23.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠυρηνικά καταδρομικά ‘Kirov’: Η Ρωσία επιστρέφει σε δοκιμασμένες ψυχροπολεμικές λύσεις αλλά με...

Πυρηνικά καταδρομικά ‘Kirov’: Η Ρωσία επιστρέφει σε δοκιμασμένες ψυχροπολεμικές λύσεις αλλά με νέα όπλα

Ένα σύμβολο της σοβιετικής ναυτικής ισχύος, το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων «Ναύαρχος Ναχίμοφ» (080) επιστρέφει το 2022 στην ενεργό υπηρεσία μετά από χρόνια εκτενών επισκευών και αναβαθμίσεων με νέα οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, τα ναυπηγεία Sevmash έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες στο σκάφος και τώρα βρίσκονται στην φάση «τοποθέτησης των διαφόρων συστημάτων και μηχανισμών».

Το «Ναύαρχος Ναχίμοφ», το τρίτο από τα τέσσερα πυρηνικά καταδρομικά μάχης κλάσης Kirov (Σχέδιο 1144) που ναυπηγήθηκαν επί Σοβιετικής Ένωσης, βρισκόταν δεξαμενισμένο στα ναυπηγεία Sevmash από το 1999 όμως οι εργασίες επισκευής και εκσυγχρονισμού του άρχισαν μόλις το 2013. Τα 25.800 τόννων Kirov θεωρούνται από πολλούς τα πλέον εμβληματικά πολεμικά του Ρωσικού Ναυτικού, έχοντας μια «αύρα» ισχύος άλλης εποχής.

Η τρόπιδα του «Καλίνιν» όπως ονομαζόταν το πλοίο αρχικά, τέθηκε στις 17 Μαΐου 1983. Καθελκύσθηκε στις 25 Απριλίου 1986, εντάχθηκε στην δύναμη του Βόρειου Στόλου στις 30 Δεκεμβρίου 1988 και στις 22 Απριλίου 1992 μετονομάσθηκε σε «Αντμιράλ Ναχίμοφ». Το 1998 αποσύρθηκε καθώς μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η διατήρηση των σκαφών αυτών απεδείχθη εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση.

Σημειωτέον ότι το ομώνυμο πλοίο της κλάσης, το «Κίροφ» (μετονομασθέν σε «Ναύαρχος Ουσακόφ») φέρεται ότι το 1990 είχε ατύχημα σε έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του και ουδέποτε επισκευάσθηκε πλήρως. Το «Ναύαρχος Λάζαρεφ» (πρώην «Φρούνζε») εισήλθε σε υπηρεσία το 1994 όμως περιήλθε σε τόσο κακή κατάσταση που αν και δεξαμενίσθηκε για επισκευές τελικά αποφασίσθηκε να μην εκσυγχρονισθεί. Αμφότερα προορίζονται να διαλυθούν το 2021.

Σήμερα το μοναδικό πλοίο της κλάσης που βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία είναι η ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου, το «Πιότρ Βελίκυ» («Πέτρος ο Μέγας», πρώην «Γιούρι Αντρόποφ») το οποίο προορίζεται επίσης να εκσυγχρονιστεί το επόμενο έτος. Γιατί όμως η Ρωσία επενδύει σε αυτούς τους «δεινόσαυρους» του Ψυχρού Πολέμου; Επειδή… τους έχει.

Τα Kirov είναι γνωστά, δοκιμασμένα και βρίθουν όπλων. Ταχύτατα, σχεδιάσθηκαν για να αντιμετωπίζουν αμερικανικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων αλλά αργότερα στην αποστολή τους προστέθηκε και ο αγώνας εναντίον αεροπλανοφόρων, καταδρομικών και αντιτορπιλλικών από απόσταση ασφαλείας (stand-off attack) με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Ρ-700 Granit (κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ, SS-N-19 ‘Shipwreck’). Γιατί λοιπόν να μην τα αξιοποιήσει, ιδίως από την στιγμή που οι οικονομικές δυνατότητες ναυπήγησης σύγχρονων φρεγατών και αντιτορπιλλικών (πολλώ δε μάλλον καταδρομικών και δη πυρηνικών) είναι περιορισμένες;

Άλλωστε η Μόσχα χρειάζεται τέτοια πλοία για προβολή ναυτικής ισχύος στην Αρκτική –και για να βάλει σε δεύτερες σκέψεις όσους διανοηθούν να αμφισβητήσουν την ολοένα και πιο ενεργή στρατηγική παρουσία της εκεί. Εκσυγχρονισμένα, με σημαντικά μικρότερο κόστος και χρονοδιάγραμμα παράδοσης απ’ ότι αν ναυπηγούντο από την αρχή και εφοδιασμένα με νέα ραντάρ, συστήματα και σόναρ, τα πανίσχυρα αυτά πλοία θα είναι ακόμη πιο επίφοβα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα όπλα θα περιλαμβάνουν βλήματα Kalibr-NK, πυραύλους cruise P-800 Oniks και αργότερα πολυηχητικά βλήματα 3M22 Tsirkon στην θέση των Granit. Η ταχύτητα των 8-10 Μαχ του Tsirkon θεωρείται αρκετή για να βγάλει εκτός μάχης κάθε γνωστό τύπο πολεμικού πλοίου σε υπηρεσία με ένα και μοναδικό πλήγμα. Υπενθυμίζεται ότι βλήματα με ταχύτητα μόλις ένα τρίτο της δικής του έχουν δείξει ότι μπορούν να κόψουν άνετα ένα πλοίο στα δύο.

Επίσης το «Ναύαρχος Ναχίμοφ» φέρεται ότι θα εξοπλισθεί με μια ναυτική έκδοση των αντιαεροπορικών S-400 η οποία θα επιτρέψει την αναχαίτιση αεροσκαφών –συμπεριλαμβανομένων stealth– βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise σε μεγάλες αποστάσεις. Ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εκτός από τις νέες φρεγάτες (Σχέδιο 22350) και τις κορβέτες (Σχέδιο 20380) που ναυπηγούνται, το Ναυτικό σχεδιάζει να εξοπλίζει με τις προηγμένες τορπίλλες διπλού ρόλου (κατά τορπιλλών/ανθυποβρυχιακές) του συστήματος Paket-NK και τα αναβαθμισμένα καταδρομικά κλάσης Kirov.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

 

11 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chris
Chris
4 years ago

Με ένα τέτοιο μέχρι και ΑΟΖ ανακυρρήσεις άμα λάχει.

Z10V
Z10V
4 years ago

Αντιτορπιλικό Arleigh Burke 10.000t εναντίων Καταδρομικού Kirov 28.000t

Ποιός θα κέρδιζε? (Το ερώτημα ρητορικό)

Καλή κίνηση των Ρώσων που επενδύουν σε νέες μικρές VfM κατασκευές όπως φρεγάτες και κορβέτες και έχουν μείνει πολύ πίσω σε αριθμούς και ποιότητα στα μεγάλα σκάφη. Θα κλείσουν κάπως το κενό με τις ΗΠΑ αλλά για να τις κοιτάξουν στα ίσα χρειάζονται το λιγότερο άλλα 20 τέτοια.

Λάμπης
Λάμπης
4 years ago
Reply to  Z10V
adpanos
adpanos
4 years ago

Από τα ομορφότερα σκαριά που έχω δει και ταυτόχρονα από τα πιο επιβλητικά πλοία .
Μακάρι να είχαν την οικονομική δυνατότητα να επιδιορθώσουν / αναβαθμίσουν όλα τους τα πλοία.

Και όντως όπως λέει και ο Chris με ένα τέτοιο χαράσσεις ΑΟΖ και δεν σε κουνάει κανείς.
Αν είχαμε ένα τέτοιο στα χέρια μας θα μπορούσε επάξια να φέρει το όνομα Αβέρωφ Β΄

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Από τις μεγάλες στιγμές της ψυχροπολεμικής ναυπηγικής …
Θα ήταν εύκολο να το απορρίψει κάποιος ως μια (κατά την αμίμητη γερμανική έκφραση) eierlegende Wollmilchsau, ήτοι μια γουρουνοπούλα που και αυγά κάνει, και γάλα δίνει, και το μαλλί της μπορούμε να κουρέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε. Ένα ΒΜΡ-3 της θάλασσας δηλαδή (ναι, από κείνα από τα οποία, κατά τον καθηγητή Βασίλειο Μαρκεζίνη, εξαρτάτο η διάσωση της τοποθεσίας του “Μεγάλου Ποτιστικού Ρέματος” στο Σουφλί … enough said).
Αλλά το μέγεθος τελικά μετράει, και το Κίροφ μπορούσε να αποδίδει σε όλους τους ουκ ολίγους ρόλους του. Ξεπεράστηκε, αλλά τα μέτρα που αναγγέλλονται είναι ορθολογικά, και θα το καταστήσουν εκ νέου επίκαιρο. Στα πλοία, όπως και στα αεροσκάφη, η πλατφόρμα μεγάλων δυνατοτήτων είναι δεκτική εξέλιξης, η (επιγενομένη, συν τω χρόνω) υστέρηση αισθητήρων ή όπλων δεν μπορεί να την καταδικάσει.

AESA
AESA
4 years ago

Ένα ενδιαφέρον βίντεο
Kirov vs AB

https://www.youtube.com/watch?v=T1Jdc7yq2hc

Μιχαλης
Μιχαλης
4 years ago

Moνο που θα χρειαστούν καμια 10αριά απο αυτά που δυστυχώς δεν τα χουν.

AESA
AESA
4 years ago

Από τις ομορφότερες σιλουέτες που θα βρεις στην θάλασσα. Το κακό είναι πως δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο του. Σαν συνοδό σε στόλομε αεροπλανοφόρο ναι. Σαν τα ΑΒ για μικρό ναυτικό σαν το δικό μας είναι το απόλυτο. Για ανοικτή θάλασσα ενάντια σε ένα στόλο με αεροπλανοφόρο δεν έχει καμία ελπίδα και δεν θα καταφέρει και τίποτα. Οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει την θάλασσα, τουλάχιστον στην επιφάνεια της. Μένει να δούμε τι θα κάνουν οι Κινέζοι. Μέσα πολλά, ναυπηγούνται ακόμα περισσότερα. Εμπειρία όμως μηδενική. Σε υποβρύχια μέσα δε … είναι να γελάς.

Diogenis
Diogenis
4 years ago
Reply to  AESA

Για να καταλάβω ένα αεροπλανοφόρο θα επιβιώσει μόνο του;

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  Diogenis

Όταν τα έφτιαξαν οι Ρώσοι είχαν και αεροπλανοφόρα και ήθελαν τα καταδρομικά να παρέχουν προστασία στην αρμάδα (Battle Group). Τώρα χωρίς αεροπλανοφορά δεν έχουν ρόλο, οι Ρώσοι τα φορτώνουν πυραύλους για να εκβιάσουν μια χρήση θωρηκτού, σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Σε ποια ανοικτή περιοχή μπορεί να επιβιώσει όταν πλησιάσει μια αρμάδα των ΗΠΑ;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -