talks are under way. But I can say this: a new frigate ship costs from 700 million euros to 1.2 billion euros, depending on size, buoyancy, equipment and weapons. In turn, the price we talk about with Australians is encouraging. I think that for two ships without helicopters, but with a unit of fire, we can put an amount below 50%. the value of one new decent ship worth a billion euros. It should be noted that these fire units, rockets will have to be bought from the Americans. In this case, the market price is at stake, although, as in most contracts, there is a field here to negotiate.

2.Ειδικά για τους sm2 αναφέρει οτι θα αγοραστούν απευθείας απο ΗΠΑ και είναι λογικό για νομικούς- εμπορικούς λόγους.
Επισης
SM‑2 missiles will be converted from rail launch to vertical launch configuration to be used in the destroyers
https://navaltoday.com/2016/10/04/australian-navy-receives-first-sm-2-missile-for-new-hobart-class-destroyers/
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

flashg
flashg
4 years ago

Με βάση αυτά τα άρθρα εγώ καταλαβαίνω ότι θα μας έρθουν χωρίς τους sm2 οι οποίοι θα είναι ένα πρόσθετο κονδύλι εκτός αν σκοπεύουμε να τα αφήσουμε άοπλα.

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago

Αρα είμαστε έτοιμοι;
Ποσο χρόνο χρειάζεται να μάθουμε τα πλοία;
6-9 μήνες;

Stmts
Stmts
4 years ago

Μαχημος στρατιωτικος με σημαντικες επιτυχιες στο ενεργητικο του.Αξιος ο κρητικος. 180 εκατομμυρια ειναι ποσο που νομιζω μπορουμε αμεσα να διαθεσουμε(τοση ειναι παρεμπιπτοντως και η αυξηση των κονδυλιων του Υπ.Αμυνας στο φετινο προυπολογισμο δεν ξερω αν ειναι τυχαιο).

CK
CK
4 years ago
Reply to  Stmts

Για ποιον μιλάς?
Που πολέμησε και έγινε μάχιμος?
Ποιανού ήταν υπασπιστής ?
Κομματική επιλογή είναι
Δεν υπάρχει ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις.
Οι διαθεσιμότητες έχουνα αφεθεί σε τραγικά επίπεδα ,ουδεμία αναδιοργάνωση έχει γίνει. klpa μην αρχίσω βραδιάτικα
Παραιτήθηκε κανένας από δαύτους ως ένδειξη διαμρτυρίας για τις τραγικές επιλογές της εκάστοτε πολιτκής ηγεσίας?

Stmts
Stmts
4 years ago
Reply to  CK

Η μιζερια ξεχυλιζει στο σχολιο σου. Αν δεν μπορεις να παραδεχτεις ουτε το προφανες οτι ειναι ενας αρχηγος δραστηριος λυπαμαι αλλα δεν εισαι αντικειμενικος.

ΚΝ
ΚΝ
4 years ago
Reply to  Stmts

Ο ανθρώπων λεει το προφανές ….που στηρίζεις αυτα που λες. Προσωπικά δε ξερω αν εσυ ξερεις μπορεις να ενημερώσεις το ερωτώντα ….γιατι μιζερια στη συμπεριφορά ειναι να μην απαντάει καποιος σε απλές και λογικές ερωτήσεις. Εκτός αν στο είπε ο Γιάννη ο σουγιάς, η Μαρία της γειτονιάς, ο Κώστας ο περιπτεράς κτλ.
χαχα ποσο αντικειμενικός εισαι που κρίνεις καποιο δραστήριο χωρις να μας λες που το βλεπεις χαχα? Οσοι ειρωνεύονται τους αλλους προφανώς δεν εχουν επιχειρήματα.
ΥΓ. Παντως ειναι πραγματικότητα (οχι μιζέρια) οτι αποτελεί κομματική επιλογή οπως και οι προηγούμενες ηγεσίες.

Νίκος
Νίκος
4 years ago
Reply to  ΚΝ

Εσύ είσαι ο CK ως ΚΝ? Πτήση μήπως πρέπει να πετάς μερικούς έξω? Μερικά τρολς? Αρχίζει και κουράζει το πράμα από τα πολλά άσχετα ποστς

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
4 years ago
Reply to  Stmts

Γράφεις μάχημος (γράφετε μάχιμος, ούτε να το γράψεις δεν ξέρεις…) με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του.
Ήθελα να ήξερα τι εννοείς με το σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Που να είχε πάρει πίσω την Πόλη, την μισή Κύπρο, Ίμβρο και Τένεδο, και να είχε βυθίσει τον τουρκικό στόλο. Να δω τότε τι θα έγραφες για τον Α/ΓΕΕΘΑ μας…

flashg
flashg
4 years ago

180 εκατομμύρια κάνουν μόνο τα όπλα που φέρουν. Τα πλοία μας τα δίνουν τσάμπα? Και γιατί οι Αστραλοί μας δίνουν essm και sm2 τους περισσεύουν? Ή εννοεί ότι έρχονται απλά με όλα τα ηλεκτρονικά τους. Εγώ πάντως κρατάω μικρό καλάθι.

George
George
4 years ago

Προφανώς οι προτάσεις είναι συμπληρωματικές και το κυριότερο για ναυπήγηση νέων φρεγατών το σημαντικό είναι η χρηματοδότηση.
Χρειάζεται πάντως άμεση ενίσχυση η Ελληνική πλευρά μετά τον αυτοκτονικό μονομερή αφοπλισμό (2006-2018) και οι ΗΠΑ μπορούν άνετα να την καλύψουν μέσω πλεονάζοντος υλικού & FMS και για την ΠΑ με F-15C/D και το ΣΞ με M-1/Μ-2.
Αποκαθιστούν ισορροπία για τα επόμενα λίγα χρόνια που δεν έχουν κανένα λόγο να διαταράξουν και ουσιαστικά εξασφαλίζουν μελλοντικά συμβόλαια για αναβάθμιση

ΦΙΛΕ ΤΖΩΡΤΖ
ΦΙΛΕ ΤΖΩΡΤΖ
4 years ago
Reply to  George

Τα F15 τα παλια δεν ειναι σε καμια περιπτωση ανωτερα των F-16V της ΠΑ (οταν εκσυγχρονιστουν σε 3 χρονια). Επισης ειναι σπαταλα σε καυσιμα και κοστος ανα ωρα, δεν εχουν εκσυγχρονιστει με AESA (μονο τα F-15Ε )δεν υπαρχει υπαρχουσα εκπαιδευση πιλοτων και υποδομες και τελος εχουν καλυψει μεγαλο ποσοστο των πτητικης ζωης τους για να αντεξουν 20+ χρονια! Ολα τα μαχητικα απο αποψη value-for-money ειναι ασυμφορα σε σχεση με το F35 που αποτελει μονοδρομο μετα απο πολλες αναλυσεις, με κοστος στα 80 μυρια σε 5 χρονια, αφου ετσι εχει σχηματιστει η παγκοσμια αγορα μαχητικων!

George
George
4 years ago

Σωστά, συμφωνούμε σε όλα αλλά θες να φτάσεις στη παραλαβή των F-16V και στη παραγγελία των F-35 έχοντας ολόκληρη την επικράτεια!
Χωρίς να σου λείπει κάτι μετά από στρατηγικό αιφνιδιασμό!
Stop gap λύσεις δηλαδή όπως είναι και οι Adelaide…
Οταν το παίζεις Λουξεμβούργο από το 2005 τις χρειάζεσαι επειγόντως
Η προηγούμενη φορά που παίξαμε αυτό το παιχνίδι (επί Αρσένη) και για μικρότερο χρονικό διάστημα μας στοίχισε τα Ιμια και το γκριζάρισμα του Αιγαίου……

Τζωρτζ.....
Τζωρτζ.....
4 years ago
Reply to  George

Το 1996, πριν 22 χρονια, να σου θυμισω λιγο οτι δεν ειχες τα 130 F16
B50 και B52+ ουτε τα 15+10 Mirage 2000-5 μαζι με τα οπλικα συστηματα τους που προστεθηκαν μετα τα Ιμια καθως και αλλα οπως οι Patriot, S300, SCALP και αλλος σημαντικος αριθμος πυραυλων,βομβων lazer και συστηματων. Για αυτο και ειμαστε 20 χρονια τωρα σε καλυτερη κατασταση και σχετικη ησυχια απο το μακρυνο 1996 , τοτε που ειχαμε μονο τα 40 F16 B30 χωρις νυχτερινες δυνατοτητες με LANTIRN χωρις AMRAAM, χωρις IRIS-T, χωρις συμμορφες δεξαμενες για μακρα εμβελεια και αλλα πολλα που σημερα 22 χρονια μετα κρατουν τους γειτονες στη θεση τους.
ΥΓ Μεχρι το 1998 που κριθηκαν επιχειρησιακα τα F16 BLOCK 50 ουσιαστηκα η ΠΑ ηταν ΑΟΠΛΗ γιαυτο και οπως λες εκαναν τα Ιμια. 50 πλοια ηταν γυρω γυρω ολοι (+2 τα Adelaide) και χαθηκε και το ελικοπτερο. ε και;

Σταματης
Σταματης
4 years ago

Είχες όμως 60 a7 corsair που πέταγαν κάτω από τα ραντάρ της εποχής σωστά;;;Άρα έκανες κουμάντο στο Αιγαίο φίλε μου

George
George
4 years ago

Ναι η Ελλάδα αποκατέστησε την ισορροπία μετά τα Ιμια.
Αυτή τώρα χάνεται και θα χαθεί πολύ περισσότερο τα αμέσως προσεχή έτη γι αυτό και χρειάζονται stop gap λύσεις παντού
Επίσης χρειάζεται ένα μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο επανεξοπλισμού γιατί από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και μετά η Τουρκία ξεφεύγει ποιοτικά τόσο πολύ που stop gap λύσεις ή αποσπασματικές αγορές δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι.

