Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η Βρετανία θα είναι το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘that got away’. Η αποχώρησή της από την Ε.Ε μετά από 47 χρόνια είναι ένα ιστορικό γεγονός –το οποίο η ηγέτιδα, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, Γερμανία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει καθώς εισάγει καινά δαιμόνια– ωστόσο ο χρόνος θα δείξει ποιοι είχαν δίκιο, οι υπέρμαχοι του Brexit ή οι «Ευρωπαϊστές». Τί σημαίνει όμως το Brexit για τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις;
Οι συνέπειές του μακροπρόθεσμα κάθε άλλο παρά μικρές θα είναι, υποστηρίζει ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, αναλυτής στο Royal United Services Institute, ένα βρετανικό think tank. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα νιώσουν άμεσα την αλλαγή από αυτό που συνέβη, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι αρκετά μεγάλες διότι πρόκειται για μια μείζονα αλλαγή στρατηγικής στον προσανατολισμό της Βρετανίας απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας» λέει.
Η αμυντική θεώρηση της κυβέρνησης θα στραφεί πιθανότατα «σε νέες τεχνολογίες, νέα ερευνητικά προγράμματα, στην ενσωμάτωση θεμάτων άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, στην παροχή εξωτερικής βοήθειας και στις Πληροφορίες πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν». Αυτό, εκτιμά, θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Νοέμβριο ή στις αρχές του 2021, οπότε οι καίριες αλλαγές τις Ένοπλες Δυνάμεις θα καταστούν σαφέστερες «αν πραγματοποιηθεί ό,τι η κυβερνητική έκθεση υποσχέθηκε».
Θα αποβεί το Brexit καταλυτικός παράγοντας για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Στρατού; Ο καθηγητής Κλαρκ δεν το πιστεύει. Όπως επισημαίνει, η στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη είναι βρετανική σε ποσοστό 43% και στον τομέα της άμυνας «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να πάει πουθενά από μόνη της» λέει χαρακτηριστικά.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Ε.Ε δεν θα είναι ποτέ ικανή να κάνει κάτι παραπάνω από το να αναπτύξει μια ομάδα μάχης για την υποστήριξη ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι το περισσότερο που μπορεί να πετύχει μόνη της» προσθέτει. Από στρατιωτικής άποψης το ΝΑΤΟ θα μείνει «ανεπηρέαστο» από την αποχώρηση της Βρετανίας, ωστόσο, παρατηρεί, δεν αποκλείεται το Brexit να δημιουργήσει θέματα σε περίπτωση που η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη επιδεινωθεί, με αντίκτυπο στην ευρύτερη ασφάλεια.
Θα είναι πολύ πιο δύσκολο, παραδείγματος χάριν, να διατηρηθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ομοίως και η διατήρηση ενός ενιαίου μετώπου εναντίον των κινεζικών πιέσεων καθώς η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο μέρος των οικονομιών της Ευρώπης. Και οπωσδήποτε θα είναι πιο δύσκολο να κρατηθεί ενιαία γραμμή στην ρύθμιση του ελευθέρου εμπορίου.
Πολύς λόγος έγινε από τους ‘Brexiteers’ για επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας στους Βρετανούς, από μια Ευρώπη με ατζέντα που «ισοπεδώνει» ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα μέλη της. Οι πιο φανατικοί μάλιστα δεν διστάζουν να μιλήσουν για μια Ε.Ε χειραγωγούμενη ουσιαστικά από την Γερμανία. Αν όντως είναι έτσι, μήπως το τραγικό ιστορικό λάθος της Βρετανίας δεν είναι η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι έδωσε χώρο στο Βερολίνο να κάνει ακριβώς αυτό που του καταλογίζει;
Αλέξανδρος Θεολόγου
«Η Σκοτία θα επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη χώρα»
Ίσως ο καθηγητής θα έπρεπε να ρωτηθεί αν θα αποβεί το Brexit καταλυτικός παράγοντας για την δημιουργία ενός μικρότερου Ηνωμένου Βασιλείου.
Είναι αμφίβολο εάν η οικονομία της ανεξάρτητης, εντός ΕΕ, Σκωτίας θα είναι καλύτερη από την οικονομία της εντός του Η.Β. και εκτός της Ε.Ε. Ακόμη και εάν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των υδρογονανθράκων του σημερινού Η.Β. στην Βόρεια Θάλασσα – κάτι μάλλον απίθανο.
Είναι επίσης αμφίβολο εάν η ανεξάρτητη, εντός ΕΕ, Σκωτία θα είναι (επί μακρόν) πλέον δεκτική στις κατευθύνσεις-επιταγές της ‘Γερμανικής’ Ε.Ε.
Οι λαοί πολλές φορές παίρνουν αποφάσεις που δεν βασίζονται στην λογική. Για πολλούς Βρετανούς , σχεδόν τους μισούς, η έξοδος από την ΕΕ ήταν παράλογη, επικράτησαν όμως αυτοί που την θεωρούσαν λογική. Ούτε οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι πως η οικονομία τους θα είναι καλύτερη εκτός ΕΕ, όμως να που είναι εκτός και θα πορευτούν ανάλογα.
Οι Σκωτσέζοι πιστεύουν για διάφορους λόγους – όχι οικονομικούς- πως η θέση τους είναι εντός της ΕΕ και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτή θα τους δώσει ένα ακόμα κίνητρο να θέλουν την αποσχισή.
Οι αποσχίσεις είναι για τις “μπανανίες” των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης . Οι Άγγλοι μόνο για αφέλεια δεν μπορούν να κατηγορηθούν. Δεν θα το αφήσουν να γίνει.
Οι Άγγλοι δεν θέλουν να γίνει, αλλά αν σε 10, 20 χρόνια οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν με δημοψήφισμα πως θέλουν να γίνει τότε τι γίνεται;
Τώρα αν απόφασή τους αυτή θα αποδειχθεί επωφελής ή όχι , μόνο ο χρόνος θα δείξει. Αν και πιστεύω , κρίνοντας από τα αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πως ούτε οι ίδιοι είναι σίγουροι.
Η Βρετανία, αναγκαστικά ακολούθησε την Ευρώπη, μην ξεχνάμε όμως ότι δεν είχε Ευρώ ποτέ εις ένδειξη τιμής στο ενδοξο αυτοκρατορικό παρελθόν της.
Μια σειρά από μικρά ή μεγάλα θέματα έδειχνε στους Βρετανούς πολιτικούς ότι δεν θα ενσωματωθούν ποτέ στην ΕΕ.
Ο εναγκαλισμος Ρωσίας Γερμανίας επίσης δεν βοηθά.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι λιγότερα προβλήματα θα έχουν στο να ακολουθουν χωρίς προβλήματα Αμερικανικές γραμμές.
Οι Βρετανοί αποφάσισαν… Τέλος η Γερμανική Κατοχή !
Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα με την έξοδο τους από την Γερμανική-E.E αλλά οι Βρετανοί πιστεύω θα τα ξεπερασουν…και θα βγουν κερδισμένοι !
Οι Βρετανοί ποτέ δεν ένοιωθαν ευρωπαίοι όπως οι υπόλοιποι λαοί της ηπείρου μας. Από την εποχή του τέλους του ΑΠΠ, ακόμα και τοποθετήσεις του ίδιου του Τσώρτσιλ ήταν του στιλ εμείς και όλοι αυτοί. Το Brexit το επέλεξαν και το επέβαλαν εκείνες οι ελίτ οι οποίες έδιωξαν λίγο πριν το ξέσπασμα του ΒΠΠ τον φιλογερμανό υποψήφιο του θρόνου και λίγο αργότερα επέβαλαν τον Τσώρτσιλ.