Σε μια κίνηση ενίσχυσης της άμυνας των Νοτίων νήσων της, η Ιαπωνία ανέπτυξε πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Type-12 στο νησί Miyako-jima. Το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο και πιο κατοικημένο από τα νησιά του συμπλέγματος Miyako στην επαρχία της Οκινάουα.
Τα νησιά Miyako αποτελούν μέρος του αρχιπελάγους Ρίου-Κίου, μια σειράς μικρών νησιών και νησίδων που εκτείνονται σαν ζώνη από το νότο της ιαπωνικής νήσου Κιούσου ως την Ταϊβάν. Το τμήμα μεταξύ των νησιών Μiyako-jima και Οκινάουα είναι το μεγαλύτερο σε άνοιγμα στενό που επιτρέπει τη ναυσιπλοΐα και, αν και σαφώς εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, επιτρέπει την διέλευση ξένων εμπορικών και πολεμικών πλοίων υπό προϋποθέσεις.
Το τμήμα αυτό που αποκαλείται Στενό των Miyaku, έχει άνοιγμα 135 ναυτικών μιλίων και μεταξύ του περνούν, εκτός από εμπορικά πλοία, κινεζικά πολεμικά αλλά και αεροσκάφη (βομβαρδιστικά Xian H-6, Shaanxi Y-8 ηλεκτρονικού πολέμου κλπ.). Οι συστοιχίες πυραύλων Type-12 έχουν μέγιστο βεληνεκές 108 χλμ., αφήνοντας ένα σημαντικό κενό αλλά ήδη η πολεμική βιομηχανία της Ιαπωνίας εργάζεται για την ανάπτυξη συστημάτων με διπλάσιο βεληνεκές. Ταυτόχρονα, στο νησί μετακινήθηκαν συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων μέσης ακτίνας Type 03 που προηγουμένως κάλυπταν την περιοχή του Nagasaki.
Όλες αυτές συνιστούν κινήσεις της Ιαπωνίας στη γεωπολιτική σκακιέρα για τον καλύτερο έλεγχο των οδεύσεων μεταξύ των ιαπωνικών νήσων προς την ανοιχτή θάλασσα του Ειρηνικού. Με την ανάπτυξη συστημάτων Ελέγχου και Απαγόρευσης Περιοχής ( Anti-Access / Area Denial – A2/AD ) η Ιαπωνία μετατρέπεται και πάλι σε ενεργό και κρίσιμο γεωπολιτικό παίκτη της περιοχής, αυτή τη φορά στο πλευρό των ΗΠΑ. Η νεοσυσταθείσα ταξιαρχία Ιαπώνων πεζοναυτών έχει επίσης ταχθεί στην αποστολή υπεράσπισης των νησιών Miyako.
Αμερικανοί και Ιάπωνες έκαναν την πρώτη τους άσκηση άμυνας ακτών στην Ιαπωνία
Πέρυσι, αμερικανικές δυνάμεις συνασκήθηκαν με τις ιαπωνικές σε επιχειρήσεις εναντίον πλοίων στην ίδια περιοχή (άσκηση Orient Shield) με τη χρήση πυραύλων HIMARS και Type 12. Τα δύο συστήματα είχαν δοκιμαστεί και το 2018 (άσκηση RIMPAC) με τα HIMARS να εκτελούν εκτόξευση κατά πλοίων επιφανείας. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών αποκτά ικανότητες κατά πλοίων επιφανείας με το 2019 να ανακοινώνει την επιλογή της πλατφόρμας πυραύλων NSM για να ενισχύσει το πρόγραμμα Εκστρατευτικού Συστήματος Απαγόρευσης Πλοίων Επιφανείας (Expeditionary Ship Interdiction System – NMSIS) μια πλατφόρμα επακτίων συστοιχιών πυραύλων κατά πλοίων που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Με αφορμή αυτό το άρθρο περιμένουμε και ένα σχετικό think out of the box απο την πτήση, αν αντί για 2 bell@ra εξοπλιζαμε 10 νησιά μας με αντίστοιχους αντιπλοικους κ αντιαεροπορικους πυραύλους. Και είχαμε για ακόμα 20 χρόνια τις S για να κάνουν βαρκάδα..
Όπως και τι θα γίνονταν αντι για belharra τώρα παίρναμε SMX 31
Παρότι και εγώ θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρον το SMX 31, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μελέτη, όπως μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια η Naval Group, και δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει στο στάδιο της ανάπτυξης.
Για το Αιγαίο σίγουρα θα ήταν καλή λύση, αλλά :
1ον δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η ανατολική Μεσόγειος
2ον στο Αιγαίο οι αποστάσεις είναι μικρότερες με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πυραύλους.
3ον σε περίπτωση κρίσης ίσως να χρειαστεί να ανακαταλάβουμε νησί
4ον υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να καταλάβουμε και εχθρικό νησί.
Για να γίνεται κουβέντα..
1ον και πάλι με μόνο 2 νέα πλοία κ τον στόλο στην ηλικία πο είναι η ανατ. Μεσόγειος είναι αρκετά μακριά..
2ον το ότι πολλά νησιά είναι κοντά το ένα στο άλλο, πέρα από μειονέκτημα έχει κ το υπέρ της αλληλοκαλυψης
3ον ο λόγος της τοποθέτησης αυτής της ομπρελας πυραύλων σε αρκετά νησιά είναι για να μην επιτρέψεις στο ΤΝ να βγει ούτε από τους ναυσταθμους τους
4ον αυτό λίγο δύσκολο το κόβω για την φάση που βρίσκεται ο στόλος
Δεν πετυχαίνουμε καμιά τρελή έκπτωση κάνοντας κάτι τέτοιο. Ζήτημα αν ο εξοπλισμός 4x FTI επαρκεί για 4 νησιά. Και με όλα τα μειονεκτήματα που έχουν οι συστοιχίες πυραύλων σε ένα περιβάλλον γεμάτο νεκρούς τομείς λόγω νησιών και σχεδόν καθολικής έλλειψης μέσων στοχοποίησης πέραν του ορίζοντα.
Έχω αναφερθεί στο θέμα και έχω ανταλλάξει μηνύματα με τον @chikichiki επ’ αυτού. Όσο πιο πολύ το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ με ιντριγκάρει η ιδέα αλλά δεν έχω τις γνώσεις για το αναλύσω εις βάθος. Αντιλαμβάνομαι όμως τα εξής:
1. Η ιδέα είναι να στερήσεις στον αντίπαλο τη δυνατότητα να εισέλθει και επιχειρήσει σε συγκεκριμένες περιοχές. Με τις αποστάσεις του Αιγαίου ουσιαστικά θα μπορούσες να το κλείσεις όλο. Πράγματι όμως υπάρχουν πολλοί νεκροί τομείς λόγω της διάταξης των νήσων. Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη χρήση Πυροβολικού με οβίδες επαυξημένης εμβέλειας και καθοδήγησης. Σε πολλές περιπτώσεις οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές που θα μπορούσαν να επικουρήσουν βλήματα όπως οι Hellfire. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ως επι το πλείστον γεωμετρίας. Πώς δηλαδή θα καλύψεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση-περισσότερα περάσματα με το μικρότερο δυνατό πλέγμα συστοιχιών/πυροβόλων, αφού για λόγους κόστους δεν μπορείς να βάλεις Exocet σε κάθε βουνοκορφή.
2. Το θέμα της στοχοποίησης αντίστοιχα είναι παρόμοιο και σημαντικό. Δεν γνωρίζω πώς οι επάκτιες συστοιχίες πραγματοποιούν τη στοχοποίηση αλλά φαντάζομαι όπως και τα πολεμικά πλοία αναλόγως βεβαίως του είδους του συστήματος. Οπότε και για τη στοχοποίηση θέλεις ενα δίκτυο ρανταρ ίσως και άλλων αισθητήρων. Βέλτιστο θα ήταν να είχες τη δυνατότητα τα ρανταρ σου να ήταν ιπτάμενα, αφού αυξάνεις το ορίζοντα σου και αντιμετωπίζεις τις εδαφικές εξάρσεις. Για παράδειγμα 2 UAV να περιπολούσαν 24ώρες το 24ώρο και με link-16 να μετέδιδαν πληροφορίες στα επάκτια συστήματα.
3. Καλό θα ήταν να φροντίσεις και για μια εγγύς αντιαεροπορική προστασία των αντιπλοϊκών σου.
Με βάση τα ανωτέρω υποθέτω ότι ένα τέτοιο καλό δίκτυο θα ήταν φθηνότερο απο το να αγοράσεις ισάξιο σε ισχύ πυρός αριθμό FTI ή αντιστοίχου άλλου πλοίου. Πρέπει να συν-υπολογίσουμε ότι μάλλον θα είχε και χαμηλότερο κόστος χρήσης, αφού θα χρειάζονταν μικρότερο ανθρώπινο δυναμικό, καύσιμα και συντήρηση. Το ερώτημα είναι πόσο φθηνότερη θα ήταν μια τέτοια επιλογή, αφού δεν μπορεί να αντικαταστήσει 100% τις μονάδες επιφανείας. Αν μια μελέτη έδειχνε ότι γλυτώνεις πολλά τότε για μένα θα είχε νόημα να πέρναγες σε ένα τέτοιο σύστημα κρατώντας ένα μικρό αριθμό μονάδων επιφανείας για τις υπόλοιπες αποστολές.
Εγω θα πω κατι τωρα και ας με παρετε με τ’αυγα.
Οταν αντικατασταθηκαν οι Penguin τα χα βαψει μαυρα.
Εκεινη την εποχη πανω κατω δωσαμε ενα σκασμο φραγκα σε εκσυγχρονισμο των Χωκ και βγαζαμε τους πιγκουινους αχρηστους …Διναμε δλδ λεφτα σε αμυντικα συστηματα και ταυτοχρονα αποσυραμε επιθετικα. Ποιος φωστηρας με δεδομενο το δογμα αποτροπης εισηγηθηκε το μετρο ….αχχχχ τα ρημαδια τα συμφεροντα ….
Απο τοτε που αποσυρθηκαν τα οπλα και αντικατασταθηκαν απο αντιστοιχα με ενεργους αισθητηρες χασαμε ενα πολυτιμο μεσο πρωτου κ αιφνιδιαστικου πληγματος.Θυμαται κανεις το Κωστακος και τι σε τι ασκουνταν εικεινη τη νυχτα ?
Ειναι καιρος να αναγνωριστει αυτη η ελλειψη και να προχωρησε η αγορα ενος παθηικου οπλου -εν αναγκη να χρηματοδοτηθει η αναπτυξη ενος νεου- για συγκεκριμενα νησια και πλοια του ΠΝ με δυνατοτητες να φορεθει σε χρονο d/t και στα νεα σκαφη του Λιμενικου εαν κ εφοσον χρειαστει.Οι Ρωσικοι Κορνετ ειναι μεν παθητικοι αλλα ειναι Α/Τ οπλο με μικρο γεμισμα που δεν παραγει αρκετο
σοκ στον στοχο αρα ειναι και ημιμετρο για ναυτικη χρηση.
Αυτα που κανουν οι Ιαπωνες ειναι για γελια και για κλαματα οταν εχουν να κανουν με εναν γιγαντα της ηλεκτρονικης απεναντι.Αν δεν μπορουν να τα τυφλωσουν σημερα ειναι σιγουρο οτι θα τα τυφλωσουν αυριο.
Πεταμενα λεφτα, τελεια και παυλα.
Οι nsm των us marines είναι οι διάδοχοι των penguin από τη kronesberg
https://www.kongsberg.com/kda/products/defence-and-security/missile-systems/penguin-missile/
https://www.kongsberg.com/kda/products/defence-and-security/missile-systems/nsm-naval-strike-missile-nsm/
Οι Penguin έχουν μεν το γνωστό πλεονέκτημα έχουν όμως και σοβαρά μειονεκτήματα. Οι επιδόσεις τους σε έντονη κακοκαιρία αμφισβητούνται (έχω διαβάσει, νομίζω μάλιστα σε σχόλιο εδώ, πως στα Ίμια είχαν πρόβλημα), ενώ ακόμη και με τον περιορισμό του ορίζοντα ραντάρ η εμβέλειά τους ήταν μικρή, μικρότερη των εχθρικών κ/β. Τέλος, να διευκρινίσω πως ο αιφνιδιασμός είναι εφικτός ακόμη και με βλήματα ενεργού ραντάρ, ακόμη κι αν δεν είναι ακριβώς το ίδιο με ένα παθητικό βλήμα. Εν τέλει όμως να πω πως, αν δε κάνω λάθος οι Penguin υπηρετούν ακόμη.
Θα σύστηνα επίσης να μην υποτιμάται έτσι το πεδίο των ECCM. Κάθε νέα γενιά ενεργών αισθητήρων δείχνει καθολικά πως ο η/π ακόμη δεν έχει φτάσει να γίνει καθολικό αντίμετρο.
Καλησπέρα,
Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν αναπτύσσουν μία από εδάφους εκτοξευόμενη έκδοση των υπερηχητικών ASM-3.
Η αρχική έκδοση των αεροεκτοξευόμενων έχει διπλάσια εμβέλεια από τους Type-12, ενώ η αναβαθμισμένη αναμένεται να φτάνει τα 400 χιλιόμετρα.