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
4 years ago

Εγώ βλέπω κάτι σφραγίσματα στο γάιδαρο. Μπααα δεν αξίζει.

BC59
BC59
4 years ago

– είθισται να παραχωρείται –

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
4 years ago

ΟΠΩΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΙ,Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ S400 ΚΑΙ PATRIOT KAI F35….ΕΜΕΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ…ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ.ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΟ ΛΕΝΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΠΑΛΙ,ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ……….ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ,ΟΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΜΕ ΑΡΧΗ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ………………………..

Chris
Chris
4 years ago

Μακάρι να γίνει. Θα προτιμούσα να ανακοινωθεί η απόκτηση χωρίς να προηγηθούν συνεντεύξεις. Γνωστό το γιατί.

tpap
tpap
4 years ago
Reply to  Chris

Λες να πάει για “κάψιμο” σαν την υπόθεση με τις FREMM;

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  tpap

Το φοβάμαι, ναι, αλλά ας ελπίζουμε να γίνει καθώς είναι και οικονομικά πιό ρεαλιστικός στόχος

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  Chris

Εννοειται πως παει για “καψιμο” , οι “μεσαζοντες” ηδη θα εχουν παρει φωτια σε τηλεφωνα κλπ.

kakaouskia
kakaouskia
4 years ago

Καλησπέρα

Εγώ σε αυτή τη – πιθανή – προμήθεια βλέπω ένα θετικό: ανεξαρτήτως τεχνολογίας ραντάρ, θα εισαχθούν στο ΠΝ 2 μονάδες που και βλέπουν μακριά, και μπορούν να ρίξουν μακρύτερα απ’ όλες τις άλλες υφιστάμενες μονάδες και μπορούν να “μιλάνε” με τα Link-16.

Όλα αυτά σου δίνουν σχεδόν άμεσα τη δυνατότητα να αναπτύξεις και να εξασκήσεις δόγμα επιχειρήσεων / τακτικές / διακλαδικότητα κτλ που τώρα κάνεις μόνο στα χαρτιά. Όταν με το καλό σε 4-5 χρόνια έρθουν τα νέα πλοία με αντίστοιχες δυνατότητες μεν και με καλύτερο / πιο προηγμένο εξοπλισμό δε, το ΠΝ δεν θα ξεκινά από το μηδέν αλλά θα έχει μια βάση να κτίσει επάνω της και να προσαρμοστεί κατάλληλα.

Μάγειρας
Μάγειρας
4 years ago
Reply to  kakaouskia

Σωστός…

darede
darede
4 years ago

@Flight and Space

Με τα ελικόπτερα των φρεγατών τί γίνεται, προσφέρονται και αυτά; Μας ενδιαφέρουν ή όχι;

Για τα πλοία αναμένω να επιλυθεί σύντομα το θέμα και να αποκτηθούν γιατί είναι αναγκαία όχι απο αύριο αλλά απο χθες και η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση θα γίνει πιο γρήγορα απο το χρονικό διάστημα που αναφέρει ο ναύαρχος. Πάντως και μετά απο τις σημερινές εξελίξεις στην πώληση patriot των αμερικανών στους τούρκους, δεν θεωρώ οτι η επιλογή LCS πρέπει να έχει θέση στο ναυπηγικό πρόγραμμα του Π.Ν

Υ.Γ Πρώτη φορά ακούω επίσημα στρατιωτικό να μιλάει αληθινά για το τί θα πρέπει να περιμένουμε από τρίτους σε περίπτωση διάνεξης με τους τούρκους. Δηλαδή απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago
Reply to  darede

Όχι, δεν περιλαμβάνονται τα ελικόπτερα!

Βασίλης
Βασίλης
4 years ago

Α χωρίς τις ακρίδες τους θα έρθουν οι Αυστραλέζες?
Ε τότε μήπως ξέρετε αν με το που θα περάσουν τα φανάρια του ναυστάθμου θα εξέρχονται ταυτόχρονα για παροπλισμό οι 3 μη εξυγχρονισμένες S με ταυτόχρονη ανταλλαγή ελικοπτέρων, πληρωμάτων κλπ..?

darede
darede
4 years ago

Κακώς και δεν περιλαμβάνονται μιας και πάνε για σκρπ αφού οι αυστραλοί έχουν ήδη εντάξει τα MH-60R

dimitrov
dimitrov
4 years ago

Τρέχω στο ΑΤΜ!

nikos
nikos
4 years ago

Ασ τα πάρουμε…Αλλά το βάρος στην αεροπορία

tagg
tagg
4 years ago

Απο 64 essm και 72 sea sparrow (για γελια και για κλαματα) που ριχνει σημερα το πολεμικο ναυτικο, μετα τον εκσυχρονισμο των μεκο (dual packed στον MK-48), την πιστοποιηση στους ΜΚ-29 των εκσυχρονισμενων S των essm, και την αποκτηση των 2 αδελαιδων, σε 3-4 χρονια και καμια καινουργια φρεγατα να μην εχουμε παρει θα εχουμε 12 φρεγατες (θα εχουν αποσυρθει η 3 μη εσκσυχρονισμενες S) που θα ριχνουν 240 essm
(προφανως και οι καινουργιοι που θα αγοραστουν θα ειναι block 2)
και 30-40 SM-2
Αυτο λεγετε κοσμογονια και μπραβο στους επιτελεις του ναυτικου, που με ελαχιστα χρηματα
κανουν τις καλυτερες κινησεις

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  tagg

Μετά από ένα χρόνο κράξιμο, αποφάσισαν να δουν τις Adelaide, μέχρι πρόσφατα ούτε ήξεραν πού πέφτει η Αυστραλία.
Άσε να δούμε πρώτα που θα καταλήξει η ιστορία αλλά για πανηγυρισμούς δεν είναι το θέμα, πράττοντας το αυτονόητο.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και τα υποβρύχια, έλεγχος σε Ιταλία και Νότιο Κορέα για διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων.

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago
Reply to  FOX

…..και τα νορβηγικά ula παρουσιάζουν ενδιαφέρον (100 dm2a3….τι να τις κανει τόσες η Νορβηγία;)

Βασίλης
Βασίλης
4 years ago
Reply to  FOX

Από Νότια Κορέα φίλε μεγάλη καψούρα (προσωπικά) είναι τα Senjog the Great!!!
Αν με 1 δις περνούμε μια Μπελχαρού τότε, προσωπικά πιστεύω, πως αξίζει να δώσουμε 200 μύρια παραπάνω για να κάνουμε τράμπα την Belh@ra με το Senjog.
Ξέρω ότι δεν γίνεται αλλά καψούρα τρελή αυτά τα πλοία…

ivychris
ivychris
4 years ago
Reply to  tagg

που τους είδες τους 240 ESSM?
100 έχουμε και αν οι Adelaide έχουν πλήρη φόρτο θα λάβουμε άλλους 64…
Όσον αφορά τους NSSM, αυτοί έχουν αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίζουν sea skimming ανιτπλοϊκούς..
Δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η εμβέλεια, όσο οι επιδόσεις των πυραύλων.
Δεν υπάρχουν ελάχιστα χρήματα ούτε γίνονται εκπτώσεις στο κόστος όπλων & οπλικών συστημάτων, αλλά μόνο στους φορείς.
Που την έχεις ακούσει την αναβάθμιση των “S”?
Εδώ πιπηλάνε 1 χρόνο την τσεκουρεμένη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ…

Ritis75
Ritis75
4 years ago
Reply to  tagg

tagg +1

manolis
manolis
4 years ago
Reply to  tagg

1) Δεν υπαρχει dual packed ESSM για τον MK-48 των ΜΕΚΟ. Υπαρχει για αλλον εκτοξευτη, τον Μκ56.
2) Δεν εχει αναφερθει πουθενα πιστοποιηση essm στους ΜΚ-29 των εκσυχρονισμενων S, ουτε προκειται να αναβαθμιστουν ουτε προκειται να αγοραστουν 48 πυραυλοι (περιπου 50 εκατομμυρια ευρω κοστος!) αλλης εκδοσης απο την VL των ΜΕΚΟ. Αυτο προκυπτει αυτοματα απο την προθεση αγορας νεων πλοιων.
3) Δεν εχει τεθει καμμια παραγγελια για ESSM block 2.
4) “ελαχιστα χρηματα”. Καλααααα τωρα….

darede
darede
4 years ago
Reply to  manolis

1) Και βέβαια υπάρχει Mod.2: “in-deck” (16x RIM-7 Sea Sparrow or 32x RIM-162 ESSM
http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-48-missile-launcher.htm

2 & 3 & 4) Σωστά

manolis
manolis
4 years ago
Reply to  darede

Προφανως εννοεις την τελευταια φωτογραφια απο το δανεζικο πολεμικο κλασης Αbsalon. Στη φωτο αυτη, τα 12 κοκκινα ορθογωνια κανιστρα ειναι τα (πραγματι) διπλα DP-48 των ESSM και οι 6 γκρι κυλινδροι στη μεση, ειναι οι 6 αγωγοι καυσαεριων, ενας ΚΟΙΝΟΣ για καθε 2 πυραυλους, το οποιο ειναι μια απο τις πολλες μηχανολογικες διαφορες του (παλαι ποτε) Mk 48 Mod 3, απο τον “κλειστο” Μκ48 Mod 2 των ΜΕΚΟ και τις αλλες εκδοσεις του Μκ-48. Για αποφυγη παρανοησεων, η εκδοση Mk 48 Mod 3 μεταομαστηκε πληρως σε Μκ 56. Στις αλλες φωτο διαφορων εκδοσεων Μκ48 απο το λινκ που εβαλες, προσεξε οτι καθε κελι πυραυλου, αντιστοιχει σε εναν ξεχωριστο αγωγο καυσαεριων. Μονο ο Μκ56 εχει διαφορετικη , πιο compact σχεδιαση. Υπαρχουν και αλλες διαφορες και οπως ευκολα μπορεις να γκουγκλαρεις, ο Μκ56 ΔΕΝ ειναι ιδιος με τον Μκ48 εσωτερικης διαμορφωσης στις ΜΕΚΟ και δυστυχως ουτε ο Μκ48 των ΜΕΚΟ ειναι συμβατος με τα διπλα κανιστρα ESSM του “ανοικτου” Μκ56. Δεν σε αδικω ομως , γιατι το ιδιο το μπλογκ της ΠΤΗΣΗΣ εχει βαλει επανειλημενως σε αρθρα παρομοια φωτογραφια απο το δανεζικο Αbsalon με τους 2 Μκ56 VLS και στη λεζαντα τον αναφερει ως Μκ48 των ΜΕΚΟ… comment image

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago
Reply to  manolis

Ντροπή μας

sotbak
sotbak
4 years ago

θετική ενδιάμεση λύση λόγω των όπλων τους, άντε με το καλό να ορίσουν….

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  sotbak

Καθόλου ενδιάμεση λύση δεν είναι, θα πάρουν σύνταξη από το ΠΝ.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  FOX

εννοώ μέχρι να πάρουμε τις Μπελχαρες ή τις LCS ή τα Α/Β……..

Γιάννης
Γιάννης
4 years ago

Θα προτιμούσα πραγματικά να πάει και το τελευταίο ευρώ στην ΠΑ κι ας στενοχωρω τους “ναυτικους,”. Μια πανίσχυρη αεροπορία απλά σκεπάζει τον ουρανό κι ότι είναι από κάτω….ξέρετε. Παλιά υπήρχαν τα κάστρα να δίνουν την απαραίτητη υψομετρική διαφορά έναντι του αντιπάλου. Νομίζω πως είναι απόλυτα λογικό

Spider
Spider
4 years ago
Reply to  Γιάννης

Αγαπητέ φίλε
Όπως εδάφη που δεν πατάει πεζικό δεν κατακτούνται, έτσι και και θάλασσες χωρίς ναυτικό δεν σου ανήκουν.
Ας αφήσουμε στην άκρη τις απλοϊκές θεωρίες και ας κοιτάξουμε την μακροχρόνια και ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας. Χωρίς ναυτικό δεν θα ήμασταν ποτέ η χώρα που είμαστε.
ΕΧΟΥΜΕ ΓΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ..

Σπαιντερ
Σπαιντερ
4 years ago
Reply to  Spider

βλεπω τα σχολια σου και ειναι τις περισσοτερες φορες πολυ ευστοχα θα ελεγα. Εισαι γνωστης των θεματων. Αλλα εδω αν περιμενεις το ναυτικο να σε σωσει οπως οι ατυχοι συμπατριωτες μας στο Ματι το καλοκαιρι που περιμεναν τα πλοια του ΠΝ 7 ωρες και τα ρευματα τους ειχαν παει μεχρι τις Κυκλαδες τοτε κλαυτα χαραλαμπε. Ποσο μαλλον οταν γινει το μπαμ. Σε μια εβδομαδα πολεμου δεν ξερω ποσα πλοια θα σου εχουν απομεινει…..

Thomas
Thomas
4 years ago
Reply to  Spider

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ ΠΕΖΙΚΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ; (ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ;)
ΓΙΑΤΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ 50 ΚΡΑΤΗ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΡΟΜΕΡΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΡΟΤΟΥ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ;
ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΡΙΝΕ

Μάγειρας
Μάγειρας
4 years ago
Reply to  Thomas

Με τα αεροσκάφη για να επιβάλεις τα συμφέροντά σου πρέπει να κάνεις πόλεμο…με τα πλοία μπορείς να τα επιβάλεις και χωρίς να χρειαστεί…

Ο Μιλόσεβιτς όπως ειπες συνθηκολόγησε,αν έπρεπε να κατακτηθεί η Σερβία λες να μπορούσε να γίνει χωρίς πεζικό?
Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια…

Τι λες ρε αρχοντα
Τι λες ρε αρχοντα
4 years ago

ποια πλοια θα επιβαλλουν συμφεροντα λεει; που τα διαβασες αυτα; οτι κοβουν βολτες οι τουρκικες φρεγατες μεχρι το Σουνιο και την Καλαματα, τα ξεχασες; τι νομιζεις οτι θα σου δωσουνε; πλοια με βαλλιστικους κρουζ να βαρας απο τα 1000 χιλιομετρα; η θα πας μπετυ με μπετυ να βουλιαξεις αντιπαλο πλοιο; Θα παρεις 2 επιπλεον πλοια που ουτε αυτα θα μπορεσεις να συντηρησεις κσι κατι τρεχει στα γυφ…..κα

Αγαπητε φιλε
Αγαπητε φιλε
4 years ago

εχει πολλους καπνους στο μαγειριο σου μου φαινεται. Βγες λιγακι εξω να παρεις καθαρο αερα μπας και δεις κανα μαχητικο που σηκωνεται καθε μερα για αναχαιτησεις ωστε να μπορεις εσυ να μαγειρευεις με την ησυχια σου!!!!!

chikichiki
chikichiki
4 years ago

Δε μας λες καλύτερα εσύ που διάβασες ότι το τουρκικό ΠΝ κάνει αυτά που λες ότι κάνει; Μήπως να καταλάβεις ότι τα πλοία αυτά ΜΠΟΡΟΥΝ να επιβάλλουν τα όποια συμφέροντα αντί να κάνεις αόριστα όνειρα περί “βαλλιστικών κρουζ” (τι είναι αυτό, αλήθεια;) νομίζοντας ότι μόνο έτσι κερδίζονται πόλεμοι; Γνωρίζεις ότι η Τουρκία δε διαθέτει εξειδικευμένα αντιπλοϊκά βλήματα παρά μόνο σε έκδοση επιφανείας-επιφανείας; Με συμβατικούς πυραύλους κρουζ θα μας ψάχνουν, ΜΗ βελτιστοποιημένους για αντιπλοϊκή δράση, τους οποίους δε θα τους αναλώσουν μόνο σε πλοία αλλά και σε 800 άλλους στόχους. Τέτοια απαίτηση γνωρίζεις τι κάνει σε περιορισμένους πόρους; Την ιστορική αποτελεσματικότητα των συμβατικών βαλλιστικών πυραύλων τη γνωρίζεις, ή απλά βλέπεις μεγάλα νούμερα στη wiki και γίνεται γαρίδα το μάτι;

Έλεος πια…

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Thomas

Ο Σαντάμ δε χτυπήθηκε από 50 κράτη παρά μόνο κατ’ονομα, εκτός κι αν θυμάστε προελάσεις ελληνικών τ/θ στις αρματομαχίες του πολέμου ή ελληνικά Κορσέρ να χτυπάνε κέντρα διοίκησης στη Βαγδάτη. Και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν έχει καμία σχέση, γιατί εκτός του ότι μιλάμε για εντελώς άλλη ισορροπία δυνάμεων (η συμμαχία είχε τόσα α/φη που μπορούσαν πράγματι να κάνουν μεγάλη ζημιά μόνο με την αεροπορία, εμείς όχι), αν δεν έμπαιναν μέσα και χερσαίες δυνάμεις το Κουβέιτ θα παρέμενε ιρακινή επαρχία.

tsoukoutsoukou
tsoukoutsoukou
4 years ago
Reply to  chikichiki

οπως λες τα θες! Οταν θα σε βομβαρδισουνε ανελεητα οι Τουρκοι σε ενα μελλοντικο σκηνικο πολεμου να δουμε που θα τρεξεις για να κρυφτεις ωστε να γραψεις τις θεωρειες σου για ΠΝ και ΣΞ! Σου ευχομαι να εισαι σε καμια μεγαλη πολη μπας και σε καλυψουν παλι τα Α/Α συστηματα της ΠΑ!
ΥΓ Οταν θα σκοτεινιασει ο ουρανος απο τα 100 F-35 και 220 F-16M φορτωμενα με 6 GBU τουλαχιστον το καθενα τοτε ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝΕ ΟΙ ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ!

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  chikichiki

Εσύ τα λες όπως θες, και μάλιστα με πρωτοφανή επιμονή σε ανυπόστατες θεωρίες. Θα μας βομβαρδίσουν ανελέητα οι Τούρκοι; Και η ΠΑ τι θα κάνει στο μεταξύ; Τα αντιαεροπορικά, τι θα κάνουν στο μεταξύ; Καταλαβαίνεις το ότι μια ATO βάζει διάφορα α/φη σε διάφορες αποστολές και δε στέλνει ολόκληρη την αεροπορία εναντίον 2 πλοίων; Καταλαβαίνεις ότι ένα F-16 άμα πάει να ρίξει GBU οπουδήποτε χωρίς προετοιμασία θα γίνει κομματάκια στην καταύγαση; Καταλαβαίνεις ότι αν, και μέχρι, να πάρει η Τουρκία F-35 σε ωφέλιμους αριθμούς τα πλοία θα πηγαίνουν προς απόσυρση; Καταλαβαίνεις ότι ακόμα κι αν ενδίδαμε στην ψυχαναγκαστική σου εμμονή ενίσχυσης της ΠΑ υπέρ των άλλων κλάδων, ΠΑΛΙ δε θα μπορούσαμε να κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ με αυτά τα λεφτά για να αντιμετωπίσουμε τα F-35; Ή απλά φλυαρούμε για να φλυαρούμε;

Shadowman®
Shadowman®
4 years ago
Reply to  Spider

Ότι πιο σωστό άκουσα

Μάγειρας
Μάγειρας
4 years ago
Reply to  Shadowman®

@ τι λες ρε άρχοντα
Με αυτό και μόνο που λες για τις βόλτες των τούρκων στο Σούνιο αυτοακυρωνεσαι…για να μην μιλησουμε για τα Ίμια και πως επέβαλαν τα συμφέροντα τους χωρίς τουφεκιά…

@ αγαπητε φιλε
Και τι αναχαιτίζουν αγαπητέ φίλε? Πλοία? Τοτε πως βρέθηκε η φρεγάτα στο Σούνιο? Αυτοακυρωνεσαι κι εσύ…

ΥΓ εγώ θα ανοιξω να πάρει αέρα το μαγειρείο, εσύ σταμάτα να πινεις γιατί σε χαλάει…

Λαθος καταλαβες παλι!
Λαθος καταλαβες παλι!
4 years ago

Αυτοι πρωτον ειναι μαγκες και σουλατσαρουν ελευθερα, αφου το ΠΝ που εχεις δεν μπορει να τους αναχαιτισει οπως λες! Μονος σου αυτοακυρωνεσαι. Σε λιγο θα μπουν και στο ναυσταθμο της Σαλαμινας! Σκεψου σε καιρο πολεμου! Εσυ δεν τολμας καν να πλησιασεις εξω απο τη Σμυρνη γιατι τα πλοια σου θα πανε στο πατο!
ΥΓ Οσο για τα μαχητικα? Εντολες περιμενουνε και με ενα Εξοσετ τελειωσε το θεμα!

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Γιάννης

Το ΠΝ θέλει νέες μονάδες, η Adelaide ήταν μια ευκαιρία που δίνει κάποιες ανάσες.
Δυστυχώς το πρόγραμμα των P-3 τράβηξε πολλά χρήματα για το όφελος που θα προσφέρει.

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Αν αυτό είναι το κόστος ΚΑΙ για τις δύο, ΚΑΙ για το πυραυλικό τους φορτίο, να τις πάρουμε άμεσα, εχτές!!!

Μόνο οι πύραυλοι αξίζουν αυτό το ποσό, και τα καράβια δωρεάν! Νομίζω ότι είναι ένα τρομερό δώρο από Αυστραλία και ΗΠΑ, ενώ από την άλλη νομίζω για πρακτικούς λόγους (και όχι μόνο) θα έπρεπε να δώσουμε τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ στην Lockheed Martin. Αν βοηθά και η ομογένεια μπράβο όπως και μπράβο σε όσους ασχολήθηκαν για να πάρουμε τέτοια προσφορά (εκτός και αν δεν τα λέει καλά)

sotbak
sotbak
4 years ago

εκεί πάει η δουλειά όπως φαίνεται…..

Chris Ain.
Chris Ain.
4 years ago

Πραγματικά δεν υπάρχει ούτε ένα Arleigh Burke υπο απόσυρση απο τις ΗΠΑ?

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Chris Ain.

Και να υπήρχε, θα το είχαμε στο τσεπακι νομίζετε;

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Chris Ain.

δεν υπάρχει.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Chris Ain.

355 ship Navy. Άρα όχι…

shadow man®
shadow man®
4 years ago

οποιος νομίζει οτι μπορούμε να πάρουμε κατι καλύτερο με 180 εκατομμύρια (αυστηρά τόσα) ας μας πει, αλλιώς να σωπάσει μπας και προχωρήσουμε….

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  shadow man®

σωστός, λύση ανάγκης

stelios1974
stelios1974
4 years ago

180 εκατομμμύρια ΜΑΖΙ με τον οπλισμό τους……
https://www.youtube.com/watch?v=8QfSzgV1q5g

flashg
flashg
4 years ago
Reply to  stelios1974

Αν είναι μαζί με τους essm και τους sm2 στα 180 εκατομμύρια εγώ θα πάρω μια αγκράφα και θα τρυπήσω την μύτη μου.

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  flashg

Τα πλοία νομίζω είπε, από εκεί και πέρα θα δούμε, κοντός ψαλμός.

gdmast
gdmast
4 years ago

Να κάτσει πρώτα η μπίλια κάπου (στο ναι ή στο όχι) και μετά τα ξαναλέμε.
Όπως και έχει καλύτερη επιλογή από το τίποτα ή το 5-6 χρόνια μετά.
Και έχουμε και κάτι S που πρέπει να αποσύρουμε τάχιστα.
Αν βέβαια τις πάρουμε, ένα νέο καλό ραντάρ είναι εκ των ων ουκ άνεφ (δεν βγαίνει αλλιώς).
Τα υπόλοιπα επί της οθόνης…

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
4 years ago

Δυστυχώς ΔΕΝ αποσύρονται τα Arleigh Burke απο το USN. Τα παλαιότερα έξ αυτών εκσυγχρονίζονται με ενσωμάτωση δυνατοτήτων αντιβαλλιστικης άμυνας και προορίζονται να παραμείνουν σε υπηρεσια για 15 ακόμα χρόνια. Σενάρια και σκέψεις για απόκτηση ΑΒ δυστυχώς είναι εκτός πραγματικότητας.

sotbak
sotbak
4 years ago

θα μπορούσαμε όμως να προτείνουμε στους Αμερικανούς να μπούμε στη σύμβαση της δική τους (9 νέα Α/Β) και εμείς (για 2+2 νέα Α/Β) με ενδιάμεση προφανώς πρόταση ως προς τα όπλα…..έτσι θα έπεφτε και για τους Αμερικανούς και για μας το κόστος (μεγαλύτερη παραγγελία).

flashg
flashg
4 years ago

Εμένα μου φαίνεται ότι ο ναύαρχος ξέχασε να βάλει την λέξη ‘η κάθε μία’. 180 εκατομμύρια μαζί με τα όπλα τους η κάθε μία. Αυτό καταλαβαίνω με βάση από αυτά που λένε και οι Πολωνοί για την προσφορά που τους έγινε με βάση τα link που παρέθεσε ο Γιώργος70. Θα παρακαλούσα την Ptisi να ερευνήσει καλύτερα το θέμα.

Δημήτρης
4 years ago

@ΠΤΗΣΗ

Διαβάζω ότι το κόστος των φρεγατών “έπεσε” από τα 400 εκ.$ στα 180εκ. $ και ότι θα έρθουν (εάν έρθουν) μαζί με τα όπλα τους και για πολλούς είναι και πάλι υψηλή η τιμή!Το ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι πόσο θα κόστιζε στο Π.Ν. η ναυπήγηση ενός νέου Α/Τ για αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής και με παρόμοιες δυνατότητες (όπλα,ραντάρ,αισθητήρες κτλ.) ;;;

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago

Ξέρετε ότι το κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο…

Δημήτρης
4 years ago

Εuχαριστώ

Βασίλης
Βασίλης
4 years ago

Που.., στον Σκαραμαγκά? Κάνα 2άρι δις, χωρίς τα δώρα και επιδόματα που θα ζητάνε μετά τα σωματεία -ύστερα από φυτιλιές των κομμουνιστών, και χρόνος παράδοσης άγνωστος!!!

Δημήτρης
4 years ago
Reply to  Βασίλης

Το φαντάστηκα . . .

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
4 years ago

Και με τις MEKO τι θα γίνει; Έτσι θα μείνουν;

sotbak
sotbak
4 years ago

δε νομίζω, αναγκαστικά θα αναβαθμιστούν ώστε να συνδυαστούν με τις Αδελαΐδες

flashg
flashg
4 years ago

180 – 200 εκ. κάνουν μόνο τα όπλα sm2 και essm για τις δύο φρεγάτες . Για αυτό και εγώ δεν το πιστεύω. Αν οι Αυστραλοί μας δίνουνε τις φρεγάτες μαζί με τους πυραύλους σε αυτήν την τιμή τότε μας χαρίζουν τα πλοία. Εγώ πιστεύω ότι μαζί με τον οπλισμό τους εννοεί ότι δεν θα ξηλωνόσουν τον mk13,mk41 το phalags to 76mm πυροβόλο και τα ηλεκτρονικά τους και όχι ότι θα μας δώσουν και πυραύλους. Αλλιώς είναι 180 εκ. η μία. Αν είναι και οι δύο σε αυτήν την τιμή ΜΑΖΙ με τους πυραύλους τότε πιάσαμε τον πρώτο αριθμό του λαχείου .

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  flashg

Τα όπλα έκαναν τόσο όταν ήταν του κουτιού, τώρα ίσως έχουν 15 χρόνια υπηρεσίας και να χρειάζονται επαναπιστοποίηση.
Γενικότερα είναι πολύ καλή συμφωνία, αν οι ΗΠΑ δώσουν και το οκ.

flashg
flashg
4 years ago
Reply to  FOX

Εγώ από ότι διάβασα σε κάτι link που δίνει ο Γιώργος70 βλέπω ότι οι Αυστραλοί πήραν τους πυραύλους sm2 το 2009 και τους εκσυγχρονίζουν για να τους χρησιμοποιήσουν στις hobart. Εκτός αν μας δώσουν τους sm1 που είναι το πιθανότερο. Οι sm1 όμως δεν νομίζω ότι έχουν καλλίτερες επιδόσεις από τους essm. Επίσης θα μας δώσουν essm ή μόνο το απόθεμα των sm1. H ΠΤΗΣΗ πρέπει να μας τα διευκρίνηση αυτά .

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago
Reply to  flashg

Καλό θα ήταν, αλλά προσωρινά δεν λειτουργεί η κρυστάλλινη σφαίρα… βγάζει Out of Order…

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  flashg

Περίπου το 2005 έγινε η παραγγελία 175 SM-2IIIA, οι παραδώσεις λογικά θα κράτησαν 3-4 χρόνια.
Τα πλοία αυτά σύμφωνα με το σάιτ του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού είναι αυτής της έκδοσης.

Τα 3 Hobart το ένα φορτίο τους θα είναι με SM-2IIIB, έχουν προβεί ήδη σε δύο παραγγελίες κάπου στους 97 πυραύλους.

ivychris
ivychris
4 years ago
Reply to  flashg

Να το ψάχνετε καλύτερα, οι πηγές είναι ανοικτές για όλους.
-Οι Hobart έχουν προμηθευτεί SM-2 Block IIIB (αγορά 80τμ 2017)
-Οι Αdelaide έχουν αποκλειστικά SM-2 Block IIIA (αγορά 175τμ – 2008/2009)
Τα database transfers του SIPRI είναι πλήρως ενημερωμένα

ΥΓ: έχουμε και 208 RIM-66B/SM-1MR από το 2002 με την απόσυρση των Adams, θέλω να πιστεύω σε στοκ…

Τazos
Τazos
4 years ago
Reply to  ivychris

Ας ελπίσουμε το ΠΝ να κράτησε κάποιους SM-1 ωστε να χρησιμοποιηθούν έστω και για εκπαίδευση, αν και λογικά θα έχουν λήξει.

flashg
flashg
4 years ago
Reply to  ivychris

Από το 2002 οι πύραυλοι μάλλον θα έχουν καταστραφεί αφού θα έχει λήξη η ζωή τους. 80 πύραυλοι για τις HOBART είναι λίγοι άρα χρειάζονται και το απόθεμα των Αdelaide.

manolis
manolis
4 years ago
Reply to  ivychris

Φυσικα και δεν εχουμε πια SM-1MR από το 2002. Ενας απο τους λογους που αποσυρθηκαν τα πλοια ηταν και η αναγκη επαναπιστοποιησης των πυραυλων SM-1, οι οποιοι ηταν αχρηστοι/απαρχαιωμενοι για ολα τα υπολοιπα πλοια του ναυτικου, ακομα και για τυχον νεες κατασκευες που τοτε συζητουταν. Πολλοι δε SM-1MR, εκτοξευτηκαν σε βολες λιγο πριν αποσυρθουν τα Adams , ακομα και εναντιον στοχων επιφανειας. Οι μονοι πυραυλοι που ειχαν μεινει απο τα Adams, ηταν Χαρπουν διαμορφωσεως TARTAR για τον εκτοξευτη Μk13, οι οποιοι ομως ανακατασκευαστηκαν το 2010 περιπου σε εκδοση εκτοξευσης απο τα γνωστα 4πλα κανιστρα. Ναι μην πεις τιποτε για εκτοξευτες Μk13/ανταλλακτικα , γιατι οσοι δεν πηγαν στον πατο απο τις βολες , πηγαν δωρακι απεναντι στου Αλιαγα.

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago

Οταν τα 300εκ μέσα σε 10 μέρες γίνονται 180εκ καταλαβαίνει κανεις την εμβέλεια της μίζας που θα έβγαινε…….μεγαλύτερη και απο SM2mriii…….λογικεύτηκαμε…..μακάρι να τις πάρουμε…….

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago
Reply to  Μπαμπης

Εντάξει, αυτό με το να βλέπετε παντού μίζες να το κοιτάξετε

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Μπαμπης

Τα 300 εκ ήταν απλά ο υπολογισμός σε δολάρια Αυστραλίας.
Μην βλέπετε φάντασμα, διακρατική συμφωνία είναι.

Thanasis
Thanasis
4 years ago

Νομίζω ότι το παρακάτω δημοσίευμα είναι λιγο πιο κατστοπιστικό. Σε αυτό ο Ναύαρχος λέει ότι χωρίς αποδέσμευση των SM-2 δεν μας ενδιαφέρουν τα πλοία. Επίσης τα 300 εκ (και όχι 400) που είχαν ακουστεί ειναι αυστραλιανά δολλάρια. Τέλος μιλά και για τις τορπίλες.
https://defencereview.gr/enimerosi-a-geetha-gia-fregates-perry-kai-belharra/
Μια χαρά λύση ειναι οι Adelaide προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις αρχαίες μη εκσυχρονισμένες S και θα αποκτήσεις και μιά στοιχειώη αεράμυνα περιοχής. Και σίγουρα χρειάζεσαι και κανονικό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και τορπίλες και νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους και σχεδιασμό για νέες ναυπηγήσεις.

Κωστας
Κωστας
4 years ago

Καλη εκπτωση παντως απο 400 σε 180. Οι διαπραγματευσεις απεδωσαν…

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Κωστας

Τα 300 εκ γράφτηκε στο τύπο ως πληροφορία, και δεν ξέραμε αν ήταν ευρώ, δολάρια Αυστραλίας ή ΗΠΑ.
Τι διαπραγματεύσεις και ιστορίες ανακαλύπτεται;

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  Κωστας

180ek ευρω = 289εκ αυστραλίας… Και ενα καλό να έχεις ευρώ και οχι λίρες Τουρκίας…
Η Τουρκία θα ήθελε 300εκ τουρκικες λιρες στην αρχή του χρόνου και τωρα πάνω από ένα δις λίρες…
Μάλλον χλωμό να τα δώσουν να τις πάρουν…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Shadowfax

+1

Τασοσ Κ.
Τασοσ Κ.
4 years ago

Λογικη προταση ακουγεται

adpanos
adpanos
4 years ago

Για 180 εκατ. είναι λουκούμι.
Άλλα σκάφη δεν υπάρχουν στην αγορά, το πολεμικό ναυτικό διψάει για νέα σκάφη.
Ας τα αγοράσουμε εχθές ….
Το ότι θα δώσουμε αυτά τα χρήματα, δεν σημαίνει πως δεν θα δώσουμε χρήματα και αλλού.

Κατά την γνώμη μου, τα αγοράζεις και ΔΕΝ αποσύρεις καμιά S μέχρι νεοτέρας .
Αφού δεν έχουμε ποιότητα, ας έχουμε προς το παρόν ποσότητα.

Οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει, πρέπει να ισορροπήσουμε κάπως την κατάσταση , έστω και με ημίμετρα .

FOX
FOX
4 years ago

Έχει πέσει όλο το ενδιαφέρον στον AAW εξοπλισμό και έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα οι ASuW δυνατότητες του πλοίου.
Αν και άγνωστες οι δυνατότητες τους, θεωρητικά μάλλον θα είναι ότι πιο σύγχρονο στο ΠΝ, με παραχώρηση μάλιστα και των τορπιλών Mu90?

Kamp
Kamp
4 years ago

180$ μυρια με τον οπλισμό ?? Αν ισχύει τότε μιλάμε για μεγάλο δώρο από πλευράς Αυστραλίας και ΗΠΑ. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στην δήλωση για ισοπέδωση βραχονησίδας σε περίπτωση απόβασης Τούρκων και ότι την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση την άποψη αυτή. Μου φάνηκε λίγο περίεργη η δήλωση την συγκεκριμένη στιγμή καθότι θα μπορούσε απλά να δηλώσει ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για το στράτευμα και την πολιτική ηγεσία ή κάτι παρόμοιο όπως όταν είχε δηλωθεί από τον ΑΓΕΑ ότι πετάμε ψηλά πατάμε μακριά πετάμε όπου χρειαστεί που ήταν η καλύτερη δήλωση.. Αλλά οι εκφράσεις τύπου θα ισοπεδώσουμε δεν δίνει κατά την άποψή μου κανένα μήνυμα στους απέναντι, απεναντίας τους δίνει τροφή και πέφτουμε στην παγίδα τους. Επίσης το ότι το ενστερνίζεται και η πολιτική ηγεσία είναι λίγο αντιφατικό με τις κινήσεις της για την ενίσχυση του στρατεύματος.. Ας ελπίσουμε να ήταν μία στιγμή παρόρμησης για την εξύψωση του ηθικού και όχι κάποια εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα της χώρας..

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Kamp

+1

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Kamp

μην ξεχνάμε όμως ότι οι δικοί μας (στρατιωτικοί) δεν θα ανεχθούν ΙΜΙΑ ξανά…..

Kamp
Kamp
4 years ago
Reply to  sotbak

Σωστος..

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  sotbak

Δεν είναι θέμα αν θα ανεχθούν οι όχι νέα Ίμια, αυτό είναι απόφαση πολιτική, ήδη έχουν ανεχθεί, όχι απαραίτητα οι ίδιοι, Ίμια σε χειρότερη κατάσταση από το 1996 (δεν πανε καν οι δικοί μας και ρίχνουν στεφάνια από χιλιόμετρα)

Απλά αυτό το μέρος της δήλωσης είτε ήταν ατυχές ή προεκλογικό, και ερεθίζει τον αντίπαλο να πάει και να το κάνει για να τους κάνει ρεζίλι.

Από την άλλη, αυτό που πάντα σκεφτόμουν σαν πιθανή (μπορεί χαζή) ιδέα όταν είχαν ανέβει οι τούρκοι στα Ίμια, να έριχναν μια βόμβα/ναπάλμ με αλεξίπτωτο και ένα τεράστιο χρονόμετρο στην μια ώρα. Ή φεύγουν, ή την ευθύνη του θανάτου τους θα την είχαν οι προισταμενοι τους που δεν θα τους άφηναν να φυγουν. Εναλλακτικά ας άδειαζαν ένα τάνκερ πετρέλαιο και να το έβαζαν φωτια…

sotbak
sotbak
4 years ago

δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, όμως ο Α/ΓΕΕΘΑ προφανώς απαντά στους συνεχείς λεονταρισμούς …….κάποια στιγμή παύεις να σιωπάς & αντιδράς….

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Kamp

Από τη μία μάλλον ήταν κλασικό κόμπασμα άνευ ουσίας (με βάση προηγούμενες εμπειρίες για τέτοιες δηλώσεις), από την άλλη βέβαια τα Ίμια μας πλήγωσαν ανεπανόρθωτα σε πολλά επίπεδα και εικάζω πως υπάρχουν κάποιοι που δε θα ήθελαν με τίποτα να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Τείνω βέβαια προς το πρώτο.

Τazos
Τazos
4 years ago

Με τις 2 Adelaide και αν βάλουμε στο μάτι μελλοντικά και τις ANZAC με 100εκ το κομματι βλεπουμε οτι το ΠΝ μπορει να προχωρήσει για τα επόμενα 15 χρόνια με τον συνδιασμό ESSM-SM2 με κόστος κοντά στο 1δις €, χωρίς να έχει ανάγκη τις πανάκριβες belhara και τους πανακριβους Aster. Η εξοικονόμηση χρημάτων μπορει να διατεθει σε αγορα ESSM για όλα τα πλοιά, νέες τορπίλες, αγορα μεγάλου αριθμού ASM πουράυλων νεας γενιας για πλοία και τα νησια και ορθή συντήρηση ωστε ότι έχουμε να είναι αξιόπλοο.

antonios
antonios
4 years ago

Παλι αρχιζουμε να ξεφευγουμε. Οπως το να κρατησεις εδαφος χρειαζεσαι “μποτα” και τανκς ετσι γοα να κρατησεις τα νερα σου ασφαλη χρειαζεσαι πλοιο. Το αεροπλανο ερχεται ΠΑΝΤΑ σαν συμπληρωμα και σαν πολλαπλασιαστης δυναμης οχι για να κρατησει κατι σταθερο. ΤΑ πλοια αεραμυνας πρωτομπηκαν σαν επιλογη μετα το ’87 και κυριως μετα το “Δογμα Ενιαιου Χωρου” που ποτε δεν εγινε πραγματικοτητα λογω ακολουθων κυβερνησεων που παντα εβλεπαν την Κυπρο να βρισκεται μακρια. Ομως με το χρεος μεχρι το λαιμο και με σανιδα σωτηριας τους υδρογοναθρακες για να παει μπροστα ο τοπος το Δογμα Ενιαιου Χωρα de facto ενεργοποιηται για να μην αφησεις να σου παρουν και την τελευταια ελπιδα να ξελασπωσεις. Αρα χρεαζεσαι “παρουσια” αναμεσα σε Κρητη και Κυπρο . Εκει ακομα και απο το Καστελι η αεροπορια δεν μπορει να εχει παρουσια 24/24 ωρο , χρειαζεσαι πλοιο που Ω μη γενητω εαν χρειαστει να αμυνθει να μπορει να το κανει σε αποστασεις τετοιες που θα δωσουν στις μοιρες της Κρητης το χρονο να επεμβουν μαζικα (οχι μονο τα αεροσκαφη επιφυλακης). Εκει χρειαζεσαι πλοιο που θα εχει 2-3 γραμμες αεραμυνας. Για το κοστος. Και τα 180 εκ δολαρια ειναι πολλα και δεν αναιρούν το τελικο κοστος των 300 εκ πολυ απλα γιατι τα υπολοιπα 120 εκ θα πανε για οπλα τους. Στην συνεντευξη που δημοσιευεται ο ΑΓΕΕΘΑ ειπε “οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους” ΔΕΝ ΕΙΠΕ οτι θα μας τα δωσουν τζαμπα! Απλα τα αποδεσμευουν κατι που δεν εκαναν 20 χρονια πριν μετα KIDD. Ειδατε ομως την ραγδαια αλλαγη στις σχεσεις μεταξυ ΗΠΑ και Τουρκιας. ΟΙ ΗΠΑ υπο τον Τραμπ το μονο που νοιαζεται ειναι να δινει δουλειες σε αμερικανικες εταιρειες …Ετσι η τουρκια που ειναι εξυπνη αυξανει την παραγγελια των F-35 ΚΑΤΑ 20 (αλλες χωρες κανουν περικοπες), αγοραζει τους Πατριοτ σε διπλασιο κοστος απο τους S-400 και στο τελος παιρνει και την συγκαταθεση και για Συρια και για S-400 . Ο τραμπ θα παει στο Κογκρεσο και θα πει “Να η Τουρκια μας δεινει ακομη 5 δισ δολαρια οταν οι υπολοιποι συμμαχοι δεν μας δινουν φραγκο και αφου υπαρχει το προηγουμενο της Ελλαδας με τους S-300 τοτε δεν υπαρχει προβλημα”. Ο τραμπ σκεφτεται σαν εμπορος. Το κογκρεσο δεν μπορει να του απαγορευει για παντα τις αποφασεις του. Εαν ομως και Οι Ελληνες ειχαν μια ανθουσα αμυντικη βιομηχανια που για να πουλησουν προιοντα σε αυτη οι ξενες εταιρειες θα εταζαν “λαγους με πετραχιλια” δεν θα ημασταν ερμαια της πρωινης διαθεσης του καθε Τραμπ ή του καθ Μακρον. Θα λεγαμε “κυριοι ναυπηγουμε 4-6 φρεγατες Als -125 ποιος δινει τα περισοτερα για να βαλουμε στα πλοια μας τα δικα του ρανταρ και τα δικα του οπλα γιατι εαν δε τα δωσετε εσεις θα τα παρουμε απο τους αλλους”. Ετσι γινεται σε ολο το κοσμο ΕΚΤΟΣ απο την Ελλαδα!

flashg
flashg
4 years ago
Reply to  antonios

Το να στείλεις 4-6 πλοία στην ανατολική μεσόγειο χωρίς αεροπορική υποστήριξη είναι αυτοκτονία ότι εξοπλισμό και να έχουν. Αυτό έχει αποδειχτεί ιστορικά από τον Β ΠΠ εώς και τον πόλεμο των Φώκλαντ που παρόλο που οι Άγγλοι είχαν και Harrier και πλοία ΑΑW χάσανε πολλά πλοία. Μόνο υποβρύχια μπορείς να στείλεις έναντι ενός αριθμητικά και ποιοτικά ανώτερου αντιπάλου. Φοβάμαι ότι κοιτώντας την ανατολική Μεσόγειο θα χάσουμε και το Αιγαίο.

antonios
antonios
4 years ago
Reply to  flashg

Δεν ειναι τοσο απλο το ζητημα … υπαρχει τροπος..Εαν δεν υπηρχε θα ειχαν κατργηθει τα πλοια επιφανειας απο υποβρυχια. Εχεις δει πουθενα τετοια αντικατασταση? Εσυ τι λες, ειναι τρελοι εκει στο ΠΝ για να επιμενουν σε καποια πραγματα? Με ονειρα δεν κερδιζεις πολεμους αλλα ουτε τους αποτρεπεις. Ειναι διαφορετικο 5 πλοια (1 Adelaide , 2 MEKO 2 S ) να βρισκονται μεταξυ Ροδου και Κυπρου δημιουργοντας γυρω τους 3πλη ζωνη ΑΑ αμυνας περιμενοντας τα F-16 απο την Κρητη και ειναι διαφορετικο 5 φρεγατες (2 ΜΕΚΟ, 3 S) στην ιδια κατασταση.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  flashg

Για να αυτοκτονηθούν 4-6 πλοία (με κάποια από αυτά αεράμυνας) στην Αν. Μεσόγειο με αποσπασματική (έτσι εικάζω πως θα είναι) αεροπορική υποστήριξη μου φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί τέτοια δέσμευση της ΤΠΑ που στα μέτωπα Θράκης-Αιγαίου θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στους εαυτούς τους.

Στα Φόκλαντς η Βρετανία εκτέθηκε ως ο γυμνός βασιλιάς που ήταν, δεν έφταιγε κάποια εγγενής ανισορροπία υπέρ της αεροπορικής ισχύος απέναντι στις ναυτικές δυνάμεις. Μεταξύ άλλων, οι κρίσιμες και απαράδεκτες ελλείψεις τους περιλάμβαναν AEW, σχεδόν καθολική έλλειψη (V)SHORAD/αντιβληματικών (Sea Wolf επιχειρησιακά σε ελάχιστα πλοία, πυροβόλα είδος υπό εξαφάνιση, CIWS…απόντα), και αν θυμάμαι καλά υπήρχαν και προβλήματα με τις επιδόσεις των ραντάρ (αριθμός εμπλεκόμενων στόχων, ανίχνευση/διάκριση στόχων, κλπ). Πόσα από αυτά μπορούμε να πούμε πως ισχύουν για το ελληνικό ΠΝ; Δε λέω ότι δε θα ένιωθα πιο άνετα με μικρές αναβαθμίσεις (καθοδήγηση περισσότερων πυραύλων, καλύτερο clutter rejection για sea-skimmers) ή με 1-2 Phalanx/RAM παραπάνω ανά πλοίο, αλλά δεν υπάρχει μια κάποια διαφορά στη σύγκριση;

Τ.Δ
Τ.Δ
4 years ago
Reply to  flashg

Η περιοχή που θα επιχείρήσουν είναι νοτια νατολικα της ρόδου . 80-100 μιλια απο τςι τουρκικες ακτές και όχι 150 μίλια ανατολικοτερα απο την Καρπαθο.Απο εκεί με τουε πυραυλους τους ελέγχουν ολη την ΑΟΖ , και έχουν πλήρη αεροπορικη κάλυψη.Αυτο μπορει να γίνει και σήμερα.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
4 years ago

Αν όντως δοθούν σε αυτή την τιμή με τα πολλά τους και some τότε είναι μια καλή ενδιάμεση λύση αρκεί να προχωρησεη και η απόκτηση καινούργιων. Θα συμφωνήσω με έναν άλλο σ ο λιαστή ότι εξαιρετικά σημαντικό τικη είναι η συνέχειση της παραγωγης πυραυλακατο τύπου Ρούσσο και μάλιστα θα μπορούσαν να είναι πιο σύγχρονης σχεδίασης πχ στέλνω η/και μεγαλύτερης ταχυτητας

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
4 years ago

το auto correct εκανε τα θαυματα του! τα οπλα γινανε πολα οι sm 2 γινανε some και οι ρουσσεν ρουσο κατα τον γνωστο φιλισοφο!

Spirit
Spirit
4 years ago

Αυτό που που με προβληματίζει είναι η Adelaide Darwin 04, αν και αρκετά παλαιότερη θα μπορούσε αν είναι σε κατάσταση που μπορεί να γίνει ξανά επιχειρησιακή και να μεταφερθεί άμεσα στην χώρα μας ώστε να ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
4 years ago

Όταν επί 15 χρόνια δεν έχουμε αγοράσει ούτε μία νέα τορπίλη για τα 4 νέα υποβρύχια συν το εκσυγχρονισμένο Ωκεανός, όταν την περίοδο 2005-2010 έπρεπε να είχαν εκσυγχρονιστεί οι 4 ΜΕΚΟ-200 και έχουμε τώρα 2018 και είμαστε ακόμη σε συζητήσεις, όταν οι διαθεσιμότητες είναι χαμηλές, π.χ πετάνε τα 4 από τα 11 S-70, δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για 2 γαλλικές φρεγάτες που θα μας κοστίσει 1 δις ευρώ η κάθε μία (με τα παρελκόμενα της) και για 2 μεταχειρισμένες φρεγάτες ηλικίας 25 χρονών από την άλλη άκρη του πλανήτη.
Στην τελική αφού οι τούρκοι είναι να αγοράσουν S-400 σε πρώτη φάση ας στείλουμε εμείς τους S-300 στην Κύπρο να κάνουμε σε πρώτη φάση μία ζώνη αεράμυνας περιοχής, και παράλληλα με τα 180 εκατ. δολ για τις 2 Adelaide να τα δώσουμε για τορπίλες και για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.
Δεν λέει να πάμε να αγοράσουμε φρεγάτες του ενός δις (κομπλέ..) και 2 πλοία που θα τα κρατήσουμε για μια 10αριά-12αριά χρόνια όπως κάναμε με τα Adams και τις Knox που μας έδωσαν παλαιά οι Αμερικάνοι.

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago

Σε ενοχλεί ότι θα καλύψουμε μια μεγάλη τρύπα στο ΠΝ, παίρνοντας πλοία από την άλλη άκρη του κόσμου; Γιατί; Εσύ θα τις φέρεις, κωπηλατώντας; Τα πλοία έχουν 14-15 χρόνια ζωής μέχρι να φτάσουν τα χάλια των εκσυγχρονισμενων S. Ούτε λόγος φυσικά για τις 3 που είναι αφημένες στη μοίρα τους. Λες για τον εκσυγχρονισμό των Μεκο. Για να ξεκινήσει αυτός, έστω 2 πλοία τη φορά, ποια πλοία θα καλύψουν το κενό τους; Υπονοείς να μείνουμε με 6+3+2 φρεγάτες, επειδή τα φιλαράκια σου βαριουνται να ετοιμάζουν βαλίτσες για Αυστραλία; Οι S-300 και να μπουν στη Κύπρο, δεν έγραφες ότι είναι ευάλωτοι (που είναι από πυροβολικό); Τι άλλαξε; Στην ανατολική Μεσόγειο τι θα αλλάξει για εμάς; Οι τορπίλες είναι αναγκαίες, αλλά δεν τίθεται θέμα ή αυτές ή οι Adelaide. Αν θέλουμε να έχουμε αποτροπή και Ναυτικό. Για belharra, μια χαρά στάζεις δηλητήριο. Για τις lcs τσιμουδιά… Αλήθεια, πότε λες να ξεκινήσουμε να αγοράζουμε νέες φρεγάτες (όχι να παραλαμβάνουμε…); Να φτάσουν οι S τα 50 για να μη ταραχτεις εσύ; Για να σε καθησυχάσω πάντως, τα 45 θα τα φτάσουν σίγουρα…

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Με τέτοια τιμή οι Adelaide ειναι πρώτη προτεραιότητα πια.
Και οι ΜΕΚΟ χρειάζονται εκσυγχρονισμό και το σχετικό κονδύλι να διπλασιαστεί, επίσης για τις τορπίλες έπρεπε από χθες…
Αλλά όταν τα γράφαμε τον καιρό που νύχτα αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των P-3 για τον ΓΙΑΝΝΗ ήταν απαραίτητος, ή έτσι του έλεγαν οι πενταγωνίτες…
Τώρα ψάχνουμε με το τουφέκι κάτι εκατομμύρια για την άμυνα του κράτους και απο την άλλη τα σκορπάμε επιδόματα για ψηφαλάκια.

Ritis75
Ritis75
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε και για τις τορπίλες λέγοντας ότι υπάρχει κονδύλι 110εκ. €

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago

Και μιας και το θυμήθηκα, εσύ δεν έλεγες ότι οι Adelaide είναι ακριβές και είναι προτιμότερο να περιμένουμε για τις γηραιότερες και όχι ουσιαστικά εκσυγχρονισμένες f-123/M που θα μας βγουν πιο φθηνά; Πόσο πιο φθηνά από τα 180 εκ των Adelaide περιμένεις; Όπλα δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε για τις τελευταίες;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Π.χ oι άγγλοι μας έκαναν προφορά για να αγοράσουμε στην τιμή των 30 εκατ. κάθε μία Type-23. Ο λόγος που τις απορρίψαμε (όπως και τις Λαφαγιέτ) είναι γιατί έχουν συστήματα που δεν υπηρετούν στο Π.Ν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μεταχειρισμένα πλοία οι πρώτες δύο επιλογές του Π.Ν είναι οι 4 F-123 και οι 4 M. (2 Ολλανδίας και 2 Βελγίου)
Δεν συμφέρει η αγορά μόνο 2 πλοίων. Για να συμφέρει πρέπει να αγοραστούν 4.
Με 2 Μπελαρά (θα είναι οικονομικά απίθανο να αγοράσουμε τις επόμενες 2) και 2 Πέρρυ απλά θα κάνουμε συλλογή πλοίων.
Οι μη εκσυγχρονισμένες S μπορούν να αντικατασταθούν από περιπολικά σκάφη μήκους 80 μέτρων που ειδικά αν βρούμε μεταχειρισμένα όπως π.χ τα αγγλικά River I αυτά έχουν κλάσμα της αγοράς νέων φρεγατών. Εξάλλου εδώ και χρόνια το Π.Ν θέλει να αγοράσει 4 τέτοια περιπολικά 80 μέτρων ειδικά για περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν πρόκειται να γίνει κάτι στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία. Πιθανότατα το ίδιο και στο Αιγαίο. Αυτό που έχουν ως στόχο οι τούρκοι είναι να μουσουλμανοποιήσουν την Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου και μετά ,,να περνάει το δικό τους,,.

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago

Εντάξει και εμένα, η πρώτη μου επιλογή ήταν η Monica Bellucci μέχρι πριν 5 χρόνια. Αν μου τη δώσουν το 2025 παίζει και να αρνηθώ ευγενικά… Αυτό το ‘δεν συμφέρει’, έχεις αντιληφθεί πόσο σπαστικό είναι να το λες ξανά και ξανά; Να άλλαζες μήπως κασέτα; Δεν συμφέρουν οι Adelaide με μισό δις, μετά δεν συμφέρουν με 400, με 300, τώρα με 180 εκ., είναι μόνο 2 πλοία κλπ κλπ. Προφανώς στο δικό σου κεφάλι, ‘συμφερει’ να έχουμε μερικές S στο πάτο της θάλασσας, για να μη κάνουμε συλλογή πλοίων όπως λες. Θα κάνουμε συλλογή ναυαγίων και θα είμαστε άψογα… Αφού το ΠΝ ήθελε M, ας πίεζε να τις πάρει όταν ήταν διαθέσιμες. Το 2024/5 το πουλάκι θα έχει πετάξει και για αυτές και για τις f-123. Ηλικιακά, ίσως καμία anzac αν αποδεσμευτούν όπως ακούγεται ή αν είμαστε πραγματικά φαρδες, από το 2027 καμία lcf(αντικατάσταση/συμπλήρωση των Adelaide).

Spirit
Spirit
4 years ago

Οι τρεις type 23 πήγαν Χιλή £135million μαζί με μια σχετική συντήρηση και εκπαίδευση, αν δεν κάνω λάθος. Μετά από λίγο πήγαν και για εκσυγχρονισμό βέβαια.
Οι adelaide ειναι σχεδόν έτοιμες και με οπλα, τουλάχιστον από αυτά που γράφονται.

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Κάτσε πρώτα να αποδεσμευτούν καλό 2025 και βλέπουμε την τιμή και την κατάσταση των πλοίων.
Οι Αυστραλοί πάντως το πολεμικό υλικό το έχουν στην πένα, και σε συντηρήσεις και σε FOS.
Αντίθετα τα ευρωπαϊκά πάσχουν από διαθεσιμότητες και ελλείψεις.

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Στα 180 εκ οι Adelaide ειναι περιπτωση που δεν το συζητάς καν…
Και κολυμπώντας τις φερνεις…
50εκ μεσω ορο στοιχισαν οι S άοπλες…
Τωρα να σου πω Αντώνη, εύχομαι να έρθουν (an και όταν) με 64 essm μαζί με 32 sm-2, γιατι θα πάρω σίγουρα αεροπλάνο να την στήσω στο Σύνταγμα να σε απολαύσω γυμνό…χαχαχα

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago
Reply to  Shadowfax

Χαχα, για την άμυνα της χώρας, τα πάντα! Τώρα μένει και μια καλή έκπληξη για το μελλοντικό σκάφος (ας είναι από οπουδήποτε, αρκεί να στέκεται ικανοποιητικά και να ‘βγαίνει’ χρηματοδοτικά). Παρεμπιπτόντως, μιας και κελαηδησε ο Γιάννης αυτό περί των 30 εκ. για καθε type-23, μήπως στο ΠΝ πρέπει να ξεκολλήσουν τα μυαλά τους σχετικά με τα ‘γνωστά συστήματα’; Το 2006 μέχρι το 2008 πχ η Χιλή πήρε σκάφη του 1990, 1997!!! Και 1991 όταν ο Γιάννος έτρωγε με χρυσά κουτάλια…

Πεστα ρε μαγκα
Πεστα ρε μαγκα
4 years ago

φωναζουμε χρονια για ανταλλακτικα και αναλωσιμα. χωρια τα αποθεματα σε πυρομαχικα. Αλλα δεν ακουει κανεις. Δεν εισαι Αυστραλια που εσκασε 20 δις μπαμ μπαμ για φ35 και φ18. Και παλι αγορασαν 450 AIM 120D ενος δις. Τοτε ναι να παρεις ο.τι γουσταρεις

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago

1.Ο MK-41 ειναι της εκδοσης self-defense με υψος 5,3μ και δεν μπορει να φερει sm-2 σωστα ? Μονο essm.

2.Οι κορεατες συνδυαζουν τα ρανταρ 2D sps-49 (adelaide) με τα 3D Thales MW08(MEKO) συνοδευομενα απο 2πλα STIR240 με mk-41/sm2 block IIIA στην κλαση Chungmugong Yi Sun-sin . Ισως πηγαιναν στις adelaide τα MW08 των ΜΕΚΟ εαν καποτε αγοραζαμε νεα ρανταρ για τις ΜΕΚΟ ?

tpap
tpap
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Η τοποθέτηση ενος πρόσθετου ραντάρ στις ΟΡΗ θέλει πολύ προσοχή διότι τα περιθώρια ευστάθειας τους δεν έιναι και ιδιαίτερα υψηλά οπότε η προσθήκη επιπλέον βάρους θα δημιούργούσε πρόσθετα προβλήματα. Οι μόνες ΟΡΗ που έχουν 2ο ραντάρ είναι οι Ισπανικές “Santa Maria” το οποίο είναι ελαφρύ σαν σύστημα (RAN12 & RAN30 οι νεότερες) και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό χαμηλά ιπτάμενων και sea skimming στόχων (προφανώς για το ciws meroka). Εάν τοποθετηθεί νέο ραντάρ στις ΜΕΚΟ, αυτό που θα αντικατασταθεί θα είναι πιθανόν το 2D DA08. Αλλά ακόμα και αν αντικατασταθεί το MW08 παρόλο που είναι 3D, οι επιδόσεις δεν παρουσιάζουν κάτι αξιοσημείωτο, καλύτερα να τοποθετηθούν σε ΤΠΚ ή σε αρματαγωγά, κανονιοφόρους κτλ. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει αγορά ενός συστήματος 3d AESA ραντάρ τόσο για τις ΜΕΚΟ όσο και για τις Adelaide (εφόσον προχωρήσει η αγορά).

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago

Για δες την εμβέλεια του mw-08…..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
4 years ago

@ΚΝ
Η κάθε Σούπερ Βίτα κοστίζει 150 εκατ. ευρώ και όχι 100 όπως γράφεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε μαζική παραγωγή έχοντας και την ελπίδα ότι έτσι θα πέσει η τιμή της.
Το Π.Ν θέλει να αγοράσει ακόμη τρεις αλλά θα είναι θαύμα αν θα αγοραστεί ακόμη μία… Ενώ υπάρχει πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεταχειρισμένες στην διεθνή αγορά.
Σε ότι αφορά τις πυραυλακάτους το Π.Ν θέλει να έχει 12 που να είναι όλες Σούπερ Βίτα. Κατά 99,9% θα παραμείνει με τις 7 του που τις 2 τελευταίες περιμένει κάτι χρόνια να τις παραλάβει.
Τα πεθαμένα ελληνικά ναυπηγεία δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ούτε την ναυπήγηση πυραυλακάτων και ονειρευόμαστε την ναυπήγηση φρεγατών…. Θα είναι να παραλάβει την πρώτη το Π.Ν π.χ το 2025 και θα έχει πάει 2030 και θα την βλέπει με τα κυάλια… Το ίδιο ισχύει με την ΕΑΒ που δεν μπορεί να παραδώσει το πρώτο Ρ-3 της ενδιάμεσης λύσης. Αν δεν κάνω λάθος η παράδοση του έχει καθυστερήσει 2 χρόνια. Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των 85 F-16 εκεί θα δούμε γλέντια…. Λογικά το τελευταίο θα παραδοθεί όταν ήδη οι τούρκοι θα έχουν στείλει διαστημόπλοιο τους στην Σελήνη….

Alex
Alex
4 years ago

Πολύ σωστά, πρόσφατα διάβασα ότι η ΕΑΒ το 2017 είχε έσοδα 60 εκατ. και ζημιές 1.5 δισ. Αλήθεια περιμένουμε να τα βγάλει πέρα με τα F-16; Πως θα φτάσει ζωντανή στην επόμενη δεκαετία;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -