18.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΞεκίνησε η ναυπήγηση της νέας κορβέτας Κ-130 του Γερμανικού Ναυτικού - Τι...

Ξεκίνησε η ναυπήγηση της νέας κορβέτας Κ-130 του Γερμανικού Ναυτικού – Τι δυνατότητες έχουν

Σε ειδική τελετή στις 30 Ιανουαρίου έγινε η τοποθέτηση της τρόπιδας της έκτης κορβέτας του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού (Bundesmarine) στα ναυπηγεία Wolgaster Peene.

Η νέα κορβέτα είναι το δεύτερο πλοίο της δεύτερης έκδοσης της γνωστής κλάσης “Braunschweig” K-130 και το 7ο συνολικά που ναυπηγείται. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ναυτικό καθέλκυσε πέντε κορβέτες του τύπου μεταξύ των ετών 2008 και 2013 τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ρόλο περιπολίας μακράς ακτίνος και επιβολής των κανόνων του διεθνούς δικαίου, μεταξύ τους και η επιχείρηση της UNIFIL ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου. Σε υπηρεσία θα λάβει το όνομα “Emden”, που ανήκε σε παλιότερη φρεγάτα.

Η κλάση Κ-130 αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με τους ελβετικούς κινητήρες τους που καθυστέρησαν την παράδοση των πρώτων πλοίων, καθώς και θέματα με το σύστημα κλιματισμού και την έκθεση των υλικών σε τοξικά αέρια από εξατμίσεις και από τα αέρια εκτόνωσης των πυραύλων RBS-15 αλλά αυτά δείχνουν να έχουν επιλυθεί. Οι 5 πρώτες κορβέτες υπηρετούν κανονικά, το Ισραήλ επέλεξε το 2015 το σχέδιο Sa’ar 6 που βασίζεται σχεδιαστικά στο σχέδιο Κ-130 και το 2017 το γερμανικό Ναυτικό παρήγειλε άλλες 5 κορβέτες.

Τοποθέτηση της τρόπιδος της πρώτης κορβέτας K-130 Batch 2 F265 “Köln” τον Απρίλιο του 2019 (πηγή: Naval News)

Οι λόγοι ναυπήγησης των νέων πλοίων είναι οι αυξημένες ανάγκες για πλοία επιφανείας στο Ομοσπονδιακό Ναυτικό μετά από την απόσυρση των φρεγατών κλάσης “Bremen” και την καθυστέρηση παράδοσης των φρεγατών MKS-180. Το πρώτο από τα νέα πλοία ξεκίνησε να ναυπηγείται τον Απρίλιο του 2019 (F265 “Köln”) και η κοπή των ελασμάτων για το δεύτερο πλοίο έγινε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Τα πρώτα νέα πλοία θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2022.

Οι νέες κορβέτες έχουν τις ίδιες διαστάσεις με την πρώτη έκδοση, θα φέρουν νέο πακέτο ηλεκτρονικών και θα διαφέρουν οπτικά από το νέας έκδοσης πυροβόλο πλώρης Oto Melara 3″ και τη μία επιπλέον λέμβο στο μεσόστεγο. Κατά τα λοιπά, θα φέρουν δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς πυροβόλων Mauser BK-27 των 27mm, 4x αντιπλοϊκούς πυραύλους RBS-15 Mk.4 και 2x αντιπυραυλικά συστήματα RAM.

Οι κορβέτες έχουν σεβαστές ικανότητες πολέμου επιφανείας (περιλαμβανομένων των νέας έκδοσης πυραύλων που έχουν βεληνεκές 400 χλμ.) αλλά έχουν δεχθεί κριτική για την παντελή σχεδόν έλλειψη συστημάτων και όπλων ανθυποβρυχιακού πολέμου. Τα πλοία ενώ έχουν ελικοδρόμιο φιλοξενίας ελικοπτέρων κατηγορίας Sea King, Lynx ή SH-90, στερούνται συστήματος σόναρ, τορπιλών ή πυραύλων αντιμετώπισης υποβρυχίων. Τέλος, το υπόστεγο που διαθέτουν είναι πολύ μικρό για να φιλοξενήσει ελικόπτερα, περιοριζόμενο σε δύο UAV κατηγορίας Camcopter S-100.

Η κορβέτα Κ-130 και τα υποσυστήματά της (πηγή: Sea Forces)

Η νέα έκδοση κορβετών μοιάζει να ενισχύει τις ικανότητες παρουσίας του Γερμανικού Ναυτικού σε αποστολές επιβολής της ειρήνης αλλά προσφέρει λίγα σε μία κανονική σύγκρουση. Επιπλέον, ο τρόπος που έχουν μοιραστεί οι εργασίες δείχνει να αποτελεί προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης να ικανοποιηθούν τα τοπικά ναυπηγεία.

