26.4 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑ21 Ιουλίου 1974: Η Βύθιση του Kocatepe κατά την εισβολή στην Κύπρο,...

21 Ιουλίου 1974: Η Βύθιση του Kocatepe κατά την εισβολή στην Κύπρο, η πιο επιτυχημένη (!) αποστολή της τουρκικής αεροπορίας

 

Κάθε 20 Ιουλίου η Τουρκία εορτάζει, την επιτυχημένη “επιχείρηση ειρήνης” (για τους Τούρκους), aka βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο. Οι εορτασμοί σταματούν την ίδια μέρα, για στις 21 θα πρέπει να εορτάζουν την βύθιση πλοίου από την πολεμική τους αεροπορία.. ενός τουρκικού πλοίου. Φυσικά, πίσω από τη βύθιση, κρύβονται οι ηρωϊκές προσπάθειες του πλωτάρχη Χανδρινού και του πληρώματος του αρματαγωγού Λέσβος, που αποβίβασε αντικαταστάτες της ΕΛΔΥΚ στην Πάφο. Το ηρωϊκό αρματαγωγό μετά την αποβίβαση, βομβάρδισε τους τουρκοκυπριακούς θύλακες της Πάφου, προκαλώντας πολλές απώλειες ανάμεσα στους τουρκοκυπρίους, και αναγκάζοντας τους να παραδοθούν.

Πριν παραδοθούν οι Τουρκοκύπριοι της Πάφου, έκαναν σπαρακτικές εκκλήσεις προς το τουρκικό επιτελείο για άμεση βοήθεια, αναφέροντας πως έχει φτάσει ο Ελληνικός Στόλος και τους βομβαρδίζει. Το τουρκικό επιτελείο ζήτησε από τρία αντιτορπιλικά «Kocatepe», «Adatepe» και «Fevzi Cakmak» που ναυλωχούσαν ανάμεσα Ρόδου και Κύπρου να κατευθυνθούν προς Πάφο και να εμπλέξουν τα ελληνικά πλοία, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάστηκε ένας μεγάλος αριθμός τουρκικών F-100D με βόμβες και ρουκέτες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη εντόπισαν τα τουρκικά πλοία, και τους επιτέθηκαν, παρά τις ειδοποιήσεις από ασύρματο και τις τουρκικές σημαίες. Οι πιλότοι πίστεψαν πως ήταν ένα ελληνικό τέχνασμα. Έτσι συγκέντρωσαν τα πυρά τους στο Kocatepe. To πλοίο δέχτηκε πολλές βόμβες και ρουκέτες, και εν τέλει, το πλοίο βυθίστηκε μάλλον από ανατίναξη μιας αποθήκης πυρομαχικών. Πλήγματα δέχτηκαν και τα άλλα πλοία. Στο «Kocatepe» σκοτώθηκαν 54 ναύτες, ενώ απώλειες υπήρξαν και στο «Adatepe» και «Fevzi Cakmak» ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στους 67 εκείνη τη μέρα.

Δεν είναι προφανώς και η πλέον περήφανη μέρα στην ιστορία του τουρκικού ναυτικού, ούτε μάλλον και της τουρκικής αεροπορίας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις απώλειες από φίλια πυρά στην Αποστολή ΝΙΚΗ που είχε η ελληνική πλευρά.

6 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kimonas80
kimonas80
3 years ago

απλά αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν στην θεση τους ήταν το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ η κάποιο Ελληνικό Αντιτορπιλικό…

Ναύτης
Ναύτης
3 years ago

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ L 172 που από τύχη βρέθηκε στην Κύπρο για την αλλαγή των Ανδρών της ΕΛΔΥΚ..Έβαλε γύρω στα 950 βλήματα με τα Πυροβόλα Μποφόρς 40 mm στον Τουρκικο θυλακα Μουνταλα στη Πάφο με αποτέλεσμα την παράδοση του θυλακα… Μάλιστα επειδή δεν έφταναν οι Ναύτες του πλοίου να επάνδρωσουν τις ομοχειριες των Πυρ έγινε εκπαίδευση λίγων λεπτών και σε Στρατιωτιες της ΕΛΔΥΚ και αυτοί βοήθησαν μαζί με το πλήρωμα να γίνουν άμεσα οι βολές..

Ναύτης
Ναύτης
3 years ago

Το θρυλικό Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ L 172 “αεροπλάνοφωρο”.. Η φωτογραφία είναι το 1986!!

IMG_20200722_225147.jpg
Pavlosh
Pavlosh
3 years ago

Για να είμαστε ειλικρινείς η πιο πετυχημένη επιχείρηση τους ήταν ο βομβαρδισμος των δυνάμεων του 286 Μκτπ που κινούντσν για αντεπίθεση προς το προγεφυρωμα. Με βάση άρθρο σας ξεκίνησε με 19ΤΘ και τριακοσιους άνδρες και έφτασε με 6 και εκατό.(απώλειες της τάξης του 60%). Η αποτυχια της αντεπίθεσης έκρινε το αποτέλεσμα της απόβιβασης.

ΚΩΣΤΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ
3 years ago

Και επιτρέψαμε σε ατούς τους στόκους να το παίζουν καμπόσοι στην περιοχή; Ντους κόψουμε τον βήχα αμέσως, μπορούμε.

MIKROS HROAS
MIKROS HROAS
3 years ago

Έκανε επίθεση με 44 αεροσκάφη και κατάφεραν να βυθίσουν ένα μόνο πλοίο!
Έριξαν γεμάτες από ρουκέτες καλάθους και έφυγαν αντί να συνεχίσουν να ρίχνουν!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -