Σήμερα επανερχόμαστε στο θέμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς το ναυάγιο της μεταβίβασης μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου FREMM από το Γαλλικό ΠΝ στο Ελληνικό, απέκλεισε την γρήγορη βελτίωση της κατάστασης στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ρίχνουν συνεχώς στο νερό νέα, τουρκικής κατασκευής, πολεμικά πλοία, ενώ εκσυγχρονίζουν με τουρκικής κατασκευής ηλεκτρονικά τις παλαιότερες φρεγάτες τους. Το Τουρκικό ΠΝ με το εξοπλιστικό του πρόγραμμα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, και παρά τα -μάλλον μεγάλα- κενά σε έμψυχο δυναμικό, συνεχίζει να ενισχύεται με ότι πλοίο μπορεί να ενισχυθεί, ενώ φροντίζει να αξιοποιήσει τις επενδύσεις που έχει κάνει σε παλαιότερα πλοία (ΜΕΚΟ200ΤΝ Track I/II, O.H. Perry). Σημείωση: Σε αντίθεση με την Ελλάδα…
Παρά την εντυπωσιακή οροφή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε φρεγάτες (13 πλοία), και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό ομοιοτυπίας (μόλις δυο τύποι, 9 Kortenaer και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ), εντούτοις η κατάσταση είναι μάλλον άσχημη. Οι 3 από τις Kortenaer έπρεπε να είχαν αποσυρθεί από καιρό, καθώς τα ηλεκτρονικά τους είναι μουσειακού επιπέδου, οι 6 εκσυγχρονισμένες Kortenaer δεν απέκτησαν ποτέ κάποιο όπλο που θα τις διαφοροποιούσε από τις παλιές, οι ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν λένε να εκσυγχρονιστούν με τίποτα. Τα πλοία παραμένουν αξιόμαχα και αξιόπλοα χάρη στα στελέχη του ΠΝ, και ΜΟΝΟ. Το λέμε μετά λόγου γνώσεως, η κατάσταση είναι μέχρι εδώ και μη παρέκει.
Η ανάγκη για ενίσχυση με νέα πλοία ήταν γνωστή από την περασμένη δεκαετία. Αλλά τότε την μερίδα του λέοντος της είχε πάρει η ΠΑ, και το ΠΝ απλά πήρε ενίσχυση στα ταχέα σκάφη και στα υποβρύχια. Αλλά οι φρεγάτες δεν ενισχύθηκαν ποτέ, η δυνατότητα αεράμυνας περιοχής που χάθηκε με την απόσυρση των τελευταίων αντιτορπιλλικών Adams δεν ανακτήθηκε ποτέ. Ο αντικαταστάτης των SM-1 ήταν ο Sea Sparrow ή ο ESSM (εδώ κλαίμε).
H ανάγκη για αεράμυνα περιοχής είναι τόσο πιεστική, που η πολιτική ηγεσία πρέπει απλά να υποκρίνεται πως δεν τίθεται θέμα. Η τουρική αεροπορία είναι πολυάριθμη, και έχει θέσει σε υπηρεσία μεγάλο αριθμό stand off όπλων, που μαζί με αντιπλοϊκούς πυραύλους θα κάνουν τις αποστολές της TASMO φονικές για το ΠΝ. Φυσικά η ΠΑ θα προστατεύσει τα πλοία του Στολου, αλλά αυτό θα γίνει υπό συνθήκες. Επίσης η ΠΑ έχει μια τεράστια λίστα με αποστολές, τι θα πρωτοκάνει σε μια σύγκρουση που θα είναι αεροναυτική;
Επίσης, η ανάγκη προστασίας της ΑΟΖ, έχει κάνει υποχρεωτική την διατήρηση μεγάλου αριθμού πλοίων ικανού μεγέθους (μιλάμε για φρεγάτες) σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος. Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να καλυφθεί με πλοίου μεγέθους φρεγάτας. Το ΠΝ χρησιμοποιεί φρεγάτες αλλά και πυραυλακάτους τύπου Ρουσσέν. Οι τελευταίες είναι εξαιρετικά ικανές στον ρόλο τους, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν πλοία μεγέθους κορβέτας/φρεγάτας. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ανάπτυξη πυραυλακάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και των Ρουσσέν με τα RAM, είναι επιχειρησιακά “αδόκιμη” (το θέτουμε ευγενικά). Χρειάζονται μεγάλα πλοία, που θα μπορούν να μένουν στην περιοχή για πολύ καιρό, χωρίς κόπωση του πληρώματος. Χρειαζόμαστε φρεγάτες. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τέλος στις “πατέντες”.
Οι φρεγάτες FREMM, αν ποτέ ερχόντουσαν, θα γίνονταν ιδανικές ναυαρχίδες, αλλά δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν αποστολές πλοίων αεράμυνας περιοχής με τους ASTER 15. Θα έπρεπε να λάβουν ASTER 30, με ότι σημαίνει αυτό για το απόθεμα των SCALP Naval, ή απλά θα είχαν δυνατότητες επιπέδου MEKO200HN/ESSM (αεράμυνα σημείου). Ο στόλος χρειάζεται λοιπόν φρεγάτα/ες για αεράμυνα περιοχής, που θα προστατεύει τις ομάδες κρούσης, και θα απομειώνει τα εχθρικά αεροσκάφη και τα stand off όπλα πριν τα εμπλέξουν οι ESSM, Sea Sparrow, RAM, Phalanx.
Καλά όλα αυτά, τα γνωρίζει πολύ καλύτερα απο εμάς το ΠΝ, και σίγουρα οι αναγνώστες μας. Το θέμα είναι πως η όποια ενίσχυση πρέπει να γίνει με … μαγικό τρόπο, και κυρίως χωρίς λεφτά! Γιατί ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν, αν υπήρχαν θα είχαμε ήδη ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, των πλέον πολύτιμων πλοίων μας. Σημειώνουμε πως η περαιτέρω καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ είναι πραγματικά εγκληματική.
Από την αρχή του έτους πολύς λόγος γίνεται για την αγορά γαλλικών πλοίων με χρήση χρημάτων που θα επιστραφούν από την Γαλλία και αφορούν κέρδη ελληνικών ομολόγων. Τα χρήματα αυτά, που μέχρι και το 2020-2021 μπορούν να φτάσουν τα 2 δις ευρώ, επαρκούν για την αγορά σίγουρα δυο φρεγατών, αλλά το ΠΝ χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 4. Η προτεινόμενη κλάση είναι η Belh@rra, θα μπει σε υπηρεσία με ρόλο αεράμυνας περιοχής. Το πρόβλημα είναι, πως ακόμη κι αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει αυτά τα χρήματα φρεγάτες, κι όχι επιδόματα, τα πλοία θα είναι στο Αιγαίο όχι νωρίτερα από το 2022-2023 (κι αν…). Και δεν βλέπουμε να βιαζόμαστε ιδιαίτερα να κλείσουμε την συμφωνία. Στο μεταξύ, οι μηχανικοί του ΠΝ έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ πατέντας προκειμένου να κρατήσουν τις S (κι όχι μόνο πια) αξιόμαχες…
Ξεκίνησε σήμερα η κατασκευή της νέας κλάσης τουρκικών φρεγατών «Instanbul»
Χρειαζόμαστε πλοία χτες. Δυστυχώς, ενώ οι Τούρκοι ρίχνουν στο νερό πλοία MILGEM και ετοιμάζουν τις Istambul/TF-2000, εμείς πρέπει να κινηθούμε έξυπνα και γρήγορα για να βρούμε ικανά πλοία που θα κλείσουν την ψαλίδα. Ασχέτως του τι έχει ακουστεί κατά καιρούς, μόνο πλοία από την Δύση θα μπορούσαν να ενισχύσουν αξιόπιστα το ΠΝ.
Ας ξεκινήσουμε από τις ΗΠΑ. Μετά το “ναυάγιο” των Arleigh Burke, δεν υπάρχουν πλοία που μας “κάνουν”. Το ΠΝ είχε αρνηθεί πολλάκις να πάρει O.H Perry, για πολλούς λόγους. Το πλοίο είναι ιδανικό για ωκεάνιες επιχειρήσεις, αλλά όχι τόσο για κλειστές θάλασσες. Ο μονός άξονας ήταν μεγάλο μειονέκτημα για το ΠΝ, αλλά ίσως αν γνώριζε την “ξηρασία” που θα ακολουθούσε ίσως οι τότε επιτελείς να είχαν πράξει διαφορετικά. Σήμερα υπάρχουν ακόμη οι τελευταίες O.H Perry σε υπηρεσία, αλλά τα πλοία έχουν αλλάξει ρόλο, και στην θέση του εκτοξευτή Mk13 έχουν ένα … πυροβόλο. Τα πλοία έχουν γίνει ΠΑΘ, και δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να αλλάξει…
Το γερμανικό Ναυτικό δεν έχει αρκετά πλοία για να «βγάζει» αποστολές
Πάμε τώρα στην Ευρώπη, και τους προμηθευτές μας, Γερμανία και Ολλανδία. Και οι δυο δεν έχουν διαθέσιμα πλοία, και μάλιστα έχουν μεγάλες ανάγκες. Η Γερμανία μάλιστα έχει ένα ναυτικό σε διόλου αξιόμαχη κατάσταση, ενώ η Ολλανδία έχει δυο φρεγάτες Karel Doorman (M Class) που θα μας ενδιέφεραν. Τις χρειάζεται όμως και δεν θα τις αποσύρει πριν το 2025! Τότε θα άξιζε τον κόπο να τις πάρουμε, αλλά εμείς χρειαζόμαστε ενίσχυση σήμερα. Οι F123 πάλι θα αργήσουν να αποσυρθούν. Σημειώνουμε πως και οι δυο χώρες δεν θα μας τις παραχωρούσε, θα τις πωλούσε σε “λογική” τιμή, που μάλλον δεν θα ήταν και τόσο “χαμηλή”.
Πάμε σε Ιταλία και Αγγλία. H Ιταλία θα μπορούσε ίσως να αποσύρει λίγο νωρίτερα τα Durand de la Penne, αλλά και πάλι είναι πολύ παλαιά. Ισπανία και Πορτογαλία δεν έχουν διαθέσιμα πλοία, ενώ μόνο η Μεγάλη Βρετανία δείχνει να θέλει να αποσύρει σταδιακά τις παλαιότρες Type 23. Η επόμενη όμως Type 23 θα είναι διαθέσιμη σε μερικά χρόνια. Τα πλοία είναι θα λέγαμε ενδιαφέροντα, αν και πολύ μακρυά από την φιλοσοφία που μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει το ΠΝ. Πάντως οι Type 23 θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες, αν δωθούν σε λογική τιμή. H πώληση τριών Type 23 στην Χιλή το 2005 είχε κόστος 135 εκ λίρες. Σήμερα ίσως να πετυχαίναμε κάτι καλύτερο, αν σκεφτεί κανείς την τιμή ευκαιρίας που πωλήθηκε το HMS Ocean! Σημειώνουμε όμως πως οι Type 23 είναι φρεγάτες γενικής χρήσεως, και όχι αεράμυνας περιοχής.
Η Γαλλία δεν μπορεί να αποχωριστεί τις FREMM που τις έχουν μείνει ούτε για πλάκα. Τα Cassard είναι από παρωχημένα ως αρχαία, με τεράστιες ανάγκες συντήρησης και στελέχωσης. Μπορεί όμως το Γαλλικό ΠΝ να δώσει δυο από τις Lafayette, αυτές που δεν θα εκσυγχρονιστούν και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Τα πλοία δεν είναι φυσικά αεράμυνας περιοχής, αλλά μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε περιόδους έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΠΝ θα μπορούσε να τις εντάξει άμεσα σε υπηρεσία, ακόμη και χωρίς αλλαγή του πυροβόλου των 100 mm με κάποιο Oto Melara όπως είχαμε προτείνει, ενώ σημειώνουμε πως έχει τους Crotale των LaFayette ήδη σε υπηρεσία! Η Γαλλία, αν πάρει τελικά το συμβόλαιο των Belh@rra, θα μπορούσε να μας μεταβιβάσει άμεσα τις δυο φρεγάτες. Μια κίνηση καλής θέλησης θα ήταν η μεταβίβαση άνευ κόστους, καθώς μετά την εισαγωγή σε υπηρεσία των πρώτων Belh@rra, η Γαλλία θα κέρδιζε από κάποιο συμβόλαιο εκσυγχρονισμού τους. Και άποψή μας είναι πως οι Lafayette θα μπορούσαν να “ταιριάξουν” καλύτερα στο ΠΝ, ίσως και σαν εισαγωγή στην γαλλική λογική, προ εισαγωγής σε υπηρεσία κάποιων Belh@rra ή FREMM.
Για το τέλος αφήσαμε την Αυστραλία. H τελευταία αποσύρει φέτος (τυχαίο) τις δυο τελευταίες εκσυγχρονισμένες Adelaide. Οι τελευταίες είναι διαφοροποιημένες OH Perry, που όμως έχουν εκσυγχρονιστεί και μάλιστα έχουν αποκτήσει εξαιρετικές δυνατότητες αεράμυνας. Ο εκτοξευτής Mk13 μπορεί πλέον να κάνει χρήση SM-2 Standard μαζί με Harpoon, αλλά το πλέον ενδιαφέρον είναι η προσθήκη ενός οκταπλού εκτοξευτή Mk41! O τελευταίος κάνει χρήση Sea Sparrow, αλλά μπορεί να βάλλει και τους ESSM. Συνεπώς οι Adelaide μπορούν να κάνουν χρήση SM-2 KAI ESSM! Τα πλοία ήταν να μεταβιβαστούν στην Πολωνία, αλλά τελικά όπως αποδείχτηκε ήταν ευσεβείς πόθοι κάποιων Πολωνοαυστραλών. Δεν έχει γίνει γνωστό το κόστος πώλησης, αλλά θεωρούμε πως θα ήταν πολύ χαμηλό, μαζί ίσως το απόθεμα ανταλλακτικών των πλοίων και των SM-2.
Η Πολωνία δεν θα αποκτήσει τις Adelaide, το θέμα ξεκίνησε από τους Πολωνούς της Αυστραλίας
Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό άρθρο έχει σαν στόχο να αρχίσει μια συζήτηση που έχει να κάνει με την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΠΝ με κύριες μονάδες στόλου. Η ανάγκη υπάρχει αλλιώς δεν θα υπήρχε θέμα FREMM. Θεωρούμε πως η λύση των LaFayette για την Ανατολική Μεσόγειο, και των Adelaide αξίζουν μια δεύτερη ματιά. Επίσης οι Type 23 είναι μια λύση, απλά μάλλον θα ήταν πιο ακριβή στην παρούσα φάση. Οι δυο πρώτοι τύποι θα μπορούσαν με μεταβιβαστούν με πολύ χαμηλό κόστος, και παρά το γεγονός ότι θα αύξαναν την πολυτυπία, θα έδιναν μια λύση για τα επόμενα 10-15 χρόνια, που θα είναι κρίσιμα μέχρι να μπουν νέες κατασκευές σε υπηρεσία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο, όπως συνήθως, σκοπεύει να αποτελέσει έναυσμα συζήτησης ανάμεσα στους αναγνώστες μας. Παρακαλούμε να σχολιάζετε προσεκτικά, χωρίς “φωνές”. Θα συμμετάσχουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην όλη συζήτηση.
Εαν λαβουμε υποψη μια σειρα απο περιοριστικους -και παραλληλα χρονικης καθυστερυσης ενταξης σε υπηρεσια- παραγοντες, οι γαλλικες μεταχειρισμενες … σε τιμες «νεου» μετα την οποια «βελτιωση» γινει…. Δεν!
Απομενουν οι Αυστραλιανες, δηλαδη η °FFG-4 Darwin° μια απο τις αρχικες 4. Οι αλλες δυο (FFG5, FFG6) παραμενουν σε υπηρεσια, αλλά δεν είναι γνωστό ποτε προγραμματιζεται να αποσυρθουν.
Με βαση μια προθεση εκδηλωσης ενδιαφεροντος για τα πλοια αυτα, παρα την παρουσια των μειονεκτηματων της κλασης που ηδη εχετε αναφερει, η παρουσια των SM2/ESSM αποτελει ισως το μονο θετικο προσημο για την αγορα τους σε ρολο gap filler δηλαδη, «ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου», μεχρι την ελευση του «Μεσια» -παρντόν- των FTI απο την Γαλλια.
Ισως, υπο λογικες προϋποθεσεις θα ηταν καλυτερα να επρεπε να βολιδοσκοπηθει η Αμερικανικη πλευρα, και με την χρηση του γνωστου «μανα εξ ουρανου» (460 εκ $) απο τον θειο Σαμ, να αποκτηθουν τα υλικα που λειπουν (Mk41, SAM, κινητηρες LM150/2500 και λοιπα παρελκομενα) ετσι ωστε να δοθουν καποιες αυξημενες δυνατοτητες σε καποιες – μαλλον 2- απο τις 6 εκσυγχρονισμενες «Ελλη», μεχρι που το ολο πλαισιο που αφορα τον σχεδιασμο για την μορφη του στολου δει «καλυτερες ημερες». Επι τη ευκαιρια και στην περιπτωση των Gowing της Αιγυπτου, οι ελαφρες φρεγατες κοστιζουν περιπου 100χλδ €/τονο εκτοπισματος. Αρα τουλαχιστον 2 εκτεταμενες μετασκευες στις «Ελλη» και 2 ελαφρες νεας κατασκευης με περιπου 600-700 εκ € συν τα κονδυλια των ΗΠΑ μπορει να αποτελεσει την πραγματικη μεσοπροθεσμη λυση του νυν προβληματος.
Βεβαια υστερα απο τις σημερινα με πιθανες προθεσεις ενοποιησης των ναυπηγειων, ισως βγει το ιδιο κατι πολυ ενδιαφερον απο το «καπελλο» μεχρι του χρονου.
Τα 460 αφορουν αποκλειστικα και μονο τον εκσυγχρονισμο των F-16.
“Australia’s Adelaide Class frigates, which come out of service over the next two years, are being replaced by the three Hobart Class Air Warfare Destroyers, one of which has been active since September this year.
The FFG frigates have been in service since 1980 and three of the original six are still in service.”
https://www.defenceconnect.com.au/maritime-antisub/2178-adelaide-class-frigates-sale-discussions-ongoing
” The Australian warships would only serve the Polish Navy for ten more years, which, some believed, hardly justified their EUR 460 million price tag, especially given that the entire annual budget of the Navy amounts to approximately EUR 185 million.”
https://polandinenglish.info/38553689/poland-wont-buy-used-australian-warships-reports
Μην το κουράζουμε τα δύο τελευταία πλοία Adelaide ειναι η μόνη περίπτωση να αποκτήσουμε αεράμυνα περιοχής σχετικά άμεσα, τα παλαιότερα πλοία πάνε τώρα, αν εξασφαλίστηκαν τίποτα εξαρτήματα από τις παλαιότερες Adelaide το όλο πακέτο θα ήταν ικανοποιητικό, παρά τα όποια προβλήματα που θα υπάρχουν.
Επισης μην ξεχνάμε και το κόστος του SM-2 III που αγγίζει τα $3εκ… οι Αυστραλοί δεν νομίζω να τους παραχωρούν όπως και τους ESSM που παίζει στο $1,5-2εκ.
@Uktena Σεπτέμβριος 8, 2018 at 11:30 μμ
Θα ηθελα να παρατηρησω οτι ναι μεν αρχικα πιστευαμε (εμεις!) οτι προκειται μονο για τα F16V, αλλά τελικά δεν ειχαν/εχουν δεσμευτει αποκλειστικα για αυτα. Ετσι οπως εχει εμφανιστει, το κονδυλι μπορει να χρησιμοποιηθει για να καλυφθούν γενικοτερες απαιτησεις που χρονιζουν.
@ AndreasB Σεπτέμβριος 8, 2018 at 11:34 μμ
Οκ!
Σ’ευχαριστω για τα λινκ.
Μονο η τιμη ξενιζει. Αλλά, οι FFG5, FFG6 τα οποια εχουν την ιδια περιπου ηλικια με την «Υδρα», αυτα – σε θεωρητικη βαση- θα εχουν και ολο το αποθεμα των οπλων τους (διαβαζε SM2 και οχι τα υπολοιπα που ηδη υπαρχουν στις αποθηκες του ΠΝ); Γιατι μάλλον ειναι αυτα τα τελευταια που αυξανουν την τιμη σε αυτο το επιπεδο, καθως τα πλοια αυτα καθε αυτα εχουν μικρη αξια. Εαν δεν απατωμαι αποκτηθηκαν την προηγουμενη δεκαετια μαζι με αλλων κρατων ειρηνικου.
Νομίζω ότι το κονδύλιο αυτό τελικά δεν αξιοποιήθηκε για τη σύμβαση των F16, λόγω λήξης της προθεσμίας, και είναι διαθέσιμο ολόκληρο
Το ποσό,όντως ΔΕΝ αξιοποιήθηκε για την χρήση του 2018,αλλά αυτό δέν σημαίνει ότι «είναι διαθέσιμο ολόκληρο».
Σημαίνει απλώς ότι για το τρέχον έτος πέταξε το πουλί.
Για το 2019,μπορεί να μήν υπάρχει διαθέσιμο ούτε σέντ,και εν πάση περιπτώσει,όλα θα εξετασθούν σε νέα βάση.
Είναι αυτό που λέμε «εν τη παλάμη».
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…(της λογικής), όπου ο καθείς γράφει χωρίς καν να έχει ερευνήσει το πλαίσιο χρηματοδότησης ή την ίδια την απόφαση, σε ποιο νομοθέτημα στηρίζεται και χωρίς να έχει ανατρέξει σε παλιότερες παραπλήσιες αποφάσεις.
Λυπηρό
ivychris,για να είμαι ειλικρινής,ούτε εγώ το βρήκα μόνος μου.
Από εσένα το έμαθα.
Πολύ ωραίο άρθρο πτήση, συγχαρητήρια. Οι Adelaide θα ήταν ευχής έργο να παραχωρηθούν, ειδικά με τα ανταλλακτικά τους και τους sm 2. Μάλιστα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα κοινό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με τις μεκο όπως εγκατάσταση tacticos, αλλαγή κύριου ραντάρ με smart s, προμήθεια essm κ.λπ.. Οι karel doorman όντως θα αποσυρθούν το 2025 που θα είναι 30 ετών περίπου και πολύ αργά για αυτές ενώ οι f 123 άγνωστο πότε θα αποσυρθούν έτσι όπως πάει το πρόγραμμα mks 180. Οι αγγλικές t23 πιστεύω ότι είναι μακριά από τις προτιμήσεις του ΠΝ σε συστήματα παρόλο που είναι εκσυγχρονισμένες.
Οι LaFayette ενώ είναι νέα πλοία είναι σχεδόν άοπλα πέρα του crotale. Για να γίνουν μάχιμα θα απαιτούσαν ένα σημαντικό εκσυγχρονισμό με κελιά sylver για παράδειγμα που θα ήταν όμως κοστοβόρος την στιγμή που το ΠΝ δυσκολεύεται να εκσυγχρονίσει τις μεκο. Βέβαια στην κατάσταση που βρίσκονται οι standard ειδικά οι μη εκσυγχρονισμένες ότι παίρναμε θα ήταν καλύτερο.
τις lafayette απο τα 6 πλοια θα εκσυχρονιστους τα 4 απο τους Γαλλους και θα τις φτασει σε ενα επιπεδο που θεωρουνται φρεγατες πολλαπλων ρολων . αρα αν στο πακετο με τις 2+2 bellhara μπει και η αναβαθμιση στο ιδιο επιπεδο με τις γαλλικες τοτε το ναυτικο θα αποκτησει 2 πλοια συγχρονα με αρκετα χρονια μπροστα τους πολλαπλων ρολων για να αντικαταστησει τις 3 μη εκσυχρονισμενες s και να μπορεσουν τα πληρωματα να εκπαιδευτουν στην φιλοσοφια των γαλλικων συστηματων . εξαλλου δεν θα υπαρχει προβλημα να μπει ενα οτομελαρα 76χιλ και ενα phalanx μαζι με κελια sylver και ολες τις αλλες βελτιωσεις που χρειαζονται τα πλοια . η ουσια ειναι να επιλεξει το ΠΝ και τον CAMM-ER που μπαινει 4 ανα κανιστρο οποτε η καθε φρεγατα με 8 κανιστρα sylver a50 να εχει 32 AA πυραυλους . οποτε μελλοντικα με ενα ελαφρυ εκσυχρονισμο των μεκο να διαθετουμε 10 πλοια + 2 εκσυχρονισμενες S .
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ.ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ…….ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΕΣ
Με βαθμό Α/ΓΕΕΘΑ αύξηση 166 ευρώ και αναδρομικά 10.790 ευρώ.
* Με βαθμό ΓΕΣ αύξηση 121 ευρώ και αναδρομικά 7.896 ευρώ.
* Με βαθμό Αντιστρατήγου αύξηση 89 ευρώ και αναδρομικά 5.770 ευρώ.
* Με βαθμό Ταξίαρχου), αύξηση 66 ευρώ και αναδρομικά 4.272 ευρώ.
* Με βαθμό Συνταγματάρχη
, αύξηση 60 ευρώ και αναδρομικά 3.907 ευρώ.
* Με βαθμό Ταγματάρχη αύξηση 32 ευρώ και αναδρομικά 2.102 ευρώ.
ΕΚΕΙ.ΠΑΝΕ ΤΑ.ΛΕΦΤΑ…..ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως απαξιωτικά αναφέρεις τους στρατιωτικούς, είναι και αυτοί άνθρωποι και χρειάζονται χρήματα για να τραφούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Δεν είναι βιορομπότ, ούτε τρώνε φρεγάτες και τορπίλες. Τα εισοδήματά τους μειώθηκαν κατά 60%. Με το ζόρι βγαίνει ο μήνας πλέον. Οι φρεγάτες δεν πολεμάνε μόνες τους. Χρειάζονται και ανθρώπους απαλλαγμένος όσο γίνεται από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ώστε να αφιερώνονται απερίσπαστοι στο επιχειρησιακό τους έργο. Δεν πολεμάνε από μόνα τους τα σίδερα και τα ραντάρ. Εάν ο χειριστής του οπλικού συστήματος έχει τη φροντίδα του αλλού, τότε η αποστολή του θα αποτύχει και ας έχει και S-500 επάνω στο πλοίο. Ισορροπία χρειάζονται τα πράγματα…
Ωραία. Ας τετραπλασιάσουμε τότε τους μισθούς όλων, και αντί για φρεγάτες ας τους πάρουμε από ένα φουσκωτό και ένα 45άρι πιστόλι. ΟΚ θα μειωθεί κάπως το αξιόμαχο του ΠΝ αλλά θα βγαίνει άνετα ο μήνας.
Πιο σοβαρά: ο προϋπολογισμός της χώρας για την άμυνα ΣΥΝΟΛΙΚΑ είναι κάπου 3μισι ΔΙΣ ανά έτος. Απο αυτά, το ΜΙΣΟ ΔΙΣ πάει σε νέο ή αναβαθμισμένο οπλισμό/εξοπλισμούς. Τα υπόλοιπα 3 ΔΙΣ είναι [κυρίως] μισθοί και συντάξεις… για να βγαίνει με το ζόρι ο μήνας. Και αυτό, φίλτατε, είναι ντροπή και ξεφτίλα.
Μίλησα για ισορροπία. Όχι για υπερβολές. Με τη λογική σου, κόψε τους και άλλο το μισθό. Τι να τα κάνουν τα λεφτά αφού τρώνε στο καράβι. Τι να τα κάνουν τα ρούχα αφού μια στολή καραβόπανο φοράνε όλη μέρα. Τι να τα κάνουν τα παιδιά αφού τα βλέπουν 2 φορές το μήνα. Δε χρειάζονται ούτε καν φουσκωτό που λες, τους μαθαίνουν καλό κολύμπι στις σχολές. Και μετά μιλάμε κάποιοι για το ηθικό των στελεχών…ποιό ηθικό ρε;;
ΟΚ ας μιλήσουμε λιγάκι για ηθικό…
Δεν έχω πρόβλημα με τους μισθούς των στρατιωτικών, με τον αριθμό τους και τους βαθμούς τους έχω ένα κάποιο πρόβλημα.
Το ηθικό κάποιων ΙΣΩΣ βελτιωθεί κάπως όταν ο αριθμός πχ των Ναυάρχων μας αποκτήσει κάποια… συνάφεια με το μέγεθος του ναυτικού μας. Ομοίως και με τα άλλα δυο όπλα.
Αν θυμάμαι καλά ο αρχηγός επιτελείου στρατού του Ισραήλ είναι στο βαθμό Συνταγματάρχης. Λογικά αφού ο δικός μας είναι Αντιστράτηγος (με αντίστοιχο μισθό και σύνταξη, προφανώς), το στράτευμα εδώ πρέπει να έχει ανώτερο ηθικό απο αυτό του Ισραήλ… έτσι δε πάει;
Αυτή την στιγμή με τόσες ελλείψεις στο ΠΝ, τα αναδρομικά σε βάθος χρόνου είναι παραλογισμός, ασε που θα τους τα φάει η μείωση του αφορολόγητου.
Μεταξύ μας τώρα σε σχέση με τα χρήματα που παίζουν έξω οι ΔΥ ακόμα και σήμερα δεν δικαιούνται να ομιλούν.
Δεν νομίζω πως τα λεφτά επιστρέφονται λόγω … ηθικού αλλά μάλλον λόγω δικαστικής απόφασης. Επίσης η απόφαση δεν νομίζω πως εφαρμόζεται(όσο εφαρμοστεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ) λόγω ηθικού αλλά μάλλον για κάτι περισσότερο πεζό … τις επερχόμενες εκλογές.
Οκ σίγουρα τα φράγκα ανεβάζουν το “ηθικό”(σε όλους) κι όλοι φράγκα θέμε … αλλά νομίζω πως η σκληρή εκπαίδευση και τα κατάλληλα “εργαλεία”(ναι τα όπλα) το ανεβάζουν περισσότερο … αν βέβαια αυτά τα στελέχη πρέπει να δικαιολογήσουν τον όποιο μισθό τους, δλδ να πολεμήσουν.
Κι αν στα Ίμια δεν τους άφησαν να κάνουν την δουλειά τους – όπως λέει ο ΥΠΑΜ – ίσως, αν προκύψει ανάγκη, ο τωρινός ΥΠΑΜ να τους αφήσει να κάνουν τη δουλειά τους. Με το ηθικό βελτιωμένο(λόγω φράγκων) και τα υπόλοιπα ως έχουν. Ελπίζω πως δεν θα διαπιστώσουν πάλι έλλειμμα ισχύος …..
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι τα στελέχη να δείχνουν την ίδια μαχητικότητα(όση για τα φράγκα) όταν διάφοροι πολιτικοί ξεκ@λιάζουν τα λεφτά όλων των Ελλήνων σε μίζες, ρεμούλες, ναυπηγεία, ΔΕΚΟ άμυνας και απευθείας αναθέσεις(διπλωματία των εξοπλισμών) που είναι και το αγαπημένο σπορ των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά.
Ο Βίτσας είχε πει:
α) 2 δισεκατομμύρια μισθούς β) 800 εκ. συντάξεις. γ) 500 εκ. τα εξοπλιστικά, αναβαθμίσεις, συντηρήσεις, δ) 500 εκ. λειτουργικά έξοδα
Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. Είχα γράψει 3 δις κυρίως για μισθούς και συντάξεις, και τελικά είναι 2,8 δις μισθοί συντάξεις συν 500 εκ. λειτουργικά, και τα 500εκ. για εξοπλισμούς, όπως είχα γράψει. Ελπίζω να μη με κατηγορήσει κάποιος πως έγραφα ανακρίβειες…
Δηλαδή με λίγα λόγια πιάνουμε το 2% του ΑΕΠ που ορίζει το ΝΑΤΟ σαν ελάχιστο όριο σε αμυντικές δαπάνες, όχι γιατί αγοράζουμε όπλα (γι’ αυτά περισσεύουν 500 εκ. € μόνο) αλλά ΚΥΡΙΩΣ γιατί έχουμε… κόσμο. Με γαλόνια.
Ο Αρχηγός των ισραηλινών ΕΔ είναι βαθμού αντίστοιχου με δικό μας Υποστράτηγο-Αντιστράτηγο. Δεν υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία, έχουν το δικό τους σύστημα.
Για επιτελάρχη στρατού έγραψα, όχι αρχηγό στρατού, πόσο μάλλον για αρχηγό ΕΔ.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των στελεχών ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς αφού οι εισακτέοι στις στρατ. σχολές έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 4 χρόνια. Η Σχολή Ικάρων φέτος έβγαλε 50 άτομα. Παλιότερα έβγαζε σειρές 150 ατόμων. Στο ναυτικό τα ίδια. Αυτή η μείωση όμως δε φαίνεται αμέσως θέλει κάποιο χρόνο. Έτσι θα μειωθούν και οι ανώτατοι. Το ηθικό έχει να κάνει και με τα χρήματα και γενικά με την ποιότητα ζωής. Είναι λάθος να το παραγνωρίζουμε…
Αν περιμένουμε μέχρι οι σημερινοί Ικαροι, Σημαιοφόροι και Ανθυπολοχαγοί να ΜΗΝ γίνουν ανώτατοι, για να δούμε ορθολογικές ένοπλες δυνάμεις, ας αρχίσουμε από τώρα να ψάχνουμε φέσια.
Κρίνοντας από τα δημοσιευμένα στοιχεία για την μισθοδοσία του Δημοσίου, οι κατά κεφαλήν αποδοχές ζήτημα είναι αν μειώθηκαν 5%. Το κράτος πληρώνει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες κηφήνες χαρτογιακάδες
Αποτελεσμα δικαστικης αποφασης ειναι.
Κάνε και ένα λογαριασμό πόσα λεφτά παραπάνω θα παίρνει τον χρόνο ο ΑΓΕΕΘΑ, ο ΑΓΕΣ, οι αντιστράτηγοι, οι ταξίαρχοι και οι άλλοι, συν τα αναδρομικά τους και έλα να μας πεις πόσες φρεγάτες θα αγοράζαμε με αυτά τα λεφτά.
Που εδώ και χρόνια τους έχουν πετσοκόψει τους μισθούς τους και τους έχουν κάνει μετά την δουλειά στο στρατόπεδο πολλοί να πηγαίνουν στην 2η δουλειά τους για να τα βγάλουν πέρα.
Λεφτά που παρακρατηθηκαν παράνομα, δεν πρεπει να επιστραφούν?
Μάλιστα……….. ο κυβερνήτης φρεγάτας παίρνει αύξηση καμιά 50 ευρώ. Αυτό καταστρέφει τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ και όχι μόνο αυτόν.
Ένας δημόσιος υπάλληλος του οποίου φωτογραφία υπάρχει στο παρόν τεύχος της Π, στο άρθρο για την 336Μ, άκουσα ότι έφυγε για αεροπορική εταρία του Κόλπου: τι να φταίει, τι να φταίει……; (Τώρα όμως, που γλιτώνουμε τα 32 ευρώ αύξησης που θα έπαιρνε η άφιξη των F-35 επιταχύνεται).
Ο συν-αναγνώστης παραπάνω αναφέρει βαθμούς, όχι θέσεις (κυβερνήτης φρεγάτας πχ)
Εκτός αν αναφέρετε την εν λόγω θέση γιατί προτείνετε να έχουμε στο ΠΝ (εν προκειμένω) μόνον όσους αξιωματικούς χρειάζονται με βάση του αριθμού των πλοίων μας (όσων έχουμε) και τις αντίστοιχες θέσεις που χρειάζονται… θα συμφωνούσα, και θα πρότεινα σε μια τέτοια περίπτωση να τους αυξηθεί ο μισθός 20%.
φιλε στην Ελλαδα τα παντα φτιαχτικαν για να περνανε καλα αυτοι που δουλευουν εκει…δες σχολεια…δεη….ελτα…πολεοδομιες,,,στρατος,,,κλπ…..γιαυτο παμε απατα κ δεν λειτουργει τιποτα
Και πολλοί άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλων χωρών παρατάνε την USAF, το US NAVY, τη RAF κλπ,κλπ,κλπ για να πετάνε στις αεροπορικές εταιρείες, tornado της Σαουδικής Αραβίας κλπ,κλπ,κλπ. Ενώ κάποιοι άλλοι παρατάνε τις delta force, special forces, seal team, SAS κλπ, κλπ για να πάνε στην Blackwater μισθοφόροι.
Τι να φταίει? Τι να φταίει? Φαντάζομαι και στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κι όπου αλλού πεινάνε οι πιλότοι ας πούμε.
Δεν εχει σχεση με τα χρηματα μισθου των στρατιωτικων, ο στρατος, αστυνομια και τα νοσοκομεια, ειναι οι σημαντικοτερες δημοσιες υπηρεσιες σε ενα κρατος. Χωρις αυτα δεν υπαρχει κρατος.
Ολοι οι υπολοιποι δημοσιοι κατω απο συνθηκες χρεωκοπειας επρεπε να εχουν συρικνωθει, και οχι για λογους ιδεολογικους οπως θενε να πλασαρουν καποιοι.
Πρεπει βεβαια να εξετασθουν οι συνθηκες της επιβαλλομενης χρεοκοπειας πως και απο ποιους επιβληθηκαν, καθως ολα τα θεματα με οικονομικη βαση ειναι αλληλενδετα.
Οπλικα συστηματα οπως τουφεκια, υποβρυχια και πολεμικα πλοια (και διαφορα αλλα οπως συστηματα ρανταρ κλπ), επρεπε ηδη να παραγουμε και οπου μπορουμε να εξαγουμε, το προβλημα διαχρονικα ειναι οι πολιτικοι, οι μιζες τους, οι συμβουλοι και παρατρεχαμενοι τους και οι υποσχεσεις στην εκλογικη τους πελατεια, και η γιγαντωση του δημοσιου οπου δεν υπηρχε λειτουργικη αναγκη.
Οι ΕΔ υπαρχουν για να υπερασπιζονται και να υπαρχει το κρατος. Αν καποιοι απο αυτους δεν κανουν σωστα τη δουλεια τους επρεπε να τους διωχνουν, και υπαρχουν και τετοιοι, και να τιμωρουνται παραδειγματικα.
Συμπερασματικα, ας απολυσουμε τους πρωθυπουργους που δεν ξερουν ουτε προσοχη να καθονται στον εθνικο υμνο της οποιαδηποτε τιμωμενης χωρας, τους πολιτικους της αντιπολιτευσης που διναν συνθετη ονομασια και τωρα κανουν αντισταση, και ολους τους συμβουλους τους και τα κοματα τους, μπορουμε να ζησουμε και χωρις αυτα τα χρηματοδοτουμενα παρασιτα, που εκχωρουν στο ονομα μας. διοτι πολιτικος στην Ελλαδα σημαινει , εκχωρεας.
Συμπεριφερονατι ως πειρατες που επαθλο τους η διασπαθιση του δημοσιου πλουτου αλλα και της ιστοριας της χωρας.
Η δημοκρατια υπαρχει για να ευημερουν οι πολιτες, οχι τα χρεοκοπημενα κομματα και οι μηχανισμοι τους.
Ο στρατος ειναι η εγγυηση υπαρξεως του εθνους, ο οποιος χρειαζεται και τα απαραιτητα οπλα. Αυτα τα 2 πανε πακετο, δεν μπορεις να κανεις εκπτωσεις σε κανενα απο αυτα. Εκπτωσεις ή διαγραφη, πρεπει να γινουν στα παρασιτα του δημοσιου τομεα..
Κάποιοι εδώ μέσα (δύο είστε) έχει βγάλει τους ένστολους χαραμοφάϊδες και αδικαιολόγητο τον μισθό τους.
Δεν καταλαβαίνω την λογική σου, ας κλείσει 2 κανάλια η ΕΡΤ και τα χρήματα που θα περισσέψουν μηνιαίως φτάνει να πληρώνονται τα στελέχη και να περισσέψουν για εξοικονόμηση χρημάτων για όπλα.
Υπάρχουν άλλα διαδικτυακά στέκια ιδεολογικού χώρου όπου πιστεύουν ότι ο στρατός είναι άχρηστος και τα στελέχη του φασίστες, γιατί δεν δοκιμάζετε;
Υπάρχουν πολλά στέκια ΔΥ που θα μπορούσαν να κλείσουν υπέρ της ενίσχυσης των ΕΔ: η ΕΡΤ, 150 απο τους 300 βουλευτές (συν 6-7 μετακλητοί υπάλληλοι γραφείου Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, 1000 άτομα μάνι-μάνι, συν άλλους τόσους μόνιμους υπαλλήλους βουλής να τους εξυπηρετούν σε 3 βάρδιες) και πολλοί άλλοι.
Αυτό δεν σημαίνει πως όταν βλέπουμε μια ανωμαλία σχετική με δαπάνες στις ΕΔ δε θα την λέμε. Και το να έχεις μισό δις κονδύλι για αγορές/συντήρηση συστημάτων και όπλων και ταυτόχρονα λειτουργικά έξοδα (κυρίως μισθούς/συντάξεις) 3 δις, ΕΙΝΑΙ ανωμαλία δαπανών (τουλάχιστον).
Το να λέμε πως δεν θέλουμε πλοία Χ μεγέθους γιατί δεν έχουν αρκετούς αξιωματικούς Ψ βαθμού και άνω πάνω τους, είναι ανωμαλία.
Το να λέμε (γιατί κάποιοι το λένε) πως δεν γίνεται να αποσύρουμε τα F-4 γιατί είναι διθέσια, και τι θα τους κάνουμε μετά τόσους ιπτάμενους, είναι ανωμαλία.
Το να έχουμε Χ αριθμό ‘capital ships’ και οι αξιωματικοί με βαθμό Αντιναυάρχου να είναι Χ επί 5, είναι ανωμαλία!
Να μη το λέμε;
Απόλυτα σωστός, ξεκάθαρα το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΕΔ (και του δημοσίου γενικότερα) αυτή τη στιγμή είναι η κακοδιαχείρηση και η μη τήρηση λογικών αναλογιών σε προσωπικό (και βαθμίδες αυτού)
Έτσι ακριβώς. Και σίγουρα υπάρχει πάρα πολύ σαβούρα μεταξύ των μονίμων, με καθαρά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που πεντάρα δε δίνουν για την άμυνα. Το μόνο που τους απασχολεί ειναι να υπάρχουν άχρηστα στρατόπεδα κοντά στα σπίτια τους και φυσικά οι αποδοχές και οι άδειες τους.
Φίλε οκ. Πολλή η σαβούρα στους “μονιμάδες”. Προτάσεις; Πόσο κοστολογείς τον “μονιμά” μηνιαίως; Ποιος είναι ο ρόλος του κατά τη γνώμη σου; Να συμμετέχει για παράδειγμα η χώρα μας ενεργά σε Νατοϊκές αποστολές πχ βομβαρδισμούς ή με επίλεκτη λόγου χάρη τεθωρακισμένη ταξιαρχία στο Αφγανιστάν γαζώνοντας ταλιμπάν ώστε να ενισχύσει διεθνώς την θέση της γεωπολιτικά κι εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ή θα βγεις στα κάγκελα αλά Κανέλη και θα ουρλιάζεις ;
“…., ας κλείσει 2 κανάλια η ΕΡΤ και τα χρήματα που θα περισσέψουν μηνιαίως φτάνει να πληρώνονται τα στελέχη και να περισσέψουν για εξοικονόμηση χρημάτων για όπλα.”
Σωστόόόόόόόόός!!!!!
Και τη προτείνεις να ψωμολυσανε οι στρατιωτικοί ? Μα τοτε πως θα εκαναν σωστα και με υψηλο ηθικο τη δουλεια τους αυτα σε αλλους στρατους τα προσεχουν παρα πολυ εκτος και αν θελουν μερικοί να πανε να φυλανε τα συνορα δωρεαν μέχρι να γερασουν
Γτ ρε φίλε μαζί μας τα κράτησαν τα χρήματα…. Δουλεμένα είναι δεν μας τα χάρισαν… Ήμαρτον δηλαδή με αυτή την γνωστή ελληνική καραμέλα που δεν παίρνω εγω μην παίρνει κανένας
Συνολο…1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ευρω…..
Γιατι δε προτεινεται να αρνηθουν οι.πατριωτεσ δημοσιοι υπαλληλοι των ΕΔ αυτα τα.λεφτα….να επιστραφουν στο.κρατοσ με τον ορο να αγοραστουν φρεγατες πλοια αεροπλανα και διαφορα…..που θα προτεινουν τα…αριστα στελεχη………?????
Και γιατί ρε μάστορα να αρνούνται μόνο οι στρατιωτικοί τα νόμιμα χρηματά τους και όλοι οι άλλοι να τα τσεπώνουν κανονικά; Δικές τους είναι οι φρεγάτες και τα κανόνια ή όλου του ελληνικού λαού; Δηλ οι μακάκες της υπόθεσης θα είναι μια ζωή αυτοί; Δε τους κόψανε αρκετά; Όταν θα βγουν ρομπότ πλοία και αεροπλάνα απολύστε τους όλους αφού είναι άχρηστοι και κοστοβόροι δημόσιοι υπάλληλοι…
To ναυτικό έχει εξετάσει όλες τις κλάσεις μεταχειρισμένων φρεγατών. (και όχι μόνο φρεγατών) Έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις τόσο μέσα σε αυτό όσο έξω από αυτό που κάποιοι μάθαμε πολλά από εν ενεργεία και εν αποστρατεία πρώην Α/ΓΕΝ και Α.Σ (Αρχηγούς Στόλου)
Είπαν (δεν θα τα γράψω όλα, για κάποιους λόγους…)
Σε ότι αφορά τις Type-23 έχουν διαφορετικά συστήματα από αυτά που έχει το ναυτικό μας. Δεν συγκεντρώνουν πιθανότητες. Βέβαια κάποια στιγμή προκάλεσε αίσθηση στο ΓΕΝ η προσφορά που μας έκαναν οι άγγλοι.
Σε ότι αφορά τις γαλλικές Λαφαγιέτ. Το ίδιο ότι με τα συστήματα των Type-23 συν ότι οι γάλλοι θα αργήσουν να τις αποδεσμεύσουν.
Για αμερικανικά Τiconderonga και Arleigh Burke ούτε λόγος. Είναι εξωπραγματικά πλοία για εμάς, εξάλλου δεν τα χρειαζόμαστε, οι Αμερικάνοι αποκλείεται να μας τα δώσουν, αλλά και να μας τα έδιναν δεν τα αντέχει η τσέπη μας.
Ειπώθηκαν και άλλα για καναδικές Halifax, ισπανικές και αυστραλιανές Perry, γερμανικές F-122 και τις γερμανικές F-123 και ολλανδικές Μ που αυτές τις δύο κλάσεις έχει βάλει τελικά στο μάτι το ναυτικό μας.
Οι γερμανοί και ολλανδοί έχουν απαντήσει πότε θα είναι διαθέσιμες. Όπως απάντησαν και άλλοι σε ερωτηματολόγια που τους έστειλε το ναυτικό μας για τα μεταχειρισμένα πλοία τους.
Πάντως το ναυτικό επιθυμεί καινούργιες φρεγάτες. Είναι επιφυλακτικό για ότι αφορά τις μεταχειρισμένες. Μπαίνουν κάποια πολλά πράγματα σε μία εξίσωση για αυτές, όπως σε τι κατάσταση είναι, πόσα χρόνια ζωής έχουν μπροστά τους, πόσο θα κοστίσουν, πόσο θα κοστίσει ένας εκσυγχρονισμός τους, (αν χρειάζεται) πόσο πλήρωμα απαιτούν, κτλ που είναι δύσκολο να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα από αυτή την εξίσωση…
Σε ότι αφορά τώρα τις τρεις μη εκσυγχρονισμένες S ηλικίας 40 χρονών που τις έχουμε ακόμη. Ρωτήθηκε ο κύριος Α/ΓΕΝ γιατί κρατάμε ακόμη αυτά τα πλοία και δεν τα αποσύρουμε. Απάντησε πως είναι τέτοιες οι ανάγκες μας αυτή την εποχή που δεν γίνεται να αποσύρουμε έστω μία από αυτές.
Τέλος ένα θέμα που έθεσα εγώ αφού πρώτα έψαξα για μήνες ότι μεταχειρισμένο πλοίο υπάρχει ή θα υπάρχει στον κόσμο που θα μπορούμε να το προμηθευτούμε. Το έφερε η κουβέντα για συγκεκριμένες κλάσεις πλοίων και από Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Απαντήθηκε από τον κύριο Α/ΓΕΝ ότι είναι δύσκολο (δηλαδή δεν γίνεται) να αποκτήσουμε πλοία από ασιατικά ναυτικά.
Οι 2 Λαφαγιέτ που δεν θα εκσυγχρονιστούν, δεν θα αργήσουν καθόλου να αποδεσμευτούν. Στη χειρότερη, από το 2022 θα είναι διαθέσιμο το πρώτο σκάφος ώστε να αρχίσει εκπαίδευση το πλήρωμα του για τη πρώτη fti. Ειδικά σε ενδεχόμενο πακέτο με belharra, αυτό μπορεί να συμβεί και άμεσα. Δεν καίγονται οι Γάλλοι για δαυτες. Αυτοί που σου μεταφέρουν τέτοια, είναι είτε χαμηλόβαθμοι και ολίγον άσχετοι, είτε βάλτοι(αυτοί που παραδοσιακά έχουν αλλεργία σε οτιδήποτε μη γερμανικό/ολλανδικό/αμερικανικό). Να θυμίσω σε όσους μας διαβάζουν, ότι είναι τα ίδια άτομα που σου μεταφέρουν περί αποδέσμευσης f-123, όταν οι Γερμανοί δεν έχουν αποσύρει καν τις f-122!!! και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αποδοχή των f-125. Για τις mks-180 δεν θα αναφερθώ καν, γιατί θα γίνω κακός. Από τη μία δηλαδή, οι Λαφαγιέτ θα αργήσουν, αλλά τις f-123 μπορούμε να τις περιμένουμε στο διηνεκές(δύο μέτρα δύο σταθμά…)… Γιατί δεν γίνεται να αποκτήσουμε πλοία από ασιατικά ναυτικά; Θα προκαλέσουν αλλεργίες στα πληρώματα; Γιατί οι perry των Αυστραλών, δεν κάνουν; Γιατί θεωρούνται παλαιά τα durand de la penne όταν έχουμε σαπακια 40ετιας; Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω ως έναν βαθμό, είναι το επιχείρημα με τις type 23. Όταν όμως έχεις λόγω εμμονών κολλήσει με 40χρονα πλοία, κάνεις μια αυτοκριτική και εξαντλείς κάθε πιθανότητα. Μη σου πω, πως κάποια στελέχη, αν είχαν στοιχειώδη ευθιξία, θα πηδούσαν στη θάλασσα… Δώσε κανένα πειστικό επιχείρημα, ώστε να προαγεις τη συζήτηση και άσε κατά μέρους τα διαγγέλματα… Όσο φιλικά γίνεται…
Και για να συμπληρωσω στον αγαπητο Αντωνη φιλε Γιαννη1 θα σου παραθεσω αυτολεξη την παρατηρηση απο αρθρο που διαβασα και λεει μια μεγαλη αληθεια…
“Η δήλωση αυτή του Α/ΓΕΑ θυμίζει, με εξαιρετικά δυσάρεστο και ανησυχητικό τρόπο, τις διαβεβαιώσεις που παγίως παρέχουν οι στρατιωτικές ηγεσίες στην Ελλάδα προς τις πολιτικές ηγεσίες και τους πολίτες για την επάρκεια των μέσων τους να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε απειλή», εν επιγνώσει της ανακρίβειας που αυτό συνιστά, με αποτέλεσμα να διαψεύδονται την κρίσιμη στιγμή – και να επιβαρύνονται ιστορικά και στη συνείδηση του κόσμου από την αναξιοπιστία των δηλώσεων αυτών.”
Νομιζω οι Lafayette δεν ειναι καλη επιλογή
Όσον αφορά τις Adelaide
“The Australian warships would only serve the Polish Navy for ten more years, which, some believed, hardly justified their EUR 460 million price tag, especially given that the entire annual budget of the Navy amounts to approximately EUR 185 million.”
https://polandinenglish.info/38553689/poland-wont-buy-used-australian-warships-reports
Και κατι λιγο ασχετο με το θεμα έβλεπα τις δανεζικες φρεγατες Iver Huitfeldt
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate
με κοστος 273εκ ευρω ειναι αραγε μια καλη μελλοντική επιλογη για Ελλαδα ή Κύπρο για την αν. Μεσόγειο
Ποιο ειναι τελικα το κοστος να μπουν κελια συλβερ στις λαφαγιετ? αφου κατασκευαστικα ειχε προβλεφτει οτι μπορουν να παρουν αργοτερα μαλλον δεν ειναι τεραστιο. Πιστευω 30-40 εκατομμυρια η καθε φρεγατα (μονο τα κελια οχι οι πυραυλοι) και με δεδομενο οτι θα δωθουν τζαμπα με την υπογραφη για τις μπελαρα.
Αν παρουν 32? sylver 43, θα ριχνουν aster 15, mica vl, και αργοτερα camm-er
Μπορει να μην εχουν την τεραστια εμβελεια αλλα ειναι ολοι ενεργης καθοδηγησης και ανωτεροι απο
SM-1, και με μια αναβαθμιση στο ρανταρ δεν χρειαζετε τιποτα αλλο.
Αποκταμε 2 στελθ σχετικα καινουργια πλοια με πολυ ανωτερες αντιαροπορικες δυνατοτητες απο οτι εχουν οι τουρκοι σημερα
και αναμενουμε τις μπελαρα μαλλον το 2025+
Τα υποβρύχια μας καθώς έχουν την δυνατότητα βολής πυραύλων harpoon υπάρχουν στο οπλοστάσιο τους;;.. ξέρω ότι για το Αιγαίο είναι ανώφελο η χρήση τους καθώς προδίδει τη θέση του υποβρυχίου αλλά στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα ήταν μια καλή λύση;
Τα 8 από τα 11 υποβρύχια μας έχουν την δυνατότητα να βάλουν Χαρπούν. Κάθε ένα από αυτά φέρει σε μόνιμη βάση συγκεκριμένο αριθμό Χαρπούν. Τι γίνεται όμως… Οι κυβερνήτες τους λένε πως δεν τους βολεύει να χρησιμοποιήσουν Χαρπούν γιατί έτσι θα προδίδεται η θέση του υποβρυχίου.
Κάτι ακόμη. Ο λόγος που έχουμε τώρα τόσα υποβρύχια (κανονικά κάποια ηλικίας 47 χρονών έπρεπε να είχαν παροπλιστεί) είναι γιατί δεν έχουμε σύγχρονα μεγάλα πλοία. Έτσι αναγκαστικά κρατάμε τα υποβρύχια για να κάνουμε άρνηση περιοχής. (και στην Ανατολική Μεσόγειο)
Καταλαβαινεις φυσικα το κωμικοτραγικο στα λεγομενα σου περι αρνησης περιοχης (ποσο μαλλον στην ανατολικη Μεσογειο) με τα υπαρχοντα υποβρυχια (το 55% της δύναμης των ελληνικών υποβρυχίων είναι στο όριο της απόσυρσης) τη χρήση τορπιλών SUT και SST-4, τεχνολογίας δεκαετίας ‘70, απεναντι στο Τουρκικό Ναυτικό του σημερα και του αυριο με τη ραγδαια αναβαθμιση του ανθυποβρυχιακου πολεμου…
Tα υποβρύχια και οι τορπίλες παρά τα χρόνια τους κάνουν ακόμη δουλειά.
Φυσικα… να τα βαλουν σε μουσειο να πηγαινουν τα παιδια απο τα σχολεια να τα βλεπουν…
Για αρνηση περιοχης ουτε για αστειο… Για ανοιχτες θαλασσες δεν το συζηταμε καν…
Θα σου επαναλαβω το παραπανω…
«Η δήλωση αυτή του Α/ΓΕΑ θυμίζει, με εξαιρετικά δυσάρεστο και ανησυχητικό τρόπο, τις διαβεβαιώσεις που παγίως παρέχουν οι στρατιωτικές ηγεσίες στην Ελλάδα προς τις πολιτικές ηγεσίες και τους πολίτες για την επάρκεια των μέσων τους να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε απειλή», εν επιγνώσει της ανακρίβειας που αυτό συνιστά, με αποτέλεσμα να διαψεύδονται την κρίσιμη στιγμή – και να επιβαρύνονται ιστορικά και στη συνείδηση του κόσμου από την αναξιοπιστία των δηλώσεων αυτών.»
Oι τορπιλες ειναι τοσο λειτουργικες και καταστρεπτικες οσο την ημερα που κατασκευαστηκαν. Το βασικο προβλημα σημερα των τορπιλών SUT και SST-4 , ειναι οτι λογω της μικρης σχετικα εμβελειας τους σε σχεση με πιο συγχρονες τορπιλες, το υποβρυχιο φορεας πρεπει να πλησιασει το πλοιο στοχος για να κανει βολη.
Kai τα αυτοκινητα της φορμουλα 1 το 1970 το ιδιο…
δεν τρεχεις με αυτα ομως σημερα στους αγωνες…
Λίγο πιο μικρή εμβέλεια να είχαν θα ήταν πιο πρακτικό από το υποβρύχιο να κάνουν ρεσάλτο σαν τους πειρατές πάνω στο εχθρικό πλοίο ή να του κολλήσουν καμία νάρκη ή να το εμβολίσουν… 🙂
Πραγματικά είναι τόσο περίεργο που δεν δίνουν ένα ποσό που είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλα προγράμματα για να αξιοποιήσουν πλήρως το μόνο όπλο που είναι σε εμφανώς δυνατότερη θέση από τους Τούρκους.
Μιας και τα φαβορι φαινεται να ειναι Adelaide και la fayette θα ξεκινησω λεγοντας οτι ναι μεν οι Adelaide μπορουν να προσφερουν αντιαεροπορικη προστασια σε σχεση με τις la fayette αλλα λογω οτι η Αυστραλια δεν εχει να κερδισει κατι μελλοντικα απο την Ελλαδα οπως η Γαλλια για παραδειγμα που σπρωχνει τις belh@ra ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα ζητηθουν χρηματα τα οποια ομως μπορουν χρησιμοποιηθουν για εναν αξιοπρεπες εκσυχρονισμο των φρεγατων MEKO
Εδω παραθετω ενα παλαιοτερο κειμενο της πτησης σχετικα με τον εκσυχρονισμο https://www.ptisidiastima.com/meko-200hn-new-capabilities/
Εαν και εφοσον η Ελλαδα επιλεξει την belh@ra η Γαλλια θα μπορουσε να αποδεσμευσει τις 2 la fayette οι οποιες εχουν και προοπτικη εκσυχρονισμου δημιουργωντας παραλληλα και εναν πιο ισχυρο αξονα Αθηνας Λευκωσιας Παρισιου (και γιατι οχι και κάιρο) μιας και η Γαλλια εχει ηδη συμφωνησει με την Κυπρο για περιπολιες στην Κυπριακη ΑΟΖ.Ετσι θα εχουμε ενα στολο που θα μοιραζεται κοινα συστηματα(belh@ra,gowind 2500, la fayette) με εναν κοινο στοχο ο οποιος θα ειναι η προστασια της Ελληνικης,κυπριακης και Αιγυπτιακης ΑΟΖ απο την επιθετικοτητα της τουρκιας που διεκδικει τα παντα
Τελειωνοντας θελω να ρωτησω πως αμα το ΠΝ κρινει ακαταλληλο το παλιο 100αρι πυροβολο των la fayette αυτο δεν θα μπορουσε να αντικατασταθει με τα 76αρια που φερνουν οι παλαιες πυραυλακατοι LA COMBATTANTE III?Μιας και η καθεμια απο αυτες φερνει 2 76αρια με την αποσυρση μιας LA COMBATTANTE III θα μπορουσαν να βρεθουν αμεσα τα 2 76αρια ως αντικατασταση των 100 χλσ που φερνουν οι la fayette
Δεν ειμαι ειδημων , αλλα νομιζω οτι με ασπιρινες δεν θεραπευεται η πνευμονια. Ισως θα πρεπει να διδαχθουμε απο την επιλογη των Ισραηλινων να ναυπηγησουν σκαφη σαν τις sa ar 6 με βαση μια συμφωνια αναλογης μορφης και με προσαρμογη συστηματων συμφωνων με τις Ελληνικες απαιτησεις. Οι Γαλλιδες FTI θεωρητικα υποσχονται πολλα ,αλλα το ρισκο {τεχνολογικο και οικονομικο} μεγαλο.Χρειαζομαστε αμμεσα ενα προγραμμα που να μπορει να αποδωσει σε βαθος δεκαετιας εναν αριθμο σκαφων ικανων να αντικαταστησουν τις ταλαιπωρες S. Αυτονοητος πρεπει να ειναι και ο εκσ/ος των MEKO. Με λυσεις αποδοχης μεταχειρισμενων σκαφων μονο κατασπαταληση πορων και διογκωση προβληματων βλεπω. Οσο για το επειγον ακομα και αν γινονταν μια συμφωνια παραχωρησης μετ/ων σκαφων σημερα, περαν των αλλων, επιχειρησιακες πρακτικα θα τις ειχαμε σε 2 χρονια σχεδον Καιρος επιτελους να μαθουμε τι εστι προγραμματισμος απο λυσεις πανικου και δουλειες του “ποδαριου” μαθαμε πλεον ….ελπιζω
Οι Durand de la Penne δεν είναι παλαιότερες των Perry, έχουν ομοιότητες με τις ΜΕΚΟ, όμως έχουν και αρκετά μεγάλες ανάγκες πληρώματος. Και με όλο τον σεβασμό στον ΓΙΆΝΝΗΣ 1, οι τοποθετήσεις των ανωτάτων αξιωματικών λίγο με εντυπωσιάζουν, αφού πάμπολλοι από δαύτους καταλήγουν σε τέτοια πόστα μόνο μέσα από πολιτικές ίντριγκες, έχουν ξεχάσει τις πραγματικότητες των μαχιμων μονάδων, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι απασχολούνται ως ατζέντηδες νέων οπλικών συστημάτων. Τέτοιοι ανώτατοι έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι οι Amraam δε ταιριάζουν στο Αιγαίο, ότι ο Στόλος δε πρέπει να έχει σκάφη πάνω από 3.000 τόνους, ότι ο Στρατός καλύτερα να έχει τροχοφόρους καταστροφείς αρμάτων, ότι οι ειδικές δυνάμεις δε χρειάζονται και ότι ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των κληρωτών είναι άνευ σημασίας. Ούτε λοιπόν για τα υποτιθέμενα “θέματα” των μεταχειρισμένων πλοίων πείθομαι, ούτε για την ακαταλληλότητα των Tiko, ούτε καν για το ανέφικτο της προμήθειας μεταχειρισμένων ιαπωνικων πλοίων.
Ξεκινώντας από τους τροχοφόρους καταστροφείς αρμάτων αυτό είναι κάτι που μου το έλεγε πριν μέρες κατώτερος στρατιωτικός. Είναι πράγματι προτιμότεροι στα νησιά αντί των ,,αρχαίων,, αρμάτων Μ-48 και Μ-60. Στα νησιά δεν θα γίνουν αρματομαχίες. Τα τουρκικά αποβατικά και όσα άρματα προλάβουν να βγουν από αυτά (που δεν θα βγουν, οι τούρκοι δεν θα κάνουν απόβαση σε κατοικημένο μας νησί) μπορούν να αντιμετωπιστούν άνετα από τροχοφόρα τ/θ. Που είναι πιο φτηνά, πιο ευέλικτα, πιο οικονομικά κτλ από άρματα μάχης.
Σε ότι αφορά αεροπορικές μας ασκήσεις η μία στις τρεις -εικονικές- καταρρίψεις στο Αιγαίο αφορούν δικά μας αεροπλάνα. Σκέψου τι θα γίνει σε περίπτωση σύρραξης που θα πετάνε ταυτόχρονα πάρα πολλά αεροπλάνα και ελικόπτερα και των δύο χωρών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ίδιοι οι τύποι και στις δύο χώρες, που συστήματα αυτοπροστασίας δεν δουλεύουν (ούτε καν υπήρχαν) σε μαχητικά μας αεροπλάνα, που θα γίνεται Ο πανικός.
Στα πλοία άνω των 3.000 τόνων δεν είναι υπερβολή αυτό ούτε κάποιο λάθος. Μία φρεγάτα σαν τις ΜΕΚΟ κάνει μια χαρά την δουλειά της. Πυροβόλο 127 χλστ, 32 ESSM, 8 Χαρπούν ή Εξοσέτ, ελικόπτερο, σόναρ, τορπίλες, RAM κ.α. Τι παραπάνω θέλουμε για το Αιγαίο ?? Άσε και που αυτό το κάτι παραπάνω να μας χάριζαν, θα υπάρχει πρόβλημα να μην μπορούμε να γεμίσουμε τα κελιά του. (με πυραύλους…)
Σε ότι αφορά τις Ντουράντε ντε λα πένε αυτές έχουν -και- τον SM-1 που πλέον δεν υποστηρίζεται (άσχετα τι είπε η εταιρία ή ο κάθε ένας) ενώ απαιτούν 380 άτομα πλήρωμα.
1. Οι Ιάπωνες που απειλούνται από μάλλον ελαφρές αμφιβιες και αεροκινητες μονάδες στα απομακρυσμένα νησιά τους χρησιμοποιούν τροχοφόρα. Οι Ταϊβανέζοι που απειλούνται απο βαριές κινεζικές δυνάμεις φυλάγουν τα κολλημένα στον εχθρό νησιά τους με Μ48.
2. Πράγματι το ζήτημα της εναέριας αναγνώρισης υφίστατο σε κορεσμένα περιβάλλοντα, όμως η συνδυασμένη χρήση ΑΣΕΠΕ, datalinks και βελτιωμένων IFF έχει μεταβάλλει την πραγματικότητα. Αποτέλεσμα πύραυλοι όπως ο ΑΙΜ120D, ο Derby κι ο Meteor.
3. Σκάφη 2500-3000 τόνων μπορεί να οπλιστούν βαριά, όμως αεραμυνας περιοχής δε γίνονται. Τα μεγάλα εκτοπισματα -και πληρώματα- απαιτούνται λόγω της λειτουργίας των σκαφών αυτών απαιτούνται για να λειτουργούν αυτά όχι μόνο ως μάχιμες μονάδες, αλλά και ως πλωτά διοικητήρια. Τέλος, έχω διαβάσει ότι και οι Ιταλοί τροποποιησαν τους Μκ13 των DdlP για να εκτοξεύει SM2.
3000 τόνων πλοία μπορούν να φορτωθούν με ASTER-30 τσεκαρισμένο και επιχειρησιακά… Formidable, ομοίως έχουν και αυτή την δυνατότητα οι μεγάλες Gowind.
Να πούμε πως οι Durand de la Penne θα κοστίσουν – μαζί με τα όπλα και τις συντηρήσεις, κόστη δανείων, κτλ – γυρω στα 550-600 εκατομμύρια για 2 πλοία (300 το ένα). Δεν είναι τζάμπα. Αξίζουν το κόστος για άλλα 15-20 χρόνια υπηρεσίας; Πιστεύω ναι. Σαν ενδιάμεση λύση μέχρι τις belharra.
Γιατί να επιλεγούν αυτά τα σκάφη και όχι οι Adelaide που ειναι πιο κοντά στα υποσυστήματα που γνωρίζει το ΠΝ;
Θεωρώ πως οι Durand de la Penne είναι ελαφρώς καλύτερες από τις Adelaide.
Ωστόσο θα προτιμούσα τις La Fayette (5), αναβαθμισμένες με:
– sonar kingklip,
– vls για mica ng ή camm-er,
– phalanx ciws από τις S,
– νέο radar (NS200 ή Sea Giraffe).
Και τις προτιμώ γιατί είναι πιο οικονομικές (απόκτηση, αναβάθμιση, συντήρηση, πλήρωμα, κτλ) και σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες. Και φυσικά αν γίνεται να τις παραλάβουμε σχετικά άμεσα, πληρώνοντας εμείς την προγραμματισμένη αναβάθμισή τους.
Λεφτα υπάρχουν αλλά μόνο για αναδρομικά. Γιατί πληρώνουμε τόσους καραβανάδες; Με τι θα πολεμήσουν;
Καλες οι Lafayette!Καλυτερες οι Adelaide!!Καλυτερα όλων ομως τα υποβρύχια για την Αν. Μεσόγειο!!!
Την εποχή που …. έβρεχε O.H. Perry από τις Η.Π.Α οι αξιωματικοί του Π.Ν μέσα σε όλες τους τις αναφορές, ένα από τα κριτήρια που έπαιζε ψηλά εκείνη την εποχή για την μη επιλογή τους, ήταν η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου διαμονής πληρωμάτων. Τους άρεσε το γνώριμο περιβάλλον τον Ολλανδικών S. Ένα ακόμη αρνητικό εκείνη την εποχή ήταν ότι δεν έφερε βαρύ όπλο εμπρός. Παράλληλα τα S που παραλάβαμε ήταν σε καλύτερη συνολικά κατάσταση από τα διαθέσιμα (τότε) Αμερικάνικα.
Πάτε να με συγχύσετε πάλι με τις γαλλικές μάπες
Επαναλαμβάνω παλιότερα σχόλια μου;
I)Lafayette ;
Τα πλοία αυτά είναι απίστευτα υποεξοπλισμενα κατάλληλα για δεξιώσεις και κρουαζιέρες.
Περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο με 8 crotal και χωρίς καν sonar??
Μπορεί να φέρει και να συνεργάζεται με sea hawk??
Για Κρουαζιέρα ναι
Για περιπολία όχι
Για να γίνουν αξιόμαχες θέλουν ριζικό εκσυχρονισμό και λεφτά δεν περισσεύουν. Πρέπει να εξυχρονιστουν οι ΜΕΚΟ και να αγοραστούν καινούργιες τορπίλες
II) Adeladie
Savfvs και έπρεπε να τα κοιτάξουμε . Με τη προϋπόθεση πως τα SM2 είναι διαθέσιμα για μας.
Επιπλέον οι Perry έχουν βγάλει πολλά πρβλήματα και σε σκάφος και σε προωστήριο σύστημα
Αλλα λεφτά δεν υπάρχουν ούτε καv για τη συντήρηση του υπάρχοντος στόλου
III)
Η οικονομική συρρίκνωση προφανώς θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και τις ED. Πρέπει να κοιτάμε τι μπορούμε και όχι τι θέλουμε
Η πραγματικότητα θα μας προσγειώσει
Για το 2030 κοιτάμε πλέον για ναυτικό με 4 MEKO , 7 Super Vita ; 5 214/209/AIP
Το Αιγαίο κλείνει με επάκτιες συστοιχίες , πυροβολικό και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα
Για ανατολική Μεσόγειο μονο υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες
δε eχει νόημα να κρατάς 20,000 προσoπικό για τα παραπάνω
Δραματική συρρίκνωση είναι το μέλλον
Το ναυτικό δεν θα μείνει με 4 φρεγάτες. Αν δεν αγοραστούν καινούργιες θα αγοραστούν 4-6 μεταχειρισμένες ενώ εναλλακτικά ,,παίζει,, να αγοράσει κορβέτες. Στα υποβρύχια θα αγοραστούν και άλλα. ,,Θα παίξει,, και το φτηνότερο U-212. Στις πυραυλακάτους εξετάζεται η απόκτηση πολλών μικρού εκτοπίσματος. Το Αιγαίο ευνοεί πολύ την χρήση ταχύπλοων σκαφών και το ναυτικό εξετάζει να δώσει μεγάλο βάρος σε αυτά.
Ευχομαι αυτο να ειναι παλι μια δικη σου εκτιμηση και το ΠΝ να μην δωσει τοση βαρυτητα μια και το πλεονέκτημα των Ταχέων Σκαφών συρρικνώνεται διαρκώς και οι ελληνικές πυραυλάκατοι θα δυσκολεύονται να επιβιώσουν…
Επισης το Αιγαιο μπορει να ειναι κλειστει θαλασσα αλλα δεν ειναι λιμνη… ο καιρός αποτελεί σοβαρό περιοριστικό παράγοντα για την επιχειρησιακή δράση των ταχέων σκαφών…
Ταχέα σκάφη χωρίς άμυνα με τόσα ΜΕΑ και εναέρια μέσα, θα είναι για σκοποβολή.
Μπορει να ειμαστε περιπου απελπισμένοι, μπορει να μην φαινεται στον οριζοντα εξοδος απο το αδιεξοδο, αλλα οχι σαβουρια 30+ ετών που αποσύρουν οι αλλοι δεν χρειαζόμαστε.
Ειναι κοπος και χρημα για να διατηρησουμε 5 χρονια ακομα κάτι σαπιοκάραβα.
Οχι δεν εχω καλυτερη λύση πέρα απο το να χώσουμε με κάποιο τροπο λεφτά για νεα πλοια η μτχ αξια λογου με υπολοιπο ζωης. Σίγουρα ομως δεν θα δεσμευα ουτε τσακιστη δεκάρα για διατηρηση σε υπηρεσια κάτι Αδελαιδες, Tico και δε συμμαζευεται.
Τα δύο CASSARD ? Είχαν ακουστεί και αυτά. Με smart s mk2 , link 16 , SM 1 , αλλά και 2 χ 6απλα ciws με mistral ,
Exoset block3 , μεγάλο ελικοδρόμιο κ.λ.π . Δεν νομίζω οτι το ΠΝ έχει πλέον ανάλογα πλοία.
Έχουν εξεταστεί και τα Cassard και έχουν απορριφθεί. Ο SM-1 πλέον δεν υποστηρίζεται.
Το Mistral δεν είναι CIWS.
Το πρόβλημά σου εσένα, είναι οι SM-1 και οι mistral; Οι MK-13 τροποποιούνται σχετικά εύκολα(στο τέλος-τέλος, ας πάρουμε τους εκτοξευτές των Αυστραλών, αν κάνουν τις Adelaide υφάλους…), ώστε να υποστηρίζουν SM-2. Για CIWS, αφού δεν σου κάνουν τα mistral, κοτσάρεις phalanx… Γενικά, μεταφέρεις όλο πληροφορίες απορρίψεων κάθε λογής προτάσεων. Στο ΠΝ(τουλάχιστον με αυτούς που μιλάς), έχουν σχέδιο, ή περιμένουν κανένα θαύμα; Και άντε, οι cassard τους ξινίζουν, οι adelaide γιατί δεν βολιδοσκοπούνται;
Διαφωνώ με το άρθρο. Γιατί να αγοράσεις παλιές φρεγάτες σΕ άγνωστη κατάσταση, με ανάγκες για νέα ανταλλακτικά , νέα εκπαίδευση πληρωμάτων και στο τέλος να τις εκσυγχρονίσεις; Κρατάς τις υφιστάμενες , προχωρά σε δομικές ενισχύσεις και τις εκσυχρονιζεις κατά το δοκούν. Υπάρχουν στελέχη στο ΠΝ που γνωρίζουν τι χρειάζονται και πως να το κάνουν.
Δεν συμφέρει να τις κρατήσουμε και να τις εκσυγχρονίσουμε. Αν ήταν έτσι τα ναυτικά θα κρατούσαν τις φρεγάτες τους για μια 60αριά χρόνια. Και κάθε βδομάδα θα τις είχαν στο συνεργείο για επισκευές…. Χώρια το κόστος χρήσης ενός ,,αρχαίου,, και προβληματικού πλοίου.
…δεν συμφέρει λόγω μεγάλου αριθμού επάνδρωσης ανδρών. Αλλά συμφέρει να πάρουμε τα συνομήλικα Λαφαγιέτ ή τα Arleigh Burke τα οποία δεν γνωρίζουμε πόσο έχουν καταπονηθεί και σε τι θάλασσες έχουν ταξιδέψει; Για second best solution είναι καλύτερα τα δικά μας. Για καλύτερη είναι οι FREMM και όχι στο επίπεδο εξοπλισμού που τα πήρα οι Αιγύπτιοι.
Οι LaFayette έχουν μικρές ανάγκες σε πλήρωμα, είναι πολύ οικονομικές, κο μόλις 20ετίας
Αλλά επιπέδου ΛΣ,με κάποια υπερβολή.
Όλα έχουν σχέση με την τιμή/κόστος. Αν έρθουν τζαμπαντάν ή με συμβολικό κόστος, ΟΚ, αν είναι να έρθουν με κόστος όσο θα ήταν να εκσυγχρονιστούν οι ΜΕΚΟ, τότε να εκσυγχρονισθούν οι ΜΕΚΟ (μιλώντας για τις Adelaide).
Για τις Lafayette νιώθω ότι δεν μας δίνονται αρκετά στοιχεία αν έχουν πάνω τους κάτι χρήσιμο και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί νε κάποιο μπάλωμα που θα βάζαμε (π.χ. αν έχει καλό ραντάρ που θα μπορούσε να συνεργασθεί με ένα αντιαεροπορικό μέσης ή μεγάλης ακτίνας, να δούμε αν με καμιά πατέντα θα έμπαινε κανένα κάνιστρο).
http://www.kathimerini.gr/983800/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/protash-e3agoras-twn-nayphgeiwn-eleysinas-kai-skaramagka-apo-thn-amerikanikh-onex
Μια και μιλάμε για φρεγάτες και ναυπηγήσεις να βάλουμε κι αυτή την είδηση στο παιχνίδι. Χάρηκε κι ο κυρ Τζέφρυ. Κι αυτή η χαρά δίνει και εγκυρότητα και τροφή για σκέψη και για σενάρια. Ενδιάμεση λύση πάντως δεν βλέπω για λόγους κόστους. Αν γίνει όμως θα μαντευα Λαφαγιέτ. Ίσως 2+3 αργότερα.
Συμφωνώ εν μέρει με το Νikos, τα υποβρύχια είναι μια καλή λύση για την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, για το Αιγαίο, με την πλειάδα νησιών που διαθέτουμε και δεδομένης της μακράς διάρκειας της οικονομικής κρίσης που μας μαστίζει, θεωρώ ότι η ναυπήγηση μικρών σκαφών (πυραυλάκατοι) είναι η καλύτερη λύση.
Ας ξεχάσουμε την απόκτηση «σαπακιών» από Συμμάχους ως προσωρινή λύση. Σε κλειστές θάλασσες, όπως είναι το Αιγαίο, το μικρό μέγεθος και η ταχύτητα σε συνδυασμό με την ευελιξία,αφ’ ενός, και η απόκρυψη που προσφέρουν τα Υ/Β, αφ’ ετέρου, ευνοούνται από την τακτική hit and run, απέναντι σε ένα πολυπληθέστερο ΠΝ από το δικό μας.
Η πτήση έχει εξετάσει κάθε πιθανή περίπτωση (αγορά,ενοικιάσει κλπ),άλλα αρνείται να εξετάσει την ναυπήγηση πλοίον στην Ελλάδα!
Σοβαρα τωρα?Δεν ειμαστε ικανοι να φτιαξουμε φορτηγα οχηματα για τον Ε.Σ και καποιοι θελουν αντιαεροπορικες φρεγατες….Η μεχρι τωρα εμπειρια τι σου δειχνει?Οι Super vita πηγαν καλα?On budget?Τα 214?Σωστα εγιναν?Χωρις καθυστερησεις και over budget?Οι Μεκο?Τα αρματαγωγα του ΠΝ?Αστο αδερφε,δεν ειμαστε για να φτιαχνουμε πλοια….Μπορει να μπορουμε να τα πηγαινουμε,αλλα δεν ειμαστε να φτιαχνουμε.
To άρθρο κάνει λόγο για άμεσες λύσεις. Επιπλέον θα προσθέσω εγώ αναφέρει υλοποιήσιμες λύσεις, άσχετα του κατά πόσο έχουν πιθανότητες. Η ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά δεν είναι.
Εδω δεν εχουμε λεφτα να εκσυχρονισουμε 4 μεκο και 4 κορτναερ και θα παρουμε και αλλες μεταχειρισμενες?Για την Κυπρο,δεν δινει και αυτη κατι να παρουμε 1-2 πλοια που θα ειναι για αυτη με βαση τη σουδα?
Για τους δημοσιους υπαλληλους,παραπονιουνται αλλα εξακολουθουν να την εχουν καλα,και ο υπολοιπος κοσμος εξω στον ιδιωτικο τομεα παιρνει πολυ λιγοτερα λεφτα,πεινανε,δε βρισκουν δουλεια..στο δημοσιο γενναει του αλλουνου η γυναικα και παιρνει και αυτος ενα χρονο αδεια..παει ο αλλος δημοτικος αστυνομικος εξη ωρες εργασια καθε μερα πεντε μερες τη βδομαδα και παιρνει δυο φορες περισσοτερο απο οτι στον ιδιωτικο τομεα..αμετρητα τα παραδειγματα..στο εξωτερικο συνηθως ειναι το αντιθετο,οι χαμηλομισθοι ειναι στο δημοσιο..
Ο κλαδος των ενοπλων δυναμεων παντως,χρειαζεται διαφοροποιηση ως προς το υπολοιπο δημοσιο και να εχουν υψηλοτερες απολαβες.
Πες ποτε εχει βαλει η Κυπρος 1 ευρω/δολλαριο για το “ενιαιο αμυντικο δογμα”….Την παρτη τους απο παντα,ακομη κ τωρα που δεν εχουμε να φαμε,καθομαστε και κοιταμε πως θα καλυψουμε την Κυπρο…και ειμαστε ακαλυπτοι απο παντου….
Η Darwin είναι άμεσα διαθέσιμη και με τα τα ανταλλακτικά της Sydney για συντήρηση ενώ θα ακολουθήσουν Melbourne & Neacastle. Οι δύο τελευταίες είναι μεγαλύτερες και 25 χρονών, μια δεκαετία νεώτερες από τις πρώτες 4.
Ενδιαφέρον θα είχε ένα συνολικό πακέτο συνεργασίας με την Αυστραλία που θα συμπεριλάμβανε και τo upgrade των MEKO με βάση το αντίστοιχο δικό τους των ANZAC (πχ CEAFAR)
Μια τέτοια συνεργασία συναντάει τις φιλοδοξίες της Αυστραλίας και μπορεί να έχει ευνοϊκή χρηματοδότηση από τη μεριά της.
Το ΠΝ έτσι αυξάνει έτσι μεν την πολυτυπία αλλά όχι στο βαθμό μιας γαλλικής εναλλακτικής μια και πολλά συστήματα των Adelaide είναι γνωστά, αποκτά άμυνα περιοχής ενώ δεν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό μια και οι 3 Adelaide αντικαθιστούν ισάριθμες μη εκσυγχρονισμένες S.
Μαζί με upgrade των ΜΕΚΟ το ΠΝ έχει κλωτσήσει έτσι το τενεκεδάκι στα μέσα της επόμενης δεκαετίας όπου θα χρειαστεί ένα ναυπηγικό πρόγραμμα 6 σκαφών όπως οι Sigma για να αντικαταστήσει τις υπόλοιπες S
H Darwin δεν είναι διαθέσιμη. Πρόκειται να γίνει τεχνητός ύφαλος για καταδύσεις αναψυχής, αν δεν έχει ήδη γίνει…
https://www.ptisidiastima.com/adelaide-class-ffgs-running-out/
Οχι ακόμη! Η TAS δεν θα έχει αντίρρηση να κάνει υφάλους S class 🙂
Μπορεί να είναι stop gap μια και τα επόμενα 2 καράβια είναι μεγαλύτερα και αρκετά νεώτερα
Το προγραμμα αναβαθμισης των αυστραλιανων και νεοζηλανδικων ΜΕΚΟ εκτελεστηκε απο την Lockheed Martin Canada στο Χαλιφαξ του Καναδα και οχι απο αυστραλιανη εταιρεια ή εστω σε αυστραλιανα ναυπηγεια.
Υπήρξε συμμετοχή εταιρειών της Αυστραλίας όμως και μάλιστα σημαντική όπως η CEA Technologies (CEAFAR & CEAMOUNT) αλλά και η SAAB Systems Aystralia , Tenix κτλ
Δυο τρεις ακόμα super vita, δυο 214 που μας χρωστάνε και Arleigh Burke……οταν μας τα χαρίσουν.
1. Adelaide class = Ανάκτηση ικανότητας Αεράμυνας Περιοχής για το Π.Ν με έτοιμα αναβαθμισμένα πλοία ηλικίας 26 και 27 ετών.
2. La Fayette class = Εισαγωγή του Π.Ν σε μια νέα κατηγορία diesel φρεγάτας των 25 κόμβων μεν αλλα μειωμένου ίχνους δε που θα χρειαστούν κοστοβόρες προσθήκες.
Νομίζω είναι φως φανάρι πως η 1η επιλογή είναι ξεκάθαρα ζωτικής σημασίας για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας όπως ορίζονται απο το Διεθνές Δίκαιο σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.
Με την Αυστραλία είχαμε πάντα καλές σχέσεις όπου υπάρχει σημαντικότατη Ελληνική μειονότητα.
Δεδομένων των άριστων σχέσεων και με τις Η.Π.Α δεν νομίζω ότι θα συναντούσαμε πρόβλημα (επιτέλους) αποδέσμευσης του SM-2.
Ακριβώς! Και νομίζω πως η τιμή θα μπορούσε να κατέβει αρκετά κάτω από αυτή των Πολωνών (εννοείται με σοβαρή διαπραγμάτευση), αφού η εναλλακτική τους είναι ο ύφαλος…
H ιδια επιλογη υπηρχε και για τα P-3 τους,αλλα ειδαμε……ονειρο….
Η πηγή του κακού είναι “δεν υπάρχουν λεφτά” άρα γίναμε “δώσε και σώσε” άρα Γαλλία,όμως τι παίρνουμε πίσω,αν θέλουν να τα δώσουν,2 δισ. η 5 δισ. το δεύτερο πόσο φτάνει και για επιδόματα.Καλο θα ήταν να γίνετε οι μάγοι των συνδυασμών γιατί χρειαζόμαστε και τορπίλες και NH 90 και ραντάρ, γιατί όχι από τις cassard, για τις μέκο, πενία τέχνας κατεργάζεται,μόνο χρόνου Φειδου,η Τουρκία αρχίζει να αισθάνεται περικυκλωμένη και εμείς είμαστε αδύναμοι και κανένα παιδί της Αμερικής δεν θα θυσιαστεί για την Ελλάδα.
Η πρώτη Λαφαγιέτ είναι 22 ετών(για να μη λέμε άλλα αντί άλλων, ίδιας ηλικίας με την Σπέτσες, ενώ η Ύδρα είναι 26…) και η δεύτερη 21. Τα 2 τελευταία σκάφη, είναι 19 και 17 ετών (για να κοιτάμε και τις προοπτικές για ολική παραχώρηση μακροπρόθεσμα, όλης της κλάσης και χρησιμοποίησης του πρώτου σκάφους για ανταλλακτικά). Από το 2011 αν δεν απατώμαι, φέρουν exocet block 3. Επίσης φέρουν 24 crotale ng τους οποίους ήδη έχει το ΠΝ (επί ξηράς) και σε anti-ship ρόλο, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι και καλύτεροι από NSSM. Μπορούν δε, να δεχτούν μέχρι 2 οκταπλούς sylver a-43(αφού πάντα αναφέρεται μέχρι 16 aster-15). Φυσικά, αν και όταν γίνει εκσυγχρονισμός τους από εμάς, θα μπορούσε να τοποθετηθεί κοινός πύραυλος με belharra(mica ng?), ενώ με κατάλληλη πρόνοια, το 1 από τα 2 σκάφη, θα μπορούσε να παραχωρηθεί αφού πρώτα περάσει τον εκσυγχρονισμό του γαλλικού ναυτικού που λύνει το θέμα του sonar (με δικά μας χρήματα φυσικά), χωρίς αφαίρεση crotale και με καπαρωμα των αφαιρουμένων από τα υπόλοιπα σκάφη, είτε για ανταλλακτικά, είτε για μελλοντική επανατοποθέτηση. Η εμμονή ορισμένων στο θέμα του πυροβόλου, καλύπτεται από oto, αν και σαφώς δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα η διατήρηση των tr-100. Στο διά ταύτα λοιπόν… Εφόσον τα πλοία παραχωρηθούν τζαμπε ή με ελάχιστο κόστος, έχουμε τα εξής:
α) παραλαμβάνουμε άμεσα πλοίο(-α), τα οποία μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα περιπολιών από μη εκσυγχρονισμένες S(και τις sv όπου στο πανικό μας μέσα, χρησιμοποιούνται και για τέτοιους ρόλους), στο μισό λειτουργικό κόστος (έχω γράψει σχετικά σε παλαιότερα άρθρα για προωστηριο σύστημα και επάνδρωση), όντας σαφώς λιγότερο ταλαιπωρημένα σκάφη, με αναμενόμενα μεγαλύτερες διαθεσιμότητες και αναλόγως των επιλογών μας, με παρόμοια (το sonar των s ούτως ή άλλως είναι απαρχαιωμένο) ή και μεγαλύτερη μαχητική αξία (σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, εγκατάσταση sylver ή ευκολότερα κάποιου phalanx από αποσυρομενο σκάφος).
β)εξοικειωνομαστε με γαλλικά σκάφη εν αναμονή των belharra και ταυτόχρονα, με ελάχιστη προσπάθεια και λελογισμένο κόστος, κρατάμε μελλοντικά (και με την ολοκλήρωση παράδοσης των 4 τουλάχιστον belharra), οροφή 12 ή και 13 σκαφών (4-5 Λαφαγιέτ, 4 Ύδρα, 4 belharra). Έτσι, μέχρι το 2027, θα έχουμε ένα στόλο μέσης ηλικίας 20 ετών, ενώ τώρα είμαστε στα 32+…
γ) η απόκτηση Λαφαγιέτ και ο εκσυγχρονισμός τους, δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι ανταγωνιστικός του εκσυγχρονισμού των Ύδρα. Ο εκσυγχρονισμός των τελευταίων, δεν καλύπτει την ανάγκη αντικατάστασης υπεργηρων μονάδων του στόλου. Εδώ που έχουμε φτάσει, χρήματα πρέπει να δοθούν όπως και να έχει. Στο σενάριο που εξετάζω, σε συνδυασμό με τα κέρδη ομολόγων, είναι πολύ πιθανό, να μιλάμε για τη περισσότερο value for money λύση συνδυασμού νέων και μτχ σκαφών.
Για τις adelaide, θα επανέλθω…
Μόνο δυο Λαφαγιέτ αποδεσμεύει το Γαλλικό Ναυτικό… τώρα αν ειναι εφικτό να αποκτηθούν όλες ενώ έχει ανακοινωθεί και πρόγραμμα μερικού εκσυγχρονισμού τους…. φαντάζει πολύ δύσκολο.
Μα spirit, δεν αναφέρω άμεση αγορά και των 5. Απλά, η αγορά των 2 αρχικά, θα μας βάλει σε προνομιακή θέση, για την αγορά όλης της κλάσης σταδιακά και με προνομιακούς όρους(ειδικά αν συνδεθεί με ‘γαλλική’ αναβάθμιση), καθώς θα αντικαθίσταται από FTI. Εκεί είναι που εκσυγχρονίζεις και τη δεύτερη(κατά προτίμηση πριν τη παράδοση της, στα γαλλικά πρότυπα), κρατώντας τη πρώτη για ανταλλακτικά(όταν θα παραδοθούν οι υπόλοιπες. Εύκολο δεν το λες, καθώς θέλει προγραμματισμό(που δεν επιδεικνύουμε) και συνεννόηση(με τους Γάλλους). Είναι κάτι όμως, που το θεωρώ εφικτό.
Ευγε! Στη συνεχεια, στα μεσα της επομενης δεκαετιας ξεκινας προγραμμα εθνικου πλοιου με ξεκαθαρισμενα τα ναυπηγεια σου και καλυτερες οικονομικες συνθηκες…
Ιδανικο σεναριο μεχρι προχθες που επεσε η προταση των Αμερικανων για εξαγορα των ναυπηγειων και ολοι πλεον
περιμενουμε (δυστυχως) την Λοκχηντ Μαρτιν (ξανα και ξανα και ξανα και ξανα) να σβηνει καθε ελπιδα για οπιδηποτε αλλο…..
Αφού τις πάνε για τεχνητό ύφαλο, σε μια άσχετη χώρα, γιατί να μην τις πάρουμε εμείς με ένα πολύ μικρό συμβολικό τίμημα. Όπως ανέφερε και πριν, αν είναι τζάμπα, γιατί όχι, πιο νέες και πιο εκσυγχρονισμένες από τις δικές μας είναι, αν κόστιζαν 50 εκατ και οι δύο, μια χαρά θα ήταν. Γιατί κάπου αναφέρθηκε στα σχόλια ανωτέρω ποσό κάπου 400 εκ, όταν αυτοί απλά τις βυθίζουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς?
αυτό με τα 460 εκ, μου ακούγεται και εμένα ‘κουφό’. Ειδικά, όταν τις προηγούμενες απλά τις έκαναν υφάλους… Ίδωμεν…
Άσχετο, αλλά πλοία με mk-13(Durand De La Penne, Cassard), μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να βάλλουν SM-2. Το έχουν κάνει και οι Αυστραλοί με τις Adelaide. Πόσο πάει βρε παιδιά αυτή η τροποποίηση; Σιχάθηκα να διαβάζω ότι οι SM-1 δεν υποστηρίζονται… Νισάφι πια! Εν τω μεταξύ, κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι adelaide είναι ακριβές(460 εκ ευρώ για 2 σκάφη δεν το λες και γδάρσιμο, αλλά οκ, σεβαστό) και οι De La Penne έχουν μεγάλο πλήρωμα(και SM-1 που όμως αποκρύπτεται ότι εύκολα γίνονται SM-2) και είναι αβέβαιο το κόστος τους και η αποδέσμευση τους. Αν οι Cassard, προσφέρονται δωρεάν και απλά τροποποιήσουμε τον εκτοξευτή(SM-2) και αγοράσουμε τους πυραύλους(αφού και καλά οι Αμερικανοί μας αγαπάνε και θα τους αποδέσμευαν κατά το αφήγημα κάποιων, ίσως και μτχ από τα αποθέματα τους), γιατί τις απορρίπτει το ναυτικό; 30χρονα(και 27χρονα) πλοία, ντιζελοκίνητα, με ικανότερο sonar των S, με τέτοιες δυνατότητες(φυσικά με SM-2…) και δεν κάνουν για λύση stop gap; Δηλαδή οι 40χρονες S, με NSSM, που βρίσκονται συγκριτικά; Έχουν καταλάβει στο ΠΝ, ότι οι S δεν προσφέρουν το παραμικρό(ειδικά οι μη εκσυγχρονισμένες) και λόγω ηλικίας, οι διαθεσιμότητες τους είναι τραγικές;
Γραφεις συνεχεια σχόλια χωρίς references/links.
Προσωπικές sou εκτιμήσεις χωρίς ουδεμία τεκμηρίωση.
La Fayette: πέρα όλων των άλλων στερούνται sonar
Πως θα κάνουν ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις?
με πετονιά και μαγνητάκι?
Cassard:σοβαρότατα δομικά προβλήματα – εκτεταμένες ρηγματώσεις -που οδήγησαν το γαλλικό ναυτικό σε πρόωρη απόσυρση
DeLa Penne τα ηλεκτρονικά τους είναι δεκαετίας 80 τα δε fire control/target illuminators κατωτερα των stir που διαθέtουμε
Έχω δώσει ένα σωρό links/referecnes για τα παραπάνω σε προηγούμενα σχόλια μου
Έλεος πια με τις προσωπικές ατεκμηρίωτες προτάσεις / εκτιμήσεις
Θες να σε πάρω και σοβαρά… Δηλαδή οι S που έχουν sonar, αυτό λειτουργεί και τι επιδόσεις προσφέρει, με τεχνολογία του ’70; Μήπως οι SV που αγγαρεύουμε για περιπολίες, έχουν sonar; Σοβαρά τώρα, θεωρείς πως μια αφημένη στη τύχη της S, μπορεί να κάνει Α/Υ αποστολή απέναντι σε σύγχρονα υποβρύχια, με το αρχαϊκό sonar της και τα ανύπαρκτα σχεδόν αντίμετρα; Δικαίωμα σου να ζητάς πηγές(προφανώς πριν γράψω διαβάζω, απλά βαριέμαι να παραθέτω) και εμένα δικαίωμα μου να μην ανέχομαι να γράφονται ανακρίβειες. Τσέκαρε σε παρακαλώ τι έγραψες πιο πάνω περί 8 crotale γιατί εκτίθεσαι…. Υπάρχει αλήθεια πηγή που να συγκρίνει τους 24(και όχι 8…) crotale ng των LaFayette με τους 24 NSSM των S και να βγάζει συμπέρασμα για το πιο υπερτερεί; Με απλή μεταμόσχευση phalanx στις LaFayette, γιατί θεωρείε ότι στέκονται χειρότερα από τις μη εκσυγχρονισμένες S έναντι αεροπορικών/πυραυλικών προσβολών; Επειδή έτσι σου καρφώθηκε ή επειδή υπάρχει πηγή; Την ηλ. σουίτα των LaFayette, τη συγκρίνεις με των S; Χρειάζεται πηγή για να κάνεις μια ασφαλή εκτίμηση(ηλ. του ’90 με ηλ. του ’70); Τα αντίμετρα των γαλλικών, το ΠΝ δεν τα βλέπει ούτε με το κιάλι… Αυτό είναι γεγονός, για τον απλούστατο λόγο, ότι οι γάλλοι ανέκαθεν στηρίζονταν περισσότερο σε ηλ. αντίμετρα από ότι ciws. Οι cassard δεν έχουν αποσυρθεί όπως αφήνεις να εννοηθεί. Φυσικά, δεν θα έβγαζα μιλιά, αν είχε γίνει μια επιθεώρηση από το ΠΝ για την κατάσταση των πλοίων… Το να αρνείσαι οποιαδήποτε ‘λύση’, όταν βγάζουμε αποστολές με πλοία του ’78, είναι τουλάχιστον παιδαριώδες. Σε πειράζουν τα ηλ. των De la Penne(που που έγιναν επιχειρησιακά το ’93…), όταν αυτά μπορούν να καθοδηγήσουν SM-2(έστω και χωρίς εκμετάλλευση του 100%) και όταν εμείς έχουμε ηλ. των ’70 με NSSM… Χμ… Τι πηγή ακριβώς θέλεις να βάλω εδώ; Αν αγαπάς τόσο τα STIR, μπορούν να τοποθετηθούν και σε άλλα πλοία ξέρεις… Καλό βράδυ!
Σύμφωνο μαζί σου για την κατάσταση tcn S
Προτεραιότητες πρέπει να είναι ο ekyxronismoc των MEKO και οι νέες τορπίλες
ΌΧΙ η εισαγωγή ενός νέου υποεξοπλισμενου” πλοίου
Κοίτα to range των crotal και το range τωνNSSM
point defence
Τα πλοία δεν έχουν καν SONAR
Μπορούν να συνεργαστούν / φέρουν SEA HAWK?
Μην ξεχνάς και τα τουρκικα υποβρύχια.
Θα ευγaiνές περιπολία με ΑΝΎΠΑΡΚΤΕΣ ανθυποβρυχιακές ικανότητες ?
δεν είναι περιπολικό 500 τη
Διάβασε την ανάλυση στο
https://belisarius21.wordpress.com/
Περί DLP ;διαβασε την” ανάλυση της ΠΤΉΣΗΣ
Μιλάμε για 550 million κόστος το 2023 με ηλεκτρονικά του 80s
Αξίζουν?
Με όλα αυτά και τα οικονομικά μας καταλήγω στο συμπέρασμα πως δε μπορούμε πλέον να διατηρούμε αξιόμαχο στόλο μεγάλων σκαφών επιφανειας
Μια ερωτηση σχετικα με τα DLP … φανταζομαι δεν λες δεκαετια του 80 το RAN-40L που φερουν… ειναι και στην μπαντα L με οτι αυτο σημαινει για stealth αεροσκαφη και αρκετα συγχρονο , αντικατεστησε το αρχικο ρανταρ του πλοιου … Φημολογειται επισης οτι πλεον φερουν το Mk. 74 Mod. 15 το οποιο προσθετει X-Band Continuous Wave Acquisition and Track (CWAT) ικανοτητα , εαν μπορει να μας εξηγησει καποιος ειδικος με λεπτομερεια τι ακριβως αυτο σημαινει. Γνωριζω πως το Mk. 74 Mod. 15 καθοδηγει τον SM-2MR στο μεγιστο της εμβελειας του. Τελος , φερει 2x AN/SPG-51D το οποιο σημαινει πως καθοδηγει τερματικα τους sm-2 για μεχρι 2 στοχους ταυτοχρονα. Μεχρι να φτασουν σε αυτο το τερματικο σημειο ομως οι sm-2 δεν χρειαζονται συνεχως καθοδηγηση απο τα AN/SPG-51D και μπορουν να χρησιμοποιηθουν για εκτοξευση και αλλων SM-2 , αρα να εχεις πανω απο 2 sm-2 στον αερα . Η διαδικασια αυτη εχει καποιους περιορισμους βεβαια, αλλα μιλαμε για την Ελληνικη πραγματικοτητα αυτη τη στιγμη.Επισης μην ξεχναμε και τον 8-πλο Albatros που μπορει να φερει ESSM/aspide/λογικα camm , με αυτοματο γεμιστη 4 βληματων ταυτοχρονα
«Ιταλέ», το Mk74 mod.15 παρέχει την δυνατότητα διακοπτόμενης καταύγασης στόχου (λεπτομέρειες δεν γνωρίζω, εικάζω όμως πως έχει κάποια δυνατότητα data uplink προς το SM-2), η οποία επιτρέπει αυτό που αναφέρεις, την πτήση προς διαφορετικούς στόχους άνω των 2 βλημάτων, αφού χρειάζεται καταύγαση μόνο στη τερματική φάση εμπλοκής. Με τον SM-1 περιορίζεσαι σε 2 στόχους καθώς ο SM-1 χρειάζεται συνεχή καταύγαση στόχου από την αρχή της εκτόξευσης του. Αν θυμάμαι καλά, στα KID,D με παρόμοιο εξοπλισμός, γινόταν λόγος για 4-6 στόχους αν και αυτά είχαν νομίζω και 3ο δίαυλο καταύγασης.
Ο εκτοξευτής των Aspide & Aspide 2000 αν και παρόμοιος με τον ΜΚ-29, εξ όσων γνωρίζω, δεν μπορεί να φέρει ESSM και σίγουρα όχι CAMM. Βέβαια, με βάση το υπόλοιπο ζωής του σκάφους και αν φέρει και SM-2, ο συνδυασμός του με τον Aspide2000 (με αυτόματη επαναγέμιση κιόλας) μου φαντάζει επαρκέστατος.
Κατά την γνώμημου πάντως τα σκάφη αυτά θα είχαν λόγο να εξετασθούν τώρα κι όχι για τα τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, τότε δεν έχει νόημα.
No sm2 for Italians…
http://www.navalanalyses.com/2015/03/durand-de-la-penne-class-destroyers-of.html
Behind the main mast there are two Raytheon AN/SPG-51D (G/I-band) fire control missile systems that guide the Standard Missile-1 (SM-1) surface-to-air missiles to their maximum range. AN/SPG-51D radars, part of the Mk74 Missile Fire Control System, are located directly aft of the aft funnel. The systems have not been upgraded to Mk74 Mod14/15 configuration in order to guide the SM-2MR missiles as it was already mentioned Italy never proceeded in the purchase of the upgraded variant. Aircraft tracking is based on monopulse radar utilizing Pulse-Doppler radar signal processing in Mk74 Mod 11 and not the Mod 14/15 that the New Threat Upgrade (NTU) would have included. The Mk74 Mod 15 configuration includes X-band continuous-wave radar tracking in addition to pulse-Doppler tracking with the use of a secondary antenna and it supports terminal illumination, rear reference, and uplink requirements of SM-2. It provides illumination for bistatic radar operation associated with missile guidance in all configurations. The Naval Institute Guide to the World Naval Weapon Systems, 2006 reports “NTU is usually characterized as a poor man’s Aegis, in that it exploits the commandable autopilot of the SM-2 missile to increase firepower without requiring a precision radar. NTU was originally associated with weapons direction system Mk 14. Like Aegis, NTU entails target illumination only near the target; up to that point, the missile is intermittently command-guided on the basis of search radar (track-while-scan) data. The lack of precision in the ships’ main radars (compared with SPY-1) reduces firepower in two ways. First, command guidance is less precise, so the missile is not brought as close to the target before switching to semi-active guidance. Second, NTU ships cannot use the slaved illuminators of that system. Instead, illuminating radars have to search for and lock onto targets for terminal illumination. That increases the time per target and reduces overall firepower compared with Aegis. Even so, NTU drastically increases the efficacy of non-Aegis missile ships”. It’s clear that Durand de la Penne class destroyers would have been really powerful armed ships if the NTU upgrade and the purchase of the SM-2 missiles would have been proceeded but unfortunately this upgrade never went through and it was cancelled. SM-1 missiles are about to be retired from the Italian inventory (if this hasn’t happened yet) so the ships maybe reclassified to frigates.
@”Νικολακη” και εγω δεν το γνωριζω σιγουρα να το απαντησω για τον ALBATROS/MK29 και την δυνατοτητα του για essm/camm . Οπως και να εχει δεν νομιζω να ειναι κατι το εξωπραγματικο απο αποψη δυσκολιας/κοστους μια μετατροπη/αναβαθμιση (εαν γινεται,αλλιως as is) Ο aspide 2000 επαρκεστατος , η πολυτυπια ποναει.
@CK Εχω διαβασει το συγκεκριμενο αρθρο. Ειμαι σχεδον σιγουρος για το οτι οι Ιταλοι δεν κανουν χρηση sm-2 αλλα οχι για την αναβαθμιση του MK-74 σε mod 14/15 . Οπως και να εχει δεν νομιζω να ειναι κατι το εξωπραγματικο απο αποψη δυσκολιας/κοστους.
link: https://www.semedenergydefense.com/wp-content/uploads/2018/06/004_ENERGY-DEFENSE-1.pdf
Σε ποσότητα μόνο οι Type-23 επαρκούν δεν ειναι όμως στα μέτρα μας. Οι F-123 ειναι στα μέτρα μας, αλλά δεν νομίζω οι Γερμανοί να τις πουλούσαν.,
Πλοία αεράμυνας περιοχής ειναι μόνο οι Adelaide διαθέσιμα που μαζί με κάποιες τροποποιήσεις και αγορά SM-block ΙΙΙΒ, ειναι ικανότατα πλοία ακόμα… με τα προβλήματα βέβαια που θα έχει ένας ακόμα τύπος κάπως γνωστός στο ΠΝ.
Η πλέον λογική λύση ειναι αν ισχύει η ιστορία για της Belharra, να πάμε σε διπλάσιες Gowind και στο τέλος του προγράμματος με μια επέκταση συμβολαίου αντικαθιστούμε και τις MEKO-200… και έτσι υπάρχει ουσιαστική αναβάθμιση του στόλου σε όλα τα επίπεδα, λιγότερες ανάγκες επάνδρωσης και ομοιοτυπία…
Ίσως, αντί να περιμέναμε τις F-123(που ολοφάνερα θα αργήσουν), να τσιμπάγαμε τις 2 F-122(’89/’90), σουτάροντας τις μη εκσυγχρονισμένες S. Πολιτικά όμως, πρέπει να σκαλώνει το σενάριο(αδιαφορία των Γερμανών να κάνουν την όποια διευκόλυνση σε εμάς, απέχθεια σε οτιδήποτε γερμανικό από την πολιτική ηγεσία, ως ενός βαθμού σεβαστή κλπ κλπ).
Το μόνο θετικό ίσως είναι ότι όπως ανέφερες η ποσότητα των υπό απόσυρση Type-23 είναι ικανή ώστε να αξίζει το ΠΝ να εξετάσει την ένταξη σκαφών της κλάσης στις τάξεις του. Πάντως και με βάση τους χρόνους ναυπήγησης αλλά και ο εξοπλισμός τους καθώς και τα νέα όπλα και συστήματα που μπορούν να τοποθετηθούν(camm-er, ευκολία αλλαγής τύπου πυραύλων επιφανείας) δείχνουν πλοία ολοκληρωμένα. Επίσης και στα πλαίσια ενίσχυσης των αμφίβιων δυνάμεων που επιδιώκει το ΓΕΕΘΑ τα συγκεκριμένα σκάφη έχουν ικανότητα ενδιαιτήσεων για την μεταφορά μικρής αμφίβιας δύναμης. Το μόνο που ίσως θα μπορούσε να αλλάξει θα ήταν η τοποθέτηση πυροβόλου των 127mm καθώς και CIWS PHALANX .
H αμειλικτη δυσπραγια στον εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ, των μοναδικων φρεγατων μας φτιαγμενες εξ’αρχης στις απαιτησεις του ΠΝ, ειναι οπωσδηοπτε ανασταλτικος παραγοντας στην αποκτηση πλοιων που δεν μπορουν να μπουν αμεσα σε υπηρεσια , οπως πχ οι ολλανδικες Μ.
Για τις Λαφαγιετ, περαν οτι ειναι μονο 2, περαν των πολλων ξενων στο ΠΝ συστηματων, χρειαζονται σοβαρες προσθηκες αν δεν θελουμε να τις χρησιμοποιησουμε ως μεγαλα ΠΑΘ. Εξαλλου μεγαλα ΠΑΘ εχουμε ηδη στο ΠΝ, ΑΑ πλοια θελουμε.
Οι δε αυστραλεζικες Adelaide, με πολλα γνωστα υποσυστηματα, θα ηταν μια εξαιρετικη περιπτωση ΕΑΝ ειχαμε ηδη OHPerry στη συνθεση του ΠΝ. Τωρα οχι μονο ειναι αργα, αλλα τα 2 πλοια παρα τις αξιολογες οπλικες προσθηκες τους εχουν πεπαλαιωμενα ηλεκτρονικα συστηματα τεχνολογιας δεκαετιας ’80: π.χ. ολα τα ρανταρ τους ειναι τα αρχικα 2D της κλασης, ιδιας τεχνολογιας με αυτα των μη εκσ. S ! Ακομα και οι “συνομηλικες” τους ΜΕΚΟ, εχουν εστω ενα 3D ρανταρ! Δηλαδη οι Adelaide, πρακτικα χρειαζονται τον εκσυγχρονισμο σε ηλεκτρονικα ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΚΟ!!! Τι να τις κανουμε λοιπον???
Η αποψη μου ειναι οτι τα πρωτα “νεα” πλοια που θα ενταχθουν στο ΠΝ δεν θα ειναι αλλα απο πρωην ολλανδικες Μ, οταν οι Ολλανδοι τις πουλησουν…
Το ραντάρ των Adelaide, αν και 2D ειναι ικανότατο, με επιδόσεις που κανένα άλλο ραντάρ πλοίου που έχουμε και είναι εκσυγχρονισμένο στην τελευταία έκδοση του. Καμιά σχέση με τις S
Εν ολίγοις τα πλοία αυτά προσφέρουν αεράμυνα περιοχής στο ΠΝ αυτή την στιγμή, με όσους περιορισμούς μπορεί να έχει ένα πλοίο εκείνης της εποχής… αλλά με την προσθήκη SM-2IIIB (ΙΙR) το ΠΝ αποκτά σημαντικές δυνατότητες ΑΑW…
και στο ορίζοντα δεν υπάρχει κανένα αλλο πλοίο που θα δώσει στο ΠΝ τέτοιες δυνατότητες σε σχέση με κόστος.
Επίσης μην ξεχνάμε και τους 32 ESSM του Μk-41, που κανένα αλλο πλοιο του στόλου δεν εχει αυτή την δυνατότητα.
Αν με συμβολικό κόστος αποκτήσουμε αυτά τα πλοίου και πιθανόν κάποιο απόθεμα ανταλλακτικών, φαίνεται μια καλή λύση.
Oι τεραστιες καθυστερησεις του εκσυγχρονισμου των Adelaide λογω προβληματων στη διασυνδεση οπλισμου και ηλεκτρονικων , οι εγγενεις αδυναμιες των σκαφων της κλασης ΟΗΡ γενικα και ειδικα η αδοξη μοιρα των 2 πρωτων απο τις 4 εκσυγχρονισμενες, δεν αφηνουν πολλα περιθωρια αισιοδοξιας για τις 2 εναπομεινουσες.
Το ραντάρ ερευνας αερος SPS 49V των Adelaide μπορει να ειναι πραγματι ικανοτερο αυτου των S, εξαλλου δεν μιλησα για επιδοσεις, ομως ειναι σιγουρα τεχνολογιας δεκαετιας ’80 με μικρες βελτιωσεις. Οσα ναυτικα θα διατηρησουν ΟΗΡ στο μελλον ως κυριες μοναδες, τα αντικαθιστουν με 3D ρανταρ Smart Mk2. Απλα οι Αυστραλοι φαινeται οτι προτιμησαν τοτε να ριξουν τα λεφτα για AA προστασια στολου στις ΜΕΚΟ ANZAC.
Το δε ρανταρ κατευθυνσης Μκ92, ειναι απλα η αμερικανικη ονομασια του WM25 των S.
Δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι μπορει να αγορασει SM-2IIIB (ΙΙR) το ΠΝ, και μαλιστα αρκετους για να γεμισει 2 πλοια με οριζοντα υπηρεσιας οχι πανω απο 10-12 χρονια.
Επίσης μην ξεχνάμε και τους 70 ολους κι’ολους ESSM του ΠΝ. Ουτε ειναι σιγουρο οτι οι αυστραλοι θα δωσουν ESSM η οτιδηποτε αλλο με συμβολικο κοστος.
Νομίζω ότι τελικά θα προκριθεί η αναβάθμιση των 4 MEKO στα πρότυπα των αντιστοίχων MEKO της Νέας Ζηλανδίας από την Lockheed Martin. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόταση για εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η εξαγορά θα έχει προίκα την αναβάθμισή τους και ευκολίες από αμερικανικής πλευράς, σε αντιστάθμισμα την διαγραφή χρεών από τόκους των ναυπηγείων.
Το θέμα δεν επηρεάζει στην παρούσα φάση την αγορά των 2 Belhara καθώς η ναυπήγησή τους θα γίνει στη Γαλλία και θα πληρωθούν από τα κέρδη που αποκόμισαν οι Γάλλοι από τα ελληνικά ομόλογα.
Κύρια προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των Harpoon στην έκδοση Block 2+ER και η τοποθέτηση mk-41 για άμυνα περιοχής. Επίσης είναι πιθανή η ενταξη των mk-48 σε άλλα πλοία του στόλου.
Κύρια περιοχή ευθύνης των πλοίων θα είναι η περιοχή ανατολικά της Κρήτης και η προστασία του Καστελόριζου και της Ελληνικής ΑΟΖ και όχι το Αιγαίο.
Σχετικά με τις Adelaide… Μιλάμε για πλοία 26/27 ετών(δηλ. με τις δικές μας πρακτικές, βγάζουν ακόμη 13-14 χρόνια στο χαλαρό…). Ρίχνουν SM-2 και μπορούν να πάρουν ESSM. Ακούγεται για τιμή 460 εκ ευρώ για τις 2(προφανώς με ανταλλακτικά κλπ). Ενδεχομένως, η τιμή να μπορεί να συμπιεστεί. Από την άλλη, η νεώτερη τουρκική perry είναι 35 και η παλαιότερη 38… Επίσης, είναι κατώτερες(όποιος ψάξει θα δει γιατί). Αδυνατώ να αντιληφθώ το λόγο, που το ΠΝ δεν μπαίνει καν στο κόπο να τις εξετάσει… Όπως και να έχει, δεν τις θεωρώ ανταγωνιστικές, στην όποια προοπτική αγοράς λαφαγιέτ. Μόνο στην προοπτική cassard/De la Penne. Απλά, οι cassard, αν και ελαφρώς παλαιότερες και χωρίς δυνατότητα για ESSM(μπορούν να πάρουν όμως SM-2), προσφέρονται μάλλον τζάμπα… Συγκριτικά λοιπόν, θα έπρεπε να γίνει μελέτη, για το αν συμφέρει το επιπλέον ποσό για τις adelaide συγκριτικά.
Τις Cassard με τα θεματα ευσταθειας (ερμα πολλων τονων εκατερωθεν του κητους) που εχουνε αποκλειεται νομιζω να τις αποδεχτει το ΠΝ.
Ας κάνει μια επιθεώρηση και να αποφανθεί. Αυτοί(ΠΝ), δεν έχουν εξετάσει τίποτε από κοντά! Λες και έχουμε μερικά Burke αραγμένα και οκ δεν τρέχει και τίποτε αν δεν προμηθευτούμε πλοία. Η μεγαλομανία τους, μας έχει οδηγήσει στο να βγάζουμε πλοία του ’78 για αποστολές…
Πως λες οτι “Αυτοί(ΠΝ), δεν έχουν εξετάσει τίποτε από κοντά”, οταν στις Νατοικες ασκησεις συνασκουνται εδω και χρονια με τα γαλλικα αλλα και ολα τα Νατοικα πλοια???
Το λέω καθώς μετά τη γαλλική πρόταση, δεν δημοσιεύτηκε το παραμικρό για αποστολή επιθεώρησης των σκαφών. Όπως δηλαδή γίνεται σε κάθε περίπτωση σοβαρής εξέτασης προμήθειας μτχ συστημάτων. Σε καμία άσκηση συνεκπαιδευσης δεν πρόκειται να αντλήσεις πληροφορίες σχετικά με τη δομική κατάσταση ενός άλλου σκάφους.
Για τις περισσότερες περιπτώσεις άλλωστε, διαβάζουμε ότι πχ μετέβη η τάδε επιτροπή στις ΗΠΑ για επιθεώρηση του τάδε υλικού. Ξέρεις κάτι για επιθεώρηση των cassard; Πότε πρόλαβαν κιόλας θα ρωτούσα; Μήπως απλά, με το που έπεσε η πρόταση, κάποιοι με συνοπτικές διαδικασίες την απέρριψαν; Η απορία μου, πίστεψε με, είναι ειλικρινής. Δεν έχω απευθείας γραμμή με τον ΑΓΕΝ(σαν μερικούς στραταρχες εδώ μέσα), ούτε είμαι αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων. Το μόνο bias που έχω, είναι σχετικά με την ικανότητα (ή και αμεροληψία) αυτών που εισηγούνται περί αποδοχής ή απόρριψης συστημάτων. Νομίζω με τόσες άστοχες το λιγότερο κινήσεις, έχω κάθε δικαίωμα…
Η τάδε επιτροπή που παει στις ΗΠΑ για επιθεώρηση του τάδε υλικού, βλεπει υλικο αποσυρμενο, και οχι πληρως ενεργες μοναδες οπως οι Casard και ολες οι εξεταζομενες μτχ φρεγατες. Για να τις επιθεωρησει λοιπον καποια επιτροπη μας, πρεπει πρωτα να υπαρχει μια κατ’αρχην συμφωνια, η οποια βασιζεται στην ως τοτε εμπειρια και γνωση της καταστασης του προς παραχωρηση υλικου και της συμβατοτητας του με το αντιστοιχο ελληνικο. Τα πλοια αυτα εχουν καταγγελθει στο παρελθον ως προβληματικα και προφανως ολες οι διαθεσιμες πληροφοριες απο άσκησεις συνεκπαιδευσης με το ΠΝ, δεν ειναι ευνοικες .
Αντιθετως, εαν αυριο μας προσφεροταν οι ολλανδικες Μ, δεν θα υπηρχε καμμια αμφιβολια για την αξια του υλικου και θα πηγαινε αμεσα επιτροπη.
Να τις πάρουμε όλες! (αστειεύομαι, 🙂 ).
Έτσι με 2-3 Adelaide και 3 Lafayette και 4 Belhara και 2 Gowind και ένα upgrade των ΜΕΚΟ μένει να πάρουμε και 2 καταδρομικά και τελειώσαμε.
Για να επανέλθουμε, νομίζω ότι σειρά προτεραιότητας στα λεφτά προς ξόδεμα είναι α) τορπίλες, β) επάκτιες συστοιχίες (πχ NSM), γ) παραγγελία Belhara αλλά λεφτά για upgrade MEKO, δ) ότι και αν είναι κάτι υπερφτηνο από μεταχειρισμένο όπως αυτές εδώ ε) παραλαβή Belhara.
Πάντως όσο σκέφτομαι όλα αυτά, μου φαίνεται ότι το ναυτικό έχει πάρει την μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών την τελευταία 20ετία και μοιάζει απελπιστικά πίσω (τόσα λεφτά δεν έγιναν game changer). Πηρε υποβρύχια, πήρε ΤΠΚ, πήρε P-3, τώρα παίρνει Φρεγάτες, ενώ η αεροπορία πήρε μόνο μια αναβάθμιση με το 1/4 και λιγότερο του κόστους του ναυτικού και για ΣΞ δεν το συζητάμε, πήρε κάτι μεταχειρισμένα ελικόπτερα (καλό) με το 1/100 του κόστους του ναυτικού)
ωραια ολα αυτα που λεμε αλλα αν δεν κλειδωσουμε τα νεα πως θα παρουμε μεταχειρισμενα? λεμε για fti αλλα τα χρηματα δεν υπαρχουν(δεν εχουν κλειδωσει τα χρηματα επιστροφης και μαλλον δεν θα γινει).Γνωμη μου ειναι να κλεισουμε συμβολαιο για καινουργια πλοια (ποιος αριθμος πλοιων μιας και 13 χλωμο),και μετα να πουμε 2type 23 2 lafa και 2 adelaide.
Θα προτιμουσα τις λαφαγιετ οι adelaide ειναι παλιες πια αν και εχουν πιο βαρυ εξοπλισμο ( αλλα κατωτερα ηλεκτρονικα συστηματα και καθολου stealth )
Καθόλου παλιά ηλεκτρονικά δεν έχουν σε σχέση με τις λαφαγιέτ, άσε που το ένα πλοίο AAW, άλλης εποχής βέβαια, και οι λαφαγιέτ κάτι σαν ελαφριά κορβέτα.
Και τη προτείνεις να ψωμολυσανε οι στρατιωτικοί ? Μα τοτε πως θα εκαναν σωστα και με υψηλο ηθικο τη δουλεια τους αυτα σε αλλους στρατους τα προσεχουν παρα πολυ εκτος και αν θελουν μερικοί να πανε να φυλανε τα συνορα δωρεαν μέχρι να γερασουν
Κανεις δε θελει να πεινανε στρατιωτικοι. Αλλα επισης δεν θελουμε να πειναμε και ολοι οι υπολοιποι.
Στην πραγματικοτητα εαν η χωρα δεν μπορει να συντηρησει τον σημερινο αριθμο προσωπικου και τα αντιστοιχα οπλικα συστηματα, πρεπει να τα μειωσει και τα δυο ωστε οσοι (και οσα) εξακολουθησουν να υπηρετουν στις ΕΔ , να ειναι πληρως ετοιμοπολεμοι , πληρως εξοπλισμενοι και σωστα αμειβομενοι.
H χωρα φιλε Μανολη,θα πρεπει να διατηρει ΤΟΣΟΥΣ-ΟΣΟΥΣ χρειαζεται (μπορει δε μπορει),ωστε πληρως ετοιμοπολεμοι και πληρως εξοπλισμενοι να εξασφαλισουν απο καθε εξωτερικη απειλη.
Εστω και ενας λιγοτερος,θετει σε κινδυνο ΟΛΟΚΛΗΡΟ το οικοδομημα και ολη η επενδυση καταληγει σπαταλη.
Νομίζω ότι τελικά θα προκριθεί η αναβάθμιση των 4 MEKO στα πρότυπα των αντιστοίχων MEKO της Νέας Ζηλανδίας από την Lockheed Martin. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόταση για εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η εξαγορά θα έχει προίκα την αναβάθμισή τους και ευκολίες από αμερικανικής πλευράς, σε αντιστάθμισμα την διαγραφή χρεών από τόκους των ναυπηγείων.
Το θέμα δεν επηρεάζει στην παρούσα φάση την αγορά των 2 Belhara καθώς η ναυπήγησή τους θα γίνει στη Γαλλία και θα πληρωθούν από τα κέρδη που αποκόμισαν οι Γάλλοι από τα ελληνικά ομόλογα.
Κύρια προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των Harpoon στην έκδοση Block 2+ER και η τοποθέτηση mk-41 για άμυνα περιοχής. Επίσης είναι πιθανή η ενταξη των mk-48 σε άλλα πλοία του στόλου.
Κύρια περιοχή ευθύνης των πλοίων θα είναι η περιοχή ανατολικά της Κρήτης και η προστασία του Καστελόριζου και της Ελληνικής ΑΟΖ και όχι το Αιγαίο.
Είμαστε μια παράλογη χώρα που σχεδόν όλα τα κάνουμε χωρίς πρόγραμμα.
Έχουμε τις μεκο κ αντί να τις φτιάξουμε σωστά τις έχουμε παρατήσει κ σε 10 χρόνια θα είναι άχρηστες. Πρέπει να δώσεις 100μ για κάθε πλοίο ώστε αυτό με νέο ραντάρ κ νέο μκ41 να μπορεί να βάλει 12 π. Χ sm2. K 16 essm. Έτσι θα έχεις 4 καλύτερα πλοία στο Αιγαίο με κόστος 400μ,
Κανεις ανοιχτό διαγωνισμό για 4 νέες φρεγάτες όπου η χρηματοδότηση θα γίνει απ τις επιστροφές κερδών απ τα ομόλογα που κατέχουν οι Ευρωπαίοι ύψους 5δις με όρο ότι θέλεις 4 μετά πλοία δωρεάν με ένα κόστος ανά άθλησης λογικό.
Εκεί θα δούμε πλέον τι έχει να μας προσφέρει ο καθένας.
Αγοράσαμε μιραζ 2000 5 μκ2 κ εκσυνχρονισαμε αλλά 10 κ έχουμε 25 μκ2 τα οποία δεν κάνουν τίποτα λόγο ότι είναι λίγα ενώ θα έπρεπε να μην αγοράσουμε κανένα νέο που κόστιζε 60μ κ να εξινχρονισουμε 40 απ τα δικά μας στα ίδια χρήματα για να έχουμε 2 μοίρες κ να είχαμε λύσει το πρόβλημα.
Αγοράσαμε καινούργια λεοπαρτ κ αντί να πάρουμε όλα σχεδόν τα παλιότερα λεο2 κ ας τα βάζαμε σε αποθήκες πήραμε μόνο 200 κ αφήσαμε 350 για τους Τούρκους κ τα πήρανε.. Αλλα τότε πήραμε 200 λεο2 κ 200 λεο1 απίστευτα πράγματα.
Όλες οι αποφάσεις λάθος. Το ίδιο θα γίνει κ με τις φρεγάτες τώρα, τις δίνουμε στους Γάλλους, αρχικά 2,κ μετά θα ψαχνόμαστε να βρούμε άλλες 2 που θα μας τις δίνουν πανάκριβα κ το ίδιο θα κάνουν με τα μεταχειρισμένα σκάφος που θα ζητάμε.
Πράγματι ο εκσυγχρονισμός της κάθε ΜΕΚΟ θα κοστίσει 100 εκατ. Δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουν SM-2. Θεωρητικά γίνεται αλλά πρακτικά θα είναι τέτοια η δαπάνη για να γίνει αυτό που δεν θα συμφέρει. Θα συνέφερε αν το πλοίο θα μπορούσε να φέρει περισσότερους SM-2. (διπλάσιους και βάλε)
Οι ΜΕΚΟ δεν θα εκσυγχρονιστούν ριζικά. Αυτό που σχεδιάζεται να γίνει, και αν τελικά γίνει…- είναι η αλλαγή συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συστημάτων τους με νέα και η εγκατάσταση κάποιων νέων συστημάτων. (το πολύ δύο σε κάθε φρεγάτα, είναι μικρά συστήματα..)
100 εκ η καθε ΜΕΚΟ; αυτο απο που βγαινει; Στο ειπαν οι φιλοι σου στο ΓΕΝ ή σου το αποκαλυψε ο Αρχηγος; Σε ρωταω γιατι ΟΛΑ δειχνουν για 100 εκ. συνολικα, το οποιο ειναι σαφεστατα πολυ καλυτερο νουμερο απο αυτο που επαιζε πριν ενα περιπου χρονο. Δυστυχως ομως τα 100 ειναι το ταβανι καθοσον δεν βγαινουν παραπανω…
Τόσο κοστίζει ο εκσυγχρονισμός της κάθε ΜΕΚΟ. 100 εκατ.
Tι μου είπαν από το ΓΕΝ.
Ότι το σχέδιο είναι ένας πολύ περιορισμένος εκσυγχρονισμός που θα αφορά συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα (5) και θα κοστίσει συνολικά 28 εκατ. Με κάποιες υπερβάσεις μπορεί να φτάσει τα 30 εκατ.
Είναι 7 εκατ. ευρώ το κόστος του για κάθε πλοίο. Αυτά μου είπαν.
5Χ7=35 (οχι 28-30)Χ4= 140
https://www.youtube.com/watch?v=EVtAxECQAZ8
Αγαπητή ΠΤΗΣΗ, περνάνε οι μέρες οι μήνες, τα χρόνια και συζητούμε για τα ίδια και τα ίδια και κάθε φορά που ξαναπροβάλετε το θέμα η χώρα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από την προηγούμενη. Δεν έχω γνωμή για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες αλλά θέλω να εστιάσω στο οικονομικό που είναι η λυδία λήθος της παραπαίουσας αμυντικής μας δυνατότητας στο σε Αιγαίο, Θράκη. Αν δεν λυθεί το νούμερο ΕΝΑ πρόβλημα αυτο της χρηματοδότησης από μια φαλιρισμένη οικονομία νόημα αυτή η κουβέντα δεν έχει. Η πολιτική ηγεσία της χώρας με εξαίρεση το τριήμερο που θα πέρναμε τις fremm και τα σκατώσαμε, δεν δίχνει σημάδια οτι αντιλαμβάνετε το κατεπείγον της ενίσχυσης των ΕΔ.
Όταν στην Τουρκία υπάρχει ειδικός φόρος επί καταναλωτικών αγαθών όπως καπνικά, ποτά κλπ. σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων(!!!) που εισπράτετε και μεταβίβάζετε αυτούσιος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συν το τερατώδες ποσοστό του ΑΕΠ που απορροφούν, πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να ανταγωνιστεί μια τέτοια ΥΠΕΡδιαθεσιμότητα πόρων με τη δική της συρρικνούμενη αγορά 9-10 εκατομμυρίων με 3-4 εκ. εξ αυτών νεόπτωχους και μ’ ένα ΑΕΠ που έχει καταβαραθρωθεί; Πρέπει να εξεταστούν ΑΜΕΣΑ εναλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των ΕΔ εκτός τακτικού προϋπολογισμού. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Ενα από τα εγκλήματα των προηγούμενων, των σαμαροβενιζέλων ήταν η πώληση του ΟΠΑΠ σε εξευτελιστική τιμή σε μια εταιρία της τιτανοτεράστιας Τσεχίας(;;;) και συμφερόντων του λαθρέμπορα καυσίμων Μελισσανίδη. Εθνικό έγκλημα (όπως αντιλαμβάνεται και πρωτοετής φοιτητής οικονομικών) η πώληση εταιρίας τζόγου σε ιδιωτικά συμφέροντα γιατί αποτελεί ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ!!!! Σύμφωνα με περσυνά στοιχεία ο τζίρος που κάνουν οι έλληνες σε τζόγο συνολικά σε ΟΠΑΠ και παράνομα, επίγεια & ηλεκτρονικά παίγνια κλπ. αντιστοιχεί στο 8-9% του ΑΕΠ!!!! Δώσαμε την Χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά για να προσθέσουμε ένα κλασματάκι των ετήσιων εσόδων της στον κρατικό κορβανά…
Μια σοβαρή κυβέρνηση με αίσθημα πατριωτικού κατεπείγοντος πρέπει να επανακρατικοποιήσει τον ΟΠΑΠ καταγγέλωντας το σκανδαλώδες ξεπούλημά του και να συνδέσει τα εσοδά του απ’ ευθείας με το ταμείο του Υπ. Εθνικής Αμύνης όπου αυτομάτως θα μεραφέρονται οι πόροι χωρίς μεσολάβηση κανενός Υπουργείου οικονομικών. Κανείς μελλοντικός Τσακαλώτος να μη μπορεί να βάλει χέρι ή άλλος διορισμένος κομματικός κηφίνας..
Τα έσοδα θα πηγαίνουν αυστηρότατα για αγορά νέων και εξυχρονισμό υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και ΠΟΤΕ για μισθοδοσίες/συντάξεις/επιδόματα κλπ.
Πρέπει επίσης να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη. Το άνοιγμα ενός λογαρισμού Υπερ Ενίσχυσεως της Εθνικής Αμύνης όπου ο καθένας θα μπορούσε να καταθέσει από το υστέρημα ή το περρίσευμά του, θα ξύπναγε τον μέσο Έλληνα και θα του έδινε και ένα κίνητρο να συμμετάσχει σε έναν (επιτέλους) απτό εθνικό σκοπό που ξεπερνά τα στενά και στεγανά όρια της καθημερινότητας.
Κινητοποίση στο ίδιο πνεύμα των εφοπλιστών και των επιφανών Ελλήνων της διασποράς. Δεν είναι δυνατόν Ελληνες πλοιοκτήτες να διαθέτουν έναν από τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και να μη μπορούν να συγκεντρωθούν εκτός προϋπολογισμού τετρακόσια εκτατομμύρια που απαιτουνται για ένα σοβαρό εξυχρονισμό των ΜΕΚΟ. Δεν είναι δυνατόν πέντε χρόνια να μη μπορούμε να πάρουμε σύγχρονες τορπίλες για τα νεοτευκτα υποβρυχιά μας. Υπήρξε προ καιρού μια αναφορά περί πρόθεσης επιφανών οικονομικά Ελλήνων να ενισχύσουν εξοπλιστικά προγράμματα αλλά μετα το θέμα χάθηκε απο την ειδησεογραφία… Τι έκανε η κυβέρνηση για να “αγκαλιάσει” αυτή την πρωτοβουλία;;;;
Αν η τωρινή/αυριανή Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική κοινωνία συνολικά δεν αναστοχαστούν το παρών και το δισοίωνο μέλλον, αν δεν σκεφτούμε εκτός του κυτίου (out of the box που λένε και τα αμερικανάκια) οι συσχετισμοί ισχύος θα είναι το πολύ μέσα στην επόμενη τριετία ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ. Και όπως διδάσκει ο μέγας Θουκιδίδης η “Ισχύς” ανατρέπει το υφιστάμενο και παράγει νεό “Δίκαιο” σε θάλασσα, γη και αέρα…
Η “Ισχύς”, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η ΕΕ, ούτε οι προηγούμενες διεθνείς συμβάσεις/συνθήκες…
Αναφέρετε ότι………….Θα προσέθετα……αμ θα παρέκει…….αμ θα παρέκει !!!!! Για να σοβαρευτώ και λίγο θα ήθελα πάρα πολύ αυτή τη φράση να την ακούω εδώ και χρόνια να διατυπώνεται με το πλέον δραματικό τρόπο από ΑΓΕΕΘΑ και ΑΓΕΝ στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και σε όλα τα θεσμικά όργανα. Η παλινωδία του Kράτους με τις FREMM (αρνούμαι να το προσωποποιήσω, το Κράτος είναι Ενιαίο και όταν ένας Υπουργός ή Υφυπουργός αστοχεί τόσο τραγικά είτε αποπέμπεται είτε επικροτείται με την παραμονή του), αλλά και η φαινομενική απουσία σπουδής για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού των F-16 δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα των προτεραιοτήτων. Ούτε ένα 10% από το διαβόητο υπερπλεόνασμα δεν αξίζει η Εθνική Άμυνα και πολύ φοβάμαι ότι αντίστοιχη θα είναι και η αντιμετώπιση από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Αλήθεια εάν η κατάσταση του Στόλου είναι τέτοια ποια η άποψη των Επιτελών για την ορθότητα (ως προτεραιότητα) της δαπάνης των 500 εκ. ευρώ για τα P-3 συγκριτικά π.χ. με τον εκσυγχρονισμό των MEKO???? Προφανώς τα ζητήματα επιβιωσιμότητας στο περιβάλλον του Αιγαίου έχουν επιλυθεί για τα P-3 και τα αρματαγωγά (ο απόλυτος αναχρονισμός στον 21ο αιώνα) με ένα μαγικό τρόπο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα Υ/Β – βολή HARPOON !!! Κακά τα ψέμματα κύριοι, το ΠΝ όπως και η ΠΑ στα επόμενα 5-6 χρόνια θα υποστούν την πλέον δραστική μείωση οροφής εν καιρώ ειρήνης στην Ιστορία τους. Και είναι κρίμα για τη Χώρα και την Ιστορία των Κλάδων. Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Η επικείμενη απόκτηση 3 ελληνικών ναυπηγείων από αμερικανικών συμφερόντων εταιρία, αναμένεται να φέρει εξελίξεις στη ναυπήγηση πλοίων για το ΠΝ εντός Ελλάδος; Τι πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα θα είχε αυτό το σενάριο σε κόστος και χρόνο κατασκευής και προδιαγραφές των πλοίων;
Δεν έχει καμία σχέση αν τα ναυπηγεία είναι αμερικανικών,γαλλικών ή γερμανικών συμφερόντων. Μιλάμε για επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν κερδοφορία.
Φτιάχνουμε ενα σκαρί που δεν έχει τίποτα ουτε μηχανές ουτε τίποτα, μονό επιπλέει, το μόνο που θα έχει ειναι κελιά για πυραύλους θελεις 100, 80, 40, οσα θέλεις, και αυτο το σκαρι θα το ρυμουλκεί μια φρεγάτα, κοτσαρεις στην φρεγάτα ενα πανίσχυρο ρανταρ, και έτοιμη η άμυνα περιοχής. Άλλη φρεγάτα θα έχει ενα άλλο γεμάτο με σκαλπ, έτοιμη και η κρούση. Και άσε τούς άλλους με 8 πυραβλάκια σε κεθε πλοίο.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου πριν κάποιους μήνες είχα ανταλλαγή μηνυμάτων με άλλον αναγνώστη για την περίπτωση του να εχεις ένα superfast σκαρί με flat καταστρωμα, ανεβάζεις πάνω καμουφλαρισμένα μια συστοιχία patriot or S300 μαζί με τα ραντάρ τους συν αεράμυνα σημείου και αν θες ανεβάζεις και μερικά ελικόπτερα και έφτιαξες κάτι ενδιαφέρων. Οι Άγγλοι είχαν κάνει κάτι παρόμοια στα Φώκλαντ, αλλα το σενάριο έχει πολλά μειονεκτήματα όποτε σαν ιδέα έχει πλάκα αλλα σαν εφαρμογή δεν γίνεται. Ωστόσο ίσως είχε νόημα να αγορασθεί μόνο το ραντάρ της belhara για ξηρά (ground fire) το βάζεις σε τέσσερα νησιά και δίνουν παραμέτρους βολής σε ότι πύραυλο μακρού βεληνεκούς μπορούμε να ρίξουμε. Έτσι ξεπερνάμε το πρόβλημα των αρχαίων ραντάρ των υφιστάμενων πλοίων.
Tα ρανταρ σε νησια ειναι θεμα (λιγου) χρονου να καταστραφουν…
Δεν έχω αντίρρηση σε αυτό, καθώς και άλλοι πολλοί έχουν πει ακριβώς το ίδιο (ότι θα καταστραφούν γρήγορα).
Ωστόσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς (για μένα) θα ήταν χρήσιμο να γίνει ξεκάθαρο στο μυαλό μου γιατί όλοι το θεωρούν σίγουρο για αυτά αλλά γιατί όχι το ίδιο και για τα πλοία? Τι είναι που χάνω στην εικόνα? Π.χ. ας πάρουμε τα κάτωθι δεδομένα:
Δύο ίδια ραντάρ, ένα για πλοίο (Belhara, το ραντάρ Sea Fire) και ένα για ξηρά (Ground Fire, επί φορτηγού) και τα δύο της ιδιας εταιρείας.
Και τα δύο μπορούν να κινούνται από σημείο σε σημείο με ταχύτητα πχ 50 χιλμ.
Και τα δύο μπορούν να έχουν πλησίον τους άλλα όπλα για προστασία (αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς κτλ).
Το ένα (ξηράς) έχει λιγότερο χώρο να κινηθεί (εντός νησιού) και το άλλο περισσότερο, αλλά το ένα (νησί) έχει μεγαλυτερη εμβέλεια καθώς μπορεί να στηθεί πιο ψηλά. Επίσης μπορεί να κρυφτεί σε τούνελ και έχει έναν εχθρό λιγότερο (υποβρύχια). Επίσης μπορεί να έχει ομοιόματα και άλλα decoys, σε ένα πλοίο ασχέτως ραντάρ, βυθίζει κάποιος το πλοίο και τελείωσε.
Και φυσικά τα ραντάρ ξηρας είναι πολύ φτηνότερα, καθώς δεν χρειάζεται να αγοράσεις και ολόκληρο πλοίο για να είναι πάνω του.
Αυτά με την σειρά τους θα μπορούσαν να δίνουν παραμέτρους βολής σε οτιδήποτε πυραυλικό είχε η Ελλάδα εντός εμβέλειας, με συνέπεια να λύνουν και το πρόβλημα των απαρχαιωμένων ραντάρ των άλλων πλοίων μας.
Μιας και μιλάμε για πλοια, το ξέρατε οτι στον ναυσταθμο δεν τροφοδοτουνται ολα τα πλοια που λιμενιζνοται εκει με ρευμα απο τη ξηρα για οσο καθονται? Το αποτέλεσμα ειναι να λειτουργουν συνεχεια τις ηλεκτρομηχανές τους και να γραφουν ωρες λειτουργίας. Αυτο σημαινει λεφτά σε συντηρηση και χρόνος μιας και οι ηλεκτρομηχανές ενος πλοιου παιζουν πολύ σημαντικό ρολο….
Έχουμε ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος…
καλα εσεις σίγουρα ξερετε παραπανω απο μένα σε ολα τα θεμματα, στην ουσια το εγραψα σαν ερώτηση για να δώ αν αληθέυει γιατι ειναι κρίμα τοσο βασικά συστηματα πλοιων να γραφουν τοσες πολλές ωρες λειτουργίας χωρις λόγο.
αν επιτρεπεται γιατι αυτη η κατασταση?αδιαφορια, ελλειψη χρηματων για υποδομες?
δεν γνωρίζω αλλά θα ηθελα να μαθω. φαντάζομαι το κοστος για ρευμα απο τη δεή για μερικά καραβια ακόμη δεν θα ηταν απαγορευτικό (αν και τραβανε αμπέρ μη νομιζετε). ¨η τουλαχιστον φανταζομαι θα ηταν μικρότερο απο το κόστος συντηρησης των ΗΖ των πλοιων…
Χωρις να ξέρω ποντάρω σε καποιο ειδος αδιαφορίας ή φοβου αναληψης πρωτοβουλίας.
Καλησπέρα κι απο εμένα. Δεν ξέρω ποιες ειναι οι προθέσεις του ΠΝ, ούτε γενικοτερα της Κυβέρνησης, αλλα δεδομένων των συνθηκων και αναφορικά με τις Lafayette εάν μέσω μιας συμφωνίας για τις FTI, οι Γαλλοι παραχωρούν δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν τις Lafayette ενδεχομένως ακόμα και χωρίς εκσυγχρονισμό να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες .Τις βάφουμε στα χρώματα του Λιμενικού Σώματος με μικτά ή οχι πληρώματα και αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν απο θέση ισχύος το Λιμενικό των Τούρκων χωρίς τυπική κλιμάκωση απο μέρους μας. Εάν απέναντι τους στείλουν φρεγάτα τότε κλιμακώνουν αυτοί και χωρίς να χρειαστεί να στείλουμε δικιά μας φρεγάτα διατηρούμε ικανή δύναμη να αντιπαρατεθεί με τη Τουρκική φρεγάτα διότι φαντάζομαι στο περιβάλλον του ανατολικού Αιγαίου η Ελληνική Lafayette θα μπορεί να κοιτάει στα μάτια την τουρκική φρεγάτα. Διακριτική παρουσια δικιά μας φρεγατας δεν αποκλείεται. Οπότε τους χαλάμε τις συνθήκες του ¨παιχνιδιού¨ που μας έχουν επιβάλλει οι Τούρκοι με τη δημιουργία ενός Τουρκικού Λιμενικού που προσομοιάζει σε μικρο ΤΝ, χάνουν δηλαδή το πλεονέκτημα με σχεδόν μηδενικό κοστος για εμας. Κάνουμε εισαγωγή στις FTI, δεσμεύουμε Τουρκικές φρεγάτες αποστερώντας τις απο άλλες αποστολές , χρησιμοποιούμε τα υποβρύχια μας για θαλάσσια άρνηση στο Αιγαίο αλλά κυρίως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προμήθεια των αδελαιδων εάν κριθεί συμφέρον ετσι ώστε να επανακτήσουμε την δυνατότητα αεράμυνας περιοχής και κερδίζουμε χρόνο μέχρι την έλευση των FTI. Κατευθύνουμε τα κονδύλια που διατίθενται προς εκσυγχρονισμό των Μεκο και αν καποια στιγμή διατεθούν οι άλλες τρεις Lafayette έχοντας γνώση πλέον του τύπου τις αποδεχόμαστε η οχι.
Δεν παραχωρούνται όλες οι Lafayette, εδώ πάνε να τις εκσυγχρονίσουν.
ΦΙΛΕ μου εχεις καταλαβει οτι δεν εχουμε κυριες μοναδες;;;με πολυ κοπο μονο 4 πλοια [μεκο] μπορουν να βγουνε στην αν.μεσογειο…κ μιλαμε για να δωσουμε στο λιμενικο;;;
Ενδιαφέρουσα ιδέα για τις Λαφαγιέτ ως ακταιωρούς στα χρώματα του ΛΣ.
Καλησπερα συναναγνωστες
Θελετε τροπους χρηματοδοτησης ?
Οριστε μερικοι :
1.fundraising καμπανια σε ηπα ,γερμανια,αυστραλια .Βρισκεις που μενουν οι Ελληνες και πας πορτα πορτα .Ειτε θα δινουν μια και εξω οσο θελουν η θα γραφονται συνδρομητες υποστηριξης της εθνικης αμυνας. Ειδικα θα πρεπει να βοηθησουν οι πλουσιοι Ελληνες του εξωτερικου .
2.Ερανο απο τις ελληνικες εκκλησιες στο εξωτερικο .
3.Η ελληνικη εκκλησια να δωσει χρηματα εκποιωντας γη και τα χρυσαφικα της .
4.Φορο σε οσους τουριστες ερχονται στην χωρα 10 ευρω και φορολογια των αλλοδαπων πλοιων αναψυχης,κοτερων ,γιωτ που χρησιμοποιουν τα ελληνικα υδατα .
5.Φορο στους Τουρκους πολιτες που ερχονται στην Ελλαδα !!!!Ο φορος θα αυξομειωνεται ,σε μερες που εχουμε ενταση στο αιγαιο θα αυξανεται.Με καθε εναερια παραβιαση ,θαλασσια ή αλλο προβλημα μας δημιουργουν θα αυξανεται αυτοματα ο φορος .Οι τελωνειακοι μας θα εξηγουν με ”ωραιο τροπο ” στους τουρκους οτι πχ σημερα κανατε 10 παραβιασεις στο αιγαιο μας κοστισαν 2 εκατομυρια ευρω τα καυσιμα και τα αλλα εξοδα πχ οι αναχαιτισεις αρα πληρωνεται τοσο .(Βασισμενο στην Συμπεριφορικη σχολη της ψυχολογιας). ΦΥσικα οι τουρκοι πολιτες δεν θα χαρουν πολυ αλλα δεν φταιμε εμεις ,η τουρκικη κυβερνηση δημιουργει τα προβληματα αυτα οποτε θα την πληρωσουν οι τουρκοι πολιτες την νυφη .
6.Ερανος στην ελλαδα απο τον απλο κοσμο και τους εφοπλιστες
7.Να δωσει λεφτα η κυπρος για να αγοραστουν πλοια
8.Εθνικο λαχειο υπερ εθνικης αμυνας
9.Μερος των χρηματων απο την εκμεταλευση των φυσικων πορων της ελλαδας πχ ,φυσικο αεριο να πηγαινει στην αμυνα .
Ολα τα παραπανω ειναι εφικτα σε αυτην την χωροχρονικη διασταση που βρισκομαστε απλα χρειαζεται θεληση .
Δυσκολες καταστασεις ζητουν λυσεις εκτος συνηθισμενου πλαισιου σκεψης !
Αυτη την στιγμη τα πλοια μας ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΑ σε πυραυλικες επιθεσεις και προσωμοιωσεις σε Η/Υ δειχνουν πολυ δυσαρεστα συμπερασματα …….
Ο χρονος δεν ειναι με το μερος μας και εγω θα προτεινα πρωτα να κοιταξουμε να εξοπλισουμε ‘η να αναβαθμισουμε οτι ηδη εχουμε πχ τορπιλες σε υποβρυχια ,ολοκληρωση ναυπηγησης σουπερ βιτα ,εκσυχρονισμο Μεκο , και μετα παμε για μεταχειρισμενα πλοια πχ Απο Αυστραλια και by the way εκει κατω εχουμε ελληνες μεσα στο Αυστραλεζικο κρατος σε σημαντικες θεσεις ,ας βαλουν το χερι τους και στην τσεπη αλλα και πιεζωντας να παρουμε τα διαθεσιμα πλοια τους .Μετα τις αυστραλεζες , κοιταμε και προς Γαλλια πλευρα για να παρουμε καινουργιες φρεγατες απο αυτους …..
No time to lose ,no time to f…k around !
Είναι μια συζήτηση, δίχως νόημα πλέον. Δύό οι λόγοι: 1) Η πραγματικά απίστευτη ευκαιρία πέρασε και δεν ξαναγυρνά και φυσικά ο λόγος γίνεται, για την πώληση των 6 Μ και των 2 L απο την Ολλανδία στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με την πρόθεση διάθεσης τους να γνωστοποιείται απο τις αρχές του 2001-2002. Είχα σε άλλη θεματική ενότητα αναρτήσει μια αρθρογραφία απο προγονική ιστοσελίδα του e-amyna σχετικά με το θέμα, όπου μάλιστα γινόταν λόγος για προσέγγισης της χώρας μας απο τους Dutch για τα εν λόγω σκάφη, 2) Ακόμα και αν αποκτούσε μεταχειρισμένα σκάφη το ΠΝ, αυτά θα έχριζαν κάποιου προγράμματος αναβάθμισης και όπως είδαμε με την περίπτωση των ΜΕΚΟ αλλά και έχει αναφερθεί απο το περιοδικό πλειστάκις, η λέξη “αναβάθμιση/εκσυγχρονισμός” για οπλικά συστήματα των ΕΕΔ, ήταν και είναι άγνωστη έννοια για όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30-40 ετών.
Αν δεν το γνωριζεις, ο υπευθυνος για την τοτε αρθρογραφία της χαμενης ευκαιριας των 6 Μ και των 2 L στην προγονική ιστοσελίδα του e-amyna (Hellenic Arned Forces – HAF) σχολιαζει εδω.
Οι M ήταν όντως μεγάλη ευκαιρία…
Οι δυο AAW L, όχι τόσο… όσο οι δύο Adelaide αυτή την εποχή.
Κάθε επιλογή έχει πλεονέκτημα και μειωνεκτηματα βέβαια…
Αλλά στην περίπτωση μας με την υπόθεση των ομολόγων που ήταν ένα καλοστημένο παπατζηλικι… τι επιλογές μπορούμε να έχουμε πια;