Συγκεκριμένα, η ναυπήγηση των πλοίων γίνεται σε αρθρωτά τμήματα (modules) που στη συνέχεια συγκολλούνται σε μια κεντρική εγκατάσταση, τυπική μέθοδος σύγχρονης ναυπήγησης. Τα δύο από τα πέντε πρόσθια τμήματα ναυπηγούνται στις εγκαταστάσεις της Lürssen στη Βρέμη, τα υπόλοιπα τρία στις εγκαταστάσεις των German Naval Yards στο Κίελο, τα πέντε οπίσθια τμήματα ναυπηγούνται στο ναυπηγείο Wolgaster Peene, στο Μεκλεμβούργο-Προπομμερανία. Μόλις ολοκληρωθούν, θα ρυμουλκηθούν στην εγκατάσταση της Blohm + Voss του Αμβούργου, θυγατρική της Lürssen όπου θα γίνει η τελική συγκόλληση, θα προστεθούν τα υποσυστήματα και θα γίνουν οι δοκιμές.

Πηγές: https://www.bundeswehr.de/de/organisation/marine/aktuelles/kiellegung-neue-korvette-emden-176148

Germany starts construction of seventh K130 corvette FGS Emden

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras
Nestoras
3 years ago

Με 42 πυραύλους σε 2 RAM έχει πολύ ισχυρή αυτοπροστασία. Δεν έχει όμως ξεκάθαρα πολύ ισχυρές δυνατότητες κρούσης, ενώ η παντελής δυνατότητα διεξαγωγής υποβρυχιακού πολέμου πέραν του οργανικού ελικοπτέρου το κάνουν λίγο ισχυρότερο από περιπολικό ανοικτής θαλάσσης.
Η πλατφόρμα πάντως έχει ξεκάθαρες δυνατότητες, όπως φαίνεται και από την επιλογή των ισραηλινών που τίποτα δεν το κάνουν τυχαία, και αγοράζουν μονάδες για πόλεμο και όχι για μίζες, ούτε για επίδειξη!

nigozs
nigozs
3 years ago
Reply to  Nestoras

Η επιλογή των Ισραηλινών ήταν εξ αποκλεισμού καθώς αγοράζουν με πολύ ειδικές τιμές, σχεδόν τσάμπα ! (Διάβασε τις διαδικασίες αγοράς των υποβρυχίων τους και θα καταλάβεις).
Αγοράζουν την πλατφόρμα και μόνον ενώ από το τακτικό σύστημα μέχρι την σφαίρα που θα μπει θα είναι Ισραηλινής κατασκευής.
Α ! Και να μην ξεχάσω, ανθυποβρυχιακός πόλεμος λεγεται……όχι υποβρύχιακος καθώς πρόκειται για πλοίο επιφανείας.

Nestoras
Nestoras
3 years ago
Reply to  nigozs

Φυσικά. Την μια την πληρώνουν οι Γερμανοί συγκεκριμένα! Τους είχαν όμως προταθεί και LCS…

σκύλος
σκύλος
3 years ago
Reply to  Nestoras

και για να συνεχίσω και λίγο τη συζήτηση σχετικά με το αν χρειαζόμαστε,σιφαιρ και μπελχάρα επειγόντως σε δύο μονάδες για να σωθούμε απο το 2030 και μετά μάλλον…. ή κατι άλλο σύμφωνα με το πορτοφόλι μας,οι Φιλανδοί που και αυτοί δεν φημίζονται ως μιζαδόροι φτιάχνουν τις Pohjanmaa με 4000 τόνους στα 1 δις περίπου για 4εις ,αλλά εντάξη δεν έχουν σιφαρ….ααα και θεωρητικά έχουν να αντιμετωπίσουν όχι τα καριδότσουφλα των τουρκων αλλά κάτι Admiral Gorshkov,Admiral Grigorovich…

σκύλος
σκύλος
3 years ago

αποσύρονται οι f123???πότε?και καθόμαστε?

darede
darede
3 years ago
Reply to  σκύλος

οι f122 αποσύρονται

σκύλος
σκύλος
3 years ago
Reply to  σκύλος

αν μπορούσαμε να τσιμπίσουμε έστω τις Augsburg και Lübeck,μια χαρά θα είμασταν προς το παρόν…με έναν εκσυχρονισμό σε 4 δικές μας συν δυο αυτές μπερεκέτι για τώρα…

Μυρμιδονας
Μυρμιδονας
3 years ago

…”αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με τους ελβετικούς κινητήρες”…

Να με συμπαθάτε για την ασχετοσύνη μου, αλλά φτιάχνουν οι θαλασσοδαρμένοι Ελβετοί κινητήρες για πλοία ?

Μυρμιδονας
Μυρμιδονας
3 years ago

Σε ευχαριστώ για το χρόνο και τον “κόπο” να μου απαντήσις

MisCo
MisCo
3 years ago

διπλο RAM, χωρις VLS? :hmm: Χωρις ASW?
Για ΜΚΟ το προοριζουν? Θα κανουν διασωσεις? 😆

σκύλος
σκύλος
3 years ago
Reply to  MisCo

@MisCo
εδώ φτιάξαν πλοία των 7000 τόνων με αντλίες νερού,σε κορβέτες θα κόλλαγαν…

Greekeagle
Greekeagle
3 years ago

Θέλω να ρωτήσω κάποιον που γνωρίζει το αντικείμενο.Οι εκσυγχρονισμενες S θα μπορούσαν με μετατροπή του Μκ29 να εξοπλιστούν με quad pack,με 16 βληματα ESSM,μετα από μετατροπή του εκτοξευτή και του συστήματος καθοδήγησης?Σαν ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση νεότευκτων πλοίων.Αυτό το σκαρί είναι εξαιρετική σχεδίαση για τις θάλασσές μας.Και αν είναι δυνατον μεσοσταθμικά να υπολογιστεί το κόστος.Από όσο γνωριζω,με δωρεά,αντικαθιστώνται ήδη τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.Ανταλλακτικά πηραμε δωρεάν πάμπολλα από χώρα του Κόλπου πριν λίγα χρόνια και με κανιβαλισμό των 3 μη εκσυγχρονισμενων,θα άντεχαν για αρκετά ακόμη χρονια.Θα έμπαιναν τα 3 Phalanx σε αυτες.Θα περίμενα μία εμπεριστατωμένη απάντηση.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

JohnnyB
JohnnyB
3 years ago
Reply to  Greekeagle

Ναι γίνεται αλλα:
1. Δεν έχουμε απόθεμα ESSM.
2. Το απαρχαιωμένο ραντάρ και STIR του πλοίου μπορούν να καθοδηγήσουν μέχρι 2 πυραύλους.
3. Αυτά έπρεπε να γίνουν με το κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό τους επί ΥΠ.ΑΜ Παπαντωνίου αλλά επέλεξε την μίζα εις βάρος του προγράμματος γι’αυτό και σαπίζει στην φυλακή το τομάρι.

MisCo
MisCo
3 years ago
Reply to  JohnnyB

εχω την εντυπωση πως οι νεοτερες εκδοσεις του ESSM δεν στηριζονται τοσο στην καθοδηγηση τους απο το πλοιο.

Animades
Animades
3 years ago
Reply to  MisCo

Ναι νομίζω αναφέρεσαι στους ESSM block II
Όπου την τερματική φάση καθοδήγησης αναλαμβάνει το ίδιο το βλήμα.
Επίσης από όσα γνωρίζω μπορεί ο έκτοξευτής Μκ29 με αναβάθμιση να φέρει και να βάλει τους ESSM bl II αλλά όχι σε ” dual” η ” quad pack ” διαμόρφωση…
Δηλαδή μονο 8 βλήματα..

Animades
Animades
3 years ago
Reply to  Greekeagle

Οι έξι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες S
Δηλαδή ο κορμός των μεγάλων πολεμικών του Π.Ν θα έπρεπε ήδη να έχει από ένα RAM των 21 βλημάτων τουλάχιστον..
Δηλαδή αυτά τα παλιά μεν πλοία που έχουν όμως ακόμα αρκετές δυνατότητες σε πολλούς τομείς, και οπως και να εχει δεν προβλέπετε για αρκετά ακομη χρονιά να αντικατασταθούν!! , θα αποκτήσουν έτσι πραγματικες δυνατότητες άμυνας ακόμα και σε επίθεση κορεσμού ….
Και όταν έρθει η ώρα… τα RAM μπορούν να μεταφερθούν σε νεότερες κλάσεις…..

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σχεδιάζοντας το πλοίο του μέλλοντος για το Ναυτικό μας, του Αρχιπλοιάρχου ε.α. Ε. Νικολάου

Του Αρχιπλοιάρχου ε.α. Ευσταθίου Νικολάου Π.Ν., Αεροναυπηγού-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Προχωρώντας προς το μέλλον, πολλά θα αναθεωρηθούν, πολλά θα εξασθενήσουν και όλα θα προσαρμοσθούν στην εκρηκτική τεχνολογία...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Σιγκαπούρη σχεδιάζει μεγάλη φρεγάτα τύπου Iver Huitfeldt, με Sea Fire & Aster 30, μαζί με τη SAAB!

Ο γνωστός αναλυτής Xavier Vavasseur σε άρθρο του στο navalnews.com αναφέρει πως στις 22 Μαρτίου 2023, ο Οργανισμός Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -