28.3 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠοια είναι η σχέση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide με τη προσφορά για...

Ποια είναι η σχέση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide με τη προσφορά για κατασκευή των LCS στην Ελλάδα;

 

O τίτλος του άρθρου ίσως δεν είναι πλήρης. Ο σωστός θα ήταν “Ποια είναι η σχέση των φρεγατών Adelaide με τις προσφορά για κατασκευή στην Σύρο των LCS, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες Mk48 Mod7 ADCAP και την νέα ελληνο-αμερικανική προσέγγιση”. Απλά προσπαθούμε να περικόπτουμε τους τίτλους, για προφανείς λόγους (ο τίτλος δεν είναι πρόλογος, αλλά τίτλος) ίσως τελικά και σε βάρος της επισκεψιμότητας του site μας. Πάντως εκεί που δεν κάνουμε περικοπές είναι η ενημέρωσή σας.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε καταφέρει να σας φέρουμε αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν κατά κύριο λόγο την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Πρώτα οι Γάλλοι, και τώρα οι Αμερικανοί έρχονται και προσφέρουν προηγμένα οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΠΝ μας. Οι δυο αυτές χώρες ήταν ίσως αυτές που μας “στάθηκαν” περισσότερο τον καιρό των Μνημονίων. Η Γαλλία με 3 προέδρους, και οι ΗΠΑ με δυο στάθηκαν στο πλευρό των ελληνικών κυβερνήσεων κατά των υπόλοιπων “άκαμπτων” δανειστών μας. Δεν μας κάνει εντύπωση που από τον χορό των προσφορών λείπουν οι γνωστοί μας Ολλανδοί και Γερμανοί… Σταματάμε εδώ την αναφορά, και δεν θέλουμε να γίνει αντικείμενο η προηγούμενη παράγραφος άστοχων σχολιασμών.

Οι Αμερικάνοι έρχονται και προσφέρουν τορπίλες Mk48 για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, αντί των γαλλικών F21!

Οι ΗΠΑ ομολογούμε πως άργησαν να έρθουν να “χτυπήσουν” προγράμματα του ΠΝ. Οι Γάλλοι, έχοντας στο χέρι τα χρήματα της επιστροφής των κερδών των ομολόγων, κατάφεραν να “συγκινήσουν” τους επιτελείς του ΠΝ που “καίγονται” για νέα πλοία. Έτσι το ΠΝ αρχικα σκέφτηκε την λύση των δυο FREMM άμεσα, με μίσθωση, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, και την κατασκευή των δυο Belh@rra για την αρχική κάλυψη των μελλοντικών. Οι δυο FREMM, που θα εξαγοράζονταν στο μέλλον, τελικά θα μείνουν στην Γαλλία, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται για τις 2 (+2) Belh@rra. Αυτά είναι ιστορία, και οι αναγνώστες μας την ξέρουν πια καλά.

Επανάσταση στο Γαλλικό ΠΝ, με ναυτικό Meteor, θα τον «φορέσουν» οι FREMM και Belh@rra;

Η αμερικανική εταιρεία στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη διείσδυση, είναι και η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, η LM. Η τελευταία έχει προϊόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα των αμυντικών συστημάτων, θα ήταν παράλειψη εκ μέρους τους να μην προσπαθήσουν να διεισδύσουν κι άλλο στις ελληνικές ΕΔ, ειδικά στο ΠΝ, μετά την αδιαφορία της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Πρώτα λοιπόν ενδιαφέρθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Η θυγατρική της LM, LM Canada, έχει την μόνη επιτυχημενη λύση για ΜΕΚΟ200, την πλατφόρμα CMS330. Φυσικά έχει πρόγραμμα σχετικά και αντίστοιχο και η Αυστραλία, αλλά εκεί μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλοίο με τεράστιο κόστος. Η άλλη επιλογή, είναι η τουρκική λύση…

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αν επιθυμούμε ΠΝ με οροφή 12 κύριων μονάδων, πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε κορβέτες

Η LM Canada σκάναρε τα -σε πολύ καλή κατάσταση- ελληνικά πλοία, και μπορεί πλέον να προσφέρει μια εξαιρετικά οικονομική λύση (ίσως υπάρχει κι άλλη οικονομικότερη). Αντίστοιχα, κλιμάκιο της LM είδε το υποβρύχιο Ωκεανός και κάποια 214ΗΝ, και η εταιρεία ετοιμάζεται να προσφέρει την προηγμένη Mk48 Mod7 ADCAP. Τέλος η εταιρεία προσφέρει σε ανταγωνιστική τιμή, και με υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία την φρεγάτα LCS στο ΠΝ, προκειμένου να αντικαταστήσει τις εκσυγχρονισμενες Kortenaer σε βάθος χρόνου. Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά μεταξύ τους; ΜΕΓΑΛΗ.

Η προσφορά των LCS, που έρχεται να “χτυπήσει” κατευθείαν την γαλλική προσφορά για Belh@rra, έχει ένα μεγάλο “μειονέκτημα”. Στερείται χρηματοδότησης, ή τουλάχιστον, για να το πούμε καλύτερα, στερείται πόρων. Δηλαδή οι Αμερικανοί επαφίενται στον κρατικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των πλοίων. Βέβαια, κάπου εκεί βρίσκονται και τα FMS, και άλλες λύσεις, όπως και η έκτακτη οικονομική στρατιωτική βοήθεια, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που συμπλήρωσαν τον εκσυγχρονισμό των F-16V (αυτά που κάποιοι έλεγαν να μην τα πάρουμε, γιατί θα τσαντιστούν οι Ρώσοι). Συνεπώς οι Αμερικανοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη στο θέμα χρηματοδότηση. Αλλά σίγουρα δεν έχουν την γαλλική λύση, με έτοιμα χρήματα προς διάθεση.

Τι τρέχει με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τις FREMM;

Όποια όμως κι αν είναι αυτή η όποια κι αν οικονομική βοήθεια, δεν θα “τρέξει” σε υψηλά ποσά, και μην ξεχνάμε πως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες που θα ήταν χρήσιμα τα αμερικανικά δολάρια (F-35). Άρα, η ελληνική χρηματοδότηση από τον εθνικό προϋπολογισμό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό σημαίνει λίγα χρήματα τώρα, περισσότερα στο μέλλον, και τμηματικές παραγγελίες. Ίσως δεν είναι κατά ανάγκη κακό, καθώς θα εξασφαλίσει εργασία για πολλά χρόνια σε ελληνικό ναυπηγείο. Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Το ΠΝ δεν μπορεί να περιμένει. Οι μη εκσυγχρονισμένες S έπρεπε ήδη να έχουν διαλυθεί ή να γίνουν στόχος σε άσκηση του ΠΝ.

Το Παρίσι ΔΕΝ νοικιάζει φρεγάτες στην Αθήνα; Η Ελλάδα θέλει Belh@rra και να μισθώσει FREMM, η Γαλλία να «σπρώξει» τις La Fayette σαν ενδιάμεση λύση

Αν το έχουμε σκεφτεί καλά, ο εθνικός προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλοίο πριν το 2021 ή 2022. Αντίθετα οι Γάλλοι μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν, συνεπώς έτσι μπορούν να φέρουν μια φρεγάτα στο Αιγαίο το 2023, αν παραγγείλουμε φέτος (ή μέσα στις αρχές του 2019) τα πρώτα πλοία. Πιθανότατα η αμερικανική λύση θα φέρει πλοίο το 2025, πολύ μακρυά, με ότι σημαίνει αυτό για την μαχητική ικανότητα του ΠΝ.

Εκεί λογικά η LM ή μάλλον καλύτερα οι ΗΠΑ, πρέπει να προσφέρουν μια ενδιάμεση λύση. Δυστυχώς όμως, πέρα από μερικές υποβαθμισμένες OH Perry, δεν έχουν να δώσουν κάτι. Η λύση όμως μπορεί να έρθει μέσω Αυστραλίας. Ναι, μιλάμε για τις  Adelaide. Οι τελευταίες, αν παραδοθούν στο ΠΝ με τα όπλα τους, θα δώσουν μια λύση σε όλους, σε εμάς που αποκτούμε δυνατότητες που χρειαζόμαστε άμεσα, στους Αυστραλούς, λύση που θα χρηματοδοτήσουν έτσι την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ (ESSM BlockII/ SM-2MR BlockIIIB). Κανείς δεν χάνει, όλοι κερδίζουν, οι ΗΠΑ νέες πωλήσεις όπλων (στην Αυστραλία ή/και στην Ελλάδα), η Αυστραλία παίρνει χρήματα, η Ελλάδα αποκτά ισχυρές και ικανές φρεγάτες. Έτσι το ΠΝ κερδίζει αρκετό χρόνο για να πάει σε ένα νέο πλοίο, που θα βόλευε πλέον να είναι συμβατό με τα υπάρχοντα πλοία του (ΜΕΚΟ 200ΗΝ εκσυγχρονισμένες, Adelaide).

Ποιες οι πιθανότητες να ενισχυθεί το Ελληνικό ΠΝ με φρεγάτες La Fayette προς άμεση ενίσχυση ή/και αντικατάσταση μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer;

Χαμένοι πιθανότατα θα ήταν οι Γάλλοι, που δεν έχουν, ή δεν θέλουν να προσφέρουν μια “ενδιάμεση λύση”. Τα Cassard έχουν τον μικρής αξίας SM-1, και είναι αρκετά παλιά, ενώ οι ενδιαφέρουσες LaFayette τελικά χρειάζονται ακομη και σαν OPV. Μια προσφορά LaFayette θα έδενε το ΠΝ στην Γαλλία ακόμη περισσότερο, ειδικά αν κατάφερνε να πάρει και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Εκεί όμως το “πρόβλημα” είναι το SETIS, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με τα περισσότερα όπλα των ΜΕΚΟ.

Η λογική των Αμερικανών είναι απλή και έξυπνη. Κάντε έναν καλό και χαμηλού κόστους εκσυγχρονισμό στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, ενισχυθείτε με τις δυο Adelaide που θα φέρουν τον SM-2 στο Αιγαίο, και μετά πάμε αργά αλλά σταθερά σε ελληνικής κατασκευής LCS με ESSM/SM-2. Και το δίλλημα πλέον θα είναι SCALP Naval/Aster ή SM-2. Οι Αμερικανοί δε, τονίζουν την συμβατότητα με τα αμερικανικά πλοία, καθώς και τους χιλιάδες SM-2 που έχουν πωληθεί ανά τον κόσμο, και το γεγονός ότι θα έχουν υποστήριξη για πολλές δεκαετίες. Αντίθετα οι ASTER 15/30 είναι ένα λιγότερο διαδεδομένο όπλο.

ΠΝ: Οι μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer ΔΕΝ αποσύρονται μέχρι νεωτέρας

Κερασάκι στην αμερικανική ναυτική τούρτα, έρχονται οι τορπίλες Mk48. Οι Αμερικανοί κατά πάσα πιθανότητα να βρουν τορπίλες που θα προσφερθούν σαν ενδιάμεση λύση, και αργότερα θα εξοπλίσουν τα παλαιότερα ελληνικά υποβρύχια. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, καθώς οι F21 μόλις κυκλοφόρησαν, ενώ οι παλιότερες τους δεν είναι και τόσο ανώτερες των SUT, ενώ δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν στα ISUS των ελληνικών υποβρυχίων.

Τορπίλες F21 προτείνει στο ΠΝ η Naval Group για Υ/Β 214

Εμείς περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την γαλλική απάντηση. Η αλήθεια είναι πως ενώ η LM έχει αρκετά δυνατά σημεία, η Γαλλία μπορεί να δράσει πολύ πιο επιθετικά αν το αποφασίσει. Για παράδειγμα μπορεί να δώσει γρήγορα τις δυο LaFayette με ASTER 15 (υπάρχει χώρος και υποδομή), να κλείσει το θέμα της χρηματοδότησης, να μπει σε ελληνικά ναυπηγεία και να προσφέρει κατασκευή στην Ελλάδα, ακόμη και να αποσπάσει δώρα από την γαλλική κυβέρνηση για τις Ελληνικές ΕΔ (Mirage 2000-5F/D). Εμείς εδώ είμαστε!

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Πόσο «παίζει» τελικά το ενδεχόμενο παραλαβής μεταχειρισμένων Mirage 2000-5F από την Γαλλία;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
antonios
antonios
5 years ago

Χαιρομαι που τα σχολια μου δεν παιρνουν απαρατηρητα.

Sarouman 21 (@Sarouman21)
Sarouman 21 (@Sarouman21)
5 years ago
Reply to  antonios

Δεν βλέπω τους Γάλλους να κάνουν αντίστοιχη πρόταση. Άλλωστε, αν ήταν “πονηροί” θα έπρεπε ήδη να είχαν παραχωρήσει με μίσθωση μία ή δύο FREMM ως ενδιάμεση λύση, κάτι που τελικά δεν έγινε. Πλέον το παιχνίδι περνάει σταδιακά στην αμερικανική πλευρά. Το βασικό πρόβλημα των Γάλλων είναι η χρόνια άκαμπτη στάση τους στο θέμα της ενσωμάτωσης στα πλοία τους (και όχι μόνο) όπλων που δεν είναι γαλλικής προέλευσης. Το είχαμε τονίσει επανειλημμένα και παρ’ όλα αυτά κάποιοι ονειροπολούσαν για Gowind με ESSM, Belh@rra με SM-2 και πάει λέγοντας. Εδώ δημιούργησαν ολόκληρο θέμα για την τοποθέτηση των CIWS Phalanx στα πλοία που έχουν προτείνει για το ΠΝ (παλαιότερα στις FREMM, τώρα στις Belh@rra). Με αυτήν την έλλειψη στοιχειώδους ευελιξίας (και εμπορικής λογικής) κινδυνεύουν να χάσουν το συμβόλαιο για το ΠΝ. Για παρόμοιους λόγους δεν ενεργοποίησαν την option για δύο επιπλέον Gowind οι Αιγύπτιοι και στράφηκαν στις MEKO A200. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται η παραγγελία περισσότερων από δύο γαλλικών πλοίων (λόγω κόστους απόκτησης και χρήσης), ενώ η σταδιακή προμήθεια LCS-GR προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

H μίσθωση των 2 FREMM θα μας κόστιζε 360 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το ναυτικό μας λόγω αυτού του απαγορευτικού κόστους απέρριψε την λύση τη ενοικίασης τους. Ενώ μετά οι γάλλοι είδαν (λόγω και των αυξημένων αναγκών τους, π.χ σε Συρία) ότι ,,δεν τους παίρνει,, να αποχωριστούν τις 2 από τις μόλις 5 FREMM τους.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Gowind με essm και tacticos, έχει δρομολογηθεί. Δεν είναι μακετο. Οι lcs που είναι εντελώς στα χαρτιά τι πλεονέκτημα έχουν; Τη φοβερή πλευστότητα; Αν είναι ίδιες με της σαουδικής Αραβίας, τι προσφέρουν που δεν βρίσκουμε αλλού και πολύ φθηνότερα; Το θέμα με τα phalanx, έχει κουράσει… Το ότι εμείς είμαστε γύφτοι και θέλουμε να βάλουμε σε stealth σκάφη, γκουμουτσες σαν τα phalanx, δεν κάνει τους Γάλλους δύστροπους. Εμάς κάνει για το Νταού… Λύση υπάρχει και λέγεται mica (και αντιβληματικό και άμυνας σημείου). Άραγε, αν πήγαινες να ολοκληρώσεις aster σε aegis ή mdcn σε mk-41, θα σε άφηναν τα αμερικανά;

Sarouman 21 (@Sarouman21)
Sarouman 21 (@Sarouman21)
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Δεν έχει να κάνει μόνο με κόστος προμήθειας,αλλά και με το κόστος χρήσης, εφόσον το Phalanx είναι ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο. Ταυτόχρονα, προσθέτει τη δυνατότητα καταστροφής του επερχόμενου βλήματος, μέσω της πυροδότησης της πολεμικής του κεφαλής που είναι και η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αναχαίτισης. Κάτι θα ξέρουν οι Αμερικανοί που τα διατηρούν στο οπλοστάσιό τους, αλλά και οι Τούρκοι που τα προορίζουν για τις φρεγάτες κλάσης Istanbul. Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για “γυφτιά”, αλλά για απλή λογική. Το μόνο ναυτικό παγκοσμίως που δεν έχει πραγματικό CIWS είναι το γαλλικό. Τώρα μόνο έχει αναπτυχθεί το RAPIDFire με πυροβόλο των 40 χιλ. που επιθυμεί την τοποθέτηση στα πλοία του το Marine Nationale. O MICA έχει ελάχιστη απόσταση αναχαίτισης τα 1.000 περίπου μέτρα και ο ASTER 15 τα 1.700. Τι θα γίνει στην πολύ πιθανή περίπτωση που κάποιο βλήμα περάσει σε αυτήν την ζώνη. Με τι θα το αναχαιτίσουν οι Γάλλοι; Με αρώματα του Dior και της Chanel;

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Καταρχάς, οι Αμερικάνοι, έχουν ήδη τον αντικαταστάτη του. Λέγεται ram. Το ότι διατηρούν τα phalanx(1b για να μη ξεχνιόμαστε), έχει να κάνει με το κόστος. Αντίστοιχα, διατηρούν τους sm-2, όπως θα διατηρήσουν και τους harpoon. Σε Stealth σχεδιάσεις, έχεις δει να τοποθετούν phalanx; Στις freedom έχουν ram και στις independence sea ram λόγο βάρους και μόνο. Αντίστοιχο του ram, στο γαλλικό οπλοστάσιο, είναι το mica(με 500 μέτρα παραπάνω ελάχιστη εμβέλεια, αλλά και μεγαλύτερη μέγιστη). Προφανώς και οι Γάλλοι, δεν θέλουν να ενσωματωθεί αμερικανικό οπλικό σύστημα στο setis. Σου έγραψα παραπάνω, αντίστοιχο παράδειγμα για το αν θα περίμενες ευελιξία σε αντίστοιχη αμερικάνικη περίπτωση. Φυσικά, στο χέρι μας είναι, αν το θεωρήσουμε απαραίτητο, να πιέσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Sarouman 21 (@Sarouman21)
Sarouman 21 (@Sarouman21)
5 years ago

Δεν έχει καμία σχέση το RAM με το MICA. Το πρώτο αναπτύχθηκε εξαρχής ως αντιπυραυλικό σύστημα, το δεύτερο βασίζεται στο αεροπορικό βλήμα. Αλλά ακόμη και για το RAM οι Γάλλοι έχουν αντιρρήσεις και προωθούν -με βαριά καρδιά- το Millenium (γερμανικής κατασκευής…). Επιπλέον, τόσο οι ΜΕΚΟ όσο και οι S βασίζονται σε αμερικανικής προέλευσης όπλα εδώ και δεκαετίες. Οι Γάλλοι είναι πολύ ακριβότεροι στα ανταλλακτικά και την υποστήριξη των συστημάτων τους. Ακόμη και για τις αναβαθμίσεις αεροσκαφών, τα χρήματα που ζητούσαν για 17-18 Mirage 2000EGM έφθαναν σε ποσοστό το 80% του ποσού που δίνουμε για την αναβάθμιση 84 F-16. Τέλος, δύο από τις τρεις φρεγάτες FREMM απέτυχαν να εκτοξεύσουν βλήματα Scalp Naval εναντίον συριακών βάσεων (λόγω τεχνικών προβλημάτων), ενώ το ένα από τα δύο αντιτορπιλικά τους κλάσης Horizon, αποσύρθηκε για επισκευές με σοβαρές αβαρίες (π.χ. στράβωμα άξονα προπέλας!) μετά από λίγα χρόνια προϋπηρεσίας. Κάτι λένε όλα αυτά για την ποιότητα κατασκευής των πλοίων τους. Σίγουρα, είναι πρωτοπόροι σε θέματα τεχνολογίας, αλλά “χάνουν” πολύ σε ζητήματα υποστήριξης-συντήρησης. Σε κάθε περίπτωση,ακόμη και αν αποκτηθούν οι Belh@rra δεν πρόκειται να αποκτηθούν περισσότερα από δύο πλοία. Άλλωστε δεν έχει προχωρήσει καθόλου το ενδιαφέρον τους (;) για εξαγορά ελληνικού ναυπηγείου. Η ONEX όμως είναι ήδη στο Νεώριο. Αν αποκτηθούν οι Adelaide, δεν το βλέπω να αγοράζουμε και τις Belha@rra. Και ESSM/SM-2 και Aster 15/30 μάλλον αποκλείεται. Άλλωστε τον ESSM ήδη τον διαθέτει το ΠΝ, ενώ στην παραγωγή του εμπλέκεται εδώ και χρόνια η Intracom.

Steve
Steve
5 years ago

Εγώ βλεπω πάει η Αμερικανική πίεση στο φουλ…..!!!
Αποψη μου…….αν πάρουμε τις 2ο Αυστραλιανές Φρεγατες και 2+2 μετά το 2020-21 Αμερικανικά Αντιτορπιλικα……καλυτερα να πάρουμε τις 4ης Γαλλικές Φρεγατες ΜΠΕΡΧΑΡΑ……και να μπούμε αν θέλουν από εκεί και πέρα, σε ένα προγραμμα Κορβέτας (4-6) με τους Αμερικανους…..

Sarouman 21 (@Sarouman21)
Sarouman 21 (@Sarouman21)
5 years ago
Reply to  Steve

Για τον Shadowfax. Καμιά αντίρρηση για αυτά που γράφει στο τέλος του άρθρου για την ανάγκη σωστού προγραμματισμού των αμυντικών προμηθειών. Αυτό άλλωστε έχει επισημανθεί επανειλημμένα και μέσα από τις σελίδες της Π&Δ. Παρ’ όλα αυτά δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα: γιατί απαιτούνται περίπου 40 εκατ. για την αναβάθμιση ενός Mirage 2000 και μάλιστα χωρίς ραντάρ AESA, Link-16 και σκοπευτικό επί κάσκας πιλότου, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα F-16V (μαζί με τα τρία προαναφερόμενα) κυμαίνεται στα 12-15 εκατ. (παραπέμπω στην πρόσφατη ανάρτηση της παρούσας ιστοσελίδας: https://www.ptisidiastima.com/sniper-xt-legion-pods-block-50-upgrade-fos-for-f16v/)

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Steve

@Sarouman 21
To παραπάνω λινκ ήταν απάντηση στο
“Οι Γάλλοι είναι πολύ ακριβότεροι στα ανταλλακτικά και την υποστήριξη των συστημάτων τους… αλλά «χάνουν» πολύ σε ζητήματα υποστήριξης-συντήρησης…”

Οσων αφορά το παραπάνω για την αναβάθμιση που γράφεται πάμε σε άλλο θέμα όπου εχουν γραφτεί κατεβατά ολόκληρα…

Άλλο πράγμα το μιραζ και άλλο τι βαιπερ… Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για 600 αεροσκάφη παράγωγης με κλειστή γραμμή παραγωγής και στη 2η 4500 με παραγωγή νέων βαιπερ και αναβαθμίσεις 100αδων…
Άλλο η αναβάθμιση 10 Α/Φ (όπως στη σύμβαση των -5) ή 16 (στην ενδεχόμενη αναβάθμιση σήμερα), και άλλο 85 (όπως στα F-16 V)…
Ποια θα ήταν η τιμή για τους Αμερικανούς αν θελαν να αναβαθμίσουν τα F22 για παράδειγμα…
Η μονη αναβάθμιση σε μιραζ είναι αυτή της αναβάθμισης των ινδικών Μ2000 με κόστος κάπου $35εκ… Αποφάσισαν οτι ειναι συμφέρουσα σε σύγκριση με την αγορά καινούργιου και την έκαναν…

sotbak
sotbak
5 years ago

θα τολμήσω να πω ότι οι εξελίξεις γέρνουν την πλάστιγγα στην αμερικανική πρόταση, κρίμα για τη Γαλλία που κατάντησε εξαρτώμενη χώρα από την άδεια άλλων…..θα τρίζουν τα κόκαλα του Ντε Γκολ και του Μιτεράν…..

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago
Reply to  sotbak

Έλεος με τους Αμερικανούς…ΕΛΕΟΣ!!!!
Μια ζωή θέλουν να μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα για να μπορούν να κρατάνε την ισορροπία (και καλά) στην περιοχή αλλά αυτό τελικά που γίνεται είναι να μας έχουν εσκεμμένα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους Τούρκους, αν είμαστε πολύ καλύτεροι “yes mister” από τους απέναντι..!
SM-2 θέλαμε τότε επί Adams, να μην πω τι πήραμε.
Stand-off όπλα για τα F-16 θέλαμε μετά τα Ίμια, να μην πω τι πήραμε.
Γενικά, οπότε θέλουμε κάτι από τους Αμερικανούς που να κάνει την διαφορά, να μην πω τι παίρνουμε.
Αντιθέτως οι Γάλλοι, ότι τους ζητάμε (με το αζημίωτο φυσικά), μας το δίνουν. Και πάρε να’χεις τους Scalp, και πάρε να’χεις τους mica, και γενικά δεν έχουν τα κολλήματα των Αμερικανών..! Τι να το κάνω ακόμα και το Zumwalt αν είναι να μας δίνουν μόνο ESSM άντε και στο τσακίρ κέφι μέχρι SΜ-1???
Φτάνει που μας έχουν αγκαζέ στην ΠΑ, μην μας έχουν και στο ΠΝ.
Κατά την γνώμη μου, στα του Ναυτικού, οι νέες φρεγάτες πρέπει να είναι πάση θυσία οι Belh@ra όσα κομμάτια μπορούμε περισσότερα, (εξοπλισμένες με SeaFire-500, Aster-30, Scalp-Naval, Mica-ER, και να κάνουν καμιά πατέντα για να βάλουμε τα Phalanx από τις προς απόσυρση S) και οι τορπίλες F-21 για τα 214, με αντισταθμιστικά τις τροποποιημένες με sylver-43 La-Fayette,
ΚΑΙ
Για ΝΜΑ να κινηθούμε για F-35 μιας και με τα F-16V μας έχουν κάνει να εξαρτιώμαστε αποκλειστικά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αν μπορεί η ενδιάμεση λύση για αεράμυνα περιοχής να είναι οι Αυστραλέζες και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ να είναι το πακέτο της LΜ, ακόμα καλύτερα μιας και συγκροτείς 2 στολίσκους για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Και όσον αφορά την πολυτυπία που λένε ορισμένοι, άλλο το μονοπώλιο (αγοράζεις μόνο από έναν και εξαρτάσαι αποκλειστικά από αυτόν), άλλο το ολιγοπώλιο (στην αγορά κυριαρχούν 2 και σαν πελάτης έχεις κάποια μικρά οφέλη), και άλλο ο ελεύθερος ανταγωνισμός (που αγοράζεις από όπου βρεις και δεν ξέρεις πού πάει τι).
Όχι και να δώσουμε στους Αμερικάνους και το Ναυτικό.. αρκετά τους έχουμε δώσει την ΠΑ και μας έχουν “σήκω σήκω κάτσε κάτσε”.
ΕΛΕΟΣ!!!!!

Νείλος
Νείλος
5 years ago
Reply to  Βασίλης

!!!!! Πέστα…!!!!!

ΛΝ
ΛΝ
5 years ago
Reply to  Βασίλης

Χαχα ψευδαίσθησεις θα ελεγα τοσο απλα. Καλώς ή κακώς ο8 Αμερικανοι κινούμε στην παρούσα φάση τα νήματα. Η ΕΕ αργεί πολυ να πάρει αποφάσεις και ακομα περισσοτερο να υλοποιήσει προγράμματα κοινού στρατού και κοινών οπλικών συστημάτων.
Η Ελλαδα απο την άλλη αργεί ακομα περισσοτερο να κανει σωστές συμφωνίες τοσο με ΕΕ όσο και με ΗΠΑ για να πάρει όπλα σε καλη τιμή ή να χρ*ματοδοτηθει. Τωρα για το αν δωσουμε το ναυτικό …θα ελεγα τοσο απλα ολα κινούνται με βαςη αμερικανικούς δορυφόρους οποτε θελουν μας τους κλείνουν ( το ευρωπαϊκό σύστημα Γαληνός θα καποια στιγμη έτοιμο), τα περισσοτερα όπλα μας ακομα και μη αμερικανικά εχουν λογιςμικο ή όπλα αμερικανικά. Τα κ8νητα μας, οι υπολογιστές μας εχουν αμερικανικό λογισμικό κτλ
Το ερωτημα ειναι ποτε θα το καταλάβουμε ωστε να κανουμε κατάλληλες συμφωνίες για να ενισχυθούμε με δυνατά όπλα με μηδέν κοστος οπως πχ το Ισραήλ και ποτε θα στρωθούμε να αναπτύξουμε δικά μας όπλα πχ μη επανδρωμένα κατασκευάζουν ακομα η Αλγερία ….εμεις ποτε πχ θα παράγουμε μια συγχρονη και οπλισμένη έκδοση του ΠΗΓΑΣΟΣ ή αλλου.
Ως τοτε ειμαστε αναγκασμένοι να μας ελέγχουν κυριως οι Αμερικανοι ή αλλοι που μας πουλάνε τα όπλα τους ακομη και σε απλό επιπεδο πχ να μας καθυστερούν ανταλλακτικά ή να μην μας δίνουν.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  ΛΝ

+1, πέστα, καλά Χριστούγεννα!!!

seb
seb
5 years ago

Μπράβο σε όσους διαχειρίζονται το θέμα.

Stefanos.K
Stefanos.K
5 years ago
Reply to  seb

+1 !!

Spock
Spock
5 years ago
Reply to  seb

Καλημέρα, με όλο το σεβασμό τα μπράβο καλό είναι να δίνονται όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες γιατί από λόγια και σχεδιασμούς χορτάσαμε. Να θυμίσουμε και την περίπτωση των P-3 όπου ήδη έχουν πληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και ακόμα δεν έχουμε πάρει στα χέρια τίποτα! Με αυτό το ποσό (που δεν περίσσευε) θα είχαν εκσυγχρονιστεί οι MEKO και θα είχαν αποκτηθεί οι τορπίλες.

seb
seb
5 years ago
Reply to  Spock

Σύμφωνοι δεν αντιλέγω, το σχόλιο αφορά τα στελέχη που διεξάγουν μια πολύ πετυχημένη – κατά τα φαινόμενα – διαπραγμάτευση.

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  seb

Tα στελέχη δέν διεξάγουν διαπραγματεύσεις,αλλά αξιολογήσεις (όταν τους επιτραπεί).

Ritis75
Ritis75
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Υπήρξε δημοσίευμα προ μηνός σε έγκυρο site που, σε ρεπορτάζ για τις Belharra, ανέφερε ότι παρά το καλό κλίμα με τους Γάλλους οι υπεύθυνοι (βλ.ΓΔΑΕΕ) αναζητούσαν για παν ενδεχόμενο κι άλλες οικονομικότερες επιλογές. Εγώ νομίζω ότι οι αναφορές για LCS είναι περισσότερο πίεση στους Γάλλους για καλύτερο πακέτο χρηματοδότησης/αντισταθμιστικών(πχ Mirage).

seb
seb
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Ποιος κάνει το “νταραβέρι” δηλαδή, ο εντελώς;

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Άν ως στελέχη εννοούνται οι ένστολοι των Ε.Ε.Δ,ισχύει ότι έγραψα ανωτέρω.
Άν ως στελέχη εννοούνται τα διορισμένα στην ΓΔΑΕ πρόσωπα,τότε εν προκειμένω υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις,και οι τοποθετήσεις του ενδιαφερόμενου κλάδου μπορούν «διακριτικά» να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της διαπραγματεύσεως.
Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο,η θετική αξιολόγηση του κλάδου σε ένα θέμα,π.χ Adelaide,να χρησιμοποιηθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους (και μέσω ΓΔΑΕ),ως πρόσχημα για προώθηση και άλλων θεμάτων,όπως η δέσμευση στις LCS.
Κοινώς,η κάλυψη μίας πιεστικής ανάγκης ενός κλάδου,να γίνει το τυράκι για ευρύτερες (γκούχ-γκούχ «στρατηγικές») επιλογές.

ΣΕΑ 84β
ΣΕΑ 84β
5 years ago

Πρεπει το πν να ενισχυθει αμμεσα.
Τα πλοια απο Αυστραλια νομιζω οτι πρεπει να γινει προσπαθεια να χρηματοδωτιθουν απο την ομογενεια της Αυστραλιας.
Πιστευω οτι οι ομογενεις εκει ειναι ποιο Ελληνες απο μερικους ανευθυνουπευθυνους ιθαγενεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  ΣΕΑ 84β

Το 2007 που καιγόταν η Πελοπόννησος και η Εύβοια οι ομογενείς της Αυστραλίας μάζεψαν ένα σεβαστό ποσό για να δοθεί ως βοήθεια στους πυρόπληκτους.
Ε αυτά τα λεφτά αντί να πάμε σε πυρόπληκτους τα χρησιμοποίησε ο δήμαρχος της Ζαχάρως για να χτίσει ένα νέο δημαρχείο (ένα μέγαρο) γιατί το παλιό στεγαζόταν σε μία παλαιά και χάλια μικρή μονοκατοικία που δεν του άρεσε για δημαρχείο του.
Τα λεφτά που μαζεύτηκαν τότε από δωρεές (αν θυμάμαι καλά είναι 30 εκατ. ευρώ) για τους πυρόπληκτους (το γνωστό ως ,ταμείο Μολυβιάτη,) ακόμη ψάχνουν να βρουν τι απέγιναν.

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago

@ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Έχω πει πολλές φορές Γιάννη να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που γραφούμε… Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, σωστά?
Σκάνδαλα υπήρξαν πολυ πιο μεγάλα στους εξοπλισμούς… Αυτο σημαίνει οτι θα τους σταματήσουμε?
Στο προκείμενο…

ΠΡΩΤΩΝ… Την κατασκευή ανέλαβε επίσημα την με προσφορά 1.800.000 ευρώ (χωρίς διαγωνισμό), μια κατασκευαστικη εταιρια… Το άρθρο ήταν στην Ελευθεροτυπία, και κίνησε άμεσα τις δικαστικές αρχές…
Το δημαρχείο επιχειρήθηκε να κτιστεί παράνομα σε χώρο αστικού πρασίνου και αποκαλύπτεται η παράνομη συμπεριφορά του νυν αντιδημάρχου και υπαλλήλου της Πολεοδομίας Ζαχάρως, Σπήλιου Φωτόπουλου, ο οποίος το 2005 σε έγγραφό του ανέφερε ότι το οικόπεδο δεν ήταν οικοδομήσιμο και το 2008 «εξέδωσε παράνομα» την 1/4.1.2008 οικοδομική άδεια του δημαρχείου…

ΔΕΥΤΕΡΟΝ… Η δικαστικη αποφαση επιβεβαίωσε τις παρανομίες στον Δήμο Ζαχάρως Ηλείας. Συγκεκριμένα, η διάταξη της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Πύργου απορρίπτει οριστικά την έγκληση περί συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου, κατά της Ελευθεροτυπίας, του δημάρχου της Ζαχάρως, και χαρακτηρίζει αληθές το ρεπορτάζ της για το δημαρχείο. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε ότι το δημαρχείο επιχειρήθηκε να χτιστεί χωρίς διαγωνισμό και με απ’ ευθείας ανάθεση στην κατασκευαστική εταιρεία, με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους. Η υπ’ αριθμ. 25/4.6.2009 διάταξη της αντεισαγγελέως Μαρίας Μ. Παπαγιαννίδου απαλλάσσει και την αντιπολίτευση του δήμου…

ΤΡΙΤΩΝ… Σε οχτώ μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πύργου ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Ζαχάρως και πρώην αντιδήμαρχος Σπήλιος Φωτόπουλος, για την εμπλοκή του στην παράνομη αδειοδότηση του δημαρχείου της «αμαρτίας» που επιχειρήθηκε να ανεγερθεί μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 , με τα χρήματα της Αυστραλιανής βοήθειας προς τους πυρόπληκους σε χώρο οικιστικού πρασίνου!

ΤΕΤΑΡΤΟΝ… Τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν ήταν 208 εκατ. ευρώ περίπου (με τους τόκους) και στις 4 Μαρτίου του 2013 σε επερώτηση στην Βουλή απο 4 βουλευτές του Συριζα, ο Γ.Στουρναρας έδωσε αναλυτική απάντηση τι έγινε με τα χρήματα…

Τι λενε οι ιδιοι της πελλοπονησου για το ταμειο, και τις ευθυνες των δημων Ηλειας…
http://www.patrisnews.com/tamio-molyviati-mia-ponemeni-istoria-gia-tin-ilia/

Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει απλά το κάνει… Αν δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση κάνει οτι ο ΣΕΒ στο Μάτι… Από εκεί και περά από δικαιολογίες τιποτα αλλο…
https://kourdistoportocali.com/news-desk/o-sev-den-theli-na-tin-patisi-opos-tamio-molyviati/

flashg
flashg
5 years ago

Η Ελλάδα χρειάζεται κορβέτες 300 εκατομμυρίων με τα όπλα τους. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει και να διατηρήσει τους αριθμούς που πρέπει για το Αιγαίο. Σε λίγο καιρό με τα προγράμματα ναυπήγησης που έχουν οι Τούρκοι θα πρέπει να πάμε σε 16-20 μονάδες και όχι να πέσουμε στις 10.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  flashg

χρεαζεται πλοια να μπορουν να πολεμησουν με καιρικες συνθηκες που οι κορβετες δεν μπορουν . αντι για κορβετες το ΠΝ εχει τις κανονιοφορους .

CHRIS
CHRIS
5 years ago
Reply to  flashg

Αφήστε τις κορβετες αρκετά με τα ημίμετρα χορτάσαμε , χρειάζεται ο στόλος Α/Α η όχι δηλαδή η FTI σε τι μας χαλάει μονο πιο καλά οπλισμένη να έρθει και είμαστε κομπλέ .

Τις ίδιες κουταμάρες λέγαμε και όταν είχαμε λεφτά και στο τέλος πείραμε τα P3 του Καράμπελα .

Δεν νοείται στόλος και όχι στολισκος χωρίς Α/Α ξυπνάτε καλύτερα να μείνουμε όπως είμαστε και να πάρουμε ραφαλ απο Γαλλία και όπλα για τα Φ16 εάν μας τα αποδεσμεύσει ο θειος σαμ .
Δηλαδή ξεχάσαμε ότι εν έτι 2018 ακόμα δεν μας αφήνουν να έχουμε ούτε έναν πολλαπλασιάστη ισχύως.
Λοιπόν άμα θέλουν οι σύμμαχοι αμερικανοί να κάνουμε μπίζνες έχουμε και λέμε :

1) Το πλέον απαράδεκτο παγκοσμίως Ιπτάμενα Αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού …..έλεος πια θέλουμε Φ15 λέει για αυξημενη εμβέλεια ….

2) Τορπιλες χτες ας είναι και γερμανικές μας έφαγαν οι δήθεν διαγωνισμοί και ότι τις έχουν οι απέναντί , δηλαδή προτιμούμε την παρούσα κατάσταση…

3) Αναβάθμιση ότι δεν έχει λινκ16 και αποτελεί εν δύναμη πολαπλασιαστη ισχύος, κοινώς διασύνδεση αεραμυνας με αεροπορία και ναυτικό όπου συμφέρει πάντα .

4) Ακραίο και καλά λέμε για αυτούς λέγανε θα το ρισκάρουμε ….
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ με Ισραήλ με Σερβία με Νότιο Αφρική Ουκρανία Κίνα Ιράν τεσπα με όποιον θέλει να μας βοηθήσει να παράγουμε Πυραύλους Ε/Ε όπως έκανε η Τουρκία που τώρα θα πατάει οπότε θέλει το κουμπί και άντε να αγοράζεις αντιπυραυλική άμυνα που στο τέλος θα μας κοστίζει περισσότερο ο πύραυλος αναχαίτισης απο τον εγχώρια κατασκευασμένο τουρκικό σε ποσότητες που αυτός ορίζει .

5) Φίλοι με το Ισραήλ είμαστε , ας υπάρξει συμφωνία ανάπτυξης και εγχώριας ιδιωτικής κατασκευής ΜΕΑ και συστημάτων αντιμετώπισης τους βλέπετε τη έπαθαν πρόσφατα στο U.K

6) Αναβάθμιση Παπά 3 σε καθήκοντα ενέργου ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών με δυνατότητες κατεύθυνσης ΜΕΑ όπως Χαρπη κλπ .Παράλληλα αναβάθμιση στα ιπτάμενα ραντάρ στην καινούργια έκδοση τους .

Δεν νοείται ιπτάμενο μέσω της αεροπορίας και της αεροπορίας στρατού χωρίς εξοπλισμό βασικού ηλεκτρονικού πολέμου πχ ανίχνευση εισερχομένων πυραύλων , εξαπόλυση αντίμετρων κλπ

Όλα τα παραπάνω χρίζουν προτεραιότητας εάν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο και εννοείται κορβετες χωρίς Α/Α(κοινώς χωρίς αξιόλογο ραντάρ διότι δεν χωράει ) – φρεγάτες αποβολές κλπ για επίδειξη σημαίας δεν χρειαζόμαστε καλές και αυτές που έχουμε .

Εν κατακλείδι εάν γίνεται τα κέρδη απο ομόλογα να πάνε για FTI φουλ Α/Α εξοπλισμένες Α30,Mica σε έξτρα σημεία όπου επιπλέον χωράνε ,με 1 ram και 1 μιλενιουμ και ότι αλλο μας δώσουν σε αντισταθμιστικά πχ διασύνδεση F21 σε U214 .

Προσωπικά για φρεγάτες απο Αμερική ας μας δείξουν πόσο πολυ θέλουν να συνεργαστούμε αφού αποδεσμεύσουν τα οπλικά συστήματα που δεν μας έδιναν μέχρι τώρα για τα F-16 .

Έτσι απλά δεν νοείται η Πολωνία να έχει δικαίωμα να οπλίζει τα δικα της F-16 με ότι θέλει και εμείς όχι για να μην ενοχλούνται οι γείτονες μας που δεν έχουν Α/Α της προκοπής ακόμα .

flashg
flashg
5 years ago
Reply to  CHRIS

Οι κορβέτες μια χαρά παίρνουν τους essm και τα ραντάρ τους είναι σύγχρονα και καλύτερα από αυτά που έχουμε τώρα. Και χρειαζόμαστε και μεγάλους αριθμούς γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε τις γραμμές επικοινωνίας με τα νησιά μας ανοιχτές. 2-4 πλοία AAW τι θα πρωτοκάνουνε ; Και μια χαρά μπορούν να πλεύσουν στο Αιγαίο. Οι πυραυλάκατοι που εχουμε δεν πλέουν ; Μια δύναμη με 10-12 Κ130 ή τις SIGMA με essm και ραντάρ aesa σαν το ισραηλινό και 10 Baynunah με σόναρ για αντικατάσταση των παλαιών πυραυλακάτων είναι το ιδανικό για το πολεμικό ναυτικό. Λεφτά δεν υπάρχουν για να ναυπηγήσουμε μεγάλα σκάφη επιφανείας. Την αεράμυνα ας την αναλάβει η πολεμική αεροπορία βάζοντας πυραύλους στα νησιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  flashg

Από την ηγεσία του Π.Ν λένε ότι τα πλοία μας πρέπει να έχουν διαστάσεις και οπλισμό φρεγάτας. Και πως αν πάμε για κορβέτες αυτό θα γίνει για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Αλλιώς στέκεται μία φρεγάτα σε καιρό 8 μποφώρ… Το Αιγαίο δεν είναι μία ήσυχη και κλειστή αλλά μία δύσκολη θάλασσα (έχει βαρβάτες τρικυμίες) χειμώνα-καλοκαίρι.

CHRIS
CHRIS
5 years ago
Reply to  flashg

Απο που προκύπτει ότι οι Esso ή as ter15 αποτελούν τα εργαλεία που θέλει το ναυτικό μας .
Με την ίδια λογική οι ram μια χαρά μας κάνουν και δεν χρειαζόμαστε κορβετες με στοιχειώδη οπλισμό φρεγάτας αλλά πηραυλακατους με οπλισμό κορβέτας κλπ.

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago
Reply to  CHRIS

Καθόλου ημιμετρο δεν είναι οι κορβέτες…το πρόβλημα είναι όταν θες η κορβέτα να παίξει τον ρολο καταδρομικού…

Μια σύγχρονη κορβέτα άνετα αντικαθιστά μια φρεγάτα S για την περιοχή του Αιγαίου πιο οικονομικά και ανάλογα τον οπλισμό και πιο αποτελεσματικά,απλως δεν μπορείς να εχεις ενα ναυτικό μόνο με κορβέτες…

Gunner
Gunner
5 years ago

Άλλες οι απαιτήσεις σήμερα από μια φρεγάτα και άλλες πριν από 30 χρονια. Μια κορβέτα του σήμερα μπορεί να αντικαταστήσει μια φρεγάτα του 80, όχι όμως μια φρεγάτα του σήμερα.

Το ΠΝ έχει ανάγκη και φρεγάτες και κορβέτες, με τις κορβέτες να αναλαμβάνουν αποστολές ΤΠΚ, κανονιοφορων αλλά και φρεγατών. Χρειάζεται όμως και φρεγάτες και μάλιστα πολύ καλά οπλισμένες κυρίως για AAW αποστολες, χωρίς φυσικά να αφήνονται πίσω οι δυνατότητες ASuW & ASW. Σε ότι έχει να κάνει με τις ASW αποστολες, πρέπει να προχωρήσουμε και στην χρήση άλλων σκαφών που θα χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago

“Ο εθνικός προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλοίο πριν το 2021 ή 2022”
Δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει με εθνικούς πόρους ούτε ένα πλοίο μέχρι το 2022 !!
Η Ελλάδα !!
Φαντάσου τη λεηλασία που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από αυτούς που σήμερα φωνασκούν πως θέλουν να μας ξανασώσουν.
Αυτό μόνο

ccg
ccg
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Είχατε πει οτι πολιτικα σχολια θα κοβονται. Συνεχως όμως επιτρεπονται και μαλιστα απο συγκεκριμενους (όχι πολλους 2 ή 3) σχολιαστες μιας πολιτικης κατευθυνσης. Δεν νομιζω ότι σ΄ενα τετοιο φορουμ έχει θέση φθηνή κομματική προπαγανδα .

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  ccg

Η αποτυπωση ενος γεγονοτος δεν ειναι κομματικη προπαγάνδα, απλα πραγματικοτητα.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  MisCo

MisCo
Έτσι ακριβώς !!

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  ccg

Πολιτικό σχόλιο η περιγραφή της πραγματικότητας ;
Απλά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται !!

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Ενώ τώρα η πραγματικότητα σου λέει, ότι ήρθαν οι σωτήρες?
Για πες και σε μας που δεν το κατέχουμε το άθλημα που παρέλαβαν το χρέος οι σωτήρες το 2015 και που είναι τώρα?
Μέσα σε 4 χρόνια έχουν αυξήσει €2Δισ το κόστος μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων οι σωτήρες σου…δλδ όσο 4 ΜΕΚΟ Α200

darede
darede
5 years ago
Reply to  Γιώργος

«Ο εθνικός προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλοίο πριν το 2021 ή 2022»
Δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει με εθνικούς πόρους ούτε ένα πλοίο μέχρι το 2022 !!

Εδώ αγαπήτή Πτήση επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μιας και ο εθνικός προυπολογισμός του 2019 εάν χρησιμοποιήθει συνετά και όχι όπως οι κυβερνώντες επιθυμούν, όχι μόνο την έναρξη προγράμματος φρεγατών μπορεί να αντέξει αλλά και πολλά άλλα. Το ζήτημα είναι οι προτεραιότητες που θέτεις και ακολουθείς.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  darede

Η πρώτη προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι.
Ειδικά σε μια χώρα που βίωσε τη χρεοκοπία και την ακραία φτώχεια.

ccg
ccg
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Φυσικά. Με άυξηση κατα 2 δισ ευρω της μισθοδοσίας του δημοσίου, χωρίς αυξησεις των μισθών αλλά μονο των θέσεων κυρίως συμβασιούχων και μετακλητών, ειναι φανερό πια ειναι η προτεραιότητα για αυτη την κυβέρνηση. Επίσης στην καταγραφή της πραγματικότητας προσθέστε τα 100 δις της περηφανης διαπραγμάτευσης (αλήθεια ποσες φρεγατες αγοράζαμε με αυτά;), την υποχρεωση για υπερπλεονάσματα μέχρι το 2060, την δεσμευση της δημόσιας περιουσιας για 99 χρόνια, την επενδυτική ερήμωση και άλλα πολλά! Και όταν ένα σχόλια αρχίζει με “φαντάσου” και τελειώνει με μια φτηνη κρίση δεν ειναι περιγραφη της πραγματικότητας, ειναι σαφέστατα μια φιλοκομματική γνώμη

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  ccg

Υπερήφανη διαπραγμάτευση εννοείτε τη Βαρουφακειάδα; Τον επικό τραγελαφο με μουσική υπόκρουση το ” I wanna do what common people do”.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  ccg

Κατά τα άλλα εγώ κάνω πολιτικό σχόλιο !!
Αλλά είπαμε όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

ccg
ccg
5 years ago
Reply to  ccg

Chris
Ακριβως! Ειρωνικά φυσικά…

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Η πρώτη προτεραιότητα για κάθε σοβαρή εξουσία είναι η ακεραιότητα & εθνική κυριαρχία της χώρας, στην οποία με αίσθημα ασφάλειας οι κάτοικοι της θα μπορούν να απολαμβάνουν τα υπόλοιπα αγαθά, δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία του λόγου, ελευθερία απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κλπ
Αλλά τι να περιμένεις από σωτήρα που έχει ορκιστεί αυτό τον όρκο…
“«Διαβεβαιώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».”

Διαβεβαιώνει στην τιμή και στη συνείδησή του..
Κάνε μας τη χάρη, χρονιάρες μέρες

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  ivychris

“δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία του λόγου”
Ελευθερία του λόγου.
Μόνο που στη δική μου περίπτωση απαγορεύεται να έχω ελευθερία του λόγου εκτός και αν συμφωνεί με τη δική σας !!
Περίεργες απόψεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Νίκος
Νίκος
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Άξιος ο μισθός σου

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Γιώργος

+1

bill971
bill971
5 years ago

Με βάση αυτά που αναφέρετε το πλεονέκτημα δείχνει να το έχει η αμερικανική πρόταση.
Πιστεύω για να έχει ελπίδες η γαλλική θα πρέπει να μας δώσουν άμεσα 2 πλοία μέχρι να είναι έτοιμες οι belharra
& μετά να τα αγοράσουμε & αυτά. Fremm ή Lafayette.
Μπορούν & αυτοί να παίξουν με mirage 2000 η & rafale ακόμη.
Επίσης με τις πολύ καλές τορπίλες που έχουν & τον εκσυγχρονισμό των meko.
Ντέρμπι!
Όλα τα αποτελέσματα μέσα!
Αν & στα πλοία πιστεύω ότι τα γαλλικά belharra σα σύνολο είναι καλύτερα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Πριν λίγο καιρό οι Αμερικάνοι ήταν της άποψης ότι να εκσυγχρονίσουμε τις 2 από τις 4 ΜΕΚΟ. Τις άλλες 2 να τις αφήσουμε στην τύχη τους..
Ειδικά για την Ύδρα που είναι η 1η μας ΜΕΚΟ είπαν ότι είναι 26 χρονών και δεν έχει πλέον νόημα ο εκσυγχρονισμός σε πλοίο αυτής της ηλικίας. Σε ότι αφορά νέα πλοία το Π.Ν μπορεί να αγοράσει μόνο τις γαλλικές Μπελαρά γιατί μόνο για αυτές υπάρχει χρηματοδότηση. (από τους γάλλους) Σε ότι αφορά τις τορπίλες για τα υποβρύχια πρώτη προτίμηση του Π.Ν είναι οι ιταλικές Black Shark.

Thras
Thras
5 years ago

Μια χαρά όλα όσα λέτε, αλλά οι LCS μάλλον δεν είναι πολύ καλή λύση λύση για το ΠΝ. Οι λόγοι αναφέρθηκαν στο ειδικό σας άρθρο για αυτές, αλουμινένιες, αβαρίες στο σύστημα πρόωσης, λάθος λόγος μήκους πρός πλάτος για ανοιχτές θάλασσες κλπ

ίσως θα ήταν καλύτερο εφόσον επιλεγεί η αμερικανική λύση, να βρούμε ένα άλλο σκάφος να “φορέσει” τους αισθητήρεςε και τα όπλα. Αυτό θα μπορούσε να είναι LCF, F110 ή γερμανικό ή ακόμα και η σειρά Als… με ακόμα μεγαλύτερη ελληνική προστιθέμενη αξία.

Digenis
Digenis
5 years ago

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ή το Γαλλικό ή το Αμερικάνικο !!! …Ολα τα χρειαζόμαστε,μα όλα !!!!! 2 Adel ως ενδιάμεση άμεση λύση , Αναβαθμιση των ΜΕΚΟ τωρα … και 4 Γαλλικες + 4 Αμερικανικες να αντικαταστηση ολη την αρχαιολογια των S σταδιακά μέχρι το 2028 … Συνολική συμφωνια με τους Αμερικανους και Συνολική συμφωνία με τους Γαλλους ..

Γιωργος
Γιωργος
5 years ago
Reply to  Digenis

Η ελλαδα δεν εχει να πληρωσει τον εκσυγχρονισμο των φ 16 και θα πληρωσει ολα αυτα που λες

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Γιωργος

Καποιος δεν στα ειπε καλα … μεσα σε 1 προϋπολογισμό σε μια νυχτα έσκασαν 2 δις για παροχές ,και μου λες εσυ οτι σε 10 χρονια δεν μπορει να βρει 3-4 δις +fms +επιστροφές ομολογων … Δύστυχος το ΠΝ δεν τελειωνει με την παραγγελία 4 μπελχαρα – ή ακομα χειροτερα 2 μπελχαρα …. θες δεν θες πρέπει να τα βρεις … τα σκαφοι που πρεπει να αντικατασταθούν μεχρι το 2030 ειναι πανω απο 10 και ανάλογος αξιόμαχα, μη σου πω και περισσότερα πρέπει να αποκτηθούν … To 2028 εχεις επιγνωση ποσο χρονων θα ειναι η πρωτη ΜΕΚΟ ? ποσο χρονον θα ειναι τα υποβρύχια 1100 και 1200 ? ή οι πυραυλακατοι La Combattante ?

Digenis
Digenis
5 years ago

Πολυ το ζαλίσαμε το θέμα …Πρεπει να τελειωνουμε με τις αποφάσεις και να παίρνουν σειρά νέα υποβρύχια ,πυραυλάκατοι ,κορβέτες ,και διαφορα άλλα χρίσμα πλοια στο στόλο …

Dimitris.K.
Dimitris.K.
5 years ago

Το κρίσιμο πλεονέκτημα των Γάλλων είναι ότι τα οπλικά συστήματα τους δεν είναι γνωστά στους απέναντι, και είναι στο χέρι μας να μην τους γίνουν ποτέ γνωστά. Αντίθετα των αμερικανών δε μπορεις με σιγουρια να πεις οτι δε θα υπάρξουν καποια στιγμη στο οπλοστάσιο του ΤΝ.

Τα mirage, οι exocet και οι scalp είναι το στρατηγικό μας πλεονέκτημα.

Σαν δεδομένο εχουμε ότι το ΠΝ μονο κερδισμενο μπορεί να βγει από αυτή την Γαλλο-αμερικανικη “αντιπαραθεση” αν προχωρησει με σωστούς χειρισμούς.

CK
CK
5 years ago

Προβλέπω πάλι καμια σχόλια 250+ comments:

Κάποιες παρατηρήσεις/διαφωνίες;

I) Αναφέρεται πως ο Γάλλοι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τις επιστροφές των κερδών των ομολογων που κατέχει η Γαλλική κεντρική τράπεζα

Αυτό δεν ισχύει και τα χούμε ξανά συζητήσει.
Η απόφαση του Eurogroup μιλάει για επιστροφή κερδών gia απομείωση χρέους η για επενδύσεις
Για να πάνε σε γαλλικά πλοία σε γαλλικά ναυπηγεία πρέπει να συναινέσουν ολoi
Ακόμα και οι φίλοι μας Ολλανδοί και γερμανοί φίλοι μας

Οποτε η γαλλική πρόταση μονο ιδέες χρηματοδότησης έχει
Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι κοινό:
No money no boats

Μην περιμένετε να βελτιωθούν τα οικονομικά μας από το 021-022
Τότε λήγει η περίοδος χάρhτος για τα δάνεια από το EFSF
Τώρα πληρώνουμε μono κεφαλαιο αλλα από το 22 πρέπει να πληρώνουμε και τους τόκους

II) MK48:
Οι αμερικανικες τορπίλες είναι πιστοποιημένες στο γερμανικό ISUS των 214?
Έχουν επιλεγει για τα τουρκικα 214 αλλα το ποτε θα πιστοποιηθούν είναι άγνωστο

too late για μας

III) SM2:/ADELAIDE
Σαφώς εάν αποκτήσουμε SM2 με τις ADELAIDE ξεχνάμε τα ASTER
και λοιπά γαλλικά για τα επόμενα 15+ χρονάκια που μπορούν να μείνουν in service

Εκεί ίσως αποσκοπεί η πρόταση για τις ADELAIDE όπως επισημαίνεται στο άρθρο

Κανένα ναυτικό δεν μπορεί να υποστηρίζει και τους 2 τύπους πυραυλων
Βλέπε Royal Navy και ιταλικό – Durrande de la Penne

Επιπλέον οι ADELADE έχουνε εξαιρετικό ASub κουστούμι

Εάν παραδοθούν με πλήρη και επιχειρησιακά όλα τα συστήματα και δεν υποβαθμιστούν οι ικανότητες τους για να μην συγχυστούν οι γείτονες (blepe KNOX for example)

III)Μην ακούω πάλι για Lafayette ως ενδιάμεση λύση και ταράσσομε βραδιάτικα
είμαι και κάποιας ηλικίας
Eksyυχρονιζουν” 3 πλοία βγάζουν τα crotale και βάζουν σφεντόνες sadral
Σαφώς μπορεί να μπούν VLS και ASTER
Για να μπορούν να βάλουν απαιτούνται ένα σωρό αλλα γες σε και και πάει λέγοντας
αλλα ποιος θα πλερώσει για αυτό?
Αυτοί που μεταφέρουν λιπαντικά από πλοίο σε πλοίο για να βγούν οι υπηρεσίες?

George
George
5 years ago
Reply to  CK

Μπορώ να σου φτιάξω το κέφι!
Τα χρεολύσια έχουν γίνει τα ίδια για μέχρι το 2051 και κυμαίνονται γύρω στα 7 δις/έτος.
Οι πληρωμές έχουν εξομαλυνθεί, όπως λένε…..
Μετά το 2023 μάλιστα μας αφήνουν να δανειζόμαστε περίπου τους μισούς τόκους (να τα γυρνάμε δηλαδή) όπως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις χώρες.

Το 2019-2023 με την παράλογη πληρωμή όλων των τόκων (έστω και με συμβολικά επιτόκια) και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ήταν η δεύτερη σφαλιάρα μετά τα 25 δις που πρέπει να βρει το Υπερταμείο.

Το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 με πρόταση των Γάλλων που μας κράτησαν με αυτή στην ΕΕ έλεγε ουσιαστικά ότι όλη η ζημιά που προκλήθηκε από τη “διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη” θα πληρωθεί από την Ελλάδα και μόνο.
Πάνω σε αυτή στηρίχθηκαν Γάλλοι, Ιταλοί και Κύπριοι κόντρα σε όλους τους άλλους που θέλανε να φύγουμε.
Αφού δεν σου προκαλεί νέα ζημιά η παραμονή τους τι ζόρι τραβάς, ήταν ουσιαστικά αυτό που είπαν στους άλλους…..και πέρασε!
Merci monsieur Hollande και ναι θα πάρουμε BELH@RRA!
Yπάρχει χώρος από το 2023 και μετά δηλαδή για ναυπηγήσεις…ή για να κάνουμε προσλήψεις στο Δημόσιο 🙂

CK
CK
5 years ago
Reply to  George

Δες το παρακάτω περί 2022:
http://www.capital.gr/oikonomia/3284906/simeio-kleidi-to-2022-gia-ti-nea-anadiarthrosi-tou-xreous

Το οποιο μάλλον είναι out dated

Η οικονομική κατάσταση όμως περιγράφεται συνοπτικά στο
http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3330965/giati-to-2010-einai-pio-konta-apo-to-2020

No money no boats

George
George
5 years ago
Reply to  CK

Ο κ. Στούπας είναι αντιπολιτευόμενος-όχι ότι δεν έχει δίκιο σε πολλά!
Εδώ όμως ξέρει ότι αυξήθηκε το χρέος λόγω μαξιλαριού.
Προφανώς και ο ΙΤ έχει τεράστιο πρόβλημα αλλά εντάξει αν περίμενε κανείς κάτι άλλο από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο θα αγαπούσε αφόρητα τον υπερρεαλισμό

Το άλλο link τωρα είναι out of date. Ισχυε τότε!
Αυτά όμως σιδερώνανε οι Ευρωπαίοι (και γι αυτό εκπλήρωναν τους στόχους από την κυβέρνηση) την περασμένη Άνοιξη και έχουν ραντεβού για νέο σιδέρωμα κοντά στο 2030 και ενδιάμεσα SSM αν χρειασθεί
Καλύτερα χρέος/δόσεις να το παρακολουθείς εδώ, είναι πιο ενημερωμένο https://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/

Σε κάθε περίπτωση και τώρα υπάρχουν χρήματα για υπερφιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Είναι επιλογή του Ελληνικού λαού (κέντρο-δεξιά-αριστερά) το βούτυρο αντί για κανόνια.

Chris Ain.
Chris Ain.
5 years ago

Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαική χρηματοδότηση για αγορά ευρωπαικού πλοίου ανάλογη με την χρηματοδότηση απο το ταμείο εξωτερικής ασφαλείας για το ΓΑΥΔΟΣ του Λ.Σ. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να χρηματοδοτεί τον Σουλτάνο με 3 δις δήθεν για τους πρόσφυγες και να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει για την άμυνά της! Είμαι σίγουρος βέβαια πως αν είχαμε δείξει ενδιαφέρον για γερμανικό ή ολλανδικό πλοίο θα είχε συμβεί αυτό!

GT
GT
5 years ago
Reply to  Chris Ain.

Και η Γαλλία στην ΕΕ είναι, αλλά όπως φαίνεται, κάποιοι είναι ευρωπαϊκότεροι απο άλλους, και κάποιοι είμαστε ανθυποευρωπαίοι στον πάτο.

Chris Ain.
Chris Ain.
5 years ago
Reply to  GT

Η μεγαλύτερη ευτυχία της Μέρκελ ήταν οτι τύποι σαν τον Μακρόν τον Ολαντ και τον Σαρκοζί είχαν υποταχθεί πλήρως στα θέλω της. Δεν παλάβωσαν οι Γάλλοι και κοιτάζουν προς Λεπέν

Η.Σ
Η.Σ
5 years ago
Reply to  Chris Ain.

Και ο σουλτάνος παρεμπιπτόντως αρνείται να δώσει αποδείξεις για το αν πράγματι τα λεφτά της Ε.Ε πήγαν στους πρόσφυγες (επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα). Κατά συνέπεια πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό από αυτό το ποσό κατευθύνεται για την ανάπτυξη των τουρκικών όπλων. Είναι μάλιστα πολύτιμο συνάλλαγμα για τους Τούρκους καθότι με τις τουρκικές λίρες σώθηκαν!!

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Chris Ain.

Προσωπικά, θα ήθελα από τη Πτήση, ένα άρθρο σχετικά με το Λ.Σ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τι σκάφη μπορούν να χρηματοδοτήσουν (οπλισμός-δυνατότητες) και αν οι προδιαγραφές αυτές, είναι δυνατόν να αλλάξουν κατόπιν διαπραγματεύσεων. Επίσης, γιατί το ΠΝ, κάνει στις περισσότερες περιπτώσεις, τη δουλειά του Λ.Σ…

Ritis75
Ritis75
5 years ago

Μόνο καλό μπορεί να κάνει η ύπαρξη ανταγωνισμού. Είναι αρκετά μεγάλο το project ειδικά για τους Γάλλους και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς θα προσπαθήσουν να ρεφάρουν.

Geo Kok
Geo Kok
5 years ago

Φίλε ΓΙΑΝΝΗΣ 1 καλά τα λες, προφανώς έχεις εσωτερική πληροφόρηση (το έχω συμπεράνει κι άλλες φορές), όμως τρίπορτο ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ μου φαίνεται χλωμό. Εκτός κι αν ο συνδυασμός είναι οικονομικότερος. Είναι όμως; Χρήμα δεν έχουμε, αλχημείες ψάχνουμε. Μόνο αν πάμε προς λύση πακέτο όλα μέσα (μεταχειρισμένα & νέα πλοία, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, τορπίλη) θα μπορέσουμε, ίσως, να επιτύχουμε το κατιτίς παραπάνω. Ότι κι αν είναι αυτό.

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago

Ολά καλά και άγια…αλλά αυτά τα LCS οποτε τα λένε φρεγάτες εδώ μου κάθεται…αυτά είναι γιώτ πολυτελείας δεν είναι πολεμικά σκάφη…γιώτ φτιάχνει η fincantierri…σε κάθε δυο πλοία που φτιάχνουν ολο και κανουν αλλαγές μπας και στρώσουν και δεν…με κοστος δε τα 2/3 μιας bell@harra…αλήθεια έτσι και τα πάρουμε πραγματικά είμαστε αξιοι της μοίρας μας…

XVI M/K
5 years ago

Προσωπική μου άποψη είναι πως πιθανότατα οι δικοί μας θα μοιρασουνε τις προμήθειες. Οι Αμερικανοί τορπίλες, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ και διαμεσολάβηση για τις 2 Αυστραλεζες, οι Γάλλοι πρόγραμμα ναυπήγησης 2+2 Belh@rra. Η έγκυρη ΠΤΗΣΗ αναφέρει στο άρθρο εύστοχα, πως αυτές οι 2 χώρες “μας στάθηκαν” κατά τα μνημονιακα χρόνια. Άρα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι δύο, σχεδόν απίθανο να δοθούν όλες οι προμήθειες το ΠΝ “σκούπα” σε έναν. Πολύ σημαντικό στις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους να ζητήσουμε σε χαμηλή τιμή (δωρεάν δεν γίνεται λόγω της νομοθεσίας τους) μια μοίρα 5αρια από αυτά που θα αποσύρουν.

Makis
Makis
5 years ago

Ας αφησουμε τα γαλλικα φραγκα για την αναβαθμιση του πακετου mirage-2000-5, οπλικων συστηματων και πιθανον αγορας 2000-5 απο την γαλλια ή αλλες χωρες ωστε να αντικατασταθουν τα παλια και τα F-4 Αυτοματα παμε σε δυο τυπους. Για τη χρηματοδοτηση των LCS μπορουμε να συμμετεχουμε μαζι με την Κυπρο η οποια χρειαζεται και αυτη αντιστοιχο σκαφος και εχει λεφτα για τη μαγια.

Makis
Makis
5 years ago

Ως συμπληρωμα του προηγουμενου σχολιου βαλτε και το ισραηλ στην δυαδα…
https://www.ptisidiastima.com/cyprus-greece-israel-multi-party-military-force/

Αμεινίας ο Παλληνεύς
Αμεινίας ο Παλληνεύς
5 years ago

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση… είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον για την χώρα μας από τους δύο Δυτικούς Συμμάχους, είδες τι κάνει ο ορυκτός πλούτος;… θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να τους έχουμε και τους δύο ευχαριστημένους, υπηρετώντας ταυτόχρονα το Εθνικό συμφέρον… ιδανική εξέλιξη θα ήταν α) το γαλλικό γραμμάτιο να εξοφληθεί σε επίπεδο ΝΜΑ (25+25 Rafale) … η με κάθε τρόπο πίεση προς την Γερμανία να συναινέσει στην “απελευθέρωση” των κονδυλίων είναι υπεραπαραίτητη… τα αντισταθμιστικά αυτής της παραγγελίας θα ήταν τα -5f (δωρεάν) και ο εκσυγχρονισμός τους , μαζί με όλα τα δικά μας σε επίπεδο -Mk3 (Με δεδομένο ύψος παραγγελίας 5 δις ποσοστό ΑΩ 20% = περίπου 1 δις…) , ενώ στο ντηλ θα μπορούσε να μπει και η ΕΑΒ που έχει εξασφαλίσει έργο για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον…Αυτό θα κρατούσε την ισορροπία δυνάμεων για πολλά χρόνια ακόμα στον αέρα και στην περίπτωση που οι απέναντι δεν πάρουν F-35 αυτό θα σήμαινε ανατροπή της ισορροπίας υπέρ ημών… Αν επιλεγούν οι Belh@ra τότε θα οδηγηθούμε αναγκαστικά στο F35 για την ΠΑ, που όμως δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το F35 των απέναντι…β) ο θείος Σαμ θα πάρει το ΠΝ, ακριβώς όπως το περιγράφετε… η λύση “Adelaide + MEKO Up + Ναυπήγηση LCS GR ” οδηγεί σε ισορροπία δυνάμεων και στην θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και την Εθνική Οικονομία αν τα πλοία χτιστούν εδώ, ενώ θα εξοπλιστούν , επιτέλους και τα 214 κατάλληλα… πόροι θα υπάρξουν βέβαια μετά το 2021 ή μετά την πρώτη επιτυχημένη γεώτρηση – ενα θέμα που θα έπρεπε ήδη να το τρέξουμε κι εμείς πάμε με ρυθμούς χελώνας… η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2021, θα απελευθερώσει πόρους 2 δις ετησίως που ένα ποσοστό τους θα κατευθυνθούν στην Άμυνα συν την αύξηση του ΑΕΠ που αναμένεται τα επόμενα χρόνια… Οι Γερμανοί ελπίζω να βολευτούν με κάτι ψιλά από Σ.Ξ….

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Μόνο εγώ βλέπω το πρόβλημα του να πάρουν όλα τα προγράμματα του ΠΝ οι Αμερικανοί; Η ολική μας εξάρτηση από αυτούς, φτάνει και περισσεύει για δικαιολογία…
Πάμε ένα ένα…
α)Τορπίλες. Υποτίθεται, το ΠΝ, ήταν κάθετα αρνητικό στις mk-48. Επίσης, τέτοιες τορπίλες, ήδη έχουν εγκριθεί προς πώληση στη Τουρκία(δεν έχει υπογραφεί συμβόλαιο νομίζω). Η ολοκλήρωση στο CMS των δικών μας 214, δεν είναι δεδομένη, επειδή η Atlas ανέλαβε; να ολοκληρώσει τις τορπίλες στα 214TN στο μέλλον. Δεν γνωρίζουμε τι τίμημα θα ζητηθεί για την σχετική διαδικασία(όπως και σε επιπρόσθετες ενέργειες για συμβατότητα με παλαιότερα υποβρύχια μας). Να θυμίσω, πως ο ντόρος γίνεται επειδή θεωρητικά μπορούν να διατεθούν παλαιότερες τορπίλες από τα αποθέματα του USN. Ρωτάω λοιπόν… Είναι αυτές οι τορπίλες(προηγούμενες εκδόσεις) άμεσα εκμεταλεύσιμες από τον υπάρχοντα υ/β στόλο μας; Επίσης, με πιθανή μια ελαφρά ανωτερότητα των 214ΤΝ από τα 214HN, αν έχουμε το ίδιο όπλο, δεν είμαστε σε μειονεκτική θέση;
β) Στο θέμα των meko, υποθέτω ότι υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές που καλύπτουν τα οικονομικά κριτήρια. Μήπως βιαζόμαστε λίγο να ανακηρύξουμε νικητή χωρίς να έχει γίνει καν διαγωνισμός; Υπάρχει κάποια δέσμευση μας που να σχετίζεται με τις adelaide;
γ) LCS… Όταν αρχικά, υπάρξει σοβαρή πρόταση της LM, που θα καλύπτει(πιθανώς με 2 εκδόσεις) τις απαιτήσεις μας(AAW και αντικατάσταση S), τότε και μόνο, μπορεί να αξιολογηθεί, με βάση και το κόστος.

Υ.Γ Μη βιαζόμαστε να διασυνδέσουμε τόσα προγράμματα μαζί, γιατί ένα λάθος, θα κοστίσει πολύ ακριβά για το μέλλον του ΠΝ. Καλές οι adelaide, αλλά ας μη γίνουν το τυράκι στη φάκα των Αμερικανών, για πλήρη έλεγχο του ΠΝ… Η πολυτυπία, μπορεί μερικές φορές, να είναι και παράγοντας αποτροπής(και γιατί όχι, επικράτησης). Επίσης, η όποια επιλογή κρίσιμων οπλικών συστημάτων από την Αμερική, οφείλει να γίνεται και υπό το πρίσμα των όποιων έμπρακτων ανταλλαγμάτων από την υπερδύναμη καθώς και των σχέσεων της με τη Τουρκία.

Δημήτρης
5 years ago

Οι Γάλλοι έχουν κατά καιρούς αποδειχθεί κακοί (να το θέσω ευγενικά) έμποροι.Είναι ικανοί να αποσύρουν την προσφορά τους όταν δουν τα όσα υπόσχονται οι Αμερικάνοι και πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν.Κατ΄εμέ οι ελπίδες περί παραχώρησης των LaFayette/Mirage 2000-5F/D είναι φρούδες!

Δημήτρης
5 years ago

Οι Γάλλοι έχουν κατά καιρούς αποδειχθεί κακοί (να το θέσω ευγενικά) έμποροι.Είναι ικανοί να αποσύρουν την προσφορά τους όταν δουν τα όσα υπόσχονται οι Αμερικάνοι και πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν.Κατ΄εμέ οι ελπίδες περί παραχώρησης των LaFayette/Mirage 2000-5F/D είναι φρούδες!!!

Π. Ν.B
Π. Ν.B
5 years ago

Το δυνατό χαρτί των Γάλλων είναι τα Mirage-2000 5F. Αν ενδιαφερθούν να το παίξουν. Επίσης οι FTI όπως και να το κάνουμε είναι το μέλλον. Εκτός του ΑΑ ρόλου έχουν και τον SCALP. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο οποιοδήποτε σκέφτεται να επιτεθεί στη χώρα μας, ότι με την εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού θα ξεγράψει σε μερικά λεπτά 16 στρατηγικούς στόχους (με 2 πλοία, ή 32 με 4 πλοία), χωρίς να απογειωθεί ούτε 1 αφος της ΠΑ, χωρίς να προλάβει να κουνηθεί κάνεις.

Νείλος
Νείλος
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

Με εντολή του ποιανού..;;;; Του Έλληνα Πρωθυπουργού;;; χαχαχα….

Αργύρης Παγγουρέλιας
Αργύρης Παγγουρέλιας
5 years ago

Η αγορά 4 FTI GR ή 2+2 με ναυπήγηση στην Γαλλία και χρηματοδότηση από τα ομόλογα και τορπιλών F21 (καλή θα ήταν κ η προσφορά αέροσκαφων) και η αγορά Adelaide συν ναυπήγηση LCS 2+2 με τα +2 προσθετα σκάφοι και των 2 τυπων να έρχεται αργότερα μεσα στην δεκαετία απόσυρση από τον στόλο 4 αρων S και αλήθεια η πιθανότατα παραχώρησεις το 2020 καταδρ. Ticonderoga ή Α.Β. πλην των Adelaide δεν υπάρχει ;Στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να τεθεί το θέμα της παραχώρησς στους στο πλαίσιο της αντιπυραυλικης άμυνας του ΝΑΤΟ και των φίλων χωρών που θα προοθούν και θα παράγουν υδρογονάνθρακες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο από την Ρωσία, το Ιράν και τους συμμάχους τους.Τα πλοία όλων αυτων των τυπων, έχουν το καθένα ξεχωριστά τα δικά τους πλεονεκτήματα (τα LCS π.χ. μεταφερουν εσωτερικα AAV7 και καθως και οι FTI εχουν πολϋ καλες ανθυποβριχιακες δυνατοτητες οπως και οι Adelaide)και θα μπορούσαν να δρουν σε ομάδες σε Αιγαίο κ Ανατολική Μεσόγειο με 2 πλοια με μεγαλο αριθμό α/α πυραυλων εχοντας στόλο brown water και blue water αντίστοιχα και με δυνατότητα απόβασης από τα ίδια πλοία .Επίσης περί scalp naval, οποιοδήποτε πλοίο έχουμε ή αποκτησουμε μπορεί να φέρει τους ισραηλινης κατασκευης SRMB LORA σε κανιστρα όπως προσφατα έκανε η Χιλή. Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά η Ελλάς χρειάζεται τις ένοπλες δύναμης δυνατές για το μέλλον των πολιτών της μιας κ έχουμε την ευκαιρία να γινουμε Νορβηγία του 21ου αιωνα της Νότιας Ευρώπης αλλά με δύσκολη γειτονιά…

Cretanmacedonian
Cretanmacedonian
5 years ago

Δεν πιστεύω ότι θα δούμε ποτέ τις Adelaide με SM-2 στο Αιγαίο .Κρινοντας από την συμπεριφορά των αμερικανών τόσο για τα T-214 , που έβαλαν λυτούς και δεμένους να μας πείσουν ότι …. γέρνουν και με το πώς «έκαψαν» την πολύ καλή λύση με τις FREMM το καλοκαίρι έχω άλλες σκέψεις.
Πιστεύω ότι θέλουν να μετατρέψουν το ΠΝ σε μια ακτοφυλακή και τίποτα περισσότερο για να μπορούν να μοιράσουν-χωρίσουν το Αιγαίο όπως θέλουν.Όποτε είμαστε κοντά σε μία λύση ενίσχυσης θα κάνουν και μια προσφορά που θα «χανεται» στο μέλλον , αυτοί μπορεί να μας τάξουν ακόμα και TICONDEROGA αν δουν ότι πάμε για BELLHARA.
Αν δούμε Adelaide με SM-2 στο ΠΝ σε 5-6 μήνες που είπε ο αρχηγός ότι είναι εφικτό , τότε είμαι λάθος και το εύχομαι , αν αρχίσουν οι καθυστερήσεις όπως με τα OH-58 και τα P-3 τότε …..
Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι BELLHARA με FREMM -μία έστω- δανεικές και 2 LAFAYETTE με δέλεαρ τον εκσυγχρονισμό τους .Οι Γάλλοι καίγονται για ένα τέτοιο συμβόλαιο και θα ενδώσουν και πρός θεού όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι , άλλος τον εκσυγχρονισμό των Meko άλλος τις τορπίλες και άλλος τις φρεγάτες , γιατί το ΠΝ όπως λέτε παίρνει πάντα τα καλύτερα.

Spirit
Spirit
5 years ago

Θα ήταν μια ακόμα καλή σφαλιάρα η μη αποδέσμευση SM-2 από τις ΗΠΑ, μπας και ξυπνήσει κανείς σε αυτή την χώρα νομίζοντας ότι θα έρθει ο νταβατζής να τους σώσει, ενώ αυτοί κάθονται αμέριμνοι.

Από εκεί κει πέρα λόγω των συνθηκών αν έρθουν οι Adelaide με τα ΑΑW όπλα τους καλό κλείνει άμεσα ένα κενό με οικονομικό τρόπου. Καλά είναι να εξεταστεί και η άμεση αποστολή της Darwin FFG 04 αν είναι σε κατάσταση που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση πληρωμάτων.

Το βασικότερο όλων ειναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος στις αγορές νέων πλοίων, μεγαλεπήβολα σχέδια και αποσμητικές αγορές είναι ένα διαρκές λάθος.

Οι σοβαρές χώρες κάνουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, επιλεγούν που θα κινηθούν την προσαρμόζουν στα μέτρα τους και χτίζουν μια σειρά πλοίων στα ναυπηγία τους, το χρόνο που κρίνουν οτι είναι απαραίτητα για την αμυντική τους θωράκιση.

Εδώ τι έχουμε; Αποσπασματικές αγορές, ΕΜΖ τα όπλα είναι σπάνια, FOS δεν υπογράφονται, μένουν χωρίς επαρκή οπλισμό ή και άοπλα ή και ληγμένα… ένα μπάχαλο χωρίς αρχή μέση και τέλος, όπως ένα ελληνικό κράτος σε όλες τους τις εκφάνσεις.

George
George
5 years ago

Χωρίς SM-2 οι Adelaide είναι τόσο λάθος όσο η ονομασία Alligator Rivers στο Northern Terittory.
Θα έχουν νόημα μόνο ως ύφαλοι στο δέλτα τους για να αράζουν οι κροκόδειλοι.
Αλλά σίγουρα η πρόταση τους περιλαμβάνει….

sotbak
sotbak
5 years ago

οι Αμερικανοί έκαψαν τις ΦΡΕΜ το καλοκαίρι; Όχι οι Γάλλοι που απέκλεισαν το ενδεχόμενο μίσθωσης;

tagg
tagg
5 years ago

Οπως πολυ σωστα γραφτηκε και στο αρθρο και απο σχολιαστες πιο πανω οι γαλλοι με τα μιραζ 2000-5φ
η τουλαχιστον τα απαρτια τους που θα αναβαθμισουν τα δικα μας απλα διλιτρα, εχουν το πλεονεκτημα
οτι μαζι με το ναυτικο ενισχυετε και η αεροπορια ταυτοχρονα.
Μια αμεση λυση απο τους γαλλους καθως οι μπελαρες αργουν, και για να προλαβουν τους αμερικανους
θα ηταν οι 2 λαγαγιετ που μαλλον? πουλιουνται να παρουν τα κελια Α-43 που θα βγουν απο τις φρεμμ
και να ριχνουν 16 αστηρ 15 η καθε μια, και συχρονως ενοικιαση μιας φρεμμ που θα εχει παρει Α50
οποτε θα ριχνει 16 αστηρ 30 και 16 σκαλπ ναδαλ
αγορα και αναβαθμιση λαφαγιετ στα 60-70 εκατομμυρια η μια + 40-50 εκατομμυρια ο πρωτος χρονος
ενοικιασης της φρεμμ, να τα 180 που θα διναμε στις αδελαιδες
τα επομενα χρονια ενοικιασης της φρεμμ μπορουνε να μπουνε στο πακετο των μπελαρα
με την επαναγορα ομολογων καθως και οι μπελαρα εχοντας τη φρεμμ για σκαλπ
μπορουν να γινουν πληρως αντιαεροπορικες με 32 αστηρ 30
Η φρεμμ ως ναυαρχιδα και λογου μεγεθους θα ονομαστει ” Γεωργιος Αβερωφ”
Υ.Γ δε τη θελουμε γιατι δεν χωραει στο ναυσταθμο (θα γραψει καποιος)

SEB
SEB
5 years ago

Μικρή σημασία έχει τι θα ψωνίσουμε.
Σημασία έχει ότι η ΕΑΒ μας έχει βάλει μέσα 1δισ +, βάλε και κάτι ΕΑΣ ΕΛΒΟ ΠΥΡΚΑΛ.
Πεταμένα λεφτά για να βολεύουμε ”φίλους”. Αν δεν σοβαρευτούμε δεν σωζόμαστε όσα ψώνια και να κάνουμε.
Έχουμε σοβαρούς συμμάχους και επιστημονικό δυναμικό. Μπορούμε να αναπτύξουμε τα δικά μας όπλα σε συνεργασία με Σουηδούς ,Γάλλους, Γερμανούς, Ισραηλινούς όποιον τελοσπάντων μας συμφέρει.
Χρειαζόμαστε πυραύλους, πολλούς, πάρα πολλούς, μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο αν είναι δική μας παραγωγής,
Βαλλιστικούς, αντιβαλλιστικούς, αντιπλοικούς .
Αντε και πήραμε 10 Μπελχάρες, ε και;
Σε 5 – 10 χρόνια ο απέναντι θα μπορεί να ισοπεδώσει όλες μας τις υποδομές με το πάτημα ενος κουμπιού.
Γελάμε με τους Bora, και τους 400 SOM γιατί εμείς έχουμε 80 – 100 scalp !!! ( Αν δεν λήξαν )

Babis_UK
Babis_UK
5 years ago
Reply to  SEB

++
Πολυ σωστος.
Aναγκαστικα για το πολυ αμεσο μελλον θα στραφουμε σε εισαγομενα οπλα αλλα εστω και καθυστερημενα πρεπει να σχεδιασουμε μακροπροθεσμα ακολουθωντας αναβαθμισμενο το παραδειγμα των απενατι.
Μπορουμε αναπτυξουμε και εμεις Radar, πυραυλικα συστηματα διαφορων τυπων και βεληνεκων και UAV, σε συνεργασια με οποιον απο Ισραηλ, Γαλλια, ΗΠΑ θελει να συνδραμει και αξιοποιώντας
το ΑΡΙΣΤΟ Ελληνικο επιστημονικο δυναμικο που εργαζεται σημερα στο εξωτερικο και θελει να προσφερει
το επιστημονικο δυναμικο που υποαπασχολείται στα Ελληνικα Πανεπιστημια
τους λιγους αλλα υπαρκτους μηχανικους που εργαζονται σε Ελληνικες τεχνολογικες Βιομηχανιες (i.e. IDE)
τα δυνατα μυαλα που καθε χρονο χανει η χωρα
Αν παρθει η αποφση σε μια 5ετια απο σημερα μπορουν να υπαρχουν στο Ελληνικο οπλοστασιο αυθονα επιθετικα οπλα ανωτερα απ των Bora, Som, Bayractar που σε συνδιασμο με ενα αντιεροπορικο και αντιπλοικο δυκτιο στον αμυντικο τομεα θα διασφαλιζουν την Εθνικη ακεραιοτητα απο συμβατικες στρατιωτικες απειλες

Stmts
Stmts
5 years ago

Αν παμε σε αμερικανικο σκαφος μοναχα Α.Β. ή TICO εχει νοημα ως ναυαρχιδες του στολου και σκουπισμα μεταχειρισμενων απο Αυστραλια. Διαφορετικα η γαλλικη προταση ειναι ανωτερη και μονοδρομος. Φανταζομαι γινονται παρασκηνιακο παιχνιδι οποτε καλο ειναι να υπαρχει παραπανω απο μία προταση στο τραπεζι.Μεγαλυτερος ανταγωνισμος περισσοτερα τα κερδη για τη πλευρα μας.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Θα χρειαστουμε και τις δύο. Είναι αδύνατον να αγοράσουμε 9 μπελχαρα και από την άλλη οι lcs θα χρειαστουνε πολλά χρόνια και ίσως και επανασχεδιασμο για να αποκτήσουν αεράμυνα περιοχής. Οπότε 3-4 μπελχαρα και lcs τουλάχιστον ιστό του τύπου Σαουδικής Αραβίας η και λίγο ισχυρότερες για να αντικαταστησουμε πλήρως τις s.

nikos
nikos
5 years ago

Oxi στους γάλλους..πανε τα λίγα λεφτά μας, για γυμνά σκαφη

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago
Reply to  nikos

Επειδή εχω πια αγανακτησει κάτσε ενημερώσου λίγο οι μπελχαρα μόνο γυμνές δεν είναι. Αν τώρα ονειρεύεσαι Burke και τις σημερινές lcs που είναι όντως γυμνές (ούτε αντιεροπορικη άμυνα δεν έχουν) κάτσε να τις ονειρευτεί μόνος σου σόρυ για την σκληρή γλωσσα αλλά καπιοι δεν ζουν σε αυτόν τον κοσμο

nikos
nikos
5 years ago

Δεν πειράζει αλλά να μιλάμε κ πιο ουσιαστικά μην πιάσουμε κουβέντα για την AAW ικανότητα ΤΝ γαλλικών σκαφών ( αριθμό βληματων)διαθέσιμο εδω γελάμε.. , αντιβληματικη αμυνα, διαστάσεις μονο η fremm κάνουν!!! Ρόλο asw !!! Και κόστος που θα μας ΤΝ φορέσουν τα γαλακια .οσω για το lcs αλλά χαλια

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago
Reply to  nikos

Χώρια που οι μπελχαρα θα έχουν και scalp naval όπλα που οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να μας δώσουνε κατά την πάγια πολιτική τους ούτε τον επόμενο αιώνα.

nikos
nikos
5 years ago

Που ζεις μωρε …Ούτε στα όνειρά σου δεν αφήνουν να χεις scalp λογικεψου λιγο άκου τι λέει

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ,ΣΤΗΝ ΠΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ?ΞΕΡΟΥΜΕ ΗΔΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ F35 ΠΑΝΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ[BURKE,F15C/D,F/A18C/D,F16,ΑPACHE,ΚΛΠ]ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ[ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΓΚΑΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΕΡΑΙΤΩΣ ΤΟΥΣ”ΔΙΚΟΥΣ” ΜΑΣ…ΜΗΠΩΣ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΑΣΗΣ ALS?

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago

Βλέπετε κανέναν άλλο να μας δίνει “πραγματικά οπλικά συστήματα” έναντι συμβολικού τιμήματος;

Δε ξέρω βέβαια πως ορίζονται τα “πραγματικά οπλικά συστήματα”, δε περιλαμβάνονται σε αυτά τα Kiowa ή κάτι Σινούκ, υποθέτω.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Σπύρος

Στα kiowa, υπάρχει κωλυσιεργία από τους Αμερικανούς αν δεν το έχεις διαβάσει. Επίσης, δεν είναι οπλικό σύστημα της αξίας ενός Apache. Πόσα χρόνια άραγε στέλναμε αιτήματα για 4(τέσσερα), ώστε να συμπληρώσουμε τη δύναμη ενός ΤΕΕΠ και δεν πήραμε τπτ; Τους -L τους hellfire που έκαναν και τη διαφορά, γιατί δεν μας τους έδιναν (και κραζαμε εμείς οι αδαείς, ότι κοιμούνται όρθιοι στο ΓΕΣ); Τους αντιπλοικους hellfire, ακόμη τους αποδεσμεύουν… Τα σινουκ, πάλι ημίμετρα είναι. Uh-60l θέλουμε, σε αξιοπρεπή κατάσταση, όχι βαρέα ελικόπτερα, με κόστος χρήσης στο Θεό. Ακόμη όμως και να δοθούν, πάλι δεν είναι οπλικά συστήματα που θα κρίνουν έναν πόλεμο. Κανένα Bradley κοψοχρονια πάλι δεν έχει προκύψει… Επίσης, τα μτχ mlrs, δεν έχουν δοθεί, μη τυχόν και τα εγκαταστήσουμε στα νησιά(δεν θα σχολιάσω καν τη μη αποδέσμευση εδώ και δεκαετίες των atacms των 300 km…). Τόσο σύμμαχοι είναι οι Αμερικάνοι, που μας αντιμετωπίζουν σαν να επρόκειτο να εισβαλλουμε στη Μικρά Ασία και απειλούμε τους κακομοιρους Τούρκους…

darede
darede
5 years ago
Reply to  Αντώνης

+1 Δεν μπορούσα να τα πω καλύτερα

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Αυτά παθαίνω όταν βάζω συμπληρωματικές προτάσεις στο κείμενο, αγνοείται το βασικό θέμα. Πάμε πάλι:

Βλέπετε κανέναν άλλο να μας δίνει «πραγματικά οπλικά συστήματα» έναντι συμβολικού τιμήματος;

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Σπύρος

Πραγματικά λοιπόν οπλικά συστήματα, έναντι συμβολικού τιμήματος, δεν δίνει κανείς! Τουλάχιστον σε εμάς…

Spike
Spike
5 years ago
Reply to  Σπύρος

“44 εκ. για τα 70 Kiowa τα θεωρείται ουσιαστικό τίμημα;”
Το ίδιο τίμημα ειναι για όλους, δεν μας εκαναν καμιά χάρη.

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  Σπύρος

ΣΠΥΡΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΞΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ?ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΟΒΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΣΙ,ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΙΝΟΥΚ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΛΑΚΧΩΚ,ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ,ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΜΕΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ Η ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΟΠΛΑ,ΕΚΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ……ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ….ΑΓΑΠΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ, ΜΕ”ΚΟΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ”ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ,ΑΣΕ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΑΝΕΝΟΣ

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Σπύρος

και όμως δίνει όταν τα $44 εκ. για τα 70 Kiowa συγκρίνονται με τα 16 Kiowa της Κροατίας για $41εκ..

vasilis0011
vasilis0011
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Στα kiowa από που προκύπτει ότι υπάρχει κωλυσιεργία από τους Αμερικανούς?

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Αντώνης

@Πτήση. Προφανώς και δεν είναι πολλά τα χρήματα ή ουσιαστικό το τίμημα. Αφενός όμως, δεν τα έδωσαν μόνο σε εμάς και δεν μας έκαναν χάρη αφού έψαχναν να τα ξεφορτωθούν, αφετέρου, η παραλαβή, χάνεται στο μέλλον, με αμερικανική υπαιτιότητα. Επίσης, δεν το θεωρώ κρίσιμο οπλικό σύστημα. Τέτοιο είναι το Apache. Επίσης, καθυστέρησαν χαράκτηριστικά να μας επιτρέψουν ενίσχυση σε επιθετικά/αναγνωριστικά ελικόπτερα, όλως τυχαίως, αφού πρώτα η Τουρκία έχει παραλάβει σε μεγάλες ποσότητες τα δικά της. Είναι που καίγονται να μη διαταραχθεί η ισορροπία βλέπετε…

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Αντώνης

@Πτήση. Ευχαριστώ για την απάντηση και πραγματικά θεωρούσα τη πηγή που παρέθεσα, αξιόπιστη. Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω στις διαβεβαιώσεις σας, ότι όλα βαίνουν καλώς. Σχετικά όμως με την αποδέσμευση κρίσιμων οπλικών συστημάτων, εξακολουθώ να μην έχω πειστεί ότι έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Προφανώς και δεν περιμένω να μας δώσουν f-15 σε τιμές ελικοπτέρων όπως έγραψε φίλος πιο κάτω, αλλά τουλάχιστον περιμένω να άρουν γελοίες αιτιάσεις προς εμάς (mlrs στα νησιά) και να σταματήσουν φανερά ή κρυφά, να σαμποτάρουν οποιαδήποτε πιθανή προμήθεια, μας δίνει ανάσες σε σχέση με τη Τουρκία (scalp στο παρελθόν, mdcn/fremm/belharra). Πρέπει να σταματήσει η εξίσωση θύτη και θύματος…
Υ.γ με όλο το σεβασμό, ακόμη και όταν είχαμε χρήματα, δεν μας έδιναν σχεδόν ποτέ ότι ζητούσαμε(sm-2, agm-130, επακτιους hellfire, jassm, atacms 300km, f-110ge132 κλπ). Σχετικά με τα Apache, δεν αγοράστηκαν hellfire-L, όχι επειδή δεν θέλαμε ή δεν υπήρχαν χρήματα… Δυστυχώς το επιβεβαίωσα από ανώτατη πηγή πολύ πρόσφατα, όταν άρχισα το δούλεμα, ότι και καλά θυμήθηκαν να προωθήσουν μετά τόσα χρόνια το ζήτημα από τα επιτελεία… Η απάντηση ήταν ότι ‘δεν άφηναν’…

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  Σπύρος

ΑΝΤΩΝΗ ΕΥΓΕ.ΣΠΥΡΟ ΠΟΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΕΙΣ Η ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ?ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ?ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΗΣΤΙΚΑ?ΤΑ ΜΙΣΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΟΥ?ΒΕΒΑΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ”ΔΙΚΟΙ”ΜΑΣ….ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΙΝΟΥΚ ΑΠΟ ΕΝΑ Φ15?ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΙΟΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΡΚ?

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago

Δηλαδή λέτε πως για να αποδείξουν τη “φιλία” τους (ενώ αναγνωρίζετε πως εθνικές φιλίες κλπ δεν υπάρχουν) οι ΗΠΑ προς εμάς πρέπει να μας δώσουν F-15 σε τιμή Chinook και Arleigh Burke σε τιμή Kiowa;

Και γιατί να τα κάνουν αυτά; Ή γιατί να τα κάνει κάποιος άλλος, πιο χουβαρντάς απο τους Αμερικάνους;

Εξηγούμαι: δεν περιμένω βοήθειες απο κανέναν. Κι αν μας δώσει κάτι “τσάμπα” κάποιος (ένα 400άρι μύρια για συμπλήρωση του ποσού της αναβάθμισης των Φου16, πχ), προφανώς το κάνει επειδή στρατηγικά αυτό τον συμφέρει, όχι από τη καλή του τη καρδιά.

Όμως από εκεί μέχρι του να λέμε πως κάποιοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να μας κάνουν δωράκια, για να αποδείξουν… τι ακριβώς δεν ξέρω, μάλλον είναι άλμα λογικής.

Ούτε οι Αμερικανοί κοιμούνται και ξυπνούν με την έγνοια μας (ή με την σκέψη του πώς θα μας κάνουν κακό), ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Γερμανοί. Και οι Ισραηλινοί που πρόσφατα γίναμε φιλαράκια, προφανώς το συμφέρον τους κοιτούν — το μακροπρόθεσμο, όπως πάντα, όπως θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς, αντί να ψάχνουμε φταίχτες, για τα πάντα, παντού εκτός απο το σπίτι μας.

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  Σπύρος

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΑΛΛΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΤΑ ΑΒ ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ LCS ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ LEASING Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΚΟΚΑΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ ΟΤΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ F15 ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΝΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ…..ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ,ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ”ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ”ΟΣΟ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ[ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ] ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.. ΚΑΙ ΝΑΙ,ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΚΛΠ ΚΛΠ.ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΧΑΖΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ,ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΑΓΑΖΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΞΥΠΝΗΣΕΙ………………

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  Σπύρος

Όπως λέτε, τον καλό τον πελάτη πρέπει να τον προσέχεις.

Η Ελλάδα ούτε κατά διάνοια δεν είναι τόσο καλός πελάτης των ΗΠΑ όσο η Τουρκία. Οπότε…

antonios
antonios
5 years ago

Μα εμεις δεν ημαστε ικανοι να ναυπυγησουμε δικα μας πλοια λενε οι αμαερικανοφιλοι, οι γαλλοφιλοι και οι ρωσοφιλοι αναγνωστες! ΓΙΑ λαμαρινες θα μιλαμε τωρα? Λες και εαν οι Γαλλοι μας δωσουν τις Belh@ra ως δια μαγειας θα παραγουμε και τα ρανταρ τους και τα οπλα τους! το 1825 ειχαμε το ρωσοφιλο κομμα, το αγγλοφιλο και το γαλλοφιλο. Σημερα εχουμε τους Αμερικανοφιλους , τους ευρωπαιστες και τους ρωσοφιλους (γιατι ο Πουτιν που κανει πουτινιες θα παρει την Κωνσταντινουπολη και θα μας την δωσει τζαμπα). Ομως περα απο τα αστεια. Το αρθρο ειναι σωστο οχι γιατι οι LCS ΜΠΟΡΕΙ να ειναι καλυτερες η οχι αλλα δειχνει την χαωδη διαφορα στις πρακτικες πωλησης οπλικων συστηματων μεταξυ ΗΠΑ και Γαλλιας. Να θυμησω οτι οταν πηραμε τις ΜΕΚΟ οι Γερμανοι μας εδωσαν 105 Leo-1A5 , RF-4 και οτι αλλο ηταν αχρηστο γιάυτους αλλα χρησιμο για εμας. Οταν “λεφτα υπηρχαν” μετα τα Ιμια (εξοπλιστικα πανω απο 10 δισ ευρω) Οι Γαλλοι αρνηθηκαν να προσφερουν τα Rafale οταν οι Γερμανοι εδιναν F-2000 και προτυναν εξυγχρονισμο των Μ-2000 σε τιμη σχεδον ιση με την τιμη αγορας νεου F-16!!!! Aρνηθηκαν να ολοκληρωσουν τα ASTAC και τους Exocet στα Μ-2000-5 εκβιαζοντας μας ετσι αγορα Rafale! Οι Αμερικανοι ειναι εμποροι κατ’επαγγελμα και ξερουν να πλασαρουν τα προιοντα τους ανεξαρτητα εαν αυτα ειναι καλης ποιοτητας η οχι! Εαν οι Γαλλοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ηθελαν να δωσουν τα 1.1 δις Ευρω απο τα ομολογα θα μας ελεγαν απλα “τα λεφτα αυτα φτανουν για 2 φρεγατες, ομως εμεις επειδη δεν μπορουμε να σας χρηματοδοτησουμε για αλλες 2 σας προσφερουμε 40 Μ-2000 απο αυτα που αποσυρουμε, σας μεταφερουμε την εγκαταλημενη γραμμη παραγωγης τους -ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΜΕ ΤΑ Μ-3 – και σας δινουμε αδεια τελικου χρηστη για να τα εξυγχρονισετε στην Ελλαδα σε ενα κοινο μοντελο! Συμπερασμα. ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΠΟΙΟ καλος φιλος για τους Γαλλους απο την Ελλαδα. Τελος…Ολοι ξερουν οτι ειμαι ενθερμος υποστηρικτης προωθησης εγχωριων σχεδιασεων. Παρολα αυτα εχω να πω σε ολους…Οποιος μας δωσει τα περισοτερα να παρει και τη δουλεια! Γιατι εαν θελαμε καλυτερα πλοια, καλυτερα εαροπλανα και καλυτερα τανκς ΑΣ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ αυτους που απο το 2002 μεχρι το 2012 εβγαλαν απο την χωρα 263 Δισ Ευρω (απαντηση αντιπροεδρου Παγκοσμιας Τραπεαζας σε ερωτηση για την τοτε πρωτο εμφανιζομενη Λιστα Λαγκαρντ)!!! ΑΡΑ αφου ψηδιζαμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ αυτους σημερα να μην εχουμε απαιτησεις. Τελος ακουσατε τι ειπε ο ΑΓΕΕΘΑ (θα πολεμησουμε μονοι μας). ΕΤΣΙ ειναι…Κανεις δεν θα τρεξει να πολεμησει για εμας και να σταματησουμε να εχουμε τετοιου ειδους αυταπατες! Μακαρι να επερναν την αποφαση για πλοια ALS αλλα εαν οχι προτοιμω να δωσο τα μεροκαματα σε ελληνες ναυπηγους που θα ναυπηγουν ΕΣΤΩ ξενα σχεδια! Αλωστε το ΠΝ εχει αποδειξει οτι βρισκει λυσεις ακομα και εκει που οι κατασκευαστες δεν μπορουν (βλεπε ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ).

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  antonios

Oι γάλλοι δεν μετάφεραν και δεν χάρισαν καμμία γραμμή παραγωγής Μιράζ στο Πακιστάν.
Δεν χρειαζόμαστε καμμία γραμμή παραγωγής για Μιράζ.
Εθνικό πλοίο που φυσικά δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε, δεν είναι μόνο οι λαμαρίνες και όλα τα άλλα να είναι εισαγώμενα. Ναε δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε οποιοδήποτε πλοίο από πυραυλακάτους που το ναυτικό περιμένει κάτι χρόνια να παραλάβει τις 2 τελευταίες του Σούπερ Βίτα, μέχρι φρεγάτες και υποβρύχια. Τα ελληνικά ναυπηγεία είναι πεθαμένα.
Μόνο εσύ πρέπει να πιστεύεις ότι το Πακιστάν είναι καλύτερος φίλος για την Γαλλία από τι είναι η Ελλάδα. Καταρχήν. Δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ κρατών αλλά υπάρχουν συμφέροντα.
Τι έχει αγοράσει το Πακιστάν από την Γαλλία τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά με το τι έχει αγοράσει η Ινδία από το Πακιστάν ? Μήπως έχει αγοράσει και το Πακιστάν 36 Ραφάλ όπως αγόρασε η Ινδία ? Για ψάξε να βρεις πριν πόσες δεκάδες χρόνια ήταν η τελευταία φορά που το Πακιστάν αγόρασε καινούργια γαλλικά μαχητικά ? (και όχι μόνο)
Με 1.1 δις δεν παίρνουμε 2 Μπελαρά και ούτε δίνουν Α.Ω οι γάλλοι 20 Μιράζ με την αγορά κάθε Μπελαράς ή Φρεμ.
Ούτε εδώ έχει πει κανείς αρμόδιος ότι έχουμε ανάγκη από ακόμη 40 Μιράζ. (η Ελλάδα ποτέ δεν θα έχει τόσα, (80+) Μιράζ.
Με εξαίρεση μερικές γραμμές το υπόλοιπο κείμενο σου είναι χάλια.

antonios
antonios
5 years ago

Οταν θα ειναι να το παιζεις “εξυπνος” θα πρεπει πρωτα να εισαι σωστα πληροφορημενος. Η γραμμη παραγωγης δεν θα ερθει για την παραγωγη καινουργιων αεροσκαφων αλλα για παραγωγη μερων της ατρακτου και αλλων κρησιμων μερων που θα φτανουν στα ορια τους και θα χρειαζονται αντικατασταση. Το αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ προς απαντηση σου : https://www.ptisidiastima.com/pakistani-mirages-still-flying/ : Με αυτον τον τροπο η ΕΑΒ θα μπορει να μετατρεπει κρησιμα μερη για εγκατασταση διαφορετικου ρανταρ, ΗΟ αισθητηρα στο ρυγχος κτλπ. Εσυ που τοσο συμπαθεις τους Γαλλους μας εξηγεις γιατι ζητουσαν τοσο μεγαλη αμοιβη για τα Μ-2000-5 οταν για την Ινδια η τιμη ηταν 25% μικροτερη? Γιατι δεν εδειναν Rafale οταν οι Γερμανοι εδειναν Eurofighter? Γιατι ειχαν 3 χρονια εμπαργο ανταλακτικων στην Κυπρο , γιατι δεν βοηθησαν στην ενσωματωση των AIM-9 στα Μ-F1 ? Γιατι δεν αποδεσμευσαν κωδικους ενσωματωσης των astac στα Μ-2000-5 ? Οι μεγαλοι δεν ειναι φιλοι κανενος. Οσο για το εαν μπορουν οι Ελληνες να ναυπηγησουν η οχι λυπαμαι που εχεις αυτη την ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΗ ΙΔΕΑ για το τι ειναι ικανοι οι Ελληνες να κανουν. Θελουμε τα καλυτερα πλοια, τα καλυτερα αεροπλανα αλλα να μην πληρωνουμε φορους,. Θελουμε αναπτυξη αλλα να μν δουλευουμε ΕΜΕΙΣ. Ωραια αποψη εχεις για την φυλη σου να την χαιρεσαι.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  antonios

Σιγά μην πάρουμε ολόκληρη γραμμή παραγωγής για να φτιάχνουμε απάρτια για μόλις 44 αεροπλάνα μας. Είναι εθνικά επιζήμιες οι απόψεις σου.
Μα καλά ? Τα χώνεις στους γάλλους και από την άλλη μιλάς για μεταφορά της γαλλικής γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα ? Καμμία λογική…
Η ΠΤΗΣΗ απέφυγε να γράψει ότι οι πακιστανοί αγόρασαν το 2004, 50 λιβυκά Μιράζ-5 που κάμποσα από αυτά είχαν πετάξει μόλις 1.200 ώρες στα 30 χρόνια υπηρεσίας τους ενώ επίσης αγόρασε και κινητήρες που ήταν καινούργιοι και δεν είχαν βγει ποτέ από τα κιβώτια τους. Έτσι τα Μιράζ τους μπορεί να πετάνε ακόμη 30 χρόνια. Ενώ σε αυτά που έχουν έβαλαν ιταλικά ραντάρ κ.α συστήματα που η γαλλική γραμμή παραγωγής, που ποτέ δεν απόκτησαν, δεν θα μπορούσε να τους βοηθήσει σε κάτι.
Σιγά μην αλλάξουμε ραντάρ σε 18 αεροπλάνα 30 χρονών. Ενώ τα 24 Μ-2000-5 εννοείται ότι δεν θα αλλάξουν ραντάρ.
Αν έπερνες εσύ τις αποφάσεις το πολύ σε 15 χρόνια δεν θα υπήρχε κράτος με το όνομα Ελλάδα ενώ από πριν θα είχες διαλύσεις τις ένοπλες δυνάμεις και την οικονομία. Είναι αδιανόητα αυτά που γράφεις.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  antonios

@ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αδιανόητος είναι μόνο ο τρόπος που απευθύνεσαι στους συνομιλητές σου. Σαν να κατέχεις τη μόνη αλήθεια μαζί με το αλάθητο του πάπα!!! Όταν μιλάς πρέπει όλοι να συμφωνούν μαζί σου γιατί διαφορετικά είναι είτε εκτός πραγματικότητας, είτε εθνικά επιζήμιοι… και το λέει αυτό ο άνθρωπος που τον μάθαμε όλοι γιατί πιστεύει ότι “δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ” και πάλι αξιωματικά, γιατί; Γιατί έτσι!

Άντε λοιπόν μαζέψου και μίλα πιο όμορφα σε όσους διαφωνούν με το αυτοκρατορικό σου ύφος…

antonios
antonios
5 years ago

Φιλε Γιαννη 1 οπως ειδες και στο αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ το Πακιασταν πηρε οτι χρειαζοταν για να κρατησει για 50 χρονια ζωντανα τα Μ-3. Επειδη μαλλον διαβαζεις γρηγορα τα αρθρα των αλλων εγω αναρωτηθηκα γιατι μια τετοια κινηση δεν εγινε απο τους Γαλλους τωρα που προσφερουν τις Belh@ra με ενα αριθμο 40 αεροσκαφων σαν “ενδιαμεση” λυση. Να σου θυμησω οτι οταν η ΠΑ επανεξετασε την συνεχιση του εξυγχρονισμου των υπολοιπων Μ-2000EGM , η δικαιολογια της Γαλλιας ηταν οτι “μοοολις” ειχε κλεισει η γραμμη παραγωγης (λιγα λεπτα πριν αν παιρναμε τηλ θα προλαβαιναμε) του ρανταρ RDY των Μ-2000-5!!! Οσον αφορα το εαν σε αεροπλανα 30 ετων χρειαζεται η γινεται να αλλαχθει το ρανταρ και το συστημα αυτοπροστασιας ακομα και τα οπλα που θα κουβαλανε Ή εαν αξιζει σου λεω πως ναι. Ιδιως οταν δεν εχεις λεφτα για να αγοραζεις καθε 20 χρονια καινουργια αεροπλανα! Να σου θυνμισω τα τουρκικα και ελληνικα F-4 τα Kfir σε ολο τον κοσμο. Εαν αξιζει…Μια υποθεση εργασιας…90 Μ-2000 αναβαθμιζουν τον σκελετο (κατι παρομοιο με το Falkon-UP), και εαν η Γαλλια δεν εχει κατι αξιολογο να προσφερει τοτε κοιταμε αλλου. Το αλλου δεν ειναι και πολυ μακρια. Μεχρι τη Σουηδια μπορεις να πας να εγκαταστησεις το ρανταρ του Gripen NG και το ΗO συστημα στο ρυγχος και εχεις ενα αεροσκαφος που μπορει να βαλει METEOR, IRIS-T (ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), βληματα κατα πλοιων και εδαφους σε ενα ολοκληρωμενο πακετο. Το θεμα δεν ειναι εαν γινεται ειναι το τι θελουμε εμεις σαν λαος που ξεχναμε ευκολα , τα θελουμε ολα, μας χρωστανε ολοι αρα εμεις το μονο που πρεπει να κανουμε ειναι να μας σωζουν συνεχεια οι αλλοι. Λεμε οτι ημαστε Ελληνες αλλα να μην πληρωνουμε φορους, να βαζουμε μεοσν στη θητεια μας να ερθουμε σπιτι μας και ως δια μαγειας ολα θα λυθουν! Το “Συν Αθηνα και χειρα κυνει” το ξεχασαμε στην πορεια. Και επειδη κανεις δεν σου ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ διαλεγεις αυτον που δινει τα περισοτερα. Ας κανουν οι Γαλλοι μια καλη προσφορα ισαξια η καλυτερη των Αμερικανων και μετα χαρας να παρουμε τα πλοια τους. Ενα σημειο που το τονισα αλλα σου διεφυγε. Ας πουμε οτι οι LCS ειναι κατωτερες απο τις Belh@ra… Ομως οι Αμερικανοι εκαναν ΜΑΤ στους γαλλους ΟΧΙ με την ποιοτητα των πλοιων τους αλλα με το γεγονος οτι αυτα τα πλοια θα ναυπηγηθουν σε Ελληνικα Ναυπηγεια (αμερικανικης ιδιοκτησιας) , με Ελληνες εργατες που με τους μισθους τους θα ριξουν λεφτα στην τοπικη αγορα, θα πληρωσουν φορους και εισφορες και θα προσελκυσουν και αλλους πελατες! Οι γαλλοι στην πραξη εχουν τον Σκαραμαγκα που τον αφησαν να ρημαξει μην τυχον και παρει δουλειες απο ναυπηγεια στη Γαλλια. Γιατι λοιπον δεν ειπαν Οι Belh@ra θα ναυπηγηθουν στα γαλλικων συμφεροντων ναυπηγεια σκαραμαγκα? Ακομα καλυτερα…Γιατι οι Γαλλοι που ειναι τοοοσο καλοι φιλοι μας δεν ειπαν ναυπηγουμε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΡΕΓΑΤΑΣ στα γαλλικων συμφεροντων ναυπηγεια Σκαραμαγκα εχοντας ποσοστα απο μελλοντικες πωλησεις αλλα δινοντας δουλεια σε ελληνες εργατες? ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ . Κανεις δεν ειναι φιλος κανενος. Αρα παντα κοιτας με γνωμονα τα συμφεροντα σου ανα κομματι Ιστοριας. Κοιτας να παιρνεις απο συμφωνιες οσα μπορεις περισοτερα…και οχι γιατι οι Γαλλοι εχουν καλυτερο χαμογελο απο τους Αμερικανους!!

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  antonios

@antonios
Σχετικα με τους Πακιστανούς και τα μιραζ ριξτε μια ματια στα σχόλια του παρακάτω άρθρου, όπου ο Konstantinos Zikidis απάντησε μερικές απο τις ερωτήσεις που ειχα για το θέμα…
https://www.ptisidiastima.com/mirage-2000-5-mk2/comment-page-1/#comment-104880

Chris
Chris
5 years ago

Αν σκεφτούμε ότι η μελλοντική ανακυρηξη/οριοθέτηση ΑΟΖ γίνει πραγματικότητα, θα αναγκάσει το ΠΝ να υπερασπίζεται μια τεράστια περιοχή, οπότε ιδανικά θα χρειάζοταν αύξηση του αριθμού μονάδων και όχι διατήρηση όπως πασχίζουμε ή μείωση όπως είναι πιθανό να γίνει. Με αυτή τη λογική θα μπορούσαν να χωρέσουν και οι δύο προτάσεις στο πρόγραμμα εξοπλισμού του.
Δυστυχώς η γαλλική πρόταση φαινεται να εξαρτάται από τις γερμανικές διαθέσεις ενώ η αμερικανική βοήθεια ίσως να συνδέεται με εκχώρηση εθνικών δικαίων, (ενώ δεν είναι ακόμα διατεθειμένοι να ξεγραψουν την Τουρκια από τη λίστα των συμμάχων). Πήξαμε στους φίλους γενικά ενώ η δική μας τσέπη είναι τρύπια.
Η συμφωνία για EAST MED και η συγκρότηση κοινής δύναμης ασφαλείας του από τις συμμετέχουσες χώρες είναι μια αχτίδα ελπίδας. Ίσως εκεί μπορεί να ζητηθεί και ευρωπαϊκή βοήθεια αφού θα είναι και ο τελικός πελάτης.

Νικόλαος
Νικόλαος
5 years ago

Δηλώνω παντελώς ασχετος με τα τεχνικα αλλα εχω μια απορία.Πόσο εφικτό είναι να διαμορφωθούν 1-2 από τις meko μας με αντιαεροπορική διαμόρφωση; Να αναβαθμιστούν δλδ σε πλοία αεράμυνας αποκλειστικα; υπάρχει αυτή η δυνατότητα; τεχνικα εννοω..

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

Mε πολύ χρήμα και συμβιβασμούς,γίνονται αποδεκτά υποκατάστατα Α/Α,βλέπε ANZAC.

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago

Πιστεύω πως αν μεταφερθεί το phalanx 3 ντεκ ψηλότερα και τοποθετηθεί πάνω ακριβώς από τη γέφυρα με ταυτόχρονη τοποθέτηση ενός ΜΚ-13 (όμοια με αυτό των Αυστραλέζων) στην θέση αυτή, με ολοκλήρωσή του στα ηλεκτρονικά του πλοίου (ραντάρ,ΣΕΠ,κτλ), νομίζω πως η ΜΕΚΟ μετά γίνεται πολύ ικανότερο πλοίο για ΑΑ αποστολές.

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago

Τεχνικά όχι μονο ειναι εφικτό αλλά υπαρχει ηδη και το πρότυπο…οι ΜΕΚΟ Anzac της Αυστραλίας…οικονομικά όμως είναι σχεδόν ανέφικτο καθώς είναι αρκετό το κόστος της αναβαθμισης για τα σημερινά δεδομένα μας και ίσως επίσης και επιχειρησιακά να μην συμφέρει καθώς όταν θα ολοκληρώνεται περιπου ο εκσυγχρονισμός θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά οι ίδιες οι Anzac τις οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε…

Spike
Spike
5 years ago

Οι διατάξεις κεραιών των ΜΕΚΟ Anzac έχουν αρκετές επιπτώσεις πάνω στο σκάφος, ειναι ξεκάθαρα μία υπερβολή των Αυσταλών ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους με 16 σταθερά ραντάρ πια και όλα αυτά για να διαχειρίζεται 32 ESSM!
Προσωπικά θα έλεγα να μην μπλέξει το ΠΝ με αυτή την ιστορία.

dimitrov
dimitrov
5 years ago

Για να δούμε, για να δούμε …. Έχει ξαναψει η μάχη. Επιτέλους ανταγωνισμός! Επρεπε να φτάσω στα 43 για να το δω. Αγωνία και άγχος στο γαλλικό κόμμα καθώς δείχνει η κατάσταση πως η πολυαγαπημένη Γαλλία μπορεί να χάσει μια σίγουρη δουλειά. Για να δούμε τις ρεπριζ των Γάλλων ….. παντως για μένα ακόμα προηγούνται στο ματς. Πιστεύει η Π&Δ ακραδαντα πως το ματς είναι ο νικητής τα παίρνει όλα; Δεν έχει 1ο βραβείο οι Γάλλοι και 2ο βραβείο οι Αμερικανοί ας πούμε; Επίσης το ελληνικό κράτος θα έκανε αντίστοιχο ντεμαραζ για ικανοποιηθούν και οι 2; Με εκσυγχρονισμό μ2000 στο κόλπο;

MAN
MAN
5 years ago

Χρειαζόμαστε 4 φρεγάτες Α/Α περιοχής που καινούργιες κοστίζουν από €1δις η μία με τα όπλα τους (είτε Belh@rra, είτε LCS-GR 150 μέτρων). Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ο προϋπολογισμός είναι μικρός. Οι Adelaide είναι άμεσα αξιοποιήσιμες και μας δίνουν ανάσα περίπου €1.5δις σε βάθος 15ετίας (εάν τις τουμπανιάσουμε με αναβάθμιση των essm σε block II, κανά RAM-21 και ότι άλλο χρειάζεται για να αντέχει πάνω από 10-12 ταυτόχρονες απειλές). Άρα αποτελούν σίγουρα την καλύτερη λύση.

Τα κεφάλαια για τις άλλες 2 νέες φρεγάτες μπορεί να προέλθουν είτε από 20ετή δάνεια μέσω ΗΠΑ (με 3% επιτόκιο η ετήσια τοκοχρεολυτική δόση αντιστοιχεί στο 6.7% του κεφαλαίου ή €67εκ. για κάθε €1δις δανεισμού), είτε μέσω των κερδών των ομολόγων, τα οποία όμως θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν ΜΟΝΟ μετά την ουσιαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό δεν προβλέπετε να λάβει χώρα πριν το τέλος του 2019 ή το 2020 (στην καλύτερη) και γενικά είναι αβέβαιο πότε και εάν θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια τέτοια λύση. Εάν μας “κάτσει”, θα είναι κάτω από άλλους όρους, δηλαδή θα δίνουμε λόγο μόνο στις αγορές=> τα κέρδη τα κάνουμε ότι θέλουμε (ακόμα και χρηματοδότηση των LCS ή F35 ή 4 Gowind) γιατί δεν θα είμαστε πλέον σε εποπτεία, αρκεί να βγαίνει το χρηματοδοτικό πλάνο της χώρας.

darede
darede
5 years ago

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τους φίλους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την μελλοντική εξάρτηση του Π.Ν από την L.M, εξάλλου οι αμερικανοί θα πρέπει να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια με όπλα και οπλικά συστήματα που τα χρειαζόμαστε άμεσα σε όλα τα σώματα. Το παράδειγμα της αποδέσμευσης πυραύλων στην Πολωνία και όχι σε εμάς είναι εξοργιστικό.

Κάποιες προτάσεις \ παρατηρήσεις

1) Το κονδύλι για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ οφείλει να είναι αυτό που έχει καταγραφεί δηλ στο ύψος των 400 εκ συνολικά

2) Το συμβόλαιο για αυτήν την αναβάθμιση θα το κερδίσει η L.M μόνο εάν προσφερθούν οι Adelaide με SM-2, αλλιώς μπορεί να το πάρει οποιοσδήποτε άλλος. Εάν μας αποδεσμευτεί ο SM-2, προχωρούμε στην διαδικασία επιλογής φρεγάτας είτε Belharra είτε κάποιας άλλης.

3) Στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η αποδέσμευση των Adelaide, προχωρούμε άμεσα σε πρόγραμμα για κατασκευή 4 κορβετών για την αντικατάσταση των 3 μη εκσυγχρονισμένων S. Θέτουμε όρο για παραχώρηση άμεσης ενδιάμεσης λύσης . Εδώ οι ιταλοί έχουν το πάνω χέρι γιατί και σκάφος έχουν αλλά και πλοία για να διαθέσουν.

4) Τορπίλες: Δεν ξέρω εάν όντως το Π.Ν προκρίνει τις ιταλικές Black Shark έναντι του ανταγωνισμού, αλλά το ζήτημα είναι ότι οι γερμανικές και οι ιταλικές έχουν πιστοποιηθεί στο CMS ISUS των υποβρυχίων. Και αφού οι γερμανικές αποκλείονται η μόνη επιλογή που απομένει είναι οι ιταλικές.

5) Τα LCS απλά δεν κάνουν για εμάς σε όποια διαμόρφωση και εάν προταθούν. Εάν απαιτηθεί όμως η αγορά πλοίων για την αποδέσμευση AGM-158 JASSM-ER και SLAM-ER, τότε καλύτερα να πάρουμε σκάφος ισπανικό με φουλ εξοπλισμό L.M δηλ φρεγάτα F110.

Και ο προυπολογισμός τα αντέχει όσα αναφέρω και άλλα αρκεί να ιεραρχείς σωστά τις προτεραιότητες σου και να μην αναγγέλεις διορισμούς στο δημόσιο αβέρτα.

dimitrov
dimitrov
5 years ago
Reply to  darede

Για τα εδάφια 1&3 να υποθέσουμε πως θα πάτε στο ΑΤΜ να σπρώξετε κανένα πακέτο. Επίσης θα ήθελα για το εδάφιο 5 να μας εξηγήσετε πόθεν τεκμαίρεται τούτο;
Σε κάθε περίπτωση λαμβάνω αφορμή από το σχόλιο σας να πω πως αν πάρουμε τορπιλες, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ 200ΗΝ και Αδελαΐδας θα πρέπει να τα σπάσουμε στα μπουζούκια. Για μπελεραδες και ελσιες ούτε ο Άγιος Βασίλης! Κι έρχονται κι εκλογές ε;

darede
darede
5 years ago
Reply to  dimitrov

36000 χιλ προσλήψεις ανακοινώθηκαν σπο τον πρωθυπουργό, όσο δηλ αγορα adelaide,τορπιλών και εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ. Αυτά και είναι μόνο η αρχή στον προυπολογισμό του 2019. Άρα ανησυχία για τα διαθέσιμα κονδύλια να μην σας πιάνει αγαπητέ. Όσο για το 5 η L.M αφού δεν μας κάνεουν τα LCS, μπορεί κάλλιστα να προτείνει την F110 που ουσιαστικά την εξοπλίζει με ραντάρ, συμπαραγωγή σε διάφορα άλλα συστήματα και ΜΚ 41. Ελπίζω να σας κάλυψα.

Για μετά τις εκλογές αναφέρομαι γιατί αυτοί δεν θα πράξουν τίποτα

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  darede

Αν μας φαίνονται ακριβές οι belharra, τι ακριβώς θα μας φανούν οι f-110 με τα καλουδια που προβλέπονται(βασικά ακόμη το ψάχνουν για όλα εκτός του ram); Εκτός τόπου;

dimitrov
dimitrov
5 years ago
Reply to  darede

Είπατε την μαγική λέξη … προσλήψεις! Κι αν αυτη συνδυαστεί με την άλλη μαγική λέξη τις εκλογές, τι έχουμε; bingo. Οπότε λεφτά γιοκ.
LCS καμιά σχέση με μπελεραδες και f110 …. λόγω κόστους. Άλλωστε εκεί πατάνε οι ΗΠΑ για την … ντρίμπλα στους Γάλλους. Και καλά LCS φθηνοτερη. Μάλιστα οι f110 παίζουν ακριβότερα κι από τις φρεμ ….
Μετά τις εκλογές άγνωστο. Δεν έχουμε ακούσει Κούλη να μιλάει για άμυνα. Αλλά κι αν δεν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις δεν ξέρουμε τι πολιτικό σχήμα θα προκύψει. Για φανταστείτε ΥΠΑΜ τον Σταύρακα ας πούμε …. Για να δούμε … Και χρόνια πολλά σε ΟΛΟΥΣ!

dinos
dinos
5 years ago

Δειτε τι υπαρχει σημερα στο ΚΠΜ:
SEWACO STACOS
http://i.imgur.com/hmfdleR.jpg
και τι θα επρεπε να υπαρχει :
LM CMS330comment image.
Προφανως δεν τα εχει δει ποτε πολιτικος η του ειπαν αφου δουλευει αστα.
Νομιζω πως ολοι σπιτια τους παιζουν με playstation 4 αλλα στελνουν το ΠΝ
να υπερασπιστει την χωρα με …atari.
Tορπιλες στα υ/β θα μπουν οταν πεσουν τα τουρκικα στο νερο.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  dinos

Για τις τορπίλες τότε, ποιος ο λόγος για βιαστικές αποφάσεις; Αφού το αόρατο χέρι, πάλι θα κάνει το θαύμα του… Αλήθεια, ποια η εκτίμηση σου για τον υπεύθυνο πίσω από γενικότερες ‘καθυστερήσεις’ προμηθειών οπλικών συστημάτων που πραγματικά κάνουν τη διαφορά; Με τις τορπίλες ειδικά, είναι οφθαλμοφανές ότι το πράγμα σαμποταρεται…

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Εχουμε P-3 κύριε τι τορπίλες και ιστορίες μας λέτε. Ασε που θα δόκουμε και μέρισμα στο πόπολο.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  dinos

Μόνο το CMS δεν φτάνει για να κάνεις πόλεμο.
Κανονικά τα πλοία ήθελαν αναβάθμιση σε όλους τους τομείς και με νέο οπλισμό.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  dinos

μη σε παραμυθιάζουν οι κονσόλες hi-tech, γιατί και οι άλλες μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους, αρκεί οι χειριστές να είναι άριστα εκπαιδευμένοι.
Το πλοίο κατ΄αρχας είναι φορέας όπλων και αισθητήρων που εξυπηρετούν τα όπλα.
Και αυτή είναι από Arleigh Burke, τι σημαίνει δλδ, επειδή δεν έχει 3 κονσόλες ο χειριστής δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.comment image%3Fs%3Dacbda5555520c68ca9f981f759f7403e&encoded=true
Πολλά Οπλα & πάλι όπλα & μόνο όπλα….,1-2 ρανταρ που μπορούν να εξυπηρετούν τα πολλά όπλα & ένα γρήγορο & αξιόπιστο σύστημα υπολογιστών.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Εάν οι lcs έρχονται με καποια έκδοση aegis με 500εκ ειναι ασυναγώνιστες……
Αν έρθουν με aegis. Σίγουρα αυτο σημαίνει αποδεσμευμένος sm-2.
Απο όσο ξερω χρηματοδότηση για αμερικανικά όπλα υπαρχει μέσω FMS.Για τις γαλλικές υπαρχει βέβαια η άποψη για τα ομόλογα (αν ευσταθούσε κατι τέτοιο θα εκανε προσφορά και η Γερμανία ισως και η Ισπανία αρα μαλλον μπαρούφα ειναι)……μονόδρομος οι lcs για νεο πλοίο…….
Εξαίρεση βέβαια κορβέτες, περιπολικά με εθνικούς πόρους.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Αμερική και Γαλλία για το πρόγραμμα φρεγατών είναι υπέρ μας.
Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει αντίστοιχη προσφορά και από τη Γαλλική πλευρά.
Αν το εκμεταλλευτούμε έξυπνα θα βγούμε διπλά κερδισμένοι.
Πολύ πιθανό να δούμε στο τέλος η πρόταση της Αμερικής να περιλαμβάνει και ΑΒ συν όλα τα άλλα και η πρόταση της Γαλλίας FREMM για ενδιάμεση λύση.
Η μπέλχαρα δείχνει πιο κοντά στις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού από την άλλη η Αμερική μπορεί να προσφέρει αυτό που χρειαζόμαστε και με το δέλεαρ των ΑΒ !!
Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον
Προσωπικά αν η πρόταση της Αμερικής περιλαμβάνει τα ΑΒ είμαι υπέρ αυτής.

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Ναι, ΑΒ με τα όπλα του.
Αν είναι να μας αρχίσουν πάλι: “Όχι παιδιά SM-3 γιατί φωνάζουν οι απέναντι, όχι SM-6 γιατί έχουν τεράστια εμβέλεια και τι την θέλετε εσείς, όχι SM-2 γιατί είναι ανάδρομος ο Ερμής (μην πω για τους Τomahawk και γίνει κάνα τσουνάμι μέρες που’ναι)” κτλ τότε να μείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην μπουν καν στην διαδικασία να περάσουν τον Ατλαντικό.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Βασίλης

Μη σου πω πως οι Αμερικάνοι είναι τόσο διεστραμμένοι, που είναι ικανοί να μας δώσουν γυμνά AB, κερδίζοντας διπλά. Και θα πετάξουν εκτός τον ανταγωνισμό δίνοντας μας ξεδοντιασμένα πλοία (άρα και ακίνδυνα) και θα μας γονατίσουν με το κόστος χρήσης και επάνδρωσης. Φοβεροί έμποροι…

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Άσε ρε Αντώνη.., “καλοί- χρυσοί- άγιοι ΜΕ ΟΠΛΑΡΕΣ” οι Αμερικάνοι αλλά μόνο γι’αυτούς ή γι’αυτούς που θέλουν!!!
Εμάς μια ζωή μας βλέπουν σαν την διασταύρωση Χίτλερ με Στάλιν και μας δίνουν σφεντόνες (για την εποχή) μην τυχόν και κατακτήσουμε την Μέση Γη με την Μόρντορ μαζί..!

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  Βασίλης

Για τους SM-3 και 6 το θεωρώ απίθανο αλλά και υπερβολικούς για τις ανάγκες μας και τις οικονομικές μας δυνατότητες όσον αφορά τους SM-2 έχουν ήδη αποδεσμευτεί.
Με τους SM-2 και ESSM είμαστε μια χαρά !!

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Το τι ‘θέλουμε’ και χρειαζόμαστε, δεν θα το υποδείξουν οι Αμερικάνοι. Ιδανικά, για να μην ενοχληθεί και το ‘αγαπημενο παιδί’ δίπλα μας, θα είμαστε ικανοποιημένοι με sm-2 blockiii με την κεφαλή του sm-6. Με λίγα λόγια, έναν ενεργό sm-2 χωρίς το τερατώδες booster του sm-6(και την άχρηστη εμβέλεια και κόστος) και την αναγκαιότητα για καταυγαστηρες, βάρος και εξειδικευμένα ραντάρ. Τέτοια έκδοση μπορεί να μην υπάρχει, αλλά είναι πανευκολο να δημιουργηθεί με ελάχιστο κόστος. Τεχνολογικό ρίσκο μηδέν! Φυσικά, για να προσφερθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα δικά μας ‘ξεφτερια’, να θέσουν ως απαράβατο όρο, ενεργούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Εκεί θα βλέπαμε τις πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών…

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Οι SM-3 είναι υπεραπαραίτητοι για την ανάσχεση πυραύλων τύπου BORΑ & YILDIRIM.
Οι SM-6 ΑΝ πάρουν οι Τούρκοι F-35 ή κάνα άλλο stealth τύπου Su-52 πάλι είναι απαραίτητοι.
Ποιους SM-2 όμως??? Τους τελευταίους τους bl3 με την κεφαλή ημιενεργής καθοδήγησης ή τους πρώτους που βυζαίνουν δεδομένα από το πλοίο-φορέα από την αρχή μέχρι το τέλος..?
Αν είναι να κάνουν μια δουλειά να την κάνουν σωστά.. ειδάλλως τα πασαλύματα για τα μούτρα τους.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Σιγά μην στείλουν και αεροπλανοφόρο. Καλή είναι η φαντασία, αλλά να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.
Εδώ δεν μποτούμε να πάρουμε τορπίλες και να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ, arleigh burke ονειρευόμαστε.

Steve
Steve
5 years ago

Μετά το ερωτικό καβγαδάκι Τουρκίας – ΗΠΑ που όπως δείχνει οι τουρκοι θα πάρουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί…
μήπως να αρχίσουμε και εμείς σιγά-σιγά τα νάζια στις ΗΠΑ επιλέγοντας belh@ra???

Ειδικά αν ισχύει η άσκηση στην κυπρο…

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Κρίσιμα οπλικά συστήματά πρακτικά για οτιδήποτε μπορούμε να προμηθευτούμε απο το Ισραήλ.Καλο ειναι σε συγκρίσεις με το παρελθόν να μην ξεχνάμε την υποστήριξη του Ισραηλινού λόμπυ στην Αμερική σημερα.
Η σχέση μας με το Ισραήλ δεν ειναι απλα πολιτική, εχουμε σύνορα (Κύπρος) εχουμε κοινά συμφέροντα (αέριο) εχουμε κοινό εχθρό.
Αλήθεια αν δεν είχε στραβώσει η δουλειά με τους eryx ώστε να αποκλεισθεί η Γαλλία απο τα τουρκικά προγράμματα ξέρουμε πως θα ήταν σήμερα η κατάσταση;

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

καλησπερα το προβλημα της γαλλιας λεγεται χρημα και χρημα δεν εχει,ηδη συζητουν για ελεγχο του προυπολογισμου οι βρυξελες.και χρημα να εχουν δεν εχουν να προσφερουν κατι αφου οι φρεμ δεν φτανουν για την ιδια ενω και οι λαφαγιετ αναβαθμιζωνται ενω αν αποδεσμευτουν οι δυο μη εκσυγχρονισμενες το μονο που θα προσφερουν θα ειναι στο λιμενικο.οποτε παπαλα απο πλοια συν του οτι μιλαμε για ομολογα κλπ ειναι κατι μη χεριροπιαστο αφου καμια αποφαση του γιουρογκρουπ δεν εχει ενεργοποιηση την διαδικασια καθως δεν γνωριζουμε που τελικα θα κατευθυνθουν (πιθανον σε αποπληρωμες τοκων του α δανειου).απο την αλλη τα 5ρια ειναι οντως καλα η θα τα χρυσοπληρωσουμε σαν ραφαλ(κοινως φυκι για μεταξωτη κορδελα) δυσκολα τα πραγματα εκ παρισιων δηλαδη,απο την αλλη οι αμερικη εχει τα χρηματοδοτικα εργαλεια και τα οπλα αλλα λειπει το βασικοτερο δεν εχει πλοιο ουτε για δειγμα αλλα και οι freedom ποιο πολυ μοιαζει με αντικαταστατη πυραυλακατων για να μην πω για τα λαμπρο του λιμενικου παρα για φρεγατα που θα τα βαλλει οχι μονο με στολο της τουρκιας αλλα κ με οποιαδηποτε αλλη απειλη στη μεσογειο. Τα πραγματα φιλοι μου ειναι δυσκολα και των δυο οι προτασεις υπο κανονικες συνθηκες ειναι για απορριψη ειδωμεν ομως γιατι εχουμε κ 3 σαραβαλα για πεταμα. Υ.Γ. καπιοι λετε για οπλα που δεν αποδεσμευουν σε εμας οι αμερικανοι και παρεξηγουνται κιολας μα εισθε καλα θελεται οι ηπα να σας δωσουν πχ τομαχωκ για να χτυπησετε την συμμαχο της τουρκια? δε προκειται να δωθουν. Στην πολωνια δωθηκαν η θα δωθουν οπλακια γιατι εχει να αντιμετωπισει την ρωσια (αυτο για οσους γκρινιαζουν για δυο μετρα και δυο σταθμα)

CHRIS
CHRIS
5 years ago

Απο που προκύπτει ότι οι Essm ή as ter15 αποτελούν τα εργαλεία που θέλει το ναυτικό μας .
Με την ίδια λογική οι ram μια χαρά μας κάνουν και δεν χρειαζόμαστε κορβετες με στοιχειώδη οπλισμό φρεγάτας αλλά πηραυλακατους με οπλισμό κορβέτας κλπ.

Μπορείς σε παρακαλώ να μας αναφέρεις το κόστος της κορβέτας που έχει το ραντάρ άμεσα εκείνο που αναφέρεις με πλήρη εξοπλισμό κλπ κλπ

Όλοι οικονομολόγοι γίναμε , πόσο κοστίζει η απώλεια εδάφους δεν μας λέει κανείς , τεσπα στο θέμα μας τώρα .

Εχθρικό ΜΕΑ ανακαλύπτει την φτηνή κορβέτα (αλλά με αντιαεροπορικών ικανότητες εδώ αναρωτιόμαστε αεσα ραντάρ για το πολυ 50χλμ εμβέλεια πυραύλων χμμ φτηνή λύση ίσως για το βελγιο που δεν απειλείται απο κανέναν)
τι πιθανότητες επιβίωσης έχουν όλα αυτά μικρά πλοία διασκορπισμένα στο Αιγαίο .
Φυσικά χρειαζόμαστε κορβέτες αλλά να την κόψουμε αυτή την καραμέλα , είπα με άμα είναι να πάμε σε κορβετοποιηση του στόλου καλύτερα να αναβαθμίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις μεκο σε Αυστραλιανο επίπεδο και όταν μας παραχώρησουν τις δικές τους θα είμαστε κομπλέ .

Το σύνθημα είναι ενα αεροπορία αεροπορία όλα τα λεφτά και για να το χοντρινο ακόμα και το ναυτικό μας P3 αγόρασε πρώτα …..

Νείλος
Νείλος
5 years ago

Έαν αρκούσε ένα τηλέφωνηματάκι του Ερντογάν στον Τράμπ για να εκπαραθυρώσει ο τελευταίος τον Μάτις και να ανοίξει ο δρόμος για την τρίτη κατά σειρά εισβολή της Τουρκίας στην Συρία όλες οι άλλες κουβέντες είναι περιττές…

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago

Επιτέλους έχουμε ικανή ηγεσία. Ερευνα όλες τις επιλογές και εκμεταλλευεται τον ανταγωνισμό χωρίς φανφάρες και φωνές. Παράλληλα ακολουθούμε για πρώτη φορά ενεργή εξωτερική πολιτική και το καλύτερο όλα αυτά σε συνδυασμό με σωστή κοινωνική πολιτική. Δηλαδή και τον λαό μας προσέχουμε και την άμυνα μας. Όλα αυτά με κάνουν να σκεφτώ τι κλέψιμο έπεφτε πριν για να μην έχουμε ούτε άμυνα ούτε χρήματα για τον κόσμο που τα έχει ανάγκη

Spike
Spike
5 years ago

Υπερωρίες βλέπω, Κυριακή και Αργίες στις επάλξεις, εύγε ΑΞΙΟΣ

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

😛

Thras
Thras
5 years ago

καλά, το τερμάτισες! Σε ποιά χώρα ζείς εσύ;

MAN
MAN
5 years ago

κ. Παρασκευόπουλε,
Κοινωνική πολιτική με 24% των παιδιών μας κάτω από το όριο της φτώχιας όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους συνταξιούχους είναι 12% είναι για γέλια και για κλάματα (λέτε η κυβέρνηση να ξανασκεύτεται ψήφο των 17άρηδων?). Αλλά αυτό συμβαίνει όταν ότι περισσεύει από τα πλεονάσματα μοιράζεται με ένα μόνο κριτήριο: Πώς μπορούν να αγοραστούν περισσότεροι ψήφοι.

Σε αυτό είναι πραγματικά πολύ ικανή η σημερινή κυβέρνηση. Μιλάμε για value for money επιλογές. Για παράδειγμα, ο Γαβρόγλου δεν ανακοίνωσε απλά 15000 προσλήψεις εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ. Αυτά τα έχουν κάνει και άλλες, λιγότερο “ικανές” κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι στην “λίστα προτεραιότητας” θα μπούν την 1η χρονιά πάνω από 30000 και την 2η πάνω από 100000. Με ελάχιστα λεφτά (κάπως θα μειωθούν λογικά οι έκτακτοι) επηρεάζει σχεδόν 150000 ψήφους. Και όλα αυτά ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ για να κλείσει το μάτι στα “δικά μας παιδιά”. Έξυπνο, αλλά δεν πιάνει πλέον.

Steve
Steve
5 years ago

🙂 Κάνετε και σε άλλα άρθρα το ίδιο ακριβώς post…
Η Πτήση είναι ένα τεχνικό και όχι πολιτικό site… καλύτερα να πάτε στα άλλα site…

για να μην συνεχίσουμε την πολιτική κουβέντα με το φιάσκο των Fremm – 12 ναυτικών μιλίων στο ιόνιο – μακεδονικό και ξαφνική καθαίρεση κοτζια….

Πτήση εάν δεν κάνω λάθος είναι η τέταρτη φορά που βλέπω το ίδιο σχόλιο 🙂

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago
Reply to  Steve

Καταρχάς αγαπητέ Steve η πτήση είναι ένα site όπως είπατε και επαφυετσι σε αυτό να θέσει τους κανόνες. Εσείς είστε κάποιος που συμμετέχει σε μια κουβέντα και επομένως δεν είναι αρμοδιότητα σας να ορίσετε το περιεχόμενο των σχολίων.
Επιπλέον τα σχόλια μου είναι κόσμια με σεβασμό σε όλους. Δεν βρίζω ούτε προσβάλλω κάποιον.
Δεύτερον όσον αφορά το περιεχόμενο των σχολίων δεν είμαι ο μόνος που δεν κάνει τεχνικά. Ας πούμε ο αγαπητός Spirit ο οποίος θα επίσης ξημεροβραδιαζεται στο site σε όποιο άρθρο κάνει σχόλιο ανακατεύει και λίγο κοινωνικού μέρισμα στην σάλτσα και μας το δίνει να το φάμε. Παρόλα αυτά ουδέποτε παρατήρησα να ενοχλήθηκατε από τα σχόλια του ή να κάνατε κάποια παρατήρηση :). Άρα λοιπόν εκτός του ότι δεν έχετε το δικαίωμα να ορίζετε τι θα πρέπει να γράφετε στα σχόλια δεν είστε και δημοκρατικός στην συμπεριφορά σας. Διότι κάποια μη τεχνικά μηνύματα τα ανέχεστε και άλλα σας ενοχλούν.Εάν προσωπικά τα μηνύματα μου σας ενοχλούν μπορείτε απλά να μην τα διαβάζετε. Ουδείς σας υποχρεώνει επ αυτού.
Τέλος με την σειρά μου θα ευχηθώ και σε εσάς και σε όλους τους συμφορουμιτες και στην πτήση βέβαια καλές γιορτές με υγεία, ευτυχία και ότι επιθυμείτε (πυραύλους, σκαλπ, πατριότ, mirage κτλ) αλλά καλές γιορτές και στους υπόλοιπους Έλληνες ακόμα και αυτούς που λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα ‘) Σας ευχαριστώ πολύ

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago

OK Έχετε δίκιο πτήση. Με συγχωρείτε αναφερόμουν στον χρήστη spike. Ο δαίμων του τυπογραφείου βλέπετε. Ανταπάντηση όμως στο σχόλιο του που είχε μια δόση ειρωνείας και αναφερόταν σε εμένα. Η κριτική σας ως προς την καλυμμένη ειρωνεία είναι σωστή αλλά πρέπει να αφορά όλους

Spirit
Spirit
5 years ago

Sorry κιόλας αλλά το τι γνώμη έχω για τα μερίσματα και τα αναδρομικά, σε σχέση με την πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, τι σχέση έχει με το πολιτικό λιβάνισμα από γνωστούς συντρόφους στην σελίδα σας;
Ουτε πολιτική τοποθέτηση ειναι η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ούτε αβάντα σε κανέναν πολιτικό.

Steve
Steve
5 years ago

Κύριε Παρασκευόπουλε τα μυνήματα του spirit δεν τα έχω παρατηρήσει… μάλλον γιατί του “κόβει” λιγο παραπάνω και δεν τα κάνει copy paste…
Εσείς κάνετε το copy paste και δεν απαντάτε σε κανένα σχόλιο επί της ουσίας…

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago
Reply to  Steve

Αγαπητέ Steve εκφράζω απλά την γνώμη μου εάν θεωρώ κάτι θετικό. Το ότι επιτέλους κινούνται τα εξοπλιστικά είναι θετικό. Η πτήση έχει κάνει πολλά άρθρα όσον αφορά το θέμα. F16v, Kiowa, markv, chinook κτλ. Τώρα κάνει άρθρα και για εξοπλισμούς που ελπίζουμε να γίνουν στο Ναυτικό. Εγώ σε αντίθεση με πολλούς χρήστες που τα θεωρούν αρνητικά η ανάξια λόγου τα θεωρώ θετικοτατα. Είναι τόσο κακό αυτό? Τεχνικά δεν γνωρίζω αλλά υπάρχουν ειδικοί επιτελείς και στα 3 σώματα που θα επιλέξουν τα κατάλληλα συστήματα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μας και το κόστος. Αυτοί θα τα επιλέξουν είναι η αρμοδιότητα τους. Η γνώμη μου όμως στην ποιότητα του οπλισμου τείνει περισσότερο στα γαλλικά συστήματα. Τα θεωρώ πιο αξιόπιστα και αυτά που μπορούν να κάνουν την διαφορά διότι τα αμερικανικά και εφόσον διαθέτουμε τα ίδια με τους απέναντι δεν θα αποτελέσουν έκπληξη. Έχει σημασία και η εκπαίδευση του προσωπικού βέβαια. Για το ναυτικό ειμσι της γνώμης πολλών μονάδων καλά οπλισμενων στην προκειμένη κορβετων. Δηλαδή 2-4 φρεγάτες για αεράμυνα και τα υπόλοιπα κορβετες. Το σκεπτικό μου είναι απλό. Σε μια συρραξη σίγουρα θα έχουμε απώλειες. Ειναι το ίδιο να χάνεις ένα από τα 11 πλοία σου και το ίδιο ένα από τα 20-25? Αυτά εάν έχετε διάθεση να απαντήσετε με ευχαρίστηση να σας διαβάσω. Εάν θεωρείτε ανάξιο λόγου το μήνυμα μου μην απαντάτε και μην ασχολεισται μαζί μου. Την γνώμη μου όμως όταν θεωρώ κάτι θετικό θα την λέω διότι και η σρνητικοτητα εδώ μέσα copy paste γίνεται. Σας ευχαριστώ

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

Κύριε Παρασκευόπουλε,επειδή δέν είμαι κατά του κράτους προνοίας,αλλά κατά του κράτους ειρωνείας,θα σας αφήσω να ευτυχείτε στην γή της επαγγελίας.
Επειδή όμως έχω αποσυντονιστεί κάπως με τις τοποθετήσεις σας,και επειδή η ανάρτηση αφορά πλοία,θα σας θέσω την απλοϊκή μου απορία,για ποιά περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος προορίζονται αυτά;
α)Αιγαίο;
β)Ανατολική Μεσόγειος;
γ)Πρέσπες;

Steve
Steve
5 years ago

Δεν εκφράζετε απλά την γνωμη σας…
Αφήνετε ενα τυποποιημένο σχόλιο σε κάθε άρθρο με μεγάλη επισκεψιμότητα για προφανής λόγους…
Και λίγο εγκράτεια δεν βλάπτει για μια κυβέρνηση που δεν εχει μείνει σταθερή σε καμια γραμμή…

Γράψτε την αποψη σας στα άρθρα αλλα μη μας πετατε ενα τυποποιημενο σχόλιο… Αυτο υποτιμα και το site και εμάς τους αναγνώστες και εσάς

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Παίδες, κι εγώ θέλω 4 Μπελαράδες, 2 ΑΒ, ESSM2 και SM2 μαζί με 40 Rafale και S300 PMU-2 (για ισονομία σε νταβά). Και άλλα πολλά όπως MLRS, TOMA κλπ.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά δεν μπορούμε να τα πληρώνουμε (βάζω και τις FOS μέσα). Δεν είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση. Κι ας δώσει η ΝΔ (ή όποιο άλλο χρέπι) το κοινωνικό μέρισμα στις ΕΔ (εκτός κι αν φέρουν πίσω τα λεφτά από τις λίστες των Ελβετικών τραπεζών ή γυρίσουν πίσω τα φράγκα από Μεσογειακούς/Ολυμπιακούς αγώνες, C4I, Siemens κλπ – Δεν θα το κάνουν ποτέ).

Άρα, η μόνη λύση είναι ένα κόντυμα του ΠΝ συνδυασμένη με κατάλληλο ξεκαθάρισμα στα ναυπηγεία και ένταξη στην υπόθεση προμηθειών νέων και υγειών ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως start ups – robotics αλλά και τις εξαγωγικές ελληνικές βιομηχανίες πολεμικού υλικού.

PS: ασχέτως του πόσο καλά θα πάει η οικονομία από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (υπόθεση εργασίας ότι αυτοί που δεν μπορούν να τρέξουν περίπτερο θα απογειώσουν χρεοκοπημένη οικονομία) το “Είναι κεφάτη ψωνίζει από του Βερόπουλου” στην Ελληνική άμυνα ΤΕΛΕΙΩΣΕ.

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago

Αγαπητέ Αχέρων τα στο ειρωνικός κομμάτι του σχολίου σας δεν θα δώσω σημασία. Δεν νομίζω ότι θα δώσει και η πτήση αλλά θα είναι μεροληπτικο εκ μέρους της. Όσον αφορά τις κορβετες διάβασα σε κάποιο από τα άρθρα της πτήσης ότι σαν μέγεθος είναι όσο οι σημερινές φρεγάτες. Επιπλέον οι ισραηλινόι εάν δεν κάνω λάθος κορβετες αγόρασαν για την προστασία των πλατφορμών τους. Για εμάς εάν κατάλαβα καλά από την ειρωνική σας ερώτηση γιατί δεν είναι κατάλληλες? Σαν επιχείρημα σας έφερα ότι θα έχουμε απώλειες. Μήπως πιστεύετε ότι δεν θα έχουμε καθόλου αλλά μόνο οι απέναντι?

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

Eγώ αναφέρθηκα στο κράτος ειρωνείας,κατ΄αντίστιξη στο κράτος προνοίας.
Οπότε,είτε παρερμηνεύσατε,είτε ταυτίζεστε με το κράτος,επειδή κυβερνούν αυτοί που συμπαθείτε.
Στην παρούσα ανάρτηση,δέν έχω εκφράσει προτίμηση για κατηγορία ή κλάση σκαφών,καθώς πιστεύω ότι εφ΄όλης της ύλης «στραβά αρμενίζουμε».
Η αναφορά στις Πρέσπες δεν έχει να κάνει με το εκτόπισμα των πλοίων,κύριε Παρασκευόπουλε,αλλά με το πόσο νόημα και πόση απήχηση έχει το λιβάνισμα σας προς τους κυβερνώντες.
Δέν μου απαντήσατε επ΄αυτού.
Αλλά ίσως και να περιττεύει.

- Advertisment -