29 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑμερικανικό Ναυτικό: Θέλει να πουλήσει 6 πλοία LCS, ενδιαφέρεται κανείς;

Αμερικανικό Ναυτικό: Θέλει να πουλήσει 6 πλοία LCS, ενδιαφέρεται κανείς;

Διαθέσιμα προς πώληση προορίζονται έξι συνολικά σκάφη της κλάσης LCS, που υπηρετούν σήμερα στο Αμερικανικό Ναυτικό, σύμφωνα με το πρόσφατο τριακονταετές πρόγραμμα ναυπηγήσεων του, για το οικονομικό έτος 2024. Σε αυτό επίσης προβλέπεται η απόσυρση συνολικά 11 πλοίων, ώστε να εξοικονομηθούν περισσότεροι πόροι για νέες ναυπηγήσεις και άλλες προτεραιότητες. Τα παραπάνω βέβαια θα υλοποιηθούν εφόσον υπάρχει η σχετική έγκριση από το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα στόχος είναι να διατεθούν για πώληση εντός οικονομικού έτους 2024 μέσω της διαδικασίας FMS τα USS Jackson (LCS-6) και USS Montgomery (LCS-8) της υποκλάσης Independence, κατασκευής AUSTAL USA, ηλικίας 9 και 8 ετών αντίστοιχα και εντός οικονομικού έτους 2025 τα USS Wichita (LCS-13), USS Billings (LCS-15), USS Indianapolis (LCS-17) και USS St. Louis (LCS-19) της υποκλάσης Freedom, 3-4 ετών, κατασκευής Fincantieri Marinette Marine υπό τον κύριο ανάδοχο Lockheed Martin.

211018-N-LI768-1064
PHILIPPINE SEA (Oct. 18, 2021) – The Independence-variant littoral combat ship USS Jackson (LCS 6) transits the Pacific Ocean. Jackson, part of Destroyer Squadron Seven, is on a rotational deployment, operating in the U.S. 7th Fleet area of operations to enhance interoperability with partners and serve as a ready-response force in support of a free and open Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Devin M. Langer)

Οι λόγοι που ώθησαν το Αμερικανικό Ναυτικό στην πρόταση για πώληση των συγκεκριμένων πλοίων για κάθε μια από τις δύο υποκλάσεις, είναι διαφορετικοί. Με την μετατόπιση της αποστολής ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) στις επερχόμενες φρεγάτες κλάσης Constellation, τα LCS θα χρησιμοποιούνται για αποστολές αντιναρκικού πολέμου και επιφανείας.

Απεικόνιση της νέας φρεγάτας του Αμερικανικού Ναυτικού, FFG-62 Constellation. Η φρεγάτα αναμένεται να αναλάβει το φάσμα επιχειρήσεων ASW.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να αφιερωθεί κάθε μία από τις υποκλάσεις σε συγκεκριμένα καθήκοντα και αποστολές, έτσι ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στο κομμάτι της υποστήριξης, εκπαίδευσης και επάνδρωσης. Έτσι η απόφαση για ανάθεση σε 15 σκάφη Independence των αντιναρκικών αποστολών και σε έξι Freedom των αποστολών SUV, άφησε το περιθώριο για την απόσυρση των LCS 6 και 8, μιας και εξαρχής ήταν σχεδιασμένα για πόλεμο επιφανείας και δεν είχαν λάβει αναβαθμίσεις επιβιωσιμότητας και φονικότητας.

Η Αίγυπτος κοντά σε αγορά φρεγατών LCS/MMSC;

Για τα σκάφη της κλάσης Freedom, η ιδία απόφαση βασίστηκε στην ακύρωση τοποθέτησης του πακέτου αποστολής ASW και στα γνωστά προβλήματα αξιοπιστίας του κιβωτίου μετάδοσης που ταλαιπώρησε τα παλαιότερα πλοία της κλάσης, μιας και στα νεότερα έχουν επιλυθεί τα σχετικά ζητήματα.

Πάντως για όλα τα παραπάνω θα αναμένουμε εντός του έτους την έγκριση του αμερικανικού αμυντικού προυπολογισμού για να διαπιστώσουμε τι θα ισχύσει, καθώς και πέρυσι το Αμερικανικό Ναυτικό είχε αιτηθεί αποσύρσεις, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές. Και ανάλογα τις τελικές αποφάσεις θα δούμε αν εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι για την αγορά των πλοίων. Θεωρητικά η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενδιαφέρεται μιας και κατασκευάζει τα συγγενικά των Freedom, MMSC, έχει ακουστεί και η Αίγυπτος (!), ή ίσως κάποιο ναυτικό της Ανατολικής Ασίας.

The future USS Indianapolis (LCS 17) during Acceptance Trials in Lake Michigan, June 19, 2019. (Courtesy Lockheed Martin)
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ ή αγορά 2 νέων κορβετών;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, βρίσκεται προς το παρόν σε τέλμα. Από το ποσό των 5,5...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -